TIPS OCH INSPIRATION för en miljövänligare vardag

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TIPS OCH INSPIRATION för en miljövänligare vardag"

Transkript

1 vardag KL I M AT TIPS OCH INSPIRATION för en miljövänligare vardag

2 Ingen kan göra allt, men alla kan göra något En mindre miljöpåverkande livsstil behöver inte vara något svårt, tungt eller tråkigt. Vår förhoppning och ambition är att det istället ska vara lustfyllt och utvecklande! Förslagen i denna broschyr ska ge inspiration och glädje till att starta ett mer miljövänligt liv! Använd broschyren så här: Läs igenom alla tips på åtgärder ni kan göra för en klimatsmartare vardag. Kryssa i rutan vid de åtgärder ni redan gör regelbundet eller har genomfört. Åtgärder som ni vill föra in i handlingsplanen kan ni markera med en pil utanför kryssrutan så hittar ni dem lätt! KlimatVardag drivs av Hållbar Utveckling Skåne i samarbete med Region Skåne och Kommunförbundet Skåne. Finansiärer är Region Skånes Miljövårdsfond och deltagande organisationer.

3

4 Åtgärder energi Vår energianvändning orsakar stor miljöpåverkan. Negawatten energin vi inte använder är den allra bästa. Det finns många sätt att spara energi utan att minska livskvaliteten, låt till exempel rum du inte är i vara mörka rum. För uppvärmning bör du använda fjärrvärme eller biobränslen om du kan. Köp miljömärkt el, den har producerats från förnybara energikällor såsom vind, vatten eller biobränsle. Gör/Gjort LÄS AV ELMÄTAREN Om din elmätare sitter så du kommer åt den läs av den varje dag för att få en uppfattning om hur mycket el hushållet förbrukar. När vanan sitter, läser du av en gång per vecka och därefter en gång per månad. BELYSNING Gå igenom all glödlampsbelysning. Vilken effekt har lampan 40 eller 60W? Hur många timmar/dygn brukar den lysa? Byt till lågenergi lampor där det är möjligt. Släck belysning i rum ingen befinner sig i. Glödlamporna håller successivt på att fasas ut genom lagstiftning och kommer inom de närmaste åren att helt försvinna från marknaden. KYL OCH FRYS Frosta av kyl och frys regelbundet. Damma av baksidan. Se över temperaturerna: 18 C i frysen och 4 6 C i kylen. SLOPA STANDBY Börja leta elprylar som drar ström när de inte används. Anteckna effekten då elapparaten står i standby-läge (brukar stå i apparatens manual). Effekten kan också mätas med energimätare som du kan låna av din samordnare. VILA DATORN Aktivera datorns energisparläge. Stäng av när den inte används. Koppla alla sladdarna till ett grenuttag med avstängningsknapp och stäng även den knappen för att säkerställa att datorn verkligen är avstängd. TVÄTT OCH TORK Fyll tvättmaskinen väl vid varje tvätt. Kan du tvätta i 40 C istället för 60 C? Kan tvätten centrifugeras på högsta varvtal? Behövs förtvätt? Används energisnålt program? Lufttorka om möjligt. Att torka i torktumlare eller torkskåp kostar flera gånger mer än själva tvätten. DISKMASKIN Spola inte disken med varmvatten, skrapa av resterna. Om disken inte är helt igengrodd, använd lägre temperatur på vattnet. Kör alltid full maskin.

5 Gör/Gjort VÄRMA VATTEN Vilken mängd vatten kokar ni upp på spisplattan per dag? Skaffa vattenkokare om du värmer mycket vatten: snabbare, enklare och kräver mindre energi. Om du kokar i kastrull lägg på locket! INOMHUSTEMPERATUR Använd en termometer. Varje grads sänkning minskar energiförbrukningen med cirka fem procent. Vi mår bäst och presterar mest mellan C. SNÅLSPOLANDE DUSCH OCH KRANAR Minska mängden varmvatten genom att installera snålspolande dusch och kranar. Energiåtgärder för husägare FÖR STATISTIK Att mäta är att veta. Kontrollera förbrukningen av el/vatten/fjärrvärme/olja. Hur varierar förbrukningen sommar mot vinter, och veckor ni är hemma kontra när ni är bortresta? ISOLERA Att isolera vinden sparar ofta mycket energi och betalar sig snabbt. Täta fönstren. Är tjockleken på befintlig isolering <150mm bör man absolut göra det. Tänk på att vindsbjälklaget måste vara tätt så att inte fuktig luft kan tränga upp någonstans. SE ÖVER FÖNSTER Om fönstren är i dåligt skick, byt till nya effektiva med energiglas. Välj gärna med U-värde lägre än 1,2 W/m 2 C. VÄRM MILJÖMÄSSIGT Byt bort olje- och elpannor. Nya miljömässiga uppvärmningssystem som till exempel biobränsle, värmepumpar och fjärvärme är ofta mycket billigare i drift. Boka tid med en energirådgivare för att diskutera för- och nackdelar samt för att se hela huset som en fungerande enhet. Vissa åtgärder kan ge sämre inomhusklimat, andra bättre. BEFINTLIG VÄRMEANLÄGGNING Det finns ofta goda möjligheter att effektivisera många värmekällor, speciellt om husets egenskaper har förändrats, exempelvis genom isoleråtgärder eller nya energisnåla fönster installerats. Kontrollera att radiatortermostaterna fungerar och om styr- och reglerutrustningen behöver justeras. BRA MILJÖVAL-EL Som konsument kan du bestämma hur elen du köper ska vara producerad. Med el märkt med Bra Miljöval får du alltid el från förnybara energikällor från, sol, vind, vatten och biobränsle. Kärnkraft får inte räknas. VINDKRAFTSANDELAR OCH SMÅSKALIG VINDKRAFT Vill du göra mer för att minska din miljöpåverkan kan du köpa andelar, som motsvarar din elanvändning, i ett vindkraftverk, om det passar där du bor.

6 Åtgärder transport Våra resor orsakar stora utsläpp av växthusgaser. Många resor som görs med bil är så korta att de lätt skulle kunna göras med cykel eller till fots istället. Väljer du cykeln eller promenaden så gör du inte bara en insats för miljön, du får dessutom motion och sparar bensinpengarna! Gör/Gjort INGA KORTA BILRESOR Mer än hälften av alla bilresor som görs är kortare än 5 kilometer. På så korta sträckor hinner inte katalysatorn börja verka fullt ut och bränsleförbrukningen blir också högre. Många korta resor kan ofta ersättas av gång/cykel, samåkning eller kollektivtrafik. TA CYKELN Cykeln är ett överlägset alternativ till många korta resor: den rullar snabbt, är billig och lättparkerad. Med rätt utrustning och kläder är inte hösten eller vintern något hinder för att ta en cykeltur. Testa själv! GÅ OCH CYKLA TILL SKOLAN Föräldrar ställ bilen och gå eller cykla med era barn. Låt de äldre barnen klara det på egen hand under förutsättning att det finns en säker skolväg. Frisk luft och motion gör barnen piggare! ÅK KOLLEKTIVT Hur fungerar det egentligen att åka buss/tåg istället för bil? Visst kan det ta lite längre tid men kanske inte så mycket längre tid som du tror. Testa bussen eller tåget, det är bra både för din plånbok och för miljön. Dessutom kan du använda tiden till annat! TA TÅGET Planerar du att åka långt med bilen i arbetet eller på semestern? Fundera över möjligheten att åka tåg nästa gång! Om du bokar i god tid kan du och hela familjen resa både säkrare, billigare och mer avkopplande. FÄRRE INKÖPSRESOR Du minskar antalet inköpsresor med bil per vecka med hjälp av bättre planering, cykla/gå till närbutik, inköp via nätet och så vidare. SAMÅK Om du brukar åka i egen bil och istället börjar samåka med en granne eller arbetskamrat halveras bränslekostnaden och utsläppen för en given resa. Prata med dina arbetskamrater och grannar. Söker du på samåkning på internet så får du upp flera användbara länkar. Det finns även samåkningsgrupper på Facebook. DELA BIL/BILPOOL Behövs egen bil? Du kanske kan hyra bil vid behov eller vara med i en bilpool? En enkel variant av bilpool är att äga en bil tillsammans med någon/några av sina grannar. Det finns flera bilpooler i Skåne. På bilpool.nu kan du se vilken pool-bil som står närmast!

7 Gör/Gjort VÄLJ RÄTT FORDON Står du inför bilbyte? Att köpa en miljöbil eller en bränselsnål bil är troligen den enskilt viktigaste insatsen du själv kan göra för att minska ditt bidrag till växthuseffekten. I Skåne finns flera tankstationer för biogas, det mest klimatsmarta bränslet på marknaden. Kom ihåg att välja bil efter din vardag, inte efter den extrema fjällresan eller skogsturen! SPARSAM KÖRNING Planera körningen och använd växelspak och gaspedal på ett medvetet sätt så minskar bränsleförbrukningen. Du kan minska bränsleförbrukningen med upp till 20 procent! LÄS AV MÄTARSTÄLLNINGEN Börja föra körjournal, notera regelbundet körsträcka och bränsleinköp. MOTORVÄRMARE Motorvärmare sparar pengar, miljö och energi. Den minskar avgasföroreningar vid kallstarter och gör stor nytta i tätorter där luftföroreningar påverkar människors hälsa. Motorvärmaren gör nytta redan vid 10 grader. MILJÖVÄNLIGT BILUNDERHÅLL Enkla åtgärder som påverkar bränsleförbrukningen och minskar miljöbelastningen är exempelvis att serva bilen, ha rätt däcktryck och inte använda takbox i onödan. TVÄTTA BILEN MED RENT SAMVETE I de flesta kommuner är det förbjudet att tvätta bilen på gatan eller garageuppfarten, tvättvattnet går ofta via brunnen rakt ut i sjöar och vattendrag. Tvätta istället bilen på en bensinstation eller tvättomat. Använd miljöanpassade rengöringsmedel. SEMESTRA UTAN FLYG Flyget är det transportslag som ger de i särklass högsta utsläppen av växthusgaser per kilometer. Varför inte semestra på närmare håll, eller prova tågluff?

8 Åtgärder mat och konsumtion Konsumtion av mat och prylar står för mer än en fjärdedel av vår klimatpåverkan. Genom smarta val kan utsläppen minska mycket. Köp inte mer än du behöver! När det gäller mat sker den största miljö- och klimatpåverkan under produktionen. Transporten utgör oftast en liten andel, särskilt när det gäller kött, ägg och mejeriprodukter. Det är alltså viktigare hur maten är producerad än var. Det viktigaste beslutet är ditt kostval, till exempel att du äter mindre kött, samt vilket kött och vilka grönsaker du köper. Leta efter ekologiska och miljömärkta varor så påverkar du kemikalieanvändningen och den biologiska mångfalden i en positiv riktning. Välj därefter om möjligt närproducerade livsmedel. Gör/Gjort HANDLA LAGOM Tillaga, planera och förvara maten så att du slipper slänga. Du sparar både energi, resurser och pengar. Svenska hushåll slänger årligen ton inköpt mat. Det motsvarar ett års utsläpp från cirka bilar eller oljeeldade villor. KONSUMERA MINDRE Försök att bli medveten om hur du konsumerar. När du står inför ett inköpsbeslut, tänk efter om du verkligen behöver varan. MAT EFTER ÅRSTID Köp mer av de produkter som kan odlas i Sverige under säsongen. Under höst och vinter är tillgången på frukt, grönsaker och rotfrukter som inte odlats i växthus stor. Prioritera ekologiskt odlade produkter. Byt ut importerade frukter och grönsaker och ersätt med svenska frilandsodlade alternativ, såsom kål, lök och olika rotfrukter. ÄT MER VEGETARISKT Byt ut några köttmåltider i veckan mot vegetarisk kost. Vill du ändå ha kött, välj då kött som inte belastar miljön så mycket, exempelvis vilt och lamm. Djurhållning, framförallt nötkött, förbrukar mycket energi och orsakar stora utsläpp (14 kg CO 2 /kg kött). Välj hellre kyckling eller gris som har betydligt mindre klimatpåverkan(2 resp 5 CO 2 /kg kött). KÖP EKOLOGISKA PRODUKTER Titta efter och köp ekologiska livsmedel i så hög grad som möjligt när du handlar. SE UPP MED FIRREN! Välj i första hand fisk enligt WWF:s lista (grönlistad) och KRAV-, eller MSC-märkt fisk (till exempel lax, torsk) när det finns. Tänk på var fisken kommer ifrån. Gynna lokalt fångad fisk som främjar småskaligt, kustnära fiske.

9 Gör/Gjort NÄRPRODUCERADE PRODUKTER Titta efter och köp lokalt producerade/närproducerade produkter i så hög grad som möjligt när du handlar. Välj i första hand alternativ som också är ekologiskt, i andra hand det alternativ som färdats kortast väg. Försök ta hänsyn till hur varan kan ha transporterats (lastbil, flyg, tåg, båt?). Undvik flygtransporterade produkter. DRICK KRANVATTEN Undvik buteljerat vatten och drick vårt goda kranvatten istället. MILJÖMÄRKTA HUSHÅLLSKEMIKALIER Titta alltid efter miljömärkning (Svanen, Bra Miljöval, EU-blomman) då du köper tvättoch rengöringsmedel samt vid inköp av övriga hushållskemikalier. Det finns även miljömärkt målarfärg.

10 Åtgärder avfall Sopor ska undvikas eller användas! Att källsortera innebär att du sorterar ut allt som inte får kastas i den vanliga soppåsen. Källsortering innebär att du minskar din klimatpåverkan till exempel genom de energivinster som görs när material återvinns. Genom att sortera ut farligt avfall, till exempel el-avfall och batterier, sprids inte heller giftiga och miljöfarliga ämnen. Det bästa är att källsortera så mycket det går. Ofta är det enklast och mest praktiskt att ta hand om allt avfall på rätt sätt när man ändå är igång. Titta på och din kommuns hemsida för fler tips! Gör FARLIGT AVFALL OCH BATTERIER Farligt avfall som batterier, lim, färg och sprayflaskor hör inte hemma vare sig i soporna eller i avloppet. Det är mycket skadligt för oss människor och för naturen. Därför är det viktigt att du sorterar det för sig så att det kommer till särskild behandling. Håll utkik efter batteriholkarna! Farligt avfall hanteras på olika sätt i olika kommuner. Titta på din kommuns hemsida för att få reda på vad som gäller i din hemkommun. INGET EL-AVFALL I SOPPÅSEN I varje hushåll finns många elektriska apparater. Alla produkter med sladd eller batteri blir så småningom el-avfall, även lysrör och glödlampor. El-avfall innehåller metaller som kan återvinnas med stor energivinst, men också farliga ämnen som måste tas om hand genom särskild behandling. Glöm inte barnens pipande och blinkande leksaker; när batteriet väl tagit slut kan den ofta användas länge till, så att man till slut glömt att det sitter ett batteri i den. Lämna in på kommunens återvinningscentral! METALLFÖRPACKNINGAR Metall kan återvinnas med stor energivinst. Metall kan återvinnas hur många gånger som helst utan att metallen blir av sämre kvalitet. Var gärna extra noga med att sortera just metallförpackningarna. Visste du till exempel att du sparar 95 procent av energin om du återvinner dina värmeljushållare jämfört med nytillverkning? ANDRA FÖRPACKNINGAR Återvinning av andra förpackningar sparar också stora mängder energi. Rätt sak på rätt plats börjar under köksbänken. Du sorterar dina metall-, plast-, glas- och pappersförpackningar. Förpackningarna ska vara tomma och rena så slipper vi tråkig lukt. Skölj ur om det behövs och låt den torka; att diska i varmvatten är inte nödvändigt. Alla förpackningar och tidningar kan lämnas till återvinningsstationerna som finns utplacerade på allmänna platser. Om du bor i en fastighet med egen insamling lämnar du dem där. Återvinning av glas sparar 20 procent av energin jämfört med nytillverkning. Dina gamla plastburkar blir bullerplank och diskborstar! TIDNINGAR Tidningar, tidskrifter, kontorspapper, reklamblad, broschyrer, kataloger, pocketböcker och andra trycksaker lämnas i återvinningsbehållare för tidningar på en återvinnings - station. Plastomslag och påklistrade reklamlappar hindrar en bra återvinning och ska därför tas bort innan trycksaken läggs i behållaren. Återvinning av papper sparar 70 procent av energin jämfört med nytillverkning.

11 Illustration: Gästrike Återvinnare Gör GROVSOPOR Möbler, metallskrot och en gammal stekpanna är exempel på grovsopor. Detta lämnar man in på kommunens återvinningscentral där det sorteras och återvinns så långt det går. Bor du i lägenhet finns det oftast ett särskilt utrymme för grovsopor. MATAVFALL De hushåll som har möjlighet kan även sortera ut matavfall. Matavfallet blir till exempel biogas som på sikt kan renas till fordonsgas, ett miljöanpassat drivmedel. Det är viktigt att det bara hamnar matavfall i påsen, det går inte att göra biogas av plast eller metall. HEMKOMPOSTERING För dig som bor i villa eller radhus finns möjlighet att börja hemkompostera. Det ger ny jord och gör att näringsämnena i mat- och trädgårdsavfall går tillbaka till marken. Börja med att kompostera trädgårdsavfall, det är riktigt enkelt. PANTA MERA Lämna returflaskor, PET-flaskor och aluminiumburkar i din butik. OCH DET SOM BLIR KVAR? Ja, det är faktiskt inte så mycket som behöver bli kvar i den vanliga soppåsen. I vissa fall delas det som är kvar upp i brännbara sopor och sopor som inte är brännbara. Det som inte är brännbart, till exempel trasigt porslin, gamla skor som ingen kan använda eller metall och glas som inte är förpackningar, sorteras och återvinns eller läggs på soptippen. Dessa sopor kallas ofta för deponifraktion. Sådant som inte kan återvinnas men är brännbart samlas ofta in för sig. Det är exempelvis plast och kartong som inte är förpackningar, blöjor, trasiga leksaker och kuvert. Det återvinns genom att det blir bränsle i särskilda anläggningar för avfallsförbränning som ger fjärrvärme och el.

12 VAD BETYDER MÄRKNINGEN? Allt fler varor miljömärks. Kraven för varorna skärps i regel efterhand. För inköp av miljöanpassade vardagsvaror har man god hjälp av sex miljömärken: Svanen, Bra Miljöval, EU-blomman, KRAV, EU:s märkning för ekologiskt jordbruk och MSC. Oberoende organisationer bestämmer miljökraven och kontrollerar att varorna uppfyller dem. Att en produkt är miljömärkt betyder inte att den är bra för miljön, men den är mindre miljöbelastande än likvärdiga produkter som inte är miljömärkta. SVANEN, BRA MILJÖVAL OCH EU-BLOMMAN är oberoende märken som täcker ett brett spektrum varor och tjänster. Märkningarna omfattar olika typer av miljöaspekter, till exempel energianvändning/klimatpåverkan, användning av miljö farliga kemikalier, utsläpp till luft, vatten och mark, resurs användning samt avfallshantering. Svanen är en nordisk miljömärkning som sköts av SIS Miljömärkning på uppdrag av regering och riksdag. I Svanen-kriterierna finns även funktionskrav. Allt från tvättmedel till möbler, biltvättar och hotell kan Svanen-märkas. Bra Miljöval är Svenska Naturskyddsföreningens miljö märke. Med havet, skogen och luften i tankarna ställs miljökraven för de varor och tjänster som ska få använda Bra Miljöval-märket. EU-blomman är EU:s miljömärkning, kriterierna är gemensamma för alla EU-länder. Hänsyn tas till produktens miljöbelastning under hela livscykeln, från råvara till avfall. Kraven gäller energi- och vattenförbrukning, luftförorening, avfallsproduktion, hållbart skogsbruk, buller- och markföroreningar. Produktens kvalitet och funktion måste vara likvärdig andra produkter. Märkningen finns bland annat på färg, diskoch tvättmaskiner. KRAV-MÄRKET, EU:S MÄRKNING FÖR EKOLO- GISKT JORDBRUK OCH MSC (Marine Steward ship Council) är märkningar för livsmedel och annat odlat. KRAV är miljömärket för mat, men också för några andra produktområden, till exempel textilier. Produktionen ska ske utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Inga genmodifierade organismer (GMO) får förekomma och hårda krav ställs på djurhållningen. Ekologiskt jordbruk får används av producenter vars system och produkter uppfyller bestämmelserna i EU-förordningen om ekologisk produktion. Minst 95 procent av varans ingredienser är ekologiskt producerade. Finns även på vissa charkvaror. ogo-labelling_sv MSC, Marine Stewardship Council, är en oberoende global och inte vinstdrivande organisation som arbetar för att säkra världens fisketillgångar för framtiden genom att främja de miljömässigt bästa alternativen. MSC-märket visar att fisken inte kommer från överfiskade fiskebestånd eller är fångad på ett sätt som skadar havets ekosystem. ANDRA MÄRKNINGAR Energimärkning är obligatoriskt på vitvaror, lampor med mera. Märkningen omfattar energianvändning och i vissa fall buller. Energimyndigheten är svensk tillsynsmyndighet för energimärkningen. Märkningens skala går från A, grön färg och låg förbrukning till G, röd färg och hög förbrukning. TCO-märkning av kontorsprodukter omfattar kontorsutrustning, till exempel datorer, skärmar, andra kontorsapparater, kontorsmöbler och mobiltelefoner. FSC-märket används på produkter från certifierade miljöanpassade, samhällsnyttiga och ekonomiskt livskraftiga skogsbruk. I Sverige finns märket på bland annat grillkol och trädgårdsmöbler. FSC, Forest Stewardship Council, är en internationell organisation. Rättvisemärkt är en etisk märkning och står för social rättvisa och garanterar att producenten får skälig ersättning och en social trygghet i sitt arbete. Hållbar Utveckling Skåne Nordenskiöldsgatan 17, Malmö Telefon

Tips och inspiration för en mer

Tips och inspiration för en mer Tips och inspiration för en mer Ingen kan göra allt men alla kan göra något I den här broschyren presenteras ett stort antal miljöförbättrande åtgärder inom fyra områden: Energi, Resor, Mat och Återvinning.

Läs mer

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton!

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton! Vi slänger allt mer Hur mycket grejer slänger du och din familj varje vecka? Gamla förpackningar, matrester, slitna kläder, batterier, värmeljus, tidningar Ja, om du tänker efter så kan det vara en hel

Läs mer

Låt grupperna intervjua den/de ansvariga för de olika delarna för att få hjälp att svara på frågorna.

Låt grupperna intervjua den/de ansvariga för de olika delarna för att få hjälp att svara på frågorna. Verktyget är uppdelat i sex delar: 1. el och värme, 2. mat och matavfall, 3. transporter, 4. varor, 5. avfall och återvinning samt 6. planering och kommunikation Dela upp klassen i 6 grupper och låt dem

Läs mer

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen!

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Tänkvärt! Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön.

Läs mer

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön. Vet du att du gör en insats för miljön, bara genom att leva ditt vanliga vardagsliv?

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

10 energiråd. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning.

10 energiråd. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning. 25 kommuner i Stockholmsregionen deltar i samarbetet, som samordnas av Kommunförbundet Stockholms län. Botkyrka Danderyd

Läs mer

Effektivisera din elkonsumtion

Effektivisera din elkonsumtion Effektivisera din elkonsumtion L nsamma tips Ett projektarbete Av Tim Vesterberg & Martin Persson Introduktion av folder I denna folder presenteras ekonomiskt lönsamma energieffektiviseringstips. Syftet

Läs mer

Miljöguide. Lokalt Agenda 21-arbete, 1998

Miljöguide. Lokalt Agenda 21-arbete, 1998 Miljöguide Lokalt Agenda 21-arbete, 1998 MILJÖGUIDE Miljöguide Hushållen står för nära hälften av de totala utsläppen i Sverige. Nästan allt vi gör påverkar miljön mer eller mindre och hushållen bidrar

Läs mer

Spara el. Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning!

Spara el. Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning! Spara el Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning! 1 Det går åt mindre energi om du kokar upp en liter vatten i vattenkokaren än på spisen. Ha lock på kastrullen så ofta du kan och se

Läs mer

Till Växjö, Europas grönaste stad

Till Växjö, Europas grönaste stad Välkommen! Welcome! Willkommen! Bienvenu! Bienvenida!Tervetuloa! Till Växjö, Europas grönaste stad 欢 迎 ترحيب 歡 迎 歓 迎 환영 Publicitet - som Europas grönaste stad Många besöker Växjö För att se förnybar energi,

Läs mer

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället

Avfallsplan 2015-2020. Vägen mot det hållbara samhället Avfallsplan 2015-2020 Vägen mot det hållbara samhället 1 En strävan efter att vara hållbar Övergripande mål Alla kommer i kontakt med avfall dagligen vare sig det är blöjor, nagellacksflaskor, potatisskal

Läs mer

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Sopsortera - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Varför sopsortera? Det är inte svårt att sopsortera, men det kan vara svårt att börja. Dina sopor innehåller både farliga och värdefulla ämnen. Därför

Läs mer

Min sopbok. Batterier

Min sopbok. Batterier Batterier Batterier finns i många prylar idag. Men vet du att en del av dem är farliga för miljön? De innehåller kvicksilver, kadmium eller bly som är miljöfarliga ämnen. Min sopbok Hur gör jag med mina

Läs mer

Uppgift: 1 På spaning i hemmet.

Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Julias Energibok Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Min familj tänker redan ganska miljösmart, men det finns såklart saker vi kan förbättra. Vi har redan bytt ut alla vitvaror till mer energisnåla vitvaror.

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester som blivit kvar

Läs mer

Bästa/Värsta. Visste du att

Bästa/Värsta. Visste du att Låt maten tina i kylen. Mikrovågsugnen är 3-4 gånger så effektiv som spisen när det gäller uppvärmning av mindre portioner mat. Det går åt mindre energi om du kokar upp en liter vatten i vattenkokaren

Läs mer

KLIMATKLOK PÅ JOBBET TIPS FÖR ATT MINSKA ENERGI- ANVÄNDNINGEN PÅ DIN ARBETSPLATS

KLIMATKLOK PÅ JOBBET TIPS FÖR ATT MINSKA ENERGI- ANVÄNDNINGEN PÅ DIN ARBETSPLATS KLIMATKLOK PÅ JOBBET TIPS FÖR ATT MINSKA ENERGI- ANVÄNDNINGEN PÅ DIN ARBETSPLATS Belysning 1 Byt ut vanliga glödlampor mot mer energieffektiva lampor där det går. LED-lampan drar cirka 80 procent mindre

Läs mer

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag.

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Det är lätt att vara energismart, bara man vet hur. Vi vet att många idag vill leva lite energismartare både för den egna hushållskassans och

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete tar sin utgångspunkt i

Läs mer

Ditt avfall är inget skräp

Ditt avfall är inget skräp Ditt avfall är inget skräp Ditt avfall är inget skräp Var du lägger dina sopor har betydelse. Rätt sorterat blir ditt avfall en värdefull resurs som används till nya produkter eller energi. Till exempel

Läs mer

Vart tar avfallet vägen?

Vart tar avfallet vägen? Vart tar avfallet vägen? Hushåll När du sorterar ditt avfall gör du en insats för bättre miljö och mindre resursförbrukning. Här har vi samlat de vanligaste avfallsslagen och beskrivit vad som händer efter

Läs mer

MAT OCH MILJÖ TEMA: MAT OCH MILJÖ

MAT OCH MILJÖ TEMA: MAT OCH MILJÖ MAT OCH MILJÖ DET HÄR FAKTABLADET ÄR FRAMTAGEN TILL ÖVNINGARNA HEJ SKOLMAT. HELA MATERIALET FINNS FÖR NEDLADDNING PÅ WWW.LIVSMEDELSVERKET.SE Mat och måltider spelar en viktig roll i våra liv. Mat kan vara

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS SÅ HÄR GÅR DET TILL 2. Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester

Läs mer

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram

Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Lättläst sammanfattning av Stockholms miljöprogram Stockholms stad behöver hjälp De senaste 20 åren har Stockholms luft och vatten blivit mycket renare. Ändå är miljöfrågorna viktigare än någonsin. Alla

Läs mer

Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun. fev.se/atervinning

Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun. fev.se/atervinning Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun fev.se/atervinning Det finns mycket att tjäna på att återvinna och återanvända. Falun är en av Sveriges bästa kommuner när det gäller återvinning

Läs mer

Hur sänker jag mina energikostnader? Energi- och klimatsmarta tips!

Hur sänker jag mina energikostnader? Energi- och klimatsmarta tips! Hur sänker jag mina energikostnader? Energi- och klimatsmarta tips! Klimateffekter Global uppvärmning är vetenskapligt accepterat Medeltemperaturen har ökat 0,7 grader sen 1880 Orsaken är omdebatterad

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Bygg- och miljökontorets interna miljöplan, reviderad 2012-10-30 DELMÅL FÖR KONTORET 1 TECKENFÖRKLARING 1

ÖVERGRIPANDE MÅL 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Bygg- och miljökontorets interna miljöplan, reviderad 2012-10-30 DELMÅL FÖR KONTORET 1 TECKENFÖRKLARING 1 INTERN MILJÖPLAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING ÖVERGRIPANDE MÅL 1 DELMÅL FÖR KONTORET 1 TECKENFÖRKLARING 1 KONTORSMATERIEL OCH FÖRBRUKNINGSVAROR 1 PAPPER OCH KUVERT 1 LUNCHRUM 2 RESOR TILL OCH FRÅN ARBETET 2 TJÄNSTERESOR

Läs mer

Allmänna energispartips för hushåll

Allmänna energispartips för hushåll Allmänna energispartips för hushåll I ett hushåll fördelas energiförbrukningen ungefär enligt bilden nedan. Nedan följer ett antal tips på hur man kan spara på den energin. I de flesta fall har det att

Läs mer

SOPSORTERINGS SKOLAN

SOPSORTERINGS SKOLAN SOPSORTERINGS SKOLAN Spara gärna denna sorteringsguide för ökad trevnad i våra miljöhus. REGLER OM SOPSORTERING Kostnadseffektivt Sopsortering är inte bara bra för miljön utan också för plånboken. Genom

Läs mer

Bygg- och miljökontorets miljöplan 2014. Fastställd av bygg- och miljökontorets ledningsgrupp. Reviderad 2013-10-30

Bygg- och miljökontorets miljöplan 2014. Fastställd av bygg- och miljökontorets ledningsgrupp. Reviderad 2013-10-30 Intern miljöplan 2013-10-30 Bygg- och miljökontorets miljöplan 2014 Fastställd av bygg- och miljökontorets ledningsgrupp. Reviderad 2013-10-30 Verksamheterna på bygg- och miljökontoret ska vara långsiktigt

Läs mer

Energiklok bostadsrättsförening

Energiklok bostadsrättsförening Energiklok bostadsrättsförening Kristina Landfors 15 maj 2014 Effektivare användning av el 2014-05-12 Var tar elen vägen? Fastighetsel Uppvärmning Drift av fläktar och pumpar Belysning i trapphus, tvättstugor

Läs mer

Här kan du lämna ditt avfall

Här kan du lämna ditt avfall Här kan du lämna ditt avfall Återvinningscentral På återvinningscentralen lämnar du grovavfall, farligt avfall, elavfall, batterier, sådant som är återanvändningsbart, samt förpackningar och tidningar.

Läs mer

Välj Svanen-märkta kuvert, helst utan fönster. Dessa har vattenlösligt lim och kan sorteras som papper. Välj adressetiketter med vattenlösligt lim.

Välj Svanen-märkta kuvert, helst utan fönster. Dessa har vattenlösligt lim och kan sorteras som papper. Välj adressetiketter med vattenlösligt lim. Upprättat av Carmen Sosa Caroline Orback Ingrid Nordmark Fastställt av Mats Linde Ansvarig för uppdatering Miljösamordnare Fastställt datum 2013-09-30 1 (7) Version 1 Allmänt om inköp Vid inköp ska lagen

Läs mer

DU OCH DIN MILJÖ I STOCKHOLM 2007

DU OCH DIN MILJÖ I STOCKHOLM 2007 USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET DU OCH DIN MILJÖ I STOCKHOLM 2007 Frågorna besvaras genom att du sätter ett kryss i rutan för det svarsalternativ som passar bäst. Om svarsalternativen inte passar

Läs mer

Tillsammans gör vi skillnad. Miljömål i korthet

Tillsammans gör vi skillnad. Miljömål i korthet Tillsammans gör vi skillnad Miljömål i korthet Kungsbacka kommun Vi kan inte vänta längre Vi påverkar alla miljön med vårt sätt att leva. Därför kan vi inte längre vänta på att klimatförändringarna försvinner

Läs mer

Fråga 1. Var slänger du tandborste, diskborste och toalettborste? 1. i brännbart. X. i plastförpackningar. 2. i farligt avfall

Fråga 1. Var slänger du tandborste, diskborste och toalettborste? 1. i brännbart. X. i plastförpackningar. 2. i farligt avfall Fråga 1 Var slänger du tandborste, diskborste och toalettborste? 1. i brännbart X. i plastförpackningar 2. i farligt avfall Tips: Panta mera! Visste du att endast 85 procent av alla burkar pantas. Det

Läs mer

Lektion nr 3 Matens resa

Lektion nr 3 Matens resa Lektion nr 3 Matens resa Copyright ICA AB 2011. Matens resa nu och då 1. Ta reda på: Hur kom mjölken hem till köksbordet för 100 år sedan? Var producerades den, hur transporterades och hur förpackades

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus Tema 5 mat och konsumtion TEMA 5 MAT OCH KONSUMTION

PowerPoint-presentation med manus Tema 5 mat och konsumtion TEMA 5 MAT OCH KONSUMTION PowerPoint-presentation med manus Tema 5 mat och konsumtion TEMA 5 MAT OCH KONSUMTION Utsläpp av växthusgaser i Sverige per sektor Källa: Naturvårdsverkens rapport Konsumtionens klimatpåverkan, november

Läs mer

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln

Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln Märkvärdigt En guide i märkningsdjungeln EU-ekologiskt Baseras på EU:s förordning för ekologiskt jordbruk. Ekologisk odling betyder att inte kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används. Märkningen

Läs mer

SORTERA DINA SOPOR RÄTT

SORTERA DINA SOPOR RÄTT SORTERA DINA SOPOR RÄTT Information och tips för dig som bor i hyresrätt s er t or s Olika sopor SORTERA SÅ HÄR Följ pilen och se vad i dina sopor som ska sorteras ut och var det ska lämnas. Som du snart

Läs mer

Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN

Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN Bra Skräp! Hur du sorterar rätt med Gröna påsen TRANÅS KOMMUN Grönt ljus för gröna påsen Tranås kommun inför nu ett delvis nytt sätt att hantera och insamla matrester. Mat som av någon anledning blir över

Läs mer

Vi bygger våra bostäder så att du kan leva hållbart i din vardag

Vi bygger våra bostäder så att du kan leva hållbart i din vardag Vi bygger våra bostäder så att du kan leva hållbart i din vardag HÄR ÄR NÅGRA ENKLA TIPS PÅ HUR DU KAN BIDRA TILL EN MER HÅLLBAR LIVSSTIL Energibesparingar i köket Vi väljer ut energisnåla vitvaror till

Läs mer

Energieffektivisering i BRF. Kristina Landfors, K-Konsult Energi Örebro 30 september 2009

Energieffektivisering i BRF. Kristina Landfors, K-Konsult Energi Örebro 30 september 2009 Energieffektivisering i BRF Kristina Landfors, K-Konsult Energi Örebro 30 september 2009 Dagens presentation Är det intressant att spara energi? Ett exempel Tre steg mot effektivare energianvändning Energideklarationen

Läs mer

Sorteringsguide. för dig på jobbet

Sorteringsguide. för dig på jobbet Sorteringsguide för dig på jobbet Resurshushållning för en bättre värld Vår planet är hårt belastad med en befolkning som närmar sig sju miljarder. Skall vi alla kunna leva tillsammans måste vi lära oss

Läs mer

Min bok om hållbar utveckling

Min bok om hållbar utveckling Min bok om hållbar utveckling av: Emilia Nordstrand från Jäderforsskola Energianvändning När jag såg filmen så tänkte jag på hur mycket energi vi egentligen använder. Energi är det som gör att te.x. lamporna

Läs mer

Handledning för pedagoger. Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6.

Handledning för pedagoger. Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6. Handledning för pedagoger Fem program om energi och hållbar utveckling á 10 minuter för skolår 4 6. Jorden mår ju pyton! Det konstaterar den tecknade programledaren Alice i inledningen till UR:s serie.

Läs mer

Energironderingen inleds med ett samtal med verksamhetschef eller personal från verksamheten kring statistik och andra strukturella frågor.

Energironderingen inleds med ett samtal med verksamhetschef eller personal från verksamheten kring statistik och andra strukturella frågor. Energirondering Före ronderingen: Tag fram energistatistik värme, vatten och el månadsvis för de senaste 24 månaderna Tag fram timvärden för elanvändning under en representativ månad Kolla upp drifttider

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

HÅLLBARA EVENEMANG I KARLSTADS KOMMUN

HÅLLBARA EVENEMANG I KARLSTADS KOMMUN MILJÖFÖRVALTNINGEN RÅDRUMMET Karlstad 2014 CHECKLISTA HÅLLBARA EVENEMANG I KARLSTADS KOMMUN Hej! Vi vill hjälpa dig att göra ditt evenemang så hållbart som möjligt: miljömässigt, socialt och ekonomiskt.

Läs mer

Vaddå ekologisk mat?

Vaddå ekologisk mat? Vaddå ekologisk mat? Klöver i hyllorna! Vår egen miljösignal, treklövern, är inte en officiell miljömärkning, utan en vägvisare i butiken som gör det lättare för dig att hitta de miljömärkta varorna.

Läs mer

Christl Kampa-Ohlsson

Christl Kampa-Ohlsson Christl Kampa-Ohlsson Mat som förbättrar världen om sambandet mellan mat miljö - hälsa !!????!! Hushållens utsläpp av växthusgaser 27 % Mat 25 % Rekreation och fritid 16 % Transporter 16 % Bostad 6 % Kläder

Läs mer

ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM

ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM Det har hänt mycket på avfallsfronten. Till mitten av 1800-talet slängde människor sina sopor lite varstans utan att någon protesterade. Kanske klagades det på stanken, men annars

Läs mer

Innehållsförteckning. 1 Vad är verktyget Min Klimatpåverkan?

Innehållsförteckning. 1 Vad är verktyget Min Klimatpåverkan? Innehållsförteckning 1 Vad är verktyget Min Klimatpåverkan?... 1 2 Hur använder jag Min Klimatpåverkan?... 2 3 Hur beräknas mitt hushålls fotavtryck?... 2 4 Hur kan jag samarbeta med SEI för att vidareutveckla

Läs mer

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel

Nu kör vi igång. Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Nu kör vi igång Ditt matavfall blir biogas och biogödsel Visste du att Biogas är ett miljöanpassat fordonsbränsle och ger inget nettotillskott av koldioxid till atmosfären vid förbränning. släpper ut betydligt

Läs mer

Båtliv och miljö - En liten guide till ett miljövänligare båtliv

Båtliv och miljö - En liten guide till ett miljövänligare båtliv Båtliv och miljö - En liten guide till ett miljövänligare båtliv Du som är ute med din båt, du kan göra massor för miljön! Kristianstad kommun har med hjälp av information från Håll Sverige Rent och Sweboat

Läs mer

Där klimatsmarta idéer blir verklighet

Där klimatsmarta idéer blir verklighet Där klimatsmarta idéer blir verklighet Klimp 2008 2012 Naturvårdsverket och Linköpingskommun arbetar tillsammans för att minska utsläppen av växthusgaser. Tillsammans för klimatet Vi är mycket stolta över

Läs mer

Ren. information NYHET! Sophämtning. vårens helger. Nu skickar vi SMS till dig. Brunt kärl +påshållare +påsar=sant. Babsan ger matsmarta tips

Ren. information NYHET! Sophämtning. vårens helger. Nu skickar vi SMS till dig. Brunt kärl +påshållare +påsar=sant. Babsan ger matsmarta tips Ren information om avfall och miljö till dig som bor i Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun. 2015 Samhällsinformation från Gästrike återvinnare NYHET! Nu skickar vi SMS till dig Brunt

Läs mer

Miljöpolicy för Liljeholmens folkhögskola 2011

Miljöpolicy för Liljeholmens folkhögskola 2011 1(5) Miljöpolicy för Liljeholmens folkhögskola 2011 Innehållsförteckning Teologisk grund...2 Långsiktig målsättning...2 Mat och dryck... 2 Byggnader... 2 Inköp och förbrukningsvaror... 2 Resor och transport...

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-04-20 Fastighetsbeteckning: Skultunaby 1:103 Adress/ort: Stockvägen 8, Skultuna Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Kompis med kroppen. 3. Matens resa

Kompis med kroppen. 3. Matens resa Kompis med kroppen 3. Matens resa Matens resa nu och då 1. Ta reda på! Hur kom mjölken hem till köksbordet för 100 år sedan? Var producerades den, hur transporterades och förpackades den? 3. Vad åt du

Läs mer

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln. Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Dagligvaruhandeln Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info Dagligvaruhandeln Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet. Det spar inte

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

Information från. Öppna broschyren! Låt dig inspireras och informeras. Med vänliga hälsningar Avfallsenheten, Ystads kommun

Information från. Öppna broschyren! Låt dig inspireras och informeras. Med vänliga hälsningar Avfallsenheten, Ystads kommun Information från Öppna broschyren! Låt dig inspireras och informeras Med vänliga hälsningar Avfallsenheten, Ystads kommun 2015 Sophanteringen i Ystad Tips & trix och annat intressant! I november 2014 gjordes

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-08-05 Fastighetsbeteckning: Agedynan 7 Adress/ort: Husmansvägen 13, Dalby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen Förskolans miljöprogram samt checklista för Miljöbaggen Antagen BUN 2012 06 20 Reviderad av ledningsgruppen för förskolans miljöarbete 2014 06 16 Förskolornas miljöprogram Förskolornas miljöprogram är

Läs mer

Sopsortera - ett enkelt problem?

Sopsortera - ett enkelt problem? Sopsortera - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Varför sopsortera? Det är inte svårt att sopsortera, men det kan vara svårt att börja. Dina sopor innehåller både farliga och värdefulla ämnen. Därför

Läs mer

Stadens utveckling och Grön IT

Stadens utveckling och Grön IT Vi lever, arbetar, reser, transporterar saker, handlar och kommunicerar. För utvecklingen av den hållbara staden fyller smarta IT-lösningar en viktig funktion. Stadens utveckling och Grön IT Malmö en Green

Läs mer

KÄLLSORTERING AV HUSHÅLLSSOPOR

KÄLLSORTERING AV HUSHÅLLSSOPOR ELMERÅS PRODUKTION 2004 RISBERGS KÄLLSORTERING AV HUSHÅLLSSOPOR DIN KOMMUN I SAMARBETE MED LILLA EDET FÄRGELANDA TROLLHÄTTAN UDDEVALLA VÄNERSBORG MELLERUD Det är ren lögn att alla källsorterade sopor blandas

Läs mer

Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika?

Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika? Globala resurser Vad är orsakerna till att levnadsvillkoren på jorden är så olika? Ojämnt fördelade naturresurser (t ex vatten). Orättvist utvinnande (vinstindrivande) av naturresurser (t ex olja). Pga.

Läs mer

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Det finns flera olika märke Å andra sidan räcker det Med den här trycksaken vill vi reda ut det här med alla olika märken. Vilka förekommer i den grafiska

Läs mer

Vilka resor tror du är bäst för miljön?

Vilka resor tror du är bäst för miljön? Vilka resor tror du är bäst för miljön? En resa mot en bättre miljö Att kunna resa är en självklarhet idag. Det väldiga transportsystem vi skapat omkring oss är faktiskt förutsättningen för ett välfungerande

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-05 Fastighetsbeteckning: Ekeberga 1:34 Adress/ort: Ekeberga 1475, Södra Sandby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Förslag på en programkväll OM KLIMAT /HÅLLBARHET

Förslag på en programkväll OM KLIMAT /HÅLLBARHET Förslag på en programkväll OM KLIMAT /HÅLLBARHET Kom igång med klimatsamtal! Det här häftet är tänkt som en hjälp och inspiration för dig som är ledare och vill skapa en programkväll kring klimatfrågan.

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

VATTEN & AVLOPP. På Livsmedelsverkets hemsida (www.slv.se) finns bra information för dig som har egen brunn.

VATTEN & AVLOPP. På Livsmedelsverkets hemsida (www.slv.se) finns bra information för dig som har egen brunn. VATTEN & AVLOPP Dricksvatten Tillgång till vatten är en förutsättning för att samhället ska fungera. Rent vatten är livsviktigt - som dricksvatten och för att sköta den personliga hygienen och förhindra

Läs mer

Grön skola kriterier 2010-09-23

Grön skola kriterier 2010-09-23 2009 års kriterier för GRÖN SKOLA Bildningsnämnden Lysekil Lpo 94 Mål att sträva emot Visar respekt för och omsorg om såväl närmiljö som miljön i ett vidare perspektiv. Utvecklar sin förmåga att göra och

Läs mer

GRÖNA. lilla LUNDSTRÖMS

GRÖNA. lilla LUNDSTRÖMS LUNDSTRÖMS lilla GRÖNA Nu har vi bestämt oss för att göra ännu mer för att bidra till en bättre miljö och ett hållbart samhälle. I den här lilla skriften kan du läsa om vad vi hittills gjort i vårt miljöarbete,

Läs mer

Hushållsfakta. Rapporten skapad: 14:59:33 Typ av inloggning: Unika användarnamn Startar:

Hushållsfakta. Rapporten skapad: 14:59:33 Typ av inloggning: Unika användarnamn Startar: Hushållsfakta 2005-10-26 Rapporten skapad: 14:59:33 Typ av inloggning: Unika användarnamn 2005-09-28 Startar: 11:53:08 Stänger: Inget datum Antal frågor: 82 Antal påbörjade svar: 72 Antal kompletta svar:

Läs mer

Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall. orebro.se

Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall. orebro.se Din sortering bidrar till en bättre miljö. Så här sorterar du ditt avfall orebro.se Matavfall Det här sorterar du ut, lägger i matavfallspåsen och sedan i det bruna kärlet som finns i anslutning till fastigheten

Läs mer

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt.

Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1. Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 1 Vill du trycka miljöanpassat? Ett märke täcker allt. Svanen Broschyr-Tryck_ORIGINAL3(pag):Layout 1 08-10-01 13.14 Sida 2 Det finns flera

Läs mer

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9. Skurusundsvägen 11/ Nacka. Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376)

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9. Skurusundsvägen 11/ Nacka. Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-10-08 Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9 Adress/ort: Skurusundsvägen 11/ Nacka Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

William, Timmy, Emanuel ochnicholas. Vi tycker att man ska börja återvinna ännu mer för att vi ska spara på jordens resurser.

William, Timmy, Emanuel ochnicholas. Vi tycker att man ska börja återvinna ännu mer för att vi ska spara på jordens resurser. Vi tycker att man ska börja återvinna ännu mer för att vi ska spara på jordens resurser. Vi tycker att om man har max 3 km till jobbet ska man gå eller cykla för att bilar släpper ut mycket avgaser. Vi

Läs mer

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2015-06-12. Fastighetsbeteckning: Moränen 2. Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204)

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2015-06-12. Fastighetsbeteckning: Moränen 2. Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204) Energirapport villa Datum för besiktning: 2015-06-12 Fastighetsbeteckning: Moränen 2 Adress/ort: Saltsjövägen 4 / Lidingö Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

På väg mot en hållbar framtid

På väg mot en hållbar framtid På väg mot en hållbar framtid Foto: Christiaan Dirksen % 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Region Skåne blir fritt från fossila bränslen

Läs mer

SORTERA SOPOR Varför och hur? Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning

SORTERA SOPOR Varför och hur? Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning SORTERA SOPOR Varför och hur? Catrine Edlund Avfall Återvinning Teknisk förvaltning Ca 35 anställda tar liten plats, väger mindre, är lätta att kyla och sist men inte minst ingen pant och inga tomflaskor

Läs mer

Mat, miljö och myterna

Mat, miljö och myterna Mat, miljö och myterna Kansliet 2007-03-08 1 Naturskyddsföreningen en grön konsumentrörelse! Handla Miljövänligt-nätverket - 88 Egen miljömärkning BRA MILJÖVAL 89 Miljövänliga veckan - 90 Butiksundersökningar

Läs mer

Flerfackssortering i Norrköping

Flerfackssortering i Norrköping Flerfackssortering i Norrköping Nu blir det enkelt att sortera Under hösten 2014 är bostadsområdena Ljunga, Svärtinge, Rist, Östra Husby, Fyrby, Sörby och Lindö utsedda till att prova ett nytt system för

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 3/4-2015 Fastighetsbeteckning: Eketånga 27:192 Adress/ort: Tenorvägen 16, Halmstad Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

ÅTERVINNINGSCENTRAL RETUREN

ÅTERVINNINGSCENTRAL RETUREN ÅTERVINNINGSCENTRAL RETUREN Här sorterar du ditt hushållsavfall för återvinning Öppettider: Måndag-Onsdag 08.00-20.00 Torsdag-Lördag 08.00-15.00 Alla helgdagar ( röda dagar ) är återvinningscentralen stängd,

Läs mer

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Fortsätt sortera sopor som tidigare. Lägg bara till en bra rutin Släng soppåsarna i två olika

Läs mer

Några frågor om dig själv

Några frågor om dig själv Några frågor om dig själv C Vi ber dig besvara frågorna om din hemkommun, KOMMUN. Har du flyttat till en annan kommun efter den DATUM vill vi att du besvarar frågorna rörande din tidigare hemkommun. Fråga

Läs mer

Mål resurshushållning i kursplanen

Mål resurshushållning i kursplanen RESURSHUSHÅLLNING Mål resurshushållning i kursplanen Ha kunskaper om resurshushållning för att kunna välja och använda metoder, redskap och teknisk utrustning för matlagning Kunna planera, tillaga, arrangera

Läs mer

Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter.

Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter. Vadå klimat? Resurser för framtiden är en klimatkampanj ett samarbete mellan Kriminalvården och Specialfastigheter. Spela roll! Klimatet är en av våra viktigaste frågor. För oss, våra barn och barnbarn.

Läs mer

Bli klimatsmart. - stoppa slöseriet. Hur du kan hjälpa till att minska onödig energianvändning på din arbetsplats.

Bli klimatsmart. - stoppa slöseriet. Hur du kan hjälpa till att minska onödig energianvändning på din arbetsplats. Bli klimatsmart - stoppa slöseriet Går lampan sönder om man släcker den för ofta? Är det bra med rörliga skärmsläckare? Hur tvättar jag mer energisnålt? Vad kan jag göra åt temperaturen på rummet? Hur

Läs mer

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön Information till stugområden i Falkenbergs kommun - nu kan vi ta hand om ert matavfall Dina matrester - gott för miljön 1 Matrester blir till biogas Mycket av det avfall som hushållen slänger är matavfall

Läs mer

Utbildningspaket Konsumtion

Utbildningspaket Konsumtion Utbildningspaket Konsumtion Hur och vad? Resurser Vi berättar om olika resurser och konsekvenserna av att vi använder dem. Hushållssopor Vi berättar om hushållssopor och vem som ansvarar för dem. Vad är

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 2009-2015 1 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

ENERGISNÅLA GÖTENEHUS MODERN TEKNIK FÖR LÄGRE ENERGIKOSTNAD OCH MINSKAD MILJÖPÅVERKAN

ENERGISNÅLA GÖTENEHUS MODERN TEKNIK FÖR LÄGRE ENERGIKOSTNAD OCH MINSKAD MILJÖPÅVERKAN ENERGISNÅLA GÖTENEHUS MODERN TEKNIK FÖR LÄGRE ENERGIKOSTNAD OCH MINSKAD MILJÖPÅVERKAN Modern bekvämlighet med låg energiförbrukning Intresset för smarta energilösningar i boendet ökar. Samtidigt ställer

Läs mer