TILLBYGGNAD AV GRANLUNDA SÄRSKILDA BOENDE Juryns utlåtande om inbjuden arkitekttävling oktober (20)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TILLBYGGNAD AV GRANLUNDA SÄRSKILDA BOENDE Juryns utlåtande om inbjuden arkitekttävling oktober 2013 1(20)"

Transkript

1 TILLBYGGNAD AV GRANLUNDA SÄRSKILDA BOENDE Juryns utlåtande om inbjuden arkitekttävling oktober (20)

2 2(20) INTRODUKTION Sundsvalls kommun inbjöd, i maj 2013, de arkitektföretag kommunen har tecknat ramavtal med att delta i denna arkitekttävling. Inledning Ansvarig för genomförandet av tävlingen är Drakfastigheter, service- och teknikförvaltningen, Sundsvalls kommun. Tävlingen genomförs i nära samarbete med socialtjänsten, Sundsvalls kommun. Syftet med tävlingen är dels att finna ett förslag som kan utvecklas till en byggnad som kan möta de krav och mål socialtjänsten har, dels att upphandla arkitekttjänster för projektering av den. I tävlingen ingår också en option som innebär att Sundsvalls kommun kan avropa arkitekttjänster för ytterligare två särskilda boenden. De arkitektföretag som lämnat in tävlingsbidrag ersätts med vardera kronor. Tävlingsuppgiften och dess förutsättningar Tävlingsuppgiften är att ge förslag på nyskapande utformning av ändamålsenliga särskilda boenden. Att redovisa övergripande förslag till hållbart byggande för bostäder med avseende på energilösningar, grönytor samt en princip för byggnadens materialval, stom- och schaktlösningar som underlättar en flexibel och förändrad användning över tiden. Inlämnade förslag Sex arkitektföretag har ramavtal med Sundsvalls kommun och alla dessa erbjöds delta i tävlingen. Vid tävlingstidens utgång den 16 augusti 2013 hade fyra tävlingsbidrag inkommit, vilka godkändes av juryn. Alla förslag har vissa brister jämfört med tävlingsuppgiften och dess förutsättningar varför juryn har valt att godkänna alla inlämnade förslag. Bedömning Följande kriterier har legat till grund för juryns bedömning. (utan inbördes ordning eller viktning) Arkitektoniska kvaliteter och gestaltning Byggnadens uttryck och attraktivitet. Förmåga att med hög arkitektonisk kvalitet gestalta innovativa, funktionella och genomförbara lösningar. Funktion, logistik och tillgänglighet Byggnadens funktion för boende, personal, närstående och mötet med besökare. Genomförbarhet Produktions- och driftkostnader.

3 3(20) Jury Juryn har bestått av följande personer: Clarence Jonsson, projektcontroller Drakfastigheter. Juryns ordförande Helen Ersson, enhetschef strategi, Socialtjänsten Carina Sjölander, demensvårdsutvecklare inom Socialtjänsten Therese Sjögren, affärsområdeschef äldreboenden. Hans-Anders Kempe, arkitekt SAR/MSA. Christer Fält, byggnadsingenjör Tävlingsfunktionär har varit Åsa Björklund, FAVEO Juryn har inhämtat synpunkter från följande referensgrupper: Anställda inom socialtjänsten samt pensionärsorganisation Juryn har sammanträtt i sin helhet under två halvdagar. Dessutom har jurymedlemmarna arbetet enskilt och i mindre grupper under bedömningen. BEDÖMNING AV TÄVLINGSFÖRSLAGEN Tävlingsuppgiften har genom förslagen belysts på flera olika sätt som visat på både svårigheter och möjligheter i programmet och på platsen. Tävlingen är en del i en process och det vinnande förslaget kommer att utvecklas i dialog mellan arkitekten, verksamhetsföreträdare och beställaren. Juryns uppgift har varit att finna det förslag som på bästa möjliga sätt har löst tävlingsuppgiften samtidigt som det kan tåla fortsatt förändring och utveckling. De tävlande har valt olika principiella sätt att lösa uppgiften. Några har valt en tillbyggnad i tre plan medan andra valt två. Två av förslagen omfattar även ombyggnad av befintliga byggnader som ett komplement till tillbyggnaden. Det finns också stora skillnader i hur teknikutrymmen, lägenhetsförråd mm redovisats. Vissa förslag redovisar inte alls vart dessa ska placeras. De befintliga boenden som finns i Sundsvall har olika utformning betr lägenhetsförråd, en del har separata förråd medan andra saknar detta. Socialtjänsten har inte i dag en tydlig policy som beskriver om lägenhetsförråd ska finnas. Frågan kommer att diskuteras i samband med utvecklingen av det vinnande förslaget och hur framtidens boende ska utformas. Källare för biutrymmen kan dock skapas i samtliga förslag utan att förslaget i övrigt förändras. Beträffande teknikutrymmen kan sägas att placering i källare inte är bra. Ökade krav på energieffektivisering, och med tanke på den tekniska livslängden jämfört med byggnadens övriga livslängd, gör att de tekniska installationerna måste vara lätt åtkomliga för att kunna bytas, i framtiden oftare än vad som kanske är vanligt i dag. Ofta monteras stora ventilationsaggregat i källaren innan källarbjälklaget gjuts eller monteras vilket gör det nästintill omöjligt att efter c:a 15 års drift byta ut dom. Betydligt större krav på tillgänglighet och möjlighet till byte måste ställas i framtidens byggande. Utemiljön har också hanterats olika i tävlingsförslagen men juryn har gjort bedömningen att alla redovisningar av utemiljön kan utvecklas till något som verksamheten tycker är bra och bidrar till de boendes välbefinnande.

4 4(20) För att lättare kunna jämföra de olika förslagen har juryn valt att bryta ner punkten Funktion, logistik och tillgänglighet i ett antal rubriker som framgår under de individuella bedömningarna. Bedömning av kostnader Juryn har också diskuterat kostnadsskillnader mellan de olika förslagen utan att för den sakens skull gjort konkreta kostnadskalkyler. Det är givetvis billigare per kvadratmeter att bygga i flera plan med ett mindre fotavtryck på marken än att breda ut byggnaden i plan. Å andra sidan ökar driftkostnaderna för verksamheten. Förslaget med ett inglasat atrium innebär också en fördyring jämfört med mera konventionella lösningar. Några förslag visar på lösningar med källare för att inrymma teknik och lägenhetsförråd vilket är kostnadsdrivande. Behov av källare för att lösa biutrymmen kan dock komma att krävas i samtliga förslag varför ingen direkt skillnad betr genomförbarhet kan urskiljas. JURYNS BESLUT Till vinnare av tävlingen har förslaget Åldersstigen valts. Förslagsställare: SWECO Arkitekter På andra plats har förslaget Utblickar valts Förslagsställare: TEMA Arkitekter De övriga förslagen har inte rangordnats. To Grandma with love Förslagsställare: Tyréns Ett aktivt grönare liv Förslagsställare: TM Konsult

5 5(20) INDIVIDUELLA BEDÖMNINGAR Åldersstigen Förslagsställare: SWECO Arkitekter

6 6(20)

7 7(20)

8 8(20) Den enskildes hem, fungera tillsammans med sina anhöriga, möjlighet till parboende. Värdigt liv - Rätten till privatliv, kroppslig integritet, självbestämmande, delaktighet och individanpassning. Bäst utformade lägenheter av alla förslag. Burspråk som ger mycket ljus. Två av lägenheterna kan bilda parboende. Från huvudentrén är det tråkiga passager förbi expeditioner, personalrumstorkök mm, vilket ökar institutionskänslan. Förslaget kan utvecklas genom att exempelvis växla avdelning och interna lokaler på plan 1 och att separata entréer utifrån ordnas vid varje avdelning. Den privata lägenheten har god rumsorganisation med avskild sovplats och generöst dagsljusinsläpp. RWC är funktionellt plus tvättmaskin och torktumlare. Lägenheten saknar en accepterande miljö för gemenskap med möblerbarhet för fåtöljer eller soffa för längre umgänge med närstående. Installationer och utrymme skall vara förberett för fullvärdigt kök Egna uteplatser vore en tillgång. Möjlighet att ge god service: Personalutrymmen har ett alltför exponerat läge och ökar institutionskänslan men genom att skapa bostadsentréer minskar problemet. Inlastningen är placerad bakom byggnaden vilket är bra. Transportvägen fram till inlastning är onödigt bred. Den kan göras smalare och med en teknisk utformning så att den inte upplevs som en gata. Avdelningskök med god överblick över balkong och matplats. Avskiljbar matsal/vardagsrum. Användbarheten av den inglasade verandan är begränsad. Dels är det för få sittplatser med avseende på boende, personal och anhöriga, och dels är ytan för liten med tanke på skrymmande hjälpmedel. Sambandet mellan matrum och veranda kunde vara tydligare.

9 9(20) Alternativet med tre våningar med en avdelning på varje ökar verksamhetskostnaderna genom minskad möjlighet till samordning och överblick. Det tredje våningsplanet föreslås till seniorlägenheter för uthyrning, troligen inte genomförbart pga perifert läge i förhållande till centrala Sundsvall. Möjligheten att känna välbefinnande Vardagen begriplig, hanterbar och meningsfull Två våningsplan för äldreboende ger bra tillgänglighet till utomhusmiljön samt ger bra möjlighet till god omvårdnad. Byggnadens placering skapar en fin innergård som kan avgränsas med staket/grind mot väster. Egna uteplatser kan skapas i bottenvåning. Tydlig entré men ett par mindre entréer bör skapas för att byggnaden ska likna ett bostadshus i stället för en institution. Att kunna se ut begränsas till dagrum och matrum där möbleringen dessutom utgör hinder. Möjlighet att vistas utomhus bör finnas och kan anses vara tillgodosedd under sommaren, men under vintern skulle en vinterträdgård vara en tillgång och kan vara motiverat med så många lägenheter som finns på Granlunda. Den långa korridoren är inte bra men kan åtgärdas genom att dela av byggnaden så att den upplevs som två byggnader med en länk som sammanbinder dem. Det behövs också mer ljusinsläpp i korridoren. Vissa allmänna utrymmen är onödigt stora och något storkök behövs inte. Oro och vandringsbeteende kan motverkas och orientering underlättas om personer med demens bor i småskaligt boende, vilket inte kan upplevas i förslaget. De boende bör helst från dörren av sin egen lägenhet kunna se de gemensamma platserna där personal och andra boende vistas. Förslaget har brister i detta avseende. Arkitektur Fasadutformning bör omstuderas och utvecklas. Juryn tycker att fasaderna utstrålar väl mycket institution.

10 Utblickar Förslagsställare: TEMA Arkitekter 10(20)

11 11(20)

12 12(20)

13 13(20) Den enskildes hem, fungera tillsammans med sina anhöriga, möjlighet till parboende. Värdigt liv - Rätten till privatliv, kroppslig integritet, självbestämmande, delaktighet och individanpassning. Inbjudande huvudentré med bra sammanlänkning med den befintliga byggnaden. De flesta lägenheter har fönster mot baksidan/norr. Lägenheten är av standardkaraktär utan möjlighet till parboende och har stark prägel av vårdinrättning med brister betr. hemlik miljö. Det runda hörnet är byggnadens finaste plats. Nyttjandet av denna yta borde kunna göras bättre Möjlighet att ge god service: Personalrum med direkt anknytning till sinnenas trädgård minskar kopplingen mellan de boendes gemensamma utrymmen och utemiljön. Tre våningar med en avdelning på varje ökar verksamhetskostnaden genom minskad möjlighet till samordning och överblick. En fördel i detta förslag är att en ombyggnad av den orationella befintliga byggnaden föreslås. Möjligheten att känna välbefinnande Vardagen begriplig, hanterbar och meningsfull Ingen avskild innergård och Sinnenas trädgård är inte heller kopplad till matrum/kök. Terrasser och balkonger i västerläge, mot huvudentrén, inte sinnenas trädgård. Separerade boendeenheter är bra, skapar småskalighet. Placeringen av boendeenheten är tilltalande och ger ljus och utblickar åt alla väderstreck Bodendeenheten har tre vistelserum för hyresgästerna, som ger möjlighet till privat avskildhet. Bra med korta korridorer med bra ljusinsläpp och den lilla glasverandan ger möjlighet till samvaro i mindre grupp Arkitektur Tydlig entré från parkeringsplatsen, separerad från inlastning. Inlastning dock placerad i bästa söder/västerläge vid gamla byggnaden vilket är en stor brist i förslaget som påverkar helheten negativt. Vacker fasad på en liten byggnad som ger intryck av bostadshus.

14 To Grandma with love Förslagsställare: Tyréns 14(20)

15 15(20)

16 16(20) Den enskildes hem, fungera tillsammans med sina anhöriga, möjlighet till parboende. Värdigt liv - Rätten till privatliv, kroppslig integritet, självbestämmande, delaktighet och individanpassning. Bostadslik entré till ett separat hus som har karaktär av bostadshus. Standardlägenhet med möjlighet till parboende. Bostäderna vetter alla mot intressanta utemiljöer. Ljusföringen är bra i byggnaden, inga egna uteplatser finns, som kompensation finns de många balkongerna. Möjlighet att ge god service: Tre våningar med en avdelning på varje ökar verksamhetskostnaden genom minskad möjlighet till samordning och överblick. Den gemensamma matsalen ger ingen alternativ möbleringsmöjlighet eller för att kunna ha mindre måltidsgrupper. Möjligheten att känna välbefinnande Vardagen begriplig, hanterbar och meningsfull Ingen avskild innergård. Många små gemensamma utrymmen som kan skapa aktiviteter och samvaro i små grupper. Orienterbarheten minskas dock. Det finns ett antal allmänna ytor fördelade i byggnaden åt olika väderstreck med tillhörande balkonger/uteplatser vilket är en tillgång då man kan följa dygnsrytmen. Utemiljön är skickligt utformad med ett flertal stimulerande miljöer som kan berika för de boende, bl.a. tas den kulverterade bäcken fram i dagen. Arkitektur Trevlig bostadsentré. Inlastning via kulvert från andra huset. Terrasser och balkonger i olika väderstreck på olika våningsplan skapar variation på våningsplanen och en varierad fasad. Byggnaden är fristående vilket ger ökat användningsområde och minskar institutionskaraktären. Däremot försvåras kommunikationen mellan byggnaderna för verksamheten. En utveckling av detta förslag skulle kunna vara att på lämplig sätt ändå förbinda byggnaderna. Kanske kan något av fasadens karaktäristika bevaras om de hjärtformade fönsterpartierna bara återfinns i allmänna lokaler.

17 Ett aktivt grönare liv Förslagsställare: TM Konsult 17(20)

18 18(20)

19 19(20) Den enskildes hem, fungera tillsammans med sina anhöriga, möjlighet till parboende. Värdigt liv - Rätten till privatliv, kroppslig integritet, självbestämmande, delaktighet och individanpassning. Hälften av lägenheterna vänds mot en tämligen ointressant baksida. Lägenheterna är traditionella äldreboendelägenheter. För att nå övriga delar av Granlunda måste avdelningen passeras, vilket är en brist. Den privata bostaden brister i hemlikhet och gestaltas mer som en vårdenhet där vyn från entrédörren domineras av sängen. Boendeenheterna saknar intima entréer. Möjlighet att ge god service: Boendedelen placerad längst in vilket skapar oklarheter och minskar känslan av bostadshus. Boendedelen uppfattas som organisatoriskt välstuderad med korta korridorer och bra ljusföring, varvade med allmänna utrymmen. Tre våningar med en avdelning på varje ökar verksamhetskostnaden genom minskad möjlighet till samordning och överblick. Lägenheterna är helt skilda från personal/aktivitetsdelarna vilket skapar en tydlig boendemiljö. Tvättmaskin har inte redovisats i RWC.

20 20(20) Möjligheten att känna välbefinnande Vardagen begriplig, hanterbar och meningsfull Inlevelsefullt redovisad yttre miljö, den nuvarande dammen har flyttats till mer centralt och bättre läge i anslutning till den senast byggda etappens uteplats, vilket skapar goda förutsättningar till dess användande och berikar utemiljön mot söder. Den stora atriumgården som i sig kan vara inspirerande och användbar året runt känns mer höra hemma i ett hotell- eller kontorskomplex. Atriumet föreslås samspela med innergården vilket kan vara positivt och ge fina kvaliteter. Atriet kan också vintertid vara ett alternativ till utevistelse. Loftgång med utsikt in mot atriumgården medför en riskfylld och svårbegriplig miljö för demenssjuka personer. Ljust och stort. Atriumgården och storköket motsvarar inte de boendes behov av utrymmen. Anläggningen har storskalig institutionsprägel. Arkitektur En tydlig entré från parkeringsplatsen, separerad från inlastning. Varuintaget är dock det första man möter som bilburen besökare. Futuristisk fasad inte så bostadslik. Positivt med ett förslag i träbyggande med eleganta fasader, dock finns en dualism i förslaget p.g.a. olika utformning av atrium- och bostadsdelen som inte bildar en helhet.

Nybyggnation av särskilt boende. Noret Norra, del av Noret 1:27, Mora kommun.

Nybyggnation av särskilt boende. Noret Norra, del av Noret 1:27, Mora kommun. . Vy över trädgård med lusthuset i förgrunden. Sinnenas trädgård planteras, för ett varierat intryck, med häckar, bärbuskar, andra blommande buskar och perenner, fruktträd och andra vackra träd. I anslutning

Läs mer

Äldreboende Björkhammar Hammarstrand Ragunda kommun 2013-10-21

Äldreboende Björkhammar Hammarstrand Ragunda kommun 2013-10-21 Äldreboende Björkhammar Hammarstrand Ragunda kommun 2013-10-21 1 Ragunda kommun bygger nytt äldreboende med 40 nya lägenheter för permanent äldreboende i en ny byggnad samt 11 nya lägenheter för korttidsboende

Läs mer

Rosenlundsparken Bostadshus i park Prekvalificering för projekttävling

Rosenlundsparken Bostadshus i park Prekvalificering för projekttävling Rosenlundsparken Bostadshus i park Prekvalificering för projekttävling Sida 2 av 2 Inbjuden projekttävling om bostadshus i park TÄVLINGEN AB Stockholmshem inbjuder till prekvalificering avseende projekttävling

Läs mer

Stora Maräng Stora Maräng

Stora Maräng Stora Maräng Vy från järnvägsbron Vy från gårdsplan mot Storgatan 41.0 36.9 39.0 FUTURUM 38.2 1 44.4 Futurum 43 Folkets hus 3 41 39.8 43.5 43.5 44.0 43.5 36.2 36.3 42 43.3 36.3 36.3 36 STORA MARÄNG NY IN OCH UTFART

Läs mer

Minnet bästa läget centralt på Väster

Minnet bästa läget centralt på Väster Minnet bästa läget centralt på Väster Stadsdelen Väster från ovan. Från Minnet tar du dig snabbt in till city. Lummigt och lugnt på Regementsgatan. Nytt boende i gammal stadsdel I utkanten av Väster, med

Läs mer

Yttrande över förslag till utformning av vård- och omsgorgsboende vid Träkvista torg Dnr SN17/

Yttrande över förslag till utformning av vård- och omsgorgsboende vid Träkvista torg Dnr SN17/ Trygghem Bostads AB Sturegatan 32 114 36 Stockholm över förslag till utformning av vård- och omsgorgsboende vid Träkvista torg Dnr SN17/152-509 Inledning På Socialnämndens sammanträde den 3 oktober 2018

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS. Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS. Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014 GESTALTNINGSPROGRAM FÖR NYA BÖSTÄDER VID UTTRANS SJUKHUS Detaljplan för Sandstugan 60-35 SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MARS 2014 SAMMANFATTNING Vision Gestaltning Natur Platsen har stor potential genom

Läs mer

Lunds Universitet. Health Science Centre

Lunds Universitet. Health Science Centre idé-skiss nya lokaler för Health Science Centre 1 gc stråk inv logistik elevcentra STRUKTUR STRUKTUR OCH KOMMUNIKATION Nya fristående byggnader placerade dels i vinkeln mellan befintligt GC-stråk och Sölvegetan,

Läs mer

Penthouse. LIMHAMN LIMHAMNSKAJEN JM AB 2012 Med reser vation för ändringar och eventuella tr yckfel

Penthouse. LIMHAMN LIMHAMNSKAJEN JM AB 2012 Med reser vation för ändringar och eventuella tr yckfel Penthouse 6 JM AB 2012 Med reser vation för ändringar och eventuella tr yckfel Penthouse Penthouse nr våning r.o.k boyta terrass sid 5101 98 62 8 9 6101 98 65 40 41 41401 4 4 125 74+10 42 4 71401 4 4 14

Läs mer

Välkommen till Ivöstrand!

Välkommen till Ivöstrand! Välkommen till Ivöstrand! För dig som fyllt 70 år och vill b På Ivöstrand bygger vi ett modernt trygghetsboende för dig som är över 70 år. Här bor du lugnt och skönt, nära naturen med strandpromenad, boulebana

Läs mer

Tillgänglighet i bygglovsärenden, några typfall

Tillgänglighet i bygglovsärenden, några typfall Tillgänglighet i bygglovsärenden, några typfall osv Eva Björklund Arkitekt SAR/MSA Sakkunnig i tillgänglighet Tillgänglighet i bygglovsärenden, typfall 2 Nybyggnad flerbostadshus, på tomt Vilka handlingar

Läs mer

KVARTERET PARADISET ADAM & EVA JOHAN & THOMAS PROJEKTGRUPP 15

KVARTERET PARADISET ADAM & EVA JOHAN & THOMAS PROJEKTGRUPP 15 KVARTERET PARADISET ADAM & EVA JOHAN & THOMAS KVARTERET PARADISET Platsen Närheten till havet är det mest attraktiva med tomten på Eriksberg. Den har dockan, en framtida småbåtshamn på sin västra sida

Läs mer

Tiunda Park. www.rosendaluppsala.se

Tiunda Park. www.rosendaluppsala.se Tiunda Park www.rosendaluppsala.se : 55 55 20 MITT I STADEN Ditt nya hem i Tiunda Park Mitt i Uppsalas historiska studentkvarter, ca fem minuter från Universitetshuset, Ekonomikum, Carolina Rediviva och

Läs mer

FORNUDDENS SKOLA

FORNUDDENS SKOLA FORNUDDENS SKOLA 2016-03-15 Volymskiss 3 förslag 1 1 Alternativ 1, två volymer: En sammahängande skola längs Gärdesvägen, samt fristående idrottshall. Förslaget tar avstamp i att behålla platsens kvalitéer

Läs mer

Smakrike Krog, Bruna Dörren och Strandcaféet ligger inom gångavstånd. Ljugarn ligger på ca 45 minuters avstånd från Visby.

Smakrike Krog, Bruna Dörren och Strandcaféet ligger inom gångavstånd. Ljugarn ligger på ca 45 minuters avstånd från Visby. Köp en lägenhet i ett av Gotlands mest spännande hus, beläget i hjärtat av Ljugarn. Det enda bevarade köpmanshuset som finns kvar på Gotland, med närhet till både stranden och hamnen. Smakrike Krog, Bruna

Läs mer

3.2.3 Bebyggelse mot stadsparken

3.2.3 Bebyggelse mot stadsparken 3.2.3 Bebyggelse mot stadsparken (GATA 2 och 8) Parkrummen ska avgränsas av tydliga bebyggelsefronter och gator (GATA 2 och 8). Bebyggelsen samverkar med det storskaliga parkrummet i skala och utgör en

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06

ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06 HMXW ANTAGANDEHANDLING 2008-02-06 Gestaltningsprogram etapp II regler etapp II Följande generella regler gäller för gestaltning av bebyggelsen i Gävle Strand etapp II. Dessa regler ska följas, men är skrivna

Läs mer

Basfakta. w Egna entréer. w Dagvatten. w Brandvarnare. w Värme. w Postbox. w Individuell mätning av varm- och kallvatten.

Basfakta. w Egna entréer. w Dagvatten. w Brandvarnare. w Värme. w Postbox. w Individuell mätning av varm- och kallvatten. Basfakta Kvarteret Holmen etapp 2 består av 20 lägenheter med följande fördelning: Antal Antal Balkong/ Antal lgh rok Storlek Plan Månadshyra uteplats Hustyp badrum 4 st 3 rok 70 kvm Markplan 8 896 uteplats

Läs mer

Bostadsområdet Oden. Linero. lkf.se/oden

Bostadsområdet Oden. Linero. lkf.se/oden Bostadsområdet Oden Linero lkf.se/oden Linero Linero ligger nära Lunds centrum och som boende i området kan man ta sig dit med cykel på bara ett par minuter. Från Linero är det lika smidigt att utnyttja

Läs mer

Lokal utvecklingsplan för Blåvingen

Lokal utvecklingsplan för Blåvingen Lokal utvecklingsplan för Blåvingen Verksamhetsidé, Blåvingen stadsdels boende. På Blåvingen finns 14 servicelägenheter, 18 vård och omsorgsboende och 24 lägenheter för personer med behov av demensomsorg.

Läs mer

SVAMPEN. Längbrogatan/Dalbygatan Bofakta

SVAMPEN. Längbrogatan/Dalbygatan Bofakta SVAMPEN Längbrogatan/Dalbygatan Bofakta Nära till allt! När du hyr vid Svampen har du nära till allt. Beläget alldeles nedanför det välkända vattentornet Svampen men ändå på promenadavstånd till vacker

Läs mer

Lägenhet N4-1001 N5-1001. Storlek Placering. 4 rok, 106 kvm Hus N4, N5, våning 1

Lägenhet N4-1001 N5-1001. Storlek Placering. 4 rok, 106 kvm Hus N4, N5, våning 1 4-1001 5-1001 4 rok, 106 kvm Hus 4, 5, våning 1 Lägenhet i markplan med fönster i tre väderstreck som ger utblickar mot gården och Drottninggatan Stor uteplats på 22 kvm i förlängning av vardagsrum Balkong

Läs mer

Södergårdens Äldreboende Programhandling,

Södergårdens Äldreboende Programhandling, Södergårdens Äldreboende Programhandling, 2017-07-24 1 2 Innehållsförteckning Förteckning, samarbetspartners 3 Inledning 4 Byggnadstekniska förutsättningar 5 Markplanering, angöring, parkering, inlastning

Läs mer

FORNMINNESVÄGENS TRYGGHETSBOENDE Kv. Vallentuna-Mörby 1:310, Fornminnesvägen 10 A-B BOFAKTA 2014-04-16 rev. 2014-07-03

FORNMINNESVÄGENS TRYGGHETSBOENDE Kv. Vallentuna-Mörby 1:310, Fornminnesvägen 10 A-B BOFAKTA 2014-04-16 rev. 2014-07-03 Fasad mot väster PLATSEN Fornminnesvägens trygghetsboende ligger i ett lugnt beläget bostadsområde i utkanten av Vallentuna centrum, med närhet till grönska, service och kommunikationer. HUSET OCH TOMTEN

Läs mer

KVALITETSPROGRAM KV. BERGÅSEN FINNTORP CENTRUM NACKA KOMMUN PLANÄNDRING: KVALITETSPROGRAM 2006 02 08

KVALITETSPROGRAM KV. BERGÅSEN FINNTORP CENTRUM NACKA KOMMUN PLANÄNDRING: KVALITETSPROGRAM 2006 02 08 KV. BERGÅSEN FINNTORP CENTRUM NACKA KOMMUN, KÖPMANGATAN 11, 111 31 STOCKHOLM T: 08-10 18 00, F: 08-21 30 21, M: 0707 48 18 00, e-post: jonas.glock@glockgruppen.se Delägare i Praktiserande Arkitekter i

Läs mer

ROTH FINN 1. Lgh N101, N201, N301, N401 1 rok 38 kvm

ROTH FINN 1. Lgh N101, N201, N301, N401 1 rok 38 kvm Lgh N101, N201, N301, N401 1 rok 38 kvm / Lägenhet i norra huset med balkong mot söder, uteplats på bottenvåningen Våning BV, 2, 3 och 4 Lgh N102, N202 2 rok 66 kvm Lägenhet i norra huset med balkong eller

Läs mer

Kvarteret Kvarnen nya hyresrätter med närhet till service och handel

Kvarteret Kvarnen nya hyresrätter med närhet till service och handel 48 nya hyresrätter med närhet till service och handel rojektbeskrivning Kvarteret Kvarnen är en centralt placerad tomt i Älmhult. Tomten begränsas av Eriksgatan i väster, Hantverksgatan i öster samt av

Läs mer

KS Teknik & Service arbetar i nuläget med att projektera gata, VA och bilda tomter för både en- och flerbostadshus uppe på Årbol, ovanför Orrvägen.

KS Teknik & Service arbetar i nuläget med att projektera gata, VA och bilda tomter för både en- och flerbostadshus uppe på Årbol, ovanför Orrvägen. VD Roland Kindslätt Tjänsteskrivelse 2015-03-05 Bakgrund Sedan sekelskiftet så har behovet av bostäder sakta men säkert ökat. Främst Edshus AB hade då betydande vakanser men kurvan har över tid ständigt

Läs mer

Phil Jones Jones Art & Des Kråsebovägen 9 272 94 Simrish. Simrishamns Bostäder A JONEBERG HÖJDEN

Phil Jones Jones Art & Des Kråsebovägen 9 272 94 Simrish. Simrishamns Bostäder A JONEBERG HÖJDEN Phil Jones Jones Art & Des Kråsebovägen 9 272 94 Simrish Simrishamns Bostäder A JONEBERG HÖJDEN JONEBERG Kvarteret Joneberg ligger på en höjd nära Simrishamns centrum, inbäddat i ett äldre villaområde,

Läs mer

S:t Ilian. Bostadsrätter med plats för alla

S:t Ilian. Bostadsrätter med plats för alla S:t Ilian Bostadsrätter med plats för alla Gott om plats, både inne och ute Ulla Kolb är arkitekt SAR/MSA med 30 års erfarenhet av bostäder, alltifrån småhus till flerfamiljshus, och arbetar vid det stora

Läs mer

Nya Kungälvs sjukhus

Nya Kungälvs sjukhus Nya Kungälvs sjukhus Nya Kungälvs sjukhus skapar förutsättningar att utveckla vården för att ge patienterna bästa möjliga vård. De nya lokalerna lever upp till kraven på patientsäkerhet, integritet och

Läs mer

Källa: Eniro. Mustad 6, Mölndals stad. Trafikbullerutredning

Källa: Eniro. Mustad 6, Mölndals stad. Trafikbullerutredning Källa: Eniro Mustad 6, Mölndals stad Mustad 6, Mölndals stad Beställare: Mölndals stad GLN7350013290008 431 82 MÖLNDAL Beställarens representant: Karin Börjesson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult

Läs mer

Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet?

Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet? Norrmalmsmoderaternas Stadsbyggnadsgrupp Hur bevara och utveckla innerstadens värden, kärnan i Stockholms identitet? Ulf Johannisson www.ulfjohannisson.se Exempel: Kvarteret Riddaren Pågående planering

Läs mer

AVDELNINGEN SKALA OCH MATERIAL BOENDET KONSTRUKTION HÅLLBARHET ETT MED NATUREN

AVDELNINGEN SKALA OCH MATERIAL BOENDET KONSTRUKTION HÅLLBARHET ETT MED NATUREN PRAKTIKFALL MÄNNSIKAN I FOKUS LILLA ALBY SKOLA VENEDIG BIENALEN STRÖMKAJEN LUMA BIBLIOTEK SERGELSTORG GOTTSUNDA BIBLIOTEK MODERNA MUSEET URSVIKSSKOLAN BROTORGET SALUTOGENT HANTERBARHET BEGRIPLIGHET MENINGSFULLHET

Läs mer

STADSRADHUS BRF RADIOMASTEN, LULEÅ

STADSRADHUS BRF RADIOMASTEN, LULEÅ 6 MJÖLKUDDSVÄEN 6 TUNASKOLAN 1 5 2 1 Varje radhus får en egen intim och skyddad liten gård med förråd samt terrass med förråd på plan 3. Inglasning av terrassen kommer att fi nnas som tillval. 4 2 Ett

Läs mer

KALLHÄLLSPARKEN. Bofakta etapp 2

KALLHÄLLSPARKEN. Bofakta etapp 2 KAHÄSPARKE Bofakta etapp 2 Välkommen till Kallhällsparken I bofaktabroschyren hittar du alla planritningar för lägenheterna i hus 2 och 3. Bofaktabladet visar lägenhetens storlek, placering i huset samt

Läs mer

18 19 Med din lägenhet följer en privat plats på taket. Kanske använder du den som kolonistuga och skördar från din egen odling.

18 19 Med din lägenhet följer en privat plats på taket. Kanske använder du den som kolonistuga och skördar från din egen odling. 18 19 Med din lägenhet följer en privat plats på taket. Kanske använder du den som kolonistuga och skördar från din egen odling. Fånga dagen eller kvällen. Duka till middag på den gemensamma takterrassen.

Läs mer

Bostadsområdet Oden. Linero. lkf.se/oden

Bostadsområdet Oden. Linero. lkf.se/oden Bostadsområdet Oden Linero lkf.se/oden Linero Lund Linero Linero ligger nära Lunds centrum och som boende i området kan man ta sig dit med cykel på bara ett par minuter. Från Linero är det lika smidigt

Läs mer

Gånglåten OMBYGGNAD GÖTEBORG

Gånglåten OMBYGGNAD GÖTEBORG OMBYGGNAD GÖTEBORG Jurymotivering: Goda exempel av omdaningar och upprustningar av rekordårens bostadsbestånd. I fallet Gångalåten handlar det om ganska drastiska ingrepp med tillbyggnader och hissinstallationer.

Läs mer

VATTHAGEN 1:103 2014 09 29 Underlag för plansamråd

VATTHAGEN 1:103 2014 09 29 Underlag för plansamråd Vy 1 från Stockholmsvägen NY IDENTITET Konturs förslag till ny bebyggelse vid glädjens trafikplats bygger på att tillföra en mix och mångfald i såväl programinnehåll som arkitektoniskt gestaltning och

Läs mer

PROSPEKT BRF KAVALLERIET LÄGENHETSÖVERSIKT. KAVALLERIET 68, 86 och 97

PROSPEKT BRF KAVALLERIET LÄGENHETSÖVERSIKT. KAVALLERIET 68, 86 och 97 PROSPEKT BRF KAVALLERIET LÄGENHETSÖVERSIKT KAVALLERIET 68, 86 och 97 Juni-2016 HUSEN Består av fyra huskroppar med trädgårdssidan i sydväst, fördelade på Hus A 6 st. Lägenheter 68 m2 med uteplats/balkong,

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSBOSTÄDER I NÄRA DIALOG MED DE BOENDE OCH VÅRDGIVAREN

VÅRD- OCH OMSORGSBOSTÄDER I NÄRA DIALOG MED DE BOENDE OCH VÅRDGIVAREN RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR OCH EV TRYCKFEL. VÅRD- OCH OMSORGSBOSTÄDER I NÄRA DIALOG MED DE BOENDE OCH VÅRDGIVAREN TÄBY KEMISTVÄGEN 17 BOX 1328 183 13 TÄBY TELEFON 08-630 16 00 FAX 08-630 16 90 UPPSALA DAG

Läs mer

Kvarter 3. Godkänt dokument - Aleksander Wolodarski. Stadsbyggnadskontoret Stockholm Dnr

Kvarter 3. Godkänt dokument - Aleksander Wolodarski. Stadsbyggnadskontoret Stockholm Dnr Kvarter 3 N 3 NORR A STATI ON K VARTER 3 ARENAN 67 Kvarter 3 Fasad mot Norrtullsparken, skala 1 : 5 0 0 Fasad mot sydväst, skala 1 : 5 0 0 68 K VARTER 3 ARENAN Kvarteret med motto» Arenan» ligger som ett

Läs mer

INBJUDEN ARKITEKTTÄVLING OM BOSTADSHUS PÅ TOMT NR 3 KV GRILLGÅRDEN ÖREBRO

INBJUDEN ARKITEKTTÄVLING OM BOSTADSHUS PÅ TOMT NR 3 KV GRILLGÅRDEN ÖREBRO 1 LÄNSGÅRDEN FASTIGHETER AB Foto från Faktorigatan INBJUDEN ARKITEKTTÄVLING OM BOSTADSHUS PÅ TOMT NR 3 KV GRILLGÅRDEN ÖREBRO TÄVLINGSPROGRAM 2002-08-26 2 1. BAKGRUND Kvarteret Grillgården ligger norr om

Läs mer

Nybyggnad av vård- och omsorgsboende i kv Hjorthagen 1:3, Norra Djurgårdsstaden (Brofästet) lägesrapport 2

Nybyggnad av vård- och omsorgsboende i kv Hjorthagen 1:3, Norra Djurgårdsstaden (Brofästet) lägesrapport 2 Östermalms Stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Dnr 2012-103-2.6. Sida 1 (5) 2013-11-14 Handläggare Hanna Markkula Telefon:08-508 10 133 Östermalms Stadsdelsnämnd sammanträde 2013-11-25

Läs mer

BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD

BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD BRF LOMMA LÄGE Bofakta 6,2 TAKHÖJD Lägenheter Etapp 2 Fladängskolan Bilden är en illustration. Avvik Välkommen till Lomma Läge Höje å Som alltid när vi utvecklar bostäder, väljer vi ut de bästa adresserna

Läs mer

RÖDA LÄNGAN / ORMINGE FASADSTUDIE PÅBYGGNAD NYA BOSTÄDER & BALKONGER

RÖDA LÄNGAN / ORMINGE FASADSTUDIE PÅBYGGNAD NYA BOSTÄDER & BALKONGER Bilaga 2 RÖDA LÄNGAN / ORMINGE FASADSTUDIE PÅBYGGNAD NYA BOSTÄDER & BALKONGER 2017-03-13 SITUATIONEN IDAG Bilder från platsen idag 2/15 Översiktskarta Orminge Centrum Röda Längan ligger på en höjd precis

Läs mer

Söndrum, Halmstad. www.karnhem.se. Nära till. Skapa livsrum! Tidlösa moderna radhus som knyter an till den svenska byggnadstraditionen.

Söndrum, Halmstad. www.karnhem.se. Nära till. Skapa livsrum! Tidlösa moderna radhus som knyter an till den svenska byggnadstraditionen. www.karnhem.se Foto: Hovs By, Växjö Söndrum, Halmstad Tidlösa moderna radhus som knyter an till den svenska byggnadstraditionen. Nära till Centrum, 5 km Skolor F-9, 1 km Vårdcentral, 300 m Närbutik, 900

Läs mer

Kv. Oden. Linero. lkf.se/oden

Kv. Oden. Linero. lkf.se/oden Kv. Oden Linero lkf.se/oden Linero Lund Linero Linero ligger nära Lunds centrum och som boende i området kan man ta sig dit med cykel på bara ett par minuter. Från Linero är det lika smidigt att utnyttja

Läs mer

Egnahem. Ett lite enklare sätt att hitta hem

Egnahem. Ett lite enklare sätt att hitta hem Egnahem Ett lite enklare sätt att hitta hem Ett lite enklare sätt att hitta hem... I den här katalogen hittar du en serie Eksjöhus framtagna för att göra ditt husköp lite enklare och därmed också lite

Läs mer

Lägenhet Ö1 -0901. 3 rok, 95 kvm Hus Ö1, våning 1. Storlek Placering

Lägenhet Ö1 -0901. 3 rok, 95 kvm Hus Ö1, våning 1. Storlek Placering -0901 3 rok, 95 kvm Hus Ö1, våning 1 Lägenhet i markplan med fönster i tre väderstreck som ger utblickar mot gården och intilliggande park Stor uteplats på 23 kvm Öppet samband mellan kök och vardagsrum

Läs mer

3 timmar för att uppleva 20 år

3 timmar för att uppleva 20 år författare: Muhsen Zaki Bräckegatan 8, 5tr. 162 61 Vällingby EMAIL: muhsengal@yahoo.com 3 timmar för att uppleva 20 år Examinator/ handledare: Magnus Rönn, Docent Arkitekturskolan, KTH Handledare/ lärare:

Läs mer

Renoverat bostadshus på hörntomt med privat bakgård på Ringvägen 64 i Mariehamn

Renoverat bostadshus på hörntomt med privat bakgård på Ringvägen 64 i Mariehamn Renoverat bostadshus på hörntomt med privat bakgård på Ringvägen 64 i Mariehamn Presentation Rejäl, rymlig och nyrenoverad egnahemsvilla på Ringvägen 64 i Mariehamn. Bostadshuset är uppfört i siporex 1964

Läs mer

KALLHÄLLSPARKEN. Bofakta hus 4 & 5

KALLHÄLLSPARKEN. Bofakta hus 4 & 5 KAHÄSPARKE Bofakta hus 4 & 5 Välkommen till Kallhällsparken HUS 2 I broschyren bofakta hittar du alla planritningar för lägenheterna i hus 4 och 5. Bofaktabladet visar lägenhetens storlek, placering i

Läs mer

Grand Hotel Salsjöbaden. Rösunda 27:2. L ustgården AB. Arrhov Frick Arkitektkontor

Grand Hotel Salsjöbaden. Rösunda 27:2. L ustgården AB. Arrhov Frick Arkitektkontor Grand Hotel Salsjöbaden. Rösunda 27:2 L ustgården AB Arrhov Frick Arkitektkontor - - Innehållsförteckning 1 - Platsen idag 2 - Utveckling, beskrivning; Hotell, bostadsbebyggelse. 3 - Materialpalett, utkast

Läs mer

Bygg i limträ. Vi har gjort det enklare.

Bygg i limträ. Vi har gjort det enklare. Bygg i limträ. Vi har gjort det enklare. Limträ. Styrka, formstabilitet och skönhet. Limträ är ett byggmaterial som skapar möjligheter. Både för professionella yrkesmän och hemmabyggare med visioner om

Läs mer

FJÄLLSJUKHUSET. Östersund Annika Danielsson & Isa Sverneborn Chalmers Arkitektur / 32

FJÄLLSJUKHUSET. Östersund Annika Danielsson & Isa Sverneborn Chalmers Arkitektur / 32 FJÄLLSJUKHUSET Östersund Annika Danielsson & Isa Sverneborn Chalmers Arkitektur 2014 1 / 32 Designkoncept Platsanalys Analys och gestaltning Funktioner & flöden Huvudentrén Vårdavdelningarna Fasader och

Läs mer

Projektredovisning Arkitekttävling i Burlöv

Projektredovisning Arkitekttävling i Burlöv Projektredovisning Arkitekttävling i Burlöv Bebyggelse av bostäder för äldre vid Kronetorps Gård i Burlövs kommun Mona Svensson Kommunstyrelsen, planeringsavdelningen Innehåll Förord...3 Sammanfattning/resultat...3

Läs mer

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001

ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 ANTAGANDEUPPLAGA JUNI 2001 Antagen av KF 2001-06-11 Laga Kraft 2003-09-24 av parkeringsytan, hörnet Göteborgsvägen Strandvägen, under förutsättning att möjligheterna till framtida

Läs mer

Vård- och omsorgsboende vid Henriks hage Höllviken, Vellinge kommun Byggnadsskiss

Vård- och omsorgsboende vid Henriks hage Höllviken, Vellinge kommun Byggnadsskiss Vård- och omsorgsboende vid Henriks hage Höllviken, Vellinge kommun Byggnadsskiss Platsanalys Situationsplan N Liljewall har som en del i arbetet med en ny detaljplan söder om Henriksdalsvägen i Höllviken

Läs mer

Tre nya konstnärliga uppdrag för vårdavdelningar, Danderyds sjukhus

Tre nya konstnärliga uppdrag för vårdavdelningar, Danderyds sjukhus Ny utannonsering av konstuppdrag Stockholms landsting Tre nya konstnärliga uppdrag för vårdavdelningar, Danderyds sjukhus Inbjudan Stockholms läns landstings kulturförvaltning bjuder in yrkesverksamma

Läs mer

"VÄSBYS VERTIKALA TRÄDGÅRDAR"

VÄSBYS VERTIKALA TRÄDGÅRDAR "VÄSBYS VERTIKALA TRÄDGÅRDAR" 1 DRAGONVÄGEN - HALVERA MERA Ett samarbete mellan White arkitekter och Väsbyhem FOKUS: KLIMATSKAL 2 DRAGONVÄGEN - HUR SER DET UT IDAG? 1 Miljonprogramshus. 8st på rad 2 Typexempel

Läs mer

BJÖRKRIS. Råd och riktlinjer. Kvarter K. Antagen: 2012-01-12 BN 9 F H M J C E

BJÖRKRIS. Råd och riktlinjer. Kvarter K. Antagen: 2012-01-12 BN 9 F H M J C E BJÖRKRIS O Råd och riktlinjer Kvarter K L N I K F H M J C E B D A Antagen: 2012-01-12 BN 9 Innehåll Innehåll Inledning Bakgrund Behöver jag bygglov? Detaljplan Tillbyggnader i Björkris Avskärmning kring

Läs mer

FRAMSTEGET. Trygghetsboende i centrala Vetlanda

FRAMSTEGET. Trygghetsboende i centrala Vetlanda Trygghetsboende i centrala Vetlanda Trygghetsboende i fem plan med stor terrass och generös trädgård 2 50 lägenheter 5 våningsplan 3 Här skapas möjligheter för det trygga och bekväma livet Är du över 65

Läs mer

Tillgänglighet på tomter och i byggnader i Ekerö kommun

Tillgänglighet på tomter och i byggnader i Ekerö kommun Tillgänglighet på tomter och i byggnader i Ekerö kommun Denna information vänder sig till dig som planerar att bygga nytt i Ekerö kommun och går igenom vilka krav som ställs på tillgänglighet och användbarhet

Läs mer

Brf lomma läge Bofakta 6,2. takhöjd

Brf lomma läge Bofakta 6,2. takhöjd Brf lomma läge Bofakta 6,2 takhöjd Lägenheter Etapp 2 Fladängskolan Bilden är en illustration. Avvik Välkommen till Lomma Läge Höje å Som alltid när vi utvecklar bostäder, väljer vi ut de bästa adresserna

Läs mer

Tallbacken Öjersjö - Partille

Tallbacken Öjersjö - Partille Tallbacken Öjersjö - Partille BOFAKTA Ett projekt ritat och genomfört av Studor projektutveckling & arkitektur Nu säljstartar vi Tallbacken I natursköna Hossaberget i Öjersjö ligger det nya villaområdet

Läs mer

ORKESTERDIKET. hyreslägenheter, Lund FAKTABLAD. Orkesterdiket lägenheter, Östra Torn, Lund. T o r n a h e m

ORKESTERDIKET. hyreslägenheter, Lund FAKTABLAD. Orkesterdiket lägenheter, Östra Torn, Lund. T o r n a h e m ORKESTERDIKET hyreslägenheter, Lund FAKTABLAD Byggnads AB Tornahem postbox 1071 221 04 Lund telefon: 046-13 11 55 ORIENTERING Byggnads AB Tornahem bygger 64 hyreslägenheter i Kv Orkesterdiket på Östra

Läs mer

Det ska vara enkelt att bo i hus.

Det ska vara enkelt att bo i hus. Det ska vara enkelt att bo i hus. Ett liv i hus ska inte behöva vara ett val mellan stad och natur. Det är därför är beläget precis på gränsen mellan Älvsjöskogen och kommunikation till staden. För precis

Läs mer

RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR OCH EV TRYCKFEL.

RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR OCH EV TRYCKFEL. RESERVATION FÖR ÄNDRINGAR OCH EV TRYCKFEL. TÄBY KEMISTVÄGEN 17 BOX 1328 183 13 TÄBY TELEFON 08-630 16 00 FAX 08-630 16 90 UPPSALA DAG HAMMARSKJÖLDSVÄG 36A 751 83 UPPSALA TELEFON 018-418 28 00 FAX 018-418

Läs mer

UPPRÄTTAD AV. Tabell 1. Riktvärde för trafikbuller enligt SFS 2015:216 vid nybyggnation av bostäder.

UPPRÄTTAD AV. Tabell 1. Riktvärde för trafikbuller enligt SFS 2015:216 vid nybyggnation av bostäder. PM UPPDRAG Solängen, Töcksfors komplettering Uppdrag UPPRÄTTAD AV Olof Öhlund. tel. 073-0764512 e-post: olof.ohlund@sweco.se Detta PM är en komplettering till en tidigare utförd trafikbullerutredning 1.

Läs mer

Lokalprogram. Skogsgläntans förskola Nybyggnad PROGRAMHANDLING. Datum: 2011-03-11 Rev. datum:

Lokalprogram. Skogsgläntans förskola Nybyggnad PROGRAMHANDLING. Datum: 2011-03-11 Rev. datum: Skogsgläntans förskola Nybyggnad Datum: 2011-03-11 Rev. datum: Upprättad av: Åsa Lundberg, Tema arkitekter Kristin Åberg Nilsson, Tema miljö & energi Sid 2 (8) Innehållsförteckning Skogsgläntans förskola

Läs mer

Berggården I. Örebro Norr Bofakta

Berggården I. Örebro Norr Bofakta Berggården I Örebro Norr Bofakta Objektfakta Fastighetsägare Intresseanmälan Entreprenör Arkitekt Länsgården Fastigheter AB Box 1530 701 15 ÖREBRO Hemsidan www.lansgarden.se eller 019 277 24 00 SIAB BRINK

Läs mer

efem arkitektkontor ab

efem arkitektkontor ab HERRGÅRDSBACKEN FLODA Sävespången Det sägs att man förr var tvungen att ta av mössan vid Floda Portar. På ett likande sätt skall de nya byggnaderna trappa ner och huka sig hövligt, för att inte störa viktiga

Läs mer

Sweco Environment AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm

Sweco Environment AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm Sweco Södra Mariegatan 18 E Box 1902 SE 79119 Falun, Sverige Telefon +46 23 464 00 Fax +46 23 464 01 www.sweco.se Sweco Environment AB Org.nr 556346-0327 Styrelsens säte: Stockholm Per Norman Akustik Falun

Läs mer

Vånings- och skuggstudie, vårdagjämning kl , skala 1:5000

Vånings- och skuggstudie, vårdagjämning kl , skala 1:5000 vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping 1-2 våningar 3 våningar 4 våningar 5 våningar 6 våningar 7- våningar Sol- och skuggstudie Den nya bebyggelsen har ett våningstal mellan

Läs mer

Solenergi och arkitektur i Malmö stad. Katarina Garre, 2014-12-09

Solenergi och arkitektur i Malmö stad. Katarina Garre, 2014-12-09 Solenergi och arkitektur i Malmö stad Katarina Garre, 2014-12-09 Råd och riktlinjer Solenergi och arkitektur Råd och riktlinjer uppmuntra och inspirera byggherrar att använda sig av solens energi Solenergi

Läs mer

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Lindövägen 6C

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Lindövägen 6C Län Kalmar Gatuadress Kommun Kalmar Storlek 4 rum (3 sovrum) / 140 m² Område Lindö Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Området känns tryggt och bra med närhet till både centrum, skola och grönområden.

Läs mer

Kvarteret Malmen och Charles Hill i Varberg, Varbergs kommun

Kvarteret Malmen och Charles Hill i Varberg, Varbergs kommun Källa: Eniro Kvarteret Malmen och Charles Hill i Varberg, Varbergs kommun Kvarteret Malmen och Charles Hill i Varberg, Varbergs kommun Beställare: Varbergs kommun 432 80 Varberg Beställarens representant:

Läs mer

LÄGE VILLA STRANDVIK

LÄGE VILLA STRANDVIK VILLA STRANDVIK Villa Strandvik uppfördes 1912 som privatbostad och anses av många vara en av Stockholmsområdets vackraste byggnader. Beställare och uppförare av den exklusiva villan i jugendstil var ingenjör

Läs mer

Vet du vad som planeras i Karlslund?

Vet du vad som planeras i Karlslund? Vet du vad som planeras i Karlslund? Det här är en illustration och visar endast exempel på hur området skulle kunna se ut. KOMPLETTERING AV VÅRD- OCH OMSORGSBOENDET SAMT NYA TRYGGHETSBOENDEN Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Exklusivt klipphus vid Havsvidden i Geta med vacker havsutsikt

Exklusivt klipphus vid Havsvidden i Geta med vacker havsutsikt Exklusivt klipphus vid Havsvidden i Geta med vacker havsutsikt Stilfullt klipphus uppfört i två våningsplan vid Havsvidden i Geta. Klipphuset omfattar kök, vardagsrum, sovrum, badrum och hall i nedre våningsplanet

Läs mer

Nybyggnaden i korthet

Nybyggnaden i korthet Kv. Frida, vy från söder Nybyggnaden i korthet En arkitekttävling har genomförts för nybyggnad av flerbostadshus och garage samt utveckling av teaterhuset gamla stadshuset i kv. Frida. AB Ronnebyhus fick

Läs mer

Äldres boende IV Trollhättan 2014-2030

Äldres boende IV Trollhättan 2014-2030 Plan för utveckling av äldres boende i Trollhättan 214-23. Del IV Lokal utvecklingsplan för äldreboenden i Trollhättan. Äldres boende IV Trollhättan 214-23 Plan för Äldres boende i Trollhättan Del I Bakgrund,

Läs mer

Utvärdering. Markanvisning Pålsjö 1:1, Senderödsvägen. Tilldelning, motivering och bedömning

Utvärdering. Markanvisning Pålsjö 1:1, Senderödsvägen. Tilldelning, motivering och bedömning Markanvisning Pålsjö 1:1, Senderödsvägen Utvärdering Tilldelning, motivering och bedömning 1(6) Markanvisning Pålsjö 1:1, Senderödsvägen Utvärdering Bakgrund Helsingborg stad bjöd genom enheten för mark

Läs mer

UTEMILJÖNS PÅVERKAN PÅ BRUKAREN- SÅ SKAPAR DU EN MILJÖ SOM BIDRAR TILL HÖGRE LEVNADSVILLKOR

UTEMILJÖNS PÅVERKAN PÅ BRUKAREN- SÅ SKAPAR DU EN MILJÖ SOM BIDRAR TILL HÖGRE LEVNADSVILLKOR FRAMTIDENS BEHOVSANPASSADE LSS- BOENDE 2016 KONFERENS 6-7 DECEMBER UTEMILJÖNS PÅVERKAN PÅ BRUKAREN- SÅ SKAPAR DU EN MILJÖ SOM BIDRAR TILL HÖGRE LEVNADSVILLKOR 1 2016-12-03 EN TEKNIKERS PERSPEKTIV PÅ DELAKTIGHET

Läs mer

Ovanpå. Inledning. 60 talshuset. Ett examensarbete av Jens Enflo. Arkitekturskolan KTH 2013

Ovanpå. Inledning. 60 talshuset. Ett examensarbete av Jens Enflo. Arkitekturskolan KTH 2013 Ovanpå Ett examensarbete av Jens Enflo Arkitekturskolan KTH 2013 Inledning Att bygga på tak är ett allt vanligare sätt att förtäta befintliga bostadsområden i både inner och ytterstaden. Bristen på mark

Läs mer

Medborgardialog i detaljplanearbetet bostäder Paradiset

Medborgardialog i detaljplanearbetet bostäder Paradiset SAMMANSTÄLLNING AV DIALOGMÖTE 3 (ÅTERKOPPLING) Bakgrund I januari 2015 genomfördes en medborgardialog med boende i Paradiset. Dialogen genomfördes efter det att samhällsbyggnadskontoret fått planuppdrag

Läs mer

Niord 1, Norrtälje stad

Niord 1, Norrtälje stad Niord 1, Norrtälje stad Trafikbullerutredning 2018-04-27 Niord 1, Norrtälje stad Trafikbullerutredning Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Teknikansvarig: Handläggare:

Läs mer

del av KV SEGERDAL, GREDELBY 21:4 Knivsta kommun

del av KV SEGERDAL, GREDELBY 21:4 Knivsta kommun Detaljplan för PLA 2003/20034-1 del av KV SEGERDAL, GREDELBY 21:4 Knivsta kommun Enkelt planförfarande PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING HANDLINGAR Till detaljplanen har följande handlingar upprättats:

Läs mer

KÖPMANSGATAN 35, LGH 1002

KÖPMANSGATAN 35, LGH 1002 KÖPMANSGATAN 35, LGH 1002 Beskrivning Lyxig compact living i hjärtat av Båstad med havsutsikt I modernt utförande mitt i händelsernas centrum, vid lugn bakgård, ligger denna fina våning i markplan som

Läs mer

Nu bygger vi Nordens modernaste bostäder mitt i Östersjön. Presentation av radhusen i nya Algots Varv

Nu bygger vi Nordens modernaste bostäder mitt i Östersjön. Presentation av radhusen i nya Algots Varv Nu bygger vi Nordens modernaste bostäder mitt i Östersjön Presentation av radhusen i nya Algots Varv 1 Innehållsförteckning Det blir ett spännande möte mellan modern arkitektur och traditionen från ett

Läs mer

Bastasjö. www.karnhem.se. Nära till. Skapa livsrum! 25 vackra tidlösa villor i klassisk stil

Bastasjö. www.karnhem.se. Nära till. Skapa livsrum! 25 vackra tidlösa villor i klassisk stil www.karnhem.se Bastasjö 25 vackra tidlösa villor i klassisk stil Nära till Centrum, 9 km Skola, 2 km Förskola, intill Mataffär, 2 km Cykelväg, intill Mitt i naturen! Bastasjö friluftsområde med elljusspår

Läs mer

Bofakta MALMÖ LIVING 20 VÅN 1TÅGSTATIONEN MIN TILL HÖGT I CITY M 2 TAKTERRASS PÅ 8 VÅN

Bofakta MALMÖ LIVING 20 VÅN 1TÅGSTATIONEN MIN TILL HÖGT I CITY M 2 TAKTERRASS PÅ 8 VÅN Bofakta MALMÖ LIVING MIN TILL 1TÅGSTATIONEN 20 VÅN HÖGT I CITY 340 M 2 TAKTERRASS PÅ 8 VÅN Stig in och lev upp i Malmö Living Mitt i Malmö börjar nu något helt nytt. Det är stadsdelen Nyhamnen som växer

Läs mer

BARKARBY METROPOL HUS B. Bofakta

BARKARBY METROPOL HUS B. Bofakta BARKARBY METROPOL HUS B Bofakta Välkommen till Barkarby Metropol Situationsplanen visar husens läge i kvarteret. Hus A har 52 lägenheter och en kommersiell lokal belägen i norra delen av huset. Hus B inrymmer

Läs mer

Beskrivning av riktlinjer och standarder för fysisk tillgänglighet och användbarhet

Beskrivning av riktlinjer och standarder för fysisk tillgänglighet och användbarhet Ersätter Utbytt den Sign 1:5 Beskrivning av riktlinjer och standarder för fysisk tillgänglighet och användbarhet Tillgängligheten och användbarheten anges dels som riktlinje, dels som standard. I vissa

Läs mer

Platån 5. rok 2 rum och kök ca 64 m 2. Göteborg LGH PLAN 1 41001 TR 4

Platån 5. rok 2 rum och kök ca 64 m 2. Göteborg LGH PLAN 1 41001 TR 4 2 2 rum och kök ca 64 m 2 LGH 41001 TR 4 öppet samband mellan kök och vardagsrum samt två uteplatser, en mot den lugna innergården och en på förhöjd terrass mot gatan. 21m 2 TR 1 TR 2 TR 3 TR 4 3 3 rum

Läs mer

BARKARBY METROPOL. Bofakta

BARKARBY METROPOL. Bofakta BARARBY ETROPO Bofakta Välkommen till Barkarby etropol Situationsplanen visar husens läge i kvarteret. Hus A har 52 lägenheter och en kommersiell lokal belägen i norra delen av huset. Hus B inrymmer 57

Läs mer

Brf Stadsträdgården. Skönt modernt boende för ett aktivt liv. Bofakta

Brf Stadsträdgården. Skönt modernt boende för ett aktivt liv. Bofakta Brf Stadsträdgården Skönt modernt boende för ett aktivt liv Bofakta Innehåll Situationsplan... 3 Våningsplan Vindsvåning och våning 2 5... 4 Våning 1 och källarplan... 5 Planritningar 2 rum och kök...

Läs mer

Helsingborgg den 26 mars 2015

Helsingborgg den 26 mars 2015 HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 26 mars 2015 Ärende nr Handläggare: Carl Welin, 042-10 60 68 Stadsbyggnadsnämnden Tillägg tilll detaljplan (akt 1283K 16036) för del av fastigheten Rya 1:30, Rydebäck,

Läs mer