Små barns mat - goda matvanor tidigt i livet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Små barns mat - goda matvanor tidigt i livet"

Transkript

1 Små barns mat - goda matvanor tidigt i livet

2

3 Goda matvanor börjar tidigt Att få barn är en gåva och en källa till stor lycka och glädje. Som föräldrar har vi många viktiga uppgifter att fylla. En handlar om maten vi ger våra barn. Att servera näringsrik och varierad mat som ger barnet förutsättningar att växa och utvecklas och att vi ger dem goda matvanor ju tidigare desto bättre, är en lika viktig som rolig uppgift. Att låta barnet sitta med vid bordet tillsammans med den övriga familjen kan bli en ganska livlig upplevelse, men mycket betydelsefull. Låt måltiden bli en trevlig stund av samvaro, utan krav och måsten. Kanske det enda tillfället på dagen då alla är samlade. Med det här häftet vill vi dela med oss av vår erfarenhet och kunskap, samt bidra med tips och inspiration. Med vänliga hälsningar Semper

4 För världens viktigaste matgäster - barnen På Semper är vi stolta över att ha lagat mat till världens mest ärliga matgäster, det vill säga barnen i generationer. Vår övertygelse är att små barn behöver god och bra mat. Alltid anpassat efter små barns behov samt känsliga njurar och hungriga magar. Det har vi med oss sedan vår start På Semper står alltid barnets bästa i centrum. Det är därför som vi heter Semper det betyder ALLTID på latin. Vi som utvecklar barnmat på Semper är experter inom barnnutrition och är också kunniga om råvarukvalitet och tillagningsmetoder för att barnmaten ska få den kvalitet som vi kräver. Vi vill ge alla barn en naturligt god start i livet. Ren matglädje För barnmat finns en alldeles särskild lagstiftning som ställer höga krav på råvarornas kvalitet. Ingen annan mat i din butik är så strikt kontrollerad. Faktum är att endast några procent av alla råvaror kvalificerar sig för att få användas i barnmat eftersom lagkraven är så höga. Inte heller konserveringsmedel, sötningsmedel eller färgämnen får förekomma i barnmat och det tycker vi är rätt. Desto mer plats finns det för naturens egna smaker! Riktig mat för barn. Alla våra maträtter är tillagade med renaste råvaror med helt naturlig smak. Med bitar och näring anpassade för barnets ålder. Maten är konserverad enbart med värme.

5 5

6

7 Från födseln till 6 månader Amning och modersmjölksersättning Amning rekommenderas upp till minst 6 månader och amning har flera fördelar. Som ett alternativ - om amningen inte räcker till, inte fungerar eller om man väljer att inte amma - finns modersmjölksersättning. Modersmjölksersättning ger den energi och näring som barnet behöver under de första sex månaderna. En del väljer att både amma och ge ersättning. Rådgör alltid med BVC om du behöver råd kring amning eller innan du börjar med flaskmatning. Sempers modersmjölksersättning heter BabySemp 1, BabySemp 1 Lemolac och BabySemp 1 Lemolac SensiPro. Om du tänker flaskmata kan du få råd på BVC om vilken sort som är mest lämplig för ditt barn. Sempers modersmjölksersättning och tillskottsnäring är utvecklade i samråd med nordiska barnläkare och baseras på den senaste forskningen för att vara så lik bröstmjölken som möjligt. När barnet blivit 6 månader och börjat med smakportioner kan man välja att ge tillskottsnäring som ett näringskomplement till den vanliga maten. Läs på förpackningen hur du blandar modersmjölksersättning och tillskottsnäring. På hemsidan finns också tillagningsanvisningar på olika språk.

8 Små barn har extra behov D-vitamin Små barn får inte tillräckligt med D-vitamin från maten, och därför behöver alla barn från 1 veckas ålder och upp till 2 år tillskott med D-droppar varje dag. Brist på D-vitamin leder till att barnets skelett inte utvecklas som det ska. Senare forskning visar också att D-vitamin stärker immunförsvaret och kan minska risken för uppkomst av flera olika sjukdomar. D-vitamin bildas även i huden med hjälp av solens strålar, men i Sverige får vi inte något D-vitamin från solen under vinterhalvåret eftersom solen står så lågt och de rätta strålarna inte når fram. Vissa barn, till exempel barn med mörk hudfärg behöver D-vitamindroppar längre än två år. Även vuxna kan behöva ett extra tillskott. Semper D-vitamin droppar innehåller både D-vitamin och bakteriekultur och 5 droppar ger den rekommenderade dagliga dosen 10µg D-vitamin. Du hittar Semper D-vitamin droppar på apoteket. Järn Järn är ett viktigt näringsämne som små barn har svårt att få tillräckligt av. Vid 4-6 månaders ålder börjar spädbarnets förråd av järn i kroppen ta slut och nytt behöver fyllas på via maten. Järn behövs för att säkerställa den viktiga blodbildningen och för barnets intellektuella utveckling och förståelse. Gröt, välling och tillskottsnäring från Semper är därför berikade med värdefullt järn och andra mineraler samt vitaminer som också behövs för barnets tillväxt och utveckling. 3 portioner gröt/välling/ tillskottsnäring täcker nästan hela järnbehovet hos små barn.

9

10 Recept Morot- och potatispuré Ekologisk morot ca 2 st Ekologisk potatis ca 2 st Ekologisk rapsolja 1 msk 1. Skölj, skala och skär rotfrukterna i små bitar. 2. Låt koka under lock i ca 15 minuter. 3. Spara 0,5 dl av kokvattnet. 4. Tillsätt rapsolja och mixa eller pressa rotfrukterna med kokvattnet. 5. Låt svalna och servera.

11 Vid 4-6 månader börja smaka Att introducera en ny värld fylld av smaker, färger och konsistenser är en spännande, rolig och kladdig resa. Vid 4-6 månader är det vanligt att barnet börjar intressera sig för mat och det är dags att starta med smakportioner. I början handlar det mest om att barnet ska vänja sig vid nya konsistenser och fler smaker samt senare lära sig tuggrörelser. Vid omkring 6 månader kan barnet ofta föra fast föda med hjälp av tungan bak till svalget. Börja så här: Koka tex potatis, palsternacka, broccoli, morot eller välj den råvara du är van vid från ditt land. Mosa och blanda med bröstmjölk, vegetabilisk olja (gärna raps) eller flytande margarin. Börja med ½-1 tsk av en ny smak. Öka på mängden om det går bra. Fortsätt gärna med samma smak i några dagar innan du går vidare till nästa. Nybörjartips Ha tålamod! Ibland kan det ta upp till 15 ggr innan barnet har vant sig vid en ny smak och konsistens. En ren vitlökspress gör det enkelt att mosa grönsaker. Tillsätt lite extra olja (gärna raps) eller flytande margarin om du lagar smakportioner själv, men salta inte. Mata inte med skeden direkt ur barnmatsburken. Barnets saliv gör maten lös. Häll ut lite på en tallrik istället.

12 Gröt och Välling Gröt och välling är bra mål för stora som små. Välling är en svensk mattradition, men egentligen är skillnaden mellan gröt och välling liten gröt äter man oftast i tallrik och välling dricker man ur nappflaska, pipmugg eller kopp. Gröt och välling är bra frukostalternativ, men fungerar också bra som mellanmål eller kvällsmål och ger bra med näring och mättad. Både gröt och välling från Semper innehåller mjölk och grädde från svenska gårdar. Dessutom ingår solrosolja och rapsolja för att säkra innehållet av livsnödvändiga fettsyror och ge tillräckligt med energi. Både gröt och välling från Semper är berikade med värdefullt järn och andra mineraler samt vitaminer som också behövs för barnets tillväxt och utveckling. Det kan vara svårt för små barn att nå upp till rekommen-

13 derat intag av järn om barnet inte äter industritillverkad gröt, välling eller tillskottsnäring. Livsmedelsverket rekommenderar därför berikad gröt/välling (industritillverkad) till barn under 1 år. För att minska risken för glutenintolerans/celiaki bör barnet få små mängder gluten vid 4 till 6 månaders ålder. Välling från Semper för de minsta barnen (6 och 8 månader) är enbart baserade på havre och kan därför inte användas för glutenintroduktion. Om du vill introducera gluten försiktigt är våra grötar lämpliga då de innehåller en liten mängd vetemjöl. Du kan även låta barnet få smaka en liten munsbit vitt bröd eller smörgåsrån. Börja med små mängder mat som innehåller gluten och öka mängden långsamt.

14 Vid 8 månader Runt 8 månader har barnet ofta fått sina första tänder och börjat lära sig att tugga. Då kan ni prova att börja ge mat med större bitar och grövre konsistens. Lite mjukt bröd eller banan kan också vara kul att tugga på. Tänk på att om du väntar med att introducera större bitar kan det bli svårare längre fram. Mjölkprodukter Vänta med att ge vanlig komjölk som dryck och större mängder fil eller yoghurt tills barnet fyllt ett år. Mjölk innehåller många viktiga vitaminer och mineraler, dock innehåller den för lite järn och för mycket protein och salt för det lilla barnet. Dricker eller äter barnet för mycket av mjölk-/fil-/yoghurtprodukter finns det risk att barnet blir för mätt och inte orkar äta andra mer järnrika livsmedel och mat. Mjökdryck för småbarn från Semper är ett alternativ till mjölk för barn från 1 år.

15 Goda råd Katrinplommon verkar lösande på hårda små magar och blåbär verkar stoppande på lösa små magar. Hej pincettgrepp! Låt barnet leka med små bitar mat. Både kul och utvecklande. Kladd runt munnen? Det är bara bra för att öva tungan torka inte bort direkt. Vänj barnet att borsta tänderna varje kväll redan när första tanden kommit. Misstänker du allergi? Ta kontakt med BVC. Lite frukt efter maten gör att kroppen lättare tar upp viktiga näringsämnen.

16 Hur mycket är lagom? Alla barn är olika och de brukar vara bra på att visa om de vill ha mer eller mindre mat. Barn har bra aptitreglering så var uppmärksam och låt barnet styra hur mycket barnet vill äta. Barn har liten magsäck och gör av med mycket energi, så ibland förvånas man över hur ofta de behöver äta. Här får du ett förslag på en vanlig matdag för barn från 8 månader, men kom ihåg att det kan variera mycket från barn till barn. Och från dag till dag. Har du frågor så kontakta ditt BVC. Morgonmål Bröstmjölk/tillskottsnäring, barngröt eller välling Mellanmål Frukt eller grönsak Lunch Pasta, potatis, ris eller bulgur, kokta eller rårivna grönsaker samt kyckling, kött, fisk eller ägg och bönor/linser eller tofu samt eventuellt lite sås. Fruktpuré, riven frukt eller skivad banan till efterrätt. Mellanmål Gröt med riven/mosad frukt eller en klick fruktpuré. Middag Samma upplägg som lunchen men variera gärna. Kvällsmål Bröstmjölk/tillskottsnäring, barngröt eller välling

17

18 Recept Fruktig isglass utan tillsatt socker 1. Kläm ut innehållet ur en Semper klämpåse i en glassform. Det går även bra att använda istråget i frysen och sticka i egna pinnar. Riktiga glasspinnar hittar du i välsorterade hobbyaffärer. 2. Frys in. Perfekt som mellis eller efterrätt.

19 Recept Grötplättar med banan 1. Blanda vatten och grötpulver till en portion. 2. Mixa eller mosa ner en hel banan. Om gröten är lös kan det behövas lite extra grötpulver. 3. Värm en stekpanna med lite rapsolja i och klicka i grötsmeten. 4. Stek plättarna på medelvärme tills de håller ihop och vänd dem sedan. 5. Servera med fruktpuré eller bär Mums bums!

20 Livsmedel som barn under 1 år bör undvika eller äta med måtta Barn kan äta det mesta av den mat som övriga familjen äter, men det finns livsmedel barn bör undvika tills efter ett års ålder. Vanlig mjölk bör inte serveras som dryck och inte heller större mängder yoghurt eller fil. Mjölkprodukter innehåller för lite järn och för mycket salt och protein för det lilla barnet. Gröna bladgrönsaker bör barn under 1 år inte äta på grund av att de innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit i kroppen. Nitrit kan hindra syretransporten hos barn under 1 år. Grön potatis innehåller solanin som kan ge magont och det ska varken vuxna eller barn äta. Skala alltid potatisen till det lilla barnet. Honung kan innehålla sporer som i sällsynta fall kan utvecklas till bakterier i tarmen. Vänta med honung tills barnet är över 1 år. Opastöriserad mjölk ska varken barn eller vuxna dricka då den kan innehålla skadliga bakterier. Risgröt - variera risgröt med gröt baserad på havre. Salt salta inte maten, men krydda gärna maten med örter. Socker och sötsaker undvik socker och sötade livsmedel så långt det går. Socker ger bara tomma kalorier, inga vitaminer och mineraler men mycket energi. Vänj barnet vid att dricka vatten istället för söta drycker. Söta livsmedel är inte bra för barnets tänder och kan störa matlusten. Hela nötter och jordnötter undvik hela nötter på grund av att barnen kan sätta i halsen, men små bitar går bra.

21

22

23 Produktguide Tillskottsnäring och Mjölkdryck för små barn När barnet blivit 6 månader och börjat med smakportioner kan man välja att ge tillskottsnäring som ett näringskomplement till den vanliga maten. Prata med BVC för att få veta mer om produkterna och vilken som passar ditt barn bäst. Mjölkdryck för småbarn kan användas som ett alternativ till vanlig mjölk vid måltider som frukost, lunch, mellanmål och middag och är anpassad för näringsbehovet hos små barn, från 1 år. drickfärdig drickfärdig

24 Barnmat I vårt sortiment finns över 70 olika rätter som alla är tillagade på de finaste råvarorna och är anpassade till olika åldrar. Åldersrekommendationerna är en vägledning för att det ska vara rätt storlek på bitarna i maten och rätt näring för barnets ålder. Vårt ekologiska sortiment innehåller variation för varje ålder och är alltid KRAV-märkt. KRAV-märket visar att en vara är ekologiskt producerad. Det betyder att den är producerad med hänsyn till naturen, klimatet, djuren och människorna. KRAVmärkt

25 Mellanmål Små barn gör av med mycket energi och därför har vi ett brett sortiment med mellanmål med olika ingredienser och smaker. Våra fruktpuréer innehåller 100% frukt och är självklart osockrade. Nyhet!

26 Välling I Sempers sortiment hittar du välling för alla smaker som är anpassade efter barnets ålder. För de större barnen finns både naturell välling men också välling smaksatt med frukt och yoghurt. Alla barn är olika och kan ha olika smakfavoriter. I Sempers sortiment hittar du också mjölkfria vällingar.

27 Gröt Gröt fungerar utmärkt som barnets första fasta mat och som en komplett måltid. Gröt från Semper finns från 4 månader och baseras då på havre eller ris. Gröten kan vara naturell eller smaksatt med frukt och bär. Alla barn är olika och kan ha olika smakfavoriter. I Sempers sortiment hittar du också mjölkfria grötar.

28

29 Hälsa med mage i balans Ibland kan magens naturliga skydd mot skadliga bakterier och virus behöva lite extra hjälp på traven. Att bygga upp en god bakterieflora med hjälp av mjölksyrabakterier är ett bra sätt att förbereda sig och för att återställa oroliga små magar. Lactobacillus reuteri Protectis är en patenterad naturlig mjölksyrabakterie och kan med fördel användas vid kolik, diarréer och kräkningar, vid trög mage men också vid antibiotikabehandling. L. reuteri Protectis finns i Semper Magdroppar, Semper D-vitamin droppar, Vätskeersättning + och Semper Magtabletter.

30

31 Har du frågor om våra produkter? Har du frågor om våra produkter? Hör av dig till Konsumentkontakt: Tel: Mer information och fler tips och råd hittar du på semperbarnmat.se Gå med i Semperklubben! Vill du ha mer information och inspiration om barn och mat? Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ställ dina frågor till vår dietist. Anmäl dig till Semperklubben nu så får du den praktiska vällingburken. Semperbarnmat.se/semperklubben

32 Viktiga telefonnummer BVC (Barnavårdscentralen): Sjukvårdsupplysningen: 1177 ( Giftinformationscentralen: SOS: 112

Gå med i Semperklubben! Första matboken. Mosa, smaka och njut!

Gå med i Semperklubben! Första matboken. Mosa, smaka och njut! Gå med i Semperklubben! Vill du ha mer information och inspiration om barn och mat? Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ställ dina frågor till vår dietist. Anmäl dig nu så får du den praktiska vällingburken.

Läs mer

Måltidsplanerare Ett hjälpmedel för att planera ditt barns måltider

Måltidsplanerare Ett hjälpmedel för att planera ditt barns måltider Måltidsplanerare Ett hjälpmedel för att planera ditt barns måltider 4-6 månader: Pyttesmå smakprov Bröstmjölk är den bästa maten för barnet. Livsmedelsverket rekommenderar amning, eller modersmjölkersättning

Läs mer

Prebiotika & Probiotika för små barns magar

Prebiotika & Probiotika för små barns magar Prebiotika & Probiotika för små barns magar Spädbarn kan få ont i magen, som kan bero på förstoppning och gaser. Ibland kan det vara svårt att veta vad som är orsaken till att magen och tarmen inte fungerar.

Läs mer

Närhälsan Central Barnhälsovård VGR 2017 MAT FÖR SMÅ BARN

Närhälsan Central Barnhälsovård VGR 2017 MAT FÖR SMÅ BARN MAT FÖR SMÅ BARN Den första maten 0-6 månader Bröstmjölk och/eller modersmjölksersättning D-droppar Smakprover Tidigast från 4 månader För de intresserade Ca ett kryddmått (t.ex. ett slick från fingret)

Läs mer

Handledning till OH-bilder - Mat för spädbarn

Handledning till OH-bilder - Mat för spädbarn Handledning till OH-bilder - Mat för spädbarn Bild nr 1 Materialet är gjort av dietisterna, hälsocentralerna Luleå/ Boden, länsdietistenheten. Källa: Livsmedelsverket Bild nr 2 Introduktion av mat Under

Läs mer

MAT OCH BARN Centrala ba rnhä rn lsovå v rden, Söd rden, ra Älvsbo r Älvsbo g 1 Leg die i tis t t Julia Backlund. R l eviderad Aug Au

MAT OCH BARN Centrala ba rnhä rn lsovå v rden, Söd rden, ra Älvsbo r Älvsbo g 1 Leg die i tis t t Julia Backlund. R l eviderad Aug Au MAT OCH BARN 1 Barnets mat Smakprover/smakportioner 3 Matintroduktion - När och hur? 4 Matintroduktion - Vad? 5 Matcirkeln Något från matcirkelns alla delar varje dag Källa: slv. 6 Tallriksmodellen Källa:

Läs mer

Handledning till OH-bilder - Mat för spädbarn

Handledning till OH-bilder - Mat för spädbarn Handledning till OH-bilder - Mat för spädbarn HANDLEDNING TILL OH-BILDER - MAT FÖR SPÄDBARN Bild nr 1 Materialet är gjort av dietisterna, hälsocentralerna Luleå/ Boden, länsdietistenheten. Källa: Livsmedelsverket

Läs mer

Bra mat för spädbarn. under ett år

Bra mat för spädbarn. under ett år Bra mat för spädbarn under ett år 1 341 279 Livsmedelsverket 2011 Första upplagan, andra tryckningen, februari 2012 Box 622, 751 26 Uppsala Telefon: 018-17 55 00 E-post: livsmedelsverket@slv.se Grafisk

Läs mer

Bra mat för spädbarn. under ett år

Bra mat för spädbarn. under ett år Bra mat för spädbarn under ett år 341 279 Livsmedelsverket 2011 Uppdaterad juni 2019 Box 622, 751 26 Uppsala Telefon: 018-17 55 00 E-post: livsmedelsverket@slv.se Grafisk form: Form etc. Stockholm Foto:

Läs mer

Mat på äldre dar. - Råd för att motverka ofrivillig viktnedgång

Mat på äldre dar. - Råd för att motverka ofrivillig viktnedgång Mat på äldre dar - Råd för att motverka ofrivillig viktnedgång Det naturliga åldrandet När vi blir äldre sker många förändringar i vår kropp. Många av förändringarna är en del av det naturliga åldrandet.

Läs mer

Handledning om matprat i föräldragrupper för BVC sjuksköterskor

Handledning om matprat i föräldragrupper för BVC sjuksköterskor Handledning om matprat i föräldragrupper för BVC sjuksköterskor Centrala Barnhälsovården Göteborg &Södra Bohuslän Jan 2011 Anna Melin Andersen BHV dietist Bild 1. Ditt barns första mat, under första levnadsåret

Läs mer

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna.

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna. Barn och mat Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas optimalt. Den andra

Läs mer

Handledning om matprat i föräldragrupper för BVC sjuksköterskor

Handledning om matprat i föräldragrupper för BVC sjuksköterskor Handledning om matprat i föräldragrupper för BVC sjuksköterskor Centrala Barnhälsovården Södra Bohuslän & Göteborg Feb 2011 Anna Melin Andersen Vårdutvecklare MBHV-dietist Bild 1. Ditt barns första mat,

Läs mer

Tips, råd och recept till dig som ger ditt barn Alfamino

Tips, råd och recept till dig som ger ditt barn Alfamino Tips, råd och recept till dig som ger ditt barn Alfamino Information riktad till dig som förälder Nestlé Health Science stödjer amning och att bröstmjölk är den bästa maten för ditt barn. Alfamino är ett

Läs mer

Vad påverkar vår hälsa?

Vad påverkar vår hälsa? Goda vanor - maten Vad påverkar vår hälsa? + Arv Gener från föräldrar Förutsättningar att leva efter Livsstil Mat och motion Det vi själva kan påverka Goda matvanor Vem du är och hur mycket du rör dig

Läs mer

Recept och måltidsförslag

Recept och måltidsförslag NLL Datum Gäller t.o.m. Ansvarig Reviderad 2015 01 27 2016 01 27 Anna Skogfält Dietistenheten Sunderby sjukhus Anna Skogfält EmmaMaria Wiklund Recept och måltidsförslag efter gastric bypass operation 1

Läs mer

Maten och måltiden på äldre dar.indd 1

Maten och måltiden på äldre dar.indd 1 Maten och måltiden på äldre dar 1 Maten och måltiden på äldre dar.indd 1 2015-02-05 15:51:40 Maten och måltiden är viktig, den ger dig inte bara näring och energi, utan innebär också för många något trevligt

Läs mer

Sammanställning över vällingar och grötar

Sammanställning över vällingar och grötar Sammanställning över vällingar och grötar Ett producentneutralt material Välling vid komjölkproteinallergi, inhandlas i mataffär EnaGo EnaGo Från 6. Innehåller gluten Mild välling, mjölkfri mild Semper

Läs mer

Bra mat. för barn 0-5 år. Utbildning för personal i barnhälsovården. Åsa Brugård Konde Nutritionist

Bra mat. för barn 0-5 år. Utbildning för personal i barnhälsovården. Åsa Brugård Konde Nutritionist Bra mat för barn 0-5 år Utbildning för personal i barnhälsovården Åsa Brugård Konde Nutritionist Dagens föreläsning Kort om hur vi har tagit fram råden Amning och modersmjölksersättning D-droppar Smakprover

Läs mer

KOL. Kostens betydelse Av Leg. Dietist Paulina N Larsson Tel. 021-174276

KOL. Kostens betydelse Av Leg. Dietist Paulina N Larsson Tel. 021-174276 KOL Kostens betydelse Av Leg. Dietist Paulina N Larsson Tel. 021-174276 KOL Viktförlust Nedsatt lungfunktion Minskad fysisk aktivitet Förlust av fettmassa Förlust av andningsmuskulatur Förlust av annan

Läs mer

Goda råd vid diarré & kräksjuka

Goda råd vid diarré & kräksjuka Goda råd vid diarré & kräksjuka Vad är diarré? Som diarré brukar man räkna tillstånd då barnet har 3 eller flera lösa avföringar per dag. Insidan av tarmen är irriterad vilket påskyndar passagen av mat

Läs mer

Tio steg till goda matvanor

Tio steg till goda matvanor Tio steg till goda matvanor Intresset för mat och hälsa har aldrig varit större. Samtidigt har trenderna och myterna om mat i massmedia aldrig varit fler. I den här broschyren ges du goda råd om bra matvanor

Läs mer

Enkla tips för att ditt barn ska må bra.

Enkla tips för att ditt barn ska må bra. Enkla tips för att ditt barn ska må bra. 1177.se/Vastmanland Fr u k t & bär Gr ön s ak Po t a t Köt t, fisk &ä gg er &o r st i s & ro t fruk te, fl Mj ölk Brö d in g,g or ry n, pa sta & ri s M at fe tt

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre

Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre Recept och inspiration från Nutricia Hela dagens måltider lika goda som nyttiga Mättande mellanmål lätta att ta med Mat för extra energi Smoothie på ett kick Experimentera

Läs mer

Enkla recept med Neocate Active

Enkla recept med Neocate Active Enkla recept med Neocate Active Recept och inspiration från Nutricia Hela dagens måltider lika goda som nyttiga Mättande mellanmål lätta att ta med Mat för barn med födoämnesallergi Smoothie på ett kick

Läs mer

Läsa och förstå text på förpackningar

Läsa och förstå text på förpackningar 1(5) BRA MAT Läsa och förstå text på förpackningar Producerat av DIETISTERNA i Region Skåne 2007-06 2(5) Inledning Genom att läsa texten på livsmedelsförpackningar fås information om produktens innehåll.

Läs mer

Kostråd energirik kost

Kostråd energirik kost Kostråd energirik kost Att genomgå en operation innebär att du utsätter kroppen för fysisk påfrestning och därför behöver kroppen extra näring och energi, det vill säga mat och dryck, för att orka. Mat

Läs mer

Mat och Prestation. Jenny Möller. Tel: E-post: Hemsida: -Besöksadress: Farledsgatan 5

Mat och Prestation. Jenny Möller. Tel: E-post: Hemsida:   -Besöksadress: Farledsgatan 5 Mat och Prestation Jenny Möller Tel: 0736-64 64 19 - E-post: jenny@balancebylife.se Hemsida: www.balancebylife.se -Besöksadress: Farledsgatan 5 Prestationstriangeln grunden för en god prestation Sömnen

Läs mer

Barnets nutrition 0-6 år. Anna Magouli Leg. Dietist Centrala Barnhälsovården FyrBoDal

Barnets nutrition 0-6 år. Anna Magouli Leg. Dietist Centrala Barnhälsovården FyrBoDal Barnets nutrition 0-6 år Anna Magouli Leg. Dietist Centrala Barnhälsovården FyrBoDal Vad alla måste få veta: Barn äter ungefär som de vuxna! Källa: SLV Lena Björck Rätt förutsättningar Goda förebilder

Läs mer

Centrala Barnhälsovården, Södra Älvsborg Vegetarisk mat till barn

Centrala Barnhälsovården, Södra Älvsborg Vegetarisk mat till barn Centrala Barnhälsovården, Södra Älvsborg Vegetarisk mat till barn Olika vegetariska begrepp: Lakto-vegetarisk kost innebär att man äter mat från växtriket, men att även mjölk och mjölkprodukter ingår Lakto-ovo-vegetarisk

Läs mer

Maten under graviditeten

Maten under graviditeten Maten under graviditeten Graviditet och mat I Sverige har vi goda möjligheter till bra mat och att äta väl under graviditeten behöver inte vara svårt. Den gravida bör liksom alla äta vanlig, varierad och

Läs mer

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn Apotekets råd om Magbesvär och mask hos barn Besvär som till exempel diarré, kräkningar och mask är vanligare hos barn än hos vuxna. I den här broschyren har vi samlat sådant som är bra att veta som förälder

Läs mer

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV Hej! Mat och fysisk aktivitet är båda viktiga ingredienser för ett hälsosamt liv som senior! Med den här broschyren vill vi ge dig inspiration till att

Läs mer

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Att ÄTA RÄTT betyder att maten ger dig näring och energi så att du kan vara koncentrerad på lektionerna och orkar ROCKA FETT på rasterna och på fritiden. SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Kroppen,

Läs mer

Centrala Barnhälsovården MAT OCH BARN

Centrala Barnhälsovården MAT OCH BARN MAT OCH BARN 1. Barnets mat 2. Smakprover (smakportioner) 3. Bra livsmedel att börja med 4. Hur ger jag barnet smakprover? 5. Att laga barnmat själv 6. Små barn behöver extra fett i maten 7. Gröt och välling

Läs mer

En riktig må bra-kasse!

En riktig må bra-kasse! En riktig må bra-kasse! Den här veckan handlar kassens innehåll om god mat och goda råd du mår bra av. Jag som fyllt kassen och skapat recepten heter Lena Camarch Rydberg och är dietist på Axfood. Ofta

Läs mer

Nedsatt aptit, ofrivillig viktnedgång och viktuppgång efter stroke. Maine Carlsson Dietist, doktorand Umeå Universitet, geriatrik

Nedsatt aptit, ofrivillig viktnedgång och viktuppgång efter stroke. Maine Carlsson Dietist, doktorand Umeå Universitet, geriatrik Nedsatt aptit, ofrivillig viktnedgång och viktuppgång efter stroke Maine Carlsson Dietist, doktorand Umeå Universitet, geriatrik Nutritionsbehandling Europarådets riktlinjer Samma krav på utredning, diagnos,

Läs mer

Nya kostråd för barn. Vårstart för barnhälsovården i Västra Götalandsregionen. 17 januari 2012. Nutritionist Lena Björck Livsmedelsverket

Nya kostråd för barn. Vårstart för barnhälsovården i Västra Götalandsregionen. 17 januari 2012. Nutritionist Lena Björck Livsmedelsverket Nya kostråd för barn Vårstart för barnhälsovården i Västra Götalandsregionen 17 januari 2012 Nutritionist Lena Björck Livsmedelsverket Det är skillnad på näringsrekommendationer och kostråd Näringsrekommendationer

Läs mer

H ÄLSA Av Marie Broholmer

H ÄLSA Av Marie Broholmer H ÄLSA Av Marie Broholmer Innehållsförteckning MAT FÖR BRA PRESTATION... 3 Balans... 3 Kolhydrater... 3 Fett... 3 Protein... 3 Vatten... 4 Antioxidanter... 4 Måltidssammansättning... 4 Före, under och

Läs mer

Förskolans mat Verksamhetsplan för köket

Förskolans mat Verksamhetsplan för köket Förskolans mat Verksamhetsplan för köket 2014-2015 Innehåll Förskolans visioner och arbete runt måltiderna... 3 Bra principer för maten... 4 Ekologiska råvaror... 4 Sockerpolicy... 4 Saltpolicy... 5 Kontinuerliga

Läs mer

BRA MAT FÖR UNGA FOTBOLLSSPELARE

BRA MAT FÖR UNGA FOTBOLLSSPELARE BRA MAT FÖR UNGA FOTBOLLSSPELARE TRÄNING MAT SÖMN För att bli bra som fotbollsspelare krävs det så klart träning. Ju mer du tränar, desto viktigare blir det med bra och tillräcklig vila och sömn samt mat.

Läs mer

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjerna är framtagna av Blåklintens styrelse i samråd med förskolechef, kostansvarig, föräldrar och pedagoger. Mat är viktigt. Mat och måltider är centrala

Läs mer

Linssallad med halstrad lax. Krämig rotfruktssoppa. Kycklingrullar med tomater i balsamvinäger. Kikärtsbiffar

Linssallad med halstrad lax. Krämig rotfruktssoppa. Kycklingrullar med tomater i balsamvinäger. Kikärtsbiffar Vecka 35 Linssallad med halstrad lax Krämig rotfruktssoppa Kycklingrullar med tomater i balsamvinäger Kikärtsbiffar Jag gillar verkligen lax. Det är gott med bara lite flingsalt på men går dessutom att

Läs mer

Mat och cancer. Anette Svensson, leg. dietist. Örnsköldsviks sjukhus

Mat och cancer. Anette Svensson, leg. dietist. Örnsköldsviks sjukhus Mat och cancer Anette Svensson, leg. dietist Örnsköldsviks sjukhus Vad ska man tro på? Socker? Light? Fett? LCHF? Antioxidanter? Aspartam? Miljögifter Dioxin? PCB? Akrylamid? Dålig matlust eller viktnedgång

Läs mer

ALTHÉRA. Tips, råd och recept till dig som ger ditt barn Althéra. Information riktad till dig som förälder

ALTHÉRA. Tips, råd och recept till dig som ger ditt barn Althéra. Information riktad till dig som förälder ALTHÉRA Tips, råd och recept till dig som ger ditt barn Althéra Information riktad till dig som förälder Med den här broschyren hoppas vi kunna ge dig svar på de vanligaste frågorna kring användningen

Läs mer

KRYDDA MED MER ENERGI OCH NÄRING

KRYDDA MED MER ENERGI OCH NÄRING KRYDDA MED MER ENERGI OCH NÄRING Hej! Den här lilla receptsamlingen innehåller enkla inspirerande rätter gjorda med Nutrison Powder. Alla recept är beräknade på en portion om ej annat står angivet. Nutrison

Läs mer

ENKLA RECEPT NEOCATE JUNIOR HELA DAGENS MÅLTIDER FÖR BARN MED FÖDOÄMNESALLERGI

ENKLA RECEPT NEOCATE JUNIOR HELA DAGENS MÅLTIDER FÖR BARN MED FÖDOÄMNESALLERGI ENKLA RECEPT NEOCATE JUNIOR HELA DAGENS MÅLTIDER FÖR BARN MED FÖDOÄMNESALLERGI MAT FÖR BARN MED FÖDOÄMNESALLERGI Neocate Junior är en mjölkfri näringsdryck för barn över ett år. Neocate Junior kan drickas

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet ROSA BANDET EDITION a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 42 a Broccolisoppa med tunnbrödsrulle b Chicken nuggets med arrabbiatakräm c Hoisinstekt lax med gröna bönor ica.se/matkasse

Läs mer

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn!

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Gott för barnens magar och ditt samvete! Att svänga ihop ett gott men ändå nyttigt eko-mellis till barnen är inte alltid det lättaste.

Läs mer

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten

Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjer för måltider på Förskolan Blåklinten Riktlinjerna är framtagna av Blåklintens styrelse i samråd med förskolechef, kostansvarig, kokerska, föräldrar och pedagoger. Mat är viktigt. Mat och måltider

Läs mer

Kosten kort och gott

Kosten kort och gott Kosten kort och gott En broschyr från kostenheten Reviderad december 2011 Bra mat i förskolan och skolan är betydelsefullt för att barnen ska orka med hela dagen på förskolan och för elevernas prestationer

Läs mer

Råd till dig med tugg- och/eller sväljsvårigheter

Råd till dig med tugg- och/eller sväljsvårigheter Råd till dig med tugg- och/eller sväljsvårigheter Tips på konsistensanpassad kost för dig som har tugg- och/eller sväljsvårigheter. Behovet av konsistensanpassad kost kan förändras över tid! Var uppmärksam

Läs mer

Bra mellanmål för ditt barn! Tips och recept på smarta och roliga mellanmål

Bra mellanmål för ditt barn! Tips och recept på smarta och roliga mellanmål Bra mellanmål för ditt barn! Tips och recept på smarta och roliga mellanmål På eftermiddagen behöver de flesta barn ett mer rejält mellanmål. Servera mellanmålet ett par timmar innan huvudmåltiden. Blir

Läs mer

Januari 2015 byter NutriniKid namn till Fortini. Enkla recept och inspiration med

Januari 2015 byter NutriniKid namn till Fortini. Enkla recept och inspiration med Januari 2015 byter NutriniKid namn till Fortini. Enkla recept och inspiration med NutriniKid (Fortini) Mat för extra energi Smoothie på ett kick Experimentera med olika frukter och bär blåbär, hallon,

Läs mer

Nu tar vi bort både socker och salt för de minsta barnen!

Nu tar vi bort både socker och salt för de minsta barnen! Nu tar vi bort både socker och salt för de minsta barnen! Nu tar vi bort allt tillsatt socker i vår barnmat! Vi på Nestlé har nu tagit bort allt tillsatt socker i vår barnmat. Under hösten kommer du att

Läs mer

BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT!

BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT! BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE GENOM ATT ÄTA RÄTT! För att orka prestera måsta du tanka kroppen med rätt mat! Som fotbollsspelare och idrottare behöver vi få i oss mat från alla energikällor men framför

Läs mer

En liten bok om mjölk

En liten bok om mjölk En liten bok om mjölk Om mjölk till barn Faktamaterial till film Faktamaterial om mjölk och mjölkens positiva egenskaper för våra barns hälsa. Materialet finns även i A4-format på medföljande DVD och på:

Läs mer

Bra mat för 4-åringen. Leg. dietist Julia Backlund Centrala Barnhälsovården 2008-04-09

Bra mat för 4-åringen. Leg. dietist Julia Backlund Centrala Barnhälsovården 2008-04-09 Bra mat för 4-åringen Leg. dietist Julia Backlund Centrala Barnhälsovården 2008-04-09 Brister: För stort intag av godis, läsk, glass, snacks och bakverk (ca 25% av energiintaget) För lågt intag av frukt-

Läs mer

VEGETARISK MAT TILL BARN

VEGETARISK MAT TILL BARN VEGETARISK MAT TILL BARN IDA BERGE, LEG DIETIST 2019-10-14 Varianter på vegetarisk mat Lakto-ovo-vegetarian Lakto-vegetarian Pescetarian Stockholmsvegetarian Vegetarian Vegan Allmän vegansk näringslära

Läs mer

för ditt barn! Tips och recept på nyttiga mellanmål

för ditt barn! Tips och recept på nyttiga mellanmål ra mellanmål B för ditt barn! å ål Tips och recept på nyttiga mellanmål På eftermiddagen behöver de flesta barn ett mer rejält mellanmål. Servera inte mellanmålet för nära inpå andra måltider. Blir väntan

Läs mer

FÖRSTA HALVÅRET GODA RÅD OCH SVAR PÅ DINA FRÅGOR OM MJÖLKALLERGI 0 6 MÅNADER

FÖRSTA HALVÅRET GODA RÅD OCH SVAR PÅ DINA FRÅGOR OM MJÖLKALLERGI 0 6 MÅNADER FÖRSTA HALVÅRET GODA RÅD OCH SVAR PÅ DINA FRÅGOR OM MJÖLKALLERGI 0 6 MÅNADER VARFÖR HAR JAG FÅTT DEN HÄR BROSCHYREN? Du har fått den här broschyren eftersom du har ett barn i åldern 0 6 månader, som utreds

Läs mer

Hur mycket frukt och grönsaker äter du varje dag?

Hur mycket frukt och grönsaker äter du varje dag? Hur mycket frukt och grönsaker äter du varje dag? Det här är 500 gram frukt och grönsaker till frukt och grönsaker hör: frukt, bär, torkad frukt och juice grönsaker och rotfrukter, men inte potatis torkade

Läs mer

Lättuggad kost Konsistensanpassad kost

Lättuggad kost Konsistensanpassad kost Lättuggad kost Konsistensanpassad kost Lättuggad kost är lämplig till patienter med lätta tugg- och sväljsvårigheter, den passar även till patienter med motoriska problem eller orkeslöshet. Den lättuggade

Läs mer

Produktguide modersmjölksersättning, grötar & vällingar

Produktguide modersmjölksersättning, grötar & vällingar Centrala Barnhälsovården Produktguide modersmjölksersättning, grötar & vällingar Modersmjölksersättningar Baby Semp 1 Semper Från 0-6 månader Vasslepulver NAN Pro 1 Nestlé Från 0-6 månader Vasslepulver

Läs mer

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram kassler Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis förp couscous Grönsaker kruka basilika kruka persilja sötpotatisar 450 gram morötter 500 gram

Läs mer

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA , LUGNETS MELLANMÅL LUGNETS MELLANMÅL Våren 2012 startade vi arbetet med att få Grön Flagg certifiering, som är utmärkelsen för skolor och förskolor som vill arbeta med hållbar utveckling. Vi siktar på

Läs mer

Ladda med rätt mat! Alexandra Petersson Nutritionist

Ladda med rätt mat! Alexandra Petersson Nutritionist Ladda med rätt mat! Alexandra Petersson Nutritionist www.egofood.se alexandra@egofood.se BALANS för hälsa & prestation Träning/Motion Kost Vila Extra viktigt med bra mat för barn som tränar? Frisk Stark

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 47 MÅNDAG Fisk

Läs mer

GUSK PA. Summering Ät många små istf få och stora måltider

GUSK PA. Summering Ät många små istf få och stora måltider VIKTEN AV ATT ÄTA ÄTT För att orka prestera så tankar du kroppen med rätt energi. ätt energi är rätt mat! Som fotbollsspelare och idrottare behöver vi få i oss mat från alla energi källor och framför allt

Läs mer

Träna, äta och vila. För dig som är ung och idrottar

Träna, äta och vila. För dig som är ung och idrottar Träna, äta och vila. För dig som är ung och idrottar Träna Äta Vila Om du inte äter och vilar så ökar risken för Skador Sjukdomar Trötthet Maten blir till energi. Mat Mycket träning = mycket mat! Bensin

Läs mer

Manus mat och barn. Centrala Barnhälsovården, Södra Älvsborg

Manus mat och barn. Centrala Barnhälsovården, Södra Älvsborg Manus mat och barn Centrala Barnhälsovården, Södra Älvsborg Innehållsförteckning 1. Mat och barn 2. Barnets mat 3. Smakprover/smakportioner 4. Matintroduktion När och hur? 5. Matintroduktion Vad? 6. Matcirkeln

Läs mer

Kladdigt och nyttigt. Menyförslag VARSÅGOD! BRA MAT FÖR BEBISAR. Smakportioner. När är det dags att börja? Lagom. Hur mycket ska en bebis äta?

Kladdigt och nyttigt. Menyförslag VARSÅGOD! BRA MAT FÖR BEBISAR. Smakportioner. När är det dags att börja? Lagom. Hur mycket ska en bebis äta? Kladdigt och nyttigt BRA MAT FÖR BEBISAR Smakportioner. När är det dags att börja? Lagom. Hur mycket ska en bebis äta? Olämplig mat. Det här bör du undvika att ge din bebis. Menyförslag för bebisar VARSÅGOD!

Läs mer

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17% Vatten:

Läs mer

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com.

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com. Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män F Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17%

Läs mer

Kunskap om mat, måltider och hälsa. Skriv in rätt svar

Kunskap om mat, måltider och hälsa. Skriv in rätt svar Kunskap om mat, måltider och hälsa Skriv in rätt svar Mat, måltider och hälsa Mat och hälsa är det mest grundläggande för att människan ska fungera. Dina matvanor och livsstilsvanor påverkar hur du mår

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna Äta Vila Så här påverkas du av träning; Musklerna Hjärnan Immunförsvaret Det är återhämtningen som gör dig bättre!. Nyttjande av energikälla

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 3 MÅNDAG Fiskpaket

Läs mer

Recept. Ingredienser v 4. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 4. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning!

Recept. Ingredienser v 4. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 4. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning! Familjekasse 3-dagar Ingredienser v 4 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram kycklingstrimlor 500 gram fryst laxfilé 2 3 Potatis/ris/pasta mm förp pasta förp ris Grönsaker 2 gula lökar vitlök

Läs mer

familj Kalkonpasta med senap och timjan Kycklinglår i ugn med lök, paprika och oliver Stekt torsk med äggsås

familj Kalkonpasta med senap och timjan Kycklinglår i ugn med lök, paprika och oliver Stekt torsk med äggsås adagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 49 a Kalkonpasta med senap och timjan b Kycklinglår i ugn med lök, paprika

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Det räcker inte att träna hårt! Prestation ÄTA- TRÄNA VILA Mat och dryck Vi behöver vila och återhämtning. Muskler Immunförsvar Nervsystemet Men

Läs mer

MUMSIGA MELLANMÅL FÖR MURRIGA HÖSTDAGAR

MUMSIGA MELLANMÅL FÖR MURRIGA HÖSTDAGAR MUMSIGA MELLANMÅL FÖR MURRIGA HÖSTDAGAR Mättande Äpplesmoothie portioner potatisskalare skärbräda kniv kanna stavmixer måttsats glas eller skålar för servering äpplen dl äppeljuice dl vaniljyoghurt tsk

Läs mer

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se Om matens vikt för god häls Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 Behov Med åldern minskar vikten och längden Med åldern minskar också muskelmassa. För friska äldre minskar energibehovet med åldern. Vid sjukdom

Läs mer

Kost och träning Sömn och vila Hälsa

Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Vi är skapta för att röra på oss, annars bryts musklerna ner. Starkt skelett minskar risken för benbrott och stukade leder. Mat är vår bensin för att

Läs mer

Färsgryta med papayasallad. vecka 17

Färsgryta med papayasallad. vecka 17 Färsgryta med papayasallad vecka 17 inspiration Färsgryta med papayasallad I denna rätt på färsgryta är det papayasalladen som står för det där lilla extra. Den kombineras med ingredienser som lök, lime

Läs mer

STOMIVÅRD. Äta gott Leva gott ILEOSTOMI

STOMIVÅRD. Äta gott Leva gott ILEOSTOMI STOMIVÅRD Äta gott Leva gott ILEOSTOMI Råd till dig som har en ileostomi Alla individer har olika behov oavsett om man har stomi eller inte. De tips och råd som finns i denna broschyr är endast en vägledning

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

Recept till Nutrison Powder

Recept till Nutrison Powder Recept till Nutrison Powder Nutrison Powder Nutrison Powder är ett komplett och balanserat berikningspulver som kan användas för att höja energi- och näringsinnehållet i maten. Denna receptbroschyr kan

Läs mer

Måndag Frukost: Grekisk proteinyoghurt med melon och hackade valnötter Lunch: Laxpytt med sparris Middag: Blixtsnabb chiligryta med guacamole

Måndag Frukost: Grekisk proteinyoghurt med melon och hackade valnötter Lunch: Laxpytt med sparris Middag: Blixtsnabb chiligryta med guacamole Måndag Frukost: Grekisk proteinyoghurt med melon och hackade valnötter Lunch: Laxpytt med sparris Middag: Blixtsnabb chiligryta med guacamole Tisdag Frukost: Grekisk proteinyoghurt med melon och hackade

Läs mer

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera.

Allmänt. Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. KOST Allmänt Kroppen är som en maskin. Den måste ha bränsle för att fungera. Det du äter består av ungefär samma beståndsdelar som du själv vatten, kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler.

Läs mer

BOK. Lättlagade recept och smakportioner. 2004 9månader. Får endast skrivas ut för privat bruk

BOK. Lättlagade recept och smakportioner. 2004 9månader. Får endast skrivas ut för privat bruk RECEPT BOK Lättlagade recept och smakportioner 1 Innehåll För att göra det lättare att hitta bland recepten är de inlagda i bokstavsordning i vår kokbok. I registret är recepten sorterade dels i bokstavsordning,

Läs mer

Vecka 32. Fisksoppa med grädde och citron. Zucchinibiffar med parmesan och yoghurtsås. Tjockkorv med tysk surkål. Pasta med krämig sås och svamp

Vecka 32. Fisksoppa med grädde och citron. Zucchinibiffar med parmesan och yoghurtsås. Tjockkorv med tysk surkål. Pasta med krämig sås och svamp Vecka 32 Fisksoppa med grädde och citron Zucchinibiffar med parmesan och yoghurtsås Tjockkorv med tysk surkål Pasta med krämig sås och svamp Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det

Läs mer

Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se

Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se På Rätt Väg Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Årets Pt 2010 Tel. 0708-552882 E-mail: info@lisakapteinkvist.se www.lisakapteinkvist.se Äta, Träna eller Återhämtning/Vila Vad är viktigast? Vad händer

Läs mer

familj Färsbiffar med majs och paprikasalsa Fish and chips Broccolisoppa med varma smörgåsar

familj Färsbiffar med majs och paprikasalsa Fish and chips Broccolisoppa med varma smörgåsar a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 42 a Färsbiffar med majs och paprikasalsa b Fish and chips c Broccolisoppa

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 44 MÅNDAG Pasta

Läs mer

MATLUST MED VEGO. Leg dietist Sara Ask

MATLUST MED VEGO. Leg dietist Sara Ask MATLUST MED VEGO Leg dietist Sara Ask Illustratör: Bertil Almqvist FÖRKÄRLEK FÖR SÖTT - Ses redan hos fostret. - Ses även hos andra däggdjur. - Evolutionsbiologisk förklaring: - à Mogen frukt,

Läs mer

Timbalkost Konsistensanpassad kost

Timbalkost Konsistensanpassad kost Timbalkost Konsistensanpassad kost Timbalkost är lämplig till patienter med uttalade tugg- och sväljsvårigheter. Timbalkonsistensen är jämn och utan småbitar. Den kräver ingen grundligare bearbetning i

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 650 gram kycklingfilé Ca 800 gram torskrygg 3 Hej! Den här veckan hittar du en spännande rätt med raw currysås och grönsakspasta på menyn.

Läs mer

Bra måltider i skolan

Bra måltider i skolan Bra måltider i skolan Skolmaten i Kungsbacka kommun LÄR DIG MER OM SKOLMATEN I KUNGSBACKA KOMMUN kungsbacka.se/skolmaten Inledning Vad innehåller skolmaten i Kungsbacka kommun och hur planerar vi skolmenyn?

Läs mer

Vegankost till barn. Johan Keres Leg. Dietist

Vegankost till barn. Johan Keres Leg. Dietist Vegankost till barn Johan Keres Leg. Dietist Bemötande Patientlagen 1 kap 6 Målet med hälso-och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges med respekt

Läs mer