Vi bygger våra bostäder så att du kan leva hållbart i din vardag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi bygger våra bostäder så att du kan leva hållbart i din vardag"

Transkript

1 Vi bygger våra bostäder så att du kan leva hållbart i din vardag HÄR ÄR NÅGRA ENKLA TIPS PÅ HUR DU KAN BIDRA TILL EN MER HÅLLBAR LIVSSTIL Energibesparingar i köket Vi väljer ut energisnåla vitvaror till köket såsom köksfläktar, kyl, frys, diskmaskiner och spishällar. Induktionshällar drar mindre el än andra hällar och dessa är ofta standard i bostäderna och ibland finns de som extra tillval. Kyl och frys står för nästan en fjärdedel av hushållselen. Genom att ställa in rätt temperatur i både kyl (+5 C) och frys (-18 C) minskar du inte bara din klimatpåverkan, men även din elräkning. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen. Frosta av frysen med jämna mellanrum, är den isbelagd stiger temperaturen. Det är också bra att rengöra baksidan av kylen och frysen regelbundet. Vi installerar snålspolande kranar och duschar i våra bostäder. Med dessa kan du minska vattenanvändningen med upp till 40 procent. I alla våra bostäder har vi installerat individuell tappvarmvatten- mätning. Individuell mätning medför att man debiteras för sin egen användning och därmed enklare kan se hur man påverka sitt användande. Koka upp vattnet i vattenkokaren istället för på spisen så får du en energibesparing på ca 50 procent. Detta gäller dock inte om du har induktionshäll, vilka är ungefär lika effektiva som en vattenkokare. Om du sätter lock på kastrullen när du lagar mat använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om locket är av. Tina maten i god tid istället för att mikra den. Dock använder du ca 70 procent mindre energi om du värmer maten i mikron eller på spisen istället för i ugnen. Fyll alltid diskmaskinen innan du kör den för att spara på både energi och varmvatten, prova gärna sparprogrammet.

2 Val av råvaror En köttfri dag i veckan är bra både för miljö och hälsa. Prova att byta ut en eller ett par rätter av nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska rätter eller minska på köttportionerna. Vilken typ av kött du väljer påverkar förutom klimatet även mängden kemiska bekämpningsmedel och antibiotika som används, den biologiska mångfalden samt djurskydd. Välj grönsaker efter säsong. Tänk på att till exempel gurka, paprika, tomater och isbergssallad under vintern odlas i växthus som ofta värms upp med fossila bränslen. Grova grönsaker är ofta klimatsnåla och ger oss dessutom mycket mer näring än salladsgrönsaker. Rotfrukter, broccoli, blomkål, lök och purjolök är exempel på resurssnåla grönsaker laddade med näring. Längre transporter orsakar ofta större utsläpp än korta, men vilket transportmedel som används har också stor betydelse för klimatpåverkan. Tåg- och båttransporter leder till exempel till mindre utsläpp än flygtransporter eller långa transporter med lastbil. Känsliga frukter och grönsaker kräver dessutom kyltransporter, vilket ökar utsläppen av växthusgaser ytterligare. Frukt- och bärodling kräver generellt sett mer bekämpningsmedel än grönsaker, och spannmålsodlingar besprutas relativt lite. De frukter som besprutas mest är bananer, citrusfrukter och vindruvor. Ekologiska alternativ bidrar till en giftfri miljö. Byt ut ris mot till exempel potatis. Risodlingarna ger utsläpp av metangas därför orsakar en portion ris mycket mer utsläpp av växthusgaser än både potatis, bulgur och pasta. Andra miljösmarta alternativ är matvete, mathavre och matkorn som alla odlas i Sverige. Släng mindre mat och använd resterna till en matlåda nästa dag. En medelsvensk slänger 100 kg fullt ätlig mat varje år och all mat som slängs i Europa och Nordamerika skulle vara tillräckligt för att ge mat åt alla hungriga människor i världen tre gånger om. Undvik vatten i pet-flaskor som transporterats långt. Köp en kolsyremaskin om du föredrar bubbelvatten, det tjänar både miljön och din plånbok på. Läs mer om miljösmarta matval och hur du minskar matsvinnet på Livsmedelsverkets hemsida

3 Tvätta Varmvatten står för ungefär 20 procent av ett hushållsenergianvändning. Vi installerar nya mer energieffektiva maskiner i våra tvättstugor och lägenheter för att du ska kunna tvätta med mindre klimatpåverkan. Tvätta bara kläderna när du måste. Det sliter både på kläderna och på miljön att tvätta för ofta, många gånger räcker det med att bara vädra kläderna. Använd bara förtvätt när kläderna är riktigt smutsiga. Fyll alltid tvättmaskinen innan du kör den, på så sätt sparar du både på vatten, energi och minskar användningen miljöskadligt tvättmedel. Lufttorka tvätten, istället för att använda torkskåp eller torktumlare. Minska användandet av torkskåp och torktumlare genom att centrifugera ordentligt. Det är energieffektivare att centrifugera ordentligt i tvättmaskin än att använda värme i torktumlaren. Det mesta blir rent även i lägre temperaturer, men tänk på att tvätta i högre temperaturer då och då för att undvika avlagringar i tvättmaskinen. Tips på hur du sparar varmvatten och energi från Energimyndigheten Doserar du tvättmedlet rätt? På tvättmedelsförpackningen ser du mängden tvättmedel du behöver i förhållande till vattnets hårdhet. Ju mjukare vatten desto mindre tvättmedel behövs. Stockholm har mjukt vatten, Uppsala har medelhårt vatten. Skaffa ett 25 cl doseringsmått så blir det enklare att dosera tvättmedlet och välj gärna Svanen eller Bra miljöval-märkt tvättmedel. Ta mindre tvättmedel om du har lite tvätt.

4 Belysning, uppvärmning och ventilation Du kan spara cirka 700 kr per lampa när du byter ut en glödlampa på 60 watt till en lågenergilampa (energianvändningen är beräknad efter en lågenergilampas livstid). Tänk på att halogenlampor drar mer ström än man tror. Undersök om du kan byta ut dina halogenlampor mot LED-lampor. På kan du läsa mer om de olika lamptyper som finns. Ta för vana att dra ur kontakten från vägguttaget i apparater med transformatorer (till exempel halogenlampor och batteriladdare) när de inte används. Du kan också koppla dem till ett grenuttag med avstängningsknapp. Anpassa inomhustemperaturen till vad du verkligen behöver. Ofta kan du sänka den någon grad utan att behöva frysa. Känns elementet kallt? Det kan bero på att önskad rumstemperatur uppnåtts. När temperaturen sen sjunker sätts elementet på igen och på så sätt säkras en jämn temperatur och ett bra inomhusklimat. Vid mätning av temperaturen inomhus ska termometern placeras i ögonhöjd mot en innervägg mitt i rummet. Friskluftsventilen i väggen ska inte stängas för då fungerar inte ventilationen som avsett och inomhusluften blir sämre. Byt FTX-filter och tilluftsfilter med jämna mellanrum samt rensa dem ibland för att minska FTX-systemets energianvändning. Utnyttja timerfunktionen för golvvärmen och handuksstorken så att de inte står på när de inte behövs. Ställ inte stora möbler eller häng tjocka gardiner nära elementen eftersom värmen då har svårt att nå resten av rummet. Vädra snabbt med korsdrag istället för att ha fönstret öppet länge. Kom ihåg att alltid först stänga av elementet under fönstret. Vänta en halvtimme efter att du har vädrat klart innan du slår på elementet igen, annars går termostaten på.

5 Sopor Vi förbereder utrymmen i din bostad och i gemensamhetsanläggningar för att du enklare ska kunna sortera dina sopor. På finns information om hur, varför och var du sorterar ditt avfall och vad som händer med det sedan. Här finns även länkar till kommunspecifika sidor. Glöm inte att ta reda på rutinerna som gäller i ditt hus, till exempel via din bostadsrättsförening eller samfällighet. Lämna rester av lösningsmedel och färg till kommunens återvinningscentral och lämna gammal medicin till apoteket. Lämna din gamla kyl och frys till freon- och metallåtervinning. Om du har köpt vitvaror efter 1 juli 2000 är försäljaren skyldig att ta hand om dem när du köper nya nästa gång. Kommunens återvinningscentraler tar emot allt elavfall. Sortera ut ditt matavfall om du bor i en kommun som hämtar det separat. Vänta med att köra till återvinningen tills du har ett större lass att köra så att det inte blir så många transporter fram och tillbaka. Det enda som får spolas ner i toaletten är kiss, bajs och toalettpapper, allt annat riskerar att slamma igen avloppsrören och stör reningsverkens verksamhet. Lämna alla ljuskällor, såsom LED-, lågenergi- och glödlampor till återvinningscentralen. Innan glödlampor kunde återvinnas hamnade 25 ton bly från glödlampor på svenska soptippar varje år!

6 När du köper nytt Tänk på att köpa saker med kvalité så tar det längre tid innan de blir avfall. Välj returförpackningar eller refill när du handlar för att minska mängden sopor. Ta med egen kasse när du handlar, gärna en tygkasse. Undvik PVC (polyvinylklorid) då dessa bland annat bildar miljöoch hälsovådliga ämnen vid sopförbränningen. Förpackningar av PVC är märkta med en trekant med en 3:a i. Ge dina saker ett nytt liv Laga gamla saker såsom möbler, skor och kläder istället för att slänga dem och köpa nya. Lämna gamla saker och kläder till loppis/välgörenhet och shoppa secondhand om du kan. Kan vara både kul och billigt. I föreningen kan ni välja ett gemensamt utrymme i huset där alla kan ställa hela och rena saker som ni tror att någon annan kan ha användning av. Vissa återvinningscentraler har även en så kallad återbrukscontainer.

7 Transport Välj tåget framför flyget. Ett tåg som kör mellan Göteborg och Stockholm släpper ut 0,4 kg koldioxid i luften. Flyger du samma sträcka släpps hundratals kilo koldioxid ut. Det tar ungefär lika lång tid att flyga som att åka tåg men det är ofta bekvämare, du kan utnyttja tiden till att jobba och dessutom sparar du upp till halva priset på biljetten om du bokar i god tid. Arbeta hemifrån ibland, om du kan. Försök kombinera dina resor, du kanske kan göra inköp i närheten av din arbetsplats eller på vägen hem. För kortare sträckor välj gång eller cykel, för lite längre sträckor kollektivtrafiken och bara när du måste välj bilen. Samåk med kollega eller granne så ofta du kan. Stäng av luftkonditioneringen om det inte är jättevarmt. Följ bilens serviceintervall, och välj gärna en verkstad med miljökompetens. Köp en takbox istället för en större bil, men glöm inte att ta av takboxen när du inte använder den. Undvik tomgångskörning. I många kommuner gäller tomgångskörning i max 1 minut. Om du tvättar bilen själv tänk gärna på att det i bilschampo och avfettningsmedel finns kemikaler som är väldigt skadliga för vattenlevande djur och växter, och att smutsvattnet även innehåller tungmetaller och oljerester. Undvik att tvätta bilen där smutsvattnet kan rinna ut i gatubrunnar, vattendrag eller dricksvattenbrunnar. Stå hellre på en gräsmatta eller grusad yta än en asfalterad uppfart eller väg. Allra bäst är gör-det-självhallar eller att välja en miljömärkt biltvätt. Använd motorvärmare på vintern för att minska bilens bensinförbrukning vid start. Kallstart både drar mer bränsle än normalt och ger mycket högre utsläpp per kilometer, dessutom sliter kallstart mer på motorn.

8 Testa Ecodriving Även om du inte har en miljöbil så kan du köra lite mer bränslesnålt och miljövänligt genom ecodriving. Det gynnar både din plånbok och miljön. En familj kan spara upp till kronor per år på att köra bränslesnålt. När du närmar dig ett rödljus släpper du gaspedalen istället för att trycka på bromspedalen. Låt motorn bromsa utan drivmedel. När motorn är nere på varv växlar du ner. Med lite framförhållning slipper du stanna och starta. Se till att du har bra däcktryck, fyll på tio procent mer luft än det normala för att minska bränsleåtgången och slitaget på däcken. Se bilens instruktionsbok för rätt däcktryck. Läs mer om ecodriving och anmäl dig till kurser på Sveriges Trafikskolors Riksförbund Kör på höga växlar och hoppa över växelsteg för att spara mer. Kör från ettan till trean och från trean till femman. Ju högre växel desto mindre drivmedel går åt i förhållande till körsträcka. Accelerera snabbt upp till färdhastighet. Håll sen jämn fart och bromsa genom att släppa gaspedalen istället för att använda bromspedalen. Du blir lugnare och mer harmonisk i trafiken av att köra bränslesnålt.

9 Grön el När det är dags att teckna nytt elavtal, titta gärna på vad det finns för klimatvänliga alternativ med låga koldioxidutsläpp. Idag erbjuder de flesta elleverantörer så kallad grön el eller miljömärkt el från vind, vatten, sol eller biomassa. På Naturskyddföreningens hemsida kan du läsa mer om grön el och deras märkning Bra Miljöval, där finns även en lista över vissa elleverantörer som tillhandahåller el från förnyelsebara källor, se Bra länkar: Testa din klimatpåverkan: Beräkna ditt ekologiska fotavtryck - hur påverkar just din livsstil miljön? Naturskyddsföreningens Gröna Guide med enkla tips på hur man kan leva miljösmart: Läs mer om hur vi människor påverkar vår miljö och vad du kan göra på Naturvårdsverkets hemsida: TÄBY KEMISTVÄGEN 17 BOX TÄBY TELEFON UPPSALA DAG HAMMARSKJÖLDS VÄG 36A UPPSALA TELEFON ORG.NR INFO@BESQAB.SE

Klimatskolan. Vi bygger våra bostäder så att du kan leva hållbart i din vardag

Klimatskolan. Vi bygger våra bostäder så att du kan leva hållbart i din vardag Klimatskolan Vi bygger våra bostäder så att du kan leva hållbart i din vardag Här är några enkla tips på hur du kan bidra till en mer hållbar livsstil. Energibesparingar i köket Vi väljer ut energisnåla

Läs mer

Riksbyggens klimatskolas samlade tips

Riksbyggens klimatskolas samlade tips Riksbyggens klimatskolas samlade tips I Riksbyggens Klimatskola hittar du enkla och vardagliga tips om hur du kan minska din miljöpåverkan. För att se utbildningen i sin helhet gå till: www.riksbyggen.se/klimatskolan.

Läs mer

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek.

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Energispartips Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Kyl och frys: Frosta av kyl och frys regelbundet,

Läs mer

Många vill vara med och spara energi men få vet hur de ska göra. I den här trycksaken har vi samlat enkla, konkreta energispartips rum för rum.

Många vill vara med och spara energi men få vet hur de ska göra. I den här trycksaken har vi samlat enkla, konkreta energispartips rum för rum. Många vill vara med och spara energi men få vet hur de ska göra. I den här trycksaken har vi samlat enkla, konkreta energispartips rum för rum. Testa ett, två eller alla och läs mer på: HANDDISKA INTE

Läs mer

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS SÅ HÄR ARBETAR VI På Botkyrkabyggen jobbar vi aktivt med att minska vår miljöpåverkan. Sedan 2010 är vi ett miljöcertifierat företag. Det är ett bevis på att vi uppfyller

Läs mer

Bättre hemmamiljö med klimatsmarta trick

Bättre hemmamiljö med klimatsmarta trick Bättre hemmamiljö med klimatsmarta trick Mår du som bäst när din lägenhet är rätt tempererad och frisk luft hela tiden cirkulerar i dina rum? I den här foldern har vi samlat tips och information som skapar

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Snöflingan 4, Stockholm Lilla Västerbron 6, Stockholm Reza Tehrani Täby 2012-09-05 Actava AB Godkänd för F-skatt Polygonv 15 Tfn 0771-322 322 Säte Stockholm

Läs mer

Energieffektivisering

Energieffektivisering Energieffektivisering Den enda miljövänliga energin är den som aldrig behöver produceras! All el- och värmeproduktion ger upphov till miljöpåverkan, mer eller mindre. Dessutom kostar all energi pengar

Läs mer

Spara el. Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning!

Spara el. Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning! Spara el Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning! 1 Det går åt mindre energi om du kokar upp en liter vatten i vattenkokaren än på spisen. Ha lock på kastrullen så ofta du kan och se

Läs mer

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag.

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Det är lätt att vara energismart, bara man vet hur. Vi vet att många idag vill leva lite energismartare både för den egna hushållskassans och

Läs mer

An Hour of Change ett urval av tävlingsbidragen

An Hour of Change ett urval av tävlingsbidragen 2009-04-17 An Hour of Change ett urval av tävlingsbidragen 1. Börja med dig själv! Idén: börja med sig själv för att spara på energiförbrukningen. Få alla på skolan att: A. Släcka ljuset när du går ut

Läs mer

När något går sönder

När något går sönder När något går sönder När något går sönder Med regelbunden skötsel av inredning och maskiner, slipper du och din verksamhet onödiga kostnader. Denna broschyr handlar om vad du som arbetar i verksamheten

Läs mer

tillsammans tar vi hand om göteborg. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare.

tillsammans tar vi hand om göteborg. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare. tillsammans tar vi hand om göteborg. Lite information om ditt ansvar som fastighetsägare. Vi vill gärna se Göteborg som ett stort hushåll, där många olika familjer lever tillsammans. Precis som i ett hushåll

Läs mer

Exempel på enrgibesparingar

Exempel på enrgibesparingar 1(9) Exempel på enrgibesparingar Duscha - 1400:-/år Genom att duscha 5 min. istället för 15 min. per dag sparas upp till 2000 kwh/år. Byt till nya strilar och minska vattenåtgången med 1/3-del. Vattenklosett

Läs mer

Jino klass 9a Energi&Energianvändning

Jino klass 9a Energi&Energianvändning Jino klass 9a Energi&Energianvändning 1) Energi är en rörelse eller en förmåga till rörelse. Energi kan varken tillverkas eller förstöras. Det kan bara omvandlas från en form till en annan. Det kallas

Läs mer

Liten miljöskola hos Flatås 1. Charlotta Brolin 2015-10-21

Liten miljöskola hos Flatås 1. Charlotta Brolin 2015-10-21 Liten miljöskola hos Flatås 1 Charlotta Brolin 2015-10-21 Hur påverkar du miljön? 1. Hur transporterar du dig? Bil (6), Cykel/gång (1), Buss/tåg (3) 2. Hur tar du semester? Nära hemmet (1), en bit iväg

Läs mer

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen!

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Tänkvärt! Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön.

Läs mer

TA HAND OM DITT HUS Energianvändning. Örebro 2011-10-10

TA HAND OM DITT HUS Energianvändning. Örebro 2011-10-10 TA HAND OM DITT HUS Energianvändning Örebro 2011-10-10 Energikontorets mål Effektivare energianvändning Förnybar energi Regional hållbar tillväxt Våra arbetsområden Strategiskt energioch miljöarbete Projekt

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential. Göteborg Kungsladugård 61:24

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential. Göteborg Kungsladugård 61:24 Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Göteborg Kungsladugård 61:24 BESIKTNINGSUPPDRAG OCH OBJEKT Besiktningsobjekt Göteborg Kungsladugård 61:24, Skytteskogsgatan 3, 414 76 Göteborg Ägare Ulla-Britt

Läs mer

En hållbar utveckling

En hållbar utveckling FINNES: SÖKES: En hållbar utveckling Material om Stockholms miljöprogram kan beställas på www. eller från Miljöförvaltningen i Stockholm, Box 380 24, 100 64 Stockholm Tel 08-508 28 800, Fax 08-508 28 808

Läs mer

Sol, vind och vatten. Handledning. Sol, vind och vatten. Handledning - energieffektivisering för föreningar. www.goteborg.se

Sol, vind och vatten. Handledning. Sol, vind och vatten. Handledning - energieffektivisering för föreningar. www.goteborg.se Sol, vind och vatten Handledning Sol, vind och vatten Handledning - energieffektivisering för föreningar www.goteborg.se Belysning - checklista BELYSNING Varför är belysningen tänd? Gör rent fönster och

Läs mer

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2016-02-11. Fastighetsbeteckning: Lervik 1:256. Lerviksvägen 108 / Åkersberga

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2016-02-11. Fastighetsbeteckning: Lervik 1:256. Lerviksvägen 108 / Åkersberga Energirapport villa Datum för besiktning: 2016-02-11 Fastighetsbeteckning: Lervik 1:256 Adress/ort: Lerviksvägen 108 / Åkersberga Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-01-26 Fastighetsbeteckning: Hötofta 18:22 Adress/ort: Norra Hötoftavägen 174, Vellinge Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Det miljövänliga kontoret

Det miljövänliga kontoret Det miljövänliga kontoret För att värna om miljön måste vi alla hjälpas åt. Vi arbetar aktivt för att våra fastigheter ska vara ett attraktivt alternativ även ur ett miljöperspektiv. 2 AFA FASTIGHETER,

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-03-22 Fastighetsbeteckning: Klagshamn 42:31 Adress/ort: Ängavångsvägen 5, Klagshamn Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 10 februari 2016. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087)

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 10 februari 2016. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 10 februari 2016 Adress/ort: Ramels v 11, Hököpinge Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Denna rapport

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-04-14 Fastighetsbeteckning: Tännforsen 13 Adress/ort: Yrvädersgatan 35, Ödåkra Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag: Eklund &

Läs mer

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-15. Fastighetsbeteckning: Heberg 3:11. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-15. Fastighetsbeteckning: Heberg 3:11. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-12-15 Fastighetsbeteckning: Heberg 3:11 Adress/ort: Furåsvägen 5 / Vallda Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR Hållbar utveckling i praktiken Hållbar utveckling handlar om hur dagens samhälle bör utvecklas för att inte äventyra framtiden på jorden. Det handlar om miljö, om hur jordens resurser

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-27 Fastighetsbeteckning: Varpbommen 4 Adress/ort: Haspelvägen 25, Malmö Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt?

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Innehåll Miljörisker och lagstiftning 3 Avfallshantering 3 Avloppsvatten och oljeavskiljare 4 Kemiska produkter

Läs mer

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen Ord och begrepp till arbetsområdet Miljö i Europa. Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen resurser: det som vi kan leva av, Pengar kan vara en resurs. Naturen är också en stor

Läs mer

Bästa/Värsta. Visste du att

Bästa/Värsta. Visste du att Låt maten tina i kylen. Mikrovågsugnen är 3-4 gånger så effektiv som spisen när det gäller uppvärmning av mindre portioner mat. Det går åt mindre energi om du kokar upp en liter vatten i vattenkokaren

Läs mer

Allmänna energispartips för hushåll

Allmänna energispartips för hushåll Allmänna energispartips för hushåll I ett hushåll fördelas energiförbrukningen ungefär enligt bilden nedan. Nedan följer ett antal tips på hur man kan spara på den energin. I de flesta fall har det att

Läs mer

Hyresgästintroduktion

Hyresgästintroduktion Hyresgästintroduktion VäLKOMMeN! Var rädd om din lägenhet och tänk på att om du flyttar är det någon annan som hyr den efter dig. Vårda och lämna lägenheten som du själv ville att den skulle se ut när

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

Glödlamporna är urfasade

Glödlamporna är urfasade Glödlamporna är urfasade Inom EU har alla matta och klara glödlampor förbjudits. Förbudet innebär att lamporna inte får importeras, men kvarvarande lampor får säljas och användas. Den fortsatta tidplanen

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Kremlavägen 3 / Västerås. Datum för besiktning: 2016-01-14. Adress/ort: Besiktigad av (certnr): Mats Jönsson (3299)

Energirapport. med smarta tips. Kremlavägen 3 / Västerås. Datum för besiktning: 2016-01-14. Adress/ort: Besiktigad av (certnr): Mats Jönsson (3299) Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-01-14 Adress/ort: Kremlavägen 3 / Västerås Besiktigad av (certnr): Mats Jönsson (3299) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Denna rapport

Läs mer

DU OCH DIN MILJÖ I STOCKHOLM 2007

DU OCH DIN MILJÖ I STOCKHOLM 2007 USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET DU OCH DIN MILJÖ I STOCKHOLM 2007 Frågorna besvaras genom att du sätter ett kryss i rutan för det svarsalternativ som passar bäst. Om svarsalternativen inte passar

Läs mer

Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret

Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret Bostadsenkät lgh nr Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret Enkäten levererades till bostadsinnehavare (en per lägenhet) i mitten av maj 2011, och svaren lämnades av svarare i föreningsbrevlådan

Läs mer

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön. Vet du att du gör en insats för miljön, bara genom att leva ditt vanliga vardagsliv?

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration

Åtgärdsrapport Energideklaration Åtgärdsrapport Energideklaration Datum för besiktning: 2015-04-16 Fastighetsbeteckning: Skärkinds-Smedstorp 2:1 Adress/ort: Besiktigad av (certnr): Skärkind Smedstorp 2, Norsholm Jaime Beltrán (1053-CFX-1991)

Läs mer

Elbro Vad gör vi nu?

Elbro Vad gör vi nu? Elavbrott Vad gör vi nu? Historiens längsta elavbrott sid 1 Håll värmen med några enkla råd sid 3 Håll värmen med en egen kamin sid 4 Ljus i mörker sid 6 Tappa upp vatten sid 7 Mat utan el sid 8 Mat som

Läs mer

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-08. Fastighetsbeteckning: Härene 9:1. Södra Härene Lärarbostaden

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-08. Fastighetsbeteckning: Härene 9:1. Södra Härene Lärarbostaden Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-12-08 Fastighetsbeteckning: Härene 9:1 Adress/ort: Södra Härene Lärarbostaden Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

TÄNK GRÖNT FÖR MILJÖVÄNLIG TVÄTT

TÄNK GRÖNT FÖR MILJÖVÄNLIG TVÄTT TVÄTTA SKÖTSELRÅD För att kläder och andra textiler ska hålla sig fräscha och fina länge, är det viktigt att tvätta och torka dem enligt skötselråden som finns i plaggen. Kläderna bör vara lättskötta.

Läs mer

Miljöombudens information på APT

Miljöombudens information på APT Projekt Spara energi Miljöombudens information på APT Välj presentationstyp och följ sedan färgen Komplett version 1h + Kortare version 30 min Energironden 10 min Anvisningar Tiderna beräknas med utgångspunkt

Läs mer

Välkommen till skolrestaurangerna i Härryda kommun HT 2014

Välkommen till skolrestaurangerna i Härryda kommun HT 2014 Välkommen till skolrestaurangerna i Härryda kommun HT 2014 V. 34 18-22/8 *Köttbullar m pasta *Korv stroganoff m bulgur. Orientalisk fisk m kokt potatis. *Gulaschsoppa m gräddfil, mjukt bröd. Solskenslasagne.

Läs mer

Skolmaterial om matavfallsinsamling

Skolmaterial om matavfallsinsamling Skolmaterial om matavfallsinsamling Nu finns ett enkelt skolmaterial om matavfallsinsamlingen (Gröna Påsen) i pdf format. Materialet är framtaget för att det enkelt ska kunna anpassas till barn och elever

Läs mer

Pasta med fetaost och bacon. vecka 20

Pasta med fetaost och bacon. vecka 20 Pasta med fetaost och bacon vecka 20 familj Pasta med fetaost och bacon cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2565 kj/614 kcal. Protein 22,6 g. Fett 29,9 g. Kolhydrater 61,0 g. Ingredienser:

Läs mer

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor De som tror att tygblöjor är svåra, jobbiga och bara läcker har bara inte hittat rätt blöja än. Tygblöjemarknaden översvämmas av olika nya innovationer och system, det finns något för alla. Man behöver

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 8 juni 2016. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Eklund & Eklund Energideklarationer AB

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 8 juni 2016. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Eklund & Eklund Energideklarationer AB Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 8 juni 2016 Adress/ort: Åkarpsg 24, Vellinge Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Denna rapport

Läs mer

Inomhusklimatguiden. Om inomhusklimat, felanmälan och gränsdragning

Inomhusklimatguiden. Om inomhusklimat, felanmälan och gränsdragning Inomhusklimatguiden Om inomhusklimat, felanmälan och gränsdragning Inomhusklimatguiden vänder sig till dig som vistas och arbetar i lokalerna på KTH Campus. Guiden har tagits fram i samverkan mellan Akademiska

Läs mer

Chicken green curry. vecka 18

Chicken green curry. vecka 18 Chicken green curry vecka 18 familj Chicken green curry cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2637 kj/ 629 kcal. Protein 48,9 g. Fett 18,4 g. Kolhydrater 63,4 g. Ingredienser: 2 morötter ca 600

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: APOLLO 11 Besiktningsuppgifter Datum: 2014-09-29 Byggnadens adress: HERMESVÄGEN 7 98144 KIRUNA Utetemperatur: 3 C Expert: Fredrik

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-06-02 Fastighetsbeteckning: Lillsidan 26:3 Adress/ort: Strömgatan 21, Enköping Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Temperatur. Värme är rörelse

Temperatur. Värme är rörelse Temperatur NÄR DU HAR LÄST AVSNITTET TEMPERATUR SKA DU veta vad som menas med värme veta hur värme påverkar olika material känna till celsius-, fahrenheit- och kelvinskalan känna till begreppet värmeenergi

Läs mer

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2016-03-31. Fastighetsbeteckning: Nödinge 1:2. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2016-03-31. Fastighetsbeteckning: Nödinge 1:2. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2016-03-31 Fastighetsbeteckning: Nödinge 1:2 Adress/ort: Hallabron 1 / Hajom Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

Använd vattenkokare när du ska koka vatten. Det går snabbt och du sparar energi.

Använd vattenkokare när du ska koka vatten. Det går snabbt och du sparar energi. När kylan har slagit till ordentligt är det normalt att elförbrukningen ökar men med några små enkla spartips kan man undvika att kostnaderna för hushållselen gör hål i plånboken. Köp en varm filt och

Läs mer

Att tänka i nya banor. Energi- och miljöproblemen är globala. Vi kan alla göra lite mer.

Att tänka i nya banor. Energi- och miljöproblemen är globala. Vi kan alla göra lite mer. Att tänka i nya banor Energi- och miljöproblemen är globala. Vi kan alla göra lite mer. Den förvillande formeln Sänk en (1 o) grad spara fem procent (5%) Det mest spridda påståendena om energi och besparingar:

Läs mer

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack.

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Ny insamling för villor i Norrköping Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Nu ökar vi servicen för dig, för miljön Senast det skedde en stor förändring som rörde hämtningen

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: Fastighetsbeteckning: Adress/ort: Byggnaden är besiktigad av: Företag/ackreditering 2014-10-21 Kungsbro 1:225 Anders Väg 16, Ljungsbro Jaime

Läs mer

Stoppa onödan! om julgranar och andra ljuskällor

Stoppa onödan! om julgranar och andra ljuskällor Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om julgranar och andra ljuskällor Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: SILLEN 9 Besiktningsuppgifter Datum: 2015-05-22 Byggnadens adress: STOCKBERGSVÄGEN 28 12552 ÄLVSJÖ Utetemperatur: 9 C Expert: Peter

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-12-11 Fastighetsbeteckning: Vinstorp 34:24 Adress/ort: Hjortrongatan 6, Lomma Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK

SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK KVARNHAGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING RÄTT & FEL LITEN HANDBOK För medlemmarna i Kvarnhagens samfällighetsförening om vad vi får och inte får spola ner i våra avlopp. VAD FÅR VI SPOLA NER I VÅRT AVLOPP - vad

Läs mer

God mat + Bra miljö = Sant

God mat + Bra miljö = Sant God mat + Bra miljö = Sant Vad vi äter spelar roll - både för hälsan och miljön! Här berättar vi mer om hur vår mat påverkar miljön och hur du själv kan bidra med dina beslut Sju smarta regler för maten

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10

Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10 Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10 Datum 2016-01-22 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2016-01-21 Rapport: Villauppgifter Fastighet Umeå Sparrisen 17 Kalkylerna

Läs mer

Mindre sopor och. Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall!

Mindre sopor och. Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall! Mindre sopor och Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall! Nästan dubbelt så bra på matavfall. Som vår miljörörelse jobbar! På bara ett år har miljökämparna som sorterar matavfall nått ett

Läs mer

Hyggligt och hållbart

Hyggligt och hållbart 6. Hyggligt och hållbart Energi på hållbar väg Bashäfte 57 6. Hyggligt och hållbart Världens befolkning har ökat från tre till över sex miljarder på 50 år och den ökar fortfarande. 2050 beräknas vi vara

Läs mer

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar Välkommen! Vad roligt att Du valt att bo hos oss. Vi hoppas att Du kommer att trivas i Ditt nya hem och Ditt nya område. För att göra Ditt boende så bra som möjligt både för Dig och oss, så vill vi dela

Läs mer

Bruksanvisning. Gröna Hinken Bokashi kökskompostering. www.bokashi.se

Bruksanvisning. Gröna Hinken Bokashi kökskompostering. www.bokashi.se Bruksanvisning Gröna Hinken Bokashi kökskompostering Bruksanvisning Rev 2c. Bokashi kökskompost levereras av: ME Gård & Teknik AB Säffle. Reg. Nr. 556216-0167 Webb: E- post: info@bokashi.se Sida 2 Gratulerar!

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Backagärde 4:1. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Backagärde 4:1. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2016-05-17 Fastighetsbeteckning: Backagärde 4:1 Adress/ort: Backagärde / Fristad Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Elsäkerhet. Använd aldrig vanlig dammsugare till bilen, varken i garage eller utomhus. Den saknar fuktskydd och uppfyller inte de krav som

Elsäkerhet. Använd aldrig vanlig dammsugare till bilen, varken i garage eller utomhus. Den saknar fuktskydd och uppfyller inte de krav som Elsäkerhet I våtutrymmen I badrum måste alla elinstallationer vara fast anslutna eller ha särskilt uttag kopplat till jordfelsbrytare. Det enda som är tillåtet utöver detta är specialuttag på 110 volt

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: KUNGSLADUGÅRD 71:13 Besiktningsuppgifter Datum: 2015-12-18 Byggnadens adress: SOLLIDSGATAN 8 41476 GÖTEBORG Utetemperatur: 8 C Expert:

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: Sångkören 158 Besiktningsuppgifter Datum: 2016-05-24 Byggnadens adress: Basvägen 59 931 46 Skellefteå Utetemperatur: 11 C Expert:

Läs mer

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 1 Gäller 2016-01-01 2017-01-01 Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 2 Denna skrift vänder sig till dig som har enskilt avlopp. Det kan vara ett minireningsverk, två,-och

Läs mer

Spar energi och värna om vår miljö

Spar energi och värna om vår miljö Spar energi och värna om vår miljö Innehåll Inledning 2 Bli ett ljushuvud 3 Medicinsk utrustning 4 Tänk på temperaturen 6 Använd apparater smart 8 Köket en energifälla 10 Inledning Över 40 000 personer

Läs mer

Ett miljöföretag som arbetar för dig

Ett miljöföretag som arbetar för dig 2 3 Ett miljöföretag som arbetar för dig Avesta Vatten och Avfall AB är ett miljöföretag som ägs av Avesta kommun. Det är vi som ser till att du får rent vatten ur kranen och att avfallshanteringen sköts

Läs mer

Sortera ännu mera? Förslaget utgår från EUs avfallshierarki avfallstrappan

Sortera ännu mera? Förslaget utgår från EUs avfallshierarki avfallstrappan Sortera ännu mera? Förslag till nya delmål för den gemensamma avfallsplanen för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Spårhaga 2:106, Kungsbacka Sjölyckevägen 17 2015-10-01 Actava AB Godkänd för F-skatt Polygonvägen 15 Tfn 0771-322 322 Säte Stockholm energideklaration@eminenta.se

Läs mer

St o r vik ensk ol an åk 5

St o r vik ensk ol an åk 5 Storvikenskolan åk 5 Detta tänkte vi på när vi såg energispanarfilmen som visades på naturskyddsföreningens sida......bra med elbilar....sortera sopor rätt....sluta slösa på papper....propp i rumpan på

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Järnbrott 40:26. Radiomastgatan 4 / Västra Frölunda. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Järnbrott 40:26. Radiomastgatan 4 / Västra Frölunda. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2015-10-27 Fastighetsbeteckning: Järnbrott 40:26 Adress/ort: Radiomastgatan 4 / Västra Frölunda Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag:

Läs mer

Var rädd om dig. Så förebygger du fallskador

Var rädd om dig. Så förebygger du fallskador Var rädd om dig Så förebygger du fallskador 2009, www.bild-reklam.se Denna folder har utarbetats i samarbete mellan Socialförvaltningen, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen samt ett antal frivilligorganisationer

Läs mer

Temperaturen i din lägenhet

Temperaturen i din lägenhet Temperaturen i din lägenhet Vad säger lagen om temperaturen i lägenheter Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i din lägenhet bör vara mellan 20 C och 23 C. Temperaturen ska aldrig vara under

Läs mer

VÅR MILJÖ EN MILJÖBERÄTTELSE FRÅN STOCKHOLM Skavsta FLYGPLATS

VÅR MILJÖ EN MILJÖBERÄTTELSE FRÅN STOCKHOLM Skavsta FLYGPLATS VÅR MILJÖ EN MILJÖBERÄTTELSE FRÅN STOCKHOLM Skavsta FLYGPLATS Issue #4 Stockholm S k a v s t a f l y g p l a t s miljöarbete Skavsta får en ny väg årets miljöinsatser Nya miljömål miljöspelet Ledare Att

Läs mer

Bruksanvisning FB 108 FB 200A FB 240 FB 400A FB 300 FB 400 FB 500

Bruksanvisning FB 108 FB 200A FB 240 FB 400A FB 300 FB 400 FB 500 Bruksanvisning FB 108 FB 200A FB 240 FB 400A FB 300 FB 400 FB 500 Bästa ägare av Cylinda Frysbox! För att du ska ha största möjliga nytta av din frysbox har vi gjort en bruksanvisning. Den innehåller information

Läs mer

Bruksanvisning. EM Bokashi hinken kökskompostering

Bruksanvisning. EM Bokashi hinken kökskompostering Bruksanvisning EM Bokashi hinken kökskompostering Bruksanvisning Rev 2d. Bokashi kökskompost levereras av: ME Gård & Teknik AB Säffle Webb: E- post: info@bokashi.se Sida 2 Gratulerar! Du har nu börjat

Läs mer

8 steg. till underverk

8 steg. till underverk 8 steg till underverk Gör underverk för dig själv, miljön och plånboken Det är inte riktigt så svårt som det låter att skapa en bra arbetsmiljö, spara bränsle och öka produktiviteten - samtidigt. Det handlar

Läs mer

Vilket väder?! Pär Holmgren

Vilket väder?! Pär Holmgren Vilket väder?! Christian Runeby inledde och presenterade talarna. Jan Grimlund redogjorde för Miljökvalitetsmålens bakgrund och att det faktiskt finns ett klart samband mellan klimatförändringar och vad

Läs mer

Liten checklista för ett miljövänligare liv på sjön

Liten checklista för ett miljövänligare liv på sjön Liten checklista för ett miljövänligare liv på sjön Med vänliga hälsningar från Sweboat Båtbranschens Riksförbund Vi som är på sjön vet hur underbart det är. Det som lockar oss är äventyret, naturupplevelsen,

Läs mer

Miljöaspektlista 2009-05-13 (Poäng > 14, Betydande miljöaspekt - värderingsmodell)

Miljöaspektlista 2009-05-13 (Poäng > 14, Betydande miljöaspekt - värderingsmodell) 1(7) Miljöaspektlista 2009-05-13 (Poäng > 14, miljöaspekt - värderingsmodell) Utsläpp Utsläpp till luft - pelletspanna - oljepannor - lokala transporter - förbränning trädgårdsavfall - köldmedia Utsläpp

Läs mer

X X. Drickchokladkort (att klippa ut) Elevblad 10

X X. Drickchokladkort (att klippa ut) Elevblad 10 Drickchokladkort (att klippa ut) Elevblad 10 Information till läraren: Skriv ut på OH-film, klipp ut korten och fördela dem i klassen. Be eleverna som fått de fyra kryssmarkerade korten att placera ut

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-25 Fastighetsbeteckning: Bogseraren 5 Adress/ort: Varvsg 16, Åhus Besiktigad av (certnr): Sebastian Oliwers (5442) Företag: Eklund

Läs mer

Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat. vecka 12

Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat. vecka 12 Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat vecka 12 inspiration Paolos heta räkor med vitlök, saffran och tomat Räkor och tomat med nykokt tonnarelli är en enkel och förträfflig rätt. Såsen med saffran,

Läs mer

Egenkontroll för. hemtjänsten i Järfälla kommun. Kostservice 2011, maj

Egenkontroll för. hemtjänsten i Järfälla kommun. Kostservice 2011, maj Egenkontroll för hemtjänsten i Järfälla kommun VERKSAMHETEN Namn Adress Tel E-post Org.nr. Verksamhetens art Antal serverade portioner/dag (ca) Frukost Lunch Middag Kvällsmat Antal portioner tillagade

Läs mer

Bara vanligt vatten. är inte så bara. Renare vatten och mindre sopor.

Bara vanligt vatten. är inte så bara. Renare vatten och mindre sopor. Bara vanligt vatten är inte så bara. Renare vatten och mindre sopor. Utan vatten, inget bubbel. Man ska vara rädd om vatten. Vatten hör kanske inte till det du tänker oftast på. Det finns där i din vardag,

Läs mer

RAPPORT ENERGIDEKLARTION SMEDBACKEN 2 LUNDS KOMMUN, DALBY 2015-09-03. SWECO Systems AB. Helen Blomgren. repo001.docx 2012-03-2914

RAPPORT ENERGIDEKLARTION SMEDBACKEN 2 LUNDS KOMMUN, DALBY 2015-09-03. SWECO Systems AB. Helen Blomgren. repo001.docx 2012-03-2914 ENERGIDEKLARTION SMEDBACKEN 2 LUNDS KOMMUN, DALBY SWECO Systems AB Helen Blomgren Sammanfattning Energiprestanda har beräknats för fastigheten och resulterade i ett värde om: 101 kwh/m² år, referensvärdet

Läs mer

Effektivisera din elkonsumtion

Effektivisera din elkonsumtion Effektivisera din elkonsumtion L nsamma tips Ett projektarbete Av Tim Vesterberg & Martin Persson Introduktion av folder I denna folder presenteras ekonomiskt lönsamma energieffektiviseringstips. Syftet

Läs mer

Kalvfärsbullar i tomatsås. vecka 43

Kalvfärsbullar i tomatsås. vecka 43 Kalvfärsbullar i tomatsås vecka 43 familj Kalvfärsbullar i tomatsås cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2551 kj/ 596 kcal. Protein 34,9 g. Fett 27,1 g. Kolhydrater 62,1 g. Ingredienser: 1/2

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-09 Fastighetsbeteckning: Jaktkniven 1 Adress/ort: Jaktvårdsgatan 18, Västerås Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer