Handlingsplan för Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun - lägesrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsplan för Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun - lägesrapport"

Transkript

1 Handlingsplan för Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun - lägesrapport.med koppling till Energi-och Klimatstrategin i arbetet att förverkliga Utvecklingsstrategin ( US 2011 ) Handlingsplanen antogs av kommunfullmäktige den 17 december 2012 ( 131) tillsammans med Energi- och klimatstrategin. Handlingsplanen beskriver ett antal åtgärder som nämnder och bolag planerar att genomföra för ökad energieffektivitet och minskad energiförbrukning. Nedan följer en avstämning av nuläget i de åtgärder som finns beskrivna i handlingsplanen. Effektivare energianvändning Energikartläggning Medel är reserverade med 150 tkr för en fördjupad analys av kommunens fastigheter ( en fortsättning på den förstudie som genomfördes under 2012). Analysen kommer att genomföras när utredningarna om framtidsoch strukturplanerna är klara och det är bestämt vilka fastigheter som kommer att finnas kvar i beståndet. Energieffektivisering i egna byggnader Kommunfullmäktige beslutade i maj 2013 ( 62) att tekniska förvaltningen fortsätter arbetet med inventering av energibesparande åtgärder i kommunens byggnader och redovisar en prioriteringslista innehållande åtgärder och kostnadsberäkningar till budgetberedningen inför budget 2014, Belysning har bytts ut i Sävsjö ishall ( 500 tkr) I Vrigstad skola ( äldre delen) har tätskikt bytts ut i taket ( 997 tkr) och det har investerats i en styr och regleringsutrustning ( 90 tkr)

2 Arbete pågår ständigt med att minska mängden ovidkommande vatten ( i reningsverken som ej kan renas= onödig energi). Energikrav vid upphandling några exempel Sävsjö kommun har i en upphandling av elenergi option på att öka andelen miljödeklarerad el som för närvarande är cirka 14% enligt de krav som ställts på leverantörer av el i riksdagen. Beslut har tagits om att beställa förnyelsebar Vattenkraft för ( ej beställt ännu väntar på prisförslag) Vid upphandling av kommunens fordon ställs miljökrav enligt vägverkets definiton för miljöbil/fordon. Beslut har också fattats av kommunstyrelsen om att gasbilar ska upphandlas till fordon som har placering inom Sävsjö tätort. Det två första gasbilarna levereras i april I asfaltsupphandlingen ingår återvinning av rivna massor. Vid upphandlingen inom lokalvården för papper, plast och kemartiklar har man ökat andelen miljövänliga och parfymfria produkter avsevärt. I upphandlingar ingår numera ett krav på miljövänligt bränsle, exempelvis vid maskinupphandling och grusupphandling. Vid mängdupphandling ( kontorsmaterial) levereras varorna på fasta leveransdagar. Antal transporter har minskat och därmed också miljöpåverkan. Upphandling av arbetskläder har miljökrav. Kompetensutveckling inom energifrågor Sävsjö kommun åtog sig i slutet av oktober 2013 att under perioden till samarbeta med det regionala energikontoret Energikontor Norra Småland. Energikontoret har rollen som samordnare av energi- och klimatrådgivare vilket innebär att energi- och klimatrådgivaren kan medverka i nätverksträffar, kompentensutveckling, temasatsningar, mässor mm som energikontoret anordnar. Sävsjö kommun har deltagit i Eu-kompetens Småland Blekinge under Vi har bland annat deltagit i ett flertal utbildningar som erbjudits. En av temakurserna har varit en 4 dagars temautbildning inom miljö, energi och klimatområdet. Energieffektivisering i företag Energicentrum A6 som Sävsjö kommun samarbetar med kommer att genomföra energisafari i samband med Klimatveckan som arrangeras i länet i maj månad.

3 Kommunala bolag Sävebo AB har infört en ny organisation med drifttekniker som arbetar med driftoptimering av värmesystem och ventilationssystem. Individuell mätning av varmt och kallt vatten införs efter hand i bostadsbeståndet. Första område har varit i kvarteret Kantarellen och individuell mätning förbereds i nya områden och införs efter överenskommelse med Hyresgästföreningen. Ventilationsarbete och tilläggsisolering pågår på området Kantarellen i samband med takutbyte. På Sävebo görs utbyte av belysning utomhus till LED, minskar energiförbrukningen med ca 70% Utbyte av belysning i trapphus till närvarostyrd LED-belysning. Ger besparing på 81%. Utbyte av Ventilationssystem på Mejerigatan och i Kv Spiken minskar energiåtgången. Förnybar Energi Uppvärmning I Sävebo och ABSI kommer utbyte av värmesystemen göras 2014 på Esplanaden och Källebergsvägen. På Esplanaden dessutom solpaneler för varmvatten sommartid. Myndighetsnämnden har under året gett bygglov till kommunens första vindkraftverk. Biogasproduktion I september 2012 invigdes en ny biogasanläggning i Sävsjö kommun. En överenskommelse tecknades med Fordonsgas AB som innebar att en biagsmack skulle byggas i anslutning till biogasanläggningen. I juni 2013 invigdes biogasmacken. Under våren 2014 levereras de första två biogasbilarna till kommunorganisationen. Hållbara transporter Miljövänliga transporter Stockarydsterminalen har under året hanterat ca kbm bränsle ( torv och flis) samt ca kbm timer och massaved. Arbetet med ombyggnad av väg 761 Gamla Hjälmseryd-Stockarydsterminalen har påbörjats. Stockarydsterminalen medverkar till en positiv miljöpåverkan i hela södra Sverige och ombyggnaden av väg 761 bidrar till en utveckling av verksamheten. Även en gång- och cykelväg kommer att byggas längs väg 761. Inom kommunal service använder man miljöbilar.

4 Samordnade person- och varutransporter En ny planering har genomförts för skolskjutssträckorna. Genom samarbete med skolan har scheman lagts om så att skolskjutsturerna kunnat minskas ner i antal. Ett ökat samarbete sker också med länstrafiken. Kostnaden för skolskjutsar har minskat samtidigt som miljöpåverkan har varit positiv. Inom kostenheten arbetar man med att samköra mattransporterna mellan köken i syfte att minska andelen resor utifrån både miljö och kostnadshänseende. Socialförvaltningen ingår i projektet effektiva hemtjänstresor under Länsstyrelsens ansvar. I projektet delar man erfarenheter med bland annat Eksjö och Aneby. En diskussion pågår om hur man kan arbeta mest effektivt med reseplaneringen och där finns också en diskussion om programvara. Här har man dock inte funnit den optimala lösningen ännu. Ett resebidrag för studenter som studerar på annan ort men bor kvar i kommunen och åker med kollektiva färdmedel har utökats. Ett beslut togs under året som innebär att man nu kan få hela den verifierade kostnaden betald. Erbjudandet har visat sig vara lyckosam. 93 studenter utnyttjade detta under Kommunfullmäktige beslutade i oktober( 106) att ersättning för hela resekostnaden ska ges till förtroendevalda när kollektiva transportmedel används till ersättningsberättigade sammanträden. Kommunfullmäktige beslutade i maj 2013 ( 62) att tekniska förvaltningen fortsatt utreder frågan om central fordonsadministration inom hela kommunen med tekniska förvaltningen som ansvarig förvaltare. Sparsam körning Frågan om utbildning inom Sparsam körning där en grupp av kommunens anställda erbjuds ett webbaserat utbildningspaket kommer tas upp under Gång och cykelvägar En ny gång-och cykelplan antogs av kf under Syftet är att möjliggöra för fler att välja cykel som alternativ och på så sätt minska biltrafiken i kommunen. Tekniska utskottet har i ett av sina mål uttryckt att gång- och cykelvägar ska byggas ut för att skapa en mer trafiksäker miljö. Målet per år är en utbyggnad på minst 700 m. Under 2013 byggdes 720 m cykelväg. Hela sträckan är byggd i Rörvik. Tre elcyklar har köpts inom hemtjänsten i Sävsjö tätort för att öka cykelanvändandet och ytterligare tre elcyklar är på väg att köpas in. Även Miljö- och Byggförvaltningen har en elcykel.

5 Inom tekniska förvaltningen uppmuntrar man cykelåkandet genom inköp av cykelhjälmar till de anställda. Hållbar samhällsplanering En investering har genomförts under året i form av en oljeavskiljare i gamla VV ( 250 tkr). En del anläggningsarbete har gjorts i dagvattendammar. Trafiksäkerhetsåtgärder har genomförts i Rörvik samhälle under året (2 496 tkr). Ett förberedelsearbete för investering i mjukfogar på Hofgårdsskolan har startat. En PCB undersökning har genomförts ( 92 tkr) Smartare teknik och utrustning som uppfyller utsläppskrav. Alla kvicksilverarmaturer på gatubelysningsnätet har bytts ut till högtrycksnatrium, ca st vilket ger en stor energibesparing. Vid nyinstallationer av pumpar och andra energikrävande maskiner tas den framtida energiförbrukningen alltid i beaktning. Ett nytt regelverk gäller från och med 2014 vad gäller gårdsbelysning där fastighetsägare som har gårdsbelysning med kvicksilverlampor kan erhålla ett bidrag på 2000 kr frö byte till armatur avsedd för högtrycksnatriumlampa. Hållbar konsumtion och livsstil Information En folder har tagits fram för att lyfta de miljömål vi arbetar efter och de ambitioner som står i Utvecklingsstrategin. Foldern togs fram för medverkan i Hushållningssällskapets sommarmöte, och har också används i andra sammanhang där vi informerat om vårt arbete. Den 23 mars ( se nedan) arrangerades en Klimatmässa med olika utställningar. Här informerade kommunens förvaltningar om sitt arbete med hållbar utveckling. Vi stödjer tidningen + E ( aktuella miljöfrågor med fokus på energi och klimat som går ut till alla hushåll i länet, ansvarig utgivare är landshövdingen). I tidningen får vi möjlighet att visa vårt arbete med miljöfrågor. Ett exempel är Stockaryds skola som fick berätta om sitt arbete med sin miljötidning.

6 Minskat svinn av livsmedel Kostenheten arbetar på olika sätt med att få ner andelen svinn av livsmedel. Man har genomfört tävlingar på skolor i minskning av tallrikssvinnet då man vägt hur mycket som kastas i den gröna påsen. Inom kostenheten arbetar man ständigt med att öka dialogen mellan tillagnings- och mottagningskök utifrån aspekten att tillagningsköken ska skicka rätt mängd mat. Mottagningsköken ska genom detta inte behöva kasta överbliven mat. Klimatnätverk Sävsjö samverkar tillsammans med kommunerna Nässjö och Vetlanda i omställningsprojektet Små steg mot framtiden ( Studieförbundet Vuxenskolan, Hela Sverige ska leva, Omställning Sverige, Mitt i Småland, Leader och EU). Projektet arrangerar föreläsningar, studiebesök och kurser inom hållbar utveckling riktat till allmänhet. Samarbete med kommunens klimatrådgivning Energicentrum A6 erbjuder rådgivning till företag och privatpersoner om energieffektivisering. Energicentrum A6 är ett samarbete mellan kommunerna Vaggeryd, Mullsjö, Habo och Jönköping. En gång i månaden finns energirådgivare på plats i Sävsjö för att erbjuda kostnadsfri och opartisk rådgivning. Från och med 2014 kommer rådgivningen finnas på plats i nya lokaler ( fd pressbyrån vid stationen). En ny mötesplats är under uppbyggnad Möteplats Sävsjö - Lokalen som har ett centralt läge vid torget kommer förutom energirådgivning också att innefatta turistbyrån. Även kommunrepresentanter kommer att finnas på plats för att informera kommunmedborgarna inom olika områden. Mässa I samband med Earth hour 2013, lördagen den 23 mars arrangerades en större mässa med olika aktiviteter i Kulturhuset i Sävsjö. Temat för dagen var Klimatsmart. På dagen var det öppet hus med utställningar på temat Hållbar utveckling. Deltog gjorde Sävsjö kommuns skolor, förvaltningar, företag, föreningar och organisationer. Musikskolans elever underhöll. Kommuninnevånarna fick möjlighet att åka guidad busstur längs Häradsvägen. Detta är ett pågående projekt där kulturella och historiska värden lyfts fram längs denna väg. På kvällen fortsatte aktiviteter riktade till barn och ungdomar. Ungdomar från fritidsgårdsverksamheten uppträdde med sång, musik och dans. För de minsta visades gratis film i biosalongen. Kvällen avslutades med fackeltåg, nedsläckning av centrala delar i Sävsjö tätort och en eldshow.

7 Syfte med hela dagen var att sätta fokus på klimatfrågorna och visa det arbete som läggs ner i klimatarbete inom olika verksamheter. Riktade insatser barn och ungdomar I samband med Klimatsmart mässan deltog Sävsjö kommuns skolor och en naturförskola med utställningar där de visade upp hur de arbetar med miljöfrågorna. Alla elever fick också möjlighet att se utställningarna som visades upp på Kulturhuset genom särskilda bussturer som ordnades. Delar av en tankeväckande klimatfilm visades och miljö- och byggchefen talade till eleverna. Eleverna fick också lämna in egna klimatsmarttips. Mellanstadiet i Stockaryds skola producerade en tidning Ett klimatsmartare Stockaryd. Tidningen innehöll tips, intervjuer, information och pyssel. En välgjord tidning som visades upp på Klimatmässan. Tidningen har också delats ut i andra sammanhang. Tekniska förvaltningen stödjer den nationella kampanjen mot nedskräpning, Skräpplockarveckan ( Håll Sverige rent). Riktade insatser föreningar På Klimatsmartmässan deltog även föreningar som ställde ut. Livsmedel En stor livsmedelsupphandling genomfördes hösten All mjölk och kaffe som nu upphandlas är ekologisk. Inom kostorganisationen arbetar man med att öka andelen ekologiska produkter, all fisk som köps in är MSC märkt. Kostpersonal har deltagit i en utbildning om klimatsmart mat och i matsedelsplaneringen jobbar man med att säsongsanpassa matsedel och salladsbuffén. Under året antogs ett nytt kostpolitiskt program. Några utdrag ur programmet: Vikten av kunskap kring matens ursprung och miljöpåverkan ska lyftas fram Andelen ekologiska livsmedel ska öka och matsedlarna säsongsanpassas. Arbeta aktivt för att minska matsvinnet Andelen hel- och halvfabrikat minskas Livsmedel som innehåller onödiga tillsatser ska inte inhandlas Vid upphandling av livsmedel ska Mijöstyrningsrådets ( MSR) kriterier och möjligheten för mindre leverantörer ( lokala) att lämna anbud användas i enlighet med senast antagen upphandlingspolicy av kommunfullmäktige

8 I samband med att Sävsjö deltog i Tv-programmet Det stora matslaget arrangerades olika aktiviteter för att sätta fokus på de lokala matproducenterna. Ett exempel på detta är boken Smaker runt Sävsjöen närproducerad smakupplevelse som togs fram av utvecklingsavdelningen. Sävsjö Näringsliv arbetar också med att lyfta fram de lokala matproducenterna och har bildat matklustret Glad Mat. Jullådan fylld med lokalproducerad mat är ett exempel på vad man arbetar med. Miljöpris Ett miljöpris har delats ut av kommunfullmäktige i Sävsjö kommun sedan Motiveringen för 2013 års miljöpristagare löd: Årets miljöpristagare har genom ett framsynt och djärvt beslut investerat i solel för sin verksamhet. Solel innebär att pristagarna har tagit i bruk en nästan oändlig energikälla, solen, för att tillverka elektricitet. Livscykelanalyser visar att solelanläggningar har mycket liten klimatpåverkan och ligger därmed i linje med att Jönköpings län skall bli ett pluslän vad det gäller fossil energi till 2050 Anpassning till klimatförändringar Exempel på investeringar som genomförts under år 2013 i syfte att anpassa till klimatförändringar; Översvämningsskydd ( 149 tkr) Översvämningsmaterial ( 162 tkr) Inom miljö och byggförvaltningen har man kalkat 728 ton kalk i sjöar och vattendrag, 59 enskilda avlopp har inventerats och biologisk återställning har kunnat genomföras genom projektmedel. Rensning och urrivning av dammar har genomförts till förmån för Öringen. Arbete med VA plan har pågått under året och kommer att färdigställas under 2014, ett viktigt dokument för en långsiktig hållbar utveckling av VA-anläggningar, såväl verk som ledningsnät. Fler viktiga investeringar har genomförts under året inom VA området. Under 2013 har följande investeringar genomförts; VA åtgärder Vallsjö ( 2015 tkr) Va åtgärder i Rörvik ( tkr) Ytterligare investeringar planeras de kommande åren. Övrigt

9 En kartläggning av arbetet med klimatanpassning på kommunal nivå genomfördes av länsstyrelsen i Jönköpings län. Några av svaren: Kommunen har karterat områden med risk i dagens klimat i Vrigstad och vid Vallsjön. I den fysiska planeringen beaktar kommunen förändrat klimat i översiktplanering, i detaljplanering och i bygglovshantering. I befintlig bebyggelse beaktar kommunen ett förändrat klimat i att hantera översvämningsrisker, i att hantera skredrisker och i att hantera öka nederbörd och skyfall. En inventering har gjorts av alla stora träd. April 2014

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Så här jobbar vi!

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Så här jobbar vi! Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun Så här jobbar vi! Exempel på vad som gjorts den senaste tiden Strategiskt arbete Översiktsplan (Kf 2012-05) Gång- och cykelplan ( Kf April2012) Energi- och klimatstrategi

Läs mer

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Kommunfullmäktige 16 februari 2015

Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun. Kommunfullmäktige 16 februari 2015 Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun Kommunfullmäktige 16 februari 2015 Hållbar utveckling Vad menar vi? Vår vision ( Usen) Sävsjö växer genom att vi tillsammans skapar en av Sveriges mest trygga, attraktiva

Läs mer

Hållbar utveckling. Handlingsplan för. i Sävsjö Kommun

Hållbar utveckling. Handlingsplan för. i Sävsjö Kommun Handlingsplan för Hållbar utveckling i Sävsjö Kommun...med koppling till Energi- och Klimatstrategin i arbetet att förverkliga Utvecklingsstrategin 2011-2020 ( US2011) Inledning Det kommer aldrig att vara

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun?

Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun? miljö energi natur Strategiskt och långsiktigt arbete & vardagens pågående arbete Vad gör vi på miljöområdet i Olofströms kommun? miljöfrågor energifrågor naturvård energirådgivning (diversearbetare )

Läs mer

Earth Week mars

Earth Week mars Earth Week 25-30 mars Se programmet på www.vaxjo.se/earthweek Växjös miljövecka med fokus på framtiden Röster från förvaltningar och bolag, det här är vi stolta över i miljöarbetet Förvaltningar och bolag

Läs mer

Bilaga 3 - Handlingsplan med åtgärder för Älmhults kommun som geografi

Bilaga 3 - Handlingsplan med åtgärder för Älmhults kommun som geografi Bilaga 3 - Handlingsplan med åtgärder för Älmhults kommun som geografi Älmhult Målen för kommunen som geografi Borgmästaråtagande - Älmhults kommun ska minska CO2-emissioner med minst 20% till 2020 och

Läs mer

Energi- och klimatstrategi inklusive handlingsplan för Alvesta kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2015-10-27 134

Energi- och klimatstrategi inklusive handlingsplan för Alvesta kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2015-10-27 134 Energi- och klimatstrategi inklusive handlingsplan för Alvesta kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-10-27 134 1 2015-09-08 Inledning Denna energi- och klimatstrategi inkl. handlingsplan ersätter energi-

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera - och klimatutmaningar! Nu skrivs överenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt och synliggöra kommunernas och Landstinget

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera - och klimatutmaningar! Nu skrivs överenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt och synliggöra kommunernas och Landstinget

Läs mer

Strategin ska konkretisera och strukturera kommunens arbete och vare ett verktyg för att uppfylla fastställda mål inom miljö och klimatområdet.

Strategin ska konkretisera och strukturera kommunens arbete och vare ett verktyg för att uppfylla fastställda mål inom miljö och klimatområdet. (fastställd 2014-04-28) Sustainable Energy Action Plan Bilaga till Övertorneå kommuns Energiplan som antogs av kommunfullmäktige 2010-05-03 Inledning Övertorneå kommun undertecknade 2013 Borgmästaravtalet

Läs mer

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Strategi för energieffektivisering Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Interna miljöregler, 1996 kontorspapper ska vara Svanenmärkt glödlampor byts till

Läs mer

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län

Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län 2019-05-13 Sida 1 av 5 Kommunledningskontoret Till Kommunstyrelsen Remiss på klimat- och energistrategin för Jönköpings län Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår kommunstyrelsen att

Läs mer

Grön Resplan. Vi jobbar för ett klimatsmart Linköping. Linköpings kommun linkoping.se

Grön Resplan. Vi jobbar för ett klimatsmart Linköping. Linköpings kommun linkoping.se Grön Resplan Vi jobbar för ett klimatsmart Linköping Linköpings kommun linkoping.se 2 Grön resplan Linköpings kommun Kommunfullmäktige i Linköping har beslutat att Linköping ska vara en koldioxidneutral

Läs mer

2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64. Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi

2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64. Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi 2011-03-25 Bilaga 1 Kommunfullmäktige 2011-04-27 64 Handlingsplan till Alvesta kommuns energi- och klimatstrategi 1 Effektmål för kommunorganisationen Mål att uppnå till och med år 2014 År 2014 skall energiförbrukningen

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

Handlingsplan till Klimatsmarta Nybro

Handlingsplan till Klimatsmarta Nybro Handlingsplan till Klimatsmarta Nybro 2019 2020 Antaget av: Kommunstyrelsen Revideras senast: 2020 Ansvarig för revidering: Energi- och klimatsamordnare Diarienummer: KS 2018-166 Vårt strategiska klimatarbete

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2013 Samt uppföljning 2012

HANDLINGSPLAN 2013 Samt uppföljning 2012 Bilaga 1 till Energi- och klimatstrategi 2009-2015. Sid 1 (7) HANDLINGSPLAN 2013 Samt uppföljning 2012 Beskrivning av åtgärder Under arbetet med energi- och klimatstrategin har identifierats en stor mängd

Läs mer

Kostpolitiskt program för Sävsjö kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-05-20, 61

Kostpolitiskt program för Sävsjö kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-05-20, 61 Kostpolitiskt program för Sävsjö kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-05-20, 61 F Framtaget av Anneli Tellmo Jung, chef för kommunal service i Sävsjö kommun 1 Innehållsförteckning 1. Inledning.3 2.

Läs mer

Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun

Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun MBN/-0044 Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun VERKSAMHETSPLAN FÖR Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Aktiviteter... 4 Telefonrådgivning... 4 Kvalitativa,

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

2014-11-27 Energi och klimatrådgivaren Ann-Christin Nilsson Cedermo

2014-11-27 Energi och klimatrådgivaren Ann-Christin Nilsson Cedermo Gyllene skräp festivalen MÄSSTITEL Gyllene skräp ORT Vadstena FRÅN DATUM TILL DATUM PLATS 2014-07-04 2014-07-04 Slottet Vadstena Energirådgivare Vadstena- Ödeshög Bild 1 Mässmontern Mässan Mässan är en

Läs mer

HÅLLBARHET Hållbarhetsprogram för Avesta kommun

HÅLLBARHET Hållbarhetsprogram för Avesta kommun Hållbarhetsprogram för Avesta kommun Avestas utveckling tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Hållbarhetsprogrammet siktar på lång sikt

Läs mer

Energikontor Värmland

Energikontor Värmland Energikontor Värmland Olof Edén, Projektledare Regionalt kunskapscentrum för energifrågor Vi arbetar på Energikontoret Dag Hallén verksamhetsledare Pia Gustavsson informatör Siv Jansson projektledare Olof

Läs mer

Utföra åtgärder enligt åtgärdsprogrammet med 500 punkter från. Kommunen sätter tuffare krav än lagens vid nyprodution av egna byggnader

Utföra åtgärder enligt åtgärdsprogrammet med 500 punkter från. Kommunen sätter tuffare krav än lagens vid nyprodution av egna byggnader och sområden VIKTIGA er/insatser sområde Avdelning, son eller ansvarar för erna [start- och sluttid Beräkne /insats energi [MWh/ g [t/ KOMMUNALA BYGGNADER, UTRUSTNING/ANLÄGGNINGAR OCH INDUSTRIER: Kommunens

Läs mer

Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd

Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd Var kommer de lokala utsläppen ifrån? Dikväveoxid 16% HFC 0,4% Metan 17% Koldioxid 67% Utsläpp av växthusgaser per invånare: år 1990 9,7 ton år 2006 6,5 ton Lokala

Läs mer

Klimatstrategi för Mörbylånga kommun

Klimatstrategi för Mörbylånga kommun 1 (10) Klimatstrategi för Mörbylånga kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-22 Klimatstrategi för Mörbylånga kommun 2 (10) Innehållsförteckning KLIMATSTRATEGI...3 Vision... 3 Strategi... 3 KLIMATMÅL...5

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Åtgärd Ansvarig Färdigt senast Det kommunala bostadsbolaget tillämpar samma kravnivå vid nybyggnation som kommunen har (minst 35 % lägre än BBR)

Åtgärd Ansvarig Färdigt senast Det kommunala bostadsbolaget tillämpar samma kravnivå vid nybyggnation som kommunen har (minst 35 % lägre än BBR) Bilaga 2 - Energiplan åtgärdslista 2013 Åtgärder för effektiv energianvändning Geografisk kommun Åtgärder markerade med asterisk sker inom nuvarande budgetram. Övriga åtgärder behandlas i ordinarie budgetprocess

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet OMVÅRDNAD GÄVLE DNR 18ON163 Handlingsplan Miljöstrategiska programmet Åtgärder för 2018 HANDLINGSPLAN FÖR 2018, MILJÖSTRATEGISKA PROGRAMMET 2 Förord Omvårdnad Gävle har under 2017 arbetat mycket med att

Läs mer

Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län

Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län Sida 1/5 Andreas Olsson Utvecklingsavdelningen Tfn. 010 223 64 74 Se sändlista Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län Beslut Länsstyrelsen beslutar efter sedvanlig årlig förfrågan, till ledamöter

Läs mer

Verksamhetsberättelse Energi- och klimatrådgivningen 2011

Verksamhetsberättelse Energi- och klimatrådgivningen 2011 Verksamhetsberättelse Energi- och klimatrådgivningen 2011 2 Innehållsförteckning INLEDNING... 4 AKTIVITETER... 4 Företagskväll på Norrgården... 4 40-års kalas för kommunen... 4 Ista n utan min bil / Europeiska

Läs mer

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar 1(5) Datum Diarienummer 2018-10-31 KS/2018/0076/041-16 Upprättad av Julia Nordström Version 1.0 Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar Den här bilagan syftar till att konkretisera

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera miljö- klimatutmaningar! Nu skrivs miljööverenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt synliggöra kommunernas Landstinget

Läs mer

Nu E De Nock! Beslutsdel/Åtgärder. Energiplan/Klimatstrategi Östra Göinge kommun

Nu E De Nock! Beslutsdel/Åtgärder. Energiplan/Klimatstrategi Östra Göinge kommun Nu E De Nock! Beslutsdel/Åtgärder Energiplan/Klimatstrategi Östra Göinge kommun BESLUTSDEL /ÅTGÄRDER ÄTGÅRDSOMRÅDE ÅTGÄRD KLART KOSTNAD ANSVARIG Övergripande Kommunen skall ha ett eget statistiksystem

Läs mer

Miljöpolicy. Krokoms kommun

Miljöpolicy. Krokoms kommun Miljöpolicy Krokoms kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-06-11 Innehåll 1 Inledning... 7 2 Övergripande miljömål för Krokoms kommun... 8 2.1 SamhäIlsplanering och byggande... 8 2.2 Energi...

Läs mer

Miljöledning i staten 2016

Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 En sammanfattning av rapport 6761, april 2017 3 Sammanfattning För verksamhetsåret 2016 har samtliga 185 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907)

Läs mer

Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov

Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov Förslag till ställningstagande Att Klimatrådet ställer sig bakom en av nedanstående förslag på match Transportmatchen, Platsmatchen eller. Att inventering sker hos

Läs mer

Gröna exempel från Växjö kommun

Gröna exempel från Växjö kommun Gröna exempel från Växjö kommun Jönköping 27 september 2013 Jan Johansson, energiplanerare Fossila koldioxidutsläpp i Växjö, ton/inv 5,0 4,5 4,0-41 % 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 TOTALT Transporter Uppvärmning

Läs mer

Klimatstrategi och energiplan

Klimatstrategi och energiplan Klimatstrategi och energiplan för Färgelanda kommun BESLUTAD I FULLMÄKTIGE 2008-12-29 Innehållsförteckning 1. Inriktningsmål och uppdrag / direktiv 2. Bakgrund 3. Klimatfrågan samt energiläget i Färgelanda

Läs mer

Eskilstunas klimatplan. Så skapar vi en hållbar utveckling

Eskilstunas klimatplan. Så skapar vi en hållbar utveckling Eskilstunas klimatplan Så skapar vi en hållbar utveckling Vi tar ansvar för framtiden I Eskilstuna är vi överens om att göra vad vi kan för att bidra till en ekologiskt hållbar utveckling. Eskilstuna är

Läs mer

Remissvar Energi- och klimatprogram för Örebro län

Remissvar Energi- och klimatprogram för Örebro län Datum 2012-06-30 Svarslämnare Organisation Sivert Gustafsson Länsbygderådet i Örebro län/hela Sverige ska leva Skicka in via e-post: energiochklimat.orebro@lansstyrelsen.se senast den 30 juni 2012. Tack

Läs mer

Hållbara livsmedelsinköp

Hållbara livsmedelsinköp Policy Hållbara livsmedelsinköp Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Policy Hållbara livsmedelsinköp 2016-10-24 2016-2019 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument gäller för

Läs mer

Trollhättan & miljön

Trollhättan & miljön Trollhättan & miljön Prognosen för att nå miljömålen i Västra Götalands län till år 2020 Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Säker strålmiljö

Läs mer

Energistrategier. Vision 2040

Energistrategier. Vision 2040 Vision 2040 Liv, lust och läge blir livskvalitet i Hjärtat av Bohuslän Energistrategier Strategier Strategisk plan 2010-2014 Strategi för energieffektivisering Uppdrag och planer Uppdrag i strategisk plan

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Miljöredovisning. Flens kommun populärversion

Miljöredovisning. Flens kommun populärversion Miljöredovisning Flens kommun 2016 - populärversion Om miljöredovisning 2016 Miljöredovisningen lyfter utvecklingen av Flens kommuns miljöarbete kring några prioriterade målområden. Fokus ligger på det

Läs mer

Oskarshamns Kommun. Roger Gunnarsson Box 706 572 28 OSKARSHAMN. Strategi 1(9) 2010-002757 33657-1. Olov Åslund. Kommun/Landsting. Oskarshamns Kommun

Oskarshamns Kommun. Roger Gunnarsson Box 706 572 28 OSKARSHAMN. Strategi 1(9) 2010-002757 33657-1. Olov Åslund. Kommun/Landsting. Oskarshamns Kommun 1(9) Handläggare Olov Åslund Oskarshamns Kommun 21-2757 Roger Gunnarsson Box 76 572 28 OSKARSHAMN Strategi Kommun/Landsting Oskarshamns Kommun Antal årsarbetskrafter: 2496 Antal invånare: 26131 Målsättning

Läs mer

Fossilbränslefritt och. och energieffektivt Borås.

Fossilbränslefritt och. och energieffektivt Borås. Fossilbränslefritt och energieffektivt Borås Borås Stad minimerar utsläpp av växthusgaser. Förnybara energislag används till kollektivtrafik, person- och godstransporter, uppvärmning och el. Genom resurssnålhet,

Läs mer

Kostchef Sara Ekelund Antagen i Kommunfullmäktige 2013-05-22 26 DEN GODA MÅLTIDEN I DALS-EDS KOMMUN

Kostchef Sara Ekelund Antagen i Kommunfullmäktige 2013-05-22 26 DEN GODA MÅLTIDEN I DALS-EDS KOMMUN DEN GODA MÅLTIDEN I DALS-EDS KOMMUN BAKGRUND Den goda måltiden är riktlinjer för en god kvalitet på den mat och de måltider som erbjuds inom de verksamheter Dals-Eds kommun ansvarar för. Den goda måltiden

Läs mer

Aktörers åtagande i miljömålens åtgärdsprogram

Aktörers åtagande i miljömålens åtgärdsprogram Aktörers åtagande i miljömålens åtgärdsprogram Minskad klimatpåverkan (2015-2019) Aktörer som har åtagit sig att genomföra åtgärden 1. Fastighetsforum verktygslåda för energieffektivisering 2. Stöd och

Läs mer

Hållbart Resande ur ett Boxholmsperspektiv

Hållbart Resande ur ett Boxholmsperspektiv ur ett Boxholmsperspektiv Fakta om Boxholm 5 222 invånare Kommunens areal 527,6 kvkm 9,9 invånare per kvkm Skattesats 31:84 Centralt läge utmed södra stambanan och riksväg 32 Stålverk, sågverk, osttillverkning,

Läs mer

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens.

Tack så mycket för att ni anordnar denna viktiga konferens. Förslag till inledande tal med rubriken Regeringens plan för klimatanpassning vid konferensen Klimatanpassning Sverige 2015 den 23 september 2015. Temat för konferensen är Vem betalar, vem genomför och

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm

Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Mål & Åtgärder för 2013 års Smaka på Stockholm Ur vår miljöpolicy: "Miljöfrågorna är en självklar och viktig del av evenemanget och för våra samarbetspartners". Vårt miljöarbete tar sin utgångspunkt i

Läs mer

Klimatoch energistrategier

Klimatoch energistrategier www.gislaved.se Klimat- och energi åtgärdsplanen 2011 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-09-29 118 Gemensam åtgärdsplan 2011-2014 för Gislaveds kommuns Klimatoch energistrategier Reviderad. juni 2011 Inledning

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Bilaga 1 Ekohandlingsprogram 2014-2018 Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Illustrationer av miljökvalitetsmålen:tobias Flygar HALMSTADS KOMMUN KS 2014 169 Samhällsbyggnadskontoret 2014-05-13 Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk Energieffektivisering och hållbara val vid renovering Katarina Westerbjörk Tre dimensioner av hållbarhet Ekonomisk hållbarhet/lönsamhet/ekonomisk tillväxt BRF har inga vinstkrav Bästa investeringen för

Läs mer

Ekologiska livsmedel hur lyckades vi? Annika Christensson Miljöchef 2014-10-29

Ekologiska livsmedel hur lyckades vi? Annika Christensson Miljöchef 2014-10-29 Ekologiska livsmedel hur lyckades vi? Annika Christensson Miljöchef 2014-10-29 Hur mycket handlar vi per vecka? 1500 liter mjölk 700 kg potatis 180 kg morötter 100+ kg frukt 110+ kg blandfärs för att servera

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2014. Miljönämnden

ÅRSREDOVISNING 2014. Miljönämnden ÅRSREDOVISNING Miljönämnden Förvaltningsberättelse Målområdet ekologisk hållbarhet innehåller fem mål. Inköp av ekologiska livsmedel fortsätter öka och andelen av totalt inköpta livsmedel är 30 procent.

Läs mer

Beskrivning av ärendet

Beskrivning av ärendet Planen innehåller mål och åtgärder för områdena: 1. Energihushållning och energieffektivisering 2. Energitillförsel 3. Resor och transporter 4. Fysisk planering Planen innehåller totalt 25 åtgärder. Uppföljningen

Läs mer

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne Länsstyrelsens miljömålsuppdrag Förordning (2007:825) med länsstyrelseinstruktion: 5

Läs mer

Solenergi i byggnader. 10 okt 2017

Solenergi i byggnader. 10 okt 2017 Solenergi i byggnader 10 okt 2017 Program 09.30 Inledning 09.45 Vad påverkar potentialen för solenergi på byggnader? 11.00 Bensträckare 12.30 Lunch 13.30 Ekonomiska förutsättningar, varför ska du satsa

Läs mer

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB Verksamhetsår 2013 Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Energikontoret i Mälardalen AB Syfte Energikontoret i Mälardalen

Läs mer

Samarbete och ansvar i Energi- och klimatplanen

Samarbete och ansvar i Energi- och klimatplanen Samarbete och ansvar i Energi- och klimatplanen Eslövs kommun består av sju förvaltningar. Större delen av arbetet med energi- och klimatfrågor hamnar på Samhällsbyggnad och men arbete med dessa frågor

Läs mer

Miljö och folkhälsa.

Miljö och folkhälsa. Hållbarhet hos oss. Nyköpings kommun: jobbar för en ekonomi i balans en förutsättning för att kunna leverera god service även i framtiden är en av Sveriges främsta kommuner med 37 förskolor och skolor

Läs mer

ENERGIKONTOR SYDOSTS NYHETSBREV OM EUROPEISKA TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911)

ENERGIKONTOR SYDOSTS NYHETSBREV OM EUROPEISKA TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911) TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911) Ett 40-tal aktiviteter under trafikantveckan Cirka 40 aktiviteter med koppling till hållbart resande kommer att genomföras i regionen under Europeiska trafikantveckan.

Läs mer

Vi kan hjälpas åt att göra något åt detta

Vi kan hjälpas åt att göra något åt detta Jordens klimat påverkas av vår användning av fossila bränslen. Den pågående klimatförändringen är ett av de allvarligaste hoten mot globalt hållbar utveckling, både socialt, miljömässigt och ekonomiskt.

Läs mer

Plan för hållbar upphandling

Plan för hållbar upphandling KS strategi 2014-09-01 Plan för hållbar upphandling - FORDON -TRANSPORTER -LIVSMEDEL KS strategi 2014-09-01 Framtagen 2013, beslutad i KF 2014-02-27 Treårsplan 2014-2016 Kostnadsberäknade åtgärder för

Läs mer

Energi- och klimatstrategi

Energi- och klimatstrategi 1(9) Energi- och klimatstrategi Godkänd KU 63 2009-03-13 2(9) Inledning Att fossilbränsleanvändning påverkar den globala uppvärmningen är inget nytt, däremot måste vi hitta nya och effektivare vägar för

Läs mer

Handlingsplan till Klimatsmarta Nybro

Handlingsplan till Klimatsmarta Nybro Handlingsplan till Klimatsmarta Nybro 2019 2020 Antaget av: Kommunstyrelsen 2019-01-28 Revideras senast: 2020 Ansvarig för revidering: Energi- och klimatsamordnare Diarienummer: KS 2018-166 Vårt strategiska

Läs mer

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden

Långsiktigt klimatarbete i Göteborg. Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Långsiktigt klimatarbete i Göteborg Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs Stads arbete för att nå de lokala miljömålen Michael Törnqvist, miljö- och klimatnämnden Göteborgs miljömålsarbete

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

Redovisning av energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2017

Redovisning av energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2017 Redovisning av energi- och klimatrådgivningen i Österåkers kommun 2017 Projektledare Eva Jernnäs Datum 2018-02-06 Ärendenr KS 2017/0359 Verksamhetsredogörelse för Energi- och klimatrådgivningen i Österåker

Läs mer

Miljöarbete i Eskilstuna

Miljöarbete i Eskilstuna Miljöarbete i Eskilstuna SKL ledningssystem för hållbar utveckling Magnus Johansson (MP) Kommunalråd Eskilstuna Eskilstuna - en ekokommun Översikt Industristad med anor Nedgång 1970-1998 Svealandsbanan

Läs mer

ALVESTA NÄSTA!

ALVESTA NÄSTA! ALVESTA NÄSTA! Strategiskt arbete med energi- och klimatplanen som grund Ingalill Ljungdahl, planeringsingenjör Alvesta kommun Förvaltningen för samhällsplanering Ingalill.ljungdahl@alvesta.se ENERGI-

Läs mer

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö Tid: 2016-02-09 15:00 Plats: Bella Rosa, Rosenlunds vårdscentrum 5 Projektbeslut Bridging the gap Diarienummer RJL 2015/2559 Vid protokollet

Läs mer

Klimatsmart Mat. Redovisning av ett urval av aktiviteter Hösten 2015 och Klara Perhamre

Klimatsmart Mat. Redovisning av ett urval av aktiviteter Hösten 2015 och Klara Perhamre Klimatsmart Mat Redovisning av ett urval av aktiviteter Hösten 2015 och 2016 Klara Perhamre klara.perhamre@karlstad.se 054 540 38 15 Varför klimatsmart mat i Karlstad? Karlstads kommun köper livsmedel

Läs mer

Miljöpolicy. Miljöpolicy

Miljöpolicy. Miljöpolicy Miljöpolicy Innehållsförteckning Falköpings kommun som förebild 3 Internt miljöarbete 3 Fokusområden 4 Transporter 4 Lokaler 4 Mat 5 Dokumenttyp Policy Antagen av Kommunfullmäktige 2011-01-31 Dokumentansvarig

Läs mer

Miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting

Miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting LANDSTINGSSTYRELSEN Miljöpartiet de gröna FÖRSLAG TILL BESLUT FÖRSLAG TILL BESLUT 2011-11-21 LS 1010-0851 Ärende 25 Miljöpolitiskt program för Stockholms läns landsting 2012-2016 Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Handlingsplan för miljöstrategin år

Handlingsplan för miljöstrategin år Handlingsplan för miljöstrategin år 2017-2020 Inriktning: Fossilbränslefri kommun Målsättning: Effektivisera och minska energiförbrukningen i fastigheter och transporter Åtgärdspaket 2017-2020 för minskad

Läs mer

Miljöbokslut 2006. Höörs kommuns gröna nyckeltal

Miljöbokslut 2006. Höörs kommuns gröna nyckeltal Miljöbokslut 26 Miljöbokslutet är en redovisning av miljötillståndet i kommunen. Det är också ett sätt att följa upp kommunens eget miljöarbete. Miljöbokslutet med de gröna nyckeltalen ska fungera som

Läs mer

Kallelse till sammanträde med ekoutskottet

Kallelse till sammanträde med ekoutskottet Kommunkontoret Emma Svedin Nämndsekreterare 0156-522 50 emma.svedin@trosa.se Kallelse Datum 2017-01-17 Tid: Måndag den 23 januari, kl. 16.00 Plats: Trosa kommunhus, sammanträdesrummet Kallelse till sammanträde

Läs mer

Fossilbränslefri kommun 2025

Fossilbränslefri kommun 2025 4131 eller 12 år, 3 mån, 3 veckor Fossilbränslefri kommun 2025 20130917 Elvira Laneborg, miljö- och klimatstrateg Övergripande mål Mörbylånga är en fossilbränslefri kommun som är självförsörjande med trygg

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige Dnr:2018/129 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-12-03 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-12-17 Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Länsstyrelsen Värmland IKJNNEKOmiJiM ^OiyiiViLINSTYRELSEN i,ä 2018-03- 2 2 r,:..s,iål l... Öi Miljööverenskommelse - för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera miljö- och klimatutmaningar! Nu

Läs mer

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk Energieffektivisering och hållbara val vid renovering Katarina Westerbjörk Om mig WSP Teknikkonsultföretag inom hållbar samhällutveckling - Byggnader, Transporter, Industri, Stadsutveckling - Tidiga analyser

Läs mer

Hållbara perspektiv. Etappmål

Hållbara perspektiv. Etappmål Hållbara perspektiv I Borås Stad finns kunskap och engagemang i hållbarhetsfrågor. Kunskap ger grund för hållbara val vid konsumtion av varor och tjänster. Strukturerat miljöarbete skapar delaktighet och

Läs mer

Tillsyn av egenkontroll av energihushållning. Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops

Tillsyn av egenkontroll av energihushållning. Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops Tillsyn av egenkontroll av energihushållning Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops Energifrågan i tillsynen är viktig! Energifrågan är ofta osynlig All energianvändning medför miljöpåverkan Energieffektivisering

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar

Klimat- och miljöpolitiskt program. Bilaga 1: Etappmål och ansvar Klimat- och miljöpolitiskt program Bilaga 1: Etappmål och ansvar 1 Etappmål och ansvar Det klimat- och miljöpolitiska programmet är ett övergripande styrdokument som ger den samlade bilden av kommunens

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat kommuner

Läs mer

HÅLLBARHET Hållbarhetsprogram för Avesta kommun

HÅLLBARHET Hållbarhetsprogram för Avesta kommun Hållbarhetsprogram för Avesta kommun Avestas utveckling tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Hållbarhetsprogrammet siktar på lång sikt

Läs mer

Klimatsmart Mat. Redovisning av ett urval av aktiviteter Hösten 2015 våren Klara Perhamre

Klimatsmart Mat. Redovisning av ett urval av aktiviteter Hösten 2015 våren Klara Perhamre Klimatsmart Mat Redovisning av ett urval av aktiviteter Hösten 2015 våren 2018 Klara Perhamre klara.perhamre@karlstad.se 054 540 38 15 Varför klimatsmart mat i Karlstad? Karlstads kommun köper livsmedel

Läs mer

Hållbara familjer i Gävle

Hållbara familjer i Gävle 2008-08-21 Sid 1 (6) Projektbeskrivning Hållbara familjer i Gävle Ö V E R G R I P A N D E P L A N E R I N G Kommunledningskontoret, 801 84 Gävle, Sverige Besöksadress Drottningg 22 Tfn 026-17 80 00 (vx),

Läs mer

Tyresö kommuns energiplan Beslutsdel

Tyresö kommuns energiplan Beslutsdel Tyresö kommuns energiplan Beslutsdel WSP Environmental 30 september 2008 1 1 Bakgrund Enligt lagen om kommunal energiplanering (1977:439) ska det finnas en aktuell plan för tillförsel, distribution och

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer