Trygghetsplan,Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Tallåsgården och Trollgårdens förskolor.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trygghetsplan,Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Tallåsgården och Trollgårdens förskolor."

Transkript

1 Trygghetsplan,Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Tallåsgården och Trollgårdens förskolor. I den fostrande roll som förskolepedagoger har, ingår att vi aktivt motarbetar och bemöter diskriminering och kränkande behandling Trygghetsplanen/Likabehandlinsplanen ska vara ett stöd och rättesnöre i värdegrundsfrågor och i svåra situationer. Den ska förebygga, beskriva och klargöra hur vi ska agera. Lika självklart som det är att ha en fysiskt trygg miljö, lika självklart trygg måste barnens psykiska miljö vara. Den psykiska miljön skapar vi tillsammans och den grundar sig på den värdegrund vi anser vara viktig i samvaro med andra. Vår gemensamma värdegrund: Vi vill uppmuntra varandras olikheter och respektera varandra sådana vi är. Var och en ska få känna trygghet i en samvaro där våld och kränkande beteenden aldrig accepteras. I Lpfö-98 står följande: Alla som arbetar i förskolan ska: Visa respekt för individen och medverka till att det skapas ett demokratiskt klimat i förskolan, där samhörighet och ansvar utvecklas och där barnen får möjlighet att visa solidaritet. Stimulera barnens samspel och hjälpa dem att bearbeta konflikter samt reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra. Verka för att varje barns uppfattning och åsikter respekteras. Målet med trygghetsarbetet: Att den dagliga verksamheten känns trygg och att inget barn utsätts för kränkande behandling. Följande är trygghetsskapande Väl kända rutiner och fasta återkommande aktiviteter. Särskilt viktigt för de yngsta barnen. Goda relationer till vuxna och barn. Barnen ska mötas av tydliga vuxna. Pedagoger som hjälper barnen med gränser och möter dem med konsekvens och respekt. Tydliga mål och väl fungerande arbetslag, där värdegrunden hålls levande. Barnen ska våga göra sina röster hörda. känna sig sedda och förstådda, få känna sig duktiga och dugliga, uppskattade och omtyckta. Barnen ska ges möjlighet till delaktighet och inflytande allt efter sin förmåga. God kontakt och kommunikation med föräldrarna. Säker miljö. Trygghetsskapande insatser Inskolningen är den första djupare kontakten mellan hemmet och förskolan. Mycket av förtroendet grundläggs då. Tydlighet i vårt arbete med barnen och föräldrarnas uttalade förväntningar på pedagogerna, underlättar inskolningen. Varje barn ska ha

2 en individuell utvecklingsplan som upprättas tillsammans med föräldrarna. Planen följs upp och revideras. Utvecklingssamtal erbjuds föräldrarna två ggr/år. Ansvaret för den dagliga kommunikationen ligger hos pedagogerna. All personal skall försöka lära känna alla barn. Barnen är allas barn. De får på så sätt flera vuxna att vända sej till. Barnen blir sedda av många. Värdegrunden skall genomsyra arbetet. Barnen skall ha inflytande över sin dag så mycket det är möjligt och efter sin förmåga. De bestämmer över aktiviteterna under de fria lekstunderna. Föräldrarna ska bemötas trevligt och respektfullt. Vi måste alltid vara öppen för deras åsikter om sitt barn. Förskolan ska alltid vara öppen och inbjuda föräldrar att vilja delta. Vi ska ha tydliga planeringar, aktiviteter på bestämda dagar. Varje arbetslag/pedagog ska ha målen klara för sig. Barnens dagliga miljö ska vara säker. Grindar, klämskydd och säkrade lekplatser. Miljön ska i möjligaste mån ha sådan beskaffenhet att olyckor/skador inte kan ske. Följande är kränkande behandling Mobbing innebär att en eller flera personer systematiskt trakasserar en annan person. På förskolan talar vi sällan om mobbing. Den dagliga nära kontakten med barnen minskar möjligheten att mobba. V talar i stället om kränkande beteende. Yngre förskolebarn klarar ännu inte av att tala sig ur konflikter och tar oftare till olika fysiska markeringar t.ex. Bits, slåss, rivs, knuffas, sparkas. Vi vill inte kalla detta för våld utan istället se det som beteenden som vi inte accepterar. Vi måste med stor konsekvens visa barnen hur vi löser konflikter med hjälp av talet. Kränkande behandling att bli utskrattad att utsättas för nervärderande kommentarer att bli utesluten att utsättas för diskriminering att utsättas för rasism att utsättas för sexuella trakasserier Upplevelsen av kränkning är alltid subjektiv. Den som kränks har alltid tolkningsföreträde. Då våld förekommer måste vi alltid ingripa. Vid bitning, trösta barnet som blivit bitet och markera för det bitande barnet att det inte var rätt. Håll bitaren under uppsikt och försök vara nära det i de flesta situationer. Lämna aldrig bitaren helt utan uppsikt och försök att vara nära barnet i de flesta situationer. Observera i vilka situationer bitningen förekommer. Försök att förebygga liknande situationer. Informera föräldrarna om att barnet blivit bitet. Inte alltid nödvändigt att tala om vem som bitit.

3 I olika vardagliga situationer tillsammans med pedagogen och gruppen lär sej barnen umgängesformer och regler. Ju tryggare barngruppen är desto färre tendenser till våld. Arbete i mindre grupper ger pedagogerna större möjligheter att se alla barn och att vägleda dem i umgänget med varandra. Regelbundna observationer gör det möjligt att upptäcka barn som behöver stöd i sin sociala utveckling. Pedagogernas deltagande i lek är för de leksvaga och socialt omogna barnen ett måste. Betydelsen av att vara sedd, att få känna delaktighet/inflytande och att göra sig förstådd stärker barnens inlevelse och empati. 6 Främjande arbete På förskolan arbetar vi kontinuerligt tillsammans med barnen om värdegrundsfrågor, hur människor förhåller sig till varandra. Vi har också ett antal regelbundna planerade samtal med barnen inför utvecklingssamtal med föräldrar, minst en gång per termin Förskolans miljö ska vara positiv, öppen och tillåtande. I arbetet med barnen måste vi alltid vara goda förebilder. Vi ska lära barnen att ta ansvar för sina handlingar och visa respekt för sina medmänniskor. Vi ska motverka alla former av kränkande behandling. Vi måste alltid vara observanta på vad som händer i barngruppen. Vuxna måste garantera barnens säkerhet. Det innebär att vi måste agera i förebyggande syfte och ingripa direkt om något händer. I dramaleken kan vi låta barnen uppleva olika situationer. I temaarbete kan vi fördjupa barnens kunskap och förståelse. I leken kan vi gå in och påverka attityder och bearbeta händelser. För att vi ska lyckas måste barnen känna sig delaktiga. Varje pedagog har ett ansvar att vidta någon form av åtgärd när man ser att kränkning förekommit. Går det inte att reda ut situationen omedelbart eller om kränkningen fortsätter lyfts detta till barnteamet. Och föräldrarna informeras. Angående info till föräldrarna Föräldrarna kan inte informeras varje gång barn inte drar jämt eller råkar i luven på varandra. Pedagogen måste urskilja när information ges. Då kränkningar har förekommit måste vi alltid fråga oss Orsak? Vilka är inblandade? Har vi brustit i vårt ledarskap? Vilken åtgärd? Klarar vi inte problemet på egen hand går vi vidare till kommunens elevstöd. Barnens säkerhet och trygghet är beroende av pedagogernas handlingar och förhållningssätt. Barnets säkerhet och trygghet är beroende av pedagogernas handlingar och förhållningssätt.

4 För att förebygga olyckor och för att så snabbt som möjligt vidta åtgärder då något inträffar, finns följande handlingsplaner, Rutiner vid utflykt Rutiner vid barns försvinnande Handlingsplan vid brand Handlingsplan vid olyckor Det viktigaste är att förebygga olyckor. Förskolans uppdrag är tydligt. vi ska lära barnen praktiskt utövande av demokrati, ansvar för sina handlingar och visa respekt för sina medmänniskor Vi har många pedagogiska metoder för att klara detta. Det viktigaste är att vi är goda förebilder. Förskolechefs roll Varje arbetslag ska ges möjlighet att sätta mål, och få tid för uppföljning och utvärdering. I medarbetarsamtal, enskilt och i grupp, följer förskolechefen det pedagogiska arbetet, och genom täta samtal med ledningsgruppen. Iden dagliga kontakten med medarbetarna ges möjlighet till samtal kring det pedagogiska arbetet. Då vi ser att vuxna kränker barn måste vi alltid påpeka detta och kräva att det inte upprepas. Förskolechef ska alltid informeras. Förankring Alla som arbetar ska vara införstådda med trygghetsplanen. Planen aktualiseras vid varje terminsstart. Föräldrarna ska vara informerade om trygghetsplanens syfte, mål, innehåll och användning. Informationen ges vid inskolning. Dokumentation Kränkningar ska alltid dokumenteras enligt följande: Händelsen beskrivs Vad orsakar kränkningen Vilka är inblandade Åtgärd Uppföljning: datum ansvar deltagare Elevvårdsteam Elevvårdsteamet - sammankallas då pedagogen/arbetslaget är i behov av stöd.

5 Elevvårdsteamet har möten en gång i månaden och sammankallas då följande händer. Barnolycksfall, barns försvinnande, barns död, förälders död, personals död. Föräldrarna Föräldrarnas medverkan kring det egna barnet är en av de viktigaste förutsättningarna för barnets utveckling och välmående. Då barnet inte mår bra, blivit utsatt för kränkning/våld, gjort sig illa, eller något annat skall föräldrarna informeras. Uppföljning/Utvärdering Utvärdering görs varje år i samband med kvalitetsredovisningen. Revidering skrivs in som kommande års förbättringar. Presenteras på höstens föräldramöte. Likabehandlingsplan Syfte: Likabehandlingsplanen ska motverka diskriminering och trakasserier p.g.a. kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och funktionshinder. Den ska klart och tydligt vägleda oss vuxna i vårt förhållningssätt och hur vi ska stödja barnet. planen ska hållas aktuell i den dagliga verksamheten följas upp och innehållet ses över varje år Tydligt ange ansvar vid anmälan från förälder eller när barn/förälder uppger att barnet blivit diskriminerat/trakasserat/kränkt. Barnet får inte missgynnas genom särbehandling på grund av kön etnisk tillhörighet sexuell läggning ålder funktionshinder eller utsättas för annan kränkande behandling 7 Förebyggande arbete Verksamheten i förskolan ska bedrivas så att alla ska kunna delta. Inget av ovanstående ska utgöra hinder för att få vara med. Det är pedagogens ansvar att tillämpa metoder som möjliggör allas deltagande. Funktionshinder ska inte utesluta barnet annat än om det innebär fara eller risk för skada. All planerad verksamhet ska inbegripa även barn med olika funktionshinder. Du kan inte vara med accepteras inte! Alla barn kan delta om de får stöd och får göra det på sitt vis. I den dagliga verksamheten är det av stor vikt att barnet känner sig delaktigt i det som händer. Att höra till betyder i vissa lägen att vara lika. Att inte vara lika kan frammana uteslutningstendenser bland barnen. Barnet kan medvetet väljas bort

6 p.g.a. olikheter. Betydelsen av vuxnas närvaro och förmåga att se det som sker är av yttersta vikt. Lyhörda pedagoger är grunden för att ett barn ska känna sig hörd, sedd och trygg. Det är viktigt att komma ihåg att barnen befinner sig i ett utforskande och i ett lärande som de självklart inte kan ställas till svars för. Det ligger på den vuxnes ansvar att tolka barnet. Det är viktigt att vi alla är uppmärksamma på vad som händer i barngrupperna och i samhället omkring barnen. EX: I Valbo har under vissa perioder haft problem med rasistiska grupperingar bland ungdomar och unga vuxna. Förskolan har en viktig uppgift att bemöta sådana yttringar. Detta ska göras i den dagliga verksamheten och i planerade aktiviteter. Ansvaret för detta ligger hos förskollärarna och genomförs av arbetslaget tillsammans. Dessa insatser utvärderas i den årliga kvalitetsredovisningen. I vårt möte med barnet måste vi i alla situationer främja barnets känsla av värdighet och värde. Vi ska alltid möta barnet just så som vi vill att det ska möta sina medmänniskor. Den vuxne ska alltid vara ett stöd för barnet. Mål: Vi vill att varje barn ska kunna uttrycka ett ja eller nej, vilket ger barnet en känsla av inflytande. Vi vill att varje barn ska mötas med respekt för den egna åsikten såväl som för det egna ställningstagandet och för den man är. Vi vill att alla som umgås med barnet kommunicerar MED barnet och inte över barnets huvud. Befogade tillsägelser Förskolans personal måste ibland tillrättavisa ett barn för att skapa en god miljö för hela barngruppen. En befogad tillrättavisning är inte en kränkning i lagens mening, även om barnet i fråga kan uppleva det som kränkande. Värdegrundsfrågor prioriteras på gemensamma personalkonferanser. Tryggt arbetsklimat och tillåtande attityder. Värdegrundsarbetet är inget privat uppdrag. Alla måste delta och alla måste ta sitt ansvar. 8 Rutiner för att upptäcka.. För att tidigt upptäcka diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling så genomför vi, året om, observationer av barn och barngrupper. Vi måste alltid inta barnperspektivet, vilket betyder att vi måste fråga oss orsaken till att barn inte kan följa de gränser vi satt. Det betyder i sin tur att vi måste anpassa åtgärderna efter varje barns behov och förutsättningar. Barn lär sig gränser i samspel med vuxna och kamrater.

7 Umgängesregler/ordningsregler Barnens sociala färdigheter utvecklas olika. Barn lär sig i olika takt. De behöver samspelet och relationen med vuxna och kamrater för att förstå och träna på hur man umgås. Hur ska vi få det att fungera? Det gäller att hålla diskussionen levande i den dagliga verksamheten. Vi måste alltid våga se på oss/varandra och fråga: hur gör jag/vi? hur förhåller jag mig till barnet när det inte kan följa rådande gränser? Vilken relation har jag till barnet? händer det att jag/vi utesluter barnet i vissa aktiviteter på grund av dess beteende? hur använder jag/vi röstläget? hur använder jag/vi orden? Vilka tillsägelser är befogade? Förstår barnet konsekvenserna av sitt handlande? Arbetslaget ska ha en uttalad öppenhet i dessa frågor. 9 Åtgärdande arbete Vad händer när föräldrar anmäler att barnet av olika orsaker har missgynnats, att det utsatts för trakasserier eller annan kränkande behandling? förskolechef har samtal med personalen ifråga. samtal med arbetslaget samtal med förälder samtal med förälder och ansvarig person dokumentation uppföljning Hur ser våra rutiner ut vid anmälan till socialtjänsten, polis, arbetsmiljöverket etc.? Personal inom förskolan har anmälningsplikt om de misstänker att ett barn far illa. De kontaktar förskolechefen som är den som har det yttersta ansvaret att agera vid ev. anmälan Denna Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling implementeras: I personalgruppen vid personalmöten. För föräldrar vid föräldramöten. Planen finns tillgänglig för alla på varje avdelning samt på förskolans hemsida. Uppföljning och utvärdering av planen redovisas i den årliga kvalitetsredovisningen. Gävle

8

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP 1 FÖRSKOLAN DUNDERKLUMPENS LIKABEHANDLINGSPLAN En plan mot kränkande behandling Från 1 april, 2006 gäller en ny lag om

Läs mer

Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Junibackens förskola och fritidshem 2018-2019 ALLA MÄNNISKOR HAR LIKA VÄRDE 1. Vår vision På vår förskola ska inget

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan. Gäller from 1 april 2012

Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan. Gäller from 1 april 2012 Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan Gäller from 1 april 2012 Revideras 15 mars 2013 Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskoleområde 15 Reviderad 2014-12-10 1.Vår vision På vår förskola ska inget barn bli diskriminerat, trakasserat eller utsatt för kränkande behandling.

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE 2014-2015 september 2014 Utdrag ur Läroplan för förskolan -98 Alla som arbetar i förskolan ska: - visa respekt

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING Montessoriförskolan Makrillen 1 (7) INNEHÅLL VÅRA BARNS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER... 3 DEFINITIONER... 3 1. Kränkande behandling... 3 2. Diskriminering...

Läs mer

Likabehandlingsplan - för att förebygga diskriminering och annan kränkande behandling.

Likabehandlingsplan - för att förebygga diskriminering och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplan - för att förebygga diskriminering och annan kränkande behandling. Förskolan Lunnen 2014-2015 Förskolan Lunnens vision På vår förskola ska inget barn bli diskriminerat, trakasserat

Läs mer

Förskolan ska präglas av en kultur där vi pratar med varandra och inte om varandra

Förskolan ska präglas av en kultur där vi pratar med varandra och inte om varandra Förskoleenheten Marieberg 1 Likabehandlingsplan Denna plan är upprättad för att förbättra arbetet med att förebygga, upptäcka och åtgärda i de fall diskriminering och kränkningar uppkommer eller fortsätter.

Läs mer

Lika behandlingsplan. Hanna Förskola

Lika behandlingsplan. Hanna Förskola Lika behandlingsplan Hanna Förskola 2015-2016 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 3 Hanna förskolas likabehandlingsplan 4 Definitioner 4 Mål 5 Åtgärder 6-7 Till dig som förälder!

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen 1 Likabehandlingsplanen 1. Inledning 1.1 Verksamhetens ställningstagande 1.2 Till dig som vårdnadshavare 2. Syfte och åtgärder 2.1 Syftet med lagen 2.2 Aktiva åtgärder 2.3 Ansvarsfördelning 2.4 Förankring

Läs mer

Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017

Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017 Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017 Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. diskrimineringslagen och 6 kap. skollagen (SFS 2010:800) Vision Åsebro förskola skall vara

Läs mer

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA LIKABEHANLDINGSPLAN 2014 NORRGÅRDENS FÖRSKOLA Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan Förskolans värdegrund och uppdrag: Förskolan ska ta tillvara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

SOLNA STAD LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande särbehandling TALLBACKA FÖRSKOLEENHET 2013

SOLNA STAD LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande särbehandling TALLBACKA FÖRSKOLEENHET 2013 SOLNA STAD LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande särbehandling TALLBACKA FÖRSKOLEENHET 2013 Förskolan: Stenbacka Likabehandlingsplan - Handlingsplan mot kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2015

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2015 Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht- 2014- Vt- 2015 0 Innehåll Likabehandlingsplan... 2 Syfte... 2 Utvärdering från Likabehandlingsplanen Ht 2013 Vt 2014... 3 Mål och ansvar... 4 Arbete för att främja

Läs mer

Plan mot diskriminering och för lika rättigheter. Förskolorna i Område Centrum

Plan mot diskriminering och för lika rättigheter. Förskolorna i Område Centrum Plan mot diskriminering och för lika rättigheter Förskolorna i Område Centrum På förskolorna Linnéa & Nejlikan arbetar vi aktivt för att alla barn ska känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt.

Läs mer

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018 Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht- 2017- Vt- 2018 0 Innehåll Likabehandlingsplan... 2 Syfte... 2 Utvärdering från Likabehandlingsplanen Ht- 2016- Vt 2017... 3 Mål och ansvar... 4 Arbete för att

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Årlig plan för att främja likabehandling samt

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kvarnarps förskola

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kvarnarps förskola Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Kvarnarps förskola Läsåret 2018/2019 1 Uppdrag och planering för att främja likabehandling och förebygga kränkande behandling Huvudmannen ska se

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Vision På förskolan skall inget barn eller vuxen känna sig diskriminerade eller bli utsatt för kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan Melleruds Förskola Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk.

Likabehandlingsplan Melleruds Förskola Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. Likabehandlingsplan Melleruds Förskola - 2016 Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. diskrimineringslagen och 6 kap. skollagen (SFS 2010:800) Vision: Melleruds Förskola är

Läs mer

Sida 1(8) Likabehandlingsplan. Olympens förskola. Likabehandlingsplan. Upprättad i oktober 2011

Sida 1(8) Likabehandlingsplan. Olympens förskola. Likabehandlingsplan. Upprättad i oktober 2011 Sida 1(8) Olympens förskola Likabehandlingsplan Upprättad i oktober 2011 2 Bakgrund och syfte Den nya lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever (SFS 2006:67)

Läs mer

Trygghetsplan för Förskola och pedagogisk omsorg i Linghem Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fastställd av Förskolechef

Trygghetsplan för Förskola och pedagogisk omsorg i Linghem Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fastställd av Förskolechef Trygghetsplan 2016-06-09 för Förskola och pedagogisk omsorg i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Giltighetstid för denna plan: 2016-06-01 2017-12-31 Fastställd av Förskolechef Kristina Hellman

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin Likabehandlingsplan Förskolan 2017-2018 Fastställd 2018-10-01 av förskolechef Ann-Sofie Landin Inledning All personal på Ängens/Älvens förskola tar helt avstånd från handlingar som indirekt eller direkt

Läs mer

Lindan 1 & 2 förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31

Lindan 1 & 2 förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31 Lindan 1 & 2 förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN Planen gäller 2015-06-01 2016-06-01 1 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan..3 I Ur och Skur förskolan Granens likabehandlingsplan.4

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Likabehandlingsplan. Förskolan Björken. Vision. På förskolan Björken förekommer inte diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling.

Likabehandlingsplan. Förskolan Björken. Vision. På förskolan Björken förekommer inte diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling. Likabehandlingsplan Förskolan Björken 2017 Vision På förskolan Björken förekommer inte diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling. På förskolan Björken är alla trygga samt möts och behandlas

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17

Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17 Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Glasbergets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glasbergets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Glasbergets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef Lena Schmidt förskollärare

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för. Förskolan Skattkammaren

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för. Förskolan Skattkammaren Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Förskolan Skattkammaren 2018 Förskolan Skattkammaren Villa Göta Stadsparken 544 33 Hjo Telefon: 0503 35090 E-post: skattkammaren@hjomail.se 1.

Läs mer

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Björkdungen, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Björkdungen, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Björkdungen, Läsåret 2017/2018 Orrelyckans Förskola Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling för Björkdungens förskola. Den

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN LERGÖKENS FÖRSKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN LERGÖKENS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN LERGÖKENS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN LERGÖKENS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN LERGÖKENS FÖRSKOLA 2 Planen antagen 2010-11-01 och gäller till 2011-11-01 Innehållsförteckning: Utvärdering

Läs mer

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10)

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10) Nattugglans förskola och fritidshem Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 1 (10) Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn ska varje verksamhet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågen Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Ansvarig för planen Carina Hägglund, Nina Edgren och Rasha Karim Läroplanen för förskolan, Lpfö 98 Förskolan vilar på demokratins

Läs mer

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14 Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14 Syfte Planen ska syfta till att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet,

Läs mer

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Förskolan Bergmansgården Töreboda 14-05-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definition 4. Delaktighet 5. Ansvarsfördelning

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016/2017 Knäpplans förskola

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016/2017 Knäpplans förskola Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016/2017 Knäpplans förskola Upprättad nov 2016 2(5) 1. Vision På förskolan Knäpplan ska alla känna trygghet, trivsel och tillit. Ingen

Läs mer

Förskolan Pärlans Trygghetsplan

Förskolan Pärlans Trygghetsplan Förskolan Pärlans Trygghetsplan utifrån likabehandling, diskriminering och kränkande handling På förskolan Pärlan ska det råda nolltolerans mot trakasserier och kränkande behandling. Mål och vision Alla

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan för Kränkande behandling för förskolorna i Brunnsparksområdet 2014

Likabehandlingsplan och plan för Kränkande behandling för förskolorna i Brunnsparksområdet 2014 Likabehandlingsplan och plan för Kränkande behandling för förskolorna i Brunnsparksområdet 2014 Utarbetad enligt Skol- och fritidsförvaltningens (SFF) riktlinjer. Innehållsförteckning Innehållsförteckning

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17

Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17 Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018...

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling. Västra Hargs förskola

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling. Västra Hargs förskola Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling 2014-2015 Västra Hargs förskola Kerstin Nilsson kerstin.nilsson@mjolby.se Tel.0142-856 40 Denna likabehandlingsplan omfattar alla barn, föräldrar och medarbetare

Läs mer

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Handlingsplan mot kränkande behandling NY LAG Från 2006 04 01 gäller lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever (SFS 2006:67). Den nya lagens

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Bräcke Hede Boken 2018-2019 Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2014

LIKABEHANDLINGSPLAN 2014 LIKABEHANDLINGSPLAN 2014 mot diskriminering och alla former av kränkande behandling Varje förskola ska årligen utarbeta plan för sitt arbete mot alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken 2017-2018 Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015 Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt 2014- okt 2015 Varför en likabehandlingsplan? Det finns två lagar som styr en skolas likabehandlingsarbete, skollagen och diskrimineringslagen. Syftet med

Läs mer

2. Vision Årsunda förskola ska vara fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2. Vision Årsunda förskola ska vara fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN ÅRSUNDA FÖRSKOLA 20130101-20131231 Syftet med planen är att främja barns lika rättigheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller

Läs mer

Karlavagnens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Karlavagnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Karlavagnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskola. Målarstugans förskola Upprättad: 2010 Reviderad: 2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2016-2017 Förskolechef: Yvonne Folkesson Till föräldrar Syftet med att upprätta en

Läs mer

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Ledningsdeklaration På Bergsgårdens Förskola ska ingen kränkande behandling förekomma vara sig i barn eller personalgrupp. Alla ska känna sig trygga, glada och

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Skälbyskolans förskola Lå 2012/2013. Gäller under tiden

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Skälbyskolans förskola Lå 2012/2013. Gäller under tiden Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Skälbyskolans förskola Lå 2012/2013 Gäller under tiden 2012-08-30 2013-08-30 Inledning Handlingsplanens främsta syfte är att främja barns och

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19

Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19 Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-5 år Ansvariga för planen Förskolechef och

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM Som vuxna har vi en skyldighet att ingripa när vi ser ett kränkande beteende om inte, kan det tolkas som att vi accepterar beteendet. Innehåll

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. förskola läsåret 2015/2016. Diskrimineringslagen 2008:567 Skollagen 6 kap.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för. förskola läsåret 2015/2016. Diskrimineringslagen 2008:567 Skollagen 6 kap. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för förskola läsåret 2015/2016 Diskrimineringslagen 2008:567 Skollagen 6 kap. 2011 Ett litet ord som en människa fäster sig vid kan verka i oräknelig tid

Läs mer

Likabehandlingsplan för Tuppens förskola

Likabehandlingsplan för Tuppens förskola Likabehandlingsplan för Tuppens förskola Värdegrunden i Högsätra skolområde Våra förskolor och skolor är och ska vara bra förskolor/skolor där barn, elever och vuxna har en stark mental närvaro och ett

Läs mer

Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15

Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolläraren i samråd med all personal

Läs mer

Brännans förskoleområde

Brännans förskoleområde Del 1 Brännans förskoleområde Orkesterns förskola avd Näktergalen Förskolans namn Läsåret 2015-2016 2015-08-10 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor,

Läs mer

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Toftagården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Toftagården Plan mot diskriminering och kränkande behandling Toftagården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Trygghetsplan innehållande likabehandlingsplan för Guldsmedens Förskola

Trygghetsplan innehållande likabehandlingsplan för Guldsmedens Förskola Trygghetsplan innehållande likabehandlingsplan för Guldsmedens Förskola Trygghetsplanen är utarbetad av personalen vid Guldsmedens Förskola under höstterminen 2005 Reviderad våren 2009 2 Förskolan vilar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Förskolan Dal-Jerk Vision På förskolan Dal-Jerk förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling. Förskolans

Läs mer

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 1 Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga

Läs mer

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Skogshyddan, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Skogshyddan, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Skogshyddan, Läsåret 2017/2018 Orrelyckans Förskola Vision På förskolan Skogshyddan ska alla känna trygghet, trivsel och tillit. Ingen skall

Läs mer

Likabehandlingsplan för Björkdungens förskola 2016/2017

Likabehandlingsplan för Björkdungens förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Björkdungens förskola 2016/2017 Likabehandlingsplan för Björkdungens förskola. Den 1 april 2006 antogs en lag om diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever,

Läs mer

Arealens Förskola Arealens Förskola A. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet

Arealens Förskola Arealens Förskola A. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet Arealens Förskola Arealens Förskola A Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2017 Likabehandlingsplan för Arealens förskola Syfte:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Förskolan Äppelgården Vision På Äppelgården förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling. Förskolans

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan Januari 2014 Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan ht 2013/vt 2014 Vår vision: På Sjöstugan ska alla barn och vuxna trivas och känna sig trygga, få vara engagerad och bemötas med respekt.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hamnens förskola 2016/17

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hamnens förskola 2016/17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hamnens förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Likabehandlingsplan Skogshyddans förskola

Likabehandlingsplan Skogshyddans förskola Likabehandlingsplan Skogshyddans förskola Läsåret 2016/2017 2(6) Vision På förskolan Skogshyddan ska alla känna trygghet, trivsel och tillit. Ingen skall diskrimineras eller utsättas för annan kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Kojans förskola 2016/17

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Kojans förskola 2016/17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Kojans förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Lilltorpet 2014/2015 På Lilltorpet arbetar vi aktivt med; Att varje barn ska känna trygghet och vistas i en trygg miljö Ett empatiskt

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Tävelsås förskolor 2016/2017

Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Tävelsås förskolor 2016/2017 Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandling Tävelsås förskolor 2016/2017 Inledning Denna likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling gäller för Tävelsås förskola. Vision Förskolan ska

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Birkagårds förskola, Bureå ( reviderad )

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Birkagårds förskola, Bureå ( reviderad ) Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Birkagårds förskola, Bureå ( reviderad 2015-11-03) Förord Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan

Läs mer

Förskolan Minigiraffens Likabehandlingsplan

Förskolan Minigiraffens Likabehandlingsplan Förskolan Minigiraffens Likabehandlingsplan Årlig plan mot kränkande behandling- likabehandlingsplan Förskolan Minigiraffens ställningstagande Förskolan Minigiraffen tar avstånd från alla tendenser till

Läs mer

Förskolan Fantasi. Likabehandlingsplan

Förskolan Fantasi. Likabehandlingsplan Förskolan Fantasi Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan för förskolan fantasi. Verksamheten ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Alla på Förskolan Fantasi är skyldiga

Läs mer

Västerlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Arbetslagen på. Förskolechef. Vår vision På vår förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Kyrkberget Lindesbergs kommun 2014

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Kyrkberget Lindesbergs kommun 2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kyrkberget Lindesbergs kommun 2014 Bakgrund Diskrimineringslagen och skollagen förbjuder diskriminering och kränkande behandling och ställer krav

Läs mer

Likabehandlingsplan 2017/2018

Likabehandlingsplan 2017/2018 Likabehandlingsplan 2017/2018 Alla är olika och olika är bra. Vi lär tillsammans, nu och för framtiden. Skogsparkens förskola 1. Verksamhetens mål och vision Förskolan vilar på demokratins grund, en viktig

Läs mer

Lindgårdens förskola

Lindgårdens förskola Lindgårdens förskola 1. Inledning Det här är Vingåkers kommuns likabehandlingsplan. Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Avans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Avans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Avans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/16 Främjande insatser Namn Främja likabehandling Områden som berörs

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Prästkragen Vision På förskolan Prästkragen förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling. Förskolans

Läs mer

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Mariagårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015. Mariagårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt Likabehandlingsplan 2014/2015 Mariagårdens förskola Förskola Mariagården Ansvariga för planen Det övergripande ansvaret för planen ligger på förskolechef

Läs mer

Planen mot diskriminering och kränkande behandling

Planen mot diskriminering och kränkande behandling Planen mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Ekorren Avdelning Nyckelpigan 2013 Nyckelpigans plan mot diskriminering och kränkande behandling - Ingen får skada mig och jag får inte skada

Läs mer

Wieselgrens förskolor

Wieselgrens förskolor LIKABEHANDLINGSPLAN och plan mot kränkande behandling Wieselgrens förskolor Traktörsgatans förskola 2010-09-17 Utdrag ur Läroplan för förskolan -98 Alla som arbetar i förskolan skall: - visa respekt för

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR MONTESSORIFÖRSKOLAN BLÅSIPPAN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR MONTESSORIFÖRSKOLAN BLÅSIPPAN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR MONTESSORIFÖRSKOLAN BLÅSIPPAN Lagens ändamål: 1 Denna lag har till ända mål att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande

Läs mer

Förskolan Ekbackens Likabehandlingsplan

Förskolan Ekbackens Likabehandlingsplan Förskolan Ekbackens Likabehandlingsplan Förskolans mål i arbete med likabehandling Vår förskola präglas av respekt för människors olikheter. Vår förskola ska vara trygg för våra barn och fri från diskriminering

Läs mer

STADSÖNS FÖRSKOLA. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet. LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16

STADSÖNS FÖRSKOLA. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet. LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 STADSÖNS FÖRSKOLA Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 KONTAKTUPPGIFTER Stadsöns förskola Persvägen 11 954 31 Gammelstad

Läs mer