Restaurangrapporten frågor och svar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Restaurangrapporten frågor och svar"

Transkript

1 Restaurangrapporten frågor och svar Viktiga datum 15 november Folkhälsomyndigheten beställer restaurangrapporter som är förtryckta med de uppgifter som då finns i Tillståndsregistret. Samtliga tillståndshavare som har haft tillstånd någon del av året är skyldiga att lämna rapporten. 1 december Folkhälsomyndigheten påbörjar utskick av rapporterna till kommunerna. De flesta kommuner bör ha fått rapporterna inom en vecka och kan då skicka ut rapporterna till tillståndshavarna. 1 mars Tillståndshavare ska ha lämnat rapporten till kommunen. 31 maj Sista datum för kommunerna och tillståndshavare att registrera restaurangrapporten i Tillståndsregistret. Rapporter som kommer in senare skickas till Folkhälsomyndigheten för registrering. Folkhälsomyndigheten påbörjar statistiksammanställning för att publicera statistik baserad på rapporterna. Statistik på kommunnivå publiceras endast för kommuner där det finns ett tillräckligt stort statistikunderlag. Rapportstatus i Tillståndsregistret Rapporter har alltid en aktuell status i Tillståndsregistret och rapporteringen kan därför följas från det att rapporten har blivit utskickad tills den har fått status godkänd. Utskickad Rapporter får status utskickad när Folkhälsomyndigheten skickat ut alla rapporter till kommunerna eller när en kommun har skickat ut enstaka rapporter. De enstaka rapporterna kan skrivas ut i samband med att kommunen avslutar ett tillstånd i Tillståndsregistret, då finns en funktion för att skriva ut en förtryckt restaurangrapport. Det är en fördel att använda den möjligheten eftersom det oftast är enklare att begära in rapporten direkt när ett tillstånd avslutats än att vänta till årsskiftet. Inkommen kommun/myndighet Rapporten har registrerats av kommunen eller Folkhälsomyndigheten. Inkommen webb Rapporten har registrerats av tillståndshavaren via webben. Godkänd Folkhälsomyndigheten genomför rimlighetskontroller och om inga större avvikelser hittas sätts status på rapporten till Godkänd. Folkhälsomyndigheten eller kommunen har möjlighet att

2 2 (7) sätta status på rapporten till Orimlig/Felreg i avvaktan på rättelse från tillståndshavare. Statistiksammanställning baseras endast på rapporter med status Godkänd. Vad bör kontrolleras på inkomna rapporter? Många kommuner har rutiner för att kontrollera inkomna rapporter och använder rapporten aktivt i sitt tillsynsarbete. Det bästa är när kommunen själva ser över rapporters rimlighet, eftersom kännedom om serveringsstället/orten oftast behövs. Folkhälsomyndigheten genomför också rimlighetskontroller av rapporterna innan publicering av statistik sker. Kontrollerna görs automatiskt och jämförelser görs av omsättning jämfört med inköpt volym x normalpris. Folkhälsomyndigheten har endast möjlighet att upptäcka större avvikelser och det är därför alltid bäst att kommunen själva ser över rapporters rimlighet. Rapporteringsskyldighet 1. Vilka är skyldiga att lämna restaurangrapport? Alla som har haft stadigvarande serveringstillstånd någon del av året. 2. Behöver de som har stadigvarande tillstånd för provsmakning (kategorikod 91 eller 92) lämna restaurangrapport? Nej, de omfattas inte av kravet på att lämna restaurangrapport. Meddela Folkhälsomyndigheten att de inte ska erhålla någon restaurangrapport, så att deras rapport makuleras. 3. Kan ni makulera rapporten för en restaurang som gått i konkurs? Den som har gått i konkurs ska lämna rapporten för den del av året som företaget har haft verksamhet. Om rapporten inte kommer in får den bara stå kvar som ej inkommen. Vid statistiksammanställning är det viktigt att även kunna analysera bortfallet. Därför är det viktigt att ingen kommun registrerar 0 i omsättning om rapporten inte har kommit in t.ex. i fallet med konkurs. 4. Vilka rapporter makuleras? Endast rapporter som skapats felaktigt på grund av att tillståndet egentligen var avslutat men fortfarande fanns i Tillståndsregistret eller att tillståndshavaren är undantagen från att ha ett kassaregister. 5. Ska även de som har tillfälliga serveringstillstånd, exempelvis en dag vid 6-10 tillfällen per år, rapportera? Nej, endast de som har stadigvarande serveringstillstånd är skyldiga att lämna rapporten. 6. En tillståndshavare har i sitt företag två olika serveringsställen. Räcker det med att lämna en restaurangrapport?

3 3 (7) Nej, tillståndshavaren måste lämna en restaurangrapport för varje serveringsställe. 7. Vad är praxis om en tillståndshavare inte lämnar in någon restaurangrapport till kommunen? En påminnelse bör skickas ut strax efter sista inlämningsdatum. En del kommuner tar ut en avgift om rapporten uteblir. En del kommuner öppnar ett tillsynsärende om rapporten inte kommit in efter två påminnelser. Det är också möjligt att meddela en erinran eller varning. Det är alltid kommunen som avgör själv hur utebliven rapport ska hanteras. 8. Vilka tillståndshavare kan undantas från att lämna restaurangrapporten? Den som omfattas av undantaget i 39 kap. 5 1 skatteförfarandelagen (2011:1244). 5 Skyldigheten att använda kassaregister gäller inte för den som 1. bara i obetydlig omfattning säljer varor eller tjänster mot kontant betalning eller mot betalning med kontokort, Vid bedömningen enligt första stycket 1 av om det är fråga om försäljning i obetydlig omfattning ska det särskilt beaktas om försäljningen normalt uppgår till eller kan antas komma att uppgå till sammanlagt högst fyra prisbasbelopp under ett beskattningsår. (Prisbasbeloppet inkomståret 2013 var kr dvs. totalt kr är maxbelopp under 2013) Restaurangrapporten skickas varje år till samtliga tillståndshavare med stadigvarande serveringstillstånd. Om kommunen vet att en tillståndshavare omfattas av undantaget enligt ovan ska rapporten skickas åter till Folkhälsomyndigheten med en notering om att tillståndshavaren undantas från skyldighet att lämna restaurangrapport enligt 4 FoHMFS 2014:5. Rutinen sker varje år eftersom en tillståndshavares omsättning kan förändras, vilket kan innebära att han eller hon inte längre omfattas av undantaget från att lämna en restaurangrapport. Utskick till tillståndshavare 9. Måste kommunen använda den anvisning som Folkhälsomyndigheten har tagit fram? Det är en fördel om anvisningen används eftersom det är viktigt att tillståndshavare får enhetliga anvisningar oavsett i vilken kommun tillståndet finns. För tillståndshavare som väljer webbregistrering finns anvisningen tillgänglig även på webbsidan. Om kommunen skriver egna anvisningar är det viktigt att skriva korrekta uppgifter om webbregistrering, senaste inlämningsdatum etc. 10. Ska kommunen skicka ut två exemplar av förtryckt restaurangrapport till tillståndshavaren? Nej, det är bättre att spara ett exemplar till utskick av påminnelse.

4 4 (7) 11. En tillståndshavare undrar om de kan få en kopia av förra årets restaurangrapport? Ja, de kan vända sig till kommunen för en kopia på rapporten. Folkhälsomyndigheten kan inte skicka ut kopior direkt till tillståndshavare. Webbregistrering 12. Ska tillståndshavare som webb-rapporterar även skicka in en pappersblankett till kommunen? Nej, webbrapportering är en del i regelförenkling för företagen och syftar till att minska den administrativa kostnader för företagen, i enlighet med regeringsbeslutet den 30 november 2006 diarienummer N2006/10426/NL, där alla myndigheter har fått i uppdrag att minska de administrativa kostnaderna för företagen med 25 % fram till år Kan en tillståndshavare som har lämnat sin rapport på webben själv rätta rapporten? Nej, inloggningen stängs så snart rapporten är lämnad. Kommunen eller Folkhälsomyndigheten kan rätta rapporten. 14. En tillståndshavare missade att skriva ut bekräftelsen på att rapporten registrerats på webben och undrar om det går att ordna i efterhand? Kommunen eller Folkhälsomyndigheten kan kontrollera att rapporten har kommit in och bekräfta det för tillståndshavaren, men det går inte att skriva ut en bekräftelse i efterhand. Tillståndshavaren kan däremot begära en kopia på inlämnad rapport från kommunen. 15. Jag som alkoholhandläggare behöver rätta en rapport på grund av att tillståndshavaren har lämnat nya uppgifter. Rapporten har redan fått rapportstatus godkänd så rapporten är inte längre öppen för rättning. Hur gör jag då? Skicka e-post till servering@folkhalsomyndigheten.se och be att de öppnar rapporten. Då ändrar Folkhälsomyndigheten status på rapporten till orimlig/felreg och du kan sen rätta rapporten. 16. En tillståndshavare undrar om Folkhälsomyndigheten kan skicka ett lösenord med e- post? Nej, tillståndshavaren får vända sig till kommunen för att få en blankett förtryckt med lösenord. 17. Kan kommunen skriva ut en ny blankett med lösenord till en tillståndshavare som tappat bort sin blankett? Nej, kommunen måste vända sig till Folkhälsomyndigheten som skapar en PDF-blankett som kommunen får med e-post och kan skriva ut och skicka till tillståndshavaren. Det här kommer att ändras så att även kommunen kan skriva ut nya blanketter med lösenord.

5 5 (7) Registrering i kommunen 18. Jag är alkoholhandläggare i kommunen och undrar om jag ska invänta att alla rapporter kommit in innan jag skickar dessa till Folkhälsomyndigheten för registrering? Du kan själv registrera rapporterna i Tillståndsregistret. Om du inte registrerar själv utan väljer att skicka in dessa till Folkhälsomyndigheten vill vi inte att du väntar med att skicka in till oss. Du bör åtminstone skicka in rapporter som ska registreras varannan vecka under redovisningsperioden. 19. Jag har registrerat restaurangrapporter i Tillståndsregistret och vill undvika att registrera samma rapporter i vårt eget system ALK-T, kan jag undvika detta dubbelarbete? Ja, det finns funktionalitet i ALK-T för att ladda över rapporterna. Vänd dig till deras support för frågor om hur det fungerar. 20. Jag är alkoholhandläggare på kommunen och har registrerat alla rapporterna i Tillståndsregistret. Ska jag skicka kopia till Folkhälsomyndigheten? Nej, du behöver inte skicka några kopior. 21. Vart finns en tom/blank restaurangrapport? Det finns en blank blankett under Viktigt att veta i Tillståndsregistret. Det är dock endast i undantagsfall du bör behöva använda den. 22. Jag är alkoholhandläggare i kommunen och ser att en rapport är orimlig redan när jag registrerar rapporten. Kan jag skriva en kommentar till Folkhälsomyndigheten om detta? Ja, du registrerar först rapporten och sparar den. Sen klickar du ändra och har då möjlighet att skriva en handläggarkommentar. Du kan också markera rapporten som orimlig/felreg. 23. Jag har fått ett meddelande från Tillståndsregistret om att en rapport har markerats som orimlig/felreg. Skickas meddelandet till tillståndshavaren också? Nej, meddelandet skickas endast till kommunen. Du på kommunen kontaktar tillståndshavaren förutsatt att även du tycker rapporten verkar orimlig/felregistrerad. Årssammanställning från leverantörer 24. Har partihandlare en skyldighet att skicka årssammanställning över inköpta volymer till krögare? Det finns inget krav i alkohollagen om att partihandlare ska lämna en årssammanställning till krögarna över inköpta volymer. Därför kan vi inte heller påverka om/när de skickar ut sammanställningen. Det får ses som en ren servicegest att en del partihandlare gör detta.

6 6 (7) Krögarna bör själva spara sina orderbekräftelser eller fakturor på inköpta volymer och utifrån dessa sammanställa sin inköpta volym Normalpriser 25. Måste en tillståndshavare som inte säljer vin på helflaska ange normalpris för 75 cl vin? Ja, tillståndshavaren får räkna om priset från exempelvis glas till 75 cl. 26. Vad används normalpris till? Folkhälsomyndigheten använder normalpriserna i de rimlighetskontroller som görs. Det är därför viktigt att normalpris anges för rätt volym. Normalpriset används även för att följa prisutvecklingen över tid i restauranger. Omsättning mat 27. Ska försäljning av mat för avhämtning redovisas på restaurangrapporten? Om försäljning för avhämtning av mat är mer än 10 % av restaurangens totala försäljning av mat ska mat för avhämtning inte ingå i omsättning mat (observera att cateringförsäljning inte räknas som mat för avhämtning). Den 1/ sänktes momssatsen för restaurang- och cateringtjänster från 25 % till 12 %. Det medför ingen ändring vid redovisning i restaurangrapporten. Det är lika viktigt som tidigare att tillståndshavaren kan särredovisa sin försäljning av mat på restaurangen och för avhämtning. Omsättning alkoholdrycker 28. Måste andra jästa alkoholdrycker särredovisas? De tillståndshavare som inte än kan särredovisa andra jästa alkoholdrycker på grund av att de inte programmerat om sitt kassaregister får redovisa på samma sätt som tidigare för delar av året. Men de bör ändra i sitt kassaregister så att andra jästa alkoholdrycker kan särredovisas. 29. En tillståndshavare undrar hur hon ska redovisa när hon oftast endast säljer ett glas vin från en flaska, vars innehåll sen står och blir dåligt och måste hällas ut? Hon redovisar försäljningen för ett glas vin under omsättning vin och under inköpt volym redovisas vinet hon köpt in, det vill säga hela flaskan. 30. Vad är anledningen till att omsättning ska redovisas inklusive moms? Rapportering inklusive moms krävs därför att i statistik följs försäljning i servering och då avses pris ut till konsument. Inköpt volym alkoholdrycker 31. Ska inköpt volym avrundas till hela liter? Ja, det är viktigt att volym anges i hela liter.

7 7 (7) 32. Alkoholdrycker som köpts in under året och som fortfarande finns kvar i lager, hur redovisas dessa? Alkoholdryckerna redovisas under inköpt volym. 33. Vart redovisas alkoholdrycker som används i matlagning? Alkoholdrycker som används i matlagning redovisas under inköpt volym och omsättning mat. Tillsyn 34. Hur kan restaurangrapporten användas i kommunen? Det finns flera bra exempel på hur kommuner använder rapporten idag: Jämförelser med tidigare års uppgifter. Skillnader som uppstår vid jämförelser kan innebära att ett tillsynsbesök kan behövas. Vid ägarbyte används rapporten för att exempelvis jämföra omsättningen mellan olika ägare om ungefär samma verksamhet bedrivs. Hänsyn tas till restaurangrapporten vid tillsynsärende. Skatteverket begär ibland ut rapporten från kommunen. Rapporten används vid yttranden till Lotteriinspektionen om Vegas Spel. För att bestämma tillsynsavgiftens storlek. Övrigt 35. Varför redovisas inte lager på restaurangrapporten? Enligt Socialdepartementet ingår det inte i Folkhälsomyndighetens bemyndigande och kommunerna får hantera detta inom sitt tillsynsuppdrag istället. En del kommuner tar in varulager och upplever inga problem med att de begär in uppgifterna från tillståndshavarna. 36. Varför redovisas inte omsättning spel på restaurangrapporten? Enligt Socialdepartementet ingår det inte i Folkhälsomyndighetens bemyndigande och kommunerna får hantera detta inom sitt tillsynsuppdrag istället.

Restaurangrapporten frågor och svar

Restaurangrapporten frågor och svar Restaurangrapporten frågor och svar Viktiga datum 15 november Folkhälsomyndigheten beställer restaurangrapporter som är förtryckta med de uppgifter som då finns i Alkoholregistret. Samtliga tillståndshavare

Läs mer

Taxa för bygg- och miljönämndens handläggning och tillsyn enligt alkohollag (2010:1622)

Taxa för bygg- och miljönämndens handläggning och tillsyn enligt alkohollag (2010:1622) Taxa för bygg- och miljönämndens handläggning och tillsyn enligt alkohollag (2010:1622) Inledande bestämmelser 1. Denna taxa gäller avgifter för Gislaveds kommuns kostnader för handläggning och tillsyn

Läs mer

Förslag till ändrade tillstånds- och tillsynsavgifter för kommunens serveringstillstånd och restaurangtillsyn enligt alkohollagen

Förslag till ändrade tillstånds- och tillsynsavgifter för kommunens serveringstillstånd och restaurangtillsyn enligt alkohollagen MILJÖFÖRVALTNINGEN Datum 2018-06-12 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 19 juni 2018 Förslag till ändrade tillstånds- och tillsynsavgifter för kommunens serveringstillstånd och restaurangtillsyn

Läs mer

Ansöknings- och tillsynsavgifter gällande serveringstillstånd.

Ansöknings- och tillsynsavgifter gällande serveringstillstånd. Antagen av kommunfullmäktige 2013-10-21, 51 Ansöknings- och tillsynsavgifter gällande serveringstillstånd. Revisionshistorik: Ersätter avgifter för ansökan och tillsyn antagna av kommunfullmäktige 2012-12-17.

Läs mer

Länsrapport 2012 Gotlands län

Länsrapport 2012 Gotlands län Länsrapport 2012 Gotlands län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622 2.1. 1. Kommunens namn Gotland Kommunens namn: Region Gotland 2.2 ORGANISATION 2. Hur var arbetet

Läs mer

Information om att ansöka om serveringstillstånd

Information om att ansöka om serveringstillstånd Information om att ansöka om serveringstillstånd Detta är en information framtagen av Vingåkers kommun 2013-08-01 för dig som vill veta mer om att ansöka om serveringstillstånd för alkoholhaltiga drycker.

Läs mer

Detta informationsmaterial vänder sig till dig som har serveringstillstånd i Täby, Vaxholm, Norrtälje, Vallentuna eller Lidingö.

Detta informationsmaterial vänder sig till dig som har serveringstillstånd i Täby, Vaxholm, Norrtälje, Vallentuna eller Lidingö. Serveringstillstånd Innehåll Inledning... 3 Servering av alkohol... 4 Serveringsansvarig personal... 5 Förändringar i ägande eller verksamheten... 6 Marknadsföring... 7 Tänk även på... 8 Utbildning i ansvarsfull

Läs mer

Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten för etablerade krögare

Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten för etablerade krögare Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd för etablerade krögare Innehåller Anvisningar till ansökan om tillfälligt serveringstillstånd Blankett 1B: Ansökan om

Läs mer

Länsrapport 2012 Jämtlands län

Länsrapport 2012 Jämtlands län Länsrapport 2012 Jämtlands län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Åre Berg Bräcke Härjedalen Krokom Östersund Ragunda Strömsund Kommunens

Läs mer

Länsrapport 2012 Jönköpings län

Länsrapport 2012 Jönköpings län Länsrapport 2012 Jönköpings län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Aneby Eksjö Gislaved Gnosjö Habo Jönköping Mullsjö Nässjö Sävsjö Tranås

Läs mer

TILLSYNSPLAN ÅR 2015 AV SERVERINGSTILLSTÅND I KATRINEHOLMS KOMMUN. Antagen av Socialnämnden 2014-12-18

TILLSYNSPLAN ÅR 2015 AV SERVERINGSTILLSTÅND I KATRINEHOLMS KOMMUN. Antagen av Socialnämnden 2014-12-18 TILLSYNSPLAN AV SERVERINGSTILLSTÅND I KATRINEHOLMS KOMMUN ÅR 2015 Antagen av Socialnämnden 2014-12-18 1 Innehållsförteckning TILLSYNSPLAN... 0 1. TILLSYNSPLAN FÖR ÅR 2015 KATRINEHOLMS KOMMUN... 2 2. BAKGRUND

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen. samt

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen. samt D.nr: 2017.2561 Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen samt Taxa för tillsyn avseende tobak, vissa receptfria läkemedel samt elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Beslutas av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Länsrapport 2012 Norrbottens län

Länsrapport 2012 Norrbottens län Länsrapport 2012 Norrbottens län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Älvsbyn Arjeplog Arvidsjaur Boden Gällivare Haparanda Jokkmokk Kalix

Läs mer

Länsrapportens undersökning 2014: Gotlands kommun. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapportens undersökning 2014: Gotlands kommun. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapportens undersökning 2014: Gotlands kommun Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning 2014 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning

Läs mer

Översyn av ansöknings- och tillsynsavgifter enligt alkohollagen

Översyn av ansöknings- och tillsynsavgifter enligt alkohollagen 1 (6) Sociala nämndernas stab Urban Soneryd Telefon: 021-39 11 27 E-post: urban.soneryd@vasteras.se Individ- och familjenämnden Delges Kommunstyrelsen Översyn av ansöknings- och tillsynsavgifter enligt

Läs mer

Länsrapport 2012 Dalarnas län

Länsrapport 2012 Dalarnas län Länsrapport 2012 Dalarnas län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn. Kommunens namn: Älvdalen Älvdalens Kommun Avesta Avesta Borlänge Jonas

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Blekinge län

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Blekinge län Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Blekinge län Kommunens del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2 (86) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade denna samverkan? Tillsyn

Läs mer

Länsrapport 2012 Hallands län

Länsrapport 2012 Hallands län Länsrapport 2012 Hallands län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Falkenberg Halmstad Hylte Kungsbacka Laholm Varberg Kommunens namn: Falkenberg

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn av alkohol, tobak och andra liknande produkter, samt receptfria läkemedel. Gäller från och med

Taxa för prövning och tillsyn av alkohol, tobak och andra liknande produkter, samt receptfria läkemedel. Gäller från och med Taxa för prövning och tillsyn av alkohol, tobak och andra liknande produkter, samt receptfria läkemedel Gäller från och med 2019-07-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2019-06-24, beslut KF 84 Allmänna

Läs mer

Länsrapport 2014 Blekinge. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Blekinge. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport 24 Blekinge Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning 24 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig

Läs mer

Länsrapport 2014 Västernorrland. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Västernorrland. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport Västernorrland Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig

Läs mer

Länsrapport 2012 Västernorrlands län

Länsrapport 2012 Västernorrlands län Länsrapport 2012 Västernorrlands län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:622) 2.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Ånge Ånge Kommun Härnösand Härnösand Kramfors Kramfors

Läs mer

Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt försäljning folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln

Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt försäljning folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln 2016-12-01 1 (6) Social- och arbetsmarknadsförvaltningen Anna-Maria Raimer Scander Social- och arbetsmarknadsnämnden Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt försäljning folköl, tobak

Läs mer

Länsrapport 2014 Jönköpings län. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Jönköpings län. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport 4 Jönköpings län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning 4 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder

Läs mer

Länsrapport 2012 Kronobergs län

Länsrapport 2012 Kronobergs län Länsrapport 2012 Kronobergs län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Älmhult Alvesta Lessebo Ljungby Markaryd Tingsryd Uppvidinge Växjö

Läs mer

Tillsynsplan av serveringstillstånd

Tillsynsplan av serveringstillstånd Tillsynsplan av serveringstillstånd Innehåll Tillsynsplan av serveringstillstånd... 1 Innehåll... 2 Tillsynsplan... 3 Bakgrund och beskrivning av tillsynsplanens innehåll... 4 Inledning... 4 Alkohollagens

Läs mer

Taxa för tillsyn/tillstånd alkohol, tobak och receptfria

Taxa för tillsyn/tillstånd alkohol, tobak och receptfria 1 (5) Typ: Taxa Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2015-02-25, 9 Uppdateras: Taxa för tillsyn/tillstånd alkohol, tobak och receptfria läkemedel Innehållsförteckning 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

Tillsynsplan 2013. Alkoholservering

Tillsynsplan 2013. Alkoholservering Tillsynsplan 2013 Tillsynsplan för Eslövs kommuns tillsyn över servering av alkoholdrycker enligt alkohollagen, tobaksförsäljning enligt tobakslagen samt försäljning av vissa receptfria läkemedel. Alkoholservering

Läs mer

Länsrapport 2012 Uppsala län

Länsrapport 2012 Uppsala län Länsrapport 2012 Uppsala län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2012:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Älvkarleby Enköping Håbo Heby Knivsta Östhammar Tierp Uppsala Kommunens

Läs mer

Anvisningar till ansökan om serveringstillstånd Sökanden är en enskild firma eller enskild person

Anvisningar till ansökan om serveringstillstånd Sökanden är en enskild firma eller enskild person Tillståndsenheten 2010-12-28 Anvisningar till ansökan om serveringstillstånd Sökanden är en enskild firma eller enskild person Den ifyllda ansökningsblanketten ska undertecknas av behörig person och skickas

Läs mer

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Gotlands län

Svarsöversikt Länsrapporten 2013. Gotlands län Svarsöversikt Länsrapporten 2013 Gotlands län Kommunens del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2 (54) Tolkningshjälp av tabeller Exempel 1: Fråga 8.2. Vilka områden omfattade

Läs mer

Frågorna i denna enkät avser kommunernas arbete enligt alkohollagen under 2015.

Frågorna i denna enkät avser kommunernas arbete enligt alkohollagen under 2015. Frågorna i denna enkät avser kommunernas arbete enligt alkohollagen under 2015. Syftet med enkäten är att fånga upp kommunernas arbete med tillsyn enligt alkohollagen. Resultaten från undersökningen är

Läs mer

Länsrapport 2012 Blekinge län

Länsrapport 2012 Blekinge län Länsrapport 2012 Blekinge län Kommunens del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) Kommunens namn: Karlshamn Karlskrona kommun Olofströms kommun Ronneby Kommun Sölvesborgs kommun

Läs mer

Tillsynsplan av serveringstillstånd i Katrineholms kommun. Socialnämnden

Tillsynsplan av serveringstillstånd i Katrineholms kommun. Socialnämnden Tillsynsplan av serveringstillstånd i Katrineholms kommun Socialnämnden 2016 Innehållsförteckning 1. TILLSYNSPLAN FÖR ÅR 2016 KATRINEHOLMS KOMMUN... 3 2. BAKGRUND OCH BESKRIVNING AV TILLSYNSPLANENS INNEHÅLL...

Läs mer

Länsrapport 2014 Jämtland. Kommunernas del - Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Jämtland. Kommunernas del - Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport 4 Jämtland Kommunernas del - Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning 4 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig

Läs mer

Länsrapport 2012 Örebro län

Länsrapport 2012 Örebro län Länsrapport 2012 Örebro län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Askersund Degerfors Hällefors Hallsberg Karlskoga Kumla Laxå Lekeberg Lindesberg

Läs mer

Länsrapport 2012 Gävleborgs län

Länsrapport 2012 Gävleborgs län Länsrapport 2012 Gävleborgs län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Bollnäs Gävle kommun Hofors Hudiksvalls kommun Ljussdal

Läs mer

Nyansökan, stadigvarande tillstånd för servering till slutna sällskap, ett provtillfälle ingår

Nyansökan, stadigvarande tillstånd för servering till slutna sällskap, ett provtillfälle ingår SN2018/114 1 (5) er för tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen erna för prövning och tillsyn är beslutade av Kommunfullmäktige i Enköpings kommun den 3 december 2018, KS2018/307, 211. Prövningsavgifter

Läs mer

TAXA. för Vansbro kommuns arbete enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel. Gäller fr.o.m.

TAXA. för Vansbro kommuns arbete enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel. Gäller fr.o.m. TAXA för Vansbro kommuns arbete enligt alkohollagen, tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Gäller fr.o.m. 2014-02-02 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-01-27, beslut KF 14 Allmänna

Läs mer

Förteckning taxor Socialnämnden

Förteckning taxor Socialnämnden Beslutad av: Socialnämnden Dokumentansvarig: Nämndsekonom Dokumenttyp: Taxa Giltighetstid: Årligen Gäller från: 2019-01-01 Diarienr: Förteckning taxor Socialnämnden Taxorna gäller för verksamhet inom socialnämnden

Läs mer

Alkohollagen 2010:1622. Prop. 2009/10:125. Elisabeth Moberg Alkoholhandläggare

Alkohollagen 2010:1622. Prop. 2009/10:125. Elisabeth Moberg Alkoholhandläggare Alkohollagen 2010:1622 Prop. 2009/10:125 Elisabeth Moberg Alkoholhandläggare Alkohollagen en skyddslag Alkohollagen finns för att begränsa alkoholens skadeverkningar. Skyddet för människors hälsa går före

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och bifogade handlingar, se bilaga 5. Sökande Namn Personnummer eller Organisationsnummer

Läs mer

Information angående. serveringstillstånd

Information angående. serveringstillstånd Information angående serveringstillstånd Alkohollagstiftningen är i första hand en skyddslagstiftning som kommit till för att begränsa alkoholens skadeverkningar. Därför får serveringstillstånd vägras

Läs mer

Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten för icke etablerade krögare

Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten för icke etablerade krögare Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten för icke etablerade krögare Innehåller Anvisningar till ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen (SFS 2010:1622)

Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen (SFS 2010:1622) 2016-11-28 Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen (SFS 2010:1622) Taxa för tillsyn enligt tobakslagen (SFS 1993:581) samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel (SFS 2009:730) Fastställd

Läs mer

Information om serveringstillstånd

Information om serveringstillstånd 1 Information om serveringstillstånd 2011-09-20 2 Information om serveringstillstånd Innehållsförteckning: Innehållsförteckning 2 Inledning 3 När tillstånd inte behövs 3 Alkohollagen 3 Om riktlinjer 3-4

Läs mer

2 Avgift enligt denna taxa ska betalas för handläggning och andra åtgärder vid tillsyn och prövning enligt ovanstående lagar.

2 Avgift enligt denna taxa ska betalas för handläggning och andra åtgärder vid tillsyn och prövning enligt ovanstående lagar. Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt lagen om handel med vissa receptfria Fastställd av Kommunfullmäktige 2017-11-23

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND

RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND RIKTLINJER FÖR SERVERINGSTILLSTÅND KOMMUNALA RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV ÄRENDEN AVSEENDE SERVERINGSTILLSTÅND Enligt 8 kap 9 alkohollagen (2010:1622) ska kommunen tillhandahålla riktlinjer för tillämpningen

Läs mer

Restaurang nr. Tillställningens art (bröllop, 50-årsfest el dyl.) Alkoholdrycker som önskas serveras Starköl Vin Spritdrycker Annan jäst alkoholdryck

Restaurang nr. Tillställningens art (bröllop, 50-årsfest el dyl.) Alkoholdrycker som önskas serveras Starköl Vin Spritdrycker Annan jäst alkoholdryck Ansökan om tillstånd enligt 8 kap 2 alkohollagen (2010:1622) för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle/tidsperiod till allmänheten ANSÖKNINGSUPPGIFTER Sökande Org. nr / Pnr. Tel. nr Adress

Läs mer

Länsrapport 2014 Norrbotten. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Norrbotten. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport 4 Norrbotten Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning 4 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig

Läs mer

Division Social omsorg. TILLSYNSPLAN Serveringstillstånd NYKÖPINGS KOMMUN ÅR 2014. Division Social omsorg Socialnämnden 2013-12-19

Division Social omsorg. TILLSYNSPLAN Serveringstillstånd NYKÖPINGS KOMMUN ÅR 2014. Division Social omsorg Socialnämnden 2013-12-19 Division Social omsorg TILLSYNSPLAN Serveringstillstånd NYKÖPINGS KOMMUN ÅR 2014 Division Social omsorg Socialnämnden 2013-12-19 1 Innehåll Bakgrund... 2 Syfte med tillsynsverksamheten enlig alkohollagen...

Läs mer

Tillsynsplan för avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och kontroll läkemedel inom detaljhandeln

Tillsynsplan för avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och kontroll läkemedel inom detaljhandeln 2012-10-29 1 (5) Tillsynsplan för 2013-2015 avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och kontroll läkemedel inom detaljhandeln Tillsyn av serveringstillstånd Servering av spritdrycker,

Läs mer

Information angående. serveringstillstånd

Information angående. serveringstillstånd Information angående serveringstillstånd Alkohollagstiftningen är i första hand en skyddslagstiftning som kommit till för att begränsa alkoholens skadeverkningar. Därför får serveringstillstånd vägras

Läs mer

Länsrapport 2014 Östergötland. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Östergötland. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport 4 Östergötland Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning 4 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder

Läs mer

Länsrapport 2012 Västerbottens län

Länsrapport 2012 Västerbottens län Länsrapport 2012 Västerbottens län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Åsele Bjurholm Dorotea Lycksele Malå Nordmaling Norsjö Skellefteå

Läs mer

Antagen av socialnämnden SN2012/0158

Antagen av socialnämnden SN2012/0158 RIKTLINJER FÖR SERVERINGS- TILLSTÅND I DANDERYD Antagen av socialnämnden 2012-12-17 SN2012/0158 1 Krogmiljön i Danderyd kan sammanfattas som angenäm och trevlig. Danderyds kommun kommer att arbeta för

Läs mer

Staffanstorp kommuns riktlinjer för alkoholservering

Staffanstorp kommuns riktlinjer för alkoholservering 1(9) Staffanstorp kommuns riktlinjer för alkoholservering 1 Allmänt Det är av stor vikt att kommunen har tydliga riktlinjer som redogör för gällande alkohollag (2010:1622) och anslutande föreskrifter samt

Läs mer

Avgifter för serveringstillstånd, tillsyn av tobak och folköl, vissa receptfria läkemedel, samt ny taxa avseende e-cigaretter och påfyllningsbehållare

Avgifter för serveringstillstånd, tillsyn av tobak och folköl, vissa receptfria läkemedel, samt ny taxa avseende e-cigaretter och påfyllningsbehållare Miljö- och byggnadsförvaltningen TAXA Beslutande Kommunfullmäktige 173 2017-11-28 1(5) Dnr 2017/001152-706 Beteckning MBLAFS 2017:8 Handbok Giltighetstid 2018-01-01 Aktualitetsprövning/revidering senast

Läs mer

Länsrapport 2012 Västmanlands län

Länsrapport 2012 Västmanlands län Länsrapport 2012 Västmanlands län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Arboga Fagersta Hallstahammar Köping Kungsör Norberg Sala Skinnskatteberg

Läs mer

Länsrapport 2014 Värmland. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Värmland. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport Värmland Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till

Läs mer

Länsrapport 2012 Södermanlands län

Länsrapport 2012 Södermanlands län Länsrapport 2012 Södermanlands län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Eskilstuna Eskilstuna kommun Flen Flens Kommun Gnesta

Läs mer

Länsrapport 2014 Halland. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Halland. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport 4 Halland Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning 4 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till

Läs mer

FoHMFS kan beställas från Norstedts Juridik AB/Fritzes, Kundservice, 106 47 Stockholm. Internet: www.fritzes.se.

FoHMFS kan beställas från Norstedts Juridik AB/Fritzes, Kundservice, 106 47 Stockholm. Internet: www.fritzes.se. FoHMFS 2014:8 Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om anmälan av lokal för cateringverksamhet, kryddning av spritdryck för servering som snaps och provsmakning Folkhälsomyndighetens författningssamling

Läs mer

Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln

Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln 2017 Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger samt folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln TILLSYN AV SERVERINGSTILLSTÅND Servering av starköl, vin, spritdrycker och

Läs mer

tillsynsplan över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen i Ljusdals kommun

tillsynsplan över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen i Ljusdals kommun Ljusdals Kommun tillsynsplan över försäljning av alkoholdrycker enligt alkohollagen samt tobaksförsäljning enligt tobakslagen i Ljusdals kommun Gäller från och med 2015-01-01 ljusdal.se Alkohollagen är

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen. Tillsynsplan Serveringstillstånd Gnesta kommun

Samhällsbyggnadsförvaltningen. Tillsynsplan Serveringstillstånd Gnesta kommun Tillsynsplan 2017 Serveringstillstånd Gnesta kommun Innehåll Bakgrund... 3 Syfte med tillsynsverksamheten enlig alkohollagen... 3 Tillståndsprövning av serveringstillstånd... 3 Förebyggande arbete... 4

Läs mer

Tillsynsplan 2014. Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27

Tillsynsplan 2014. Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27 Dnr: VoO.2014.0051 1 (6) 2014-01-27 Vård och Omsorg Anette Borglin Tillsynsplan 2014 Plan för Eslövs kommuns tillsyn över servering av alkoholdrycker och folköl enligt alkohollagen, tobaksförsäljning enligt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Tid och plats kl 08.30-12.15 Miljö- och byggförvaltningens sammanträdesrum Beslutande Ledamöter Peter Sövig (S) Tjänstgörande ersättare Åke Sundemar (L) för Bengt Bivrin (MP)

Läs mer

Att söka serveringstillstånd

Att söka serveringstillstånd Att söka serveringstillstånd 2014 01 14 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Alkohollagen... 3 Riktlinjer... 4 Avgifter... 4 Serveringstillstånd... 5 Kunskapsprov... 5 Tillsyn...

Läs mer

TAXA FÖR NACKA KOMMUNS ARBETE ENLIGT ALKOHOL- TOBAKS, LOTTERILAGEN OCH LAGEN OM RECEPTFRIA LÄKEMEDEL

TAXA FÖR NACKA KOMMUNS ARBETE ENLIGT ALKOHOL- TOBAKS, LOTTERILAGEN OCH LAGEN OM RECEPTFRIA LÄKEMEDEL TAXA FÖR NACKA KOMMUNS ARBETE ENLIGT ALKOHOL- TOBAKS, LOTTERILAGEN OCH LAGEN OM RECEPTFRIA LÄKEMEDEL Fastställd av kommunfullmäktige 2012-09-19, 271 Gäller från den 1 januari 2013 Innehållsförteckning

Läs mer

Ange vilka alkoholdrycker som ska kunna serveras eller provsmakas Starköl Vin Spritdryck Andra jästa alkoholdrycker

Ange vilka alkoholdrycker som ska kunna serveras eller provsmakas Starköl Vin Spritdryck Andra jästa alkoholdrycker Information om personuppgiftsbehandling Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade handlingar, se bilaga 5.

Läs mer

Den här blanketten kan användas för följande två typer av tillfälligt serveringstillstånd:

Den här blanketten kan användas för följande två typer av tillfälligt serveringstillstånd: Sida 1 (5) ANVISNINGAR A2 TILLFÄLLIGT TILLSTÅND FÖR SERVERING TILL ALLMÄNHETEN Den här blanketten kan användas för följande två typer av tillfälligt serveringstillstånd: 1. Tillfälligt tillstånd för servering

Läs mer

Strängnäs kommun. Tillsynsplan 2015 enligt alkohollagen

Strängnäs kommun. Tillsynsplan 2015 enligt alkohollagen 1 Tillsynsplan 2015 enligt alkohollagen 2 Innehåll Bakgrund... 3 Syfte med tillsynsverksamheten enlig alkohollagen... 3 Tillståndsprövning av serveringstillstånd... 4 Förebyggande arbete... 4 Inre tillsyn...

Läs mer

Socialnämndens handling nr 1/2018. Tillsynsplan av serveringstillstånd 2018

Socialnämndens handling nr 1/2018. Tillsynsplan av serveringstillstånd 2018 Socialnämndens handling nr 1/2018 Tillsynsplan av serveringstillstånd 2018 Innehåll Innehåll... 2 Bakgrund och beskrivning av tillsynsplanens innehåll... 3 Inledning... 3 Alkohollagens huvudsyfte... 3

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG. 153 Dnr KS/2018:273. Avgifter för tobaksförsäljning- till KF. Kommunstyrelsen förslag till kommunfullmäktiges beslut

PROTOKOLLSUTDRAG. 153 Dnr KS/2018:273. Avgifter för tobaksförsäljning- till KF. Kommunstyrelsen förslag till kommunfullmäktiges beslut Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-06-19 1 (1) Sida 153 Dnr KS/2018:273 Avgifter för tobaksförsäljning- till KF Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade 2018-11-27/ 157 om

Läs mer

Länsrapport 2012 Stockholms stad. Kommunens del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622)

Länsrapport 2012 Stockholms stad. Kommunens del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) Länsrapport 2012 Stockholms stad Kommunens del Tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Stockholm Kommunens namn: Stockholm stad 2.2. ORGANISATION 2. Hur var arbetet med tillståndsprövning

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 153 Dnr KS/2018:273. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 153 Dnr KS/2018:273. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-10-15 1 (1) Sida 153 Dnr KS/2018:273 Revidering av avgifter för serveringstillstånd, folköl, tobak och receptfria läkemedel Bakgrund

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT ALKOHOLLAGEN OCH TOBAKSLAGEN

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT ALKOHOLLAGEN OCH TOBAKSLAGEN Styrdokument Dokumenttyp: Taxa Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2013-12-16 204 Ansvarig: Miljö- och byggchefen Revideras: Vid behov Följas upp: Årligen TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 49 / 2018 Taxa för serveringstillstånd och tillsyn enligt alkohollagen antagen av kommunfullmäktige den 23 oktober 2017 och gällande från den 1 januari 2018 1 (7) Inledande

Läs mer

Länsrapport 2014 Örebro län. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Örebro län. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport Örebro län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till

Läs mer

Ansökan och anvisning om tillstånd för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle till slutet sällskap, restaurang 8 kap 2 alkohollagen

Ansökan och anvisning om tillstånd för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle till slutet sällskap, restaurang 8 kap 2 alkohollagen Om du vill servera sprit, vin, starköl eller annan jäst alkoholdryck mot betalning till slutna sällskap måste du ansöka om serveringstillstånd. När du ansöker om tillstånd gör kommunen en utredning. Ett

Läs mer

BORÅS STADS FÖRFATTNINGSSAMLING

BORÅS STADS FÖRFATTNINGSSAMLING Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen, tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Fastställd av Kommunfullmäktige:

Läs mer

Ansökan och anvisning om tillstånd för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle till slutet sällskap, företag 8 kap 2 alkohollagen

Ansökan och anvisning om tillstånd för servering av alkoholdrycker vid enstaka tillfälle till slutet sällskap, företag 8 kap 2 alkohollagen Om du vill servera sprit, vin, starköl eller annan jäst alkoholdryck mot betalning till slutna sällskap måste du ansöka om serveringstillstånd. När du ansöker om tillstånd gör kommunen en utredning. Ett

Läs mer

Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap för icke etablerade krögare

Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap för icke etablerade krögare Anvisningar och ansökningsblanketter för ansökan om tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap för icke etablerade krögare Tillståndsenheten 2015-05-20 Anvisningar till ansökan om tillfälligt

Läs mer

TILLSYN AV SERVERINGSTILLSTÅND

TILLSYN AV SERVERINGSTILLSTÅND 2018 Tillsynsplan avseende alkoholservering på restauranger, folköl, tobak, vissa receptfria läkemedel inom detaljhandeln samt e-cigaretter och påfyllnadsbehållare TILLSYN AV SERVERINGSTILLSTÅND Servering

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL OJUSTERAT Avgifter för serveringstillstånd samt kontrollavgifter för tillsyn KS-2015/552

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL OJUSTERAT Avgifter för serveringstillstånd samt kontrollavgifter för tillsyn KS-2015/552 Kommunstyrelsens arbetsutskott 159 Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-10-05 Avgifter för serveringstillstånd samt kontrollavgifter för tillsyn KS-2015/552 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn av serveringstillstånd. alkohollagen i Vallentuna kommun

Taxa för prövning och tillsyn av serveringstillstånd. alkohollagen i Vallentuna kommun Taxa för prövning och tillsyn av serveringstillstånd enligt alkohollagen i Vallentuna kommun Taxan gäller från och med den 1 januari 2018 Fastställd av Vallentuna kommunfullmäktige 2017-12-11, 28 med stöd

Läs mer

Riktlinjer för serveringstillstånd enligt alkohollagen

Riktlinjer för serveringstillstånd enligt alkohollagen RIKTLINJER SOCIALNÄMNDEN socialnämnden Riktlinjer för serveringstillstånd enligt alkohollagen RIKTLINJE antas av socialnämnden Riktlinjer säkerställer riktigt agerande och god kvalitet i stadens arbete.

Läs mer

Taxa för serveringstillstånd och tillsyn enligt alkohollagen och tobakslagen i Täby kommun

Taxa för serveringstillstånd och tillsyn enligt alkohollagen och tobakslagen i Täby kommun Taxa för serveringstillstånd och tillsyn enligt alkohollagen och tobakslagen i Täby kommun Taxan gäller från och med den 1 januari 2013 Fastställd av Täbys kommunfullmäktige 2012-11-26, 141 med stöd av

Läs mer

Länsrapport 2014 Dalarna. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen

Länsrapport 2014 Dalarna. Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Länsrapport 4 Dalarna Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen Om länsrapportens undersökning 4 Målgrupper Länsrapportens undersökning är en totalundersökning som vänder sig till

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 49 / 2015 TAXA FÖR SERVERINGSTILLSTÅND OCH TILLSYN ENLIGT ALKOHOLLAGEN

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 49 / 2015 TAXA FÖR SERVERINGSTILLSTÅND OCH TILLSYN ENLIGT ALKOHOLLAGEN LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 49 / 2015 TAXA FÖR SERVERINGSTILLSTÅND OCH TILLSYN ENLIGT ALKOHOLLAGEN antaget av kommunfullmäktige den 14 december 2016 och gällande från den 1 januari 2016 1 Denna

Läs mer

Länsrapport 2012 Kalmar län

Länsrapport 2012 Kalmar län Länsrapport 2012 Kalmar län Kommunernas del Tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen (2010:1622) 2.1. 1. Kommunens namn Kommunens namn: Borgholm Emmaboda Högsby Hultsfred Kalmar Mönsterås Kommun

Läs mer

Tillsynsplan enligt alkohollagen för Sandvikens kommun Antagen av Individ- och familjeomsorgsnämnden

Tillsynsplan enligt alkohollagen för Sandvikens kommun Antagen av Individ- och familjeomsorgsnämnden Tillsynsplan enligt alkohollagen för Sandvikens kommun 2017-2018 Antagen av Individ- och familjeomsorgsnämnden 2017-01-24 1 Tillsynsplan enligt Alkohollagen (2010:1622) Alkohollagen är en social skyddslag

Läs mer

Tjänsteskrivelse TILLSTÅNDSENHETEN SAMHÄLLSBYGGNAD

Tjänsteskrivelse TILLSTÅNDSENHETEN SAMHÄLLSBYGGNAD Tjänsteskrivelse 1(6) Ulrika Söderlund 2011-09-05 Översyn av taxor och avgifter för ansöknings- och tillsynsavgifter avseende serveringstillstånd, folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel (Dnr SMN2011/277)

Läs mer

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillståndsbevis

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillståndsbevis FoHMFS 2014:6 Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillståndsbevis Folkhälsomyndighetens författningssamling I Folkhälsomyndighetens författningssamling (FoHMFS) publiceras myndighetens

Läs mer

Ansöknings- och tillsynsavgifter

Ansöknings- och tillsynsavgifter Styrdokument Ansöknings- och tillsynsavgifter för serveringstillstånd samt tillsynsavgifter för folköl Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.08) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 250

Läs mer

Förslag till ny Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen och

Förslag till ny Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen och Förslag till ny Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen och Antagen av tobakslagen kommunfullmäktige 125/2018 Taxa för prövning och tillsyn enligt alkohollagen och tobakslagen 2018-09-27 Sida

Läs mer

Ansökan tillfälligt tillstånd att servera alkoholdrycker

Ansökan tillfälligt tillstånd att servera alkoholdrycker Anvisningar Ansökan tillfälligt tillstånd att servera alkoholdrycker Den här blanketten används för: Tillfälligt tillstånd till allmänheten För att det ska vara fråga om ett tillfälligt tillstånd får serveringen

Läs mer

Österåkers riktlinjer för alkoholservering

Österåkers riktlinjer för alkoholservering Österåkers kommun Datum: 2017-10-18 Österåkers riktlinjer för alkoholservering Reviderade 2017 Ett tryggt och välkomnande Österåker Österåkers kommun ska vara en attraktiv kommun, en plats där människor

Läs mer

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillståndsbevis

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillståndsbevis FoHMFS 2014:6 Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillståndsbevis Folkhälsomyndighetens författningssamling I Folkhälsomyndighetens författningssamling (FoHMFS) publiceras myndighetens

Läs mer