Viktigt att betona är att den strategiska inriktningen ännu inte speglar TLV:s förändrade roll i samband med omreglering av apoteksmarknaden.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Viktigt att betona är att den strategiska inriktningen ännu inte speglar TLV:s förändrade roll i samband med omreglering av apoteksmarknaden."

Transkript

1 1 (8) Regeringen Socialdepartementet Stockholm Budgetunderlag för 2010, 2011 och 2012 Inledning TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, står inför stora förändringar under de närmaste åren. Under år 2008 fick vi uppdrag att svara för subvention av tandvård och för referensprislistan för tandvårdsåtgärder. Vi fick också ett uppdrag med anledning av att den svenska apoteksmarknaden omregleras den 1 jul Det innebär en väsentligen förändrad roll för TLV i flera avseenden. Vår bedömning är att vi i år och nästkommande år kommer att behöva en väsentligt högre anslagstilldelning än idag. Det ökade medelsbehovet och behov av högre låneram är en följd av de uppdrag vi har fått avseende statligt tandvårdsstöd och omreglering av apoteksmarknaden samt de effekter dessa uppdrag får på övrig verksamhet bl.a. för arbetsprocesserna kring läkemedelsgenomgångarna. I takt med att antalet anställda inom kärnverksamheten ökat väsentligt och fortsätter att öka, finns behov av att se över bemanningen inom de administrativa stödfunktionerna, liksom bland jurister och inom informations- och IT-verksamheten. Vi har därför påbörjat en större översyn av resursbehoven inom hela myndigheten. Vi ser också över organisationen, arbetsformerna och arbetsprocesserna rent generellt. Vi behöver skapa en mer funktionell och ändamålsenlig organisation som stödjer verksamheten i alla dess delar. För detta arbete anlitar vi organisationskonsulter som biträder ledningen i analysarbetet. Vi anlitar också konsulter för extern projektledning, analys- och företagsekonomisk kompetens för att på kort sikt driva de stora uppdragen kring omregleringen av apoteksmarknaden. Parallellt med detta har rekryteringsprocesser inletts för att säkerställa kompetensen på längre sikt. Vår bedömning är dock att vi under flera år kommer att vara i behov av externt konsultstöd, men i mindre omfattning. Under 2008 disponerade TLV enligt regleringsbrev tkr i anslag. För 2009 har anslagits kr. TLV bedömer anslagsbehovet för 2009 till tkr, för till tkr, tkr respektive tkr. Vi kommer också att behöva en fördubbling av vår låneram. Den är i dag tkr, och vi kommer att behöva tkr redan från år 2009.

2 2 (8) Nuvarande verksamhet TLV:s uppdrag har under åren i huvudsak varit att pröva om ett läkemedel, en förbrukningsartikel ska subventioneras av samhället och därmed ingå i högkostnadsskyddet för läkemedel. Förutom att vi beslutat om vilka nya läkemedel som ska subventioneras har vi systematiskt arbetat med att granska de läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet enligt det regelsystem som gällde före den 1 oktober Detta för att ta ställning till om de ska få ha kvar sin subvention. I våra uppgifter har också ingått att skapa priskonkurrens mellan läkemedel inom ramen för det så kallade generiska utbytessystemet. Det innebär att apoteken byter ut ett läkemedel mot den billigaste läkemedelskopian. Vi har dessutom beslutat om apoteksmarginalen. Apoteksmarginalen är skillnaden mellan apotekets inköps- och försäljningspris. Vi bestämmer hur stor marginalen ska vara för receptbelagda läkemedel. TLV fick 2008 i uppdrag att besluta föreskrifter om vilken tandvård som ska vara subventionerad inom det statliga högkostnadsskyddet och vilka referenspriser som ska gälla för tandvårdsåtgärder. TLV ska även besluta om patienternas karensbelopp och graden av ersättning. I december gavs TLV uppdraget att inom ramen för omregleringen av apoteksmarknaden att förbereda de föreskrifter och organisatoriska förändringar som krävs för att uppnå en väl fungerande apoteksmarknad. Det innebär en väsentligen förändrad roll för TLV i flera avseenden med starka inslag av tillsyn över och uppföljning av utvecklingen på apoteksmarknaden. Strategisk inriktning Viktigt att betona är att den strategiska inriktningen ännu inte speglar TLV:s förändrade roll i samband med omreglering av apoteksmarknaden. Verksamhetsidé Vi verkar för en rationell tandvård och läkemedelsanvändning i samhället. Detta gör vi genom att: fatta beslut av hög kvalitet, bevaka och analysera tandvårds- och läkemedelsområdena, sprida målgruppsanpassad information och samverka nationellt och internationellt. Vision Vi arbetar för att få ut så mycket hälsa som möjligt för de skattepengar som går till tandvård, läkemedel och förbrukningsartiklar.

3 3 (8) Strategiska mål Våra beslut främjar en ändamålsenlig och kostnadseffektiv tandvård och läkemedelsanvändning Subventionssystemet är accepterat i vår omvärld Berörda vårdgivare, förskrivare och beslutsfattare i vården känner till, förstår och följer våra beslut Vi har säkrat tillgången på kompetent personal Strategi Vi ska precisera tillämpningen av våra beslutskriterier. Vi ska också arbeta för att våra beslutskriterier blir kända och diskuteras i den allmänna sjukvårdsdebatten. Reglerna för statlig subvention av tandvård ska förfinas. Vi ska etablera en dialog med beslutsfattare och andra aktörer i vården om implementeringen av våra beslut. Vi ska också verka för att sjukvården utvecklar informationskanaler som ger förskrivarna tillgång till information om våra beslut i förskrivningsögonblicket. Vi ska arbeta för att tillämpningen av våra beslut följs upp. Vi ska också arbeta för att få bättre kunskaper om läkemedels effekt och kostnader för användning i den kliniska vardagen. Vi ska kontinuerligt sträva efter att förbättra kvaliteten och effektiviteten i vårt arbete. Vi ska säkra tillgången på kompetent personal genom att vara en attraktiv arbetsplats som ger goda utvecklingsmöjligheter och där det är meriterande att vara anställd. Anslagsbehov för 2009 Apoteksmarknaden Regeringen har till riksdagen lämnat förslag som innebär en omreglering av apoteksmarknaden från och med den 1 juli Målen med omregleringen är: - att ge konsumenterna ökad tillgänglighet till läkemedel, bättre service och ett bättre tjänsteutbud och - låga läkemedelskostnader till nytta för konsumenten och det offentliga TLV har i samband med omregleringen av apoteksmarknaden fått regeringens uppdrag att utforma de föreskrifter och organisatoriska förändringar som krävs för att uppnå en väl fungerande apoteksmarknad. Myndigheten ska också redovisa hur lönsamheten ska bedömas, bestämmas och följas upp och hur handelsmarginalen ska beräknas. Vidare ska utredningen bl. a. omfatta hur öppenvårdsapotekens inköps- och försäljningspris ska fastställas och justeras, förutsättningar för utbyte av läkemedel etc. TLV:s roll kommer i och med detta att breddas och utvecklas. Det innebär en väsentligen förändrad roll för TLV i flera avseenden med starka inslag av tillsyn över och uppföljning av utvecklingen på apoteksmarknaden. Detta medför bl.a att: - Myndighetens möjligheter att agera vid prissättning bör ses över och utvecklas - Förtydliga och effektivisera regelverket

4 4 (8) - Utveckla tillämpningen av prissättningen av originalläkemedel - Effektivt tillämpa och övervaka prissättningsmodellen för generiska läkemedel - Utveckla myndighetens roll till en kvalificerad bedömare av apoteksmarknadens lönsamhet - Utveckla både kompetens och organisation Med hänsyn till den korta tid som återstår till dess att omregleringen ska vara genomförd kommer TLV att för sitt uppdrag behöva anlita extern konsulthjälp i högre grad än tidigare. Parallellt med detta påbörjas rekryteringsprocesser för att säkerställa kompetens på längre sikt. TLV:s bedömning är dock att externt konsultstöd kommer att krävas under flera år men i mindre omfattning än i det initiala skedet. Detta ryms inte inom anslaget för TLV bedömer behovet för detta av ytterligare anslag till miljoner kronor. Läkemedelsförmånerna Utvecklingen på området för ansökningar om läkemedelsförmåner kommer såvitt TLV kan bedöma inte att förändras nämnvärt under året. TLV bedömer att verksamheten kan bedrivas med medel enligt tidigare beräkningar. Genomgången av läkemedelssortimentet TLV har i uppdrag att göra en genomgång läkemedelssortimentet och pröva om läkemedlen ska vara subventionerade även i framtiden. Den prognos som vi lämnade i årsredovisningen för 2008 är att hela genomgången av läkemedelssortimentet kommer att vara klar under första halvåret Vi räknar då med att vi fortsättningsvis ska kunna avsluta granskningar av i snitt fyra läkemedelsgrupper per år. Som också framgår av årsredovisningen kommer vi dock under 2009 att se över vårt arbetssätt när det gäller genomgången och se hur vi kan öka hastigheten. TLV bedömer att verksamheten kan bedrivas med medel enligt tidigare beräkningar, dvs. inom ramen för tidigare utökat anslag. Tandvårdsstöd Under 2009 kommer en översyn av regelverket för statlig subvention av tandvård göras. Efter att reglerna varit i tillämpning ett halvt år finns bättre underlag för vilka kompletteringar som är nödvändiga både i form av regler och allmänna råd. Utöver kompletteringar finns skäl till fördjupad genomgång inom flera områden. Vidare ska en modell för omräkning av referenspriser utarbetas. Den modell för uppföljning av det statliga tandvårdsstödet som förberetts avses färdigställas. Omfattningen av denna insats är svårbedömd och i viss mån beroende av vilka statistikkällor som görs tillgängliga för myndigheten. Om flexibel användning av befintlig statistik hos övriga berörda myndigheter inte är möjlig, krävs det att TLV både köper in information och sammanfogar den i uppföljningsmodellen. Detta leder till merkostnader men är nödvändigt för att ansvaret för kostnadskontrollen för tandvårdsstödet ska kunna realiseras.

5 5 (8) Utbildning om tandvårdsstödet kommer att genomföras för olika grupper av nyckelpersoner inom tandvården, såväl den offentliga som privata. Utbildningen kommer också att inkludera de myndigheter som har behov av detaljkunskap om regelverket. TLV bedömer att verksamheten kan bedrivas med medel enligt tidigare beräkningar, dvs. inom ramen för tidigare utökat anslag. Informationsverksamheten Informationsavdelningen arbetar till stor del med kommunikation kring våra beslut om läkemedel. Sedan 2008 har vi även ett visst informationsansvar för tandvårdsreformen även om Försäkringskassan har haft huvudansvaret för information. Under 2009 räknar vi med att informationsinsatserna kommer att öka. Arbetet med information kring tandvård kommer att öka samtidigt som vi har viktiga uppdrag inom omregleringen av Apoteket som också kommer att kräva större informationsinsatser. En större organisation kommer också ställa krav på att vi utvecklar vår interna kommunikation. En viktig del i den strategiska inriktningen för 2009 är att öka kommunikationsinsatserna mot landstingen som är en viktig målgrupp för att TLV ska få genomslag för sina beslut om läkemedel. TLV kommer också med oförminskad kraft fortsätta samverkan med övriga myndigheter på läkemedelsområdet för att vi så långt som möjligt ska uppfattas som en röst ute i landstingen. TLV bedömer att verksamheten kan bedrivas med medel enligt tidigare beräkningar, dvs. inom ramen för tidigare utökat anslag. Administrativa stödfunktioner Vi har fördubblat vår lokalyta jämfört med år Under år 2009 vidtar arbetet med att bemanna stödfunktionerna inom myndigheten. Vår bedömning är att vi kommer att behöva rekrytera medarbetare både inom IT, ekonomi, upphandling och juridiskt stöd under år TLV bedömer att verksamheten kan bedrivas med medel enligt tidigare beräkningar, dvs. inom ramen för tidigare utökat anslag. Anslagsbehov för åren 2010, 2011, 2012 Vi har i vår inledning översiktligt beskrivit behovet av betydligt större anslag för åren Vi behöver också en fördubbling av låneramen redan från år Vi äskar också en utökning av räntekontokrediten till tkr. Apoteksmarknaden Vi förutser också att behovet av tillsyn på området apoteksmarknaden successivt kommer att öka under 2010, 2011,och 2012 när omregleringen av apoteksmarknaden lockar nya aktörer att etablera sig på den svenska marknaden. Det kräver att TLV får resurser som gör det möjligt för TLV att svara upp mot de krav som ställs på myndigheten vid en sådan utveckling. TLV har svårt att i dagsläget bedöma vilka ytterligare medel som behövs för detta. Läkemedelsförmånerna TLV har fått regeringens uppdrag att senast den 31 december 2009 analysera och lämna förslag om hur myndighetens tillämpning av prissättning baserad på samhällsnyttan kan utvecklas i syfte att åstadkomma prispress på läkemedel utan generisk konkurrens. Förändringar i regelverket innebär också ändrade förutsättningar för arbetet med ansökningsärenden. De författningsreglerade handläggningstiderna begränsar utrymmet för att

6 6 (8) hantera förändringarna inom ramen för befintliga resurser. Detta kan leda till att myndigheten tvingas till att utöka bemanningen. Det innebär att myndigheten kan behöva tillföras ytterligare resurser för att kunna svara upp mot de krav detta ställer på oss. Eventuella förändringar i regelverket kan tidigast förväntas träda ikraft under andra halvåret Omfattningen av dessa resursbehov är i dagsläget svårbedömt. Genomgången av läkemedelssortimentet Hittills har vi avslutat granskningen av sex grupper av 49 läkemedelsgrupper inom läkemedelsgenomgången. Våra genomgångar har lett till att medlen inom läkemedelsförmånerna används mera kostnadseffektivt än tidigare. Besluten i de fyra genomgångar som vi avslutat det senaste året kan enligt våra beräkningar frigöra sammanlagt 485 miljoner kronor per år av de medel som avsatts för läkemedelsförmånerna. Det är pengar som kan användas till annan angelägen läkemedelsbehandling. Av dessa medel frigörs 315 miljoner kronor på grund av att vi beslutade att ta ut ett antal läkemedel ur läkemedelsförmånerna och att många läkemedelsföretag sänkt priserna på sina produkter för att undvika att de skulle förlora subventionen. För att resterande 170 miljoner kronor ska frigöras förutsätts att läkarna följer vårt beslut om att begränsa subventionen för de så kallade ARB-läkemedlen mot högt blodtryck. Vi anser att det är angeläget att öka hastigheten i genomgången av läkemedelssortimentet. Detta eftersom det finns en stor potential att ytterligare förbättra kostnadseffektiviteten i användningen av medlen inom läkemedelsförmånerna. För att vi ska kunna åstadkomma en avsevärd höjning av takten i genomgången behöver vi dock tillföras mera medel. Vi föreslår mot denna bakgrund att vårt anslag höjs med 9 miljoner kronor per år från och med Det är vår bedömning att en sådan nivåhöjning av anslaget gör att vi kan avsluta granskningen av ytterligare fyra läkemedelsgrupper per år. Tandvårdsstöd Från och med 2010 förväntas Socialstyrelsen utge nationella riktlinjer för tandvård, vilket kräver att TLV anpassar reglerna för statlig subvention. Översyn av TLV:s föreskrifter kan därmed bli nödvändigt. Kvarstående arbete med fördjupad genomgång av vissa områden kommer även att omfatta 2010 och del av Utbildning om tandvårdsstödet förväntas under perioden fortsätta med samma omfattning som tidigare eftersom förändringar av föreskrifterna kommer att göras. TLV bedömer att verksamheten kan bedrivas med medel enligt tidigare beräkningar, dvs. inom ramen för tidigare utökat anslag.

7 7 (8) Informationsverksamheten Under förväntar vi oss informationsinsatserna kommer att öka ytterligare inom samtliga våra tre områden. TLV bedömer dock att kostnader för ytterligare genomgångar ryms inom de 9 miljoner kr som äskats för genomgången. Utveckling av IT-stöd Det kommande uppdraget om tillsyn av apoteksmarknaden och tillsyn över apotekens hantering av läkemedelsförmånerna kräver utbyggnad av TLV:s statistiksystem. Stora mängder data kommer att levereras från ASAB (Apotekens Serviceaktiebolag) vilket kräver utvecklig av funktioner, uppgradering av datakapacitet, ökade kostnader för licenser och kapacitetsuppbyggnad. Finansiering Anslag tkr År År År År År Utgiftsområde 09 Anslag 13:9, ap Avgiftsinkomster som disponeras Övriga inkomster som disponeras Summa Investeringsbehov för åren 2010, 2011 och 2012 Utfall År 2008 Prognos År 2009 Prognos År 2010 Prognos År 2011 Prognos År 2012 IB Lån i RGK Beräknad nyupplåning varav för immateriella AT Beräknad amortering UB lån i RGK Föreslagen låneram Beräknad ränteutgift Ränteantaganden 4% 4% 4% 4% 4%

8 8 (8) Finansiering av räntor och armorteringar Anslagskredit för åren 2010, 2011 och 2012 Vi önskar att få disponera en anslagskredit på ramanslag om 3 %. Räntekontokredit för åren 2010, 2011 och 2012 Vi har för närvarande en räntekontokredit hos riksgäldskontoret om tkr. Vår bedömning är att det behovet att öka till tkr för åren Avgiftsbelagd verksamhet och bemyndiganden för åren 2010, 2011 och 2012 Vi bedriver ingen avgiftsbelagd verksamhet. Vi har inget behov av att göra åtaganden enligt 20 anslagsförordningen (1996:1189). Delges: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret

Vår vision: Mesta möjliga hälsa för skattepengarna

Vår vision: Mesta möjliga hälsa för skattepengarna Vårt apoteksuppdrag 2 Vår vision: Mesta möjliga hälsa för skattepengarna Vi reglerar apoteksmarknaden Vi styr apoteksmarknaden bland annat genom reglerna för det generiska utbytet. Vi är en av flera myndigheter

Läs mer

Budgetunderlag

Budgetunderlag 1 (10) Datum 2011-03-01 Diarienummer Dnr Regeringen Socialdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag 2012-2014 Sammanfattning och förslag Med stöd av vad som framförs i budgetunderlaget föreslår TLV

Läs mer

Utbyte av läkemedel med generisk konkurrens. Regelverk och bakgrund

Utbyte av läkemedel med generisk konkurrens. Regelverk och bakgrund Utbyte av läkemedel med generisk konkurrens Regelverk och bakgrund Reglerna för generiskt utbyte har vidareutvecklats Generiskt utbyte sedan 2002 Uppdaterade regler 2009 med anledning av att den svenska

Läs mer

Budgetunderlag för åren 2016-2018

Budgetunderlag för åren 2016-2018 Dnr: 11 2009:637 Budgetunderlag för åren 2016-2018 Budgetunderlag Dnr 11-2013:1106 Budgetunderlag Dnr: 11-2015:1340 Innehåll Innehåll... 2 1 Statens skolinspektions förslag... 3 2 Statens skolinspektion

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren

Budgetunderlag för budgetåren BUDGETUNDERLAG 1 (10) Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag för budgetåren 2020 2022 Enligt förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ska myndigheterna

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren

Budgetunderlag för budgetåren BUDGETUNDERLAG 1 (10) Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag för budgetåren 2019 2021 Enligt förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag ska myndigheterna

Läs mer

Uppdrag angående förberedande åtgärder med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden delredovisning

Uppdrag angående förberedande åtgärder med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden delredovisning Vår beteckning Dnr 2507/2008 Solna 2009-02-23 Registrator Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Uppdrag angående förberedande åtgärder med anledning av omregleringen av apoteksmarknaden delredovisning S2008/10720/HS

Läs mer

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax KONKURRENSVERKET Budgetunderlag för 2017 2019 KKV1000, v1.2, 2011-02-05 2016-02-04 Dnr 42/2016 1 (6) Budgetunderlag för budgetåren 2017, 2018 och 2019 I enlighet med förordning (2000:605) om årsredovisning

Läs mer

Budgetunderlag för åren 2015-2017

Budgetunderlag för åren 2015-2017 Dnr: 11 2009:637 Budgetunderlag för åren 2015-2017 Budgetunderlag Dnr 11-2013:1106 Budgetunderlag Dnr: 11-2014:1562 Innehåll Innehåll... 2 1 Statens skolinspektions förslag... 3 2 Statens skolinspektion

Läs mer

Ny Apoteksutredning vad innebär uppdraget?

Ny Apoteksutredning vad innebär uppdraget? Ny Apoteksutredning vad innebär uppdraget? Frukostseminarium - Dagens Medicin den 13 januari 2016 Inriktningen bör vara att skapa en säker, effektiv och jämlik läkemedelsförsörjning och en apoteksmarknad

Läs mer

2 (6) Beteckning. Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret

2 (6) Beteckning. Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 2 (6) Beteckning Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 3 (6) Beteckning 1. Säkerställande av samlingarnas långsiktiga

Läs mer

Sammanfattning Nya apoteksmarknadsutredningen har bland annat i uppdrag att analysera om apotekens marginal bör regleras för receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna. Utredningen ska överväga

Läs mer

BUDGETUNDERLAG 2010 2012

BUDGETUNDERLAG 2010 2012 : 29-2-27 Dnr 21-163-29 BUDGETUNDERLAG 21 212 Nedan presenteras budgetunderlag upprättat enligt föreskrifterna till Förordning (2:65) om årsredovisning och budgetunderlag. VERKSAMHETENS FINANSIERING (tkr)

Läs mer

Dnr 2015 00597 BUDGETUNDERLAG

Dnr 2015 00597 BUDGETUNDERLAG Dnr 2015 00597 BUDGETUNDERLAG 2016 1 Dnr 2015 00597 Innehållsförteckning Följebrev 2 Investeringar i forskning och innovation 3 Budgetförslag för budgetåren 2016-2018 4 Regelförteckning 4 Investeringar

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Inspektionen för vård och omsorg

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Inspektionen för vård och omsorg Regeringsbeslut I:6 2017-12-18 S2017/07302/RS (delvis) Socialdepartementet Inspektionen för vård och omsorg Box 45184 104 30 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Inspektionen för vård och omsorg

Läs mer

Utbyte av läkemedel på apotek - regler och samband

Utbyte av läkemedel på apotek - regler och samband Utbyte av läkemedel på apotek - regler och samband Modul 1 Maj 2010 Till denna modul hör ytterligare två utbildningsmoduler - Utbyte av läkemedel på apotek de olika aktörernas roller - Utbyte av läkemedel

Läs mer

Budgetunderlag för åren 2014-2016

Budgetunderlag för åren 2014-2016 Dnr: 11 2009:637 Budgetunderlag för åren 2014-2016 Budgetunderlag Dnr 11-2013:1106 Budgetunderlag Dnr: 11-2013:1106 Innehåll Innehåll... 2 1 Statens skolinspektions förslag... 3 2 Statens skolinspektion

Läs mer

- de olika aktörernas roller

- de olika aktörernas roller Utbyte av läkemedel på apotek - de olika aktörernas roller Modul 2 Maj 2010 Till denna modul hör ytterligare två utbildningsmoduler - Utbyte av läkemedel på apotek regler och samband - Utbyte av läkemedel

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016

Budgetunderlag 2014-2016 Regeringen Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Budgetunderlag 2014-2016 Statens försvarshistoriska museer överlämnar budgetunderlag 2014-2016 enligt förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag.

Läs mer

Yttrande över betänkandet Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel, (SOU 2017:76) 17 LS

Yttrande över betänkandet Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel, (SOU 2017:76) 17 LS Yttrande över betänkandet Enhetliga priser på receptbelagda läkemedel, (SOU 2017:76) 17 LS 2017-1353 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-01-17 LS 2017-1353 Landstingsstyrelsen Yttrande över

Läs mer

Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet

Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet Budgetunderlag för Universitetskanslersämbetet 2019-2021 Reg. nr. 121-96-18 Utgiven av Universitetskanslersämbetet 2018 Författare: Ledningskansliet och Avdelningen för verksamhetsstöd Universitetskanslersämbetet

Läs mer

Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23)

Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-05-22 S2013/3153/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Ersättning vid läkemedelsskador och miljöhänsyn i läkemedelsförmånerna (SOU 2013:23) Sammanfattning

Läs mer

Statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmånerna m.m. för år 2015

Statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmånerna m.m. för år 2015 Statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmånerna m.m. för år 2015 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Inledning Staten och Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Vi vill främja god hälsa och samtidigt hushålla med samhällets resurser. Det gör vi genom att granska och besluta om vilka läkemedel och tandvårdsbehandlingar som

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Regeringsbeslut I:8 2018-08-30 S2018/04686/FS Socialdepartementet Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Box22520 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Regeringsbeslut III:6 Socialdepartementet 2016-12-20 S2016/07779/RS (delvis) Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Box 22520 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Tandvårds- och

Läs mer

Glukosamin utesluts ur högkostnadsskyddet Tidigarelagda beslut i TLV:s genomgång av smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel

Glukosamin utesluts ur högkostnadsskyddet Tidigarelagda beslut i TLV:s genomgång av smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel Glukosamin utesluts ur högkostnadsskyddet Tidigarelagda beslut i TLV:s genomgång av smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel Presenterades 16 februari 2010 Besluten träder i kraft den 15 maj

Läs mer

Genomgången av läkemedel vid blodfettrubbningar. Presenterades 12 februari 2009 Besluten träder i kraft den 1 juni 2009

Genomgången av läkemedel vid blodfettrubbningar. Presenterades 12 februari 2009 Besluten träder i kraft den 1 juni 2009 Genomgången av läkemedel vid blodfettrubbningar Presenterades 12 februari 2009 Besluten träder i kraft den 1 juni 2009 Det här gör TLV TLV är en myndighet under Socialdepartementet Beslutar om pris på

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren 2013 2015 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

Budgetunderlag för budgetåren 2013 2015 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) 2012-02-28 1 (13) Kopia till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Regeringsbeslut III:2 2017-03-09 S2017/01563/FS Socialdepartementet Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Box 22520 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Läs mer

Budgetunderlag för

Budgetunderlag för KONKURRENSVERKET Budgetunderlag för 2018 2020 KKV1000, v1.2, 2011-02-05 2016-02-16 Dnr 75/2017 1 (9) Budgetunderlag för budgetåren 2018, 2019 och 2020 I enlighet med förordning (2000:605) om årsredovisning

Läs mer

Budgetunderlag

Budgetunderlag Årsplan 2007 maj juni juli augusti september oktober november december v.27 v.36 v.45 v.40 1 l v.14 2 o 3 t 3 s 4 m v.23 4 o 5 t 5 s 6 m v.32 6 t 7 f 7 s 8 m v.41 8 t 9 f 4 f 5 t 6 7 8 5 l 6 7 v.37 v.46

Läs mer

Utbyte av läkemedel på apotek - regler och samband

Utbyte av läkemedel på apotek - regler och samband Utbyte av läkemedel på apotek - regler och samband Modul 1 Maj 2010 Till denna modul hör ytterligare två utbildningsmoduler - Utbyte av läkemedel på apotek de olika aktörernas roller - Utbyte av läkemedel

Läs mer

Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2007

Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2007 1(7) 2006-02-28 Dnr 2006-428 Till Regeringen Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Revisorsnämndens budgetunderlag för räkenskapsåret 2007 Revisorsnämnden (RN) överlämnar härmed budgetunderlag för räkenskapsåret

Läs mer

Frågor och svar TLV:s omprövning av subvention för läkemedlet Nexium, enterotabletter

Frågor och svar TLV:s omprövning av subvention för läkemedlet Nexium, enterotabletter Frågor och svar TLV:s omprövning av subvention för läkemedlet Nexium, enterotabletter Offentliggörs 101020 TLV:s utredning och beslut om subvention av Nexium 1.Vad har TLV kommit fram till i omprövningen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Myndigheten för vård- och omsorgsanalys

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Regeringsbeslut III:8 2016-12-20 S2016/07779/RS (delvis) Socialdepartementet Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Box 6070 102 31 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Myndigheten för

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Inspektionen för vård och omsorg

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Inspektionen för vård och omsorg Regeringsbeslut III:13 2016-12-20 S2016/07779/RS (delvis) Socialdepartementet Inspektionen för vård och omsorg Box 45184 104 30 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Inspektionen för vård och

Läs mer

Budgetunderlag för budgetåren för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

Budgetunderlag för budgetåren för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) 1 (14) Kopia till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Naturhistoriska riksmuseet

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Naturhistoriska riksmuseet Regeringsbeslut I:23 2017-12-13 Ku2017/02582/LS (delvis) Kulturdepartementet Naturhistoriska riksmuseet Box 50007 104 05 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Naturhistoriska riksmuseet Riksdagen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens geotekniska institut

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens geotekniska institut Regeringsbeslut I:26 2017-12-13 M2017/03031/S Miljö- och energidepartementet Statens geotekniska institut Olaus Magnus väg 35 581 93 Linköping Regleringsbrev för budgetåret avseende Statens geotekniska

Läs mer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer Yttrande över slutbetänkandet Tydligare ansvar och regler för läkemedel (SOU 2018:89 tackar för möjligheten att få lämna synpunkter på slutbetänkandet. Det är viktig utredning då det är mer än 20 år sedan

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Barnombudsmannen

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Barnombudsmannen Regeringsbeslut II:1 2017-12-18 S2017/07302/RS (delvis) Socialdepartementet Barnombudsmannen Box 22106 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Barnombudsmannen Riksdagen har för budgetåret

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26. Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26. Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Läkemedels- och apoteksutredningen (S 2011:07) Dir. 2013:26 Beslut vid regeringssammanträde den 7 mars 2013 Förlängning av uppdraget Regeringen beslutade den 16 juni

Läs mer

KONKURRENSVERKET BUDGETUNDERLAG FÖR

KONKURRENSVERKET BUDGETUNDERLAG FÖR 2013 KONKURRENSVERKET BUDGETUNDERLAG FÖR 2015 2017 KKV1000, v1.2, 2011-02-05 2014-02-06 Dnr 80/2014 1 (7) Budgetunderlag för budgetåren 2015, 2016 och 2017 I enlighet med förordning (2000:605) om årsredovisning

Läs mer

Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel

Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel Socialutskottets betänkande 2017/18:SoU31 Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag om ändringar i lagen om läkemedelsförmåner

Läs mer

2 (7) Beteckning. Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret

2 (7) Beteckning. Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 2 (7) Beteckning Sändlista: Finansdepartementet Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret 3 (7) Beteckning INLEDNING Under en följd av år har allmänna

Läs mer

Yttrande över Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel (Ds 2017:29)

Yttrande över Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel (Ds 2017:29) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig Havs- över kvaliteten

Läs mer

Utbyte av läkemedel. Sofie Berge och Karin Andersson Utredare, TLV

Utbyte av läkemedel. Sofie Berge och Karin Andersson Utredare, TLV Utbyte av läkemedel Sofie Berge och Karin Andersson Utredare, TLV Innehåll Första timmen: Läkemedelsverket (LV) Andra timmen: Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) TLV:s uppdrag, organisation och

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Svenska institutet för europapolitiska studier

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Svenska institutet för europapolitiska studier Regeringsbeslut IV:1-03-16 SB/00489/FCK Statsrådsberedningen Svenska institutet för europapolitiska studier Fleminggatan 20 11226 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Svenska institutet för

Läs mer

Fi2018/00740/KO. Fastighetsmäklarinspektionen Box Karlstad

Fi2018/00740/KO. Fastighetsmäklarinspektionen Box Karlstad Regeringsbeslut II 2-04-05 Fi/00740/KO Finansdepartementet Fastighetsmäklarinspektionen Box 5045 650 05 Karlstad Regleringsbrev för budgetåret avseende Fastighetsmäklarinspektionen Riksdagen har för budgetåret

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Statens beredning för medicinsk utvärdering

Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Statens beredning för medicinsk utvärdering Regeringsbeslut I:14 2011-12-20 S2011/11229/VS(delvis) Socialdepartementet Statens beredning för medicinsk utvärdering Box 5650 114 86 STOCKHOLM Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Statens beredning

Läs mer

Budgetunderlag

Budgetunderlag Budgetunderlag 2020 2022 Innehåll 1 HEMSTÄLLAN... 2 2 OMVÄRLDSANALYS... 3 3 STRATEGISK INRIKTNING... 5 4 UTGIFTSOMRÅDE 7, 1:1 BISTÅNDSVERKSAMHET... 8 4.1 AP.1 HUMANITÄRA INSATSER... 8 4.2 AP.2 INFORMATIONS-

Läs mer

Motiv för utökning av Arbetsmiljöverkets ramanslag från och med år 2016

Motiv för utökning av Arbetsmiljöverkets ramanslag från och med år 2016 Budgetunderlag 2016-2018, Bilaga 1 Datum Vår beteckning 2015-02-20 2014/118654 Bilaga 1 Motiv för utökning av Arbetsmiljöverkets ramanslag från och med år 2016 Nuläge I årsredovisningen avseende år 2014

Läs mer

TLVs ansvar på den omreglerade apoteksmarknaden 12/5/2011 TLVS UPPDRAG PÅ DEN OMREGLERADE APOTEKSMARKNADEN

TLVs ansvar på den omreglerade apoteksmarknaden 12/5/2011 TLVS UPPDRAG PÅ DEN OMREGLERADE APOTEKSMARKNADEN TLVS UPPDRAG PÅ DEN OMREGLERADE APOTEKSMARKNADEN 2011-11-28 1 TLVs ansvar på den omreglerade apoteksmarknaden Nivå och konstruktion av den ersättning som apoteken erhåller för sitt uppdrag Generiskt utbyte

Läs mer

Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel DS 2017:29

Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel DS 2017:29 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Magnus Thyberg TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-10-24 1 (3) Yttrande över Departementspromemoria Utökade möjligheter till utbyte av läkemedel

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Justitiekanslern

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Justitiekanslern Regeringsbeslut 1:22 Justitiedepartementet 2017-12-13 Ju2017/08263/Å Ju2017/09205/Å (delvis) Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Justitiekanslern Riksdagen

Läs mer

Regeringens proposition 2007/08:145

Regeringens proposition 2007/08:145 Regeringens proposition 2007/08:145 Byte av namn på Läkemedelsförmånsnämnden Prop. 2007/08:145 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 24 april 2008 Fredrik Reinfeldt Göran

Läs mer

1 Budgetunderlag för budgetåren 2017 2019 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)

1 Budgetunderlag för budgetåren 2017 2019 för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) 1 (14) Kopia till: Arbetsgivarverket Ekonomistyrningsverket Finansdepartementet Riksdagens utredningstjänst Riksrevisionen Statskontoret Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statskontoret

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statskontoret Regeringsbeslut III 9 2016-12-20 Fi2016/04581/RS (delvis) Finansdepartementet Statskontoret Box 8110 104 20 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statskontoret Riksdagen har beslutat om

Läs mer

Remissvar: Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna - TLV

Remissvar: Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna - TLV Sundbyberg 2015-09-01 Dnr.nr: S2014/3698/FS Vår referens: Sofia Karlsson s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Remissvar: Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför läkemedelsförmånerna

Läs mer

Ku2017/02634/DISK (delvis) Diskrimineringsombudsmannen. Box Solna

Ku2017/02634/DISK (delvis) Diskrimineringsombudsmannen. Box Solna Regeringsbeslut I:4 2017-12-18 Ku2017/02634/DISK (delvis) Kulturdepartementet Diskrimineringsombudsmannen Box 4057 16904Solna Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Diskrimineringsombudsmannen Riksdagen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Naturhistoriska riksmuseet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Naturhistoriska riksmuseet Regeringsbeslut 29 2016-12-14 Ku2016/02761/LS (delvis) Kulturdepartementet Naturhistoriska riksmuseet Box 50007 104 05 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Naturhistoriska riksmuseet Riksdagen

Läs mer

Yttrande avseende SOU 2014:20 Läkemedel för särskilda behov (dnr S2014/3091/FS)

Yttrande avseende SOU 2014:20 Läkemedel för särskilda behov (dnr S2014/3091/FS) Datum Diarienummer 1 (8) 2014-10-23 2171/2014 Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Yttrande avseende SOU 2014:20 Läkemedel för särskilda behov (dnr S2014/3091/FS)

Läs mer

Delbetänkandet SOU 2012:75, Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden

Delbetänkandet SOU 2012:75, Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden REMISSVAR 1 (8) ERT ER BETECKNING 2012-11-16 S2012/7587/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkandet SOU 2012:75, Pris, tillgång och service fortsatt utveckling av läkemedels-

Läs mer

Skolverket. Budgetunderlag. 2 (13) Dnr 10-2009:110

Skolverket. Budgetunderlag. 2 (13) Dnr 10-2009:110 2 (13) 1 NUVARANDE OCH KOMMANDE VERKSAMHET... 3 1.1 MYNDIGHETENS LÅNGSIKTIGA FINANSIERING... 3 Ett långsiktigt behov av ytterligare resurser... 3 Balansen mellan förvaltnings- och sakanslag... 4 Slutsats...

Läs mer

Ku2017/02634/DISK. Delegationen mot segregation c/o Kommittén om inrättande av en delegation mot segregation(ku 2017:01) Stockholm

Ku2017/02634/DISK. Delegationen mot segregation c/o Kommittén om inrättande av en delegation mot segregation(ku 2017:01) Stockholm Regeringsbeslut II:1 2017-12-21 Ku2017/02634/DISK Kulturdepartementet Delegationen mot segregation c/o Kommittén om inrättande av en delegation mot segregation(ku 2017:01) 103 33 Stockholm Regleringsbrev

Läs mer

Vårt uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som går till subvention av läkemedel, förbrukningsartiklar och tandvård.

Vårt uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som går till subvention av läkemedel, förbrukningsartiklar och tandvård. Årsredovisning 2009 Vårt uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som går till subvention av läkemedel, förbrukningsartiklar och tandvård. ÅRSREDOVISNING 2009 Innehåll GD HAR ORDET...

Läs mer

Förslag till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter (2009:xx) om avgift till Apotekens Service Aktiebolag

Förslag till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter (2009:xx) om avgift till Apotekens Service Aktiebolag 1 (1) Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket Vår beteckning Diarie nr 1100/2009 Solna 2009-05-20 Enligt sändlista Remiss Förslag till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter (2009:xx) om avgift

Läs mer

Bemyndigande att underteckna en överenskommelse om statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmånerna m.m.

Bemyndigande att underteckna en överenskommelse om statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmånerna m.m. Protokoll vid regeringssammanträde I:13 1 bilaga 2018-01-25 S2014/05492/FS S2018/00564/FS (delvis) Socialdepartementet Bemyndigande att underteckna en överenskommelse om statens bidrag till landstingen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens beredning för medicinsk och social utvärdering

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens beredning för medicinsk och social utvärdering Regeringsbeslut I:11 2017-12-18 S2017/07302/RS (delvis) Socialdepartementet Statens beredning för medicinsk och social utvärdering Box 6183 102 33 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende

Läs mer

Läkemedelsförsörjning omreglerad apoteksmarknad Rapport 2-10

Läkemedelsförsörjning omreglerad apoteksmarknad Rapport 2-10 LANDSTINGET I VÄRMLAND 2010-09-30 Rev/10013 Revisorerna Johan Magnusson/Anders Marmon Läkemedelsförsörjning omreglerad apoteksmarknad Rapport 2-10 Läkemedelsförsörjning omreglerad apoteksmarknad Inledning

Läs mer

Frågor och svar om TLV:s föreskrifter med anledning av apoteksmarknadens omreglering

Frågor och svar om TLV:s föreskrifter med anledning av apoteksmarknadens omreglering 1 (9) Frågor och svar om TLV:s föreskrifter med anledning av apoteksmarknadens omreglering Senast uppdaterat 090709 Allmänt 1 Vilka föreskrifter har TLV gett ut med anledning av apoteksomregleringen? TLVFS

Läs mer

Arbetsmiljöverkets budgetunderlag för åren 2016-2018

Arbetsmiljöverkets budgetunderlag för åren 2016-2018 ARBETSMILJÖ ~ VERKET Budgetunderlag 2016-2018 Datum Vår beteckning 2015-02-20 AE 2014/118654 Sid 1 (2) Enheten för ekonomi och planering Kerstin Lindberg, 010-730 96 01 arbetsmiljover ket@av.se Regeringen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Myndigheten för delaktighet

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Myndigheten för delaktighet II:2 Socialdepartementet 2018-12-21 S2018/02668/FST S2018/04505/FST S2018/05244/FST m.fl. Se bilaga 1 Myndigheten för delaktighet Box 1210 172 24 Sundbyberg Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende

Läs mer

Utbyte av läkemedel utan subvention

Utbyte av läkemedel utan subvention Utbyte av läkemedel utan subvention Tillåt frivillig utbytbarhet och priskonkurrens på receptbelagda läkemedel utan subvention Läkemedel som inte subventioneras (d.v.s. inte ingår i läkemedelsförmånen)

Läs mer

A2018/01420/SV. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering Box Uppsala

A2018/01420/SV. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering Box Uppsala Regeringsbeslut 9 2018-06-28 A2018/01420/SV Arbetsmarknadsdepartementet Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering Box 513 751 20 Uppsala Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende E-hälsomyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende E-hälsomyndigheten Regeringsbeslut III:23 2014-12-18 S2014/8929/SAM (delvis) Socialdepartementet E-hälsomyndigheten Ringvägen 100 118 60 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende E-hälsomyndigheten Riksdagen har beslutat

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Barnombudsmannen

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Barnombudsmannen Regeringsbeslut II:10 2016-12-20 S2016/07779/RS (delvis) Socialdepartementet Barnombudsmannen Box 22106 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Barnombudsmannen Riksdagen har beslutat

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Specialpedagogiska skolmyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Specialpedagogiska skolmyndigheten Regeringsbeslut I:3 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U2016/03693/S U2016/04651/S U2016/05494/BS (delvis) m.fl. Se bilaga 1 Specialpedagogiska skolmyndigheten Box 1100 871 29 Härnösand Regleringsbrev

Läs mer

Nytt regelverk för apoteksmarknaden. Seminarium

Nytt regelverk för apoteksmarknaden. Seminarium Nytt regelverk för apoteksmarknaden Seminarium 2009-08-25 1 Dagens program Vad är TLV TLV och apoteksomregleringen Förklaring av gällande föreskrifter ASAB Handelsmarginal Utbyte av generiska läkemedel

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Kungl. biblioteket

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Kungl. biblioteket Regeringsbeslut III:37 Utbildningsdepartementet 2017-12-18 U2017/05023/BS (delvis) U2017/05087/F Kungl. biblioteket Box 5039 102 41 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret avseende Kungl. biblioteket Riksdagen

Läs mer

får förändrad subvention Besluten träder i kraft den 15 oktober 2010

får förändrad subvention Besluten träder i kraft den 15 oktober 2010 Triptanläkemedel mot migrän får förändrad subvention Presenterades 6 juli 2010 Presenterades 6 juli 2010 Besluten träder i kraft den 15 oktober 2010 Dessa läkemedel har TLV granskat Triptanläkemedel har

Läs mer

Yttrande avseende Ds 2014:9 En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst

Yttrande avseende Ds 2014:9 En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst Datum Diarienummer 1 (6) 2014-06-17 1137/2014 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande avseende Ds 2014:9 En samlad kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård och socialtjänst S2014/2639/SAM Tandvårds-

Läs mer

Svar på remiss av slutbetänkande SOU 2018:89 Tydligare ansvar och regler för läkemedel

Svar på remiss av slutbetänkande SOU 2018:89 Tydligare ansvar och regler för läkemedel 1 (6) Tjänsteställe, handläggare Staben Hälso- och sjukvård, Lennart Frommegård Datum 2019-04-25 Dnr: 19RS1972 Externt diarienummer S2019/00100/FS s.remissvar@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se

Läs mer

Pris, tillgång och service - fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden HSU 2013-01-23

Pris, tillgång och service - fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden HSU 2013-01-23 - fortsatt utveckling av läkemedels- och apoteksmarknaden HSU 2013-01-23 Innehåll Läkemedels- och apoteksutredningen Regionens beredningsprocess Utredningens förslag Förslag till synpunkter från Västra

Läs mer

GRUNDEN FÖR VÄRDEBASERAD PRISSÄTTNING OCH TLV:S UTVECKLINGSARBETE

GRUNDEN FÖR VÄRDEBASERAD PRISSÄTTNING OCH TLV:S UTVECKLINGSARBETE GRUNDEN FÖR VÄRDEBASERAD PRISSÄTTNING OCH TLV:S UTVECKLINGSARBETE TLV fattar beslut om att läkemedel ska ingå läkemedelsförmånerna utifrån en värdebaserad prissättning Det värdebaserade systemet för subvention

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Myndigheten för vård- och omsorgsanalys

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Regeringsbeslut I:10 2018-08-30 S2018/04688/FS Socialdepartementet Myndigheten för vård- och omsorgsanalys Box 6070 102 31 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Myndigheten för vård- och

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens medieråd

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens medieråd Regeringsbeslut 34 2017-12-13 Ku2017/02582/LS(delvis) Kulturdepartementet Statens medieråd Box 27204 102 53 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens medieråd Riksdagen har för budgetåret

Läs mer

Svar på remiss av slutbetänkande SOU 2018:89 Tydligare ansvar och regler för läkemedel

Svar på remiss av slutbetänkande SOU 2018:89 Tydligare ansvar och regler för läkemedel Central Förvaltning Datum 2019-04-18 Sida 1 (5) Hälso- och sjukvårdsenheten Dnr RD19/00743 Läkemedelsavdelning s.remissvar@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Svar på remiss av slutbetänkande

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens väg- och transportforskningsinstitut inom utgiftsområde 22 Kommunikationer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Statens väg- och transportforskningsinstitut inom utgiftsområde 22 Kommunikationer Regeringsbeslut II 5 Näringsdepartementet 2017-12-21 N2017/07848/SUBT N2017/07559/KLS (delvis) N2017/01342/SUBT (slutligt) m.fl. Se bilaga 1 Statens väg- och transportforskningsinstitut 581 95 Linköping

Läs mer

Omreglering av apoteksmarknaden

Omreglering av apoteksmarknaden Lagrådsremissen Omreglering av apoteksmarknaden En sammanfattning 1. Inledning Den 8 december överlämnade regeringen en remiss till lagrådet med förslag om en omreglering av apoteksmarknaden. Lagrådet

Läs mer

Budgetunderlag för Universitets- och högskolerådet 2014-2016

Budgetunderlag för Universitets- och högskolerådet 2014-2016 Staben Föredragande Anna Lindholm Stabschef anna.lindholm@uhr.se Diarienummer 1.1.1-930-2013 Datum 2013-03-01 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470

Läs mer

och prostatabesvär Besluten träder i kraft den 15 oktober 2010

och prostatabesvär Besluten träder i kraft den 15 oktober 2010 Genomgången av läkemedel mot inkontinens och prostatabesvär Presenterades 1 juli 2010 Presenterades 1 juli 2010 Besluten träder i kraft den 15 oktober 2010 De granskade läkemedlen De granskade läkemedlen

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Lunds universitet

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Lunds universitet Regeringsbeslut I:25 Utbildningsdepartementet 2013-12-19 U2013/4248/UH U2013/6131/UH U2013/6543/UH U2013/7793/UH U2013/7484/SAM(delvis) Lunds universitet Box 117 22100Lund Regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

2011:19. Myndighetsanalys av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

2011:19. Myndighetsanalys av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket 2011:19 Myndighetsanalys av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket MISSIV DATUM DIARIENR 2011-06-30 2011/95-5 ERT DATUM ER BETECKNING 2010-12-22 Fi2010/5790 (delvis) Regeringen Socialdepartementet 103

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens skolinspektion

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Statens skolinspektion Regeringsbeslut I:2 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U2016/00857/GV U2016/00858/GV U2016/01102/GV m.fl. Se bilaga 1 Statens skolinspektion Box 23069 104 35 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2017

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Överklagandenämnden för studiestöd

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Överklagandenämnden för studiestöd Regeringsbeslut II:3 Utbildningsdepartementet 2016-12-20 U/2016/05525/SF (delvis) U/2016/05625/SF Överklagandenämnden för studiestöd Box 110 871 23 Härnösand Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslag 1:8. 4 Anslag 4.1 Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr)

Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslag 1:8. 4 Anslag 4.1 Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) Regeringsbeslut III:4 2015-12-03 S2015/07800/FS Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 10315 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2015 avseende anslag 1:8 1bilaga Riksdagen har beslutat om anslaget

Läs mer

vid regeringssammanträde S2016/04184/FS (delvis) 1 bilaga

vid regeringssammanträde S2016/04184/FS (delvis) 1 bilaga Protokoll III:1 vid regeringssammanträde 2016-06-09 S2016/04184/FS (delvis) Socialdepartementet Bemyndigande att underteckna en överenskommelse om statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmåner

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum BESLUT 1 (5) Datum 2017-11-24 Vår beteckning 2548/2017 SÖKANDE Steripolar AB Förrådsvägen 9 181 41 Lidingö SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar

Läs mer