Anvisningar för ifyllandet av ansökan om arbetslöshetsförmåner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anvisningar för ifyllandet av ansökan om arbetslöshetsförmåner"

Transkript

1 Anvisningar för ifyllandet av ansökan om arbetslöshetsförmåner För att få en arbetslöshetsförmån måste du först ha anmält dig som arbetslös arbetssökande på arbets- och näringsbyrån (TE-byrån). Så här fyller du i en elektronisk ansökan om arbetslöshetsförmåner Du fyller i ansökan steg för steg, en sida i taget. Genom att klicka på Fortsätt kommer du till nästa sida. I menyn till vänster ser du rubrikerna på de olika sidorna. Du kan gå tillbaka till föregående sidor genom att i menyn till vänster välja rubriken på den sida som du vill gå tillbaka till för att ändra dina uppgifter. Med knappen Töm tar du bort de uppgifter som du gett på sidan i fråga. Med knappen Avbryt kan du avsluta eller spara ett utkast av ansökan. Du får slutligen ett sammandrag av de uppgifter som du gett på de tidigare sidorna. Sammandraget är en ansökan som du skickar iväg genom att klicka på Godkänn och sänd. Efter att du klickat på Sänd kan du inte längre ångra dig. Det lönar sig att sända ansökan till FPA först när du varit arbetslös hela självrisktiden. Självrisktiden går ut när du har varit arbetslös arbetssökande vid arbets- och näringsbyrån i sammanlagt fem eller sju vardagar (mån fre). Självrisktiden är sju vardagar om arbetslösheten börjar eller senare. Självrisktiden behöver inte vara sammanhängande, utan arbetslöshetsdagar från maximalt 8 kalenderveckor i följd kan räknas in självrisktiden. Den retroaktiva ansökningstiden för arbetslöshetsförmåner är 3 månader. Också bilagorna kan lämnas in elektroniskt via e-tjänsten. Du kan också skicka in dem per post. Ansökan Sysselsättningsfrämjande service omfattar arbetskraftsutbildning, frivillig utbildning, arbetsprövning, utbildningsprövning, jobbsökarträning och karriärträning samt arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. Kom överens med arbets- och näringsbyrån om ditt deltagande i sysselsättningsfrämjande service. Under tiden för sysselsättningsfrämjande service inverkar inte dina egna kapitalinkomster eller dina föräldrars inkomster på arbetsmarknadsstödet. Egna löneinkomster och företagsinkomster minskar alltid stödbeloppet. Under den tid du deltar i sysselsättningsfrämjande service kan du få kostnadsersättning eller förhöjd kostnadsersättning.

2 Förhöjd kostnadsersättning under tiden för service som ordnas inom ens pendlingsregion betalas om verksamheten ordnas utanför hemkommunen och deltagandet i verksamheten förorsakar inkvarteringskostnader. Bifoga hyresavtalet eller kvitton till ansökan. Under tiden för sysselsättningsfrämjande service kan du för högst 200 dagar också få grunddagpenningens eller arbetsmarknadsstödets förhöjningsdel. FPA får uppgifter från arbets- och näringsbyrån om ditt deltagande i sysselsättningsfrämjande service. Om du saknar yrkesutbildning kan du få arbetsmarknadsstöd först efter en väntetid på 5 månader (21 veckor). FPA undersöker om väntetid ska fastställas och en väntetid kan fastställas även om du skulle ha fått ett positivt arbetskraftpolitiskt utlåtande från arbets- och näringsbyrån. Ingen väntetid fastställs om du får arbetsmarknadsstöd som en omedelbar fortsättning på arbetslöshetsdagpenning (grunddagpenning eller inkomstrelaterad dagpenning) som betalats ut för den maximala tiden. Väntetiden börjar 2 när du anmäler dig som arbetslös arbetssökande till arbets- och näringsbyrån. när du anmäler dig som arbetslös arbetssökande och då du har avslutat dina heltidsstudier eller när tiden utan ersättning upphör när skyldigheten att vara i arbete har fullgjorts Om du är under 25 år och saknar yrkesutbildning och har förlorat din rätt till arbetslöshetsförmåner på grund av att du inte har sökt till utbildning eller inte har tagit emot en studieplats och du därför har ålagts en skyldighet under 21 veckor, börjar väntetiden efter att detta villkor har uppfyllts. Om du deltar i sysselsättningsfrämjande service då skyldigheten fullgjorts föreläggs en väntetid först då servicen i fråga avslutats. Under vissa förutsättningar avdras från väntetiden vissa sådana hela kalenderveckor under vilka du har varit i arbete som kan räknas in i arbetsvillkoret har varit sysselsatt som företagare och arbetet kan räknas in i arbetsvillkoret för företagare har fått en arbetslöshetsförmån under de föregående 2 åren Från väntetiden dras också av den tid då du under de föregående 2 åren inte har fått någon arbetslöshetsförmån på grund av väntetid, inkomst som beaktats vid behovsprövningen eller självrisktid. Medlemskap i arbetslöshetskassa Om du är medlem i en arbetslöshetskassa kan du ha rätt till inkomstrelaterad dagpenning. Om du inte har arbetat eller varit medlem i en arbetslöshetskassa tillräckligt länge kan du få arbetsmarknadsstöd. Efter den maximala utbetalningstiden för inkomstrelaterad dagpenning kan du få arbetsmarknadsstöd.

3 Behovsprövning tillämpas på arbetsmarknadsstöd och vid behovsprövningen beaktas alla dina egna inkomster. Till egna inkomster som påverkar behovsprövningen hör kapitalinkomster. Om du har kapitalinkomster under arbetslöshetstiden: Lämna in intyg/verifikat över alla egna inkomster Lämna in verifikat på ränteinkomster av depositioner och placeringar samt verifikat på dividendinkomster. Lämna in en utredning om hyresinkomster: kopia av hyresavtal, kvitto på betald hyra. Från hyresinkomsterna kan avdras kostnader förorsakade av uthyrningen, såsom värme-, el-, vatten- och försäkringsavgifter samt underhållskostnader. Lämna in kvitton på de kostnader som förorsakats av uthyrningen. Även inkomst av dödsbo ska utredas. Som inkomst av skogsbruk beaktas den i beskattningslagstiftningen för varje kommun fastställda genomsnittliga årliga avkastningen av skog multiplicerad med arealen skog. FPA får uppgifterna av skattemyndigheten. Behovsprövning tillämpas inte under den verksamhet som avtalats med arbets- och näringsbyrån. 3 På den här sidan kan du ändra de uppgifter som du tidigare har gett om medlemskap i en arbetslöshetskassa. Arbetslöshet En permittering kan vara en heltidspermittering eller en deltidspermittering. Om du har blivit permitterad på heltid har du rätt till full arbetslöshetsförmån. Om det är fråga om en deltidspermittering kan du få jämkad arbetslöshetsförmån eller förmånen med fullt belopp för de dagar du varit helt arbetslös. Om du när anställningen upphör får lön för uppsägningstid eller semesterlön har du inte rätt till arbetslöshetsförmåner för denna tid. Om du i samband med att anställningen upphör har fått en ekonomisk förmån, t.ex. på basis av ett "fallskärmsavtal", utgör den ekonomiska förmånen ett hinder för utbetalning av arbetslöshetsförmåner för den tid över vilken förmånen periodiseras. Periodiseringstiden beräknas på grundval av dagslönen och beloppet av den ekonomiska förmånen. Ange också om du har fått eller ansökt om lönegaranti. Lönegarantisystemet tryggar betalningen av fordringar som grundar sig på arbetstagarens anställningsförhållande i den händelse att arbetsgivaren går i konkurs och i andra situationer när arbetsgivaren är insolvent. Ytterligare information finns på webbplatsen Tiden före ansökan Om du har haft lönearbete ska du som bilaga till ansökan lämna in det senaste löneintyget eller någon annan utredning av vilken framgår anställningens längd, lönen och arbetstiden per vecka.

4 4 Löntagares arbetsvillkor Arbetsvillkoret för löntagare uppfylls när du under de senaste 28 månaderna har haft arbete i 26 kalenderveckor så att minst en arbetsvecka har infallit under den vecka som börjar eller senare, och att arbetstiden varit minst 18 timmar per kalendervecka och arbetet har utförts i anställningsförhållande och socialskyddsavgifter har betalats och förskottsinnehållning verkställts på lönen. lön har betalats enligt kollektivavtal. Om det inte funnits något kollektivavtal inom branschen ska lönen för heltidsarbete uppgå till minst 1173 euro i månaden (år 2016)) eller till 1165 euro i månaden (år 2015). Om du från och med inte haft minst 18 timmar lönearbete som uppfyller arbetsvillkoret uppfylls löntagares arbetsvillkor när du i stället för 26 kalenderveckor har arbetat 34 kalenderveckor och arbetet har varit likt det som nämns ovan. En förutsättning är dessutom att du år 2010 eller senare har arbetat minst en kalendervecka som räknas in i arbetsvillkoret. I annat fall krävs 43 veckor i arbete för att arbetsvillkoret ska uppfyllas. Det krav som gäller arbetstiden per vecka kan frångås om du arbetat som lärare, som hemmaarbetande, som idrottsutövare eller med skapande eller framställande arbete eller annat motsvarande arbete där regleringen av arbetstiden avviker från det normala. Huruvida arbetsvillkoret ska anses uppfyllt och verksamhetens omfattning anses vara tillräckligt väsentlig med tanke på arbetslöshetsförmåner fastställs då på basis av arbetsinkomsterna och arbetstiden. Av lönesubventionerat arbete som börjat eller senare (minst 18 t/vecka) kan 75 % räknas in i arbetsvillkoret och 25 % är tid som förlänger granskningsperioden för arbetsvillkoret. Beräkningsexempel: Perioden med lönesubventionerat arbete infaller I perioden ingår 19 kalenderveckor och av denna tid kan 75 % räknas in i arbetsvillkoret, dvs. 14,25 veckor. Antalet kalenderveckor avrundas till närmaste hela veckoantal. I arbetsvillkoret inräknas 14 kalenderveckor och som förlängningstid räknas 5 kalenderveckor. I arbetsvillkoret inräknas från och med sådana hela kalenderveckor för personer över 60 år då personen har deltagit i sysselsättningsfrämjande service. Du behöver inte anteckna i ansökan om du har deltagit i sådan service. FPA får uppgift om deltagandet direkt från arbets- och näringsbyrån. Närmare information finns på Du kan också kontakta FPA:s kund- eller telefonservice. Företagares arbetsvillkor Arbetsvillkoret för företagare uppfylls om företagsverksamheten har upphört eller senare och man under de närmast föregående 48 månaderna (granskningsperiod) har arbetat i minst 15 månader som företagare och arbetsinkomsten för en FöPL-försäkring har uppgått till minst 710 euro per månad, en ArPL-försäkrads arbetsinkomst till minst 710 euro per månad eller arbetsinkomsten för en LFöPL-försäkring till minst 400 euro per månad

5 5 före och arbetsinkomsten eller senare enligt lagen om pension för företagare eller lagen om pension för lantbruksföretagare till sammanlagt minst 1035 euro per månad (år 2016)/1027 euro per månad (år 2015) om din företagsverksamhet har upphört före och du under de föregående 48 månaderna har arbetat som företagare i sammanlagt 18 månader och arbetsinkomsten för FöPL-försäkring har uppgått till minst 710 euro per månad eller arbetsinkomsten för LFöPL-försäkring till minst 400 euro per månad. Om du varit försäkrad enligt ArPL måste din arbetsinkomst ha uppgått till minst 710 euro per månad. Endast arbetsperioder försäkrade enligt FöPL/LFöPL eller ArPL och som pågått minst fyra månader kan räknas in i arbetsvillkoret för företagare. Av lönesubventionerat arbete som börjat eller senare kan 75 % räknas in i arbetsvillkoret för löntagare och via det också i arbetsvillkoret för företagare. När man beräknar veckor med lönesubventionerat arbete som ska räknas in i arbetsvillkoret görs avrundningen till hela kalenderveckor nedåt om det behövs. Ange också om du har arbetat i Finland eller utomlands. Arbete som utförts i Finland räknas in i arbetsvillkoret. I en löntagares arbetsvillkor kan man under vissa förutsättningar räkna in arbete som anställd i ett annat land som tillämpar EG-lagstiftningen. Det är dock inte möjligt att räkna in en period som egenföretagare i ett annat land i en löntagares arbetsvillkor i Finland. För att perioder i ett annat land ska kunna räknas in i arbetsvillkoret krävs det i regel att du omedelbart före arbetslösheten i minst fyra veckor har haft arbete som uppfyller löntagares arbetsvillkor i Finland eller har arbetat som företagare minst fyra månader. Närmare information får du från FPA:s telefontjänst eller på FPA:s webbplats. Tid som förlänger granskningsperioden Den ovan nämnda tiden på 28/48 månader kan förlängas på grund av vård av barn under 3 år, sjukdom, studier, värnplikt eller av någon annan godtagbar orsak. Granskningsperioden för löntagares arbetsvillkor kan som längst vara 9 år och 4 månader, och för företagare är granskningsperioden 11 år. För förlängning av granskningsperioden behöver vi utredningar om vad du gjort innan du blev arbetslös samt intyg över dina anställningar eller din företagsverksamhet. Du behöver inte uppge de tider då du har haft en FPA-förmån, såsom studiestöd, föräldraförmån eller sjukdagpenning. Om du har flera likadana förlängningsperioder får du nya fält för ifyllning av tidpunkterna om du klickar på Lägg till rad. Arbetshistoria Grunddagpenning kan betalas för högst 400 arbetslöshetsdagar till en person som uppfyller arbetsvillkoret, dvs. har haft arbete i mer än tre år, och för vilken maximiutbetalningstiden

6 6 börjar eller senare. FPA får i regel uppgifter om anställningar från Pensionsskyddscentralen. Om arbetsvillkoret, dvs. arbete i mer än tre år, inte uppfylls kan grunddagpenning betalas för högst 300 arbetslöshetsdagar. Grunddagpenning kan betalas för högst 500 arbetslöshetsdagar till en person som har uppfyllt arbetsvillkoret efter att ha fyllt 58 år och som arbetat i minst 5 år under de senaste 20 åren när arbetsvillkoret uppfylls. Förhöjningsdel En förhöjningsdel kan betalas till grunddagpenningen för 90 dagar om du har haft lönearbete i sammanlagt minst 20 år och din anställning har upphört före Dessutom förutsätts att du har anmält dig som arbetslös arbetssökande till arbets- och näringsbyrån inom 60 dagar från det att anställningen upphörde och att du inte själv har sagt upp dig utan giltig orsak eller orsakat att anställningen upphört. Den förhöjningsdel som betalas utifrån en lång arbetshistoria kan betalas högst fram till Uppgifter om anställningar får FPA från Pensionsskyddscentralen. Utredning om arbetslöshetstid För att en arbetslöshetsförmån ska kunna betalas ut förutsätts att du i fortsättningen skickar in en anmälan om arbetslöshetstid till FPA med fyra veckors mellanrum. Du kan göra detta på via e-tjänsten eller på en pappersblankett. Om du inte vill att en pappersblankett för anmälan om arbetslöshetstid skickas till dig i fortsättningen, välj alternativet "Nej. Jag fyller i anmälan i e-tjänsten." Om du vill att en pappersblankett för anmälan om arbetslöshetstid skickas till dig i fortsättningen, välj alternativet "Ja." Man kan inte ge uppgifter för kommande dagar på förhand, eftersom arbetslöshetsförmånen alltid betalas i efterhand. Du ges tre alternativ för utredningen av arbetslöshetstiden. Jag har varit arbetslös under hela ovan nämnda tid Om du har varit arbetslös alla de dagar för vilka utredningen begärs, välj det här alternativet. Välj inte det här alternativet om du för någon dag måste ange en annan uppgift, eftersom du på sidan Uppgifter för varje dag inte längre kan ändra uppgiften. Jag har under hela ovan nämnda tid deltagit i utbildning/studerat, deltagit i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte/annan verksamhet som avtalats med arbets- och näringsbyrån Om du under den tid som anmälan gäller alla vardagar har deltagit i arbetsprövning, arbetskraftsutbildning, karriärträning, annan verksamhet som avtalats med arbetsoch näringsbyrån eller i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte, välj detta alternativ. Välj rätt alternativ också i rullgardinsmenyn. Jag har under ovan nämnda tid, en eller flera dagar... Om du inte varit arbetslös alla dagar, utan till exempel arbetat eller deltagit i utbildning, välj detta alternativ.

7 7 Välj ett alternativ under rubriken "Fortsätter arbetslösheten?" Om arbetslösheten fortsätter utan förändringar, välj "Arbetslösheten fortsätter" och klicka på knappen Fortsätt. Om du börjar arbeta eller delta i verksamhet som avtalats med arbetsoch näringsbyrån eller i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte, välj lämpligt alternativ och skriv in startdatumet i fältet. För heltidsarbete som pågår i mer än 2 veckor ska du också uppge slutdatum, om du vet att anställningstiden är högst en månad. Om arbetslösheten upphör eller avbryts av någon annan orsak, ge en kort förklaring vid punkten i fråga. Om flera alternativ passar in på din situation, uppge det som beskriver att arbetslösheten upphör eller avbryts eller som annars bäst beskriver din situation. Uppgifter för varje dag Om du inte varit arbetslös alla dagar visas en veckokalender som baserar sig på de alternativ som du valde på föregående sida. Vid varje dag finns det en rullgardinsmeny med de olika valbara alternativen. Ange också antalet timmar och minuter för de dagar du arbetat och för de dagar du deltagit i arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. Om arbetsdagen har varit jämnt sju timmar lång, fyll i 00 för minuterna. Meddela också om du har varit frånvarande från verksamhet som avtalats med arbets- och näringsbyrån. Förmånen betalas för frånvarodagar endast om det finns en godtagbar orsak till frånvaron. Ange om frånvaron berodde på en arbetsintervju, ett offentligt förtroendeuppdrag, din egen sjukdom eller på sjukdom hos ditt barn som är under 10 år. Om frånvaron på grund av din sjukdom varar längre än 3 deltagardagar i följd, ska du från och med den 4:e dagen lämna in ett intyg av en läkare eller en hälsovårdare. Om frånvaron har andra orsaker än de ovan nämnda beslutar FPA om du har haft en godtagbar orsak att vara frånvarande från den sysselsättningsfrämjande servicen. Om du under den tid som anmälan gäller får rehabilitering eller institutionsvård, välj alternativet Förhindrad att ta emot arbete" och anteckna under ytterligare uppgifter vad du deltar i och under vilken tid. Om det infaller helgdagar på vardagar under den tid som anmälan gäller och du under denna tid deltar i verksamhet som du avtalat med arbets- och näringsbyrån, men inte under helgdagen, ska du välja arbetslös vid helgdagen. Då får du grundförmånen utan kostnadsersättning. Kontrollera att uppgifterna i samband med frågan "Fortsätter arbetslösheten?" är riktiga. Om uppgiften måste ändras, välj "Utredning om arbetslöshet" till vänster i menyn på denna sida och gå tillbaka till föregående sida. Använd inte webbläsarens Bakåt- eller Backfunktion.

8 8 Uppgifter som gäller arbete Om du i uppgifterna för varje dag har angett att du arbetat, måste du på den här sidan ge ytterligare uppgifter om din anställning. Om du t.ex. har kortjobb hos flera arbetsgivare ska du ange alla arbetsgivares namn i textfältet. Du ska också ange det datum då du senast lämnar in löneuppgifterna till FPA för utbetalningen av jämkad arbetslöshetsförmån. Alternativt kan du meddela att du redan har lämnat in ett löneintyg till FPA. Familjeförhållanden Barnförhöjning till arbetslöshetsförmånerna betalas för barn under 18 år som du försörjer. Dessutom betalas barnförhöjning för din makes barn om barnet bor med dig i samma hushåll. Med make avses äkta make eller maka, sambo eller part i ett registrerat partnerskap. Från och med kan en sambo också vara av samma kön. Om din sambo bor utomlands och inte har finsk personbeteckning kan du ange hans eller hennes födelsedatum under punkten sambos personbeteckning. Ange närmare uppgifter på sidan Ytterligare uppgifter. Egna inkomster Lön och andra arbetsinkomster inverkar alltid på arbetslöshetsförmånens belopp. Från och med kan du tjäna 300 euro per månad eller 279 euro per 4 veckor utan att inkomsten minskar beloppet av din arbetslöshetsförmån. Om man har förvärvsinkomster under den tid man är arbetslös måste man ändå anmäla dessa i alla situationer, också då inkomsterna är lägre än 300 euro per månad eller 279 euro per 4 veckor. Varje euro som betalats i lön efter det s.k. skyddade beloppet minskar arbetsmarknadsstödet med 50 cent. Förutom lön räknas exempelvis arvoden, skattepliktiga kostnadsersättningar och naturaförmåner som arbetsinkomst. Om du har tillfälligt arbete eller deltidsarbete ska du lämna in en lönespecifikation eller motsvarande utredning till FPA. Av den ska framgå arbetstiden per vecka, utbetald lön och andra ersättningar. Om väntan på ett löneintyg från arbetsgivaren oskäligt fördröjer utbetalningen av en arbetslöshetsförmån, kan stöd betalas ut som förskott utifrån de inkomster som du uppgett. FPA beslutar om användningen av ett förskottsbetalningsförfarande och om beloppet av förskottsbetalningen. Om förskottet utbetalats med ett för stort belopp återkrävs det. När det gäller inkomster av företagsverksamhet som utgör bisyssla beaktas förvärvsinkomstandelen vid jämkningen. Nettoinkomsten av skogsbruk jämkas inte. När det gäller inkomster av företagsverksamhet och lantbruk ska, beroende på företagsform, lämnas in kopia av den egna skattedeklarationen och företagets skattedeklaration det senaste bokslutet (resultat- och balansräkning) sammanslutningsutredning eller bolagsavtal löneintyg för det senaste året

9 Även inkomst av eget arbete jämkas. Med eget arbete avses sådan verksamhet som man bedriver i förtjänstsyfte men inte i ett anställningsförhållande och inte heller i egenskap av företagare. Lämna in intyg/betalningsverifikat över alla förvärvsinkomster och andra fortlöpande inkomster Lämna in verifikat över ersättningar för upphovsrätt enligt de senaste utbetalningsdatumen. 9 Vid prövningen av behovet av arbetsmarknadsstöd beaktas alla dina egna inkomster. Till egna inkomster som påverkar behovsprövningen hör kapitalinkomster. Om du har kapitalinkomster under arbetslöshetstiden: Lämna in intyg/verifikat över alla egna inkomster Lämna in verifikat på ränteinkomster av depositioner och placeringar samt verifikat på dividendinkomster. Lämna in en utredning om hyresinkomster: kopia av hyresavtal, kvitto på betald hyra. Från hyresinkomsterna kan avdras kostnader förorsakade av uthyrningen, såsom värme-, el-, vatten- och försäkringsavgifter samt underhållskostnader. Lämna in kvitton på de kostnader som förorsakats av uthyrningen. Även inkomst av dödsbo ska utredas. Som inkomst av skogsbruk beaktas den i beskattningslagstiftningen för varje kommun fastställda genomsnittliga årliga avkastningen av skog multiplicerad med arealen skog. FPA får uppgifterna av skattemyndigheten. Behovsprövning tillämpas inte under den verksamhet som avtalats med arbets- och näringsbyrån. Andra förmåner En del andra förmåner utgör ett hinder för utbetalning av arbetslöshetsförmån och en del minskar förmånsbeloppet. Eget eller makens stöd för hemvård av barn dras av från en arbetslöshetsförmån. Makens stöd för hemvård av barn avdras dock inte om han eller hon själv sköter barnet. Närmare information: Föräldrarnas inkomster och förmåner Om du bor hos dina föräldrar och inte uppfyller arbetsvillkoret påverkar dina föräldrars inkomster arbetsmarknadsstödets belopp. Även om du inte lämnar in uppgifter om dina föräldrars inkomster eller om föräldrarnas inkomster överstiger inkomstgränserna, får du alltid likväl minst hälften av ditt arbetsmarknadsstöd. Endast biologiska föräldrars och adoptivföräldrars inkomster beaktas. Arbetsmarknadsstödet sänks om dina föräldrars sammanlagda månadsinkomster överstiger euro. Om du har syskon som är under 18 år och bor i samma hushåll höjer detta inkomstgränsen.

10 En förteckning över de bilagor som behövs finns i slutet av blanketten. Du kan lämna in bilagorna elektroniskt via e-tjänsten. Du kan också skicka dem till FPA per post. 10 Kontonummer Ange det kontonummer till vilket du vill att din arbetslöshetsförmån ska betalas, eller kontrollera det kontonummer som kommer upp automatiskt. Du kan ändra kontonumret genom att skriva ett nytt ovanpå det gamla. Om kontonumret redan finns på sidan och du inte vill ändra det kan du gå vidare genom att klicka på Fortsätt. Ange kontonumret i IBAN-format. IBAN-kontonumret hittar du till exempel på ditt kontoutdrag eller via din internetbank. Bankens identifieringskod (BIC) behöver inte anges eftersom den skapas automatiskt utifrån IBAN-kontonumret. Närmare information om kontonummer. Ytterligare uppgifter Om du vill kan du ge ytterligare uppgifter om något som gäller din ansökan, eller gå direkt vidare genom att klicka på Fortsätt. Försenad ansökan Den retroaktiva ansökningstiden för arbetslöshetsförmåner är 3 månader. Den retroaktiva ansökningstiden räknas 3 månader bakåt från det datum då ansökan kom in. En arbetslöshetsförmån kan inte beviljas retroaktivt för en längre tid utan särskilt vägande skäl. Brist på information eller glömska räcker i regel inte som motivering. Kontaktinformation På sidan visas den adress dit beslutet skickas. FPA får adressuppgifterna från befolkningsdatasystemet. Om du har meddelat FPA en annan adress än din officiella så visas den adressen. Du kan inte ändra din adress här. Om du har bytt adress ska du anmäla den nya adressen till magistraten ( Uppgiften om din nya adress förmedlas då till FPA. Om du vill kan du ge ditt telefonnummer och/eller din e-postadress så att vi kan kontakta dig i eventuella frågor som gäller din ansökan. Sammandrag Du får ett sammandrag av de uppgifter som du gett på de tidigare sidorna.

11 Sammandraget är en ansökan som du sänder i elektronisk form till FPA. Kontrollera uppgifterna och kryssa för "Jag försäkrar att de uppgifter jag lämnat är riktiga och kommer att meddela om de ändras". Om du vill ändra uppgifterna i sammandraget, välj i menyn till vänster rubriken på den sida som du vill gå tillbaka till. Efter ändringen går du vidare till sammandraget genom att klicka på knappen Fortsätt. Skicka iväg din ansökan genom att klicka på Godkänn och sänd. Efter att du klickat på Sänd kan du inte längre ångra dig. Vänta en stund sedan du klickat på Godkänn och sänd. Klicka inte med musen och gör inga nya val. Du får ett meddelande från FPA där man bekräftar att sändningen lyckades. Ibland kan det ta upp till 20 sekunder innan bekräftelsen kommer. 11 Ankomstbekräftelse Du kan skriva ut ett sammandrag av din ansökan genom att klicka på Sammandrag. Om FPA begär bilagor för handläggningen av din ansökan kan du lämna in dem elektroniskt genom att klicka på Bilageförteckning. Då öppnas en förteckning där du ser vilka bilagor som behövs för ansökan. Det går att skicka in bilagorna elektroniskt via bilageförteckningen. Klicka på Skriv ut bilageförteckning för att läsa anvisningarna om du lämnar in bilagorna per post. Ansökan eller meddelande som sparats som utkast Du kan fortsätta att fylla i en ansökan eller ett meddelande inom en månad efter att du sparat utkastet. Ansökningar som sparats som utkast finns på sidan Tidigare ärenden. Datasäkerhet Då du går in på e-tjänsten etableras en säker förbindelse. Logga alltid ut när du lämnar e- tjänsten för att säkra att förbindelsen bryts och att uppgifterna inte längre är åtkomliga utan ny identifiering. Om du besöker e-tjänsten från en allmän dator, töm webbläsarens cacheminne och stäng webbläsaren då du är klar. Hur uppgifterna används De uppgifter som vi har fått för att kunna avgöra detta förmånsärende kan också användas för ett annat förmånsärende om uppgifterna enligt lag ska beaktas i samband med ärendet.

12 Likaså kan uppgifter som vi har fått i samband med en annan förmån användas vid avgörandet av detta förmånsärende. 12

Anvisningar för ifyllandet av ansökan om arbetslöshetsförmåner

Anvisningar för ifyllandet av ansökan om arbetslöshetsförmåner Anvisningar för ifyllandet av ansökan om arbetslöshetsförmåner För att få en arbetslöshetsförmån måste du först ha anmält dig som arbetslös arbetssökande på arbets- och näringsbyrån (TE-byrån). Så här

Läs mer

Ansö kan öm barnbidrag

Ansö kan öm barnbidrag Ansö kan öm barnbidrag Anvisningar fö r dig söm anva nder e-tja nsten Du kan ansöka om barnbidrag elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten, men eventuella bilagor måste ändå skickas per

Läs mer

Ansökan om underhållsstöd

Ansökan om underhållsstöd Ansökan om underhållsstöd Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs ingen

Läs mer

Stöd vid arbetslöshet KORT OCH LÄTTLÄST

Stöd vid arbetslöshet KORT OCH LÄTTLÄST Stöd vid arbetslöshet KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll Stöd vid arbetslöshet 2018 1 FPA:s stöd för arbetslösa 2 När du blir arbetslös 2 Arbetslöshetsdagpenning 2 Arbetsmarknadsstöd 4 Arbetsinkomster och arbetsmarknadsstöd

Läs mer

Ansö kan öm möderskapsunderstö d

Ansö kan öm möderskapsunderstö d Ansö kan öm möderskapsunderstö d Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs

Läs mer

TILL DIG SOM ANSÖKER OM DAGPENNING

TILL DIG SOM ANSÖKER OM DAGPENNING TILL DIG SOM ANSÖKER OM DAGPENNING MEDLEMSKAP Se till att du inte har några obetalda medlemsavgifter. Om du har betalat din medlemsavgift själv ber vi dig bifoga en kopia av det senaste betalningsverifikatet.

Läs mer

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten. Så här fyller du i en elektronisk ansökan

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten. Så här fyller du i en elektronisk ansökan Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs ingen ansökan i pappersform.

Läs mer

Arbetslöshet. Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst

Arbetslöshet. Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst Arbetslöshet Stöd för arbetslösa Kort och lättläst Innehåll Arbetslöshet 1 FPA:s stöd för arbetslösa 2 När du blir arbetslös 2 Arbetslöshetsdagpenning 2 Arbetsmarknadsstöd 4 Arbetsinkomster och arbetsmarknadsstöd

Läs mer

Arbetslöshet. Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst

Arbetslöshet. Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst Arbetslöshet Stöd för arbetslösa Kort och lättläst Innehåll Arbetslöshet 1 FPA:s stöd för arbetslösa 2 När du blir arbetslös 3 Arbetslöshetsdagpenning 3 Arbetsmarknadsstöd 4 Integrationsstöd till invandrare

Läs mer

Ansö kan öm barnava rdsstö d

Ansö kan öm barnava rdsstö d Ansö kan öm barnava rdsstö d Anvisningar fö r dig söm anva nder e-tja nsten Du kan lämna in din ansökan via vår e-tjänst i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan

Läs mer

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Innehåll Så här fyller du i en ansökan i e-tjänsten... 2 Ansökan steg för steg... 2 Uppgifter om barnet... 2 Uppgifter om maka, sambo, registrerad partner...

Läs mer

Anvisningar fo r dig som anva nder e- tja nsten

Anvisningar fo r dig som anva nder e- tja nsten Anvisningar fo r dig som anva nder e- tja nsten Du kan sända ditt meddelande elektroniskt i stället för att använda pappersblanketten.om du sänder ett elektroniskt meddelande behövs ingen ansökan i pappersform.

Läs mer

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan via vår e-tjänst i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs ingen ansökan i pappersform.

Läs mer

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan via e-tjänsten i stället för att använda pappersblanketten. Det går inte att foga bilagor till ansökan, men du kan lämna in dem separat

Läs mer

Utkomstskydd för arbetslösa

Utkomstskydd för arbetslösa - - - Utkomstskydd för arbetslösa te-tjanster.fi Arbetslösa arbetssökandes rättigheter och skyldigheter En arbetslös arbetssökande person som anmält sig har rätt fftill arbets- och näringsbyråns TE-tjänster

Läs mer

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten

Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan via vår e-tjänst i stället för att använda pappersblanketten. Om du sänder en elektronisk ansökan behövs ingen ansökan i pappersform.

Läs mer

Lag. om ändring och temporär ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa

Lag. om ändring och temporär ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa Lag om ändring och temporär ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om utkomstskydd för arbetslösa (1290/2002) 7 kap. 3, 4 4 mom. och 12 2 mom.,

Läs mer

De löneuppgifter som eventuellt behövs från din arbetsgivare kan arbetsgivaren lämna in via e-tjänsten.

De löneuppgifter som eventuellt behövs från din arbetsgivare kan arbetsgivaren lämna in via e-tjänsten. Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Du kan lämna in din ansökan via e-tjänsten i stället för att använda pappersblanketten. Det går inte att foga bilagor till ansökan, men du kan lämna in dem separat

Läs mer

Arbetslöshet Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst

Arbetslöshet Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst Arbetslöshet Stöd för arbetslösa Kort och lättläst Innehåll Arbetslöshet 1 FPA:s stöd för arbetslösa 2 När du blir arbetslös 3 Arbetslöshetsdagpenning 3 Arbetsmarknadsstöd 4 Integrationsstöd till invandrare

Läs mer

Rubrikerna i innehållsförteckningen fungerar som länkar. Klicka på dem så kommer du till rätt ställe i anvisningen.

Rubrikerna i innehållsförteckningen fungerar som länkar. Klicka på dem så kommer du till rätt ställe i anvisningen. Anvisningar för dig som använder e-tjänsten Rubrikerna i innehållsförteckningen fungerar som länkar. Klicka på dem så kommer du till rätt ställe i anvisningen. Innehåll... 1 Anvisningar för dig som använder

Läs mer

RP 176/2013 rd. I denna proposition föreslås det att regeringens proposition med förslag till lag om

RP 176/2013 rd. I denna proposition föreslås det att regeringens proposition med förslag till lag om Regeringens proposition till riksdagen om komplettering av regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa och till vissa lagar som har samband med den (RP

Läs mer

RP 90/2013 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

RP 90/2013 rd PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa och till vissa lagar som har samband med den PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

YRKESUTÖVARNAS OCH FÖRETAGARNAS ARBETSLÖSHETSKASSA

YRKESUTÖVARNAS OCH FÖRETAGARNAS ARBETSLÖSHETSKASSA 2018 YRKESUTÖVARNAS OCH FÖRETAGARNAS ARBETSLÖSHETSKASSA YRITTÄJIEN MEDLEMSKAP I KASSAN LÖNAR SIG Syftet med att bli företagare är i allmänhet att uppnå framgång och oberoende. I en föränderlig och osäker

Läs mer

Utkomstskydd för arbetslösa 2008

Utkomstskydd för arbetslösa 2008 Utkomstskydd för arbetslösa 2008 Den arbetslösa arbetssökandens rättigheter och skyldigheter Arbetslöshetsförmån betalas för att trygga den arbetslösa arbetssökandens utkomst under den tid då han eller

Läs mer

Ansökan om inkomstrelaterad dagpenning

Ansökan om inkomstrelaterad dagpenning Ansökan om inkomstrelaterad dagpenning Första ansökan Ytterligare ansökan Skicka ansökan till arbetslöshetskassan inom 3 månader från den första dagen för vilken du ansöker om dagpenning. Kom ihåg att

Läs mer

GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER

GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER VÄLKOMMEN SOM KUND TILL ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅN! Arbets- och näringsbyrån kallas också TE-byrån. TE är en förkortning av byråns finska namn, työ-

Läs mer

Rörlighetsunderstöd

Rörlighetsunderstöd Rörlighetsunderstöd 30.01.2019 Innehåll 1 Förmånsanvisning... 1 1.1 Rörlighetsunderstöd... 1 1.2 Rätt till rörlighetsunderstöd... 1 1.3 Rörlighetsunderstödets belopp och varaktighet... 4 1.4 Begränsningar

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 23 december 2013 1049/2013 Lag om ändring och temporär ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa Utfärdad i Helsingfors den 20 december 2013

Läs mer

Arbetslöshet Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst

Arbetslöshet Stöd för arbetslösa. Kort och lättläst Arbetslöshet Stöd för arbetslösa Kort och lättläst Innehåll Arbetslöshet 1 FPA:s stöd för arbetslösa 2 När du blir arbetslös 3 Arbetslöshetsdagpenning 3 Arbetsmarknadsstöd 4 Integrationsstöd till invandrare

Läs mer

Utkomstskydd för arbetslösa

Utkomstskydd för arbetslösa - - - Utkomstskydd för arbetslösa te-tjanster.fi Arbetslösa arbetssökandes rättigheter och skyldigheter En arbetslös arbetssökande person som anmält sig har rätt fftill arbets- och näringsbyråns TE-tjänster

Läs mer

Arbetslöshetsgrad (%) 8,7 9,4 9,0 8,8

Arbetslöshetsgrad (%) 8,7 9,4 9,0 8,8 20. Utkomstskydd för arbetslösa F ö r k l a r i n g : Utkomsten för arbetslösa tryggas genom arbetslöshetsdagpenningen, som betalas enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa, och arbetsmarknadsstödet.

Läs mer

till den del det är fråga om en aktiveringsplan,

till den del det är fråga om en aktiveringsplan, Landskapslag (2003:71) om tillämpning i landskapet Åland av lagen om utkomstskydd för arbetslösa 2003:071 Landskapslag (2003:71) om tillämpning i landskapet Åland av lagen om utkomstskydd för arbetslösa

Läs mer

RP 179/2009 rd. maximitiden på 500 dagar för arbeslöshetsdagpenning.

RP 179/2009 rd. maximitiden på 500 dagar för arbeslöshetsdagpenning. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa och av vissa lagar som har samband med den PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

Beräkning av barnavårdsstöd

Beräkning av barnavårdsstöd Beräkning av barnavårdsstöd Med beräkningsprogrammet kan du räkna ut en uppskattning av storleken på hemvårdsstödet och privatvårdsstödet. Om du bor på Åland ska du kontrollera barnavårdsstödets belopp

Läs mer

Ifyllningsanvisningar för ansökan om bostadsbidrag i e-tjänsten

Ifyllningsanvisningar för ansökan om bostadsbidrag i e-tjänsten Ifyllningsanvisningar för ansökan om bostadsbidrag i e-tjänsten Allmänna anvisningar om hur tjänsten fungerar Att fylla i en ansökan I e-tjänsten går du vidare genom att klicka på knappen Fortsätt. Genom

Läs mer

Alterneringsledighet. www.mol.fi. Alterneringsledighet

Alterneringsledighet. www.mol.fi. Alterneringsledighet Alterneringsledighet www.mol.fi Alterneringsledighet Alterneringsledighet är ett arrangemang där arbetstagaren i enlighet med det alterneringsavtal som han ingått med sin arbetsgivare för en viss tid befrias

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa, lagen om finansiering av arbetslöshetsförmåner och en lag om ändring och temporär ändring

Läs mer

Anvisningar för beräkning av specialvårdspenningens belopp

Anvisningar för beräkning av specialvårdspenningens belopp Anvisningar för beräkning av specialvårdspenningens belopp Närmare information om de allmänna grunderna för specialvårdspenningen får du via länken Specialvårdspenning och på FPA-byråerna. Beloppet av

Läs mer

Utkomstskydd för arbetslösa

Utkomstskydd för arbetslösa - - - Utkomstskydd för arbetslösa te-tjanster.fi Arbetslösa arbetssökandes rättigheter och skyldigheter En arbetslös arbetssökande person som anmält sig har rätt fftill arbets- och näringsbyråns TE-tjänster

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2009 Utgiven i Helsingfors den 30 december 2009 Nr 1188 1193 INNEHÅLL Nr Sidan 1188 Lag om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa... 5665 1189 Lag om ändring av lagen

Läs mer

Företagare har också rätt till arbetslöshetsskydd. -kassa. www.syt.fi 2015. Företagarnas Arbetslöshetskassa i Finland

Företagare har också rätt till arbetslöshetsskydd. -kassa. www.syt.fi 2015. Företagarnas Arbetslöshetskassa i Finland Företagare har också rätt till arbetslöshetsskydd -kassa www.syt.fi 2015 Företagarnas Arbetslöshetskassa i Finland Varför borde jag bli medlem i SYT-kassan? Företagares arbete innebär alltid risker. Medlemskap

Läs mer

Dessutom föreslås att självrisktiden förkortas från sju dagar till fem dagar.

Dessutom föreslås att självrisktiden förkortas från sju dagar till fem dagar. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om utkomstskydd

Läs mer

YRKESUTÖVARNAS OCH FÖRETAGARNAS ARBETSLÖSHETSKASSA

YRKESUTÖVARNAS OCH FÖRETAGARNAS ARBETSLÖSHETSKASSA 2014 YRKESUTÖVARNAS OCH FÖRETAGARNAS ARBETSLÖSHETSKASSA Inkluderar en anslutningsblankett AYT-kassan ditt ekonomiska skyddsnät MEDLEMSKAP I KASSAN LÖNAR SIG Syftet med att bli företagare är i allmänhet

Läs mer

RP 49/2009 rd. som finns avtalad i den arbetssökandes jobbsökarplan. De föreslagna ändringarna är en del av regeringens

RP 49/2009 rd. som finns avtalad i den arbetssökandes jobbsökarplan. De föreslagna ändringarna är en del av regeringens Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om utkomstskydd

Läs mer

ARBETSLÖSHETSKASSORNAS FÖRMÅNSBROSCHYR 2016

ARBETSLÖSHETSKASSORNAS FÖRMÅNSBROSCHYR 2016 ARBETSLÖSHETSKASSORNAS FÖRMÅNSBROSCHYR 2016 INKOMSTRELATERAT ARBETSLÖSHETSSKYDD OCH ALTERNERINGSERSÄTTNING www.tyj.fi ARBETSLÖSHETSKASSORNaS FÖRMÅNSBROSCHYR 2016 Förmånsbroschyren som ges ut av Arbetslöshetskassornas

Läs mer

Anvisningar för beräkning av rehabiliteringspenningens belopp

Anvisningar för beräkning av rehabiliteringspenningens belopp Anvisningar för beräkning av rehabiliteringspenningens belopp Närmare information om grunderna för rehabiliteringspenningen får du via länken Rehabilitering och på FPAbyråerna. Rehabiliteringspenningbeloppet

Läs mer

Alterneringsledighet. te-tjanster.fi

Alterneringsledighet. te-tjanster.fi Alterneringsledighet te-tjanster.fi Alterneringsledighet för arbetssökande och arbetsgivare Alterneringsledighet är ett arrangemang där arbetstagaren i enlighet med ett alterneringsavtal som ingåtts med

Läs mer

ARBETSLÖSHETS- KASSORNAS FÖRMÅNS- BROSCHYR 2010

ARBETSLÖSHETS- KASSORNAS FÖRMÅNS- BROSCHYR 2010 ARBETSLÖSHETS- KASSORNAS FÖRMÅNS- BROSCHYR 2010 Inkomstrelaterad dagpenning Jämkad inkomstrelaterad dagpenning Sysselsättningsfrämjande tjänster Alterneringsersättning Andra sociala förmåners inverkan

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa

Lag. om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa Lag om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om utkomstskydd för arbetslösa (1290/2002) 1 kap. 9 och 2 a kap. 6 a, sådana de lyder, 1 kap. 9 i

Läs mer

ARBETSLÖSHETS- KASSORNAS FÖRMÅNS- BROSCHYR 2012

ARBETSLÖSHETS- KASSORNAS FÖRMÅNS- BROSCHYR 2012 ARBETSLÖSHETS- KASSORNAS FÖRMÅNS- BROSCHYR 2012 Inkomstrelaterad dagpenning Jämkad inkomstrelaterad dagpenning Sysselsättningsfrämjande tjänster Alterneringsersättning Andra sociala förmåners inverkan

Läs mer

Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret

Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret En guide till hur man ansöker om dagpenningar via inkomstregistrets anmälan om löneuppgifter Uppdaterad 15.4.2019 Innehåll Vad förutsätter

Läs mer

Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag

Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag Index Allmänna anvisningar Beräkning av allmänt bostadsbidrag Hushållet och inkomsterna Uppgifter om bostaden Boendeutgifter och skulder som hänför

Läs mer

YRKESUTÖVARNAS OCH FÖRETAGARNAS ARBETSLÖSHETSKASSA

YRKESUTÖVARNAS OCH FÖRETAGARNAS ARBETSLÖSHETSKASSA 2017 YRKESUTÖVARNAS OCH FÖRETAGARNAS ARBETSLÖSHETSKASSA Inkluderar en anslutningsblankett YRITTÄJIEN TYÖTTÖMYYSKASSA MEDLEMSKAP I KASSAN LÖNAR SIG Syftet med att bli företagare är i allmänhet att uppnå

Läs mer

Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret

Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret En guide till hur man ansöker om dagpenningar och familjeledighetsersättning via inkomstregistrets anmälan om löneuppgifter Innehåll Vad

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa

Lag. om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa Lag om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om utkomstskydd för arbetslösa (1290/2002) det inledande stycket i 2 kap. 1 2 mom., 10 2 mom. 2 4

Läs mer

4. avtal har ingåtts bolagsmännen emellan för upplösning av företaget (gäller inte aktiebolag)

4. avtal har ingåtts bolagsmännen emellan för upplösning av företaget (gäller inte aktiebolag) INSTRUKTIONER FÖR ANSÖKAN OM INKOMSTDAGPENNING Företagarinfo 2015 1. Kontakta arbets- och näringsbyrån (arbetskraftsbyrån) Avslutar du din företagsverksamhet ska du anmäla dig som arbetslös arbetssökande

Läs mer

SÄRSKILDA FRÅGOR I ANSLUTNING TILL BESTÄMMANDET AV ÅRSARBETSINKOMSTEN ENLIGT OLYL ( )

SÄRSKILDA FRÅGOR I ANSLUTNING TILL BESTÄMMANDET AV ÅRSARBETSINKOMSTEN ENLIGT OLYL ( ) Ersättningsnämnden för olycksfallsärenden, allmän anvisning 21.12.2016 SÄRSKILDA FRÅGOR I ANSLUTNING TILL BESTÄMMANDET AV ÅRSARBETSINKOMSTEN ENLIGT OLYL (21.12.2016) Beaktande av jämkad arbetslöshetsförmån

Läs mer

Flexibel ålderspension. Ålderspension och partiell förtida ålderspension

Flexibel ålderspension. Ålderspension och partiell förtida ålderspension 2018 Flexibel ålderspension Ålderspension och partiell förtida ålderspension Pensionsskyddscentralen Arbetspensionssystemets servicecentral Kundtjänst och besöksadress: Bokhållargatan 3, Östra Böle, Helsingfors

Läs mer

RP 189/2005 rd. I denna proposition föreslås att lagen om utkomstskydd för arbetslösa ändras. I propositionen föreslås att ikraftträdandebestämmelsen

RP 189/2005 rd. I denna proposition föreslås att lagen om utkomstskydd för arbetslösa ändras. I propositionen föreslås att ikraftträdandebestämmelsen Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 15 kap. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om utkomstskydd

Läs mer

20. (33.17 och 34.06, delvis) Utkomstskydd för arbetslösa

20. (33.17 och 34.06, delvis) Utkomstskydd för arbetslösa 20. (33.17 och 34.06, delvis) Utkomstskydd för arbetslösa F ö r k l a r i n g : Utkomsten för arbetslösa tryggas genom arbetslöshetsdagpenningen, som betalas enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa,

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2014 1374/2014 Lag om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa Utfärdad i Helsingfors den 30 december 2014 I enlighet med riksdagens

Läs mer

Arbetsmarknadsstöd

Arbetsmarknadsstöd Arbetsmarknadsstöd 15.11.2018 Innehåll 1 Förmånsanvisning... 1 1.1 God förvaltning... 1 1.2 Syfte... 1 1.3 Vad består förmånen av?... 1 1.3.1 Arbetsmarknadsstöd... 1 1.3.2 Barnförhöjning... 2 1.3.3 Förhöjningsdel...

Läs mer

Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret

Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret Så här ansöker arbetsgivare om FPA-förmåner via inkomstregistret En guide för ansökan om dagpenningar och familjeledighetsersättning via inkomstregistrets anmälan om löneuppgifter Innehåll Vad förutsätter

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om utkomstskydd för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att lagen om utkomstskydd

Läs mer

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Kort och lättläst

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Kort och lättläst Grundläggande utkomststöd Ett ekonomiskt stöd i sista hand Kort och lättläst Innehåll Grundläggande utkomststöd 1 För vilka utgifter kan man få utkomststöd? 2 Grunddelen 2 Övriga grundutgifter 3 Hur inverkar

Läs mer

GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER

GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER GUIDE FÖR ARBETS- OCH NÄRINGSBYRÅNS NYA INVANDRARKUNDER Pidä työnhaku voimassa Asioi kanssamme verkossa: Ilmoita yhteystietoihisi sekä työnhakuusi liittyvät muutostiedot ja asioinnin opastus: 0295 020

Läs mer

RP 124/2017 rd. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2018 och avses bli behandlad i samband med den.

RP 124/2017 rd. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2018 och avses bli behandlad i samband med den. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa och av vissa andra lagar PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag

Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag Anvisningar fö r bera kning av allma nt böstadsbidrag Innehållsförteckning Beräkning av allmänt bostadsbidrag Hushållet och inkomsterna Genomsnittlig inkomst Fortlöpande inkomst o Lön inklusive tillägg

Läs mer

Flexibel ålderspension. Ålderspension och partiell förtida ålderspension

Flexibel ålderspension. Ålderspension och partiell förtida ålderspension Flexibel ålderspension Ålderspension och partiell förtida ålderspension Pensionsskyddscentralen Arbetspensionssystemets servicecentral Kundtjänst och besöksadress: Bokhållargatan 3, Östra Böle, Helsingfors

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND

+ + ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND OLE_JATKO_PS 1 *1289901* ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som har beviljats tidsbegränsat uppehållstillstånd

Läs mer

Så här meddelar arbetsgivare samtycke till elektroniska beslut i e-tjänsten

Så här meddelar arbetsgivare samtycke till elektroniska beslut i e-tjänsten Så här meddelar arbetsgivare samtycke till elektroniska beslut i e-tjänsten Guide till e-tjänsten för arbetsgivare (sjukdagpenning, föräldradagpenning, rehabiliteringspenning och ersättning för familjeledigheter)

Läs mer

Transportbranschens Arbetslöshetskassa Informationspaket 1 (2)

Transportbranschens Arbetslöshetskassa Informationspaket 1 (2) Transportbranschens Arbetslöshetskassa Informationspaket 1 (2) Bästa medlem i Transportbranschens Arbetslöshetskassa I detta brev berättar vi hur du ansöker om arbetslöshetsdagpenning. En rätt ifylld ansökan

Läs mer

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Grundläggande utkomststöd Ett ekonomiskt stöd i sista hand KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll För vilka utgifter kan man få utkomststöd? 2 Vilka inkomster påverkar utkomststödet? 3 Hur räknar FPA ut utkomststödet?

Läs mer

Arbetsmarknadsstöd

Arbetsmarknadsstöd Arbetsmarknadsstöd 17.11.2017 Innehåll 1 Förmånsanvisning... 1 1.1 God förvaltning... 1 1.2 Syfte... 1 1.3 Vad består förmånen av?... 1 1.3.1 Arbetsmarknadsstöd... 1 1.3.2 Barnförhöjning... 2 1.3.3 Förhöjningsdel...

Läs mer

ÄNDRINGAR I PALKKA.FI 18.11.2008

ÄNDRINGAR I PALKKA.FI 18.11.2008 18.11.2008 ÄNDRINGAR I PALKKA.FI 18.11.2008 Den anställdes språk Uppgift om språket har lagts till den anställdes och arbetsersättningsmottagarens uppgifter. Löneuträkningen och ersättningsmottagarens

Läs mer

+ + ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND

+ + ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND OLE_JATKO_PS 1 *1289901* ANSÖKAN OM FORTSATT TILLSTÅND; UPPEHÅLLSTILLSTÅND PÅ GRUND AV FAMILJEBAND Denna blankett för ansökan om uppehållstillstånd är avsedd för dig som har beviljats tidsbegränsat uppehållstillstånd

Läs mer

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand

Grundläggande utkomststöd. Ett ekonomiskt stöd i sista hand Grundläggande utkomststöd Ett ekonomiskt stöd i sista hand KORT OCH LÄTTLÄST Innehåll Grundläggande utkomststöd 2018 1 För vilka utgifter kan man få utkomststöd? 2 Hur inverkar inkomsterna på stödet? 3

Läs mer

ÅBO Välfärdssektorn. Ansökan om utkomststöd 1 (5) Sänts till klienten. Per post. Inlämnats på byrån. Modersmål. Medborgarskap.

ÅBO Välfärdssektorn. Ansökan om utkomststöd 1 (5) Sänts till klienten. Per post. Inlämnats på byrån. Modersmål. Medborgarskap. ÅBO Välfärdssektorn Ansökan om utkomststöd Ankomstdag 1 (5) Sänts till klienten Per post Inlämnats på byrån Sökande Adress Telefon Medborgarskap För vilken tid ansöker Ni om utkomststöd? Modersmål jag

Läs mer

Ansökan om bostadsbidrag för pensionstagare

Ansökan om bostadsbidrag för pensionstagare Ansökan om bostadsbidrag för pensionstagare Allmänna anvisningar om hur e-tjänsten fungerar Att fylla i en ansökan I e-tjänsten går man vidare genom att klicka på knappen Fortsätt. Genom att klicka på

Läs mer

Så här skickar du in esara-filer till FPA

Så här skickar du in esara-filer till FPA Så här skickar du in esara-filer till FPA E-tjänstguide till för arbetsgivare som använder Ilmoitin.fi-tjänsten för att skicka meddelanden och ansökningar som filer. En fil kan innehålla en eller flera

Läs mer

RP 5/2015 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 juli 2015.

RP 5/2015 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 juli 2015. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att till lagen om utkomstskydd

Läs mer

RP 220/2018 rd. I denna proposition föreslås det att lagen om utkomstskydd för arbetslösa ändras.

RP 220/2018 rd. I denna proposition föreslås det att lagen om utkomstskydd för arbetslösa ändras. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa i syfte att främja mottagande av kortvarigt arbete PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I

Läs mer

Löneadministrativa anvisningar för arbetstidsbanker (KyrkTAK 183)

Löneadministrativa anvisningar för arbetstidsbanker (KyrkTAK 183) Löneadministrativa anvisningar för arbetstidsbanker (KyrkTAK 183) Innehåll: 1. INLEDNING 1.1 Arbetstidsbank 1.2 Definitioner 1.3 Arbetstidsbankkonton 2. SÄRSKILDA LÖNEADMINISTRATIVA FRÅGOR 2.1 Tidpunkt

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa och temporär ändring av 4 i lagen om finansiering av arbetslöshetsförmåner PROPOSITIONENS

Läs mer

Så här söker du sjukdagpenning till arbetsgivare

Så här söker du sjukdagpenning till arbetsgivare Så här söker du sjukdagpenning till arbetsgivare E-tjänsten för arbetsgivare Från 6.0.08 Innehåll Inloggning och autentisering Val av program Funktioner Val av förmån Lön för sjuktid Uppvisad sexmånadersinkomst

Läs mer

Kom igång med din ansökan!

Kom igång med din ansökan! Kom igång med din ansökan! Hej! Vi vet att arbetslöshetsförsäkringens regler och uttryck kan vara svåra att förstå. Ring oss gärna på 0770-77 77 88 om du undrar över något eller behöver hjälp med att fylla

Läs mer

Grunddagpenning

Grunddagpenning Grunddagpenning 17.11.2017 Innehåll 1 Förmånsanvisning... 1 1.1 God förvaltning... 1 1.2 Syfte... 1 1.3 Vad består förmånen av?... 1 1.3.1 Grunddagpenning... 1 1.3.2 Barnförhöjning... 2 1.3.3 Förhöjningsdel...

Läs mer

RP 321/2010 rd. räddningsverksamhet som bedrivs av anställda i bisyssla vid räddningsverk, anställda vid avtalsbrandkårer eller anställda vid andra

RP 321/2010 rd. räddningsverksamhet som bedrivs av anställda i bisyssla vid räddningsverk, anställda vid avtalsbrandkårer eller anställda vid andra RP 321/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 4 kap. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

YRKESUTÖVARNAS OCH FÖRETAGARNAS ARBETSLÖSHETSKASSA

YRKESUTÖVARNAS OCH FÖRETAGARNAS ARBETSLÖSHETSKASSA 2015 YRKESUTÖVARNAS OCH FÖRETAGARNAS ARBETSLÖSHETSKASSA Inkluderar en anslutningsblankett AYT-kassan ditt ekonomiska skyddsnät MEDLEMSKAP I KASSAN LÖNAR SIG Syftet med att bli företagare är i allmänhet

Läs mer

Information om hur du ansöker om ekonomiskt bistånd

Information om hur du ansöker om ekonomiskt bistånd Information om hur du ansöker om ekonomiskt bistånd Om du inte kan försörja dig och din familj kan du ansöka om ekonomiskt bistånd. För att ha rätt till detta i Stockholms stad måste du bo eller vistas

Läs mer

Så fungerar det: Arbetslöshet och ersättningen

Så fungerar det: Arbetslöshet och ersättningen Så fungerar det: Arbetslöshet och ersättningen TRANSPORTS A-KASSA Det här är arbetslöshetsförsäkringen Arbetslöshetsförsäkringen är en försäkring som gäller för alla personer som arbetar eller har arbetat

Läs mer

Lag. om försök med basinkomst. Lagens syfte

Lag. om försök med basinkomst. Lagens syfte I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om försök med basinkomst 1 Lagens syfte Syftet med denna lag är att genomföra ett försök med basinkomst 2017 och 2018. Syftet med försöket med basinkomst

Läs mer

LPA-trygghet för anhöriga

LPA-trygghet för anhöriga LPA-trygghet för anhöriga Betryggande välfärd LPA Lantbruksföretagarnas LPA-trygghet Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA stödjer de finländska lantbruksföretagarnas och stipendiaternas välfärd i

Läs mer

Grunddagpenning

Grunddagpenning Grunddagpenning 09.01.2017 Innehåll 1 Förmånsanvisning... 1 1.1 God förvaltning... 1 1.2 Syfte... 2 1.3 Vad består förmånen av?... 2 1.3.1 Grunddagpenning... 2 1.3.2 Barnförhöjning... 2 1.3.3 Förhöjningsdel...

Läs mer

Alterneringsledighet. te-tjanster.fi

Alterneringsledighet. te-tjanster.fi Alterneringsledighet te-tjanster.fi Alterneringsledighet för arbetssökande och arbetsgivare Alterneringsledighet är ett arrangemang där arbetstagaren i enlighet med ett alterneringsavtal som ingåtts med

Läs mer

RP 162/2014 rd. näringsbyråerna till dem som betalar ut arbetslöshetsförmånerna.

RP 162/2014 rd. näringsbyråerna till dem som betalar ut arbetslöshetsförmånerna. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa, lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice samt lagen om främjande av integration

Läs mer

för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 10 kap. 3 lagen om offentlig arbetskraftsservice och 7 kap. 8 lagen om utkomstskydd för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Så här söker du semesterkostnadsersättning. till arbetsgivaren. E-tjänsten för arbetsgivare

Så här söker du semesterkostnadsersättning. till arbetsgivaren. E-tjänsten för arbetsgivare Så här söker du semesterkostnadsersättning till arbetsgivaren E-tjänsten för arbetsgivare 2017 Inloggning Logga in på e-tjänsten för arbetsgivare på adressen www.fpa.fi /arbetsgivare Du behöver auktorisering

Läs mer

Ifyllningsanvisningar fö r elektrönisk ansö kan öm böstadsbidrag

Ifyllningsanvisningar fö r elektrönisk ansö kan öm böstadsbidrag Ifyllningsanvisningar fö r elektrönisk ansö kan öm böstadsbidrag Index Allmänna anvisningar om hur e-tjänsten fungerar Addressuppgifter Ansökningstid Betalningsuppgifter Hushållet Uppgifter om bostaden

Läs mer

MODERSKAPS-, FADERSKAPS- OCH FÖRÄLDRALEDIGHET SAMT OLIKA LEDIGHETER FÖR VÅRD AV BARN (10)

MODERSKAPS-, FADERSKAPS- OCH FÖRÄLDRALEDIGHET SAMT OLIKA LEDIGHETER FÖR VÅRD AV BARN (10) MODERSKAPS-, FADERSKAPS- OCH FÖRÄLDRALEDIG SAMT OLIKA LEDIGER FÖR VÅRD AV BARN 8.6.2017 1 (10) LEDIG LEDIGENS LÄNGD BEVILJAS MÖJLIG ATT ÄNDRA LE- DIGEN (gäller ändring Moderskapsledigheten kan på ansökan

Läs mer