EXTRAINSATT ÅRSSTÄMMA HANDLINGAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EXTRAINSATT ÅRSSTÄMMA HANDLINGAR"

Transkript

1 EXTRAINSATT ÅRSSTÄMMA HANDLINGAR 20 oktober 2015, i sal MB416

2 En guide till EXTRAINSATTA ÅRSSTÄMMAN 2015 Stunden för SÖFREs kanske mest spännande dag är äntligen här. Det är dags för den årliga extrainsatta årsstämman där styrelsen för verksamhetsåret 2016 ska röstas fram. Men vad är egentligen en årsstämma? Vad är stadgar för något? Hur röstar man? Vi har tagit fram den här guiden för att försöka besvara alla era frågor om hur allt faktiskt fungerar. REGISTRERING I dörren på väg in kommer ni mötas av ett bord för registrering. Här kommer alla som deltar att skrivas in för att veta vilka som har deltagit i mötet. Här kommer det även registreras om du är ordinarie medlem, d.v.s. studerar på Södertörns Högskola eller om du är stödmedlem. Det är endast de ordinarie medlemmarna som har förslags- samt rösträtt på stämman. Röstkort kommer att delas ut till samtliga ordinarie medlemmar. MÖTETSFORMALIA Dagordning Dagordningen visar det schema som mötet måste hålla. Dagordningen för den extrainsatta stämman finns reglerad i våra stadgar (för mer om stadgar, se nedan). Där står de punkter vi minst måste ha med på mötet men tillägg av punkter kan förekomma (till exempel motioner och propositioner). Mötesordförande Mötesordförande är den person som leder stämman. Vanligtvis är detta vår revisor Gustav Johansson som ser till att stämman löper enligt reglerna. Justerare tillika rösträknare Justerare är en person som efter stämman ska godkänna protokollet (anteckningarna från stämman) för att se till att det följer det som verkligen ägde rum. Rösträknare utses för att se till att röstningen i mötets beslutsfrågor går rätt till, vanligtvis är detta två personer. Rösträknarna kallas fram för att räkna rösterna om någon medlem yrkar på votering (se nedan) vid omröstning. Utlysande I dagordningen finner man en punkt som heter mötets stadgeenliga utlysande. Med det menar man att mötet måste ha marknadsförts/informerats om på de sätt som beskrivs i SÖFREs stadgar (för mer om stadgar, se nedan).

3 STADGAR I våra stadgar står alla våra regler. Som en förening utgör stadgarna föreningens ramverk. I stadgarna finns bland annat vad som gäller för att bli medlem, hur styrelsen ska fatta beslut och hur en årsstämma ska gå till. Ibland vill man ändra stadgarna och det kan endast göras via en stämma. För att förändringen ska gå igenom måste förslaget röstas igenom på två varandra följande stämmor. Förändringar i stadgarna kan göras på två sätt; Propositioner Ett förslag från styrelsen som läggs fram för beslut på vilken förändring som borde ske. Propositioner lägges av styrelsen senast sju (7) dagar före föreningsstämma. Motioner Ett förslag från en eller flera medlemmar som läggs fram för beslut. Motioner till föreningsstämman skall inkomma till styrelsen senast sju (7) dagar före stämman. Det är sedan alla ordinarie medlemmar på stämman som väljer om ett förslag ska gå igenom eller inte. VALPROCESSEN Rekommendation Efter att ansökningarna för alla styrelseposter har skickats in kallar valberedningen alla lämpliga kandidater till intervju. Baserat på intervjuerna samt de framtagna kravprofilerna formulerar valberedningen en rekommendation för vem de anser är lämpligast för respektive post. Rekommendationen presenteras i handlingarna som skickas ut före mötet. De personer som inte har blivit rekommenderade kommer sedan att få välja om de vill fortsätta sin kandidatur eller dra sig ur. Kandidera Har man inte ansökt via valberedningen finns det möjlighet att kandidera på plats genom att ställa sig upp vid valet alternativt genom att bli nominerad av någon på plats. Tal Väl på stämman kommer sedan alla kandidater att hålla tal enligt den ordning som presenteras via dagordningen. Ordförande brukar hålla tal om 2 min och övriga 1 min. Frågor till kandidaterna När de som kandiderar till en post har genomfört sitt/sina tal finns det möjlighet för alla medlemmar att ställa frågor till kandidaterna. Diskussion Efter frågestunden lämnar kandidaterna rummet och det öppnas upp för diskussion.

4 Röstning När diskussionen är färdig är det dags att rösta (se röstningsprocessen nedan). RÖSTNINGSPROCESSEN Acklamation När det är dags för röstning brukar acklamation vara det första alternativet om inte votering begärs. Vid acklamation röstar man med ja-rop d.v.s. muntlig röstning. Votering Om röstningen känns osäker kan man begära votering d.v.s. att man räknar rösterna. Oftast sker detta genom försöksvotering där det är handuppräckning som gäller (det här kommer under mötet göras genom uppräckning av röstlapp). Som medlem kan man även yrka på sluten omröstning.

5 DAGORDNING 1. STÄMMANS ÖPPNANDE 1.1 Mötets öppnande 1.2 Val av mötesordförande 1.3 Val av mötessekreterare 1.4 Val av justerare tillika rösträknare 1.5 Mötets stadgeenliga utlysande 1.6 Fastställande av röstlängd 1.7 Fastställande av dagordning 2 INKOMNA PROPOSITIONER 2.1 Proposition 2015:1 2.2 Proposition 2015:2 2.3 Proposition 2015:3 2.4 Proposition 2015:4 2.5 Proposition 2015:5 2.6 Proposition 2015:6 2.7 Proposition 2015:7 2.8 Proposition 2015:8 2.9 Proposition 2015: Proposition 2015: Proposition 2015: Proposition 2015: Proposition 2015:13 3 INKOMNA MOTIONER 3.1 Motion 2015:1 3.2 Motion 2015:2 3.3 Motion 2015:3

6 4 FASTSTÄLLANDE AV ANTALET STYRELSELEDAMÖTER 5 VAL AV STYRELSELEDAMÖTER 5.1 Val av ordförande 5.2 Val av vice ordförande 5.3 Val av skattmästare 5.4 Val av sekreterare 5.5 Val av ordförande sociala utskottet 5.6 Val av ordförande näringslivsutskottet 5.7 Val av ordförande utbildningsutskottet 5.8 Val av ordförande marknadsföringsutskottet 5.9 Val av vice skattmästare 5.10 Val av vice ordförande sociala utskottet (event) 5.11 Val av vice ordförande sociala utskottet (sport) 5.12 Val av vice ordförande näringslivsutskottet 5.13 Val av vice ordförande utbildningsutskottet 5.14 Val av vice ordförande marknadsföringsutskottet 6 FASTSTÄLLANDE AV MEDLEMSAVGIFT 7 ÖVRIGA FRÅGOR 8 STÄMMAN AVSLUTAS

7 Proposition 2015:1 Stadgeändring: Framsida till föreningens stämma Bakgrund: I nuläget så finns det ingen framsida i dokumentet för våra stadgar. Det första man möts av är en huvudrubrik Stadgar och sedan följer kapitel 1. En ordentlig framsida skulle ge ett mer stilrent och professionellt intryck. Förslag: Att införa en framsida i stadgarna för Södertörns Förenade Ekonomer enligt nedan; Styrelsen yrkar: Att godkänna ovanstående förslag om stadgeändring.

8 Proposition 2015:2 Stadgeändring: Innehållsförteckning till stadgar Bakgrund: I nuläget så finns det ingen innehållsförteckning i dokumentet för våra stadgar. För att ge en bättre överblick av stadgarna samt göra det mer lättnavigerat för den som läser så anser vi att en innehållsförteckning bör införas. Förslag: Att införa en innehållsförteckning i stadgarna för Södertörns Förenade Ekonomer Styrelsen yrkar: Att godkänna ovanstående förslag om stadgeändring.

9 Proposition 2015:3 Stadgeändring: Kapitel 2 Medlemskap Bakgrund: För att göra det mer tydligt om vad som gäller för medlemskap i SÖFRE så vill vi i styrelsen införa en ny paragraf i kapitel 2 medlemskap. Innehållet ska då plockas ur 1 och placeras i nya 3. Tanken är att den ska behandla både ordinarie och stödmedlemskap. Förslag Från 1 Ordinarie medlemskap Ordinarie medlemskap i SÖFRE erhålls genom registrering till föreningens medlemsregister samt genom inbetalning av medlemsavgift (om sådan överstiger 0 kr). Ordinarie medlemskap är öppet för alla studenter vid Södertörns högskola samt SÖFREs sittande styrelse. Ordinarie medlemskap inleds vid tidpunkten för registrering samt betalningen av medlemsavgiften och upphör automatiskt när den i förväg begränsade tidsperioden är över. Till 1 Ordinarie medlemskap Ordinarie medlemskap i SÖFRE erhålls genom registrering till föreningens medlemsregister samt genom inbetalning av medlemsavgift (om sådan överstiger 0 kr). Ordinarie medlemskap är öppet för alla studenter vid Södertörns högskola samt SÖFREs sittande styrelse. Styrelsen yrkar: Att godkänna ovanstående förslag om stadgeändring.

10 Proposition 2015:4 Stadgeändring: Kapitel 2 Medlemskap Bakgrund: För att göra det mer tydligt om vad som gäller för medlemskap i SÖFRE så vill vi i styrelsen införa en ny paragraf i kapitel 2 medlemskap. Den här paragrafen ska då behandla medlemskapets tidsperiod, tidpunkten när den inleds samt upphör. Innehållet ska då plockas ur 1 och placeras i nya 3. Tanken är att den ska behandla både ordinarie och stödmedlemskap. Förslag: Till 3 Medlemskapets tidsperiod Ordinarie medlemskap samt stödmedlemskap inleds vid tidpunkten för registrering samt betalningen av medlemsavgiften och upphör automatiskt när den i förväg begränsade tidsperioden är över. Styrelsen yrkar: Att godkänna ovanstående förslag om stadgeändring.

11 Proposition 2015:5 Stadgeändring: Kapitel 2 Medlemskap Bakgrund: Då innehållet av paragrafen i fråga riktar sig mer mot att beskriva uppsägning av medlemskap än medlemskapets upphörande så anser styrelsen att den bör byta namn. Förslag: 3 Medlemskaps upphörande Medlem kan vid valfri tidpunkt säga upp medlemskapet. Medlem som väljer att avsluta sitt medlemskap i förtid erhåller ingen retur av erlagd medlemsavgift. Till 3 Uppsägning av medlemskap Medlem kan vid valfri tidpunkt säga upp medlemskapet. Medlem som väljer att avsluta sitt medlemskap i förtid erhåller ingen retur av erlagd medlemsavgift. Styrelsen yrkar: Att godkänna ovanstående förslag om stadgeändring.

12 Proposition 2015:6 Stadgeändring: Kapitel 5 Föreningsstämmor Bakgrund: För att stadgarna ska framställas som enhetlig så anser styrelsen att följande paragraf bör ändras för att efterlikna 7. Förslag: Från 8 Propositionsrätt Propositioner lägges av styrelsen senast sju (7) dagar före föreningsstämma. Till Propositioner till föreningsstämman lägges av styrelsen senast sju (7) dagar före stämman. Styrelsen yrkar: Att godkänna ovanstående förslag om stadgeändring.

13 Proposition 2015:7 Stadgeändring: Advisory Board Bakgrund: Södertörns Förenade Ekonomer växer som förening varje år som går vilket kräver mer och mer av oss som förening och styrelse. För att vi ska klara av föreningens utveckling och ständigt hålla hög kvalité finns idag ett behov av ett rådgivande organ dit styrelsen kan vända sig till under året. Ambitionen är att Advisory Board under året kommer att ha två möten tillsammans med sittande ordförande och vice ordförande för SÖFRE och tar upp relevanta frågor. Förslagsvis att man nästkommande år har ett möte precis när styrelsen är tillsatt för att diskutera verksamhetsplan, budget, traditioner och föreningens framtid och ett möte i slutet av sommaren där man diskuterar tiden som gått, insparken och nya frågor som dykt upp under verksamhetsåret. Advisory Board kommer fungera som ett rådgivande organ och innehar därav ej mandat att rösta. Förslag: Att till stadgarna föra in kapitel 10 nedan: KAPITEL 10: Advisory Board 10.1 Om Advisory Board Advisory Board är ett rådgivande organ till styrelsen. Dess uppgift är att bistå i utvecklingen av SÖFREs organisation och verksamhet och vara ett stöd för styrelsen i den löpande verksamheten. Till ledamot av Advisory Board äger Föreningsstämman rätt att kalla person som visat stort intresse för SÖFREs verksamhet Mandatperiod En ledamots mandatperiod infaller mellan perioden av två efter varandra följande extrainsatta årsstämmor med syfte att välja ny styrelse. Efter en mandatperiod kan ledamoten väljas om efter en av styrelsen genomförd utvärdering. Undantag kan göras om ledamoten själv valt att inte sitta mandatperioden ut. Styrelsen har då rätt att utse en ny person som ersättare mandatperioden ut Sammanträden Advisory Board sammanträder på kallelse av styrelsen, dock minst två (2) gånger per verksamhetsår. Styrelsen yrkar: Att godkänna ovanstående förslag om stadgeändringar.

14 Proposition 2015:8 Stadgeändring: Formalia Bakgrund: Delar av stadgarna för Södertörns Förenade Ekonomer (SÖFRE) har reviderats och förändrats vid upprepade tillfällen. Detta har lett till brister i enhetlighet och språkbruket. Styrelsen anser därför att dessa formaliaändringar bör göras och sambehandlas. Förslag: Från Kapitel 2 Medlemskap 4 Uteslutning Uteslutning av medlem kan beslutas av styrelsen. Frågan kan endast väckas i sådant fall då medlem avsiktligt skadat, eller hotat att skada, SÖFREs intressen. Beslutet skall fattas med minst två tredjedelars (2/3) majoritet. Den uteslutne medlemmen äger rätt att överklaga styrelsens beslut och påkalla föreningsstämma där beslutet kan hävas. I samband med detta ska den uteslutna medlemmen anses ha samma rättigheter som andra medlemmar, dock beror yttrande-, förslags- och rösträtt på typ av medlemskap vid uteslutningstillfället, dvs. ordinarie- eller stödmedlemskap. Till Kapitel 2 Medlemskap 5 Uteslutning Uteslutning av medlem kan beslutas av styrelsen. Frågan kan endast väckas i sådant fall då medlem avsiktligt skadat, eller hotat att skada, SÖFREs intressen. Beslutet skall fattas med minst två tredjedelars (2/3) majoritet. Den uteslutne medlemmen äger rätt att överklaga styrelsens beslut och påkalla föreningsstämma där beslutet kan hävas. I samband med detta ska den uteslutna medlemmen anses ha samma rättigheter som andra medlemmar, dock beror yttrande-, förslags- och rösträtt på typ av medlemskap vid uteslutningstillfället, d.v.s. ordinarie- eller stödmedlemskap. Från Kapitel 2 Medlemskap 5 Medlemsavgifter Föreningsstämman beslutar om medlemsavgiftens storlek (kan fastställas till 0 kr). Till 6 Medlemsavgifter Föreningsstämman beslutar om medlemsavgiftens storlek (kan fastställas till 0 kr).

15 Från Kapitel 5 Föreningsstämma 9 Protokoll Protokoll skall föras vid föreningsstämma. Detta skall innehålla anteckningar om ärendets art, samtliga ställda och ej återtagna yrkande, beslut samt särskilda yttranden och reservationer. Antalet närvarande medlemmar skall protokollföras genom en till protokollet bifogad närvaroförteckning (röstlängd). Till Kapitel 5 Föreningsstämma 9 Protokoll Protokoll skall föras vid föreningsstämma. Detta skall innehålla anteckningar om ärendets art, samtliga ställda och ej återtagna yrkanden, beslut samt särskilda yttranden och reservationer. Antalet närvarande medlemmar skall protokollföras genom en till protokollet bifogad närvaroförteckning (röstlängd). Styrelsen yrkar: Att godkänna ovanstående förslag om stadgeändring.

16 Proposition 2015:9 Stadgeändring: Kapitel 4 Bakgrund: Detta kapitel hade passat bättre under en egen paragraf som heter styrelsebeslut, där även ett stycke om per capsulam beslut bör finnas med (nästa proposition). Förslag: Från Till Kapitel 4, 4 Antal ledamöter Styrelsen skall bestå av minst 3 högst 18 ledamöter. För att styrelsen skall vara beslutsförig krävs det att minst hälften (1/2) av ledamöterna deltar i beslutet, dock minst tre (3) ledamöter. Kapitel 4, 4 Antal ledamöter Styrelsen skall bestå av minst 3 högst 18 ledamöter. Kapitel 4, 5 Styrelsebeslut För att styrelsen skall vara beslutsförig krävs det att minst hälften (1/2) av ledamöterna deltar i beslutet, dock minst tre (3) ledamöter. Styrelsen yrkar: Att godkänna ovanstående förslag om stadgeändring.

17 Proposition 2015:10 Stadgeändring: Kapitel 4 Bakgrund: Beslut av styrelsen bör alltid godkännas under vanliga styrelsemöten. Men det kan finnas undantaget då styrelsen inte kan samlas för att vara beslutsföriga eller om det är något väldigt brådskande som det måste beslutas om. I nuläget så finns det ingenting i stadgan som reglerar huruvida styrelsen får eller kan ta beslut utanför styrelserummet. Därav följande förslag: Förslag: Kapitel 4, 5 Styrelsebeslut För att styrelsen skall vara beslutsförig krävs det att minst hälften (1/2) av ledamöterna deltar i beslutet, dock minst tre (3) ledamöter. Styrelsen äger rätten att i brådskande ärenden fatta beslut per capsulam. Beslut tagna per capsulam kräver enkel majoritet och får endast genomföras per mail. Styrelsen yrkar: Att godkänna ovanstående förslag om stadgeändring.

18 Proposition 2015:11 Stadgeändring: Kapitel 4 Bakgrund: Idag har vi ingenting i stadgarna som behandlar misstroendeförklaringar mot styrelseledamöter. Om det någon gång skulle komma upp så är det viktigt att veta vad som gäller. Därför bör det tillkomma en ny paragraf i Kapitel 4. Förslag: Kapitel 4, 8 Misstroendeförklaring Har motion eller proposition om misstroendeförklaring gentemot en styrelseledamot vunnit stöd av minst två tredjedelar (2/3) av de röstberättigade närvarande medlemmarna vid extrainsatt eller ordinarie föreningsstämma skall ledamoten lämna sin styrelseplats. Styrelsen yrkar: Att godkänna ovanstående förslag om stadgeändring.

19 Proposition 2015:12 Stadgeändring: Kapitel 5 Bakgrund: Som paragrafen är utformad idag så skulle det enbart krävas 10% av våra medlemmar dock minst 10 personer av ordinarie medlemmar för att kalla på en extrainsatt årsstämma. Vill man kalla på extrainsatt årsstämma för att lyfta en viktig fråga så bör det också ligga i andra medlemmars intresse att göra detsamma. För att man inte ska kunna utnyttja det här i framtiden så bör 10% ligga kvar men antalet personer som regleras bör höjas. Förslag: Från Till Kapitel 5, 10 Extra föreningsstämma Extra föreningsstämma kan påkallas av styrelse, revisor eller genom att en grupp om minst tio (10) procent, dock minst tio (10) personer av föreningens ordinarie medlemmar skriftligen så yrkar. Vid extra föreningsstämma gäller föreningens stadgar. Kapitel 5, 10 Extra föreningsstämma Extra föreningsstämma kan påkallas av styrelse, revisor eller genom att en grupp om minst tio (10) procent, dock minst 25 personer av föreningens ordinarie medlemmar skriftligen så yrkar. Vid extra föreningsstämma gäller föreningens stadgar. Styrelsen yrkar: Att godkänna ovanstående förslag om stadgeändring.

20 Proposition 2015:13 Stadgeändring: Formalia Bakgrund: Eftersom vi ändrar vår stadga upp till två gånger per år är det lätt att formaliafel och liknande slinker med. Här är en sammanfattning av det som skulle kunna förbättras så att stadgan blir mer konsekvent. Till exempel så bokstaverar man i allmänhet siffror och tal till och med tolv. 13 och uppåt skrivs med siffror. Det är även ändrat från ska till skall, inte till ej och dvs till d.v.s.. Förslag (siffror): Från Till Kapitel 2, 1 Ordinarie medlemskap [ ] om sådan överstiger 0 kr [ ]. Kapitel 2, 1 Ordinarie medlemskap [ ] om sådan överstiger noll (0) kr [ ]. Från Till Kapitel 2, 2 Stödmedlemskap [ ] om sådan överstiger 0 kr [ ]. Kapitel 2, 2 Stödmedlemskap [ ] om sådan överstiger noll (0) kr [ ]. Från Till Kapitel 2, 5 Medlemsavgifter [ ] kan fastställas till 0 kr. Kapitel 2, 5 Medlemsavgifter [ ] kan fastställas till noll (0) kr. Från Till Kapitel 4, 4 Antal ledamöter Styrelsen skall bestå av minst 3 högst 18 ledamöter. [ ] Kapitel 4, 4 Antal ledamöter Styrelsen skall bestå av minst tre (3) högst 18 ledamöter. [ ] Från Kapitel 4, 7 Firmatecknare Styrelsen beslutar om vilka personer, dock minst tre, [ ]. Firma skall tecknas av två i förening. [ ]

21 Till Kapitel 4, 7 Firmatecknare Styrelsen beslutar om vilka personer, dock minst tre (3), [ ]. Firma skall tecknas av två (2) i förening. [ ] Från Kapitel 7, 1 Beslut om stadgeändring [ ] Det måste vara minst trettio (30) dagar mellan de två (2) stämmorna. Till Kapitel 7, 1 Beslut om stadgeändring [ ] Det måste vara minst 30 dagar mellan de två (2) stämmorna. Från Till Kapitel 4, 5 Val av ersättande ledamot Kapitel 4, 6 Val av ersättande ledamot Från Till Kapitel 4, 6 Utskott och projektgrupper Kapitel 4, 7 Utskott och projektgrupper Från Till Kapitel 4, 7 Firmatecknare Kapitel 4, 8 Firmatecknare Förslag (förkortningar och stavning): Från Till Kapitel 1, 3 Ändamål [ ] Vidare ska föreningen arbeta för [ ]. Kapitel 1 3 Ändamål [ ] Vidare skall föreningen arbeta för [ ]. Från Till Kapitel 2, 4 Uteslutning [ ] med detta ska den uteslutna [ ]. Kapitel 2 4 Uteslutning [ ] med detta skall den uteslutna [ ].

22 Från Till Från Till Kapitel 2, 2 Stödmedlemskap [ ] Stödmedlemskap är möjligt för de som inte är studenter [ ]. Kapitel 2, 2 Stödmedlemskap [ ] Stödmedlemskap är möjligt för de som ej är studenter [ ]. Kapitel 3, 1 Verksamhetsårets löptid [ ] dvs 1 januari till den 31 december. Kapitel 3, 1 Verksamhetsårets löptid [ ] d.v.s. 1 januari till den 31 december. Från Till Kapitel 5, 5 Dagordningar till föreningsstämmor [ ] Fastställande av resultat och balansräkning [ ]. Kapitel 5, 5 Dagordningar till föreningsstämmor [ ] Fastställande av resultat- och balansräkning [ ]. Från Till Kapitel 7, 1 Ändring av stadgar [ ] två (2) efter varandra efterföljande föreningsstämmor [ ]. Kapitel 7, 1 Ändring av stadgar [ ] två (2) efter varandra följande föreningsstämmor [ ]. Styrelsen yrkar: Att godkänna ovanstående förslag om stadgeändring.

23 Motion 2015:1 Stadgeändring: Valberedningen Idag finns det inget som reglerar valberedningen i stadgan. Jag tycker därför att man bör lägga till en paragraf som hanterar valberedningen. Mitt förslag är därför att man lägger till en paragraf under kapitel 4. 8 Valberedningen Valberedningen ska bestå av två (2) medlemar samt styrelsens ordförande. Valberedningen ska bereda personval till olika förtroende uppdrag inom föreningen. Jag yrkar därför: Att Lägga till 8 under kapitel 4 som lyder: 8 Valberedningen Valberedningen ska bestå av två (2) medlemar samt styrelsens ordförande. Valberedningen ska bereda personval till olika förtroende uppdrag inom föreningen. Motionen är skriven av Oskar Bergman.

24 Motionssvar från styrelsen Styrelsen vill tacka motionären som har varit uppmärksam angående stadgan och skickat in en motion för att underlätta arbetet inom föreningen för kommande år. Den inskickade motionen behandlar en punkt som i nuläget inte finns någonstans i föreningens stadga. För att göra det tydligt om vad det är som gäller angående valberedningen anser styrelsen att en ny paragraf bör finnas i stadgan, men utifrån det inskickade förslaget anser vi att vissa ändringar är nödvändiga. Då valberedningen ska fungera opartiskt vid personval anser vi att ett deltagande från styrelsen i valberedningen, oavsett post, vore direkt olämpligt. Angående antalet medlemmar i valberedningen ger vi också ett förslag att man inte bör låsa sig vid en viss siffra utan det bör finnas ett intervall. Styrelsen föreslår därför följande; Förslag: Kapitel 4, 8 Valberedningen Valberedningen skall bereda personval till olika förtroendeuppdrag inom föreningen. Valberedningen skall bestå av minst två (2) men högst fem (5) medlemmar, varav en av dessa medlemmar skall vara sammankallande. Styrelsen yrkar: Att godkänna ovanstående förslag om stadgeändring.

25 Motion 2015:2 Stadgeändring: Handlingar Idag finns det inget som reglerar handlingar i stadgan. Jag tycker därför att man bör lägga till en paragraf som hanterar detta. Mitt förslag är därför att man lägger till en paragraf under kapitel Handlingar Till en föreningsstämma ska det finnas handlingar. Handlingar ska finnas tillgängliga via föreningens kanaler senast 24 timmar innan stämman, men gärna tidigare. Jag yrkar därför: Att Lägga till 11 under kapitel 5 som lyder: 11 Handlingar Till en föreningsstämma ska det finnas handlingar. Handlingar ska finnas tillgängliga via föreningens kanaler senast 24 timmar innan stämman, men gärna tidigare. Motionen är skriven av Oskar Bergman.

26 Motionssvar från styrelsen Styrelsen vill tacka motionären för en väl skriven motion. Det här är ett förslag som vi i styrelsen anser vara aktuell för stadgan. Det har tidigare nämnts i styrelsesammanhang att en liknande punkt bör införas och att vi får ett förslag inskickat tycker vi är roligt samt visar på ett engagemang från våra medlemmar. Styrelsen godkänner paragrafen men anser att en liten justering bör göras, därför föreslås följande; Förslag: Kapitel 5, 9 Handlingar Till våra föreningsstämmor skall det finnas handlingar. Handlingar skall finnas tillgängliga via föreningens kanaler senast 24 timmar innan stämman. Vilket innebär att följande numrering för 9 Protokoll och 10 Extra föreningsstämma behöver justeras till 10 Protokoll och 11 Extra föreningsstämma. Styrelsen yrkar: Att godkänna ovanstående förslag om stadgeändring.

27 Motion 2015:3 Stadgeändring: Styrelsens ansvar Bakgrund: Kapitel 4 SÖFREs organisation 7 Firmatecknare. Den sista meningen i 7 handlar om styrelsens ansvar. Därav följande förslag: Flytta den sista meningen från 7 Firmatecknare till 2 Styrelsens ansvar 7 Firmatecknare Styrelsen beslutar om vilka personer, dock minst tre, som äger rätt att teckna firma i föreningens namn. Firma skall tecknas av två i förening. Styrelsen ansvarar att föreningens betalkort används för föreningens ändamål. 2 Styrelsens ansvar Styrelsen väljs av och är ansvarig inför föreningsstämman. Styrelsen handhar ledning av föreningens verksamhet och bär ansvar för att föreningens ekonomi sköts på ett tillfredställande sätt. Styrelsen ansvarar att föreningens betalkort används för föreningens ändamål. Yrkande att godkänna ovanstående förslag om stadgeändring. Motionssvar från styrelsen Styrelsen vill tacka motionären för sitt engagemang med följande motion som hjälper till att få mer ordning i stadgan. Motionen är väldigt tydlig och styrelsen har, utan att behöva ha en större diskussion, beslutat sig för att bifalla densamma. Styrelsen föreslår: Att stämman bifaller ovanstående motion om stadgeändring.

28

29 Valberedningens arbete: Vi i valberedningen har utgått från det material och den arbetsprocess som förra valberedningen tog fram och arbetade efter. Inför ansökningsperioden genomförde vi intervjuer med den sittande styrelsen för att ta reda på vilka egenskaper som de ansåg vara de nödvändiga för att klara av just deras post. Utifrån dessa intervjuer justerade vi de kravprofiler som den förra valberedningen hade utvecklat. Vi i valberedningen har under ansökningsperioden fått in väldigt många ansökningar, till nästan samtliga styrelseposter. Vi valde till skillnad från föregående valberedning att genomföra intervjuer med samtliga kandidater, då vi ansåg att samtliga kandidater förtjänade lika mycket tid och engagemang från vår sida. Innan intervjuerna läste vi igenom samtliga ansökningar och jämförde de med kravprofilerna. Därefter genomförde vi intervjuer med samtliga kandidater, där grunden för frågorna var baserade på den förra valberedningens arbete. Vi kompletterade sedan dessa frågor med våra egna frågor anpassade efter varje kandidat. Vi valde även att hålla uppföljningsintervjuer med kandidaterna till ordförande posten. Vårt arbete har präglats av noggrannhet och ett kritiskt tänkande för att förhindra att våra personliga åsikter påverkar våra rekommendationer. Utifrån intervjuerna (som vi spelades in för en extra genomlyssning) och ansökningarna har vi kunnat rekommendera en styrelse. Vi anser att vi besitter en tillräcklig kunskap om kandidaterna för att kunna rekommendera den styrelsen som vi tror är det bästa för föreningen. Valberedningen har under året haft ett protokollfört möte och löpande kontakt. Valberedningen har under 2015 bestått av Oskar Bergman och Viktor Gustafsson.

30 Valberedningens Rekommenderade Styrelse 2016: Ordförande SÖFRE: Vice Ordförande SÖFRE: Skattmästare: Vice Skattmästare: Sekreterare: Ordförande Sociala Utskottet: Vice Ordförande Sociala Utskottet (Event): Vice Ordförande Sociala Utskottet (Sport): Ordförande Näringslivsutskottet: Vice Ordförande Näringslivsutskottet: Ordförande Utbildningsutskottet: Vice Ordförande Utbildningsutskottet: Ordförande Marknadsföringsutskottet: Vice Ordförande Marknadsföringsutskottet: Tim Averbo William Friman Ida Lundin Sofie Wallinder Josefine Johansson Elin Britz Amy Sevelin Emma Eriksson Albin Öhrnberg Sofia Ögren Koutra Gagan Singh Vakant Kristina Nordin Andreas Enderborg Motivering av styrelse 2016: Valberedningen har primärt bedömt sökande kandidater utifrån den post de har sökt till, för att hitta den mest kompetenta kandidaten till varje sökandes post. Sekundärt har vi bedömt hur kandidaterna skulle fungera tillsammans som en styrelse. Vi anser att Presidiet innehar goda kunskaper genom både erfarna personer som har gjort mycket för föreningen och nya personer som kan ge ett nytt perspektiv. Vi tror utifrån ansökningsprocessen och kandidaternas intryck på valberedningen tror vi att Presidiet kommer skapa ett bra arbetsklimat med mycket intresse och engagemang. Utskottens Ordförande och Vice anser vi kan komplimentera varandra och samarbeta väl för att fortsätta utvecklingen av SÖFREs utskott. Vi anser att denna grupp representerar föreningen och dess värderingar väl och att deras samlade mängd av erfarenheter och styrkor kommer bidra till att hålla samman och fortsätta utvecklingen av denna fantastiska ekonomförening.

31 Presentation av kandidater till styrelsen 2016: Nedan presenteras valberedningens rekommendationer följt av motkandidater för vardera post. Presentationerna är kandidaternas ansökningar till styrelsen. Ordningen som motkandidaterna presenteras i är också valberedningens rekommendations ordning. Ordningen nedan är som följer och detta är även förslaget till ordningen på stämman. 1. Ordförande 2. Vice ordförande 3. Skattmästare 4. Sekreterare 5. Ordförande Sociala utskottet 6. Ordförande Näringslivsutskottet 7. Ordförande Utbildningsutskottet 8. Ordförande Marknadsföringsutskottet 9. Vice Skattmästare 10. Vice ordförande Sociala utskottet (event) 11. Vice ordförande Sociala utskottet (sport) 12. Vice ordförande Näringslivsutskottet 13. Vice ordförande Utbildningsutskottet 14. Vice ordförande Marknadsföringsutskottet

32 Dokumentansvarig Ansökan till Styrelsen 2016 Namn Tim Averbo Ålder 22 år Telefonnummer Program Ekonomie kandidat Vilken post söker du Ordförande Beskriv dig själv kortfattat Jag har alltid varit en social person som gillar att knyta kontakter och bjuda på mig själv. Som person är jag mycket optimistisk och ser alltid lösningar istället för problem. Jag kommer lätt in i grupper och det faller väldigt naturligt för mig att ta på mig ledarrollen. Med mig som ledare har man alltid någon att luta sig mot och någon som kämpar för att man som person ska utvecklas till att bli trygg i sig själv. Jag är stresstålig, driven och ansvarsfull. Som den entreprenör jag är, har jag alltid många idéer och tvekar aldrig på att ta mig an en ny utmaning. Vilka erfarenheter har du av föreningsliv/ideellt arbete? När jag kom in i SÖFRE kände jag att det var här jag hörde hemma och började därmed engagera mig tidigt. Jag sökte ordförande direkt efter att jag blivit insparkad, men jag förstod rätt snabbt att det var för tidigt. Jag satt ensam på posten som sponsoransvarig i projektgruppen för Skiweek Redan då insåg jag att samhörighet var något jag värderar högt och att det var något jag ville förbättra. För att öka sammanhållningen införde jag Skiweeks sponsortröjor till alla deltagare. Under projektets gång blev jag nominerad och vald till faddergeneral för Insparken Som projektledare för Insparken 2015 hade jag en klar vision om hur projektet skulle utföras. Jag förbättrade projektet genom att tänka i nya banor och införde ett tema för hela Insparken, något som var helt nytt. För att nå ut till så många som möjligt

33 återinförde jag även brevutskick till de antagna studenterna. Jag skötte även äskningen för att utöka vår budget eftersom jag hade bäst koll på ekonomin. Under Insparken var jag projektgruppens stöttepelare och personen man hörde av sig till om man hade problem. Mitt fokus låg på att se till att alla hade det bra och kände sig inkluderade. Detta bidrog till att det blev den bästa och största Insparken någonsin. Efter mina många scenframträdanden som bland annat toastmaster vid olika tillfällen har jag blivit en van talare och ännu bekvämare av att stå i rampljuset. Min tid som faddergeneral var otroligt givande och rätt väg till mitt slutmål som ordförande för SÖFRE. Utöver detta har jag även engagerat mig inom SÖFRE genom att delta på samtliga event samt alltid ställa upp för andra när det har behövts. Jag har närvarat på flertalet utskottsmöten samt varit på majoriteten av styrelsemötena under året för att få en djupare inblick i hur föreningen styrs. Jag blev tidigt medlem i TUG och har medverkat på ett antal av deras evenemang. Utöver skolan har jag varit lagledare inom mitt handbollslag under en längre tid. Där var jag alltid personen som enade laget samt fick oss att arbeta mot samma mål. Vilka tidigare arbetslivserfarenheter har du? Borgs bil - försäljning & verkstad Tullmuséet - reception & vakt Fåddman - produktion Bavaria Stockholm - lager Jaguar Land Rover Stockholm - lager & problemlösare Academic Work - bemanning Averback - eget företag, webbutveckling LäkarLeasing - bemanning Jag började arbeta rätt tidigt vilket har gett mig erfarenheter från många olika branscher. Detta har resulterat i ett brett kontaktnät samt kunskaper som jag kan applicera i vardagen. Jag har lärt mig allt från att hantera olika typer av människor och att arbeta i team till att få en affärsidé till verklighet. Efter min tid på Borgs bil fick jag möjligheten att arbeta på en av Stockholms största BMW-återförsäljare, Bavaria Stockholm. Tack vare min arbetsmoral hos Bavaria Stockholm blev jag handplockad till att vara med och starta upp Jaguar Land Rover Stockholms nya lager. Även där visade jag framfötterna vilket gjorde att till och med Vd:n lade märkte till min arbetsinsats och hans förtroende resulterade i att jag fick

34 chansen att låna de tjusiga bilarna som var med i inspringsfilmen under Insparken. Under en tid arbetade jag även för en av SÖFREs sponsorer, Academic Work. Det var ett bra arbetsklimat med trevliga arbetskamrater och därmed lärde jag mig att se värdet i att ha roligt på jobbet. Jag har alltid varit en driven person vilket tillslut ledde mig till att starta ett eget företag, Averback. Under uppstarten insåg jag att hårt slit alltid lönar sig vilket var en lärdom jag tog med mig in i den vardagliga verksamheten. Som bolagsman fick jag även lära mig att ta ansvar på en helt ny nivå. Jag sköter idag hela företagets ekonomi, kundkontakter samt Averbacks huvudsyssla, webbdesign. Idag jobbar jag utöver mitt egna företag även på LäkarLeasing, som är Sveriges största läkarbemanningsföretag. Även här blev jag handplockad genom mitt personliga nätverk. Hela bemanningsbranschen går ut på att matcha kunders behov med lämpliga konsulter. Detta har utvecklat min lyhördhet, vilket jag tycker är en viktig egenskap som ordförande. Varför passar du på posten? Under min tid inom SÖFRE har jag utvecklats något enormt som människa och jag även vill ge chansen till föreningens medlemmar att utvecklas precis som jag har gjort. Jag har fått en större insikt i förhållandet mellan ideellt arbete och personlig utveckling. Min personliga utveckling handlar om att jag har blivit mer tålmodig samt blivit bättre på att guida folk i rätt riktning. Jag har en stark känsla för när man ska lyfta en människa samt när man ska hålla denna tillbaka och det tycker jag är nyckeln till bra ledarskap. En bra ledare för mig är en person som är lyhörd och kan ta till sig gruppens idéer samt förverkliga dem på bästa sätt. Det är viktigt att inkludera varje individ och förstå att alla har något att bidra med till gruppen. Detta är egenskaper jag besitter och utvecklat både som projektledare och deltagare under min tid i föreningen. Genom mina arbetslivserfarenheter har jag blivit en riktig problemlösare och initiativtagare. Jag ser alltid till så att allt flyter på och prioriterar ofta att hjälpa andra med deras problem framför mitt eget arbete. Som projektledare för Insparken var jag slutsteget för alla problem och personen man kunde luta sig mot i svåra situationer. Tillsammans med vår ekonomiansvarige hade jag den övergripande insikten i ekonomin från projektledarnas sida, vilket är en av huvuduppgifterna för ordförande enligt befattningsbeskrivningarna. Jag skötte även kontakten med institutionen samt rapporteringen till styrelsen.

35 Jag passar som ordförande då jag som ledare är diplomatisk och jag har inte problem med att delegera ut arbetsuppgifter till rätt personer. Jag har ett stort förtroende till alla SÖFREiter, vilket gör att jag skulle kunna ge dem ansvar och låta dem växa som personer. En av mina styrkor ligger i att jag har många idéer och tänker ofta utanför ramarna. Jag har tydliga visioner för SÖFREs framtid och har lätt för att få inspiration från människor runt omkring mig. Hur vill du utveckla posten du söker? Vår förening vore ingenting utan våra medlemmar och för att få en så bra förening som möjligt behövs det sammanhållning. Detta är något man kan uppnå med hjälp av tydliga traditioner. Vi har få traditioner som den unga föreningen vi är, vilket är något jag vill utveckla och lägga stort fokus på. Till exempel att slutföra sångboken som har varit på tal under lång tid, att ha ett tydligt tema under Insparken samt att ha tröjor under projekt som Skiweek. Det är även viktigt att värna om de traditioner vi har idag så som den årliga fotbollsturneringen. Som tidigare nämnt har jag varit delaktig på mer än majoriteten av styrelsemöten vilket gör att jag har god insikt i både styrelsens och utskottens arbete. Genom detta har jag en del tankar om hur utskotten skulle kunna utvecklas. Sociala utskottet - som sagt vill jag utveckla traditionerna inom föreningen vilket främst kan göras genom sociala evenemang. Man bör även byta betalningssystem vid biljettförsäljning för att förenkla arbetet för både deltagaren och skattmästarna. Näringslivsutskottet - vi har i år fått ett stort intresse för att vara aktiv inom utskottet vilket är något vi ska ta vara på. Jag vill därför fortsätta det arbetet som påbörjats och se till att det finns uppgifter för de aktiva att göra. Marknadsföringsutskottet - jag vill se till att använda andra sociala medier än bara Facebook som det nu ligger stort fokus på och även försöka använda sig mer av film inom utskottet. Utbildningsutskottet - utskottet behöver arbeta med att förbättra kontakten och inflytandet hos institutionen samt se till att utskottet blir mer attraktivt. Föreningen behöver även stärka sina samarbeten. Som ovan nämnt vill jag att institutionen ska se värdet i SÖFRE som studentförening på skolan. Detta är ett redan påbörjat arbete som jag vill fortsätta med och främst då att som ordförande jobba närmre med utbildningsutskottet.

36 Som en kåransluten förening är det viktigt att ha en bra relation med skolans kår, SöderS. Det är viktigt för SÖFRE att vara representerade i kårfullmäktige för att ha ett större inflytande inom kåren. Vi har tidigare haft vissa svårigheter med puben, SöderS Pub, vilket är något jag skulle vilja göra något åt. Nu när de håller på att se över hur SöderS Pub ska drivas i framtiden är det en bra möjlighet att bättra på relationen däremellan och se till att vi får friare tyglar under våra event i puben. Vi bör även öka våra samarbeten med övriga kåranslutna föreningar på skolan. Detta för att stärka Södertörns högskolas studentliv. Vi har även fått tillskott på skolan då polishögskolan har flyttat sin verksamhet hit. Jag har redan startat en diskussion med ledningen för skolans polisförening om ett framtida samarbete och jag vet att vi har mycket att lära av varandra. SÖFRE som förening gynnas mycket utav paraplyorganisationen S.E.R.O. och dess konferenser med andra underliggande ekonomföreningar. Alla föreningar är uppbyggda på olika sätt och vi borde ta vara på varandras kunskaper mer. Där ser jag att vi främst värderar samarbetet med vår vänförening SESAM och återupptar den något bristande sammanhållningen under detta år. En stor del av Södertörns studenter ser inte mervärdet i att vara delaktig i föreningslivet. Jag vill därför öka medvetenheten hos studenterna så att fler kan vara med i SÖFREs gemenskap. Majoriteten av skolans ekonomistudenter är idag inte medlemmar i SÖFRE. Under mitt år som ordförande vill jag att alla ekonomistudenter ska få kännedom om SÖFRE och hur ett medlemskap skulle kunna gynna dem. Mitt långsiktiga mål är att alla som studerar ekonomirelaterade ämnen ska vara medlemmar i SÖFRE. Detta kommer ta tid och är något vi aktivt kommer få arbeta mot. Jag skulle därmed vilja införa profilmaterial som ett steg i rätt riktning. Övrigt Jag ser mig själv som den naturliga ledaren för SÖFREs styrelse. Jag söker inte posten för egen vinning eller för att utmana mig själv utan jag vill det bästa för föreningen och dess medlemmar. Jag hoppas att just Du kommer på den extrainsatta årsstämman och röstar för föreningens bästa.

37 Valberedningens Motivering Tim Averbo har under sin tid som faddergeneral utvecklats enormt mycket. Han söker ordförandeskapet för att ge tillbaka till medlemmarna för allt han har lärt sig genom SÖFRE. Han har ett oerhört driv och framåtanda och kan hantera stressfyllda situationer. Han är insatt i föreningen då han har gått på i princip alla styrelsemöten. Han har flera erfarenheter som kan gagna rollen som ordförande, men vad som utmärkte Tim Averbo i vår mening är att han är en kompetent ledare. Vi upplever att han kan ta tuffa beslut, att han kan få de aktiva att kämpa hårdare och hantera konflikter mer effektivt. Slutligen att han kan vara ett stabilt ansikte utåt mot medlemmarna även om hela havet stormar i styrelserummet. Tim har dessutom visat ett stort engagemang och vill skapa en mer positiv och givande studietid för alla ekonomstudenter på Södertörn. Vi ser Tim som en ansvarsfull, engagerande och stabil ledare med potential att utveckla SÖFRE.

38 Namn Linnea Willebrand Vinnberg Ålder 22år Telefonnummer Program Turismprogrammet Vilken post söker du? Ordförande Beskriv dig själv kortfattat. Som person är jag är social och älskar att umgås med människor, jag skrattar flitigt åt dåliga skämt och har i allmänhet en ganska knasig humor. Jag ser mig själv som öppen och pratar mer än gärna. Jag är en ärlig person som inte är rädd att säga ifrån om något håller på att gå tokigt. Ett av mina största intressen är musiken, då framförallt sång. Sången har gett mig en kärlek till att stå på scen och få synas och underhålla. Vilka erfarenheter har du av föreningsliv/ideellt arbete? Under min tid i gymnasiet var det jag som fixade allt inför studenten för min klass, alltså studentskivan och stundentflak. Något ingen annan i min klass ville hjälpa till med, men jag fick väldigt många fina tack efteråt. Jag har varit väldigt aktiv i studentlivet på Södertörns Högskola också, både inom SÖFRE och TUG. Det första jag var involverad i inom båda föreningarna var SÖFRE + TUG sittningen 2014 och det gav mig mersmak för studentlivet, och jag ville engagera mig mer! Jag sitter under verksamhetsåret 2015 som ledamot i TUGs styrelse och innan har jag varit aktiv i olika projektgrupper i föreningen så som TUGs kryssning 2014 och TUG SkiWeek Inom SÖFRE har jag varit Faddergeneral för Insparken 2015, en inspark som blev den största i SÖFREs historia. Vi slog deltagarrekord och kan också ha haft den roligaste insparken på många år. Insparken gjorde även att jag utvecklades så otroligt mycket som person och jag har lärt mig väldigt mycket nytt under de åtta månader jag jobbat med projektet. Jag är även projektledare från SÖFREs håll på SÖFRE + TUG sittningen Vilka tidigare arbetslivserfarenheter har du? Mina tidigare erfarenheter i arbetslivet är främst inom serviceyrken. I trean på gymnasiet började jag jobba helger på McDonalds som värdinna, där lades min grund för dels service, men jag lärde mig också hur man läser och hur man hanterar olika typer av människor.

39 Efter det har jag jobbat på Hamley s, en leksaksaffär med upplevelser. Jag var med och öppnade den första Hamley s butiken i Sverige. Jag arbetade som avdelningsansvarig och floormanager, och under hela denna period lärde jag mig mycket och samarbete och teamwork. Min butikschef hade ett stort förtroende för mig och gav mig chansen att lära upp nya medarbetare, något som jag tyckte var riktigt kul! För jag har alltid tyckt om att lära ut och föra kunskap vidare. Under våren 2014 fick jag även vara med om en konkurs då hela det Skandinaviska franchisebolaget gick i konkurs. Detta var såklart väldigt tufft, men också lärorikt. Jag har även bott i New York och jobbat som Au Pair under våren Som Au Pair fightades jag dagligen med olika bekymmer, som exempelvis hur jag ska hantera obekväma situationer. Jag lärde mig att stå på egna ben och att stå upp för mig själv. Senaste jobbet jag haft var som värdinna och servitris på TGI Friday s, där har jag fått utveckla mina kunskaper inom service och hur man bäst hanterar olika konstiga och stressiga situationer som uppstår. Framförallt har samtliga jobb jag haft lärt mig att alla människor man stöter på i livet har något att lära en, och detta är ett citat jag försöker leva efter varje dag. Varför passar du på posten? Under mitt första år som aktiv i studentlivet har jag varit väldigt engagerad och utvecklats något otroligt som person, och för mig står SÖFRE för just engagemang och personlig utveckling. Därför vet jag att genom mina kunskaper som både före detta faddergeneral, projektledare och del av projektgrupper både stora som små - så kommer jag att kunna ge stöd åt de aktiva i föreningen. Jag tycker att våra aktiva är det viktigaste i föreningen, för att det är de som gör SÖFRE till vad det är. Det är därför en fördel att SÖFREs ordförande har en bakgrund som aktiv medlem. Att vara lyhörd och se alla är två andra kvalitéer jag värderar hos en ordförande och det anser jag mig själv att vara och kunna. Annars är jag väldigt organiserad när jag arbetar och gillar scheman och punktlighet men har ofta inga problem att vara lite flexibel. Att lägga om mina prioriteringar så att det passar de situationer som uppstår är jag van vid. Något jag lärt mig under året som aktiv är att det är okej att göra fel och för mig är det viktigt att kunna inse att man gjort fel för att sedan kunna lära sig av det. Det är också något jag vill att den framtida styrelsen alltid ska bära med sig, för vi alla lär oss av våra misstag och i det ideella arbetet är det helt okej att göra fel. När det gäller själva styrelsearbetet så har jag suttit med och lyssnat på många styrelsemöten och även umgåtts mycket med styrelsen och på så sätt fått en väldigt bra inblick i hur det går till. Jag har även erfarenhet av styrelsearbete sedan innan ifrån TUG, vilket gör att jag är van vid styrelsearbete och vet hur mycket tid som krävs för att sköta det.

40 Hur vill du utveckla posten du söker? SÖFRE är i nuläget den största studentföreningen på Södertörns högskola men vi slutar inte växa för det. I dagsläget så går det cirka 3000 ekonomistudenter på Södertörns högskola, och ungefär 1000 av dem är medlemmar i SÖFRE. Det är alltså drygt 2000 studenter som skulle kunna gynnas av ett medlemskap i SÖFRE. Jag vill som SÖFREs ordförande 2016 ta vara på detta och utveckla föreningen i rätt riktning, att vara stor innebär att man är förebild. Därför vill jag jobba mer på samarbeten, dels mellan skolans föreningar men också med institutionen och skolan. Jag vill framförallt främja samarbetet mellan TUG (Turister utan gränser) och SÖFRE, där SÖFRE är som en storebror för TUG. Samtidigt vill jag ta med mig något från mina tidigare erfarenheter, som jag vet att SÖFRE kan främjas otroligt mycket av, ett närmare samarbete och bättre kommunikation SÖFRE och institutionen emellan. Det är något som 2015 års styrelse redan börjat jobba med, då bland annat med att man anordnar diplomeringen tillsammans. Med ett bra samarbete föreningen och institutionen emellan kan vi åstadkomma mycket mer än i nuläget. Sen tror jag även på att ett bättre samarbete med både kåren och skolans ledning kan främja oss när det kommer till sådana enkla och viktiga saker som lokalbokningar, att synas och att ställa krav. Som ordförande vill jag kommunicera med skolan och få igenom idén att marknadsföra alla skolans föreningar på hemsidan och alla skolans övriga kanaler, så att nya studenter får information om studentlivet. Ett bra studentliv kan både SÖFRE och skolan vinna på. Om skolan främjar studentlivet kommer det att växa och på så sätt kommer vi studenter att få ut mer av vår studietid. Samtidigt kommer skolan få ett bättre rykte hos de ideellt engagerade studenterna som sedan kommer att ge sig ut i arbetslivet. Jag vill även samarbeta mer med de andra föreningarna i S.E.R.O. (Sveriges ekonomföreningars riksorganisation). För vad många av våra medlemmar inte vet är att SÖFRE är en av de största aktiva föreningarna i S.E.R.O. och vi har ett väldigt bra rykte runt om i Sveriges ekonomföreningar. Jag vill såklart bibehålla det rykte vi har men även bygga vidare på det så att det blir ännu bättre. Styrelsen 2015 har börjat jobba mer med kunskapsöverförande under året, vilket jag tycker är väldigt positivt. Dock finns det fortfarande mycket att göra på den fronten och det är något jag vill fortsätta att utveckla som SÖFREs ordförande Jag vill inte att någon på en ny post ska behöva börja på ruta ett utan man ska kunna ta med sig kunskapen från föregående år och börja utveckla därifrån. Jag vill trycka på hur viktigt det är med bra överlämningar, för att inte känna sig vilsen i den nya

41 posten eller det nya projektet man tar över. Viktigt att komma ihåg i föreningslivet är att alla ofta gör saker för första gången. Mina ledord under styrelseåret kommer att vara, Samarbete, Kunskap, Tydlighet, Synlighet och ENGAGEMANG! Övrigt Jag är så otroligt taggad inför den extrainsatta årsstämman att jag hoppar upp och ner varje gång jag pratar om den. Jag hoppas att se så många som möjligt av er där och att just du röstar på mig som SÖFREs ordförande 2016.

42 Namn: Sophia Rehioui Ålder: 21 år Telefonnummer: Program: Internationella ekonomprogrammet Vilken post söker du? Ordförande Beskriv dig själv kortfattat. Som person är jag en väldigt trygg i mig själv vilket gör att jag känner mig självsäker i alla beslut som jag tar. Ur ett yrkesperspektiv är jag ansvarsfull, professionell, utåtriktad, initiativrik och jag får personer i min omgivning att känna sig hörda. Vilka erfarenheter har du av föreningsliv/ideellt arbete? 2014 började min resa i SÖFRE. Från att ha varit en aktiv medlem till att bli invald i styrelsen 2015 som ordförande för utbildningsutskottet. Under SÖFREs nuvarande verksamhetsår har jag åstadkommit stora förändringar inom utskottet som resulterat i att utskottet har vuxit enormt jämfört med tidigare år. Mitt ansvar under verksamhetsåret 2015: Att ansvara för delegationen av arbetet inför deltävlingen i SM i ekonomi. Att tillsammans med Näringslivsutskottet, arbeta för att extern utbildning genomförs i föreningen. Att ansvara för planeringen av informationskvällar. Ansvara för att tacka av våra studentcoacherna. Att arbeta med långsiktiga mål för ekonomiutbildningen på Södertörns högskola. Att aktivt arbeta för en god kontakt med Institutionen för Samhällsvetenskaper. Att tillsammans med SöderS ansvara för rekryteringen av studentrepresentanter till ämnesråd samt programråd med ekonomiinriktning. Att tillsammans med Sociala utskottet ansvara för planeringen och genomförandet av en diplomering.

Dokumentansvarig Senast reviderad. 1 Säte Södertörns Förenade Ekonomers säte är Huddinge kommun i Stockholms län.

Dokumentansvarig Senast reviderad. 1 Säte Södertörns Förenade Ekonomers säte är Huddinge kommun i Stockholms län. Stadgar Kapitel 1 Säte, sammansättning och ändamål 1 Säte Södertörns s säte är Huddinge kommun i Stockholms län. 2 Sammansättning Södertörns är en opolitisk, icke religiös sammanslutning av studenter vid

Läs mer

BEFATTNINGBESKRIVNINGAR

BEFATTNINGBESKRIVNINGAR BEFATTNINGBESKRIVNINGAR Södertörns Förenade Ekonomer (SÖFRE) 2014 Innehållsförteckning 1. FÖRENINGENS REVISOR... 2 2. STYRELSEN... 3 3. ORDFÖRANDE... 4 4. VICE ORDFÖRANDE... 5 5. SKATTMÄSTARE... 6 6. SEKRETERARE...

Läs mer

Södertörns Förenade Ekonomer BEFATTNINGS- BESKRIVNINGAR

Södertörns Förenade Ekonomer BEFATTNINGS- BESKRIVNINGAR Dokumentansvarig Josefine Johansson Datum 2015-12- 12 Senast uppdaterad 2016-10- 23 Södertörns Förenade Ekonomer BEFATTNINGS- BESKRIVNINGAR 1 Innehållsförteckning 1. FÖRENINGENS REVISOR... 3 2. STYRELSEN...

Läs mer

SÖFREs Befattningsbeskrivningar

SÖFREs Befattningsbeskrivningar SÖFREs Befattningsbeskrivningar 1 (15) Innehåll Föreningens revisor... 3 Styrelsen... 4 Ordförande... 5 Vice ordförande... 6 Skattmästare... 7 Sekreterare... 8 E-day projektledare... 9 Sociala utskottet...

Läs mer

Södertörns Förenade Ekonomer BEFATTNINGS- BESKRIVNINGAR

Södertörns Förenade Ekonomer BEFATTNINGS- BESKRIVNINGAR Dokumentansvarig Datum Senast uppdaterad Daphne Sevelin 2015-08-17 2015-08-18 Södertörns Förenade Ekonomer BEFATTNINGS- BESKRIVNINGAR 1 Innehållsförteckning 1. FÖRENINGENS REVISOR... 3 2. STYRELSEN...

Läs mer

erlagd medlemsavgift vars storlek bestäms av årsmöte intresse att verka för föreningens bästa

erlagd medlemsavgift vars storlek bestäms av årsmöte intresse att verka för föreningens bästa KARLEKONS STADGAR Kapitel 1 Sammansättning och ändamål 1.1 Sammansättning Karlstads ekonomistuderandes förening (KarlEkon), är en självständig ideell förening vid Karlstads universitet. KarlEkon är fackligt

Läs mer

erlagd medlemsavgift vars storlek bestäms av årsmöte intresse att verka för föreningens bästa

erlagd medlemsavgift vars storlek bestäms av årsmöte intresse att verka för föreningens bästa KARLEKONS STADGAR Kapitel 1 Sammansättning och ändamål 1.1 Sammansättning Karlstads ekonomistuderandes förening (KarlEkon), är en självständig ideell förening vid Karlstads universitet. KarlEkon är fackligt

Läs mer

STADGA KALMAR ESS Antagen av årsmötet den 11 januari 2011 samt av extra föreningsstämman den 10 februari 2011 1

STADGA KALMAR ESS Antagen av årsmötet den 11 januari 2011 samt av extra föreningsstämman den 10 februari 2011 1 STADGA KALMAR ESS Antagen av årsmötet den 11 januari 2011 samt av extra föreningsstämman den 10 februari 2011 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1. ALLMÄNT... 4 1.1 Namn... 4 1.2 Ändamål och syfte... 4 KAPITEL

Läs mer

Stadgar - Funkibator ideell förening

Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar för Funkibator ideell förening. Antagna vid årsmöte 19 mars 2013. 1 - Föreningens namn Föreningens namn är Funkibator ideell förening. 2 - Föreningens säte

Läs mer

KARLEKONS STADGAR. Kapitel 1. Sammansättning och ändamål

KARLEKONS STADGAR. Kapitel 1. Sammansättning och ändamål KARLEKONS STADGAR Kapitel 1 Sammansättning och ändamål 1.1 Sammansättning Karlstads ekonomistuderandes förening (KarlEkon), är en självständig ideell förening vid Karlstads universitet. KarlEkon är fackligt

Läs mer

Protokoll konstituerande årsmöte

Protokoll konstituerande årsmöte Protokoll konstituerande årsmöte (Föreningens namn) (Ort) (Datum) 1 Mötets öppnande Årsmötesordförande förklarade mötet öppnat 2 Val av mötesfunktionärer Styrelsen föreslog att välja till årsmötesordförande

Läs mer

STADGAR. Antagna på årsmöte 2014-11-22. Kapitel 1 - Allmänt

STADGAR. Antagna på årsmöte 2014-11-22. Kapitel 1 - Allmänt STADGAR Antagna på årsmöte 2014-11-22 Kapitel 1 - Allmänt 1. Definition PUSH Sverige - plattformen där unga samarbetar för hållbarhet, som i dessa stadgar 1 benämns nätverket, är ett nationellt nätverk

Läs mer

att verka för Karlstad universitets ekonomiutbildnings kvalitet att väcka intresse och debatt kring ekonomisk utbildning och forskning

att verka för Karlstad universitets ekonomiutbildnings kvalitet att väcka intresse och debatt kring ekonomisk utbildning och forskning KARLEKONS STADGAR Kapitel 1 Sammansättning och ändamål 1.1 Sammansättning Karlstads ekonomistuderandes förening (KarlEkon), är en självständig ideell förening vid Karlstads universitet. KarlEkon är fackligt

Läs mer

Medlemmar är de som är valda till styrelsen. Föreningen har ingen medlemsavgift.

Medlemmar är de som är valda till styrelsen. Föreningen har ingen medlemsavgift. Kapitel I: Allmänna stadgan Föreningens syfte är att främja studiemiljön och det sociala livet för studenter antagna till programmet teknisk fysik vid Uppsala universitet (hädanefter F student). Medlemmar

Läs mer

Innehåll. Material Valberedningsguide Uppdaterad: 2015-01- 27 Sida 2 av 7

Innehåll. Material Valberedningsguide Uppdaterad: 2015-01- 27 Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Innehåll Information till valberedningen... 3 Inför årsmötet... 4 Att sätta ihop kravprofiler... 4 Saker att ta ställning till... 5 Att hålla informationsmöte... 5 Att förbereda en intervju...

Läs mer

Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker. Senast reviderade 2014-05-13 2013-11-12

Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker. Senast reviderade 2014-05-13 2013-11-12 ! Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker Senast reviderade 2014-05-13 2013-11-12 Stadgar 2(5) Kapitel I: Inledande bestämmelser 1 Definitioner FUTF: Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker F-STORM:

Läs mer

Stadgar för Östasiatiska föreningen vid Linköpings Universitet

Stadgar för Östasiatiska föreningen vid Linköpings Universitet Stadgar för Östasiatiska föreningen vid Linköpings Universitet (antagna 2012-10-30) 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är Östasiatiska föreningen vid Linköpings Universitet. 2 Föreningens säte 2.1

Läs mer

Guide till Sveriges ungdomsråds exempelstadga

Guide till Sveriges ungdomsråds exempelstadga Guide till Sveriges ungdomsråds exempelstadga Guide till Sveriges ungdomsråds exempelstadga Varje förening behöver regler som bestämmer hur den ska skötas, dessa regler kallas stadgar. För att underlätta

Läs mer

FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015

FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015 FÖRSLAG TILL STADGAR FÖR CLASSIC CAR WEEK ATT FÖRSTA GÅNGEN BEHANDLAS AV FÖRENINGSSTÄMMAN DEN 15 MARS 2015 Förslaget har upprättats av Anders Klasson, Göran Wendelin och Jan Säbb 1 KAP ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige

Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige Stadgar för STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige Reviderade av årsstämman 23 maj 2015 1 Föreningens namn och syfte Stiftarna av Independent Living i Sverige, STIL, är en ideell förening. Föreningen

Läs mer

Stadgar för Juridiska föreningen vid Umeå universitet (JF)

Stadgar för Juridiska föreningen vid Umeå universitet (JF) Stadgar för Juridiska föreningen vid Umeå universitet (JF) Inledande bestämmelser 1 Juridiska föreningen vid Umeå universitet, nedan föreningen, är en partipolitiskt, fackligt och religiöst oberoende ideell

Läs mer

Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen

Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen Stadgar för Föreningen för särskild begåvning Stockholm Mälardalen Första versionen, antagna vid föreningens bildande 2018-02-09. Organisationsnummer: ansökan skickas snarast till Skatteverket. Säte: Stockholm

Läs mer

Sektion under Luleå studentkår vid Luleå tekniska universitet

Sektion under Luleå studentkår vid Luleå tekniska universitet Juridiska föreningen Sektion under Luleå studentkår vid Luleå tekniska universitet 1 Namn Juridiska föreningen är en sektion under Luleå studentkår vid Luleå tekniska universitet och verkar som en ideell

Läs mer

1 / 5 STADGAR. 1 Namn. 1.1 Den ideella föreningen Intize (Intize) 2 Säte 2.1 Intize har sitt säte i Göteborg.

1 / 5 STADGAR. 1 Namn. 1.1 Den ideella föreningen Intize (Intize) 2 Säte 2.1 Intize har sitt säte i Göteborg. 1 Namn STADGAR 1.1 Den ideella föreningen Intize (Intize) 2 Säte 2.1 Intize har sitt säte i Göteborg. 3 Ändamål 3.1 Föreningens syfte är att inspirera till ett ökat intresse för och öka kunskaperna i matematik

Läs mer

Stadgar för Kallhälls scoutkår

Stadgar för Kallhälls scoutkår Sid 1(7) Stadgar för Kallhälls scoutkår Organisationsnummer: 813200-5128 Antagna av kårstämman den 2014-10-05 1 Allmänt Scoutkåren är en sammanslutning av enskilda personer och har till uppgift att bedriva

Läs mer

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism Kongressen i Göteborg 2013-03-16 1 Namn och ändamål 1.1 Namn Organisationen heter Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism (hädanefter kallad UMR). 1.2 Ändamål UMR

Läs mer

Stadgar för Enskilda Gymnasiets elevkår Antagen på årsmötet den 16/9 2010 Organisationsnummer: 802455-7798

Stadgar för Enskilda Gymnasiets elevkår Antagen på årsmötet den 16/9 2010 Organisationsnummer: 802455-7798 Stadgar för Enskilda Gymnasiets elevkår Antagen på årsmötet den 16/9 2010 Organisationsnummer: 802455-7798 1 Organisation och Syfte mom. 1 Föreningens juridiska namn är Enskilda Gymnasiets elevkår, men

Läs mer

Stadgar för Sveriges förenade HBTQstudenter

Stadgar för Sveriges förenade HBTQstudenter Stadgar för Sveriges förenade HBTQstudenter - SFQ Senast uppdaterad av kongressen den 16-17 november 2013 Associationsform 1 Riksförbundet utgör en ideell förening och har som sådan rättshandlingsförmåga.

Läs mer

Handlingar Årsstämma 2013-05-28. Ekonomsektionen i Luleå

Handlingar Årsstämma 2013-05-28. Ekonomsektionen i Luleå Handlingar Årsstämma 2013-05-28. Ekonomsektionen i Luleå MÖTESFORMALIA Beslutsmässighet Sektionsstämman är beslutsmässig när fem (5) medlemmar, exklusive sektionsstyrelsen, är närvarande på plats eller

Läs mer

Stina. Studieinspiratörerna. Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna. Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna

Stina. Studieinspiratörerna. Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna. Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna Stina Studieinspiratörerna Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna Föreningen 1 Föreningens namn är Studieinspiratörerna. 2 Föreningen och dess

Läs mer

A. Organisation Jagvillhabostad.nu består av enskilda medlemmar organiserade i lokalavdelningar.

A. Organisation Jagvillhabostad.nu består av enskilda medlemmar organiserade i lokalavdelningar. STADGAR Antagna 2003-04-06 Reviderade 2006-03-04, 2007-03-03, 2009-03-07, 2010-03-06, 2012-02-18 1. Firma Organisationens namn är jagvillhabostad.nu. 2. Syfte Föreningens syfte är att bevaka samt agera

Läs mer

Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker. Senast reviderade 2015-05-05 2014-05-13 2013-11-12

Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker. Senast reviderade 2015-05-05 2014-05-13 2013-11-12 ! Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker Senast reviderade 2015-05-05 2014-05-13 2013-11-12 Stadgar 2 (6) Kapitel I: Allmänna stadgan Föreningens syfte är att främja studiemiljön och det sociala

Läs mer

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Antagna vid årsmötet 2012-10-21 Definition 1 Syfte mom 1 Förbundets syfte är att genom demokratisk organisering skapa förutsättningar för unga att producera och

Läs mer

Stadgar för Solidaritetshuset Ekonomisk Förening

Stadgar för Solidaritetshuset Ekonomisk Förening Proposition om tillägg i stadgarna Styrelsen för Solidaritetshuset vill härmed lägga förslag om ett tillägg i stadgarna. Vi saknar en tydlig regel kring hur vi kan hantera medlemmar som inte verkar vara

Läs mer

Stadgar. Förslag på ändring av stadgar för Svensk Live vid extra årsstämma

Stadgar. Förslag på ändring av stadgar för Svensk Live vid extra årsstämma Stadgar. Förslag på ändring av stadgar för Svensk Live vid extra årsstämma 2018-01-24. 1 NAMN 1.1 Föreningens namn är Svensk Live. 1.2 I internationella sammanhang är namnet Swedish Live. 2 FORM OCH ORGANISATION

Läs mer

STADGAR för LiTHe Syra

STADGAR för LiTHe Syra STADGAR för LiTHe Syra Senast reviderad 2012-10-17 Tidigare versioner: 2012-05-07 2008-08-25 2009-07-15 2010-03-20 2011-05-17 1 LiTHe Syra LiTHe Syra är en politiskt oberoende sammanslutning för studenter,

Läs mer

GDK-sektionen 1 (10) 2013-05-29 Stadgar

GDK-sektionen 1 (10) 2013-05-29 Stadgar GDK-sektionen 1 (10) 2013-05-29 för Grafisk design och kommunikations sektion Tekniska högskolan vid Linköpings universitet Senast uppdaterade 2013-05-29 GDK-sektionen 2 (10) 2011-05-03 Innehållsförteckning

Läs mer

Ung Teaterscens stadgar

Ung Teaterscens stadgar Ung Teaterscens stadgar Kapitel 1 - Grundläggande bestämmelser 1 Namn, säte och förbund Ung Teaterscen är ett fristående ungdomsförbund som verkar inom amatörteaterrörelsen. Ung Teaterscen har sitt säte

Läs mer

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN KÄRRA VÄNNER

STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN KÄRRA VÄNNER STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN KÄRRA VÄNNER 1 Ändamål KÄRRA VÄNNER är en ideell förening, vars syfte är att verka för att bevara byn Kärradals karaktär och verka för en god, trivsam och innehållsrik

Läs mer

Definition och ändamål

Definition och ändamål Stadgar 2014-07-17 Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Stadgar för Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Definition och ändamål 1 Syfte Mom 1 Föreningens syfte är att bidra till ett Europa där ungdomar intresserar

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning

Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning Stadgar för Riksförbundet för särskild begåvning Första versionen, antagna vid riksförbundets bildande 2018-02-09. Organisationsnummer: ansökan skickas snarast till Skatteverket. Säte: Stockholm 1. Förbundets

Läs mer

Campus Helsingborgs vänner. Stadga

Campus Helsingborgs vänner. Stadga Campus Helsingborgs vänner Stadga 1 Innehåll Kapitel 1 Föreningen... 1 1.1 Namn... 1 1.2 Säte... 1 1.3 Föreningsform och verksamhetsår... 1 1.4 Ändamål och verksamhet... 1 Kapitel 2 Medlemmar... 2 2.1

Läs mer

Stadgar. Förslag på ändring av stadgar för Svensk Live - Unga arrangörsnätverkets extra årsstämma

Stadgar. Förslag på ändring av stadgar för Svensk Live - Unga arrangörsnätverkets extra årsstämma Stadgar. Förslag på ändring av stadgar för Svensk Live - Unga arrangörsnätverkets extra årsstämma 2018-01-08. 1 NAMN 1.1 Föreningens namn är Svensk Live - Unga arrangörsnätverket. 1.2 I internationella

Läs mer

Föreningens namn är Riksföreningen Hepatit C, RHC, med säte i Stockholm. Organisationen skall vara partipolitiskt och religiöst obunden.

Föreningens namn är Riksföreningen Hepatit C, RHC, med säte i Stockholm. Organisationen skall vara partipolitiskt och religiöst obunden. RHC stadgar Senast reviderad 2016-03-06 1 Namn och ändamål Föreningens namn är Riksföreningen Hepatit C, RHC, med säte i Stockholm. Organisationen skall vara partipolitiskt och religiöst obunden. RHC är

Läs mer

Stadgar Blodstenens Hyresgästförening Proposition

Stadgar Blodstenens Hyresgästförening Proposition Stadgar Blodstenens Hyresgästförening Proposition Kapitel 1. Allmänt 1.1 Medlemmar Hyresgästföreningen på Blodstensvägen (nedan kallad föreningen) är en förening öppen för de boende skrivna på Blodstensvägen

Läs mer

Stadgar för Alla ska kunna bo kvar

Stadgar för Alla ska kunna bo kvar Stadgar för Alla ska kunna bo kvar 1. Firma Föreningens namn är Alla ska kunna bo kvar 2. Syfte Föreningens syfte är att sätta fokus på de sociala aspekter som finns när fastighetsägare höjer hyrorna kraftigt

Läs mer

1 Föreningens namn Föreningens namn är LÄSK. LÄSK är en förkortning för Lärarstuderande I Karlstad

1 Föreningens namn Föreningens namn är LÄSK. LÄSK är en förkortning för Lärarstuderande I Karlstad LÄSK STADGAR 2014 1 Föreningens namn Föreningens namn är LÄSK. LÄSK är en förkortning för Lärarstuderande I Karlstad 2 Föreningens säte Föreningen har sitt säte i Karlstad kommun 3 Föreningsform Föreningen

Läs mer

Stadgar Noaks Ark lokalförening Antagna av föreningsmöte 2013 03-21

Stadgar Noaks Ark lokalförening Antagna av föreningsmöte 2013 03-21 Stadgar Noaks Ark lokalförening Antagna av föreningsmöte 2013 03-21 Namn och organisation 1 1. Föreningens namn är Noaks Ark Syd 2. Föreningen är lokalförening inom Riksförbundet Noaks Ark. Ändamål och

Läs mer

3 Medlemmar Medlemmar är de som är valda till styrelsen. Medlemsavgiften är 0 kr. Föreningen har ingen medlemsavgift.

3 Medlemmar Medlemmar är de som är valda till styrelsen. Medlemsavgiften är 0 kr. Föreningen har ingen medlemsavgift. Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker Senast reviderade 2013 11 12 2014 05 13 Raderat Tillagt Omformulerat från Omformulerat till Flyttat från Flyttat till Tänk: Rött, lila och blått ska bort

Läs mer

STADGAR. Rationals användarförening i Norden

STADGAR. Rationals användarförening i Norden STADGAR Nedanstående stadgar 1-26 antogs 1998-02-20 på föreningens konstituerande årsmöte. 27 adderades vid föreningens ordinarie årsmöte 1999-02-25. 19 ändrades vid årsmötet 2002-02- 28. 1 - Firma (Föreningens

Läs mer

Stadgar Funkibator Öst ideell förening

Stadgar Funkibator Öst ideell förening Stadgar Funkibator Öst ideell förening Stadgar för Funkibator Öst ideell förening. Antagna vid årsmöte 26 mars 2018. 1 - Föreningens namn Föreningens namn är Funkibator Öst ideell förening. 2 - Föreningens

Läs mer

Stadgar Livemusik Sverige/MoKS.

Stadgar Livemusik Sverige/MoKS. Stadgar Livemusik Sverige/MoKS. Antagna i första läsningen vid MoKS Riksstämma 2016-04-02 i Linköping. Antagna i andra läsningen vid MoKS extra riksstämma 2017-01-21 i Malmö samt vid ordinarie årsmöte

Läs mer

NORMALSTADGAR. För släktforskarförening

NORMALSTADGAR. För släktforskarförening Sveriges Släktforskarförbund Framtagna 2011 NORMALSTADGAR För släktforskarförening 1 Föreningens namn Föreningens namn är. 2 Föreningens ändamål Föreningen, är en ideell förening samt politiskt och religiöst

Läs mer

Studentsektionen Sesam Stadgar

Studentsektionen Sesam Stadgar Studentsektionen Sesam Stadgar Antagna: Antagna på sektionsmöte 2016-02-09 samt 2016-04-07 och stadda i kraft 2016-04-07. Innehåll: 1. Allmänt 2. Sektionsmöte 3. Besvär 4. Valberedning 5. Styrelsen 6.

Läs mer

JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. JUS högsta beslutande organ är årsmötet och därefter styrelsen.

JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. JUS högsta beslutande organ är årsmötet och därefter styrelsen. JUS Stadga 1 Syfte JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. 2 Organisation (JUS) Ungdomsförbundets juridiska namn är Judiska Ungdomsförbundet i Sverige JUS har sitt säte på den ort

Läs mer

Scouterna, Stadgar Sollentuna Norra scoutkår

Scouterna, Stadgar Sollentuna Norra scoutkår Scouterna, Stadgar Sollentuna Norra scoutkår Stadgar för Sollentuna Norra Scoutkår Organisationsnummer: 814800-3513 Antagna av Kårstämman den 2012-10-10 1 Allmänt Scoutkåren är en sammanslutning av enskilda

Läs mer

Stadgar för S:t Olofs Scoutkår TKÅR VÄSTERÅS. Organisationsnummer: 878001-9124 Antagna av Kårstämman 2012-10-10

Stadgar för S:t Olofs Scoutkår TKÅR VÄSTERÅS. Organisationsnummer: 878001-9124 Antagna av Kårstämman 2012-10-10 Stadgar för S:t Olofs Scoutkår US:T OLOFS SCO TKÅR VÄSTERÅS Organisationsnummer: 878001-9124 Antagna av Kårstämman 2012-10-10 Not: När begreppet Scoutkåren används i dessa stadgar avser detta S:t Olofs

Läs mer

IDEELLA FÖRENINGEN EKETÅNGA MONTESSORISKOLA

IDEELLA FÖRENINGEN EKETÅNGA MONTESSORISKOLA IDEELLA FÖRENINGEN EKETÅNGA MONTESSORISKOLA STADGAR 1. ÄNDAMÅL Ideella Föreningen Eketånga Montessoriskola har till ändamål att bedriva montessoriförskola, montessoriförskoleklass, montessoriskol- och

Läs mer

Stadgar för ideell förening APU Network Förening

Stadgar för ideell förening APU Network Förening Stadgar för ideell förening APU Network Förening Antagna vid Föreningsstämman den 13 maj 2017 1. Föreningens namn Föreningens namn är APU Network Förening. 2. Föreningens organisations nummer Föreningens

Läs mer

Stadga för Kodcentrum

Stadga för Kodcentrum Stadga för Kodcentrum Antagna vid årsmötet 2017-04-29, förslag på revidering vid årsmötet 2018-04-28 1 Ändamål Mom 1 Kodcentrum är en ideell förening som gratis introducerar barn till programmering och

Läs mer

Stadgar för Forum Östersjön allmännyttig ideell förening antagna 2010-06-28.

Stadgar för Forum Östersjön allmännyttig ideell förening antagna 2010-06-28. Sid 1 Stadgar för Forum Östersjön allmännyttig ideell förening antagna 2010-06-28. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Forum Östersjön - allmännyttig ideell förening. 2 Föreningens ändamål Föreningens

Läs mer

Föreningens namn är Ideella föreningen Nätverket Företagsamma kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner och är ett Lokalt Resurs Centrum.

Föreningens namn är Ideella föreningen Nätverket Företagsamma kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner och är ett Lokalt Resurs Centrum. Företagsamma kvinnor Tjörn Orust Stenungsund Stadgar Stadgar för ideella Föreningen Nätverket Företagsamma Kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Ideella

Läs mer

Östasiatiska föreningen

Östasiatiska föreningen Östasiatiska föreningen Stadgar antagna 2014-11-24 Innehåll 1 Föreningens namn.......................... 1 2 Föreningens säte........................... 1 3 Föreningsform............................ 1

Läs mer

Stadgar för Leader Vättern

Stadgar för Leader Vättern Stadgar för Leader Vättern 1 Föreningens namn Leader Vättern 2 Syfte och ändamål Leader Vättern ska bedriva en allmännyttig och ideell verksamhet genom leadermetoden. Leader Vätterns ändamål är att, främst

Läs mer

Kårens verksamhetsområde är Försvarshögskolan. Försvarshögskolans Studentkår har sitt säte i Stockholm.

Kårens verksamhetsområde är Försvarshögskolan. Försvarshögskolans Studentkår har sitt säte i Stockholm. STÄMMOHANDLINGAR Sida 1 av 8 Antagna: Trädde i kraft: 2015-10-23 1 Sammansättning, ändamål och verksamhetsområde Försvarshögskolans Studentkår är en demokratisk och ideell sammanslutning av studenter och

Läs mer

Proposition 1. Studentförbundet för Socialt Arbete. i Stockholm. Revidering av stadgar STUDENTFÖRBUNDET FÖR SOCIALT ARBETE I STOCKHOLM

Proposition 1. Studentförbundet för Socialt Arbete. i Stockholm. Revidering av stadgar STUDENTFÖRBUNDET FÖR SOCIALT ARBETE I STOCKHOLM Proposition 1 Revidering av stadgar Studentförbundet för Socialt Arbete i Stockholm 1 Proposition 1 Studentkåren är i konstant förändring och därmed behöver stadgarna uppdateras kontinuerligt. Nuvarande

Läs mer

03. Val av mötessekreterare Mötets sekreterare är den som antecknar vad som beslutas på mötet. Dessa anteckningar kallas för årsmötesprotokollet.

03. Val av mötessekreterare Mötets sekreterare är den som antecknar vad som beslutas på mötet. Dessa anteckningar kallas för årsmötesprotokollet. Årsmötesordlista Förklaringar till dagordning på årsmöte 01. Årsmötets öppnande När mötet ska starta enligt kallelsen får någon öppna mötet, exempelvis föreningens ordförande. Det gör man genom att säga

Läs mer

Stadga för Lok Studerandeförening på HLK

Stadga för Lok Studerandeförening på HLK Stadga för Lok Studerandeförening på HLK Kapitel 1 Loks syfte 1:1 Lok är en religiöst-, politiskt- och fackligt obunden studerandeförening för studenter på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK)

Läs mer

Stadga för Mattecentrum Senast reviderad:

Stadga för Mattecentrum Senast reviderad: Stadga för Mattecentrum Senast reviderad: 2017-03-19 1 Syfte Mom 1 Mattecentrum ska utan vinstdrivande intresse öka elevers förståelse för matematik och dess roll i samhället, inspirera med förebilder

Läs mer

Stadgar. Senast reviderad 2013-11- 04

Stadgar. Senast reviderad 2013-11- 04 Stadgar Senast reviderad 2013-11- 04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT... 4 1.1 SYFTE... 4 1.2 FIRMA... 4 1.3 SÄTESORT... 4 1.4 VERKSAMHETSÅR... 4 1.5 FIRMATECKNARE... 4 1.6 ORGANISATION... 4 1.7 STYRDOKUMENT...

Läs mer

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA Antagna på årsmöte 2011-xx-xx 1. Firma Lokalavdelningens namn är jagvillhabostad.nu Uppsala. 2. Syfte Lokalavdelningens syfte är att bevaka samt agera utifrån unga bostadssökandes

Läs mer

Stadgar antagna Stadgar för Vision Bergkvara. 1 Firma Föreningens firma är Vision Bergkvara, ideell förening.

Stadgar antagna Stadgar för Vision Bergkvara. 1 Firma Föreningens firma är Vision Bergkvara, ideell förening. Stadgar antagna 2014-03-05 Stadgar för Vision Bergkvara 1 Firma Föreningens firma är Vision Bergkvara, ideell förening. 2 Ändamål Vision Bergkvara är en opolitisk ideell förening som skall vara en samordningsorganisation

Läs mer

Stadgar för Hålanda förskola, ekonomisk förening

Stadgar för Hålanda förskola, ekonomisk förening Stadgar Stadgar för Hålanda förskola, ekonomisk förening 1 Firma Föreningens firma är Hålanda förskola ekonomisk förening. 2 Styrelsens säte Styrelsen har sitt säte i Ale kommun. 3 Ändamål Föreningen har

Läs mer

2 Föreningens säte Föreningen har sitt säte i [namnet på kommunen där verksamheten i huvudsak bedrivs]

2 Föreningens säte Föreningen har sitt säte i [namnet på kommunen där verksamheten i huvudsak bedrivs] Stadgar för föreningen [namnet på er förening] Antagna på årsmötet [ÅÅÅÅ-MM-DD] 1 Namn på förening Föreningens namn är [namnet på er förening] KOMMENTAR: Namnet är till för att bekräfta för andra parter

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN CONVICTUS. 1 1 Föreningens firma och organisation

STADGAR FÖR FÖRENINGEN CONVICTUS. 1 1 Föreningens firma och organisation 1.1 Föreningens firma är Convictus. STADGAR FÖR FÖRENINGEN CONVICTUS 1 1 Föreningens firma och organisation 1.2 Convictus är en ideell stödförening för hemlösa och för människor på väg ur hemlöshet, drogberoende

Läs mer

STADGAR FÖR LINJEFÖRENINGEN BEWARE

STADGAR FÖR LINJEFÖRENINGEN BEWARE KAPITEL 1 Firma, säte och ändamål STADGAR FÖR LINJEFÖRENINGEN BEWARE 1:1 Namn 1:2 Säte Föreningens namn är Linjeföreningen BEWARE. Föreningens styrelse har sitt säte i Västerås. 1:3 Föreningstyp Linjeföreningen

Läs mer

Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic

Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic 1 Firma Föreningens firma är Global Picnic. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen ska främja medlemmarnas intresse genom att bedriva aktiviteter som är förknippade

Läs mer

Antagna den 29/ Reviderade den 20/1 1999, 14/5 2000, 6/ och 16/

Antagna den 29/ Reviderade den 20/1 1999, 14/5 2000, 6/ och 16/ Stadgar Antagna den 29/11 1998 Reviderade den 20/1 1999, 14/5 2000, 6/3 2005 och 16/11 2009 1 Föreningens firma Föreningens firma är Masthuggets Bilkooperativ, Ekonomisk Förening. 2 Styrelsens säte Styrelsen

Läs mer

STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016

STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016 STADGAR för LULEÅ KONSTFÖRENING Org.nr 897000-0710 Bildad den 3 februari 1941 Stadgar reviderade 29 september 2016 1 Innehållsförteckning Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 2 Föreningens namn 3 Sammansättning

Läs mer

Stadgar för Samhällsvetarsektionen

Stadgar för Samhällsvetarsektionen Stadgar för Samhällsvetarsektionen Antagna av Samhällsvetarsektionens Stormöte 2013-05-22 Fastställda av Umeå Studentkårs Fullmäktige 2013-09-25 Kap. 1 Ändamål 1 Samhällsvetarsektionen (hädanefter sektionen)

Läs mer

STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015

STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015 STADGAR i lydelse efter årsmötet 2015 1. ÄNDAMÅL Svenska Motorvagnsklubben (SMoK) är en riksomfattande ideell förening. Dess huvudsyfte är att bevara kulturarvet i form av äldre svenska motorvagnar, och

Läs mer

Ändring antagen av ordinarie årsmöte samt vid extra årsmöte [ändring av (februari till mars)] Stadgar antagna

Ändring antagen av ordinarie årsmöte samt vid extra årsmöte [ändring av (februari till mars)] Stadgar antagna Stadgar Antagna av årsmötet 1998-02-17 samt av det extra årsmötet 1998-04-21. Redaktionell ändring gjord efter årsmötesbeslut 2000-02-22. Ändring antagen av extra årsmöte 2002-05-21 samt vid ordinarie

Läs mer

Stadgar Sveriges Elevråd Antagna på årsmötet 30 november 2013

Stadgar Sveriges Elevråd Antagna på årsmötet 30 november 2013 Stadgar Sveriges Elevråd Antagna på årsmötet 30 november 2013 1 Syfte mom 1 Organisationens syfte är att stödja och hjälpa elevråd på grundskolan. 2 Organisation mom 1 Organisationens juridiska namn är

Läs mer

Stadgar för föreningen CoderDojo Norrköping, org.nr

Stadgar för föreningen CoderDojo Norrköping, org.nr 1 (11) Stadgar för föreningen CoderDojo Norrköping, org.nr. 802492-5516 1 Allmänt 1.1 Firma Föreningens namn är CoderDojo Norrköping 1.2 Sätesort Föreningen har sin sätesort i Norrköping. 1.3 Ändamål Föreningen

Läs mer

FÖRSLAG TILL: Stadgar för Advokater utan Gränser

FÖRSLAG TILL: Stadgar för Advokater utan Gränser FÖRSLAG TILL: Stadgar för Advokater utan Gränser I stadgeförslaget är de delar som föreslås utgå understrukna och de delar som föreslås komma till inskrivna med fet stil. Vid varje anges om det föreslås

Läs mer

STADGAR. Antagna på årsmöte Kapitel 1 - Allmänt

STADGAR. Antagna på årsmöte Kapitel 1 - Allmänt STADGAR Antagna på årsmöte 2018-03-10 Kapitel 1 - Allmänt 1. Definition PUSH Sverige - plattformen där unga samarbetar för hållbarhet, som i dessa stadgar 1 benämns nätverket, är ett nationellt nätverk

Läs mer

Stadgar för Kvinnokören Embla

Stadgar för Kvinnokören Embla Innehållsförteckning Kapitel 1 Allmänt... 1 Kapitel 2 Medlemskap... 1 Kapitel 3 Räkenskaper... 1 Kapitel 4 Styrelsen... 2 Kapitel 5 Företrädare... 2 Kapitel 6 Valberedningen... 2 Kapitel 7 Repertoarkommitté...

Läs mer

Svensk Miljöbas stadgar (3:2014)

Svensk Miljöbas stadgar (3:2014) Svensk Miljöbas stadgar (3:2014) Antagna 2014-03-20 Innehåll Stadgar för föreningen Svensk Miljöbas... 4 1 Namn och organisationsform... 4 2 Syfte... 4 3 Medlemskap... 4 4 Utträde... 4 5 Uteslutning...

Läs mer

Handlingar Grön Ungdom Södertörn Extra årsmöte Dagordning

Handlingar Grön Ungdom Södertörn Extra årsmöte Dagordning Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Val av mötesfunktionärer a) Val av mötesordförande b) Val av mötessekreterare c) Val av justerare tillika rösträknare 3. Fråga om stadgeenlig kallelse utfärdats 4. Fastställande

Läs mer

Stadgar för Leader Linné

Stadgar för Leader Linné Stadgar för Leader Linné 1 Föreningens namn Leader Linné ideell förening 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte i Alvesta, med Alvesta, Ljungby, Markaryd, Värnamo, Växjö och Älmhults kommuner som verksamhetsområde,

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN VALFRI MJÖLK. Bildad 2018

STADGAR FÖR FÖRENINGEN VALFRI MJÖLK. Bildad 2018 STADGAR FÖR FÖRENINGEN VALFRI MJÖLK Bildad 2018 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att bedriva ideell verksamhet relaterad till utveckling av kunskap och forskning kring mjölk,

Läs mer

Stadgar. LiTHe Kod. Antagna 30 september 2013

Stadgar. LiTHe Kod. Antagna 30 september 2013 Stadgar LiTHe Kod Antagna 30 september 2013 Innehåll 1 Föreningen 3 1.1 Namn............................................. 3 1.2 Säte.............................................. 3 1.3 Syfte..............................................

Läs mer

7 Verksamhets- och räkenskapsår Föreningens verksamhetsår och räkenskapsår löper från 1/7 30/6.

7 Verksamhets- och räkenskapsår Föreningens verksamhetsår och räkenskapsår löper från 1/7 30/6. STADGAR för studentföreningen Idrottsvetarna Malmö med säte i Malmö. Föreningen bildad 2013-03-19 Stadgarna senast fastställda 2013-05-06 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Föreningens namn Föreningens namn är Idrottsvetarna

Läs mer

FÖRENINGSSTÄMMA IMF- FÖRENINGEN DEN 18 APRIL IMF-FÖRENINGEN Mälardalens högskola

FÖRENINGSSTÄMMA IMF- FÖRENINGEN DEN 18 APRIL IMF-FÖRENINGEN Mälardalens högskola FÖRENINGSSTÄMMA IMF- FÖRENINGEN DEN 18 APRIL 2017 IMF-FÖRENINGEN Mälardalens högskola INLEDNING 1 Mötets öppnande Ordförande Victor Öman förklarar mötet öppnat 16:30 2 Val av mötesordförande för föreningsmötet

Läs mer

Stadgar. Firma: Rise - Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen

Stadgar. Firma: Rise - Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen Stadgar Firma: 802011-0386 Rise - Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen Innehåll INLEDANDE BESTÄMMELSER... 1 MEDLEMSKAP... 1 MEDLEMS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER... 1 VERKSAMHET...

Läs mer

Guide till Sveriges ungdomsråds exempelstadga. Stadga för Ungdomsrådet i (Kommun/Stadsdel)

Guide till Sveriges ungdomsråds exempelstadga. Stadga för Ungdomsrådet i (Kommun/Stadsdel) Guide till Sveriges ungdomsråds exempelstadga Detta är guiden till Sveriges ungdomsråds exempelstadga. Som du kan se så är texten skriven i två färger. Detta är för att den turkosa färgen är den förklarande

Läs mer

Guide till SECO:s exempelstadga

Guide till SECO:s exempelstadga Guide till SECO:s exempelstadga Guide till SECO:s exempelstadga Varje förening behöver regler som bestämmer hur den ska skötas, dessa regler kallas stadgar. För att underlätta för medlemsorganisationerna

Läs mer

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december.

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december. Studentradion i Sverige - Stadgar SENAST ÄNDRADE 2014-10-12 Firma 1 Föreningens firma är Studentradion i Sverige, och förkortas SRS. Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör var och en för sig.

Läs mer

Senast reviderad 2010-05-19

Senast reviderad 2010-05-19 STUDENTFIKET CAMPUS NORRKÖPING Studentfiket Campus Norrköping Senast reviderad 2010-05-19 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ALLMÄNT... 4 1.1. SYFTE... 4 1.2. FIRMA... 4 1.3. SÄTESORT... 4 1.4. VERKSAMHETSÅR... 4

Läs mer

MOTION OM STADGEREVIDERING

MOTION OM STADGEREVIDERING MOTION OM STADGEREVIDERING Bakgrund Till F STORM ht14 inkom det en motion där motionsskrivarna tyckte att stadgarna var bristfälliga och saknade vitala delar samt var överlag stökiga. F STORM beslutade

Läs mer