KONFIDENTIELLT. Saken: Juridiska spörsmål avseende försäljningen av fastigheten Hantverket 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KONFIDENTIELLT. Saken: Juridiska spörsmål avseende försäljningen av fastigheten Hantverket 1"

Transkript

1 KONFIDENTIELLT Malmö den 25 januari 2015 PM Till: Peter Lindvall Per e-post till Från: Advokat Per-Ola Bergqvist, jur.kand. Daniel Sjöholm Saken: Juridiska spörsmål avseende försäljningen av fastigheten Hantverket 1 1. BAKGRUND 1.1. Joswe El AB och Kibbas Snickeriservice AB har sedan 1996 haft ett hyresförhållande med det kommunalt helägda bolaget Gotlands näringslivs- och etableringsservice AB ( GNEAB ) i form av hyresgäster. Joswe EL AB och Kibbas Snickeriservice AB äger tillsammans bolaget Videung fastighets AB ( Videung ) GNEAB:s bolagsordning anger under 15 att: Bolaget skall bereda regionfullmäktige i Region Gotland möjlighet att ta ställning innan sådana beslut i verksamheten som är av principiell betydelse eller annars är av större vikt fattas GNEAB:s styrelse beslutade den 24 oktober 2013 att fastigheten Hantverket 1 skulle säljas till marknadspris. Regionfullmäktige beslutade den 25 november 2013 att försäljningen av fastigheten Hantverket 1 skulle säljas till högsta möjliga köpeskilling och helst genom en konkurrensutsättning. Vid GNEAB:s styrelsemöte den 10 december 2013 uppkom protokollförda diskussioner om att andra värden än pris skulle beaktas vid försäljningen av fastigheten Hantverket 1. Något styrelsebeslut i den saken togs dock aldrig. FOYEN ADVOKATFIRMA KB Södergatan 28, SE Malmö, Sweden / Tel / Fax / Org.nr /

2 1.4. GNEAB förde under våren 2013 diskussioner med Videung om att eventuellt köpa fastigheten Hantverket 1. Andra intressenter meddelade även sitt intresse till GNEAB. Den 17 november 2014 sålde sedermera GNEAB fastigheten Hantverket 1 till Videung för en köpeskilling om kronor. Videung tillträdde fastigheten den 2 januari Foyen Advokatfirma har anlitats för att utreda huruvida försäljningen av fastigheten Hantverket 1 enligt ovan kan komma att anses utgöra ett statsstöd och i så fall vilka konsekvenser detta eventuellt kan innebära för GNEAB och Videung. Därtill ska det undersöka huruvida det ingångna avtalet om försäljningen alltjämt är gällande och om avtalet eventuellt kan angripas. Vi har i nedanstående framställning utgått från att fastigheten överlåtits till underpris, vilket enligt vår uppfattning framgår med all önskvärd tydlighet av det underlag vi tagit del av. 2. STATSSTÖD 2.1. Sverige har sedan länge tillämpat de så kallade kommunalrättsliga principerna innefattande bland annat förbudet mot stöd till enskilda näringsidkare. 1 Förbudet innebär att kommuner och landsting inte får lämna stöd till enskilda näringsidkare om det inte finns synnerliga skäl för att lämna stödet. Det kommunalrättsliga förbudet mot att lämna stöd innefattar alla former av stöd och kan i viss mån ses som en svensk särreglering till de EU-rättsliga förbudet mot att lämna statsstöd vilket utvecklas nedan Kommunallagens förbud mot stöd till enskild näringsidkare upprätthålls av en form av självsaneringsprincip då förbudets kontrollfunktion främst åvilar kommuninvånarna vilka kan överklaga beslutet genom en laglighetsprövning vid förvaltningsrätten. Även juridiska personer kan överklaga sådana beslut under villkoret att man äger fast egendom inom kommunen. Det krävs dessutom att stödet angrips inom tre veckor från det att beslutet offentliggjorts på kommunens anslagstavla (se 10 kap 6 kommunallagen). Vi har inte tillräckligt med underlag för att bedöma om kungörande skett på ett sådant sätt att överklagandetiden börjat löpa. Det tarvar ytterligare utredning och vi utgår därför nedan från att det fortfarande finns en möjlighet att överklaga beslutet att försälja fastigheten Utöver denna svenska kommunalrättsliga reglering om stöd finns dessutom det EUrättsliga regelverket 2 kring statsstöd och den nya lagen (2013:338) om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler ( svenska statsstödslagen ) Den svenska statsstödslagen utgår ifrån de EU-rättsliga statsstödsreglerna och reglerar främst hur ett återkrav av statsstöd genomdrivas. Det krävs alltså att det föreligger ett statsstöd ur ett EU-rättsligt perspektiv för att de EU-rättsliga reglerna om statsstöd såväl som den svenska statsstödslagen ska bli tillämplig. Det blir således relevant att utreda 1 Kommunallagen (1991:900) 2 kap Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt artikel (8)

3 huruvida försäljningen av fastigheten Hantverket 1 kan anses utgöra ett statsstöd ur ett EU-rättsligt perspektiv För att statsstödsreglerna ska bli tillämpliga krävs först att det rent faktiskt förekommit ett stöd. Begreppet stöd har definierats så att mer eller mindre allt slags gynnande innefattas. Därutöver måste detta gynnande komma från staten. Detta innebär att hela den svenska stadsförvaltningen omfattas av begreppet. Därutöver omfattar begreppet stat även kommuner, landsting och andra offentliga organ. I syfte att motverka kringgående av denna statsstödsbestämmelserna omfattas dessutom företag som har staten, kommun, landsting eller något annat offentligt organ som ägare Vidare krävs det att gynnandet från staten varit selektivt dvs. riktat till ett företag eller en specifik grupp av företag. 4 Med företag avses samtliga aktörer som bedriver ekonomisk verksamhet Gynnande från staten till ett eller en specifik grupp av företag ska dessutom för att definieras som statsstöd innebära en snedvridning eller ett hot om snedvridning av konkurrensen. Detta krav är lågt ställt och är vanligtvis uppfyllt om gynnandet sker gentemot företag på en marknad där det finns konkurrens Det sista kravet för att ett gynnande ska anses utgöra ett statsstöd är att gynnandet har en påverkan på handeln mellan medlemsstaterna i unionen. Även detta krav är lågt ställt och anses vara uppfyllt om gynnandet förhindrat ett företag från en annan medlemsstat att etablera sig i området där gynnandet skett. Det handlar således om det så kallade samhandelskriteriet Försäljningen av fastigheten Hantverket 1 skedde från GNEAB vilket är ett kommunägt företag. Med ledning av underlaget som erhölls till denna utredning så kan det konstateras att försäljningen av fastigheten Hantverket 1 troligtvis hade kunnat säljas för en större köpeskilling. Innebörden blir att mellanskillnaden mellan erlagd köpeskilling och, i vart fall, marknadsvärdet 6 ska anses utgöra ett statsstöd. Detta har konstaterats i den enda egentliga svenska fällande dom som handlar just om underprisöverlåtelser från det offentliga till privata aktörer Mot bakgrund av ovan är det högst sannolikt att försäljningen av fastigheten Hantverket 1 ska anses utgöra ett statsstöd. Det ska klargöras att det EU-rättsliga regelverket 3 Mål nr C-482/99. 4 Mål nr C-143/99. 5 Mål 102/87, MD 2005:5 där Marknadsdomstolen uttalade sig i en riktning som innebar att samhandelskriteriet mer eller mindre ska presumeras vara uppfyllt. Se även Kammarrätten i Sundsvall där Kammarrätten i Sundsvall fann att en fastighetsöverlåtelse till underpris i Åre kommun ansågs utgöra ett statsstöd och påverkade handeln mellan medlemsstaterna. 6 Se nedan om the market economy investor principle vilken troligtvis kommer att utröna värdet. 7 Kammarrätten i Sundsvall (8)

4 angående statsstöd som huvudregel ser allt statsstöd som olagligt. Ett specifikt statsstöd måste således kunna inordnas under ett undantag eller erhålla en tillåtelse från Kommissionen för att undgå sanktioner. Det blir således relevant att utreda huruvida undantagsbestämmelserna är tillämpliga på den aktuella situationen Den första bestämmelsen som blir relevant att undersöka är artikel i Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt där lagstiftaren anger vissa former av stöd som alltid ska anses vara förenliga med den inre marknaden och således tillåtna. Dessa stöd är: a) stöd av social karaktär som ges till enskilda konsumenter, under förutsättning att stödet ges utan diskriminering med avseende på varornas ursprung, b) stöd för att avhjälpa skador som orsakats av naturkatastrofer eller andra exceptionella händelser, c) stöd som ges till näringslivet i vissa av de områden i Förbundsrepubliken Tyskland som påverkats genom Tysklands delning i den utsträckning stödet är nödvändigt för att uppväga de ekonomiska nackdelar som uppkommit genom denna delning. Fem år efter ikraftträdandet av Lissabonfördraget får rådet på förslag av kommissionen anta ett beslut om upphävande av denna punkt Försäljningen av fastigheten Hantverket 1 inryms inte under dessa tillåtna stödåtgärder Utöver dessa så kallade tillåtna stöd finns det vissa former av stöd som kan, under vissa förutsättningar vara undantagna det generella förbudet mot statsstöd. Dessa är: a) stöd för att främja den ekonomiska utvecklingen i regioner där levnadsstandarden är onormalt låg eller där det råder allvarlig brist på sysselsättning och i de regioner som avses i artikel 349, med hänsyn till deras strukturella, ekonomiska och sociala situation, b) stöd för att främja genomförandet av viktiga projekt av gemensamt europeiskt intresse eller för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, c) stöd för att underlätta utveckling av vissa näringsverksamheter eller vissa regioner, när det inte påverkar handeln i negativ riktning i en omfattning som strider mot det gemensamma intresset, d) stöd för att främja kultur och bevara kulturarvet, om sådant stöd inte påverkar handelsvillkoren och konkurrensen inom unionen i en omfattning som strider mot det gemensamma intresset, 4 (8)

5 e) stöd av annat slag i enlighet med vad rådet på förslag från kommissionen kan komma att bestämma genom beslut Med stöd av denna bestämmelse har Kommissionen upprättat ett antal så kallade gruppundantag vilka redogör för hur man ska tolka undantagen. Det gruppundantag som haft störst genomslagskraft är förordningen om stöd av mindre betydelse 8, även kallat de minimis-bestämmelserna 9. Även det Allmänna gruppundantaget 10 är värt att nämna i detta avseende. Detta gruppundantag innehåller en omfattande beskrivning över vilka villkor som gäller för att ett visst statsstöd ska undantas. De olika stöden i det Allmänna gruppundantaget är följande: 1. Regionalstöd 2. Stöd till små och medelstora företag 3. Stöd till små och medelstora företags tillgång till finansiering 4. Stöd till forskning, utveckling och innovation 5. Stöd till utbildning 6. Stöd för arbetstagare med sämre förutsättningar och arbetstagare med funktionshinder 7. Stöd till miljöskydd 8. Stöd för att avhjälpa skador som orsakats av vissa naturkatastrofer 9. Socialt stöd för transport för personer bosatta i avlägsna områden 10. Stöd till bredbandsinfrastruktur 11. Stöd till kultur och bevarande av kulturarvet 12. Stöd till idrottsinfrastruktur och multifunktionell rekreationsinfrastruktur 13. Stöd till lokal infrastruktur Det krävs således först att stödet kan inordnas under ett av ovan angivna stöd och därefter att stödet uppfyller vissa särskilda villkor innan stödet blir undantaget. Med ledning av underlaget som erhölls till denna utredning så kan det konstateras att försäljningen av fastigheten Hantverket 1 med största sannolikhet inte inryms under det Allmänna gruppundantaget. 8 Kommissionens förordning (EG) nr 1998/2006 av den 15 december 2006 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i fördraget. 9 Generellt sett innebär de minimis att stöd till ett företag får lämnas om stödet understiger euro under en period av tre beskattningsår. Det är något missvisande att ange de minimis som ett undantag då regeln är hänförlig till samhandelskriteriet i den meningen att stöd under de minimis-nivån inte anses påverka handeln inom unionen. 10 Kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 av den 17 juni 2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget. 5 (8)

6 2.16. Utöver dessa undantag blir även det så kallade the market economy investor principle relevant beakta. Denna princip har av EU-domstolen använts för att: för att bedöma om det pris som den presumerade stödmottagaren betalade motsvarar det pris som en privat investerare skulle ha betalat, om denne handlade under normala konkurrensförhållanden Blir svaret nekande på denna fråga så föreligger inte något stöd ur ett EU-rättsligt perspektiv. Med ledning av underlaget som erhölls till denna utredning så kan det konstateras att försäljningen av fastigheten Hantverket 1 med största sannolikhet hade kunnat säljas för en större köpeskilling vilket gör att detta undantag inte blir tillämpligt När ett statsstöd inte kan inordnas under någon undantagsbestämmelse blir statsstödet att se som olagligt. Artikel i Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt anger att innan man avser att lämna ett olagligt statsstöd ska detta innan stödet lämnas ut anmälas till Kommissionen som kan ge tillåtelse till stödet under vissa premisser I svenska domstolar har frågan om fastighetsöverlåtelser behandlats vid några tillfällen. Utöver det nämna målet från Kammarrätten i Sundsvall avseende Åre kommun ( ) har, liksom det målet, fråga varit om överklaganden enligt kommunallagen (1991:900) och dess 2 kap 8. I målet fanns andra spekulanter som var beredda att betala ett högre pris än den som slutligen fick förvärva fastigheten och ett otillåtet stöd ansågs därmed föreligga. Kammarrätten upphävde beslutet att sälja fastigheten. I det mål som parallellt drevs i EU-domstolen om återkrav av det otillåtna statsstödet kom dock EU-domstolen slutligen fram till att det bud som lämnats av en annan intressent inte var jämförbart och ogiltigförklarade EU-kommissions beslut om att beslut om återkrav (Tribunalen dom den 13 december 2011 i mål 244/08). EU-domstolen kom alltså till ett annat slut än den svenska domstolen. Två andra svenska mål handlar om fastighetsöverlåtelser av liknande karaktär som denna (de refereras gemensamt till i RÅ 2010 ref. 119). De är dock inte av omedelbar relevans i förevarande ärende varför de inte ytterligare refereras här. 3. AVSLUTANDE KOMMENTARER OCH REKOMMENDATION 3.1. Det är som ovan angetts mycket sannolikt att försäljningen av fastigheten Hantverket 1 utgör ett statsstöd och att försäljningen (statsstödet) inte kan inrymmas i någon undantagsbestämmelse och därmed är olagligt. Det blir därmed relevant att utreda vilka konsekvenser som är kopplade till lämnandet och erhållandet av ett statsstöd För det första kan den inte uteslutas att beslutet om försäljning fortsatt kan överklagas enligt kommunallagen. Kretsen av överklagandeberättigade är mycket vid och om så sker 11 I Sverige ska denna anmälan ske genom Näringsdepartementet. 6 (8)

7 kan prövningen så småningom leda till att en domstol upphäver beslutet. Normalt sett är detta i avtal om överlåtelse av fast egendom ett villkor, att styrelsen fattar beslut om försäljning för att avtalet skall gälla. Vi har inte kunnat påträffa ett sådant villkor i de handlingar vi fått över. Ett sådant upphävandebeslut från domstol kan teoretiskt leda till skadeståndskrav från er avtalspart om det överhuvudtaget går att häva avtalet om försäljning, vilket kan ifrågasättas men inte här har utretts vidare på grund av tidsbrist Oaktat den i punkten ovan nämnda möjligheten till överklagande enligt kommunallagen gäller reglerna om statsstöd vilka redogjorts för ovan. Den svenska statsstödslagen anger i 1 att statsstöd som lämnats i strid med artikel i Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt ska anses vara olagliga. Under 2 och 3 i den svenska statsstödslagen anges det att olagliga stöd ska återkrävas av den som lämnat stödet i det aktuella fallet GNEAB. Enligt den svenska statsstödslagen 4 ska även ränta utgå på lämnat stöd räknat från den dag då stöd erhölls av stödmottagaren. Det är Kommissionen som utövar tillsyn över att dessa regler efterlevs vilket innebär att vem som helst kan göra Kommissionen uppmärksam situationer då statsstöd lämnats. En underlåtelse att återkräva stödet kan i slutändan leda till att Sverige döms för fördragsbrott. Preskriptionen för ett olagligt stöd är enligt den svenska statsstödslagen 5 tio år Omständigheten att det föreligger ett civilrättsligt bindande avtal mellan GNEAB och Videung innebär inte någon inskränkning i den skyldighet som åligger GNEAB i detta fall att återkräva stödet jämte upplupen ränta. Avtalet blir inte automatiskt ogiltigt eller en nullitet blott för att det innehåller ett otillåtet statsstöd. 12 Om ni häver avtalet, förutsatt att det fortsatt är möjligt, kan det inte uteslutas att Videung skulle kunna komma att framgångsrikt föra en skadeståndstalan mot er härför. Det är dessutom principiellt möjligt för en konkurrent till Videung att väcka en skadeståndstalan gentemot GNEAB i detta avseende. 13 Förutsättningarna kring en sådan skadeståndsprocess är för nuvarande oklara och avgöranden på området saknas förutom några processer i underrätterna vilka samtliga avslutades efter att parterna i målen förlikts. Det skall framhållas att en betydande osäkerhet föreligger vilka principer som kommer att gälla vid dessa typer av mål utifrån de vaga uttalande som gjorts i förarbetena Den uppkomna situationen innehåller en mängd potentiella juridiska problem. För det första kan frågan om överskridande av behörighet och befogenhet väckas, dvs. om avtalat ingåtts på ett korrekt sätt. Det kan inte uteslutas att frågor om styrelseansvar m.m. kan komma att uppkomma för det fall situationen inte går att reda ut utan försluts för GNEAB. En vidare fråga är huruvida beslutet att sälja anslagits på ett sådant sätt att överklagandefristen enligt kommunlagen utgått, eller ens börjat löpa. Ett mycket allvarligt problem för GNEAB är er ovillkorliga skyldighet att återkräva det lämnade 12 Prop. 2012/13:84 s 57. Inte heller spelar det någon roll om man som stödmottagare erhållit stödet i god tro. 13 Prop. 2012/13:84 s (8)

8 otillåtna stödet (ett belopp som sannolikt kommer att utgöra mellanskillnaden mellan försäljningssumman och aktuellt marknadsvärde). Denna ovillkorliga skyldighet kommer ni inte ifrån och om ni underlåter att agera, riskerar ni att processen förs upp på EU-nivå. Ni kommer, om inte det går att förhandlingsvägen upphäva försäljningen, att hamna i en potentiellt mardrömslik situation med ett en antal tunga, kostsamma och svårförutsebara till sin utgång rättsliga processer. Vår rekommendation är således att förhandlingsvägen försöka få till en lösning med återgång av försäljningen. Ett argument som borde bita på motparten torde vara er skyldighet att återkräva det otillåtna statsstödet. Nu bör i dessa förhandlingar vara beredda att kompromissa avseende de kostnader motparten haft i hanteringen och vara beredda att ersätta dessa. Ett avtal om återgång måste ovillkorligen innehålla en reglering om att de inte kommer att kräva er på skadestånd, dvs. något i stil med att samtliga parternas mellanhavanden i anledning av försäljningen och återgången är slutligt reglerade. Med vänlig hälsning Per-Ola Bergqvist Daniel Sjöholm 8 (8)

Advokat Per-Ola Bergqvist och Pontus Gunnarsson samt jur. kand. Daniel Sjöholm

Advokat Per-Ola Bergqvist och Pontus Gunnarsson samt jur. kand. Daniel Sjöholm Malmö den 2 mars 2015 PM Till: Anders Lindholm Region Gotland Per e-post till anders.lindholm@gotland.se Från: Advokat Per-Ola Bergqvist och Pontus Gunnarsson samt jur. kand. Daniel Sjöholm Saken: Statsstödsutredning

Läs mer

Riktlinje kring hantering av statligt stöd

Riktlinje kring hantering av statligt stöd Beslut Datum Diarienr 2018-11-20 2018/00216 1(6) GD-nummer 2018/00003-85 Riktlinje kring hantering av statligt stöd Syfte med riktlinjen Denna riktlinje beskriver översiktligt reglerna om statligt stöd

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 10 december 2010 KLAGANDE AA Ombud: Chefjurist Pär Cronhult Jur. kand. Micha Velasco Box 5625 114 86 Stockholm MOTPART Årjängs kommun Box 906 672 29

Läs mer

Vem ska återkräva olagligt statsstöd?

Vem ska återkräva olagligt statsstöd? olagligt för mottagare av Det är för närvarande svårt för företag att vidta rättsliga åtgärder mot olagligt i Sverige och återkrav av sådant stöd är en sällsynt företeelse. Den 7 februari 2013 överlämnade

Läs mer

Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet

Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet PM 2012: RI (Dnr 001-2350/2011) Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Olagligt statsstöd

Läs mer

Tillämpningen av EG-rättens statsstödsregler vid kommuners och landstings försäljning och köp av mark och byggnader

Tillämpningen av EG-rättens statsstödsregler vid kommuners och landstings försäljning och köp av mark och byggnader Cirkulärnr: 2007:8 Diarienr: 2007/0164 Handläggare: Olof Moberg Avdelning: Avdelningen för juridik Datum: 2007-01-24 Mottagare: Ekonomi/Finans Fastighetschefer Stadsbyggnad/Planering/Bygglov Markförsörjning

Läs mer

Företagarombudsmannen

Företagarombudsmannen Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Ärendenummer: FO 2012-002 Datum: 2012-04-18 Utredare: Fanny Wieru Utredning avseende olaglig överlåtelse av fastighet i Gotlands

Läs mer

Företagarombudsmannen

Företagarombudsmannen Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Prel. version Ärendenummer: FO 2009-01 Datum: 2009-01-25 Utredare: Micha Velasco Utredning avseende försäljning av sjönära

Läs mer

Företagarombudsmannen

Företagarombudsmannen Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se PRELIMINÄR BEDÖMNING Ärendenummer: FO 2008-15 Datum: 2008-09-16 Utredare: Micha Velasco Utredning avseende miljonstöd och

Läs mer

Företagarombudsmannen

Företagarombudsmannen Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Ärendenummer: FO 2011-007 Härnösand Datum: 2011-11-26 Utredare: Micha Velasco Utredning avseende olaglig försäljning av mark

Läs mer

EG:s regler om statligt stöd

EG:s regler om statligt stöd EG:s regler om statligt stöd 1 Definition av statligt stöd Principerna 1 för statligt stöd till företag definieras i artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget. Fastän statliga stöd i princip är förbjudna kan

Läs mer

Nya EU-regler på statsstödsområdet ska bl.a. underlätta att identifiera otillåtet stöd

Nya EU-regler på statsstödsområdet ska bl.a. underlätta att identifiera otillåtet stöd att identifiera Europeiska kommissionen meddelande den 8 maj 2012 att den hade för avsikt att modernisera det statsstödsrättsliga regelverket. Kommissionen har sedan dess genom ett omfattande arbete bestående

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 16 april 2019 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART VindIn AB, 556713-5172 Ombud: Henrik Andersson Holmen AB Box 5407 114 84 Stockholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

Nya regler föreslås för att lättare kunna angripa otillåtet statsstöd

Nya regler föreslås för att lättare kunna angripa otillåtet statsstöd NYHETER Februari 2012 för att lättare kunna angripa otillåtet Statsstöd är stöd som kommuner, landsting eller stat ger till enskilda företag. Stödet kan ta många olika former t.ex. bidrag, avgiftsfria

Läs mer

Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet

Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet PM 2012:15 RI (Dnr 001-2350/2011) Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) Remiss från Näringsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Olagligt statsstöd

Läs mer

Företagarombudsmannen

Företagarombudsmannen Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Ärendenummer: 2008-19 Datum: 2008-11-18 Utredare: Micha Velasco Utredning avseende planerad försäljning av Astrid Lindgrens

Läs mer

Företagarombudsmannen

Företagarombudsmannen Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se PROMEMORIA Ärendenummer: FO 2008-05 Datum: 2008-04-12 Utredare: Micha Velasco Utredning avseende spekulativ verksamhet samt

Läs mer

Företagarombudsmannen

Företagarombudsmannen Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se FO 2008-08 Datum: 2008-07-19 Utredare: Micha Velasco Olaglig försäljning av Mejeriet i Årjäng samt olämplig kommunal verksamhet

Läs mer

Mål C-298/00 P. Republiken Italien. Europeiska gemenskapernas kommission

Mål C-298/00 P. Republiken Italien. Europeiska gemenskapernas kommission Mål C-298/00 P Republiken Italien m o t Europeiska gemenskapernas kommission "Överklagande Statligt stöd Godstransporter på väg Inverkan på handeln mellan medlemsstaterna och snedvridning av konkurrensen

Läs mer

EU:s statsstödsregler

EU:s statsstödsregler EU:s statsstödsregler Seminarium vid Linnéuniversitetet den 17 april 2012 bengt.wennerstein@enterprise.ministry.se detta tänkte jag beröra idag s organisation EU: regler om statsstöd Regelförenkling s

Läs mer

EU:s regler om statligt stöd

EU:s regler om statligt stöd EU:s regler om statligt stöd 1 Definition av statligt stöd Principerna för statligt stöd till företag 1 definieras i artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.* Fastän statliga

Läs mer

EU:s regler om statligt stöd

EU:s regler om statligt stöd EU:s regler om statligt stöd Innehåll 1 Vad avses med statligt stöd? 1 Vad avses med statligt stöd?... 3 2 Kontrollen och godtagbarheten av statligt stöd... 5 Stöd enligt gruppundantagsförordningen är

Läs mer

Företagarombudsmannen

Företagarombudsmannen Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Ärendenummer: FO 2008-04 Datum: 2008-06-25 Utredare: Micha Velasco Utredning avseende underprisförsäljning av Gasverkstomten,

Läs mer

Utredning avseende felaktig försäljning av Kroppefjäll hotell och Spa i Melleruds kommun

Utredning avseende felaktig försäljning av Kroppefjäll hotell och Spa i Melleruds kommun Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Ärendenummer: FO 2010-002 Mellerud Datum: 2011-03-07 Utredare: Micha Velasco Utredning avseende felaktig försäljning av Kroppefjäll hotell och

Läs mer

Företagarombudsmannen

Företagarombudsmannen Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Ärendenummer: FO 2011-006 Mellerud Datum: 2011-08-29 Utredare: Micha Velasco Utredning avseende felaktig försäljning av Kroppefjäll

Läs mer

Famnas faktablad om EU 4. Finansiering av tjänster av allmänt intresse

Famnas faktablad om EU 4. Finansiering av tjänster av allmänt intresse Famnas faktablad om EU 4. Finansiering av tjänster av allmänt intresse Bakgrund Som nämnts i de tidigare faktabladen så saknas en tydlig definition av begreppet allmänna tjänster på gemenskapsnivån. Däremot

Läs mer

MÅL NR , ENHET I I; JAN FORSELL./. STOCKHOLMS KOMMUN

MÅL NR , ENHET I I; JAN FORSELL./. STOCKHOLMS KOMMUN %B STADSLEDNINGSKONTORET IUR.IDISKA AVDELNINGEN SID I (5) 2010-07-06 Förvaltningsrätten i Stockholm MÅL NR 34283-10, ENHET I I; JAN FORSELL./. STOCKHOLMS KOMMUN Stockholms kommun genom Södermalms stadsdelsnämnd,

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 16 DOM 2013-10-28 Meddelad i Stockholm Mål nr 27272-12 1 KLAGANDE Lennart CHRISTOFFER Sjögren Sofielundsvägen 3 A Lgh 1001 191 47 Sollentuna MOTPART Sollentuna kommun Ombud: Advokat Magnus Josefsson

Läs mer

Information inför projektansökan inom nationella program. Bilaga: Statsstöd. Rapport 0002

Information inför projektansökan inom nationella program. Bilaga: Statsstöd. Rapport 0002 Information inför projektansökan inom nationella program Bilaga: Statsstöd Rapport 0002 Rev A Information inför projektansökan inom nationella program Bilaga: Statsstöd KOM 0027 Tillväxtverket Stockholm,

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-03-15 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Agneta Bäcklund. Ändringar i lagen om tillämpning av Europeiska

Läs mer

Urval av EU:s regler om statsstöd

Urval av EU:s regler om statsstöd Version 21 mars 2016 Urval av EU:s regler om statsstöd Ur fördraget om europeiska unionens funktionssätt, s. 1-3 Ur den s.k. gruppundantagsförordningen, s. 4- Ur fördraget om europeiska unionens funktionssätt

Läs mer

Front Advokater. IOP Spelregler för upphandling av välfärdstjänster och juridiska ramar. Umeå 16 februari 2017

Front Advokater. IOP Spelregler för upphandling av välfärdstjänster och juridiska ramar. Umeå 16 februari 2017 Front Advokater IOP Spelregler för upphandling av välfärdstjänster och juridiska ramar Umeå 16 februari 2017 Finns det ett systemfel i det svenska upphandlingsregelverket? Hur ser regelverket ut idag?

Läs mer

Företagarombudsmannen

Företagarombudsmannen Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Ärendenummer: FO 2012-001 Övertorneå Datum: 2012-03-06 Utredare: Micha Velasco Utredning avseende olaglig försäljning av

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); Utkom från trycket den 8 juni 2004 utfärdad den 27 maj 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen (1993:20)

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 1 juli 2016 KLAGANDE Västerviks kommun 593 80 Västervik MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 12 januari 2015

Läs mer

Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning

Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning KKV1004, v1.2, 2011-02-05 BESLUT 2012-03-02 Dnr 632/2009 1 (5) Sodastream International Ltd. Advokat Johan Karlsson Advokatfirman Vinge KB Box 1703 111 87 Stockholm Ifrågasatt missbruk av dominerande ställning

Läs mer

Statligt stöd. Bakgrund och uppdrag. Sammanfattning

Statligt stöd. Bakgrund och uppdrag. Sammanfattning [ NY] 1(5) Statligt stöd Bakgrund och uppdrag Sverigeförhandlingen har i uppdrag att titta på förutsättningar för att bygga nya stambanor som möjliggör höghastighetstågtrafik (härefter höghastighetsbanorna).

Läs mer

HFD 2014 ref 2. Lagrum: 57 kap. 5 inkomstskattelagen (1999:1229)

HFD 2014 ref 2. Lagrum: 57 kap. 5 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2014 ref 2 Fråga om tillämpning av den s.k. utomståenderegeln när en utomstående är andelsägare i ett fåmansföretag i vilket en annan delägares andelar är kvalificerade till följd av att denne är verksam

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av EU-direktiv om sena betalningar. Dir. 2011:30. Beslut vid regeringssammanträde den 31 mars 2011

Kommittédirektiv. Genomförande av EU-direktiv om sena betalningar. Dir. 2011:30. Beslut vid regeringssammanträde den 31 mars 2011 Kommittédirektiv Genomförande av EU-direktiv om sena betalningar Dir. 2011:30 Beslut vid regeringssammanträde den 31 mars 2011 Sammanfattning Samhällsekonomiska fördelar kan uppnås genom att betalningar

Läs mer

HFD 2016 Ref 54. Kommunfullmäktiges beslut att återkalla samtliga förtroendevaldas

HFD 2016 Ref 54. Kommunfullmäktiges beslut att återkalla samtliga förtroendevaldas HFD 2016 Ref 54 HFD 2016 ref. 54 Kommunfullmäktiges beslut att återkalla samtliga förtroendevaldas uppdrag vid förändringar i nämndorganisationen omfattar även kommunstyrelsen. Laglighetsprövning enligt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (2008:579); Utkom från trycket den 22 mars 2016 utfärdad den 10 mars 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen (2008:579)

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 februari 2008 Ö 2908-06 KLAGANDE AG Ombud: Advokat SW MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Tillstånd till prövning

Läs mer

Fråga om kommunalt domstolstrots i samband med försäljning av mark, och därtill hörande prövning av eventuellt företagsstöd.

Fråga om kommunalt domstolstrots i samband med försäljning av mark, och därtill hörande prövning av eventuellt företagsstöd. KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 11-006 PM 2 2011-03-17 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om kommunalt domstolstrots i samband med försäljning av mark, och därtill hörande prövning av eventuellt företagsstöd. Härnösands

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd för att regionalt främja små och medelstora företag; SFS 2015:210 Utkom från trycket den 14 april 2015 utfärdad den 26 mars 2015. Regeringen föreskriver

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-12-20 Dnr 705/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms läns landsting, 105 73 Stockholm

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 10 december 2010 KLAGANDE Karlskrona kommun 371 83 Karlskrona MOTPARTER 1. AA 2. BB Ombud för 1 och 2: Chefjurist Pär Cronhult Jur. kand. Micha Velasco

Läs mer

RP 50/ / /2016 rd

RP 50/ / /2016 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om upphävande av lagen om sättande i kraft av de bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i Europeiska konventionen om rättsligt

Läs mer

KONKURRENSPOLITIK RÄTTSLIG GRUND MÅL

KONKURRENSPOLITIK RÄTTSLIG GRUND MÅL KONKURRENSPOLITIK Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) innehåller i artiklarna 101 109 konkurrensregler för den inre marknaden. Enligt dessa regler är sådana avtal mellan företag

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift KKV2039, v1.2, 2011-06-30 ANSÖKAN 2012-06-27 Dnr 394/2012 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Komplettering av förslaget om skattereduktion för mikroproduktion av förnybar

Komplettering av förslaget om skattereduktion för mikroproduktion av förnybar Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Komplettering av förslaget om skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el Juni 2014 1 Sammanfattning För att förslaget om skattereduktion för mikroproduktion

Läs mer

Lagrum: 4 kap. 13 1 studiestödslagen (1999:1395); artiklarna 18 och 21 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

Lagrum: 4 kap. 13 1 studiestödslagen (1999:1395); artiklarna 18 och 21 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt HFD 2014 ref 52 Fråga om nedsättning av årsbelopp enligt 4 kap. 13 1 studiestödslagen då låntagaren bedriver studier i ett annat EU-land och där uppbär stöd motsvarande svenskt studiestöd. Lagrum: 4 kap.

Läs mer

Promemoria Kulturdepartementet. Förslag till nya bestämmelser om återbetalning i presstödsförordningen (1990:524)

Promemoria Kulturdepartementet. Förslag till nya bestämmelser om återbetalning i presstödsförordningen (1990:524) Promemoria 2010-10-13 Kulturdepartementet Förslag till nya bestämmelser om återbetalning i presstödsförordningen (1990:524) Förslag: Om ett driftsstöd till ett tidningsföretag har betalats ut felaktigt

Läs mer

Statsstödsreglerna hur gör vi rätt? MEX-dagarna 6 7 november 2012 i Umeå Förbundsjuristen Lena Dalman lena.dalman@skl.se

Statsstödsreglerna hur gör vi rätt? MEX-dagarna 6 7 november 2012 i Umeå Förbundsjuristen Lena Dalman lena.dalman@skl.se Statsstödsreglerna hur gör vi rätt? MEX-dagarna 6 7 november 2012 i Umeå Förbundsjuristen Lena Dalman lena.dalman@skl.se Regelverket statligt stöd en sammanfattning - Regler om statligt stöd är en del

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 22.2.2019 L 51 I/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2019/316 av den 21 februari 2019 om ändring av förordning (EU) nr 1408/2013 om tillämpningen av artiklarna 107

Läs mer

Konsumenterna och rätten

Konsumenterna och rätten Lena Olsen Juridik och förvaltningspolitik i socialt arbete Konsumenterna och rätten 1. Varför konsumentskydd? Läs NJA 1968 s. 303 2. Framväxten av konsumentskyddsregleringen Sverige 1995 EU - förordningar,

Läs mer

* FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

* FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för ekonomi och valutafrågor 19.3.2013 2012/0344(NLE) * FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om förslaget till rådets förordning om ändring av rådets förordning (EG) nr 994/98

Läs mer

Artikel 103 EES i ett förvaltningsrättsligt perspektiv

Artikel 103 EES i ett förvaltningsrättsligt perspektiv Artikel 103 EES i ett förvaltningsrättsligt perspektiv Jur.dr.des.(HSG), jur.kand. Magnus Schmauch Rättssekreterare Domare Páll Hreinsson EFTA-domstolen Detta föredrag uttrycker endast personliga åsikter

Läs mer

DOM Meddelad i Karlstad. MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Karlstad

DOM Meddelad i Karlstad. MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Karlstad FÖRVALTNINGSRATTEN 2013-07-17 Meddelad i Karlstad Mål nr Sida 1 (6) SÖKANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) 651 81 Karlstad KONKURRENSVERKET

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 24 juni 2015 KLAGANDE Vänersborgs kommun 462 85 Vänersborg MOTPART Inspektionen för vård och omsorg Box 45184 104 30 Stockholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering

Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering 327/2018 1 (6) Påstått missbruk av dominerande ställning och påstådd konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet mobila betallösningar för parkering Konkurrensverkets beslut Konkurrensverket kommer

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om certifiering av stamnätsföretag för el; SFS 2011:710 Utkom från trycket den 17 juni 2011 utfärdad den 9 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2016 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2016 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2016 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0061 (NLE) 8112/16 JUSTCIV 69 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RÅDETS BESLUT om bemyndigande av ett fördjupat

Läs mer

SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD

SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2009:13 2008: Datum 2009-06-04 Dnr B 8/08 SÖKANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD MOTPART Bank2 Bankaktiebolag, Box 7824, 103 97 STOCKHOLM Ombud: advokaten P-E.

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23 Målnummer: UM3885-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-11-17 Rubrik: Lagrum: Bestämmelsen om rätt till rättsligt bistånd och biträde i det omarbetade

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den XXX COM(2018) 398 Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EU) 2015/1588 av den 13 juli 2015 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget

Läs mer

Lag. om konkurrensrättsligt skadestånd. Tillämpningsområde

Lag. om konkurrensrättsligt skadestånd. Tillämpningsområde I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om konkurrensrättsligt skadestånd 1 Tillämpningsområde Denna lag tillämpas på ersättande av skador som orsakats av överträdelse av förbud i artiklarna 101

Läs mer

i) Konkurrensverket yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd.

i) Konkurrensverket yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd. KKV1036, v1.0, 2013-01-18 KOMPLETTERANDE ÖVERKLAGANDE 2015-08-27 Dnr 330/2013 1 (6) Högsta förvaltningsdomstolen Box 2293 103 17 Stockholm Mål nr 4575-15, enhet 1 Konkurrensverket./. Statens servicecenter

Läs mer

2 förordningen (2001:770) om sjöfartsstöd. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 december 2018 följande dom (mål nr och ).

2 förordningen (2001:770) om sjöfartsstöd. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 december 2018 följande dom (mål nr och ). HFD 2018 ref. 82 Fråga om tolkningen av konkurrensvillkoret i regelverket om sjöfartsstöd. Även fråga om nationella domstolars roll vid tillämpning av de unionsrättsliga reglerna om statligt stöd. 2 förordningen

Läs mer

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna och 132,

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna och 132, L 314/66 1.12.2015 EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT (EU) 2015/2218 av den 20 november 2015 om ett förfarande för att undanta anställda från presumtionen att de har väsentlig inverkan på riskprofilen för

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2015-03-04 BESLUT North Investment Group AB FI Dnr 14-15736 Advokaterna Peter Sarkia och Hans Schedin Delgivning nr 2 MAQS Advokatbyrå Box 7009 103 86 Stockholm Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 23.4.2010 Europeiska unionens officiella tidning L 102/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 330/2010 av den 20 april 2010 om tillämpningen av artikel 101.3 i fördraget

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV1040, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2013-02-06 Dnr 86/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Sveriges

Läs mer

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2015-10-22 Dnr 336/2015 1 (5) Finansdepartementet Kommunenheten 103 33 STOCKHOLM En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Fi 2015/1581 Konkurrensverket begränsar sitt

Läs mer

DOM 2009-06-02 Stockholm

DOM 2009-06-02 Stockholm SVEA HOVRÄTT Avdelning 07 Rotel 0714 DOM 2009-06-02 Stockholm Mål nr T 7752-08 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts dom 2008-09-15 i mål T 27302-05, se bilaga A KLAGANDE Diskrimineringsombudsmannen

Läs mer

Utredning avseende Gotlands kommuns överlåtelse av fastigheten Burmeister 5

Utredning avseende Gotlands kommuns överlåtelse av fastigheten Burmeister 5 FÖRETAGAROMBUDSMANNEN PROMEMORIA Stiftelsen Den Nya Välfärden Datum 2005-12-01 Danderydsgatan 10 Ärende FO 2005-016 Box 5625 PM nr 2 (slutlig bedömning) 114 86 Stockholm Utredare Mårten Hyltner Utredning

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredragande Matilda Ståhl DOM 2018-09-19 Meddelad i Falun Mål nr 40-18 1 KLAGANDE Rolf Selander, 19421109-7631 Rutudden 13 805 96 Gävle MOTPART Gävle kommun 801 84 Gävle ÖVERKLAGAT BESLUT Kommunfullmäktige

Läs mer

Ändringar i konkurrenslagen

Ändringar i konkurrenslagen Näringsutskottets betänkande Ändringar i konkurrenslagen Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i konkurrenslagen och lagen om tillämpning av Europeiska unionens

Läs mer

HFD 2015 ref 49. Lagrum: 5 kap. 1 andra stycket lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank; 10 kap. 8 första stycket 4 kommunallagen (1991:900)

HFD 2015 ref 49. Lagrum: 5 kap. 1 andra stycket lagen (1988:1385) om Sveriges riksbank; 10 kap. 8 första stycket 4 kommunallagen (1991:900) HFD 2015 ref 49 Ett landstingsbeslut som innebar att patientavgifter kunde betalas med kontanter enbart på två av landstingets vårdinrättningar ansågs strida mot lag. Lagrum: 5 kap. 1 andra stycket lagen

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1038, v1.3, 2012-09-20 2013-04-23 Dnr 253/2013 1 (7) Förvaltningsrätten i Göteborg Box 53197 400 15 Göteborg Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Trollhättans

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 15 december 2006 Ö 151-04 KLAGANDE BE MOTPARTER 1. Andelsbanken för Åland, 0145021-8 Köpmansgatan 2 FI-221 00 Mariehamn Finland 2. CA

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (8) meddelad i Stockholm den 15 mars 2019 KLAGANDE Landstinget i Kalmar län Box 601 391 26 Kalmar MOTPART Dödsboet efter AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings

Läs mer

Modernisering av mervärdesskattesystemet vid gränsöverskridande e-handel mellan företag och konsumenter (B2C) Förslag till

Modernisering av mervärdesskattesystemet vid gränsöverskridande e-handel mellan företag och konsumenter (B2C) Förslag till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 1.12.2016 COM(2016) 756 final 2016/0372 (NLE) Modernisering av mervärdesskattesystemet vid gränsöverskridande e-handel mellan företag och konsumenter (B2C) Förslag till

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 10 maj 2012 KLAGANDE Välfärden kök & kaffe AB Ombud: Pär Cronhult Box 5625 114 86 Stockholm MOTPART Malmö högskola 205 06 Malmö ÖVERKLAGAT

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Statligt stöd nr N 42/2010 Finland Stöd för upphörande av jordbruksproduktion

EUROPEISKA KOMMISSIONEN. Statligt stöd nr N 42/2010 Finland Stöd för upphörande av jordbruksproduktion EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel, den 06.07.2010 K(2010)4494 slutlig Ärende: Statligt stöd nr N 42/2010 Finland Stöd för upphörande av jordbruksproduktion Herr Minister, Kommissionen vill med denna skrivelse

Läs mer

Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77)

Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) 2018-01-03 Dnr 532/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) Fi2017/03967/K Sammanfattning Konkurrensverket avstyrker utredningens

Läs mer

KONKURRENSPOLITIK RÄTTSLIG GRUND MÅL

KONKURRENSPOLITIK RÄTTSLIG GRUND MÅL KONKURRENSPOLITIK Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) innehåller i artiklarna 101 109 konkurrensregler för den inre marknaden. Enligt dessa regler är sådana avtal mellan företag

Läs mer

PUBLIC. Brysselden26oktober2012(7.11) (OR.fr) EUROPEISKA UNIONENSRÅD /12 Interinstitutioneltärende: 2011/0284(COD) LIMITE

PUBLIC. Brysselden26oktober2012(7.11) (OR.fr) EUROPEISKA UNIONENSRÅD /12 Interinstitutioneltärende: 2011/0284(COD) LIMITE ConseilUE EUROPEISKA UNIONENSRÅD Brysselden26oktober2012(7.11) (OR.fr) 14997/12 Interinstitutioneltärende: 2011/0284(COD) LIMITE PUBLIC JUR538 JUSTCIV307 CONSOM124 CODEC2396 YTTRANDEFRÅNJURIDISKAAVDELNINGEN

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET

EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET EUROPEISKA UNIONEN EUROPAPARLAMENTET RÅDET Bryssel den 14 juni 2016 (OR. en) 2015/0906 (COD) PE-CONS 22/16 JUR 214 INST 212 COUR 28 CODEC 644 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: EUROPAPARLAMENTETS

Läs mer

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred möjligheter att avknoppa sociala företag av verksamheter som drivs i kommunal regi - återrappporterin

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred möjligheter att avknoppa sociala företag av verksamheter som drivs i kommunal regi - återrappporterin Dnr KS-2011-660 Dpl 01 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänstemannayttrande 2012-06-11 Dan Tågmark, 054-540 10 04 dan.tagmark@karlstad.se Politiskt initiativ från majoriteten - Utred

Läs mer

Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa

Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa PM Datum 2015-04-16 2014/1165 Granskning av avtalsvillkor gällande fiberanslutning till villa Bakgrund Som en del av arbetet i Bredbandsforums Villagrupp har Konsumentverket under början av 2015 genomfört

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm 20 december 2018 KLAGANDE Furetank Rederi AB, 556371-7510 Ombud: Advokat Jonas Rosengren WERKS Advokater AB Östra Hamngatan 41 43 411 10 Göteborg

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV1040, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2013-01-23 Dnr 54/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Frågor & svar om lagen om det nya regelverket för förvaltare av alternativa investeringsfonder (LAIF)

Frågor & svar om lagen om det nya regelverket för förvaltare av alternativa investeringsfonder (LAIF) PROMEMORIA Datum 2013-06-27 uppdaterad 2014-01-08 och 2014-06-02 Frågor & svar om lagen om det nya regelverket för förvaltare av alternativa investeringsfonder (LAIF) Finansinspektionen Box 7821 SE-103

Läs mer

Betänkandet Olagligt statsstöd (SOU 2011:69)

Betänkandet Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-02-22 Dnr 773/2011 1 (6) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Olagligt statsstöd (SOU 2011:69) N2011/6221/MK Allmänna synpunkter Konkurrensverket tillstyrker

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN Per Carlson, ordförande, Karin Lindell, Magnus Ulriksson (skiljaktig), Lennart Göranson och Anders Stenlund

MARKNADSDOMSTOLEN Per Carlson, ordförande, Karin Lindell, Magnus Ulriksson (skiljaktig), Lennart Göranson och Anders Stenlund 1 MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål A 2/12 2012-12-03 Aktbilaga 48 Föredragning i Stockholm MARKNADSDOMSTOLEN Per Carlson, ordförande, Karin Lindell, Magnus Ulriksson (skiljaktig), Lennart Göranson och Anders

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd (Ju 2015:14) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd (Ju 2015:14) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om kameraövervakning brottsbekämpning och integritetsskydd (Ju 2015:14) Dir. 2016:54 Beslut vid regeringssammanträde den 16 juni 2016. Utvidgning av och

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning L 61/1 FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning L 61/1 FÖRORDNINGAR 5.3.2009 Europeiska unionens officiella tidning L 61/1 I (Rättsakter som antagits i enlighet med EG- och Euratomfördragen och som ska offentliggöras) FÖRORDNINGAR RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 169/2009 av

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om konsumentskydd vid avtal om tidsdelat boende eller långfristig semesterprodukt; SFS 2011:914 Utkom från trycket den 5 juli 2011 utfärdad den 22 juni 2011. Enligt riksdagens

Läs mer

Kommittédirektiv. Kommunala företag. Dir. 2009:81. Beslut vid regeringssammanträde den 3 september 2009

Kommittédirektiv. Kommunala företag. Dir. 2009:81. Beslut vid regeringssammanträde den 3 september 2009 Kommittédirektiv Kommunala företag Dir. 2009:81 Beslut vid regeringssammanträde den 3 september 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska analysera om det finns ett behov av ett generellt

Läs mer