Emanuel Ksiazkiewicz (s), ordförande (tjänstgörande ersättare) Anna-Maria Engqvist (s) Anita Nilsson (fp), (tjänstgörande ersättare)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Emanuel Ksiazkiewicz (s), ordförande (tjänstgörande ersättare) Anna-Maria Engqvist (s) Anita Nilsson (fp), (tjänstgörande ersättare)"

Transkript

1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[14] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Plats och tid Kommunalhuset, plan 2, Alytus, kl 17: Beslutande Ersättare Övriga deltagande Emanuel Ksiazkiewicz (s), ordförande (tjänstgörande ersättare) Anna-Maria Engqvist (s) Adnan Issa (v) Karin Ekeståhl (m) Anita Nilsson (fp), (tjänstgörande ersättare) Pelle Kölhed (DHR) Urban Eriksson (SRF) Lizzy Fredriksson (HRF) Eva-Britt Olsson (Astma och Allergi) Eva Lorenz (Hjärt- och lungsjukas förening) Maria Mendoza (s), George Ghaly (mp), Anna- Maria Kölhed (DHR), Anneli Eriksson (SRF), Sylvia Sundevall (FHDBF), Kerstin Wennberg (FEB) Ewa Hollén, Ann Bjellert, Ditte Kahlström Jansson, Ebrahim Khajeh-Zadeh, Sebastian Flygar Utses att justera Lizzy Fredriksson (HRF), Karin Ekeståhl (m) Plats och tid för justering Kommunalhusets reception, måndag 5 november Sekreterare Paragrafer Clara Hansson Ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (s) Justerare Lizzy Fredriksson (HRF) ANSLAG/BEVIS Karin Ekeståhl (m) Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Nämnd Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Anslaget den Sammanträdesdatum Nedtas den Förvaringsplats för protokollet Vård och omsorgsförvaltningen Underskrift

2 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2[14] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Godkännande av dagordningen Dagordningen godkänns.

3 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3[14] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Val av justerare Till justerare väljs Lizzy Fredriksson (HRF) och Karin Ekeståhl (M)

4 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 4[14] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Papperslös nämndhantering Chris Kwan, projektledare papperslös nämndhantering, finns med under mötet för att besvara frågor om läsplattorna och bistå med hjälp.

5 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5[14] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Information från SL - Ditte Kahlström Jansson, tillgänglighetsspecialist Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor noterar till protokollet att man tagit del av informationen. Presentationen bifogas protokollet. Ditte Kahlström Jansson, tillgänglighetsspecialist, informerar om hur SL (Stockholms lokaltrafik) arbetar med tillgänglighet. Närvarande är också Ebrahim Khajeh-Zadeh, trafikplanerare från samhällsbyggnadsförvaltningen. Ditte berättar att på SL tar man tillgänglighet på stort alvar bland annat på grund av att de insatser som görs har påverkan i många år framöver. Inom SL arbetar man med långsiktiga planer och ett av SL:s mål är att SL:s allmänna kollektivtrafik ska upplevas som det mest attraktiva resealternativet för resenärer med funktionsnedsättning. Detta mål är utgångspunkten för tillgänglighetsarbetet som består i både mjuka och hårda faktorer. Tillgänglighetsarbetet går ut på att göra resandet fysiskt tillgängligt men också att få människor att känna sig trygga och säkra så att även viljan finns att resa med SL. Ditte betonar vikten av att tillgänglighetsarbetet finns med i alla led och att hjälpmedel tillåts. SL för dialog med resenärerna och samarbetar med olika samrådsgrupper och referensgrupper. Vidare berättar Ditte Vad SL har gjort inom tillgänglighetsområdet och vad som kommer att göras. Exempelvis pågår arbetet med att byta ut hissar och att åtgärda perronger så att avståndet mellan tåg och plattform minskar. Taktila markeringar har tagits fram tillsammans med SRF och olika lösningar prövas för att utrop ska höras väl. Andra delar i tillgänglighetsarbetet är att alla som anser sig i behov av ledsagning erbjuds detta. Resegarantin som omfattar resenärer med funktionsnedsättning innebär att om den utlovade tillgängligheten inte fungerar erbjuds taxi/rullstolstaxi. En fråga ställs om en händelse från i somras då en man i rullstol fastnat mellan dörrarna och perrongen på pendeltåget. Medresenärer kom till undsättning men inte tågpersonalen. Hur ska tågpersonalen räcka till när händelser som denna inträffar? Ditte svarar att på pendeltågen finns alltid en tågvärd som ska hjälpa till. För att undvika liknande situationer finns på varje station mitt på perrongen en skylt. Om man ställer sig vid skylten ska tågvärden hjälpa till. Tågvärdden sitter i mitten av tåget och har en ramp som då kan placeras ut. Detta behöver inte föranmälas utan ska kunna ske spontant. Ditte betonar att detta inte är en permanent lösning.

6 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 6[14] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Ebrahim Khajeh-Zadeh berättar kort om arbetet med att tillgänglighetsanpassa busshållsplatserna i kommunen. Diskussion och frågor uppstår kring hastighetsreglering, placering av busshållsplatser och utbildning av busschaufförer i tillgänglighet.

7 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 7[14] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Information om projektet ungdomsråd för barn och unga med funktionsnedsättning - Sebastian Flygar, projektledare Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor noterar till protokollet att man tagit del av informationen. Presentationen bifogas protokollet. Sebastian Flygar informerar om ungdomsråd för barn och unga med funktionsnedsättning. Projektet är ett samarbete mellan ABF Botkyrka - Salem och Botkyrka kommun och finansieras av arvsfonden. Förhoppningen är att projektet ska permanentas. En fråga som ställs är vilken påverkan arbetsgruppen och den breda sammansättningen i arbetsgruppen har på själva rådet? Vikten av att hålla arbetsgruppen skild från själva rådet betonas. Sebastian svarar att det är viktigt att rollfördelningen är tydlig. Arbetsgruppen finns med för uppbyggnaden av rådet och ska inte påverka rådet i sig. Eva Hollén, barnombudsman, berättar att tanken bakom den breda sammansättningen i arbetsgruppen är att samla all kunskap.

8 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 8[14] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Ökad medvetenhet/kunskap om olika funktionsnedsättningar - Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet, förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder (DHR) Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor noterar till protokollet att man tagit del av informationen. Rapporten Dörrarna stängs innan alla fått plats och analysen Jodå. Tillgänglighet lönar sig - vi har räknat på det skickas till berörda nämnder och tjänstemän. Anna-Maria Kölhed och Pelle Kölhed informerar om DHR. DHR står för delaktighet, handlingskraft och rörelsefrihet förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder. DHR firar 90 år nästa år. Många avdelningar inom DHR bildades på vanföranstalterna och i samband med de stora polioepidemierna. DHR är en intressepolitisk förening för rörelsenedsatta och bevakar rörelsehinderperspektivet. Med rörelsehinder menar DHR en funktionsnedsättning som innebär behov av till exempel hjälpmedel, färdtjänst eller anpassad fysisk miljö. DHR arbetar bland annat för att allmänna kommunikationer ska fungera för alla. Färdtjänst kommer alltid att behövas i vissa situationer och på vissa sträckor men DHR arbetar för att särlösningar ska undvikas. Tillgänglighetsfrågor och att rörelsenedsatta ska komma in på arbetsmarknaden i högre utsträckning är exempel på prioriterade frågor. DHR jobbar även med standardiseringsarbete för att påverka utgången av ett arbete som annars främst drivs av branschorganisationer och företag. DHR ingår i olika nätverk och samarbetar med andra organisationer. Det finns distrikt som för påverkansarbete gentemot landstingen i frågor som rör färdtjänst, kollektivtrafik, rehabilitering och sjukvård. Varje torsdag deltar DHR tillsammans med andra organisationer i torsdagsaktion utanför Rosenbad för att påminna riksdagsmännen om hur många dagar det gått sedan remisstiden gick ut för promemorian Bortom fagert tal. Promemorian föreslår att det i diskrimineringslagen ska införas en ny bestämmelse om förbud mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet. Tillgänglighet görs oftast till en kostnadsfråga. Samhällsekonomen Dan Andersson, nationalekonom visar i rapporten Dörrarna stängs innan alla fått plats att tillgänglighet samhällsekonomiskt lönar sig. Utifrån denna rapport har sedan funktionshinderrörelsen gjort en analys Jodå. Tillgänglighet lönar sig - vi har räknat på det. Förbund för kortvuxna är som enda organisation anslutet till DHR men i framtiden kan det finnas möjlighet för även andra förbund att ansluta sig.

9 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 9[14] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Remissärenden -

10 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 10[14] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Ann Bjellert informerar Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor noterar till protokollet att man tagit del av informationen. Samtliga förvaltningar arbetar just nu med sina verksamhetsplaner för år Ann har i möten med samhällsbyggnadsförvaltningen pekat på vikten av en strukturerad organisation för arbetet med Tillgänglighetsdatabasen, TD. Andra viktiga områden ur tillgänglighetssynpunkt är kommunens webbplats och utbudet av skriftlig information i tillgängliga format, inte minst med tanke på kommande val. Kommunfullmäktige ska inom kort besluta om en ny upphandlingspolicy för Botkyrka kommun. I förslaget ställs krav på universell utformning. Dessutom framgår av tillämpningsanvisningarna att kommunens tillgänglighetssamordnare ska ingå i arbetet för att säkerställa krav på tillgänglighet och användbarhet vid pågående upphandlingar. Medarbetarna inom upphandlingsenheten kommer få utbildningar kring universell design. Marica Nordwall, kommunikationschef, har tillsammans med Lars Svantesson, IT-chef, lämnat en nulägesrapport om tillgängligheten på kommunens webbplatser. Generellt kan man konstatera att tillgänglighetsarbetet går framåt. En hel del av de tekniska bristerna på botkyrka.se kommer inom kort vara åtgärdade. I arbetet med nytt intranät har kraven på tillgänglighet utarbetats i samverkan med Funka Nu. När de tekniska bristerna är åtgärdade övergår arbetet till de pedagogiska bristerna. Samtliga kommunikatörer har fått erbjudande om utbildning i hur man publicera tillgängligt på webben. Ann har träffat två av kommunens nya chefer för att informera om tillgänglighetsarbetet samt hur vi inom Botkyrka kommun arbetar med FNkonventionen. Beatrice Nordebrink är ny verksamhetschef för myndighet inom vård- och omsorg och Magnus Andersson är ny förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen. Kultur- och fritidsförvaltningen har utökat tjänsten med inriktning på aktiviteter för personer med funktionsnedsättning. Irene Cederborg arbetar nu 40 procent med detta uppdrag. Ann besökte tillsammans med Anna-Maria Kölhed dialogforum kring Alby stadsbyggnadsidé. En intressant och inspirerande kväll men tyvärr med stora brister ur tillgänglighetssynpunkt. Ann kommer tillsammans med demokratiutvecklare Ahmad Azizi ta fram ett förslag till förbättringar.

11 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 11[14] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Anmälningsärenden Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor noterar till protokollet att man tagit del av nedanstående anmälda ärenden. Remissvar - Detaljplan för; Del av Tumba 7:206 kv. Bergfoten, Tumba, Botkyrka kommun Ökad medvetenhet/kunskap om olika funktionsnedsättningar - schema för informationstillfällen På bordet: Forskning om funktionshinder pågår Skrift från Uppsala universitet

12 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 12[14] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Ärendeuppföljning -

13 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 13[14] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Ärendelista Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor noterar följande ärenden till protokollet: Acceptansen av ledarhundar i allmänna lokaler/taxi/färdtjänst. Tillgång till pälsfria centrum, äldreboenden, servicehus och LSSboenden. Kontinuerlig utbildning av skolsköterskor, rektorer, hemkunskapslärare, skolmatspersonal, lokalvårdare och barnomsorgspersonal kring allergifrågor. Vid skyddsronder på skolor och förskolor ska allergifrågor ingå. Upphandlingar ska innehålla krav på doftfria rengöringsmedel och hygienprodukter. Förbud mot alla slags nötter ska gälla på samtliga förskolor och grundskolor. Rökfria Zoner vid entréer, på perronger och busshållsplatser. Grundutbildning för samtliga lärare att lära sig förstå problematiken kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Tillgänglighetsdatabasens framtid, utöka med publika lokaler och köpcentrum. Arbeta fram en policy för att undvika särlösningar. Mer genomtänkta handikapparkeringar, för att exempelvis undvika problem med stolpar, blomkrukor, kant- och kullerstenar som är i vägen. All nyproduktion av offentliga lokaler ska vara förberedd så att lokalerna är användbara för personer med hörselnedsättning. Teleslinga ska vara installerad och tillhörande mikrofonutrustning böra vara sladdlös. Belysningen är också viktig så att man kan se den som talar. Samtliga lokaler där kommunen bedriver verksamhet ska vara användbara för alla oavsett funktionsförmåga. Exempelvis har personer med nedsatt hörsel mycket svårt att uppfatta vad som sägs i det offentliga rummet. Därför är det viktigt att skapa en god ljudmiljö genom exempelvis akustikplattor i taket och kraftiga textilier. Kommunens arbete med enkelt avhjälpta hinder. Vad räknas som ett enkelt avhjälpt hinder? Vad får det kosta att åtgärda ett sådant hinder? Hur mycket resurser får det max kosta? På vilka platser kan enkelt avhjälpta hinder åtgärdas? Säkerheten i trafikmiljön för personer med funktionsnedsättning. Utökad SFI-utbildning för personer med funktionsnedsättning. Personlig service i butiker och köpcentrum. Felanmälan av enkelt avhjälpta hinder och återrapportering från förvaltningen. Kommunalhusets entré bör bli mer tillgänglig. Kommunikationen med parkeringsbolagen ska kunna ske på annat vis än telefonsamtal, exempelvis textmeddelande.

14 BOTKYRKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 14[14] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor Övriga frågor Beslut Kommunala rådet för funktionshinderfrågor noterar följande frågor till ärendelistan. Det påpekas att det i kommunhusets entré är problematisk ur tillgänglighetssynpunkt. Efter man gått in igenom den första dörren är det sedan svårt att öppna den andra dörren. Emanuel Ksiazkiewicz (s) berättar att en översyn ska göras av hela entrén. Frågan tas upp på nästa möte när representanter från samhällsbyggnadsförvaltningen kommer till rådet. Parkeringsautomater är inte tillgängliga då lösningen bygger på att man ska ringa ett nummer för att få en kod och det går inte att kommunicera via textmeddelande.

15 SL:s Tillgänglighetsarbete Ditte Kahlström Jansson Tillgänglighetsspecialist

16 Vad styr SL:s tillgänglighetsarbete? Konventionen om mänskliga rättigheter EG-lagstiftning Nationella mål och föreskrifter SLL:s mål SL:s Långsiktig tillgänglighetsplan och RiTill Samverkan intresseorganisationer enligt SLL:s modell

17 SLs mål SLs mål SLs allmänna kollektivtrafik ska upplevas som det mest attraktiva resealternativet för resenärer med funktionsnedsättning Minska färdtjänstresandet

18 Tillgänglighetsarbetet Kunna resa Fysiska hinder Vilja resa Trygghet Säkerhet Information

19 SL lyssnar på vad resenärerna vill ha Pensionärsråd Samverkansråd Resursgrupp Tillgänglighet Färdtjänst Referensgrupp färdtjänstberättigade ungdomar år Kundsynpunkter genom SL Kundtjänst Resenärsundersökningar

20 Spår

21 Buss

22 Tillgänglighetsanpassning bussterminal

23 Andel låggolvsbussar okt 2012: 95 % Mål: 100 % dec 2011 uppfylls jan 2013 Ekerö K E R Ö 74%

24 Ledsagning Alla som vill Hela tunnelbanenätet Fler bytespunkter på lokalbanor och på pendeltåg 7 januari 2013 stora bytespunkter buss

25 Insiktsutbildning All trafikpersonal Insiktsutbildningen stärker var och en i sin yrkesroll. Man blir trygg och säker av att träna sig i att hantera olika situationer, vilket i sin tur ökar arbetsglädjen. Man blir proffsigare på flera plan genom en sådan här kurs, helt enkelt. Förare, Swebus

26 Tillgänglighetskanal och resegaranti för resenärer med funktionsnedsättning SL Kundtjänst Prioriterat nummer, öppet dygnet runt Telefon, sms, mail Specialutbildad personal Ledsagningssamordning Resegaranti med rullstolstaxi/taxi Tillgänglighetsfrågor Vanliga kundtjänstfrågor

27 Hur mäter SL sitt tillgänglighetsarbete?

28 Kommunikativ tillgänglighet Attitydförändringar Bättre störningsinformation Bättre trafikinformation Nytt skyltprogram

29 Goda exempel Nya spårvagnen A 35 Jakobsbergs bussterminal

30 Utmaningar Konkurrens Kommunikativ tillgänglighet Attityder och okunskap En allt äldre befolkning

31 Tack för visat intresse! Ditte Kahlström Jansson Tillgänglighetsspecialist AB Storstockholms Lokaltrafik Strategisk Utveckling Hållbar utveckling SE Stockholm Besöksadress: Lindhagensgatan 100 Telefon: ditte.kahlstromjansson@sl.se sl.se

32

33 Bakgrund förstudie Ungdomar med funktionsnedsättning är underrepresenterade i den lokala demokratin i Botkyrka kommun. Riskerar att marginaliseras och hamna i utanförskap Vi behöver bli bättre på att göra det möjligt för målgruppen att utöva inflytande och känna delaktighet

34 Syfte Öka samhällsdeltagandet bland målgruppen Projektet skall ge verkliga möjligheter att påverka samhället, känna delaktighet och få kunskap om mänskliga rättigheter och demokrati

35 Metod

36 Styrgrupp Jens Sjöström Ebba Östlin Shafquat Khatana Lotta Hildebrand Ann Bjellert Sebastian Flygar

37 Arbetsgrupp ABF Ettan LSS-handläggare Kultur och fritidsförvaltningen Pedagoger från särskolor Barnombudsmannen i Botkyrka Områdesutvecklare FUB Attention Aspergerstöd (Tumba) Ungdomsvägledare (Ungdomsfullmäktige)

38 Status Hearings Förankrat och skapat relationer Kommunen, ABF, intresseorganisationer = Synliggöra, nå ut och för kvarlevande! Tagit fram förslag till projektplan Genom arbetsgruppen har det beslutats om former för uppsökande verksamhet

39 Nästa steg Uppsökande December 2012

40 Omfattning Unga med funktionsnedsättning år Projektet omfattar identifiering av hur projektet kan fångaupp målgruppen både inom och utanför särskolan.

41 Mål Målet är att rådet skall bestå av 30 aktiva medlemmar i slutet av år tre. Inkludering Ökat målgruppens representation i ungdomsfullmäktige.

42 Avgränsning Projektet omfattar inte att skapa ett dialogforum för föräldrar, pedagoger eller andra personer som kan tänkas ha intressen i frågor som rör unga med funktionsnedsättning. Riskerar annars att bli för stort.

43 Följ projektet

Karin Ekeståhl (M) och Lizzy Fredriksson (HRF)

Karin Ekeståhl (M) och Lizzy Fredriksson (HRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[9] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2013-12-05 Plats och tid Kommunalhuset Tumba rum 2:2, kl 17:00-19:30 Beslutande Ebba Östlin (S), ordförande Pelle Kölhed (DHR) Karin

Läs mer

Maria Mendoza (S), tj er. Ewa Hollén, Iréne Cederborg, Ahmad Azizi

Maria Mendoza (S), tj er. Ewa Hollén, Iréne Cederborg, Ahmad Azizi SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Plats och tid Xenter Tumba, konferensrummet, kl 17:00-19:20 ande Pelle Kölhed (DHR), ordförande Urban Eriksson (SRF) Adnan Issa (S) Eva-Britt Olsson (Astma och Allergi) Maria

Läs mer

ANSLAG/BEVIS 2013-10-30 2013-11-20. Vård- och omsorgsförvaltningen

ANSLAG/BEVIS 2013-10-30 2013-11-20. Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[11] Plats och tid Kommunalhuset Tumba, rum 2:2, kl 17:00-20:00 ande Ebba Östlin (s), ordförande Urban Eriksson (SRF) Anna-Maria Engqvist (s) Eva-Britt Olsson (Astma och Allergi)

Läs mer

5 Information om projektet "ungdomsråd för barn och unga med funktionsnedsättning" - Sebastian Flygar, projektledare

5 Information om projektet ungdomsråd för barn och unga med funktionsnedsättning - Sebastian Flygar, projektledare KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] Tid, Kl 16:30 Plats Kommunalhuset, plan 2, Alytus Ärenden 1 Godkännande av dagordningen 2 Val av justerare 3 Papperslös nämndhantering 4 Information från SL - Ditte Kahlström

Läs mer

Liselott Sjöstedt (Attention), Adnan Issa (S)

Liselott Sjöstedt (Attention), Adnan Issa (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Plats och tid Kommunalhuset i Tumba, plan 2, Alytus, kl 17:00-19:45 ande Ebba Östlin (S) ordförande Pelle Kölhed (DHR) Adnan Issa (S) Urban Eriksson (SRF) Karin Ekeståhl (M)

Läs mer

Järfälla kommuns tillgänglighetsråd

Järfälla kommuns tillgänglighetsråd KALLELSE 2016-04-21 1 (2) Järfälla kommuns tillgänglighetsråd Tid Tisdagen den 3 maj 2016, kl. 18.00-20.00 Lokalen är upplåst fr.o.m. 17.30 Plats Kvarnen konferens, Vibblabyvägen 1, Jakobsberg Ärenden

Läs mer

Adnan Issa (S) och Urban Eriksson (SRF)

Adnan Issa (S) och Urban Eriksson (SRF) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[13] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2013-04-29 Plats och tid Kommunalhuset Tumba, rum 2:2 Alytus, kl 17:00-19:45 Beslutande Ebba Östlin (S), ordförande Pelle Kölhed (DHR

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet 2007-05-10 1(12) Melleruds kommunkontor, Skållerudsrummet klockan 13.00 16.

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr. Kommunala handikapprådet 2007-05-10 1(12) Melleruds kommunkontor, Skållerudsrummet klockan 13.00 16. Nr Kommunala handikapprådet 2007-05-10 1(12) Plats och tid Melleruds kommunkontor, Skållerudsrummet klockan 13.00 16.00 Beslutande Daniel Jensen (kd) Kerstin Nordström (s) Robert Svensson (c) Barbro Gustafsson

Läs mer

Maria Mendoza (S), tjänstgörande ersättare. Urban Eriksson (SRF), Maria Mendoza (S)

Maria Mendoza (S), tjänstgörande ersättare. Urban Eriksson (SRF), Maria Mendoza (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[16] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2012-05-03 Plats och tid Kommunalhuset, plan 2, Alytus, torsdagen den 3 maj 2012, klockan 17.00 19.15 Beslutande Ebba Östlin (S), ordförande

Läs mer

Handikapprådet. Plats och tid: Sammanträdesrum Grå, Stadshuset, 2016-03-10, kl. 15:00-16:30

Handikapprådet. Plats och tid: Sammanträdesrum Grå, Stadshuset, 2016-03-10, kl. 15:00-16:30 Plats och tid: Sammanträdesrum Grå, Stadshuset, 2016-03-10, kl. 15:00-16:30 Beslutande: Susanne Jönsson (S), ordförande Elisabeth Kullenberg (M) Birgit Persson (FUB) BrittMarie Hansson (S) Robert Lagerquist

Läs mer

Om tillgänglighet i SL-trafiken. Alla har sitt sätt att resa

Om tillgänglighet i SL-trafiken. Alla har sitt sätt att resa Om tillgänglighet i SL-trafiken Alla har sitt sätt att resa Vi kollektivtrafiken Stockholms kollektivtrafik är till för alla. Men alla tycker inte att det är lika enkelt att använda den. Under senare år

Läs mer

Kommunala Handikapprådet

Kommunala Handikapprådet 2013-04-17 1(6) Plats och tid Beslutande Norrtäljesalen, Kommunhuset Onsdag 17 april 2013 kl. 13.00 15.00 enligt bifogad närvarolista Övriga deltagande Utses att justera Tomas Sjöberg, sekreterare Lena

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) Länets Handikappråd 2008-12-05 1 (5) Plats och tid Beslutande Hjälpmedelscentralen, Göviken Fredagen den 5 december 2008 kl 09.00-12.00 Leif Johansson Karin Andersson Lena Hallquist Inger Eriksson Ann-Christine

Läs mer

Birgitta Nilsson (under 30) samt Elisabet Jonsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare 27-33 Elisabet Jonsson

Birgitta Nilsson (under 30) samt Elisabet Jonsson, sekreterare. Underskrifter Sekreterare 27-33 Elisabet Jonsson 1(10) Plats och tid Vårsta 09.00 11.45 ande Ledamöter Carina Svedberg, ordförande (S) Agneta S. Palm, vice ordförande (SPF) Lars Östberg (PRO) Lars Sjöström PRO Bengt Fransson (PRO) Solveig Näslund (SPRF)

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum Sida Funktionshindrades samarbetsråd 2009-02-23 1-6

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum Sida Funktionshindrades samarbetsråd 2009-02-23 1-6 KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum Sida Funktionshindrades samarbetsråd 2009-02-23 1-6 Plats och Tid Stadshuset 9:30-12:00 Beslutande Kurt Svensson, ordförande Bengt Petersson, DHR Bror Jordansson, RMR

Läs mer

PROTOKOLL. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal

PROTOKOLL. Kommunkansliet, plan 5, Förvaltningshuset, Ljusdal Plats och tid Kramstarummet, plan 3, 13:15-15:00 Beslutande: Ordförande Tommy Olsson (C) Vice ordförande Ove Schönning (S) Stig Almström (LB) Jan Nilsson Anna-Maria Winblad Ingvar Pettersson Kurt Rådlund

Läs mer

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen Datum 1 (8) Kommunledningskontoret 2012-09-25 Rådet för funktionshinderfrågor Anna-Maarit Tirkkonen Tfn. 016-710 24 28 Mobil: 073-950 65 89 Minnesanteckningar från Rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

ANSLAG/BEVIS 2013-03-18 2013-04-08. Vård- och omsorgsförvaltningen

ANSLAG/BEVIS 2013-03-18 2013-04-08. Vård- och omsorgsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[15] Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2013-03-04 Plats och tid Xenter lektionssal 241, kl 17:00-20:00 Beslutande Ebba Östlin (s), ordförande Pelle Kölhed (DHR) Adnan Issa

Läs mer

Mia Nilsson, Sekreterare Eva Österlind, Informatör, 11

Mia Nilsson, Sekreterare Eva Österlind, Informatör, 11 Sammanträdesprotokoll 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, Arvika, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, Ordförande (S) Lena Kandergård (S) Kjell

Läs mer

Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar. Beslutande Birgitta Elfström (S) ordf (kommunstyrelsen) Ersättare Linnea Kroon DHR

Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar. Beslutande Birgitta Elfström (S) ordf (kommunstyrelsen) Ersättare Linnea Kroon DHR KALMAR KOMMUN Handikapprådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-12-09 Tid Kl 18.00 20.00 Plats Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar Omfattning 35-50 ande Birgitta Elfström (S) ordf (kommunstyrelsen) Steve

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-05-12 Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-05-12 Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2016-05-12 kl 18-20 17-29 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Annelie Källkvist (SRF), Jonny Lejonberg (HRF), Göte Johansson (Strokeföreningen) Tjänstgörande ersättare Anna Nordh Svensson

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2015-11-18 1(13)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2015-11-18 1(13) Nr xx 1(13) Tid och plats Onsdagen den 18 november 2015, klockan 13.00 16.00 i Telaris Österrådaplan Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Socialnämnden Tommy W Johansson (S) Kommunstyrelsen Ann-Christin

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Sammanträdesrum Yxningen, Nya kommunhuset, kl 13.30 14.45 Beslutande Magnus Hesse (M), ordförande Lennart Haraldsson (S), vice ordförande Ulf Dahl (S) Marie Karlsson (M) Sören Söderström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LULEÅ KOMMUN

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LULEÅ KOMMUN Kommunala Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 2007-12-11 Plats och tid Scandic Hotell Luleå, 2007-12-11, kl 13.15 15.40 Beslutande Enligt bifogad närvarolista Övriga deltagande Enligt bifogad närvarolista

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-05-02 11 18 1(7) Plats och tid Landstingshuset, Vasagatan 27, Falun kl 09.30 12.

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-05-02 11 18 1(7) Plats och tid Landstingshuset, Vasagatan 27, Falun kl 09.30 12. LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-05-02 11 18 1(7) Plats och tid Landstingshuset, Vasagatan 27, Falun kl 09.30 12.00 Ordinarie ledamöter

Läs mer

Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län

Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län Delaktighet tillgänglighet och bemötande i Stockholms län Ett handlingsprogram för HSO i Stockholms län LättLäst Innehåll Förord... 5 Varför ett handlingsprogram?... 7 Tillgänglighet... 8 Bemötande...

Läs mer

april 2012 kl 10:00-11:55 Ulla Baugner (SPF) Maj-Britt Ejderholm (Väntjänsten) Birgitta Blomqvist (Väntjänsten) Kommunkontoret, Ödeshög...

april 2012 kl 10:00-11:55 Ulla Baugner (SPF) Maj-Britt Ejderholm (Väntjänsten) Birgitta Blomqvist (Väntjänsten) Kommunkontoret, Ödeshög... 2012-04-17 1 Plats och tid Carl August-rummet, Kommunkontoret, Ödeshög, tisdagen den 17 april 2012 kl 10:00-11:55 Närvarande Anmält förhinder Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Maria Gustafsson (S),

Läs mer

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) 1 Tillgänglighetsdatabasen (TD) 2 Förord Tillgänglighet handlar om att göra verksamheter och miljöer tillgängliga

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Överförmyndarnämnden 2014-02-20

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Överförmyndarnämnden 2014-02-20 1(11) Plats och tid Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen, Alva Myrdals gata 5, Värjan, plan 5, Ledning och administration, lokal: Sabeln, klockan 13:35 14:20, Kort ajournering mellan klockan 14:00

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. 1 Kommunala Funktionshinderrådet 2015-05-18

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. 1 Kommunala Funktionshinderrådet 2015-05-18 1 Plats och tid Kommunhuset, Eken kl 16.30 18.15 ande Agnetha Landberg (C) ordförande Renée Solstad (S) Siv Nilsson (RA) Anders Engström (SRF) Britt-Marie Domeij (M) tjg.ers Torbjörn Johansson (HRF) tjg.ers

Läs mer

3 Remissvar angående Förslag till Botkyrkas nya översiktsplan

3 Remissvar angående Förslag till Botkyrkas nya översiktsplan KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] Vård- och omsorgsnämnden 2013-06-11 Tid 2013-06-11, Kl 19:00 Plats Kommunalhuset plan 2 rum 3 Ärenden Justering 1 Information från förvaltningen 2 Svar på medborgarförslag-

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Handikapp- och pensionärsrådet 2015-02-18 1 (13)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Handikapp- och pensionärsrådet 2015-02-18 1 (13) Handikapp- och pensionärsrådet 2015-02-18 1 (13) Plats och tid Vaukagårdens samlingssal, 2015-02-18 klockan 9.00 10.30. Beslutande Mats Abrahamsson (S), ordförande John Sundström (S), ledamot Eva Forsmark,

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2012-02-08 1 (21) Sessionssalen Stadshuset, 18.00-19.30

Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2012-02-08 1 (21) Sessionssalen Stadshuset, 18.00-19.30 Kommunala rådet för funktionshinderfrågor 2012-02-08 1 (21) Plats och tid Sessionssalen Stadshuset, 18.00-19.30 Paragrafer 1-17 BESLUTANDE Ledamöter Namn Siv Gunnarsson (DHR) Anita Nyman (Srf) Pär-Ola

Läs mer

Kommunalhuset Tumba, plan 2, rum Alytus

Kommunalhuset Tumba, plan 2, rum Alytus KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [2] 2013-02-07 Tid 2013-02-07, Kl 17:00-20.00 Plats Kommunalhuset Tumba, plan 2, rum Alytus Ärenden Justering 1 Godkännande av dagordningen 2 Val av justerare 3 Kultur och

Läs mer

Jenny Magnusson, sekr. Stöd & Process Emma Rauf-Otworowski, sekr. Stöd & Process. Ulla Andersson (HSO)

Jenny Magnusson, sekr. Stöd & Process Emma Rauf-Otworowski, sekr. Stöd & Process. Ulla Andersson (HSO) Kommunala handikapprådet 2014-05-27 1 Plats och tid ande Messingen, Dahlén Tisdagen den 27 maj 2014, klockan 13:00-15.00 Ledamöter: Maria Fälth (KD) ordf. Kristina Klempt (FP) Lena Kanström (M) Bengt-Erik

Läs mer

PROTOKOLL. Jessica Lövdahl, sekreterare Ulla Lundberg, Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 12-23 Jessica Lövdahl. Ordförande...

PROTOKOLL. Jessica Lövdahl, sekreterare Ulla Lundberg, Underskrifter Sekreterare... Paragrafer 12-23 Jessica Lövdahl. Ordförande... Plats och tid Enåsenrummet, 13:15-16:00 Beslutande: Övriga deltagande Utses att justera Helena Brink (C), ordförande Johan Zahn, DHR Karl-Erik Wigholm, DHR Jörgen Brink, FUB Otto Forsberg, HRF John Bertil

Läs mer

Lars Johansson (L), andre vice. Staffan Teste (TUP) och Leif Nilsson (KD) Lars Johansson (L)

Lars Johansson (L), andre vice. Staffan Teste (TUP) och Leif Nilsson (KD) Lars Johansson (L) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid Kommunhuset, Munkhättevägen 45 i Tumba, kl. 19:00 ande Marcus Ekman (S), ordförande Björn Lagerstedt (M) Ali Khalil (MP), förste vice Magdalena Jonsson (M) ordförande

Läs mer

Jeanette Sander, vård- och omsorgschef Linnea Svensson, nämndsekreterare Hans Hedlund, larmansvarig. Ordförande... Ivan Czitrom

Jeanette Sander, vård- och omsorgschef Linnea Svensson, nämndsekreterare Hans Hedlund, larmansvarig. Ordförande... Ivan Czitrom Handikapprådet Plats och tid Tunadal, Virgatan 7, Köping, kl 16.00 17.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) ande Ivan Czitrom (FP), kommunstyrelsen Agneta Sellholm (M), miljö- och byggnadsnämnden Viveca Sandberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-02-03 Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-02-03 Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2016-02-03 kl 18-20.15 1-16 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Jonny Lejonberg (HRF), Pär-Ola Olausson (RBU), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Göte Johansson (Strokeföreningen), Annelie

Läs mer

Information från socialnämnden 7

Information från socialnämnden 7 Handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Projekt Ökad livskvalitet för personer med funktionsnedsättning genom fysisk aktivitet 3 Representant för handikapprådet till ett möte

Läs mer

Personal- och organisationsutskottet

Personal- och organisationsutskottet 2014-01-22 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Sammanträdesrum 1, biblioteket, Vetlanda Klas Håkanson (M), Börje Wilsborn (C), Annika Nicklasson (S), Lola Frödeberg (VF) och

Läs mer

Plats och tid HSO, lokal Linnéan, Storgatan 76 Umeå, kl. 13.15 16.00 Beslutande Eva Andersson (S) kommunstyrelsen

Plats och tid HSO, lokal Linnéan, Storgatan 76 Umeå, kl. 13.15 16.00 Beslutande Eva Andersson (S) kommunstyrelsen Kommunala handikapprådet 2014-09-26 PROTOKOLL 1(13) Plats och tid HSO, lokal Linnéan, Storgatan 76 Umeå, kl. 13.15 16.00 Beslutande Eva Andersson (S) kommunstyrelsen Ulrik Berg (M) byggnadsnämnden Ari

Läs mer

Innehåll. 1 Godkännande av ärendelista... 3 2 Föregående sammanträdesprotokoll... 4 3 Uppföljning av funktionshinderplanen... 5 4 Delgivningar...

Innehåll. 1 Godkännande av ärendelista... 3 2 Föregående sammanträdesprotokoll... 4 3 Uppföljning av funktionshinderplanen... 5 4 Delgivningar... Innehåll 1 Godkännande av ärendelista... 3 2 Föregående sammanträdesprotokoll... 4 3 Uppföljning av funktionshinderplanen... 5 4 Delgivningar... 6 1 Plats och tid Kommunfullmäktigesalen kl. 16.00 17.10.

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 [1] Kommunstyrelsen 2015-10-13. 204 Tillfälliga boendeplatser för asylsökande. Paragrafen justeras direkt

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 [1] Kommunstyrelsen 2015-10-13. 204 Tillfälliga boendeplatser för asylsökande. Paragrafen justeras direkt INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 [1] Kommunstyrelsen 2015-10-13 204 Tillfälliga boendeplatser för asylsökande Paragrafen justeras direkt SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[3] Kommunstyrelsen 2015-10-13 Plats och tid Konferensrummet,

Läs mer

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad

Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad PROTOKOLL 1 (6) Folkhälso- och tandvårdsutskottet Plats Beslutande Rum 305, Nya Landstingshuset, Karlstad Gert Ohlsson (FP), ordförande Monica Gundahl (S), vice ordförande Annetthe Zettergren (M) Kerstin

Läs mer

Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar. Beslutande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen)

Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar. Beslutande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) KALMAR KOMMUN Handikapprådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-11-06 Tid Kl 18.00 20.00 Plats Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar Omfattning 37-48 ande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) Ingvar

Läs mer

Handikappsamverkans representation till handikapprådet 4. Information från socialnämnden 5. Sammanträdestider för 2011 8

Handikappsamverkans representation till handikapprådet 4. Information från socialnämnden 5. Sammanträdestider för 2011 8 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Handikappsamverkans representation till handikapprådet 4 Information från socialnämnden 5 Tillgänglighetspriset

Läs mer

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Torsdagen den 27 augusti 2015, kl. 13:00-16:00

Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Torsdagen den 27 augusti 2015, kl. 13:00-16:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (16) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 1 Torsdagen den 27 augusti 2015, kl. 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Bernt Nordgren, ordförande

Läs mer

Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 17 00 19 50

Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 17 00 19 50 Ronneby kommun Sammanträdesprotokoll 1(7) Kommunala Rådet för funktionshinder Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 17 00 19 50 Närvarande Ledamöter: Kristina Valtersson, (C) ordförande Birgitta

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (6)

Sammanträdesprotokoll 1 (6) 1 (6) Länets Handikappråd Plats och tid Folkets Hus, Östersund Torsdagen den 29 mars 2007 klockan 09.00-12.00 Beslutande MonaLisa Norrman Elisabeth Yngström Eva Holmbom Jan Emtehed Ann-Christin Nordling

Läs mer

Tekniska nämnden 2010-11-25 1 (15) Jan Andersson, gatuingenjör Maria Björklund, ekonom Kjell Jonsson, teknisk chef Siw Strandh, sekreterare

Tekniska nämnden 2010-11-25 1 (15) Jan Andersson, gatuingenjör Maria Björklund, ekonom Kjell Jonsson, teknisk chef Siw Strandh, sekreterare Tekniska nämnden 2010-11-25 1 (15) Plats och tid Stadshuset, kl 13.30-16.00 Paragrafer 101-112 BESLUTANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare Namn Lennart Rehn (S) ordförande Helena Qvick (S) Christer Cunow

Läs mer

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes.

1 Mötets öppnande, upprop Ordförande hälsade välkommen förklarade mötet öppnat och ett upprop gjordes. PROTOKOLL ORGAN: Kommunala funktionshinderrådet, KFR TID: Onsdagen den 6 maj 2009 klockan 13.30 16.30 PLATS: Svansjörummet, Kommunhuset Kinna Närvarande: Karin Jageby ordförande Eva-Karin Torhem-A vice

Läs mer

Kalmar slott, Gröna salen

Kalmar slott, Gröna salen KALMAR KOMMUN Tillgänglighetsrådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-09-19 Tid Kl 18.00 20:00 Plats Kalmar slott, Gröna salen Omfattning 23-32 ande Anette Lingmerth (S) ordf (kommunstyrelsen) Marianne Dahlberg

Läs mer

Förslag på. aktiviteter

Förslag på. aktiviteter Förslag på Budget 2015 aktiviteter Program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2011-2016 (KF-beslut den 13 juni 2011) Förslag på aktiviteter i denna skrift är framtagna i två fokusgrupper

Läs mer

Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala län

Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala län Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Uppsala län Till Anita Hjelmstedt, Johan Örjes, Centern Pernilla Bergqvist, Lina Nordquist, Folkpartiet Petra Karlå, Anna-Karin Klomp, Kristdemokraterna Robert Damberg,

Läs mer

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2015-06-01 14-31

Protokoll. Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 2015-06-01 14-31 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 14-31 Kommunala Rådet för Funktionshinderfrågor 14. Mötets öppnande 15. Presentation av ledamöter, ersättare och dagens gäster 16. Dialog med SBN, TN och MN a.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2011-05-23 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.15 15.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a personuppgiftslagen eller offentlighets- och sekretesslagen. Beslutande

Läs mer

Glödlampan. hsod.se. December 2015. Innehåll detta nummer Handikappföreningarna. Besök oss på

Glödlampan. hsod.se. December 2015. Innehåll detta nummer Handikappföreningarna. Besök oss på Glödlampan December 2015 2010-02-15 SÖRMLAND Innehåll detta nummer Handikappföreningarna Sörmland 50-års Jubileum Att ta tag i inför 2016 Alla föreningar skall ha möjlighet att driva sina frågor i LRFF.

Läs mer

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 4 juni 2010

Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 4 juni 2010 Innehåll Aktuell information HSO i Stockholms län Nr 4 juni 2010 1. Inför sommaren 2. Förändring av uppdrag inom HSO:s presidium 3. Samverkan SL Färdtjänst 4. Utbildning, seminarier, konferenser Ta plats

Läs mer

Kl. 16.00 18.00. Johanna Sundelöf, projektledare Samhällsbyggnad Eila Ulf, Anhörigcentrum. Paragrafer 17-31

Kl. 16.00 18.00. Johanna Sundelöf, projektledare Samhällsbyggnad Eila Ulf, Anhörigcentrum. Paragrafer 17-31 Plats och tid Anhörigcentrum Kl. 16.00 18.00 Politiker och representanter Johan Schenström (m), ordf Lilian Persson (s), ers Marianne Nordblom (fp), ers Gert Pettersson, Diabetesföreningen Lotta Lind Viberg,

Läs mer

Om likarättigheter och servicekvalitet i samhällets stöd till äldre personer med funktionsnedsättningar

Om likarättigheter och servicekvalitet i samhällets stöd till äldre personer med funktionsnedsättningar Rapport 1:2009 Om likarättigheter och servicekvalitet i samhällets stöd till äldre personer med funktionsnedsättningar En rapport från Kristdemokraterna Seniorförbundet Januari 2009 Gör livet enklare för

Läs mer

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Rådet för funktionshinderfrågor 2011-12-01 1 [5] Plats och tid: Kommunhuset, Lilla Tjörnsalen 17.30 19.30 Beslutande: Thomas Jakobsson M (SBN) Inger Bergstam M

Läs mer

Kvinna 57 år. Man 49 år. Man 48 år

Kvinna 57 år. Man 49 år. Man 48 år Att ta med rullstol fungerar inte. Då jag inte har fungerande assistans så vågar jag inte heller pröva. Jag kan inte själv lösa en situation där jag till exempel inte kommer upp på tåg och buss. Kvinna

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet Dnr KS-2012-671 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-03-26 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

HSO:s delaktighetsprogram

HSO:s delaktighetsprogram HSO:s delaktighetsprogram 2011-2015 Innehållsförteckning Förord... 3 Interna dokument... 5 Samverkansråden... 6 Regionala riktlinjer och program... 15 Nationella riktlinjer... 17 Internationella riktlinjer...

Läs mer

Plats och tid Bergaholm måndagen den 15 januari 2007 kl. 19.00 20.30. Berith Grönqvist. Maria Eklund (s) Jörgen Niklasson (mp)

Plats och tid Bergaholm måndagen den 15 januari 2007 kl. 19.00 20.30. Berith Grönqvist. Maria Eklund (s) Jörgen Niklasson (mp) Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Socialnämnden 2007-01-15 1 Plats och tid Bergaholm måndagen den 15 januari 2007 kl. 19.00 20.30 Beslutande Övriga deltagande Lars Pilsetnek, ordförande, (m) Ulla Wickstein

Läs mer

Margareta Gustavsson (s), ordförande Anneli Kuosmanen (s) ersätter Tomas Johansson Sara Larsson (s) ersätter Ingvar Kleinert (fp)

Margareta Gustavsson (s), ordförande Anneli Kuosmanen (s) ersätter Tomas Johansson Sara Larsson (s) ersätter Ingvar Kleinert (fp) 1(10) Plats och tid: Kommunhusets konferensrum 13.00 14.30 Beslutande: Margareta Gustavsson (s), ordförande Anneli Kuosmanen (s) ersätter Tomas Johansson Sara Larsson (s) ersätter Ingvar Kleinert (fp)

Läs mer

Gunnar Larsson. Underskrifter Paragrafer 18-23. Marie Jesson - - - - - Ewa Johansson. Gunnar Larsson BEVIS OM ANSLAG

Gunnar Larsson. Underskrifter Paragrafer 18-23. Marie Jesson - - - - - Ewa Johansson. Gunnar Larsson BEVIS OM ANSLAG 2011-09-07 19 Plats och tid Hembygdsgården i Söderfors kl 18:00-20:20 Beslutande Ewa Johansson (S), ordförande Håkan Thomsson (MP) Lars-Göran Wadström (V) Per Bergsten (M) Gunnar Larsson (FP) Joakim Larsson

Läs mer

Sammanträdesrummet Personal & arbetsmiljö, 09.30 10.45

Sammanträdesrummet Personal & arbetsmiljö, 09.30 10.45 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens Personalutskott 2010-03-01 1 (2) Tid och plats Sammanträdesrummet Personal & arbetsmiljö, 09.30 10.45 Beslutande Filip Nilsson (M) Lars Olsson (S) Erna Arhag (M)

Läs mer

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Rådet för funktionshinderfrågor 2012-05-31 1 [5] Plats och tid: Hemma hos Gunnemar, Tångeröd 17.30 Beslutande: Gunnemar Olsson FP Thomas Jakobsson

Läs mer

FRITID FÖR ALLA - HANDLINGSPLAN. Mål fritid för barn och ungdomar med funktionsnedsättning

FRITID FÖR ALLA - HANDLINGSPLAN. Mål fritid för barn och ungdomar med funktionsnedsättning SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING STÖD OCH SERVICE TIL L PERSONER MED FUNKT IONSNEDSÄTTNING SID 1 (5) 2009-03-01 FRITID FÖR ALLA - HANDLINGSPLAN Bakgrund Staden gjorde 2005 en utredning om var samordnings-

Läs mer

Kenneth Engelbrektsson (S) Ordförande Vivian Uddén (MP) Solveig Eriksson SKPF vice ordförande Aina Nordström, HSO Rolf Rodin, SRF

Kenneth Engelbrektsson (S) Ordförande Vivian Uddén (MP) Solveig Eriksson SKPF vice ordförande Aina Nordström, HSO Rolf Rodin, SRF Sammanträde funktionshinderfrågor inom utbildnings-, kultur och fritids- och samhällsbyggnadsfrågor Plats och tid Ryttaren Söderrummet kl. 13:00-16:20 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Kenneth Engelbrektsson

Läs mer

Övriga deltagare: Birgitta Ratcovich förvaltningschef, Ann Hermansson sekreterare

Övriga deltagare: Birgitta Ratcovich förvaltningschef, Ann Hermansson sekreterare Ronneby kommun Sammanträdesprotokoll 1(5) Kommunala Rådet för funktionshinder Plats och tid: Listerbysalen, Stadshuset, Ronneby 17 00 19 20 Närvarande Ledamöter: Kristina Valtersson, (C) ordförande Birgitta

Läs mer

Marie Fredriksson, verkställande tjänsteman Anna Lindqvist, sekreterare. Sekreterare Paragrafer 44-51 Anna Lindqvist Ordförande Annica Eriksson

Marie Fredriksson, verkställande tjänsteman Anna Lindqvist, sekreterare. Sekreterare Paragrafer 44-51 Anna Lindqvist Ordförande Annica Eriksson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) 2010-10-07 Plats och tid Stadshuset, Kumla kl 09:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun Tommy Holmqvist, Laxå kommun Lars-Göran Jonsson, Arbetsförmedlingen

Läs mer

Underskrifter Paragrafer 10-19

Underskrifter Paragrafer 10-19 Protokoll - Kommunala handikapprådet Sida 1 av 5 Tid och plats 20 maj 2014 kl. 15.30 17.30, Kommunhuset Broby Närvarande Ledamöter Ersättare Patric Åberg (M) ordförande Tommy Aspegren (FP), vice ordförande

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-04-02

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-04-02 1 Plats och tid Kommunhuset kl 13.30 16.20 ande Emma Magnusson (C) Agnetha Landberg (C) Inga Jonsson (C) Håkan Sjöborg (C) Britt-Marie Domeij (M) Rune Carlsson (KD) Renée Solstad (S) Britt-Marie Berg (S)

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2010-04-22

Kommunala Handikapprådet Mötesprotokoll 2010-04-22 1 Tid och plats: den 22 april 2010 kl.17.30-19.10 i rum 386 Närvarande Gunnar Pihl (FP), ordf. Lennart Nilsson (M) Anna-Stina Eklund-Wivallius (M) Frida Tamker (M) Veronika Cornils Berg (C) Anne Lindberg

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONS- HINDERFRÅGOR. Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Pia Modin sekreterare Närvarande:

KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONS- HINDERFRÅGOR. Ewa Samuelsson Magnus Lindmark Pia Modin sekreterare Närvarande: KOMMUNSTYRELSENS RÅD FÖR FUNKTIONS- HINDERFRÅGOR Protokoll nr 2 fört vid Stockholms kommunstyrelses funktionshinderråds sammanträde måndagen den 18 februari 2013 kl. 14.00 15.00 Justerat den 20 / 2 2013

Läs mer

Gunnil Korswing SÄF, Göran Strömberg BUF, Alexandra Mattsson MSB, Fikri Hawsho MSB och Zara Kvist Lindgren SÄF.

Gunnil Korswing SÄF, Göran Strömberg BUF, Alexandra Mattsson MSB, Fikri Hawsho MSB och Zara Kvist Lindgren SÄF. KS-2013/299 1 (10) Nämnd Huddinges råd för funktionshinderfrågor Offentligt sammanträde Nej Sammanträdesdag 15 maj 2013 Tid och plats Klockan 18:00, Rådsalen Beslutande Ledamöter Christian Ottosson (C)

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset 1(14) Sammanträdesdatum Plats och tid Listerbysalen, Stadshuset kl 17 00 18 35 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Handikapp- och Pensionärsrådet 2012-05-30 1 (16)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Handikapp- och Pensionärsrådet 2012-05-30 1 (16) Handikapp- och Pensionärsrådet 2012-05-30 1 (16) Plats och tid Grupprummet Vaukagården, onsdagen den 30 maj 2012, Kl 09.00 11.45 Beslutande Bo Åberg, ordförande Pernilla Lestander, kommunstyrelsens representant

Läs mer

Möte med Rådet för funktionshinderfrågor

Möte med Rådet för funktionshinderfrågor Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 120227 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28 Mobil: 073-950 65 89 Möte med Rådet för funktionshinderfrågor Datum: Tisdag den 14 februari

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Camilla Stenmark Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindqvist Britt-Inger Lundstedt Christine Edström Eva Gustavsson

Läs mer

Kommunala Handikapprådet Protokoll 2013-09-11 1 (3) Stadhuset 2013-09-11 kl.18.00-20.30

Kommunala Handikapprådet Protokoll 2013-09-11 1 (3) Stadhuset 2013-09-11 kl.18.00-20.30 Kommunala Handikapprådet Protokoll 2013-09-11 1 (3) Tid och plats Beslutande Stadhuset 2013-09-11 kl.18.00-20.30 Anita Ståhl, ordförande Sara Ejnell, ledamot Ann-Christin Holgersson, ledamot Mikael Kempi,

Läs mer

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01

Anslås under tiden 2010-04-06 2010-05-01 Barn- och utbildningsnämnden 2010-03-25 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 08.00 11.00 Beslutande Monica Forsgren (S) v ordförande Thomas Björnhager (S) Andreas Boström (S) Jenny

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, Plan 1, Rum 105 09:30-11:00 ande Dan Berger (S) Ellena Dellios Vukic (FP) Sven Nilsson (C) Ewa Wemby (M) Annelie Fälth Simonsson (SD) Övriga närvarande

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-09-11 19 29 1(9) Plats och tid Landstingshuset, sammanträdesrum Futurum, kl 10.00 12.

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-09-11 19 29 1(9) Plats och tid Landstingshuset, sammanträdesrum Futurum, kl 10.00 12. LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-09-11 19 29 1(9) Plats och tid Landstingshuset, sammanträdesrum Futurum, kl 10.00 12.10 Ordinarie

Läs mer

Så styrs Västra Götalandsregionen

Så styrs Västra Götalandsregionen HRF 20160423 Så styrs Västra Götalandsregionen Regionfullmäktige med 149 ledamöter är det högsta beslutande organet. Utser politiker i nämnder, styrelser, beredningar, utskott och kommittéer. I Västra

Läs mer

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 24 februari 2014, kl 09.00. Sekreterare Paragrafer 10-24 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 10.00-15.15 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Samordningsförbundet Sydnärke 2012-06-12. Kommunkansliet, Hallsberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) 2012-02-17

ANSLAG/BEVIS. Samordningsförbundet Sydnärke 2012-06-12. Kommunkansliet, Hallsberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) 2012-02-17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) 2012-02-17 Plats och tid Ledamöter Ersättare Kommunhuset Laxå, kl.09.00-12.00 Ordförande Annica Moberg, Kumla kommun Sari Harju, Arbetsförmedlingen Lilian Erixon, Försäkringskassan

Läs mer

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN Folkhälsorådet 2015-11-13 1 Plats och tid Vara Kommunhus, 13 november 2015, klockan 08.30-12.00 Beslutande Dan Hovskär (KD) HSNÖ Irene Karlsson (C) BIN Peter Persson (S) MBN Thore Agneta Svenson Edvardsson

Läs mer

Rapport och plan för Viadidakts tillgänglighetsarbete

Rapport och plan för Viadidakts tillgänglighetsarbete Vår handläggare RAPPORT OCH ÅTGÄRDSPLAN 1 (7) Upprättad datum Vår beteckning Robert Davidsson, kommunikationsstrateg 2016-01-11 Dnr VIAN/2016:7 PA Holmqvist, utvecklingsstrateg Senast uppdaterad Er beteckning

Läs mer

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L)

Sammanträdesdatum 2016-01-25. Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M) Karin Wretling (V) Bruno Karlsson (L) 1(16) Plats och tid Klingan, plan 5 Värjan. Alva Myrdals gata 5 Eskilstuna, Klockan 13:30 16:20 ande Ej tjänstgörande Ersättare Anita Neuhaus, ordförande (S) Maj-Britt Magnusson (S) Barbro Lundkvist (M)

Läs mer

Sonja Höglund (siv), ordförande Gunnar Eriksson (s) Larsgöran Larsson (m) Helen Holmgren, förvaltningschef Annica Arvidsson, sekreterare

Sonja Höglund (siv), ordförande Gunnar Eriksson (s) Larsgöran Larsson (m) Helen Holmgren, förvaltningschef Annica Arvidsson, sekreterare 1(11) Plats och tid Omvårdnadsförvaltningen,, kl. 09.00-12.00 ande Ledamöter Sonja Höglund (siv), ordförande Gunnar Eriksson (s) Larsgöran Larsson (m) Ersättare Linnéa Kihlström (kd) Anneli Ericsson (s)

Läs mer

Elisabet Olsson, kvalitetsutvecklare Monika Ericsson, samhällsbyggnadschef Kerstin Wanstadius, sekreterare

Elisabet Olsson, kvalitetsutvecklare Monika Ericsson, samhällsbyggnadschef Kerstin Wanstadius, sekreterare Sida 1 av 5 Tid och plats 15 september 2015 kl. 15.30 17.15 Kommunhuset Broby Närvarande Ledamöter Sofia Nilsson (C), ordförande Sven-Arne Persson (S), vice ordförande Erling Emsfors (M) Jan-Åke Lennartsson

Läs mer

Kommunhuset, Sessionssalen, 2012-11-21, kl 13.00-15.50. Margareta Ottosson, FUB

Kommunhuset, Sessionssalen, 2012-11-21, kl 13.00-15.50. Margareta Ottosson, FUB Sammanträdesprotokoll 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Sessionssalen,, kl 13.00-15.50 Beslutande Gunilla Aronsson, ordf. Anders Nilsson, Epilepsiföreningen Monica Bergh, SOC Lennart Davidsson, MoB Elsy

Läs mer

Plats Magistern, f.d. Handelsskolan, Storgatan 35 B, Kalmar

Plats Magistern, f.d. Handelsskolan, Storgatan 35 B, Kalmar Tillgänglighetsrådet Tid Torsdagen den 20 februari 2014, kl. 16:00 18:00 Plats Magistern, f.d. Handelsskolan, Storgatan 35 B, Kalmar Omfattning 1 17 ande Anette Lingmerth (S) Dzenita Abaza (S) Steve Sjögren

Läs mer

Eva Staake (S) Agneta Hägglund (S) Carl-Erik Thulin, SPF Arvo Väisänen, Finska föreningen

Eva Staake (S) Agneta Hägglund (S) Carl-Erik Thulin, SPF Arvo Väisänen, Finska föreningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(23) Tid och plats Närvarande Ledamöter Kl. 09:00 onsdagen den 25 maj 2016, Kalmarrummet, Kommunhuset, Bålsta Lisbeth Bolin (C) Irene Lundbäck, PRO Monica Borg, PRO Christer Ridderstråle,

Läs mer

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05

PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05 PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2015-05-05 Närvarande: Berit Norén, Charlotta Carlstedt, Christina Kvarnström, Christina Lundström, Erika Hansson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Lena Sjölin, Peder Hansson, Sture

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2005-08-16 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-16.30 Beslutande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson Hjelm (s) Myrna

Läs mer