Manual Designverktyget

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Manual Designverktyget"

Transkript

1 Manual Designverktyget Stöd och behandling release

2 Revisionshistorik Release Version Författare Kommentar 0.4 Elin Åkerblom Lagt till om inaktivering av moment Elin Åkerblom Kopiera moment och automatiserade händelser, administrations-fliken Linda Ahlqvist/Elin Åkerblom Uppdaterat info om systemkrav i kap 1.3 och 4, tagit bort skärmdumpar, rättat korr Elin Åkerblom lagt till om stöd för resultatberäkningar, definiera aktivitet för ett moment, publicera för test till utb.utgivarenheter, öppna moment Linda Ahlqvist lagt till kapitel om att kopiera moment Elin Åkerblom Avpublicera och tidsbegränsa versioner av moment Följdfrågor, reguljära uttryck, skapa resultat på nya inmatningstyper Elin Åkerblom Rekommendation om film i kap Skapa avsnitt och steg, tillägg om gemensamma formulär kap Skapa formulär, tillägg om radera inaktiverade moment i kap Inaktivera moment, tillägg om att avpublicerade moment inte går att starta på invånare i kap Utgivare, kapitel om Användargrupper Elin Åkerblom Borttagning av funktion tidsbestämma publicering av moment (Utgivare) Elin Åkerblom Lägga till användargrupp på gemensamma formulär, inaktivera och radera gem. formulär, uppdatera moment med ny version av gem formulär, kopiera gem form till moment, kopiera formulär till utgivarenhet, förhandsgranska formulär, testa resultatberäkningar Elin Åkerblom Växla mellan hantera moment och designer vy Uppdaterat och förtydligat kapitel Testa ditt moment Tfn vx Organisationsnr sid 2 (82)

3 avpublicera minor-versioner Tfn vx Organisationsnr sid 3 (82)

4 Innehåll 1. Inledning Designverktyget Roller och Behörigheter Förutsättning för att kunna arbeta i Designverktyget för alla roller Roller i Designverktyget Designer... 9 Beskrivning av roll... 9 Designer i Designverktyget; Utgivare... 9 Beskrivning av roll... 9 Utgivare i Designverktyget; Behörighetsadministratör... 9 Beskrivning av roll... 9 Behörighetsadministratör i Designverktyget; Behandlare på utgivarenhet Beskrivning av roll Behandlare i Designverktyget; Invånaradministratör på utgivarenhet Beskrivning av roll Invånaradministratör i Designverktyget; Dataadministratör Beskrivning av roll Data administratör i Designverktyget; Invånare Invånare i Designverktyget; Support Designverktyget På telefon Via formulär Logga in i Designverktyget Användargrupp på utgivarenhet Tfn vx Organisationsnr sid 4 (82)

5 5.1. Behörighetsadministratör hanterar användargrupper Skapa en ny användargrupp Lägga till användare i en användargrupp Redigera användargrupp Radera användargrupp Designers kan koppla moment och gemensamma formulär till en eller flera användargrupper Koppa moment till användargrupp Koppla gemensamma formulär till användargrupp Skapa moment Skapa formulär Gemensamma formulär Listan för gemensamma formulär Verktygslåda för gemensamma formulär Lägg till, kopiera eller ta bort gemensamma formulär i moment Uppdatera till ny version av ett gemensamt formulär i ett moment Kopiera gemensamt formulär till moment Inaktivera och radera gemensamma formulär Formulär i moment Verktygslåda för formulär i moment Skapa formulär i moment Sammanställning av inmatningstyper för formulär Förhandsgranska formulär Skapa följdfrågor i formulär Radioknappar Checkboxar Inställningar för formulär Översikt och beskrivning av formulärinställningar Skapa mätbatteri Ändra ordningen på formulär i mätbatteri Skapa avsnitt och innehåll i steg Lägg in innehåll i steg Tfn vx Organisationsnr sid 5 (82)

6 Lägga in element och göra inställningar Skapa flera steg Ändra ordningen på skapade avsnitt eller steg Hantera media Skapa presentationslogik Skapa Modul Ställa in dagar för modul Ställ in om modul/er ska vara aktiva när behandlare startar momentet Lägga till och styra mätbatteri i moment Ställa in egenskaper för momentet Öppna moment Skapa välkomsttext för invånare i moment Skapa resultat Testa din resultatberäkning Skapa händelser för momentet Skapa enskilda flaggor Skapa förinställda flaggor Översikt flaggtyper Inställningar på flaggor Skapa aktivitetsplan Innehållselement i aktivitetsplanen Ange en schemaläggning när invånaren ska svara på frågorna Ange generella inställningar Testa ditt moment Designer publicerar för test Behandlare startar momentet på testinvånare Testinvånare testar ett moment Designer gör ändringar och publicerar för test igen Publicera för test på utbildningsutgivarenhet Exportera moment till Utgivare Versionshantera moment Tfn vx Organisationsnr sid 6 (82)

7 Minor-version Major-version Kopiera moment Utgivare Publicera moment till vårdgivare Visa momentet publikt i innehållskatalogen Avpublicera en version av ett moment Avpublicera minor-version Avpublicera alla versioner av ett moment Publicera Minor version av moment till vårdgivare Publicera Major version av moment till vårdgivare Inaktivera moment Radera inaktiverade moment Bilaga 1 Exempel på beräkningar i Stöd och behandling MADRS Inställningar på formulär Resultat EQ5D Inställningar på formuläret Resultat Tfn vx Organisationsnr sid 7 (82)

8 1. Inledning 1.1. Designverktyget Designverktyget är en utvecklingsmiljö/mjukvara som tillhandahålls via internet för att ta fram innehåll till Stöd och behandling. Verktyget ska fungera som ett stöd för leverantören av innehåll att verifiera stöd- eller behandlingsprocessen innan vårdgivare kan bedriva internetbaserad stöd- och behandling Roller och Behörigheter I Designverktyget finns roller som styr behörighet och vad du får utföra för funktioner i systemet. Rollerna i designverktyget används för att kunna verifiera stöd- eller behandlingsprocessen utifrån olika perspektiv, som det kommer att se ut för invånaren och vårdpersonal. Denna manual fokuserar på rollerna Designer och Utgivare på en aktiv utgivarenhet i Designverktyget och de funktioner som de rollerna ger behörighet att arbeta med. Manualen beskriver också rollerna behörighetsadministratör, behandlare, invånaradministratör, dataadministratör och invånare för Designverktyget. Roller som krävs för att kunna verifiera stöd- eller behandlingsprocesser och vad som skiljer Designverktyget och Stöd och behandling åt för dessa roller. För rollerna hänvisas att läsa manualer för Stöd och behandling men att observera vissa skillnader som beskrivs i instruktioner för respektive roll (se Följande roller finns i Designverktyget) Förutsättning för att kunna arbeta i Designverktyget för alla roller SITHS-kort för att arbeta som Designer, Utgivare och för att kunna nå designverktyget i rollerna som Behandlare, Behörighetsadministratör Invånaradministratör, Dataadministratör. E-legitimation för den som agerar invånare i designverktyget. Webbläsare Chrome eller IE 11 (och nyare versioner) för Designer Nationell förvaltning på Invånartjänster skapar utgivarenhet i Designverktyget och lägger till första person på utgivarenhet som ansvarig och tilldelar denna person rollerna Utgivare, Designer och Behörighetsadministratör i Designverktyget. Ansvarig på utgivarenhet som nu har rollen Behörighetsadministratör kan i sin tur lägga till fler personer på utgivarenhet och tilldela rollerna nedan i Designverktyget: Utgivare Designer Behörighetsadministratör Behandlare Invånaradministratör Tfn vx Organisationsnr sid 8 (82)

9 Dataadministratör 2. Roller i Designverktyget 2.1. Designer Beskrivning av roll Av ansvarig på utgivarenhet utpekad person/er som i sin roll arbetar med att skapa Moment i designgränssnittet. Designer i Designverktyget; Kan skapa moment Kan publicera moment för test Kan skapa nya versioner av moment Kan exportera moment till Utgivare 2.2. Utgivare Beskrivning av roll Av ansvarig på utgivarenhet utpekad person som i sin roll är ansvarig för det moment som Designer lägger in i designgränssnittet. Personen är ansvarig för kvalitetssäkring av momentet samt att momentet distribueras till de/den vårdgivare som ska ha tillgång till momentet. Personen är ansvarig för versionshantering samt beskrivning av momentet. Utgivare i Designverktyget; Kan publicera och avpublicera versioner av moment i innehållskatalog Kan beskriva moment i innehållskatalog för vårdgivaradministratör Kan publicera versioner av moment till innehållskatalog 2.3. Behörighetsadministratör Beskrivning av roll Av ansvarig på utgivarenhet utpekad person som i sin roll är ansvarig att lägga till personer på utgivarenheten som ska ha tillgång till Designverktyget samt i vilken roll. Behörighetsadmin kan även skapa användargrupper på utgivarenheten, läs mer kap 4. Tfn vx Organisationsnr sid 9 (82)

10 Behörighetsadministratör i Designverktyget; Kan lägga till personer och tilldela roller i Designverktyget på utgivarenheten Instruktion: Följ Manual Behörighetsadministratör Stöd och behandling för denna roll men observera följande. Designer och utgivare existerar endast i Designverktyget. Det sker ingen kontroll av medarbetaruppdrag när detta inte krävs för Designverktyget. Funktionen att skapa användargrupper finns beskriven i denna manual (kap 4) Behandlare på utgivarenhet Beskrivning av roll Av ansvarig på utgivarenhet utpekad person som i sin roll i designverktyget kan verifiera moment som designer publicerat för test. Behandlare i Designverktyget; Kan i designverktyget starta momentet som designer publicerat för test på en person som agerar invånare. Vem som är invånare beslutar du som designer, det kan vara du själv. Denna person måste ha en giltig e-legitimation. Kan bedriva moment på utgivarenhet i Designverktyget. Kan kommunicera med den person som agerar invånare i momentet i Designverktyget Instruktion: Följ Manual Behandlare Stöd och behandling för denna roll men observera följande: Inga aviseringar sker i designverktyget till Invånare eller Behandlare. I designverktyget sker ingen kommunikation med 1177 Vårdguidens e-tjänster vilket innebär att det för behandlaren ser ut som att alla invånare inte finns i 1177 Vårdguidens e-tjänster. Det sker ingen kommunikation med personuppgiftstjänst vilket betyder att ingen validering görs av inmatat personnummer i Designverktyget, alla invånare kommer att heta Jane Doe eller Joe Doe Invånaradministratör på utgivarenhet Beskrivning av roll Av ansvarig på utgivarenhet utpekad person som i sin roll kan verifiera moment som designer publicerat för test utifrån invånaradministratörs perspektiv. Invånaradministratör i Designverktyget; Obligatorisk roll på utgivarenhet i Designverktyget Kan i designverktyget starta momentet som designer publicerat för test på en person som agerar invånare. Vem som är invånare beslutar du som designer, det kan vara du själv. Denna person måste ha en giltig e-legitimation Tfn vx Organisationsnr sid 10 (82)

11 Instruktion: Följ Manual Invånaradministratör i Stöd och behandling för denna roll men observera följande. I designverktyget sker ingen kommunikation med 1177 Vårdguidens e-tjänster vilket innebär att det för behandlaren ser ut som att alla invånare aldrig har loggat in i 1177 Vårdguidens e-tjänster. Det sker ingen kommunikation med personuppgiftstjänst vilket betyder att ingen validering görs av inmatat personnummer i Designverktyget, alla invånare kommer att heta Jane Doe eller Joe Doe Dataadministratör Beskrivning av roll Av ansvarig på utgivarenhet utpekad person som i sin roll kan exportera och gallra invånaruppgifter från Designverktyget. På så sätt verifiera moment som designer publicerat för test utifrån Dataadministratörs perspektiv. Data administratör i Designverktyget; Exportera invånaruppgifter från moment som designer publicerat för test i Designverktyget Gallra invånaruppgifter från moment som designer publicerat för test i Designverktyget Instruktion: Följ Manual Dataadministratör i Stöd och behandling för denna roll men observera följande att det är invånaruppgifter i Designverktyget på utgivarenheten som gallras Invånare När designer har publicerat moment för test i Designverktyget så är det också möjligt att verifiera momentet utifrån invånarens perspektiv. Invånare i Designverktyget; Invånaren är designern själv eller annan person som agerar invånare i egenskap av sig själv. Personen som agerar invånare måste ha e-legitimation för att kunna logga in i Designverktyget i rollen som invånare. Instruktion: Inga aviseringar sker i designverktyget till Invånare. Det krävs ingen profilhantering i 1177 Vårdguidens e-tjänster och det behövs heller inte delas ut ärendetyp för Stöd och behandling i Mina vårdkontakter. Det är en egen inloggning för att nå momentet som designer publicerat för test. Tfn vx Organisationsnr sid 11 (82)

12 3. Support Designverktyget 3.1. På telefon Vid problem, frågor eller synpunkter vänder du dig till supporten som nås på telefonnummer , alla dagar kl Via formulär Du kan också skicka en fråga till supporten via e-postformulär. 1. Gå in på internet och skriv in webbadressen 2. Klicka på Kontakt via mail i menyn till höger. 3. Fyll i formuläret, klicka på Skicka. 4. Logga in i Designverktyget Följande URL för tillgång till Designverktyget: I rollen som Designer på utgivarenhet har du tillgång till designergränssnittet där du utvecklar innehåll som ska användas i Stöd och behandling. Din första vy är Moment- vyn, där ser du vilka moment som du eller annan person med roll designer på utgivarenheten skapat, samt vilken status momentet har. Vid informationen Inloggad som framgår det vem som är inloggad och på vilken utgivarenhet i Designverktyget. 5. Användargrupp på utgivarenhet Syftet med användargrupper är att begränsa möjligheten att redigera och administrera moment och gemensamma formulär inom en utgivarenhet. De moment eller formulär som tillhör en användargrupp syns inte i listorna för den personal som inte tillhör användargruppen Behörighetsadministratör hanterar användargrupper Det är behörighetsadministratören som skapar och hanterar användargrupper. När du som behörighetsadministratör är inloggad i Designverktyget ser du fliken Användargrupper. Tfn vx Organisationsnr sid 12 (82)

13 Gå till fliken Användargrupper Här listas alla användargrupper som finns på den utgivarenhet som du är inloggad på. Här kan du även söka efter användargrupper, skapa, redigera dem samt koppla dem till moment. Listan med användargrupper har fyra kolumner. Användargrupp Listar alla användargrupper på utgivarenheten i bokstavsordning. Om du hovrar över de befintliga användargruppernas namn kan du även se beskrivningar om de olika användargrupperna. Personal Visar antal användare i varje användargrupp. Användare kan beskrivas som medlemmar i användargrupperna. Applicerat på Om du klickar på texten visar i denna kolumn dyker en lista upp med alla moment och formulär som användargruppen tilldelats. Ta bort Funktionen för att radera användargrupper. Skapa en ny användargrupp Behörighetsadministratören är den enda som kan skapa och redigera användargrupper: Klicka på Lägg till användargrupp Skriv namnet på användargruppen. Tänk på att namnet måste bestå av minst fyra tecken samt vara unikt på utgivarenheten Lägg in en beskrivning om gruppen, så användarna lätt kan påminnas om användargruppens syfte Välj Lägg till för att skapa gruppen Tfn vx Organisationsnr sid 13 (82)

14 Lägga till användare i en användargrupp Du kan endast lägga till användare i användargruppen som finns på samma utgivarenhet som du är inloggad på. För att lägga till användare i en användargrupp gör du följande: Gå till listan med alla användargrupper Leta upp den användargruppen du vill lägga till användare i Tryck på användargruppens siffra under rubriken Personal En informationsruta om användargruppens användare dyker nu upp i rutan med två flikar. Under fliken I gruppen ser du en lista över användargruppens alla användare, under fliken Lägg till kan du söka upp personal inom utgivarenheten som inte är användare i den aktuella användargruppen för att lägga till dem. För att lägga till användare i användargruppen klickar du på fliken Lägg till. Fliken Lägg till består av två delar. Sökfält där du kan skriva in HSA-id och namn på personer för att lägga till dem i användargruppen. Observera att du måste skriva minst tre tecken innan sökningen börjar. Söklistan längst ner dyker en lista upp på förslag utefter dina inmatningar i sökfältet. Fortsätta att lägga till användare i användargruppen genom att: Skriv in i sökfältet namnet eller HSA-id på den personen du vill lägga till Titta på de alternativ som dyker upp i söklistan och tryck på den gröna lägg till knappen längst ut till höger för de personer du önskar lägga till i användargruppen Vill du lägga till fler användare på samma gång: Sudda bort din sökning i sökfältet och skriv in HSA-id eller namnet på en ny person som du vill lägga till Gör om samma procedur med klicka på den gröna lägg till knappen längst ut till höger för de personer du önskar lägga till i användargruppen För att kontrollera att användarna inkluderats i användargruppen kan du: Klicka på fliken I gruppen högst upp i informationsrutan. Här ser du alla användare som nu ingår i den valda användargruppen Kontrollera att alla medlemmar du lade till i användargruppen står med i listan Du kan nu stänga informationsrutan helt Tfn vx Organisationsnr sid 14 (82)

15 Redigera användargrupp Du kan som behörighetsadministratör när som helst ändra namn eller beskrivning på en användargrupp: Gå in på fliken användargrupper Leta upp den användargrupp du vill ändra namnet eller beskrivningen på Klicka på användargruppens namn I den informationsruta som dyker upp kan du ändra namnet eller beskrivningen på gruppen precis som när du skapar en användargrupp Klicka på den gröna Spara ändringar knappen längst ner till höger när du vill spara dina ändringar Om du inte vill spara de ändringar du gjort, klickar du på det lilla krysset högst upp i det högra hörnet Du kan som behörighetsadministratör även ta bort användare ur en användargrupp: Gå in på fliken användargrupper Leta upp den användargruppen du vill ta bort användare ur Klicka på gruppens siffra under rubriken Personal Samma informationsruta som när du lägger till användare dyker då upp Du står nu under fliken I gruppen och du ser en lista på samtliga användare i användargruppen Längst till höger om varje namn ser du en röd Ta bort knapp Klicka på den knappen Användaren försvinner direkt från listan Radera användargrupp Som behörighetsadministratör kan du när som helst ta bort en användargrupp: Gå in på fliken Användargrupper Leta upp den användargruppen du vill radera Klicka på användargruppens röda soptunna längst ut till höger under rubriken Ta bort En konfirmationsruta dyker upp med information om antal användare i gruppen och antalet kopplade moment samt en förfrågan om du verkligen vill ta bort användargruppen Om du vill ta bort användargruppen klickar du på den gröna Ja-knappen Om du inte ta bort användargruppen klickar du på den röda Nej-knappen alternativt på det lilla krysset högst upp i högra hörnet Tfn vx Organisationsnr sid 15 (82)

16 5.2. Designers kan koppla moment och gemensamma formulär till en eller flera användargrupper Det är designers som kopplar moment eller gemensamma formulär till en eller flera användargrupper. Obs! Du som designer måste vara en användare i den användargrupp du vill koppla moment eller formulär till. De moment eller formulär som tillhör en användargrupp syns inte i listorna för den personal som inte tillhör användargruppen. Koppa moment till användargrupp När du som designer är inne på ett moment kan du under fliken Administration se en underflik vid namn Användargrupper. Observera att om det inte finns några användargrupper i denna lista betyder det att detta specifika moment är öppet för alla designers att redigera. Om momentet ska vara begränsat kan det regleras med hjälp av en eller fler användargrupper. För att lägga till en användargrupp på ett moment: Klicka på den blåa Redigera användargrupper knappen till vänster En informationsruta med bestående av tre delar dyker nu upp. Användargrupper som är tillagda på momentet momentets namn en lista som visar alla användargrupper som redan är kopplade till momentet. Sökfält där du kan skriva in namnet på den användargrupp du vill lägga till. Tänk på att du måste skriva minst tre tecken för att sökningen ska påbörjas. Användargrupper som du ingår i en lista med alla användargrupper som du som designer ingår i på utgivarenheten men som inte är kopplade till momentet. Fortsätt koppla moment till användargrupper: Skriv in namnet på den användargrupp du vill koppla momentet till i sökfältet Tfn vx Organisationsnr sid 16 (82)

17 Titta på de alternativ som dyker upp i listan under och klicka på den gröna Lägg till knappen till höger om användargruppens namn En konfirmationsruta dyker upp med information om att ändringar som görs på en version av ett moment kommer slå på alla versioner, även de tidigare. Om användargruppen saknar en utgivare får du veta det här, vilket i det fallet innebär att denna användargrupp aldrig själv kommer kunna publicera något eftersom endast utgivare kan publicera moment. Om du vill koppla momentet till denna/dessa användargrupper klickar du på den gröna Ja-knappen Du kommer du tillbaka till översiktsvyn över användargrupper som är kopplade till det specifika momentet. Glöm inte att kontrollera att dina ändringar fått genomslag Om du inte vill koppla momentet till denna/dessa användargrupper klickar du på den blåa Tillbaka-knappen alternativt på det lilla krysset högst upp i högra hörnet Vill du lägga till fler användargrupper på samma gång gör du om samma procedur. Koppla gemensamma formulär till användargrupp Gå till det gemensamma formulär du vill koppla till en användargrupp Expandera det gemensamma formuläret genom att trycka på plustecknet längst ut till höger I expanderingen ser du knappen Redigera användargrupper tryck på den En sökruta dyker nu upp som kan delas in i två delar som visar både de användargrupper som redan är kopplade samt de övriga användargrupperna som du är användare i men som inte är kopplade till det gemensamma momentet. Fortsätt koppla det gemensamma formuläret till användargrupper genom att göra på samma sätt som när du kopplar moment till användargrupper. Se avsnitt Skapa moment Du kan söka och filtrera listan för moment på olika sätt. För att skapa ett nytt moment: Tfn vx Organisationsnr sid 17 (82)

18 Välj fliken moment Klicka på Lägg till moment En ny vy öppnas Vyn som öppnas visar alla flikar som du som Designer har tillgång till för att utveckla ditt innehåll; Avsnitt Formulär Media Presentationslogik Händelser Administration Du kan alltid komma tillbaka till startsidan med vyn över alla moment genom att välja Hem på navigeringslänkarna. Rubriken Namnlös visas i vyn, här ska du skriva namnet på momentet som du skapar. För musen över rubriken Namnlös och klicka Fyll i namnet på momentet som du ska skapa. Det skapade momentet får versionsnummer 1.0 och du hittar det sedan på din Moment-vy om du väljer Hem i navigeringslänkarna. Du behöver INTE klicka på någon sparaknapp Tfn vx Organisationsnr sid 18 (82)

19 För att fortsätta arbeta med momentet klicka på pilen till höger på det namngivna momentet. 7. Skapa formulär Ett moment kan innehålla formulär, de kan ha olika egenskaper samt uppträda på olika sätt i ett moment. Du kan skapa gemensamma formulär eller formulär direkt i ditt moment Gemensamma formulär Gemensamma formulär är formulär som kan användas i flera moment på en utgivarenhet. De versionshanteras genom att designer godkänner formuläret. När formuläret är godkänt går det inte att redigera längre och designer måste skapa en ny version för att göra förbättringar. Gemensamma formulär måste vara godkända för att kunna exporteras och publiceras i ett moment. När det skapas en ny version av det gemensamma formuläret syns det i listan för formulär i momentet och designern kan uppdatera momentet med den nya versionen av det gemensamma formuläret. Listan för gemensamma formulär Du kan söka och filtrera listan för gemensamma formulär på olika sätt. För att skapa ett gemensamt formulär: Välj fliken formulär i översiktsvyn när du har loggat in. Välj Lägg till gemensamt formulär För att skapa formulär läs vidare i kap Skapa formulär Verktygslåda för gemensamma formulär När du väljer plustecknet i listan för gemensamma formulär fälls verktygslådan ut: Verktygslåda för gemensamma formulär Visa användning Förhandsgranska Visar i vilka moment det gemensamma formuläret finns (i listan för gemensamma formulär). Förhandsgranska formuläret Tfn vx Organisationsnr sid 19 (82)

20 Godkänn Visa Kopiera Ny version Inaktivera Godkänn ska användas när det gemensamma formuläret är färdigt. När man godkänner får formuläret ett versionsnummer. Det går inte att redigera formuläret längre och det kan exporteras i ett moment till utgivaren. Visningsläge för godkända formulär. Kopierar formuläret Skapar ny version av godkänt formulär. Inaktiverar formuläret (går enbart på formulär som inte är tillagda i moment) Lägg till, kopiera eller ta bort gemensamma formulär i moment För att kunna använda gemensamma formulär i mätbatterier, moduler eller steg behöver du lägga till dem i momentet: Välj fliken formulär i momentet Välj Lägg till gemensamt formulär Välj vilket formulär du vill använda. Om du vill ta bort ett gemensamt formulär ur ett moment: Välj fliken formulär i momentet Välj plustecknet på det formulär som du vill ta bort ur momentet. Välj Ta bort. Uppdatera till ny version av ett gemensamt formulär i ett moment Om det finns en ny version av ett gemensamt formulär ser du det när du väljer plustecknet i listan över formulär i formulärfliken på momentet. Välj hantera versioner om du vill byta till den nya versionen. Välj vilken version du vill byta till Tfn vx Organisationsnr sid 20 (82)

21 Du kan förhandsgranska den nya versionen Välj byt version Du får en lista på alla ställen där formuläret finns tillagd i momentet och där formuläret byts ut. Välj utför byte. Kopiera gemensamt formulär till moment Du kan kopiera ett gemensamt formulär till momentet för att sedan kunna göra förändringar på formuläret. Formuläret är då inte längre gemensamt utan tillhör momentet. Välj fliken formulär i momentet Välj Lägg till gemensamt formulär Välj vilket formulär du vill använda. Välj plustecknet när formuläret är tillagt i listan Välj Kopiera till moment Inaktivera och radera gemensamma formulär Du kan inaktivera gemensamma formulär som inte är tillagda i moment genom att välja inaktivera i verktygslådan. Du kan radera inaktiverade gemensamma formulär som inte har flera versioner genom att välja papperskorgen i listan över inaktiverade formulär (välj filter inaktiverade formulär). Gemensamma formulär som har flera versioner kan endast inaktiveras, då syns ingen papperskorg Formulär i moment Du kan skapa formulär direkt i momentet. Formuläret är då inte gemensamt utan tillhör momentet. Tfn vx Organisationsnr sid 21 (82)

22 För att skapa ett formulär i momentet: Välj fliken formulär i momentet Välj Nytt formulär För att skapa formulär läs vidare i kap Skapa formulär Verktygslåda för formulär i moment När du väljer plustecknet på formuläret i formulärfliken på momentet fälls verktygslådan ut: Verktygslåda för formulär i moment Visa användning Förhandsgranska Redigera Kopiera Ta bort Kopiera till utgivarenhet Visar i vilka steg, mätbatterier eller moduler formuläret finns i. Förhandsgranska formuläret Redigerbart läge Kopiera formuläret Ta bort formulär från momentet Om du vill använda ett formulär som du har skapat i ett moment i flera moment kan du kopiera det så att det blir ett gemensamt formulär. Det formulär som du har kopierat ligger dock kvar i momentet som ett ickegemensamt formulär tills det att du tar bort det och lägger till nya gemensamma formuläret. Skapa formulär i moment Skapa ett nytt formulär genom att välja knappen Nytt formulär i formulärfliken på momentet eller Lägg till gemensamt formulär i listan för gemensamma formulär. Tfn vx Organisationsnr sid 22 (82)

23 Formulärredigeraren har ett fält längst ned till vänster i vyn som innehåller verktyg för att du ska kunna bygga upp dina formulär. För varje typ av inmatningsfunktion finns inställningar som fälls ut när du väljer inmatningstypen. Välj Block i verktygsfältet En yta skapas i din vy Nu kan du fylla blocket med innehåll från verktygsfältet och skriva i fältet Du kan fortsätta att bygga formuläret genom att lägga till inmatningsfunktioner i blocket. Du kan flytta frågor inom ett block genom drag and drop Sammanställning av inmatningstyper för formulär Byggsten Beskrivning Inställningar Block Matris Första byggstenen för att skapa ett formulär. Går att fylla med fritext. Använda flera block för att skapa fritext mellan frågor i ett formulär. Rutnät av block kan skapas. En typ av block som innebär ett rektangulärt schema där frågorna presenteras i en vänsterspalt och där svarsalternativen visas diagonalt som rubriker i varje kolumn. Alla frågor i en matris ges samma möjlighet till svarsalternativ. Dela upp i block i: kolumner rader Svarsalternativen kan formas som radioknappar checkboxalternativ Tfn vx Organisationsnr sid 23 (82)

24 Inmatningsfunktion Beskrivning Inställningar Textinmatning En fråga ett svar. Svarsfältet kan sättas som Textarea En fråga ett svar, svarsfältet är större. Obligatoriskt Maxlängd på svaret i antal tecken Exempelsvar kan anges Förvalda reguljära uttryck kan användas för att styra textinmatning i svarsfältet. Du kan skapa eget reguljärt uttryck Obs! När du använder reguljära uttryck är det viktigt att du anger exempel för invånaren. Frågefältet kan döljas Antal kolumn och rader i blocket. Svarsfältet kan sättas som Obligatorisk Maxlängd på svaret i antal tecken Exempelsvar kan anges Fyll cell (vidgar inmatningsfältet) Frågefältet kan döljas Antal kolumner och rader i blocket. Sifferinmatning Endast siffror Svarsfältet kan sättas som Decimaltal kan tillåtas Maxlängd på svaret i antal tecken Obligatorisk Frågefältet kan döljas Antal kolumner och rader i blocket. För denna frågetyp går det att skapa resultatberäkning. Etikett måste då anges för att kunna peka på frågan vid skapande av resultatberäkning. Frågan måste sättas till obligatorisk. Informationstext Endast text Inga svarsalternativ eller fråga, endast rubrik och text. Media Mediefiler Bild, video, ljudfil och dokument (för mer detaljerad information om olika typer av media - se kap Lägg in innehåll i steg") Tfn vx Organisationsnr sid 24 (82)

25 Checkbox Fråga med 0 till flera svar. OBS! Mediefiler ska aldrig vara ensamma informationsbärare, det måste alltid finnas en text som förklarar vad invånaren förväntas göra eller ta del av. Svarsalternativ kan styras genom att ange Minst ifyllda svar Max ifyllda svar. Göm fråga Antal kolumner och rader i blocket Radioknapp Select Skala Slider Fråga med 0 till 1 svar (om obligatoriskt alltid ett svar) 0 till 1 svar. Svaralternativ visas i dropdown lista som alternativ. Horisontell radioknapp där endast första och sista svarsalternativen visas på en skala. Horisontell glidande skala Fråga kan sättas som obligatorisk Göm fråga Antal kolumner och rader i blocket För denna frågetyp går det att skapa resultatberäkning. Etikett måste då anges för att kunna peka på frågan vid skapande av resultatberäkning. Frågan måste sättas till obligatorisk. Göm fråga Antal kolumner och rader i blocket Obs! Kan inte sättas som obligatoriskt. För denna frågetyp går det att skapa resultatberäkning. Etikett måste då anges för att kunna peka på frågan vid skapande av resultatberäkning. Göm fråga Antal kolumner och rader i blocket Obs! Kan inte sättas som obligatorisk. Största och minsta värde för skalan Intervall på skalan Göm fråga Antal kolumner och rader i blocket Obs! Kan inte sättas som obligatorisk. För denna frågetyp går det att skapa resultatberäkning. Etikett måste då anges för att kunna peka på frågan vid skapande av resultatberäkning. Tfn vx Organisationsnr sid 25 (82)

26 Tfn vx Organisationsnr sid 26 (82)

27 I exemplet nedan finns alla inmatningstyper inlagda (media). Tfn vx Organisationsnr sid 27 (82)

28 Du kan skapa instruktioner för att hjälpa invånaren som ska fylla i formuläret. Det visas i en informationsknapp för invånaren invid formuläret. Välj Lägg till instruktioner för detta formulär (valfritt) och fyll i de instruktioner som kan vara viktigt för invånaren att få för att förstå hur hen ska fylla i formuläret 7.4. Förhandsgranska formulär Du kan förhandsgranska dina formulär genom att välja Förhandsgranska i redigera-vyn för formuläret. Du kan förhandsgranska hur kalender och flikformulär ser ut och det finns även en instruktion hur du kan kontrollera i webbläsaren att ditt formulär ser bra ut på olika skärmstorlekar Skapa följdfrågor i formulär Du kan skapa formulär med följdfrågor på frågetyperna radioknappar och checkboxar. Det är inte lämpligt att skapa följdfrågor i kalenderformat. Du kan inte heller skapa följdfrågor på frågor med etiketter eftersom dessa alltid blir obligatoriska. OBS! Det är viktigt att inte skapa för komplicerade formulär med följdfrågor! Testa och verifiera alltid formulär som behandlare och invånare genom att publicera för test. Behandlare kan inte se designers följdfrågor utan ser enbart de svar som invånaren fyller i formuläret. Radioknappar Skapa de frågor som du vill bygga upp ditt formulär med. Tfn vx Organisationsnr sid 28 (82)

29 Gå in på inställningar på din första fråga och välj följdfrågor. Välj vilken följdfråga du vill ange svarsalternativ för Tfn vx Organisationsnr sid 29 (82)

30 Välj svarsalternativ Välj Lägg till När du väljer radioknappar kan du välja flera svarsalternativ som ska ge en följdfråga, invånaren kan dock bara välja ett av svarsalternativen. Checkboxar För checkboxar kan du välja flera alternativ när du skapar följdfrågevillkoren. Du måste då välja alla alternativen (som ingår i villkoret) för att följdfrågan ska visas. Invånaren kan alltså inte välja en delmängd av de alternativen som ingår i villkoret, utan alla alternativ som ligger i villkoret måste matcha de svarsalternativ som invånaren svarat på frågan för att följdfrågan ska visas. Exempel: Tfn vx Organisationsnr sid 30 (82)

31 Fråga Vilken frukt gillar du mest? har två följdfrågor. Frågan Vilken färg gillar du på bananer? har villkoret att om Bananer är ikryssad ska frågan visas, dvs kryssar invånaren i Bananer visas frågan Vilken färg gillar du på bananer?. Frågan. Vilken färg gillar du på äpplen? har villkoret att om Äpplen är ikryssad ska frågan visas, dvs kryssar invånaren i Äpplen visas frågan Vilken färg gillar du på äpplen?. Om invånaren inte kryssar i något val av svarsalternativ kommer ingen fråga visas. Om invånaren kryssar i båda alternativen kommer ingen fråga visas Inställningar för formulär Du når formulärets inställningar i redigeraläget genom att välja länken inställningar. Du kan även nå inställningarna genom att välja plustecknet i listan för formulär. Översikt och beskrivning av formulärinställningar Formulärinställningar Beskrivning av inställning och rekommendation Kortnamn Generella inställningar för formuläret: Ska kunna användas i mätbatteri Kan sättas som utkast av invånaren Formuläret är: Valfritt att fylla i Obligatoriskt att fylla Obligatoriskt + måste granskas Att sätta kortnamn på formulär förenklar för behandlare i deras översikt för en invånare för att urskilja vilka formulär som ingår. Det förenklar också för dig som designer att kunna hålla isär formulären när du sätter samman momentet i presentationslogik och skapande av mätbatteri. Inställning måste sättas om formuläret ska finnas med i ett mätbatteri för att kunna peka på formuläret. Inställning möjliggör för invånaren att den kan påbörja ifyllnad av formulär och välja att spara utkast för att arbeta vidare på och sedan skicka in. Denna inställning är bra att använda vid långa formulär. Med inställningen så skapas ingen kontrollfunktion för behandlaren. De måste titta på formulären för att se att invånaren har fyllt i innan de stänger modul där formuläret finns. Inställningen styr att formuläret är obligatoriskt att fylla i vilket betyder att behandlaren inte kan sätta modulen där formuläret ingår till avklarad innan invånaren har fyllt i och sparat formuläret. Om behandlaren ändå vill avsluta modulen så måste behandlaren ändra status på modulen till Läs och avklarad. Inställningen på ett formulär skapar status Rapportera till behandlare. Behandlare kommer inte kunna sätta modulen till avklarad förrän de hanterat formuläret, dvs. att de sett formuläret. Tfn vx Organisationsnr sid 31 (82)

32 Om denna inställning används för formulär som också har inställningen Tillåt användaren att skapa fler flikar och/eller Kalenderformat så rekommenderas att inställningen Kan sättas som utkast av invånaren. Egenskaper om formuläret placeras under fliken Att göra Inga extra egenskaper Tillåt användaren att skapa fler flikar Kalenderformat Tillåt kommentarer Minnesanteckning Formuläret visas som det är under Att göra Invånaren kan skapa flikar där en ny flik är en kopia av formuläret, så att samma formulär kan fyllas i flera gånger. Flikformulär kan inte användas i steg eller mätbatterier. Du kan förhandsgranska ditt flikformulär i redigera-vyn så att du ser hur det ser ut för invånaren. Inställningen skapar ett kalenderformat för formuläret. Det är inte lämpligt att ha formulär med följdfrågor i kalenderformat. Kalenderformulär kan inte användas i steg eller mätbatterier. Du kan förhandsgranska ditt kalenderformulär i redigera-vyn så att du ser hur det ser ut för invånaren. Om inställningen är påslagen för formuläret så kan invånaren och behandlaren kommunicera med kommentarsfunktion för det specifika formuläret. Anteckning för designern, visas inte för invånaren eller behandlare. När man gör en ny version av ett gemensamt formulär kan man beskriva vilka ändringar man har gjort från tidigare version Skapa mätbatteri För att formulär ska kunna användas i mätbatteri så måste de ha inställningen Ska kunna användas i mätbatteri vara vald (se Inställningar för formulär ) Välj Skapa nytt mätbatteri Skapa ett namn till mätbatteriet i rubriken namnlös. Välj plustecknet och en ny vy fälls ut Tfn vx Organisationsnr sid 32 (82)

33 I listan visas de formulär som har inställningen Ska kunna användas i mätbatteri Välj de formulär som ska ingå i mätbatteriet. Tänk på att den ordning som du lägger till dem, är den ordning som de visas i följd för invånaren. Välj Lägg till Ändra ordningen på formulär i mätbatteri Om du behöver ändra ordningen på formulär i ditt skapade mätbatteri så måste du radera formuläret och lägga till det i den ordning du önskar att formuläret ska finnas. Klicka på symbolen soptunnan för att radera formuläret Lägg till formuläret i den ordning du önskar 8. Skapa avsnitt och innehåll i steg Ett avsnitt består av ett eller flera steg. Stegen fyller du med innehåll och innehållet kan vara allt från text, bilder, video, ljud, bifogade dokument och/eller formulär som du placerar där det passar Välj fliken Avsnitt Följande vy visas Välj Lägg till avsnitt Tfn vx Organisationsnr sid 33 (82)

34 Namnsätt avsnitt genom att klicka på Rubriken Namnlös Lägg till steg Namnsätt steget genom att klicka på Rubriken Namnlös För att fylla det skapade steget med innehåll Välj symbolen Vyn som då öppnas är en innehållsredigerare Tfn vx Organisationsnr sid 34 (82)

35 8.1. Lägg in innehåll i steg Du har flera möjligheter att skapa innehåll i dina steg, du kan infoga många objekt och justera deras placering och storlek. Nedan listas de objekt som du kan infoga och i tabellen redovisas vilka format och inställningar du kan göra. OBS! Mediefiler ska aldrig vara ensamma informationsbärare, det måste alltid finnas en text som förklarar vad invånaren förväntas göra eller ta del av. Fältet Alt-text ska innehålla en beskrivning av vad mediefilen visar. Beskrivningen visas för invånaren om mediefilen av någon anledning inte kan visas. Innehåll Bild Video Ljud Beskrivning och inställningar Infoga tillåtna filformat png,jpg,jpeg,gif Tillåtna tecken i mediefilernas namn är: A-Z, 0-9, _, -, '.' Inställningar Altext (beskrivning av bild) Bildens position Skala på bildobjektet i % Bredd på bildobjektet i % Justera hur texten ska uppträda runt elementet Infoga tillåtna filformat mp4 Tillåtna tecken i mediefilernas namn är: A-Z, 0-9, _, -, '.' Inställningar Altext (beskrivning av video) Bildens position Skala på videoobjektet i % Bredd på videoobjektet i % Justera hur texten ska uppträda runt elementet Rekommendationer är att anpassa storlek och kvalitén på filmen till invånaren. Exempelvis om invånaren använder sin mobil med mobilt nätverk för att se på filmen kan det vara svårt att spela upp filmen i 1080p (Hög kvalité). Det kan då vara bättre att använda sig av en lägre kvalité (exempelvis 720p, 480p, 360p, 240p) för att säkerställa att invånaren kan se på filmen utan problem. För uppspelning av video och ljud använder tjänsten sig av MediaElement.js. Infoga tillåtna filformat Tfn vx Organisationsnr sid 35 (82)

36 Dokument Formulär mp3 Tillåtna tecken i media filernas namn är: A-Z, 0-9, _, -, '.' Bredd på ljudobjektet i % Justera hur texten ska uppträda runt objektet Infoga ett befintligt PDF-dokument. Dokumentet visas med PFD-symbol. Infoga Tillåtna tecken i media filernas namn är: A-Z, 0-9, _, -, '.' Bredd på ljudobjektet i % Justera hur texten ska uppträda runt objektet Ett formulär som du skapat tidigare Inställningar Bredd på formulärobjektet i % Justera hur texten ska uppträda runt objektet Text Fet, Kursiv, Genomstruken, Länk Rubrikformat Numrerad lista Punktlista Klistra in Styckeindelning Lägga in element och göra inställningar I fältet syns texten Lägg till innehåll här För musen över fältet och du kommer se följande symboler Symbolerna är de inställningar som du kan göra för respektive innehållselement. Tfn vx Organisationsnr sid 36 (82)

37 Du kan lägga in så många innehållselement du vill i steget. Om du sedan vill ändra ordningen på dina element som du infogar i steget välj första symbolen och drar elementet till den plats du önskar. För att sätta inställningar för elementet välj För att öppna redigeringsverktyget för textelement För att ta bort ett infogat element väljer du välj I exemplet öppnas redigeringsverktyget för text för att fylla steget med textinnehåll samt ändra format på texten. När du är klar med din text välj stäng För att granska hur ditt innehåll ser ut väljer du Granska Är du nöjd med hur innehållet ser ut Väljer du Spara Vill du fortsätta att arbete med innehållet i steget när du granskat Väljer du Redigera 8.2. Skapa flera steg Du kan skapa ett nytt steg genom att antingen välja Nytt steg längst ned på sidan Tfn vx Organisationsnr sid 37 (82)

38 Du kan också skapa ett nytt steg på översikten genom att gå tillbaka till översikten Och där välja Lägg till Steg Fortsätt att skapa nya avsnitt och steg i avsnitt med innehåll Ändra ordningen på skapade avsnitt eller steg Du kan när som helst ändra ordningen på dina skapade avsnitt eller skapade steg Klicka på pilar upp och ned på avsnitt för att ändra ordningen på avsnitt. Klicka på pilar upp och ned på steg för att ändra ordningen på steg i ett avsnitt. 9. Hantera media För att få en bättre översikt av det media du har laddat upp när du skapat innehåll i steg Välj fliken Media På denna vy kan du ta bort media som du laddat upp när du skapat innehåll i steg men som du sedan aldrig använde i något steg. Välj symbolen Välja ja för att ta bort mediefilen Tfn vx Organisationsnr sid 38 (82)

39 För att ta bort media som används i något steg så måste du först ta bort steget eller mediefilen i steget. Välj symbolen Du får då information om i vilket/a steg som media används. Välj länken och du kommer till steget där mediefilen finns uppladdad Du kan då enkelt ta bort filen ur steget för att sedan gå tillbaka till fliken Media och radera mediefilen helt. Media som finns i ett publicerat moment och används i Stöd och behandling, kan inte tas bort. 10. Skapa presentationslogik Dina avsnitt och skapade formulär ska nu sättas samman till ett flöde, som styr hur innehållet presenteras för invånare och behandlare. Detta gör du genom att skapa moduler där du lägger in vilka avsnitt och formulär som ska finnas i modulen Gå till fliken Presentationslogik Skapa Modul Välj fliken Modul Välj Lägg till modul Modul 1 skapas Du kan ändra namnet på modulen För att lägga in vilket innehålls som ska finnas i respektive modul så tittar du under rubriken Lägg till innehåll i en modul. Här kan du välja att antingen lägga till dina skapade Avsnitt och/eller dina formulär. Tfn vx Organisationsnr sid 39 (82)

40 Lägga till avsnitt i modul: Välj Avsnitt under Typ av innehåll och dina skapade avsnitt visas i en lista. Du kan sedan välja att lägga till formulär i modulen. Denna inställning gör att formuläret kommer att vara synligt i invånarens översikt under att Att fylla i så länge modulen är aktuell för invånare. Om du vill ändra ordningen på hur formulären ska dyka upp för invånaren använder du pilarna i kolumnen övningar. Vill du att formuläret ska vara tillgängligt under flera moduler alt. hela momentet så ska du lägga till formuläret i alla dessa moduler. Presentationen av formuläret baseras på de egenskaper som finns under Formulär Inställningar och om formuläret läggs till i modulen. Tfn vx Organisationsnr sid 40 (82)

41 Lägg till formulär i modul: Välj Formulär eller Gemensamma formulär under Typ av innehåll och dina skapade formulär kommer att visas i en lista. Klicka i de formulär/en och till vilken Modul/er som de ska läggas till i. Välj Lägg till Ställa in dagar för modul Ange rekommenderat antal dagar för modulerna genom att lägga in en siffra under antal dagar för respektive modul. Du kan välja om du vill visa antal dagar per modul för invånaren. Om du väljer att visa antal dagar per modul för både behandlare och invånare: Båda kan se hur många dagar som kvarstår av arbetet med modulen i sina respektive vyer. Designer el behandlare kan skapa flagga påminnelse på modul. Om du väljer att inte visa antal dagar per modul för invånare: Det framgår för behandlare att invånaren inte ser antal dagar per modul. Det går inte att skapa flagga påminnelse på modul vid slut av modul. OBS! Skulle det rekommenderade antalet dagar passeras så händer ingenting dvs invånaren kommer att kunna fortsätta att arbeta precis som vanligt fram tills behandlaren väljer att avsluta modulen. Välj Spara Ställ in om modul/er ska vara aktiva när behandlare startar momentet Du kan bestämma om någon eller några moduler ska vara per default aktiva när behandlaren startar momentet för invånaren. I exemplet ska modul 1 Första lektionen vara Aktuell och med status Läs/skriv så fort invånaren startas i momentet. Modul 2 Andra lektionen ska däremot inte synas förrän behandlaren aktiverar den till invånaren. Översikten på presentationslogik för exemplet ser nu ut på följande sätt. Tfn vx Organisationsnr sid 41 (82)

42 10.2. Lägga till och styra mätbatteri i moment Du kan styra när ett mätbatteri ska dyka upp i momentet under fliken mätbatteri i fliken presentationslogik I listan hittar du dina skapade mätbatterier (se rubrik Skapa Mätbatteri i denna manual). Välj det mätbatteri som du ska lägga till i momentet Välj sedan om du vill att mätbatteriet ska vara kopplat till att; Starta tillsammans med modul/er Eller att peka ut en specifik kalenderdag och om mätbatteriet sedan ska repeteras i momentet Välj om behandlaren ska kunna göra ändringar för mätbatteriet för en specifik invånare. Behandlaren kan då ta bort mätbatteriet helt, ändra intervall eller datum för mätbatteriet samt att lägga till ett extra mätbatteri. OBS! Om behandlaren INTE tillåts göra ändringar på mätbatterier så kan behandlaren bara avbryta "startade" mätningar, dvs mätningar som ligger och Tfn vx Organisationsnr sid 42 (82)

43 väntar på invånaren. Behandlaren kan inte "starta" och "ta bort" kommande mätbatterier. Avsluta med Lägg till Mätbatteri Informationen under Lista över mätbatterier i momentet uppdateras. Du får en översikt över dina inställningar genom att klicka på plustecknet vid respektive tillagt mätbatteri. I exemplet finns Veckoskattning Manual som skapat mätbatteri, väljer att det ska starta i samband med Första lektionen, dvs Invånaren kommer då få fylla i mätbatteriet innan den kan påbörja Första lektionen, och väljer att behandlaren inte skakunna ändra denna inställning. I exemplet ska sedan samma mätbatteri starta på måndagar och repeteras var 7:e dag och att behandlaren ska kunna ändra denna inställning per invånare. Tfn vx Organisationsnr sid 43 (82)

44 Översikten över inställningar på skapade mätbatterier för exemplet i momentet ser nu ut på följande sätt Ställa in egenskaper för momentet Det finns flera inställningar för hur momentet ska fungera vilket du finner under fliken Egenskaper under fliken presentationslogik. Egenskaper Momentet ska pågå i X-antal dagar Visa förloppsmätare Steg måste genomföras i den ordning som de ligger i ett avsnitt Tillåt favoritmarkering Beskrivning och rekommendation för inställning Ange rekommenderat antal dagar för hela modulen, summan bör matcha summan av antalet dagar per modul. Både invånare och behandlare kommer därmed att se hur många dagar som kvarstår av arbetet med momentet i sina respektive applikationer. Skulle det rekommenderade antalet dagar passeras så händer ingenting dvs invånaren kommer att kunna fortsätta att arbeta precis som vanligt fram tills behandlaren väljer att avsluta momentet. Du kan välja att visa en förloppsmätare (tom stapel) för invånaren som visar hur många dagar momentet ska pågå och som sedan fylls på allt eftersom modulerna delas ut. Med denna inställning får invånaren tillgång till ett steg i taget. Ger möjlighet för invånaren att markera sina favoritsidor (se manualen för invånare). Tfn vx Organisationsnr sid 44 (82)

45 Tillåt kommentarer i steg Tillåt meddelanden Tillåt invånaren att skicka meddelanden när ett mätbatteri är aktivt Du aktiverar en kommentarsfunktion som är tillgänglig för invånare och behandlare och synligt längst ned på innehållet i alla steg i momentet. Kommentarer möjliggör kommunikation med behandlare kopplat till innehåll (se även kommentar inställning på vissa formulär samt aktivitetsplan) Du aktiverar meddelandefunktionen mellan invånare och behandlare, denna funktion finns hela tiden tillgängligt och synligt i momentet. Du kan välja att skapa ett moment som inte har någon typ av kommunikationsmöjlighet mellan invånare och behandlare genom vare sig tillåta kommentarer i steg eller meddelanden. Du aktiverar meddelandefunktionen mellan invånare och behandlare när invånaren fyller i ett mätbatteri. Du kan välja att inte ha funktionen om du inte vill att invånaren ska kunna skicka meddelanden i samband med att hen fyller i mätbatteriet. Du kan under fliken Egenskaper också göra inställningar för att upptäcka inaktivitet hos invånaren. Förvalt är alltid Momentet öppnat men du kan välja andra aktiviteter i rullistan. Du måste ha minst en aktivitet vald för att kunna skapa flagga för inaktivitet hos invånaren Öppna moment För att tillgängliggöra ett öppet moment på gruppnivå behöver du fylla i en beskrivning av momentet. När du gör detta så blir momentet automatiskt tillgängligt för invånaradmin att dela ut på gruppnivå. Invånaradministratören på en enhet tillgängliggör dessa moment under fliken Öppna moment. Beskrivningen blir synlig för invånaren vid start av momentet. Välj fliken Öppna moment Välj Redigera Skriv in den text eller lägg till det media som du vill att invånaren ska ta del av vid start av momentet. Tryck på Spara Tfn vx Organisationsnr sid 45 (82)

46 10.5. Skapa välkomsttext för invånare i moment Under fliken välkomsttext gör du inställningar för den välkomsttext som invånaren ser i sin översiktsvy för momentet. Välkomsttext som visas för invånaren: Tillåt behandlaren att ändra välkomsttext Fyll i den välkomsttext som du vill att alla invånare ska få när behandlare startat momentet. Det kan vara information specifikt om momentet för att förklara exempelvis vilka förväntningar som finns på invånaren och rekommendationer för hur invånaren ska arbeta med momentet. Det är bra att informera om ifall ett fysiskt besök hos behandlare på enhet ingår som en del av behandlingen. Behandlaren kan ändra och uppdatera välkomsttext för varje invånare närsomhelst under momentets tid. Välkomsttexten visas på Invånarens startsida och kan användas för att ge information som du vill att Invånaren ska se direkt. Lägg till välkomsttext genom att välja Starta textredigeraren Ett textredigeringsverktyg öppnas där du kan skriva i den text som du önskar ska visas för alla invånare som startas i momentet. Välj stäng när du är klar med din text. 11. Skapa resultat Om momentet ska innehålla möjlighet för invånaren och/eller behandlaren att få en översikt över inmatade värden från formulär över en tid så gör du detta genom att skapa resultat. Du kan skapa resultat på inmatningstypen radiobox, slider, sifferinmatning och drop down-lista (select). Frågor som man vill skapa resultat på måste också sättas till obligatorisk. (se kap Skapa formulär ). Välj formuläret som du vill skapa resultat för. Välj Redigera Välj Resultat Välj Nytt resultat Tfn vx Organisationsnr sid 46 (82)

47 De etiketter som finns i formuläret visas. Tryck på Hjälp för att få en exempelkod som hjälper dig att skapa beräkningen. Välj etiketten. Välj Kopiera kod till beräkning Exempelkoden visar en enkel beräkning där varje svarsalternativ ger ett visst värde. Där det första svarsalternativet ger värdet 1 och det andra ger värdet 2 osv. Det är sedan dessa värden som kommer att visas i en graf/tabell. Det går även att skapa en beräkning där applikationen summerar ihop värden ifrån flera frågor i ett och samma formulär. Iså fall är det totalsumman som visas i en graf/tabell (se bilaga 1 i denna manual). Drools regelspråk används för att skapa regler för att definiera din beräkning (mer om Drools: Tfn vx Organisationsnr sid 47 (82)

48 Välj Validera formatet på din kod. Denna validering kontrollerar att formatet är korrekt, inte själva beräkningen. Du måste verifiera och testa dina resultat Välj om du vill visa upp ett max och min värde i grafen. Välj om du vill visa resultatet i för invånaren och/eller behandlaren. Värdena kommer att visas som både diagram och tabell i en flik i gränssnittet, där data i fliken uppdateras i realtid så fort ett formulär som bidrar med information sparas. Lägg till information till som visas för behandlare och invånare som beskriver vad värdet i tabell och diagram visar så att de inte misstolkar informationen Välj Spara Om du vill redigera ett skapat resultat väljer du Om du vill ta bort ett skapar resultat väljer du papperskorgen Testa din resultatberäkning Du kan testa din resultatberäkning genom att gå till redigera-vyn för formuläret där du har skapat ett resultat. För att testa resultatberäkningen: Välj knappen förhandsgranska Fyll i formuläret Välj plustecknet på det resultat du vill testa under rubriken Testa resultat Välj Kör beräkning Verifiera att beräkningen är korrekt Du kan gå tillbaka till resultatet genom att välja Redigera beräkning. Tfn vx Organisationsnr sid 48 (82)

49 12. Skapa händelser för momentet Du kan ställa in om det ska skapas händelser i form av flaggor eller aktivitetsplaner i momentet. Välj fliken Händelser Skapa enskilda flaggor Välj fliken Flaggor Klicka på rullistan och välj flaggtyp Skapa förinställda flaggor Du kan välja förinställda flaggor på olika nivåer låg, mellan och hög: Se nedan i kolumnen till höger vilken flagga som läggs till i vilken nivå. Du kan ändra i de flaggor som har lagts till om du vill. I flaggan Uppmärksamma resultat måste du gå in och lägga till det resultat som du vill att flaggan ska uppmärksamma dig på Översikt flaggtyper Detta är en översikt över vilka flaggtyper som designer kan skapa i systemet, hur man som behandlare hanterar dem, vilka ikoner flaggorna har, samt om de ingår i de olika nivåerna av förinställda flaggor som finns (läs ovan). Behandlare kan lägga till egna flaggor men inte ändra eller ta bort de designerskapade flaggorna. Tfn vx Organisationsnr sid 49 (82)

50 Flaggor baserat på moment Funktion Hantering av flagga Ikon Förinställda flaggor Påminnelse på datum Flagga skapas vid påminnelse till invånare eller behandlare. Klicka på flaggan och välj att aktivt ta bort den. Invånare inaktivitet Flagga skapas då en invånare inte varit aktiv på X antal dagar. Inaktivitetsflaggan försvinner automatiskt när invånaren är aktiv. Mellan, hög Startat moment Flagga skapas vid start av moment. Klicka på flaggan och välj att aktivt ta bort den. Låg, mellan, hög Byte av behandlare Flagga skapas då byte av ansvarig behandlare skett. Klicka på flaggan och välj att aktivt ta bort den. Låg, mellan, hög Moment snart slut Flagga skapas då det är X dagar kvar av rekommenderat antal dagar för momentet. Klicka på flaggan och välj att aktivt ta bort den. Hög Nytt meddelande/kommentar Flagga skapas för att visa att nytt meddelande eller kommentar finns. Klicka på flaggan och följ länken till meddelandefliken. Siffran räknas ner när meddelandet är läst. Låg, mellan, hög Tfn vx Organisationsnr sid 50 (82)

51 Flaggor baserat på formulär Uppmärksamma resultat Funktion Hantering av flagga Ikon Förinställda flaggor En flagga skapas då ett visst resultat uppstår. Klicka på flaggan och välj att aktivt ta bort den. Hög 2 typer: Prioriterad = röd Ej prioriterad = grön Formulär sparat En flagga skapas då ett formulär blir sparat. Flaggan innehåller en siffra som motsvarar antalet sparade och olästa formulär. Klicka på flaggan och länkas till den detaljerade vyn för vald invånare och moment. I listan under Olästa formulär finns alla formulär som är olästa. Hög Siffran räknas ned och försvinner automatiskt när alla formulär är lästa. Om behandlaren väljer att att oläsa ett formulär så räknas siffran upp i flaggan på nytt. Granska formulär En flagga skapas då ett formulär som har inställning Obligatoriskt + måste godkännas blir sparat. Flaggan innehåller en siffra som motsvarar antalet sparade och olästa formulär som ska granskas. Klicka på flaggan och länkas till den detaljerade vyn för vald invånare och moment. I listan under Olästa formulär finns alla formulär som är olästa. Tryck på knappen "Markera som Hög Tfn vx Organisationsnr sid 51 (82)

52 granskad" i resp. formulär så räknas siffran ned och försvinner automatiskt när alla formulär är granskade. Formulär i mätbatteri sparat En flagga skapas då ett formulär som ingår i ett mätbatteri blir sparat. Flaggan innehåller en siffra som motsvarar antalet sparade och olästa formulär som ingår i ett/flera mätbatterier. Klicka på flaggan och länkas till den detaljerade vyn för vald invånare och moment. I listan under Olästa formulär finns alla formulär som ingår i mätbatterier och som är olästa. Siffran i flaggan att räknas ned och försvinner automatiskt när alla formulär i resp. mätbatteri är lästa. Hög Om behandlaren väljer att att oläsa ett formulär så räknas siffran upp i flaggan på nytt. Aktivitet sparad En flagga skapas då ett aktivitetsformulär blir sparat. Flaggan innehåller en siffra som motsvarar antalet sparade och olästa aktiviteter. Klicka på flaggan och länkas till den detaljerade vyn för vald invånare och moment. I listan under Olästa formulär finns alla formulär som är aktiviteter och som är olästa. Hög Tfn vx Organisationsnr sid 52 (82)

53 Siffran i flaggan att räknas ned och försvinner automatiskt när alla aktivitetsformulär är lästa. Om behandlaren väljer att att oläsa ett aktivitetsformulär så räknas siffran upp i flaggan på nytt. Flaggor baserat på modul Funktion Hantering av flagga Ikon Förinställda flaggor Påminnelse på modul En flagga skapas då en ny modul startar alt. när det är X dagar kvar av det rekommenderade antalet dagar för en modul. Hanteras ej av behandlare, flaggan skickas till invånaren. Mellan, hög Inställningar på flaggor För varje flagga som du skapar så styr du till vem eller vilka (invånare och/eller behandlare) som flaggan ska visas för. Du måste fylla i rubrik och meddelande för de flaggor du skapar samt om de ska aviseras omgående, uppsamlat eller inte alls. I flaggan till invånare är rubrik och meddelande särskilt viktig, det är den texten som visas i aviseringen som invånaren får i sitt gränssnitt. För behandlaren visas rubriken och meddelandet (förutom i de flaggor som räknas upp med en siffra) när behandlaren klickar på flaggan. Tfn vx Organisationsnr sid 53 (82)

54 På flaggfliken får du en översikt över dina skapade flaggor. Om du vill redigera en skapad automatiserad händelse väljer du plustecknet. Vill du skapa en kopia av flaggan väljer du Om du vill ta bort en flagga väljer du Skapa aktivitetsplan Skapa en aktivitetsplan som ger invånaren möjlighet att fylla i regelbundna mätningar en eller flera dagar i veckan. Som designer kan du skapa upp en aktivitetsplan som sätter igång direkt när momentet med aktivitetsplanen startar för invånaren eller välja att skapa en aktivitetsplansmall som behandlaren kan styra över för en specifik invånare och starta när den önskar. I övre hörnet har du alltid tillgång till en beskrivning Instruktioner för aktivitetsplan för snabb beskrivning om hur du gör. Välj fliken händelser Välj aktivitetsplaner Välj skapa ny händelse Tfn vx Organisationsnr sid 54 (82)

55 Du skapar en aktivitetsplan i tre steg Skapa ett namn på aktivitetsplanen och lägg till ett eller flera innehållselement som du vill att invånaren ska fylla i. Ange en schemaläggning, ett veckoschema, genom att ange vilka klockslag på vilka veckodagar som invånaren bör fylla i. Schemaläggningen kan upprepas. Ange generella inställningar som gäller för aktiviteten, exempelvis hur många dagar efter ett angivet tillfälle som patienten har möjlighet att fylla i aktiviteten Innehållselement i aktivitetsplanen Du kan skapa en aktivitetsplan med en eller flera innehållselement, nedan kommer en beskrivning på vilka innehållselement som finns och inställningar för dessa. Sätt ett namn på aktivitetsplanen Lägg till innehållselement (sådant som invånaren ska fylla i) med hjälp av knapparna. Tfn vx Organisationsnr sid 55 (82)

56 Registrering En registrering innebär något som invånaren ska fylla i som ett regelbundet mätvärde. Det kan vara saker som blodtryck, vikt och kilometer (vid löpning). Du kan sedan välja att se alla registreringar som diagram. I exemplet nedan sätts rubriken på frågan till Manual läsning? Välj antal gånger (ggr) som måttenhet Det finns flera måttenheter att välja på: Ange min 1- och maxvärde för målvärdet för registrering. Du kan ange endast ett av värdena eller båda. Välj Flagga om du vill att behandlaren ska få en notifiering i form av en flagga om invånaren gör en registrering utanför målvärdet. Välj avisering om du önskar att behandlaren ska få en avisering (SMS/e-post) om/när invånaren gör en registrering utanför målvärdet (OBS! Behandlaren måste ha ställt in notifieringar i sin profil i Stöd och behandling) Välj om behandlaren och/eller invånaren ska få se en översikt av de inmatade värdena i ett diagram/tabell, skriv in vad diagram och tabellen visar för värde för att det ska bli lättare att tolka för invånaren och/eller behandlaren. Tfn vx Organisationsnr sid 56 (82)

57 Skala En skala ger invånaren möjlighet att skatta något på en numerisk skala, alternativt att du väljer ord på skalan, som Bra och Dåligt. I exemplet nedan sätts rubriken på frågan till Hur kändes det när du lästa Manualen? Ange minsta och högsta värdet på skalan med siffror eller ange annars namn på skalan. Ange om du vill att värdet för invånarens svar på varje aktivitet skall presenteras som ett diagram (och tabell) för behandlaren och/eller invånaren. Det går då också att skriva en förklaring till diagrammet för behandlaren resp. invånaren. Flervalsfråga En flervalsfråga ger invånaren flera svarsalternativ. Du väljer om invånaren bara kan ange ett av svaren (Radioknappsfråga) eller kryssa i flera (Checkboxfråga). Välj obligatoriskt om invånaren inte ska få hoppa över frågan. Textfråga En textfråga ger invånaren möjlighet att skriva sitt svar som fritext. I exemplet nedan sätts rubriken på frågan till Beskriv hur du kände dig Ange om invånaren ska kunna skriva sitt fritextsvar på en rad eller flera. Om du förväntar dig att svaren kan vara långa bör du välja flera rader Välj om frågan ska vara obligatorisk så att invånaren inte får hoppa över. Tfn vx Organisationsnr sid 57 (82)

58 Infotext En infotext ger dig enkelt möjlighet att delge instruktioner eller information till invånaren och kräver inget svar. Rubriken är ingen fråga utan endast rubriken för texten. I exemplet nedan sätts en rubrik på informationen Att läsa manualer och en kort text. Om du vill ändar ordningen på dina skapade innehållselement Ta tag i symbolen och dra innehållselementet upp eller ned Om du vill radera ett innehållselement Välj för det innehållselement du vill ta bort Du kan närsomhelst förhandsgranska ditt innehåll genom att välja förhandsgranska längst ned på sidan, är du nöjd så väljer du spara annars väljer du redigera för att fortsätta arbete med innehållet Ange en schemaläggning när invånaren ska svara på frågorna När du lagt upp innehållselementen kan du som designer ange ett schema för när invånaren, ska svara på frågorna, vilka dagar, tidpunkter och hur många gånger. Du har tre alternativ för schemaläggningen: Du kan avstå från att sätta en schemaläggning och helt lämna detta till behandlaren för en specifik invånare. Du kan också skapa en schemaläggning som behandlaren själv kan ändra på för en specifik invånare. Du kan annars skapa en schemaläggning som startas direkt när momentet startas för invånaren. Behandlaren har då endast möjlighet att avaktivera aktivitetsplanen och ändra schemaläggningen, inte innehållselementen i aktivitetsplanen. I exemplet nedan skapas ett veckoschema som innebär att invånaren ska läsa manualen och besvara frågorna varje vecka under 4 veckor, på måndagar kl.16:00 och torsdagar kl. 08:00 och 13:30. Tfn vx Organisationsnr sid 58 (82)

59 För att skapa flera tillfällen för när en invånare ska utföra en aktivitet på en dag i en vecka så väljer du att lägga till en ny rad och anger tiderna för den dagen (se torsdagen nedan i bilden) Du kan välja om veckoschemat ska löpa Tillsvidare tills behandlaren avaktiverar aktivitetsplanen eller avslutar invånarens moment eller om veckoschemat ska upprepas ett antal gånger. Du kan också ställa in om veckoschemat ska aktiveras varje vecka eller varannan vecka Ange generella inställningar Du kan i det sista steget välja inställningar för aktivitetsplaner eller möjligheten till behandlaren. I vissa fall kommer invånaren behöva möjlighet att fylla i information ett par dagar efter att tiden i veckoschemat infallit. Här anger du hur många dagar efter som det ska vara möjligt. Om invånaren inte fyller i inom denna tid så räknas tillfället som missat. Brytpunkten är alltid vid dagens slut (midnatt). Ange antal dagar I exemplet nedan ska invånaren få fylla i sin registrering under 3 dagar efter att tidpunkten för registrering enligt veckoschemat har passerat. Om invånaren ska ha möjlighet att få hoppa över aktiviteten så väljer du att kryssa i valet Invånaren kan välja att hoppa över. Om invånaren gör det så räknas detta tillfälle som skippat. Tfn vx Organisationsnr sid 59 (82)

60 Om du önskar att behandlaren och invånaren ska kunna skriva kommentarer tillvarandra för att ge feedback på aktivitetsplansarbetet så väljer du Tillåt kommentarer Om du önskar att behandlaren ska få en flagga vid missad aktivitet väljer du Flagga behandlare vid missad aktivitet. Väljer du som designer Aktiverad så betyder det att aktivitetsplanen sätts igång direkt när momentet startas på en invånare. För att behandlaren ska kunna individanpassa aktivitetsplanen för invånaren så måste behandlaren inaktivera den, ändra, aktivera och spara. 13. Testa ditt moment Du kan när som helst publicera ditt moment för test i designverktyget, så att du kan se hur flödet och innehållet visas för invånare och behandlare. Tänk på att verifiera ditt moment som invånare i olika mobila enheter, till exempel läsplattor eller mobiltelefoner. Som behandlare och invånare kan du testa följande delar av momentet: den övergripande strukturen i momentet (tillgång till moduler och dess innehåll) innehåll i steg (tex. text, media och formulär) egenskaperna på momentet (tex. kommentarer, meddelanden och favoriter) händelser i momentet (flaggor, aktivitetsplaner) formulär (innehåll och egenskaper på enskilda frågor) (egenskaper på formuläret) mätbatterier (innehåll och schemaläggning) För att kunna testa hela flödet i Designverktyget behöver behörighetsadministratören ge dig behörighet som designer och behandlare. Om du vill att någon annan, till exempel en beställare av momentet, ska testa momentet måste hen ha behörighet behandlare på utgivarenheten i Designverktyget Designer publicerar för test Gå in på momentet som du ska testa. Gå till fliken Administration Gå till fliken Publicera för test Tfn vx Organisationsnr sid 60 (82)

61 Välj Publicera för test Du får en bekräftelse att momentet är publicerat för test Behandlare startar momentet på testinvånare Välj Hantera moment i rullisten högst upp till höger (om man bara har rollen behandlare behöver man inte välja): Momentet kan nu startas på en testinvånare (följ manual för behandlare för att veta hur man startar och hanterar ett moment). Testinvånare har riktiga personnummer (du kan välja ditt eget eller någon annans beroende på vem som ska testa). Alla testinvånare får namnet John/Jane Doe. När testet är klart, avsluta momentet på testinvånaren (för att undvika flera startade moment med samma namn på en testinvånare) Testinvånare testar ett moment För att nå Designverktyget som testinvånare kan man använda följande länk. Länken finns också på inloggningssidan på inera.se. Man kan ha behandlar-vyn i Designverktyget öppet i en flik och öppna en ny flik för invånar-vyn. Logga in som testinvånare, använd mobilt bank-id eller e-tjänstekort. Följ manual för invånare för att veta hur funktionerna för invånare fungerar Designer gör ändringar och publicerar för test igen Om man har behörighet Designer och behöver växla tillbaka till Designervyn för att ska kunna korrigera fel eller göra förändringar i momentet gör man så här: Välj Designer i rullisten högst upp till höger. Tfn vx Organisationsnr sid 61 (82)

62 Gör dina ändringar, publicera för test igen. Gör kap 13.2, 13.3 och 13.4 till du eller din beställare är nöjd med momentet. 14. Publicera för test på utbildningsutgivarenhet Du kan publicera moment för test till andra utbildningsutgivarenheter om du vill tillhandahålla en demoversion av ett moment. Behandlare på utbildningsutgivarenheten kan sedan starta momentet på testinvånare i Designverktyget. Du kan även avpublicera momentet från en utbildningsutgivarenhet. Observera att avpublicera gäller samtliga versioner av momentet. Efter avpublicering går det inte att starta momentet som behandlare på utbildningsutgivarenheten. 15. Exportera moment till Utgivare När du som designer har verifierat ditt moment publicerar du momentet till person med rollen utgivare på utgivarenhet i designverktyget. OBS! Om du har ett gemensamt formulär i momentet behöver du kontrollera att formuläret är godkänt och sedan testa och verifiera momentet en sista gång genom att publicera för test.. Annars kan den version av det gemensamma formuläret som du har haft i ditt moment förändrats under tiden som du har arbetat med momentet. Utgivare är den person som är ansvarig för innehållet. Kanske är det så att du är både designer och utgivare för innehållet, eller så är du designer som arbetar på uppdrag av utgivare att lägga in innehåll i designverktyget. Det är viktigt att utgivaren är med i testfasen för att verifiera innehållet. Gå till fliken Administration Gå till fliken Exportera Fyll i fältet Beskrivning för att informera utgivare i fliken Exportera Klicka i checkbox Exportera Tfn vx Organisationsnr sid 62 (82)

63 Välj Exportera På startsidan är status på ditt moment nu exporterad OBS! När ett moment är exporterat så kan du inte ändra namnet på momentet Versionshantera moment Om du väljer ett exporterat moment så får du följande information. Minor-version Det finns möjlighet att skapa v.1.1 av ditt moment, detta gäller förändringar som ENBART är textändringar i steg eller egenskaper på moment (se, Ställa in egenskaper för momentet) dessa förändringar slår igenom i publicerade och aktiva moment hos vårdgivare och invånare som har tillgång till momentet när vårdgivaradministratören aktiverar minor versionen på enheter i Stöd och behandling. Gå till fliken Administration Gå till fliken Ny version för ett publicerat moment Tfn vx Organisationsnr sid 63 (82)

64 För att skapa textändringar i steg klicka i checkbox Skapa en ny MINORversion av detta moment och Välj Skapa ny Minor På startsidan över dina moment ser du nu version 1.1 av Momentet som du kan gå in och göra dina textändringar i steg på. När du är klar med textändringarna i version 1.1 så upprepar du stegen för att exportera ditt moment till utgivare (Testa och verifiera ditt skapade moment och Exportera moment till utgivare) Major-version Du kan skapa en 2.0 av ditt moment, en helt ny version av momentet. Gå till fliken Administration Gå till fliken Ny version för ett publicerat moment För att skapa en ny helt ny version av ditt moment klicka checkbox Skapa en ny MAJOR-version av detta moment och välj Skapa ny MAJOR Tfn vx Organisationsnr sid 64 (82)

65 Gå till Startsidan På startsidan över dina moment ser du nu version 2.0 av Momentet som du kan använda och skapa din helt nya version av momentet för att sedan exportera till utgivare. När du är klar med ändringarna i den nya versionen av momentet, i exemplet Manual version 2.0 så upprepar du stegen för att exportera ditt moment till utgivare (se Testa och verifiera ditt skapade moment och Exportera moment till utgivare) Kopiera moment Du kan kopiera ett befintligt moment inom din utgivarenhet att utgå ifrån när du skapar ett helt nytt. Det kan vara bra om du till exempel ska utveckla ett helt nytt moment där delar av ett befintligt moment ska finnas, till exempel ett omfattande formulär. Att kopiera ett befintligt moment och ta bort de delar som inte ska vara kvar i det nya momentet kan i vissa fall vara tidsbesparande jämfört med att skapa ett helt nytt. Gå till fliken Administration Välj fliken Kopiera. Klicka i rutan Kopiera och på den gröna rutan. Kopian av det befintliga momentet kommer nu upp och är döpt till Kopia av version x.x momentet xxx. Du kan nu redigera rubrik och innehåll i momentet. Tfn vx Organisationsnr sid 65 (82)

66 16. Utgivare Med rollen utgivare på utgivarenhet i Designverktyget så har du tillgång till fliken Publicera i Designverktyget. Här får du det moment och versioner av moment som Designer exporterat till dig. Härifrån styr du som utgivare vilka vårdgivare som ska få tillgång till moment och olika versioner av moment i samt om momentet även ska visas publikt i innehållskatalogens skyltfönster Publicera moment till vårdgivare I vyn i fliken Publicera ser du vilken version på momentet som du avser att publicera och informationen från designer vid Beskrivning (från designer) I exemplet nedan ska en helt ny version (Major version 1.0) s publiceras till valda vårdgivare. Under Publicerad hos dess vårdgivare (version inom parantes) får du information om du har delat ut momentet tidigare och i vilken version. Är momentet aldrig utdelat till någon vårdgivare så står det Inga. Tfn vx Organisationsnr sid 66 (82)

67 Välj den vårdgivare som ska få momentet i listan under Välj vårdgivare som ska få denna version (Där är alla vårdgivare som är anslutna till Stöd och behandling). OBS! Eftersom privata vårdgivare kan ha samma namn i HSA-katalogen måste du i vissa fall ha koll på vilket HSA-id den privata vårdgivaren har som du ska publicera till. Du får nu upp tre textfält som du måste fylla med beskrivande information om vad det är du avser att publicera till vårdgivaren. Lägg till beskrivning av momentet i fältet Beskrivning till innehållskatalogen som besvarar frågan: - Vad är det för moment som du avser att publicera? Lägg till versionsinformation till innehållskatalogen i fältet Versionsinformation till innehållskatalogen som besvarar frågan: - Är det här första versionen av momentet? Om inte vad skiljer denna version mot föregående? Lägg till aktiveringsinformation till vårdgivaradmin i fältet Aktiveringsinformation till vårdgivaradmin som besvarar frågan. - Är det någon särskild enhet hos vårdgivaren som ni kommit överens om att moment ska startas på? Visa momentet publikt i innehållskatalogen Om du vill att momentet ska vara synligt för alla vårdgivare (vårdgivaradministratörer och invånaradministratörer) som är anslutna till Stöd och behandling kryssa i Publik. Vårdgivaradministratörer och invånaradministratörer som ser innehållskatalogen kan inte aktivera momentet men ser att du publicerat moment och om intresse att använda momentet finns så kan de kontakta dig, liknas vid ett skyltfönster. Tfn vx Organisationsnr sid 67 (82)

68 Avpublicera en version av ett moment Du kan avpublicera en version av ett moment genom att välja knappen Avpublicera version x.x. När du har avpublicerat en version av ett moment händer följande: det går inte längre att aktivera versionen av momentet på nya enheter vårdgivaradmin får information om att versionen av momentet är avpublicerat i en flik i innehållskatalogen som heter avpublicerade det går inte att starta momentet på invånare på de enheter som redan har momentet aktiverat När du har avpublicerat en version av ett moment blir den senast publicerade versionen tillgänglig (om det finns en sådan). OBS! När du avpublicerar en version av ett moment påverkas inte de invånare som redan har momentet startat. Avpublicera minor-version OBS! När du avpublicerar en minor-version så försvinner även majorversionen från de enheter som har den aktiverad. Vårdgivaradmin kan aktivera majorversionen igen på enheten om den ska vara aktiv. Exempel 1: Om du avpublicerar version 2.2 så förvinner version 2.2, 2.1 och 2.0 på enheterna som har den aktiverad. Version 1.0 (eller om det finns minor-versioner på 1.0) blir automatiskt tillgänglig på de enheter som har haft den aktiverad. Exempel 2: Om du avpublicerar version 1.3 så försvinner version 1.3, 1.2, 1.1 och 1.0. Ingen av dessa versioner finns då aktiverade på enheterna som tidigare har haft den. Vårdgivaradmin behöver återigen aktivera den version som ska vara aktiv på enheten. Avpublicera alla versioner av ett moment Du kan avpublicera en version av ett moment genom att välja knappen Avpublicera alla versioner. När du har avpublicerat alla versioner av ett moment händer följande: det går inte längre att aktivera momentet på nya enheter vårdgivaradmin får information om att alla versioner av momentet är avpublicerat i en flik i innehållskatalogen som heter avpublicerade det går inte att starta momentet på invånare på de enheter som redan har momentet aktiverat OBS! När du avpublicerar en version av ett moment påverkas inte de invånare som redan har momentet startat Tfn vx Organisationsnr sid 68 (82)

69 16.2. Publicera Minor version av moment till vårdgivare Om designer skapat en Minor-version av ett moment som därmed ENBART innehåller textändringar i steg och/eller förändrade egenskaper på moment så kan du som utgivare publicera versionen till vårdgivare. Vårdgivaradministratören kan sedan aktivera minorversionen av momentet på enheter för att skriva över tidigare version. Invånare och behandlare som arbetar i en tidigare version av momentet får då automatiskt tillgång till textändringarna eller egenskaper för moment. När du publicerar en minor-version av ett moment är det viktigt att du beskriver vilka förändringar som är gjorda i fälten Tfn vx Organisationsnr sid 69 (82)

70 Kryssa i Jag förstår att detta är en så kallad MINOR-version. Endast textändringar i steg och egenskaper för momentet slår igenom. Dessa förändringar sker på alla ställen där momentet används, även i aktiva moment Kryssa i Publicera Välj Publicera Om fler vårdgivare ska tillgång till minor-versionen av momentet så upprepar du stegen för att publicera moment till vårdgivare Publicera Major version av moment till vårdgivare En Major-version 2.0. Det betyder att vårdgivare och invånare som har tillgång till den tidigare versionen av momentet i detta fall version 1.0 fortfarande har tillgång till det. En Major-version blir tillgänglig till invånare när Vårdgivaradministratör aktiverat version på enheter i Stöd och behandling och när Behandlare eller Invånaradministratör på enhet aktiverar momentet på en invånare. I exemplet är det en helt ny version av ett moment som ska publiceras. Välj vårdgivare Fyll i alla beskrivande fält för vad den nya versionen innehåller Tfn vx Organisationsnr sid 70 (82)

71 Kryssa i Jag förstår att detta är en så kallad MAJOR-version. Momentet publiceras som en helt ny version och påverkar inte invånare med aktiva moment. Kryssa i Publicera Välj Publicera Din lista över vilka du har publicerat moment för uppdateras nu. Ditt publicerade moment är nu tillgängligt hos vårdgivaren och hos den/de personer som har rollen vårdgivaradministratör i Stöd och behandling, de kan i sin tur kan aktivera momentet på enheter hos vårdgivaren. Om du ska ge fler vårdgivare tillgång till momentet så upprepar du stegen för att publicera moment till vårdgivare (Publicera moment till vårdgivare). 17. Inaktivera moment Du kan som designer välja att inaktivera ett moment som du inte längre vill använda. Det går bara att inaktivera moment som inte är publicerade eller exporterade. Det går inte att återaktivera ett moment som har blivit inaktiverat, däremot kan du skapa en kopia om du vill fortsätta arbeta med ett inaktiverat moment. För att inaktivera ett moment gör så här: Välj fliken Administration Välj fliken Inaktivera (fliken finna bara om momentet inte är publicerat) Kryssa i inaktivera. Tfn vx Organisationsnr sid 71 (82)

72 Moment som blivit inaktiverade tas inte bort utan kan filtreras fram genom att du väljer "Visa enbart inaktiverade moment" i listan för filtrering. När du skapar en ny version av den senaste exporterade versionen räknar versionsnumret upp ifrån den senaste versionen, oavsett om det är aktivt eller inaktivt Radera inaktiverade moment Moment som är inaktiverade och aldrig har varit publicerade kan raderas. Då försvinner det helt och kan inte återskapas. För att radera ett inaktiverat moment gör så här: Välj filter Visa enbart inaktiverade moment Radera genom att trycka på papperskorgen Finns det ingen papperskorg på momentet står det istället avpublicerad på momentet i listan. Det betyder att momentet en gång har varit publicerat och det kommer inte kunna raderas. Tfn vx Organisationsnr sid 72 (82)

73 18. Bilaga 1 Exempel på beräkningar i Stöd och behandling Dokumentet beskriver exempel på hur man kan utforma beräkningar i Stöd och behandling. Exemplen baseras på två formulär som används i verksamheter idag, MADRS och EQ5D-3L. Observera att detta är exempel. Det finns absolut inga garantier att formulär eller beräkningar stämmer överens med och/eller fungerar hur motsvarande ser ut i verklighet. Beräkningar och formulär av denna typ är en del av innehållet i ett moment och det är alltså verksamhetens ansvar att detta innehåll fungerar och ser ut enligt specifikation. Tfn vx Organisationsnr sid 73 (82)

74 18.1. MADRS MADRS är ett formulär bestående av 9 frågor. Varje fråga har 4 svarsalternativ där varje svarsalternativ har ett värde som är en multipel av 2, d.v.s. första svarsalternativet har värdet 0, andra svarsalternativet har värdet 2 osv. När användaren har fyllt i hela formuläret så adderar man ihop alla svar och får då ett index. Sista frågan i formuläret har särskild betydelse och räknas både in i hela summan och används som ett index i sig. Nedan avbildas ett exempel på en del av vårat MADRS formulär. Tfn vx Organisationsnr sid 74 (82)

75 18.2. Inställningar på formulär För att kunna göra en beräkning på användarens ifyllda svar måste man ge varje fråga en etikett i formuläreditorn. Markera frågan genom att klicka på den och öppna fliken Etikett. För enkelhetens skull har vi i detta exempel gett frågorna etiketterna q1 (som i question 1), q2, q3 osv. Dessa etiketter kan man sedan referera till i beräkningen (se 2.2 Resultat). Observera att alla frågor som används i en resultatberäkning måste vara markerade som obligatoriska. Nedan avbildas hur det ser ut i formuläreditorn när man sätter en etikett på en fråga. Tfn vx Organisationsnr sid 75 (82)

76 18.3. Resultat Resultat i Stöd och behandling består av en beräkning och är kopplad till ett formulär. När formuläret sparas av invånaren så kör systemet beräkningen och lägger till det i Resultatet. Resultatet är ett objekt med datum och värden som kan renderas i diagram och tabeller både för personal och invånare. Beräkningar skrivs med hjälp av Drools. För mer information se 7) Nedan följer ett exempel på hur man kan beräkna MADRS med de etiketter som angavs enligt ovan. rule EFSOB when then end field: Field(); result.add( ((field.get('q1') - 1 ) * 2 ) + ((field.get('q2') - 1 ) * 2 ) + ((field.get('q3') - 1 ) * 2 ) + ((field.get('q4') - 1 ) * 2 ) + ((field.get('q5') - 1 ) * 2 ) + ((field.get('q6') - 1 ) * 2 ) + ((field.get('q7') - 1 ) * 2 ) + ((field.get('q8') - 1 ) * 2 ) + ((field.get('q9') - 1 ) * 2 ) ); En beräkning börjar alltid med rule [valfritt namn]. Sedan kommer en when-sats som är vilkoret för om then-satsen körs. Se resultatberäkning (3.2) för EQ5D för exempel på villkor i when-satsen. Just denna when-sats uppfylls alltid. field.get() hämtar svarsvärdet för frågan man referar till med hjälp av etiketten. Det hela adderas till resultatet med result.add(). I detta fall subtraherar vi alla svarsvärden med 1 och multiplicerar med 2. På så sätt har första svarsalternativet i frågan värdet 0, andra alternativet värdet 2, tredje alternativet värdet 4 osv. För att kunna följa resultatet på sista frågan Livslust skapas ett separat resultat där bara värdet på sista frågan beräknas. Tfn vx Organisationsnr sid 76 (82)

77 18.4. EQ5D EQ5D är ett formulär som består av 5 frågor och en VAS-skala. Det finns två varianter av EQ5D där skillnaden är hur många svarsalternativ frågorna har. I detta exempel utgår vi från EQ5D-3L som är en variant där varje fråga har tre svarsalternativ. Nedan en avbildning av formuläret i Stöd och behandling. Tfn vx Organisationsnr sid 77 (82)

Manual Designverktyget

Manual Designverktyget Manual Designverktyget Stöd och behandling release 2018:3 2018-05-29 Revisionshistorik Release Version Författare Kommentar 0.4 Elin Åkerblom Lagt till om inaktivering av moment 1.5 0.5 Elin Åkerblom Kopiera

Läs mer

Manual Designverktyget

Manual Designverktyget Manual Designverktyget Stöd och behandling release1.7 Stockholm, 2016-05-25 Innehåll 1. Inledning... 5 1.1. Designverktyget... 5 1.2. Roller och Behörigheter... 5 1.3. Förutsättning för att kunna arbeta

Läs mer

Manual Designverktyget

Manual Designverktyget Manual Designverktyget Stöd och behandling release1.8 2016-09-30 Revisionshistorik Version Författare Kommentar 0.1 Anni Axelsson Upprättat dokument 0.2 Anni Axelsson Uppdaterat dokument utifrån förändringar

Läs mer

Manual Invånaradministratör

Manual Invånaradministratör Manual Invånaradministratör Stöd och Behandling version 1.4 Stockholm, 2015-11-23 Innehåll 1. Inledning... 4 1.1. Stöd och behandling... 4 1.2. Roller och Behörigheter... 4 1.3. Förutsättning för att kunna

Läs mer

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23 Manual Invånare Stöd och Behandling version 1.4 Stockholm, 2015-11-23 Innehåll 1. Inledning... 4 1.1. Stöd och behandling... 4 1.2. Roller och Behörigheter... 4 1.3. Förutsättning för att kunna vara aktiv

Läs mer

Manual vårdgivaradministratör

Manual vårdgivaradministratör Manual vårdgivaradministratör Stöd och behandling release 2018:3 Stockholm, 2018-05-29 Revisionshistorik Release Version Författare Kommentar 1.11 0.2 Jenny Axelsson Tillägg om: Inaktivera enheter Radera

Läs mer

Manual Invånare. Stöd och Behandling release 1.8. Stockholm,

Manual Invånare. Stöd och Behandling release 1.8. Stockholm, Manual Invånare Stöd och Behandling release 1.8 Stockholm, 2016-09-29 Revisionshistorik Version Författare Kommentar 0.1 Anni Axelsson Upprättat dokument 0.2 Anni Axelsson Uppdaterad utifrån förändringar

Läs mer

Manual Invånaradministratör

Manual Invånaradministratör Manual Invånaradministratör Stöd och Behandling release 1.7 Stockholm, 2016-05-25 Innehåll 1. Inledning... 4 1.1. Stöd och behandling... 4 1.2. Roller och Behörigheter... 4 1.3. Förutsättning för att kunna

Läs mer

Manual Vårdgivaradministratör

Manual Vårdgivaradministratör Manual Vårdgivaradministratör Stöd och behandling release 1.7 Stockholm, 2016-05-25 Innehåll 1. Inledning... 3 1.1. Plattformen för stöd och behandling... 3 1.2. Roller och Behörigheter... 3 1.3. Förutsättning

Läs mer

Manual Behörighetsadministratör Invånaradministratör Dataadministratör

Manual Behörighetsadministratör Invånaradministratör Dataadministratör Manual Behörighetsadministratör Invånaradministratör Dataadministratör Stöd och behandling release 2019:1 2019-03-12 Release Version Författare Kommentar 0.1 Linda Ahlqvist Upprättat dokument. Sammanslagning

Läs mer

Manual Behandlare. Stöd och behandling release 1.7. Stockholm, 2016-05-25

Manual Behandlare. Stöd och behandling release 1.7. Stockholm, 2016-05-25 Manual Behandlare Stöd och behandling release 1.7 Stockholm, 2016-05-25 Innehåll 1. Inledning... 5 1.1. Stöd och behandling... 5 1.2. Roller och Behörigheter... 5 1.3. Förutsättningar för att kunna arbeta

Läs mer

Manual Behörighetsadministratör Invånaradministratör Dataadministratör

Manual Behörighetsadministratör Invånaradministratör Dataadministratör Manual Behörighetsadministratör Invånaradministratör Dataadministratör Stöd och behandling release 2018:3 2018-05-29 Release Version Författare Kommentar 0.1 Linda Ahlqvist Upprättat dokument. Sammanslagning

Läs mer

MANUAL INVÅNARE. Manual Invånare. Stöd och Behandling release 2018:3. Stockholm, sid 1 (17)

MANUAL INVÅNARE. Manual Invånare. Stöd och Behandling release 2018:3. Stockholm, sid 1 (17) Manual Invånare Stöd och Behandling release 2018:3 Stockholm, 2018-05-29 sid 1 (17) Revisionshistorik Release Version Författare Kommentar 0.1 Anni Axelsson Upprättat dokument 1.3 0.2 Anni Axelsson Uppdaterad

Läs mer

Manual Nationell- och systemadministratör

Manual Nationell- och systemadministratör M ANUAL NATIONELL - OCH SYS TE M ADMINISTRATÖ R (2) Manual Nationell- och systemadministratör Stöd och behandling Stockholm, 2018-05-29 Revisionshistorik Version Författare Kommentar 0.1 Elin Åkerblom

Läs mer

Manual Behandlare. Stöd och behandling release 2019:1. Stockholm,

Manual Behandlare. Stöd och behandling release 2019:1. Stockholm, Manual Behandlare Stöd och behandling release 2019:1 Stockholm, 2019-03-06 Revisionshistorik Release Version Författare Kommentar 0.1 Anni Axelsson Upprättat dokument 1.3 0.2 Anni Axelsson Dokument uppdaterat

Läs mer

Manual Behandlare. Stöd och behandling release 2018:3. Stockholm,

Manual Behandlare. Stöd och behandling release 2018:3. Stockholm, Manual Behandlare Stöd och behandling release 2018:3 Stockholm, 2018-05-29 Revisionshistorik Release Version Författare Kommentar 0.1 Anni Axelsson Upprättat dokument 1.3 0.2 Anni Axelsson Dokument uppdaterat

Läs mer

Release notes. Stöd och behandling version 1.8. Stockholm,

Release notes. Stöd och behandling version 1.8. Stockholm, Release notes Stöd och behandling version 1.8 Stockholm, 2016-09-29 1. Sammanfattning Releasen av Stöd och behandling och Designverktyget innehåller i övergripande drag: Tidslinjens funktion har förbättrats

Läs mer

INNEHÅLL ANVÄNDARMANUAL MIN VÅRDPLAN

INNEHÅLL ANVÄNDARMANUAL MIN VÅRDPLAN INNEHÅLL ANVÄNDARMANUAL MIN VÅRDPLAN Din roll som behandlare i Min vårdplan... 2 Logga in... 2 Behandlarvyn... 3 Slå på dina aviseringar... 3 Starta en vårdplan... 4 Så här använder du som behandlare vårdplanen...

Läs mer

Manual Behörighetsadministratör

Manual Behörighetsadministratör Manual Behörighetsadministratör Stöd och behandling version 1.4 Stockholm, 2015-11-23 Innehåll 1. Inledning... 3 1.1. Stöd och behandling... 3 1.2. Roller och Behörigheter... 3 1.3. Förutsättningar för

Läs mer

Starta program i utbildningsmiljön via Inera

Starta program i utbildningsmiljön via Inera Stöd och behandling Västra Götalandsregionen 2019-04-10 Starta program i utbildningsmiljön via Inera Stöd och behandlings utbildningsmiljö heter Designverktyget. Här kan du som vårdpersonal testa program

Läs mer

Manual Dataadministratör

Manual Dataadministratör Manual Dataadministratör Stöd och Behandling release 1.7 Stockholm, 2016-05-25 Innehåll 1. Inledning... 4 1.1. Plattformen för Stöd och behandling... 4 1.2. Roller och Behörigheter... 4 1.3. Förutsättning

Läs mer

Starta program i utbildningsmiljön via Vårdgivarwebben

Starta program i utbildningsmiljön via Vårdgivarwebben Stöd och behandling Västra Götalandsregionen 2019-04-10 Starta program i utbildningsmiljön via Vårdgivarwebben Stöd och behandlings utbildningsmiljö heter Designverktyget. Här kan du som vårdpersonal testa

Läs mer

Manual Dataadministratör

Manual Dataadministratör Manual Dataadministratör Stöd och Behandling version 1.4 Stockholm, 2015-11-24 Innehåll 1. Inledning... 3 1.1. Plattformen för Stöd och behandling... 3 1.2. Roller och Behörigheter... 3 1.3. Förutsättning

Läs mer

1177 Vårdguidens e-tjänster

1177 Vårdguidens e-tjänster 1177 Vårdguidens e-tjänster Manual för administratörer www.vgregion.se/minavardkontakter Innehåll Administratör samt övriga behörigheter... 2 Logga in... 2 Egna inställningar... 3 Avisering till vårdgivare...

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer

Bokningslista Kurssekreterare/Kursansvarig

Bokningslista Kurssekreterare/Kursansvarig XXX Bokningslista Kurssekreterare/Kursansvarig Manual v. 7 Innehåll: 1 Inledning... 3 1.1 Inloggning... 3 2 Bokningslistan... 5 2.1 Skapa ny bokningslista... 5 2.2 Inställningar... 7 2.2.1 Grundinformation...

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Se till att du har inloggning till din lagsida, kontakta kansliet. Gå till din lagsida och logga in via hänglåset uppe i högra hörnet.

Se till att du har inloggning till din lagsida, kontakta kansliet. Gå till din lagsida och logga in via hänglåset uppe i högra hörnet. Lathund LOK-stöd/aktivitetsstöd 1. Skapa aktiviteter i kalendern 2. Registrera närvaro 3. Klart! Vad är LOK-stöd LOK-stöd, eller aktivitetsstöd, är ett ekonomiskt stöd som föreningar får för redovisade

Läs mer

Landstingsadministratör. version 7.10

Landstingsadministratör. version 7.10 Landstingsadministratör version 7.10 Innehåll Innehåll... 2 1177 Vårdguidens e-tjänster (Mina vårdkontakter)... 1 Support... 1 Behörigheter... 2 Skaffa konto... 3 Skaffa konto med e-legitimation (kort)...

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Manual Användaradministration

Manual Användaradministration Manual Användaradministration Svevac Webbadress: https://svevac.inera.se Webbadress demoversion: https://test.svevac.inera.se (användarnamn: demo / lösenord: demo) Supportärenden Kontakta i första hand

Läs mer

Manual - Administration

Manual - Administration Manual - Administration Svevac Webbadress: https://svevac.inera.se Webbadress demoversion: https://test.svevac.inera.se (användarnamn: demo / lösenord: demo) Supportärenden Kontakta i första hand din lokala

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Skapa en kursvärdering

Skapa en kursvärdering Skapa en kursvärdering Tanken med ett kursvärderingssystem är att ställa frågor till studenterna och automatiskt sammanställa deras svar för presentation. En kursvärdering består av ett eller flera frågeformulär.

Läs mer

Mina vårdkontakter Lathund för vårdpersonal

Mina vårdkontakter Lathund för vårdpersonal 2017-03-20 Enheten för e-hälsa Mina vårdkontakter Lathund för vårdpersonal Hur man loggar in, fördelar ett ärende, besvarar ett ärende och ändrar sina personliga inställningar. Support för vårdpersonal

Läs mer

Manual Användaradministration

Manual Användaradministration Manual Användaradministration Svevac Webbadress: https://svevac.inera.se Webbadress demoversion: https://test.svevac.inera.se (användarnamn: demo / lösenord: demo) Supportärenden Kontakta i första hand

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14 Ledningskansliet, Juridik och dokumentation Patrik Spånning Westerlund MANUAL 2017-11-16 SLU ID: SLU.ua.2017.2.1.1.IA-9 Manual Sökningar i Public 360 Manual Sökningar i Public 360 Dokumentägare: LK/Dokumentationsenheten/

Läs mer

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 1 (12) Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 Denna manual innehåller instruktioner för gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet.

Läs mer

MANUAL FÖR UPPSATSADMINISTRATÖRER

MANUAL FÖR UPPSATSADMINISTRATÖRER MANUAL FÖR UPPSATSADMINISTRATÖRER - ARKIVERA UPPSATSER/EXAMENSARBETEN I DiVA Bilden visar processen för hur uppsatser/examensarbeten ska hanteras. Den inringade aktiviteten beskrivs i den här manualen.

Läs mer

Landstingsadministratör. version 18.01

Landstingsadministratör. version 18.01 Landstingsadministratör version 18.01 Innehåll Innehåll... 2 1177 Vårdguidens e-tjänster... 1 Support... 1 Behörigheter... 2 Skaffa konto... 3 Skaffa konto... 3 Logga in på ditt användarkonto... 4 Logga

Läs mer

S2S SECRETS TO SPORTS Lathund

S2S SECRETS TO SPORTS Lathund S2S SECRETS TO SPORTS Lathund BARKARÖ SK Hans Nehrman 2016-02-17 Detta dokument är en instruktion för användare av S2S Secrets to Sports 1. Logga in i S2S Syftet med dokumentet är att beskriva de vanligaste

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

Revu Handledning: Markeringslista

Revu Handledning: Markeringslista Revu Handledning: Markeringslista Markeringslistan är en specialanpassad flik med horisontell layout som ger dig kraftfulla funktioner för att hantera, komma åt, granska och summera markeringar i en PDF-fil.

Läs mer

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07 Guide Eva Pärt-Enander, 2012-12-14 Webbsidor i Studentportalen Uppdaterad: 2014-10-07 Innehåll Webbsidor i Studentportalen... 1 Om webbsidor... 2 Lägg till en webbsida... 2 Lägg till samma webbsida på

Läs mer

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09 1 Användarmanual - OVK 2 Inloggning... 3 Allmänt... 4 Öppna protokoll... 6 Fylla i protokoll... 7 Skriva ut protokoll... 16 Returnera protokoll... 17 Uppföljning anmärkningar/åtgärder... 17 3 Inloggning

Läs mer

1: Inloggning. 1:1: Användarnamn och lösenord. 1:2: Bank-ID. 1.3 Siths

1: Inloggning. 1:1: Användarnamn och lösenord. 1:2: Bank-ID. 1.3 Siths Steg för steg-guide Visiba Care Office Detta är verktyget för vårdgivaren en läkare, psykolog, sjuksköterska, sjukgymnast, terapeut eller liknande. Från verktyget finns möjlighet att bjuda in till ebesök

Läs mer

Handledning. Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden. Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 :

Handledning. Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden. Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 : Handledning Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 : 2017-06-13 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Logga in/ut på biträdessidan... 3 2.1 Logga in på

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Senselogic AB Version 2.4 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygsfält...2

Läs mer

Komma igång med Learnify - snabbmanual

Komma igång med Learnify - snabbmanual Komma igång med Learnify - snabbmanual Välkomna till Learnifys snabbmanual. Här ger vi dig en snabbgenomgång eller påminnelse om våra viktigaste och mest använda tjänster och verktyg. På vår hemsida www.learnify.se

Läs mer

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser 1 1. Introduktion 3 2. Inloggning 3 3. Publicering av nyheter 4 4. Hantera nyheter 7 5. Snabblänkar 7 6. Sidor 8 7. Händelser 8 8. Distriktets

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Skapa aktivitet för nätverksmotorer

Skapa aktivitet för nätverksmotorer Skapa aktivitet för nätverksmotorer För att skapa en aktivitet behöver du vara inloggad på nätverkets hemsida. När du skapar en aktivitet måste du som motor ansöka om att få visa den i gemensamma På Gångkalendern

Läs mer

Manual - Storegate Team med synk

Manual - Storegate Team med synk Manual - Storegate Team med synk Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och synkronisera filer med högsta säkerhet inom

Läs mer

Bruksanvisning. Stöd och Behandling & Designverktyget v 1.4. Stockholm, 2015-11-23

Bruksanvisning. Stöd och Behandling & Designverktyget v 1.4. Stockholm, 2015-11-23 Bruksanvisning Stöd och Behandling & Designverktyget v 1.4 Stockholm, 2015-11-23 Innehåll 1. Allmänt... 4 1.1. Inledning... 4 1.2. Begrepp... 4 1.3. Dokumentation... 5 1.4. Tillverkare... 5 1.5. Nationella

Läs mer

Användarmanual för Centeped

Användarmanual för Centeped Användarmanual för Centeped Sid 1/15 Innehållsförteckning 1. Programstart... 3 2. Systemkrav... 3 3. Manual... 3 4. Nyheter... 3 5. Komma igång... 4 5.1 Inloggning... 4 5.2 Rollbeskrivning... 4 5.3 Lokal

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02

EVALD manual. Evald version 2 2014-05-02 EVALD manual Evald version 2 2014-05-02 Innehåll KURSVÄRDERING PÅ ENGELSKA... 1 Egna frågor på engelska...1 Sammanställning på engelska...1 KURSVÄRDERING GENERELLT... 2 Skapa kursvärdering...2 Ändra öppnings/stängningsdatum...5

Läs mer

Innehållsförteckning. Användaradministration 2. Notiser 10. Nyheter 11. Meddelande 12. Annonsering 14. Design 15. Inställningar 18.

Innehållsförteckning. Användaradministration 2. Notiser 10. Nyheter 11. Meddelande 12. Annonsering 14. Design 15. Inställningar 18. Innehållsförteckning Avdelning Sida Användaradministration 2 Notiser 10 Nyheter 11 Meddelande 12 Annonsering 14 Design 15 Inställningar 18 Profilsida 19 1 Användaradministration Under Användaradministration

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

Hantera dokument i arkivet

Hantera dokument i arkivet Hantera dokument i arkivet 2 Innehållsförteckning 1. SÖK EFTER DOKUMENT... 4 2. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 5 3. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 6 4. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 6 5. SPARA EN SÖKNING... 7 6. VÄLJ

Läs mer

STEGBESKRIVNING - WEBB

STEGBESKRIVNING - WEBB STEGBESKRIVNING - WEBB Logga in och Ut 1. Öppna upp en webbläsare (Chrome eller Firefox) 2. Skriv in sökvägen: www.krukmakarenshus.org/wp-admin/ 3. Fyll i inloggningsuppgifterna och tryck Logga in 3. När

Läs mer

Komma igång med Learnify - snabbmanual

Komma igång med Learnify - snabbmanual Komma igång med Learnify - snabbmanual Välkomna till Learnifys snabbmanual. Här ger vi dig en snabbgenomgång eller påminnelse om våra viktigaste och mest använda tjänster och verktyg. På vår hemsida www.learnify.se

Läs mer

Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 6. Nyheter 7. Dagböcker 8. Meddelanden 11. Statistik 12. Mål 13. Evenemang 14.

Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 6. Nyheter 7. Dagböcker 8. Meddelanden 11. Statistik 12. Mål 13. Evenemang 14. Innehållsförteckning Avdelning Sida Registrering 2 Inloggning 3 Startsidan 4 Notiser 6 Nyheter 7 Dagböcker 8 Meddelanden 11 Statistik 12 Mål 13 Evenemang 14 Profilsida 16 Sjukvårdande yta 17 1 Registrering

Läs mer

Skapa remissvar, skicka för godkännande, godkänn, diarieför och skicka remissvar

Skapa remissvar, skicka för godkännande, godkänn, diarieför och skicka remissvar Datum 2018-05-02 Upprättad av Ulrika Kämpe Skapa remissvar, skicka för godkännande, godkänn, diarieför och skicka remissvar Denna manual innehåller en beskrivning av flödet hur man skapar ett remissvar,

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

Lägg in ett schema i Lärknuten

Lägg in ett schema i Lärknuten Lägg in ett schema i Lärknuten 1. Starta en webbläsare (till exempel Internet Explorer, Safari, Mozilla Firefox eller Chrome) och gå till www.lärknuten.se eller www.larknuten.se. 2. Välj att logga in som

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

Pingpong-guide. Pingpong-guide för administratörer i METIS-kurser

Pingpong-guide. Pingpong-guide för administratörer i METIS-kurser 1 Pingpong-guide Pingpong-guide för administratörer i METIS-kurser 2 Innehåll Introduktion... 2 Innan kursen startar... 3 Välkommen till kursen... 3 Lathund: Lägg in/byt en bild... 4 Kursinformation...

Läs mer

Användarmanual 1.x. RIW Software Techn AB info@riwsoftware.com telefon: 08-766 70 20 fax: 08-766 70 05 www.riwsoftware.com

Användarmanual 1.x. RIW Software Techn AB info@riwsoftware.com telefon: 08-766 70 20 fax: 08-766 70 05 www.riwsoftware.com Användarmanual 1.x Page 2 of 18 Innehållsförteckning BookitWise... 3 Systemkrav... 3 Logga in... 4 Kalenderförklaring... 5 Enkelt bokningsformulär... 6 Anvancerat bokningsformulär... 7 Avancerat Lägg till

Läs mer

Office 365. Vad är det?

Office 365. Vad är det? Office 365 Vad är det? Vad är Office 365? Om du sparar i Office 365 kommer du kunna fortsätta med ditt arbete var du än är så länge du har tillgång till en dator, en smartphone eller en surfplatta och

Läs mer

Checklista för kursmall i Pingpong

Checklista för kursmall i Pingpong Checklista för kursmall i Pingpong Länk till HJ:s videoguider om Pingpong Syftet med kursmallen i Pingpong är att skapa enhetlighet för studenter, en gemensam nivå för information och underlätta för dig

Läs mer

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp?

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp? Webbklienten Webben är uppbyggd med hjälp av flikar. När du öppnar lärosätets schemasida finns ett antal flikar som syns på webben för alla. Om du loggar in får du ytterligare flikar och möjligheter till

Läs mer

Skapa rapport till regeringen, skicka för godkännande, godkänna och diarieföra och skicka rapport

Skapa rapport till regeringen, skicka för godkännande, godkänna och diarieföra och skicka rapport Datum 2018-04-27 Upprättad av Ulrika Kämpe Skapa rapport till regeringen, skicka för godkännande, godkänna och diarieföra och skicka rapport Denna manual innehåller en beskrivning av flödet hur man skapar

Läs mer

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b.

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b. Google E-post I Google Apps for Education (GAFE) ingår motsvarande Googles G-mail som e-postprogram. Eftersom det är skolan som administrerar våra GAFE-konton samt att vi behåller vår gamla domän zonline.se

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 6 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 6 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. 2015-02-16 1 ATT LOGGA IN... 1 2 STARTSIDAN...

Läs mer

Manual. Registrera i Kvalitetsregister PsykosR

Manual. Registrera i Kvalitetsregister PsykosR Manual Registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2017-09-20 Innan du börjar Förutsättningar For att logga in behöver du: Ett giltigt SITHS-kort (Tjänste-ID) En dator med kortläsare Vara upplagd som användare/rapportör

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

Manual

Manual Manual www.jur.lu.se Innehållsförteckning Logga in 1 Skapa en ny sida 2 Sidinställningar 3 Spara sidan 5 Skapa undersidor 6 Redigera en befintlig sida 7 Länk i löpande text 7 En mejladress som länk 8 Skapa

Läs mer

Lathund Webbanmälan. Senselogic AB Version 2.3

Lathund Webbanmälan. Senselogic AB Version 2.3 Lathund Webbanmälan Senselogic AB Version 2.3 Innehållsförteckning 1 Webbanmälan... 1 1.1 Användningsområde... 1 1.2 Inställningar för Webbanmälan... 1 Fliken Anmälan... 1 Fliken Frågor... 2 Fliken E-post...

Läs mer

Sa ha r anva nder du VASS

Sa ha r anva nder du VASS Sa ha r anva nder du VASS Innehåll 1 Logga in... 2 2 Funktioner i menyrad... 3 3 Indata Mata in uppgifter... 4 3.1 Besvara undersökningen... 4 3.2 Jämföra med fjolårets undersökning... 5 3.3 Eget urval...

Läs mer

LATHUND INNEHÅLL Inloggningslänk, Panelen Wordpress, Sidor, Nyheter Föreningssidor Bulletinen Licensierade företag Slider Formulär Menyn

LATHUND INNEHÅLL Inloggningslänk, Panelen Wordpress, Sidor, Nyheter Föreningssidor Bulletinen Licensierade företag Slider Formulär Menyn LATHUND celiaki.se 2014 06 27 INNEHÅLL Inloggningslänk, sid 2 Panelen Wordpress, sid 2 Sidor, sid 2 4 Redigera sida Skapa ny sida Ta bort sida Nyheter, sid 4 Föreningssidor, sid 5 7 Presentation och kontaktuppgifter

Läs mer

ATT LÄGGA TILL KONTROLLPUNKTER I DIN KONTROLLPLAN! Klicka på Kontrollplans knappen.

ATT LÄGGA TILL KONTROLLPUNKTER I DIN KONTROLLPLAN! Klicka på Kontrollplans knappen. LATHUND Nr.2 Att anpassa och arbeta i kontrollplanen Lägga upp Organisationen Överblicka ditt projekt Möten Bjud in/skicka protokoll Skriv ut Kontrollplanen Att ladda upp egna mallar Att anpassa och arbeta

Läs mer

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign INSTRUKTION Namn Datum Istallatörswebben 2017-05-11 Författare Luleå Energi Elnät AB Godkänd av Revision datum Jan Rosén Sign 2017-05-11 1.0 Version Installatörswebben LULEÅ ENERGI AB, Energigränden 1,

Läs mer

MANUAL FÖR KÅRSIDA. Senast uppdaterad

MANUAL FÖR KÅRSIDA. Senast uppdaterad MANUAL FÖR KÅRSIDA Senast uppdaterad 2017-10-26 innehåll 2 Innehåll Välkommen till er kårsida....3 Logga in.... 3 Glömt lösenord... 3 Ändra uppgifter och byta lösenord.... 3 Mediabibliotek.... 3 Scoutkårer....4

Läs mer

Lathund Bokning. Senselogic AB Version 2.3

Lathund Bokning. Senselogic AB Version 2.3 Lathund Bokning Senselogic AB Version 2.3 Innehållsförteckning 1 Bokning... 1 1.1.1 Användningsområde... 1 1.1.2 Inställningar för Bokning... 2 Fliken Resurs, Kategori och Plats... 2 Fliken Formulär...

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. För dig som är Gruppadministratör

Uppdaterad: 2014-03-18. För dig som är Gruppadministratör Uppdaterad: 2014-03-18 För dig som är Gruppadministratör 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från

Läs mer

Manual för bemanning i operationsprogrammet

Manual för bemanning i operationsprogrammet [Publiceringsdatum] Manual för bemanning i operationsprogrammet 2018-12-03 Manualen beskriver hur du lägger in och planerar personal på bemanningsfliken i operationsprogrammet Öppna fliken Bemanning i

Läs mer

Lokal administration kommun Cosmic

Lokal administration kommun Cosmic Dok-nr 28643 Författare Version Carina Lundahl, systemförvaltare, Systemförvaltning A 3 Godkänd av Giltigt fr o m Carina Engerström, förvaltningsledare, Verksamhetsutveckling vård och hälsa 2019-06-03

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

Lathund FE-edit i Typo3

Lathund FE-edit i Typo3 1(6) Lathund Front-end-editing (FE-edit) i Typo3 Front-end-editing (FE-edit) är ett förenklat sätt att redigera innehåll med Typo3. Helt kort går det ut på att man redigerar innehållet medan man surfar

Läs mer

Manual. Föreningsadministratör i medlemssystemet

Manual. Föreningsadministratör i medlemssystemet BRUKSANVISNING 1 (28) Manual Föreningsadministratör i medlemssystemet BRUKSANVISNING 2 (28) Innehållsförteckning Rubrik sida 1. Inledning 4 1.1 Målgrupp...4 1.2 Syfte...4 1.3 Omfattning...4 2. Bakgrund

Läs mer

Lathund - TimeEdit Introduktion

Lathund - TimeEdit Introduktion Lathund - TimeEdit Introduktion Lathund - TimeEdit 3.4 - Introduktion v1.3 Kort om TimeEdit Syftet med denna lathund är att beskriva och förklara en del av de begrepp som används i TimeEdit. Vi hoppas

Läs mer

Namnge formuläret och klicka på Ok. Man kommer då till denna vy.

Namnge formuläret och klicka på Ok. Man kommer då till denna vy. Hemsida - Formulär I den här manualen ska vi gå igenom hur man skapar ett formulär. Börja med att logga in på er IdrottOnline-sida och gå in under Redigeraläge. När ni gjort detta så klickar ni upp resursfönstret,

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer