Ledarskap. Lästips från sjukhusbiblioteket

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ledarskap. Lästips från sjukhusbiblioteket"

Transkript

1 Ledarskap Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2017

2 Aktivt medarbetarskap : ta ansvar och utvecklas på jobbet (2017) Av AnnaTufvesson Boken visar hur vi själva påverkar vår situation och hur man kan vara en bra medarbetare och bidra till en god social arbetsmiljö för oss själva och våra kollegor. Författaren har en bakgrund som kommunikatör och arbetar som konsult på Effect Management och som medarbetar- & ledarutvecklare i Karlstads kommun. Att skapa effektiva team : en handledning för ledare och medlemmar (3. uppl. 2017) Av Susan A. Wheelan En praktisk handledning för hur man bygger upp team steg för steg och hur man lyckas bevara deras topprestationer. Boken innehåller en rad praktiska exempel och reflekterande fråge- scheman som både gruppmedlemmar och ledare kan använda sig av. Att vara chef och ledare för omvårdnadsarbete (2005) Red. Kerstin Nilsson. Här belyser aktiva forskare ledarskapsteori utifrån vårdenhetschefens perspektiv. Man tar bl.a. upp ledning av teambaserad organisation och hantering av konflikter samt hur man som chef kan hämta kraft för att stärka sig själv i sin roll. Bortom lean : 12 steg för en verksamhet i världsklass (2016) Av Joakim Bjurström Författaren arbetade tidigare som VD vid ett industriföretag men jobbar nu som konsult och utbildare inom verksamhetsutveckling. I boken presenteras DNA-modellen, en modell i tolv steg som vidareutvecklar begreppet Lean production. Modellen indelad i tre områden; varför, vad och hur. Syftet är att skapa en rörlig, adaptiv och innovativ verksamhet.

3 Chef med känsla och förnuft : om professionalism och etik i ledarskapet (2. uppl. 2017) Av Christer Sandahl m.fl. Författarna lyfter fram samtalets och reflektionens betydelse för att hantera den svåra balansen mellan integritet, känsla och förnuft i arbetet. Förmågan att fånga upp och förstå känslor utgör viktiga förutsättningar för att man ska kunna vara professionell och ansvarsfull i rollen som chef. Chef- och ledarskap inom välfärdssektorn (2016) Av Ingela Thylefors Boken handlar om det särskilda med att vara chef inom välfärden, så som skola, vård, omsorg och arbetsförmedlingen. Både nya och klassiska teorier kring ledarskap behandlas liksom ledarskapet i praktiken och chefernas vardag. Författaren är psykolog och har gett ut flera andra böcker inom ledarskap och arbetspsykologi. Chefen som kom ut ur sitt rum : så blir du en relationsfrämjande ledare (2016) Av Nicolas Jacquemot Författaren är relationskonsult och doktorand inom organisation och ledarskap. Boken visar på att om man trivs tillsammans jobbar man effektivare och hur chefer kan bidra till en bättre stämning på arbetsplatsen genom att vara mer närvarande bland sina medarbetare. Ämnen som tas upp är till exempel: kommunikation, motivation, konflikthantering, mobbning och integritet. Coming together is a beginning. Keeping together is progress. Working together is success. Henry Ford

4 Chefer i samarbete : om delat och utvecklande ledarskap (2010) Av Marianne Döös Här får man läsa om hur chefer gör och tänker när de sköter chefsuppgifterna tillsammans, och om vad medarbetarna tycker. Chefer berättar om hur delat ledarskap inleds och om vikten av att hitta sin egen väg. Även delat ägarskap, när man äger ett bolag tillsammans tas upp. Coachande ledarskap : för samarbete, effektivitet och hälsa (2016) Av Hilmar Thór Hilmarsson Författaren är psykolog och psykoterapeut. Boken är en handbok för ledare och innehåller verktyg och metoder för att till exempel minska stress, öka självförtroende och positivt tänkande, ge feedback och ha meningsfulla möten. Boken är indelad i tre delar; utveckla dig själv, utveckla medarbetarna och utveckla gruppen. Coaching : att hjälpa ledare och medarbetare att lyckas (2007) Av Morten Emil Berg Coaching handlar om emotionell intelligens, att förstå sitt eget och andras sätt att tänka och vara, och att kunna påverka detta. Boken tar också upp etiska aspekter och ger en bred översikt över aktuell forskning på coachingområdet. Coaching : vad - varför - hur (2. uppl. 2012) Av Susann Gjerde Genom coaching kan man göra människor medvetna om sin egen potential och sina egna utvecklingsmöjligheter. Det påvisas också hur detta kan realiseras. Råd, fallgropar och många exempel visar hur man går till väga.

5 Den nakna ledningsgruppen : strategi, tankefällor och framtid (2016) Av Magnus Dalsvall & Kjell Lindström Dalsvall har arbetat som personalchef och varit direktör och Lindström arbetar med ledningsgruppsutveckling. Denna bok,skriver de, är en Tankeväckar och diskussionsbok och är tänkt som ett verktyg för att utveckla ledningsgrupper. Det komplexa sjukhuset : att leda djupgående förändringar i en multiprofessionell verksamhet (2009) Av Lars Erik Norbäck Boken handlar om hur man teoretiskt och praktiskt kan hantera komplexiteten när man vill utveckla ett sjukhus i riktning mot att ge patienterna bättre vård utan att det behöver kosta mer. Du leder! : personligt ledarskap (2011) Av Mia Törnblom En bok om ledarskap som riktar sig både till chefer och andra som är intresserade av hur man når mål, skapar gemenskap, sprider engagemang och driver igenom sina visioner. Ämnen som tas upp är bl.a. svåra samtal, feedback, coachande ledarskap m.m. Friskt jobbat : om stress, livsbalans och hållbara arbetsplatser (2017) Av Ninni Länsberg Boken är en introduktion till hur man kan arbeta med den psykosociala arbetsmiljön. Den tar till exempel upp förebyggande åtgärder till utmattning, hur man motverkar stress och chefens uppgifter vid sjukskrivning. Den utgår ifrån AFS 2015:4 - Föreskrifterna om organisatorisk och psykosocial arbetsmilj. Författaren är utbildad präst och beteendevetare.

6 Gruppsykologi : om grupper, organisationer och ledarskap (6. uppl. 2016) Av Lars Svedberg Författaren flätar samman kunskaper från psykologi, pedagogik, ledarskaps- och organisationsteori i en diskussion kring de möjligheter och dilemman som grupper, organisationer och dess ledare ställs inför. Den professionella och sociala kompetens som är nödvändig i moderna organisationer behandlas utförligt. Gränsöverskridande chefskap : arbete över organisatoriska gränser i människonära tjänsteverksamheter (2014) Av Jan E. Persson & Ulrika Westrup Om att leda, organisera och styra arbete över organisatoriska gränser i dagens stuprörsorganisationer. Det krävs att medarbetare från olika organisationer arbetar tillsammans med en gemensam målgrupp. Health Management : att göra hälso- och sjukvården mer tillgänglig (2017) Red. Lars Nordgren Boken är en antologi skriven av forskare inom olika ämnesområden. Tyngdpunkten i boken är att visa på hur man kan leda och organisera hälsoverksamheter för att göra dem mer tillgängliga och serviceinriktade och på så sätt förbättra befolkningens hälsa. Olika typer av organisationer, ledarskap och dess effekter tas upp, liksom förslag på arbetssätt. Empowerment is about letting go so others can get going. Kenneth Blanchard

7 Individer, grupper och ledarskap i projekt (2011) Av Tomas Jansson Med projektet som utgångspunkt beskrivs vad som händer i det första mötet med andra och hur samarbetsnormer och lärstilar skapar en gruppdynamik som leder gruppen framåt. Boken skapar förståelse för hur konflikter uppstår och hanteras samt ger perspektiv på spelet i mötet mellan olika människor. Texten illustreras med många exempelsituationer från verkligheten. Integrerad organisationslära (11. uppl. 2017) Av Lars H. Bruzelius Boken tar upp teorier om olika typer av organisationer och om vad som sker i organisationer. Den handlar om hur organisationer skapar värde för sina intressenter och har en tvärvetenskaplig och integrerad grund och tar upp affärsmodell, strategi, organisation, styrning och ledning. Klokbok för chefer (2009) Av Bibbi Hestam Den här boken riktar sig till chefer på olika nivåer inom både offentliga och privata företag och organisationer. Den är tänkt att fungera som en praktisk handledning och är späckad med konkreta tips och exempel. Kommunikation för ledare (2. uppl. 2011) Av Björn Nilsson I denna andra upplaga av boken beskrivs mellanmänskligt samspel och samarbete i främst arbetslivet. Förutom grundläggande kommunikationsteori, kroppsspråk, ledarskap och gruppsykologi behandlas lyssnande, feedback, professionella samtal och konflikthantering.

8 Kommunikation, organisation och ledarskap (2007) Av Cristian Lima Med avstamp i praktiken behandlar boken den konkreta ledarskapsprocessen i offentlig verksamhet. Kommunikation och social organisering är centrala delar i denna process och fokus ligger på uppgiftslösning och samarbete. Illustrativa exempel från skola, vård och socialtjänst. Konfliktkompetent ledarskap : en guide till att förstå, hantera och förebygga konflikter i arbetslivet (2012) Av Emma Pihl Med bokens hjälp får du lära dig mer om hur du i ditt ledarskap kan kommunicera med större medvetenhet och därmed agera konfliktförebyggande och mer konstruktivt vid lösandet av konflikter. Syftet är att använda konflikter som en möjlighet till utveckling och nya kreativa lösningar. Ledarskap inom vård och omsorg (2. uppl. 2015) Av Kerstin Lundin En bok om utvecklande ledarskap inom vård och omsorg. Den bygger på författarnas praktiska erfarenheter under mer än fyra decennier. Den riktar sig till alla kategorier chefer och ledare i branschen. Ledarskap på apstadiet : evolution för chefer och ledare (2010) Av Tommy Lundberg Genom våra närmaste släktingar schimpanserna får vi här en möjlighet att återupptäcka de behov som ligger djupt rotade i oss människor och som påverkar oss både i arbetslivet och livet. Här belyses alltifrån vår nedärvda längtan efter grupptillhörighet till sambanden mellan hierarki och stress och mycket annat.

9 Ledarskap under stress (2010) Av Gerry Larsson Författaren fokuserar på svåra och stressande situationer men det finns mycket att lära även om vardagligt ledarskap genom en inblick i hur det är när allt ställs på sin spets. Författaren är professor i ledarskapspsykologi vid Försvarshögskolan. Ledarskapshandboken : att utveckla och stärka ledarskapet (2013) Av Bosse Angelöw Boken innehåller många konkreta exempel, praktiska teorier, handfasta råd, checklistor och reflektionsfrågor. Den riktar sig till alla som har en arbetsledande position inom såväl privat som offentlig sektor. LQ ledarintelligens : så utvecklar du din ledarintelligens med hjälp av själ, hjärta och hjärna (2013) Av Marika Ronthy Morgondagens ledarskap är ett medmänskligt ledarskap där respekten för individen är i fokus och där ledarrollen väger tyngre än chefsrollen. För att nå framgång i framtidens organisationer gäller det att kunna balansera relation och prestation. Medarbetarskap : så får du dina medarbetare att ta initiativ och känna ansvar (2017) Av Johan Velten Även om mål och strategier är väl utformade kan de bli betydelselösa om de inte betyder något för medarbetarna i det dagliga arbetet. Författarna beskriver i boken hur man kan utveckla medarbetarskap med hjälp av dialog och samspel.

10 Mellanchef i vård och omsorg (2008) Av Kjerstin Larsson Mellanchefen kan genom sitt ledarskap använda och skapa handlingsutrymme i verksamheten för utvecklingsfrågor genom att se till att tid och resurser utnyttjas på ett effektivt sätt. I boken möter vi fyra chefer som mitt i vardagen utvecklar strategier för utvecklingsarbete. Nya perspektiv på organisation och ledarskap (5. uppl. 2015) Av Lee G. Bolman Boken delas upp i fyra perspektiv på organisation och ledarskap: det strukturella, HR-perspektivet, det politiska och det symboliska perspektivet. Flera verkliga fall, organisationer och ledarskapsstilar analyseras med hjälp av de fyra perspektiven och både privata och offentliga organisationer diskuteras i boken. Organisationer, ledning och processer (2. uppl. 2012) Ett antal forskare vill här ge en kvalificerad och forskningsinriktad genomgång av centrala områden inom organisationsteori och praktik som tex. strategi, styrning och kontroll, team, ledarskap m.m. Relationen till omvärlden behandlas i separata kapitel om nätverk och marknadsföringsarbete. Projektledning i offentliga organisationer : om att genomföra förändring i välfärdssektorn (2017) Av Christian Jensen Boken handlar om projektarbetssätt i välfärdssektorn d.v.s. vården, omsorgen och skolan. Fyra olika typer av projekt tas upp: förändringsprojekt, försöksprojekt, samverkansprojekt och uppdragsprojekt. Olika verktyg man kan använda vid projektarbeten beskrivs och konkreta exempel på vid vilka tillfällen de kan användas.

11 Psykologi i organisation och ledning (4. uppl. 2016) Av Geir Kaufmann Boken ger en bred och grundlig introduktion i organisationsoch ledarskapspsykologi. Den är forskningsbaserad och de teoretiska kunskaperna är nära knutna till och illustrerade genom viktiga praktiska problemställningar såsom motivering av medarbetare, mellanmänskliga samspel och teamarbete m.m. Salutogent ledarskap : för hälsosam framgång (2010) Av Anders Hanson I ett salutogent ledarskap har ledaren inte som uppgift att ge direktiv och kontrollera utan att göra sammanhanget meningsfullt, begripligt och hanterbart. Ju bättre vi lyckas med det, desto mer kommer arbetsglädjen öka och verksamhetens resultat att förbättras. Samtalsfärdigheter : stöd, vägledning och ledarskap (2013) Av Erik Rautalinko Här beskrivs konkreta färdigheter i att lyssna, bemöta kritik, uttrycka sig, förändra, motivera, medla m.m. Innehållet i boken fokuserar på färdigheter, och beskriver hur man med hjälp av träning kan förbättra sina relationer. Sjuksköterska med uppdrag att leda (2. uppl. 2010) Av Birgitta Engström Framtidens ledarskap inom hälso- och sjukvård och omsorg belyses i boken. Framtiden kommer att medföra ökande förändringar och nödvändiga prioriteringar. Sjuksköterskans ledarskap kommer därför att innebära uppgifter med stora krav och förväntningar men också möjligheter att kunna påverka och förbättra morgondagens hälso- och sjukvård.

12 Steget till chefskap : om läkare som verksamhetschefer (2013) Av Helena Öfverström Om läkares inställning till chefskap samt deras uppfattningar om hur det är att arbeta som chef. Utgångspunkten är managements intåg i sjukvården och hur detta påverkat formandet av verksamhetschefsrollen. Uppdrag mellanchef : om chefens vardag och effektivt ledarskap (2016) Av Helena Källerman Författaren har haft chefsuppdrag i flera organisationer och arbetat med ledarskapsutbildningar. Boken fokuserar på mellanchefer och Källerman har skapat en sjustegsmodell för nya mellanchefer att snabbare komma in i sitt uppdrag. Innehåller även flertalet intervjuer med etablerade chefer. Våga chefa! : när du måste ta ledningen (Nytryck 2011) Av Bodil Wennberg Författaren vill fokusera på utveckling av ett tydligt och genomtänkt ledarskap som håller även i svåra och påfrestande situationer. Boken presenterar ett antal situationer och de åtgärder du som chef bör vidta för att förbättra arbetsklimat och effektivitet. Våga leda med hjärnan : hjärnforskningen ger nya perspektiv på ledarskap (2016) Av Malin Trossing Boken diskuterar mänskligt beteende och ledarskap utifrån ny forskning på hjärnan. Konkreta tips på hur man kan minska stress och öka motivation hos sina medarbetare. Författaren är tidigare civilingenjör och har arbetat som chef i flertal år.

13 Vårdchefens etiska dilemman : strategier för bättre praktik (2014) Av Erica Falkenström Författaren visar hur etiska teorier kan kopplas till de beslut och frågor som chefer i vården ofta möter. Hon beskriver strategier och förhållningssätt som kan bidra till patientsäkerhet och god kvalitet i vården. Vårdchefer : konsten att leda (2009) Av Eric Carlström, Denna bok handlar om mellanchefer i vården. Här berättar vårdchefer på sjukhus, i primärvård och kommuner om sina ledningsstrategier. Resultatet pekar på värdet av att vara tillgänglig på mellannivå men också vikten av att flexibelt kunna röra sig ut ur mellannivån. Vårdledarskap : att utveckla och förbättra framtidens vård och omsorg (2014) Av Kristina Rosengren Vårdledarskapets betydelse beskrivs och analyseras utifrån vårdspecifika aspekter såsom vårdorganisation och delat ledarskap, där till exempel teamarbete och samverkan lyfts fram. Att arbeta effektivt och göra rätt saker är ett ständigt behov i vårdarbetet. Värdebaserat ledarskap : förutsättningar för modernt ledarskap (2015) Av Rudi Kirkhaug Författaren är professor i ledarskap och organisation. I boken diskuteras värden och värderingar. Hur man kan använda värden inom en organisation som verktyg för att till exempel motivera, förändra och imageskapande.

14 Värdeskapande projektledning (2017) Av Torgeir Skyttermoen & Anne Live Vaagaasar Skyttermoen är förstelektor i organisation och ledarskap och Live Vaagaasar är försteamanuens och doktor i projektledning. Boken tar upp en mängd olika projekttyper och är baserad på modern forskning inom ämnet. Författarna vill visa på att projekt inte är ett mål i sig utan att projekten är till för att skapa nya värden.

15 Välkommen till Sjukhusbiblioteken i Värmland om du vill låna dessa böcker eller få ytterligare lästips: Arvika: sjukhusbiblioteket.arvika@liv.se Karlstad: sjukhusbiblioteket.karlstad@liv.se Torsby: sjukhusbiblioteket.torsby@liv.se

Ledarskap. Lästips från sjukhusbiblioteket

Ledarskap. Lästips från sjukhusbiblioteket Ledarskap Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Att kunna vara chef (5. uppl. 2008) Av Tommy Iseskog Ledarskap i arbetslivet har sin utgångspunkt i relationen mellan arbetsgivare

Läs mer

ORGANISATIONSHÄLSA. - vad är det och hur kan man arbeta med det? Vi frågar oss hur organisationen fungerar och mår?

ORGANISATIONSHÄLSA. - vad är det och hur kan man arbeta med det? Vi frågar oss hur organisationen fungerar och mår? ORGANISATIONSHÄLSA - vad är det och hur kan man arbeta med det? Folkhälsa Individhälsa Organisationshälsa Vad är det? Vi frågar oss hur organisationen fungerar och mår? - Vad säger statistiken? - Vad säger

Läs mer

Institutionen för ingenjörsvetenskap Kurskod ABL100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast

Institutionen för ingenjörsvetenskap Kurskod ABL100. Fastställandedatum Utbildningsnivå Grundnivå Reviderad senast KURSPLAN Kursens mål Efter avslutad kurs ska studenten visa Kunskap och förståelse om ledarskapets betydelse för att främja utveckling på individ-, grupp- och organisationsnivå kopplat till det moderna

Läs mer

Påverkar hälsa och ledarskap vinsten i företaget?

Påverkar hälsa och ledarskap vinsten i företaget? Påverkar hälsa och ledarskap vinsten i företaget? Hur påverkar hälsa och arbetsmiljö vinsten, resultatet och kvalitén i våra företag? Vad säger forskning och beprövad erfarenhet vilka faktorer som bidrar

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

DET HÅLLBARA LEDARSKAPET. Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg

DET HÅLLBARA LEDARSKAPET. Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg DET HÅLLBARA LEDARSKAPET Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg charlotte.rawall@pbm.se AGENDA Arbetsmiljöforskning om friska arbetsplatser Arbetsmiljöverkets föreskrifter om

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö 2

Organisatorisk och social arbetsmiljö 2 Organisatorisk och social arbetsmiljö 2 - Hur omsätter vi innebörden i föreskriften till praktisk handling? - Mervärde för organisation och medarbetare? Jan Winroth och Christer Sorbring Reflektioner kring

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, karriärutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många

Läs mer

Medarbetar- och ledarpolicy

Medarbetar- och ledarpolicy www.hassleholm.se S Medarbetar- och ledarpolicy Policy Innehåll Medarbetar- och ledarpolicy 3 Tillsammans skapar vi Hässleholms kommun 3 Hässleholms kommun som arbetsgivare 3 Medarbetarskap 3 Ledarskap

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY. #mitthässleholm

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY. #mitthässleholm #mitthässleholm Bilderna är hämtade från Hässleholms kommuns Instagram-konto. Medarbetare har fotograferat och publicerat bilder från sin arbetsvardag. Dela gärna dina historier, bilder och filmer och

Läs mer

IHM VERKSAMHETS UTVECKLANDE LEDARSKAP

IHM VERKSAMHETS UTVECKLANDE LEDARSKAP IHM VERKSAMHETS UTVECKLANDE LEDARSKAP Maximera dina medarbetares potential och prestationsförmåga. LEDA VERKSAMHETS UTVECKLANDE PERSONLIG LEDARUTVECKLINGSPLAN PLP Under programmet skriver du kontinuerligt

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper 2014-05-13 Information om ledarskapskursen Ledarskap för att motivera grupper VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Ledarskap för motivera grupper! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer

Läs mer

Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 2015:4

Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 2015:4 November 2016 Organisatorisk och Social Arbetsmiljö 2015:4 Hur kan man arbeta med den nya föreskriften och få strategi och kultur att samverka? Frida Norrman & Johanna Rådeström Organisationspsykologer,

Läs mer

Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation

Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Längd: Utbildningen omfattar två dagar i följd samt tre fristående dagar, totalt fem dagar. Datum: 17-18 februari,

Läs mer

STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare

STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare Kommunstyrelsen 1 (6) STYRDOKUMENT Policy för medarbetare, chefer och ledare Beslutad när Beslutad av Diarienummer Ersätter Gäller för Kommunfullmäktige KSKF/2018:409 KSKF/2011:302 Samtliga nämnder och

Läs mer

Visa vägen i vården. ledarskap för stärkt utvecklingskraft

Visa vägen i vården. ledarskap för stärkt utvecklingskraft Visa vägen i vården ledarskap för stärkt utvecklingskraft Innehåll UPPDRAGET OCH VÅRA ARBETSMETODER SLUTSATSER FRÅN FORSKNING OCH INTERVJUER LÄRDOMAR FRÅN ANDRA LÄNDER OCH SEKTORER SLUTSATSER FRÅN NULÄGESANALYSEN

Läs mer

Consultus Management Institute

Consultus Management Institute Ta ledarskapet till nästa nivå Genom programmet vill vi att erbjuda möjlighet till nya perspektiv, bidra till affärskritisk kompetens samt ytterligare stärka dig i din professionella roll som ledare. Vi

Läs mer

Bli ledare! Fyra dagar 12, 13 och 26 november samt 19 december 2018 kl på Arvika Näringslivscentrum.

Bli ledare! Fyra dagar 12, 13 och 26 november samt 19 december 2018 kl på Arvika Näringslivscentrum. Bli ledare! Fyra dagar 12, 13 och 26 november samt 19 december 2018 kl. 08.30-16.30 på Arvika Näringslivscentrum. Om att inspirera, skapa engagemang och få medarbetare att göra ett bra jobb Välkommen till

Läs mer

Bengts seminariemeny 2016

Bengts seminariemeny 2016 Bengts seminariemeny 2016 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarutveckling, coaching, grupputveckling, seminarier och föredrag. Han har många års erfarenhet från

Läs mer

265 Remiss av förslag Policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409)

265 Remiss av förslag Policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-27 Sida 1(1) 265 Remiss av förslag Policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409) Beslut 1. Förslag till policy för medarbetare, chefer

Läs mer

86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-30 Sida 1(1) 86 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef- och ledarskap i

Läs mer

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106)

24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Kommunstyrelsens personalutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-12 Sida 1(2) 24 Riktlinje för chef- och ledarskap (KSKF/2019:106) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Riktlinje för chef-

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset chefspolicy Reviderad 2002 Denna chefspolicy är ett av flera policydokument som finns som ett stöd för att leda arbetet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den anger

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET. Utvecklas som ledare. Ledarskapsprogram vid Linköpings universitet. LiU EXPANDING REALITY

LINKÖPINGS UNIVERSITET. Utvecklas som ledare. Ledarskapsprogram vid Linköpings universitet. LiU EXPANDING REALITY LINKÖPINGS UNIVERSITET Utvecklas som ledare Ledarskapsprogram vid Linköpings universitet LiU EXPANDING REALITY Program för att utvecklas som ledare LEDARE OCH CHEFER på olika nivåer är viktiga för att

Läs mer

106 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409)

106 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409) Kommunfullmäktige Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-05-16 Sida 1(2) 106 Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap (KSKF/2018:409) Beslut 1. Policy för medarbetarskap, chef- och ledarskap antas.

Läs mer

Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare

Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare Ny roll för chefer och för medarbetare Vår omvärld förändras i snabb takt och vår verksamhet berörs på många sätt. Det handlar om allt från digitalisering

Läs mer

Kommuners Öppna Ledarskapsprogram

Kommuners Öppna Ledarskapsprogram Kommuners Öppna Ledarskapsprogram Vi erbjuder ett öppet ledarutvecklingsprogram för dig som vill utveckla ditt ledarskap genom en ökad förståelse för dig själv och de sammanhang du som ledare verkar i.

Läs mer

Ett hållbart ledarskap

Ett hållbart ledarskap Det Legitima Ledarskapet 070-714 10 49 Ett hållbart ledarskap Ledarskapet är en dynamisk process, en följd av samspelet mellan situationer och olika individer. Att förstå sig på hur olika människor fungerar

Läs mer

Ledarskapsutbildning 5 dagar

Ledarskapsutbildning 5 dagar Ledarskapsutbildning 5 dagar Nercia Utbildning AB I Sverige finns ca 1600 utbildningsföretag med olika utbud av program och kurser, de flesta med ett redan färdigt upplägg som sedan anpassas efter kunden.

Läs mer

Remiss av förslag - Policy för medarbetare, chefer och ledare

Remiss av förslag - Policy för medarbetare, chefer och ledare Kommunstyrelsen 2018-11-05 Kommunledningskontoret HR KSKF/2018:409 Karin Tannergren 016710 50 02 1 (3) Kommunstyrelsen Remiss av förslag - Policy för medarbetare, chefer och ledare Förslag till beslut

Läs mer

Handledarutbildning metodinriktning KBT, 30 hp

Handledarutbildning metodinriktning KBT, 30 hp Kursbeskrivning Handledarutbildning metodinriktning KBT, 30 hp Godkänd inom ramen för specialistordningen, fokus verksamhetshandledning Delkurs A, grundläggande verksamhetshandledning för psykologer, 10

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar

Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar Nercia - en värld av relationer, kompetens och massor med inspiration! Nercia har utbildat människor, och bidragit till kompetensutveckling i en mängd

Läs mer

Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation

Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Längd: Utbildningen omfattar två dagar (internat) samt tre fristående dagar. Datum: 17-18 augusti, 24 september, 22 oktober samt 14 januari 2016. Ort

Läs mer

Utbildningar 2015. Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation

Utbildningar 2015. Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Utbildningar 2015 Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Vad skulle hända om alla chefer blev lite bättre Genom att på ett positivt sätt vägleda medarbetarna genom att förstärka beteenden som skapar

Läs mer

CLUES enkla idéer i en komplex tillvaro

CLUES enkla idéer i en komplex tillvaro 1 Välkommen till SolutionCLUES Din samarbetspartner när det gäller: Utveckling av arbetsklimat, funktion och resultat inom arbetsplatsen, teamet eller ledningsgruppen. Effektiv och positiv coaching för

Läs mer

Hur kan man förstå & definiera psykosocial arbetsmiljö? Maria Nordin Institutionen för psykologi

Hur kan man förstå & definiera psykosocial arbetsmiljö? Maria Nordin Institutionen för psykologi Hur kan man förstå & definiera psykosocial arbetsmiljö? Maria Nordin Institutionen för psykologi Sidfot Datum 3 Det gränslösa arbetslivet Global marknad vs lokal arbetskraft Resursbrist Från hierarki till

Läs mer

policy Medarbetarpolicy för Söderköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige

policy Medarbetarpolicy för Söderköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige r a t e b r Meda policy Medarbetarpolicy för Söderköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2010-12-15 165 Söderköpings vision Söderköping är en av landets mest åtråvärda kommuner att uppleva, leva och

Läs mer

Yttrande över remiss - Policy för medarbetare, chefer och ledare

Yttrande över remiss - Policy för medarbetare, chefer och ledare Kultur- och fritidsnämnden 2019-01-02 Kultur och fritidsförvaltningen HR KFN/2018:194 Anneli Johansson 016-710 33 02 1 (2) Kultur- och fritidsnämnden Yttrande över remiss - Policy för medarbetare, chefer

Läs mer

Ny chef mental och praktisk beredskap för ledare

Ny chef mental och praktisk beredskap för ledare Ny chef mental och praktisk beredskap för ledare Civilekonomerna Frukostseminarium 11 maj 2017 Eva Norrman Brandt Socionom, leg. Psykoterapeut, konsult, författare och forskare Institutet för Personal

Läs mer

Arbetsbelastning SKYDDSROND: GENOMFÖRANDE FÖRBEREDELSER. ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare:

Arbetsbelastning SKYDDSROND: GENOMFÖRANDE FÖRBEREDELSER. ansvarig chef: skyddsombud: övriga deltagare: SKYDDSROND: Arbetsbelastning datum: förvaltning eller motsvarande: arbetsplats: chef: skyddsombud: övriga deltagare: Bestämmelserna kring organisatorisk och social arbetsmiljö handlar bland annat om medarbetarnas

Läs mer

Utbildningar Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation

Utbildningar Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Utbildningar 2017 Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Vad skulle hända om alla chefer blev lite bättre Genom att på ett positivt sätt vägleda medarbetarna genom att förstärka beteenden som skapar

Läs mer

Demokratiskt ledarskap kontra låt-gå-ledarskap

Demokratiskt ledarskap kontra låt-gå-ledarskap www.byggledarskap.se Ledarskapsmodeller 1(5) Ledarskapsmodeller Kravet på ledarskapet varierar mellan olika organisationer. Kraven kan också variera över tid inom ett och samma företag. Ledarskapet i en

Läs mer

Bengts föreläsningar, seminarier och kurser 2019

Bengts föreläsningar, seminarier och kurser 2019 Bengts föreläsningar, seminarier och kurser 2019 Bengt Kallenberg Bengt Kallenberg, civilingenjör som sedan 2006 arbetar med ledarskaps- och chefsutveckling, karriärutveckling, coaching, grupputveckling,

Läs mer

Ledarutvecklingsprogram

Ledarutvecklingsprogram Kalmarsundsregionens arbetsgivarring erbjuder i samverkan med Indigo Management Ledarutvecklingsprogram UGL + 2+2+2+2+1 dagar Hur hanterar du att bli chef över dina tidigare kollegor? Vilken ledarstil

Läs mer

Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil

Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil Kursöversikt för yrkeshögskoleutbildning Socialpedagog / Behandlingspedagog med interkulturell profil 400 YH-poäng Utbildningen har 15 huvudmoment/delkurser Uppdaterades 2019-02-05 Gruppsykologi Yh-poäng:

Läs mer

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN Att ha medarbetare som har kunskap och vilja att delta i arbetsplatsens förändrings- och utvecklingsarbete, är en avgörande faktor för en verksamhets framgång och utveckling.

Läs mer

Som nybliven chef har du klivit in i ett nytt

Som nybliven chef har du klivit in i ett nytt 2019 Inledning Som nybliven chef har du klivit in i ett nytt spännande yrke. Du är ambitiös och vill göra ett bra jobb. Hur blir du en bra chef? Den chef du själv skulle vilja ha? Du vill lyssna och lära

Läs mer

Coachande ledarskap - för chefer som leder chefer -

Coachande ledarskap - för chefer som leder chefer - Utgångspunkter Sandahl Partners Ledarskapsprogram 2016 Coachande ledarskap - för chefer som leder chefer - Utbildningen vänder sig till ledare med eller utan tidigare erfarenhet av ledarutbildning som

Läs mer

Yttrande över remiss - Policy för medarbetare, chefer och ledare

Yttrande över remiss - Policy för medarbetare, chefer och ledare Servicenämnden 2019-01-22 Serviceförvaltningen Stab och stöd SEN/2019:14 Ulrika Junebark 016-710 73 24 1 (2) Servicenämnden Yttrande över remiss - Policy för medarbetare, chefer och ledare Förslag till

Läs mer

Ohälsosam arbetsbelastning, vad är det och hur kan det motverkas? Maria Nordin, docent Institutionen för psykologi Umeå universitet

Ohälsosam arbetsbelastning, vad är det och hur kan det motverkas? Maria Nordin, docent Institutionen för psykologi Umeå universitet Ohälsosam arbetsbelastning, vad är det och hur kan det motverkas? Maria Nordin, docent Institutionen för psykologi Umeå universitet 1 De klassiska teorierna Krav-kontroll-stödmodellen (Karasek & Theorell,

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Lär dig leda ditt företag till tillväxt Du som är eller ska bli ledare i ett företag som är medlem

Läs mer

SolutionCLUES startades av Björn Johansson tillsammans med Eva Persson. Vill du veta mer om SolutionCLUES konsulter och vad som kan erbjudas är du

SolutionCLUES startades av Björn Johansson tillsammans med Eva Persson. Vill du veta mer om SolutionCLUES konsulter och vad som kan erbjudas är du 1 2 SolutionCLUES startades av Björn Johansson tillsammans med Eva Persson. Vill du veta mer om SolutionCLUES konsulter och vad som kan erbjudas är du välkommen att titta på vår hemsida: www clues.se Kontaktinformation:

Läs mer

identifiera www.iuc.se

identifiera www.iuc.se Vi delar din vardag Som företagare lever du mitt i nuet. Massor av möjligheter väntar på att förverkligas. Samtidigt skymmer dina vardagssysslor alltför ofta sikten framåt. Vi på IUC möter dig som företagare

Läs mer

ÄTA FÖR LIVET! MATEN SOM GÖR DIG FRISK OCH STARK SOMMAREN Vilse i kostrådsdjungeln?

ÄTA FÖR LIVET! MATEN SOM GÖR DIG FRISK OCH STARK SOMMAREN Vilse i kostrådsdjungeln? SOMMAREN 2017 ÄTA FÖR LIVET! MATEN SOM GÖR DIG FRISK OCH STARK SOMMAREN 2017 Vilse i kostrådsdjungeln? Är vitt mjöl verkligen så farligt? Det där med lchf och 5:2 hur bra är det, egentligen? Och hur vet

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Dags att anmäla sig till EIO Ledarskapsprogram I januari drar en ny omgång av EIOs ledarskapsprogram

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Lär dig leda ditt företag till tillväxt Du som är eller ska bli ledare i ett företag som är medlem

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Sid 1 (6) Uppdragsutbildningsplan Datum: 2014-06-10 Dnr:

Sid 1 (6) Uppdragsutbildningsplan Datum: 2014-06-10 Dnr: Sid 1 (6) Uppdragsutbildning för yrkesverksamma inom socialtjänstens enheter för barn och unga i Norrbotten Syftet med kurserna inom uppdragsutbildningen är att ge deltagarna möjligheten att utveckla sina

Läs mer

Kursens namn: Etik och moral Kurstyp: Standard Valbar: Nej Yh-poäng: 25

Kursens namn: Etik och moral Kurstyp: Standard Valbar: Nej Yh-poäng: 25 Kursens namn: Etik och moral Yh-poäng: 25 Innehåll Etik / moral Bemötande, Förhållningssätt Livsåskådning Religion, etnicitet, kultur, tradition Kommunikation Salutogent förhållningssätt Offentlighet/

Läs mer

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ 2017-05-23 1 (7) SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ Här hittar du en checklista som fokuserar särskilt på chefens arbetsmiljö. Den bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social

Läs mer

Så får du det kommunikativa ledarskapet integrerat i hela verksamheten. Camilla Nilzén 27 april 2016

Så får du det kommunikativa ledarskapet integrerat i hela verksamheten. Camilla Nilzén 27 april 2016 Så får du det kommunikativa ledarskapet integrerat i hela verksamheten Camilla Nilzén 27 april 2016 Ny på jobbet vad såg jag? Vi pratade olika språk En del misslyckade projekt och förändringsarbeten

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School EIO Ledarskapsprogram Så här tycker några av deltagarna om vad programmet haft för omvälvande betydelse

Läs mer

Ledarskapskurser 2014

Ledarskapskurser 2014 Inbjudan till kurs 2014 Ledarskapskurser 2014 Ledarskap som ger konkreta resultat Kurserna hålls i, Göteborg och Malmö LEDARE MEN INTE CHEF Praktiskt ledarskap i vardagen NY SOM CHEF Trygg och effektiv

Läs mer

Yttrande över policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409)

Yttrande över policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409) Förskolenämnden 2019-01-07 Barn- och utbildningsförvaltningen HR- enheten FSN/2019:14 Lena Karlsson, 016-710 97 45 1 (2) Förskolenämnden Yttrande över policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409)

Läs mer

Yttrande över policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409)

Yttrande över policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409) Grundskolenämnden 2019-01-23 Barn- och utbildningsförvaltningen HR-enheten GSN/2019:70 Lena Karlsson, 016-710 97 45 1 (3) Grundskolenämnden Yttrande över policy för medarbetare, chefer och ledare (KSKF/2018:409)

Läs mer

MiL PERSONLIGT LEDARSKAP

MiL PERSONLIGT LEDARSKAP MiL PERSONLIGT LEDARSKAP träningsläger i personligt ledarskap MiL Personligt Ledarskap är en utmanande, intensiv och rolig process. Du får genom upplevelsebaserad träning, coachning, feedback och reflektion

Läs mer

Välkommen till HAST Ärligt talat! Kontakta oss på

Välkommen till HAST Ärligt talat! Kontakta oss på HASTs moduler för utveckling av chefer och ledare HAST Utveckling AB www.hastutveckling.se Att vara ledare och chef är ett privilegium. Ett privilegium som kan kännas kul, utmanande, givande och intressant

Läs mer

Här finner du några tips på böcker som vi gärna rekommenderar, vi använder själva dessa böcker aktivt i vår vardag.

Här finner du några tips på böcker som vi gärna rekommenderar, vi använder själva dessa böcker aktivt i vår vardag. Boktips Här finner du några tips på böcker som vi gärna rekommenderar, vi använder själva dessa böcker aktivt i vår vardag. Tanken, språket och verkligheten En Bok Om Vår Verklighetsbild Thurén, Torsten

Läs mer

Thermometer. Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna

Thermometer. Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna Thermometer Urval 1: (Deltagare i urvalet: 28st) Kön Man Urval 2: (Deltagare i urvalet: 8st) Kön Kvinna Totalt har 36 av 44 slutfört analysen (82 %) Analysdatum: 2011-10-11 Utskriftsdatum: 2018-02-01 Sofielundsvägen

Läs mer

2015-10-27. Ledarskap, medarbetarskap och. Maria Nordin Institutionen för psykologi

2015-10-27. Ledarskap, medarbetarskap och. Maria Nordin Institutionen för psykologi Ledarskap, medarbetarskap och kommunikationförutsättningar för goda relationer på jobbet Maria Nordin Institutionen för psykologi 1 Goda relationer - för individ & organisation Goda relationer leder till

Läs mer

Termometern. Demo. Klimatanalys tar tempen på företagsklimatet

Termometern. Demo. Klimatanalys tar tempen på företagsklimatet Termometern Klimatanalys tar tempen på företagsklimatet Demo Demo Totalt har 36 av 44 slutfört analysen (82 %) Analysdatum: 2011-10-21 Utskriftsdatum: 2013-03-25 Solleftegatan 15 162 53 Vällingby Innehållsförteckning

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy. För studenter antagna fr.o.m. H 11

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy. För studenter antagna fr.o.m. H 11 UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy För studenter antagna fr.o.m. H 11 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

HÄLSOKONVENT - Med arbetsmiljön som framgångskoncept Att tänka och arbeta hälsopromotivt vad betyder det?

HÄLSOKONVENT - Med arbetsmiljön som framgångskoncept Att tänka och arbeta hälsopromotivt vad betyder det? HÄLSOKONVENT - Med arbetsmiljön som framgångskoncept Att tänka och arbeta hälsopromotivt vad betyder det? Jan Winroth, Universitetslektor i pedagogik / hälsopromotion Hälsopromotion - Hälsofrämjande Det

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat VÄLKOMMEN! Varmt välkommen till kursen Ledarskap för ökat resultat! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och

Läs mer

Ohälsosam arbetsbelastning, vad är det och hur kan det motverkas?

Ohälsosam arbetsbelastning, vad är det och hur kan det motverkas? Ohälsosam arbetsbelastning, vad är det och hur kan det motverkas? Maria Nordin, docent Institutionen för psykologi Umeå universitet De klassiska teorierna Krav-kontroll-stödmodellen (Karasek & Theorell,

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten?

för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten? L Ö S N I N G S F O K U S E R A T O C H H Ä L S O F R Ä M J A N D E GONGGÅNG för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten? Vad är GongGång

Läs mer

Salutogen Organisering, Ledning och Verksamhetsutveckling, SOLV

Salutogen Organisering, Ledning och Verksamhetsutveckling, SOLV Salutogen Organisering, Ledning och Verksamhetsutveckling, SOLV 8 dagar med förändringskunskap och processverktyg, 2015-2016 Tror du att: Lärande och utveckling är nödvändigt för att hantera krävande uppgifter

Läs mer

program synapsen ledarskapsdagar i Halland

program synapsen ledarskapsdagar i Halland program synapsen ledarskapsdagar i Halland 16-17 april 2015 HoTel TYlÖsaNd Målgrupp: Chefer, ledare och politiker samt specialister inom Hr. Välkommen till 2015 års upplaga av synapsen, som är en etablerad

Läs mer

Chef i Mjölby kommun KS/2016:172. Dokumentansvarig: Personalchef

Chef i Mjölby kommun KS/2016:172. Dokumentansvarig: Personalchef Chef i Mjölby kommun KS/2016:172 Dokumentansvarig: Personalchef Inledning Att vara chef är ett av de viktigaste uppdragen i Mjölby kommun. Uppdraget är utmanande och stimulerande, med fokus på att nå goda

Läs mer

Processkonsultutbildning

Processkonsultutbildning Processkonsultutbildning En utbildning för dig som vill utveckla ditt systemiska och processorienterade ledarskap så att visionen blir verklighet Processledning på en högre nivå för hållbart resultat Mannaz

Läs mer

KURSINBJUDAN Ledarskapsutbildning

KURSINBJUDAN Ledarskapsutbildning KURSINBJUDAN Ledarskapsutbildning Datum: 30 januari 2014 Plats: Medlefors Konferens, Skellefteå "För att kunna leda andra behöver jag kunna leda mig själv". Det är utgångspunkten för den ledarskapsutbildning

Läs mer

FRÅGA. Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord)

FRÅGA. Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord) FRÅGA Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord) FRÅGA Känner du till Suntarbetsliv sedan tidigare? Ja Ja, något Nej Vet inte Undertecknad av parterna augusti 2016 Våra grundprinciper Att jobba

Läs mer

Kvinnor Leder

Kvinnor Leder Kvinnor Leder 2011 1 Framtiden är inte bara något som kommer. Den skapas av någon och det kan lika gärna vara av oss. Kaospiloterna 2 Kvinnor Leder 2011 Ledarna vill: Öka medvetenheten om de olika villkor

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3 och 4-6 För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Utvecklings och medarbetarsamtal

Utvecklings och medarbetarsamtal E-learning - Utvecklings och medarbetarsamtal Utbildningen leds av Irene Häll, senior utbildare och erfaren chef med mångårig erfarenhet av att leda utvecklings- och medarbetarsamtal. Vi går igenom struktur

Läs mer

Plan för minskad sjukfrånvaro strategi för högre frisknärvaro

Plan för minskad sjukfrånvaro strategi för högre frisknärvaro Plan för minskad sjukfrånvaro strategi för högre frisknärvaro Plan Diarienummer: KS 2015/1997 Dokumentansvarig: Hr-chef Beredande politiskt organ: Personal- och näringslivsutskottet Beslutad av: Kommunstyrelsen

Läs mer

Arbetar du med att förflytta vision till verkligheten? Söker du efter kraftfulla verktyg? PROCESSKONSULTUTBILDNING MED SYSTEMTEORETISK INRIKTNING

Arbetar du med att förflytta vision till verkligheten? Söker du efter kraftfulla verktyg? PROCESSKONSULTUTBILDNING MED SYSTEMTEORETISK INRIKTNING Arbetar du med att förflytta vision till verkligheten? Söker du efter kraftfulla verktyg? PROCESSKONSULTUTBILDNING MED SYSTEMTEORETISK INRIKTNING PlanB s utbildning Processkonsult med systemteoretisk inriktning

Läs mer

Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling

Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling Leda kollegor i förskolan med kompetens, kunskap och mod att leda pedagogisk utveckling Välkommen till vårens viktigaste konferens för dig som leder pedagogisk utveckling STOCKHOLM 3 APRIL u Led genom

Läs mer

Tillitsbaserat ledarskap

Tillitsbaserat ledarskap Tillitsbaserat ledarskap Tillitsbaserat ledarskap Tillitsbaserad ledning och styrning är ett förhållandevis nytt begrepp som uppstått som kontrast till New Public Management. Samtidigt har teorier, arbetssätt,

Läs mer

Hållbar organisations- utveckling

Hållbar organisations- utveckling Hållbar organisations- utveckling Centrum för arbets- och miljömedicin Solnavägen 4, 113 65 Stockholm 08-123 400 00, camm@sll.se http://camm.sll.se Arbetslivet blir alltmer oförutsägbart med fler och snabbare

Läs mer

IHM FÖRÄNDRINGS- LEDNING. Träning för ledare i att driva förändring som når affärsmålen.

IHM FÖRÄNDRINGS- LEDNING. Träning för ledare i att driva förändring som når affärsmålen. IHM FÖRÄNDRINGS- LEDNING Träning för ledare i att driva förändring som når affärsmålen. ATT LEDA I FÖRÄNDRING FÖRÄNDRING ETT NORMALTILLSTÅND PÅ DE FLESTA ARBETSPLATSER Ständig förändring är en del av vardagen

Läs mer

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet Allt att vinna Juseks arbetslivspolitiska program Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare När arbetslivet präglas av förändringar är

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Kurskatalog. Hösten Sid 1 (16)

Kurskatalog. Hösten Sid 1 (16) Sid 1 (16) Kurskatalog Hösten 2016 Sid 2 (16) Våra ledarskapskurser: Att vara ledare är en relation till skillnad från att vara chef vilket är en position. Om man ska lyckas behöver man behärska både att

Läs mer

LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313

LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313 CARPE Minnesanteckningar Sida 1 (7) 2014-03-17 LEDARSKAP-MEDARBETARSKAP 140313 Inledning Jansje hälsade välkommen och inledde dagen. Dagen om Ledarskap och medarbetarskap är en fortsättning på förmiddagen

Läs mer