Uppfo ljning av Tillga nglighetsplan, Likabehandlingsplan och Ja msta lldhetsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppfo ljning av Tillga nglighetsplan, Likabehandlingsplan och Ja msta lldhetsplan 2010-2012"

Transkript

1 1 Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet Bilaga 2 Dnr ORU /2013 Uppfo ljning av Tillga nglighetsplan, Likabehandlingsplan och Ja msta lldhetsplan Tillgänglighetsplan, jämställdhetsplan, likabehandlingsplan Verksamhetsområdet ansvarar för tre lagstadgade handlingsplaner: tillgänglighetsplan, jämställdhetsplan och likabehandlingsplan. Likabehandlingsplanen utgår från Diskrimineringslagen (2008:567), som säger att universitet och högskolor ska bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter för de studenter som deltar i eller söker till verksamheten. Likabehandlingsplan för Örebro universitet fastställdes av rektor (Dnr CF /2010). Tillgänglighetsplanen utgår från Förordning om de statliga myndigheternas ansvar för genomförande av handikappolitiken (2001:526), som säger att myndigheter ska verka för att deras lokaler, verksamhet och information är tillgängliga för personer med funktionshinder. I universitetets fall gäller åtagandet studenter, presumtiva studenter, personal och medborgare som kommer i kontakt med universitetet. Tillgänglighetsplan för Örebro universitet 2011 fastställdes av rektor (Dnr CF /2010). Jämställdhetsplanen utgår från Diskrimineringslagen (2008:567), som säger att arbetsgivare ska bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet för arbetstagare och sökande till arbete eller praktik. Jämställdhetsplan för Örebro universitet fastställdes av rektor (Dnr CF /2011).

2 2 Under våren 2011 har universitetets likabehandlingsplan genomgått en granskning av DO. Jämlikhetsutvecklarna har lämnat kommentarer och förtydliganden till följd av denna granskning. DO har inte återkommit med ytterligare synpunkter. Inför 2013 kommer de tre handlingsplanerna att sammanföras till en samlad handlingsplan för likabehandling och icke-diskriminering. Ambitionen är att denna handlingsplan ska integreras i den löpande, universitetsgemensamma verksamhetsprocessen. I samband med detta har giltighetstiden för jämställdhetsplan, tillgänglighetsplan och likabehandlingsplan förlängts till år 2012 ut (rektorsbeslut nr 9/2012). Lokala jämställdhetsplaner Det finns inga föreskrifter i diskrimineringslagen om lokala jämställdhetsplaner på större arbetsplatser, även om detta förordas av DO. I och med rektorsbeslut om jämlikhets- och jämställdhetsarbetets organisation ska också akademier och avdelningar (i enlighet med rekommendationer från DO gällande större arbetsplatser) skriva lokala jämställdhetsplaner. Detta har haft sin grund i att det finns praktiska poänger med de lokala jämställdhetsplanerna. Den centrala jämställdhetsplanen på universitetsgemensam nivå kan endast omfatta universitetsövergripande åtgärder, medan de lokala jämställdhetsplanerna kan hantera mer verksamhetsnära problematik. Lokala handlingsplaner kan också utgöra viktiga underlag för den centrala jämställdhetsplanen, som då i sin tur blir mer relevant för den enskilda akademin/avdelningen/kansliet. Arbetet med de lokala jämställdhetsplanerna ses i allmänhet som betungande, och önskemål har kommit från akademierna om a) bättre anpassning till verksamhetsplaneringsprocessen och b) större samarbete mellan akademierna. Det första önskemålet har tillgodosetts i det arbete med ny verksamhetsplaneringsprocess för Örebro universitet som slutfördes i slutet av I fråga om det andra önskemålet formulerades en åtgärd i jämställdhetsplanen, som akademicheferna gemensamt har ansvaret för. Som stöd i arbetet med de lokala jämställdhetsplanerna, och i syfte att göra dessa enklare att följa upp och revidera, har jämlikhetsutvecklarna också utarbetat en mall. I och med att verksamhetsberättelse och verksamhetsplan från och med 2012 har egna rubriker för jämlikhets- och jämställdhetsarbete, beslutade Jämlikhetsrådet i mars 2012 att lokala jämställdhetsplaner inte längre skulle avkrävas eller rekommenderas. Under 2012 har ändå en avdelning, Kommunikationsavdelningen, beslutat att utifrån resultat av medarbetarundersökningen 2011 göra en egen jämställdhetsplan.

3 3 Uppföljning, sammanfattning Nedan följer i tabellform först en översikt av mål och måluppfyllelse för de tre handlingsplanerna, och därefter en uppföljning av de åtgärder som fastställts. Handlingsplanerna har utöver ordinarie utskick i samband med rektorsbeslut funnits publicerade på både extern och intern webbplats. Tillgänglighetsplan och likabehandlingsplan är översatta till engelska. I fråga om tillgänglighetsplan och likabehandlingsplan skickades ett informations- och påminnels ut till alla chefer som var ansvariga för en eller flera åtgärder i handlingsplanerna. Ett nytt informations- och påminnels , nu också omfattande jämställdhetsplanen, skickades ut En deluppföljning av likabehandlingsplanen genomfördes i juni 2011, och i januari 2012 genomfördes en deluppföljning av åtgärder ur samtliga planer. Sammanfattningsvis kan sägas att handlingsplanerna till största delen har uppfyllts. Av likabehandlingsplanens 13 åtgärder har 12 genomförts helt eller delvis, för tillgänglighetsplanen är motsvarande siffror 11 av 14 och för jämställdhetsplanen 9 av 14 (åtgärder som av olika skäl blivit inaktuella under perioden är borträknade). Andelen uppfyllda åtgärder totalt är 78 procent. Att inte alla åtgärder har uppfyllts kan delvis förklaras av omorganisationer, som har gjort ansvarsfördelningen obestämd. Andra faktorer som påverkar i hur hög grad åtgärder uppfylls är till exempel hur åtgärderna formuleras, hur handlingsplanerna kommuniceras och hur de följs upp. I vilken utsträckning chefer vid avdelningar och institutioner har prioriterat åtgärder på området jämlikhet och jämställdhet har förstås också betydelse. Måluppfyllelsen är ojämn mellan de tre handlingsplanerna. I några fall är de formulerade målen svåra eller omöjliga att mäta vid en given tidpunkt, eftersom arbete med jämlikhet och jämställdhet är ett kontinuerligt utvecklingsarbete. I vissa fall har de planerade åtgärderna kompletterats med andra åtgärder, vilket har bidragit till större måluppfyllelse. Positivt är att det har försiggått aktivitet inom alla målområden, vilket sammantaget ger en ganska god uppfyllandegrad. Förlängningen av planernas giltighetstid gör dock att förväntningarna på resultatet kan vara högre. Samma förhållande har inneburit att nya aktiviteter har tillkommit, som ibland har överlappat, men ibland också överskuggat de redan planerade åtgärderna. Det finns, utifrån uppföljningen, behov av fortsatt arbete på flera områden. Åtgärder som inte blivit genomförda på dessa områden lever i många fall vidare bakom nya formuleringar i aktivitetsplanen för Andra mål har under åren förlorat i aktualitet i relation till andra, mer angelägna. Uppföljningen ger också ledning inför 2013 års arbete. Tydligare och mer mätbara mål, starkare koppling mellan konkreta aktiviteter och mål på flera nivåer, anpassning av handlingsplanen till universitetets övergripande

4 4 verksamhetsprocess och en tydligare tidplan för återrapportering och uppföljning har stärkt förutsättningarna för ett ännu mer aktivt arbete med jämlikhet och jämställdhet under den kommande perioden. Till slut är det ändå engagemang och prioriteringar på lokal nivå som avgör i hur hög grad jämlikhets- och jämställdhetsarbete bidrar till att uppnå Örebro universitets vision Mål, Likabehandlingsplan Alla studenter och anställda vid Örebro universitet ska vara bekanta med universitetets arbete med jämlikhetsfrågor, och känna till sina rättigheter och skyldigheter i enlighet med diskrimineringslagen och arbetsmiljölagen. Den sneda könsfördelningen i utbildningar ska långsiktigt minska. Utbildningar vid Örebro universitet ska planeras och genomföras på ett sådant sätt att studenters lika rättigheter och möjligheter främjas och diskriminering och kränkande särbehandling förebyggs. Genom kontinuerliga kartläggningar av studenters och doktoranders upplevelser i samband med studierna ska Örebro universitet skapa en viktig kunskapsbas för förändrings- och förbättringsarbete på likabehandlingsområdet, samtidigt som studentinflytandet över verksamheten stärks. Vid Örebro universitet ska finnas rutiner för att bemöta och hantera alla slags situationer där studenter upplever sig utsatta och kränkta. Mål, Tillgänglighetsplan Studenter och personal ska ha goda kunskaper om gällande lagstiftning och om arbetet med att främja god tillgänglighet och delaktighet för alla, ett informationsansvar som åvilar universitetet. Genomförda Kommentar åtgärder/ planerade åtgärder 4/6 Behov av förstärkning av information om studenters rättigheter och arbetsgivares skyldigheter i fråga om diskriminering till studenter och arbetsgivare vid VFU, samt till nyanställda. 1/3 De genomförda åtgärderna har inte bidragit till förändring. 3/3 Målet är svårt att mäta. Åtgärderna har kompletterats med andra insatser under Åtgärderna har bidragit till bättre förutsättningar för måluppfyllelse. 2/2 Målet är uppfyllt. 1/1 Målet är uppfyllt. 2/2 Målet är svårt att mäta. Det finns goda förutsättningar för måluppfyllelse.

5 5 Studenter och personal ska bemöta varandra med ömsesidig respekt oavsett funktionshinder eller ej. Lokaler ska vara utformade, inredda och utrustade så att de ger god tillgänglighet och goda förutsättningar för att bedriva studier eller arbete oavsett funktionshinder eller ej. Studenter med funktionshinder ska ges så rättvisa förutsättningar som möjligt för studier genom full tillgänglighet till verksamheten kombinerat med särskilt pedagogiskt stöd, om ett sådant behov föreligger. Information ska vara utformad så att den är tillgänglig för studenter, personal och medborgare oavsett funktionshinder eller ej. Mål, Jämställdhetsplan Universitetets centrala och lokala jämställdhetsarbete synliggörs för medarbetarna i syfte att öka engagemanget för frågorna och främja samarbete och utveckling. Universitetet verkar aktivt för ökad jämställdhetsintegrering i verksamhetsnära och kvalitetsutvecklande frågor. Universitetets interna styrdokument integrerar jämställdhetsperspektiv i relation till de områden de behandlar. Styrdokument som rör verksamhetsområdet jämlikhet och jämställdhet ska utmärkas av relevans och tydlighet. Alla medarbetare ska ha samma möjligheter till kompetensutveckling och samma utvecklings- och karriärmöjligheter. Kompetensutveckling ska vara ett verktyg som främjar jämställdhet bland medarbetarna. 2/4 Målet är inte mätbart. Det finns utrymme för utveckling på området, t ex genom mer konkreta åtgärder. 1/2 Målet är till största delen uppfyllt, och förbättringsarbete pågår kontinuerligt. 5/5 Målet är uppfyllt. 2/4 Målet är till stora delar uppfyllt, och förbättringsarbete pågår eller är planerat. 2/4 Målet är delvis uppfyllt. Det finns utrymme för utveckling på området och förbättringsarbete är planerat. 2/3 Målet är delvis uppfyllt. Verksamheten utnyttjar Jämlikhetsrådet som remissinstans i alltför liten grad, och något verktyg för att mäta jämställdhet har inte fastställts. 1/2 Målet är delvis uppfyllt. 1/3 Målet är inte uppfyllt. Det finns utrymme för utveckling på området könsuppdelad statistik över intern kompetensutveckling planeras. Medarbetarna erbjuds möjligheter 2/2 Målet är till stora delar uppfyllt.

6 6 att stärka sina kunskaper och sin medvetenhet om jämställdhet i relation till universitetets verksamhet och organisation. Förutsättningarna för att aktivt främja jämn könsfördelning ibland medarbetare stärks. Förutsättningarna för det lokala jämställdhetsarbetet vid akademier, avdelningar och kanslier ska stärkas. 2/2 Målet är till stora delar uppfyllt. 1/2 Målet är uppfyllt genom kompletterande åtgärder under 2012 (stöd genom verksamhetsplaneringsprocessen).

7 7 Uppföljning, åtgärder LIKABEHANDLINGSPLAN Åtgärd Ansvarig Status En informationskampanj Ledningskansliet, i om universitetets arbete för jämlikhet och jämställdhet och mot diskriminering, riktad till både studenter och anställda, ska genomföras. samarbete med Externa relationer och kommunikation Slutrapport för den Ledningskansliet påbörjade utredningen om sned könsfördelning vid universitets utbildningar (dnr CF /2009) ska presenteras under mars månad Slutrapporten ska utgå från central forskning på området, och innehålla en översyn av de framgångsrika åtgärder på området som vidtagits vid andra lärosäten i Sverige och utomlands. En arbetsgrupp ska sättas Ledningskansliet samman, som mot bakgrund av ovanstående slutrapport ska ta fram en åtgärdsplan för rekrytering av underrepresenterat kön till definierade utbildningar och akademier. En checklista för översyn (planering, genomförande, utvärdering) av utbildningar och kurser Ledningskansliet DELVIS

8 8 utifrån likabehandlingsperspektiv 1 ska tas fram. Rutiner för hantering av studentrelaterade ärenden som inte faller inom diskrimineringslagens eller arbetsmiljölagens område (samarbetsproblem, oenigheter et c.) ska tas fram. Utförlig information om diskrimineringslagen och om universitetets arbete för jämlikhet och jämställdhet och mot diskriminering ska ingå i introduktionen av nya studenter och doktorander. Utförlig information om diskrimineringslagen och om universitetets arbete för jämlikhet och jämställdhet och mot diskriminering ska ingå i universitetets introduktion av nyanställda. Information om arbetsgivares skyldigheter och studenters rättigheter i samband med verksamhetsförlagd utbildning ska ingå i universitetets muntliga och webbaserade information till studenter inför verksamhetsförlagd utbildning. (Även motiverat utifrån studentenkäten 2011.) Ledningskansliet (samråd med studentkåren och akademierna) Studentavdelningen Personalavdelningen Studentavdelningen/VFUsamordnare, i samarbete med akademierna EJ DELVIS Arbetsgivare som tar emot Studentavdelningen, i DELVIS 1 Med likabehandlingsperspektiv avses en syn på utbildningens planering och genomförande utifrån en medvetenhet om universitetets skyldighet att främja studenters lika rättigheter och möjligheter och att förebygga och förhindra trakasserier och kränkande särbehandling. En liknande checklista för genomförandet av jämställd utbildning finns redan, vilken kan fungera som modell för den som här ska göras.

9 9 studenter i verksamhetsförlagd utbildning ska informeras om sina skyldigheter och studenters rättigheter i enlighet med diskrimineringslagen - arbetsmiljölagen. Handlingsplan för breddad rekrytering ska revideras så att den även omfattar kategorin studerande på forskarnivå samt variabeln kön. En kartläggning av vilka inslag rörande diskrimineringsgrunderna som finns i de största utbildningarna för så kallade människovårdande professioner (socionom, lärare, psykolog, sjuksköterska, läkare) ska genomföras i syfte att se över behov av förstärkningar som kan höja utbildningarnas kvalitet. Planering och genomförande av utbildning utifrån ett likabehandlingsperspektiv ska diskuteras vid minst ett arbetsplatsmöte vid respektive akademi. Rutiner för genomförande (vart tredje år) av en student- och en doktorandenkät kring studiesociala frågor ska tas fram. Alla studenter och doktorander ska senast i juni 2011 erbjudas tillfälle att lämna åsikter om vilka samarbete med akademierna Planeringschef? Fakultetsnämnder i samarbete med fakultetskansliet Akademichefer i samarbete med jämlikhetshandläggare Studentavdelningen Jämlikhetsutvecklare INAKTUELLT. DELVIS

10 10 frågor rörande jämlikhet och jämställdhet (i fråga om universitetet som studiemiljö och arbetsplats, undervisning och utbildningars innehåll) som bör prioriteras inför revideringen av föreliggande likabehandlingsplan. TILLGÄNGLIGHETSPLAN Åtgärd Ansvarig Status Fortsätta förbättringsarbetet av den fysiska miljön i enlighet med redan utarbetade åtgärdsplaner 2. Under perioden ska Östra Mark, Biblioteket, Kårhuset och Måltidens hus inventeras vad avser tillgänglighet. Owe Flodin GENOMFÖRS KONTINUERLIGT. I samband med introduktion informera nya studenter om rättigheter, skyldigheter och möjligheter gällande Studentavdelningen GENOMFÖRS KONTINUERLIGT genomfördes en stor inventering av universitetets lokaler. Uppgifterna har samlats hos Akademiska Hus i en stor databas. Med hjälp av databasen har åtgärdsplaner tagits fram för enskilda fastigheter. Om en åtgärdsplan inte finns ska en sådan tas fram utifrån genomförd inventering och syfta till förbättringar av den fysiska miljön med avseende på tillgänglighet.

11 11 tillgänglighet till lokaler, verksamhet och information samt om bemötande. På akademier årligen informera personal om tillgänglighet, arbetet med särskilt pedagogiskt stöd samt om bemötandefrågor i allmänhet i syfte att medvetandegöra och stimulera reflektion kring attityder och förhållningssätt. I ledarskapsutveckli ngs-programmet (för chefer) inarbeta information om bemötande och tillgänglighet i syfte att medvetandegöra och stimulera reflektion kring attityder och förhållningssätt. Inarbeta tillgänglighetspers pektivet i universitetets personalpolitiska program (arbetsmiljö, rehabilitering och mångfald). Studentavdelningen ansvarar och har en dialog med respektive akademi Rektors stab Personalavdelningen GENOMFÖRS KONTINUERLIGT. EJ

12 12 Inarbeta en fråga om tillgänglighet i den centrala kursvärderingen. En kartläggning av behovet av programvara och utrustning i datorsalar eller plattform på webben för att underlätta för studenter med läsoch skrivsvårigheter samt förslag till genomförande av detta. Årligen erbjuda genomgång/demon stration av teknisk utrustning (IKT) i undervisningslokal er för akademier och administration i syfte att främja personalens kunskaper om teknikens möjligheter. Programpunkt kring utveckling av pedagogisk tillgänglighet för studenter med funktionshinder på Hpuffs årliga seminariedag. Skapa rutiner för digital inläsning av rapporter, uppsatser, artiklar. I universitetets Studentavdelningen Studentavdelningen ansvarar och har en dialog med ITavdelningen Universitetsbiblioteke t och Studentavdelningen Campusavdelningen Hpuff ansvarar och har en dialog med Fakultetskansliet Universitetsbiblioteke t Ekonomiavdelningen INAKTUELLT. EJ

13 13 upphandlingsordni ng föra in att tillgänglighet och användbarhet ska beaktas vid upphandling. Målet är att personer med funktionshinder ska ha möjlighet att använda samma varor och tjänster som alla andra. Att tillgänglighetspers pektivet inarbetas och följs upp i medarbetarenkäte n Bevaka att universitets webbpubliceringss ystem tillhandahåller mallar som underlättar att webbmaterial som produceras vid universitetet är så tillgängligt som möjligt. Att tillsätta en projektgrupp som tar fram en manual för att framställa tillgängliga dokument och en plan för hur berörd personal ska få utbildning i hur man framställer tillgängliga dokument. Inventering av Personalavdelningen Externa relationer och kommunikation Ledningskansliet IT-avdelningen GENOMFÖRS KONTINUERLIGT. EJ

14 14 tillgänglighetsanpassning i universitetets administrativa system (i första hand Studentforum och Blackboard). Arbetet ska ske i samverkan med berörda parter och med studentkåren. Kompetensutveckli ng för medarbetare som arbetar med intern och extern kommunikation med avseende på klarspråk det vill säga ett enkelt och begripligt språkbruk. ansvarar och har dialog med studentavdelningen Externa relationer och kommunikation EJ JÄMSTÄLLDHETSPLAN Åtgärd Ansvarig Status Ett informationsblad om jämställdhets- och jämlikhetsarbetets organisation och verksamhet tas fram och anslås på akademier, avdelningar och kanslier. (*) jämlikhetsutvecklar e. Arbetsplatsbesök med information om verksamhetsområdet och aktuellt jämställdhetsarbete erbjuds alla akademier, avdelningar och kanslier. Framgångsrika metoder och insatser vid akademierna kring hur utbildningar kan planeras, genomföras, granskas och värderas utifrån medvetenhet om jämställdhetsoch jämlikhetsfrågor ska samlas och spridas till akademierna. jämlikhetsutvecklar e jämlikhetsutvecklar e EJ

15 15 Genomförande av en eller flera temadagar kring olika aspekter av icke-diskriminering, jämställdhet och jämlikhet. jämlikhetsutvecklar e i samarbete med Akademier, avdelningar och kanslier/nätverket för jämlikhet EJ Ett verktyg för återkommande kartläggning och värdering av jämställdheten i organisation och verksamhet ska fastställas. Riktlinjer och handläggningsordningar för hantering av diskriminering och kränkande särbehandling vid Örebro universitet (CF Dnr /2010) ska utvärderas och eventuella nödvändiga revideringar genomföras (december 2011). Utvärderingen ska innehålla en sammanställning av antal ärenden under år 2010 och fram till utvärderingen. Framtagande av ett samlande styrdokument för verksamhetsområdet jämlikhet och jämställdhet, som ska integrera de nuvarande handlingsplanerna jämställdhetsplan, tillgänglighetsplan och likabehandlingsplan. Forumteater på temat härskartekniker i samarbete med teatergruppen Martin Mutter erbjuds all personal, med särskild inbjudan till chefar och ledare samt deltagare i universitetets chefoch ledarprogram. En lathund ska tas fram, som ska kunna användas vid rekrytering av medarbetare i syfte att öka rekryteringsunderlag och motverka exkludering och diskriminering. En gemensam beskrivning av uppdraget som jämlikhetsombud ska jämlikhetsutvecklar e universitetsjurist jämlikhetsutvecklar e jämlikhetsutvecklar e i samarbete med Rektors stab/administrativ samordnare för kompetensutveckli ng. Jämlikhetsutvecklar e Jämlikhetsutvecklar EJ EJ

16 16 tas fram. Jämlikhetsrådets ordförande erbjuds fortsatt aktivt deltagande vid Akademirådets sammanträden om inte särskilda skäl föreligger. Jämlikhetsrådet erbjuds lämna synpunkter på lönekartläggning, anställningsordning med tillhörande handläggningsordning och styrdokument rörande arbetsmiljö. I den kompetensutvecklingsmodell för teknisk och administrativ personal en starkt kvinnodominerad grupp - som är under utarbetande, ska kopplingen mellan kompetensutveckling och möjliga karriär- och utvecklingsvägar framgå tydligt. Jämställdhetsperspektivet ska vidareutvecklas i relation till det innehåll som utbildningen behandlar i universitetets samtliga högskolepedagogiska kurser. Ett förslag ska utarbetas till hur bedömningen av pedagogiska meriter och pedagogisk skicklighet kan lyftas fram, tydliggöras och säkerställas i anställningsprocessen vid rekrytering av lärare. Akademierna ska med varandra diskutera möjligheter till samordning, samarbete och samplanering i arbetet med de årliga lokala jämställdhetsplanerna. Syftet är att detta arbete ska stärkas, effektiviseras och bli mer integrerat i den ordinarie verksamheten. Information om akademiernas föresatser ska meddelas jämställdhetsrådet och jämlikhetsutvecklare senast december e, i samråd med akademichefer Rektor Personalchef Universitetsdirektö r Fakultetskansliet/ högskolepedagogis k utvecklare i samarbete med Styrgruppen för Hpuff och kursansvariga för högskolepedagogis ka kurser Fakultetskansliet/ högskolepedagogis k utvecklare Akademichefer DELVIS INAKTUELLT. EJ DELVIS INAKTUELLT.

17

Aktivitetsplan för år 2014

Aktivitetsplan för år 2014 Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet 2013-2015 Bilaga 1 Dnr ORU 1.2.1-204/2013 Aktivitetsplan för år 2014 Aktivitetsplanen för år 2014 fastställer delmål och aktiviteter

Läs mer

Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet 2013-2015

Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet 2013-2015 Dnr: ORU 1.2.1-204/2013 Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet 2013-2015 Fastställd av: rektor Datum: 2013-01-29 1 Inledning 1.1 Strategi för jämlikhet och jämställdhet vid

Läs mer

Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet

Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet 2016 2018 Fastställd av: rektor Datum: 2016-04-26 1 Policy gällande jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet Denna handlingsplan

Läs mer

Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet 2014-2015

Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet 2014-2015 Handlingsplan för jämlikhet och jämställdhet vid Örebro universitet 2014-2015 Fastställd av: rektor Datum: 2014-09-02 1 Policy gällande jämlikhet vid Örebro universitet I Vision, mål och strategier för

Läs mer

Örebro universitets jämställdhetsplan

Örebro universitets jämställdhetsplan Dnr: CF 16-601/2009 Örebro universitets jämställdhetsplan 2009-2010 Fastställd av: rektor Datum: 2009-11-10 Jämställdhetsplan 2009-2010 Detta dokument omfattar anställda och studenter vid Örebro universitet.

Läs mer

Jämställdhets- och jämlikhetsplan 2012

Jämställdhets- och jämlikhetsplan 2012 Jämställdhets- och jämlikhetsplan 2012 Stockholms universitet ska vara ett jämlikt och jämställt universitet där alla studenter och anställda behandlas likvärdigt och på ett respektfullt sätt. Vårt förhållningssätt

Läs mer

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2016

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2016 1 (11) 2016-09-01 Dnr SU FV-2.12.1-1856-16 Handläggare: Christian Edling Jämlikhetssamordnare Studentavdelningen Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2016 Stockholms universitet

Läs mer

Jämställdhetsplan. för anställda 2008-2009. Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08

Jämställdhetsplan. för anställda 2008-2009. Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08 Jämställdhetsplan för anställda 2008-2009 Personalavdelningen, Bengt Wirbäck 2008-12-22 Dnr 10-1900/08 1(4) 2008-12-22 JÄMSTÄLLDHETSPLAN för anställda 2008-2009 INLEDNING Högskolan i Gävle ser jämställdhet

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter 2018

Plan för lika rättigheter och möjligheter 2018 Plan för lika rättigheter och möjligheter 2018 Typ av dokument Beslutad av Policy och plan Rektor Beslutsdatum 2018-05-31 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument Ansvarig förvaltningsavdelning Ansvarig handläggare

Läs mer

Program för lika villkor vid Uppsala universitet

Program för lika villkor vid Uppsala universitet UFV 2010/180 Program för lika villkor vid Uppsala universitet Fastställt av konsistoriet 2010-06-10 (Med kommentarer av Rektor i fotnoter 2014-04-08) 2 Innehållsförteckning Inledning 4 Utgångspunkter 4

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap 1 (6) BESLUT 2016-12-27 Dnr SU FV-1.1.2-4201-16 Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och

Läs mer

Lika villkor. Institutionen för matematik och matematisk statistik. Personaldagar augusti 2014

Lika villkor. Institutionen för matematik och matematisk statistik. Personaldagar augusti 2014 Lika villkor Institutionen för matematik och matematisk statistik Personaldagar 20 21 augusti 2014 Lika villkor Ingen negativ särbehandling utan giltig grund Laglig reglering i diskrimineringslagen Gäller

Läs mer

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige 2014-06-12/ 66 Dnr KA 2014/346 Sid 1/8 Mångfalds- och Jämställdhetsplan för år 2015-2017 Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för Områdeskansliet för humanvetenskap

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för Områdeskansliet för humanvetenskap 1 (8) Beslut 2018-02-19 Dnr SU FV-1.1.2-0646-18 Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan 2018 2020 för Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Läs mer

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING

POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING STYRDOKUMENT Dnr V 2013/513 POLICY FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor, Pam Fredman Personalenheten Beslutsdatum

Läs mer

Strategi Program >>Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Jämställdhetsplan

Strategi Program >>Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Jämställdhetsplan Strategi Program >>Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Jämställdhetsplan Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2018-12-13, 35 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 STYRDOKUMENT Dnr V 2015/251 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://lun.gu.se/omoss/likabehandling Anna Brodin, Utbildningschef Tove Westerberg Beslutsdatum

Läs mer

Likabehandlingsplan för Historiska institutionen 2013 Fastställd av Institutionsstyrelsen

Likabehandlingsplan för Historiska institutionen 2013 Fastställd av Institutionsstyrelsen Likabehandlingsplan för Historiska institutionen 2013 Fastställd av Institutionsstyrelsen 2013-02-19 Lika rättigheter och möjligheter - utgångspunkter Jämlikhet och jämställdhet är grundläggande värden

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för likabehandling

Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för likabehandling Strategi Program Plan Policy >>Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för likabehandling Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-12-14, 175 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

jämlikhets- och jämställdhetsplan

jämlikhets- och jämställdhetsplan Beslut 2015-06-18 Dnr SU FV-1.1.2-1967-15 Stockholms universitets jämlikhets- och jämställdhetsplan 2015-2017 Stockholms universitet 2(19) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Policy för lika rättigheter

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013

Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013 1. Bakgrund Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013 Grunden för jämställdhets- och mångfaldsarbetet vid Högskolan i Skövde är likabehandling och att alla anställda och studenter ska

Läs mer

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2017

Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2017 1 (10) 2017-03-23 Dnr SU FV-2.12.1-0865-17 Handläggare: Christian Edling Jämlikhetssamordnare Studentavdelningen Stockholms universitets plan för lika rättigheter och möjligheter 2017 Stockholms universitet

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPOLICY FÖR EMMABODA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2011-10-31

JÄMSTÄLLDHETSPOLICY FÖR EMMABODA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2011-10-31 JÄMSTÄLLDHETSPOLICY FÖR EMMABODA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2011-10-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Jämställdhetspolicy för Emmaboda kommun... 1 Vision... 1 Definition... 1 Emmaboda kommun som arbetsgivare...

Läs mer

Likabehandlingsplan 2013

Likabehandlingsplan 2013 Dnr SU 40-3642-12 Likabehandlingsplan 2013 (Fastställd av rektor 2012-12-20) 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Universitetsövergripande mål och åtgärder 2013 4 3. Institutioners mål och åtgärder

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2018/1224 HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2019 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://medarbetarportalen.gu.se/organisation/universitetetsorganisation/gemensamma-forvaltningen/verksamhetsstod/styrdokument/

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2011 2012 Antagen av institutionsstyrelsen 2011-06-08 Innehåll LIKABEHANDLING... 2 Ansvar och organisation... 4 Handlingsplan för likabehandling... 4 Handlingsplan 2011... 4 Handlingsplan

Läs mer

Jämställdhet Skolan skall mot denna bakgrund särskilt beakta följande i arbetet med att skapa jämställdhet i arbetslivet:

Jämställdhet Skolan skall mot denna bakgrund särskilt beakta följande i arbetet med att skapa jämställdhet i arbetslivet: Likabehandlingsplan Bakgrund Ädelfors folkhögskola verkar för att alla som studerar och arbetar i verksamheten ska ha samma rättigheter och skyldigheter enligt Diskrimineringslagen SFS 2008:567, 1 : Denna

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan BILAGA 5 SERVICEFÖRVALTNINGEN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2010-2012 Inledning I enlighet med gällande lagstiftning, kommunfullmäktiges beslut och stadens riktlinjer ska ett aktivt jämställdhets- och

Läs mer

Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret

Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret 1 (8) Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret 2013-2015 Inledning Trafikkontorets styrgrupp för mångfalds- och jämställdhetsgrupp, med representanter från alla avdelningar, de fackliga organisationerna

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Jämställdhetsplan 2015-20174 Plan 2015-02-23, 61 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Vägledning och mall avseende lokal handlingsplan för jämställdhet och likabehandling

Vägledning och mall avseende lokal handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Sektionen för arbetsmiljö och likabehandling Personalenheten Samuel Heimann Likabehandlingssamordnare Tel: 031-786 6525 E-post: samuel.heimann@gu.se 2013-10-14 dnr V 2013/514 1 / 7 Vägledning och mall

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Mångfald... 4 Syfte...

Läs mer

Uppföljning av plan för lika villkor 2014

Uppföljning av plan för lika villkor 2014 Uppföljning Datum: 2015-01-27 Dnr: 2015/1 1.1 Handläggare: Sandra Bergsten Uppföljning av plan för lika villkor 2014 Förutsättningar Lika villkorsarbetet vid Linnéuniversitetet bedrivs utifrån en målsättning

Läs mer

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen

Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2014 Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen 2013-11-07. Juridiska

Läs mer

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 STYRDOKUMENT Sida 1(9) Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 Område Styrning och ledning Fastställd KSAU 2012-08-28 118 Program Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Program för lika villkor vid Uppsala universitet

Program för lika villkor vid Uppsala universitet Dnr UFV 2015/766 Program för lika villkor vid Uppsala universitet Fastställt av konsistoriet 2016-06-16. Innehållsförteckning Rektors förord 3 Inledning 4 Ansvar 4 Utgångspunkter 4 Uppföljning 5 och strategier

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR TILLGÄNGLIGHET

HANDLINGSPLAN FÖR TILLGÄNGLIGHET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/807 HANDLINGSPLAN FÖR TILLGÄNGLIGHET Publicerad Beslutsfattare Handläggare Rektor Personalenheten Beslutsdatum 2017-05-02 Giltighetstid 2018-05-02 Sammanfattning Handlingsplanen

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun Antagen: KF 185 2015-12-15 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun 2016-2018 Inledning Alvesta kommun ska bedriva ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som utgår från den grundläggande

Läs mer

Jämställdhetsplan med mångfaldsperspektiv Inledning Ansvarsfördelning Nationella riktlinjer och lagstiftning...

Jämställdhetsplan med mångfaldsperspektiv Inledning Ansvarsfördelning Nationella riktlinjer och lagstiftning... Innehållsförteckning Jämställdhetsplan med mångfaldsperspektiv 2014-2016... 1 1. Inledning... 1 2. Ansvarsfördelning... 1 3. Nationella riktlinjer och lagstiftning... 2 Diskrimineringslagen... 2 CEMR-deklarationen...

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN för Hofors kommun 2013-2016

JÄMSTÄLLDHETSPLAN för Hofors kommun 2013-2016 JÄMSTÄLLDHETSPLAN för Hofors kommun 2013-2016 Hofors kommun fastställd av, KF 61/2013-06-10 Jämställdhetsplanen gäller från och med 2013-08-31 Revideras 2016-08-31 0 Inledning Enligt 13 i diskrimineringslagen

Läs mer

Ansvarig: Personalchefen

Ansvarig: Personalchefen Enhet: Personalenheten Utarbetad av: Personalenheten Giltig från: 2013-04-04 Ansvarig: Personalchefen Dokumentnamn: Jämställdhetsplan för Alvesta kommun 2013-2015 Ersätter: Alvesta kommuns jämställdhetsplan

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

Jämställdhetsplan. vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap 1/ / fastställd av institutionsstyrelsen

Jämställdhetsplan. vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap 1/ / fastställd av institutionsstyrelsen Jämställdhetsplan vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap 1/7 2010-31/12 2012 fastställd av institutionsstyrelsen 2010-05-31 Denna plan gäller för perioden 1 juli 2010-31 december 2012. Den

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2017/1091 HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING 2018 VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion http://medarbetarportalen.gu.se/organisation/universitetetsorganisation/gemensamma-forvaltningen/verksamhetsstod/styrdokument/

Läs mer

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun Antagen av kommunstyrelsen

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun Antagen av kommunstyrelsen Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2016-2019 Antagen av kommunstyrelsen 2016-02-09 Likabehandlingspolicy för Tyresö kommun Tyresö kommun och dess verksamheter ska kännetecknas av ett respektfullt bemötande

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för överförmyndarnämnden i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Jämställdhets- och mångfaldsplan för överförmyndarnämnden i Eskilstuna och Strängnäs kommuner Överförmyndarnämnden Socialförvaltningen Överförmyndarkontoret Anders Hagander 016-710 20 74 2017-09-11 1 (1) ÖFNES/2017:106 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Jämställdhets- och mångfaldsplan 2017-2019

Läs mer

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016. Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26

Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016. Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26 Likabehandlingsplan för Tyresö kommun 2013-2016 Antagen av kommunstyrelsen 2013-03-26 1 Likabehandlingspolicy för Tyresö kommun Tyresö kommun och dess verksamheter ska kännetecknas av ett respektfullt

Läs mer

Jämställdhetsplan 2013-2015

Jämställdhetsplan 2013-2015 Jämställdhetsplan 2013-2015 I jämställdhetsplanen beskrivs Tyresö kommuns övergripande mål för jämställdhetsarbetet samt de aktiva åtgärder som kommunen som arbetsgivare planerar att vidta för att främja

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karlshamns kommun

Likabehandlingsplan för Karlshamns kommun Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller fr. o m: Lagakraftvunnet beslut Beslut: KS 48, 2009-03-24 Reviderad: KS 96, 2012-04-24 Karlshamns kommun 1. Inledning Alla har olika bakgrund, erfarenheter

Läs mer

Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014

Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014 Miljö- och byggnadskontoret jämställdhetsplan 2012 2014 Inledning och bakgrund Syftet med Sollentuna kommuns jämställdhetsplan är att främja kvinnor och mäns lika rätt ifråga om arbete, anställnings- och

Läs mer

Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17

Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17 Jämställdhetsplan 2009 Antagen i Kommunfullmäktige 2009-06-17 Jämställdhetsplan för Perstorps kommun Jämställdhet innebär att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhet

Läs mer

Tillväxtverkets likabehandlingsplan

Tillväxtverkets likabehandlingsplan Datum Dessa riktlinjer beslutades 140212 Version Översyn 150901 Texten har lagts in nya mall 161001. Ej andra ändringar. Godkänd av Tony Schmidt Tillväxtverkets likabehandlingsplan 2014 2016 Tillväxtverket

Läs mer

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober Plan för jämställdhet & mångfald Oktober 2013-2015 Vision för Jämställdhet & Mångfald i Kävlinge kommun Kävlinge kommun ska ha arbetsplatser som är fria från fördomar och där diskriminering och kränkande

Läs mer

BILAGA 3. MÅNGFALDS- OCH JÄMSTÄLLDHETSPLAN

BILAGA 3. MÅNGFALDS- OCH JÄMSTÄLLDHETSPLAN MILJÖFÖRVALTNINGEN 2007-10-11 SID 1 (5) Kontaktperson Ingegärd Bergsmark BILAGA 3. MÅNGFALDS- OCH JÄMSTÄLLDHETSPLAN Inledning Arbetet med mångfald och jämställdhet styrs av lagstiftning och stadens interna

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSHETPLAN

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSHETPLAN Infoga din logotyp här JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSHETPLAN FÖRETAGSNAMN Fastställd 2017-00-00 JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSHETSPLAN Här kan du lägga in en beskrivande text om vilket/vilka företag det gäller.

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan Dnr: UTBVET 2012/85 Jämställdhetsplan 2012 2014 Fakulteten för Fastställd av 2012-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Fortlöpande dokumentation och informationsspridning 3 3. Återkoppling mellan

Läs mer

PLAN FÖR AKTIVA ÅTGÄRDER MOT DISKRIMINERING OCH TRAKASSERIER

PLAN FÖR AKTIVA ÅTGÄRDER MOT DISKRIMINERING OCH TRAKASSERIER Ledningskontoret 2012-04-10 1(5) PLAN FÖR AKTIVA ÅTGÄRDER MOT DISKRIMINERING OCH TRAKASSERIER Fastställd av Kommunstyrelsen den 10 april 2012, 31 BAKGRUND Diskrimineringslagen gäller från den 1 januari

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet

Handlingsplan för tillgänglighet Handlingsplan för tillgänglighet Dnr SU 149-0617-09 Handlingsplan för tillgänglighet vid Stockholms universitet 2009-2011 Målet för tillgänglighetsarbetet vid Stockholms universitet är att personer med

Läs mer

Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås

Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås Dnr 357-09-92 Fastställd av Styrelsen 2009-06-11 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Högskolan i Borås policy och

Läs mer

Institutionen för kulturgeografi och ekonomiska geografis handlingsplan för jämställdhet, likabehandling och mångfald under 2016

Institutionen för kulturgeografi och ekonomiska geografis handlingsplan för jämställdhet, likabehandling och mångfald under 2016 HANDLINGSPLAN 2016-04-05 Dnr STYR 2016/597 1 Institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi Institutionen för kulturgeografi och ekonomiska geografis handlingsplan för jämställdhet, likabehandling

Läs mer

Likabehandlingsplan. Likabehandlingsplan för Högskolan i Gävle. Beslutat av rektor 2007.01.11 Dnr 10-27/07

Likabehandlingsplan. Likabehandlingsplan för Högskolan i Gävle. Beslutat av rektor 2007.01.11 Dnr 10-27/07 Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan för Högskolan i Gävle Beslutat av rektor 2007.01.11 Dnr 10-27/07 Bakgrund Studenter och sökande till högskolan skyddas av Lagen om likabehandling av studenter vid

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor 2016

Handlingsplan för lika villkor 2016 Institutionen för musikvetenskap Uppsala universitet Handlingsplan för lika villkor 2016 Antagen i institutionsstyrelsen 2016-11-29 Gruppen för lika villkor: Per-Henning Olsson, ombud för lika villkor,

Läs mer

Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016

Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016 Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016 Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen 2015-12-17. Juridiska

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING VID INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING VID INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN STYRDOKUMENT Dnr V 2018/1047 HANDLINGSPLAN 2017-2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH LIKABEHANDLING VID INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN Publicerad Beslutsfattare Sven Enerbäck, prefekt

Läs mer

Handlingsplan för Lika villkor

Handlingsplan för Lika villkor UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för nordiska språk Handlingsplan för Lika villkor 2016 2018 Inledning Likavillkorsplanen har utarbetats av institutionens likavillkorsgrupp och fastställts av institutionsstyrelsen

Läs mer

Övergripande handlingsplan för det systematiska arbetsmiljöarbetet (Ersätter handlingsplan dnr: 34-16)

Övergripande handlingsplan för det systematiska arbetsmiljöarbetet (Ersätter handlingsplan dnr: 34-16) 2017-03-16 Dnr 247-17 Verksamhetsstöd, HR Övergripande handlingsplan för det systematiska arbetsmiljöarbetet 2017-2018 (Ersätter handlingsplan dnr: 34-16) Utifrån högskolans lokala arbetsmiljöavtal (dnr:

Läs mer

Likabehandlingsplan 2012

Likabehandlingsplan 2012 Dnr: UTBVET 2012/127 Likabehandlingsplan 2012 Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2012-09-28 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Övergripande mål 3 3. Återkoppling mellan fakulteten

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR 2015

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR 2015 Dnr: L2015/77 2015-06-03 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA VILLKOR 2015 Beslutad av rektor för Högskolan i Halmstad 2015-06-03 Handlingsplanen för lika villkor revideras varje år och utgår från Diskrimineringslagen

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2009

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2009 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Ingrid Töremar Telefon: 0850810045 Till Östermalms stadsdelsnämnd JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN DNR 2008-946-100 BILAGA 2 SID 1 (6) 2008-11-11 2009 Enligt

Läs mer

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter Tjänsteutlåtande 0 Österåker Kommunstyrelsens kontor Datum 2015-10-20 Dnr KS 2015/0342 Till Kommunfullmäktige Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter Sammanfattning Arbetet med lika rättigheter

Läs mer

Likabehandlingsplan KOMVUX VÄRMDÖ. Agneta Ericsson TF. Rektor

Likabehandlingsplan KOMVUX VÄRMDÖ. Agneta Ericsson TF. Rektor Likabehandlingsplan KOMVUX VÄRMDÖ Agneta Ericsson TF. Likabehandlingsplan vid Komvux Värmdö Verksamheten vid Komvux utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värden där var och en, verksam

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/361 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling vid Gemensamma förvaltningen Beslutsfattare Gäller för Universitetsdirektör, Jörgen Tholin Gemensamma förvaltningen Beslutsdatum

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Sid 1 (11) 2016-12-01 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017 stockholm.se Sid 2 (11) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Samverkan... 5 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare

Samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare S MARIA - GAMLA STANS STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA VERKSAMHETSPLAN 2007 DNR 102-719/2006 SID 1 (5) LIKABEHANDLINGSPLAN 2007 Utgångspunkter Målet med jämställdhets- integrations och mångfaldsarbetet är att

Läs mer

Lika Villkorsplan, institutionen för ABM

Lika Villkorsplan, institutionen för ABM Lika Villkorsplan, institutionen för ABM 2013-2015 För närvarande (den 130403) består institutionens grupp för Lika Villkor av följande personer: Anne-Christine Norlén (lärare, ordförande), Görel Tunerlöv

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1(6) Likabehandlingsplan 2018-2019 Inledning Täby kommun har som arbetsgivare ansvar för att motverka diskriminering enligt diskrimineringslagen och ska därför bedriva ett aktivt likabehandlingsarbete.

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan Jämställdhetsplan 2015-2018 Dokumenttyp: Plan Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunstyrelsens personalutskott Beslutsdatum: 2015-08-26, 45 DNR: KS-2015/00337 Bakgrund Jämställdhet handlar

Läs mer

Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010

Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010 2009-12-09 Dnr M2010/1029 Medicinska fakultetens handlingsplan för likabehandling 2010 Vår arbets- och lärandemiljö ska kännetecknas av medmänsklighet, jämställdhet och likabehandling. (Ur Medicinska fakultetens

Läs mer

Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2018

Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2018 STOCKHOLMS UNIVERSITET 5 (4) Juridiska institutionens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2018 Fastställd av prefekten, ställföreträdande prefekten och institutionsstyrelsen

Läs mer

HANDLINGSPLAN LIKABEHANDLING SAHLGRENSKA AKADEMIN 2011

HANDLINGSPLAN LIKABEHANDLING SAHLGRENSKA AKADEMIN 2011 HANDLINGSPLAN LIKABEHANDLING SAHLGRENSKA AKADEMIN 2011 HANDLINGSPLAN LIKABEHANDLING SAHLGRENSKA AKADEMIN 2011 Sahlgrenska akademins handlingsplan för likabehandling 2011 är antagen av akademistyrelsen

Läs mer

Jämställdhetsplan serviceförvaltningen - redovisning

Jämställdhetsplan serviceförvaltningen - redovisning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Monika Nordh Cangemark 2014-09-11 SFN 2014/0757 0480-450406 Servicenämnden Jämställdhetsplan serviceförvaltningen - redovisning Förslag till beslut Servicenämnden

Läs mer

Jämställdhetspolicy för Karolinska institutet

Jämställdhetspolicy för Karolinska institutet KAROLINSKA INSTITUTET Dnr. 4808/03-200 Jämställdhetspolicy för Karolinska institutet 2003-2005 Beslutad av konsistoriet 2003-02-19 samt 2003-10-07 Jämställdhetspolicy för Karolinska institutet 2003-2005

Läs mer

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015 Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2015 Fastställd av Fakultetsnämnden 2014-12-12 Juridiska fakultetens Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Läs mer

Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering gällande personal på Docksta Friskola 2018/2019

Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering gällande personal på Docksta Friskola 2018/2019 Plan för aktiva åtgärder mot diskriminering gällande personal på Docksta Friskola 2018/2019 2018-09-28 Inledning Docksta Friskola ska vara en attraktiv arbetsgivare för alla, oavsett kön, könsöverskridande

Läs mer

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016

Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016 Juridiska fakultetens jämställdhets- och likabehandlingsplan för perioden 1 januari 31 december 2016 Fastställd av Fakultetsnämnden Juridiska fakultetens Jämställdhets- och likabehandlingsplan utgår från

Läs mer

Jämlikhetsplan. Kungl. Musikhögskolan. Kungl. 2013-2014 Musikhögskolan. Dnr15/211. Faställd av rektor 150420. Dnr 13/711. Fastställd av rektor 131009

Jämlikhetsplan. Kungl. Musikhögskolan. Kungl. 2013-2014 Musikhögskolan. Dnr15/211. Faställd av rektor 150420. Dnr 13/711. Fastställd av rektor 131009 Jämlikhetsplan 2015-2017 Jämlikhetsplan Kungl. 2013-2014 Musikhögskolan Dnr15/211. Faställd av rektor 150420 Kungl. Musikhögskolan Dnr 13/711. Fastställd av rektor 131009 Jämlikhetsplan 2015-2017 för KMH

Läs mer

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Sid 1 (10) 2015-12-09 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016 stockholm.se Sid 2 (10) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Samverkan... 4 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan PLAN Jämställdhetsplan 2016 2018 Fastställd av regionfullmäktige Framtagen av ledningskontoret Datum 2015-10-12 Gäller 2016 2018 Ärendenr RS 2015/71 Innehåll Region Gotlands Likabehandlingspolicy... 2

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1 (9) Likabehandlingsplan 2018-2021 Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Kommunfullmäktige (2018-09-19 80) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2018-09-19 Dokumentansvarig: HR-kontoret

Läs mer

Likabehandlingsplan för studenter 2013 2014. Fastställd av rektor Tommy Löfgren 2013-10-14, reviderad 2013-11-22.

Likabehandlingsplan för studenter 2013 2014. Fastställd av rektor Tommy Löfgren 2013-10-14, reviderad 2013-11-22. Likabehandlingsplan för studenter 2013 2014 Fastställd av rektor Tommy Löfgren 2013-10-14, reviderad 2013-11-22. Inledning Vision I den här planen beskrivs de åtgärder som Röda Korsets Högskola planerar

Läs mer

Handlingsplan för likabehandling vid Göteborgs universitetsbibliotek 2012 Fastställd av överbibliotekarien

Handlingsplan för likabehandling vid Göteborgs universitetsbibliotek 2012 Fastställd av överbibliotekarien Handlingsplan för likabehandling vid Göteborgs universitetsbibliotek 2012 Fastställd av överbibliotekarien 2012-02-28 Innehåll Inledning... 3 Vad är Likabehandling?... 3 Styrdokument och organisation...

Läs mer

MÅNGFALDSOCH JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR SIGTUNA KOMMUN PLANEN AVSER 2012 2015. 2012-05-10 Arbetsgivardelegationen. Dnr 2012:128

MÅNGFALDSOCH JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR SIGTUNA KOMMUN PLANEN AVSER 2012 2015. 2012-05-10 Arbetsgivardelegationen. Dnr 2012:128 MÅNGFALDSOCH JÄMSTÄLLDHETSPLAN FÖR SIGTUNA KOMMUN PLANEN AVSER 2012 2015 Dnr 2012:128 2012-05-10 Arbetsgivardelegationen 2 Förord Kommunens mångfalds- och jämställdhetsplan 2012 2015 beskriver inriktningen

Läs mer

Program för lika villkor

Program för lika villkor Dnr: HISTFILFAK 2017/33 Program för lika villkor 2017 2020 Historiska-filosofiska fakulteten Fastställd av Historiska-filosofiska fakultetsnämnden 2017-04-18 1 Inledning Detta dokument ger mål och strategier

Läs mer

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 SPRÅKFAK 2015/58 Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 Språkvetenskapliga fakulteten Fastställd av språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2016-10-27 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 Lika villkor

Läs mer

Jämställdhetsplan Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober Dnr 2016/1136.

Jämställdhetsplan Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober Dnr 2016/1136. Jämställdhetsplan 2016 Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober 2016. Dnr 2016/1136. 1(7) Innehåll Vad säger diskrimineringslagen om jämställdhet?... 2 Arbetsförhållanden... 2 Rekrytering... 2 Lönefrågor...

Läs mer

Frågeformulär för arbetsmötet

Frågeformulär för arbetsmötet Frågeformulär för arbetsmötet Inledning varför plan för aktiva åtgärder? En arbetsgivare ska ha en plan för aktiva åtgärder som är en handlingsplan för att motverka diskriminering och verka för lika rättigheter

Läs mer

Studenternas plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND)

Studenternas plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) Studenternas plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) 1 2 Bakgrund Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) reglerar universitetets

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institution för geovetenskaper

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institution för geovetenskaper HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/694 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling - Institutionen för geovetenskaper Publicerad Beslutsfattare Gäller för www.gvc.gu.se Prefekt, Mark Johnson Institution för

Läs mer