Underskrifter Sekreterare Clara Hansson. Ordförande Maria Ohlsson. Justerare Örjan Arwidsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underskrifter Sekreterare Clara Hansson. Ordförande Maria Ohlsson. Justerare Örjan Arwidsson"

Transkript

1 sid 1 (16) Tid och plats Torsdag den 23 februari lokal Erik Gustaf Geijer, KCCC Ledamöter Maria Ohlsson, ordf, kommunstyrelsen Ulrika Elfgren Borgström, kultur- och fritidsnämnden Monica Elgh, kultur- och fritidsnämnden Niklas Wikström, barn- och ungdomsnämnden Henrik Lindblom, stadsbyggnadsnämnden Ingrid Rohlin, vård- och omsorgsnämnden Ann-Marie Johansson, gymnasienämnden Anita Svensson Nilsson, stadsbyggnadsnämnden Håkan Holm, kommunstyrelsen Lars Gösta Blåvitt Elofsson, gymnasienämnden Lina Larhult, arbetsmarknads- och socialnämnden Gunilla Ström Ericsson, handikappföreningarna i Karlstad Margaretha Oulie, handikappföreningarna i Karlstad Agnetha Jonsson, handikappföreningarna i Karlstad Leif Hjalmarsson, SRF Issy Hall, DHR Anki Hörnlund, handikappföreningarna i Karlstad Örjan Arwidsson, handikappföreningarna i Karlstad Lars-Erik Piippo, SRF Övriga Gunnel Björklund, affärsutvecklare Karlstadsbuss 2 Margareta Spethz, färdtjänsthandläggare, 2 Björn Mossberg, produktionsplanerare, 3 Ann Salomonsson, enhetschef kontaktcenter, 4 Gunilla Öberg, vård- och omsorgsdirektör, 5 Marléne Lund Kopparklint, ordf. vård och omsorgsnämnden, 5 Ingemar Johansson, trafikingenjör, 8 Leif Gustafsson, förvaltare kulturbyggnader centrala kontor, 8 Lisbet Engh Kraft, verksamhetschef skolhälsovård, 9 Ann-Margret Eliasson, verksamhetschef Klaraborgs spo, 10 Lars Sätterberg, ekonomidirektör Clara Hansson, sekreterare Justerare Örjan Arwidsson Underskrifter Sekreterare Clara Hansson Ordförande Maria Ohlsson Justerare Örjan Arwidsson

2 sid 2 (16) 1 Godkännande av dagordningen Dagordningen godkänns. Punkten övriga frågor flyttades fram på dagordningen på grund av tidspraktiska skäl. Val av justerare är Örjan Arwidsson. Lars-Erik Piippo ersätter Lille-Mor Bergman från SRF och ny ledamot för kultur och fritidsnämnden är Monica Elgh som ersätter Eva Wikström Hallonsten.

3 sid 3 (16) 2 Nytt biljettsystem Karlstadsbuss Gunnel Björklund, affärsutvecklare Karlstadsbuss informerar och förevisar om det nya biljettsystemet. Närvarande finns också Margareta Spethz, färdtjänsthandläggare från Karlstadsbuss. Gunnel berättar att Karlstadsbuss nya biljettsystem börjar gälla i mitten av april. Det nya biljettsystemet kommer att innebära förändringar för dem som jobbar med kollektivtrafiken men inte så stora förändringar för kunderna. Det nya systemet är upphandlat tillsammans med hela Mellansverige. Det kommer att installeras nya maskiner vid försäljningsställena men det kommer inte att innebära någon skillnad för hur man betalar. En annan nyhet är att man framöver kommer att kunna ladda sitt busskort på Internet. Busskortets namn kommer att ändras från respass till resekort. Turkronor och smsbiljett kommer att fungera som tidigare. Gunnel visar hur den nya försäljningsautomaten ser ut. En fråga ställs om de återförsäljningsställena med personlig hjälp kommer att finnas kvar vilket Gunnel bekräftar. Gunnel berättar också att det gamla och det nya biljettsystemet kommer att vara igång samtidigt under en övergångsperiod. Gunnel visar det nya resekortet och berättar att kortet är personligt för dem som har färdtjänst. Kortet byter man på kundcenter och information om detta kommer att spridas bland annat i tidningarna. Kortläsarna kommer att sitta i bussarna där de sitter idag och på en nivå så att alla kan nå. Skillnaden är att resenärerna håller sitt resekort mot en rund platta som läser av kortet. I displayen ser man sedan bland annat vilket värde som är kvar på kortet. Kortläsaren ger ifrån sig olika ljud för om kortet har tillräckligt med värde eller om värdet är för lågt. Den ger också ifrån sig olika ljus. Vid grönt ljus är det tillräckligt med värde kvar, vid gult ljus är det dags att uppvärdera och vid rött ljus är värdet för lågt. En fråga ställs om hur nära kortläsaren man behöver hålla kortet och om det fungerar att ha kortet i plånboken. Gunnel säger att det räcker om man håller kortet cirka tre cm ifrån kortläsaren och att tanken är att det ska fungera att ha kortet i plånboken. Frågor angående betalning på bussar ställs.

4 sid 4 (16) Gunnel berättar att resenärer fortfarande kommer att kunna betala med turkronor på bussen. Vidar säger Gunnel att det har diskuterats betalning med Visakort på bussar men att det för närvarande skulle ta för lång tid. Ett förslag lämnas på att det ska finnas en upphöjd text på de annars släta resekorten, exempelvis Buss. Gunnel tar med sig denna idé.

5 sid 5 (16) 3 Snöröjning Björn Mossberg informerar om kommunens arbete med snöröjning. Björn berättar att man arbetar utifrån vissa kriterier vid snöröjningen. Snöröjningen av cykel och gångvägar startar efter att fyra cm snö har fallit. Traktorer forslar bort snön från dessa områden. Grävmaskiner används vid snöröjning vid lastzoner och övergångsställen. Busslinjenät och större vägar röjs även dem vid fyra cm snödjup medan övriga gator och enskilda vägar röjs vid åtta cm snödjup. Efter snöröjningen sandas och saltas vägar och gator. Någon påpekar att en buss hade svårt att ta sig över en slutning vid Skärberget förra året. Björn svarar att mornarna kan vara problematiska då temperaturen pendlar mellan plus och minusgrader. När sådana här problem upptäcks återgärdas det exempelvis med salt men det kan ta flera timmar. Björn berättar att kommunen har två samarbetspartners vid snöröjning och vid snöfall ska röjningen påbörjas inom två timmar. Björn berättar också att trafikverket och kommunen har hand om olika distrikt och att vissa vägar är privata. Ibland kan klagomål på snöröjningen komma in till kommunen som gäller vägar kommunen inte har hand om. En fråga ställs om varför det på landsbygden bara grusas mitt på vägen och inte i kanterna där människor går. Björn svarar att han förstår att detta är problematiskt men att det är en avvägning. För att hela vägen ska bli grusad måste man köra två gånger vilket tar dubbelt så lång tid. Detta är ett praktiskt problem som också har lite med ekonomin att göra. Björn berättar att det tillämpas växelkörning vilket blir mer anpassat utefter vart det snöar. Det påpekas att förra året var det mycket problematiskt vid övergångställen då bilar tvingades köra ute i gatan på grund av stora ansamlingar snö. Det framhålls också att det är svårt för personer med rullatorer vid övergångsställen. Björn svarar att han är medveten om denna problematik och att det handlar om resurser och att fler grävmaskiner skulle behövas.

6 sid 6 (16) Björn säger också att de som är ute och röjer är instruerade att gå tillbaka och se över cykel- och gångvägar. Björn berättar att det är många aspekter at ta hänsyn till vid inköp av underlag exempelvis hur väl det fungerar och miljöaspekten. Stenflis har fungerat väldigt bra men på grund av punkteringar använder man nu istället kubiserad stenflis vilket är dyrare.

7 sid 7 (16) 4 Kontaktcenter Ann Salomonsson informerar om kommunens kontaktcenter. Kontaktcentret är tänkt att förbättra kontakten mellan kommunen och medborgarna. Redan nu finns medborgarkontor, rådrum, hemsida och sociala medier där kommunen och medborgarna möts. Kontaktcenter blir således en förstärkning av den redan befintliga kommunala servicen. Här kommer medborgarna bland annat att kunna få svar på enklare frågor direkt eller bli hänvisade till rätt person i kommunen. Tanken är att detta ska underlätta att få ärenden lösta och att medborgarna alltid ska få återkoppling, även om svar på en fråga inte kan ges direkt. Kontaktcentret ska också ha en vägledande och förklarande funktion. Härifrån kommer även synpunktshanteringen att skötas. Förhoppningen är att kön till ärendehanteringen ska minska även om handläggare fortfarande behövs till mer komplicerade frågor. Ann berättar att bemötandeservicen är viktig. På kontaktcenter kommer det att finnas en sammald bild av kommunen vilket kommer underlätta att samstämmiga svar ges. Information som lämnas ifrån kommunens hemsida kommer också att utvecklas och förbättras. Kontaktcenter kommer att samlokalisera med turistbyrån och ligga på entréplan i bibliotekshuset. Även växeln flyttar hit. Här kommer det att finnas tillgång till datorer och informationsmaterial. Öppettiderna kommer att vara mellan och De som arbetar på kontaktcenter kommer ha befattningen kommunvägledare och kommer främst ifrån de olika förvaltningarna. Ann poängterar att kontaktcenter är ett samarbete mellan de olika förvaltningarna. En fråga ställs om hur många anställda det kommer att vara på kontaktcenter och hur många av dem som kommer att vara kommunvägledare. Ann svara att det kommer att finnas cirka 20 anställda varav fem arbetar med växeln och 15 är kommunvägledare. Kommer det att finnas broschyrer och informationsmaterial, är en annan fråga som ställs. Ann berättar att det kommer att finnas broschyrer och informationsmaterial och att kontaktcenter kommer att samarbeta med biblioteket då detta är en bra plats att samla information. En fråga som ställs är om rekryteringen skedde både internt och externt. Ann svarar att man i huvudsak rekryterade internt i och med fördelen att dessa personer redan har ett kontaktnät inom kommunen men att även extern rekrytering har förekommit.

8 sid 8 (16) 5 Information från vård- och omsorgsförvaltningen Gunilla Öberg, vård och omsorgsdirektör och Marléne Lund Kopparklint, ordförande i vård- och omsorgsnämnden informerar om internbudgeten miljoner av kostnaderna ska sparas in av en budget på drygt en miljard. Besparingarna kommer att göras under år 2012 och År 2009 gjordes stora besparingar inom äldreomsorgen men enligt SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) ligger kommunen bra till i jämförelse med andra kommuner då man lyckats behålla bra kvalitet till låga kostnader. Dock ser man ingen möjlighet till större besparingar inom äldreomsorgen. Det som går att göra här är att jobba smartare exempelvis nyckelfria lås. Vad man nu lägger fokus på är handikappomsorgen där kostnaderna är relativt höga i jämförelse med övriga landet. Mestadels gäller det nedskärningar på gynnande personalavtal och förmåner samt bemanning. Det poängteras att detta inte är något som ska drabba kunden. Gunilla berättar att gruppboenden måste ha sovande personal. Till servicebostäderna kommer det att finnas nattpatruller. Gunilla framhåller att om det är någon kund som skulle behöver nattpersonal att tillgå snabbt även vid servicebostäder så kommer detta finnas. Detta är något som anpassas individuellt. Förslag till andra besparingar och effektiviseringsområden är bland annat hyresintäkter och kostavgifter. Gunilla berättar att svackor i verksamheten kan uppstå vid sådana här förändringar men framhåller samtidigt att det inte är tänkt att det ska påverka kunden. Budgeten ska upp till kommunfullmäktige för beslut. Marléne berättar att tillsynsplanen stärks för att kunna följa upp hur det fungerar och att en kundundersökning kommer att göras innan och efter besparingarna. Det poängteras också att kunden ska få det som kunden är i behov av, både planerade och oplanerade insatser. Det påpekas att neddragningarna är stora och att det kommer vara få personer i nattpatrullen. Samtidigt ställs frågan vad som händer om exempelvis magsjuka bryter ut. Gunilla svarar att man är van vid sådana händelser och att det finns många patruller i vårdomsorgen. Gunilla säger att om det skulle hända får man hjälpas åt och att detta är något man löser.

9 sid 9 (16) Någon berättar att kunderna på ett av de berörda boendena upplever oro och ångest inför förändringen. Marléne svarar att de boende inte kommer att utsättas för några risker och att kundernas behov ska tillgodoses. En fråga ställs om det kommer vara så att alla kunder som har behov av vaken personal på natten kommer tvingas att flytta till samma ställe. Gunilla svarar nej och bekräftar att det inte kommer att hända. Gunilla berättar att personalen har blivit informerad först. Vidare säger Gunilla att nämnden har beslutat storleken på besparingarna men inte detaljerna kring hur det ska göras. Marléne tillägger att detta främst är en personalförändring och att därför fick personalen information först.

10 sid 10 (16) 6 Clara Hansson praktikant på kommunledningskontoret Clara Hansson, praktikant på verksamhetsstyrning presenterar sig och sitt uppdrag under våren. Clara berättar att hon har fått i uppdrag att göra en översyn av arbetsformerna av de två råden som är knutna till enheten för verksamhetsstyrning, pensionärsrådet och rådet för personer med funktionsnedsättning. Syftet med översynen är att få till en effektiv arbetsform där inflytande och dialog tillgodoses. För att genomföra uppdraget kommer intervjuer att göras med ett urval av dels representanter för intresseorganisationerna, dels politiker ifrån nämnderna som sitter med i rådet och dels vissa tjänstemän som har inblick i rådet. Intervjuerna med representanter från intresseorganisationerna görs för att se hur man här resonerar kring dialog och inflytande och vad man upplever som bra och mindre bra med råden.

11 sid 11 (16) 7 Övriga frågor Handikappföreningarna i Karlstad berättar att man lämnat förslag på att få till en ny tillgänglighetsgrupp. Lars Sätterberg säger att det vore bra om man fick till närmre och naturliga samarbeten mellan råd och förvaltning och att utbildningsdagar är viktigt. En synpunkt förs fram om att de som sitter som representanter för intresseorganisationerna i rådet inte står med på hemsidan. Återkoppling angående detta sker vid nästa råd.

12 sid 12 (16) 8 Kontaktpersoner för tillgänglighetsfrågor Ingemar Johansson och Leif Gustafsson presenterar sig och berättar att de på olika sätt arbetat med tillgänglighetsfrågor under en längre tid. Åke Olsson kunde inte närvara. Det Ingemar efterfrågar från rådet är synpunkter kring vad man vill ha gjort. Ingemar ser också möjligheten för rådet att fungera som bollplank vid större byggprojekt. Det förs fram synpunkter från intresseorganisationerna om att handikapparkeringsplatser på herrgårdsgatan och norra kyrkogatan har försvunnit då exempelvis containrar placerats ut här. Ingemar svarar att två parkeringsplatser är tillfälligt borta och att man på herrgårdsgatan har gjort bedömningen att platserna var så pass lite utnyttjade. Ingemar framhåller att om bedömningen är fel så kan den ändras. Fler saker påvisas gällande norra kyrkogatan. En utgrävning i gatan påpekas samt dåligt placerade stolpar som är problematiska för synsvaga personer. Ingemar svarar att det ska ses över. En fråga ställs om antalet handikapparkeringsplatser ska minska. Ingemar svarar att man håller på med parkeringsutredning och att det diskuterats om handikapparkeringsplatserna ska minska med en men att det inte är beslutat än. Ingemar framhåller att de frågor som ställts och de synpunkter som lämnats är sådant de, som kontaktpersoner för tillgänglighetsfrågor, vill ha hjälp med. En fråga ställs om det kommer att vara vedeldad bastu när badhuset är ombyggt. Det påpekas samtidigt att vedeldad bastu inte är lämpligt för astmatiker men däremot ångbastu. Enbart parfymfria tvålar är också något man efterfrågar. Kultur och fritidsnämnden svarar att man tar med sig detta. En fråga ställs om det kommer att vara rökfritt i paviljongen för uteserveringarna. Ingemar svarar att det beror på hur höga väggarna är och om den är stängd eller öppen. Om paviljongen är stängd blir det rökförbud. Skyltar om att rökning är förbjuden är något som efterfrågas ska sättas upp i busskurer. Stadsbyggnadsnämnden tar med sig denna fråga.

13 sid 13 (16) 9 Elevhälsan Lisbet Eng Kraft, verksamhetschef för elevhälsans medicinska insatser på barnoch ungdomsförvaltningen informerar om elevhälsans arbete i skolan. Lisbet berättar att det kom en ny skollag år 2011 vilket innebär en del förändringar. Bland annat är det nu krav på att det ska finnas förutom skolsköterska, läkare och kurator även psykolog och personal med specialkompetens att tillgå. Lisbet berättar att elevhälsan möter många elever i utsatta situationer och med olika problem. Lisbet framhåller att det är viktigt med tidiga insatser till barn med funktionsnedsättning. Elevhälsans arbete ska vara förebyggande och hälsofrämjande. Uppgifter som elevhälsan har är bland annat att undanröja hinder för elevernas lärande och utveckling och att stödja elevernas utveckling mot utbildningsmål. Elever blir kallade till hälsobesök i förskolan, 2a, 4e och 7e klass samt första året på gymnasiet. I hälsobesöken ingår bland annat hälsosamtal, syn-, hörsel- och ryggkontroll. Elevhälsan utför också enklare sjukvårdsinsatser och vaccinationer. Lisbet informerar lite om regelverket kring särskilt stöd. Enligt den nya skollagen har rektorn anmälningsplikt om det befaras att eleven inte når kunskapskraven. Rektorn ska se till att elevens behov av särskilt stöd skyndsamt utreds och rektorn ska även fatta beslut om en elev är i behov av särskilt stöd och åtgärdsprogram. Stödet ska ske inom den elevgrupp eleven tillhör. Lisbet berättar att man just nu håller på att sammanställa resultat från elevhälsoundersökningar i ELSA (elevhälsodatabas). Detta kommer att generera i en samlad bild av elevers hälsa i hela Värmland. I ELSA kan man se att de flesta elever trivs bra i skolan men att en utsatt grupp är elever med funktionsnedsättning. Elever med funktionsnedsättning trivs sämre och mår sämre i skolan. Det kan också konstateras att det finns fler pojkar än flickor med funktionsnedsättning och att dessa elever bor mer sällan med båda sina föräldrar. Utmaningarna i arbetet med behov av stöd är tidig upptäckt och åtgärdsplanering. En fråga ställs om det är rektorn som beslutar om en elev hamnar i specialundervisningsgrupp och var föräldrarna kommer in i ett sådant här beslut. Rektorn är skyldig att samverka med föräldrarna men att det är rektorn som har sista ordet.

14 sid 14 (16) 10 Klaraborgs specialistpedagogiska skolområde Ann-Margret Eliasson, verksamhetschef på Klaraborgs spo (specialpedagogiska område) informerar om deras verksamhet. Klaraborgs spo tillhör barn och ungdomsförvaltningen. Här har man bland annat i uppdrag att göra fördjupade utredningar av skolrelaterad problematik och att samordna grundsärskolan. Utredningarna görs genom psykologiska tester och resulterar i rekommendationer av åtgärder. Ann-Margret berättar att utredningen kan bidra till många förslag på åtgärder men att det sen är upp till skolan vad som väljs att göras. Klaraborgs specialpedagogiska område erbjuder också handledning och konsultation till personal på skolor. Språkstöd finns att tillgå för elever med tal- och språksvårigheter eller kommunikationssvårigheter. Ann-Margret berättar lite om den elevverksamhet som i vissa fall kan erbjudas exempelvis till elever som inte klarar av att vara i stora grupper. Intresseskolan som är en 7-9 skola, finns för elever som riskerar att inte klara av målen. Här varvas undervisning med praktik. Ann-Margret berättar att eftersom det är kö till denna verksamhet prioriteras de elever där behovet är störst. Exempelvis när skolan, där eleven går, har gjort insatser som inte gett resultat. En fråga ställs om hur eleverna som flyttas känner och hur man resonerar kring detta. Ann-Margret svarar att de elever som är aktuella för byte av skola ofta har mått dåligt psykiskt vilket exempelvis kan te sig i utåtagerande beteende. Många elever som byter skola får kompisar. Ibland kan eleven återgå till sin gamla skola men att det har också med kompisar att göra. En fråga ställs om specialklass och specialpedagoger fortfarande finns kvar på skolor. Ann-Margret svarar att stödet fortfarande finns kvar på skolorna. Ann-Margret berättar om samordning av grundsärskola. I grundsärskolan går elever med utvecklingsstörning och som inte når kunskapskraven. Elever med autism är inte inkluderade här. Innan en elev placeras i särskola görs ett socialt och medicinskt utlåtande. Det är en psykolog som ska ställa diagnosen utvecklingsstörning. Föräldrarna får information löpande bland annat om vad det innebär att gå i särskola. En samlad bedömning görs om eleven ska gå i särskola

15 sid 15 (16) och hur. Skolinspektionen granskar mottagande av elever på särskola och rättsäkerheten. En fråga ställs angående ett fall med en elev som felaktigt placerades i särskola i Åmål. Ann-Margret svarar att det är därför skolinspektionen granskar mottagande av elever till särskola och varför så stor noggrannhet präglar processen i utredningen om en elev ska gå i särskola. Klaraborgs spo har även hand om specialfritids, LSS-fritids och språkförskola. Sjukhusskolan har sin undervisning på BUP och jobbar med barn från hela Värmland. Här är hemkommunen rektor. Ann-Margret berättar att man har fått pengar från SPSM (Specialpedagogiska Skolmyndigheten) till ett lokalt skoldatabibliotek. Tanken är att elever enklare ska kunna pröva ut kompensatoriska hjälpmedel, framförallt IT.

16 sid 16 (16) 11 Aktuellt från handikappföreningarna Handikappföreningarna framförde att de trottoarkanterna som finns i samband med parkeringsplatserna gör handikappföreningarna efter Södra Kyrkogatan bör fasas, så att funktionsnedsatta med rullstol lättare ska kunna ta sig vidare in i lokalerna. I detta fall utlovades åtgärd från kommunens sida.

Torsdag den 24 september 2015 kl Karlstad CCC

Torsdag den 24 september 2015 kl Karlstad CCC sid 1 (7) Tid och plats Torsdag den 24 september 2015 kl. 13.00 15.20 Karlstad CCC Ledamöter och ersättare Justerare Tid och plats för justering Övriga närvarande Marléne Lund Kopparklint (M), ordf, kommunstyrelsen

Läs mer

Fredag den 10 april 2015 13.00-15.30 Karlstad CCC

Fredag den 10 april 2015 13.00-15.30 Karlstad CCC sid 1 (7) Tid och plats Fredag den 10 april 2015 13.00-15.30 Karlstad CCC Ledamöter och ersättare Marléne Lund Kopparklint (M), ordf, kommunstyrelsen Gunilla Ström Ericsson, vice ordf., handikappföreningarna

Läs mer

sid 1 (7) RÅDET FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Protokoll

sid 1 (7) RÅDET FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Protokoll sid 1 (7) Tid och plats Fredag den 30 september 2016 13:00-16:00 Solen, Samhällsbyggnadshuset Ledamöter och ersättare Marléne Lund Kopparklint (M), ordf, kommunstyrelsen Niina Koivvomaa (M), arbetsmarknads-

Läs mer

Tid och plats Fredag den 6 oktober 2017 kl 13:00-14:45 Samhällsbyggnadshuset, Solen

Tid och plats Fredag den 6 oktober 2017 kl 13:00-14:45 Samhällsbyggnadshuset, Solen sid 1 (8) Tid och plats Fredag den 6 oktober 2017 kl 13:00-14:45 Samhällsbyggnadshuset, Solen Ledamöter Justerare Tid och plats för justering Övriga närvarande Marléne Lund Kopparklint (M), ordförande,

Läs mer

Tid och plats Fredag den 28 april 2017 kl 13:00-15:30 Vänern, Samhällsbyggnadshuset

Tid och plats Fredag den 28 april 2017 kl 13:00-15:30 Vänern, Samhällsbyggnadshuset sid 1 (11) Tid och plats Fredag den 28 april 2017 kl 13:00-15:30 Vänern, Samhällsbyggnadshuset Ledamöter Marléne Lund Kopparklint (M), ordf, kommunstyrelsen Gunilla Ström Ericsson, vice ordf, handikappföreningarna

Läs mer

Torsdag den 24 september 2015 kl. 09.00 12.00 Karlstad CCC

Torsdag den 24 september 2015 kl. 09.00 12.00 Karlstad CCC sid 1 (8) Tid och plats Torsdag den 24 september 2015 kl. 09.00 12.00 Karlstad CCC Ledamöter och ersättare Marléne Lund Kopparklint (M), ordf, kommunstyrelsen Anita Hall (C), vård- och omsorgsnämnden Ingela

Läs mer

Fredag den 10 april 2015 9.00 12.00 Karlstad CCC

Fredag den 10 april 2015 9.00 12.00 Karlstad CCC sid 1 (8) Tid och plats Fredag den 10 april 2015 9.00 12.00 Karlstad CCC Ledamöter och ersättare Marléne Lund Kopparklint (M), ordf, kommunstyrelsen Kjell-Åke Rhodin, vice ordf, PRO Anita Hall (C), vård-

Läs mer

Tid och plats Fredag den 8 april 2016 13.00-16.00 Hjälpmedel, Ramgatan 7. Rakel Salomonsson. Underskrifter Sekreterare Rakel Salomonsson

Tid och plats Fredag den 8 april 2016 13.00-16.00 Hjälpmedel, Ramgatan 7. Rakel Salomonsson. Underskrifter Sekreterare Rakel Salomonsson sid 1 (9) Tid och plats Fredag den 8 april 2016 13.00-16.00 Hjälpmedel, Ramgatan 7 Ledamöter Marléne Lund Kopparklint (M), ordf, kommunstyrelsen Gunilla Ström Ericsson, vice ordf., handikappföreningarna

Läs mer

Tid och plats Fredag den 6 oktober 2017 kl 09:00-11:35 Samhällsbyggnadshuset, Solen

Tid och plats Fredag den 6 oktober 2017 kl 09:00-11:35 Samhällsbyggnadshuset, Solen sid 1 (9) Tid och plats Fredag den 6 oktober 2017 kl 09:00-11:35 Samhällsbyggnadshuset, Solen Ledamöter Marléne Lund Kopparklint (M), ordförande, kommunstyrelsen Kjell-Åke Rhodin, PRO, vice ordförande

Läs mer

Arvika Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6

Arvika Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6 ABCD Arvika Kommun Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6 ABCD Arvika Kommun Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Organisation och resurser (elevhälsa och socialtjänst)

Läs mer

Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag. BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015

Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag. BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015 BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015 Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag Anna Sandell, Psykolog i förskola/skola Stenungsunds kommun Ordf. Psifos Vägledning för Elevhälsan Samarbete mellan Skolverket

Läs mer

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan 2017/2018 Bakgrund Elevhälsan ska medverka till att stärka skolans förebyggande och hälsofrämjande arbete och därigenom stödja elevens utveckling mot

Läs mer

Beslut för Waldorfföreningen Martinaskolan Ekonomisk Förening

Beslut för Waldorfföreningen Martinaskolan Ekonomisk Förening Beslut Waldorfföreningen Martinaskolan Ekonomisk Förening Org. nr 716444-9576 Beslut för Waldorfföreningen Martinaskolan Ekonomisk Förening efter riktad tillsyn i Martinaskolan belägen i Göteborgs kommun

Läs mer

Elevhälsoplan. Strömstads ö-skolor

Elevhälsoplan. Strömstads ö-skolor Elevhälsoplan Strömstads ö-skolor Hösten 2015 Bakgrund För elever i skolan ska det finnas elevhälsa. Elevhälsans förebyggande och hälsofrämjande roll lyfts fram i skollagen Elevhälsan ska omfatta medicinska,

Läs mer

Elevhälsan. Skånhällaskolan F-9

Elevhälsan. Skånhällaskolan F-9 Elevhälsan Skånhällaskolan F-9 Läsåret 2011-2012 Elevhälsan ska underlätta för eleverna att klara studierna. Skolan ska se till att eleverna har en bra miljö både för sin kunskapsutveckling och personliga

Läs mer

Ansvar och uppdrag. Elevhälsans insatser har ett dubbelriktat samband mellan hälsa och lärande.

Ansvar och uppdrag. Elevhälsans insatser har ett dubbelriktat samband mellan hälsa och lärande. Senast uppdaterad 2016-02-29 Ansvar och uppdrag Elevhälsan Elevhälsan är en del av skolans lärandeuppdrag och en resurs för hälsofrämjande skolutveckling, så här står det i dokumentet:. Skolans uppdrag

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Eva-Lena Segerud. Ordförande Maria Ohlsson. Justerare Britt Palmius

Underskrifter Sekreterare Eva-Lena Segerud. Ordförande Maria Ohlsson. Justerare Britt Palmius sid 1 (8) Tid och plats Torsdag den 21 juni 2012 kl. 09.00-12.00 Kronoparkssalen, Bibliotekshuset Ledamöter Övriga Maria Ohlsson, ordf, kommunstyrelsen Håkan Holm, kommunstyrelsen Anita Svensson Nilsson,

Läs mer

Elevhälsoplan för Rättviks kommun 2011-2015

Elevhälsoplan för Rättviks kommun 2011-2015 Gäller fr.o.m. 11.07.01 Barn- och ungdomsförvaltningen Elevhälsoplan för Rättviks kommun 2011-2015 Foto: Anita Hogeborn-Kullander INNEHÅLL 1. Inledning...3 2. Mål och syfte...3 3. Elevhälsans organisation...3

Läs mer

Tid och plats Fredag den 29 mars kl 09:00-11:50 Resurscentrum Rosenbadsgatan 2C, Karlstad

Tid och plats Fredag den 29 mars kl 09:00-11:50 Resurscentrum Rosenbadsgatan 2C, Karlstad sid 1 (12) Tid och plats Fredag den 29 mars kl 09:00-11:50 Resurscentrum Rosenbadsgatan 2C, Karlstad Ledamöter Christian Holm Barenfeld (M), ordförande, kommunstyrelsen Bengt Finnmark (S), vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Beslut efter uppföljning för grundsärskola

Beslut efter uppföljning för grundsärskola Botkyrka kommun Beslut efter uppföljning för grundsärskola efter tillsyn i Brunnaskolan särskola belägen i Botkyrka kommun 2 (10) Uppföljning av tillsyn i Brunnaskolan särskola genomförde tillsyn av Botkyrka

Läs mer

1 (8) SAMVERKAN BARN OCH UNGDOM Protokoll

1 (8) SAMVERKAN BARN OCH UNGDOM Protokoll 1 (8) Tid och plats Torsdag 8 maj 2014, kl. 8:30-11:00. Sammanträdesrummet Kronoparkssalen, Bibliotekshuset. Ledamöter Övriga närvarande Ordförande Niklas Wikström (FP) barn- och ungdomsnämnden Björn Samuelsson

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Kiruna kommun efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vittangi skola belägen i Kiruna kommun 2 (7) Uppföljning av tillsyn i Vittangi skola genomförde tillsyn av Kiruna kommun

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

Elevhälsoplan. Sandbäcksskolan. Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018

Elevhälsoplan. Sandbäcksskolan. Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018 Elevhälsoplan 2018 Sandbäcksskolan Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018 Plan för elevhälsoarbetet på Sandbäcksskolan Sandbäcksskolan vi kan, vi vill och vi vågar Vi kan : Vi vill :

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola 6N 1 Skolinspektionen Dnr 43-2017:4467 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för grundsärskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet

Kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet Bilaga 1 Dnr 13-401/6081 Sida 1 (7) 2013-09-10 Kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet Utgångspunkter, mål och uppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för rådet för personer med funktionsnedsättning

Översyn av arbetsformer och reglemente för rådet för personer med funktionsnedsättning Dnr KS-2012-670 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-02-27 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

Riktlinjer för elevhälsoarbete Malung-Sälens kommun 2015/2016

Riktlinjer för elevhälsoarbete Malung-Sälens kommun 2015/2016 Riktlinjer för elevhälsoarbete Malung-Sälens kommun 2015/2016 2015-05-27 Elevhälsa Elevhälsa är ett samlingsbegrepp för skolans uppdrag att främja varje elevs hälsa, lärande och allmänna utveckling. Uppdraget

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:11002 Uppsala kommun för grundsärskola efter tillsyn i Östra Stenhagenskolan särskola i Uppsala kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 E-post: skolinspektionen.umeaskolinspektionen.se

Läs mer

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun 1. Elevhälsa och barn- och elevhälsoarbete 2 2. Allmänt om förskolans barnhälsoarbete 4 3. Allmänt om grundskolans och gymnasiets elevhälsoarbete. 5 Detta dokument

Läs mer

Elevhälsan. Informationsblad

Elevhälsan. Informationsblad Informationsblad 1 (6) Elevhälsan Huvudmannen ska se till att det finns elevhälsa för alla elever i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan.

Läs mer

Barn- och Elevhälsoplan

Barn- och Elevhälsoplan Barn- och Elevhälsoplan Kultur- och utbildningsförvaltningen 1 Melleruds kommun Barn- och elevhälsoplan i Melleruds kommun Syfte Syftet med en övergripande Barn- och Elevhälsoplan är att skapa en gemensam

Läs mer

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola en i Skolinspektionen Dnr 44-2017:775 44-2015:776 Frösunda Omsorg AB Org.nr. 556509-2482 för grundsärskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i Äventyrsskolan i Danderyds kommun Skolinspektionen Box 23069,

Läs mer

Fredag den 8 april Oskarslunds vårdboende

Fredag den 8 april Oskarslunds vårdboende sid 1 (9) Tid och plats Fredag den 8 april 2016 09.00 12.00 Oskarslunds vårdboende Ledamöter Marléne Lund Kopparklint, (M) KS, ordförande Kjell-Åke Rhodin, PRO, v ordförande Anita Hall (C) VON Ingela Wretling

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Ljungby kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Åbyskolan 1 i Ljungby kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2(6) Skolinspektionens

Läs mer

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 1 (9) Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 Förändrad skollag I Lekebergs kommun pågår ett utvecklings- och förändringsarbete av elevhälsan för "att organisera arbetet på ett sätt som gör

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:10412 Eskilstuna kommun info@eskilstuna.se för grundsärskola efter tillsyn i Djurgårdsskolans grundsärskola i Eskilstuna kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

EHP UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LÅNGBRODALSSKOLAN ELEVHÄLSOPLAN 2013

EHP UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LÅNGBRODALSSKOLAN ELEVHÄLSOPLAN 2013 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN LÅNGBRODALSSKOLAN SID 1 (5) 2013-04-29 EHP 2013 Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån

Läs mer

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Kommunala handikapprådet 2015-05-12 1 Plats och tid Beslutande DHR:s lokal, Rådmansgatan 9, 2015-05-12 kl. 13.00-14.40 ordinarie ledamöter jämte tjänstgörande ersättare samt icke tjänstgörande ersättare

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 4 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Bildningsförvaltningen Centrala resursenheten

Bildningsförvaltningen Centrala resursenheten Bildningsförvaltningen Centrala resursenheten 2016-04-06 Central elevhälsoplan Åstorps kommun 2016-2017 Inledning Elevhälsans i Åstorps kommun tillhör organisatoriskt Centrala resursenheten på bildningsförvaltningen

Läs mer

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete Elevhälsan Enligt skollagen ska det finnas tillgång till medicinsk, psykologisk, psykosocial och specialpedagogisk kompetens. Rektorn har ansvar för att elevhälsans verksamhet utarbetas så att eleverna

Läs mer

enligt utbildningens mål (Skollagen 3 kap 3 ).

enligt utbildningens mål (Skollagen 3 kap 3 ). UTBILDNINGSFÖRVALTNI UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN K Ä M P E TO R P S S KO L A N KÄMPETORPSSKOLAN Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma alla elever samt bemöta dem utifrån deras förmågor och behov. Med

Läs mer

ELEVHÄLSAN I SKOLLAGEN

ELEVHÄLSAN I SKOLLAGEN ELEVHÄLSAN I SKOLLAGEN Nytt i skollagen är att en samlad elevhälsa nu införs med krav på tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator samt personal med specialpedagogisk kompetens. Elevhälsan

Läs mer

Centrala Elevhälsan. Barn- och elevhälsoplan 2012

Centrala Elevhälsan. Barn- och elevhälsoplan 2012 Centrala Elevhälsan Barn- och elevhälsoplan 2012 Inledning Målet är att alla barn och elever i Bergs kommun ska ha möjlighet att nå de mål som är uppsatta för respektive verksamhet. För att detta ska vara

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN 2016-03-11 ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN Elevhälsoplan Begreppet elevhälsa införs i skolförfattningarna i och med skollagen (SFS 2010:800). För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Nya skollagen Elevhälsa. Skolkurators dagarna 18 oktober 2010 Västerås Yvonne D-Wester

Nya skollagen Elevhälsa. Skolkurators dagarna 18 oktober 2010 Västerås Yvonne D-Wester Nya skollagen Elevhälsa Skolkurators dagarna 18 oktober 2010 Västerås Yvonne D-Wester Nya skollagen Skolans uppdrag Utbildningens syfte Elevhälsans omfattning och uppdrag Elever i behov av särskilt stöd

Läs mer

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 1(8) 2(8) Elevhälsoplan 2018/2019 Elevhälsans uppdrag enligt Skollagen kap 2 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola a f I \e, Skolinspektionen Dnr 43-2017:5443 Svenljunga kommun kansliet@svenljunga.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Östra Frölunda skola i Svenljunga kommun Skolinspektionen Box 2320,

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:5727 Landskrona kommun för grundsärskola efter tillsyn i Landskrona kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7 Elevhälsa Plan för elevhälsa 2018 S i d a 1 7 Elevhälsan Skolan, förskoleklassen och fritidshemmet får sitt uppdrag från läroplanen för grundskolan (lgr 11), skollagen (2010), skolförordningen (2011:185)

Läs mer

1 (10) SAMVERKAN BARN OCH UNGDOM Protokoll

1 (10) SAMVERKAN BARN OCH UNGDOM Protokoll 1 (10) Tid och plats Onsdag 8 maj 2013, kl. 09.00-12.00 Sammanträdesrummet Tjädern, Gymnasieförvaltningen. Ledamöter Övriga närvarande Niklas Wikström (FP), ordförande Göran Nilsson (M), Karlstad- Hammarö

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2016:10793 Gagnefs kommun för grundsärskola efter tillsyn i Gagnefs kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Dnr 43 2016:10793 2 (5) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Kommunalt pensionärsråd 17 februari 2011. Helena Åhman, Enhetschef äldre och funktionsnedsatta. Inger Kjellerby-Åberg, Anhörigkonsulent

Kommunalt pensionärsråd 17 februari 2011. Helena Åhman, Enhetschef äldre och funktionsnedsatta. Inger Kjellerby-Åberg, Anhörigkonsulent 1 (9) Plats och tid Bällstarummet, Kommunkontoret, Vallentuna. Kl. 13.00-15.00 ande Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande, Ewa Thorin (M), Anne Spetz (C), och Åke T Carlestam (MP) Bengt Edling SPF/KOM,

Läs mer

Handlingsplan. barn och elever i behov av särskilt stöd

Handlingsplan. barn och elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan barn och elever i behov av särskilt stöd Att vara i behov av särskilt stöd kan gälla såväl enskilda individer som grupper. Vi kan alla vara i behov av särskilt stöd under korta eller långa

Läs mer

Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11)

Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11) Kommunala Handikapprådet 2015-06-08 1 (11) Plats och tid Hörsalen i Centrumhuset Hyltebruk, kl. 16.00 17.30 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Politiker Wiveca Norén (SPI) ordförande,

Läs mer

Handlingsplan för elevhälsoarbete Kvarnbyskolan

Handlingsplan för elevhälsoarbete Kvarnbyskolan Kvarnbyskolan Handlingsplan för elevhälsoarbete Kvarnbyskolan Kvarnbyskolan Box 5006, Lillbybacken 3 163 05 SPÅNGA 08-508 43 610 Elevhälsan Skolan ska se till att eleverna har en bra miljö för sin kunskapsutveckling

Läs mer

Tid och plats kl Karlstad-Hammarö gymnasieförvaltning. Maria Ohlsson (M)

Tid och plats kl Karlstad-Hammarö gymnasieförvaltning. Maria Ohlsson (M) 1 (10) Tid och plats kl. 13.15-16.00 Karlstad-Hammarö gymnasieförvaltning Ledamöter Övriga närvarande Justerare Ordförande Niklas Wikström (FP) kommunstyrelsen Maria Ohlsson (M) kommunstyrelsen Göran Nilsson

Läs mer

Elevhälsoplan. för Bräcke kommuns skolområden 2014-2017

Elevhälsoplan. för Bräcke kommuns skolområden 2014-2017 Elevhälsoplan för Bräcke kommuns skolområden 2014-2017 Elevhälsans vision är att varje elev får ett livslångt lärande i en trygg och lustfylld skola 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Syfte... 4 1.3

Läs mer

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Policy för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Detta dokument har tagits fram för att beskriva arbetet med att stödja alla barn och elever i Härryda kommun i deras

Läs mer

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Hedemora 2013-07-29 Hedemora kommun Utbildningsförvaltningen 1 Gemensamma riktlinjer för alla kommunalt drivna skolor Dessa riktlinjer

Läs mer

2013-02-26 Dnr: 2013/530-BaUN-615. Teddy Söderberg - ax067 E-post: teddy.soderberg@vasteras.se

2013-02-26 Dnr: 2013/530-BaUN-615. Teddy Söderberg - ax067 E-post: teddy.soderberg@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Teddy Söderberg - ax067 E-post: teddy.soderberg@vasteras.se 2013-02-26 Dnr: 2013/530-BaUN-615 Kopia till Uppdrag att föreslå organisation för elevhälsoarbetet och särskola Förslag

Läs mer

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Kungsladugårdsskolan grundsärskola, i Göteborgs kommun

Återkoppling. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning på Kungsladugårdsskolan grundsärskola, i Göteborgs kommun Återkoppling 2017-12-11 Dnr 400-2016:11445 Göteborgs kommun info@educ.goteborg.se Rektor Ylva Holmen ylva.holmen@ml.goteborg.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

sid 1 (8) PENSIONÄRSRÅDET Protokoll Fredag den 30 september :00-11:40 Fröding Arena Ledamöter och ersättare

sid 1 (8) PENSIONÄRSRÅDET Protokoll Fredag den 30 september :00-11:40 Fröding Arena Ledamöter och ersättare sid 1 (8) Tid och plats Fredag den 30 september 2016 09:00-11:40 Fröding Arena Ledamöter och ersättare Justerare Tid och plats för justering Övriga närvarande Marléne Lund Kopparklint (M), ordf, kommunstyrelsen

Läs mer

Utredningsuppdrag av Koordinerande enheten inom barn- och utbildningsförvaltningen

Utredningsuppdrag av Koordinerande enheten inom barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningsförvaltningen 2015-08-10 1 (5) Barn- och utbildningsnämnden Karin Holmberg Lundin BUN/2015:306 Barn- och utbildningsnämnden Utredningsuppdrag av Koordinerande enheten inom barn- och

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Pensionärsrådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Pensionärsrådet Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 1 (15) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 10.00 12.25 Beslutande Lars Svensson, KS, ordförande Sonja Andersson, PRO, vice ordförande Lars Holmström KS Håkan Engström, SN Bengt Grönwall,

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll Läsåret 2013-2014 Urfjälls Montessoriskola Rektor Mette Sandh Urfjällsvägen 2 Telefon 08-581 740 42 196 93 Kungsängen E-mejl rektor@urfjall.se

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2018:6853 Therese.Linner@lessebo.se Lessebo kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bikupan i Lessebo kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2

Läs mer

Hjälpredan. Utvecklingsstörning

Hjälpredan. Utvecklingsstörning Hjälpredan 2015 Utvecklingsstörning Hjälpredan är ett stöd till dig som arbetar med barn med funktionsnedsättningarna autism, dövblindhet, hörselnedsättning, rörelsehinder, synnedsättning och utvecklingsstörning.

Läs mer

Sandeplanskolan. Elevhälsorutiner Sandeplanskolan

Sandeplanskolan. Elevhälsorutiner Sandeplanskolan 2013-07-30 1 (5) Sandeplanskolan Elevhälsorutiner Sandeplanskolan 2013-07-30 2 (5) Elevhälsan ska omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och special- pedagogiska insatser. Elevhälsan ska främst

Läs mer

Elevhälsoteam Näshulta Friskola. Verksamhetsplan.

Elevhälsoteam Näshulta Friskola. Verksamhetsplan. Elevhälsoteam Näshulta Friskola. Verksamhetsplan. Inledning: EHT är en del av elevhälsan på Näshulta Friskola. I EHT finns permanent rektor, skolkurator, skolsköterska samt specialpedagogisk resurs. Skolverket

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 44-2016:11225 Lichron Teknik AB Org.nr. 556756-0635 elin.tai.lindberg@lichron.se för gymnasieskola efter tillsyn av Lichron Teknik AB Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

FÖRSLAG TILL DAGORDNING

FÖRSLAG TILL DAGORDNING Närvårdsområde Alingsås LEDNINGSGRUPP NÄRVÅRDSOMSRÅDE ALINGSÅS Datum: 2015-05-08 Tid: Kl 09:00-12:00 Plats: Vård och äldreomsorgsförvaltningen, Kungsgatan 9 Lokal: Sunnerö, plan 0 FÖRSLAG TILL DAGORDNING

Läs mer

Elevhälsoplan. Aspenässkolan 2018/19

Elevhälsoplan. Aspenässkolan 2018/19 Elevhälsoplan Aspenässkolan 2018/19 ELEVHÄLSOPLAN 2 (7) I arbetet med skolans vision har elevhälsoarbetet på Aspenässkolan en central roll. Elevhälsoarbetet ska främst vara förebyggande, hälsofrämjande

Läs mer

1 (10) SAMVERKAN BARN OCH UNGDOM Protokoll 2013-02-21

1 (10) SAMVERKAN BARN OCH UNGDOM Protokoll 2013-02-21 1 (10) Tid och plats Torsdag 21 februari 2013, kl. 13.15-16.00 Sammanträdesrummet Tjädern, Gymnasieförvaltningen. Ledamöter Övriga närvarande Justerare Ordförande Per-Inge Lidén (MP) kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Datum Sida 2 (5) Diarienr GSN 2018/ VÄSTERÅS STAD

Datum Sida 2 (5) Diarienr GSN 2018/ VÄSTERÅS STAD TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Monica Carlsson Epost: monica.carlsson@vasteras.se Kopia till Grundskolenämnden Utredningar av barn och elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Läs mer

fin Beslut för grundsärskola Skolinspektionen efter tillsyn i Mogaskolan sär i Svenljunga kommun Beslut Dnr :5885

fin Beslut för grundsärskola Skolinspektionen efter tillsyn i Mogaskolan sär i Svenljunga kommun Beslut Dnr :5885 fin Skolinspektionen Dnr 43-2017:5885 Svenljunga kommun kansliet@svenljunga.se för grundsärskola efter tillsyn i Mogaskolan sär i Svenljunga kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 44-2016:5086 Humfry Utbildning AB Org.nr. 556729-2478 malmo@humfryskolan.se för grundskola efter tillsyn i den fristående grundskolan Humfryskolan i Malmö kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-01-30

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-01-30 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-01-30 1 Barn- och ungdomsnämndens internbudget för 2014 2 Uppföljning av internkontrollplan år 2013 3 Verksamhetschef skolhälsovården

Läs mer

Må bra. i förskola och skola. Information om stöd till barn och elever i Östra Göteborg

Må bra. i förskola och skola. Information om stöd till barn och elever i Östra Göteborg Må bra i förskola och skola Information om stöd till barn och elever i Östra Göteborg 1 Barn och ungdomar som mår bra har bättre förutsättningar att utvecklas och ta till sig kunskap. Vi vet att det finns

Läs mer

Svar på revisorernas rapport "Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete"

Svar på revisorernas rapport Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Kamstad 2013-04-26 BUN 2013/0342 0480-45 30 20 Barn- och ungdomsnämnden Svar på revisorernas rapport "Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete"

Läs mer

Behöver ditt barn stöd från samhället?

Behöver ditt barn stöd från samhället? Behöver ditt barn stöd från samhället? Den här broschyren riktar sig till dig som har ett barn med funktionsnedsättning. I den finns information om vilket stöd du och barnet kan få från samhället. Här

Läs mer

Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde Knutsbo/Junibackens skolområde Åsa Strömberg 0240-861 96 Asa.stromberg@ludvika.se 1(5) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 2(5) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 2017/2018 Elevhälsans

Läs mer

Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd. 4.1 Arbetslagets generella individinriktade insatser

Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd. 4.1 Arbetslagets generella individinriktade insatser Plan för individinriktade insatser för elever i behov av särskilt stöd Skollagen 3 kap. 3 Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling

Läs mer

Elevhälsoplan. Aspenässkolan 2015/16

Elevhälsoplan. Aspenässkolan 2015/16 Elevhälsoplan Aspenässkolan 2015/16 ELEVHÄLSOPLAN 2 (7) I arbetet med skolans vision har elevhälsoarbetet på Aspenässkolan en central roll. Elevhälsoarbetet ska främst vara förebyggande, hälsofrämjande

Läs mer

Tid och plats Torsdag 20 februari 2014, kl. 09:00-12:00 Fröding Arena, Kronoparken.

Tid och plats Torsdag 20 februari 2014, kl. 09:00-12:00 Fröding Arena, Kronoparken. sid 1 (10) Tid och plats Torsdag 20 februari 2014, kl. 09:00-12:00 Fröding Arena, Kronoparken. Ledamöter Övriga närvarande Justerare Ordförande Niklas Wikström (FP) barn- och ungdomsnämnden Per-Inge Lidén

Läs mer

Elevhälsan. - utveckling för hela skolan! Malmaskolan Odensvi skola

Elevhälsan. - utveckling för hela skolan! Malmaskolan Odensvi skola Elevhälsan - utveckling för hela skolan! Malmaskolan Odensvi skola 1 @hallbergs_tanke #elevhälsa 2 Gymnasiebehörighet (riket) från 91,4% år 1998, till 87% år 2013 Lägst i landet: 67,2 85,6% av gymnasieeleverna

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2014-03-26 1(12) Gun-Lis Wärngren Eva Stücken Inger Andersson Jan-Åke Revelj

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2014-03-26 1(12) Gun-Lis Wärngren Eva Stücken Inger Andersson Jan-Åke Revelj Nr xx Kommunala handikapprådet 2014-03-26 1(12) Tid och plats Onsdag den 26 mars 2014, klockan 13.00 16.00, i Stöd och service, Österrådaplan Beslutande Ledamöter Daniel Jensen, ordf. (KD) Socialnämnden

Läs mer

Centrala elevhälsan i Hudiksvalls kommun

Centrala elevhälsan i Hudiksvalls kommun Centrala elevhälsan i Hudiksvalls kommun Elevhälsan enligt skollagen Sedan augusti 2010 står det i skollagen att det ska finnas en samlad elevhälsa med krav på tillgång till skolsköterska, skolläkare,

Läs mer

Handlingsplan för elevhälsoarbete. Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun

Handlingsplan för elevhälsoarbete. Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun Handlingsplan för elevhälsoarbete Alla elever är hela skolans ansvar! Brukets skola, Örebro kommun Läsår 2017-2018 1 Innehåll sidan Policy för barnets rättigheter i Örebro kommun 3 Trygghetsvision i Örebro

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2017:4469 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(7) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10515 Ljungby kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ljungby kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10515 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Dnr 43-2017:10471 Västerås kommun för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram efter tillsyn i Carlforsska gymnasiet Hantverk i Västerås kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 2013-01-16 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28, 073-950 65 89 e-post: anna-maarit.tirkkonen@eskilstuna.se Närvarande Joel Hamberg

Läs mer

Information skolpliktsbevakning

Information skolpliktsbevakning INFORMATION 1(2) 2015-11-09 2015/2952-GSN-648 20151126 Tord Karlsson - p1tk02 tord.karlsson@vasteras.se Delges Text Information skolpliktsbevakning Den rättsliga regleringen avseende skolplikt framgår

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL OMSORGSNÄMNDEN Datum Sid (10)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL OMSORGSNÄMNDEN Datum Sid (10) 2007-11-13 1 (10) Plats och tid Högalid, Storstugan, kl 13.00 14.00 Beslutande Ledamöter John Bruun (fp) ordf Cecilia Tornerefelt (m) 1:e vice ordf Rolf Delcomyn (s) 2:e vice ordf Göran Blomberg (m) Kerstin

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Ån %.10 Skolinspektionen Dnr 43-2017:5420 Sotenäs kommun registrator.kommun@sotenas.se för gymnasieskola efter tillsyn i Sotenäs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Handikapprådet

PERSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Handikapprådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kommunförvaltningens sessionssal Karpen kl 15.00 16.30 Beslutande Övriga deltagande Pehr Magnusson, SN, ordförande Linda Gottschalk, HRF, vice ordförande Elisabeth

Läs mer