RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET"

Transkript

1 SID 1 (9) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden samt kulturvårdsärenden måndagen den 24 januari 2011 i Kristallen, Hantverkargatan 3D. Närvarande: Anders Bodin (ordf.), Fredrik von Feilitzen, Bo Grandien, Charlotte Gyllenhammar, Ingemar Josefsson, Anders Jönsson, Henrik Nerlund samt Magnus Olausson; Anna Karin Edblom, sekreterare samt Cecilia Skog, handläggare och protokollförare. Frånvaro hade anmälts av Johan Scott, Mia Torpe och Anders Wijkman. Under sammanträdet närvarade också Katarina Balog. 1. Djurgården 1:1 (Djurgårdsbrons besökscentrum), uppförande av besöksoch evenemangscentrum med kiosk, servering, toaletter m.m., bygglov (SR Dnr ) Återupptogs till behandling ärende hänskjutet från ordinarie sammanträde ( 23) angående Djurgården 1:1 (Djurgårdsbrons besökscentrum), ansökan om bygglov avseende uppförande av besöks- och evenemangscentrum med kiosk, servering, toaletter m.m. Katarina Balog, Stadsbyggnadskontoret, redogjorde för ärendet. Skönhetsrådet har tidigare yttrat sig angående Djurgårdsbrons besökscentrum, dels i form av planärende, dels i direkt samråd med arkitekt och representant för Djurgårdsförvaltningen. Rådet har vid ett flertal tillfällen påtalat vikten av att besökscentret verkligen får det innehåll och program som förespeglats. När nu bygglovsansökan remitteras rådet står det klart att endast en ringa yta reserverats för besökare och att övriga ytor reserveras för servering (tre ytor) samt kiosk, kök och disk bl.a. I ansökan står Syftet med nybyggnation av ett Besökscentrum är att utveckla befintlig verksamhet samt att möjliggöra en välkomnande parkentré till södra Djurgården och evenemangsparken.

2 SID 2 (9) (forts 1) Enligt delegerades mening är det inte byggnaden som ska utgöra den välkomnande parkentrén utan innehållet. Skälet att låta byggnaden placera sig så öppet i det ytterst känsliga parkrummet var att marknadsföra ett informationscenter, inte att låta en kommersiell verksamhet träda fram på parkens bekostnad. Eftersom detaljplanen antagits och byggnadens volym och placering slagits fast anser delegerade nu att det är av yttersta vikt att genom gestaltning mildra det uttryck som byggnaden får. delegerade anser därför att de vitmålade pelare som karaktäriserar de glasade partierna mot söder, öster och norr ger ett allt för ljust intryck och att man hellre bör söka sig till traditionella Djurgårdsfärger som vinrött eller grönt. Delegerade anser också att markytan som omgärdar byggnaden är för hårdgjord och att anläggningen (byggnad så väl som omland) bör ha sin främsta förtjänst i förmågan att smälta in och ge platsen, Djurgårdens entré, sitt rätta utrymme. Till skillnad mot de tre glasade sidorna i byggnadens övervåning så är den östra långsidan sluten, klädd med en svartlaserad vägg av cederspån. Byggnadens souterrängvåning mot norr, väl synlig från Djurgårdsbron och Strandvägen, är också den sluten med en yttervägg av natursten och portar klädda med en förpatinerad, mörk, zinkplåt. Här anser delegerade att det är av yttersta vikt att materialvalet blir precist och att detaljutformningen kommer till utförande med en mycket hög ambitionsnivå. Av samma skäl anser delegerade att de spaljéer som schematiskt visas i illustrationerna måste redovisas bättre och även de utföras med en arkitektonisk gestaltning som förankrar dem i byggnaden som helhet inte bara hängs på eller ställs emot huskroppen. Entrén till Evenemangsparken på Södra Djurgården, Sveriges mest besökta turistattraktion, behöver ett informationscenter. Med hänvisning till rådets tidigare yttranden i ärendet och med anledning av att väsentliga funktioner i byggnadens innehåll utgått har delegerade därför beslutat att bestämt avstyrka bifall till ansökan om bygglov i föreliggande form. Mot beslutet reserverade sig ledamot H Nerlund enligt bilaga 1. Hänsköts ärendet för formellt beslut vid nästkommande ordinarie sammanträde. 2. Kvarnberget 1, Hjulstavägen/Rinkeby allé, förslag till detaljplan för del av fastigheten (SR Dnr ) Återupptogs ärende hänskjutet från ordinarie sammanträde ( 19) angående Kvarnberget 1, Hjulstavägen/Rinkeby allé, förslag till detaljplan för del av fastigheten.

3 SID 3 (9) (forts 2) Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett planförslag med syfte att möjliggöra uppförandet av en moské i kvarteret Kvarnberget 1 i Rinkeby. På den centrala platsen vid Rinkeby allé fanns tills nyligen en byggnad för stadsdelsförvaltningen och ett intilliggande garage. Stadsdelsförvaltningens byggnad har nu rivits och därmed givit utrymme för den nya moskén. Med utgångspunkt i Vision Järva 2030 pågår ett omfattande arbete med syfte att uppgradera Rinkebystråket, Rinkeby allé och Rinkebyplan till mer stadsmässiga miljöer. Den aktuella platsen ligger i hörnet Rinkeby allé och Hjulstavägen, gator som båda kommer att förändras kraftigt i och med dessa planer. Den ursprungliga trafiksepareringen kommer att byggas bort genom att gång-, cykel- och körbanor placeras i nivå med varandra, och nya byggnader med lokaler i bottenvåningarna kommer att koncentreras längs huvudstråken. Läget erbjuder också intressanta entrémöjligheter från såväl gatuhörnet som via en gårdsentré från det befintliga garagets takplan. Delegerade ställde sig mycket positiva till de föreslagna strukturella förändringarna av stadsdelen och finner att placeringen av den nya moskén är helt i linje med dessa ambitioner. Därför ansåg delegerade också att det är mycket viktigt att den nya moskén planeras med utgångspunkt i detta nya sammanhang. Det material som funnits att ta ställning till redovisar dock alltför knapphändigt den nya volymens relation till såväl befintlig bebyggelse som planerade förändringar längs Rinkeby allé. Delegerade ansåg det omöjligt att ta ställning till förslagets lämplighet utifrån dessa handlingar och avstyrker, med hänvisning till det, föreliggande förslag till detaljplan.. Anmälde ledamot Henrik Nerlund reservation mot beslutet enligt bilaga 2. Hänsköts ärendet för formellt beslut vid nästkommande ordinarie sammanträde. 3. Vasaparken, ny året-runt servering i parken vid Odengatan/Dalagatan, förhandsbesked (SR Dnr ) Återupptogs ärende hänskjutet från sammanträde ( 25) angående Vasaparken, ny året-runt servering i parken vid Odengatan/Dalagatan, förhandsbesked inför bygglov. Sekreteraren informerade om ärendet. Under sammanträdet presenterades skisser på en ny cafébyggnad i Vasaparken, placerad på platsen för en befintlig kioskbyggnad med uteservering i hörnet Odengatan-Dalagatan. Materialet omfattar även ett förslag till omgestaltning av den intilliggande minigolfbanan.

4 SID 4 (9) (forts 3) Skisserna redovisade två alternativ: Ett där serveringen grävs in under terrasserna och minigolfbanan, och ett där serveringen blir en fristående byggnad med golfbanan i sitt nuvarande läge. I det senare förslaget redovisas den nya åretruntserveringen som en paviljongbyggnad bestående av omväxlande öppna och slutna burspråk arrangerade som en oktogon. Genom att luta vartannat av burspråkens takytor inåt mot den centrala lanterninen bildas en intressant lyktliknande gestalt. Delegerade anser att det finns anledning att bevaka Vasaparkens öppna ytor men att skisserna var så pass lovande att idén mycket väl kan vidarebearbetas och prövas i ett mer genomarbetat förslag. Delegerade påpekade dock att en ny servering bör planeras i ett sammanhang som också inkluderar användningen i övrigt av den här delen av parken och att det bör ske i samråd med stadsdelsförvaltningen, för att samtidigt utreda behovet av minigolfbanan etc. En förutsättning för att delegerade ska acceptera förslaget är naturligtvis också att alla funktioner ryms inom den föreslagna byggnaden, så att inte sophantering, möbelförvaring, markiser och tälttak eller andra anordningar tar ytterligare mark i anspråk. Hänsköts ärendet för formellt beslut vid nästkommande ordinarie sammanträde. 4. Albano-området, programsamråd (Norra Djurgården 2:2 m.m.) (SR Dnr ) Återupptogs för behandling ärende hänskjutet från ordinarie sammanträde ( 20) angående Albano-området, programsamråd (Norra Djurgården 2:2 m.m.) Delegerad ansåg, i likhet med Stadsbyggnadskontoret, att Albano-området kan bebyggas och att det då ska ske med den verksamhet som lagen om Nationalstadsparken tillåter, vilket innebär institutionsområde, men att en bebyggelse på platsen också bör förenas med ett landskapligt och topografiskt förslag som stärker områdets kvalitet. Delegerade ansåg dessutom att det är möjligt att pröva ett avsteg från den lagtext som tydligt anger att bostäder inte får uppföras inom området genom att tillföra tillfälliga student- och forskarbostäder eller andra övernattningsmöjligheter, vilket skulle motverka en monokultur i det mycket stora institutionsområdet. Det nuvarande planarbetet för Albano-området har pågått sedan början av år 2007 genom parallella uppdrag och redovisats tidigare i form av sex idéförslag. Kännetecknande för samtliga förslag är att de valt att lämna den öst-västliga riktningen öppen i en grön korridor som följer Värtabanans sträckning.

5 SID 5 (9) (forts. 4) Förutsättningarna för förslaget angav att bebyggelsen, av säkerhetsskäl, måste ligga minst 25 meter från spåret både på norr- och södersidan vilket tvingat fram ett parkrum i samma läge. I den nu remitterade programförslagstexten anses detta vara en brist då universitetsbebyggelsen delats upp på de båda sidorna av Värtabanan och hindrat en urban och sammanhängande bebyggelse. Utan att tidigare ha tagit del av de parallella uppdragen kan delegerade också konstatera att bebyggelsen i de förslagen blivit för hög. Enligt en analys i programförslaget har detta blivit en effekt av att man kompenserat exploateringstalen för mark som inte gått att bebygga. I det förslag som nu redovisas är Värtabanan istället överdäckad vilket innebär en avsevärd förändring av förutsättningarna. På samma sätt har det i förutsättningarna för området tidigare ingått att lämna Albanoskogen fri från bebyggelse vilket även det förändrats i det föreliggande förslaget. Om det nu är så att spåret för Värtabanan kan överdäckas i ett realistiskt genomförbart förslag så bör det innebära att de tävlande kontoren också bör få möjlighet att vidarestudera sina förslag. Likaså ansåg delegerade att det finns så pass höga kvaliteter i den antagna detaljplan som föreligger för kv Teknikhöjden ( ) att den bör inlemmas i det program som nu remitterats. Albano-området omgärdas av Roslagsvägen och Roslagsbanan, området skärs dessutom i två delar av Värtabanan. För delegerade stod det klart att man måste ta hänsyn till de avsevärda problem som dessa delar av fordons- och järnvägstrafiken skapar i området men att besluten rörande infrastrukturen också måste förankras parallellt med nyttjare och ansvariga. Enligt uppgift finns det inte politiskt direktiv inom Stockholms stad att fortsätta planera för en minskad trafik längs Roslagsvägen trots att Översiktsplanen för Vetenskapsstaden anger att Roslagsvägens barriäreffekt och bullerstörningar behöver minskas. Det framgår av programsamrådstexten att utbyggnaden av Norra Länken kommer att innebära en minskad trafikmängd på Roslagsvägen och att den nu kan förändras från motorled till en grön landsväg vilket gör att åtgärder kan vidtas för att ge vägen en lugnare karaktär. Detta är således också en förutsättning för att kunna skapa det förenande rum som planförfattaren önskat ett rum där grönskan dominerar. Finansieringar och förutsättningar för en förändrad trafikbild längs Roslagsvägen och en överdäckning av Värtabanan som en- eller tvåspårig måste tydliggöras innan en fortsatt planering av området låser möjligheterna. Risken finns annars att området inte kan bli det sammanbindande stråk man önskar utan ett tredje avgränsat campus. Delegerade ser persontrafiken längs Roslagsbanan som en omistlig tillgång. Vad gäller Värtabanan är dess samhällsekonomiska behov mer otydligt. Idag är inte banan särskilt vältrafikerad och delegerade vill fortfarande förespråka en persontrafik som anknyter Värtans nya bebyggelse med Norra Stationsområdet. Det föreligger däremot uppgifter om att järnvägen snarare förväntas användas för en förstärkt järnvägsgodstrafik till Värtahamnen. Ska Värtabanan vara kvar i

6 SID 6 (9) (forts 4) området med en utökad trafik bör man också ta ställning till hur den tätare, tunga, nattrafiken påverkar området. En överdäckad, och inte nedgrävd eller tunnellagd järnväg, ger en ca 3 meter högre marknivå och påverkar på så sätt topografin genom sin förändrade höjdskala. I ett vidgat kulturhistoriskt perspektiv skulle en borttagen järnväg kunna ge en återskapad Bellevuepark. Oavsett fortsatt användning bör denna fråga klargöras i samråd med Trafikverket innan planeringen fortsätter. I programbeskrivningen framgår att området är tänkt som någon form av gångcampus som förbinder KTH med Kräftriket och Universitetet. Lika viktigt som passager till fots och med cykel är för att binda de tre områdena samman är också resandet med kollektivtrafiken. Delegerade anser att en utredning om områdets behov av kollektivtrafik bör göras, bland annat bör man ta ställning till om det behövs en tunnelbanestation med uppgång i området. Enligt delegerade bygger allt för mycket av programförslagets kvaliteter på att det parkrum mot vägen som föreslaget redovisar kan bli en fungerande rekreationsmiljö. Delegerade anser att områdets parkrum snarare ska skyddas från Roslagsvägen genom att förläggas mer centralt och med en bullerdämpande skärmbebyggelse mot vägen. Ett sådant parkrum skulle kunna förläggas på ett sätt som tydligt redovisar sprickdalslandskapets kvaliteter och topografi. Stockholms topografi karaktäriseras av tydliga variationer i höjder. Dalar är dalar, höjder är höjder. Samtida planering så också detta förslag tenderar att släta ut denna livfullhet istället för att hålla dalgången fri och bygga mot sluttningarnas kanter och bryn. Delegerade ansåg att det är viktigt att behålla den öst-västliga dalgången synlig istället för att som i förslaget bygga igen siktlinjerna. Delegerade skulle därför hellre se ett förslag där bebyggelsen, som de tidigare studierna i parallella uppdragen från visat möjligt, länkar bebyggelsen till dalgången genom att bygga mot höjderna och inte förstärka det stråk som i egentlig mening endast består av vägmiljön runt Roslagsvägen. Enligt Skönhetsrådets delegerade har programsamrådsförslaget allt för tydligt präglats av dess formala struktur och inte landskapets topografiska eller kulturhistoriska kvaliteter. Där Henning Larsens byggnad Fysikcentrum från 2001 (nu Alba Nova) beskriver Roslagsbergets rygg genom en förstärkande båge har istället de crescentformer som lagts i området inte större förklaring i landskapet än att de ska ses som solfjädrar som från två håll sträcker sig ut i landskapet. Enligt delegerades mening gör det att byggnadskropparnas form snarare kommer i konflikt med, än kompletterar, Alba Nova. Programtexten anger att den nya bebyggelsen inom Albano bör uttrycka universitetets och kunskapens viktiga roll i samhället och att universitetsmiljön bör spegla den ambitionen. Programtexten anger också att det är angeläget att arkitekturen förenar krav på moderna och ändamålsenliga lokaler med en

7 SID 7 (9) (forts 4) förankring i den europeiska och lokala stadsbyggnadstraditionen men delegerade ansåg att innehållet och behoven, beskrivna i ett flexibelt program som tillåter tillväxt och utveckling, kanske i än högre grad bör styra områdets utformning. Den planform som nu ligger medför, i sin strävan efter en arkitektonisk symbolik, en monumentalitet som tyvärr inte får rätt utrymme pga. områdets geometriska yta men inte heller lämnar kvar mycket nog för den landskaplighet och topografiska hänsyn den anser sig visa. Delegerade ställer sig också tveksamma till om det är de stora greppen med kampanil och monumentaltrappa som ska känneteckna ett modernt universitetsområde i Stockholm. I enlighet med ovanstående ställde sig delegerade positiva till en utveckling av universitetsfunktionerna inom Albano-området. Delegerade ansåg däremot inte att förslaget ska utvecklas enligt de huvuddrag som det remitterade programsamrådsmaterialet föreslår. De frågor som i första hand bör utredas är förutsättningarna för trafiken på Värtabanan och längs Roslagsvägen, realismen i ett parkrum mot trafikleden samt Universitetets behov inom området. Hänsköts ärendet till nästkommande ordinarie sammanträde för formellt beslut. 5. Förklarades sammanträdet avslutat. Stockholm Anders Bodin Cecilia Skog vidi: Anna Karin Edblom

8 SID 8 (9) Bilaga 1 till protokoll Djurgården 1:1 (Djurgårdsbrons besökscentrum), uppförande av besöksoch evenemangscentrum med kiosk, servering, toaletter m.m., bygglov (SR Dnr ) Anmälde ledamot H Nerlund reservation enligt följande: Södra Djurgården är ett av Stockholms viktigaste turistmål. Ett besökscentrum vid Djurgårdens entré är mycket positivt och tillför området något det tidigare saknat i form av information och offentliga toaletter. Det känsliga området kräver en gestaltning som väl smälter in i omgivningen. Särskild hänsyn bör tas till den slutna baksidan och dess inordnande i den gröna miljön med välutförda och vintergröna spaljéer. Med hänvisning till ovanstående reserverar jag mig till förmån för ett bifall av ärendet.

9 SID 9 (9) Bilaga 2 till protokoll Kvarnberget 1, Hjulstavägen/Rinkeby allé, förslag till detaljplan för del av fastigheten (SR Dnr ) Anmälde ledamot H Nerlund reservation enligt följande: Utvecklingen av Rinkeby från storskalig miljonprogramsmiljö till en mer intim miljö med kvartersstruktur är mycket positiv. Att bryta funktionssepareringen och lyfta gångbanor och gator till samma nivå skapar bättre samband, stadsmässighet och trygghet. Moskén knyter an till stadens skala och inordnas i gatulivet. Den föreslagna utformningen kräver ytterligare bearbetning men visar i detta skede en vilja att använda skandinaviska material på ett intressant sätt. En väl utförd moské blir ett lyft för hela stadsdelen. Med hänvisning till ovanstående reserverar jag mig till förmån för ett bifall av ärendet

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (10) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET Handläggare: Cecilia Skog Telefon: 08-508 29 766 2011.01.24 SR Dnr 2011-0008 (2010-22811-571) Till Stadsbyggnadskontoret samt Kungliga Djurgårdens förvaltning

Läs mer

Dagordning

Dagordning Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (5) 7-2016 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (5) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET Handläggare: Cecilia Skog Telefon: 08-508 29 766 2011.03.14 SR Dnr 2011-0055 (S-Dp 2006-19499) Till Stadsbyggnadsnämnden Länsstyrelsen i Stockholms län

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (7) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 5-2011 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (5) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 3-2010 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET. Ang. Albano-området, programsamråd (Norra Djurgården 2:2 m.m.)

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET. Ang. Albano-området, programsamråd (Norra Djurgården 2:2 m.m.) SID 1 (11) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET Handläggare: Cecilia Skog Telefon: 08-508 29 766 2011.01.24 SR Dnr 2011-0005 (S-Dp 2008-21530-54) Till Stadsbyggnadskontoret Ang. Albano-området, programsamråd

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (6) 2012-8 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet sammanträde måndagen den 3 september 2012 i Bolindersalen, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET. Ang. Albano, Norra Djurgården 2:2, förslag till detaljplan

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET. Ang. Albano, Norra Djurgården 2:2, förslag till detaljplan SID 1 (14) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET Handläggare: Cecilia Skog Telefon: 08-508 29 766 2011.08.29 SR Dnr 2011-0252 (S-Dp 2008-21530-54) Till Stadsbyggnadskontoret Ang. Albano, Norra Djurgården

Läs mer

Godkänt dokument - Susanna Stenfelt, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr

Godkänt dokument - Susanna Stenfelt, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr Del 2 av 5 Gestaltningsprogram för den yttre miljön. Planförslag S Dp 2008 21530 54 Norra Djurgården i Stockholm juni 2011, Stockholms stadsbyggnadskontor Godkänt dokument - Susanna Stenfelt, Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet 4-2016. Tidpunkt: 2016.04.18, kl 13.30-16.45. Lokal: Samuel Owen, Hantverkargatan 3D. 1.

Rådet till skydd för Stockholms skönhet 4-2016. Tidpunkt: 2016.04.18, kl 13.30-16.45. Lokal: Samuel Owen, Hantverkargatan 3D. 1. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (5) 4-2016 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (10) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 6-2011 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-02-15 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen

Läs mer

Dagordning. Upptogs ärenden i ordning efter utsänd föredragningslista.

Dagordning. Upptogs ärenden i ordning efter utsänd föredragningslista. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (6) 9-2017 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Vånings- och skuggstudie, vårdagjämning kl , skala 1:5000

Vånings- och skuggstudie, vårdagjämning kl , skala 1:5000 vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping 1-2 våningar 3 våningar 4 våningar 5 våningar 6 våningar 7- våningar Sol- och skuggstudie Den nya bebyggelsen har ett våningstal mellan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-10-05 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (6) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 4-2012 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

PM Roslagsvägen möjliga förändringar över tid. Bilaga 9

PM Roslagsvägen möjliga förändringar över tid. Bilaga 9 Bilaga 9 Sidan 1 av 7 PM Roslagsvägen möjliga förändringar över tid Sidan 2 av 7 Innehåll Kapitel Sida 1. Inledning 3 2. Roslagsvägen idag 3 3. Område i förändring 4 4. Roslagsvägen i framtiden 5 4.1 Överdäckning

Läs mer

Yttrande om besökscentrum för södra Djurgården och Nationalstadsparken

Yttrande om besökscentrum för södra Djurgården och Nationalstadsparken YIMBY Yes in my BackYard. 2009-03-25 Diarienummer: 2006-09082 2009:8 Yttrande om besökscentrum för södra Djurgården och Nationalstadsparken - Yttrande Nätverket YIMBY ser det som mycket positivt att staden

Läs mer

Kvarter 1:8. Byggnadsutformning. Bebyggelse mot Stadsparken/Boulevarden. Bebyggelse mot mot gata 3. Bebyggelse mot kvartersgata/gata 4b

Kvarter 1:8. Byggnadsutformning. Bebyggelse mot Stadsparken/Boulevarden. Bebyggelse mot mot gata 3. Bebyggelse mot kvartersgata/gata 4b Kvarter 1:8 Kvarteret ligger i den västra delen av detaljplanen i ett av de mest centrala l ägena inom hela utbyggnadsområdet Täby park. ARBETSMATERIAL BYGGHERRE: JM AB ARKITEKT: Erséus Arkitekter AB ca

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad)

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2014-01-08 Handläggare: Suzanna Tsygankova Tfn 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen Södermalm

Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen Södermalm STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2011-09-05 Handläggare: Susanna Stenfelt Tfn 08-50826142 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Lackes 1 i stadsdelen Tensta

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Lackes 1 i stadsdelen Tensta STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-02-18 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Lackes 1 i stadsdelen Tensta

Läs mer

FÖRSLAG. gångvägar, gator, tunnelbanan. Förslaget förutsätter att de befintliga byggnaderna i kvarteret Åstorp rivs.

FÖRSLAG. gångvägar, gator, tunnelbanan. Förslaget förutsätter att de befintliga byggnaderna i kvarteret Åstorp rivs. FÖRSLAG I gestaltningen av det nya området utgår jag från mina associationer till Hammarbyhöjdens karaktär. Jag nytolkar begreppen och gestaltar dem så de nya tolkningarna påminner om eller kontrasterar

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Trollhättan 30 m fl. i stadsdelen Norrmalm, S-dp Kulturförvaltningen stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-08-24 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08 50831561 Till Kulturnämnden, Kulturmiljöutskottet Nr. 5 Remissvar angående samråd om förslag

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18 i stadsdelen Norrmalm, (ca 42 lägenheter + lokal).

Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18 i stadsdelen Norrmalm, (ca 42 lägenheter + lokal). STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (10) 2013-11-20 Handläggare: Maria Sahlstrand Tfn 08-508 27 482 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas.

Byggnadsnämnden beslutar i ärendet, varefter besked lämnas. 2015-03-25 Diarienummer: 0607/15 Maria Lissvall Telefon: 031-368 17 63 E-post: maria.lissvall@sbk.goteborg.se Förprövning gällande detaljplan för kontor på fastigheten Gårda 18:19 och 18:22 inom stadsdelen

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Förhinder att närvara hade anmälts av: Winston Håkanson. Tidpunkt: , kl

Rådet till skydd för Stockholms skönhet Förhinder att närvara hade anmälts av: Winston Håkanson. Tidpunkt: , kl Rådet till skydd för Stockholms Protokoll från delegationsmöte Sida 1 (5) 1-2018 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (5) Närvarande: Tidpunkt: Lokal: Beckholmen. skönhet

Rådet till skydd för Stockholms. Sida 1 (5) Närvarande: Tidpunkt: Lokal: Beckholmen. skönhet Rådet till skydd för Stockholms Stockholms Sida 1 (5) 2013-05-20 5-2013 Närvarande: Henrik Nerlund (ordf), Fredrik von Feilitzen, F Eiee Herlitz, Cajsa Holmstrand, Ingemar Josefsson, Anders Jönsson, Erling

Läs mer

Planbesked i Gottfridsberg för Flamman 2 m.fl.

Planbesked i Gottfridsberg för Flamman 2 m.fl. Tjänsteskrivelse 1 (5) Plankontoret Freja Råberg 2019-02-04 Dnr SBN 2017-527 Samhällsbyggnadsnämnden Planbesked i Gottfridsberg för Flamman 2 m.fl. Startbeslut Förslag till beslut 1. Detaljplaneprövning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheterna Akalla 4:1 och Kvarnvalsen 1 i stadsdelen Rinkeby (60 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheterna Akalla 4:1 och Kvarnvalsen 1 i stadsdelen Rinkeby (60 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-04-27 Handläggare Maria Borup Telefon 08-508 27 353 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheterna

Läs mer

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande

Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017. Mikael Lind 12, 15, 16, 26, 52 Närvarande Stadsbyggnadsnämnden Protokoll 13/2017 Tid Plats Justerat Anslaget Torsdagen den 14 december 2017, kl. 16:00-17:30 Bolindersalen 9:035, Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4 Torsdagen den 21 december 2017

Läs mer

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården.

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Södertorpsgården är ett seniorboende i nördöstra Hyllie. Inför en eventuell utökning med trygghetsboende studeras olika placeringar

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Normalt planförfarande Ytterstadsavdelningen 2007-03-09 Martin Schröder Tfn 08-508 266 28 Fax 08-508 266 72 martin.schroder@sbk.stockholm.se Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för

Läs mer

Yttrande om Tobaksmonopolet 4, Södermalm

Yttrande om Tobaksmonopolet 4, Södermalm YIMBY Yes in my Backyard. 2009-11-04 Diarienummer: 2007-36100 2009:22 Yttrande om Tobaksmonopolet 4, Södermalm - Inledning Nätverket YIMBY ser mycket positivt på en förtätning i kvarteret Tobaksmonopolet.

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag

Husensjö 9:48, Gustavslund. Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Husensjö 9:48, Gustavslund Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till en utbyggnad

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager)

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-03-05 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-580 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks

Läs mer

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön 2014-01-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/148-214 Projekt nr 9218 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön Yttrande

Läs mer

Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal

Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal YIMBY Yes In My BackYard. 2009-08-24 Diarienummer: 2007-36164 2009:15 Yttrande om förslag till detaljplan för kv. Fredriksdal - Inledning YIMBY välkomnar att utbyggnaden av Hammarby Sjöstad fortsätter.

Läs mer

Startpromemoria för planläggning för del av Kvarnberget 1 i stadsdelen Rinkeby (Rinkeby Moskén)

Startpromemoria för planläggning för del av Kvarnberget 1 i stadsdelen Rinkeby (Rinkeby Moskén) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-07-02 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning för del av Kvarnberget

Läs mer

13 Motion (2017:33) om ett modernt och hållbart växande Stockholm Svar på motion från kommunstyrelsen, dnr: /2017

13 Motion (2017:33) om ett modernt och hållbart växande Stockholm Svar på motion från kommunstyrelsen, dnr: /2017 2017-10-19 16 13 Motion (2017:33) om ett modernt och hållbart växande Stockholm Svar på motion från kommunstyrelsen, dnr:106-876/2017 BESLUT beslutar följande: 1. Förvaltningens tjänsteutlåtande överlämnas

Läs mer

Ett förslag från Medborgarkraften till lösning av Göteborgs universitets behov av ytterligare lokaler i anslutning till Vasagatan

Ett förslag från Medborgarkraften till lösning av Göteborgs universitets behov av ytterligare lokaler i anslutning till Vasagatan Ett förslag från Medborgarkraften till lösning av Göteborgs universitets behov av ytterligare lokaler i anslutning till Vasagatan samt ett steg i processen och visionen om en hållbar stadsutveckling där

Läs mer

Protokollsutdrag 12/2012 Sammanträdesdag Kl 16:00 17:20

Protokollsutdrag 12/2012 Sammanträdesdag Kl 16:00 17:20 Protokollsutdrag 12/2012 Sammanträdesdag 2012-10-25 Kl 16:00 17:20 Justerat den 25 oktober 2012 Anslaget den 29 oktober 2012 Regina Kevius Hassan Said Mahamed Närvarande Ordföranden Ledamöterna Tjänstgörande

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att pröva möjlighet

Läs mer

BJÖRKRIS. Råd och riktlinjer. Kvarter K. Antagen: 2012-01-12 BN 9 F H M J C E

BJÖRKRIS. Råd och riktlinjer. Kvarter K. Antagen: 2012-01-12 BN 9 F H M J C E BJÖRKRIS O Råd och riktlinjer Kvarter K L N I K F H M J C E B D A Antagen: 2012-01-12 BN 9 Innehåll Innehåll Inledning Bakgrund Behöver jag bygglov? Detaljplan Tillbyggnader i Björkris Avskärmning kring

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-22 Handläggare: Eva Nyberg-Björklund Tfn 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Farsta

Läs mer

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen och beslutar att planområdet kan utökas inför samråd av detaljplan.

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden godkänner redovisningen och beslutar att planområdet kan utökas inför samråd av detaljplan. Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-11-09 Handläggare Anna Olmårs Telefon 08-508 27 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Ställningstagande inför samråd av förslag till detaljplan för del av

Läs mer

Planskild korsning Frescati Remiss från Stockholms läns landsting

Planskild korsning Frescati Remiss från Stockholms läns landsting PM 2017: RVII (Dnr 110-845/2017) Planskild korsning Frescati Remiss från Stockholms läns landsting Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Planskild korsning

Läs mer

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset

Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen 3 / Hammarvägen 8, inom stadsdelen Näset 2015-05-19 Diarienummer: 0457/14 Hans Ander Telefon: 031-368 15 79 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Förprövning avseende planläggning för flerbostadshus på fastigheten Näset 51:53, Norra Breviksvägen

Läs mer

SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (3) Stadsbyggnadsförvaltningen Karin Olsson SBN/2008:950

SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (3) Stadsbyggnadsförvaltningen Karin Olsson SBN/2008:950 SOLNA STAD Tjänsteskrivelse 1 (3) Stadsbyggnadsförvaltningen Karin Olsson 2008-09-15 SBN/2008:950 Järva 2:2, kv Kapplöpningen, Galoppvägen Uppförande av flerbostadshus Förslag till beslut i Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Gubbängen 1:1 vid kv Sicklingen i Gubbängen till Åke Sundvall Projekt AB.

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Gubbängen 1:1 vid kv Sicklingen i Gubbängen till Åke Sundvall Projekt AB. Per Olof Jägbeck Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 275 95 peo.jagbeck@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Gubbängen 1:1

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet)

Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen Östberga (lager- /industriverksamhet) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-09 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Godståget 1 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby Villastad 14:35 i stadsdelen Hässelby Villastad (50 bostäder)

Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby Villastad 14:35 i stadsdelen Hässelby Villastad (50 bostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-11-20 Handläggare Thomas Jansson Telefon 08-508 27 414 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Backtimjan 1 och del av Hässelby

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-11-21 Handläggare: Niklas Zetterberg Tfn 08-508 273 38 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område vid

Läs mer

Planbesked för Jasminen 5

Planbesked för Jasminen 5 1 (3) Ärende 19 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-09-04 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Jasminen 5 Diarienummer: SBN-2016-02813 Fastighet: Jasminen 5 Sammanfattning av ärendet Fastigheten

Läs mer

Detaljplan för Lejonet 17 med flera fastigheter

Detaljplan för Lejonet 17 med flera fastigheter Detaljplan för Lejonet 17 med flera fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun GESTALTNINGSPROGRAM Följande gestaltningsprogram gäller den tillbyggnad som sker från Lejonet 17 och ut över Hantverksgatan,

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor)

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-06-03 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 266 57 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm

Läs mer

Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin. Syltlöken 1. Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal

Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin. Syltlöken 1. Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal Social konsekvensanalys 1(6) Stadsbyggnadsförvaltningen Julia Halldin Syltlöken 1 Detaljplan för bostäder mm. I Toltorpsdalen, Mölndal Social konsekvensanalys 2(6) I anslutning till detaljplan Syltlöken

Läs mer

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas.

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas. Information till närboende Katrinehill En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas Ett projekt inom Sundsvalls Sundsvalls kommun kommun Vad är det som är på gång i skogen

Läs mer

PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (2)

PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (2) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (2) 2015-02-16 29 Svar på motioner av Monika Ericsson (C) och Björn Bränngård (BEP) om gångförbindelse mellan Solna och Stockholm vid Ålkistan (KS/2014:409,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kadetten 29 (skola, kontor, bostäder, centrumändamål, parkering)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kadetten 29 (skola, kontor, bostäder, centrumändamål, parkering) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2019-04-25 Handläggare Daniel Sjöborg Telefon 08-508 27 171 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kadetten 29 (skola,

Läs mer

Val av ordförande för valförrättningen. Valdes ledamot Fredrik von Feilitzen som ålderman till ordförande för valförrättningen.

Val av ordförande för valförrättningen. Valdes ledamot Fredrik von Feilitzen som ålderman till ordförande för valförrättningen. Rådet till skydd för Stockholms Protokoll Sida 1 (9) 2018-1 Närvarande: Fredrik von Feilitzen, ordförande 1-5, Anders Bodin, ordförande 6-22, Birgitta Bremer, Anders Johnson, Ingemar Josefsson, Anders

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Lackes 2 m m i stadsdelen Tensta

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Lackes 2 m m i stadsdelen Tensta STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-03-22 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Lackes

Läs mer

Astoriahuset. Att bevara och utveckla. Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt.

Astoriahuset. Att bevara och utveckla. Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt. Astoriahuset Att bevara och utveckla Ett förslag på en levande stadsmiljö där gammalt möter nytt. En ny mötesplats mitt på Nybrogatan Astoriahuset på Nybrogatan ett känt och omtyckt inslag i stadsbilden.

Läs mer

Gestaltningsprogram för handels- och verksamhetsområdet vid Ältabergsvägen

Gestaltningsprogram för handels- och verksamhetsområdet vid Ältabergsvägen Gestaltningsprogram för handels- och verksamhetsområdet vid Ältabergsvägen Del av fastigheterna Skrubba 1:1 och Skarpnäcks Gård 1:1 i stadsdelarna Flaten och Skrubba i Stockholms stad och del av fastigheterna

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (5) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET Handläggare: Cecilia Skog Telefon: 08-508 29 766 2010.11.22 SR Dnr 2010-0360 (S-Dp 2009-11340-54) Till Stadsbyggnadskontoret Ang. Norra Djurgårdsstaden

Läs mer

Fem förslag har blivit ett

Fem förslag har blivit ett Fem förslag har blivit ett Minskat geografiskt område Fokus på centrum med fördubblad handelsyta och fler arbetstillfällen Ingen tunnel, men överdäckning vid Torsviks torg Bullerdämpande åtgärder längs

Läs mer

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-188-1.5.3. SID 1 (5) 2011-03-21 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 021 Till Östermalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i Stadshagen

Inriktningsbeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder i Stadshagen Handläggare: Mia Levedahl E-post: mia.levedahl@stockholmshem.se Telefon: 08-508 39 214 Tjänsteutlåtande Stockholmshems styrelse 2017-09-07 Ärende nr 6 Sida 1 av 5 2017-08-30 Till Styrelsen för AB Stockholmshem

Läs mer

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun Antagandehandling 1 Detaljplan för Fritzhem 9 Dnr Ädh Dnr planmodul: GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 5 november

Läs mer

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-04-24 Handläggare Pia Laike Tel 046-359 58 43 E-post pia.laike@lund.se Byggnadsnämnden SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-434 Sammanfattning Ansökan om förhandsbesked

Läs mer

KV 1 HÖGSKOLA. Bygherre: Akademiska Hus Arkitekt: BSK Arkitekter AB. Godkänt dokument -, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr

KV 1 HÖGSKOLA. Bygherre: Akademiska Hus Arkitekt: BSK Arkitekter AB. Godkänt dokument -, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr KV 1 116 117 HÖGSKOLA Bygherre: Akademiska Hus Arkitekt: BSK Arkitekter AB Organisation innehåller lokaler för universitetsverksamhet. Plan 0 ligger under mark och innehåller en beintlig service- och

Läs mer

Startpromemoria för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen

Startpromemoria för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2012-11-26 Handläggare: Katarina Borg Tfn 08-508 275 39 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen

Läs mer

Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen

Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen Information om Planprogram Eriksberg och Ekebydalen 2017-11-16 Uppsala växer fler bostäder behövs Eriksberg har potential att utvecklas 2 Från översiktsplan till bygglov BYGGLOV DETALJPLAN PLANPROGRAM

Läs mer

KS-Plan 12/2006 Antagandehandling 2007-02-27 GESTALTNINGSPROGRAM. Detaljplan för Söderby Huvudgård 2:43 m.fl.

KS-Plan 12/2006 Antagandehandling 2007-02-27 GESTALTNINGSPROGRAM. Detaljplan för Söderby Huvudgård 2:43 m.fl. KS-Plan 12/2006 Antagandehandling 2007-02-27 GESTALTNINGSPROGRAM Detaljplan för Söderby Huvudgård 2:43 m.fl. Bakgrund Platsen utgör en del av entrén till Haninge och dess gestaltning är viktig som en del

Läs mer

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET

RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET SID 1 (6) RÅDET TILL SKYDD FÖR STOCKHOLMS SKÖNHET 1-2012 Protokoll fört vid Rådets till skydd för Stockholms skönhet delegationssammanträde för delegerade i plan- och bygglovsärenden, naturvårdsärenden

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen

Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-08-19 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-508 27 382 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Moské vid kv

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Sju Sekel 1 m.fl. i stadsdelen Norrmalm

Startpromemoria för planläggning av Sju Sekel 1 m.fl. i stadsdelen Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (9) 2016-03-01 Handläggare Martin Schröder Telefon 08-508 266 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Sju Sekel 1

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Dnr Per Wilhelmsson Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Planavdelningen Normalt planförfarande Per Wilhelmsson 2008-10-02 Tfn 08-508 27 333 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Hedvig 19 m m i stadsdelen

Läs mer

Förslag till detaljplan för del av fastigheterna Södermalm 5:2 och 5:17 vid Hammarby Slussväg 15 i stadsdelen Södermalm, S-TDp

Förslag till detaljplan för del av fastigheterna Södermalm 5:2 och 5:17 vid Hammarby Slussväg 15 i stadsdelen Södermalm, S-TDp Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (6) 2017-02-15 Handläggare Agneta Pernu Olofsson Telefon: 508 13 034 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-03-09 Förslag till detaljplan för

Läs mer

Riktlinjer. Uteserveringar i Luleå kommun

Riktlinjer. Uteserveringar i Luleå kommun Riktlinjer Uteserveringar i Luleå kommun Riktlinjer för uteserveringar i Luleå kommun. Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Riktlinjer Riktlinjer för uteserveringar i Luleå kommun. 2002 -

Läs mer

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved

Inbjudan till samråd om förslag till detaljplan för Bjurbäcken 6 i stadsdelen Rågsved Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för utveckling, lokaler och stadsmiljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-04-24 Handläggare Fredrik Holmgren Telefon: 08-50814050 Till Enskede-Årsta-Vantörs

Läs mer

Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning.

Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning. PLANBESKRIVNING 1(6) Planavdelningen 2010-12-06 S-Dp 2010-09386-54 Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Förslag Detaljplan för del av fastigheten Kvarnberget 1 m m i stadsdelen Rinkeby i Stockholm S-Dp 2010-09386-54

Läs mer

Förslag till detaljplan för Sätra 2:a i stadsdelen Bredäng, S-Dp

Förslag till detaljplan för Sätra 2:a i stadsdelen Bredäng, S-Dp Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-03-17 Handläggare Sara Heppling Trygg Telefon: 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Förslag till detaljplan för

Läs mer

Godkännande av förslag till detaljplan för Vasastaden 1:16 i stadsdelen Vasastaden (0 lägenheter)

Godkännande av förslag till detaljplan för Vasastaden 1:16 i stadsdelen Vasastaden (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-11-05 Handläggare Carl-Henrik Barnekow Telefon 08-508 27 579 Till Stadsbyggnadsnämnden Godkännande av förslag till detaljplan för

Läs mer

Planbesked för Rönnbäret 1 och 2

Planbesked för Rönnbäret 1 och 2 1 (3) Ärende 8 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-07-11 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Rönnbäret 1 och 2 Diarienummer: SBN-2016-02814 Fastighet: Rönnbäret 1 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret 28 i stadsdelen Kungsholmen (verksamhet)

Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret 28 i stadsdelen Kungsholmen (verksamhet) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-05-25 Handläggare Stella Svanberg Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av kv. Ankaret

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen i Rinkeby till Micasa Fastigheter i Stockholm AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen i Rinkeby till Micasa Fastigheter i Stockholm AB Dnr Sida 1 (7) 2014-05-20 Handläggare Per-Eric S. Siljestam 08-508 275 37 Till Exploateringsnämnden 2014-06-12 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen

Läs mer

Samrådsyttrande strukturprogram för främre Boländerna, Uppsala kommun

Samrådsyttrande strukturprogram för främre Boländerna, Uppsala kommun KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Elfwendahl, Magnus 2017-04-27 KTN-2017-0139 Kulturnämnden Samrådsyttrande strukturprogram för främre Boländerna, Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Ärende 26. Planbesked för Luna 1

Ärende 26. Planbesked för Luna 1 1 (3) Ärende 26 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-05-12 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Luna 1 Diarienummer: SBN-2016-02846 Fastighet: Luna 1 Sammanfattning av ärendet Fastighetsägaren

Läs mer

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag

Ramlösa 9:1, Helsingborg. Underlag för planuppdrag Detaljplan för del av fastigheten Ramlösa 9:1, Helsingborg Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Rabatten 9 m.fl. (Ersta sjukhus) i stadsdelen Södermalm

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten Rabatten 9 m.fl. (Ersta sjukhus) i stadsdelen Södermalm Kulturförvaltningen Stadsmuseet Sida 1 (6) 2014-09-12 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08-508 315 61 Till Kulturnämnden 2014-09-23 Nr 10 Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för fastigheten

Läs mer

Rybäcken 1, Kordalen 6 m fl Begäran om planbesked KS

Rybäcken 1, Kordalen 6 m fl Begäran om planbesked KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-09-13 272 Rybäcken 1, Kordalen 6 m fl Begäran om planbesked KS 2016-188 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck

Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Ändring av detaljplan (1283K-15079) för del av Kvarteret Asien med mera, Gåsebäck Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning BEGRÄNSAT STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Nytt område för hotell, kontor, handel och bostäder vid Lunds nya entré!

Nytt område för hotell, kontor, handel och bostäder vid Lunds nya entré! driving range bv 1500 bv 10000 3500 lastzoner 10000 2000 gröna skärmar 8000 5000 2000 parkeringar lastzoner 4500 3000 3000 Nytt område för hotell, kontor, handel och bostäder vid Lunds nya entré! Den spännande

Läs mer

KV 3 OCH 10 HÖGSKOLA. Bygherre: Akademiska Hus Arkitekt: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB

KV 3 OCH 10 HÖGSKOLA. Bygherre: Akademiska Hus Arkitekt: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB KV 3 OCH 10 128 129 HÖGSKOLA Bygherre: Akademiska Hus Arkitekt: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB Kvarter 3 och 10 Institutioner Kvarter 3 och 10 ligger vid områdets västra entré, från Karolinska och

Läs mer