SAMARBETSGUIDE för rekommendationer i anslutning till kurser inom Åbo Akademis öppna universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMARBETSGUIDE för rekommendationer i anslutning till kurser inom Åbo Akademis öppna universitet"

Transkript

1 SAMARBETSGUIDE för rekommendationer i anslutning till kurser inom Åbo Akademis öppna universitet KONTAKTUPPGIFTER / CENTRET FÖR LIVSLÅNGT LÄRANDE VID ÅBO AKADEMI OCH YRKESHÖGSKOLAN NOVIA Åboenheten: Fabriksgatan 2 G, Åbo tfn (02) Majlen Saarinen, koordinator / studievägledare tfn (02) Carina Gräsbeck, koordinator för nätkurser tfn (02) Maria Saxén, tentamensanmälan, intyg, ekonomi, avgifter tfn (02) Christel Söderholm, intyg, tentamensresultat Fax: (02) e-post: opu@abo.fi eller fornamn.efternamn@abo.fi Vasaenheten: Strandgatan 2, våning B 7, Vasa tfn (06) Terese Ahlström, planerare, studievägledare tfn (06) Kerstin Kullbäck, tentamensanmälan och -resultat, avgifter, intyg och registrering Fax: (06) e-post: opu-vasa@abo.fi eller fornamn.efternamn@abo.fi Kontaktuppgifter till de ansvariga planerarna hittar du på öppna universitetets webb ( under respektive ämne. ANVISNINGAR FÖR SAMARBETSPARTER 1. AVTAL OM ÖPPEN UNIVERSITETSUNDERVISNING En arrangör som är intresserad av att erbjuda kurser i samarbete med Öppna universitetet vid Åbo Akademi (ÖPU) skall göra ett avtal om öppen universitetsundervisning med Åbo Akademi ( I avtalet definieras bl. a. ansvarfördelningen mellan öppna universitet och arrangören. Öppna universitetsverksamheten administreras av Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi och Yrkeshögskolan Novia (CLL). 2. ANHÅLLAN OM KURSER INOM ÖPPNA UNIVERSITETET För att arrangören skall kunna arrangera en kurs skall en anhållan om kurser inom Åbo Akademis öppna universitet ( inlämnas inom utsatt tid till öppna universitetet. Kursen skall godkännas och intas i den av CLL:s direktion årligen godkända undervisningsplanen för det öppna universitetet. 3. LÄRARE 3.1. Anlitande av läraren Öppna universitetets planerare engagerar lärare till kurserna. Det betyder att öppna universitetets planerare (och inte den lokala arrangören) kontaktar ÅA-ämnets examinator (samt institutionsråd) för att få en lärare godkänd till en specifik kurs. Efter klartecken från planeraren kan den lokala arrangören komma överens med läraren om praktiska frågor som tidpunkt, arvoden m.m. Arrangemang med en icke-godkänd lärare kan inte räknas som kurs inom ÅA:s öppna universitet.

2 3.2. Ersättningar till läraren Den lokala arrangören svarar för kostnader som undervisningen föranleder, så som o Reseersättningar, inkvarteringskostnader och dagtraktamenten enligt gällande normer (och enligt er överenskommelse med läraren) o Undervisnings- och förhörsavgifter enligt Åbo Akademis timundervisningsarvoden " ( Den lokala arrangören kommer överens med läraren om de olika ersättningarna innan kursstart Examination För extra tentamenstillfällen (d.v.s. utöver de tre tillfällen som ingår i föreläsningsarvodet) eller för examination i anslutning till läskurs skall utbetalas till examinatorn 30 euro/tentamenstillfälle samt korrigeringsavgift 10 euro/tentand. När det gäller extra tentamenstillfällen bör den studeranden särskilt komma överens om detta med berörd lärare Inför kursstarten Två veckor innan kursstart bör läraren få information om anmälningsläget till kursen. Om man på förhand kommit överens med läraren och ÖPU-planeraren kan anmälningsläget meddelas senast en vecka före kursstart. Senast då bör läraren även få all annan praktisk information (plats, klockslag, kopiering, utrustning m.m.). Om en kurs inhiberas p.g.a. för få deltagare och läraren inte fått besked/förvarning om detta inom överenskommen tid, dvs. senast två veckor före kursstart, skall lokalarrangören betala läraren en ersättning som motsvarar minst två undervisningstimmar för kursplanering. 4. INFORMATION OCH MARKNADSFÖRING (på internet och i kataloger / informationsblad) Det öppna universitetet är alltid relaterat till ett "moderuniversitet" vars kursfordringar följs. Därför bör all marknadsföring och informationsspridning innehålla följande information: o Det öppna universitetet är en studieform som ger dig möjlighet att bedriva universitetsstudier och avlägga akademiska kurser utan att vara inskriven vid ett universitet. Studierna inom det öppna universitetet leder inte till examen men räknas till godo om du söker in och blir antagen till universitetet. o Kurserna ordnas i samarbetet med Åbo Akademis öppna universitet. o Åbo Akademis studieavgift är 40 euro per termin. Materialavgift kan tillkomma. Arrangörens egen avgift tillkommer. o Öppna universitetet - flexibla studier för alla! o Mera info hittas på Planerarna hjälper vid behov till med att "popularisera" kurstexten i samråd med föreläsaren. 5. ANTAGNING AV STUDERANDE Det öppna universitetet är öppet för alla. Kurserna kan därför inte begränsas endast till t.ex. en folkhögskolas egna studerande eller till personer anställda vid ett enskilt företag. Studerande antas till en kurs i anmälningsordning (under förutsättningar att ev. förkunskapskrav uppfylls). Vid begränsat deltagarantal har vuxenstuderande förtur framom vid Åbo Akademis inskrivna ordinarie studerande. Läraren/examinatorn anger vid behov maximideltagarantal på kurs.

3 6. KURSINHIBERINGAR ELLER ÄNDRINGAR För att en kurs skall starta bör antalet deltagare vara minst 10 personer om inte annat överenskommits med läraren/examinatorn på kursen (eller arrangören förutsätter ett större antal). Meddela öppna universitets planerare och kansli om någon kurs inhiberas eller om tidpunkterna förändras så att kursinformationen kan ändras. 7. DELTAGARBLANKETTER/STUDIEAVGIFT 7.1. Deltagarblankett ALLA som deltar i samarbetsparternas kurser inom det öppna universitetet skall fylla i en deltagarblankett. Samarbetsparten skall senast 2 veckor efter att en kurs har startat returnera den ifyllda deltagarblanketten till Maria Saxén (Åboenhetens kurser) eller Kerstin Kullbäck (Vasaenhetens kurser) 7.2. Studieavgift I enlighet med Statsrådets förordning om avgifter som tas ut i universitetets verksamhet (1082/2009) är avgiften för studier inom det öppna universitetet högst 10 euro per studiepoäng som ingår i studierätten för en studerande. Av utbildningspolitiska skäl väljer Åbo Akademi att debitera högst 40 euro per studierätt/termin av den studerande. (CLL:s direktörs beslut ). Studieavgiften är 40 euro/termin (undantag kurser på 3 sp eller mindre). OBS! Åbo Akademis studieavgift faktureras alla kursdeltagare som deltar i öppna universitetets kurser förutom de studerande som är inskrivna (närvaroanmälda) för lägre eller högre högskolexamen vid Åbo Akademi. Dessa är befriade från studieavgiften i och med att Åbo Akademi erlägger avgiften på annat sätt. Avgiften erläggs för den termin då kursen inleds: höstterminen eller vårterminen UNDANTAG: Enligt särskild överenskommelse kan vi fakturera utbildningsarrangören för studerandes terminsavgift. Om detta bör ni i så fall komma överens om på förhand med Maria Saxén eller Kerstin Kullbäck Material och portokostnader Den studerande står själv för material- och portokostnader Följande tillvägagångssätt finns att tillgå: o Materialet sänds till planeraren i ämnet som sköter om kopiering och distribution samt fakturerar de studerande till självkostnadspris + portokostnader. o Materialet sänds till samarbetsparten som kopierar materialet och fakturerar de studerande till självkostnadspris. o De studerande sköter själva kopiering och distribution. Observera! Kom överens i förväg på vilket sätt materialfrågan sköts. 8. KURSLITTERATUR 8.1. Fjärrlån av kurslitteratur från ASA-biblioteket/Åbo Akademis bibliotek Utbildningsarrangören kontaktar det lokala biblioteket på den ort där kursen hålls. Biblioteket gör en preliminär fjärrlånebeställning till ASA-biblioteket senast en månad innan kursen börjar. av fjärrlånebeställningen framgår när kursen hålls, hur många som förväntas delta i den och när tentamen/tentamina arrangeras. när kursen startar bekräftar utbildningsarrangören antalet deltagare till det lokala biblioteket, som i sin tur informerar ASA-biblioteket. lånetiden för fjärrlån är fyra veckor och lånen kan förnyas om det inte finns reserveringar.

4 det lokala biblioteket bestämmer själv hur lång utlåningstiden är antalet böcker beräknas som 1 bok/4 studerande för fjärrlånen till det lokala biblioteket debiteras fraktkostnaderna från Åbo Det lokala biblioteket står för fraktkostnader tillbaka till Åbo. OBS! Det lokala biblioteket och utbildningsarrangören kommer överens om praktiska arrangemang för utlåning och betalning för frakten! Kontakta gärna ASA-biblioteket tfn (02) , e-post: eva.costiander-hulden@abo.fi eller britt-maj.brandt@abo.fi, adress: Fänriksgatan 3, Åbo. Britt-Maj Brandt har hand om de praktiska arrangemangen med fjärrlånen. För enskilda lån och fjärrlån kan en kursdeltagare själv kontakta det lokala biblioteket. Vid fjärrlån av litteratur från Vasa (d.v.s. kurser i samarbete med CLL, Vasaenheten) kan man kontakta Christina Flemming tfn (06) , epost:christina.flemming@abo.fi (vetenskapsbiblioteket Tritonia ( 9. TENTAMEN OCH BEDÖMNING AV STUDIEPRESTATIONER 9.1. Tentamen I anslutning till respektive kurs skall tre på förhand fastslagna tentamenstillfällen erbjudas. Obs! Alla studerande bör uppvisa ID-handling vid inlämnande av tentamenssvar. Vänligen informera om detta till de studerande! Åbo Akademi har direktiv för plagiathantering, se Om en lärare misstänker plagiat skall läraren först kontakta planeraren för en diskussion angående vidare åtgärder Tentamensresultat och -blankett Den berörda läraren eller samarbetsparten för in tentamensresultatet på tentamensresultatblanketten ( och skickar uppgifterna för registrering till Maria Saxén (Åboenhetens kurser) eller Kerstin Kullbäck (Vasaenhetens kurser). I brevet till lärarna informerar vi om vilka uppgifter som får skrivas ut på blanketten. Om en kurs examineras på annat sätt skall läraren ändå meddela kansliet vilka personer som godkänts i kursen Bedömning av studieprestationer Studieprestationer bedöms enligt skalan A (5), B (4), C (3), D (2), E (1) där A (5) är det högsta betyget. Samtliga enheter vid ÅA har gått in för att använda skalan 1-5 (endast heltal) eller E-A (ej plus eller minus). ÅA:s rekommendation är att så långt det är möjligt skall prestationerna graderas. En godkänd prestation kan i undantagsfall ges bedömningen Godkänd om studieprestationen är av sådant slag att en gradering inte är meningsfull. Ett underkänt resultat anges som Icke godkänd. 10. UTVÄRDERING Utvärdering av nätkurser är integrerad i respektive nätkurs. Planeraren, läraren och den lokala arrangören kommer överens om hur kursutvärderingen skall ske. Notera att det finns möjlighet (efter överenskommelse) att utvärdera kursen genom öppna universitetets utvärderingsblankett på webben. Ifall den lokala arrangören gör en egen utvärdering önskar vi ta del av resultaten. För att få reda på hur vi på öppna universitet kan förbättra servicen till anlitade lärare, hoppas vi att alla lärare efter att de hållit en kurs går in på webben och fyller i lärarens utvärdering. (

5 11. INTYG Endast Åbo Akademi får skriva ut intyg på avlagd kurs inom det öppna universitetet. Intyget skrivs endast ut på begäran, genom att studerande tar kontakt med Maria Saxén (Åboenhetens kurser) eller Kerstin Kullbäck (Vasaenhetens kurser). 12. NÄTKURSER För samarbete angående nätkurser se WEBBSIDOR FÖR INFORMATION TILL VÅRA SAMARBETSPARTER Ovanstående information m.m. finns även tillgänglig på öppna universitets hemsidor för samarbetsparter. Du kan gå in via adressen Ett lärorikt läsår! Majlen Saarinen

GUIDE FÖR SAMARBETSPARTER vid anordnande av öppna universitetskurser

GUIDE FÖR SAMARBETSPARTER vid anordnande av öppna universitetskurser 1 GUIDE FÖR SAMARBETSPARTER vid anordnande av öppna universitetskurser 2017-2018 INNEHÅLL 1 AVTAL OM ÖPPEN UNIVERSITETSUNDERVISNING... 2 2 ANHÅLLAN OM KURSER INOM ÖPPNA UNIVERSITETET... 2 3 LÄRARE... 2

Läs mer

SAMARBETSGUIDE för läsåret

SAMARBETSGUIDE för läsåret SAMARBETSGUIDE för läsåret 2010-2011 rekommendationer i anslutning till kurser inom Åbo Akademis öppna universitet KONTAKTUPPGIFTER http://www.abo.fi/opu CENTRET FÖR LIVSLÅNGT LÄRANDE, Åboenheten Adress:

Läs mer

om med examinator och för detta uppbärs extra examinationsarvode.

om med examinator och för detta uppbärs extra examinationsarvode. Anvisningar Anmälningar Görs alltid till arrangören, antingen till Centret för livslångt lärande (CLL) på adressen www.abo.fi/opu eller till våra lokala arrangörer i Svenskfinland. Anmälan till kurser

Läs mer

Öppna universitetet vid Åbo Akademi. Åbo Akademi Domkyrkotorget Åbo

Öppna universitetet vid Åbo Akademi. Åbo Akademi Domkyrkotorget Åbo Öppna universitetet vid Åbo Akademi 11.5.2018 1 Grundades 1918 Åbo Akademi kort information om universitetet 5500 grundexamensstuderande och 780 forskarstuderande Examina under 2017 500 magistrar och 66

Läs mer

Välkomna till Öppna universitetet vid Åbo Akademi och Öppna yrkeshögskolan vid Yrkeshögskolan Novia 20.1.2012 1

Välkomna till Öppna universitetet vid Åbo Akademi och Öppna yrkeshögskolan vid Yrkeshögskolan Novia 20.1.2012 1 Välkomna till Öppna universitetet vid Åbo Akademi och Öppna yrkeshögskolan vid Yrkeshögskolan Novia 20.1.2012 1 CENTRET FÖR LIVSLÅNGT LÄRANDE vid Åbo Akademi och Yrkeshögskolan Novia CLL 20.1.2012 2 CLL:s

Läs mer

Utvärdering av samarbetet inom Åbo Akademis öppna universitet. Seminarium för samarbetsparter 7 april 2005 Tina Engblom

Utvärdering av samarbetet inom Åbo Akademis öppna universitet. Seminarium för samarbetsparter 7 april 2005 Tina Engblom Utvärdering av samarbetet inom Åbo Akademis öppna universitet Seminarium för samarbetsparter 7 april 2005 Tina Engblom Vem har svarat? 22 enheter (67%) av 33 har svarat/pågående samarbete under läsåret

Läs mer

STUDIEGUIDE. Nya testamentet I, 5 sp. Fortbildningscentralen vid Åbo Akademi, hösten Välkommen på kurs!

STUDIEGUIDE. Nya testamentet I, 5 sp. Fortbildningscentralen vid Åbo Akademi, hösten Välkommen på kurs! STUDIEGUIDE Nya testamentet I, 5 sp Fortbildningscentralen vid Åbo Akademi, hösten 2007 Välkommen på kurs! Denna studieguide ger dig en kort introduktion till hur man studerar på denna nätkurs. I guiden

Läs mer

Välkommen till 16.11.2015 1

Välkommen till 16.11.2015 1 Välkommen till 16.11.2015 1 Öppna universitet vid ÅA Grundat 1981 Målet är utbildningsmässig och regional jämlikhet 2014 3062 studerande 26779 avlagda studiepoäng 300 arrangerade kurser varav 33 % nätkurser

Läs mer

"SAMARBETSGUIDE" för läsåret 2008 2009

SAMARBETSGUIDE för läsåret 2008 2009 "SAMARBETSGUIDE" för läsåret 2008 2009 rekommendationer "att tänka på" i anslutning till kurser inom det Öppna universitetet vid Åbo Akademi KONTAKTUPPGIFTER http://www.abo.fi/fc/opu FORTBILDNINGSCENTRALEN

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och utbildningslinjen för rättsnotarie! Johnny Nykvist studierådgivare Välkommen till utbildningslinjen för rättsnotarie vid

Läs mer

Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post:

Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post: Kansli: Strandgatan 2, 65100 Vasa, tfn 324 7394 http://www.abo.fi/stodenhet/csk e-post: csk-vasa@abo.fi Avdelningsföreståndare: Granstedt-Ketola, Kristina, FM tfn 324 7118, rum B 205, e-post: kristina.granstedt-ketola@abo.fi

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och utbildningslinjen för rättsnotarie! Minna Lostedt studierådgivare minna.lostedt@abo.fi Välkommen till utbildningslinjen

Läs mer

ÖPPNA UNIVERSITETET. Åbo Akademi NYLAND

ÖPPNA UNIVERSITETET. Åbo Akademi NYLAND ÖPPNA UNIVERSITETET Åbo Akademi www.abo.fi/fc/opu 2006-2007 NYLAND L DET ÖPPNA UNIVERSITETET VID ÅBO AKADEMI Det öppna universitetet Det öppna universitetet är en studieform inom vuxenutbildningen som

Läs mer

Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post:

Kansli: Strandgatan 2, Vasa, tfn e-post: Kansli: Strandgatan 2, 65100 Vasa, tfn 324 7394 http://www.abo.fi/stodenhet/csk e-post: csk-vasa@abo.fi Avdelningsföreståndare: Granstedt-Ketola, Kristina, FM tfn 324 7118, rum B 205, e-post: kristina.granstedt-ketola@abo.fi

Läs mer

Centret för språk och kommunikation/åbo

Centret för språk och kommunikation/åbo Centret för språk och kommunikation/åbo Kansli: Fabriksgatan 2 (Arken), 20500 Åbo, tfn 215 4365. Kanslitid: må to 9 12, www.abo.fi/csk, csk-direktor@abo.fi, csk-kansli@abo.fi Utbildningschef: NN. Mottagning

Läs mer

REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN

REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN REGELVERK FÖR KANDIDATPROGRAMMET I BIOMEDICIN Behörighetskrav och ansökan inom programmet Närvaro vid kursupprop är alltid obligatoriskt. Särskilda behörighetskrav gäller vid övergången till termin tre

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och magisterstudier i ekonomi och samhällsvetenskaper i Åbo!

VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och magisterstudier i ekonomi och samhällsvetenskaper i Åbo! VÄLKOMMEN till fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo Akademi och magisterstudier i ekonomi och samhällsvetenskaper i Åbo! Johnny Nykvist studierådgivare Välkommen till magisterstudier

Läs mer

TILLGODORÄKNANDE av studier. Joanna Anckar, Minna Lostedt, Monica Nylund, Tuija-Liisa Pohja studierådgivare

TILLGODORÄKNANDE av studier. Joanna Anckar, Minna Lostedt, Monica Nylund, Tuija-Liisa Pohja studierådgivare TILLGODORÄKNANDE av studier Joanna Anckar, Minna Lostedt, Monica Nylund, Tuija-Liisa Pohja studierådgivare Tillgodoräknande av studier 31.8.2016 1 Tillgodoräknande av studier Endast universitets-/högskolestudier

Läs mer

MinPlan, studierådgivning, och studieorientering, 2 sp

MinPlan, studierådgivning, och studieorientering, 2 sp MinPlan, studierådgivning, och studieorientering, 2 sp MinPlan ett studieplaneringsverktyg Alla studerande vid ÅA ska göra en personlig studieplan MinPlan: ett verktyg som underlättar planeringen Studiechef

Läs mer

Ö verenskommelse mellan Fo rela sare och SISU Idrottsutbildarna Stockholm

Ö verenskommelse mellan Fo rela sare och SISU Idrottsutbildarna Stockholm Ö verenskommelse mellan Fo rela sare och SISU Idrottsutbildarna Stockholm Här kan du läsa om vilka förväntningar vi som utbildningsorganisation har på dig i egenskap av föreläsare hos oss, samt vad du

Läs mer

Anvisningar för lic-seminarium och lic-examen

Anvisningar för lic-seminarium och lic-examen 1 (av 6) Anvisningar för lic-seminarium och lic-examen (Utdrag ur studiehandboken) Granskning av licentiatuppsats Alla licentiatavhandlingar/uppsatser vid fakulteten för Teknik och samhälle ska förhandsgranskas

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle

Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle Gemensamma riktlinjer för examination vid Högskolan i Gävle Fastställd av Grundutbildningsnämnden 2001-01-30 Revidering fastställd av rektor 2008-11-03 Revidering fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden

Läs mer

Studieguide och användarhandbok för Moodle2

Studieguide och användarhandbok för Moodle2 Uppdaterad i maj 2012/NKallio Studieguide och användarhandbok för Moodle2 för kursen PF:s studieorientering, 2 sp 1. Introduktion till kursen Studieperioden PF:s studieorientering (2 sp) är en obligatorisk

Läs mer

Blankett för ansökan om tillgodoräknande av kunnande

Blankett för ansökan om tillgodoräknande av kunnande Blankett för ansökan om tillgodoräknande av kunnande 1.11.2018 Läs först instruktionerna: oldwww.abo.fi/student/sv/tillgodo Ansökan gäller Ersättning av obligatoriska eller alternativt valbara studier

Läs mer

Centret för språk och kommunikation Språkcentret (CSK) Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola

Centret för språk och kommunikation Språkcentret (CSK) Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola Centret för språk och kommunikation Språkcentret (CSK) Avdelningsföreståndare Kristina Granstedt-Ketola 31.8.2018 http://www.abo.fi/csk Centret för språk och kommunikation (CSK, Språkcentret) Språkcentret

Läs mer

Kursen ges som kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen i företagsekonomi (eller motsvarande).

Kursen ges som kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen i företagsekonomi (eller motsvarande). Ekonomihögskolan FEKL11, Kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen, 60 högskolepoäng Bridging Education in Business Administration for Graduates with a Foreign Degree, 60 credits Grundnivå

Läs mer

Regler för kursansvar och examination

Regler för kursansvar och examination Sidan 1 av 5 Dnr 2013-114-385 Fastställd 2013-10-29 Reviderad 2015-05-19 Utbildningsnämnden för hälsa och samhälle (UHS) Utbildningsnämnden för lärande och miljö (ULM) Regler för kursansvar och examination

Läs mer

Institutionen för psykologi och logopedi

Institutionen för psykologi och logopedi Förhandsanmälan * Närvaro * Skräddarsydda lösningar * Delprestationer * Materialhantering * Ansvar * Föreläsningspraxis * Kursfeedback * Hjälpmedel och stöd * Tentresultat * Slutbedömning * Institutionen

Läs mer

HANDLEDNINGS- OCH STUDIEAVTAL FÖR LICENTIAT/DOKTORSEXAMEN VID ÅBO AKADEMIS FORSKARSKOLA

HANDLEDNINGS- OCH STUDIEAVTAL FÖR LICENTIAT/DOKTORSEXAMEN VID ÅBO AKADEMIS FORSKARSKOLA Avtalet är bilaga till anhållan om studierätt för examen byte av doktorandprogram byte av handledare övrigt, vad? HANDLEDNINGS- OCH STUDIEAVTAL FÖR LICENTIAT/DOKTORSEXAMEN VID ÅBO AKADEMIS FORSKARSKOLA

Läs mer

Information om examensarbetet för studenter och examinatorer

Information om examensarbetet för studenter och examinatorer Information om examensarbetet för studenter och examinatorer Institutionen för tillämpad kemi och geovetenskap Luleå tekniska universitet Ht02 Reviderad vt04, vt05, ht06, ht08 Regler för examensarbete

Läs mer

JOO-studier vid Åbo universitet för rättsnotarier

JOO-studier vid Åbo universitet för rättsnotarier JOO-studier vid Åbo universitet för rättsnotarier Minna Lostedt studierådgivare minna.lostedt@abo.fi JOO-studier vid Åbo universitet för rättsnotarier 27.8.2019 1 JOO-studier JOO = Joustava OpintoOikeus

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET NS1231 Danska, fortsättningskurs 2, 15 högskolepoäng Danish, Intermediate Course 2, 15 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Läs mer

Dubbelbehörighetsprojektet Start-up! I Åbo och Vasa den 8 mars 2017 Introduktion Christina Nygren-Landgärds, vicerektor

Dubbelbehörighetsprojektet Start-up! I Åbo och Vasa den 8 mars 2017 Introduktion Christina Nygren-Landgärds, vicerektor Dubbelbehörighetsprojektet Start-up! I Åbo och Vasa den 8 mars 2017 Introduktion Christina Nygren-Landgärds, vicerektor Vad är dubbelbehörighetsprojektet? Dubbelbehörighet betyder att en ämneslärare har

Läs mer

Öppna universitetet. Bekanta dig med Öppna universitetet 3 augusti kl 16.30 i sal 309

Öppna universitetet. Bekanta dig med Öppna universitetet 3 augusti kl 16.30 i sal 309 Bekanta dig med Öppna universitetet 3 augusti kl 16.30 i sal 309 Allmän information» Inga formella krav på tidigare utbildning» Undervisningen motsvarar Hankens examensfordringar, det är dock inte möjligt

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Institutionen för informatik att gälla från och med , höstterminen 2018.

Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen vid Institutionen för informatik att gälla från och med , höstterminen 2018. Ekonomihögskolan INFL11, Kompletterande utbildning för systemvetare med utländsk examen, 60 högskolepoäng Bridging Education in Information Systems for Graduates with a Foreign Degree, 60 credits Grundnivå

Läs mer

Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen

Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen Farmaceutiska fakulteten Uppsala 19 mars 2013 Studievägledningen Antagning till senare del av Apotekarprogrammet och Receptarieprogrammet för studenter med tidigare högskolestudier Farmaceutiska fakulteten

Läs mer

Latin 1 (5 sp) Latin 1. Latin 1 (5 sp) Latin ( version 1) Målsättningar och innehåll. Lärandemål

Latin 1 (5 sp) Latin 1. Latin 1 (5 sp) Latin ( version 1) Målsättningar och innehåll. Lärandemål 907910.0 (2011-2012 version 1) (5 sp) västerländska språk. Efter avslutad kurs har den studerande en kännedom om Kontaktundervisning och hemarbete. På kursen behandlas latinets formlära och syntaxens elementa.

Läs mer

Anmälan till EY1B13 Kontrastiv engelska för lärare (Contrastive English for Teachers) 7,5 hp vårterminen 2011.

Anmälan till EY1B13 Kontrastiv engelska för lärare (Contrastive English for Teachers) 7,5 hp vårterminen 2011. Institutionen för Språk och litteraturer Anmälan till EY1B13 Kontrastiv engelska för lärare (Contrastive English for Teachers) 7,5 hp vårterminen 2011. Personnummer Efternamn Förnamn Adress Postnummer

Läs mer

889941.0 Förtroendeuppdrag: Åbo Akademis styrelse (2 sp)

889941.0 Förtroendeuppdrag: Åbo Akademis styrelse (2 sp) 889941.0 Förtroendeuppdrag: Åbo Akademis styrelse (2 sp) Position of Trust/Förtroendeuppdrag: Åbo Akademis styrelse Allmänfärdigheter Allmänfärdigheter som utvecklas under kursens gång: Examinationsformer

Läs mer

Examinationsregler från och med vårterminen 2007

Examinationsregler från och med vårterminen 2007 1 (5) 2012-07-06 Dnr SU Johan Schelin Studierektor Juridiska institutionen Examinationsregler från och med vårterminen 2007 Följande information utgör en översikt över regler och rutiner för examination

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Ekonomihögskolan SASE11, Economic Change, Labour Market and the Population, 7,5 högskolepoäng Economic Change, Labour Market and the Population, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng

PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng Avancerad nivå Cognitive behaviour therapy, 30 credits, Second Cycle 1. Fastställande Kursplanen har fastställts

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Ekonomihögskolan EKHA40, Ekonomisk historia: Utvecklingsländerna i den globala ekonomin, 15 högskolepoäng Economic History: Under-development in the Global Economy, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

IPKL:s Kursledarguide Checklista

IPKL:s Kursledarguide Checklista IPKL:s Kursledarguide Checklista Beslutsdatum 2013-06-07 Dnr. G 2013/274 Olika kurser har olika förutsättningar och villkor. Här följer dock några hållpunkter som gäller för samtliga kursledare vid IPKL.

Läs mer

Brinner du för idrott och vill hjälpa andra att nå toppen genom individuell träning och personlig coachning?

Brinner du för idrott och vill hjälpa andra att nå toppen genom individuell träning och personlig coachning? Brinner du för idrott och vill hjälpa andra att nå toppen genom individuell träning och personlig coachning? Management Då är det här rätt utbildning för dig... 40 sp CENTRET FÖR LIVSLÅNGT LÄRANDE VID

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRO102 Offentlig rätt, 15 högskolepoäng Public Law, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd 2011-06-16 och senast reviderad 2018-06-18

Läs mer

2002-2006 Filosofie kandidatexamen i folkloristik med etnologi och skärgårdskunskap som biämnen.

2002-2006 Filosofie kandidatexamen i folkloristik med etnologi och skärgårdskunskap som biämnen. Maria Johansson KONTAKTUPPGIFTER Maria Johansson Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi Åboenheten (f.d. Fortbildningscentralen) Fabriksgatan 2, 20500 Åbo Besöksadress: Arken, byggnad G, vån. 1,

Läs mer

Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP)

Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP) Kurs 12 Personlighetspsykologi PSPR12, HT19 Kursansvarig: Stephan Hau, Lillian Döllinger Anvisningar till kurs PERSONLIGHETSPSYKOLOGI (7,5 HP) Kursens innehåll Personlighetspsykologikursen behandlar ett

Läs mer

Kurshandledning. Bruksspel. 7,5 hp VT Kurskod: 918G09 Kursansvarig: Anna Englund Bohm

Kurshandledning. Bruksspel. 7,5 hp VT Kurskod: 918G09 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Kurshandledning Bruksspel 7,5 hp VT 2013 Kurskod: 918G09 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Presentation av kursen... 3 Tid och plats... 3 Registrering... 3

Läs mer

1 kap. (2002:81) normalt målen. kvalitet. för utbildningsprogrammen.

1 kap. (2002:81) normalt målen. kvalitet. för utbildningsprogrammen. EXAMENSORDNING FO R HO GSKOL LAN PA A A LAND 1 kap. Allmänna föreskrifter 1 Högskolan på Åland och dess uppgift Högskolan på Åland och dess uppgift framgår av Landskapslag om o Högskolan på Åland (2002:81)

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan FEKH03, Företagsekonomi: Internationellt verksamhetsförlagd utbildning, 30 högskolepoäng Business Administration: International Traineeship, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

EKHA33, Ekonomisk historia: Arbete och välfärd, 7,5 högskolepoäng Economic History: Labour and Welfare, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

EKHA33, Ekonomisk historia: Arbete och välfärd, 7,5 högskolepoäng Economic History: Labour and Welfare, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan EKHA33, Ekonomisk historia: Arbete och välfärd, 7,5 högskolepoäng Economic History: Labour and Welfare, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Ekonomihögskolan EKHA61, Ekonomisk historia: Miljöhistoria ur ett ekonomiskt perspektiv, 7,5 högskolepoäng Economic History: Environmental History from an Economic Perspective, 7.5 credits Grundnivå /

Läs mer

SIBELIUS- AKADEMIN URVALSGUIDE BYTE AV HUVUDÄMNE OCH STUDIERÄTT

SIBELIUS- AKADEMIN URVALSGUIDE BYTE AV HUVUDÄMNE OCH STUDIERÄTT SIBELIUS- AKADEMIN KONSTUNI- VERSITETET URVALSGUIDE 2016 BYTE AV HUVUDÄMNE OCH STUDIERÄTT Vill du byta huvudämne? ELLER Har du en lägre högskoleexamen från en annan högskola och vill byta från kandidatskedet

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Ekonomihögskolan EKHA41, Ekonomisk historia: U-länderna och den globala obalansen - teoretiska perspektiv på framsteg och fattigdom, 7,5 högskolepoäng Economic History: Under-developed Countries and the

Läs mer

Introduktion till Mina sidor

Introduktion till Mina sidor Introduktion till Mina sidor Denna manual ger en introduktion till verktyget Mina sidor Skapad: 2011-08-01 Innehåll Hur använder jag verktyget Mina sidor?... 3 Vad finns under länken Mina studier?... 5

Läs mer

BUSO84 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

BUSO84 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan BUSO84, Företagsekonomi: Corporate restructurings, 5 högskolepoäng Business Administration: Corporate Restructurings, 5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Informationstillfälle om undervisningsplaneringen & information från fakultetskansliet

Informationstillfälle om undervisningsplaneringen & information från fakultetskansliet Informationstillfälle om undervisningsplaneringen & information från fakultetskansliet 8.2.2017 Tua Henriksson Joanna Anckar, Marina Hamberg, Minna Lostedt, Reeta Marjamaa, Monica Nylund,Tuija-Liisa Pohja

Läs mer

PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2015 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående pedagogiska studier för dem som avlagt magisterexamen

PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2015 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående pedagogiska studier för dem som avlagt magisterexamen PEDAGOGISKA STUDIER FÖR LÄRARE 2015 TVÅSPRÅKIG UTBILDNING Fristående pedagogiska studier för dem som avlagt magisterexamen BETEENDEVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Tvåspråkiga fristående pedagogiska studier för

Läs mer

PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng

PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Avancerad nivå Cognitive behaviour therapy, 45 credits, Second

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för anordnare av kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning för invandrare

Tillämpningsanvisningar för anordnare av kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning för invandrare 1 (5) 2013-01-22 Bilaga 2) Tillämpningsanvisningar för anordnare av kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning för invandrare Sammanfattning Kommunfullmäktige har fastställt auktorisationsvillkor

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019. Naturvetenskapliga fakulteten MASK11, Matematisk statistik: Examensarbete - kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematical Statistics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PM1614 Kurs 14: Psykologpraktik, 22,5 högskolepoäng Practical Work/Supervised Field Study Period, 22.5 Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik. utbildningslinjen för kemi- och processteknik. Fakulteten för naturvetenskaper och teknik 1

VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik. utbildningslinjen för kemi- och processteknik. Fakulteten för naturvetenskaper och teknik 1 VÄLKOMMEN till fakulteten för naturvetenskaper och teknik utbildningslinjen för kemi- och processteknik Fakulteten för naturvetenskaper och teknik 1 Kerstin Fagerström Studierådgivare rum 366, Axelia I

Läs mer

våren 2014 Vi har en stol ledig just för dig Nätkurser eller släng dig i soffan och ta en nätkurs! öppna vid Åbo Akademi universitetet

våren 2014 Vi har en stol ledig just för dig Nätkurser  eller släng dig i soffan och ta en nätkurs! öppna vid Åbo Akademi universitetet öppna vid Åbo Akademi universitetet Vi har en stol ledig just för dig eller släng dig i soffan och ta en nätkurs! våren 2014 Nätkurser Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi och Yrkeshögskolan Novia

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Ekonomihögskolan EKHA62, Ekonomisk historia: Hållbar utveckling - debatt, teori och empiri, 7,5 högskolepoäng Economic History: Sustainable Development - Debate, Theory and Empirical Evidence, 7.5 credits

Läs mer

Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp

Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp Makt och Rätt konstitutionell normgivning, kontrollmakt och rättighetsskydd 15 hp KURSINFORMATION Undervisningsplan JURIDISKA INSTITUTIONEN Makt och rätt 15 hp VT 2015 Kursinformation Makt och Rätt I Din

Läs mer

Examensstadga för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet

Examensstadga för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet Godkänd av styrelsen 28.5.2012 Kompletterad 17.12.2012: till 31 har fogats ett nytt moment. Examensstadga för Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet Med stöd av 11 i instruktionen

Läs mer

våren 2014 Kurser på Åland Vi har en stol ledig just för dig öppna universitetet är öppet för alla! öppna vid Åbo Akademi universitetet

våren 2014 Kurser på Åland Vi har en stol ledig just för dig öppna universitetet är öppet för alla!  öppna vid Åbo Akademi universitetet öppna vid Åbo Akademi universitetet våren 2014 Kurser på Åland Vi har en stol ledig just för dig öppna universitetet är öppet för alla! Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi och Yrkeshögskolan

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION RKT135 Nya testamentet med grekiska, fördjupningskurs, 15 högskolepoäng The New Testament in Greek, Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska

Läs mer

Kandidatarbetets startseminarium Kerstin Fagerström

Kandidatarbetets startseminarium Kerstin Fagerström Kandidatarbetets startseminarium 18.1.2016 Kerstin Fagerström Studierådgivare Kerstin Fagerström Rum 365, Axelia I (3 vån) tfn 215 3321 fnt-studieradgivare@abo.fi Mottagning enligt överenskommelse 19.1.2016

Läs mer

Studerandes rättigheter vid Åbo Akademi

Studerandes rättigheter vid Åbo Akademi ÅBO AK ADEMIS STUDENTKÅR THE STUDENT UNION OF ÅBO AKADEMI UNIVERSITY Studerandes rättigheter vid Åbo Akademi Fl EN ip m GL e f IS or H! Åbo Akademis Studentkårs rättsskyddsguide Tryckt med bidrag från

Läs mer

Verktygslådan för ny undervisande personal: Att arbeta som lärare vid ÅA - vilka färdigheter behövs och vilket stöd erbjuds

Verktygslådan för ny undervisande personal: Att arbeta som lärare vid ÅA - vilka färdigheter behövs och vilket stöd erbjuds Verktygslådan för ny undervisande personal: Att arbeta som lärare vid ÅA - vilka färdigheter behövs och vilket stöd erbjuds Tove Forslund, Lärcentret tove.forslund@abo.fi, www.abo.fi/lc Åbo Akademi - Domkyrkotorget

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Ekonomihögskolan EKHA72, Ekonomisk historia: Dagsaktuella arbetsmarknadsfrågor - i ett historiskt perspektiv, 7,5 högskolepoäng Economic History: Contemporary Labour Market Issues - in a Historical Perspective,

Läs mer

Kurs: PDG694 Fritid, lek och relationer i fritidshem - uppdragskurs, 7,5 högskolepoäng. Kursanmälan/Avtal

Kurs: PDG694 Fritid, lek och relationer i fritidshem - uppdragskurs, 7,5 högskolepoäng. Kursanmälan/Avtal Kurs: PDG694 Fritid, lek och relationer i fritidshem - uppdragskurs, 7,5 högskolepoäng Kursanmälan/Avtal Kursanmälans- och avtalsinformation Kursen: PDG694 Fritid, lek och relationer i fritidshem - uppdragskurs,

Läs mer

Kurshandledning. Bruksspel 2. 7,5 hp HT Kurskod: 918G28 & 918G30 Kursansvarig: Anna Englund Bohm

Kurshandledning. Bruksspel 2. 7,5 hp HT Kurskod: 918G28 & 918G30 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Kurshandledning Bruksspel 2 7,5 hp HT 2014 Kurskod: 918G28 & 918G30 Kursansvarig: Anna Englund Bohm Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Presentation av kursen... 3 Tid och plats... 3 Registrering...

Läs mer

HANDLEDNINGS- OCH STUDIEAVTAL FÖR LICENTIAT/DOKTORSEXAMEN VID ÅBO AKADEMIS FORSKARSKOLA

HANDLEDNINGS- OCH STUDIEAVTAL FÖR LICENTIAT/DOKTORSEXAMEN VID ÅBO AKADEMIS FORSKARSKOLA Avtalet är bilaga till anhållan om studierätt för examen byte av doktorandprogram byte av handledare övrigt, vad? HANDLEDNINGS- OCH STUDIEAVTAL FÖR LICENTIAT/DOKTORSEXAMEN VID ÅBO AKADEMIS FORSKARSKOLA

Läs mer

Vä lkommen till ekonomprogrämmet pä distäns!

Vä lkommen till ekonomprogrämmet pä distäns! Vä lkommen till ekonomprogrämmet pä distäns! Du är antagen till vårt ekonomprogram som ges på it-distans. Om du blivit antagen eller reservplacerad i urval 1 måste du tacka JA till det antagningsbesked

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU ST 2015/115-1.1 Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2015-04-07 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek...

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan BUSN67, Business Administration: Accounting Information System, 7,5 högskolepoäng Business Administration: Accounting Information System, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

STUDIEGUIDE. Teologisk etik med religionsfilosofi I, 5 sp. Fortbildningscentralen vid Åbo Akademi, våren 2008

STUDIEGUIDE. Teologisk etik med religionsfilosofi I, 5 sp. Fortbildningscentralen vid Åbo Akademi, våren 2008 STUDIEGUIDE Teologisk etik med religionsfilosofi I, 5 sp Fortbildningscentralen vid Åbo Akademi, våren 2008 Välkommen på kurs! Varmt välkommen på den genom tiderna fjärde Internetkursen i teologisk etik

Läs mer

1. Definitioner av begrepp inom examination Mata in information om tentamina Skapa en allmän tentamen... 6

1. Definitioner av begrepp inom examination Mata in information om tentamina Skapa en allmän tentamen... 6 Innehåll 1. Definitioner av begrepp inom examination... 5 2. Mata in information om tentamina... 6 2.1. Skapa en allmän tentamen... 6 2.1.1. Boka utrymme i resursbokningen, namnge tentamen och förflytta

Läs mer

Guide för genomförande av självständigt arbete vid NJ-fakulteten

Guide för genomförande av självständigt arbete vid NJ-fakulteten Ver. 2016-02-19 Sida 1 av 5 Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Guide för genomförande av självständigt arbete vid NJ-fakulteten Detta är en generell guide till det praktiska arbetet kring

Läs mer

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Naturvetenskapliga fakulteten MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet

Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU ST 2013/178-1.1 Lokala riktlinjer för studieavgifter vid Linnéuniversitetet Gäller från 2013-04-02 Innehållsförteckning 1. Inledning studieavgiftsskyldighet... 3 2. Studieavgiftens storlek...

Läs mer

Anmälan angående situationen för vissa studenter vid farmacie kandidatprogrammet

Anmälan angående situationen för vissa studenter vid farmacie kandidatprogrammet Rektor Södertörns högskola och Rektor Uppsala universitet Juridiska avdelningen Marie Stern Wärn Anmälan angående situationen för vissa studenter vid farmacie kandidatprogrammet Anmälan JL har till Högskoleverket

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet för service management och ges tredje terminen.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet för service management och ges tredje terminen. Samhällsvetenskapliga fakulteten KSMB32, Redovisning och ekonomistyrning i serviceverksamheter, 15 högskolepoäng Financial Accounting and Management Accounting in the Service Sector, 15 credits Grundnivå

Läs mer

Psykoterapeutprogrammet LATHUND. För studenter och lärare. Läsåret 2010/2011 Uppdaterad december 2010

Psykoterapeutprogrammet LATHUND. För studenter och lärare. Läsåret 2010/2011 Uppdaterad december 2010 Psykoterapeutprogrammet LATHUND För studenter och lärare Läsåret 2010/2011 Uppdaterad december 2010 Avdelningen för klinisk och socialpsykologi Institutionen för beteendevetenskap och lärande Linköpings

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET NS1230 Danska, fortsättningskurs, 15 högskolepoäng Danish, Intermediate Course, 15 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden

Läs mer

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan BUSR31, Företagsekonomi: Kvalitativa metoder, 5 högskolepoäng Business Administration: Qualitative Research Methods, 5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Ekonomihögskolan EKHA70, Ekonomisk historia: Arbetsmarknad och arbetsliv, 15 högskolepoäng Economic History: Labour Market and Working Life, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Välkommen till ekonomprogrammet på distans!

Välkommen till ekonomprogrammet på distans! Välkommen till ekonomprogrammet på distans! Du är antagen till vårt ekonomprogram som ges på distans. Det innebär att du kommer att studera med hjälp av Internet och instruktioner på web-plattformen Blackboard

Läs mer

Kursen är en masterkurs inom programmet Master of Science in Management där denna kurs är ett obligatoriskt moment.

Kursen är en masterkurs inom programmet Master of Science in Management där denna kurs är ett obligatoriskt moment. Ekonomihögskolan MGTN34, Management: Strategic Positioning and the Strategy Process, 3 högskolepoäng Management: Strategic Positioning and the Strategy Process, 3 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Centret för språk och kommunikation/åbo

Centret för språk och kommunikation/åbo Centret för språk och kommunikation/åbo Kansli: Fabriksgatan 2 (Arken), 20500 Åbo, tfn 215 4365. Kanslitid: må to 9 12, www.abo.fi/csk, csk-direktor@abo.fi, csk-kansli@abo.fi Utbildningschef: Jylhä, Jan,

Läs mer

KURSER I INFORMATIONSSÖKNING FÖR NYA STUDERANDE I ÅBO

KURSER I INFORMATIONSSÖKNING FÖR NYA STUDERANDE I ÅBO Uppdaterat 19.6.2014 Presentation av bibliotekets service ingår i studieorienteringen v. 35-36. Rundvandringar på biblioteksenheterna arrangeras i samråd med studiebyrån och tutorerna, som ger information

Läs mer

Högskolan i Skövde Rektor Box Skövde Caroline Cruz BESLUT

Högskolan i Skövde Rektor Box Skövde Caroline Cruz BESLUT Högskolan i Skövde Rektor Box 408 541 28 Skövde Caroline Cruz BESLUT 2007-09-18 Reg.nr 31-582-07 Examination vid Högskolan i Skövde Studenter som har påbörjat en kurs sent och missat flera obligatoriska

Läs mer

Öppna universitetens nationella seminarium, 4-5.10.2007

Öppna universitetens nationella seminarium, 4-5.10.2007 Öppna universitetens nationella seminarium, 4-5.10.2007 Välkomna till Åbo för att möta kolleger från andra universitet och fundera på det öppna universitetets framtid! Tina Engblom Fortbildningscentralens

Läs mer

Kursbeskrivning. Perspektiv på språk, 5 hp

Kursbeskrivning. Perspektiv på språk, 5 hp Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Perspektiv på språk, 5 hp Kandidatprogram i teckenspråk och tolkning, 180 hp (HTOTK): Teckenspråk i teori och praktik II, GN, 30 hp, termin 2 (LITU20)

Läs mer

Kursbeskrivningar och kursdatabasen

Kursbeskrivningar och kursdatabasen Kursbeskrivningar och kursdatabasen - Att skapa och revidera kurser i MinPlan Uppdaterad 4/2016 Innehåll 1 Begrepp och information om undervisning och utbildning vid Åbo Akademi... 4 1.1 Studiehandbok,

Läs mer