Rättsmedicinalverkets (RMV) budgetunderlag för åren

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rättsmedicinalverkets (RMV) budgetunderlag för åren 2014-2016"

Transkript

1 Box 206, Stockholm Vasagatan 52, 3 tr Telefon växel Fax: E-post: rmv@rmv.se BUDGETUNDERLAG Regeringen Justitiedepartementet STOCKHOLM Rättsmedicinalverkets (RMV) budgetunderlag för åren RMV överlämnar härmed budgetunderlag för räkenskapsåren Utgångspunkten för beräkningarna är regleringsbrevet för 2013 och verkets tilldelade anslag under utgiftsområde Rättsväsendet för anslaget 4:1:8. Sammanfattning RMV bedriver en verksamhet som till mycket stor del är efterfrågestyrd och författningsreglerad och som därigenom är svår att påverka och planera till omfattning och att styra ekonomiskt. Verkets unika expertkunnande och de utlåtanden som avges är mycket efterfrågade och har en viktig betydelse som ett led i teknisk bevisning men även inom andra områden som t.ex. identifieringsärenden, faderskaps- och andra släktskapsutredningar. Det är avgörande för hela rättskedjan att RMV:s verksamhet är väl fungerande, effektiv och tillförlitlig. När obduktioner, rättsintygsundersökningar, rättspsykiatriska undersökningar eller genetiska och kemiska analyser beställs av rättsväsendet är det verkets skyldighet att genomföra dessa och i många fall inom i lag eller i avtal stipulerad tid. Dessutom är RMV:s verksamhet geografiskt spridd över landet, vilket ställer stora krav på ledning och samordning när det gäller t.ex. gemensamma rutiner och kompetensutvecklingsinsatser. RMV har under de senaste åren successivt tillförts mer resurser vilket bl.a. har gjort det möjligt att långsiktigt rekrytera och utbilda specialistläkare för att säkra läkarkompetensen på ett sätt som inte tidigare varit möjligt, påbörja genomförandet av en nödvändig modernisering av det medicintekniska stödet och delar av verksamhetens lokaler och ett nödvändigt forsknings- och utvecklingsarbete. Det är angeläget för uppdragets genomförande att dessa satsningar får fortsätta. Detta utvecklas närmare i bilaga 1. RMV gör bedömningen att verkets ramanslag behöver höjas med 27 miljoner kronor för år 2014, med 32 miljoner kronor för år 2015 och med 35,8 miljoner 1 (18)

2 kronor för år Den föreslagna ramhöjningen behövs oaktat om verket tilldelas ett belopp på tilläggsbudget under De närmare motiven redovisas i bilaga 1. I bilaga 2 återfinns förslag till finansiering av verksamheten, redogörelse för beräknade avgifts-/uppdragsinkomster, investerings- och lånebehov, beräknade lånekostnader och förslag till låneram samt behov av anslags- respektive räntekontokredit. Hemställan Med stöd av vad som anförs i budgetunderlaget hemställer RMV att att att att att regeringen godkänner den föreslagna finansieringen av verksamheten för de närmaste tre räkenskapsåren, regeringen föreslår riksdagen att inom utgiftsområde Rättsväsendet, anslaget 4:1:8 Rättsmedicinalverket, anvisa ett ramanslag för år 2014 på kronor, för år 2015 på kronor och för år 2016 på kronor, regeringen fastställer låneramen för investeringar i anläggningstillgångar till kronor för år 2014, regeringen bestämmer anslagskrediten för år 2014 till 10 procent av anslaget, regeringen bestämmer RMV:s räntekontokredit till 10 procent av totalt disponibelt belopp. Beslut Detta beslut har fattats av generaldirektören Erna Zelmin-Ekenhem. Ekonomidirektören Bernt Edlund har varit föredragande. Erna Zelmin-Ekenhem Bernt Edlund 2 (18)

3 Bilagor: 1. Motiv för utökning av Rättsmedicinalverkets ramanslag, sid Tabeller, sid. 16 Sändlista: Justitiedepartementet Finansdepartementet Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 3 (18)

4 Motiv för utökning av Rättsmedicinalverkets (RMV) ramanslag från och med år 2014 Nuläge Svårplanerad verksamhet med krav på hög säkerhet RMV bedriver en verksamhet som till mycket stor del är efterfrågestyrd och författningsreglerad och som därigenom är svår att påverka och planera till omfattning och att styra ekonomiskt. Verkets unika expertkunnande och de utlåtanden som avges är mycket efterfrågade och har en viktig betydelse som ett led i teknisk bevisning men även inom andra områden som t.ex. identifieringsärenden, faderskaps- och andra släktskapsutredningar. Det är avgörande för hela rättskedjan att RMV:s verksamhet är väl fungerande, effektiv och tillförlitlig. När obduktioner, rättsintygsundersökningar, rättspsykiatriska undersökningar eller genetiska och kemiska analyser beställs av rättsväsendet är det verkets skyldighet att genomföra dessa och i många fall inom i lag eller i avtal stipulerad tid. RMV:s verksamhet är geografiskt spridd över landet, vilket ställer stora krav på ledning och samordning när det gäller t.ex. gemensamma rutiner och kompetensutvecklingsinsatser. Den statliga Psykiatrilagsutredningen (S 2008:09) lämnade under 2012 sitt slutbetänkande. Utredningen hade inom ramen för sitt arbete att också utreda frågor som rör RMV:s rättspsykiatriska utredningsverksamhet, bl.a. den för RMV utomordentligt viktiga frågan om tvångsmedelsanvändningen vid undersökningsenheternas vistelseavdelningar. Utredningen föreslår att RMV, efter åratal av påpekanden från verkets sida och flera utredningar i frågan, ska ges samma befogenheter när det gäller säkerheten kring dessa personer som gäller vid häktena (häktesbefogenheter). Dessa befogenheter är alldeles nödvändiga för att kunna bedriva en rättspsykiatrisk undersökningsverksamhet i vilken finns häktade personer. I dag kostar den extrapersonal som i dag behövs för att dygnet runt hantera situationen på avdelningarna stora summor, något som skulle kunna minskas betydligt med häktesbefogenheter samtidigt som säkerheten skulle öka. Därmed skulle också arbetsmiljön förbättras avsevärt. De förslag som utredningen lagt kommer, om de genomförs som föreslagits den 1 januari 2016, att påverka RMV:s framtida uppdrag i hög grad såväl när det gäller verksamhetens inriktning som arbetssätt, ärendenas antal och omfattning, behovet av kompetensutvecklingsinsatser och som en följd av detta även kostnaderna. Den fortsatta rekryteringen av läkare är viktig även i detta perspektiv. Visst förberedelsearbete har redan påbörjats inom verket och framåt kommer det att ställas ökande krav både planerings- och resursmässigt när det gäller att mera skarpt förbereda den rättspsykiatriska utredningsverksamheten på eventuellt kommande ny psykiatrilagstiftning med 4 (18)

5 nya arbetsuppgifter och tvångsbefogenheter som följd. RMV kommer att återkomma i kommande budgetunderlag med mer preciserat underlag för de kostnader som en eventuellt ny lagstiftningen kan väntas medföra för verket. RMV har successivt fått ett ökat anslag RMV:s anslag har under åren successivt ökats för att möjliggöra en mer långsiktig strategisk planering av för verket centrala utvecklingsområden. Det blev alldeles nödvändigt att komma ifrån den kortsiktiga planeringshorisont som verket hade tidigare bl.a. på grund av att verksamheten var underfinansierad. Vid flera tillfällen fick verket tidigare påfyllnad på anslaget via tilläggsbudget. RMV har under nämnda period planerat insatser och investeringar efter de ökande anslagen och hållit sig inom dessa vilket inneburit att verket inte på flera år behövt tilldelas anslag på tilläggsbudget (skedde senast 2008 med 18 mnkr och 2009 med 4 mnkr). Har RMV levererat det som utlovats? RMV har alltsedan 2008 planerat och påbörjat genomförandet av satsningarna på de för verksamheten avgörande och mest prioriterade, strategiska och långsiktiga utvecklingsområdena. Att rekrytera läkare och utbilda dem till specialistläkare är centralt för att säkra läkarkompetensen i verksamheten. Detta har under senare år lyckosamt kunnat ske på ett mer planerat och systematiskt sätt än som gjordes tidigare. Rekryteringen sker enligt den tioåriga bemanningsplanen för läkare (RMV 2018). En effekt av den ökade bemanningen är att handläggningstiderna inom rättsmedicinen nu sedan ett par år tillbaka sjunker och att kvalitetsarbetet inom samtliga verksamhetsområden nu kommit i gång. RMV har också kunnat påbörja genomförandet av en nödvändig modernisering av det medicintekniska stödet och kunnat lägga ett större fokus på nödvändigt forsknings- och utvecklingsarbete. I början av 2013 har beslut tagits om en tioårig forskningsplan. Behovet av större, säkrare och modernare lokaler för verksamheten har blivit akut under de senaste åren och även i denna del har förändringar kunnat 5 (18)

6 påbörjas och i vissa delar också avslutas. Samtliga avdelningar har nu lokaler som uppfyller kraven på en modern och god arbetsmiljö och efter en smärre ombyggnad under 2013 vid den rättspsykiatriska avdelningen i Göteborg kommer även de säkerhetsmässiga kraven att vara uppfyllda såvitt avser verkets lokaler. Några ord om verkets satsningar på nya lokaler De lokaler som den rättspsykiatriska undersökningsavdelningen i Stockholm var inhyst i tidigare, och som verket hyrde av Locum, levde inte fullt ut upp till Socialstyrelsens säkerhetskrav utan verksamheten bedrevs i lokalerna på dispens. Eftersom landstinget skulle bygga nya lokaler för den rättspsykiatriska vården var framtiden oviss för det tidigare gemensamma huset. En flytt var således alldeles nödvändig och att flytta med landstinget till deras nya lokaler bedömdes av RMV vilket också godkändes av regeringen genom att hyresavtalet godkändes som en bra åtgärd av både kostnads- och säkerhetsmässiga skäl. Flytten ägde rum i november Den rättsmedicinska avdelningen i Göteborg har under senare år inte minst p.g.a. en lyckosam nyrekrytering av läkare - växt ur sina lokaler. Under senare år bedrevs viss del av verksamheten i provisoriska baracker utanför skalskyddet, vilket inte heller var en tillfredsställande ordning. De befintliga lokalerna gick av markskäl inte att bygga om eller till och andra användbara lokaler fanns inte att tillgå. Verksamheten har i början av 2013 flyttat in i nybyggda lokaler och även i detta fall ha regeringen godkänt hyresavtalet. Verkets nybyggda lokaler kostar mer och det är något som RMV pekat på under de senaste årens budgetunderlag och som också regeringen haft insyn i när hyresavtalen godkändes. Diskrepans mellan anslag och uppkomna, planerade och kända kostnader RMV kan nu konstatera att verket i regleringsbrevet för 2013 fått en mindre ramhöjning av anslaget än som verket bedömt som nödvändig för att säkra ett fortsatt långsiktigt genomförande av ovan nämnda satsningar och för att kunna bekosta de redan genomförda satsningarna främst de nya lokalerna i Stockholm och i Göteborg. Vidare kan verket konstatera att regeringen i budgetpropositionen 1 överväger en i stort sett oförändrad anslagsram för 2014 och sedan kraftiga höjningar av anslagsramen för både 2015 och En sådan ojämn fördelning av anslagsökningen de närmaste åren har nu skapat ett ekonomiskt läge ( tvärnit ) där det råder en olycklig diskrepans mellan anslagets storlek och storleken på de kostnader som satsningarna ovan genererat och kommer att generera framöver. Diskrepansen är av en storlek som inte lätt 1 Prop. 2012/13:1, UO4, s (18)

7 kan sparas in utan risk för att uppdraget inte kan genomföras på tillfredsställande sätt. I årsredovisningen konstateras att verket under 2012 levt upp till regeringens krav och att måluppfyllelsen för alla verksamhetsområden kan bedömas som god eller mycket god och att verkets tjänster efterfrågas allt mer. I dagsläget krävs omedelbara besparingsåtgärder under i första hand 2013 och Åtgärder som, för att klara de nu givna ekonomiska ramarna, kortsiktigt behöver vara av en storleksordning som på ett allvarligt sätt riskerar både de långsiktiga satsningarna i verksamheten som den dagliga verksamheten. Detta synes inte ligga i linje med den ambition som regeringen ger uttryck för i övervägandena när det gäller anslagsnivån för 2015 och Utvecklingssatsningarna måste fortsätta Alla de satsningar som nämns ovan är av utomordentlig central betydelse för RMV:s möjligheter att långsiktigt genomföra uppdraget och att utveckla verksamheten. Dessa områden har krävt, och kommer att även fortsättningsvis kräva, en så långsiktig planeringshorisont som möjligt och ett målinriktat och uthålligt genomförande under flera år. Som också redovisas i RMV:s årsredovisning för 2012 så har de ovan nämnda områdena varit fortsatt prioriterade och genomförandet av tioårsplanen för läkarrekryteringen (RMV 2018) har fortsatt liksom moderniseringen av det tekniska stödet och nödvändig upprustning av verkets lokaler. Beslut har nu också tagits om en tioårsplan för forskningen inom verket. Åtgärderna har kostat och kommer att kosta mer pengar. De har inte karaktären av engångsinsatser utan måste fördelas över flera år. Resultaten är inte heller avläsbara i ettårsperspektiv utan kan i flera fall avläsas först på ett par eller flera års sikt. Det är angeläget för uppdragets genomförande att dessa satsningar får fortsätta. Anslagen m.m Under de senaste två åren har RMV tilldelats ett anslag på ca 312 mnkr (2011) respektive 328 mnkr (2012). Samma tid förbrukades ca 312 mnkr respektive 334 mnkr. Förbrukningen innebar 2012 en användning av krediten med 1,7 mnkr. De avgiftsbelagda verksamheterna redovisar år 2012 ett ackumulerat resultat på sammanlagt 6,4 mnkr att jämföra med 2,5 mnkr år Detta mindre överskott behövs för att finansiera kommande utvecklingsbehov och balansera kommande års resultat i verksamheterna. 7 (18)

8 År 2013 har verket tilldelats ett anslag på drygt 339,8 mnkr och förbrukningen beräknades i februariprognosen bli ca 356,9 mnkr vilket innebär att anslagskrediten kommer att ianspråktas med ca 17 mnkr. I budgetunderlaget för bedömde RMV att anslagsnivån, för att täcka behoven i den del av verksamheten som kan betecknas som mer löpande, är i stort sett bra men att nivån under ytterligare några år successivt behöver höjas något ytterligare för att klara kostnaderna för de satsningar som nämnts ovan. Hur kan RMV spara och vilka effekter riskerar besparingarna att få? Kostnaderna för att genomföra de planerade åtgärderna inom ovan nämnda områden är av en sådan storlek att de inte kan täckas genom allmänna besparingar, effektiviseringar eller omprioriteringar. Det krävs mer omfattande och genomgripande åtgärder. Helt klart är att de strategiska satsningarna, som RMV tills nu lyckosamt genomfört steg för steg, riskerar att försenas och i vissa fall t.o.m. stoppas på ett för genomförandet av verkets uppdrag icke önskvärt sätt. Särskilt gäller detta säkerställandet av läkarkompetens och satsningarna på det tekniska stödet. De nya lokalerna är redan tagna i bruk och hyresavtalen godkända av regeringen och tecknade av RMV så i den delen kan inte så mycket ändras i dagsläget. Möjliga effektiviseringar och besparingar liksom möjliga intäktsökningar ska fortsatt identifieras och genomföras främst inom de rättsmedicinska och rättspsykiatriska verksamheterna. De rättskemiska och rättsgenetiska verksamheterna är till övervägande del avgiftsfinansierade och berörs därför främst i de delar som är anslagsfinansierade. Dock ska sägas att de avgiftsfinansierade uppdragen inom rättsgenetiken kan komma att radikalt förändras p.g.a. att kommuner har börjat anlita andra aktörer för faderskapsanalyser, enligt verkets mening i strid med gällande författning. RMV:s största kostnadsposter är lokaler, löner och investeringar. Lokalkostnaderna kan inte påverkas på kort men väl lång sikt. Löner och investeringar kan påverkas på kort och medellång sikt. Läkarkompetensen är central för att verket ska kunna genomföra viktiga delar av uppdraget. Verket har under årtionden varit underbemannat såvitt avser läkare och verket har aldrig tidigare lyckats ändra på detta. Genom de ökade resurserna och ett långsiktigt och systematiskt rekryteringsarbete har RMV under de senaste fem åren vänt trenden. Konkurrensen om unga läkare är hård. Verket har nu många sökanden, gott rykte och antalet läkare ökar stadigt. Detta får inte riskeras utan verkets arbete med att rekrytera läkare måste ges möjligheter att fortsätta till en nivå som av verksamhetsansvariga bedöms som rimlig för att verksamheten ska kunna både bedrivas och utvecklas. Det tar 8 (18)

9 minst fem år att utbilda en specialist i rättsmedicin och ett par år att utbilda en psykiater till rättspsykiater. Detta utvecklas nedan i avsnitt 1. Rättsväsendets aktörer ställer allt större krav på både snabbhet och kompetens i de ärenden RMV har att hantera och en viktig del och förutsättning för utvecklingsarbetet är att det tekniska stödet är modernt och ändamålsenligt. Den tekniska utrustning som behövs i laboratorierna, i obduktionsverksamheten och de säkerhetsanordningar som behövs i den rättspsykiatriska verksamheten är oerhört komplexa och kostsamma. Den tekniska utvecklingen är också snabb vilket medför att det är kostsamt att hålla utrustningen uppdaterad och modern. RMV är nu på god väg när det gäller moderniseringen och även detta måste fortsatt säkras. Att ha ett modernt tekniskt stöd är också avgörande för forsknings- och utvecklingsarbetet. Detta utvecklas vidare nedan i avsnitt 2. Ny- och ombyggnationerna är i huvudsak färdigställda, långa hyresavtal 2 tecknade efter regeringens godkännande och inflyttning genomförd, så i denna del är besparingar enligt verkets bedömning inte görliga under 2013 och Dessutom är det inom detta område som de största kostnadsökningarna uppstått något som verket aviserat inför 2012/2013 i tidigare budgetunderlag sedan år Detta utvecklas vidare nedan i avsnitt 3. Under hösten 2012 togs ett underlag för besparingar på kort, medellång och lång sikt fram. För att klara den ekonomiska ram som regeringen beslutat för RMV har RMV för 2013 beslutat besparingsåtgärder som motsvarar en för kommande år bestående nerdragning av anslaget om ca 20 mnkr vilket motsvarar ca 7 procent av anslaget. I besparingarna är en av utgångspunkterna att inga medarbetare ska sägas upp, åtminstone inte på kort sikt. Vidare ligger prioriteringarna av de nämnda satsningarna fast och ska säkras i största möjliga mån. Besparingarna omfattar förutom allmän sparsamhet ett mjukt anställningsstopp, begränsningar i resor och kompetensutvecklingsinsatser, uppsägning av delar av entreprenadavtalet med Västerbottens läns landsting om utförande av rättpsykiatriska utredningar, stopp för den planerade investeringen i CT i Uppsala, förändringar i beredskapen kvällar och helger inom rättsmedicinen och senareläggning av investeringar i bl.a. de histopatologiska laboratorierna inom rättsmedicinen. RMV kommer nu också att överväga möjligheterna att höja vissa avgifter bl.a. polisens avgifter för rättsintyg. Enligt RMV:s bedömning är risken dock betydande att dessa effektiviseringar och besparingar inte kommer att vare sig räcka till eller hinna få effekt för att 2 År 2010 godkände regeringen ett 20-årigt hyresavtal avseende de nybyggda lokalerna för den rättspsykiatriska avdelningen i Stockholm (Dnr Ju2010/589/Å) och år 2011 godkände regeringen ett 20-årigt avtal avseende de nybyggda lokalerna för den rättsmedicinska avdelningen i Göteborg (Dnr Ju2011/3323/Å). 9 (18)

10 klara anslagsramen för 2013 och 2014 och samtidigt klara uppdraget på ett önskvärt sätt. RMV har i regleringsbrevet fått en utökad anslagskredit för 2013 om tio procent, men varje utnyttjande av den kommer att göra utrymmet för 2014 ännu mindre. RMV bedömer att anslagskrediten kommer att behöva nyttjas till en olyckligt stor del vilket gör läget inför 2014 ännu mer bekymmersamt med tanke på att regeringen i senaste budgetpropositionen givit uttryck för en i stort sett oförändrad anslagsnivå för Oaktat anslagskrediten behövs således besparingsåtgärder för att klara ramarna för 2014 och framåt. RMV kommer också att, inför tilläggsbudgeten i höst, återkomma till regeringen med begäran om och underlag för ökat anslag för Ökade anslagsbehov 1. Fortsatt rekrytering av läkare genomförandet av den tioåriga bemanningsplanen RMV 2018 får inte äventyras. Rekrytering av fler läkare har varit ett prioriterat mål i RMV:s regleringsbrev de senaste åren. I budgetpropositionen för nämnde regeringen att det är viktigt att RMV kan rekrytera läkare för utbildning till rättsläkare och rättspsykiater när det finns praktiska förutsättningar att göra det. I budgetpropositionen för återkom regeringen till detta och uttalade att fler läkare behövs, dels för att kunna fylla behovet av läkarkompetens och hantera ett ökande ärendeinflöde, dels för att skapa utrymme för forskning och utveckling samt handledning av blivande läkare inom dessa områden där myndigheten är utbildningsansvarig. I budgetpropositionen för noterar regeringen åter att RMV behöver fortsätta arbetet med att öka antalet rättsläkare och rättspsykiater. Eftersom det tar lång tid att utbilda en läkare till rättsläkare är det viktigt att myndigheten kan följa den långsiktiga kompetensförsörjningsplan som myndigheten har för att läkarbemanningen ska säkerställas. I budgetpropositionen för säger regeringen att anslaget ökas för att RMV ska kunna upprätthålla kvalitet och effektivitet. Åren rekryterades flera nya läkare enligt tioårsplanen RMV 2018 och under 2012 genomfördes också en större rekrytering. De närmast följande åren är möjligheten att handleda ytterligare nya läkare begränsad, därför ligger rekryteringstakten de åren på en lägre nivå för att åter öka fr.o.m då de läkare som anställdes under 2009 och 2010 förväntas vara färdiga specialister och som sådana behöriga att handleda nya läkare. 3 Prop. 2009/10:1, UO4, s. 59f. 4 Prop. 2010/11:1, UO4, s Prop. 2011/12:1, UO4, s. 57f 6 Prop. 2012/13:1, UO4, s (18)

11 Målet är att fram till 2018 ha fördubblat antalet rättspsykiater och tredubblat antalet rättsläkare allt för att kunna möta behovet av läkarkompetens, ett ökande ärendeinflöde och för att skapa tid och utrymme för under många år eftersatt men mycket nödvändig kompetens- och kvalitetsutveckling samt forskning och utveckling. I detta sammanhang är det även viktigt att påpeka att tioårsplanen också är ett verktyg och ett underlag när det gäller planeringen av bemanningen av övriga yrkeskategorier vid avdelningarna. I takt med att antalet läkare nu ökar krävs dessutom en kontinuerlig bedömning och anpassning av övriga yrkeskategoriers bemanning liksom även bl.a. lokalernas storlek och utformning. Som en direkt följd av en ökad läkarbemanning gjordes under 2011 en tillbyggnad av den rättsmedicinska avdelningen i Stockholm och under kommer ny- och ombyggnadsåtgärderna att vara slutförda vid den rättsmedicinska avdelningen i Göteborg liksom vid de rättspsykiatriska undersökningsenheterna i Stockholm och i Göteborg. För att fortsätta genomförandet av den tioåriga bemanningsplanen behöver verket under den kommande treårsperioden tillföras ytterligare medel: 4 mnkr (år 2014), 7,8 mnkr (år 2015) och 11,6 mnkr (år 2016). 2. Teknikstödet behöver fortsatt moderniseras och utvecklas RMV har en verksamhet som ständigt kräver nya investeringar särskilt i apparatur och instrument inom laboratorieverksamheterna eftersom den tekniska utvecklingen inom detta område sker snabbt. Ny teknik ger nya möjligheter att analysera allt fler substanser ur allt mindre provmängder. Detta ställer krav på RMV att följa med i teknik- och metodutvecklingen så att verket kan ge de svar som omvärlden förväntar sig att kunna få nu och i framtiden. Systemen behöver snabbas upp och allmänt få större kapacitet bl.a. mot bakgrund av det som RIF 7 - arbetet kommer att kräva av verket när det gäller kommunikation med omvärlden, ärendehantering m.m. RMV har under 2012 lyckats rekrytera en ITstrateg för det fortsatta utvecklingsarbetet och beslut har tagits om ytterligare rekrytering av IT-kompetens för det fortsatta arbetet. I budgetpropositionen för nämnde regeringen att RMV bedriver en operativ verksamhet som är beroende av ett modernt IT-stöd och teknisk utrustning. Myndigheten är i behov av upprustning och vidareutveckling av såväl IT-stöd som delar av den tekniska utrustningen framför allt när det gäller snabbhet, kapacitet och möjlighet till kommunikation. I budgetpropositionen för 7 Rättsväsendets Informations Försörjning 8 Prop. 2010/11:1, UO4, s (18)

12 noterar regeringen att RMV behöver fortsätta det påbörjade arbetet med att modernisera den tekniska utrustningen och att nya metoder för undersökningar, analyser och leveranssätt av sakkunnigutlåtanden till beställarna innebär att tekniken måste uppgraderas och anpassas till denna utveckling. Regeringen noterar vidare 10 att modern teknik skapar nya hot men också nya möjligheter och pekar bl.a. på att Internet och annan modern informationsteknologi har skapat nya utmaningar för de brottsbekämpande myndigheterna när det gäller t.ex. narkotikahandel vilket RMV märker av främst i den rättskemiska verksamheten. Regeringen säger vidare att de brottsbekämpande myndigheterna löpande behöver fortsätta att anpassa och utveckla sina verksamheter efter dessa nya och ständigt föränderliga förutsättningar. För RMV:s del handlar det i dessa fall inte minst om att både utveckla metoder men också om att se till att ha toppmodern laboratorieutrustning för att kunna utföra de analyser som rättsväsendet efterfrågar. Inte minst gäller det upptäckten och analysen av s.k. internetdroger, en ärendetyp som för verkets rättskemiska verksamhet stadigt ökar i antal och komplexitet. Dessutom krävs långsiktiga investeringar i farmakologisk/toxikologisk kompetens för att tolka och bedöma analysresultaten. Regeringen pekar i budgetpropositionen för på behovet av en förbättrad informationsförsörjning inom rättsväsendet. För att möta de utmaningar som rättsväsendet står inför krävs en mer ändamålsenlig informationsförsörjning. Arbetet med att utveckla rättsväsendets informationsförsörjning syftar till att införa ett elektroniskt informationsflöde i brottmålsprocessen. Målet med arbetet är en effektivare och mer kvalitativ ärendehantering samt förbättrad medborgarservice och ökad kunskap. Redan i budgetpropositionen för uttalade regeringen att det krävs en mer ändamålsenlig informationsförsörjning för att rättsväsendet ska möta de utmaningar som rättsväsendet står inför och ger exemplet elektronisk informationsförsörjning. Målet är en effektivare och mer ändamålsenlig ärendehantering samt förbättrad medborgarservice och ökad kunskap. RMV arbetar ständigt med detta och har under åren utvecklat en elektronisk ärendehantering med flera av uppdragsgivarna, bl.a. Polisen och Kriminalvården. I budgetpropositionen för säger regeringen att anslaget ökas för att RMV ska kunna upprätthålla kvalitet och effektivitet. 9 Prop. 2011/12:1, UO4, s Prop. 2011/12:1, UO4, s Prop. 2011/12:1, UO4, s Prop. 2010/11:1, UO4, s Prop. 2012/13:1, UO4, s (18)

13 RMV har i årsredovisningen för 2012 och i enlighet med återrapporteringskravet i regleringsbrevet för 2012 mer i detalj redogjort för vidtagna åtgärder för att vidareutveckla och förbättra myndighetens IT-stöd och övrig teknisk utrustning. I detta sammanhang har RMV också liksom i budgetunderlaget för åren redogjort för på vilket sätt RMV:s verksamhet inom alla områden är mycket beroende av IT-stöd, antingen som rent arbetsverktyg som vid laboratorierna, där analyser m.m. görs med hjälp av mycket avancerad och dyr teknisk apparatur, eller som stöd för ärendehanteringen och/eller lagringen av data i de register verket för. RMV har också redogjort för bl.a. arbetet med informationssäkerheten och förstärkningen av verkets IT-kompetens liksom genomgången av personuppgiftshanteringen inom ramen för den tekniska utrustningen. Dessa redogörelser är fortfarande gällande varför hänvisning görs till dessa. Den satsning som verket hittills gjort i syfte att införskaffa en datortomograf (CT) för röntgenundersökningar inom den rättsmedicinska verksamheten har på grund av det ekonomiska läget stoppats. När det gäller såväl gjorda som kommande lokalupprustningar och nybyggnationer medför dessa även behov av stora investeringar i utrustning och inventarier. Även de höga säkerhetskraven som gäller för verkets avdelningar innebär ett ökande investeringsbehov i såväl äldre som nya lokaler. Under 2013 räknar RMV med att investera ca 12 mnkr i samband med senast gjorda lokalförändringar vilket medför ökade kostnader för räntor och avskrivningar med ca 1,5 mnkr per år. Som framgår av bilaga 2 är de beräknade totala investeringsbehoven 23, 19 respektive 18 mnkr för åren Detta medför högre avskrivnings- och räntekostnader inom den anslagsfinansierade verksamheten med ca 4,2 (2,7+1,5) och 5,7 respektive 5,7 mnkr för de tre åren. För 2014 beräknar verket ett utökat anslagsbehov på ca 6 mnkr, för 2015 ca 7,2 mnkr och för 2016 ca 7,2 mnkr för att finansiera investerings- samt underhållsoch lönekostnader för teknikstödet. 3. Lokaler RMV:s lokaler är till sin karaktär speciallokaler som måste anpassas exakt efter verksamhetens behov. Verksamheten kan inte av bl.a. etiska skäl bedrivas var som helst. Det är ingen slump att verkets lokaler, med undantag av ledningskansliet, ligger på eller i närheten till sjukhus- eller universitetsområden. Den inom Stockholms läns landsting nybyggda rättspsykiatrisk vårdbyggnaden är nu färdigbyggd och inflyttning ägde rum i november Tidigare lokaler var av Socialstyrelsen utdömda bl.a. ur säkerhetssynpunkt. Regeringen lämnade 13 (18)

14 under 2010 medgivande för verket att teckna ett 20-årigt hyresavtal med Locum som äger huset och hyreskostnaden uppgår till 11,2 mnkr och RMV:s del av den gemensamma kostnaden för lokal- och säkerhetstjänster uppgår till ca 12 mnkr per år. Efter gjorda personalbesparingar tack vare lokalsamverkan med landstinget innebär det ökade kostnader för verket med ca 13 mnkr. De nybyggda lokalerna för den rättsmedicinska avdelningen i Göteborg är nu klara och inflyttning ägde rum i januari Regeringen lämnade under 2011 medgivande för verket att teckna ett 20-årigt hyresavtal med Akademiska Hus som äger huset och hyreskostnaden för uppgår till ca 4,8 mnkr. Det innebär ökade hyreskostnader för verket med ca 3,5 mnkr. Under 2013 kommer en viss ombyggnad av lokalerna för den rättspsykiatriska avdelningen i Göteborg att påbörjas. Denna ombyggnad är föranledd dels av de säkerhetskrav som gäller för rättspsykiatrisk undersökningsverksamhet, dels det faktum att den rättspsykiatriska vården flyttar ut ur den byggnad verket hyr för sin verksamhet och verket kommer att disponera hela byggnaden framöver. En mindre ombyggnad behöver också genomföras vid den rättsmedicinska avdelningen i Umeå i syfte att få ett effektivare utnyttjande av de befintliga lokalerna bl.a. mot bakgrund av att antalet läkare har ökat även där. Eftersom satsningen på CT och den i det sammanhanget planerade om- och tillbyggnaden (antalet läkare och annan personal har ökat) av lokalerna vid den rättsmedicinska avdelningen i Uppsala har stoppats av ekonomiska skäl har ett arbete påbörjats med att hitta nya lokaler i Uppsala. När en flytt kan bli aktuell är inte klart och RMV får återkomma framöver med en precisering av resursbehov för detta. För beräknar verket ett utökat anslagsbehov på ca 17 mnkr per år för att finansiera ökade lokalkostnader. 14 (18)

15

16 Bilaga 2 1. Förslag till finansiering av verksamheten åren (tkr i 2013 års prisnivå) Finansiering Ramanslag (4:1:8) Avgiftsinkomster Övriga inkomster (varav bidrag) 2012 Utfall (1 918) 2013 Prognos (2 000) 2014 Beräkn (400) 2015 Beräkn (400) 2016 Beräkn (400) Summa Avgifter som disponeras av RMV 2a. Avgiftsbelagd verksamhet och andra inkomster år 2014 (tkr) Balans. resultat Prognos resultat 2013 Verksamhet Avgiftsintäkter 2014 Kostnader 2014 Resultat 2014 Kostnads täckning (%) Uppdrags givare Staten (%-andel) Uppdragsgivare Övriga (%-andel) Rättsgenetik Rättskemi Rättsintyg Övriga inkomster b. Avgiftsbelagd verksamhet och andra inkomster år 2015 (tkr) Prognos balans. resultat Beräknat resultat 2014 Verksamhet Avgiftsintäkter 2015 Kostnader 2015 Resultat 2015 Kostnads täckning (%) Uppdragsgivare Staten (%-andel) Uppdragsgivare Övriga (%-andel) Rättsgenetik Rättskemi Rättsintyg Övriga inkomster (18)

17 2c. Avgiftsbelagd verksamhet och andra inkomster år 2016 (tkr) BUDGETUNDERLAG Bilaga 2 Beräknat balanserat resultat Beräknat resultat 2015 Verksamhet Avgiftsintäkter 2016 Kostnader 2016 Resultat 2016 Kostnadstäckning (%) Uppdrags givare Staten (%-andel) Uppdragsgivare Övriga (%-andel) Rättsgenetik Rättskemi Rättsintyg Övriga inkomster Investeringar 3a. Lån i Riksgäldskontoret (tkr) År 2013 Prognos År 2014 Förslag År 2015 Beräknat År 2016 Beräknat IB lån i Riksgäldskontoret Beräknad nyupplåning varav immateriella anläggningstillgångar Beräknad amortering UB lån i Riksgäldskontoret Beslutad/föreslagen låneram Beräknad ränteutgift Ränteantaganden nyupplåning ,5 % % % % Finansiering av räntor och amorteringar Anslag 4:1: Avgiftsbelagd verksamhet (18)

18 Bilaga 2 Ökat behov av låneram RMV tilldelades för 2013 en höjd låneram med 10 mnkr till 120 mnkr. Verket har inför budgetunderlaget gjort en förnyad inventering och prioritering av upprustningsbehoven inom alla verksamhetsområden och kan konstatera att ramen beräknas vara tillräcklig för de kommande årens investeringsbehov. Satsningarna i ny- och ersättningsinvesteringar i laboratorieutrustning fortsätter. Även för verkets IT- och ärendehanteringssystem pågår ett kontinuerligt utvecklingsarbete som kräver stora investeringar. Vidare leder vissa mindre lokal- och säkerhetsupprustningar till behov av investeringsmedel. 3b. Investeringsbehov i anläggningstillgångar åren (tkr) Verksamhetsområde År 2014 År 2015 År 2016 Rättspsykiatri Rättsmedicin Rättskemi och rättsgenetik Verksgemensamt SUMMA Anslagskredit (tkr) Beviljat 2013 Förslag 2014 Förslag 2015 Förslag 2016 Anslagskredit Procent av anslaget 10 % 10 % 3 % 3 % RMV behöver en anslagskredit på 10 procent även för 2014 till följd av ett beräknat stort negativt överfört belopp. 5. Räntekontokredit (tkr) Beviljat 2013 Förslag 2014 Förslag 2015 Förslag 2016 Räntekontokredit Procent av disponibelt belopp 10 % 10 % 10 % 10 % 18 (18)

Rättsmedicinalverkets (RMV) budgetunderlag för åren 2016-2018

Rättsmedicinalverkets (RMV) budgetunderlag för åren 2016-2018 Box 206, 101 24 Stockholm Vasagatan 52, 3 tr Telefon växel 08-441 76 00 Fax: 08-24 05 30 E-post: rmv@rmv.se www.rmv.se BUDGETUNDERLAG Regeringen Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Rättsmedicinalverkets

Läs mer

BUDGETUNDERLAG 2010 2012

BUDGETUNDERLAG 2010 2012 : 29-2-27 Dnr 21-163-29 BUDGETUNDERLAG 21 212 Nedan presenteras budgetunderlag upprättat enligt föreskrifterna till Förordning (2:65) om årsredovisning och budgetunderlag. VERKSAMHETENS FINANSIERING (tkr)

Läs mer

Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet

Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet 2019-2021 Reg. nr. 121-96-18 Utgiven av Universitetskanslersämbetet 2018 Författare: Ledningskansliet och Avdelningen för verksamhetsstöd Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2007

Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2007 1(7) 2006-02-28 Dnr 2006-428 Till Regeringen Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2007 Revisorsnämnden (RN) överlämnar härmed budgetunderlag för räkenskapsåret

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren

Budgetunderlag för budgetåren BUDGETUNDERLAG 1 (10) Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag för budgetåren 2020 2022 Enligt förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ska myndigheterna

Läs mer

Dnr 2015 00597 BUDGETUNDERLAG

Dnr 2015 00597 BUDGETUNDERLAG Dnr 2015 00597 BUDGETUNDERLAG 2016 1 Dnr 2015 00597 Innehållsförteckning Följebrev 2 Investeringar i forskning och innovation 3 Budgetförslag för budgetåren 2016-2018 4 Regelförteckning 4 Investeringar

Läs mer

2 (6) Beteckning. Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret

2 (6) Beteckning. Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 2 (6) Beteckning Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 3 (6) Beteckning 1. Säkerställande av samlingarnas långsiktiga

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren

Budgetunderlag för budgetåren BUDGETUNDERLAG 1 (10) Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag för budgetåren 2019 2021 Enligt förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ska myndigheterna

Läs mer

Budgetunderlag för åren 2016-2018

Budgetunderlag för åren 2016-2018 Dnr: 11 2009:637 Budgetunderlag för åren 2016-2018 Budgetunderlag Dnr 11-2013:1106 Budgetunderlag Dnr: 11-2015:1340 Innehåll Innehåll... 2 1 Statens skolinspektions förslag... 3 2 Statens skolinspektion

Läs mer

Arbetsmiljöverkets budgetunderlag för åren 2016-2018

Arbetsmiljöverkets budgetunderlag för åren 2016-2018 ARBETSMILJÖ ~ VERKET Budgetunderlag 2016-2018 Datum Vår beteckning 2015-02-20 AE 2014/118654 Sid 1 (2) Enheten för ekonomi och planering Kerstin Lindberg, 010-730 96 01 arbetsmiljover ket@av.se Regeringen

Läs mer

Budgetunderlag för åren 2015-2017

Budgetunderlag för åren 2015-2017 Dnr: 11 2009:637 Budgetunderlag för åren 2015-2017 Budgetunderlag Dnr 11-2013:1106 Budgetunderlag Dnr: 11-2014:1562 Innehåll Innehåll... 2 1 Statens skolinspektions förslag... 3 2 Statens skolinspektion

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016

Budgetunderlag 2014-2016 Regeringen Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag 2014-2016 Statens försvarshistoriska museer överlämnar budgetunderlag 2014-2016 enligt förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag.

Läs mer

Motiv för utökning av Arbetsmiljöverkets ramanslag från och med år 2016

Motiv för utökning av Arbetsmiljöverkets ramanslag från och med år 2016 Budgetunderlag 2016-2018, Bilaga 1 Datum Vår beteckning 2015-02-20 2014/118654 Bilaga 1 Motiv för utökning av Arbetsmiljöverkets ramanslag från och med år 2016 Nuläge I årsredovisningen avseende år 2014

Läs mer

Budgetunderlag för åren 2014-2016

Budgetunderlag för åren 2014-2016 Dnr: 11 2009:637 Budgetunderlag för åren 2014-2016 Budgetunderlag Dnr 11-2013:1106 Budgetunderlag Dnr: 11-2013:1106 Innehåll Innehåll... 2 1 Statens skolinspektions förslag... 3 2 Statens skolinspektion

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016

Budgetunderlag 2014-2016 BESLUT 1 (1) 2013-03-01 Dnr 100-1157-13 Länsstyrelsen i Uppsala län Hamnesplanaden 3 751 86 Uppsala Regeringen Finansdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag Länsstyrelsens beslut Länsstyrelsen i

Läs mer

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax KONKURRENSVERKET Budgetunderlag för 2017 2019 KKV1000, v1.2, 2011-02-05 2016-02-04 Dnr 42/2016 1 (6) Budgetunderlag för budgetåren 2017, 2018 och 2019 I enlighet med förordning (2000:605) om årsredovisning

Läs mer

1 Budgetunderlag för budgetåren 2017 2019 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

1 Budgetunderlag för budgetåren 2017 2019 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) 1 (14) Kopia till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr

Läs mer

Budgetunderlag (2 bilagor, varav 1 hemlig bilaga)

Budgetunderlag (2 bilagor, varav 1 hemlig bilaga) Vår beteckning 2016-02-25 2016/0094 1 (11) Sändlista Budgetunderlag 2017-2019 (2 bilagor, varav 1 hemlig bilaga) RM1000, v1.0, 2013-06-14 Rekryteringsmyndigheten, Karolinen, 651 80 Karlstad, Besöksadress

Läs mer

2 (7) Beteckning. Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret

2 (7) Beteckning. Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 2 (7) Beteckning Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 3 (7) Beteckning INLEDNING Under en följd av år har allmänna

Läs mer

Budgetunderlag 2016-2018 (1 bilaga)

Budgetunderlag 2016-2018 (1 bilaga) Vår beteckning 215-2-25 215/98 1 (11) Sändlista Budgetunderlag 216-218 (1 bilaga) RM1, v1., 213-6-14 Rekryteringsmyndigheten, Karolinen, 651 8 Karlstad, Besöksadress Våxnäsgatan 1, Karlstad Telefon 771-24

Läs mer

BUDGETUNDERLAG FÖR JUSTITIEKANSLERN RÄKENSKAPSÅREN

BUDGETUNDERLAG FÖR JUSTITIEKANSLERN RÄKENSKAPSÅREN .... 1:... Datum Dnr 2017-03-01 1222-17-1.1.2 Regeringen Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM BUDGETUNDERLAG FÖR JUSTITIEKANSLERN RÄKENSKAPSÅREN 2018-2020 Sammanfattning Anslaget 6:2 Justitiekanslern

Läs mer

Åklagarmyndighetens budgetunderlag för räkenskapsåren

Åklagarmyndighetens budgetunderlag för räkenskapsåren Av tabellen nedan framgår tilldelade anslag enligt regleringsbreven (inklusive pris- och löneomräkning) samt Datum Sida 1 (8) Åklagarmyndighetens budgetunderlag för räkenskapsåren 2019 2021 Sammanfattning

Läs mer

Dnr 22/14. Budgetunderlag för budgetåren 2015 2017

Dnr 22/14. Budgetunderlag för budgetåren 2015 2017 Dnr 22/14 Budgetunderlag för budgetåren 2015 2017 Februari 2014 Innehåll 1. INLEDNING... 5 1.1. ANSLAGSÖVERSIKT... 5 2. INFORMATION AVSEENDE UTGIFTSOMRÅDEN... 6 2.1. UO 16, 3:5 RYMDSTYRELSEN: FÖRVALTNING...

Läs mer

Budgetunderlag för

Budgetunderlag för KONKURRENSVERKET Budgetunderlag för 2018 2020 KKV1000, v1.2, 2011-02-05 2016-02-16 Dnr 75/2017 1 (9) Budgetunderlag för budgetåren 2018, 2019 och 2020 I enlighet med förordning (2000:605) om årsredovisning

Läs mer

Budgetunderlag 2013-2015

Budgetunderlag 2013-2015 BESLUT 1 (1) 2012-03-01 Dnr 111-1197-12 Länsstyrelsen i Uppsala län Hamnesplanaden 3 751 86 Uppsala Regeringen Finansdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag Länsstyrelsens beslut Länsstyrelsen i

Läs mer

Dnr 19/13. Budgetunderlag för budgetåren 2014 2016

Dnr 19/13. Budgetunderlag för budgetåren 2014 2016 Dnr 19/13 Budgetunderlag för budgetåren 2014 2016 Februari 2013 Innehåll 1. INLEDNING... 5 1.1. ANSLAGSÖVERSIKT... 5 2. INFORMATION AVSEENDE UTGIFTSOMRÅDEN... 6 2.1. UO 16, 3:5 RYMDSTYRELSEN: FÖRVALTNING...

Läs mer

Budgetunderlag. För åren 2020, 2021 och 2022

Budgetunderlag. För åren 2020, 2021 och 2022 Budgetunderlag För åren 2020, 2021 och 2022 Publikationen kan laddas ner som PDF från ESV:s webbplats esv.se. Datum: 2019-02-28 Dnr: 2019-00133 Copyright: ESV Rapportansvarig: Joakim Lundgren INNEHÅLL

Läs mer

Innehåll budgetunderlag 2016 2018

Innehåll budgetunderlag 2016 2018 Fortifikationsverket 2015-02-16 Sida 1 (6) Innehåll budgetunderlag 2016 2018 1. Inledning... 2 2. Förslag till finansiering för åren 2016--2018... 3 3. Kredit på räntekonto i Riksgälden... 4 4. Lån i Riksgälden...

Läs mer

Budgetunderlag

Budgetunderlag Årsplan 2007 maj juni juli augusti september oktober november december v.27 v.36 v.45 v.40 1 l v.14 2 o 3 t 3 s 4 m v.23 4 o 5 t 5 s 6 m v.32 6 t 7 f 7 s 8 m v.41 8 t 9 f 4 f 5 t 6 7 8 5 l 6 7 v.37 v.46

Läs mer

Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2008

Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2008 1(7) 2007-02-27 Dnr 2007-456 Till Regeringen Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2008 Revisorsnämnden (RN) överlämnar härmed budgetunderlag för räkenskapsåret

Läs mer

Bilaga 22:3 till kommunstyrelsens protokoll den 29 november 2006, 9

Bilaga 22:3 till kommunstyrelsens protokoll den 29 november 2006, 9 Bilaga 22:3 till kommunstyrelsens protokoll den 29 november 2006, 9 PM 2006 RVII (Dnr 329-3057/2006) Forensiska institutet Ny myndighet för kriminalteknik, rättsmedicin och rättspsykiatri (SOU 2006:63)

Läs mer

Budgetunderlag 2013-2015

Budgetunderlag 2013-2015 Regeringen Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag 2013-2015 Statens försvarshistoriska museer överlämnar budgetunderlag 2013-2015 enligt förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag.

Läs mer

Budgetunderlag 2016 2018 för. Upphandlingsmyndigheten. Dnr Fi S 2014:19/2015/9 2015-03-04

Budgetunderlag 2016 2018 för. Upphandlingsmyndigheten. Dnr Fi S 2014:19/2015/9 2015-03-04 Dnr Fi S 2014:19/2015/9 2015-03-04 Utredningen om inrättande av Upphandlingsmyndigheten S 2014:19 Budgetunderlag 2016 2018 för Upphandlingsmyndigheten I enlighet med förordning (2000:605) om årsredovisning

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson 1998-02-20 Doss 112 Dnr 2596/97

STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson 1998-02-20 Doss 112 Dnr 2596/97 STOCKHOLMS UNIVERSITET BUDGETUNDERLAG 1(5) Universitetsstyrelsen Planeringschef Ingemar Larsson Regeringen Utbildningsdepartementet Förslag till finansiering av verksamheten budgetåren 1999-2001 1 Intäkter

Läs mer

Svenska ESF-rådet överlämnar härmed delårsrapporten för perioden bestående av

Svenska ESF-rådet överlämnar härmed delårsrapporten för perioden bestående av 1(8) Diarienummer 2008-08-11 2008-01743 Till Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Delårsrapport 2008 Svenska ESF-rådet överlämnar härmed delårsrapporten för perioden 2008-01-01 2008-06-30 bestående

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Ekobrottsmyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Ekobrottsmyndigheten Regeringsbeslut I:10 Justitiedepartementet 2013-12-19 Ju2013/8598/Å Ju2013/5736/Å Ju2013/8610/KRIM (delvis) Ekobrottsmyndigheten Box 22098 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Ekobrottsmyndigheten

Läs mer

Arbetsmiljöverkets budgetunderlag för åren

Arbetsmiljöverkets budgetunderlag för åren AV-BU 2019-2021 Datum Vår beteckning Sid 2018-02-28 2017/060944 1 (4) Enheten för ekonomi, planering och anskaffning Tomas Jonsson, 010-730 99 27 Regeringen Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Läs mer

Budgetunderlag För åren 2017, 2018 och 2019

Budgetunderlag För åren 2017, 2018 och 2019 Budgetunderlag För åren 2017, 2018 och 2019 Publikationen kan laddas ner som PDF från ESV:s webbplats esv.se. Datum: 2016-03-01 Dnr: 1.4-116/2016 Copyright: ESV Rapportansvarig: Joakim Lundgren INNEHÅLL

Läs mer

(Förhandling har skett med de fackliga organisationerna.)

(Förhandling har skett med de fackliga organisationerna.) Datum Beteckning 2008-02-21 640-195-2008 Ert datum Er beteckning Regeringen Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Budgetunderlag för 2009 Statens historiska museer överlämnar härmed sitt budgetunderlag

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren 2013 2015 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

Budgetunderlag för budgetåren 2013 2015 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) 2012-02-28 1 (13) Kopia till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33

Läs mer

Budgetunderlag

Budgetunderlag Budgetunderlag 2020 2022 Innehåll 1 HEMSTÄLLAN... 2 2 OMVÄRLDSANALYS... 3 3 STRATEGISK INRIKTNING... 5 4 UTGIFTSOMRÅDE 7, 1:1 BISTÅNDSVERKSAMHET... 8 4.1 AP.1 HUMANITÄRA INSATSER... 8 4.2 AP.2 INFORMATIONS-

Läs mer

Budgetunderlag för verksamhetsåren 2016 2018

Budgetunderlag för verksamhetsåren 2016 2018 1(5) 2015-02-27 Budgetunderlag för verksamhetsåren 2016 2018 1. Anslag Institutet anhåller om att anslaget 3:4 Institutet för språk och folkminnen, inom utgiftsområde 17, fr.o.m. 2016 höjs med 3 miljoner

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Naturhistoriska riksmuseet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Naturhistoriska riksmuseet Regeringsbeslut 29 2016-12-14 Ku2016/02761/LS (delvis) Kulturdepartementet Naturhistoriska riksmuseet Box 50007 104 05 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Naturhistoriska riksmuseet Riksdagen

Läs mer

KONKURRENSVERKET BUDGETUNDERLAG FÖR

KONKURRENSVERKET BUDGETUNDERLAG FÖR 2013 KONKURRENSVERKET BUDGETUNDERLAG FÖR 2015 2017 KKV1000, v1.2, 2011-02-05 2014-02-06 Dnr 80/2014 1 (7) Budgetunderlag för budgetåren 2015, 2016 och 2017 I enlighet med förordning (2000:605) om årsredovisning

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Linköpings universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Linköpings universitet Regeringsbeslut III:7 Utbildningsdepartementet 2016-10-06 U2015/05867/UH(delvis) U2016/04189/UH Linköpings universitet 581 83 Linköping Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Linköpings universitet

Läs mer

Arbetsmiljöverkets budgetunderlag för åren

Arbetsmiljöverkets budgetunderlag för åren 2017-02-28 2016/053223 1 (15) Enheten för ekonomi, planering och anskaffning Kerstin Lindberg, 010-730 9601 arbetsmiljoverket@av.se Regeringen Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Åklagarmyndighetens budgetunderlag för räkenskapsåren

Åklagarmyndighetens budgetunderlag för räkenskapsåren Av tabellen nedan framgår tilldelade anslag enligt regleringsbreven (inklusive pris- och löneomräkning) samt Sida 1 (10) Åklagarmyndighetens budgetunderlag för räkenskapsåren 2020 2022 Sammanfattning av

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Linköpings universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Linköpings universitet Regeringsbeslut III:10 Utbildningsdepartementet 2015-12-18 U2015/05005/UH U2015/05895/SAM (delvis) U2015/05959/UH Linköpings universitet 581 83 Linköping Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Linköpings

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Institutet för språk och folkminnen

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Institutet för språk och folkminnen Regeringsbeslut 10 2015-12-10 Ku2015/02965/LS (delvis) Kulturdepartementet Institutet för språk och folkminnen Box 135 751 04 Uppsala Regleringsbrev för budgetåret avseende Institutet för språk och folkminnen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Regeringsbeslut I 9 Näringsdepartementet 2012-12-20 N2012/6241/KLS (slutligt) N2012/6073/ENT N2012/302/ENT m.fl. Se bilaga 1 Bolagsverket Stuvarvägen 21 85181 SUNDSVALL Regleringsbrev för budgetåret avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Totalförsvarets rekryteringsmyndighet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Totalförsvarets rekryteringsmyndighet Regeringsbeslut 5 Försvarsdepartementet 2015-12-18 Fö2015/00120/ESL (delvis) Fö2015/00295/MFU Fö2015/00305/MFU m.fl. Se bilaga 1 Totalförsvarets rekryteringsmyndighet Karolinen 65180 Karlstad Regleringsbrev

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Regeringsbeslut I 2 Näringsdepartementet -11-05 N/07690/SUN N/02178/SUN (delvis) Bolagsverket 851 81 Sundsvall Regleringsbrev för budgetåret avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Riksdagen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Statens väg- och transportforskningsinstitut inom utgiftsområde 22 Kommunikationer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Statens väg- och transportforskningsinstitut inom utgiftsområde 22 Kommunikationer Regeringsbeslut II 2-06-11 N/4796/SUBT Näringsdepartementet Statens väg- och transportforskningsinstitut Olaus Magnus väg 35 58195 Linköping Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens väg- och transportforskningsinstitut

Läs mer

Statens museer för världskultur Box 5306 402 27 Göteborg

Statens museer för världskultur Box 5306 402 27 Göteborg Koncept Regeringsbeslut Kulturdepartementet Sofia Granqvist sofia.granqvist@regeringskansliet.se 08-4052253 Statens museer för världskultur Box 5306 402 27 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Försvarets radioanstalt

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Försvarets radioanstalt Regeringsbeslut 3 Försvarsdepartementet 2011-12-22 Fö2011/90/ESL (slutligt) Fö2011/1883/ESL m.fl. Sebilaga1 Försvarets radioanstalt Box 301 161 26 BROMMA Regleringsbrev för budgetåret avseende Försvarets

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kronofogdemyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Kronofogdemyndigheten Regeringsbeslut I 14 2016-12-20 Fi2016/04489/S3 Finansdepartementet Kronofogdemyndigheten Box 1050 172 21 Sundbyberg Regleringsbrev för budgetåret avseende Kronofogdemyndigheten 1bilaga Riksdagen har beslutat

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens museer för världskultur

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens museer för världskultur Regeringsbeslut 30 2016-12-14 Ku2016/02761/LS (delvis) Kulturdepartementet Statens museer för världskultur Box 5306 402 27 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens museer för världskultur

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Statens musikverk

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Statens musikverk Regeringsbeslut 35 Kulturdepartementet 2012-12-13 Ku2012/1317/KO, Ku2012/1898/RFS (delvis) Statens musikverk Box 16326 10326 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens musikverk Riksdagen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Naturhistoriska riksmuseet

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Naturhistoriska riksmuseet Regeringsbeslut I:23 2017-12-13 Ku2017/02582/LS (delvis) Kulturdepartementet Naturhistoriska riksmuseet Box 50007 104 05 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Naturhistoriska riksmuseet Riksdagen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Åklagarmyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Åklagarmyndigheten Regeringsbeslut II:12 Justitiedepartementet 2016-12-14 Ju2016/00882/Å Ju2016/08896/LP (delvis) Åklagarmyndigheten Box 5553 11485 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Åklagarmyndigheten

Läs mer

Viktigt att betona är att den strategiska inriktningen ännu inte speglar TLV:s förändrade roll i samband med omreglering av apoteksmarknaden.

Viktigt att betona är att den strategiska inriktningen ännu inte speglar TLV:s förändrade roll i samband med omreglering av apoteksmarknaden. 1 (8) Regeringen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag för 2010, 2011 och 2012 Inledning TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, står inför stora förändringar under de närmaste åren.

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Kronofogdemyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Kronofogdemyndigheten Regeringsbeslut I 8 2014-12-18 Fi2014/4482 (delvis) Finansdepartementet Kronofogdemyndigheten Box 1050 17221 Sundbyberg Regleringsbrev för budgetåret avseende Kronofogdemyndigheten Riksdagen har beslutat

Läs mer

KONKURRENSVERKET Budgetunderlag för 2016 2018

KONKURRENSVERKET Budgetunderlag för 2016 2018 KONKURRENSVERKET Budgetunderlag för 2016 2018 KKV1000, v1.2, 2011-02-05 2015-02-18 Dnr 134/2015 1 (8) Budgetunderlag för budgetåren 2016, 2017 och 2018 I enlighet med förordning (2000:605) om årsredovisning

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Institutet för språk och folkminnen

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Institutet för språk och folkminnen Regeringsbeslut I:16 2014-12-22 Ku2014/2121/RFS (delvis) Kulturdepartementet Institutet för språk och folkminnen Box 135 751 04 Uppsala Regleringsbrev för budgetåret avseende Institutet för språk och folkminnen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Göteborgs universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Göteborgs universitet Regeringsbeslut III:7 Utbildningsdepartementet 2015-12-18 U2015/04976,05013/UH U2015/05895/SAM(delvis) U2015/05956/UH Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Försvarsexportmyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Försvarsexportmyndigheten Regeringsbeslut 20 Försvarsdepartementet 2013-12-19 Fö2013/123/ESL (delvis) Fö2013/489/MFU Fö2013/1773/MFU m.fl. Se bilaga 1 Försvarsexportmyndigheten Box 56081 10217 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Statens musikverk

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Statens musikverk Regeringsbeslut 47 2011-12-15 Ku2011/1960/RFS(delvis) Kulturdepartementet Statens musikverk Box 16326 10326 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens musikverk Riksdagen har beslutat om

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Totalförsvarets rekryteringsmyndighet

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Totalförsvarets rekryteringsmyndighet Regeringsbeslut 5-12-12 Fö//ESL (delvis) Försvarsdepartementet Totalförsvarets rekryteringsmyndighet Karolinen 65180 Karlstad Regleringsbrev för budgetåret avseende Totalförsvarets rekryteringsmyndighet

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Statens museer för världskultur. Publik och tillgänglighet Statens museer för världskultur ska redovisa

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Statens museer för världskultur. Publik och tillgänglighet Statens museer för världskultur ska redovisa Regeringsbeslut I:25 2014-12-22 Ku2014/2121/RFS (delvis) Kulturdepartementet Statens museer för världskultur Box 5306 402 27 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens museer för världskultur

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Naturhistoriska riksmuseet

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Naturhistoriska riksmuseet Regeringsbeslut I:24 2014-12-22 Ku2014/2121/RFS (delvis) Kulturdepartementet Naturhistoriska riksmuseet Box 50007 104 05 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Naturhistoriska riksmuseet Riksdagen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Naturhistoriska riksmuseet

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Naturhistoriska riksmuseet Regeringsbeslut 36 2015-12-17 Ku2015/02965/LS (delvis) Kulturdepartementet Naturhistoriska riksmuseet Box 50007 104 05 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Naturhistoriska riksmuseet Riksdagen

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

Budgetunderlag för budgetåren för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) 1 (14) Kopia till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens försvarshistoriska museer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens försvarshistoriska museer Regeringsbeslut 34 2016-12-14 Ku2016/02761/LS (delvis) Kulturdepartementet Statens försvarshistoriska museer Box 14095 104 41 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens försvarshistoriska

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende E-hälsomyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende E-hälsomyndigheten Regeringsbeslut III:23 2014-12-18 S2014/8929/SAM (delvis) Socialdepartementet E-hälsomyndigheten Ringvägen 100 118 60 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende E-hälsomyndigheten Riksdagen har beslutat

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens medieråd

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens medieråd Regeringsbeslut 42 2016-12-14 Ku2016/02761/LS(delvis) Kulturdepartementet Statens medieråd Box 27204 10253 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens medieråd Riksdagen har beslutat om Statens

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Regeringsbeslut I 3-02-18 N/01415/SUN Näringsdepartementet Bolagsverket 85181 Sundsvall Regleringsbrev för budgetåret avseende Bolagsverket inom utgiftsområde 24 Näringsliv Riksdagen har beslutat om Bolagsverkets

Läs mer

4 3 5 10 12 14 15 16 17 RESULTATRÄKNING (tkr) Not 2010 2009 Verksamhetens intäkter Intäkter av anslag 1 17 901 16 864 Intäkter av avgifter och andra ersättningar 2 3 334 2 599

Läs mer

Budgetunderlag för Universitets- och högskolerådet 2014-2016

Budgetunderlag för Universitets- och högskolerådet 2014-2016 Staben Föredragande Anna Lindholm Stabschef anna.lindholm@uhr.se Diarienummer 1.1.1-930-2013 Datum 2013-03-01 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens museer för världskultur

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens museer för världskultur Regeringsbeslut I:24 2017-12-13 Ku2017/02582/LS (delvis) Kulturdepartementet Statens museer för världskultur Box 5306 402 27 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens museer för världskultur

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Brottsoffermyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Brottsoffermyndigheten Regeringsbeslut I:14 Justitiedepartementet 2014-12-22 Ju2014/7862/KRIM Ju2014/7851/KRIM Ju2014/7900/PO(delvis) Brottsoffermyndigheten Box 470 90109Umeå Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende Brottsoffermyndigheten

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Statens musikverk

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Statens musikverk Regeringsbeslut 36 Kulturdepartementet 2013-12-19 Ku2013/1844/KO Ku2013/1934/KO Ku2013/2461/RFS (delvis) Statens musikverk Box 16326 103 26 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens musikverk

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Statens museer för världskultur

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Statens museer för världskultur Regeringsbeslut 26 Kulturdepartementet 2012-12-13 Ku2012/1309/KA Ku2012/1898/RFS (delvis) Statens museer för världskultur Box 5306 402 27 GÖTEBORG Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens museer

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Naturhistoriska riksmuseet

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Naturhistoriska riksmuseet Regeringsbeslut I:9-12-11 Ku/1782/KA Kulturdepartementet Naturhistoriska riksmuseet Box 50007 104 05 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Naturhistoriska riksmuseet Riksdagen har beslutat om

Läs mer

Delårsrapport 30 juni 2014

Delårsrapport 30 juni 2014 DNR: SLU ua 2014.1.1.1-3063 Exp. den: Dubbelklicka här för att redigera Styrelsen 2014-08-13 Regeringen Landsbygdsdepartementet Delårsrapport 30 juni 2014 Ekonomiskt utfall SLU redovisar ett underskott

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Justitiekanslern

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Justitiekanslern Regeringsbeslut 1:22 Justitiedepartementet 2017-12-13 Ju2017/08263/Å Ju2017/09205/Å (delvis) Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Justitiekanslern Riksdagen

Läs mer

Revisionsrapport. Högskolans i Halmstad årsredovisning 2003. 1. Sammanfattning. 2. För lågt belopp har avräknats mot anslag 2004-04-02 32-2003-0282

Revisionsrapport. Högskolans i Halmstad årsredovisning 2003. 1. Sammanfattning. 2. För lågt belopp har avräknats mot anslag 2004-04-02 32-2003-0282 Revisionsrapport Högskolan i Halmstad Box 823 301 18 HALMSTAD Datum Dnr 2004-04-02 32-2003-0282 Högskolans i Halmstad årsredovisning 2003 Riksrevisionen har granskat Högskolans i Halmstad (högskolan) årsredovisning,

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Institutet för språk och folkminnen

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Institutet för språk och folkminnen Regeringsbeslut 9-12-05 Ku/28/KA Kulturdepartementet Institutet för språk och folkminnen Box 135 75104 Uppsala Regleringsbrev för budgetåret avseende Institutet för språk och folkminnen Riksdagen har beslutat

Läs mer

Publik och tillgänglighet Statens centrum för arkiektur och design ska redovisa

Publik och tillgänglighet Statens centrum för arkiektur och design ska redovisa Regeringsbeslut 4-11-12 Ku/02715/KI Kulturdepartementet Statens centrum för arkitektur och design Skeppsholmen 11149 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens centrum för arkitektur och

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Försvarshögskolan

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Försvarshögskolan Regeringsbeslut III:8 Utbildningsdepartementet 2016-04-14 U2016/00923/UH U2016/01852/UH Försvarshögskolan Box 27805 11593 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Försvarshögskolan Riksdagen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet Regeringsbeslut 31 2016-12-14 Ku2016/02761/LS (delvis) Kulturdepartementet Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet Slottsbacken 3 111 30 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Linköpings universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Linköpings universitet Regeringsbeslut III: 9 Utbildningsdepartementet 2017-12-18 U2017/04223/UH U2017/05023/BS (delvis) m.fl. Se bilaga 1 Linköpings universitet 581 83 Linköping Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Linköpings

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2009 avseende Statens museer för världskultur

Regleringsbrev för budgetåret 2009 avseende Statens museer för världskultur Regeringsbeslut 21 Kulturdepartementet 2008-12-11 Ku2008/2172/SAM (delvis) Statens museer för världskultur Box 5306 402 27 GÖTEBORG Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens museer för världskultur

Läs mer

budgetunderlag sbu statens beredning för medicinsk och social utvärdering foto: johnér/scandinav

budgetunderlag sbu statens beredning för medicinsk och social utvärdering foto: johnér/scandinav 2020 2022 budgetunderlag foto: johnér/scandinav s b u g r a n s k a r a k t u e l l o c h v ä l g j o r d f o r s k n i n g v i t a r r e d a p å v i l k e n e f f e k t o l i k a i n s a t s e r h a r,

Läs mer

Budgetunderlag 2015-2017

Budgetunderlag 2015-2017 2014-02-27 Dnr 1.1.3-813-2014 Socialdepartementet Kent Ehliasson Generaldirektör 103 33 Stockholm Budgetunderlag 2015-2017 Statens institutionsstyrelse överlämnar härmed budgetunderlag för 2015-2017. Beslut

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Läkemedelsverket

Regleringsbrev för budgetåret 2013 avseende Läkemedelsverket Regeringsbeslut I:10 2012-12-18 S2012/8855/SAM (delvis) Socialdepartementet Läkemedelsverket Box26 75103 UPPSALA Regleringsbrev för budgetåret avseende Läkemedelsverket Riksdagen har beslutat om Läkemedelsverkets

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Statens försvarshistoriska museer

Regleringsbrev för budgetåret 2016 avseende Statens försvarshistoriska museer Regeringsbeslut 10-12-08 Ku/02596/KL Kulturdepartementet Statens försvarshistoriska museer Box 14095 104 41 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens försvarshistoriska museer Riksdagen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens servicecenter

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens servicecenter Regeringsbeslut III 5 2016-12-20 Fi2016/04581/RS (delvis) Finansdepartementet Statens servicecenter FE152 80127Gävle Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens servicecenter Riksdagen har beslutat

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Göteborgs universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Göteborgs universitet Regeringsbeslut III:6 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U2016/04490/UH U2016/05494/BS (delvis) U2016/05636/UH Göteborgs universitet Box 100 405 30 Göteborg Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens historiska museer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens historiska museer Regeringsbeslut 27 2016-12-14 Ku2016/02761/LS (delvis) Kulturdepartementet Statens historiska museer Box 5428 114 84 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens historiska museer Riksdagen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Totalförsvarets rekryteringsmyndighet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Totalförsvarets rekryteringsmyndighet Regeringsbeslut 5-03-02 Fö2016/01252/MFI (delvis) Försvarsdepartementet Totalförsvarets rekryteringsmyndighet Karolinen 65180 Karlstad Regleringsbrev för budgetåret avseende Totalförsvarets rekryteringsmyndighet

Läs mer