Att skapa ett samtal om hur en sund och bra frukost kan se ut!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att skapa ett samtal om hur en sund och bra frukost kan se ut!"

Transkript

1 - 1 - Att skapa ett samtal om hur en sund och bra frukost kan se ut! Ett samtal som handlar om en bra frukost kan man göra varsomhelst. - Med umgängeskretsen och andra närstående. - Med främlingar - När man inviterar folk till Wellnessklubben - Med gäster som redan finns på Wellnessklubben - När Du gör Wellness analyser - Genom att ringa passiva kunder och inaktiva distributörer - På alla andra möten - Ringa referenser - När Du pratar om affärsmöjligheten Exempel på hur kan Du styra upp en konversation. 1. Hos tandläkaren, det är dags för kontroll och ni har inte sett varandra på ett år. - Tandläkaren: Hej Leon, trevligt att se Dig, Du ser så fräsch ut, bara yngre och yngre för varje år! - Leon: Inte så konstigt. Tillåt mig att fråga vad brukar Du äta till frukost? 2. På ett föräldramöte. - Leon: Emily, hur är det? Jag måste bara berätta att jag planerar att öppna en Wellnessklubb här i grannskapet snart. - Emily: Det låter ju bra, men vad är det egentligen? - Leon: Det kommer jag att förklara, men berätta bara först för mig vad Du normalt äter till frukost? 3. Återigen på ett föräldramöte. - Julia röker. - Leon: Julia, är Du en storrökare? - Julia: Ungefär ett paket per dag. - Leon: Du skojar?! Hur länge har Du gjort det? - Julia: Det är nog 7 år ungefär. - Leon: Jag har också rökt, men jag slutade i samband med att jag la om mina matvanor. Förresten, kan Du berätta för mig vad Du normalt brukar äta till frukost? 4. När man träffar någon i hissen. - Leon: Hej David, när skall vi ta tag i det där med att gå ner i vikt? - David: Inga dieter fungerar aldrig för mig. Jag äter med ögonen och allt som ser gott ut stoppar jag in i munnen. - Leon: Det är inte Dina ögon som styr Dig. Låt mig få förklara. Vad äter Du normalt till frukost. 5. Inbjudan till Wellenssklubb. - Leon: Hej, mitt namn är Leon. Vi öppnar en Wellnessklubb här i närheten och jag skulle vilja bjuda in Dig så att Du kan se vad vi sysslar med. - Det låter väl bra, men vad handlar det om egentligen? - Leon: Låt mig förklara, men berätta först för mig vad Du normalt äter till frukost.

2 Inbjudan till Wellnessklubb 2. - Leon: Hej, mitt namn är Leon. Vi öppnar en Wellnessklubb här i närheten och jag skulle vilja bjuda in Dig så att Du kan se vad vi sysslar med. - Nej tack jag är inte intresserad. - Leon: Inga problem, men skulle Du bara kunna svara på en fråga bara för vår statistiks skull? Vad äter Du normalt till frukost? 7. Inbjudan till Wellnessklubb 3. - Leon får tillbaka en ofullständigt ifylld enkät om vår Wellnessklubb. - Tack för hjälpen. Oj, jag ser att Du inte fyllt i allt på enkäten, innebär det att Du inte är intresserad av god näring och hälsa eller att vara med på vår klubb? Leon: Inga problem, men skulle Du bara kunna svara på en fråga bara för vår statistiks skull? Vad äter Du normalt till frukost? 8. Inbjudan till Wellnessklubb 4 - Leon får tillbaka en fullständigt ifylld enkät men med negativa svar. - Leon: Tack för Dina svar, jag ser att Du inte alls är intresserad av vår Wellnessklubb. Det är helt ok för mig, men jag skulle gärna vilja ställa en fråga till dig. Detta är bara för vår statistik. Vad brukar Du normalt äta till frukost? 9. Pratar med grannen som man inte sett på ett tag. - Grannen: Hej Leon, hur är det? Håller Du fortfarande på med det där Herbalife, är det fortfarande igång? - Leon: Precis så är det, vi kör på så det ryker. Har Du inte hört talas om vårt nya frukost program? - Grannen: Nej? - Leon: Du skämtar, låt mig genast förklara, vad äter Du normalt till frukost? 10. När man talar med någon som tidigare varit kund. - Pulver och piller är sååå omodernt, helt ute nu alltså. Jag har precis gått igång på en ny diet som gjort att jag tappat 3kg förra månaden. - Leon: Det låter intressant. Kan Du berätta för mig vad Du normalt äter till frukost? 11. När man pratar med någon som har en väldigt negativ attityd. - Jag står inte ut med Dina piller och pulver, det står mig upp i halsen, jag har fått nog av allt sånt! - Leon: Jag håller med Dig till 100%, jag är själv väldigt misstänksam mot piller och pulver. Men snälla, berätta för mig vad Du normalt äter till frukost! 12. En chans konversation, rakt ut i ingenting. - Herbalife? Aldrig!! - Leon: Jag förstår. Kan jag bara få ställa en enkel fråga till dig? Vad äter Du normalt till frukost? 13. I en affär med tre unga expediter bakom disken. - Leon: Hallå där, vi öppnar en Wellnessklubb här i närheten och skulle vilja invitera er att komma dit så att ni kan lära er att äta rätt. - Jaha, det låter ju lite intressant, men vad innebär det? - Leon: Låt mig förklara. Var äter ni normalt frukost, hemma eller på jobbet? -. - Leon: Och vad brukar frukosten normalt bestå av?

3 På lekplatsen, pratar med ett av barnens pappa som råkar vara arbetssökande. - Leon: Oj vilken tillfällighet, vi söker just nu flera nya medarbetare. - Jaha, och vad är det för typ av jobb? - Leon: Låt mig förklara, vi arbetar med kost och näring och här är ett exempel på vad vi gör. Kan Du berätta för mig vad Du normalt äter till frukost? 15. Vid skolavslutningsfesten. - Konverserar med ett av barnens mamma som är överviktig och äter en kaka. Hon lägger ner stor omsorg i valet av kaka. - Leon: Den ser god ut (kakan). - Ja, den kan jag verkligen rekommendera. - Leon: Ja det är nog en säker väg att gå upp i vikt, ha ha.. - Ahh, jag har inget att förlora. Oavsett vilken diet jag provat så fungerar det inte på mig. - Leon: Jag håller med, att följa en diet är inte så enkelt. Vad äter Du normalt till frukos? 16. Att ringa till en inaktiv kund eller distributör. - Leon: Hej Tanja, detta är Leon (med Herbalife). - Tanja:. - Leon: Jag ringer för att berätta att vårt företag precis har lanserat ett helt NYTT program med hälsosam frukost. - Tanja: Ok det låter spännande, men vad är det egentligen för något? - Låt mig förklara. Vad äter Du normalt till frukost? Nyckel ord och frågor för att få igång en konversation. (följ manus och ta inte bort några frågor) - Berätta vad Du normalt äter till frukost? - Vad dricker Du på morgonen? - Vad händer sedan? - Känner Du Dig hungrig och trött eller hängig framåt elva tiden? - Känns det som om en kopp kaffe med lite tilltugg skulle passa då? - Vad dricker Du under dagen? - Vad äter Du till lunch? - Känner Du Dig trött och hängig efter lunch? - Sedan behöver Du en kopp kaffe igen, eller hur? - Vad äter innan middagen? Vad äter Du för snacks mellan målen? - Vad äter Du till middag? - Händer det att Du efter en god middag fortfarande är sugen på något? Din aptit är liksom utom kontroll och Du äter allt som kommer i Din väg? - Känner Du Dig trött och hängig någon gång under dagen? Någon speciell tid? - Har Du vanligtvis huvudvärk någon gång under dagen? - Fungerar magen som den ska? - Sover Du bra om nätterna? - Hur länge har Du burit på din övervikt? (Om där är någon). - Vad äter Din man och Dina barn till frukost? - Vad äter barn och man under dagen? Vad dricker dom? Hur mår dom?

4 - 4 - Att observera! Målet med dessa frågor är att kartlägga och få en klarhet i personens kostvanor samt hur och vad man dricker under dagen. Du behöver få fram deras typiska frukost och eventuella kostrelaterade problem och hur de mår i största allmänhet för att kunna göra dom till Dina kunder. Använd frågorna för att få dem att känna igen sig själva. Ja, det är exakt vad som händer med mig. Om situationen inte tillåter en fortsättning av konversationen enligt nedanstående, så boka en ny träff för att fortsätta i en bekvämare miljö. Till exempel: 1. Invitera till Wellnessklubben. Vet Du vad Jane, många av de problem Du beskriver för mig är relaterade till Din frukost. När äter Du normalt frukost? - Runt Perfekt! Ät då ingen frukost hemma imorgon utan kom över till vår klubb istället. Jag kommer att informera Dig om god näring och bjuda Dig på en frukost som innehåller allt jag pratar om. Som sagt, jag bjuder och Du är välkommen i morgon klockan Jag väntar på Dig, men ge mig gärna Ditt telefonnummer om något skulle hända. Och här är mitt kort. 2. Invitera hem till Dig. (om ni är grannar). (Detta möte kan ske när som under dagen) Vet Du vad Jane, många av de problem Du beskriver för mig är relaterade till Din frukost. När äter Du normalt frukost? - Runt Perfekt! Ät ingen frukost hemma imorgon utan kom över till mig istället. Jag kommer att informerar Dig om god näring och bjuda Dig på en frukost som innehåller allt jag pratar om. Som sagt, jag bjuder och Du är välkommen i morgon klockan Jag väntar på Dig, men ge mig gärna Ditt telefonnummer om något skulle hända. Och här är mitt kort. 3. Boka ett möte hemma hos kunden eller på hennes kontor tex. Vet Du vad Jane, många av de problem Du beskriver för mig är relaterade till Din frukost. Bor Du långt härifrån? Jane:.. Bra, jag kommer gärna över på en tid som passar Dig och informerar Dig om god näring och bjuder Dig på en frukost som innehåller allt jag pratar om. Som sagt, jag bjuder på frukost hemma hos Dig. Jane, föredrar Du att vi träffar före eller efter lunch? Vilken tid passar Dig? Ok, i morgon klockan Frukost klockan känns som en perfekt idé, ha ha. Jag kommer,men ge mig gärna Ditt telefonnummer om något skulle hända. Och här är mitt kort. Så här lägger man upp ett typiskt möte med information om en sund frukost. Det är samma upplägg oavsett var man genomför mötet. Allmänna rekommendationer: Bjud på Aloedryck, Örtdryck och Proteinshake under mötet. Om mötet är på kvällen så gör örtdrycken svag. Se till att Du alltid har tillgång till en riktig mixer så att Du alltid kan bjuda på riktigt goda shaker. Invitera alla familjemedlemmar eller kollegor till att vara med i samtalet och till att prova produkterna. Låt alla få en chans att ställa frågor och smaka produkterna. Var noga med att själv också smaka. Skriv ner all information om deras kost och matvanor eller ovanor. För att illustrera ditt budskap så använd informationsbladet med kurvorna för tre olika typer av frukost. (OBS! använd det i färg och låt kunden behålla bladet).

5 - 5 - Mötets upplägg: Börja med att bjuda Aloedryck till alla och tala om Aloen. Under tiden som ni dricker Aloe frågar Du frågorna från sidan 3. (Om Du redan frågat dessa frågor när ni bokade mötet så fråga en gång till). Skriv ner alla svar för att använda senare. Servera nu Örtdryck och berätta om hur Themojetics fungerar i kroppen. Under tiden som ni dricker Örtdryck så säger Du så här: o Efter det ni berättat för mig så är det ganska enkelt att förstå vad som sker i era kroppar. Detta är näst intill standard här i landet: När man börjar dagen med kolhydrater så startar man direkt en ond cirkel som inte är så lätt att ta sig ur. Detta styr och förklarar många av era kost och hälsoproblem under dagen. Om man hoppar över frukosten så startar man direkt en ond cirkel som inte är så lätt att ta sig ur. Detta styr och förklarar många av era kost och hälsoproblem under dagen. Ni skall veta att man nyligen upptäckt ett klart samband mellan dålig frukost och många hälsoproblem. Som ni säkert vet så är kroppen uppbyggd av över 100 trillioner celler vilka alla behöver 114 olika näringsämnen under dagen. Det som Du åt i går innehöll två grupper av viktiga ämnen. Den första gruppen används för att ge energi ( protein, fett och kolhydrater) och den andra gruppen innehåller byggnadsmaterial (aminosyror, vitaminer, mineraler, micronäring mm) Du gjorde av med energi igår när Du var vaken och kroppen förbrukade byggnadsmaterialet i natt när Du sov, för att reparera och återuppbygga sig själv. Dessutom har Din kropp förbrukat minst 1 liter vatten under natten genom Din utandning, svettning och morgonbesöket på toaletten. Så Din kropp vaknar upp helt tom på allt viktigt på morgonen och alla Dina 100 trillioner celler ber till Dig för att återställa balansen. Snälla ge mig tillbaka all näring och allt vatten DU förbrukat under de senaste 24 timmarna. Det är inte säkert att Du känner Dig varken hungrig eller törstig just då, men då kommer suget garanterat efter ett tag. Vad händer när man äter en dålig frukost? Och nu kan vi då titta på vad Du brukar ge Din kropp på morgonen: En bit rostat bröd med marmelad tillsammans med kaffe som Du lagt socker i. Detta är enkla kolhydrater och när matsmältningen tar hand om det så blir det omvandlat till enbart socker. Din kropp vaknar upp på morgonen och skriker efter god näring och vatten, men Du ger den socker istället. Genom att öka blodsockernivån så tvingar Du Din bukspottkörtel att överproducera insulin. Insulin tar bort det extra sockret i blodet och omvandlar det till fett. Som ett resultat av detta sjunker givetvis blodsockernivån genast och ofta under den nivå Du hade när Du vaknade. Nu kommer hungerskänslan och Du känner Dig svag eftersom Din hjärna saknar sockret. Det finns alltså en ganska enkel förklaring till suget.

6 - 6 - För att komma över hungerskänslan behöver Du återigen enkla kolhydrater, (choklad, sötat kaffe, smörgås/baguette, sötsaker, kaka, saft, juice mm.) som återigen ger Dig en känsla av mättnad, välbehag och energi. Men nu höjer Du din blodsockernivå långt över det normala igen och varje sockerinjektion startar upp en ny insulin topp. Denna onda cirkel repeterar sig själv flera gånger per dag och Du skapar ett onyttigt beroende av kolhydrater. Överskottet av kolhydrater innebär att bukspottkörteln hela tiden får jobba för hårt. Detta är ett av de vanligaste skälen till att man utvecklar diabetes. Dessutom skadar en för hög blodsockernivå även blodomloppet. Och slutligen, allt socker omvandlas varje gång till extra kroppsfett! Vad händer när man hoppar över frukosten? Och nu kan vi då titta på vad Du brukar ge Din kropp på morgonen: Svaret är INGENTING! Som resultat av detta faller blodsockerhalten ner till en låg nivå. Detta gör att Du känner Dig hungrig. För att komma över hungerskänslan äter Du enkla kolhydrater, (choklad, sötat kaffe, smörgås / baguette, sötsaker, Vad är då en sund och bra frukost? Exemplen ovan är de vanligaste orsakerna till övervikt, högt blodtryck och diabetes. Och allt startar med en dålig frukost. Nu vill Du/ni förmodligen veta vad en bra frukost skall bestå av, eller hur? Frukosten skall ta hand om följande fyra grund behov: 1. Återskapa den energi Du förbrukat under de senaste 24 timmarna. 2. Återskapa det byggnadsmaterial som Din kropp förbrukat medan Du sov. 3. Återfylla vätskebalansen med vatten. 4. Se till att Din blodsockernivå är normal och därmed avlasta Din bukspottkörtel. - Och var kan man då få tag i en så komplett frukost? (om frågan inte ställs så tala med Dig själv, Visst vill ni veta var man kan få tag på en frukost som täcker alla fyra behoven? )

7 - 7 - Den finns här hos mig!! Vårt företag har utvecklat ett helt nytt program som är just en god frukost. Den är inte bara snabb och enkel att tillaga den är dessutom god och en lösning på många av de problem vi talat om tidigare. Frukostprogrammet innehåller: 1. Ger kroppen alla viktiga näringsämnen och vatten. 2. Ger kroppen energi från protein och inte från kolhydrater. 3. Ökar eller sänker inte blodsockernivån. Dessutom hjälper programmet till med att: - Rensa ut slagg och annat skräp från mage och tarm paket. - Ökar förmågan att ta upp näringsämnen. - Underhåller vätskebalansen i kroppen under dagen. Vårt nya program består av två delar. 1. En trerätters frukost bestående av: a. Aloe dryck b. Örtdryck c. Formula 1 proteinshake 2. Örtdryck som smaksatt vatten, 1,5 liter att dricka under dagen. Grundprogram för en god frukost! På morgonen Under dagen Nu är det dags att servera shake till alla. Berätta om shaken och vilka resultat Du själv har fått med hjälp av den. Berätta även lämpliga erfarenheter från Dina kunder och/eller kollegor. Avsluta affären!!! Om någon person inte tycker sig ha pengar till hela programmet så erbjud: - Formula 1 och Örtdryck - Invitera till Din Wellnessklubb - Invitera till en affärspresentation Ge varje kund ett exemplar av fyrfärgsbladet med bilderna på de 3 olika frukostsituationerna. Efter bara någon dag då kunden börjat få lite resultat så ge honom/henne 5-10 papper till så att han/hon kan berätta för vänner och bekanta om den nya goda och nyttiga frukosten.

8 - 8 - Att sälja sunda frukostar eller medlemsskap i Din Wellnessklubb. I Sverige har vi svårt att få sälja shaken blandad och klar över disk. Vi måste först få våra kunder att bli medlemmar i vår Wellnessklubb. Därefter är det ok att sälja abonnemang eller klippkort på shaker och annat. Så min slutsats är att det bästa Du kan göra är att bjuda på ett medlemskap som ger 3-5 fria frukostar och därefter sälja frukostprogram till medlemen. Givetvis går det även bra att sälja frukostprogram direkt, utan att först bjuda på 3-4 dagar. Ring alla gamla kunder och distributörer, vid homeparty avsluta med lite reklam för vårt NYA frukostprogram, ta alla tillfällen iakt. Visst kommer Du att få höra: - Jag behöver inte gå ner i vikt! - Jag vill inte använda Herbalife! - Jag har provat massor av dieter och dom fungerar aldrig för mig! - Jag har precis börjat med XX diet/kur! - Jag tror inte på pulver och piller! - Jag har inga pengar! - Mm. Mm. Mm. Alla dessa invändningar blir helt meningslösa så snart Du avslutar argumenteringen med en enda magisk fråga! OK, OCH VAD ÄTER DU NORMALT TILL FRUKOST? Realistiska mål för en Supervisor! - Skapa en kundbas på 50 kunder enligt ovanstående modell och traditionellt. - Var med på minst en affärspresentation i veckan. - Av 50 kunder kommer att bli intresserade av businessen och vara med på en affärspresentation. - Av dessa kommer 7-8 att bli distributörer och 2 blir Supervisors. - Glöm inte att ersätta de kunder som blir distributörer eller de som slutar så att Du hela tiden har 50 kunder i Din kundbas. På detta sätt blir både kundförsäljning och rekrytering en och samma process. Rekryteringen blir lönsam och Du inviterar folk som redan använder produkterna till affärspresentationerna. Dom är redan klara för att göra reklam för god näring och god frukost till andra. Oavsett vilka metoder Du använder för att hitta kunder och distributörsprospekt så kan Du addera frukostkonceptet. Detta är enkelt och kontaktskapande i sig själv. Invitera till Wellnessklubben, affärspresentationerna, hemma hos dom eller Dig, det spelar ingen roll så länge Du förmedlar budskapet på rätt sätt. Det är viktigt att Du alltid har 3-4 gäster med Dig varje vecka till affärspresentationerna och glöm inte att ta med startpaket/ibp. Om Du skall få denna plan att fungera så behöver Du avsätta 3-5 timmar per dag för att skapa namn att jobba med. Gör olika aktiviteter som Du hör om på våra STS. Genomför sedan 2-4 presentationstillfällen per vecka, dels för Dig själv, men även tillsammans med Dina nya distributörer så att Du hjälper dom att få igång sin kundbas. Ett tips för att Du skall ha tillräckligt med tid att genomföra denna plan är att Du jobbar lokalt i Ditt eget närområde.

Pass 3 av7: Fortsättning produktkunskap och vilka produkter som passar för vem. 2013-05-14

Pass 3 av7: Fortsättning produktkunskap och vilka produkter som passar för vem. 2013-05-14 Välkommen! Ta fram papper och penna, stäng dörrar, TV och annat som kan störa, det blir mycket information på kort tid. -18år i Sverige - 33 år världen och detta är bara början! 1 Utbildningenär fördelad

Läs mer

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början:

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Ta hand om blivande kunder i sex steg (Peter Dahl) Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Det viktiga är att Du avhandlar nedanstående 6 punkter som skall avhandlas MED DINA EGNA ORD, inte

Läs mer

Hälsotest. Namn: E-mail: Telefon: Datum: www.inspirilla.com / www.nillaskitchen.com

Hälsotest. Namn: E-mail: Telefon: Datum: www.inspirilla.com / www.nillaskitchen.com 1 Hälsotest Namn: E-mail: Telefon: Datum: 2 Bakgrundsdata 1 Kön q Man q Kvinna 2 Hur gammal är du? q 56 år eller äldre q 46 55 år q 36 45 år q 26 35 år q 25 år eller yngre 3a Vilket är Ditt civilstånd?

Läs mer

Nu lanseras ShapeWorks. AIMG - Oberoende Distributör för Shape Works

Nu lanseras ShapeWorks. AIMG - Oberoende Distributör för Shape Works Nu lanseras ShapeWorks Dagordning Fetma Övervikt Fetma Övervikt ShapeWorks filosofi ShapeWorks system ShapeWorks process Affärstips Övervikt Fetma Övervikt Fetma Fetman ökar I de flesta EU-länder är mer

Läs mer

Pass 4 av 7 Kundrelationer mm. Du behöver: Anteckningsmaterial Din manual. Utskrift av bilderna till detta pass. wctele1av6 2013-05-21

Pass 4 av 7 Kundrelationer mm. Du behöver: Anteckningsmaterial Din manual. Utskrift av bilderna till detta pass. wctele1av6 2013-05-21 Välkommen! Ta fram papper och penna, stäng dörrar, TV och annat som kan störa, det blir mycket information på kort tid. -18år i Sverige - 33 år i världen och detta är bara början! 1 Utbildningen är fördelad

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och MONSTRET AV: Freja Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och gick på skolan Röda hornet. Felicia

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT 1. Manus: Dagens bildspel handlar om kroppen och mat och dryck. Man brukar säga mätt och glad vilket stämmer ganska bra är vi mätta och otörstiga blir

Läs mer

TÖI ROLLSPEL B - 016 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning

TÖI ROLLSPEL B - 016 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning TÖI ROLLSPEL B - 016 Sidan 1 av 6 Sjukvårdstolkning Ordlista invandrarbyrå tolkförmedling blodsockervärden glukosuri sockersjuka/diabetes endokrinologen kramper i vaderna ärftligt senkomplikationer symtom

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Tema: 24-timmarsdygnet

Tema: 24-timmarsdygnet Tema: Om våra barn mår bra, rör på sig, har goda mat- och sömnvanor, har de goda förutsättningar att utvecklas på ett positivt sätt och trivas med sig själva. Chansen är även stor att de fortsätter ha

Läs mer

Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV

Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV Fysisk hälsa Den fysiska hälsan är hur våra kroppar mår Den fysiska hälsan är till exempel sjukdom Fysisk hälsa kan även vara kosten vi får i oss. Kosten har en stor inverkan

Läs mer

En arbetsbok om. Kost. Ett kursmaterial i serien Ett självständigt liv (ESL). ESL- kost är ett tillägg till manualen.

En arbetsbok om. Kost. Ett kursmaterial i serien Ett självständigt liv (ESL). ESL- kost är ett tillägg till manualen. En arbetsbok om Kost Ett kursmaterial i serien Ett självständigt liv (ESL). ESL- kost är ett tillägg till manualen Steg för Steg ESL 2019 Författare: Sophia Elgemark, Maja Svensson och Dag Andersson Inledning

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ)

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) namn:... klass:... ålder:... familj:... mina intressen:... mina favoriträtter:... dagens datum:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) JA NEJ tycker om att vara tillsammans med andra tycker

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation 4. Samla energi för bättre prestation Det är samspelet mellan träning, vila, mat och dryck som gör att du får tillräcklig energi för att prestera bättre. Glömmer du något av detta kan du aldrig prestera

Läs mer

GRAVIDITET OCH DIABETES

GRAVIDITET OCH DIABETES GRAVIDITET OCH DIABETES Vad är diabetes? Diabetes påverkar kroppens sätt att omvandla mat till energi. När du äter spjälkas maten till bl a glukos som är ett slags socker. Det är "bränslet" som din kropp

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

PATIENTINFORMATION. Till dig som får behandling med Glucobay

PATIENTINFORMATION. Till dig som får behandling med Glucobay PATIENTINFORMATION Till dig som får behandling med Glucobay Innehållsförteckning Vad är diabetes 3 Vad är insulin 3 Varför får man diabetes 3 Vad är kolhydrater 4 Hur tas kolhydraterna upp i tarmen 6 Hur

Läs mer

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn KOST och KROPP Namn För att en bil skall kunna köra behöver den energi. Denna energi får bilen från bensinen. Skulle bensinen ta slut så stannar bilen till dess att man tankar igen. Likadant är det med

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

Ladda för fotboll i Södertälje FK

Ladda för fotboll i Södertälje FK Ladda för fotboll i Södertälje FK Guiden till hur DU ökar din prestationsförmåga genom att ge kroppen rätt energi - 1 - Innehåll Inledning sid 2 Frukost - det viktiga målet sid 3 Vilken frukosttyp är du?

Läs mer

Uppföljningsformulär 2 och 5 år efter överviktsoperation

Uppföljningsformulär 2 och 5 år efter överviktsoperation Uppföljningsformulär 2 och 5 år efter överviktsoperation Svar skickas till: Överviktsenheten Kirurgkliniken Västmanlandssjukhus 721 89 Västerås Till patienten! För några år sedan genomgick du en överviktsoperation.

Läs mer

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du:

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du: Visst vill vi vara friska och hålla trivselvikten, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsa Viktklubb får du den inspiration och motivation du behöver för

Läs mer

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA

FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA FRUKT OCH GRÖNSAKSVECKA Till dig som arbetar i skolan med barn i årskurs F-5! Här kommer tips och idéer för en hälsovecka med frukt och grönsaker i skolan. Syftet är att stimulera barn till att äta tillräckligt

Läs mer

En samling övningar för att komma igång med samtal

En samling övningar för att komma igång med samtal En samling övningar för att komma igång med samtal Sammanställda av Karin Sjögren, Göteborg, 2010 Övning 1 Spegling - Enkel: säga samma sak tillbaka 2 personer en berättar och en speglar - Jag har en röd

Läs mer

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2014 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2014 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Text 1 Angelica, om vi vill

Läs mer

Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa

Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa Hälsorådgivaren - Bättre hälsa genom nya val Disclaimer De råd och tips som finns i denna publikation är till för att användas under eget ansvar. Om du idag har

Läs mer

Lär dig hitta det dolda sockret!

Lär dig hitta det dolda sockret! Lär dig hitta det dolda sockret! Förr i tiden när man kokade sylt och saft hemma visste man hur mycket socker man använde. Idag köper de flesta all mat färdig i affären och därför är det svårt att veta

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL

UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL UGGLEPOSTEN 2011:1 ANSVARIG UTGIVARE: DANIEL GAUSEL Uggleposten Exklusivt 2* intervju i detta nummer År: 2011 Nummer: 1 I det här numret: I detta nummer hedrar vi vår kära Barbro Ljungholm som snart går

Läs mer

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.!

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.! Dag 1 Det är en varm och solig fredag över potatis land. Moa potatisson äter glass på sin balkong i rad huset. hennes mamma är i London. Moa har sommarlov. Moa ska ha födelsedagskalas på söndag hon har

Läs mer

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du:

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du: Visst vill vi vara friska och hålla trivselvikten, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsa Viktklubb får du den inspiration och motivation du behöver för

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Hälsa, mat och rörelse för våra små. Material till stöd för personal vid samtal med föräldrar till barn i förskolan.

Hälsa, mat och rörelse för våra små. Material till stöd för personal vid samtal med föräldrar till barn i förskolan. 2009 06 29 Hälsa, mat och rörelse för våra små Material till stöd för personal vid samtal med föräldrar till barn i förskolan. 1 En hälsofrämjande förskola Det friska är i fokus. Arbetet utgår från att

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Hej alla föräldrar och barn!

Hej alla föräldrar och barn! Hej alla föräldrar och barn! Nu är det dax att börja i förskoleklass, vi förstår att ni har många frågor och funderingar. Därför har vi pedagoger i förskoleklasserna skrivit en liten förberedande saga

Läs mer

Vem är Extend Näringsprodukter till för?

Vem är Extend Näringsprodukter till för? Vem är Extend Näringsprodukter till för? Våra Bars, Shakes, Crisps och Drizzles är helt enkelt näringsprodukter som hjälper dig att kontrollera blodsockret i upp till 9 timmar. Fördelen med stabilt blodsocker

Läs mer

Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling

Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling Vad är very low calorie diet/low calorie diet? Krymper magsäcken under pulverdieten? Vad är skillnaden mellan måltidsersättningar och VLCD/LCD? Spelar det någon

Läs mer

Namn: Klass: Datum: Frågor till dig som går i 4:an

Namn: Klass: Datum: Frågor till dig som går i 4:an Namn: Klass: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska. De flesta frågorna handlar

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Analys av utgångsläget

Analys av utgångsläget Analys av utgångsläget Nu har ni mätt nattfastan på era kunder och det är dags att analysera och reflektera över resultatet. Vi rekommenderar att ni gör en handlingsplan för er enhet och vid behov även

Läs mer

Pass 1 av7: Produktkunskap och vilka produkter som passar för vem. wctele1av6 2013-03-06

Pass 1 av7: Produktkunskap och vilka produkter som passar för vem. wctele1av6 2013-03-06 Välkommen! Ta fram papper och penna, stäng dörrar, TV och annat som kan störa, det blir mycket information på kort tid. -18år i Sverige - 33 år världen och detta är bara början! 1 Utbildningenär fördelad

Läs mer

Hälsa alla välkomna. Då startar vi.

Hälsa alla välkomna. Då startar vi. Hudvårdstimme Hudvårdstimme Hälsa alla välkomna Hej och välkomna, presentera dig själv och säg att ni idag bjuder på en örtdryck med koncentrat från kinesiskt grönt te samt örter. Den innehåller mycket

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper:

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kostutbildning Vad är kost? Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kolhydrater Protein Fett Vitaminer & mineraler Kolhydrater ger kroppen energi och gör att du

Läs mer

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Huvudtränare: David: huvudtränare Medtränare: Emese Deltagare: David, Nathanael, Robert, Julia, Mujje, Hassan 1 Planering innan lektionen: David

Läs mer

Kunskap om mat, måltider och hälsa. Skriv in rätt svar

Kunskap om mat, måltider och hälsa. Skriv in rätt svar Kunskap om mat, måltider och hälsa Skriv in rätt svar Mat, måltider och hälsa Mat och hälsa är det mest grundläggande för att människan ska fungera. Dina matvanor och livsstilsvanor påverkar hur du mår

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke

Jag. Din familj och ditt hem. 2. Jag går i årskurs fyra fem. 1. Jag är en Flicka Pojke Frågeformulär Jag 1. Jag är en Flicka Pojke 2. Jag går i årskurs fyra fem Din familj och ditt hem 3. Hur bor du (om du bor på två ställen kan du kryssa i två rutor)? med mamma och pappa bara med mamma

Läs mer

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay?

Nivå 1 ANKOMST. Har du bagage? Ja, jag har en ryggsäck och en stor väska. Ok, Jag tar väskan och du tar ryggsäcken, okay? Nivå 1 ANKOMST Hej! Är du Sandra? Ja, det är jag. Och du är du Erik? Ja, äntligen. Hur mår du? Bra tack, och du? Bra, tack. Och resan. Gick den bra? Inte illa Jag är ganska trött och jag är törstig Det

Läs mer

EXEMPELTEXTER SKRIVA D

EXEMPELTEXTER SKRIVA D EXEMPELTEXTER SKRIVA D Beskriv Må bra (s. 13) En god hälsa är viktig. Om man vill ha ett långt och bra liv, måste man ta hand om både kropp och själ. Jag försöker äta rätt för att må bra. Jag väljer ofta

Läs mer

Aktiv Föreläsning. Kost

Aktiv Föreläsning. Kost Aktiv Föreläsning Kost Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen:

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

H ÄLSA Av Marie Broholmer

H ÄLSA Av Marie Broholmer H ÄLSA Av Marie Broholmer Innehållsförteckning MAT FÖR BRA PRESTATION... 3 Balans... 3 Kolhydrater... 3 Fett... 3 Protein... 3 Vatten... 4 Antioxidanter... 4 Måltidssammansättning... 4 Före, under och

Läs mer

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten.

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. A B I S Formulär för BARN 10-12 år Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. Om du svarar på frågorna får du hoppa över de frågor

Läs mer

Nyhet! Liva Energi Svartvinbärsdryck Protein. Vad behövs det egentligen för att Elsa ska må bra?

Nyhet! Liva Energi Svartvinbärsdryck Protein. Vad behövs det egentligen för att Elsa ska må bra? Nyhet! Liva Energi Svartvinbärsdryck Protein Vad behövs det egentligen för att Elsa ska må bra? Ta väl hand om Elsa och hennes kamrater Den svenska vården och omsorgen är bra. Vårdpersonalen, både på sjukhus

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Insulin för muskeluppbyggnad OCH fettförbränning

Insulin för muskeluppbyggnad OCH fettförbränning Insulin för muskeluppbyggnad OCH fettförbränning Fördelarna med insulin Hur du bygger muskler och bränner fett under samma dag Kan vi maximera muskeltillväxt och samtidigt kontrollera mängden kroppsfett?

Läs mer

MARY KAY MARKNADSPLAN!

MARY KAY MARKNADSPLAN! MARY KAY MARKNADSPLAN! Hur vi tianar våra pengar: (hur vi jobbar) Klasser Facialsl makeup Kundvård /Mer-köp Ledarskap 0-2999kr exkl.moms. = 30% 3000-4999kr -/l- = 40% 5000-& tlppåt -/l- = 50% Klass snitt

Läs mer

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns.

Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Leroy är en lilamaskad snart 6 årig herre, vår första siames och den mest underbara katten som finns. Han har gått upp i vikt en del varje gång vi haft kattungar hemma, men gick tillbaka rätt fort till

Läs mer

Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se

Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se På Rätt Väg Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se Äta, Träna eller Återhämtning/Vila Vad är viktigast? Vad händer

Läs mer

Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an

Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska. De flesta

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Det är detta bränsle som vi ska prata om idag. Träff 1

Det är detta bränsle som vi ska prata om idag. Träff 1 Kroppen är som en maskin: Den måste ha bränsle för att fungera. När du är i rörelse, och även vid vila och sömn, går det år energi. Det du äter, som kallas protein, kolhydrater och fett, blir till energi

Läs mer

Kost och träning Sömn och vila Hälsa

Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Vi är skapta för att röra på oss, annars bryts musklerna ner. Starkt skelett minskar risken för benbrott och stukade leder. Mat är vår bensin för att

Läs mer

Välkommen! Ta fram papper och penna, stäng dörrar, TV och annat som kan störa, det blir mycket information på kort tid.

Välkommen! Ta fram papper och penna, stäng dörrar, TV och annat som kan störa, det blir mycket information på kort tid. Välkommen! Ta fram papper och penna, stäng dörrar, TV och annat som kan störa, det blir mycket information på kort tid. -21 år i Sverige -36 år i världen och detta är bara början! Utbildningen är fördelad

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Som medlem i Hälsoklubben får du:

Som medlem i Hälsoklubben får du: Visst vill vi vara friska och må bra, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsoklubben får du den inspiration och motivation du behöver för att steg för

Läs mer

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Vill du veta mer o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som

Läs mer

www.maxadinfettforbranning.se

www.maxadinfettforbranning.se 1 Copyright www.maxadinfettforbranning.se LEGAL DISCLAIMER Den information som presenteras i denna rapport är på intet sätt avsedd som medicinsk rådgivning eller som en ersättning för medicinsk rådgivning.

Läs mer

3 livsmedel du kan äta sent (och som förbränner fett)

3 livsmedel du kan äta sent (och som förbränner fett) 1 3 livsmedel du kan äta sent (och som förbränner fett) Copyright www.maxadinfettforbranning.se LEGAL DISCLAIMER Den information som presenteras i denna rapport är på intet sätt avsedd som medicinsk rådgivning

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2015 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun 2015-12-08 1 Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 60 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

3 livsmedel du kan äta sent (och som förbränner fett)

3 livsmedel du kan äta sent (och som förbränner fett) 1 3 livsmedel du kan äta sent (och som förbränner fett) Copyright www.maxadinfettforbranning.se LEGAL DISCLAIMER Den information som presenteras i denna rapport är på intet sätt avsedd som medicinsk rådgivning

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

"Hur du blir av med ditt SOCKERSUG på 12 veckor eller mindre" www.maxadinfettforbranning.se

Hur du blir av med ditt SOCKERSUG på 12 veckor eller mindre www.maxadinfettforbranning.se 1 "Hur du blir av med ditt SOCKERSUG på 12 veckor eller mindre" Copyright www.maxadinfettforbranning.se LEGAL DISCLAIMER Den information som presenteras i denna rapport är på intet sätt avsedd som medicinsk

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

Frågeformulär för att hitta din optimala kostsammansättning

Frågeformulär för att hitta din optimala kostsammansättning Tre typer av (och fett) typ är du om du mår bra av att äta livsmedel som innehåller mer fett och protein, dvs som kommer från något som har ögon. Fåglar, kor, får, fisk, räkor ger t ex samtliga livsmedel

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Vad är bra mat, egentligen? När forskningsrönen utvecklas till konkreta verktyg för hela familjen.

Vad är bra mat, egentligen? När forskningsrönen utvecklas till konkreta verktyg för hela familjen. Vad är bra mat, egentligen? När forskningsrönen utvecklas till konkreta verktyg för hela familjen. Inspirationsdag om barn och fetma 17 september 2014 Anna Ek, dietist, doktorand Mahnoush Etminan Malek,

Läs mer

Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse Förlossningsberättelse Torsdag 17 oktober På kvällen börjar jag känna av mensvärkslika smärtor i nedre delen av magen. Jag antar att det är helt normalt och reflekterar inte mer över det. Jag sover oroligt

Läs mer

Hur mycket tillsatt socker innehåller dessa livsmedel? Väg upp sockermängden för jämförelse. 2 dl söta flingor, olika sorter gram 33 cl läsk gram

Hur mycket tillsatt socker innehåller dessa livsmedel? Väg upp sockermängden för jämförelse. 2 dl söta flingor, olika sorter gram 33 cl läsk gram 6 Problemet med socker Socker är en typ av kolhydrat och den används som energi i vår kropp. Som kolhydrat betraktad är socker varken bättre eller sämre än någon annan. Det är helt enkelt högoktanigt bränsle.

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

OsoLeanTM. Planen. www.mannatechosolean.eu. Mannatech. Live for RealSM in Europe

OsoLeanTM. Planen. www.mannatechosolean.eu. Mannatech. Live for RealSM in Europe SM OsoLeanTM Planen www.mannatechosolean.eu Mannatech Live for RealSM in Europe Innehåll 2 OsoLean TM -planen En introduktion och översikt 4 Det är viktigt att tappa fett, inte bara vikt 5 OsoLean-planen

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Detta är din första dag på arbetsplatsen för din arbetsträning. Klockan 10.00 brukar alla dricka förmiddagskaffe i ett lunchrum.

Detta är din första dag på arbetsplatsen för din arbetsträning. Klockan 10.00 brukar alla dricka förmiddagskaffe i ett lunchrum. Bilaga 1 Text till scenariot Settings Detta är din första dag på arbetsplatsen för din arbetsträning. Klockan 10.00 brukar alla dricka förmiddagskaffe i ett lunchrum. Scen 1 - välja plats Klockan 10.00

Läs mer

Vad påverkar vår hälsa?

Vad påverkar vår hälsa? Goda vanor - maten Vad påverkar vår hälsa? + Arv Gener från föräldrar Förutsättningar att leva efter Livsstil Mat och motion Det vi själva kan påverka Goda matvanor Vem du är och hur mycket du rör dig

Läs mer

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp.

Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt. Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Förföljaren Molly brukade vara en så glad och sprallig tjej, men idag förändrades allt Molly stirrade på lappen någon hade lagt i hennes skåp. Var på din vakt och håll ögonen öppna, med sylvassa naglar

Läs mer

Tio steg till goda matvanor

Tio steg till goda matvanor Tio steg till goda matvanor Intresset för mat och hälsa har aldrig varit större. Samtidigt har trenderna och myterna om mat i massmedia aldrig varit fler. I den här broschyren ges du goda råd om bra matvanor

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer