ÖVERENSKOMMELSE GRUNDUTBILDNING AV OFFICERARE VID FHS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÖVERENSKOMMELSE GRUNDUTBILDNING AV OFFICERARE VID FHS"

Transkript

1 UTKAST ÖVERENSKOMMELSE GRUNDUTBILDNING AV OFFICERARE VID FHS Mellan Försvarshögskolan (FHS), , Bo , Stockholm och Försvarsmakten (FM), , Stockholm, har följande överenskommelse träffats. 1. Bakgrund Parterna har DD MM ÅÅ ingått en huvudöverenskommelse (FM skr, FHS skr yyyy) avseende samarbetet mellan myndigheterna. Föreliggande överenskommelse är en av de överenskommelser som enligt huvudöverenskommelsen ska upprättas mellan parterna. Syftet med denna överenskommelse är att reglera samarbets- och ledningsförhållanden samt ekonomiska förhållanden mellan FM och FHS avseende Officersprogrammets (OP) genomförande. I särskild överenskommelse regleras Officersprogrammets genomförande vid Militärhögskolan Karlberg. Samarbets- och ledningsförhållanden samt ekonomiska förhållanden omfattar: ansvarsfördelning mellan FM och FHS vid genomförandet av OP och för olika verksamheter och aktiviteter som är kopplade till programmets genomförande. kostnader som är kopplade till genomförandet av OP och som fortsättningsvis skall belasta FM. kostnader som är kopplade till genomförandet av OP och som fortsättningsvis skall belasta FHS. tjänster som FHS skall köpa av FM vid genomförandet av OP. ekonomiadministrativa rutiner mellan FM och FHS avseende OP. Följande avtal och överenskommelser upphävs i och med undertecknandet av denna överenskommelse: Överenskommelse Högskoleförlagd utbildning (HFU) inom OP interimsutgåva, MHS K beteckning 19199:650/9:1, FHS beteckning 680/2009:2. Detaljöverenskommelse träffade mellan FM och FHS, FHS beteckning 1353/7:2 inklusive bilagor: o Detaljöverenskommelse Genomförandet av den Högskoleförlagda utbildningen vid OP. o Detaljöverenskommelse Samarbets- och ledningsförhållanden samt ekonomiska förhållanden vid OP. o Detaljöverenskommelse avseende Verksamhetsförlagd utbildning (VFU). o Detaljöverenskommelse Tillträde och säkerhetstjänst för studerande och personal vid OP.

2 o Detaljöverenskommelse Arbetsmiljö - skyldigheter och ansvar vid FHS Karlberg. o Detaljöverenskommelse IT - vid FHS Karlberg. 2. Inriktning av relationerna mellan FM och FHS Parterna är överens om det gemensamma målet att tillföra FM professionella officerare. Relationen mellan parterna skall präglas av ett långsiktigt synsätt, öppenhet, förtroende och insyn samt affärsmässighet. Affärsmässighet i betydelsen att ansvars- och rollfördelning skall vara tydligt definierad för varje åtagande, att ekonomiska mellanhavanden behandlas stringent och speglar ansvarsfördelningen samt att respekt upprätthålls för gjorda överenskommelser. 3. Allmänt En student som antas av FHS till OP skrivs in som student vid högskolan och blir samtidigt officersaspirant i FM och kadett vid Militärhögskolan Karlberg (MHS K). Den dubbla tillhörigheten innebär att studenten lyder under flera regelverk. Högskolelag (HL) och högskoleförordningen (HF) samt förordning för FHS och FHS interna bestämmelser är de bestämmelser som främst reglerar verksamheten som student vid OP. Förordning för FM personal, officersförordningen, lagen om disciplinansvar inom totalförsvaret, förordning om disciplinansvar inom totalförsvaret, förordning om förmåner samt FM och MHS K interna bestämmelser är de bestämmelser som främst reglerar verksamheten som officersaspirant i FM. Den gemensamma benämningen av student och officersaspirant vid OP är Kadett. 4. Högskoleförlagd utbildning Under HFU har FHS program- och genomförandeansvar för utbildning som genomförs under programtid. FM har ansvar för utbildning och verksamhet som genomförs utanför programtid. Syftet med FM verksamhet är att stödja FHS i genomförandet av programmet, ytterligare förbereda kadetten för anställning som officer i FM samt att skapa förutsättningar för verksamhetssäkerhet vid FHS övningar. 4.1 FHS särskilda åtagande HFU FHS åtagande är att: utöva programansvar för OP. ansvara för att de årliga kostnader som uppkommer i samband med genomförandet av OP fördelas mellan FHS och FM enligt punkt 5. reglera omfattningen av FM stöd och tjänster till FHS, jämte FHS ersättning till FM för detta stöd och dessa tjänster, i en årlig Rutinerna för processen som leder fram till den årliga beställningen framgår av punkt 3.4. genomföra dialoger och ekonomiadministration enligt punkt 3.4.

3 4.2 FM särskilda åtagande HFU FM åtagande är att: ansvara för de årliga kostnader som uppkommer i samband med genomförandet av OP och som är FM ansvar enligt pkt 5. genomföra den process som leder fram till årlig beställning av stöd och tjänster av FHS enligt punkt 3.4. genomföra dialoger och ekonomiadministration enligt punkt 3.4. med lärare stödja genomförandet av kursen inom ämnet Fysiskt stridsvärde. 4.3 Samverkan Parterna är överens om att samverkan sker enligt nedan: på myndighetsnivå sker samverkan mellan vicerektor/högste militära företrädare vid FHS (kan delegeras till Programansvarig OP) och FM utbildningschef (kan delegeras till C MHS K). FM stöd till FHS genomförande av OP sker i samverkan mellan Programansvarig OP och C MHS K (kan delegeras till chef kadettbataljonen). 4.4 Process och principiell årscykel Den årliga planeringsdialogen som leder fram till FHS årliga beställning genomförs enligt nedan: FHS lämnar senast 1 april en specificerad offertförfrågan avseende stöd och tjänster från FM för det kommande verksamhetsåret. FM lämnar senast 15 september en offert till FHS avseende erhållen offertförfrågan. vid behov genomförs dialoger mellan FHS och FM med anledning av den lämnade offerten. FHS lämnar svar på erhållen offert i form av en beställning för kommande år senast den 1 november. Offerter, beställningar, återrapportering och övrig ekonomiadministration framgår av överenskommelse Produktionsledning. 5. Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Med VFU avses i denna överenskommelse den verksamhet som kadett vid OP genomför under VFU-kurs enligt av FHS fastställd utbildnings- och kursplan. VFU är verksamhet inom programutbildningen som syftar till att föra praktik och teori närmare varandra och skapa en helhet. Denna helhet skall bestå av utbildning och praktisk träning. Målet är att stärka programutbildningens yrkesinriktning. Verksamheten inom VFU skall bygga på de kunskaper och förmågor som inhämtats under de tidigare terminerna och vidareutveckla dessa under VFU mot den avslutande utbildningen och officerseamen.

4 I denna överenskommelse förbinder sig FM att skapa förutsättningar för att rollerna som VFU-samordnare, VFU-handledare samt Huvudlärare för ämnena Krigsvetenskap, Ledarskap och Militärteknik organiseras vid samtliga VFU-skolor. Med VFU-samordnare avses en av FM anställd officer som är placerad vid FM skola som genomför VFU och som genomför lokal samordning av VFU vid respektive skola i enlighet med av FHS utgivna anvisningar. Dessa anvisningar utarbetas i samverkan med FM. Tjänsten skall ses som en arbetsuppgift för en utsedd befattningshavare vid VFUskola inom FM. Utbildning av VFU-samordnare genomförs av FHS med stöd av FM. VFU-samordnaren företräder sin egen VFU-skola i dialoger och möten med FHS rörande VFU. Med VFU-handledare avses en av FM anställd officer eller annan lämplig tjänsteman vid någon av FM organisationsenheter som undervisar/tränar/vägleder kadetten i syfte att utveckla yrkesidentitet och uppnå lärandemål enligt utbildnings- och kursplan. VFUhandledare kan även vara ämneslärare och/eller vara verksam inom VFU-skolans utvecklingsverksamhet. Med Huvudlärare avses en av FM anställd officer vid någon av FM organisationsenheter med ansvar för genomförande av VFU. Huvudläraren skall, utöver det som gäller för handledare under VFU enligt ovan, ha ansvar för ett specifikt ämne ingående i Officersprogrammet. Huvudlärare skall ha regelbunden kontakt med eaminator och FHS ämnesföreträdare. Huvudläraren skall utöver sin erfarenhet av yrket ha utbildning i högskolepedagogik och ha sådana kunskaper i ämnet, såsom ämnesdjup och progression, att denne kan verka som lärare inom högskolans ram. 5.1 FHS särskilda åtagande VFU FHS åtagande är att: samordna den programbundna verksamheten i sin helhet vid genomförande av VFU. ge kadetten VFU-placering i samverkan med FM utifrån tillgängliga utbildningsplatser. i samverkan med VFU-skolor utarbeta VFU-kursplaner, vilka fastställs av FHS. ansvara för utbildningsdokumentation. ansvara för eamination av VFU-kurser. tillhandahålla kursplatser för VFU-handledares (huvudlärares motsv) fortbildning inom ämnen. anordna utbildning för VFU-samordnare. tillhandahålla riktlinjer/handböcker för VFU-samordning respektive VFUhandledning. främja och underlätta sammanhanget mellan kunskapsutveckling (beprövad erfarenhet och forskning/utveckling) och utbildning. i en årlig process ansvara för kvalitetsutvärdering och kvalitetssäkring av VFU.

5 anordna utbildning/kompetensutveckling för FM personal med ansvar för biblioteksservice. 5.2 FM särskilda åtagande VFU FM åtagande är att: utse VFU-samordnare vid de skolor som berörs av VFU. ställa det antal VFU-handledare (inkl. huvudlärare) till förfogande som krävs för att uppnå utbildningsmålen i kursplan. före programstart tillhandahålla FHS en lista med tillgängliga VFU-platser och ställa erforderligt antal VFU-platser till förfogande för studerande vid OP. samverka med FHS om kursplaner för VFU. FHS fastställer kursplaner för VFU. svara för att lärandemål vid VFU uppnås enligt utbildnings- och kursplaner. genomföra detaljplanering för kursernas praktiska genomförande. avdela tid för VFU-samordnare respektive VFU-handledare att delta i VFUutbildning. avdela tid för Huvudlärare att delta i FHS ämneskonferenser och utbildningstillfällen för Huvudlärare vid VFU-skolor. enligt FHS anvisningar främja och underlätta sammanhanget mellan kunskapsutveckling (beprövad erfarenhet och forskning/utveckling) och utbildning. anordna utbildning för VFU-samordnare och/eller VFU-handledare vad avser kadettens individutveckling. utse ansvarig för biblioteksservice för de FM skolor som berörs av VFU. avdela tid för ansvarig för biblioteksservice att delta i utbildning/nätverksmöten anordnade av Anna Lind-biblioteket (ALB) vid FHS 5.3 Samverkan Parterna är överens om att den löpande samverkan mellan parterna i första hand sker mellan enheten för grundläggande officersutbildning (LH/G), som företräder FHS och utsedda VFU-samordnare vid respektive VFU-skola inom FM. 5.4 Programtid och försvarsmaktstid under VFU För programmet är 40 timmar studietid per vecka ett normaluttag för medelstudenten. I samband med stabs-, fält- och förbandsövningar kan högre tidsuttag förekomma. Därutöver tillkommer tid för kadettens egna förberedelser och särskilda uppgifter. Med studietid avses t e föreläsningar, seminarier, egna litteraturstudier, grupparbeten, reflektion mm, men även övningar enligt ovan. Utöver ovan nämnda studietid skall kadetten delta i av FM beordrad utbildning och verksamhet. Utbildning och verksamhet utanför programmet benämns försvarsmaktstid (FMT). VFU-samordnare beslutar om och genomför denna utbildning efter samråd med VFU-handläggare vid FHS LH/G. Utbildning sker inom områden som inte omfattas av programutbildningen. Verksamheten omfattar utbildning och verksamhet under

6 terminerna samt 5 veckor inomverksutbildning under uppehållet mellan termin 4-5 alternativt vid tidpunkt som respektive VFU-skola i dialog med programansvarig anser lämplig. 5.5 Dialoger och ekonomiadministration C MHS K samordnar, med stöd av VFU-skolor, den del av den treåriga officersutbildningen som FM ansvarar för, enligt punkt 5 i denna överenskommelse. Genomförandekostnaden intäktsbudgeteras av respektive skola (motsv). Kostnaden för genomförd utbildning regleras slutligen genom fakturering till FHS. Den del av den programbundna utbildningen som skall genomföras av FM regleras i en årsbeställning från FHS till FM och hanteras ekonomiskt inom FM uppdragsprocesser. VFU-skolor skall kvartalsvis ramkompenseras för faktiskt bokförda kostnader, dock maimalt till de fastställda takkostnaderna som framgår av FHS offertförfrågan. Uppföljning sker genom att ekonomiskt utfall skall kunna jämföras med budgeterade värden som underlag för redovisning till FHS. Genomförd verksamhet och förbrukade kostnader skall särredovisas kvartalsvis i samband med fakturering enligt nedan. Prognostiserade kostnader över eller under fastställd takkostnad skall preciseras och rapporteras, som underlag för ev omförhandling av avtal med FHS. VFU-skolor redovisar: leveransläget avseende erhållna beställningar. problem med leveranser. behov av omförhandling. dragna erfarenheter samt förslag till förbättring/utveckling. Alla betalningar från FHS till FM skall vara hänförliga till beställningar och redovisas mot utförda prestationer, samt ske efter fakturering av FM. FHS och FM ansvarar för att prissättning görs på ett sådant sätt att ett ekonomiskt nollresultat eftersträvas för varje FM skall sända faktura till FHS kvartalsvis. Faktura skall av FHS granskas med avseende på prestation, leveranstid och kostnader. Finns ingen erinran vid denna granskning skall fakturan betalas inom 30 dagar efter fakturadatum. FM och FHS skall varje år överenskomma om grunderna för prisomräkning. FM ansvarar för hantering av moms. I betalningsplaner och fakturor skall redovisning ske eklusive moms. Offerter, beställningar, återrapportering och övrig ekonomiadministration framgår av överenskommelse Produktionsledning.

7 6. Ansvarsfördelning kostnader OP 6.1 Detaljansvar aktiviteter och verksamheter mm kopplade till HFU och VFU Verksamhet Ansvarig för kostnaden Anm. FHS FM Ersättningar och förmåner Kadetternas boende Kadetternas datorer Utgår fr o m OP Försvarsmaktsspecifik kurslitteratur (utgiven av FM) Transporter och militär logistik (utrustning, vapen, förvaring) vad avser kadetter Kadetterna organiseras som officersaspiranter i en militär organisation Särkostnader för lärare vid undervisning vid kurser ingående i programmet Med särkostnader avses kostnader som uppstår när en viss tjänst eller produkt skall produceras och är direkt kopplad till tjänsten eller produkten (i detta fall t e resor, Arbetslokaler jämte därvid kopplad infrastruktur för ämneslärare Kurslitteratur som ej är utgiven av FM Utbildningskostnader för i programmet ingående kurser under generella terminer vid MHS K logi och traktamente). Upphandlas regelmässigt Epenser Upphandlas regelmässigt Undervisningslokaler som utnyttjas för i programmet ingående kurser under generella terminer vid MHS K Trivsel- och personalbefrämjande åtgärder för FHS personal som tjänstgör vid OP m.m. och har stadigvarande placering i MHS K lokaler. Upphandlas regelmässigt Upphandlas regelmässigt

8 Inomverksutbildning, kursen Officersprofessionen. Aktivitet/verksamhet utanför kursmål/program. Militära ceremonier och traditionsverksamhet Filialbibliotek till ALB, högskolebibliotek (Omfattar ej Slottsbibliotek) Genomförandet sker enligt separat kursplan (FM). 6.2 Detaljansvar aktiviteter och verksamheter mm specifikt för VFU Verksamhet Ansvarig för kostnaden Anm. FHS FM Nyttjande av skolbibliotek vid resp. VFU skola Skall ingå i överenskommet timpris Sär- och samkostnader i samband med undervisnings-, utbildnings- och övningsverksamhet under VFUterminer Tim- och särkostnader för VFU-samordnare under VFUterminer Tim- och särkostnader för VFU-handledare under VFUterminer Kurskostnader för handledarutbildning och för fortbildning av handledare kopplat mot programtid 7. Internationalisering Vid övning enkom för kadetten skall hela kostnaden belasta FHS. Om kadetten deltar i övrig övning betalar FHS endast kadettens del. Upphandlas regelmässigt FM ansvarar för deltagares löne-, rese- och logi/traktamentskostn. Som ett led i att förbereda kadetterna för yrkesrollen verkar FHS och FM för ökade inslag internationalisering i utbildningen. Kadetter erbjuds att delta i internationellt studentutbyte inom ramen för FHS avtal med utländska lärosäten. På motsvarande vis erbjuds utländska kadetter att delta i undervisning på OP. Svenska kadetter som under del av programmet studerar i utlandet ersätts med samma förmåner som kadetter som tillbringar sin studietid i Sverige. Logi och mat står det utländska lärosätet för. FHS står för resa till och från det utländska lärosätet. Utländska kadetter som studerar vid FHS erbjuds logi och mat på Karlberg under samma förutsättningar som svenska kadetter. Resa till och från Sverige samt övriga förmåner står det utländska lärosätet för.

9 Beslut om ovanstående fattas av Ledningen för högskoleutbildning av officerare (LH) vid FHS i samverkan med FM (C MHS K). Protokollära frågor rörande utländska studenter vid FHS ansvarar FHS för i samverkan med FM HKV Protokoll. Svenska studenter som under del av programmet studerar utomlands ansvarar FHS för i samverkan med FM HKV Protokoll. 8. Avtalstid Denna överenskommelse gäller från och med den dag då båda parter undertecknat överenskommelsen och tillsvidare. Uppsägningstid av överenskommelsen är 12 (tolv) månader. FM eller FHS äger rätt att under överenskommelsens giltighetstid påkalla förhandling om ändring i överenskommelsen. 9. Ändringar i överenskommelsen Ändringar av och tillägg till denna överenskommelse ska vara skriftliga och undertecknade av parterna. 10. Fullständig reglering Överenskommelsen utgör parternas fullständiga reglering av alla frågor som överenskommelsen berör. Alla skriftliga eller muntliga åtaganden och utfästelser som föregått överenskommelsen ersätts av innehållet i denna överenskommelse. 11. Tvist Eventuell tvist i anledning av denna överenskommelse skall i första hand avgöras genom förhandlingar mellan parterna. Denna överenskommelse har upprättats i två eemplar varav parterna tagit var sitt. Stockholm Bengt Aelsson Vicerektor FHS Utbildningschef FM

FHS organisation. FHS/LH samoavd 2011 SID 1. Aktuell sep 2011

FHS organisation. FHS/LH samoavd 2011 SID 1. Aktuell sep 2011 FHS organisation SID 1 Fakta om Försvarshögskolan (ÅR 2010) Omsättning 550 msek 546 helårsstudenter (exl uppdragsstud) 428 helårspresterande Ca 2 500 studerande i kortare kurser 344 anställda (drygt 100

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE AVSEENDE OFFICERSPROGRAMMETS GENOMFÖRANDE VID MILITÄRHÖGSKOLAN KARLBERG

ÖVERENSKOMMELSE AVSEENDE OFFICERSPROGRAMMETS GENOMFÖRANDE VID MILITÄRHÖGSKOLAN KARLBERG UTKAST 2011-08-15 ÖVERENSKOMMELSE AVSEENDE OFFICERSPROGRAMMETS GENOMFÖRANDE VID MILITÄRHÖGSKOLAN KARLBERG 1. Bakgrund Syftet med denna överenskommelse är att reglera ansvar, samarbets- och ledningsförhållanden

Läs mer

Benämning på engelska Degree of Bachelor of Science in Military Studies, Military-Technology specialization

Benämning på engelska Degree of Bachelor of Science in Military Studies, Military-Technology specialization Utbildningsplan 1 (5) Programmets benämning Officersprogrammet med militärteknisk profil Benämning på engelska Degree of Bachelor of Science in Military Studies, Military-Technology specialization Högskolepoäng:

Läs mer

Handbok Verksamhetsförlagd utbildning för Officersprogrammet

Handbok Verksamhetsförlagd utbildning för Officersprogrammet Sida 1(16) Handbok Verksamhetsförlagd utbildning för Officersprogrammet Innehåll Handbokens syfte och innehåll... 1 VFU övergripande bakgrund och syfte... 2 Styrning av VFU... 3 VFU innehåll, omfattning

Läs mer

Handbok Verksamhetsförlagd utbildning för Officersprogrammet 2011

Handbok Verksamhetsförlagd utbildning för Officersprogrammet 2011 1(17) Handbok Verksamhetsförlagd utbildning för Officersprogrammet 2011 Innehåll Handbokens syfte och innehåll... 1 VFU övergripande bakgrund och syfte... 2 Styrning av VFU... 3 VFU innehåll, omfattning

Läs mer

Officersprogrammet med Aviatisk profil, 180 högskolepoäng, vid Försvarshögskolan

Officersprogrammet med Aviatisk profil, 180 högskolepoäng, vid Försvarshögskolan Sid 1 (5) Officersprogrammet med Aviatisk profil, 180 högskolepoäng, vid Försvarshögskolan 1. Nivå Grundnivå. 2. Fastställande Utbildningsplanen har fastställts av Försvarshögskolans Forsknings- och Utbildningsnämnd,

Läs mer

Programmets benämning Officersprogrammet med Militärteknisk inriktning. Benämning på engelska Officers' Programme majoring in Military-Technology

Programmets benämning Officersprogrammet med Militärteknisk inriktning. Benämning på engelska Officers' Programme majoring in Military-Technology Utbildningsplan 1 (5) Programmets benämning Officersprogrammet med Militärteknisk inriktning Benämning på engelska Officers' Programme majoring in Military-Technology Högskolepoäng: 180 högskolepoäng Programkod:

Läs mer

Officersprogrammet 08-11 med Militärteknisk profil, 180 högskolepoäng, vid Försvarshögskolan

Officersprogrammet 08-11 med Militärteknisk profil, 180 högskolepoäng, vid Försvarshögskolan FHS UTBILDNINGSPLAN Sid 1 (5) Officersprogrammet 08-11 med Militärteknisk profil, 180 högskolepoäng, vid Försvarshögskolan 1. Nivå Grundnivå. 2. Fastställande Utbildningsplanen har fastställts av Försvarshögskolans

Läs mer

Utbildningsplan för Stabsutbildningen (SU)

Utbildningsplan för Stabsutbildningen (SU) 1 (5) Utbildningsplan för Stabsutbildningen (SU) Programmets/Utbildningens benämning: Stabsutbildning (SU) Benämning på engelska: Staff Course Högskolepoäng: SU termin 1 27,0 hp och SU termin 2 33,0 hp.

Läs mer

Programmets benämning Officersprogrammet med Militärteknisk inriktning. Benämning på engelska Officers' Programme majoring in Military-Technology

Programmets benämning Officersprogrammet med Militärteknisk inriktning. Benämning på engelska Officers' Programme majoring in Military-Technology Utbildningsplan 1 (5) Programmets benämning Officersprogrammet med Militärteknisk inriktning Benämning på engelska Officers' Programme majoring in Military-Technology Högskolepoäng: 180 högskolepoäng Programkod:

Läs mer

INDIVIDUELL UTVECKLING. Vad skall jag börja med redan idag? VI VERKAR, SYNS OCH RESPEKTERAS

INDIVIDUELL UTVECKLING. Vad skall jag börja med redan idag? VI VERKAR, SYNS OCH RESPEKTERAS INDIVIDUELL UTVECKLING Vart befinner jag mig just nu? När skall jag vara där? Vad vill jag uppnå? Är det realistiskt? Vilka delmål bör jag ha? Vad krävs av mig för att nå målet? Vilka hinder kan jag se?

Läs mer

Programmets benämning Officersprogrammet med krigsvetenskaplig inriktning. Benämning på engelska Officers' Programme majoring in War Studies

Programmets benämning Officersprogrammet med krigsvetenskaplig inriktning. Benämning på engelska Officers' Programme majoring in War Studies Utbildningsplan 1 (8) Programmets benämning Officersprogrammet med Benämning på engelska Officers' Programme majoring in War Studies Högskolepoäng: 180 högskolepoäng Programkod: 1OPK5 Gäller från: Utbildningsplanen

Läs mer

Officersprogrammet 08-11 med Nautisk profil, 180 högskolepoäng, vid Försvarshögskolan

Officersprogrammet 08-11 med Nautisk profil, 180 högskolepoäng, vid Försvarshögskolan FHS UTBILDNINGSPLAN Sid 1 (6) Officersprogrammet 08-11 med Nautisk profil, 180 högskolepoäng, vid Försvarshögskolan 1. Nivå Grundnivå. 2. Fastställande Utbildningsplanen har fastställts av Försvarshögskolans

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i officersförordningen (1994:882); utfärdad den 1 april 2004. SFS 2004:148 Utkom från trycket den 15 april 2004 Omtryck Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Ramavtal om verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen i Skåne och Blekinge (fr.o.m. 2019)

Ramavtal om verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen i Skåne och Blekinge (fr.o.m. 2019) Ramavtal om verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen i Skåne och Blekinge (fr.o.m. 2019) Ramavtalet avser samverkan mellan skolhuvudmän i Skåne samt Blekinge och Lunds universitet, Högskolan Kristianstad

Läs mer

AVTAL Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

AVTAL Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) AVTAL Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 1 Parter Mellan Institutionen för Socialt arbete, Umeå universitet och Västerbottens läns landsting. 2 Syfte och mål Syftet med avtalet är att klarlägga åtaganden

Läs mer

Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Utbchef, VFU-samordnare

Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Utbchef, VFU-samordnare Sida 1(7) Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Utbchef, VFU-samordnare Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning LH/G, Kristofer Nygren 0709539297

Läs mer

Mall för samverkansavtal mellan xx

Mall för samverkansavtal mellan xx Mall samverkansavtal 2016-06-16 Mall för samverkansavtal mellan xx högskola 1 och xx kommun/stadsdelsförvaltning/annan part 1 Bakgrund Kommunerna i Storstockholm och lärosäten med vårdutbildning är överrens

Läs mer

Programmets benämning Officersprogrammet med nautisk inriktning. Benämning på engelska Officers' Programme majoring in Naval War Studies

Programmets benämning Officersprogrammet med nautisk inriktning. Benämning på engelska Officers' Programme majoring in Naval War Studies Utbildningsplan 1 (5) Programmets benämning Officersprogrammet med nautisk inriktning Benämning på engelska Officers' Programme majoring in Naval War Studies Högskolepoäng: 180 högskolepoäng Programkod:

Läs mer

WWW.FORSVARSMAKTEN.SE. Kadettbataljonen VI VERKAR, SYNS OCH RESPEKTERAS

WWW.FORSVARSMAKTEN.SE. Kadettbataljonen VI VERKAR, SYNS OCH RESPEKTERAS Kadettbataljonen Organisationen på MHS Chef MHS Karlberg Karlberg Försvarshögskolan Stab Stf skolchef Ämnesinstitutioner FM Utbildningsenhet Managementenheten FM Idrott- & Friskvårdsenhet Kadettbataljonen

Läs mer

Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH

Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH ANVISNING Gäller från och med 2007-07-01 Anvisning om uppdragsutbildning vid KTH Gäller fr o m 2007-07-01 Fastställd av rektor 2004-09-29 och 2005-03-31 Denna anvisning grundar sig på: Förordning om uppdragsutbildning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i officersförordningen (1994:882); utfärdad den 1 juli 1999. SFS 1999:697 Utkom från trycket den 13 juli 1999 Omtryck Regeringen föreskriver i fråga om

Läs mer

Datum Mål Programmets examensmål enligt examensbeskrivningen.

Datum Mål Programmets examensmål enligt examensbeskrivningen. Utbildningsplan 1 (5) Programmets benämning Officersprogrammet med nautisk inriktning Benämning på engelska Officers' Programme majoring in Naval War Studies Högskolepoäng: 180 högskolepoäng Programkod:

Läs mer

REMISS. Gemensamma bestämmelser för Officersprogrammet, Innehåll

REMISS. Gemensamma bestämmelser för Officersprogrammet, Innehåll Sida 1(19) Gemensamma bestämmelser för Officersprogrammet, bilaga 1 (en underbilaga) Innehåll 1. Syfte 2 2. Styrdokument, grundläggande bestämmelser 2 3. Programansvarets innebörd 3 4. Studerande vid OP

Läs mer

PROGRAM I TEORETISK KEMI OCH DATORMODELLERING, 80 POÄNG Programme in Theoretical Chemistry and Computational Modelling, 80 points (120 ECTS credits)

PROGRAM I TEORETISK KEMI OCH DATORMODELLERING, 80 POÄNG Programme in Theoretical Chemistry and Computational Modelling, 80 points (120 ECTS credits) INSTITUTIONEN FÖR NATURVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN PROGRAM I TEORETISK KEMI OCH DATORMODELLERING, 80 POÄNG Programme in Theoretical Chemistry and Computational Modelling, 80 points (120 ECTS credits) Utbildningsplanen

Läs mer

För kännedom: ett avtal underskrivet av dekan kommer att delas ut vid informationstillfället i augusti 2015

För kännedom: ett avtal underskrivet av dekan kommer att delas ut vid informationstillfället i augusti 2015 Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Anders Linde-Laursen Dekan 2015-09-01 Dnr För kännedom: ett avtal underskrivet av dekan kommer att delas ut vid informationstillfället i augusti 2015

Läs mer

Officersprogrammet med Nautisk profil, 180 högskolepoäng, vid Försvarshögskolan

Officersprogrammet med Nautisk profil, 180 högskolepoäng, vid Försvarshögskolan FHS UTBILDNINGSPLAN Sid 1 (5) Officersprogrammet med Nautisk profil, 180 högskolepoäng, vid Försvarshögskolan 1. Nivå Grundnivå. 2. Fastställande Utbildningsplanen har fastställts av Försvarshögskolans

Läs mer

Information för VFU-samordnare. Maria Perényi 11-09-22

Information för VFU-samordnare. Maria Perényi 11-09-22 Information för VFU-samordnare Maria Perényi 11-09-22 Innehåll Allmän presentation av biblioteket Om bibliotekets undervisning på officersprogrammet Bibliotekets stöd till fack- och funktionsskolor Visning

Läs mer

Utbildningsplan 1 (5) Datum Benämning på engelska Advanced Command and Staff Programme with a Military-Technology emphasis.

Utbildningsplan 1 (5) Datum Benämning på engelska Advanced Command and Staff Programme with a Military-Technology emphasis. Utbildningsplan 1 (5) Programmets/ Utbildningens benämning Högre stabsofficersutbildning med militärteknisk inriktning (HSU T). Benämning på engelska Advanced Command and Staff Programme with a Military-Technology

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Officersförordning; utfärdad den 6 december 2007. SFS 2007:1268 Utkom från trycket den 14 december 2007 Regeringen föreskriver följande. Innehåll och definitioner 1 I denna förordning

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE ANGÅENDE DELTAGANDE I LIBRIS SAMKATALOG

ÖVERENSKOMMELSE ANGÅENDE DELTAGANDE I LIBRIS SAMKATALOG ÖVERENSKOMMELSE ANGÅENDE DELTAGANDE I LIBRIS SAMKATALOG UTKAST VERSION 1:6 för internt bruk 1 Parter Kungl. biblioteket (härefter benämnt KB ), Organisationsnummer: 202100-1710, Box 5039, 102 41 Stockholm,

Läs mer

Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro

Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro Samverkansavtal och avtal om handledare mellan utbildningsanordnare, arbetsgivare och facklig organisation inom lokalt Vård- och omsorgscollege Örebro Bakgrund Vård- och Omsorgscollege är en samverkansform

Läs mer

Lärarhögskolan och skolhuvudmännen ska i april och oktober varje år samråda om antal VFUplaceringar

Lärarhögskolan och skolhuvudmännen ska i april och oktober varje år samråda om antal VFUplaceringar U-Avtal Sid 1 (5) 1 Parter 1. Umeå universitet Lärarhögskolan 901 87 Umeå Kontaktperson: Boa Drammeh, kanslichef 2. ZZ kommun YY 999 99 XXXX Kontaktperson: XXXXX 2 Definitioner Med verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

Benämning på engelska Degree of Bachelor of Science in Military Studies, naval specialization

Benämning på engelska Degree of Bachelor of Science in Military Studies, naval specialization Utbildningsplan 1 (6) Programmets benämning Officersprogrammet med nautisk profil Benämning på engelska Degree of Bachelor of Science in Military Studies, naval specialization Högskolepoäng: 180 högskolepoäng

Läs mer

AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU

AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU Ver. 4 dec 2017 1 Avtalsparter Detta avtal är upprättat mellan Fakulteten för utbildningsvetenskaper vid Uppsala universitet och Norrtälje kommun. 1 2 Syfte

Läs mer

2009-07-17. Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet

2009-07-17. Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik 2009-07-17 KVALITETSKRITERIER för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet Kvalitetskriterier under den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen.

KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen. KVALITETSKRITERIER för den gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen. Uppsala kommun och Uppsala Universitet 2009 01 01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Inledning.. 3 Studentcentrerat

Läs mer

AVTAL OM SAMVERKAN INOM DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN, TJÄNSTER OCH FORSKNING

AVTAL OM SAMVERKAN INOM DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN, TJÄNSTER OCH FORSKNING 2017-12-20 INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE AVTAL OM SAMVERKAN INOM DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN, TJÄNSTER OCH FORSKNING Mellan Göteborgs universitet, Institutionen för socialt arbete (nedan kallad

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003.

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003. UTBILDNINGSPLAN MASKININGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Mechanical Engineering Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den

Läs mer

AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARHÖGSKOLAN LÄRARPROGRAM INKLUSIVE BILAGA.

AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARHÖGSKOLAN LÄRARPROGRAM INKLUSIVE BILAGA. Umeå universitet Lärarhögskolan 901 87 Umeå REVIDERAT VFU-AVTAL 2016-06-09 Sid 1 (6) AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARHÖGSKOLAN LÄRARPROGRAM INKLUSIVE BILAGA. 1 Parter 1 Parter

Läs mer

VFU-ansvarig/Koordinator/Samordnare Kommunsamordnare

VFU-ansvarig/Koordinator/Samordnare Kommunsamordnare VFU-ansvarig/Koordinator/Samordnare Kommunsamordnare Malmö universitet Fakulteten för lärande och samhälle Juni 2018 Vid Malmö universitet utbildas lärare för verksamhet i alla skolformer, från förskola

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING. Föreskrifter om ändring av Försvarsmaktens föreskrifter (FFS 2013:4) med arbetsordning för Försvarsmakten (FM ArbO);

FÖRFATTNINGSSAMLING. Föreskrifter om ändring av Försvarsmaktens föreskrifter (FFS 2013:4) med arbetsordning för Försvarsmakten (FM ArbO); FÖRSVARSMAKTEN FÖRSVARETS HÖGKVARTERET FÖRFATTNINGSSAMLING FMLOG/TF-redaktionen 107 86 STOCKHOLM ISSN 0347-7576 FFS 2014:3 Utkom från Trycket 2014-07-03 Föreskrifter om ändring av Försvarsmaktens föreskrifter

Läs mer

KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen

KVALITETSKRITERIER. för verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen 2015-05-07 KVALITETSKRITERIER för verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen Uppsala kommun och Uppsala universitet 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Inledning..

Läs mer

Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor 2015

Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor 2015 Fakulteten för lärande och samhälle 2015-01-22 Dnr LS 59-2015/132 Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor 2015 Malmö högskola har efter Universitets-

Läs mer

Utbildningsprogram Högre stabsofficersutbildning med operativ inriktning (HSU OP)

Utbildningsprogram Högre stabsofficersutbildning med operativ inriktning (HSU OP) Utbildningsplan 1 (10) Utbildningsprogram Högre stabsofficersutbildning med operativ inriktning (HSU OP) Benämning på engelska Advanced Command and Staff Programme Högskolepoäng: 130,5 högskolepoäng Programkod:

Läs mer

ELEKTRONIKINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Electrical and Electronic Engineering Programme, 120/160 points

ELEKTRONIKINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Electrical and Electronic Engineering Programme, 120/160 points UTBILDNINGSPLAN ELEKTRONIKINGENJÖRSPROGRAMMET, 120/160 POÄNG Electrical and Electronic Engineering Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

OFFICER FÖR FRAMTIDEN. Sök till Officersprogrammet!

OFFICER FÖR FRAMTIDEN. Sök till Officersprogrammet! OFFICER FÖR FRAMTIDEN Sök till Officersprogrammet! Förbered dig på ett viktigt arbete Är du engagerad i det som händer i Sverige och övriga världen? Är du beredd att göra något åt det? Om du utbildar

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (45)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (45) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (45) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2015-06-02 154 Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) (BUN 2015.272) Beslut Arbetsutskottet noterar informationen. Ärendebeskrivning

Läs mer

Programmets benämning Officersprogrammet med krigsvetenskaplig inriktning. Benämning på engelska Officers' Programme majoring in War Studies

Programmets benämning Officersprogrammet med krigsvetenskaplig inriktning. Benämning på engelska Officers' Programme majoring in War Studies Utbildningsplan 1 (8) 20-06-09 Programmets benämning Officersprogrammet med Benämning på engelska Officers' Programme majoring in War Studies Högskolepoäng: 180 högskolepoäng Programkod: 1OPK5 Gäller från:

Läs mer

1. Giltighet Fastställd av C MVI 2015-10-13. Denna version av arbetsordning för ämnesrådet i krigsvetenskap upphäver tidigare versioner.

1. Giltighet Fastställd av C MVI 2015-10-13. Denna version av arbetsordning för ämnesrådet i krigsvetenskap upphäver tidigare versioner. Arbetsordning 1 (4) Datum Bilaga 1 2015-10-13 Ö 481/2015 Arbetsordning för ämnesrådet i krigsvetenskap 1. Giltighet Fastställd av C MVI 2015-10-13. Denna version av arbetsordning för ämnesrådet i krigsvetenskap

Läs mer

HÖGKVARTERET Datum Beteckning :56200 Sida 1 (5)

HÖGKVARTERET Datum Beteckning :56200 Sida 1 (5) 2013-04-12 19 111:56200 Sida 1 (5) Ert tjänsteställe, handläggare Ert datum Er beteckning Vårt tjänsteställe, handläggare Vårt föregående datum Vår föregående beteckning Anders Eriksson, 08-788 93 52,

Läs mer

Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor

Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor Fakulteten för lärande och samhälle 2014-05-19 Dnr LS 59-2014/498 Underlag för ansökan om deltagande i försöksverksamhet med övningsskolor och övningsförskolor Malmö högskola har efter Universitets- och

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Avtal gällande verksamhetsförlagd utbildning inom elevhälsa med medicinsk inriktning

Avtal gällande verksamhetsförlagd utbildning inom elevhälsa med medicinsk inriktning KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Brundin Marie-Louise Datum 2014-01-22 Diarienummer UAN 2014-0060.23 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Avtal gällande verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

Arbetsordning för Militära programledningen (MPL ArbO)

Arbetsordning för Militära programledningen (MPL ArbO) ArbO 1 (12) Arbetsordning för Militära programledningen (MPL ArbO) (En underbilaga) Innehåll Innehåll... 1 1. Inledning... 2 1.1. Allmänt... 2 1.2. Giltighet och ändringar... 2 1.3. Förvaltning av dokumentet...

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Fortsättningskurs Funktionstaktik CBRN. Engelsk benämning: Intermediate Course CBRN Tactics

Kursplan. Kursens benämning: Fortsättningskurs Funktionstaktik CBRN. Engelsk benämning: Intermediate Course CBRN Tactics Kursplan Kursens benämning: Fortsättningskurs Funktionstaktik CBRN Engelsk benämning: Intermediate Course CBRN Tactics Kurskod: 1OP194 Gäller från: VT 2011 Fastställd: Denna kursplan är fastställd av Ämnesrådet

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER

FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FÖRSVARSMAKTENS INTERNA BESTÄMMELSER FIB 2008:3 Utkom från trycket 2008-09-04 Försvarsmaktens interna bestämmelser om signalskyddstjänsten; beslutade den 29 augusti 2008. Försvarsmakten föreskriver följande.

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003.

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 19 juni 2003. UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING AUTOMATISERINGSTEKNIK, DATATEKNIK OCH ELEKTROTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen

Läs mer

Bakgrund Utgångspunkten för uppdragsbeskrivningen är de för Region Östergötland och Hälsouniversitetet gemensamma dokumenten:

Bakgrund Utgångspunkten för uppdragsbeskrivningen är de för Region Östergötland och Hälsouniversitetet gemensamma dokumenten: Uppdragsbeskrivning för verksamhetsförlagd utbildningsansvarig läkare (VFU-ansvarig läkare)/primärvård, Region Östergötland, avseende läkarutbildningen vid Hälsouniversitetet Uppdragsbeskrivningen för

Läs mer

Datum Engelsk benämning: Basic Course War Studies, Applied Air Tactics

Datum Engelsk benämning: Basic Course War Studies, Applied Air Tactics 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Grundkurs Krigsvetenskap, Lufttaktik tillämpning Engelsk benämning: Basic Course War Studies, Applied Air Tactics Kurskod: 1OP407 Gäller från: HT 2015 Fastställd: Denna

Läs mer

Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå

Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå Instruktion till kursplan 1 (5) Instruktion till kursplanemall för kurser på grundnivå och avancerad nivå Kursplaner som gäller utbildning under höstterminen ska vara fastställda av FoUN:s kursplaneutskott

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006

Utbildningsplan Dnr CF /2006 HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-670/2006 Sida 1 (6) MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme,

Läs mer

AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARHÖGSKOLAN LÄRARPROGRAM INKLUSIVE BILAGA.

AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARHÖGSKOLAN LÄRARPROGRAM INKLUSIVE BILAGA. Umeå universitet Lärarhögskolan 901 87 Umeå REVIDERAT VFU-AVTAL 2016-06-09 Sid 1 (6) AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARHÖGSKOLAN LÄRARPROGRAM INKLUSIVE BILAGA. 1 Parter 1 Parter

Läs mer

Tilläggsavtal om deltagande i försöksverksamhet med övningsskola

Tilläggsavtal om deltagande i försöksverksamhet med övningsskola Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Johan Elmfeldt Dekan 2014-09-01 Dnr LS 59-2014/498 Tilläggsavtal om deltagande i försöksverksamhet med övningsskola Utöver den överenskommelse som Ramavtal

Läs mer

Benämning på engelska Degree of Bachelor of Science in Military Studies, naval specialization

Benämning på engelska Degree of Bachelor of Science in Military Studies, naval specialization Utbildningsplan 1 (6) Programmets benämning Officersprogrammet med nautisk profil Benämning på engelska Degree of Bachelor of Science in Military Studies, naval specialization Högskolepoäng: 180 högskolepoäng

Läs mer

Socionomprogrammet med storstadsprofil Socialt arbete med storstadsprofil Betygsalternativ på hel kurs: G

Socionomprogrammet med storstadsprofil Socialt arbete med storstadsprofil Betygsalternativ på hel kurs: G Kursplan Det sociala arbetets praktik, 30 högskolepoäng (Social Work in Practice, 30 credits) Kurskod: 1043SA Ämnesgrupp: Socialt arbete Huvudområde: Socialt arbete Ansvarig institution: Samhällsvetenskaper

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor s Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

1 (7) KVALITETSKRITERIER

1 (7) KVALITETSKRITERIER 1 (7) KVALITETSKRITERIER för verksamhetsförlagd utbildning inom sjuksköterskeprogrammen, röntgensjuksköterskeprogrammet, barnmorskeprogrammet och specialistsjuksköterskeprogrammet Uppsala kommun och Uppsala

Läs mer

Kommittédirektiv. En förändrad polisutbildning. Dir. 2015:29. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015

Kommittédirektiv. En förändrad polisutbildning. Dir. 2015:29. Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Kommittédirektiv En förändrad polisutbildning Dir. 2015:29 Beslut vid regeringssammanträde den 19 mars 2015 Sammanfattning En särskild utredare, biträdd av en referensgrupp med företrädare för riksdagspartierna,

Läs mer

SPA-PROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

SPA-PROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG HÄLSOVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-523 /2006 Sida 1 (5) SPA-PROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Spa Programme, 120 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 25 mars 2003 av fakultetsnämnden

Läs mer

Arbetsordning för disciplinärenden och avskiljande från studier. Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar

Arbetsordning för disciplinärenden och avskiljande från studier. Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar FHS beteckning 629/2011 1 (6) Arbetsordning för disciplinärenden och avskiljande från studier Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar Innehållsförteckning 5.4

Läs mer

Avtal ang verksamhetsförlagd utbildning mellan Linnéuniversitetet och Landstinget Kronoberg

Avtal ang verksamhetsförlagd utbildning mellan Linnéuniversitetet och Landstinget Kronoberg 2010-11-04 Avtal ang verksamhetsförlagd utbildning mellan Linnéuniversitetet och Landstinget Kronoberg Avtalsparter Linnéuniversitetet Landstinget Kronoberg Nedan kallad parterna Avtalstid Avtalet gäller

Läs mer

BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points

BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points 1 INSTITUTIONEN FÖR BETEENDE-, SOCIAL- OCH RÄTTSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor s Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av dekanus vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Läs mer

Policy för intraprenader i Halmstads kommun

Policy för intraprenader i Halmstads kommun Policy för intraprenader i Halmstads kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 12 december 2017, 155 1. Policy En intraprenad i den kommunala förvaltningen är en avgränsad enhet som via en formell överenskommelse

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 7KS15 Inrättad av Rektor 2014-12-09 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2014-12-18

Läs mer

Verksamhetsidé, mål, inriktning och strategier är kända och accepterade i organisationen.

Verksamhetsidé, mål, inriktning och strategier är kända och accepterade i organisationen. Lokalt kollektivavtal för lärare vid NHV Dnr A15/05:335 Parterna enas om följande grund för arbetstider för universitetslärare vid Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap (NHV). Detta avtal ersätter

Läs mer

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points HUMANISTISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points Utbildningsplanen

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5)

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5) HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-668/2006 Sida 1 (5) FILMPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Film Studies Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 12 oktober 2004 av fakultetsnämnden

Läs mer

Lärarhögskolan AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARUTBILDNINGENS PROGRAM MED FÖRKLARANDE TEXT

Lärarhögskolan AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARUTBILDNINGENS PROGRAM MED FÖRKLARANDE TEXT Lärarhögskolan AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU) INOM LÄRARUTBILDNINGENS PROGRAM MED FÖRKLARANDE TEXT AVTAL FÖR DEN VERKSAMHETSFÖRLAGDA UTBILDNINGEN (VFU). 1 Parter 1 Parter i detta

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap

Läs mer

HAR DU DET SOM KRÄVS?

HAR DU DET SOM KRÄVS? HAR DU DET SOM KRÄVS? 1 VI SÖKER DIG Som du kanske vet förbereder Försvarsmakten en övergång från värnplikt till frivillighet. Förutsatt att riksdagen tar beslut under våren kommer ingen att utbildas med

Läs mer

AMN 2013-0210-5.0. 2013-07-04

AMN 2013-0210-5.0. 2013-07-04 2013-07-04 Från den 1 december 2010 ansvarar kommunen för att ge samhällsorientering för nyanlända invandrare enligt förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare (SFS:2010:1138). Kommunerna

Läs mer

mellan Region Sörmland och Akademin för hälsa, vård och välfärd, Mälardalens högskola,

mellan Region Sörmland och Akademin för hälsa, vård och välfärd, Mälardalens högskola, W REGION SÖRMLAND., n _ Avtal mellan Region Sörmland och Mälardalens högskola, Akademin för hälsa, vård och välfärd gällande verksamhetsförlagd utbildning inom socionomprogrammet Mälardalens högskola och

Läs mer

Försvarshögskolans regler och modell för utvärdering av utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå

Försvarshögskolans regler och modell för utvärdering av utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå Regler 1 (13) Försvarshögskolans regler och modell för utvärdering av utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå Styrdokument Rubrik Klassificering Ärendenummer Ö 473/2018 Beslutsfattare Rektor

Läs mer

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola

Anvisningar för utbildningsplaner vid Malmö högskola 2013-06-28 (Dnr Mahr 50-2013/394) 1 (av 6) Malmö högskola, Gemensamt verksamhetsstöd Avdelningen för utbildnings- och forskningsstöd Lindha Makne, Kvalitetskoordinator Beslut Anvisningar för utbildningsplaner

Läs mer

AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE

AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE 5163964-v1 AKTIEÄGARAVTAL AVSEENDE NORTH SWEDEN DATACENTER LOCATIONS AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND 2 2 BOLAGET 3 3 BOLAGSORDNING 3 4 STYRELSE M.M. 3 5 ÖVERLÅTELSE AV AKTIER 3 6 SEKRETESS 4 7 AVTALSBROTT

Läs mer

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2018-04-20, dnr L 2018/42. Ersätter arbetsordning beslutad av högskolestyrelsen 2014-12-05. Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Föreliggande

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN KRING TJÄNSTER FÖR SAMHÄLLSORIENTERING FÖR NYANLÄNDA INVANDRARE I STOCKHOLMS LÄN

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN KRING TJÄNSTER FÖR SAMHÄLLSORIENTERING FÖR NYANLÄNDA INVANDRARE I STOCKHOLMS LÄN SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN FÖRVALTNINGSLEDNINGE N OCH ARBETSMARKNADSAVDE LN INGEN SAFS DNR 3.2-0313/2010 SID 1 (6) 2010-08-25 ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN KRING TJÄNSTER FÖR SAMHÄLLSORIENTERING

Läs mer

Överenskommelse om samverkan kring tjänster för samhällsorientering för nyanlända invandrare i Stockholms län

Överenskommelse om samverkan kring tjänster för samhällsorientering för nyanlända invandrare i Stockholms län Överenskommelse om samverkan kring tjänster för samhällsorientering för nyanlända invandrare i Stockholms län Bakgrund Från den 1 december 2010 ansvarar kommunen för att ge samhällsorientering för nyanlända

Läs mer

IDROTTSHÖGSKOLAN UTBILDNINGSPLAN 1(5)

IDROTTSHÖGSKOLAN UTBILDNINGSPLAN 1(5) IDROTTSHÖGSKOLAN UTBILDNINGSPLAN 1(5) Utbildningsplanen är fastställd 2002-12-18 av Utbildnings- och forskningsnämnden med stöd av 6 kap 8-9 högskoleförordningen. 1. Reglering Högskolestyrelsen fastställer

Läs mer

Intentionsdokument för högskolemässig verksamhetsförlagd utbildning i Landstinget Sörmland

Intentionsdokument för högskolemässig verksamhetsförlagd utbildning i Landstinget Sörmland 2018-09-13 Intentionsdokument för högskolemässig verksamhetsförlagd utbildning i Landstinget Sörmland Inledning Följande intentionsdokument är en konkretisering av de övergripande avtal Landstinget Sörmland

Läs mer

Folkhälsovetenskapliga programmet, 180 hp

Folkhälsovetenskapliga programmet, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Folkhälsovetenskapliga programmet, 180 hp Programme in Public Health Science, 180 credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer VFOHG Grundnivå MIUN

Läs mer

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014

Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Plan för intern kvalitetssäkring av utbildning 2012-2014 Råd för utbildning på grund- och avancerad nivå Fakulteten för humanvetenskap Fastställd 2012-05-23 Reviderat 2013-04-08 Dnr MIUN 2012/895 1. Inledning

Läs mer

Avtal avseende arbetsplatsförlagd utbildning för vårdutbildningar på gymnasial nivå

Avtal avseende arbetsplatsförlagd utbildning för vårdutbildningar på gymnasial nivå Förslag 030128 Avtal avseende arbetsplatsförlagd utbildning för vårdutbildningar på gymnasial nivå 1 Avtalsparter Vård- och omsorgsverksamheter - Sahlgrenska universitetssjukhuset omfattar följande sjukhus;

Läs mer

NYKÖPING-ÖSTGÖTALÄNKEN AB Antagen 2007-11-16 Org.nr 556612-6636

NYKÖPING-ÖSTGÖTALÄNKEN AB Antagen 2007-11-16 Org.nr 556612-6636 Mellan Regionförbundet Östsam, Regionförbundet Sörmland, Linköpings kommun, Norrköpings kommun, Nyköpings kommun, Oxelösunds kommun, Trosa kommun, Mjölby kommun och Botkyrka kommun (nedan kallade Parterna

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

HANDBOK FÖR VFU. Verksamhetsförlagd utbildning

HANDBOK FÖR VFU. Verksamhetsförlagd utbildning HANDBOK FÖR VFU Verksamhetsförlagd utbildning Innehåll Inledning...4 Syfte...4 VFU-placering på partnerskola...5 Särskilda skäl för placering VFU i utlandet Belastningsregistret Hälsodeklaration Närvaro

Läs mer