EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN"

Transkript

1 EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN

2 VARMT VÄLKOMMEN! Som medarbetare i Emmaboda kommunkoncern har du Sveriges viktigaste jobb, ett jobb som gör skillnad för alla som bor och vistas i vår kommun. Var du än befinner dig i vår organisation är du en nyckelperson i detta arbete. Vi hoppas du ska trivas hos oss och att ditt arbete kommer att kännas givande och utvecklande.

3 KOMMUNVAPEN Vapnet för Emmaboda kommun har i grundoriginalet två färger, guld och blått, och är fastställt av Riksheraldikern. I vårt dagliga arbete använder vi det förenklade blå/vita kommunvapnet. 6 november 1952 framställdes vårt nuvarande vapen och bestod av i fält av guld ett av kavlar bildat blått gaffelkors, åtföljt upptill och på vardera sidan av ett ospänt blått armborst. Gaffelkorset symboliserar järnvägsknutpunkten mellan Växjö, Kalmar och Karlskrona. Armborstet kommer från Södra Möre härad dit Vissefjärda tillhörde ända från medeltiden fram till 1889.

4 ATT ARBETA I EN POLITISKT STYRD ORGANISATION Emmaboda kommun är en politiskt styrd organisation. Det innebär att huvudansvaret för den kommunala verksamheten ligger hos de förtroendevalda (politikerna). De beslutar bland annat om hur kommunen ska organiseras och hur skattepengarna ska fördelas. Det är nödvändigt att alla medarbetare i en politisk styrd organisation förstår vilka uppdragsgivarna verkligen är. Emmaboda kommuns vision och utvecklingsområden Emmaboda kommun skall vara den öppna, företagsamma och miljömedvetna kommunen med god tillväxt som är attraktiv för näringsliv, föreningsliv och invånare en naturlig mötesplats i sydost. Vision för Emmaboda kommun för tiden togs av Kommunfullmäktige den 24 mars Utifrån visionen har fem utvecklingsområden tagits fram Emmaboda kommun som attraktiv knutpunkt och mötesplats. Näringslivsfrämjande aktiviteter stöd och service till företag. Boende, fritid, kultur och miljö. Sysselsättning, integration, jämlikhet, jämställdhet och mångfald. Infrastruktur förutsättningar för att bo och verka i hela kommunen. Utvecklingsområdena har sedan brutits ner i målområden och åtaganden. Läs mer i broschyren Emmaboda vår framtid - Vision, utvecklingsområden och målområden eller på kommunens webbplats

5 ORGANISATIONSSCHEMA

6 Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige (KF) är kommunens högsta beslutande organ (3 kap 1 kommunallagen) och representerar kommuninvånarna genom det mandat som fastställs i allmänna val. Kommunfullmäktige beslutar om taxor/ avgifter, ägardirektiv för de egna bolagen och budget. Sådant som är av principiell beskaffenhet. Kommunfullmäktige kan beskrivas som kommunens motsvarighet till Sveriges riksdag. Kommunfullmäktiges sammanträden är offentliga och föredragningslistorna finns på kommunens hemsida. Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen (KS) är kommunens ledande politiska förvaltningsorgan och har på kommunfullmäktiges uppdrag ansvar för hela kommunens utveckling. Kommunstyrelsen leder, styr och har uppsiktsplikt över kommunens verksamheter åt kommunfullmäktige. Kommunstyrelsen kan beskrivas som kommunens motsvarighet till regeringen. Kommunstyrelsen ordförande är tillika kommunalråd. Kommunstyrelsen har även uppsiktsplikt över nämnderna åt kommunfullmäktige.

7 Nämnder Nämnderna är utsedda av kommunfullmäktige att ansvara för de olika verksamheterna vilket finns beskrivet i respektive reglementen. De bereder och beslutar i ärenden som ligger inom deras verksamhetsområden. I Emmaboda kommun finns Bildningsnämnd, Bygg- och Miljönämnd, Kommunstyrelsen, Socialnämnd, Teknik- och Fritidsnämnd, Valnämnd och Överförmyndarnämnd. Förvaltningar Förvaltningarna genomför de beslut som är fattade och ser till att den dagliga verksamheten fungerar. Våra förvaltningar är Bildningsförvaltning, Kommunledningskontor, Socialförvaltning och Tekniska förvaltningen. Inom varje förvaltning finns medarbetare som är anställda för att utföra olika uppdrag. Hos oss finns ca 140 olika yrken.

8 Offentlighetsprincipen och allmän handling En av hörnstenarna i ett demokratiskt samhälle är offentlighetsprincipen. Den innebär att myndigheternas verksamhet så långt som möjligt skall ske i öppna former. För att garantera insyn i myndigheternas arbete har principen om handlingars offentlighet skrivits in i tryckfrihetsförordningen som är en av grundlagarna. Alla handlingar som kommer in till eller skickas ut från myndigheter är i princip allmänna och normalt offentliga, det vill säga tillgängliga för vem som helst att läsa. En inkommen handling kan till exempel vara ett brev, ett e-postmeddelande eller en ljudinspelning som lämnats till kommunen eller som kommunen själv upprättat/skapat. Minnesanteckningar och utkast till beslut betraktas normalt inte som allmänna handlingar. Sekretess Beroende på vilken verksamhet du jobbar inom kan du bli ombedd att skriva på en sekretessförbindelse. En sådan sekretessförbindelse gäller för all tid. Oavsett om du skrivit på en förbindelse lyder alla som tjänstgör i offentlig förvaltning under offentlighet- och sekretsslagen och har tystnadsplikt. Innehållet i sekretessbelagda handlingar eller uppgifter får inte diskuteras eller överhuvudtaget nämnas för den som inte har med handlingarna att göra i tjänsten. Pratar man om eller lämnar ut sekretessbelagda uppgifter till någon obehörig kan man göra sig skyldig till brott mot tystnadsplikt och bli straffad för det enligt brottsbalken. Personuppgiftslagen PuL Behandling av personuppgifter regleras av personuppgiftslagen (PuL). Personuppgiftslagen innehåller regler som ska skydda människor mot att deras personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter. OBS! Är du osäker, kontakta din egen centrala administration eller kommunens centrala kansliavdelning för råd.

9 ETT ÄRENDES GÅNG FRÅN START TILL MÅL

10 BOLAG OCH FÖRBUND Kommunfullmäktige har det yttersta ägaransvaret och beslutar bland annat vilka bolag som ska finnas och utser styrelse. Styrelsen utses politiskt i samband med kommunalvalet vart fjärde år. Inom koncernen Emmaboda kommun finns fyra helägda kommunala bolag samt ett räddningstjänstförbund tillsammans med Torsås kommun. Emmaboda Bostads AB Emmaboda Bostads AB (EBA) är ett helägt kommunalt bolag som äger och förvaltar ca 940 lägenheter, serviceboende, butikslokaler och andra lokaler som garage och carportar. EBA har lägenheter i alla kommunens tätorter. Merparten av våra bostäder och lokaler ligger i centralorten Emmaboda. Emmaboda Elnät AB och Emmaboda Energi och Miljö AB Moderbolaget är Emmaboda Elnät AB, som ägs av Emmaboda kommun, med dotterbolaget Emmaboda Energi och Miljö AB. Bolagen skapar samhällsnytta på affärsmässiga grunder genom att producera och leverera vatten, el och värme. De tar även hand om hushållens avfall och avlopp.

11 Emmaboda Fastighetsbolag AB Kommunens fastighetsbolag sysslar med uthyrning av lokaler till ortens näringsliv men också nybyggnation samt försäljning och inköp av näringsfastigheter. Emmaboda Fastighets AB (EMFAB) är moderbolag till Emmaboda Flygbana Fastighetsförvaltning AB (EFFAB). Ägandet delas med FABAS Gruppen AB i Karlskrona. Dotterbolaget sysslar med fastighetsförvaltning av flygplatsområdet öster om Emmaboda. Möjligheternas Hus AB Möjligheternas Hus AB är ett bolag inom Emmaboda kommunkoncern som rymmer flera olika verksamheter. Här finns kommunens återvinningscentral och arbetsmarknadscentrum. Räddningstjänstförbundet Emmaboda - Torsås RFET är ett kommunalförbund med fyra deltidsstationer och två värn. I Emmaboda kommun finns stationer i Emmaboda, Vissefjärda och Åfors samt ett brandvärn i Långasjö. Målet är att minimera och förebygga skador på människor, egendom och miljö vid bränder och andra olyckor.

12 POLICYDOKUMENT Emmaboda kommunkoncern har flera centrala policydokument. Här följer en kort beskrivning av några av de policydokument du berörs av i din anställning. Dessa och övriga policydokument finns i sin helhet på vårt intranät. Alkohol- och narkotika policy Alkohol eller narkotika får inte användas på arbetstid inom Emmaboda kommun koncerns olika arbetsplatser. Att uppträda påverkad av alkohol eller narkotika är inte tillåtet på arbetsplatsen. Arbetsmiljöpolicy Arbetet med arbetsmiljön ska ske i samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare. Frågor som rör arbetsmiljön ska integreras i det dagliga arbetet. Chefspolicy Syftet med chefspolicyn är att sammanfatta de värderingar och synsätt som ska vara vägledande för dem som fått uppdraget i Emmaboda kommun att vara chef eller arbetsledare. Hälso- och friskvårdspolicy Medarbetarnas hälsa, utveckling och arbetsglädje är nyckeln till en framgångsrik och effektiv kommunal verksamhet. Med personal som är engagerad, motiverad och som vill, kan och tillåts ta ansvar utvecklas och tillvaratas medarbetarnas resurser. Jämställdhetspolicy Visionen för Emmaboda kommun i jämställdhetsarbetet är att våra arbetsplatser skall vara jämställda och leda till demokrati, kvalitet och samverkan. Vi anser att makt, inflytande, ansvar och resurser ska fördelas lika mellan könen för att skapa rättvisa villkor och förutsättningar.

13 Kommunikationspolicy Alla medarbetare företräder Emmaboda kommun och har ett personligt ansvar för att i det dagliga arbetet bemöta våra intressenter utifrån riktlinjerna i kommunens kommunikationspolicy. Kostpolicy Med kvalitetstänk i vår offentliga måltid, kan vi bidra till att lägga grunden för en hälsosammare framtid. Man ska i första hand välja svenska, ekologiska livsmedel och rättvisemärkt om avtalen möjliggör detta. Lönepolicy Årligen förs resultat-och utvecklingssamtal mellan chef och medarbetare, där uppnådda arbetsresultat och värdering utifrån fastställda kriterier diskuteras och dokumenteras. Pensionspolicy Pensionspolicyn ska användas som ett av flera instrument för att långsiktigt trygga verksamheten vad gäller personal-/kompetensförsörjning och ekonomi. Policy för anställdas bisysslor Emmaboda kommun som arbetsgivare anser att det är viktigt att de anställda inte bedriver verksamhet som kan rubba förtroendet för såväl den anställde som arbetsgivaren. Med en bisyssla menas att en anställd vid sidan av sin ordinarie anställning har en annan anställning, ett uppdrag eller utövar verksamhet i förvärvssyfte.

14 Policy för sociala medier Policyn syftar till att klarlägga, för dig som anställd inom kommunen, vilka skyldigheter och krav som gäller när du använder sociala medier i din yrkesutövning, vilka befogenheter du har och vad som är skillnaden när du agerar som privatperson. Policy mot mutor, jäv, korruption och andra oegentligheter Syftet med denna policy är att visa riskerna med att ta emot gåvor och förmåner från personer eller företag som man har att göra med i tjänsten. Rehabiliteringspolicy Emmaboda kommun och de kommunala bolagen har som arbetsgivare ett stort ansvar för att förebygga sjukdom och skador hos personalen och att hjälpa sjukskrivna tillbaka i arbetet. Resepolicy Resepolicyn syftar till att tydliggöra och styra användandet av resor och möten som görs i tjänsten. Våra resor ska ske på ett kostnadseffektivt, miljöeffektivt och säkert sätt utifrån en god arbetsmiljö och säkerhet. Tobakspolicy Emmaboda kommun ska präglas av ett synsätt där tobaksfri arbetsmiljö är det normala och respekteras av anställda, besökare och andra som vistas i våra lokaler.

15 BRA ATT VETA Anslagstavla Kommunens officiella anslagstavla finns i kommunhusets huvudentré, Rådhusgatan 2. Där annonseras bland annat lediga tjänster och sammanträden/protokoll/kungörelser. Annonsering av tjänster Annonsering av lediga tjänster görs på digtala skärmen vid kommunhusets huvudentré. Externa tjänster annonseras även på och Arbetsplatsträff Arbetsplatsträffar ska vara ett forum för dialog mellan medarbetare och chef för att tillsammans arbeta med utveckling, planering och uppföljning av arbetet inom det egna området. Arbetsskada Arbetsskada/olycksfall i arbetet, färdolycksfall och tillbud ska alltid anmälas. Som anställd har du ansvaret att en sådan anmälan görs i samråd med din chef och skyddsombud. Du gör anmälan via KIA, Kommunernas Informationssystem Arbetsmiljö, på vårt intranät.

16 Besökscenter Det är den naturliga första kontakten navet för kommunens innevånare såväl externt som internt. I och med att man etablerar ett besökscenter kommer turistbyråverksamheten att bedrivas i egen regi. Ordinarie öppettider: Måndag-torsdag , , Fredag , Dag före afton kl Dag före röd dag kl E-post E-posten får endast användas i tjänsten. Undantag görs för facklig eller jämförbar verksamhet. Beroende på ditt uppdrag ska din e-post kontrolleras och åtgärdas varje dag. Vid semester och annan planerad ledighet ska ett automatiskt svarsmeddelande skickas samt vidarebefordras till en officiell brevlåda eller kollega. Fackförbund I kommunen har vi ett femtontal olika fackliga organisationer, varav de största är Kommunal, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Vision. Friskvårdsbidrag Alla anställda har möjlighet att få ett friskvårdsbidrag med högst kronor/år. Varje anställd kan ansöka om detta bidrag till friskvårdsaktiviteter enligt Skatteverkets regler.

17 Fritidsförening Som anställd i Emmaboda kommunkoncern är du medlem i Emmaboda kommunanställdas fritidsförening. Företagshälsovård Avtal finns med Avonova Hälsa AB. Enligt avtalet har kommunens anställda tillgång till medicinsk rådgivning och behandling kopplat till arbetsrelaterade problem. Vill du veta mer kontakta din chef. Försäkring Som anställd omfattas du av avtalsförsäkringar genom kollektivavtal. Du är försäkrad vid sjukdom (AGS-KL), arbetsskada (TFA-KL) och dödsfall (TGL-KL). AGS-KL och TFA-KL administreras av AFA Försäkring. TGL-KL administreras av KPA Liv. Mer om försäkringarna kan du läsa på eller på vårt intranät. Intranät EmmaNet På EmmaNet kan du bl.a. läsa ekonomihandbok, personalhandbok, policydokument, hitta telefonnummer, boka tjänstebil och sammanträdeslokaler.

18 Nya tider i Emmaboda Nya tider i Emmaboda innebär att tillsvidareanställda medarbetare i Emmaboda kommun ska ges möjlighet att önska sysselsättningsgrad för ett år i taget. Möjligheten införs successivt i kommunens verksamheter. I dagsläget ingår äldreomsorg, gruppbostäder, mobilt team vuxen och kostenheten. Nyhetsbrev Emmaboda kommuns nyhetsbrev skickas ut via e-post till dig som är anställd i kommunen. Nyhetsbrevet utkommer normalt varje torsdag, eller vid behov. Samverkan Enligt FAS 05 (Förnyelse, Arbetsmiljö, Samverkan) finns en central samverkansgrupp (CESAM). Varje förvaltning har dessutom en egen samverkansgrupp (FÖSAM). Dessa utgör skyddskommitté. På varje arbetsställe finns arbetsplatsombud/skyddsombud. Samverkan mellan parterna (arbetsgivare och arbetstagare) är en naturlig del av den löpande verksamheten, som inkluderar såväl anställda och ekonomi som organisationsfrågor.

19

20 FÖLJ OSS PÅ Facebook.com/emmabodakommun Twitter.com/emmabodakommun Youtube.com/emmabodakommun Emmaboda kommun

PERSONALINFORMATION FÖR DIG SOM HAR EMMABODA KOMMUN ELLER NÅGOT AV DESS BOLAG/FÖRBUND SOM ARBETSGIVARE

PERSONALINFORMATION FÖR DIG SOM HAR EMMABODA KOMMUN ELLER NÅGOT AV DESS BOLAG/FÖRBUND SOM ARBETSGIVARE 1 PERSONALINFORMATION FÖR DIG SOM HAR EMMABODA KOMMUN ELLER NÅGOT AV DESS BOLAG/FÖRBUND SOM ARBETSGIVARE ORGANISATIONSNUMMER Emmaboda kommun: 212000-0738 Emmaboda Energi och Miljö: 556372-9093 Emmaboda

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Chefspolicy för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 3 Den 2019-02-18 3 Dnr 2019/00027 Chefspolicy för Smedjebackens kommun s beslut Chefspolicy version 2019-02-05 för Smedjebackens kommun

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering

Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Med ett helhetsperspektiv på hållbar hälsa och goda arbetsmiljöer

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Kommunikationspolicy. 21 Dnr 2016/00446

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Kommunikationspolicy. 21 Dnr 2016/00446 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 21 Den 2017-04-24 21 Dnr 2016/00446 Kommunikationspolicy Kommunfullmäktiges beslut Kommunikationspolicyn fastställs enligt utarbetat

Läs mer

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Bilaga 3 Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Inledning Parterna sluter detta avtal med stöd av FAS 05 (Förnyelse-Arbetsmiljö-Samverkan i kommuner, landsting och regioner). Parternas syfte

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program 1 (7) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2010-04-20, 18 Uppdateras: 2015 Styrdokument för personalarbetet på samtliga arbetsplatser i Strömsunds kommun. Strömsunds kommun

Läs mer

TILLÄMPNING. Hudiksvall kommun. Offentlighet. och. sekretess

TILLÄMPNING. Hudiksvall kommun. Offentlighet. och. sekretess TILLÄMPNING Hudiksvall kommun Offentlighet och sekretess Kommunen Kommunen är en demokratiskt styrd organisation som leds av kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Huvudansvaret för den kommunala verksamheten

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksamheten. Personalpolitiken är ett medel för att uppnå Huddinge

Läs mer

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Kommunikationsprogram för Karlskrona kommuns samlade verksamhet... 1 Relaterade dokument Grafisk profil KS2011.204.103... 3 Kriskommunikationsplan Riktlinjer för

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige

Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige Falu kommuns personalpolicy. Fastställd av Kommunfullmäktige 2003-10-09 Inledning Som anställd i Falu Kommun är Du en viktig del av alla Falubors vardag. Det är genom ditt och alla dina kollegors arbete

Läs mer

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5)

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5) Kommunledningskontoret 2010-12-12 Personalenheten 1(5) VARFÖR SAMVERKAN? Målet med samverkan är att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö som leder till ett positivt arbetsklimat och god hälsa.

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för sociala medier. 13 Dnr 2017/00021

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer för sociala medier. 13 Dnr 2017/00021 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 13 Den 2017-02-07 13 Dnr 2017/00021 Riktlinjer för sociala medier Kommunstyrelsen beslut Riktlinjer för sociala medier antas enligt

Läs mer

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från Beslutad av: Regionfullmäktige, 2018 10 09, 167 Diarienummer: RS 2017 00684 Giltighet: från 2018 10 09 2023 10 09 Policy Medarbetarpolicy Policyn gäller för: Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Policy för tagande och givande av muta för anställda och förtroendevalda i Örebro kommun och de kommunala bolagen

Policy för tagande och givande av muta för anställda och förtroendevalda i Örebro kommun och de kommunala bolagen Policy för tagande och givande av muta för anställda och förtroendevalda i Örebro kommun och de kommunala bolagen Innehållsförteckning Policy om tagande och givande av muta... 3 Allmänt...3 Syfte...3 Tagande

Läs mer

Policy om korruption, jäv och bisysslor

Policy om korruption, jäv och bisysslor 1 (5) DATUM DNR 2017-10-24 KS/2017:261 Policy om korruption, jäv och bisysslor Antagen av kommunfullmäktige den 18 december 2017 2 (5) Inledning Förtroendet för Lidingö stad liksom för alla andra offentliga

Läs mer

Chefspolicy. Policydokument för den kommunala organisationen i Bergs kommun Antagen av kommunfullmäktige Dnr 2014/66

Chefspolicy. Policydokument för den kommunala organisationen i Bergs kommun Antagen av kommunfullmäktige Dnr 2014/66 Chefspolicy Policydokument för den kommunala organisationen i Bergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-24 Dnr 2014/66 1 Chefspolicy Bergs kommun 2 Inledning Syftet med chefspolicyn är att sammanfatta

Läs mer

Riktlinjer sociala medier. Antagen i kommunstyrelsen den

Riktlinjer sociala medier. Antagen i kommunstyrelsen den Riktlinjer sociala medier Riktlinjer - Användning av sociala medier Syftet med att använda sociala medier i Smedjebackens kommun är i första hand för att ha en plats för dialog, nå nya och redan etablerade

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid ARBETSMILJÖPOLICY 1 av 6 INNEHÅLL GOD ARBETSMILJÖ... 3 EN GOD ARBETSMILJÖ FÖRUTSÄTTER... 3 VARJE MEDARBETARE SKA... 3 KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 4 ARBETSMILJÖARBETE I PRAKTIKEN... 4 ANSVAR OCH ROLLER...

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Personalpolitiskt program - uppdatering

Personalpolitiskt program - uppdatering Titel: Personalpolitiskt program 1 (6) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 4.0 Fastställd: KF 2016-09-14, 75 Uppdateras: Personalpolitiskt program - uppdatering Styrdokument för personalarbetet

Läs mer

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Eskilstuna kommuns arbetsplatser ska kännetecknas av en hållbar arbetsmiljö. Arbetsmiljöarbetet syftar till att verka för hälsa och välbefinnande i fysiskt,

Läs mer

EMMABODA VÅR FRAMTID EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN

EMMABODA VÅR FRAMTID EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA VÅR FRAMTID EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN VISION, UTVECKLINGSOMRÅDEN OCH MÅLOMRÅDEN 2015-2018 VIS IONEN: Emmaboda kommun skall vara den öppna, företagsamma och miljömedvetna kommunen med god tillväxt

Läs mer

Personalpolicy. för Stockholms stad

Personalpolicy. för Stockholms stad Personalpolicy för Stockholms stad Tydliga gemensamma mål För att värna och utveckla vår allra viktigaste tillgång, stadens anställda och deras arbete för stockholmarnas bästa, är en aktiv personalpolitik

Läs mer

DOKUMENTNAMN GILTIGHETSPERIOD DOKUMENTTYP BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE VERSION DOKUMENTANSVARIG REVIDERAT

DOKUMENTNAMN GILTIGHETSPERIOD DOKUMENTTYP BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE VERSION DOKUMENTANSVARIG REVIDERAT Personalpolicy DOKUMENTNAMN Personalpolicy GILTIGHETSPERIOD Fr.o.m. 2014-06-16 DOKUMENTTYP Policy BESLUTAT/ANTAGET KF 2014-06-16 16 DOKUMENTÄGARE Pajala kommun VERSION 1.0 DOKUMENTANSVARIG Personal- och

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Arbetsmiljöavtal Infranord 2012

Arbetsmiljöavtal Infranord 2012 AVTAL Arbetsmiljöavtal Infranord 2012 1 Avtalets omfattning Avtalet omfattar de enheter inom Infranord som utgör Infranord Sverige. 2 Inledning Arbetsmiljöarbetet ska utgå från en helhetssyn där fysiska,

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

Arbetsgivarpolitiskt

Arbetsgivarpolitiskt Arbetsgivarpolitiskt Innehåll Medarbetarskap... 7 Ledarskap... 9 Arbetsmiljö...11 Hälsa...13 Jämställdhet...15 Kompetensförsörjning...17 Lönepolitik...19 Mångfald...21 Arbetsgivarpolitiskt program Ljungby

Läs mer

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPOLICY

KOMMUNIKATIONSPOLICY KOMMUNIKATIONSPOLICY 2019 Antaget av kommunfullmäktige 190225 25 Gäller från: 20190301 Ansvarig: Kommunikatören Revideras: vid behov Beslutsinstans: Kommunfullmäktige 1 Inledning I Markaryds kommuns kommunikationspolicy

Läs mer

Policy Arbetsmiljöpolicy

Policy Arbetsmiljöpolicy Policy Arbetsmiljöpolicy Fastställd av: KF 182 2016-11-22 Revideras senast: 2019-12-31 Innehåll Policy Arbetsmiljöpolicy... 3 Omfattning... 3 Vem omfattas av policyn... 3 Definition av arbetsmiljö i denna

Läs mer

Kommunikationspolicy 2015

Kommunikationspolicy 2015 Kommunikationspolicy 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Syfte 3. Kännetecken 4. Kommunikation som verktyg 5. Målgrupper 6. Riktlinjer och förhållningssätt 7. Ansvar Värmdö kommuns kommunikationspolicy

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Namn på dokumentet: Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Version: 1.0 Dokumenttyp: Riktlinje Gäller: Tillsvidare Dokumentansvarig: Personalchef Revideras: Senast vart fjärde

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy 2009-09-14, 120 Kommunfullmäktige

Läs mer

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun AVTAL Samverkansavtal 2006 Hudiksvalls kommun Inledning Med FAS 05 (Förnyelse, Arbetsmiljö, Samverkan i kommuner, landsting och regioner) som utgångspunkt har parterna inom Hudiksvalls kommun träffat denna

Läs mer

Vägledande råd och bestämmelser för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Vägledande råd och bestämmelser för fördelning av arbetsmiljöuppgifter FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 2 j 1 (10) Vägledande råd och bestämmelser för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Fastställd av kommunstyrelsen den 3 mars 2018 67 Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen ansvar

Läs mer

Uppdaterad Riktlinjer för intern och extern kommunikation

Uppdaterad Riktlinjer för intern och extern kommunikation Uppdaterad 2017-10-03 Riktlinjer för intern och extern kommunikation Innehåll Syfte... 3 Vad är kommunikation?... 3 Ansvar för kommunikation... 3 Grafisk profil... 3 Att skriva texter i jobbet... 3 Jämställdhet

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPOLICY FÖR EMMABODA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2011-10-31

JÄMSTÄLLDHETSPOLICY FÖR EMMABODA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2011-10-31 JÄMSTÄLLDHETSPOLICY FÖR EMMABODA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2011-10-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Jämställdhetspolicy för Emmaboda kommun... 1 Vision... 1 Definition... 1 Emmaboda kommun som arbetsgivare...

Läs mer

1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet?

1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet? 1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet? 1. Målet med samverkansavtalet är en väl fungerande verksamhet med hög delaktighet från medarbetarna i vardagsfrågor och en god relation mellan

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETS- NÄMNDEN I MORA Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som

Läs mer

Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012

Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012 KOMMUNIKATIONSPOLICY Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012 KOMMUNENS MÅL, AKTIVITETER OCH BESLUT STRÄVAR MOT ATT NÅ DEN GEMENSAMMA ÖVERGRIPANDE VISIONEN FÖR ÅR 2020 DET GRÖNA OCKELBO VI

Läs mer

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland 1(6) Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland Medbestämmandeavtal 2002 har här, av parterna gemensamt, utvecklats utifrån FAS 05. 1. Utgångspunkter för samverkan Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-12-15, 197 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Policy för kommunikation

Policy för kommunikation Policy för kommunikation Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om den 11 december Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Policy för kommunikation Kommunfullmäktige 2017-12-11

Läs mer

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-02-10 21 Gäller från och med 2014-02-10 Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten som

Läs mer

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10 Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10 AU 7:13 Dnr. KS 2014/223-750 Revidering av Arbetsmiljöpolicy Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta

Läs mer

1 (6) KF 2014-05-26 102. Ägardirektiv. Borgholm Energi AB. Fastställt av årsstämma Borgholm Energi AB, 2014-06-18 11

1 (6) KF 2014-05-26 102. Ägardirektiv. Borgholm Energi AB. Fastställt av årsstämma Borgholm Energi AB, 2014-06-18 11 1 (6) KF 2014-05-26 102 Ägardirektiv Borgholm Energi AB Fastställt av årsstämma Borgholm Energi AB, 2014-06-18 11 2 (6) Detta ägardirektiv avser Borgholm Energi AB, (556527-7455), nedan kallat bolaget

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Den goda arbetsplatsen. Program

Den goda arbetsplatsen. Program Personalpolitiskt program FÖR sandvikens kommun OCH DESS BOLAG Program Personalpolitiskt program är ett övergripande politiskt måldokument. I programmet framgår vad kommunen och dess bolag vill åstadkomma

Läs mer

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att

Kommunstyrelsen föreslår kommunstyrelsens personalutskott besluta att STRÄNGNÄS KOMMUN Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-06-19 30/45 18:1 KS 157 Arbetsmiljöpolicy Dnr 2018:279-003 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1.

Läs mer

KF Ärende 5. Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy

KF Ärende 5. Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy KF Ärende 5 Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen arbetsutskott 2017-12-04 KS AU 59 KS 2017.0438 Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy

Läs mer

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422 Arbetsmiljöpolicy Reviderad i november 2006 1. GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR Landstinget Sörmland ska skapa arbetsmiljöer som främjar personalens hälsa och förebygger ohälsa.

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD. Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

UPPFÖRANDEKOD. Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. UPPFÖRANDEKOD Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. VÅR VISION: FÖRETAG OCH TEKNIK I VÄRLDSKLASS För att

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

Arbetsgivarpolitiskt program

Arbetsgivarpolitiskt program Arbetsgivarpolitiskt program Diarienummer 2013:721 Upplaga 500 ex Tryck, IT Grafiska AB Papper, Munken Polar, miljömärkt med Svanen Innehåll Medarbetarskap Ledarskap Samverkan Arbetsmiljö och hälsa Kompetensförsörjning

Läs mer

INFORMATIONS- POLICY

INFORMATIONS- POLICY INFORMATIONS- POLICY 2011-07-21 Inledning Utgångspunkten för vårt informationsarbete är att vi alla vill, kan och förväntas utbyta relevant information med varandra inom kommunorganisationen, med kommuninvånare

Läs mer

Vallentuna kommuns värdegrund:

Vallentuna kommuns värdegrund: PERSONALPOLITISKT PROGRAM Fastställt av kommunfullmäktige 1991. Jämställdhet och mångfald reviderat 2000. Avsnitt "Lön - belöning" reviderat 2001 Reviderat av Kommunstyrelsens arbetsutskott i januari 2007

Läs mer

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun NATUR- OCH BYGGNADS FÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2015-06-09 Sida 1(2) Diarienr: TN-2015/210.199 Handläggare Felicia Almerén 08-535 365 47 felicia.almeren@huddinge.se Remiss: Personalpolicy för

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset chefspolicy Reviderad 2002 Denna chefspolicy är ett av flera policydokument som finns som ett stöd för att leda arbetet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den anger

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN 2003 Kommunledningskontoret. Samverkanssystem i Lysekils kommun (U92).

LYSEKILS KOMMUN 2003 Kommunledningskontoret. Samverkanssystem i Lysekils kommun (U92). LYSEKILS KOMMUN 2003 Kommunledningskontoret Samverkanssystem i Lysekils kommun (U92). Inledning Samverkan avser främst Medbestämmandelagen (MBL) och Arbetsmiljölagen (AML). Medbestämmande- och arbetsmiljöfrågor

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

Samverkansavtal Utgångspunkter

Samverkansavtal Utgångspunkter Samverkansavtal Utgångspunkter Samverkansavtal för Lidköpings kommun har sin grund i Fas 05 Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan i kommuner, landsting och regioner. För att kunna tillämpas på en förvaltning

Läs mer

1 (5) Antagna KF Reviderade KF Fastställt Bolagsstämma Ägardirektiv. Borgholm Energi Elnät AB

1 (5) Antagna KF Reviderade KF Fastställt Bolagsstämma Ägardirektiv. Borgholm Energi Elnät AB 1 (5) Antagna KF 2017-06-12 96 Reviderade KF 2018-03-19 69 Fastställt Bolagsstämma 2018-04-04 12 Ägardirektiv Borgholm Energi Elnät AB 2 (5) Detta ägardirektiv avser Borgholm Energi Elnät AB,(556020-7622),

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Välkommen till Nyköpings kommun

Välkommen till Nyköpings kommun Välkommen till Nyköpings kommun 1 Välkommen till oss! Du är varmt välkommen till oss i Nyköpings kommun. Vi är övertygade om att du, med din kunskap och erfarenhet, kommer att bidra till att utveckla kommunens

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Region Stockholm Utbildningskatalog 2014

Region Stockholm Utbildningskatalog 2014 Region Stockholm Utbildningskatalog 2014 Innehållsförteckning Välkommen! Mitt jobb & min karriär Utbildning för Vision-ombud Skyddsombudsutbildning Att anmäla sig till en utbildning Visions center i Stockholms

Läs mer

1(10) Arbetsmiljöpolicy. Styrdokument

1(10) Arbetsmiljöpolicy. Styrdokument 1(10) Styrdokument 2(10) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunstyrelsen 2018-01-16 20 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(10) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Mål för arbetsmiljön...4

Läs mer

En vägledning i vårt dagliga arbete

En vägledning i vårt dagliga arbete Vår uppförandekod En vägledning i vårt dagliga arbete Specialfastigheter är ett helägt statligt bolag. Det medför ett särskilt ansvar. Såväl som arbetsgivare, medarbetare, affärspartner och samhällsaktör

Läs mer

Medledar- och arbetsmiljöpolicy

Medledar- och arbetsmiljöpolicy Medledar- och arbetsmiljöpolicy Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:757 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 25 januari 2018 Dokumentet

Läs mer

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet!

Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Delta i valet av förtroendevald En självklar rättighet! Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk process som

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN, LÖN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En

Läs mer

Instruktion för stadsdirektören

Instruktion för stadsdirektören 1 (5) DATUM DNR 2018-04-12 KS/2018:150 Instruktion för stadsdirektören Antagen av kommunstyrelsen den 7 maj 2018. 2 (5) Bakgrund Kommunallagen (SFS 2017:725) 7 kap. 1-3 reglerar stadsdirektörens uppdrag:

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för rehabilitering 2005-03-09 KS-193/2005 026. Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09

Riktlinje. Riktlinje för rehabilitering 2005-03-09 KS-193/2005 026. Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09 Riktlinje 2005-03-09 Riktlinje för rehabilitering KS-193/2005 026 Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09 Riktlinjen anger hur Norrköpings kommun som arbetsgivare ska arbeta med arbetslivsinriktad

Läs mer

Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön

Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön Kommunledningskontoret, HR-avdelningen Kontaktperson: Boel Steén, tfn 13 56 87 Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön Antagen av Kommunstyrelsen 2011-09-21. Inom Kristianstads kommun är vi av uppfattningen

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I ÄLVDALEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om samverkan mellan parterna i Kalmar kommun

Lokalt kollektivavtal om samverkan mellan parterna i Kalmar kommun KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Personaldelegationen Personalchef Anne Elgmark 2014-12-09 1 (5) Lokalt kollektivavtal om samverkan mellan parterna i Kalmar kommun

Läs mer

Personalpolicy för Växjö kommun

Personalpolicy för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2015-03-17 Personalpolicy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Personalkontoret Dokumentnamn Personalpolicy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad

Läs mer

Samverkansavtal. Kalmar kommun

Samverkansavtal. Kalmar kommun Samverkansavtal Kalmar kommun 2007 Samverkan är grunden för att Kalmar kommun ska vara en attraktiv, utvecklande och effektiv kommunal arbetsplats. Det handlar om delaktighet och inflytande för alla anställda

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

REGLEMENTE VALNÄMNDEN

REGLEMENTE VALNÄMNDEN REGLEMENTE VALNÄMNDEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Personalpolitiskt program Antagen av Kumla kommunfullmäktige

Personalpolitiskt program Antagen av Kumla kommunfullmäktige Tillsammans lyfter vi Kumla kommun! Personalpolitiskt program Antagen av Kumla kommunfullmäktige 2014-06-18 Du och jag är Kumla kommun! Kumla kommun har en vision med målet att bli 25 000 invånare år 2025!

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND

REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND REGLEMENTE FÖR MORA ORSA MILJÖNÄMND Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell

Läs mer

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING

REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING REGLEMENTE FÖR GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR SOCIAL MYNDIGHETSUTÖVNING Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning.

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik 1 Personalpolitisk handlingsplan attraktiv arbetsgivare Ronneby kommun står för stora utmaningar i framtiden. Omvärlden förändras, våra förutsättningar påverkas av många

Läs mer