DFM1-tentamen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DFM1-tentamen 09 01 12"

Transkript

1 DFM1-tentamen Frågorna i tentamen är nivåindelade enligt kursplanens målmodell. Enligt målmodellen består kursens examination av följande nivåer: - enkel (till exempel känna till, identifiera eller namnge) - sammansatt nivå (till exempel redogöra för, beskriva) - relaterad (till exempel analysera, relatera eller varför -frågor) - utvidgad (t.ex. teoretisera, analysera) Största andelen av frågorna är på de två första nivåerna. Läs noga frågorna innan du börjar svara. Du måste klara 48 av 80 poäng (=60 %) samt minst 50 % av poängen på delavsnitten (2, 3-5+7, samt 6) för att bli godkänd på tentamen. Frågor i anslutning till artikeln: Docosahexaenoic acid supply in pregnancy affects placental expression of fatty acid transport proteins. Am J Clin Nutr; 2006; 84: (10p) 1 (1p) I artikelns figur 1, står det i det vänstra stapeldiagrammet Significant effect of DHA. Beskriv med egna ord varför detta kan vara missledande med tanke på fynden och det som sedan anges i figurtexten. Svar: Den aktuella texten med streck inunder kan uppfattas som att alla effekter (staplar) som omfattas av strecket är signifikanta inklusive effekten av tetrahydrofolat (MHTF), när det endast är effekten av DHA (de två sista behandlingsgrupperna), som är signifikant. 2 (2p) Med utgångspunkt från artikeln, kombinerat med vad du lärt dig under DFM1- kursen, beskriv med egna ord och en skiss den tänkbara signaltranduktionsmekanismen för DHA med angivande av nyckelmolekyler och essentiella steg (från receptorprotein till bildning av FATP-1). Svar: DHA binder till den intracellulära receptorn RXR. DHA-RXR-komplexet kommer att fungera som en transkriptionsfaktor ( enhancer ) för genen som kodar för det fettsyretransporterande proteinet FATP-1. Enhancern kommer att på ett positivt sätt interagera med det basala transkriptionskomplexet för bl.a. genen som kodar för FATP- 1 och därmed öka uttrycket av FATP-1. 3 (2p) Ange genom att fylla i nedanstående tabell hur stor andel (viktsprocent) av de olika fettsyrorna, som ingår i fiskoljan som användes i studien. I förekommande fall, ange också var i kolkedjan det finns dubbelbindningar (samtliga dubbelbindningar skall anges med utgångspunkt från karboxylgruppen).

2 Fettsyra Stearinsyra AA EPA DHA Andel i viktsprocent Position för dubbelbindningar Svar: Fettsyra Andel i Position för dubbelbindningar viktsprocent Stearinsyra 0,88 C18.0, dubbelbindningar saknas AA 1,16 C20:4, n-6 eller w6, cis 5,8,11,14 EPA 5,58 C20:5, n-3 eller w3, cis 5,8,11,14,17 DHA 17,84 C22:6, n-3 eller w3, cis 4,7,10,13,16,19 4 (1p) Baserat på metodbeskrivningen i artikeln och vad du lärt dig under kursen DFM1 under lipidlaborationen och om fettsyrors egenskaper, ge en förklaring till att man inte entydigt kan bestämma den procentuella andelen av oljesyra i fiskoljan (Tabell 1). Svar: Det finns två olika C18:1 fettsyror (n-9 resp. n-7) och de har snarlika hydrofoba egenskaper och kan därför inte separeras m.h.a. GC-kromatografi. 5 (2p) I artikeln beskrivs principiella skillnader i hur FATP-1 och FATP-4 jämfört med FATP-6 och FABPpm/GOT2 kan tänkas underlätta intransporten av fettsyror över ett cellmembran. Beskriv kortfattat de två olika transportprinciperna för respektive kategori. Enligt vilken mera generell transportprincip verkar FATP-1 och FATP-4 underlätta intransporten av fettsyror? Svar: FATP-1 och FATP-4 verkar genom faciliterad diffussion något som kräver en koncentrationsgradient går från hög till låg koncentration. Dessa båda transportörer har acyl-coa-syntetas aktivitet vilket skapar förutsättningar för en gradient då fettsyran snabbt omvandlas till en annan produkt. FATP-6 och FABPpm/GOT2 antas verka på ett snarlikt sätt men gradienten skapas genom samverkan med FAT/CD36, d.v.s. denna grupp av proteiner har ingen egen aktiverande aktivitet utan antas samverka med FAT/CD36. Gradienter kan också skapas genom att fettsyror binder till olika proteiner intracellulärt (FABP).

3 6 (2p) FATP-1 och FATP-4 är mera strukturellt besläktade med varandra än med övriga proteiner analyserade i artikeln. I figur 2 (C och D) visas storleksseparation av de PCR-amplifierade mrna-produkterna för de olika proteinerna. Trots att de är strukturellt besläktade hur kan man förklara skillnaderna i storlek mellan de PCRamplifierade produkterna FATP-1 och FATP-4. Med den information som ges i artikeln kan man dra någon slutsats om vilket av de två proteinerna som är störst (Motivera svaret). Hur kan man förklara att PCR-produkterna i en agarosgel rört sig nedåt i ett elektriskt fält (se fig. 2)? Svar: Det anges inte i artikeln hur stor del av mrna, som amplifieras m.h.a. primrarna och således kan man inte dra några konklusioner om proteinstorlek baserat på de DNA produkter som amplifieras och som karaktäriserats på gelen. Ett annat problem är att primrarna kanske också amplifierar icke proteinkodande delar av mrna. Då DNA-produkterna innehåller negativt laddade fosfatgrupper kommer de i ett elektriskt fält att vandra mot anoden (+). ALLMÄNNA FRÅGOR (20p) 7 (3p) Redogör (med ord och skiss) för det humana cellmembranets generella uppbyggnad vad avser molekylära komponenter och sammanhållande krafter. Beskriv också vad som är speciellt med det inre mitokondriemembranet med avseende på molekylära komponenter och egenskaper relativt det yttre mitokondriemembranet. Svar: Skissen skall visa ett dubbelskikt av fosfolipider med insprängda kolesterolmolekyler där det finns omättade fettsyror och därmed knyckar i membranet med mindre hydrofob interaktion som konsekvens. Dessutom skall membranskissen också illustrera insprängda proteinmolekyler. Sammanhållande krafter är framförallt hydrofob interaktion och van der Waalsinteraktion. Det inre mitokondriemembranet är extremt tätt p.g.a. en stor halt av proteiner och den speciella dubbla fosfolipiden cardiolipin. Det yttre mitokondriemembranet skiljer sig från det inre genom att det är permeabelt p.g.a. porer och i övrigt mera liknar det vanliga plasmamembranet, men innehåller fosfatidylglycerol i större utsträckning. 8 (4p) I mitokondriematrix metaboliseras de långa fettsyrorna till en tvåkolsförening, som också kan bildas vid aerob metabolism av glukos. Med utgångspunkt från palmitinsyra i aktiverad form redogör med en summaformel för bildningen av denna tvåkolsförening (samtliga substrat och produkter samt coenzymer skall anges). Beskriv dessutom med strukturformler de principiella molekylära förändringar som sker i denna process och som är identiska med de strukturella förändringar som sker i citronsyracykelns senare del.

4 Svar: C16:0-CoA + 7 CoA + 7FAD + 7NAD + + 7H 2 O 8 acetylcoa + 7FADH 2 + 7NADH + 7H + För reaktionsformler se Champe, Harvey, Ferrier (upplaga 4, sid. 192, fig ). 9 (1p) I Sverige screenas de flesta nyfödda barn för mutationer i ett specifikt enzym som då det är muterat kan leda till fenylketonuri (PKU). Redogör för reaktionen som normalt katalyseras av det aktuella enzymet (samtliga substrat och produkter samt enzym och coenzym skall anges). Svar: Phe + tetrahydrobiopterin + O 2 Tyr + dihydrobiopterin + H 2 O (enzymnamn: phenyalaninhydroxylas). 10 (3p) Vid svält och metabol acidos exporteras glutamin från proteolysen i muskulatur, men också proportionellt mera från levern, för vidare metabolism i speciellt ett organ. Vilket är organet? Vilka två metabola funktioner kan glutamin ha i det aktuella organet under dessa metabola betingelser? Redogör för metabolismen av glutamin i detta organ till en intermediär i citronsyracykeln (samtliga substrat, produkter, enzym och eventuella coenzymer skall anges; OBS citronsyracykeln skall ej beskrivas). Svar: Njuren. Under dessa metabola betingelser deltar glutamin både i syra-bas reglering och i glukoneogenes. Glutamin + H 2 O Glutamat + NH 3 (enzymnamn: glutaminas). Glutamat + NAD + alfa-ketoglutarat + NH 3 + NADH + H + (enzymnamn: glutamatdehydrogenas). 11 (2p) Förklara hur stort alkoholintag (etanol) kan försämra möjligheten till glukoneogenes. Beskriv två reaktioner i glukoneogenesen som påverkas speciellt av alkoholintag. Svar: Då etanol metaboliseras till etanal och vidare till etansyra m.h.a. enzymerna alkoholdehydrogenas resp. aldehyddehydrogenas åtgår det NAD + och det bildas NADH. Vid glukoneogenes är det framförallt två reaktioner som påverkas av de sänkta nivåerna av NAD + : omvandlingen av laktat till pyruvat m.h.a. laktatdehydrogenas (kräver NAD + ) samt omvandlingen av cytosolärt malat till oxaloacetat m.h.a. malatdehydrogenas (kräver också NAD + ). lysosomen. En av dessa vägar är den endocytotiska vesikeltransportvägen som för material från plasmamembranet och cellens utsida in i cellen. Lysosomen har ett lågt ph eftersom enzymerna kräver detta för sin aktivitet.

5 12 (2p) I kroppen finns två olika karbamoylfosfatsyntetaser (CPS). I vilka olika generella metabola processer deltar de i? Var är de subcellulärt lokaliserade? Hur regleras de allostert på ett positivt sätt? Svar: CPS1 - kväveeliminering i levern finns i mitokondriematrix regleras positivt allostert av N-acetylglutamin. CPSII pyrimidinbildning, cytosolärt, aktiveras allostert av ATP och PRPP. 13 (2p) Redogör för var och hur ett protein bryts ned till olika mindre produkter i matsmältningskanalen med angivande av relevanta enzymer och bildade produkter. Svar: I magens sura miljö denatureras proteiner och pepsinogener aktiveras till pepsin som bryter ned proteiner till peptider. I tunntarmen frisätts under inverkan av CCK olika proteaser i inaktiv form (zymogener) från pankreas och i duodenums lätt basiska miljö (uppnås via sekretin som påverkar exokrina pankreas att utsöndra bikarbonat) aktiveras trypsinogen av enteropeptidas till trypsin, som i sin tur aktiverar kymotrypsin, elastas och karboxypeptidas C till aktiva proteaser; från tarmväggen frisätts aminopeptidas. Dessa aktiverade proteaser, bryter ned peptiderna till fria aminosyror samt di- och tripeptider. 14 (1p) Namnge faktorer som avgör ventrikelns tömningshastighet till duodenum (minst två för 1p). Svar: Födans kvalitet kolhydrater >protein>fett, ph i ventrikelinnehållet, ventrikelinnehållets osmolalitet. 15 (2p) Gallblåsan fungerar som en lagringsplats för galla. I gallblåsan kan sjukdomar som gallsten, cholecystit (inflammation) och gallblåsecancer förekomma. Vilka histologiska karakteristika har gallblåsan? Ange epiteltyp och ytstrukturer på epitelcellerna samt ange samtliga lager som påträffas i gallblåseväggen. Vad kallas de speciella hålrum (sinus) som påträffas i gallblåseväggen? Svar: Enkelt cylinderepitel med mikrovilli. Lager: 1. Lamina epitelialis, 2. lamina propria, 3. lamina muscularis externa och 4. lamina adventitia (lamina serosa i den delen av gallblåsan som inte är förankrad till levern). Gallblåseväggen saknar karakteristiskt lamina muscularis mucosae och lamina submucosa. Rokitansky-Aschoff sinus.

6 Tema 1: Associationer till Nobelpriset i fysiologi eller medicin (25p) **************************************************************** Nobelpriset i fysiologi och medicin 2008, gick till tre personer (Harald zur Hausen samt Francoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier, som belönades för upptäckter av två virus: humant papillomavirus (HPV) respektive human immunbristvirus (HIV). HPV kan leda till cancer och HIV till den känna pandemin AIDS. Detta tema kommer att behandla principer och fakta som ingår i lärandemålen för DFM1 med anknytning till dessa virus och sjukdomar med utgångspunkt från den illustration som bifogades Nobelstiftelsens pressrelease. Se separat bild För att en cancer skall kunna tillväxa krävs att cancerceller, precis som andra celler, har en adekvat tillgång på olika byggstenar liksom av syrgas. Kärlnybildning (angiogenes) tar dock en del tid varför metabolismen i de cancerceller, som ligger långt från ett kärl sker under mer eller mindre anaeroba betingelser. 16 (4p) Redogör för hur glukos fullständigt metaboliseras under anaeroba betingelser för att skapa energi hos cancercellerna. Endast de reaktionssteg som kostar energi i form av nukleotider och/eller reducerade coenzymer, eller där sådana energiformer bildas, skall beskrivas. För dessa reaktioner skall samtliga substrat och produkter enzymnamn samt eventuella coenzymer anges. Ange också hur mycket ATP som bildas under anaeroba betingelser gentemot aeroba betingelser vid fullständig förbränning av en molekyl glukos? Svar: Glukos + ATP Glukos-6-fosfat + ADP (enzymnamn: glukokinas/hexokinas). Fruktos-6-P + ATP fruktos-1,6-bisfosfat + ADP (enzymnamn: fosfofruktokinas I). Glyceraldehyd-3-P + Pi + NAD + 1,3-BPG + NADH + H + (enzymnamn: glyceraldehyd-fosfatdh). 1,3-BPG + ADP 3-fosfoglycerat + ATP (enzymnamn: fosfoglyceratkinas). Fosfoenolpyruvat (PEP) + ADP pyruvat + ATP (enzymnamn: pyruvatkinas). Pyruvat + NADH + H + laktat + NAD + (enzymnamn: laktatdehydrogenas). 2 ATP kontra 36/38 ATP erhålls under anaeroba kontra aeroba betingelser. Vid snabb celldelning och celltillväxt behöver stora mängder av fosfolipider bildas till olika membraner. Mycket av den glukos som metaboliseras i till exempel en cancercell kommer därför inte att bidra till energibildningen i glykolysen utan användas för fosfolipidsyntes.

7 17 (3p) Med utgångspunkt från en trios i glykolysen och kolin redogör för hur fosfatidylkolin bildas (ange samtliga substrat, produkter och enzymer. Alternativt till enzymnamn, beskriv vad som händer). Svar: Dihydroxyacetonfosfat (DHAP) + NADH + H + NAD + + glycerol-3-fosfat (enzymnamn: glycerol-fosfatdh), Glycerol-3-fosfat + acylcoa 1-acyl-glycerol-3-fosfat (lysofosfatidsyra) + CoA (enzymnamn: acyltransferas), Lysofosfatidsyra + acylcoa fosfatidsyra + CoA (enzymnamn: acyltransferas), Fosfatidsyra + H 2 O DAG + Pi (enzymnamn: fosfatas), Kolin + ATP + CTP CDP-kolin + ADP + Pi (enzymnamn: aktivering av kolin), DAG + CDP-kolin fosfatidylkolin (PC) + CDP. Förändringar i olika signaltransduktionsvägar anses kunna bidra till tumörutveckling. Det har visat sig att ett av de proteiner som HPV (onkogen E15) kodar förändrar uttrycket hos ett stort antal av värdcellens gener och bland annat ökar uttrycket av fosfatidylinositol-3-kinas (PI- 3K). Det finns många olika isoenzymer av PI-3K varav ett är involverat i signaltransduktionsmekanismen för insulin. 18 (2p) Redogör för den signaltransduktionsmekanism genom vilken insulin verkar (från receptorproteinets struktur till snabb påverkan på valfritt enzym i glykogenomsättningen). Svar: Dimeriserad tyrosinkinasreceptor, autofosforylering, som leder till att receptorn fosforylerar IRS1. IRS1 känns igen av PI-3K, som då allostert aktiveras och fosforylerar PIP 2 till PIP 3. PIP 3 känns igen av PKB som leder fram till aktivering av ett fosfatas som defosforylerar t.ex. glykogensyntas. Insulin påverkar genuttrycket för mer än 150 gener genom delvis en annan signaltransduktionsväg och bland annat stimuleras genuttrycket för två av enzymerna i hexosmono-fosfat- (HMP)-shuntens irreversibla del. 19 (1p) En av intermediärerna/produkterna som bildas i HMP-shunten deltar i aktiverad form i syntesen och salvage av puriner och pyrimidiner. Redogör för den reaktion som leder till aktiveringen av intermediären/produkten (substrat, produkter, enzym; alternativt till enzymnamn beskriv vad som är ändamålet med reaktionen).

8 Svar: Ribos-5-fosfat + ATP PRPP (5-fosforibosyl-1-pyrofosfat) + AMP (enzymnamn: PRPP-syntetas; cofaktor Mg 2+ ; det sker en aktivering av ribos-5-fosfat genom att en energirik bindning skapas). De basala epitelcellerna i livmoderhalsen (cervix) genomgår kontinuerliga celldelningar och differentieras från basal till apikal riktning. När epitelcellerna infekteras med virus inkorporeras HPV DNA in i cellernas genom, vilken kan förorsaka cancer. Hastigheten med vilken cellerna omsätts varierar stort i olika epiteltyper. I tunntarmens epitel förnyas celler var 4-6:e dag, medan epitelcellerna i huden byts ut efter 28 dagar. 20 (3p) Kunskap om de olika epiteltyperna är viktig för att kunna identifiera olika vävnader och organ i mikroskopet. I bifogad bildsida (i färg) återfinns sex bilder (A-F), som illustrerar olika epiteltyper. Namnge för varje bild epitelet med fullständig nomenklatur. Ange ytstrukturer på epitelcellerna i förekommande fall. Svar: A = flerradigt epitel (3-5 radigt; respirationsvägsepitel ) med kinocilier (trachea). B = enkelt kubiskt epitel (thyroidea). C = förhornat skiktat skivepitel (hud). D = enkelt cylindriskt epitel (ventrikel). E = oförhornat skiktat skivepitel (esophagus). F = enkelt cylinderepitel med kinocilier (tuba uterina). Varje korrekt svar ger 0,5 poäng.

9 ************************************************************************ Mycket möda har lagts ner för att förstå processerna där HIV tar sig in i cellerna, för att om möjligt blockera de motsvarande receptorerna i cellerna. ************************************************************************* 21 (2p) HIV smittar ofta via transcytos genom enkla cylinderepitel i analgången samt genom ofullständigt keratiniserade flerskiktade skivepitel i kvinnans vagina, livmoderhalstapp och mannens förhud. Vad betyder transcytos rent generellt och hur skulle transcytosen av en HIV-partikel genom en epitelcell kunna fungera? Svar: Överförandet av molekyler och partiklar av olika slag (t.ex. virus) från ett extracellulärt rum till ett annat. Efter endocytos på den apikala sidan transporteras viruspartikeln - via en apikal tidig endosom - mot plasmamembranet på epitelcellens basala sida där viruspartikeln exocyteras. 22 (2p) HPV är den vanligaste orsaken till livmoderhalscancer hos kvinnor, peniscancer hos män och analgångscancer hos både könen. Den mest tumörogena virusvarianten, HPV-16, infekterar basala epitelceller genom klatrinberoende receptormedierad endocytos. Beskriv kortfattat vad som händer vid klatrinberoende receptormedierad endocytos. Svar: En ligand känns igen och binds av en plasmamembranspännande receptor. Receptorn med bunden ligand (eller t.ex. viruspartikel) interagerar med klatrinets adaptorprotein. Klatrintäcket bildar till en början en så kallad "coated pit" (täckt ingröpning) vid membranytan. Ingröpningen övergår till en fri klatrintäckt vesikel - som innehåller den av receptorn igenkända molekylen - efter att dynamin har snörpt av vesikeln från membranet. Klatrintäcket faller strax därefter av och vesikeln fortsätter till en tidig endosom. Som ett exempel på betydelsen av upptäckten av HPV har det tidigare i år publicerats ett arbete i tidskriften Oncogene (N. Kivi et al, 27, , 2008), som belyser cellbiologiska effekter av en HPV-infekterad cell. Det visas i artikeln att cellernas differentiering kan påverkas så att de inte kan vidareutvecklas (differentieras) normalt. Till exempel påverkas celladhesionsprocesserna negativt så att en del av dessa celler inte kan ta sig loss och vandra vidare från sin plats vid basalmembranet för vidare differentiering. 23 (3p) Beskriv översiktligt cellens förankring till basalmembranet. Beskriv även hur en cell kan vandra vidare i en vävnad - ge en översiktlig beskrivning för hur en cell kan förflytta sig i cellmatrix i sin näromgivning.

10 Svar: Cellen sitter förankrad med i huvudsak två junctions i basalmembranet. Fokal kontakt är associerad med aktinfilament och adhesionsproteinet är integrin. Hemidesmosom är associerad med intermediära filament och adhesionsproteinet är också integrin. Under förflyttning är inte hemidesmosomen aktiverad, och inte heller övriga cell-cell junctions. Fokala kontakten släpper resp. tar ny kontakt mot underlaget vid behov samtidigt som cellens aktincytoskelett sträcker sig i rörelseriktningen via t.ex. lamellopodier. Cellens bakdel pressas framåt via kontraktion med stressfibrer. 24 (2p) I Oncogene-artikeln framgår det också att de infekterade cellerna får en reducerad förmåga till direkt kommunikation mellan celler. Vilken cell-cellkontakt ( junction ) ombesörjer detta? Vilken typ av kommunikation mellan celler kan det handla om? Svar: Gap junctions. Connexiner bilder en direkt por som förbinder två celler. Små molekyler, upp till c:a 1000 daltons kan passera, liksom buffert, joner och liknande. Cellerna kommer alltså att få samma ph, jonstyrka, vätsketryck och en jämvikt med vissa mindre makromolekyler. Det finns ett tiotal olika typer av HPV. Vissa av dem kan ge upphov till cancer, och andra till kondylom (vårtor på könsorganen). Det finns medicinsk behandling mot könsvårtor, men vissa av dessa kan ha teratogena egenskaper och därmed måste deras användning begränsas. 25 (2p) Vad menas med att ett ämne är ett teratogen? Ge två exempel på ämnen som är teratogena. Den embryonala fasen under graviditeten är den mest känsliga perioden för teratogener. Hur lång är den embryonala fasen (i veckor) och vad kännetecknar den i jämförelse med fosterperioden? Svar: Ett teratogen är ett ämne som ger upphov till fosterskador, till exempel alkohol, neurosedyn eller A-vitamin i höga doser. Den embryonala perioden avslutas vid vecka 8 till 9, och under den perioden bildas alla viktiga strukturer och organ. Även om modern är HIV-infekterad, innebär det inte att smittan automatiskt förs vidare till barnet. 26 (1p) Varför undgår embryot eller fostret från att smittas även om modern är HIVinfekterad? Svar: Moderns och fostrets cirkulation är separerade i moderkakan.

11 Tema 2: D-vitamin (14p) D-vitamin är ett fettlösligt vitamin, som är involverat i regleringen av kalcium- och fosfatomsättningen i kroppen. D-vitaminbrist kan bidra till sjukdomsprocesser som leder till nedbrytning eller resorption av skelettet. Denna påverkan ger många gånger upphov till svåra och invalidiserande sjukdomar, som till exempel benskörhet, något som i förlängningen leder till en stor belastning för både sjukvård och sjukförsäkringssystem. D-vitamin finns i flera olika inaktiva proformer bland annat i mjölkprodukter samt i fet fisk. En av dessa proformer (vitamin D 3 ) kan även bildas endogent under inverkan av solljus Provitamin D 3 (7-dehydrokolesterol) är en oxiderad from av kolesterol som bildas under kolesterolbiosyntesen senare steg. I huden omvandlas denna intermediär till kolekalciferol (vitamin D 3 ), som i flera efterföljande steg i levern och njuren, omvandlas till den aktiva formen av D-vitamin (1,25-dihydro-vitD 3 ) som bland annat stimulerar upptaget av kalcium från tarmen. 27 (1p) Beskriv med ord och skiss den principiella uppbyggnaden av 7- dehydrokolesterol. Svar: Se Champe, Harvey and Ferrier (4:e upplagan, figur 28.22, sid. 386). 27-kolsskelett bestående av tre sexkolsringar, en femkolsring, en kolvätekedja utgående från femringen, två metylgrupper, en OH-grupp på A-ringens kol 4, samt två dubbelbindningar i B-ringen. 28 (3p) Kolskelettet som bygger upp 7-dehydrokolesterol, kan fullständigt härledas till kolatomer som härstammar från glukos. Hur många glukosmolekyler åtgår till kolskelettet i en molekyl 7-dehydrokolesterol? Motivera med angivande av några nyckelintermediärer i metabolismen, som omvandlar glukos till kolesterol. Ange dessutom antalet kol i nyckelintermediärerna som du väljer i din beskrivning. Svar: En molekyl glukos (C6) genererar 2 molekyler pyruvat (3C) och från pyruvat bildas genom dekarboxylering acetyl-coa (2C). För att bilda HMG-CoA/ mevalonsyra (C6) krävs tre molekyler acetylcoa. Från varje molekyl HMG-CoA bildas en molekyl IPP/DPP (C5). Det behövs sex molekyler IPP/DPP för att bilda squalen/lanosterol (30C) och därmed också 7-dehydrokolesterol, som omvandlas till kolesterol (27C). Det åtgår således 6 x 3 acetyl-coa = 18 acetyl-coa och därmed 9 molekyler glukos.

12 29 (2p) Med utgångspunkt från hur statiner påverkar det huvudreglerade enzymsteget i kolesterolbiosyntesen och information som givits i inledningen till detta tema, ge ett motiverat förslag till hur statiner kan tänkas påverka tillgången av kalcium i skelettmuskelcellen och därmed hur olika steg i glykogenolysen och citronsyracykeln påverkas vid arbete. Svar: Statiner hämmar HMG-CoA-reduktas i kolesterolbiosyntesen och därmed också bildningen av intermediären 7-dehydrokolesterol. Denna hämning kan teoretiskt leda till brist på aktivt vitamin D och därmed reducerat kalciumupptag i tarmen och på sikt även intracellulärt i myocyterna. I myocyterna fungerar kalcium som alloster regulator genom bindning glykogenfosforylaskinas [kalmodulin] och som alloster regulator till flera av enzymerna i citronsyracykeln (t.ex. citratsyntas, isocitratdh och alfaketoglutaratdhkomplexet). Således kan statiner eventuellt reducera möjligheten till alloster uppreglering av de aktuella enzymerna och därmed till energibildning vid arbete. ************************************************************************* D-vitamin är även inblandat i reglering av ett flertal gener som kodar för proteiner som reglerar celltillväxt, differentiering samt apoptos. ************************************************************************* 30 (2p) Det finns exempel på cancerceller som slutar att dela sig i närvaro av D-vitamin. Man har visat att detta kan härledas till att nivåerna av en cdk-inhibitor (CKI), p27, ökar i cellerna. Beskriv hur ökade nivåer av en CKI kan påverka celldelningen. Nämn även en ytterligare komponent i cellcykelmaskineriet vars nivåer effektivt kan reglera celldelning. Svar: CKI p27 binder och inaktiverar cyklin/cdk-komplexen som vanligtvis aktiveras efter G1 checkpoint (start). Detta leder till att den katalytiska förmågan hos cyklin/cdkkomplexen inaktiveras och då uteblir de normala funktioner som aktiverat cdk vanligtvis medierar; som att initiera DNA-replikation och mitos (1p). Ytterligare komponenter vars uttrycksnivå påverkar cellcykelprogress är framförallt cykliner, därefter godtas även ubiquitinligaser (APC) samt fosforylerande respektive defosforylerande enzym (1p).

13 31 (2p) Induktion av apoptos står också för en del av den observerade tillväxthämmande effekt D-vitamin har på cancerceller. Bland annat har man sett att D-vitamin minskar nivåerna av bcl-2 i cancerceller. Redogör översiktligt för i vilket steg bcl-2 är involverad samt hur apoptosprocessen fortskrider efter detta steg. Svar: Bcl-2 reglerar utsöndringen av cytokrom-c ur mitokondrierna ut i cytoplasman (1p). Utsöndrat cytokrom-c binder in till ett större proteinkomplex och bildar apoptosomen som i sin tur binder in och klyver/aktiverar det första pro-kaspaset. Detta pro-kaspas inducerar därefter en klyvningskaskad av ytterligare pro-kaspaser som har till uppgift att klyva och därmed inaktivera målproteiner i cellen (1p). D-vitamin verkar även vara inblandat i stamcellernas differentieringsprocesser. 32 (4p) Förklara varför det finns stamceller i den vuxna kroppen och ge exempel på tre olika processer i den vuxna kroppen där stamceller är inblandade. Ge även en funktionell definition för begreppet "stamcell" och ge tre exempel på skillnader mellan differentierade celler och stamceller. Svar: Stamceller behövs i den vuxna kroppen för att slitna eller döda celler skall kunna ersättas, exempelvis i huden, i fett- eller muskelvävnad, eller vid sårläkning. En stamcell är en cell som kan differentiera till flera olika typer av celler samt förnya sig själv och ge upphov till nya stamceller. Differentierade celler och stamceller skiljer sig exempelvis morfologiskt, i genuttryck eller metaboliskt.

14 Tema 3: Svampförgiftning - en vacker dag i skogen (11p) En solig höstdag med hög och klar luft och träden fyllda av eldiga höstfärger gick Pelle och Lisa ut i skogen för att plocka svamp. Vädret hade varit både fuktigt och varmt några dagar så skogen var fylld av dessa läckerheter. Vare sig Pelle eller Lisa kände till vilka svampar som var ätliga, de plockade glatt alla svampar som såg goda ut. Emellertid kände Lisa till att en svampexpert fanns att tillgå denna dag på Naturhistoriska Riksmuseet vid Frescati. Efter att ha fyllt korgarna med vackra svampar åkte de dit och träffade svampexperten. Denna blev förskräckt då han hittade flera exemplar av såväl Vit flugsvamp (Amanita virosa) som Lömsk flugsvamp (Amanita phalloides) i korgarna. Till Pelles förskräckelse krävde svampexperten att all svamp måste kastas, även den stora mängden vackert guldgula kantareller, eftersom svampgiftet från flugsvamparna, framförallt alfa-amanitin, är så oerhört giftigt att även små fragment från flugsvamparna kan vara tillräckligt för att orsaka en allvarlig svampförgiftning. 33 (4p) Då Pelle försökte rädda kantarellerna från att kastas berättade svampexperten att giftet i första hand angriper parenkymatösa organ såsom lever och njurar vilket resulterar i massiv celldöd. Giftet verkar genom att binda till och hämma funktionen av ett viktigt enzym, RNA-polymeras II. Pelle visste inte vad detta enzym hade för betydelse. Beskriv funktionen för samtliga RNA-polymeraser i eukaryota celler samt rita en figur som illustrerar de ingående komponenterna i den process som RNApolymeraser katalyserar. Namnge också processen. [Örjan Wrange; nivå S1+S2] Svar: Alla RNA polymeraser katalyserar tillverkningen av RNA och använder DNA som mall. Processen kallas transkription (se figur 6-8, sid. 334 i Alberts). RNA polymeras I: Syntes av ribosomalt RNA; RNA polymeras II: syntes av mrna för alla proteinkodande gener; RNA polymeras III: syntes av trna. Svampgiftet binder till RNA-polymeras II, vilket effektivt stoppar proteinsyntesen i cellen.

15 34 (2p) En skada på levern kan om den blir kronisk leda till att åderbråck, så kallade esofagusvaricer, uppstår i venerna i esofagusväggen strax proximalt om ventrikeln. Om dessa brister kan det ge upphov till livshotande blödningar. Förklara mekanismerna bakom uppkomsten av esofagusvaricer efter en leverskada (inkludera namn på relevanta anatomiska strukturer i svaret). Svar: I anslutning till övergången mellan esofagus och gaster finns s.k. portocavala anastomoser, d.v.s. förbindelser mellan de vener som tömmer sig till v. portae hepatis och de som töms i vv. cavae. En kronisk leverskada som leder till ett ökat tryck i v. portae gör att det venösa blodtrycket vid anastomoserna stiger och blodet, istället för att gå via v. portae till levern, går via venerna som tömmer sig i vv. cavae. Venerna blir utspända och åderbråck kan bildas. 35 (2p) Beskriv principerna för hur levern anatomiskt är indelad i 8 separata funktionella enheter. Hur benämns dessa funktionella enheter? Svar: Levern kan funktionellt delas in i 8 separata enheter, s.k. segment (I-VIII). De enskilda segmenten har egen försörjning av blod via egna grenar från v. portae hepatis respektive a. hepatica propria, liksom separat gallavflöde via egna gallgångar som töms i ductus hepaticus dexter eller sinister. Tack och lov klarade sig Pelle och Lisa från att få i sig något av svampen. Tyvärr händer det varje år att ett antal personer blir svampförgiftade. De första tecknen är illamående och kräkningar när giftet retar ventrikel- och tarmslemhinnan samt aktiverar kemoreceptorer i förlängda märgen. 36 (3p) Beskriv alla delar i en kräkningsreflex. Svar: De olika momenten för denna viscerala reflex koordineras i medulla (area postrema) "kräk-centrum". Kräkningen startar med prodromalfas med ökad salivering och illamående. Ökad motorik i duodenum leder till omvänd tryckgradient som tömmer duodenums innehåll till ventrikeln. Nästa fas är ulkningsfas ( retching ): Några snabba inandningar som avslutas med att glottis stängs, vilket förhindrar aspiration i trachea. Ett kort andningsstillestånd i samband med inandning, apné, och som skapar ett undertryck i thorax, varvid påfyllnad av oesofagus och uppstötning av små mängder maginnehåll kan ske. Magsäcken och övre magmunnen är nu relaxerad. Tömningsfas: Inandningen mot sluten glottis (nästa andetag eller några andetag senare) övergår direkt i utandning med bukpress. Bukmuskulaturen kontraheras och p.g.a. att thorax fixeras i sitt läge ökar kontraktionen av bukmuskulaturen intra-abdominella trycket. Den nedre esofagus-sfinktern (cardia) och esofagus är relaxerade och ventrikelinnehållet stöts ut. Sensorer i mukosan förmedlar via afferenter i sympatiska gränssträngen och afferenter i n. vagus den kemiska retning som sker av toxinet i mukosan. Kräkning kan också utlösas av direkt kemisk retning i kräkcentrum (t.ex. morfin, apomorfin).

Tentamen. Lycka till! Medicin A, Molekylär cellbiologi. Kurskod: MC1004. Kursansvarig: Christina Karlsson. Datum 120512 Skrivtid 4h

Tentamen. Lycka till! Medicin A, Molekylär cellbiologi. Kurskod: MC1004. Kursansvarig: Christina Karlsson. Datum 120512 Skrivtid 4h Tentamen Medicin A, Molekylär cellbiologi Kurskod: MC1004 Kursansvarig: Christina Karlsson Datum 120512 Skrivtid 4h Totalpoäng: 88p Poängfördelning Johanna Sundin: fråga 1-10: 18p Ignacio Rangel: fråga

Läs mer

Tentamen i Biokemi 2, 7 juni Hur samverkar katabolismen och anabolismen i en cell? Vad överförs mellan dessa processer?

Tentamen i Biokemi 2, 7 juni Hur samverkar katabolismen och anabolismen i en cell? Vad överförs mellan dessa processer? Kurs: BB1230 Tid: 08.00-13.00 Salar: FB51-53 Skriv namn och personnummer på alla blad Använd separat papper för varje fråga Tillåtna hjälpmedel: Inga Maxpoäng 60 p Godkänt (E) 30 p Komplettering (Fx) 28

Läs mer

Tentamen. Kurskod: MC1004. Medicin A, Molekylär cellbiologi. Kursansvarig: Christina Karlsson. Datum 130814 Skrivtid 4h

Tentamen. Kurskod: MC1004. Medicin A, Molekylär cellbiologi. Kursansvarig: Christina Karlsson. Datum 130814 Skrivtid 4h Tentamen Medicin A, Molekylär cellbiologi Kurskod: MC1004 Kursansvarig: Christina Karlsson Datum 130814 Skrivtid 4h Totalpoäng: 86p Poängfördelning Johanna Sundin (fråga 1 8): 18p Ignacio Rangel (fråga

Läs mer

Översikt metabolismen

Översikt metabolismen Översikt metabolismen Glykolysen Glukoneogenesen Citronsyracykeln Andningskedjan Lipidmetabolism I Lipidmetabolism II Glykolysen Vad händer med Pyruvat Glukos Vidbrist på syre Vid tillgång på syre Citronsyracykeln

Läs mer

Övningstentafrågor i Biokemi, Basåret VT 2012

Övningstentafrågor i Biokemi, Basåret VT 2012 Övningstentafrågor i Biokemi, Basåret VT 2012 1. Förklara kortfattat följande ord/begrepp. (4p) - gen - genom - proteom - mutation - kofaktor - prostetisk grupp - ATP - replikation Celler: 2. Rita en eukaryot

Läs mer

Citronsyracykelns reaktioner sker i mitokondriematrix. Mitokondrierna kan sägas vara cellens kraftstationer p g a den stora produktionen av ATP.

Citronsyracykelns reaktioner sker i mitokondriematrix. Mitokondrierna kan sägas vara cellens kraftstationer p g a den stora produktionen av ATP. CITRONSYRACYKELN: Krebscykeln Trikarboxylsyrecykeln Citronsyracykelns reaktioner sker i mitokondriematrix. Mitokondrierna kan sägas vara cellens kraftstationer p g a den stora produktionen av ATP. Mitokondrierna

Läs mer

Resultat:... (Cellbiologi:... Immunologi...) Betyg...

Resultat:... (Cellbiologi:... Immunologi...) Betyg... Cellbiologi del tentamen augusti 2005 1 Tentamen i Cellbiologi med Immunologi KTH 23 aug 2005 kl 9-13 Skriv svaren direkt i tentan. Vid behov använd extra blad Namn:... Årskurs/årgång... (typ I02, bio99,

Läs mer

Cellbiologi: Intracellulär sortering och cellsignalering

Cellbiologi: Intracellulär sortering och cellsignalering Cellbiologi: Intracellulär sortering och cellsignalering Homira Behbahani 13/11 2009 Kl: 9-11a.m Homira.behbahani@ki.se Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) 2 Elektron Mikroskopbild

Läs mer

Cellen och biomolekyler

Cellen och biomolekyler Cellen och biomolekyler Alla levande organismer är uppbyggda av celler!! En prokaryot cell, typ bakterie: Saknar cellkärna Saknar organeller En eukaryot djurcell: Har en välavgränsad kärna (DNA) Har flera

Läs mer

Cellens energivaluta är främst ATP adenosintrifosfat. Finns även andra analoger till ATP, t ex UTP uridintrifosfat där kvävebasen adenin bytts mot

Cellens energivaluta är främst ATP adenosintrifosfat. Finns även andra analoger till ATP, t ex UTP uridintrifosfat där kvävebasen adenin bytts mot METABOLT SCHEMA: Cellens energivaluta är främst ATP adenosintrifosfat. Finns även andra analoger till ATP, t ex UTP uridintrifosfat där kvävebasen adenin bytts mot uracil. Dessa molekyler är så energirika

Läs mer

Cellbiologi. Maria Ankarcrona Nov 2010

Cellbiologi. Maria Ankarcrona Nov 2010 Cellbiologi Maria Ankarcrona Nov 2010 1 Instuderingsfrågor (från den 15/11) 1. Beskriv uppbyggnaden av den eukaryota cellens cellmembran. 2. Vilken funktion fyller cellmembranet? 3. Ge exempel på fördelar

Läs mer

BASÅRET KEMI B BIOKEMI VT 2012. METABOLISM 224-249 (sid. 192-219)

BASÅRET KEMI B BIOKEMI VT 2012. METABOLISM 224-249 (sid. 192-219) BASÅRET KEMI B BIOKEMI METABOLISM 224-249 (sid. 192-219) Glukos har en central roll i metabolismen ett universalt bränsle för många olika organismer Protein Många vävnader är nästan helt beroende av glukos

Läs mer

Metabolism och energi. Hur utvinner cellen energi från sin omgivning? Hur syntetiserar cellen de byggstenar som bygger upp dess makromolekyler?

Metabolism och energi. Hur utvinner cellen energi från sin omgivning? Hur syntetiserar cellen de byggstenar som bygger upp dess makromolekyler? Metabolism och energi Hur utvinner cellen energi från sin omgivning? Hur syntetiserar cellen de byggstenar som bygger upp dess makromolekyler? Intermediär metabolism Escherichia coli som exempel Fler än

Läs mer

Cellens metabolism (ämnesomsättning) Kap8 Sidor i boken Enzymer: Metabolism: , , ,257,

Cellens metabolism (ämnesomsättning) Kap8 Sidor i boken Enzymer: Metabolism: , , ,257, Cellens metabolism (ämnesomsättning) Kap8 Sidor i boken Enzymer: 223-230 Metabolism: 230-232, 243-249,252-253,257,259-261 Cellens ämnesomsättning (metabolism) Anabola reaktioner (uppbyggande) Katabola

Läs mer

Modifierat av ÅRö 09 09 14, ÅRö+BiA 030903 VÄTTERNRUNDAN. Seminarieuppgifter i medicinsk kemi för tandläkarstuderande seminarium 4-5

Modifierat av ÅRö 09 09 14, ÅRö+BiA 030903 VÄTTERNRUNDAN. Seminarieuppgifter i medicinsk kemi för tandläkarstuderande seminarium 4-5 HT09 Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik (MBB) Tandläkarutbildningen, Termin 1, Människokroppens kemi. Skapat av Hans-Erik Claesson 020903 Modifierat av ÅRö 09 09 14, ÅRö+BiA 030903 VÄTTERNRUNDAN

Läs mer

Cellens metabolism (ämnesomsättning)

Cellens metabolism (ämnesomsättning) Cellens metabolism (ämnesomsättning) Kap8 Sidor i boken: Enzymer: s223-230 Metabolism: s230-232, 243-261 (prio pdf) samf. s264, (262-263) Cellens ämnesomsättning (metabolism) Anabola reaktioner (uppbyggande)

Läs mer

Biomolekyler & Levande organismer består av celler. Kapitel 3 & 4

Biomolekyler & Levande organismer består av celler. Kapitel 3 & 4 Biomolekyler & Levande organismer består av celler Kapitel 3 & 4 Samma typer av biomolekyler i alla celler Proteiner och byggstenarna aminosyror Kolhydrater Lipider Nukleotider och nukleinsyror Dessa ämnesgrupper

Läs mer

Lycka till! Kursens namn : Medicin A, Introduktion till medicin. Kurskod: MC1010. Kursansvarig: Eva Funk. Datum: 091105 Skrivtid 4 timmar

Lycka till! Kursens namn : Medicin A, Introduktion till medicin. Kurskod: MC1010. Kursansvarig: Eva Funk. Datum: 091105 Skrivtid 4 timmar Kursens namn : Medicin A, Introduktion till medicin Kurskod: MC1010 Kursansvarig: Eva Funk Datum: 091105 Skrivtid 4 timmar Totalpoäng: 75 poäng Poängfördelning: Jessica Johansson Bengt Löfstrand Marianne

Läs mer

Resultat:... (Cellbiologi:... Immunologi...) Betyg...

Resultat:... (Cellbiologi:... Immunologi...) Betyg... Tentamen i Cellbiologi med Immunologi KTH 28 Maj 2003 kl 9-13 Skriv svaren direkt i tentan. Vid behov använd extra blad Namn:... Årskurs... Personnummer... Glöm inte skriva namn och personnummer på immunologidelen

Läs mer

KARLSTADS UNIVERSITET KEMI

KARLSTADS UNIVERSITET KEMI KARLSTADS UNIVERSITET KEMI TENTAMEN I BIOKEMI KEGAB0, KEGAH0, KEGABB, KEGAAK DATUM: 2016 08 22 TID: 8.15 13.15 Examinator: Maria Rova, tel. 054 700 1732 Hjälpmedel: Inga Kontrollera att Du fått rätt skrivning

Läs mer

Kunskapsmål ht (reviderade )

Kunskapsmål ht (reviderade ) Kunskapsmål ht 2015 (reviderade 150930) På de följande sidorna kommer du att se hur kursens mål tas upp i de olika blocken. Detta är en hjälp för att du ska veta vad du behöver läsa och lära i kursboken,

Läs mer

Cellen och vävnader. Innehåll. Cellernas storlekar SJSE11 Människan: biologi och hälsa

Cellen och vävnader. Innehåll. Cellernas storlekar SJSE11 Människan: biologi och hälsa Cellen och vävnader SJSE11 Människan: biologi och hälsa Annelie Augustinsson Innehåll Cellens utvecklig och utseende samt vävnader Cellkontakter Cellens beståndsdelar; proteiner, lipider och kolhydrater

Läs mer

Biologi 2. Cellbiologi

Biologi 2. Cellbiologi Biologi 2 Cellbiologi Frågor man kan besvara efter att ha läst cellbiologi Varför blir huden skrynklig om man ligger länge i badkaret? Varför dör man av syrebrist? Hur fäster celler till varandra i kroppen?

Läs mer

Kapitel Var är vi i kursen???

Kapitel Var är vi i kursen??? Kapitel 11-14 Var är vi i kursen??? Kap 1-4 Celler, aminosyror, proteiner, enzymer Kap 5-7 DNA, Kromosomer, replikation, transkription, translation Kap 8-10 Gener och genom, kontroll, utveckling, analys

Läs mer

2003-06-03. 24-hour Metabolism. Ett arbete i Biokemi kursen vt. 2003. Sofia Bertolino Annlouise Mickelsen

2003-06-03. 24-hour Metabolism. Ett arbete i Biokemi kursen vt. 2003. Sofia Bertolino Annlouise Mickelsen 2003-06-03 24-hour Metabolism Ett arbete i Biokemi kursen vt. 2003 Sofia Bertolino Annlouise Mickelsen Handledare: Tom Taylor Supervisor: Stefan Knight Inlämnat: Den 3 juni 2003 24-hour metabolism, Vad

Läs mer

Cellen och vävnader. Innehåll. Cellernas storlekar 9/26/2013. RSJD11 Människokroppen: Anatomi, fysiologi, mikrobiologi och farmakologi I

Cellen och vävnader. Innehåll. Cellernas storlekar 9/26/2013. RSJD11 Människokroppen: Anatomi, fysiologi, mikrobiologi och farmakologi I Cellen och vävnader RSJD11 Människokroppen: Anatomi, fysiologi, mikrobiologi och farmakologi I Annelie Augustinsson Innehåll Cellens utvecklig och utseende samt vävnader Cellkontakter Cellens beståndsdelar;

Läs mer

Så började det Liv, cellens byggstenar. Biologi 1 kap 2

Så började det Liv, cellens byggstenar. Biologi 1 kap 2 Så började det Liv, cellens byggstenar Biologi 1 kap 2 Liv kännetecknas av följande: Ordning- allt liv består av en eller flera celler Ämnesomsättning Reaktion på stimuli (retningar) Tillväxt och utveckling

Läs mer

Användning av kol och energikällor

Användning av kol och energikällor Bio 2. Biokemiska reaktioner och metabolism Liv Föröka sig, överföra information, energi från näringsmolekyler, anpassa sig till omgivningen För att leva och fortleva behöver cellen Kopiera och uttrycka

Läs mer

Omtenta NMET2 (datum 4/2 2012) (totalt 63 p)

Omtenta NMET2 (datum 4/2 2012) (totalt 63 p) Omtenta NMET2 (datum 4/2 2012) (totalt 63 p) Torbjörn Bengtssons frågor (1-6), svara på separat papper 1. Redogör kortfattat för följande organellers uppbyggnad och funktion hos en eukaryot cell. a) golgiapparat

Läs mer

Institutionen för Laboratoriemedicin

Institutionen för Laboratoriemedicin Institutionen för Laboratoriemedicin VÄTTERNRUNDAN Skapat för Tandläkarutbildningen, Termin 1, Kemi av Hans-Erik Claesson 020903 Modifierat av Åke Rökaeus 050908, Birgitta Agerberth 030903, Märit Karls

Läs mer

Mitokondrier tillverkar ATP - adenosintrifosfat

Mitokondrier tillverkar ATP - adenosintrifosfat Mitokondrier tillverkar ATP - adenosintrifosfat 1 Mitokondriens historia Mitokondriens struktur - 1-10 µm i diameter - upp till 100,000 mitokondrier/cell - innehåller eget DNA och ribosomer - har ett dubbelmembran;

Läs mer

VIKTIGT ATT DU FYLLER I DETTA PÅ SAMTLIGA SIDOR SOM LÄMNAS IN! Efternamn: Mappnr: Förnamn: Personnr: Totalpoäng: Betyg: F Fx E D C B A

VIKTIGT ATT DU FYLLER I DETTA PÅ SAMTLIGA SIDOR SOM LÄMNAS IN! Efternamn: Mappnr: Förnamn: Personnr: Totalpoäng: Betyg: F Fx E D C B A Plats nr: _ KAROLINSKA INSTITUTET Biomedicinprogrammet 1 TENTAMEN I INTRODUKTION TILL BIOMEDICIN ONSDAGEN DEN 6 OKTOBER 2010 kl. 9:00-12:30 Efternamn: Mappnr: Förnamn: Personnr: Poäng del 1: Poäng del

Läs mer

Cellbiologi. Maria Ankarcrona Nov 2010 1

Cellbiologi. Maria Ankarcrona Nov 2010 1 Cellbiologi Maria Ankarcrona Nov 2010 1 Prokaryot cell Eukaryot cell 2 Prokaryota celler-ingen cellkärna Eukaryota celler-komplexa celler med cellorganeller och cellkärna 3 Cellorganellerna Cellstrukturer

Läs mer

Mutationer. Typer av mutationer

Mutationer. Typer av mutationer Mutationer Mutationer är förändringar i den genetiska sekvensen. De är en huvudorsak till mångfalden bland organismer och de är väsentliga för evolutionen. De här förändringarna sker på många olika nivåer

Läs mer

Svar: 3. a) Vid enzymkatalys binder enzymet in substratet/substraten till aktiva ytan. Närhet och orientering är förutsättning för katalys.

Svar: 3. a) Vid enzymkatalys binder enzymet in substratet/substraten till aktiva ytan. Närhet och orientering är förutsättning för katalys. 3. a) En enzymkatalyserad reaktion påverkas bland annat av mängden substrat. Ju högre halt av substrat, desto snabbare går reaktionen till jämvikt. Men vid tillräckligt höga halter av substrat så sker

Läs mer

Omtentamen NMET1 vt-2012, datum 16/8 2012 (totalt 61 p)

Omtentamen NMET1 vt-2012, datum 16/8 2012 (totalt 61 p) Omtentamen NMET1 vt-2012, datum 16/8 2012 (totalt 61 p) Svar på fråga 1-4 läggs i separat mapp 1. Edvin har sedan en tid problem med sura uppstötningar och han har förstått att det är magsyra som kommer

Läs mer

Hur celler får energi från föda (Alberts kap. 13) Introduktion

Hur celler får energi från föda (Alberts kap. 13) Introduktion Hur celler får energi från föda (Alberts kap. 13) Introduktion Celler omvandlar energi från olika källor till ett fåtal former som är användbara som energivaluta i dess metabolism. Alla celler, från bakterie

Läs mer

Namn:... Årskurs... Personnummer... Glöm inte skriva namn på immunologidelen också

Namn:... Årskurs... Personnummer... Glöm inte skriva namn på immunologidelen också 1 Tentamen i Cellbiologi med Immunologi KTH 4 april 2002 kl 14-18 Skriv svaren direkt i tentan. Vid behov använd extra blad Namn:... Årskurs... Personnummer... Glöm inte skriva namn på immunologidelen

Läs mer

Tentamen i Molekylär Cellbiologi 9 p Namn: Personnummer: Plats nr: Inlämnad kl: ID kollad: Poäng: Betyg:

Tentamen i Molekylär Cellbiologi 9 p Namn: Personnummer: Plats nr: Inlämnad kl: ID kollad: Poäng: Betyg: STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för biologisk grundutbildning Tentamen i Molekylär Cellbiologi 9 p. 2003-11-12 Namn: Personnummer: Plats nr: Inlämnad kl: ID kollad: Poäng: Betyg: Skrivtiden är fem

Läs mer

Signaltransduktion. Signalling by the membrane. Fosfatidylinositol och sekundära budbärare CMB

Signaltransduktion. Signalling by the membrane. Fosfatidylinositol och sekundära budbärare CMB PI Signaltransduktion Fosfatidylinositol och sekundära budbärare CMB Fosfolipas C (β, γ), PLC β, γ PLCβ GPCR, PLCγ RTK/Cytokinreceptorer IP3, DAG Ca 2+ Calmodulin + olika Ca bindande proteiner CaM kinaser

Läs mer

Instuderingsfrågor till Cellbiologi av Charlotte Erlanson-Albertsson och Urban Gullberg

Instuderingsfrågor till Cellbiologi av Charlotte Erlanson-Albertsson och Urban Gullberg Instuderingsfrågor till Cellbiologi av Charlotte Erlanson-Albertsson och Urban Gullberg Den levande cellen, kapitel 1 Svara på frågorna 1 Nämn två viktiga skillnader mellan bakterier och djurceller. 2

Läs mer

Resultat:... (Cellbiologi:... Immunologi...) Betyg...

Resultat:... (Cellbiologi:... Immunologi...) Betyg... Tentamen i Cellbiologi med Immunologi KTH 7 Mars 2005 kl 14-18 Skriv svaren direkt i tentan. Vid behov använd extra blad Namn:... Årskurs/årgång... (typ bio04) Personnummer... Glöm inte skriva namn och

Läs mer

Cellen och vävnader. Innehåll. Kursmål SJSF11 Människan: biologi och hälsa

Cellen och vävnader. Innehåll. Kursmål SJSF11 Människan: biologi och hälsa Cellen och vävnader SJSF11 Människan: biologi och hälsa 29 februari 1 mars 2016 Annelie Augustinsson Innehåll Cellens utvecklig och utseende samt vävnader Cellkontakter Cellens beståndsdelar; proteiner,

Läs mer

TENTAMEN I MEDICINSK BIOKEMI (10 hp)

TENTAMEN I MEDICINSK BIOKEMI (10 hp) KAROLINSKA INSTITUTET Biomedicinprogrammet (kandidat) TENTAMEN I MEDICINSK BIOKEMI (10 hp) MÅNDAGEN DEN 1 MARS 2010, 12.30-17.30. Kontrollera att alla sidor (1-14) och frågor (1-23) finns i mappen innan

Läs mer

Cellen och vävnader. Innehåll. Kursmål SJSE11 Människan: biologi och hälsa

Cellen och vävnader. Innehåll. Kursmål SJSE11 Människan: biologi och hälsa Cellen och vävnader SJSE11 Människan: biologi och hälsa 23 24 februari 2015 Annelie Augustinsson Innehåll Cellens utvecklig och utseende samt vävnader Cellkontakter Cellens beståndsdelar; proteiner, lipider

Läs mer

Biologiska membran Kap 10 fig10-1, 15, 18, 19 & med tillhörande beskrivningar. Övrigt är repetition.

Biologiska membran Kap 10 fig10-1, 15, 18, 19 & med tillhörande beskrivningar. Övrigt är repetition. Biologiska membran Kap 10 fig10-1, 15, 18, 19 & 24-27 med tillhörande beskrivningar. Övrigt är repetition. Membranproteiner kan bindas till lipidlagret genom hydrofoba interaktioner. Polypeptidkedjankan

Läs mer

Fig 1-29 Alla celler har utvecklats från samma urcell för ca 3,5 miljarder år sedan Fem kungadömen och Tre domäner

Fig 1-29 Alla celler har utvecklats från samma urcell för ca 3,5 miljarder år sedan Fem kungadömen och Tre domäner Kapitel 1-4 Kapitel 1 Introduction to Cells Fig 1-1 Komplexa levande organismer Några få grundämnen C + O + H Kolhydrater och fetter + N + S Proteiner + P Nukleinsyror (DNA och RNA) + spårämnen, metaller,

Läs mer

Provet kommer att räknas igenom under vt16 på torsdag eftermiddagar ca Meddelande om sal och exakt tid anslås på min kontorsdörr (rum419).

Provet kommer att räknas igenom under vt16 på torsdag eftermiddagar ca Meddelande om sal och exakt tid anslås på min kontorsdörr (rum419). Ke2. Komvux, Lund. Prov 2. Övning. Provet kommer att räknas igenom under vt16 på torsdag eftermiddagar ca 1330-1500. Meddelande om sal och exakt tid anslås på min kontorsdörr (rum419). Övningsprovet innehåller

Läs mer

Info r prov i cellbiologi Biologi B

Info r prov i cellbiologi Biologi B Info r prov i cellbiologi Biologi B 1. Samma typer av biomolekyler i alla celler s.23-28, 30 a. Lipider, hur det är byggda och egenskaper. Miceller. - Lipider = ej vattenlösliga, fetter och fettliknande

Läs mer

Matkemi Kemin bakom matens näringsämnen

Matkemi Kemin bakom matens näringsämnen Matkemi Kemin bakom matens näringsämnen Kolhydrater Sockerarter (enkla och sammansatta) Stärkelser Cellulosa Bilden visar strukturformler för några kolhydrater. Druvsocker (glukos) Kolhydrater monosackarider

Läs mer

Delprov l, fredag 11/11,

Delprov l, fredag 11/11, Delprov l, fredag 11/11, 14.00-17.00 Fråga 1 (5 p). Ringa in ett av alternativen (endast ett): A. Vilket påstående är falskt? l. Aminosyror är byggstenar till proteiner 2. Membraner består av peptidoglykan

Läs mer

Sluttentamen Bke2/KE0003, 29:e Oktober 2003, 09 00-15 00 Max poäng = 94 p. Preliminär gräns för godkänd = 50 p (53 %).

Sluttentamen Bke2/KE0003, 29:e Oktober 2003, 09 00-15 00 Max poäng = 94 p. Preliminär gräns för godkänd = 50 p (53 %). Sluttentamen Bke2/KE0003, 29:e Oktober 2003, 09 00-15 00 Max poäng = 94 p. Preliminär gräns för godkänd = 50 p (53 %). Besvara varje fråga på separat papper! Ange tydligt längst upp på varje papper både

Läs mer

Tentamen i Molekylär Cellbiologi 9 p Namn: Personnummer: Plats nr: Inlämnad kl: ID kollad: Poäng: Betyg:

Tentamen i Molekylär Cellbiologi 9 p Namn: Personnummer: Plats nr: Inlämnad kl: ID kollad: Poäng: Betyg: STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för biologisk grundutbildning Tentamen i Molekylär Cellbiologi 9 p. 2004-01-08 Namn: Personnummer: Plats nr: Inlämnad kl: ID kollad: Poäng: Betyg: Skrivtiden är fem

Läs mer

Tentamen NMET2 VT2015 (17/4 2015) (Totalpoäng 55 p)

Tentamen NMET2 VT2015 (17/4 2015) (Totalpoäng 55 p) Tentamen NMET2 VT2015 (17/4 2015) (Totalpoäng 55 p) SVAR PÅ FRÅGA 1-5 LÄGGS I SEPARAT MAPP 1) Redogör för den generella uppbyggnaden av ett cellmembran och beskriv kort funktionen hos de ingående molekylära

Läs mer

1. Cellmembranet är uppbyggt av fosfolipider, kolesterol och proteiner. Ange fyra molekyler som kan passera fritt genom dessa fosfolipider.

1. Cellmembranet är uppbyggt av fosfolipider, kolesterol och proteiner. Ange fyra molekyler som kan passera fritt genom dessa fosfolipider. CELLEN OCH VÄVNADER 1. Cellmembranet är uppbyggt av fosfolipider, kolesterol och proteiner. Ange fyra molekyler som kan passera fritt genom dessa fosfolipider. (2 p) 2. Uppbyggnaden av ATP från ADP startar

Läs mer

RNA-syntes och Proteinsyntes

RNA-syntes och Proteinsyntes RNA-syntes och Proteinsyntes Jenny Flygare (jenny.flygare@ki.se) Genexpression - översikt 5 (p) A T G T C A G A G G A A T G A 3 (OH) T A C A G T C T C C T T A C T 3 (OH) 5 (p) VAD TRANSLATERAS DEN HÄR

Läs mer

Tentamen Läkarutbildningen T1:B höstterminen 2006 1

Tentamen Läkarutbildningen T1:B höstterminen 2006 1 Tentamen Läkarutbildningen T1:B höstterminen 2006 1 Maria Svensson, en 20-årig kvinna, söker på mottagningen då hon har behov av ett säkert preventivmedel. Maria har fast partner (Robin) sedan ett drygt

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Institutionen för biologisk grundutbildning. Tentamen i Molekylär cellbiologi 10 p Namn: _.. Personnummer:.

STOCKHOLMS UNIVERSITET. Institutionen för biologisk grundutbildning. Tentamen i Molekylär cellbiologi 10 p Namn: _.. Personnummer:. STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för biologisk grundutbildning Tentamen i Molekylär cellbiologi 10 p. 2002-04-24 Namn: _.. Personnummer:. Plats nr: Poäng: Skrivtiden är fem timmar. Tänk på att skriva

Läs mer

Tenta 1 Cellbiologi ht Grundbegrepp

Tenta 1 Cellbiologi ht Grundbegrepp Tenta 1 Cellbiologi ht 2015 Grundbegrepp 1. På bilden ser du hemoglobin. A. Beskriv de fyra strukturella nivåerna i hemoglobinmolekylen (1p). B. Märk ut en subenhet, en prostetisk grupp samt en sekundärstruktur

Läs mer

Anatomi-Fysiologi. Fundamentals of Anatomy and Physiology (8. uppl.), kap. 4: Dick Delbro. Vt-11

Anatomi-Fysiologi. Fundamentals of Anatomy and Physiology (8. uppl.), kap. 4: Dick Delbro. Vt-11 Anatomi-Fysiologi Fundamentals of Anatomy and Physiology (8. uppl.), kap. 4: The Tissue Level of Organization Dick Delbro Vt-11 4-1 Histologi är vävnadslära Kroppen består av ca. 200 olika celltyper. Olika

Läs mer

Tentamen i Medicinsk kemi för biomedicinare 2010:

Tentamen i Medicinsk kemi för biomedicinare 2010: Tentamen i Medicinsk kemi för biomedicinare 2010: 1. Beskriv den molekylära strukturen på det vi i dagligt tal kallar fett (1 p) 2. Hur bryts stärkelse ned i saliven och magen? Kan även cellulosa brytas

Läs mer

Fråga 1 (7 p) Beskriv hur energi i form av ATP utvinns ur glukos som en cell tar upp från blodet.

Fråga 1 (7 p) Beskriv hur energi i form av ATP utvinns ur glukos som en cell tar upp från blodet. 1 Fråga 1 (7 p) Beskriv hur energi i form av ATP utvinns ur glukos som en cell tar upp från blodet. Svar: 2 Fråga 2 (4 p) Vid tillgång på glukos, hur reglerar cellen att lagom mycket glukos bryts ner till

Läs mer

OBS! Under rubriken lärares namn på gröna omslaget ange istället skrivningsområde. Medicin A, Fysiologi med anatomi 15hp, del 2.

OBS! Under rubriken lärares namn på gröna omslaget ange istället skrivningsområde. Medicin A, Fysiologi med anatomi 15hp, del 2. Medicin A, Fysiologi med anatomi 15hp, del 2 Kurskod: MC1002 Kursansvarig: Gabriella Eliason Datum: 2014 01 17 Skrivtid:4 timmar Totalpoäng: 52 p Blodet och immunologi, 9 p Matspjälkningen, urinsystemet

Läs mer

Omtentamen NME Termin 1 vt-2014 11/8 2014 (totalpoäng 47 p)

Omtentamen NME Termin 1 vt-2014 11/8 2014 (totalpoäng 47 p) Omtentamen NME Termin 1 vt-2014 11/8 2014 (totalpoäng 47 p) Svar på fråga 1-4 läggs i separat mapp (20 p) 1. Gunnar åt julbord med god aptit men fick lite problem med halsbränna. Halsbränna orsakas av

Läs mer

Transkription och translation. DNA RNA Protein. Introduktion till biomedicin 2010-09-13. Jan-Olov Höög 1

Transkription och translation. DNA RNA Protein. Introduktion till biomedicin 2010-09-13. Jan-Olov Höög 1 Från DNA till protein, dvs den centrala dogmen DNA RNA Protein Biochemistry, kapitel 1 (delvis), kapitel 2 (ingående) samt kapitel 3 (delvis, kommer att behandlas mer) Transkription och translation Informationsflödet

Läs mer

Frågor om intermediärmetabolismen med svar till vissa frågor

Frågor om intermediärmetabolismen med svar till vissa frågor Institutionen för medicinsk biokemi och biofysik Biomedicinprogrammet Medicinsk biokemi 2011 Frågor om intermediärmetabolismen med svar till vissa frågor Bokhänvisning: Berg, Tymoczko & Stryer 6:e upplagan

Läs mer

Lipider. Biologisk Kemi, 7,5p KTH Vt 2011 Märit Karls. Bra länk om lipider

Lipider. Biologisk Kemi, 7,5p KTH Vt 2011 Märit Karls. Bra länk om lipider Lipider Biologisk Kemi, 7,5p KTH Vt 2011 Märit Karls Bra länk om lipider ?! Lipidfamiljen Def: Naturprodukter som är lösliga i opolära lösningsmedel, men olösliga i vatten Se fig. 24.1 s. 758 Ex. på lipider:

Läs mer

DEN MINSTA BYGGSTENEN CELLEN

DEN MINSTA BYGGSTENEN CELLEN DEN MINSTA BYGGSTENEN CELLEN MÅL MED DETTA AVSNITT När vi klara med denna lektion skall du kunna: Förklara funktion och utseende för följande delar i cellen: cellkärna, cellmembran, cellvägg, cellvätska

Läs mer

Anatomi -fysiologi. Anatomy & Physiology: Kap. 18 The endocrine system (s ) Dick Delbro. Vt-11

Anatomi -fysiologi. Anatomy & Physiology: Kap. 18 The endocrine system (s ) Dick Delbro. Vt-11 Anatomi -fysiologi Anatomy & Physiology: Kap. 18 The endocrine system (s. 603-649) Dick Delbro Vt-11 Homeostasbegreppet Homeostas (= lika tillstånd ) cellerna (och därmed vävnaderna och därmed organen)

Läs mer

MIKROANATOMI. Tunica mucosa (slemhinnan) består av: a. lamina epitelialis, b. lamina propria, och c. lamina muscularis mucosae.

MIKROANATOMI. Tunica mucosa (slemhinnan) består av: a. lamina epitelialis, b. lamina propria, och c. lamina muscularis mucosae. MIKROANATOMI Epitel (inkl sekretion) (1p) Vad menas med holokrin sekretion? Var i kroppen och i vilka körtlar förekommer denna typ av sekretion? Hela (gr. holo = hel) cellen fylls med sekret, cellen dör

Läs mer

5. Transkriptionell reglering OBS! Långsam omställning!

5. Transkriptionell reglering OBS! Långsam omställning! Reglering: 1. Allosterisk reglering Ex. feedbackinhibering en produkt i en reaktionssekvens inhiberar ett tidigare steg i samma sekvens 2. Olika isoformer i olika organ 3. Kovalent modifiering Ex. fosforylering

Läs mer

DFM1-TENTAMEN 11 02 22

DFM1-TENTAMEN 11 02 22 DFM1-TENTAMEN 11 02 22 Frågorna i tentamen är nivåindelade enligt kursplanens målmodell. Enligt målmodellen består kursens examination av följande nivåer: - enkel (till exempel känna till, identifiera

Läs mer

TENTAMEN Kandidatprogrammet i Biomedicin Anatomi 7,5 hp kl Plats: BMC B:10

TENTAMEN Kandidatprogrammet i Biomedicin Anatomi 7,5 hp kl Plats: BMC B:10 Namn:... Personnummer: Kod:... TENTAMEN Kandidatprogrammet i Biomedicin Anatomi 7,5 hp 2011-02-17 kl 08.00 13.00 Plats: BMC B:10 Skrivningen omfattar 23 frågor. Totalt ger skrivningen 90 poäng. Godkändgränsen

Läs mer

1. a) Markera polära och icke-polära delar i nedanstående molekyl. Vilken typ av ämne är det, och vad heter molekylen? (2p)

1. a) Markera polära och icke-polära delar i nedanstående molekyl. Vilken typ av ämne är det, och vad heter molekylen? (2p) Tentamen med svarsmallar Biokemi BI0968, 8:e jan 2009, 09 15-14 00. Max poäng = 100 p. Slutliga gränser: 3 = 50%; 4 = 70%; 5 = 82%. 1. a) Markera polära och icke-polära delar i nedanstående molekyl. Vilken

Läs mer

Innehåll. Cellfysiologi och mikrobiologi. Humana cellers storlekar. Cellmembranets uppbyggnad Ambulans- och akutsjukvård

Innehåll. Cellfysiologi och mikrobiologi. Humana cellers storlekar. Cellmembranets uppbyggnad Ambulans- och akutsjukvård Cellfysiologi och mikrobiologi Ambulans- och akutsjukvård 22 januari 2018 Annelie Augustinsson Innehåll Humana cellers utseende och utveckling Cellmembranet uppbyggnad, transporter, membranpotential och

Läs mer

Epitelvävnad. vnad. Fredrik Larsson. Delkurs 1 av block III påp

Epitelvävnad. vnad. Fredrik Larsson. Delkurs 1 av block III påp Delkurs 1 av block III påp Apotekarprogrammet Integrativ Biomedicin med Läkemedelsinriktning L Introduktionskurs 10p HT 2006 Vävnadslära Epitelvävnad vnad Fredrik Larsson Epitelvävnad vnad epite l subst.

Läs mer

DELKURS 1: OM112A Omtentamen II

DELKURS 1: OM112A Omtentamen II DELKURS 1: OM112A Omtentamen II 2014-02-15 Hälsa och samhälle Enheten för omvårdnad KOD: TENTAMEN Delkurs 1 Medicinsk vetenskap I Delkurs 1 OM112A Datum: 2014-02-15 Maxpoäng: DEL A + B + C + D + E + F

Läs mer

NUKLEINSYRORNAS UPPBYGGNAD: Två olika nukleinsyror: DNA deoxyribonukleinsyra RNA ribonukleinsyra

NUKLEINSYRORNAS UPPBYGGNAD: Två olika nukleinsyror: DNA deoxyribonukleinsyra RNA ribonukleinsyra NUKLEINSYRORNAS UPPBYGGNAD: Två olika nukleinsyror: DNA deoxyribonukleinsyra RNA ribonukleinsyra Monomererna som bygger upp nukleinsyrorna kallas NUKLEOTIDER. En nukleotid består av tre delar: en kvävebas

Läs mer

TENTAMEN I INTRODUKTION TILL BIOMEDICIN FREDAGEN DEN 9 OKTOBER 2009 kl Efternamn: Mappnr: Förnamn: Personnr:

TENTAMEN I INTRODUKTION TILL BIOMEDICIN FREDAGEN DEN 9 OKTOBER 2009 kl Efternamn: Mappnr: Förnamn: Personnr: Karolinska Institutet Biomedicinprogrammet TENTAMEN I INTRODUKTION TILL BIOMEDICIN FREDAGEN DEN 9 OKTOBER 2009 kl. 13.15-16.45 Efternamn: Mappnr: Förnamn: Personnr: Poäng del 1: Poäng del 2: Totalpoäng:

Läs mer

Tentamen i Cellbiologi med Biokemi

Tentamen i Cellbiologi med Biokemi Del 1, Del 2, Totalt Tentamen i Cellbiologi med Biokemi 4 juni 2010 CMB 22,5 hsp Biomedicinarprogrammet U / G / VG Märk alla papper med din tentamenskod. Extrablad ska dessutom märkas med datum, CMB och

Läs mer

Medicin A, Medicinsk temakurs 2, 30 högskolepoäng Tema Nutrition/Metabolism/Elimination

Medicin A, Medicinsk temakurs 2, 30 högskolepoäng Tema Nutrition/Metabolism/Elimination Medicin A, Medicinsk temakurs 2, 30 högskolepoäng Tema Nutrition/Metabolism/Elimination Skriftlig tentamen 13 april 2012 OBS!!! Varje föreläsares svar ska läggas i separat lila omslag Tentamen NME T2 (datum:

Läs mer

Från DNA till protein, dvs den centrala dogmen

Från DNA till protein, dvs den centrala dogmen Från DNA till protein, dvs den centrala dogmen DNA RNA Protein Biochemistry, kapitel 1 5 samt kapitel 29 31. Kapitel 2 5 samt 29 31 berörs även i kommande föreläsningar. Transkription och translation Informationsflödet

Läs mer

Från DNA till protein, dvs den centrala dogmen

Från DNA till protein, dvs den centrala dogmen Från DNA till protein, dvs den centrala dogmen DNA RNA Protein Biochemistry, kapitel 1 5 samt kapitel 29 31. Kapitel 2 5 samt 29 31 berörs även i kommande föreläsningar. ph, kapitel 1, gås igenom i separata

Läs mer

Anatomi-Fysiologi. Fundamentals of Anatomy and Physiology, kap. 24 (s ): Dick Delbro. Vt-11

Anatomi-Fysiologi. Fundamentals of Anatomy and Physiology, kap. 24 (s ): Dick Delbro. Vt-11 Anatomi-Fysiologi Fundamentals of Anatomy and Physiology, kap. 24 (s. 874-928): The Digestive System Dick Delbro Vt-11 Läs själva om mag-tarmkanalens (GI-kanalens) funktioner (s. 875-876) Sammanfattning

Läs mer

Sluttentamen Biokemi BI1032, 14:e januari 2010, Max = 100 p. Preliminära gränser: 3 = 55p; 4 = 70p; 5 = 85p.

Sluttentamen Biokemi BI1032, 14:e januari 2010, Max = 100 p. Preliminära gränser: 3 = 55p; 4 = 70p; 5 = 85p. Sluttentamen Biokemi BI1032, 14:e januari 2010, 09 15-15 00 Max = 100 p. Preliminära gränser: 3 = 55p; 4 = 70p; 5 = 85p. 1. a) Vilka är de 6 vanligaste grundämnena (atomslagen) i levande organismer? (1.5p)

Läs mer

TENTAMEN I MEDICINSK BIOKEMI (10 hp)

TENTAMEN I MEDICINSK BIOKEMI (10 hp) KAROLINSKA INSTITUTET Biomedicinprogrammet (kandidat) TENTAMEN I MEDICINSK BIOKEMI (10 hp) MÅNDAGEN DEN 2 MARS 2009, 9.00-14.00. OBS! Texta tydligt! Efternamn:... Mappnr:... Förnamn:... Personnr:... Resultatsammanställning:

Läs mer

Tentamen Medicin A, Fysiologi med anatomi och immunologi 15 hp Kurskod: MC1032

Tentamen Medicin A, Fysiologi med anatomi och immunologi 15 hp Kurskod: MC1032 Tentamen Medicin A, Fysiologi med anatomi och immunologi 15 hp Kurskod: MC1032 Kursansvarig: Gabriella Eliason Datum: 2013-01-18 Skrivtid: 240 min Totalpoäng: 101,5p Cellen, Metabolismen, Histologi och

Läs mer

TENTAMEN HOMEOSTAS, Läk 537 T3 2 0 0 7 0 2 1 5

TENTAMEN HOMEOSTAS, Läk 537 T3 2 0 0 7 0 2 1 5 TENTAMEN HOMEOSTAS, Läk 537 T3 2 0 0 7 0 2 1 5 Namn: Personnr: - texta Max: 80 poäng KOD: Gk: 48 poäng Skrivtid: 13-18 : Läs detta först: 1. Ta det lugnt! 2. Mobiltelefoner, väskor och ytterkläder skall

Läs mer

Energiomsättning. ATP utgör den omedelbara energikällan ATP+H 2 0 ADP+Pi+energi ATP. Energi Muskelarbete Jontransport Uppbyggnad

Energiomsättning. ATP utgör den omedelbara energikällan ATP+H 2 0 ADP+Pi+energi ATP. Energi Muskelarbete Jontransport Uppbyggnad Energiomsättning ATP utgör den omedelbara energikällan ATP+H 2 0 ADP+Pi+energi Energiprocesser Förbränning Spjälkning ATP ADP+Pi Energi Muskelarbete Jontransport Uppbyggnad Nedbrytning av ATP och PCr Alaktacida

Läs mer

KOMMENTARER TILL KAPITEL 7 OCH 8. Den centrala dogmen är gemensam för eukaryoter och prokaryoter.

KOMMENTARER TILL KAPITEL 7 OCH 8. Den centrala dogmen är gemensam för eukaryoter och prokaryoter. 1 KOMMENTARER TILL KAPITEL 7 OCH 8 Den centrala dogmen är gemensam för eukaryoter och prokaryoter. DNA transkriberas till RNA som i sin tur translateras till proteiner. Genetiska skillnader mellan prokaryoter

Läs mer

Integrerad signaltransduktion

Integrerad signaltransduktion Integrerad signaltransduktion Table of Contents Intercellulär kommunikation... 1 Intracellulär kommunikation... 2 Signaltransduktion... 2 Typer av aktiveringar... 2 Kinaser/fosfataser... 2 GTP/GDP cykel...

Läs mer

Cellbiologi. Cellens delar (organeller)

Cellbiologi. Cellens delar (organeller) Cellbiologi Cellens delar (organeller) Olika typer av celler Eukaryota celler (djur-, växt, svampceller) Prokaryota celler (bakterier) Eukaryota celler - med cellkärna Prokaryota celler utan cellkärna

Läs mer

BIOLOGI. Vår fantastiska kropp

BIOLOGI. Vår fantastiska kropp BIOLOGI Vår fantastiska kropp 6.1 Celler i samarbete Allt liv är uppbyggt av celler. Vissa organismer består av en enda cell, andra av flera miljarder celler. Människokroppen består av tiotusentals miljarder

Läs mer

Cellbiologi. Cellens delar (organeller)

Cellbiologi. Cellens delar (organeller) Cellbiologi Cellens delar (organeller) Olika typer av celler Eukaryota celler (med cellkärna) Prokaryota celler (utan cellkärna) Eukaryota celler - med cellkärna Prokaryota celelr utan cellkärna Djurcellen

Läs mer

Ladokkod: Tentamen ges för: Gsjuk15v. Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 15-04 -29 Tid:

Ladokkod: Tentamen ges för: Gsjuk15v. Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 15-04 -29 Tid: Humanbiologi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tenta A Gsjuk15v 15 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 15-04 -29 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA

MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA Läs mer: http://www.1177.se/skane/tema/kroppen/matsmaltning-ochurinvagar/matsmaltningsorganen/?ar=true http://www.slv.se/grupp1/mat-ochnaring/kostrad/

Läs mer

Rekommendationer för inläsning av läroboken Erlanson-Albertsson C och Gullberg U: Cellbiologi, Studentlitteratur 2007

Rekommendationer för inläsning av läroboken Erlanson-Albertsson C och Gullberg U: Cellbiologi, Studentlitteratur 2007 Välkommen! Målen med kursen Biovetenskap och teknik, 7,5 hp, bland annat är att Du skall förvärva kunskap om eukaryota cellers struktur, funktion och hur celler påverkas av sin omgivning. Kursen är upplagd

Läs mer