Tips och inspiration för en mer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tips och inspiration för en mer"

Transkript

1 Tips och inspiration för en mer

2 Ingen kan göra allt men alla kan göra något I den här broschyren presenteras ett stort antal miljöförbättrande åtgärder inom fyra områden: Energi, Resor, Mat och Återvinning. Intentionen är att åtgärderna ska vara tydliga och enkla att genomföra och ge inspiration och glädje till att starta ett mer miljövänligt liv. En mindre miljöpåverkande livsstil behöver inte vara något svårt, tungt eller tråkigt. Vår förhoppning och ambition är att det istället ska vara lustfyllt och utvecklande! Läs mer på

3 ENERGI LÄS AV ELMÄTAREN Läs av elmätaren varje dag, för att få en uppfattning om hur mycket el hushållet förbrukar. När vanan sitter, läser du av en gång per vecka och därefter en gång per månad. BELYSNING Gå igenom all glödlampsbelysning. Vilken effekt har lampan - 40 eller 60 W? Skaffa timers och byt till lågenergilampor där det är möjligt. Släck belysning i rum ingen befinner sig i. KYL OCH FRYS Frosta av kyl och frys regelbundet. Damma av baksidan. Se över temperaturerna: -18 o C i frysen och 4-6 o C i kylen. SLOPA STAND BY Låna en elmätare och se över vilka elprylar som drar mycket ström, både när de används eller står på Stand-by. VILA DATORN Aktivera datorns energisparläge, eller stäng av den när den inte används. TVÄTT OCH TORK Fyll tvättmaskinen väl vid varje tvätt. Kan du tvätta i 40 o C istället för 60 o C? Behövs förtvätt? Används energisnålt program? Lufttorka om möjligt. Att torka i torktumlare eller torkskåp kostar flera gånger mer än själva tvätten. DISK Spola inte disken med varmvatten, skrapa av resterna. Om disken inte är helt igengrodd, använd lägre temperatur på vattnet. Kör alltid full maskin. VÄRMA VATTEN Vilken mängd vatten kokar ni upp på spisplattan per dag? Skaffa vattenkokare om du ofta värmer vatten: Snabbare, enklare och kräver mindre energi. INOMHUSTEMPERATUR Köp en termometer. Varje grads sänkning, minskar energiförbrukningen med cirka fem procent. Vi mår bäst och presterar mest mellan o C. SNÅLSPOLANDE DUSCH Minska mängden varmvatten genom att installera snålspolande dusch.

4 ÅTGÄRDER FÖR HUSÄGARE FÖR STATISTIK Att mäta är att veta. Kontrollera förbrukningen av el, vatten, fjärrvärme, olja. Hur varierar förbrukningen sommar mot vinter, och veckor ni är hemma kontra när ni är bortresta? ISOLERA Att isolera vinden sparar ofta mycket energi och betalar sig snabbt. Täta och komplettera med isolerfönster. SE ÖVER FÖNSTER Om fönstren är i dåligt skick, byt till nya effektiva treglasfönster. Glöm inte kontrollera om du kan få bidrag. VÄRM MILJÖMÄSSIGT Byt bort olje- och elpannor. Nya miljömässiga uppvärmningssystem är ofta mycket billigare. Boka tid med en energirådgivare för att diskutera för- och nackdelar samt för att se hela huset som en fungerande enhet. Vissa åtgärder kan ge sämre inomhusklimat, andra bättre. BEFINTLIG PANNA OCH ELEMENT Det finns ofta stora möjligheter att effektivisera många värmekällor, speciellt om något har förändrats, exempelvis genom att huset isolerats. Kontrollera att termostaterna fungerar, om styr- och reglerutrustningen behöver justeras och om pannans temperatur kan sänkas. VINDKRAFTSANDELAR Vill du göra mer för att minska din miljöpåverkan kan du köpa andelar, som motsvarar din elanvändning, i ett vindkraftverk.

5 RESOR TA CYKELN Cykeln är ett överlägset alternativ till många korta resor: Den rullar snabbt, är billig och lättparkerad. Med rätt utrustning och kläder är inte hösten eller vintern något hinder för att ta cykelturen. Testa själv! TA BUSSEN Hur fungerar det egentligen att åka buss istället för bil till jobbet? Visst kan det ta lite längre tid - men kanske inte så mycket längre tid än du tror. Testa bussen, det är bra både för din plånbok och för miljön. TA TÅGET Planerar du att åka långt med bilen - i arbetet eller på semestern? Fundera över möjligheten att åka tåg nästa gång! Om du bokar i god tid kan du och hela familjen resa både säkrare, billigt och avkopplande. DELA BIL Behövs egen bil? Alternativ till eget bilägande är exempelvis bilpooler och en enkel variant av det är att äga en bil tillsammans med någon/några av sina grannar. VÄLJ RÄTT FORDON Står du inför bilbyte? Att köpa en bränsle snålare bil eller en miljöbil är troligen den enskilt viktigaste insatsen du själv kan göra för att minska ditt bidrag till växthuseffekten. SPARSAM KÖRNING Sparsam körning är att planera körningen och att använda växelspak och gaspedal på ett medvetet sätt så att bränsleförbrukningen minskar. Med sparsam körning kan du minska bränsleförbrukningen med upp till 20 procent. LÄS AV MÄTARINSTÄLLNINGEN Börja föra körjournal, notera regelbundet körsträcka och bränsleförbrukning. GÅ OCH CYKLA TILL SKOLAN Föräldrar - ställ bilen och gå eller cykla med era barn. Låt de äldre barnen klara det på egen hand under förutsättning att det finns en säker skolväg. Frisk luft och motion gör barnen piggare!

6 SAMÅK Om du brukar åka i egen bil och istället börjar samåka med en granne eller arbetskamrat halveras bränslekostnaden och utsläppen för en given resa. Prata med dina arbetskamrater och grannar. MILJÖVÄNLIGT BILUNDERHÅLL Arbeta med enkla skötselåtgärder som påverkar bränsleförbrukningen och minskar miljöbelastningen: Serva bilen, ha rätt däcktryck, använd inte takbox i onödan, testa miljömärkta bilvårdsprodukter med mera. FÄRRE INKÖPSRESOR Du minskar antalet inköpsresor med bil per vecka med hjälp av bättre planering, cykla/gå till närbutik, inköp via nätet och så vidare. TVÄTTA BILEN MED RENT SAMVETE Lär dig tvätta miljövänligt, testa miljöanpassade rengöringsmedel. MOTORVÄRMARE Motorvärmare sparar pengar, miljö och energi. Den minskar avgasföroreningar vid kallstarter och gör stor nytta i tätorter där luftföroreningar påverkar människors hälsa. Den gör nytta redan vid 10 grader. UTSLÄPPSRÄTT Vill du göra mer för att hejda klimatförändringarna än vad du själv klarar kan du komplettera ditt miljöarbete genom att köpa så kallade utsläppsrätter. Genom att köpa en utsläppsrätt, minskar du möjligheterna för de företag som ingår i utsläppshandeln att släppa ut koldioxid.

7 MAT KRAV-PRODUKTER Titta efter och köp KRAV-märkta livsmedel i så hög grad som möjligt när du handlar. NÄRPRODUCERADE PRODUKTER Titta efter och köp lokalt producerade/närproducerade produkter i så hög grad som möjligt när du handlar. Välj i första hand det alternativ som också är KRAV-märkt, i andra hand det alternativ som färdats kortast väg. Ta, om möjligt, hänsyn till hur varan kan ha transporterats - lastbil, flyg, tåg, båt? RÄTTVISEMÄRKTA PRODUKTER Titta efter och köp Rättvisemärkta produkter i så hög grad som möjligt när du handlar. MAT EFTER ÅRSTID Köp mer av de produkter som kan odlas i Sverige under säsongen. Under höst och vinter är tillgången på frukt, grönsaker och rotfrukter som inte odlats i växthus stor. Prioritera ekologiskt odlade produkter. Byt ut importerade frukter och grönsaker och ersätt med svenska frilandsodlade alternativ. ÄT MER VEGETARISKT Byt ut några köttmåltider i veckan mot vegetarisk kost. Vill du ändå ha kött, välj då kött som inte belastar miljön så mycket, exempelvis vilt och lamm. Energimässigt är kyckling att föredra framför nötkött. SE UPP MED FIRREN! Välj i första hand fisk enligt WWF:s lista, FSC- eller KRAV-märkt fisk när det finns. Tänk på var fisken kommer ifrån. Gynna lokalt fångad fisk som främjar småskaligt, kustnära fiske. MILJÖMÄRKTA HUSHÅLLSARTIKLAR Titta alltid efter miljömärkning (Svanen, Bra Miljöval, EU-blomman) då du köper tvätt- och rengöringsmedel samt vid inköp av övriga kemiska hushållsartiklar. Det finns även miljömärkt målarfärg. DRICK KRANVATTEN Undvik buteljerat vatten och drick vårt goda kranvatten istället. HANDLA LAGOM OCH KONSUMERA MINDRE Tänk på att inte köpa mer mat än du behöver, då slipper du slänga. Försök att bli medveten om hur du konsumerar. När du står inför ett inköpsbeslut, tänk efter om du verkligen behöver varan.

8 ÅTERVINNING KÄLLSORTERING Att källsortera innebär att du sorterar ut allt det som inte får kastas i den vanliga soppåsen. Källsortering innebär att du minskar din klimatpåverkan genom de energivinster som görs när material återvinns. Genom att sortera elavfall och farligt avfall sprids inte heller giftiga - och miljöfarliga ämnen. Det bästa är att källsortera så mycket det går. Ofta är det enklast och mest praktiskt att ta hand om allt avfall på rätt sätt när man ändå är igång. - metallskrot och metallförpackningar Metall kan återvinnas med stor energivinst. Metall kan återvinnas hur många gånger som helst utan att metallen blir av sämre kvalitet. Om du inte vill sortera alla förpackningsslag, börja med metallförpackningarna. Visste du till exempel att du sparar 95 procent av energin om du återvinner dina värmeljushållare jämfört med nytillverkning? förpackningar och tidningar Återvinning sparar stora mängder energi. Rätt sak på rätt plats börjar under köksbänken. Du sorterar dina metall-, hårdplast-, glas- och pappersförpackningar samt tidningar. Återvinning av papper sparar 70 procent av energin och glas 20 procent av energin jämfört med nytillverkning. Dina gamla plastburkar blir bullerplank och diskborstar! - obrännbart Som obrännbart räknas till exempel gullfiber, gipsskivor, trasigt porslin, trasig keramik med mera. KOMPOSTERING I Gävle blir våra matrester näringsrik kompostjord. De matrester vi får i våra hem lägger vi i bruna papperspåsar som hämtas av Gästrike Återvinnare. Efter sex till åtta månader har matresterna förvandlats till matjord som används i planteringar och parker. HEMKOMPOSTERING För er som bor i villa eller radhus finns även möjlighet att hemkompostera. Det ger ny jord och gör att näringsämnena i mat- och trädgårdsavfall går tillbaka till marken. FARLIGT AVFALL OCH BATTERIER Farligt avfall och batterier hör inte hemma vare sig i soporna eller i avloppet. Det är mycket skadligt för oss människor och för naturen. Därför är det viktigt att du sorterar det för sig så att det kommer till särskild behandling.

9 INGET EL-AVFALL I SOPPÅSEN I varje hushåll finns numera många elektriska apparater. Allt som drivs med ström är el-avfall. Det betyder att även olika typer av lampor räknas som el-avfall. El-avfall innehåller metaller som kan återvinnas med stor energivinst men också farliga ämnen som måste tas om hand genom särskild behandling. PANTA MERA Lämna returflaskor, PET-flaskor och aluminiumburkar i din butik. KONTAKTUPPGIFTER Vill du veta mer om åtgärderna? Kontakta våra experter nedan: RESOR Ingegerd Krantz, Processledare Hållbart resande, Gävle kommun ENERGI Malin Karlsson, Miljö- och kvalitetsstrateg, Gävle Energi Jessica Söderblom, Miljö- och kvalitetssamordnare, Gävle Energi Dan Engdahl, Energirådgivare, Gävle kommun MAT Bodil Dürebrandt, Hållbarhetsutvecklare, Gävle kommun ÅTERVINNING Britt-Marie Berglund och Lena Öman, Avfallspedagoger, Gästrike Återvinnare

Bra att tänka på vid inköp av kläder, mat, förpackning, etc.

Bra att tänka på vid inköp av kläder, mat, förpackning, etc. Bra att tänka på vid inköp av kläder, mat, förpackning, etc. Genom att göra bra miljöval när vi handlar kan vi påverka produktionen av varor till att bli mer miljövänlig. Vi kan även påverka hur stort

Läs mer

Vad går vårstädningen ut på? Attityder skapas tidigt!

Vad går vårstädningen ut på? Attityder skapas tidigt! Varför ska vi vårstäda? Varje år slängs 8 800 ton skräp i Sveriges natur och i Göteborg räknar man med att 600 ton slängs. Det skadar både växt- och djurliv. Hundratals fåglar och däggdjur dör varje år

Läs mer

Lev mer miljövänligt!

Lev mer miljövänligt! Europeiska kommissionen Lev mer miljövänligt! Tips för en grönare värld Lev mer miljövänligt! 1 Inledning 3 Energi 8 Luft 12 Vatten 16 Mark Inledning Europe Direct är en tjänst som hjälper dig att få svar

Läs mer

SPARA ENERGI DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR. Var med och gör skillnad du också. Pyssla med Energiarbetarna. 28 ENKLA TIPS Så sparar du energi i alla rum

SPARA ENERGI DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR. Var med och gör skillnad du också. Pyssla med Energiarbetarna. 28 ENKLA TIPS Så sparar du energi i alla rum Hela denna bilaga är en annons från SABO SPARA ENERGI Var med och gör skillnad du också Pyssla med Energiarbetarna SIDAN 10 DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR Det är smutsigt, varmt och slitsamt. Följ med oss

Läs mer

Kan man leva på ett ton koldioxid?

Kan man leva på ett ton koldioxid? Kan man leva på ett ton koldioxid? Vägen till en klimatsmart livsstil. Vattenfall Försäljning Två graders temperaturökning. Det är vad vår jord mäktar med på lång sikt. Men jordens temperatur stiger snabbare

Läs mer

LYCK. Tema: Hållbar utveckling UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008

LYCK. Tema: Hållbar utveckling UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008 UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008 LYCK SLANTEN Tema: Hållbar utveckling Utgivare: Swedbank och sparbankerna Produktion och redaktion: Bee Production Form: Edita Communication TEMA: HÅLLBAR UTVECKLING Läs

Läs mer

Elspararguiden. Fler guider på nätet. bästa valen. Testa bilenmed hos bilhandlaren. försäkring. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet.

Elspararguiden. Fler guider på nätet. bästa valen. Testa bilenmed hos bilhandlaren. försäkring. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet. Fler guider på nätet Vik här Vik Vik här här publicerad publicerad februari mars 2009 2009!! r a t p s p i l a l s n i e r s p u t v i a s n u ä l j ExTk bästa valen Köpa 25 begagnad bil Elspararguiden

Läs mer

Energi till nytta och nöje

Energi till nytta och nöje Energi till nytta och nöje Innehåll Belysning 4 Hemelektronik 6 Köket 8 Badrummet 10 Tvätt och tork 12 Värme 14 Isolering och ventilation 18 El utomhus 20 Elsäkert hem 22 När strömmen går 24 Koll på elförbrukningen

Läs mer

Ge ett löfte! Europeiska kommissionen

Ge ett löfte! Europeiska kommissionen Ge ett löfte! Europeiska kommissionen Europe Direct är en tjänst som hjälper dig att få svar på dina frågor om Europeiska unionen. Gratis telefonnummer (*): 00 800 6 7 8 9 10 11 (*) Vissa mobiltelefonoperatörer

Läs mer

2. Att bo i Sverige. Innehåll

2. Att bo i Sverige. Innehåll Typiskt svenskt landskap Foto: Maria Nobel 2. Att bo i Sverige Innehåll Geografi, näringsliv och infrastruktur Befolkning Bostäder och boende Miljö, natur och ekologisk hållbarhet Så fungerar din kommun

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer

Enkelt och lönande att spara energi.

Enkelt och lönande att spara energi. Enkelt och lönande att spara energi. Tips och råd från Energirådgivarna. Bra för både plånbok och miljö. Att spara energi är enkelt. Med sunt förnuft och några enkla åtgärder kan du komma riktigt långt.

Läs mer

Geografi och befolkning Naturen Bostäder och boende Olika sätt att bo hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt Avfallshantering Vatten och avlopp

Geografi och befolkning Naturen Bostäder och boende Olika sätt att bo hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt Avfallshantering Vatten och avlopp Typiskt svenskt landskap Foto: Maria Nobel 2. Att bo i Sverige Innehåll Geografi och befolkning Naturen Bostäder och boende Olika sätt att bo hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt Avfallshantering Vatten

Läs mer

ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM

ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM Det har hänt mycket på avfallsfronten. Till mitten av 1800-talet slängde människor sina sopor lite varstans utan att någon protesterade. Kanske klagades det på stanken, men annars

Läs mer

2. Att bo i Sverige. Innehåll

2. Att bo i Sverige. Innehåll Flerfamiljshus Foto: Colourbox 2. Att bo i Sverige Innehåll Geografi, näringsliv och infrastruktur Befolkning Bostäder och boende Miljö, natur och ekologisk hållbarhet Så fungerar din kommun Att hantera

Läs mer

Hållbar konsumtion. - Vad är det? Bli en stolt, medveten konsument!

Hållbar konsumtion. - Vad är det? Bli en stolt, medveten konsument! Hållbar konsumtion - Vad är det? Bli en stolt, medveten konsument! Hållbar konsumtion Vad är det? Hållbar utveckling Det pratas mycket om hållbarhet. Hållbar utveckling, hållbar konsumtion, hållbart samhälle.

Läs mer

Valet av bil har stor betydelse

Valet av bil har stor betydelse Ska du köpa bil? 1 Innehåll Valet av bil har stor betydelse 3 Flera alternativ till att äga en bil 4 Gå, cykla eller åka kollektivt 4 Bil utan att äga den 5 Dela bilen med andra hushåll 6 Hyrbil 7 Taxi

Läs mer

Efter nästan 10 år är det på tiden att vi

Efter nästan 10 år är det på tiden att vi ANNONS Information om energi och miljö från Energi- och klimatrådgivarna i Hälsingland Energibilaga blir energisidor Efter nästan 10 år är det på tiden att vi förnyar oss. Visste du att den första Energibilagan

Läs mer

Miljöspecial. Fototävling Sortera mera! Alla kan göra något Enkla energispartips. Dett a nummer. Hållbar utveckling och boende

Miljöspecial. Fototävling Sortera mera! Alla kan göra något Enkla energispartips. Dett a nummer. Hållbar utveckling och boende INFORMATION FRÅN TUNABYGGEN NR 1 2015 Dett a nummer Miljöspecial Fototävling Sortera mera! Alla kan göra något Enkla energispartips HållbSSorteraHållbartHållbart boende Hållbar utveckling och boende Enligt

Läs mer

KÄLLSORTERING Vad, Var, Hur, Varför och Vad händer sen?

KÄLLSORTERING Vad, Var, Hur, Varför och Vad händer sen? KÄLLSORTERING Vad, Var, Hur, Varför och Vad händer sen? Källsortering ENKLARE ATT SORTERA DINA SOPOR Ställ dig denna fråga: Är det här en förpackning? JA Då hör den hemma i något av förpackningsinsamlingens

Läs mer

Hållbart är det normala

Hållbart är det normala Hållbart är det normala Lika bra vi säger det nu: Hållbart är det normala. Vår planet har byggt upp sig i årtusenden genom att skapa hållbara processer, ekotjänster, som skapar välfärd. Det är helt normalt

Läs mer

Vad blir det av vårt avfall? MÅL, VÄRDERINGAR OCH STRATEGIER FÖR SYDSKÅNES AVFALLSHANTERING 2006-2010

Vad blir det av vårt avfall? MÅL, VÄRDERINGAR OCH STRATEGIER FÖR SYDSKÅNES AVFALLSHANTERING 2006-2010 Vad blir det av vårt avfall? MÅL, VÄRDERINGAR OCH STRATEGIER FÖR SYDSKÅNES AVFALLSHANTERING 2006-2010 MYT OCH SANNING Myter om vårt avfall Sopberget bara växer FAKTA: I Sysavregionen läggs mindre än 3

Läs mer

ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS OM ENERGI FRÅN MEDIAPLANET ANNONS. Energiguiden. En annonsbilaga från Mediaplanet

ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS OM ENERGI FRÅN MEDIAPLANET ANNONS. Energiguiden. En annonsbilaga från Mediaplanet ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS OM ENERGI FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Energiguiden En annonsbilaga från Mediaplanet DECEMBER 2004 Hur påverkar jag mitt elpris? Sedan 1996 har vi en ny elmarknad i Sverige

Läs mer

Kliv in i kretsloppet

Kliv in i kretsloppet Kliv in i kretsloppet I dag lever vi mitt i ett väloljat återvinningsmaskineri. Och vi är alla lika viktiga kuggar. Varje gång du eller jag lämnar en glasflaska till återvinning snurrar kretsloppet ett

Läs mer

STORA OCH SMÅ FRÅGOR OM ENERGI.

STORA OCH SMÅ FRÅGOR OM ENERGI. STORA OCH SMÅ FRÅGOR OM ENERGI. Vi på Vattenfall får många frågor från kunder som undrar hur det här med energi fungerar. Hur sätts elpriset? Varför är fakturorna så svåra att förstå? Varför köper vi kolkraftverk

Läs mer

värmepumpen Energismart komfort med Uponor Golvvärme För HemmeT steg TIll ett smarta lösningar med golvvärme så Tar du Hand Om på Hem &Villamässan

värmepumpen Energismart komfort med Uponor Golvvärme För HemmeT steg TIll ett smarta lösningar med golvvärme så Tar du Hand Om på Hem &Villamässan OkTOBer 2012 BOendedrömmar på Hem &Villamässan smarta lösningar För HemmeT steg TIll ett 4ENErgisMArt BADrUM spara pengar med golvvärme så Tar du Hand Om värmepumpen europas energisnålaste tv glödlampan

Läs mer

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi?

undersökning vart tar min energi vägen- tar vägen! Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? vart tar min energi vägen- undersökning Är ditt hushåll Expert eller Nybörjare på att spara energi? Svara på några enkla frågor och se vart energin tar vägen! www.energismartagrannar.se Med denna vart

Läs mer

Vad händer med klimatet? 10 frågor och svar om klimatförändringen

Vad händer med klimatet? 10 frågor och svar om klimatförändringen Vad händer med klimatet? 10 frågor och svar om klimatförändringen Vi människor släpper ut stora mängder växthusgaser. När halten av växthusgaser ökar i atmosfären stannar mer värme kvar vid jordytan. Jordens

Läs mer

tips 110 tips för en hållbar livstil

tips 110 tips för en hållbar livstil tips 110 tips för en hållbar livstil 1 Det är ingen stor sak, det är många små inledning innehåll Inledning...3 Bakgrund...4 Mat...9 Miljö...13 Ekonomi...21 Relationer...24 Må bra...26 Gör själv...30 Någonting

Läs mer

HUR GRÖNA KAN VI BLI?

HUR GRÖNA KAN VI BLI? HUR GRÖNA KAN VI BLI? FYLL HELA KORGEN MED EKO! 1 GRÖNARE VARDAG MED COOP! HÅLLBAR TRIO Bara genom att ta klivet in på Coop har du kommit långt. För när det kommer till riktigt välsmakande mat, hälsosam

Läs mer