TIPS FÖR FRAMTAGNINGEN AV DATA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TIPS FÖR FRAMTAGNINGEN AV DATA"

Transkript

1 TIPS FÖR FRAMTAGNINGEN AV DATA Hur skapar jag en PDF-fil? Det finns olika sätt att skapa en PDF-fil. Här får du en kort översikt över de villkor som gäller för att skapa PDF-filer: PDF-versioner Vi kan bearbeta PDF-filer från och med version PDF 1.3 Följ våra anvisningar när det gäller informationskrav för att undvika felaktiga eller oönskade tryckresultat. CorelDraw Vid export från PDF-filer från Corel-Draw ber vi dig reducera alla transparenser - använd eventuellt standarden "PDF/X-1a:2001". Allmänt Glöm inte att beakta våra datakrav när du skapar en PDF-fil: Beskärning i regel 2 mm Upplösning i regel minst 300 dpi Inbäddning av teckensnitt (fullständigt eller som undergrupp) Beakta informationen på produktsidan (beskärning, upplösning) när det gäller produkter med stora format. Sätt att skapa en PDF-fil: 1. PDF-export-sätt t ex från Adobe InDesign, Adobe Illustrator, Quark XPress, Corel Draw, etc. Exportera PDF-filen från ett professionellt layoutprogram Välj PDF/X-4, PDF/X-3 eller PDF/X-1a som exportinställningar 2. PDF via tilläggsprogram Kostnadsfria tilläggsprogram för framtagning av PDF-filer skapar i regel inga tekniskt förstklassiga PDF-filer. Om du ändå skulle använda ett tilläggsprogram som exempelvis PDFWriter, ber vi dig använda samma exportinställningar som beskrivs under PDF-export-sätt. Ytterligare information hittar du också i våra datakrav och under datakontroll. För skapande av PDF-dokument från Adobe-program står flera joboptions till förfogande för nedladdning. SKAPA TRYCKFILER FRÅN CORELDRAW 15 Dessa instruktioner garanterar inte korrekt skapande av dina tryckfiler. Snarare bör de betraktas som ett stöd. Om du inte är väl förtrogen med hur man skapar en tryckfil och följer dessa instruktioner, rekommenderar vi, att du i din order beställer en avgiftsbelagd datakontroll som en tilläggstjänst. Då vi ofta får frågor om att skapa tryckfiler med CorelDRAW, vill vi gärna ge dig en guide i denna fråga. Vi kommer att visa förfarandet i CorelDRAW 15 med hjälp av exempel på en vanlig DIN-Lang-Flyer som kan beställas på

2 FÄRGHANTERING Innan du börjar med att skapa själva dokumentet bör du ställa in färghanteringen i CorelDRAW. Färghanteringen gör det möjligt att få en konsekvent färgåtergivning på alla apparater som används i processen (skanner, kamera, bildskärm, skrivare, tryckpress etc.). För detta ändamål krävs en s.k. ICC-profil för varje apparat, vilken beskriver apparatens färgegenskaper. En korrekt ICC-profil för offsettryck hittar du på webbplatsen till European Color Initiative ( under rubriken Downloads med filnamnet eci_offset_2009.zip. Packa upp denna zip-fil och installera profilen i ditt system ( högerklicka -> installera profilen ). Navigera bland menyraderna Extra tillbehör -> Färghantering -> Standardinställningar till aktuellt fönster. Välj som förinställning Europa - Allmänt och ändra dekorfärgsdefinitionen från Lab-Värde till CMYK-Värde. Kontrollera om övriga inställningar motsvarar de inställningar som avbildas här. Färgprofilen ISO Coated v2 (ECI) är korrekt för tryckuppdrag på konsttryckpapper. Om du skapar en fil för tryck på offsetpapper, väljer du istället PSO Uncoated ISO12647(ECI). SKAPA DOKUMENT

3 Skapa ett nytt dokument via Fil - ny och välj Förinställt mål: Standard-CMYK. I denna meny har du också möjlighet att välja en CMYK-profil som avviker från standardinställningen, bara för just detta dokument. Du behöver inte mata in sidantalet här, det kan du göra i nästa steg. Via Layout -> anpassa sidan hamnar du i följande meny.

4 Det slutliga formatet för DIN-Lang-Flyer hittar du på motsvarande produktsida under Details, det ska vara 10,5 cm x 21,0 cm resp. 105 mm x 210 mm. Samtidigt hittar du här information om skärmånen runt om på 2 mm (kantskärning). Vi behöver denna skärmån för att ha spelrum för att skära dina produkter. Den visas som en streckad linje runt omkring hela dokumentet, och sätter därmed det format som dokumentet ska levereras i till måtten 109 mm x 214 mm. Mata nu in värdena i motsvarande fält och bekräfta med OK. Bocka för alternativen Visa sidgräns och Visa kantskärning. Vi rekommenderar att viktiga detaljer i din layout placeras 4 mm från kanten på varje sida i det slutliga formatet (OBS! Vid reklamsystem och broschyrer finns det en annan rekommendation. Se information under Details för respektive produkt). CorelDRAW erbjuder en möjlighet att definiera lämpliga hjälplinjer, så att du vid layouten hela tiden är säker på att du inte kommer för nära kanten i det slutliga formatet. Öppna menyalternativet Hjälplinjer och mata in respektive värde under Horisontell och Vertikal. De vertikala hjälplinjerna befinner sig i detta exempel vid 4 mm och 101 mm (105 mm 4 mm). De horisontella hjälplinjerna likaså vid 4 mm och 206 mm (210 mm 4 mm).

5 Element såsom bilder eller bakgrunder, som ska nå ända ut till kanten i det slutliga formatet, som till exempel den nedan visade logotypramen, måste nå minst 2 mm över denna kant, alltså ända till kantskärningen eller utanför denna. PLACERA TEXTER OCH BILDER Nu kan du börja med den egentliga layouten av ditt dokument. I princip rekommenderar vi våra kunder att använda färgläge CMYK (cyan, magenta, gult, svart) för bilddata, eftersom detta även är de senare tryckfärgerna. Skulle du vilja använda bilder som exempelvis är tagna med en digitalkamera, så är dessa i regel i färgläge RGB (rött, grönt, blått). I sådana fall bör du aktivera alternativet Verktyg -> kontrollera färger för verifikation. Med hjälp av detta försöker CorelDRAW att på bildskärmen färgmässigt simulera det förväntade resultatet vid offsettryck. Eftersom färgområdet för RGB är väsentligt större (det innehåller helt enkelt fler möjliga färger) än färgområdet för CMYK, kan det därför uppstå färgskiftningar. Detta gäller framför allt högmättade, lysande färger, i talspråk alltså mycket skrikiga och brokiga färger. Eventuellt kan de tryckta färgerna se något mörkare och mattare ut. Du har dessutom möjlighet att tydligt markera de kritiska bildställena. Välj här alternativet Färger utanför skrivarens gamut.

6 Observera att det inte är möjligt att visa de riktiga färgerna om du inte använder en förstklassig, profilerad och kalibrerad bildskärm. Trots detta så är det här alternativet mycket användbart för att få en uppfattning om skillnaden mellan det som visas på bildskärmen och det slutliga tryckresultatet. Dessutom bör dina bilder ha en effektiv upplösning på minst 300 dpi (punkter per tum) och vara sparade i filformaten *.tif eller *.jpg. Detta kan alltid kontrolleras i statusfältet i bildens underkant, välj bara aktuell bild. Observera att den effektiva upplösningen minskar om bilden förstoras. Du bör därför alltid kontrollera upplösningen efter det att du har skalat bilden till planerad storlek i layouten. TRANSPARENSER OCH EFFEKTER Transparenser liksom speciella Corel-effekter leder ibland till fel vid exponering av data. Sådana element måste alltid konverteras till bitmaps innan de exporteras. För att göra detta, välj motsvarande element och välj Bitmap Konvertera till Bitmaps" för att öppna följande meny och tillämpa de inställningar som visas här.

7 PUBLICERA SOM PDF För att slutföra arbetet och spara dokumentet som en PDF-fil, välj menyalternativet Fil Exportera till PDF..." och klicka på "Inställningar...". Bläddra nu igenom de olika flikarna och tillämpa följande inställningar. Under Allmänt väljer du PDF-förinst.: PDF/X-1a och Kompatibilitet: PDF/X-1a. Detta fungerar som bas för den konfiguration som nu följer.

8 Mata in dokumentets färginställningar. Om du inte har beställt specialfärger i vår butik, måste du absolut inaktivera punkten Behåll dekorfärger. Om du inte använder specialfärger kommer detta alternativ att vara grått. Här får du inte göra några speciella inställningar.

9 För att redan från början undvika problem med teckensnitt som inte är inbäddade eller har bäddats in felaktigt, välj alternativet Exportera all text som kurvor. Bocka även för Återge komplexa fyllningar som bitmaps. Under fliken Prepress bockar du för Skärmån och sätter värdet till 2 mm. Denna inställning ser till att den skärmån, som ställdes in när dokumentet skapades, också följer med i PDF-filen. Vi behöver däremot inga tryckmarkeringar.

10 Vi ber dig avstå från att använda säkerhetsinställningar för ditt dokument. Under den sista fliken visas eventuella problem som kan ha uppstått när dina data sparades. Beakta de anvisningar som anges. Som avslutning har du nu möjlighet att spara de gjorda inställningarna som en PDF-mall. Du kan använda denna för framtida datafiler, så att du inte behöver göra om inställningarna. Gå nu tillbaka till den första fliken och klicka på + - symbolen som finns långt ner till höger. Spara PDF-mallen under ett nytt namn. Du kan nu alltid använda den för andra dokument, genom att hämta den i rullgardinsmenyn PDF-förinst..

11 Klicka OK för att stänga dialogrutan Exportera som PDF, och spara därefter din fil. Vi rekommenderar att du avslutningsvis kontrollerar den skapade PDF-filen ännu en gång. För detta ändamål använder du Adobe Reader, som du kan ladda ned gratis från Observera att du inte kan öppna och bearbeta en PDF-fil i CorelDRAW. Den används bara för att låta oss få ta del av din tryckfil. Du bör därför regelbundet spara ditt dokument i CorelDRAW-filformat *cdr, både under tiden som du arbetar och när du är klar med layouten. Detta kan du göra under Fil -> Spara resp. Fil -> Spara som. Du kan alltid öppna och bearbeta den här filen när du vill. diedruckerei behöver dock bara PDF-filen. Vi önskar dig lycka till vid framtagningen av din trycksak och garanterar redan nu högsta kvalitet vid utförandet av din beställning hos Ditt Onlineprinters-team PDF-NEDLADDNING Här hittar du vår information för att skapa information som en utskrivbar PDF-fil för nedladdning SKAPA TRYCKFILER FRÅN CORELDRAW 12 Dessa instruktioner garanterar inte korrekt skapande av dina tryckfiler. Snarare bör de betraktas som ett stöd. Om du inte är väl förtrogen med hur man skapar en tryckfil och följer dessa instruktioner, rekommenderar vi, att du i din order beställer en avgiftsbelagd datakontroll som en tilläggstjänst. Då vi ofta får frågor om att skapa tryckfiler med CorelDRAW, vill vi gärna ge dig en guide i denna fråga. Vi kommer att visa förfarandet i CorelDRAW 12 med hjälp av exempel på en standard DIN-Lang Flyer som kan beställas på FÄRGHANTERING

12 Innan du börjar med att skapa själva dokumentet bör du ställa in färghanteringen i CorelDRAW. Färghantering gör det möjligt att få en konsekvent färgåtergivning på alla apparater som används i processen (skanner, kamera, bildskärm, skrivare, tryckpress etc.). För detta ändamål krävs en s.k. ICC-profil för varje apparat, vilken beskriver apparatens färgegenskaper. En korrekt ICC-profil för offsettryck hittar du på webbplatsen till European Color Initiative ( under rubriken Downloads med filnamnet eci_offset_2009.zip. Packa upp denna zip-fil och installera profilen i ditt system ( högerklicka -> installera profilen ). Starta nu CorelDRAW och skapa ett tomt dokument under menyraden Fil -> Ny. Navigera bland menyraderna Extra tillbehör -> Färghantering till aktuellt fönster. Klicka först på färgcirklarna i mitten och välj Microsoft ICM 2.0 CMM, som färgmotor och automatisk som färgreproduktion. Detta gör det möjligt att definiera den programmodul som är ansvarig för omvandlingen mellan två färgskalor och typ av omvandling. Aktivera nu inställningarna för dataimport och dataexport genom att klicka på de båda pilarna. Klicka på sidikonen för att göra de nödvändiga inställningarna. Under Importera väljer du alternativet Använd inbäddade ICC-profiler och välj den profil som visas nedan. Under Exportera väljer du alternativet Bädda in intern RGB-fil. Stäng fönstret genom att klicka på OK-knappen.

13 Härefter specificerar du inställningarna för tryckningen. För detta ändamål aktiverar du förbindelsen till den till höger stiliserade skrivaren, klicka på profilnamnet nedan och den önskade profilen ( ISO Coated v2 för konsttryckpapper resp. PSO Uncoated ISO för offsetpapper). Om du inte skulle hitta dem där, skrolla till slutet på listan och klicka på ladda ned från profildiskett. Navigera till den systemfolder där profilen är installerad (information om detta hittar du med de vanliga sökmotorerna på Internet) och välj denna. Klicka nu på den önskade profilen och bekräfta med OK-knappen.

14 (korrekt profil för tryck på bestruket papper (konsttryckpapper)). På detta sätt kan du nu också göra färginställningar för din skrivare och skanner. När du har gjort alla önskade inställningar, kan du spara dem genom att klicka på plusikonen nedan och ange ett namn som är entydigt för dig och på så sätt skapa inställningar för olika scenarier som du kan återanvända vid ett senare tillfälle. Stäng sedan fönstret genom att klicka på OK. SKAPA DOKUMENT

15 Via Layout -> anpassa sidan hamnar du i följande meny. Det slutliga formatet för DIN-Lang-Flyer hittar du på motsvarande produktsida under Details, det ska vara 10,5 cm x 21,0 cm. Samtidigt hittar du här information om skärmånen runt om på 2 mm (kantskärning). Vi behöver denna skärmån för att ha spelrum för att skära dina produkter. Mata nu in värdena i motsvarande fält och bekräfta med OK. Genom menyraden Visa -> Visa -> Kantskärning visar du nu den inmatade kantskärningen. Den visas som en streckad linje runt omkring hela dokumentet, och har måtten 10,9 mm x 21,4 mm.

16 Vi rekommenderar att viktiga detaljer i din layout placeras 4 mm från kanten på varje sida i det slutliga formatet (OBS! Vid reklamsystem och broschyrer finns det en annan rekommendation. Se information under Details för respektive produkt). CorelDRAW erbjuder en möjlighet att definiera lämpliga hjälplinjer, så att du vid layouten hela tiden är säker på att du inte kommer för nära kanten i det slutliga formatet. Öppna menyalternativet Hjälplinjer och mata in respektive värde under Horisontell och Vertikal. De vertikala hjälplinjerna befinner sig i detta exempel vid 4 mm och 101 mm (105 mm 4 mm). De horisontella hjälplinjerna likaså vid 4 mm och 206 mm (210 mm 4 mm). Element såsom bilder eller bakgrunder, som ska nå ända ut till kanten i det slutliga formatet, som till exempel den nedan visade logotypramen, måste nå minst 2 mm över denna kant, alltså ända till kantskärningen eller utanför denna.

17 PLACERA TEXTER OCH BILDER Nu kan du börja med den egentliga layouten av ditt dokument. I princip rekommenderar vi våra kunder att använda färgläge CMYK (cyan, magenta, gult, svart) för bilddata, eftersom detta även är de senare tryckfärgerna. Skulle du vilja använda bilder som exempelvis är tagna med en digitalkamera, så är dessa i regel i färgläge RGB (rött, grönt, blått). Om du inte har något program (t ex Adobe Photoshop) för att omvandla bilderna från RGB till CMYK, så kan du överlåta detta till CorelDRAW. Genom de inställningar vi rekommenderar för PDF-versionen, kommer informationen att överföras till korrekt färgområde. Resultatet ser du dock i detta fall först efter PDF-exporten. Eftersom färgområdet för RGB är väsentligt större (det innehåller helt enkelt fler möjliga färger) än färgområdet för CMYK, kan det därför uppstå färgskiftningar. Detta gäller framför allt högmättade, lysande färger, i talspråk alltså mycket skrikiga och brokiga färger. Eventuellt kan de tryckta färgerna se något mörkare och mattare ut. Dessutom bör dina bilder ha en effektiv upplösning på minst 300 dpi (punkter per tum) och vara sparade i filformaten *.tif eller *.jpg. Dessa kan kontrolleras under Objektegenskaper under alternativet Bitmap. Observera att den effektiva upplösningen minskar om bilden förstoras. Du bör därför alltid kontrollera upplösningen efter det att du har skalat bilden till planerad storlek i layouten.

18 TRANSPARENSER OCH EFFEKTER Transparenser och speciella Corel-effekter leder ibland till fel vid exponering av data. Genom att spara dina data som PDF/X-1a borde detta egentligen förhindras. Eftersom PDF-export från CorelDRAW tyvärr inte sker felfritt, måste sådana element alltid konverteras till bitmaps innan de exporteras. För att göra detta, välj motsvarande element och välj Bitmap Konvertera till Bitmaps" för att öppna följande meny och tillämpa de inställningar som visas här. PUBLICERA SOM PDF För att slutföra arbetet och spara dokumentet som en PDF-fil, välj menyalternativet Fil Exportera till PDF..." och klicka på "Inställningar...".

19 Bläddra nu igenom de olika flikarna och tillämpa följande inställningar. Under Allmänt väljer du Kompatibilitet : PDF/X-1a och PDF-mall: PDF/X-1a. Detta fungerar som bas för den konfiguration som nu följer. För att redan från början undvika problem med teckensnitt som inte är inbäddade eller har bäddats in felaktigt, välj alternativet Exportera all text som kurvor.

20 Under fliken Prepress bockar du för Inkludera skärmån och sätter värdet till 2 mm. Denna inställning ser till att den skärmån, som valdes när dokumentet skapades, också följer med i PDF-filen. Vi behöver däremot inga tryckmarkeringar.

21 Under Avancerat kan du välja bort alternativet Bibehåll dokument-övertryck. Om du inte har beställt specialfärger i vår butik, måste du absolut också inaktivera punkten Behåll dekorfärger. Vid Färghantering väljer du CMYK. Under den sista fliken visas eventuella problem som kan ha uppstått när dina data sparades. Beakta de anvisningar som anges. Som avslutning har du nu möjlighet att spara de gjorda inställningarna som en PDF-mall. Du kan använda denna för framtida datafiler, så att du inte behöver göra om inställningarna. Gå nu tillbaka till den första fliken och klicka på + - symbolen som finns långt ner till höger. Spara PDF-mallen under ett nytt namn. Du kan nu alltid använda den för andra dokument, genom att hämta den i rullgardinsmenyn PDF-förinst..

22 Klicka OK för att stänga dialogrutan Exportera som PDF, och spara därefter din fil. Vi rekommenderar att du avslutningsvis kontrollerar den skapade PDF-filen ännu en gång. För detta ändamål använder du Adobe Reader, som du kan ladda ned gratis från Observera att du inte kan öppna och bearbeta en PDF-fil i CorelDRAW. Den används bara för att låta oss få ta del av din tryckfil. Du bör därför regelbundet spara ditt dokument i CorelDRAW-filformat *cdr, både under tiden som du arbetar och när du är klar med layouten. Detta kan du göra under Fil -> Spara resp. Fil -> Spara som. Du kan alltid öppna och bearbeta den här filen när du vill. diedruckerei behöver dock bara PDF-filen. Vi önskar dig lycka till vid framtagningen av din trycksak och garanterar redan nu högsta kvalitet vid utförandet av din beställning hos Ditt Onlineprinters-team PDF-NEDLADDNING Här hittar du vår information för att skapa information som en utskrivbar PDF-fil för nedladdning SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT WORD 2007 Dessa instruktioner garanterar inte korrekt skapande av dina tryckfiler. Snarare bör de betraktas som ett stöd. Om du inte är väl förtrogen med hur man skapar en tryckfil och följer dessa instruktioner, rekommenderar vi, att du i din order beställer en avgiftsbelagd datakontroll som en tilläggstjänst. Office-program är i princip inte lämpliga för att skapa professionella tryckfiler. Men eftersom många av våra kunder använder programmen dagligen i sitt arbete på kontoret, används dessa verktyg ofta för utformning av mindre trycksaker. Eftersom det ofta dyker upp frågor i detta sammanhang, vill vi göra en liten guide för att beskriva hur du genererar tryckbara filer från Office-program. Vi kommer att visa förfarandet i Microsoft Word 2007 med hjälp av exempel på en standard DIN-Lang Flyer som kan beställas på Skapa dokument När du har skapat ett nytt dokument, specificerar du först alla dimensioner för sidan via knappen Storlek - som du hittar under menyalternativet Sidlayout.

23 Det slutliga formatet för DIN-Lang-Flyer hittar du på motsvarande produktsida under Details, det ska vara 10,5 cm x 21,0 cm. Samtidigt hittar du här information om format inkl. 2 mm skärmån runtom. Vi behöver denna skärmån för att ha spelrum för att skära dina produkter. Det slutgiltiga dataformatet uppgår alltså till 10,9 cm x 21,4 cm. Dessa mått matar du in som pappersformat i motsvarande fält.

24 Under fliken Sidlayout hittar du inställningarna för sidans marginaler. Text och viktig information som logotyper, adresser o.d., som inte får beskäras, bör placeras tillräckligt långt från det slutliga formatets kant (10,5 x 21,0 cm). Vi rekommenderar ett avstånd om 4 mm från kanten på varje sida i det slutliga formatet. (OBS! Vid reklamsystem och broschyrer finns det en annan rekommendation. Se information under Details för respektive produkt). Dessutom tillkommer 2 mm skärmån på varje sida, som naturligtvis inte heller får innehålla någon viktig information, eftersom den ju faller bort vid skärningen. Därmed uppstår ett avstånd till dokumentformatets kant (10,9 cm x 21,4 cm) på 6 mm. Vi rekommenderar att detta mått definieras som sidmarginal. Därigenom kan du på ett säkert sätt utnyttja det kvarvarande utrymmet.

25 Element såsom bilder eller bakgrunder, som ska nå ända ut till kanten i det slutliga formatet, som till exempel den nedan visade logotypramen, måste nå minst 2 mm över denna kant, alltså ända till kanten för dataformatet.

26 Placera texter och bilder Nu kan du börja med den egentliga layouten av ditt dokument. I princip rekommenderar vi våra kunder att använda färgläge CMYK (cyan, magenta, gult, svart) för bilddata, eftersom detta även är de senare tryckfärgerna. Eftersom Office-program i första hand är designade för dokumentpresentation på bildskärmen, är detta färgläge inte tillgängligt. Alla data även bilder som redan finns i CMYK), kommer att konverteras till färgläge RGB (rött, grönt, blått) i Word. För tryckning av dina produkter är vi dock hänvisade till CMYK och måste därför omvandla dina data. Eftersom färgområdet för RGB är väsentligt större (det innehåller helt enkelt fler möjliga färger) än färgområdet för CMYK, kan det därför uppstå färgskiftningar. Detta gäller framför allt högmättade, lysande färger, i talspråk alltså mycket skrikiga och brokiga färger. I Officeprogrammet kommer du därför inte att få någon presentation av de riktiga färgerna i dina trycksaker, eftersom den slutgiltiga konverteringen sker först hos oss. Eventuellt kan de tryckta färgerna se något mörkare och mattare ut. Dessutom bör dina bilder ha en effektiv upplösning på minst 300 dpi (punkter per tum) vid originalstorlek och vara sparade i filformaten *.tif eller *.jpg. Om du inte har tillgång till något bildbearbetningsprogram, så kan du kontrollera upplösningen i Windows-Explorer. Högerklicka på filen och välj Egenskaper och klicka därefter på knappen Avancerat under alternativet Filinformation.

27 Om du skulle behöva hjälp vid positioneringen av dina element, har du möjlighet att under kategorin Visa bocka för alternativen Linjal och/eller Stödlinjer. Publicera som PDF Innan du sparar det färdiga dokumentet som PDF, bör du göra följande inställning. Via den runda knappen längst uppe till vänster i programfönstret hittar du Word-alternativ.

28 Under kategorin Spara måste du vara noga med att kryssrutan Bädda in teckensnitt i filen är aktiverad och att de båda undre alternativen är deaktiverade. Utan denna inställning kommer inte de teckensnitt som du använt att överföras till PDF-filen, och vi kommer inte att kunna bearbeta ditt dokument korrekt. Du kan naturligtvis göra denna inställning innan du skapar ditt dokument, och ange att detta ska gälla för Alla nya dokument. Om du regelbundet skapar tryckfiler med Word så är detta naturligtvis att rekommendera. Avslutningsvis kan du nu spara ditt dokument som PDF. Den aktuella dialogrutan hittar du återigen via den runda knappen längst uppe till vänster, och under kategorin Spara som väljer du PDF eller XPS. Om detta alternativ inte skulle vara tillgängligt i ditt program, kan du ladda ned en gratis Add-In från Microsofts webbplats. a2e79ed87041&displaylang=de

29 Nu öppnar sig det fönster som är avbildat här nedan. Som Filtyp väljer du PDF (vi kan tyvärr inte bearbeta XPS) och klickar därefter på Alternativ. Konfigurera fönstret enligt nedanstående bild och bekräfta avslutningsvis med OK.

30 Du kommer nu tillbaka till föregående bild. När du nu klickar på Publicera kommer din PDF-fil att sparas. Vi rekommenderar att du avslutningsvis kontrollerar den skapade PDF-filen ännu en gång. För detta ändamål använder du Adobe Reader, som du kan ladda ned gratis från Observera att du inte kan öppna och bearbeta din PDF-fil i Microsoft Word. Den används bara för att låta oss få ta del av din tryckfil. Du bör därför regelbundet spara ditt dokument i Word-filformat *doc, både under tiden som du arbetar och när du är klar med layouten. Detta kan du göra via den runda knappen under Spara resp. Spara som. Du kan alltid öppna och bearbeta den här filen när du vill. Vi önskar dig lycka till vid framtagningen av din trycksak och garanterar redan nu högsta kvalitet vid utförandet av din beställning hos Ditt Onlineprinters-team PDF-NEDLADDNING Här hittar du vår information för att skapa information som en utskrivbar PDF-fil för nedladdning SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT WORD 2010 Dessa instruktioner garanterar inte korrekt skapande av dina tryckfiler. Snarare bör de betraktas som ett stöd. Om du inte är väl förtrogen med hur man skapar en tryckfil och följer dessa instruktioner, rekommenderar vi, att du i din order beställer en avgiftsbelagd datakontroll som en tilläggstjänst. Office-program är i princip inte lämpliga för att skapa professionella tryckfiler. Men eftersom många av våra kunder använder programmen dagligen i sitt arbete på kontoret, används dessa verktyg ofta för utformning av mindre trycksaker. Eftersom det ofta dyker upp frågor i detta sammanhang, vill vi göra en liten guide för att beskriva hur du genererar tryckbara filer från Office-program. Vi kommer att visa förfarandet i Microsoft Word 2010 med hjälp av exempel på en standard DIN-Lang Flyer som kan beställas på Skapa dokument

31 När du har skapat ett nytt dokument, specificerar du först alla dimensioner för sidan via knappen Storlek - som du hittar under menyalternativet Sidlayout. Det slutliga formatet för DIN-Lang-Flyer hittar du på motsvarande produktsida under Details, det ska vara 10,5 cm x 21,0 cm. Samtidigt hittar du här information om format inkl. 2 mm skärmån runtom. Vi behöver denna skärmån för att ha spelrum för att skära dina produkter. Det slutgiltiga dataformatet uppgår alltså till 10,9 cm x 21,4 cm. Dessa mått matar du in som pappersformat i motsvarande fält.

32 Under fliken Sidlayout hittar du inställningarna för sidans marginaler. Text och viktig information som logotyper, adresser o.d., som inte får beskäras, bör placeras tillräckligt långt från det slutliga formatets kant (10,5 x 21,0 cm). Vi rekommenderar ett avstånd om 4 mm från kanten på varje sida i det slutliga formatet. (OBS! Vid reklamsystem och broschyrer finns det en annan rekommendation. Se information under Details för respektive produkt). Dessutom tillkommer 2 mm skärmån på varje sida, som naturligtvis inte heller får innehålla någon viktig information, eftersom den ju faller bort vid skärningen. Därmed uppstår ett avstånd till dokumentformatets kant (10,9 cm x 21,4 cm) på 6 mm. Vi rekommenderar att detta mått definieras som sidmarginal. Därigenom kan du på ett säkert sätt utnyttja det kvarvarande utrymmet.

33 Element såsom bilder eller bakgrunder, som ska nå ända ut till kanten i det slutliga formatet, som till exempel den nedan visade logotypramen, måste nå minst 2 mm över denna kant, alltså ända till kanten för dataformatet.

34 Placera texter och bilder Nu kan du börja med den egentliga layouten av ditt dokument. I princip rekommenderar vi våra kunder att använda färgläge CMYK (cyan, magenta, gult, svart) för bilddata, eftersom detta även är de senare tryckfärgerna. Eftersom Office-program i första hand är designade för dokumentpresentation på bildskärmen, är detta färgläge inte tillgängligt. Alla data även bilder som redan finns i CMYK), kommer att konverteras till färgläge RGB (rött, grönt, blått) i Word. För tryckning av dina produkter är vi dock hänvisade till CMYK och måste därför omvandla dina data. Eftersom färgområdet för RGB är väsentligt större (det innehåller helt enkelt fler möjliga färger) än färgområdet för CMYK, kan det därför uppstå färgskiftningar. Detta gäller framför allt högmättade, lysande färger, i talspråk alltså mycket skrikiga och brokiga färger. I Officeprogrammet kommer du därför inte att få någon presentation av de riktiga färgerna i dina trycksaker, eftersom den slutgiltiga konverteringen sker först hos oss. Eventuellt kan de tryckta färgerna se något mörkare och mattare ut. Dessutom bör dina bilder ha en effektiv upplösning på minst 300 dpi (punkter per tum) vid originalstorlek och vara sparade i filformaten *.tif eller *.jpg. Om du inte har tillgång till något bildbearbetningsprogram, så kan du kontrollera upplösningen i Windows-Explorer. Högerklicka på filen och välj Egenskaper och klicka därefter på knappen Avancerat under alternativet Filinformation.

35 Om du skulle behöva hjälp vid positioneringen av dina element, har du möjlighet att under kategorin Visa bocka för alternativen Linjal och/eller Stödlinjer. Publicera som PDF Innan du sparar det färdiga dokumentet som PDF, bör du göra följande inställning. Under programfliken Arkiv hittar du alternativet Alternativ.

36 Under kategorin Spara måste du vara noga med att kryssrutan Bädda in teckensnitt i filen är aktiverad och att de båda undre alternativen är deaktiverade. Utan denna inställning kommer inte de teckensnitt som du använt att överföras till PDF-filen, och vi kommer inte att kunna bearbeta ditt dokument korrekt. Du kan naturligtvis göra denna inställning innan du skapar ditt dokument, och ange att detta ska gälla för Alla nya dokument. Om du regelbundet skapar tryckfiler med Word så är detta naturligtvis att rekommendera.

37 Avslutningsvis kan du nu spara ditt dokument som PDF. Den aktuella dialogrutan hittar du återigen under menyalternativet Arkiv och kategorin Spara som. Nu öppnar sig det fönster som är avbildat här nedan. Som Filtyp väljer du PDF och klickar därefter på Alternativ. Om detta filformat inte skulle vara tillgängligt i ditt program, kan du ladda ned en gratis Add-In från Microsofts webbplats. a2e79ed87041&displaylang=de Konfigurera fönstret enligt nedanstående bild och bekräfta avslutningsvis med OK.

38 Du kommer nu tillbaka till föregående bild. När du nu klickar på Spara kommer din PDF-fil att skapas. Vi rekommenderar att du avslutningsvis kontrollerar den sparade PDF-filen ännu en gång. För detta ändamål använder du Adobe Reader, som du kan ladda ned gratis från Observera att du inte kan öppna och bearbeta en PDF-fil i Microsoft Word. Den används bara för att låta oss få ta del av din tryckfil. Du bör därför regelbundet spara ditt dokument i Word-filformat *doc, både under tiden som du arbetar och när du är klar med layouten. Detta kan du göra under Arkiv -> Spara resp. Spara som. Du kan alltid öppna och bearbeta den här filen när du vill. Vi önskar dig lycka till vid framtagningen av din trycksak och garanterar redan nu högsta kvalitet vid utförandet av din beställning hos Ditt Onlineprinters-team PDF-NEDLADDNING Här hittar du vår information för att skapa information som en utskrivbar PDF-fil för nedladdning SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT POWERPOINT 2007 Dessa instruktioner garanterar inte korrekt skapande av dina tryckfiler. Snarare bör de betraktas som ett stöd. Om du inte är väl förtrogen med hur man skapar en tryckfil och följer dessa instruktioner, rekommenderar vi, att du i din order beställer en avgiftsbelagd datakontroll som en tilläggstjänst. Office-program är i princip inte lämpliga för att skapa professionella tryckfiler. Men eftersom många av våra kunder använder programmen dagligen i sitt arbete på kontoret, används dessa verktyg ofta för utformning av mindre trycksaker. Eftersom det ofta dyker upp frågor i detta sammanhang, vill vi göra en liten guide för att beskriva hur du genererar tryckbara filer från Office-program. Vi kommer att visa förfarandet i Microsoft PowerPoint 2007 med hjälp av exempel på en standard DIN-Lang Flyer som kan beställas på Skapa dokument

39 När du har skapat ett nytt dokument, specificerar du via knappen Anpassa sida - som du hittar under menyalternativet Design - först alla dimensioner för sidan. Det slutliga formatet för DIN-Lang-Flyer hittar du på motsvarande produktsida under Details, det ska vara 10,5 cm x 21,0 cm. Samtidigt hittar du här information om format inkl. 2 mm skärmån runtom. Vi behöver denna skärmån för att ha spelrum för att skära dina produkter. Det slutgiltiga dataformatet uppgår alltså till 10,9 cm x 21,4 cm. Dessa mått matar du in som pappersformat i motsvarande fält. Placera texter och bilder Nu kan du börja med den egentliga layouten av ditt dokument. Text och viktig information som logotyper, adresser o.d., som inte får beskäras, bör placeras tillräckligt långt från det slutliga formatets kant (10,5 x 21,0 cm). Vi rekommenderar ett avstånd om 4 mm från kanten på varje sida i det slutliga formatet. (OBS! Vid reklamsystem och broschyrer finns det en annan rekommendation. Se information under Details för respektive produkt). Dessutom tillkommer 2 mm skärmån på varje sida, som naturligtvis inte heller får innehålla någon viktig information, eftersom den ju faller bort vid skärningen. Därmed uppstår ett avstånd till dokumentformatets kant (10,9 cm x 21,4 cm) på 6 mm. Element såsom bilder eller bakgrunder, som ska nå ända ut till kanten i det slutliga formatet, som till exempel den nedan visade logotypramen, måste nå minst 2 mm över denna kant, alltså ända till kanten för dataformatet.

40 I princip rekommenderar vi våra kunder att använda färgläge CMYK (cyan, magenta, gult, svart) för bilddata, eftersom detta även är de senare tryckfärgerna. Eftersom Office-program i första hand är designade för dokumentpresentation på bildskärmen, är detta färgläge inte tillgängligt. Alla data (även bilder som redan finns i CMYK), kommer att konverteras till färgläge RGB (rött, grönt, blått) i PowerPoint. För tryckning av dina produkter är vi dock hänvisade till CMYK och måste därför omvandla dina data. Eftersom färgområdet för RGB är väsentligt större (det innehåller helt enkelt fler möjliga färger) än färgområdet för CMYK, kan det därför uppstå färgskiftningar. Detta gäller framför allt högmättade, lysande färger, i talspråk alltså mycket skrikiga och brokiga färger. I Officeprogrammet kommer du därför inte att få någon presentation av de riktiga färgerna i dina trycksaker, eftersom den slutgiltiga konverteringen sker först hos oss. Eventuellt kan de tryckta färgerna se något mörkare och mattare ut. Dessutom bör dina bilder ha en effektiv upplösning på minst 300 dpi (punkter per tum) vid originalstorlek och vara sparade i filformaten *.tif eller *.jpg. Om du inte har tillgång till något bildbearbetningsprogram, så kan du kontrollera upplösningen i Windows-Explorer. Högerklicka på filen och välj Egenskaper och klicka därefter på knappen Avancerat under alternativet Filinformation.

41 Om du skulle behöva hjälp för positioneringen av dina element, har du möjlighet att under kategorin Visa bocka för alternativen Linjal och/eller Stödlinjer. Publicera som PDF Innan du sparar det färdiga dokumentet som PDF, bör du göra följande inställning. Via den runda knappen längst uppe till vänster i programfönstret hittar du PowerPoint-alternativ.

42 Under kategorin Spara måste du vara noga med att kryssrutan Bädda in teckensnitt i filen och Bädda in alla tecken (bäst för redigering av andra personer) är förbockad. Utan denna inställning kommer inte de teckensnitt som du använt att överföras till PDF-filen, och vi kommer inte att kunna bearbeta ditt dokument korrekt. Avslutningsvis kan du nu spara ditt dokument som PDF. Den aktuella dialogrutan hittar du återigen via den runda knappen längst uppe till vänster, och under kategorin Spara som väljer du PDF eller XPS. Om detta alternativ inte skulle vara tillgängligt i ditt program, kan du ladda ned en gratis Add-In från Microsofts webbplats. a2e79ed87041&displaylang=de

43 Nu öppnar sig det fönster som är avbildat här nedan. Som Filtyp väljer du PDF (vi kan tyvärr inte bearbeta XPS) och klickar därefter på Alternativ. Konfigurera fönstret enligt nedanstående bild och bekräfta avslutningsvis med OK.

44 Du kommer nu tillbaka till föregående bild. När du nu klickar på Publicera kommer din PDF-fil att sparas. Vi rekommenderar att du avslutningsvis kontrollerar den skapade PDF-filen ännu en gång. För detta ändamål använder du Adobe Reader, som du kan ladda ned gratis från Observera att du inte kan öppna och bearbeta en PDF-fil i Microsoft Power Point. Den används bara för att låta oss få ta del av din tryckfil. Du bör därför regelbundet spara ditt dokument i PowerPoint-filformat *.ppt, både under tiden som du arbetar och när du är klar med layouten. Detta kan du göra via den runda knappen under Spara resp. Spara som. Du kan alltid öppna och bearbeta den här filen när du vill. Vi önskar dig lycka till vid framtagningen av din trycksak och garanterar redan nu högsta kvalitet vid utförandet av din beställning hos Ditt Onlineprinters-team PDF-NEDLADDNING Här hittar du vår information för att skapa information som en utskrivbar PDF-fil för nedladdning. SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT PUBLISHER 2007 Dessa instruktioner garanterar inte korrekt skapande av dina tryckfiler. Snarare bör de betraktas som ett stöd. Om du inte är väl förtrogen med hur man skapar en tryckfil och följer dessa instruktioner, rekommenderar vi, att du i din order beställer en avgiftsbelagd datakontroll som en tilläggstjänst. Då vi ofta får frågor om att skapa tryckfiler med Microsoft Publisher, vill vi gärna ge dig en guide i denna fråga. Vi kommer att visa förfarandet i Microsoft Publisher 2007 med hjälp av exempel på en standard DIN-Lang Flyer som kan beställas på Skapa dokument När du har startat programmet väljer du publikationstypen Tomma sidor. I anslutning till detta får du olika sidformat som du kan välja mellan. Eftersom det önskade formatet inte finns väljer du Skapa en egen sidstorlek.

45 Därefter öppnas en dialogruta. Det slutliga formatet för DIN-Lang-Flyer hittar du på motsvarande produktsida under Details, det ska vara 10,5 cm x 21,0 cm.

46 Samtidigt hittar du här information om format inkl. 2 mm skärmån runtom. Vi behöver denna skärmån för att ha spelrum för att skära dina produkter. Det slutgiltiga formatet är alltså 10,9 x 21,4 cm. Dessa mått matar du in i de aktuella fälten. Vi rekommenderar också att du använder Stödlinjer. Text och viktig information som logotyper, adresser o.d., som inte får beskäras, bör placeras tillräckligt långt från det slutliga formatets kant (10,5 x 21,0 cm). Vi rekommenderar ett avstånd om 4 mm från kanten på varje sida i det slutliga formatet. (OBS! Vid reklamsystem och broschyrer finns det en annan rekommendation. Se information under Details för respektive produkt). Dessutom tillkommer 2 mm skärmån på varje sida, som naturligtvis inte heller får innehålla någon viktig information, eftersom den ju faller bort vid skärningen. Därmed uppstår ett avstånd till dokumentformatets kant (10,9 cm x 21,4 cm) på 6 mm. Vi rekommenderar att detta mått används för stödlinjerna. Element såsom bilder eller bakgrunder, som ska nå ända ut till kanten i det slutliga formatet, som till exempel den nedan visade logotypramen, måste nå minst 2 mm över denna kant, alltså ända till kanten för dataformatet.

47 Bekräfta sedan fönstret med OK. Det nyskapade sidformatet hittar du nu i listan med de övriga formaten, och med ett klick på detta skapas ett nytt dokument med motsvarande storlek. Via rubriken Verktyg -> Verktyg för extern tryckning hittar du nu båda alternativen Färger vid utskrift och Teckensnitt. Välj först alternativet Färger vid utskrift, välj sedan Processfärger (CMYK) och bekräfta därefter med OK. Välj därefter alternativet Teckensnitt och konfigurera det öppnade fönstret enligt bilden.

48 Placera texter och bilder Nu kan du börja med den egentliga layouten av ditt dokument. I princip rekommenderar vi våra kunder att använda färgläge CMYK (cyan, magenta, gult, svart) för bilddata, eftersom detta även är de senare tryckfärgerna. Skulle du vilja använda bilder som exempelvis är tagna med en digitalkamera, så är dessa i regel i färgläge RGB (rött, grönt, blått). Om du inte har något program (t ex Adobe Photoshop) för att omvandla bilderna från RGB till CMYK, så kan du överlåta detta till Microsoft Publisher. Genom inställningen enligt ovan ( Processfärger (CMYK) ) kommer alla element som du infogar i ditt dokument att konverteras till rätt färgläge. Eftersom färgområdet för RGB ju är väsentligt större (det innehåller helt enkelt fler möjliga färger) än färgområdet för CMYK, kan det därför uppstå färgskiftningar. Detta gäller framför allt högmättade, lysande färger, i talspråk alltså mycket skrikiga och brokiga färger. Eventuellt kan de tryckta färgerna se något mörkare och mattare ut. Dessutom bör dina bilder ha en effektiv upplösning på minst 300 dpi (punkter per tum) och vara sparade i filformaten *.tif eller *.jpg. Du kan kontrollera detta mycket enkelt i Publisher. I Format -fönstret till vänster om layoutytan, kan du med ett klick på pilen som pekar neråt, öppna en rullgardinsmeny.

49 När du nu väljer Grafikhanteraren så kommer en lista över all grafik som används i ditt dokument att visas. När du rör musen över en grafik i listan, så kan du med hjälp av den lilla pilen på höger sida ta fram Details för denna grafik.

50 Här visas bland annat den Effektiva upplösningen som i enlighet med vad som beskrivits ovan, bör vara minst 300 dpi. Om du skulle behöva hjälp för positioneringen av dina layoutelement, hittar du en linjal längst upp och till vänster, med vars hjälp du genom att klicka, hålla ner musknappen och dra ( Drag&Drop ), kan dra hjälplinjer på dokumentet. Publicera som PDF Via rubriken Arkiv -> Publicera som PDF eller XPS kommer du till följande fönster. Om detta alternativ inte skulle vara tillgängligt i ditt program, kan du ladda ned en gratis Add-In från Microsofts webbplats. a2e79ed87041&displaylang=de Som Filtyp väljer du PDF och klickar därefter på knappen Ändra Från listan väljer du Kvalitetstryckning och klickar på Avancerat så att ytterligare alternativ visas. Välj de inställningar som visas här nedan.

51 Klicka nu återigen på Utskriftsalternativ och se till att inte någon av de möjliga kryssrutorna under Tryckmärken är förbockade.

52 Bekräfta båda fönstren med OK så att du kommer tillbaka till fönstret Publicera som PDF eller XPS. Klicka nu på Publicera så kommer din PDF-fil därigenom att vara sparad. Vi rekommenderar att du avslutningsvis kontrollerar den skapade PDF-filen ännu en gång. För detta ändamål använder du Adobe Reader, som du kan ladda ned gratis från Observera att du inte kan öppna och bearbeta en PDF-fil i Microsoft Publisher. Den används bara för att låta oss få ta del av din tryckfil. Du bör därför regelbundet spara ditt dokument i Publisher-filformat *.pub, både under tiden som du arbetar och när du är klar med layouten. Detta kan du göra under Fil -> Spara resp. Fil -> Spara som. Du kan alltid öppna och bearbeta den här filen när du vill. Vi önskar dig lycka till vid framtagningen av din trycksak och garanterar redan nu högsta kvalitet vid utförandet av din beställning hos Ditt Onlineprinters-team PDF-NEDLADDNING Här hittar du vår information för att skapa information som en utskrivbar PDF-fil för nedladdning. JOBOPTIONS För behandlingen av dina tryckfiler har vi skapat två olika versioner av joboptions. För program från Adobe Creative Suite CS3 (och nyare) bör du använda PDF-export- resp. spara-funktionen. Ytterligare information hittar du också under Hur skapar jag en PDF-fil.. För äldre programversioner (Adobe Creative Suite CS2 och äldre) kan du antingen använda den nämnda versionen för CS3 (och nyare) eller skapa en postscript och därefter konvertera den till en PDF via Adobe Acrobat Distiller. De uppdragsalternativ som vi erbjuder för nedladdning refererar till färgprofiler som du eventuellt måste installera i ditt system. Dessa färgprofiler kan du ladda ned gratis från ECIs (European Color Initiative) webbplats. Var noga vid nedladdning så att du får den version av joboptions som är rätt för dig:» Joboptions för Adobe CS3 och nyare (InDesign och Illustrator)» Joboptions för Adobe CS2 och äldre (InDesign och Illustrator), Adobe Distiller

SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT WORD 2007

SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT WORD 2007 SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT WORD 2007 Dessa instruktioner garanterar inte korrekt skapande av dina tryckfiler. Snarare bör de betraktas som ett stöd. Om du inte är väl förtrogen med hur man skapar

Läs mer

SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT POWERPOINT 2007

SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT POWERPOINT 2007 SKAPA TRYCKFILER FRÅN MICROSOFT POWERPOINT 2007 Dessa instruktioner garanterar inte korrekt skapande av dina tryckfiler. Snarare bör de betraktas som ett stöd. Om du inte är väl förtrogen med hur man skapar

Läs mer

SUPPORT I PDF FORMAT. Navigera dig fram bland informationen med hjälp av bokmärkena på vänster sida

SUPPORT I PDF FORMAT. Navigera dig fram bland informationen med hjälp av bokmärkena på vänster sida SUPPORT I PDF FORMAT Navigera dig fram bland informationen med hjälp av bokmärkena på vänster sida 8 Lathund CSF Färginställningar i Adobe CS För att få rätt färginställningar i Adobe CS är det enklast

Läs mer

Guide för trycksaksframställning

Guide för trycksaksframställning Guide för trycksaksframställning I den här guiden går vi igenom hur man skapar trycksaker genom att visa grundinställningar för layoutprogrammet Adobe InDesign samt kortfattat om hur Photoshop och Officeprogram

Läs mer

Guide för PDF/A Författare Avd Telefon Datum Version Sid Göran Lindqvist 0921-573 00 2006-08-16 1.1 1 (9)

Guide för PDF/A Författare Avd Telefon Datum Version Sid Göran Lindqvist 0921-573 00 2006-08-16 1.1 1 (9) Göran Lindqvist 0921-573 00 2006-08-16 1.1 1 (9) Inledning Detta dokument är framtaget för att ge generell hjälp med att skapa ett PDF/A-dokument av ett Microsoft Word-dokument. Även hur man ställer in

Läs mer

Acrobat 9. Adobe. Grundkurs

Acrobat 9. Adobe. Grundkurs Acrobat 9 Adobe Grundkurs Innehållsförteckning 1 Vad är Acrobat 9?...5 Kort om programmet... 5 Användningsområden... 6 Vad är PDF lite teori... 7 Starta och stänga Acrobat 9... 8 Starta programmet... 8

Läs mer

Teknisk specifikation Prepress

Teknisk specifikation Prepress Teknisk specifikation Prepress PDF-inställningar Icc-profiler Portal Webkorrektur V 1.0 1206 PDF - digitalt original för tryck Vårt standardformat för att ta emot tryckoriginal är PDF. Inställningsfil

Läs mer

Inställningar för Adobe InDesign

Inställningar för Adobe InDesign Designguide I den här guiden går vi bland annat igenom hur man skapar trycksaker genom att visa grundinställningarna för layoutprogrammet Adobe InDesign. Du hittar även annan viktig information som optimerar

Läs mer

viktig information om annonser i sonic

viktig information om annonser i sonic viktig information om annonser i sonic endast annonser som pdf/x-1 Som ett led i att minska risken för fel i annonser kommer Sonic i fortsättningen endast att acceptera annonser i formatet PDF/X-1, som

Läs mer

Bildredigering i EPiServer & Gimp

Bildredigering i EPiServer & Gimp Bildredigering i EPiServer & Gimp Maria Sognefors 7minds Agenda Teori om bilder Att tänka på när jag fotograferar Föra över bilder från kamera till dator Ladda upp bilder till EPiServer CMS 5 Enkel redigering

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Teknisk specifikation Prepress

Teknisk specifikation Prepress Teknisk specifikation Prepress PDF-inställningar Icc-profiler Portal Webkorrektur V 1.3 1309 Färghantering med Sörmlands Grafiska För att nå bästa resultat vid fyrfärgstryck bör man använda en icc-profil

Läs mer

Inför tryck. Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna.

Inför tryck. Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna. Inför tryck Färger: CMYK eller dekorfärger. Observera att inga dubbletter av dekorfärgerna är tillåtna. Bilder: Spara bilderna som EPS (objektgrafik) eller TIFF (pixelbilder) Högupplösta (minst 300 ppi)

Läs mer

Guide till tryckfärdigt original

Guide till tryckfärdigt original Guide till tryckfärdigt original Pixelbilder, objektgrafik och text Ett grafiskt original kan bestå av pixelbilder, objektgrafik (vektorgrafik) eller en kombination av dessa. En pixelbild begränsas av

Läs mer

Välkommen till Flyerskola!

Välkommen till Flyerskola! Välkommen till Flyerskola! Flyerskola Var började det hela Tryckmetoder Teckensnitt Upplösning av bilder Vanligaste filformaten Program Underlätta arbetet för redaktören Att tänka på vid skapandet av en

Läs mer

Blickfång proffsen litar på

Blickfång proffsen litar på Blickfång proffsen litar på Undvik vanliga fallgropar 1) Se till att göra din bild i rätt format. På hemsidan vid varje tryckbar produkt nämner vi Designstorlek och Bildstorlek. Bildstorleken är den synliga

Läs mer

Snabbstartsguide. Visa fler alternativ Klicka på den här pilen för att visa fler alternativ i en dialogruta.

Snabbstartsguide. Visa fler alternativ Klicka på den här pilen för att visa fler alternativ i en dialogruta. Snabbstartsguide Microsoft PowerPoint 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig minimera din inlärningskurva. Hitta det du behöver Klicka

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

So gör du dina tryckfiler

So gör du dina tryckfiler So gör du dina tryckfiler Viktigt för ett bra tryckresultat Kära kunder, vänligen förbered er tryckinformation i enlighet med de riktlinjer som beskrivs här. Om dessa inte har iakttagits, kan vi tyvärr

Läs mer

Migrera till Word 2010

Migrera till Word 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft Word 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

Färgstyrt PDFx4-flöde på Exaktaprining

Färgstyrt PDFx4-flöde på Exaktaprining Färgstyrt PDFx4-flöde på Exaktaprining Det första du ska veta när du gör ett nytt dokument är på vilken papperskvalité det ska tryckas. Utifrån det så vet du vilken ICC-profil du ska använda. Det finns

Läs mer

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här.

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här. Snabbstartsguide Microsoft Word 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden så att du så snabbt som möjligt ska komma igång. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona

Läs mer

Användning av pdf Vägledningen 24-timmarswebben

Användning av pdf Vägledningen 24-timmarswebben 1 (7) Användning av pdf Version 1.1 Uppdaterad: 2007-07-03 Användning av pdf I den här checklistan får du veta hur du skapar tillgängliga pdf-dokument. Checklistan är ett extramaterial till 1. Använd gärna

Läs mer

PRESSGRANNAR. Pressgrannar AB. Trygghet Effektivitet Kreativitet. Guide till sidgranskning och teknisk specifikation. Arkitex Sidgodkännande

PRESSGRANNAR. Pressgrannar AB. Trygghet Effektivitet Kreativitet. Guide till sidgranskning och teknisk specifikation. Arkitex Sidgodkännande Pressgrannar AB Guide till sidgranskning och teknisk specifikation Arkitex Sidgodkännande Skapa PDF för tryck Färghantering ICC-profiler Tips & Tricks Sidmått tabloidmall SSGRANNAR Introduktion till Arkitex

Läs mer

Microsoft. Excel 2010. Migrera till Excel 2001. från Excel 2003

Microsoft. Excel 2010. Migrera till Excel 2001. från Excel 2003 I den här guiden Migrera till Excel 2001 Microsoft skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

Innehållsförteckning. Kurs i MS Office 2010-2013 våren 2013 Word

Innehållsförteckning. Kurs i MS Office 2010-2013 våren 2013 Word Kurs i MS Office 2010-2013 våren 2013 Word Innehållsförteckning Office 2013 Översikt... 2 Introduktion till Office 2013 Sv... 2 Gränssnitt med menyflikar... 2 ARKIV fliken Backstage vyn... 2 Flytta/ändra

Läs mer

Få ut det mesta av din trycksak SKAPA DIGITALA DOKUMENT

Få ut det mesta av din trycksak SKAPA DIGITALA DOKUMENT Få ut det mesta av din trycksak SKAPA DIGITALA DOKUMENT Vårt mål är att alltid producera trycksaker av högsta kvalitet till våra kunder. För att säkerställa att resultatet blir som förväntat så krävs

Läs mer

Version Augustii TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag

Version Augustii TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag Version Augustii 2018 TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag För bästa tryck De riktlinjer och råd som vi listar i guiden kan hjälpa dig att spara både arbete och tid. Vi ger dig information om hur du

Läs mer

Migrera till PowerPoint 2010

Migrera till PowerPoint 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft PowerPoint 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de

Läs mer

Dags att skriva uppsats?

Dags att skriva uppsats? Dags att skriva uppsats? Grundkurs i Word 2010 SDM Studentdatorutbildning vid Malmö högskola Att skriva i Word! 1 Börja skriva/skapa ditt dokument- något att tänka på 1 Spara ditt dokument 1 Bra att veta

Läs mer

Att lyckas med utskrifter

Att lyckas med utskrifter Att lyckas med utskrifter Utgiven av Universitetstryckeriet, Luleå, 1999 Gunnar Tuisku Foldern tar upp vanliga problem som kan uppstå vid utskrifter i PC- och Mac-miljö. Att lyckas med utskrifter! Denna

Läs mer

Version April 2015. TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag

Version April 2015. TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag Version April 2015 TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag Tryckguide De riktlinjer och råd som vi listar i guiden kan hjälpa dig att spara både arbete och tid. Vi ger dig information om hur du bäst anpassar

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Att få inskannad text uppläst med talsyntes

Att få inskannad text uppläst med talsyntes Att få inskannad text uppläst med talsyntes 1. Komma igång med ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Gå till Startmenyn > Program > Claro Software 2. Klicka på för att starta talsyntesen. ClaroReads

Läs mer

TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag

TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag TRYCKGUIDE för bästa digitala underlag VÄLKOMMEN TILL ENVÄRLD AVTRYCK- SAKER! ARKITEKTKOPIA.SE Version Mars 2017 Tryckguide De riktlinjer och råd som vi listar i guiden kan hjälpa dig att spara både arbete

Läs mer

Adobe. Photoshop CS3. Fortsättningskurs. www.databok.se

Adobe. Photoshop CS3. Fortsättningskurs. www.databok.se Adobe Photoshop CS3 Fortsättningskurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Färghantering... 1 Färgomfång... 2 Behöver du färghantering?... 2 Kalibrera bildskärmen... 3 Kalibreringsprogram... 3 Färginställningar...

Läs mer

Gör släktboken enhetlig använd formatmallar 25

Gör släktboken enhetlig använd formatmallar 25 Vad är en formatmall? 25-1 Gör släktboken enhetlig använd formatmallar 25 I en lättläst bok märks inte typograf in om den märks stör den! För att på ett enkelt sätt ge din bok enhetlig layout och typograf

Läs mer

Scan2Text Svensk Doc 2.0. Scan2Text Användarguide

Scan2Text Svensk Doc 2.0. Scan2Text Användarguide Scan2Text Svensk Doc 2.0 Scan2Text Användarguide Copyright Copyright 2004 Claro Software Ltd. Alla rättigheter är reserverade. Claro Software Ltd äger och har copyright på all teknisk dokumentation, tryckt

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC Word och PowerPoint

Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC Word och PowerPoint 1 (13) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2007 - Windows 2011-07-06 Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren 600 IT för seniorer Windows 7.qxp 2011-06-0 10:27 Sida 1 Eva Ansell Marianne Ahlgren Eva Ansell Marianne Ahlgren Grundläggande IT för SENIORER Windows 7 Det här är en bok för dig som behöver grundläggande

Läs mer

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format?

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format? PDF-tips Vill du veta mer eller har problem med att ladda ner eller att öppna PDF-filer på polisen.se? Här får du några tips. 1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som

Läs mer

LATHUND INSTALLATIONSANVISNINGAR PROJEKTSTRUKTUR 1 SAMMANFATTNING... 2 1.1 FUNKTIONER I INSTALLATIONSPAKET... 2 2 TEKNISK PLATTFORM...

LATHUND INSTALLATIONSANVISNINGAR PROJEKTSTRUKTUR 1 SAMMANFATTNING... 2 1.1 FUNKTIONER I INSTALLATIONSPAKET... 2 2 TEKNISK PLATTFORM... 2013-12-05 Version 1.3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING... 2 1.1 FUNKTIONER I INSTALLATIONSPAKET... 2 2 TEKNISK PLATTFORM... 3 3 INSTÄLLNINGAR OCH... 4 3.1 INSTÄLLNINGAR I INTERNET EXPLORER... 4 3.1.1

Läs mer

En liten lathund om färghantering för tryck.

En liten lathund om färghantering för tryck. En liten lathund om färghantering för tryck. *Detta dokument bör betraktas i Acrobat Pro på en relativt bra bildskärm för bästa visuella resultat och förståelse. Utskrift eller tryck av denna fil avrådes

Läs mer

Filbindningar. Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll

Filbindningar. Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Filbindningar 4 1.1 Inledning........................................... 4 1.2 Hur det här modulen används.............................. 4 1.2.1

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter IT-körkort för språklärare Modul 9: Rätta skrivuppgifter Innehåll I. Rätta uppgifter i Word... 3 Markera fel med färger snabbt och enkelt... 3 Använd Words rättningsverktyg skriv kommentarer... 4 Gör ändringar

Läs mer

Spela in och spara din PowerPointpresentation

Spela in och spara din PowerPointpresentation Spela in och spara din PowerPointpresentation som en film Gör tillägg till filmen med Premiere Elements Microsoft Powerpoint är ett välbekant program för alla inom utbildningssektorn. Det som många inte

Läs mer

PM Datum 2013-01-09. Instruktioner Wordmallar Här följer en kortfattad instruktion i hur du använder Universitets- och högskolerådets Wordmallar.

PM Datum 2013-01-09. Instruktioner Wordmallar Här följer en kortfattad instruktion i hur du använder Universitets- och högskolerådets Wordmallar. PM Datum 2013-01-09 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470 03 00 Org nr 202100-6487 www.uhr.se Lathund Wordmallar Om hur man använder Universitets-

Läs mer

Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik

Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik Vill du öppna din egen nätbutik? Nu är det enklare än någonsin. Följ stegen i den här snabbguiden så är du redo att öppna dörrarna. Vad du borde förbereda innan

Läs mer

Snabbstartsguide. Navigeringsfönster Använd navigeringsfönstret om du vill flytta runt i publikationen, lägga till och ta bort sidor.

Snabbstartsguide. Navigeringsfönster Använd navigeringsfönstret om du vill flytta runt i publikationen, lägga till och ta bort sidor. Snabbstartsguide Microsoft Publisher 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden så att du så snabbt som möjligt ska komma igång. Verktygsfältet Snabbåtkomst

Läs mer

Användarhandledning. Svenska Turistföreningen. Wordmallar Office 2010 2013-03-01

Användarhandledning. Svenska Turistföreningen. Wordmallar Office 2010 2013-03-01 Användarhandledning Svenska Turistföreningen Wordmallar Office 2010 2013-03-01 Inledning Nedan följer en kort instruktion om hur man går till väga för att använda STFs Wordmallar för Office 2010. Handledning

Läs mer

Nyheter i PowerPoint 2010

Nyheter i PowerPoint 2010 Nyheter i PowerPoint 2010 Nytt utseende Programfönstret i Office 2010 har ett nytt utseende. Likt Office 2003 är Arkiv tillbaka. Som i Office 2007 finns det flikar och grupper i det övre verktygsfältet.

Läs mer

Snabbguide. Vill du öppna din egen nätbutik? Nu är det enklare än någonsin. Följ stegen i den här snabbguiden så är du redo att öppna dörrarna.

Snabbguide. Vill du öppna din egen nätbutik? Nu är det enklare än någonsin. Följ stegen i den här snabbguiden så är du redo att öppna dörrarna. Snabbguide Hur man öppnar en egen nätbutik Vill du öppna din egen nätbutik? Nu är det enklare än någonsin. Följ stegen i den här snabbguiden så är du redo att öppna dörrarna. Vad du borde förbereda innan

Läs mer

Workshop PIM 2 - PowerPoint

Workshop PIM 2 - PowerPoint Workshop PIM 2 - PowerPoint Varje ny sida i bildspelet kallas för en Bild. Foton och andra bilder som man lägger in kallas för Bildobjekt. All text skrivs i Textrutor. Växlingen från en bild till nästa

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC 1 (11) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2007 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

FÖRETAGETS GRAFISKA PROFIL

FÖRETAGETS GRAFISKA PROFIL FÖRETAGETS GRAFISKA PROFIL och Microsoft Office 1 Innehållsförteckning Förord... 2 Företagets grafiska profil... 2 Färger... 2 Fonter (teckensnitt)... 2 Var börjar man? - PowerPoint... 2 Börja med att

Läs mer

Nyheter i Word 2010. Nytt utseende. Arkiv

Nyheter i Word 2010. Nytt utseende. Arkiv Nyheter i Word 2010 Nytt utseende Programfönstret i Office 2010 har ett nytt utseende. Likt Office 2003 är Arkiv tillbaka. Som i Office 2007 finns det flikar och grupper i det övre verktygsfältet. Arkiv

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

SkanRead hjälp. SkanRead 2.0. Elevdata AB

SkanRead hjälp. SkanRead 2.0. Elevdata AB SkanRead hjälp SkanRead 2.0 Elevdata AB SkanRead hjälp: SkanRead 2.0 Elevdata AB Copyright 2011 Elevdata AB Innehållsförteckning Inledning... v 1. Så här gör du!... 1 2. SkanRead i CD-ORD och programmenyn...

Läs mer

Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik

Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik Vill du öppna din egen nätbutik? Nu är det enklare än någonsin. Följ stegen i den här snabbguiden så är du redo att öppna dörrarna. Vad du borde förbereda innan

Läs mer

getprint Användarguide för getprint

getprint Användarguide för getprint geteasy getfast getcheap getprint Användarguide för getprint Allmänna krav 2 Dekaler 2 Utfall 2 Kuvert 2 Magasin 3 Vikta flyers 4 Inking 4 Kalendrar 4 Linjetjocklek 5 Affischer 5 Mappar 5 Broschyrer 5

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements

Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements Spela in och exportera din PowerPoint som en film via Premiere Elements Microsoft Powerpoint är ett program som numer är välbekant för alla inom utbildningssektorn. Det som många inte känner till är att

Läs mer

Regionala Cancercentrum Logotyp

Regionala Cancercentrum Logotyp Regionala Cancercentrum Logotyp Innehåll 1. LOGOTYPEN 3 1.1 Logotypen 4 1.2 Logotyp för fyrfärgstryck 5 1.3 Logotyp för Pantonetryck 6 1.4 Logotyp för webb 7 1.5 Logotyp för kontorsbruk 8 1.6 Logotypfärger

Läs mer

Lathund Excel 2010. Nytt utseende. Skapa Nytt. Flikar

Lathund Excel 2010. Nytt utseende. Skapa Nytt. Flikar Lathund Excel 2010 Nytt utseende Programfönstret i Office 2010 har ett nytt utseende. Likt Office 2003 är Arkiv tillbaka. Under Arkiv hittar du de aktiviteter som i 2007 s version finns under Offic knappen

Läs mer

Integration med Vitec Express

Integration med Vitec Express i Softphone Integration med Vitec Express Med s molnväxellösning FrontOffice och Vitecs molnbaserade affärssystem Vitec Express kan mäklare jobba i Vitec och kommunicera med kunder på ett mycket enkelt

Läs mer

Adobe ACROBAT GRUNDER

Adobe ACROBAT GRUNDER Adobe ACROBAT X GRUNDER Innehållsförteckning 1 Vad är Acrobat X?...5 Kort om programmet... 5 Användningsområden... 6 Vad är PDF lite teori... 7 Starta och stänga Acrobat X... 8 Starta programmet... 8 Stänga

Läs mer

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007 Photo Story Mitt tips: Om du inte ser bilderna i manualen backa ett steg och spar filen. Öppna sedan den sparade filen. Då ser du bilderna. Med Photo Story kan du skapa bildberättelser, genom att sätta

Läs mer

Personlig anpassning av Microsoft Word 2013. Vers. 20131001

Personlig anpassning av Microsoft Word 2013. Vers. 20131001 Personlig anpassning av Microsoft Word 2013 Vers. 20131001 Innehållsförteckning: Menyer... 3 Ta bort menyflikarnas ikoner... 3 Anpassning av snabbåtkomstfältet... 4 Tangentbordskommandon... 5 Kortkommandon

Läs mer

Framtagen utav Learningpoint. Kort skriftlig instruktion om Enköpings mallar

Framtagen utav Learningpoint. Kort skriftlig instruktion om Enköpings mallar Framtagen utav Learningpoint Kort skriftlig instruktion om Enköpings mallar Innehållsförteckning Skapa nya dokument knappen Nytt... 3 Fliken Enköpings kommun... 3 Bildbanken... 3 Välja bilder och färg

Läs mer

Blackboard learning system CE

Blackboard learning system CE Blackboard learning system CE Inställningar (Del av studentmanual, Kap 7) 20080101 1 Inställningar Det finns vissa grundläggande krav på din dator och dess inställningar för att Blackboard ska fungera

Läs mer

TRYCK OCH FÄRGHANTERING LATHUND

TRYCK OCH FÄRGHANTERING LATHUND LATHUND TRYCK & FÄRGHANTERING 1 Vi trycker i CMYK rgb Æ C M Y K Æ Synligt spektrum Adobe RGB Bestruket CMYK Obestruket CMYK Illustrationen visar hur färgomfånget krymper från det synliga spektrumet till

Läs mer

GelSprinter GXe3350N. Snabbguide

GelSprinter GXe3350N. Snabbguide GelSprinter GXe3350N Snabbguide Installation av skrivare 1)Börja med att öppna förpackningen skrivaren anlände i. Tag ut skrivare och lägg kablage och övriga tillbehör åt sidan. Placera skrivaren på en

Läs mer

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser.

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser. LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du använder Internet Explorer 8.0

Läs mer

EasyConverter, version 4 Kom igång guide

EasyConverter, version 4 Kom igång guide EasyConverter, version 4 Kom igång guide EasyConverter omvandlar olika slags källdokument till mer tillgängliga, alternativa format. Med EasyConverter kan du Skanna tryckt text direkt in i EasyConverter.

Läs mer

Lathund Blanketthotell Komma igång

Lathund Blanketthotell Komma igång Lathund Blanketthotell Komma igång Introduktion Denna lathund innehåller lite samlade råd och tips för de som ska använda tjänster från NT Smartwork. (För de som redan börjat använda Blanketthotellet finns

Läs mer

Skapa omslag för hårdband (InDesign)

Skapa omslag för hårdband (InDesign) Skapa omslag för hårdband (InDesign) 1. Omslagets delar Omslaget till hårdbandet består av olika delar, men dokumentet skapas som en sida. De delarna du måste ha koll på är: Framsida/baksida Vill du ge

Läs mer

Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1

Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1 Sida 1 (19) Lärplattformsprojektet Stödmaterial Författare: Pehr-Henric Danielsson Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1...

Läs mer

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND WINDOWS 2000 RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

1. ACROBAT DISTILLER. A. Acrobat Distiller

1. ACROBAT DISTILLER. A. Acrobat Distiller 1. ACROBAT DISTILLER A. Acrobat Distiller Acrobat Distiller är ett fristående program som installeras tillsammans med övriga delar i Adobe Acrobat programpaket. Du kan starta programmet genom att använda

Läs mer

Mirasys 5.10. Användarguide: Live Sök Export. November 2010. Bygger på delar ur dokumentet Mirasys NVR 5.10 Användarvägledning Mirasys, Ltd.

Mirasys 5.10. Användarguide: Live Sök Export. November 2010. Bygger på delar ur dokumentet Mirasys NVR 5.10 Användarvägledning Mirasys, Ltd. Mirasys 5.10 Användarguide: Live Sök Export November 2010 TTC_TI_Mirasys_Anvandarguide/EW Bygger på delar ur dokumentet Mirasys NVR 5.10 Användarvägledning Mirasys, Ltd. Sida 1 Innehållsförteckning Inloggning...

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

POWER POINT FÖRDJUPNING

POWER POINT FÖRDJUPNING POWER POINT 010 FÖRDJUPNING Microsoft PowerPoint 010 Fördjupning Inledning Mål och förkunskaper...5 Pedagogiken...5 Hämta övningsfiler...6 1 Teman Del 1 Skapa presentation med tema...7 Välja tema...8 Redigera

Läs mer

Användarhandledning. edwise Webbläsarinställningar 2013-10-24

Användarhandledning. edwise Webbläsarinställningar 2013-10-24 Användarhandledning edwise Webbläsarinställningar 2013-10-24 Sida 2/22 Innehållsförteckning 1 Webbläsarinställningar... 3 1.1 Internet Explorer Kompabilitetsläge... 3 1.1.1 Inställningar för kompabilitetsvyn...

Läs mer

Svenska kyrkans annonsverktyg Användarmanual Version

Svenska kyrkans annonsverktyg Användarmanual Version Svenska kyrkans annonsverktyg Användarmanual Version 1.0 2015-01-29 1 Innehållsförteckning Startsidan.... 3 Boka annons.... 5 Skapa annons.... 9 Arkivet... 13 Ladda upp... 15 Attestera bokning. 16 2 Startsidan

Läs mer

Skapa en pdf-fil med hög kvalitet, lämpad för tryckning Skapa pdf-filen i en PC med Windows Skapa pdf-filen i en Mac

Skapa en pdf-fil med hög kvalitet, lämpad för tryckning Skapa pdf-filen i en PC med Windows Skapa pdf-filen i en Mac Senast uppdaterad 2016-06-01 Biblioteket Skapa och redigera pdf-filer Vid elektronisk publicering av avhandlingar och studentarbeten (examensarbeten) ska du använda filformatet PDF (Portable Document Format).

Läs mer

SHARP TWAIN AR/DM. Bruksanvisning

SHARP TWAIN AR/DM. Bruksanvisning SHARP TWAIN AR/DM Bruksanvisning Copyright 2001 av Sharp Corporation. Alla rättigheter förbehålls. Reproduktion, adaptering eller översättning utan tidigare erhållen skriftlig tillåtelse är förbjuden,

Läs mer

Beställning till Diakrit

Beställning till Diakrit Februari 2010 Capitex AB Kalmar (huvudkontor): Box 751 Svensknabbevägen 30 391 27 Kalmar Tel vxl 0480-44 74 00 Fax 0480-44 74 01 Stockholm: Gustavslundsvägen 30 167 51 Bromma Tel 08-720 36 50 Fax 08-720

Läs mer

EasySurveyor. Snabbguide. Skapa ny enkät. Webbenkätsystem

EasySurveyor. Snabbguide. Skapa ny enkät. Webbenkätsystem EasySurveyor Webbenkätsystem Snabbguide För att komma igång snabbt och effektivt med EasySurveyor följer nu en guide med 6 enkla steg. Om man följer dessa kan man snabbt börja designa egna enkäter och

Läs mer

Använda webbtjänster för att skanna på nätverket (Windows Vista SP2 eller senare, Windows 7 och Windows 8)

Använda webbtjänster för att skanna på nätverket (Windows Vista SP2 eller senare, Windows 7 och Windows 8) Använda webbtjänster för att skanna på nätverket (Windows Vista SP2 eller senare, Windows 7 och Windows 8) Med hjälp av webbtjänstprotokollet kan användare med Windows Vista (SP2 eller senare), Windows

Läs mer

Utskrift av sidindelade antavlor med Disgen

Utskrift av sidindelade antavlor med Disgen Utskrift av sidindelade antavlor med Disgen 20 En antavla är ett bra sätt att få en översikt över släktingarna. Antalet personer i varje led är bestämt och nödvändigt utrymme kan beräknas. Du väljer vilka

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Dator PC Inför och under kongressen 2013 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder en dator/pc

Läs mer

Skapa Förrättningskarta

Skapa Förrättningskarta Skapa Förrättningskarta Innehåll Skapa, positionera och avbryta placeringen av en ny layout Guiden skapa förrättningskarta (rutnät, norrpil, skalstock, ärendeinformation, teknisk beskrivning och fasadmått)

Läs mer

Komma igång med Qlikview

Komma igång med Qlikview Denna instruktion är till dig som är ny i Qlikview och snabbt vill komma igång med grundläggande funktioner. Innehåll 1 Introduktion... 2 1.1 Behörighet... 2 1.2 Webbläsare... 2 2 Installation av Qlikview

Läs mer

Adressetiketter, utskrift via Excel och Word.

Adressetiketter, utskrift via Excel och Word. Adressetiketter, utskrift via Excel och Word. Instruktionen är för nya Office 365 (2016), men passar även Office 2007, 2010 och 2013. Manualen använder export av statiskt kalkylblad från medlemsregistret.

Läs mer

Bilaga 2. Layoutstöd för examensarbeten och uppsatser

Bilaga 2. Layoutstöd för examensarbeten och uppsatser Bilaga 2 Layoutstöd för examensarbeten och uppsatser Lärstöd Karlstads universitetsbibliotek ht 2007 Layoutstöd examensarbeten och uppsatser ht -07 Innehåll 1. Inledning...1 1.1 Dispositon...2 2. Om omslag...3

Läs mer

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint.

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Microsoft PowerPoint I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Allmänt Det första du ser i programmet

Läs mer

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik 2 Grunder All vår början bliver svår eller hur det nu brukar heta, och detta är något som gäller även Flash. För den som är ovan vid Flash gäller det säkert extra mycket, då det kan vara knepigt att förstå

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Juridikutskrifter från word-mallar

Juridikutskrifter från word-mallar BITNET Skapad av: Otto Tuvesson Juridikutskrifter från word-mallar Detta dokument beskriver hur du gör för att komma igång med att skriva ut juridikdokument i Bitnet utifrån mallar du skapat i word. Processen

Läs mer