Jernhusens programförklaring. avseende utformning av området och byggnaderna för MJC, Malmö Järnvägstekniskt centrum. vid Glostorp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jernhusens programförklaring. avseende utformning av området och byggnaderna för MJC, Malmö Järnvägstekniskt centrum. vid Glostorp"

Transkript

1 Jernhusens programförklaring avseende utformning av området och byggnaderna för MJC, Malmö Järnvägstekniskt centrum vid Glostorp Foto Melker Larsson Sida 26 Jernhusens Programförklaring, /ari 1(6)

2 Uppdraget Stadsbyggnadsnämnden i Malmö har tagit fram ett förslag till planprogram (Pp 6017) som underlag för ett förslag till detaljplan för Malmö Järnvägstekniskt Centrum vid Glostorp. Ärendet föredrogs vid Malmö Stadsbyggnadsnämnds sammanträde varvid nämnden bland annat beslutade, att det fortsatta planarbetet särskilt ska belysa varför andra områden vid lokaliseringen har avvisats, göra en fördjupad ekologisk analys för detaljplanearbetet och visa hur utformningen av området och dess byggnader kan utföras med största möjliga hållbarhetsambitioner. Tidigare har både en Fördjupad lokaliseringsutredning och en Bedömning av kända naturvärden inom planområdet Glostorp - järnvägstekniskt centrum presenterats. Jernhusen, som ansvarar för utformningen av området och byggnaderna, har med anledning av Stadsbyggnadsnämndens beslut nu tagit fram denna programförklaring angående anläggningens utformning. I programförklaringen konkretiseras möjligheterna att uppfylla Jernhusens vision om Malmö Järnvägstekniskt Centrum, MJC, både vad avser verksamhetens inriktning, utformningen av anläggningen och miljöanpassningen. Programförklaringen visar på Jernhusens viljeinriktning och anger möjliga åtgärder som dock måste prövas i detalj under både detaljplanearbetet och projekteringsskedet innan slutligt beslut fattas om anläggningens utformning. Fotomontage, MJC sett från Krumby Foto Jernhusen Bakgrund Allt fler resenärer väljer att åka tåg för att det är bekvämt och samtidigt bra för miljön. För att tågtrafiken ska kunna öka ytterligare behövs flera tåg och Skånetrafiken har redan beställt nya Pågatåg och Öresundståg. Antalet tåg i Skåne kommer att fördubblas under perioden Tågdepåer och trafiknära verkstäder behövs för att ställa upp tågen då de inte går i trafik samt för service och underhåll av tågen. I den fördjupade lokaliseringsutredningen har Glostorp bedömts vara det bästa alternativet för lokaliseringen av en ny tågdepå och trafiknära verkstäder i Malmöområdet. Glostorp har ett strategiskt läge med bra anslutning till järnvägsnätet och är tillräckligt stort för att rymma en fullt utbyggd depåanläggning inklusive anläggningar för Malmö Järnvägstekniskt Centrum. Jernhusens Programförklaring, /ari 2(6)

3 Jernhusens Vision om MJC MJC ska vara ett unikt centrum av riksintresse för den kraftigt expanderande tågtrafiken MJC ska vara ett kluster för tågrelaterad verksamhet som fordonsombyggnad, tillverkning, komponentunderhåll, lagerhållning samt forskning och utbildning MJC ska på konkurrensneutrala villkor erbjuda tågföretag möjlighet att utföra service och underhåll av regionaltåg och fjärrtåg MJC ska vara en ekologisk och miljöanpassad mönsteranläggning Det hållbara samhället Hållbar utveckling brukar definieras som en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. Vidare betraktas hållbar utveckling i regel som en process där ekonomiska, sociala och ekologiska aspekter väger lika tungt. De övergripande hållbarhetsaspekterna som har beaktats vid planeringen av Malmö Järnvägstekniskt Centrum kan sammanfattas på följande sätt: Dagens ökade miljömedvetande och krav på hållbar utveckling Integrationen i Öresundsområdet och ökningen av arbetspendling Satsning på tågtrafik för stärkande av kollektivtrafiken i Skåne och över Öresund Samverkan vid lokalisering av regionalt viktiga funktioner för undvikande av dubbeletablering Lokalisering av anläggningen till en plats som minimerar tomkörning till/från depå Utnyttjande av befintlig infrastruktur för undvikande av kostsamma och miljöpåverkande anslutningar Eftersträvan av yteffektiva lösningar för mer rationell markanvändning Möjlighet att frigöra markytor i centrala delar av Malmö för ny stadsbebyggelse och förbättrad service i centrum Skapandet av långsiktiga lösningar som är oberoende av framtida trafikeringsupplägg Utveckling av tågtrafiken som framtidens transportmedel Skapandet av nya arbetstillfällen i Malmöområdet Den följande redovisningen visar hur detaljer i anläggningen kan utformas på ett långsiktigt hållbart sätt samtidigt som vissa miljöaspekter på utformningen belyses. Tåg, framtidens kollektivtrafik, Foto Banverket Jernhusens Programförklaring, /ari 3(6)

4 Utformning av området Landskapet vid Glostorp är öppet, plant och har en tydlig geometrisk/rätvinklig struktur som skapats av enskiftets fastighetsindelning. Järnvägsanläggningen tar hänsyn till de historiska gränserna genom att den inordnas i denna rätvinkliga struktur och att de långa byggnadskropparna följer de strukturerande elementen de raka linjerna i landskapet - Risebergabäcken, Trelleborgsbanan och fastighetsgränserna mot Krumby. Förslaget förstärker dessa strukturer ytterligare genom de trädridåer som förslås längs Risbergabäcken och i fastighetsgränsen mot Krumby. På långt håll kommer dessa trädridåer att dominera men på nära håll, från väg 101, kommer byggnaderna att vara påtagliga och karaktären präglas av järnvägsverksamheten. Enligt planprogrammet täcker den fullt utbyggda anläggningen en yta på ca 40 ha. Området planeras för dels en depåanläggning med verkstadsbyggnader och dels en spjutspetsanläggning för kontor, forskning och undervisning med ett modernt och ekologiskt uttryck. Ca 15% av ytan täcks av byggnader. Då anläggningens storlek inte gör det möjligt att dölja den i det öppna landskapet kommer strävan i stället vara att ge området en särprägel genom val av material, färger och arkitektonisk utformning samtidigt som kulturlandskapets struktur och odlingslandskapets färgskala beaktas. Naturvärdena i området har efter inventering visat sig vara begränsade. De småbiotoper som brukar finnas i odlingslandskapet har genom intensivt brukande av jorden och övergödning förstörts. Märgelgraven används som soptipp och innehåller varken djur eller naturvärden. Den nya tågdepån och MJC ger möjlighet att återskapa lokala naturområden för småbiotoper både inom området och i anslutning till området. Nya våtmarker kommer att återskapas som kompensationsåtgärd i anslutning till Risebergabäcken. Risebergabäcken kan behöva flyttas något längre norrut och mindre delar behöver kulverteras men under alla omständigheter kommer naturliga skyddszoner att skapas kring bäcken och planerade våtmarker för att ge natur och djurliv möjlighet att återhämta sig. Naturområden som skapats inom en tågdepå med verkstäder, Eidelstedt i Hamburg Foto Jernhusen Jernhusens Programförklaring, /ari 4(6)

5 Dagvattnet från området kommer även i fortsättningen att ledas bort via Risebergabäcken. Tillförsel av vatten till bäcken vid kraftigare regn är idag så stor att bäckens avbördningskapacitet inte räcker till för att avleda allt regnvatten. Som följd av detta har bäcken drabbats av svåra erosionsskador och vid långvariga regn förekommer även översvämningar inom området. För att ta hand om regnvattnet kommer därför fördröjningsmagasin och våtmarker att anläggas inom och i anslutning till området. Grundvattennivån kommer inte att förändras då anläggningen kommer att byggas på i princip samma nivå som nuvarande marknivå. Vid behov kommer oljeavskiljare eller andra reningsanläggningar att byggas för att förhindra att förorenat vatten kommer ut i dagvattensystem, fördröjningsmagasin, våtmarker eller grundvattnet. Vatten för tågtvätt renas i en särskild reningsanläggning vid tvätten och minst 85 % av vattnet återanvänds i tvättanläggningen Miljövallar och landskapsmoduleringar kommer att anläggas för att visuellt minska höjden på somliga byggnader samtidigt som ett mjukare landskap kan bli en naturlig övergång mellan slätten och backlandskapet. Miljövallar kan även användas för att dämpa både ljud- och ljusstörningar. Åtgärderna kan förstärkas med planteringar som dessutom tar upp strukturerna i landskapet. Eftersom verksamheten inom anläggningen kommer att bedrivas dygnet runt krävs belysning inom området. Armaturer och belysningslösningar kommer att väljas med beaktande av att energiförbrukningen ska hållas nere och att störningarna för kringboende och människor rekreationsområdena ska minimeras. Fönsteröppningarna i byggnaderna ska minskas för att utstrålande ljus inte ska störa omgivningen. Belysning av bangården ska utföras med låga, avskärmade armaturer och med automatik som gör att de hålls tända endast vid behov. Färg- och materialval kommer att studeras för att finna lösningar som kan inpassas i omgivande färgskala. För att undvika intrycket av galvaniserat stål kan man exempelvis välja stängsel med grön plast samt måla kontaktledningsstolparna inom området. Brodepån i Stockholm ligger i anslutning till ett Natura 2000 område Foto Jernhusen Jernhusens Programförklaring, /ari 5(6)

6 Utformning av byggnader Verkstadsbyggnadernas storlek kräver att den arkitektoniska utformningen görs med stor omsorg. Genom att använda vertikala element i form av påbyggda entrépartier, markerade tillbyggnader för kontor mm samt material- och färgval kan de stora väggytorna få en både spännande och intressant utformning. Detaljerna kommer att utarbetas under projekteringsskedet. Det bör observeras att det ligger i Jernhusens intresse att göra både området och byggnaderna så attraktiva som möjligt så att även andra hyresgäster vill etablera sig inom området. Byggnader för kontor, utbildning och forskning har en annan grammatik och behöver inte ha den stränga geometriska anpassningen som byggnaderna för järnvägsverksamhet. De kan få en mer varierande och småskalig utformning av bykaraktär som ansluter till det bebyggelsemönster som finns i Krumby och längs den gamla landsvägen mellan Glostorp och Krumby och som har en tydlig framsida mot väg 101. Byggandena i kontorsdelen ska markera att detta är en spjutspetsanläggning och tala ett modernt och ekologiskt språk. Energibesparing och minskat utsläpp av växthusgaser ska enligt Jernhusen nya affärsplanen uppnås i alla anläggningar och pågående verksamheter. Utbyte av fossila bränslen mot fjärrvärme eller biobränslen pågår i befintliga anläggningar. I Glostorpsanläggningen planeras en lokal värmeanläggning och ett lokalt fjärrvärmenät för uppvärmning av lokalerna. Framtida utredningar får visa vilken typ av bränsle som är lämpligast. Styr- och regleranläggningar kommer att utformas för energiåtervinning i uppvärmningssystem och ventilationsanläggningar. Utbildning, information och uppföljning av energieffektiviseringar är en viktig del av Jernhusens ledningssystem för att uppnå målen för energieffektivisering. Gröna tak, dvs. tak med vegetation, kan vara en lösning för att få fördröjning av regnvattnet innan det släpps ut i Risebergabäcken. Frågan måste dock utredas eftersom nackdelarna många gånger överstiger fördelarna. En bättre isolering av taken ger större energibesparningar samtidigt som våtmarker på marknivå kan tjäna som både fördröjningsmagasin, grodmarker och fågelhabitat. Verksamheten inom MJC Tåg är ett långsiktigt hållbart alternativ för transport av både människor och gods. Tåg- och järnvägsbranschen är en högteknologisk framtidsbransch som kommer att attrahera nya aktörer som arbetar med utvecklingen av framtidens järnvägstransporter. Genom att samla tåg- och järnvägsrelaterad verksamhet i ett kluster kan man uppnå samverkan i nätverk mellan företag inom olika teknikområden. Med FoU-resurser inom universitet, högskolor och industri kan man få synergieffekterna från olika kompetensområden. Det är denna verksamhet som utgör grunden för Malmö Järnvägstekniskt Centrum. Genom en medveten satsning på utvecklingen av tåg- och järnvägssektorn kommer MJC att bidra till att skapa förutsättningar för en ekologisk och miljömässig utveckling genom de minskade utsläpp av växthusgaser som tågtrafiken medför samtidigt som man möjliggör en positiv ekonomisk och social utveckling i Malmö och Öresundsregionen d.v.s. en långsiktigt hållbar utveckling. Jernhusens Programförklaring, /ari 6(6)

Fördjupad Lokaliseringsutredning Malmö Järnvägstekniskt Centrum Trafiknära Verkstad i Malmö

Fördjupad Lokaliseringsutredning Malmö Järnvägstekniskt Centrum Trafiknära Verkstad i Malmö Fördjupad Lokaliseringsutredning Malmö Järnvägstekniskt Centrum Trafiknära Verkstad i Malmö 2007-10-30 Foto: Melker Larsson Förord Stadsbyggnadskontoret i Malmö har tagit fram ett förslag till planprogram

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

södra Hyllie Information om pågående planarbete

södra Hyllie Information om pågående planarbete södra Hyllie Information om pågående planarbete Vision och inriktningsmål Hyllie ska vara Öresundsregionens klimatsmartaste område och utgöra en attraktiv stadskärna med mycket grönska som lockar boende

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

Älvkarleby kommun. Foto: Joel Ericsson

Älvkarleby kommun. Foto: Joel Ericsson Det här är en plats att växa upp på. kommun kommun ÖP - Interaktionen mellan tätort och landsbygd Utvecklingen utanför kommunens stationsorter ska: komplettera och utveckla befintliga bebyggelsestrukturer

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Gestaltningsprogram. Bilaga till planbeskrivningen ANTAGANDEHANDLING 1(6) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Björnviken 2:2

Gestaltningsprogram. Bilaga till planbeskrivningen ANTAGANDEHANDLING 1(6) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Björnviken 2:2 Gestaltningsprogram 1(6) Bilaga till planbeskrivningen tillhörande detaljplan för del av fastigheten Björnviken 2:2 med närområde OBS! (södra delen av Jursla industriområde) inom Kvillinge i Norrköpings

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl

Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl 1(5) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGANDE 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl Skolgatan Hovmantorps samhälle

Läs mer

Malmö - Järnvägstekniskt Centrum. Planprogram Pp 6017 Malmö stadsbyggnadskontor juni 2007

Malmö - Järnvägstekniskt Centrum. Planprogram Pp 6017 Malmö stadsbyggnadskontor juni 2007 Malmö - Järnvägstekniskt Centrum Planprogram Pp 6017 Malmö stadsbyggnadskontor juni 2007 Medverkande SYFTE, MÅL OCH HUVUDDRAG SAMMANFATTNING Styrgrupp: Stadsbyggnadsberedningen, SBK Arbetsgrupp: Mikael

Läs mer

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Föredragets frågeställningar Så blir översiktsplanen ett mer strategiskt

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2019-08-15 Granskningshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Ändring av detaljplan för fastigheterna Ankungen 1 & 2, Rödluvan 1 & 2, Tingeling 1 samt del av Hovmantorp 6:1 Denna checklista

Läs mer

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14 Hållbar utveckling Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos Datum: 2010-01-14 2 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Uppdraget... 4 1.2 Organisation... 4 1.3 Arbetsformer...

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

PM Fördröjning av dagvatten

PM Fördröjning av dagvatten 1/8 Drottninghögs centrum, Helsingborg PM 170327 Fördröjning av dagvatten 8 sidor Upprättat av era landskap box 4075 203 11 Malmö 1 Inledning I detta PM ges förslag på hur dagvattnet kan tas om hand när

Läs mer

Samrådsyttrande över detaljplaneprogram för del av Kronan 1:1, Kronanvägen, SBF 2015/46 Ärendenr M 2016/2060 4

Samrådsyttrande över detaljplaneprogram för del av Kronan 1:1, Kronanvägen, SBF 2015/46 Ärendenr M 2016/2060 4 143 Samrådsyttrande över detaljplaneprogram för del av Kronan 1:1, Kronanvägen, SBF 2015/46 Ärendenr M 2016/2060 4 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsförvaltningens synpunkter och bedömning

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

dag- och dränvattenhantering

dag- och dränvattenhantering Långsiktigt hållbar h dag- och dränvattenhantering Material hämtat från arbetskoncept till Svenskt Vattens, publikation P105 Göran Lundgren, SWECO, Växjö LOD = En hantering av dagvatten inom det område

Läs mer

G E S T A L T N I N G S P R O G R A M

G E S T A L T N I N G S P R O G R A M Diarienummer 09-0805 ÄNGELHOLMS KOMMUN G E S T A L T N I N G S P R O G R A M Förslag till detaljplan för del av fastigheten Barkåkra 50:3 m. fl., Tvärbanan, Ängelholms kommun Antagandehandling Modell över

Läs mer

Bedömningarna som görs i undersökningen är preliminära. Ny kunskap som tillförs planarbetet kan innebära att undersökningen måste omvärderas.

Bedömningarna som görs i undersökningen är preliminära. Ny kunskap som tillförs planarbetet kan innebära att undersökningen måste omvärderas. 1(10) 2018-05-03 Samrådshandling Undersökning av behovet att upprätta en strategisk miljöbedömning Detaljplan för del av fastigheten Lessebo 9:1 Åkerhultsvägen Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Lönsam energieffektivisering 2015

Lönsam energieffektivisering 2015 Lönsam energieffektivisering 2015 Galären tolkar hållbarhet Våra fastigheter skall utmana staden invändigt och utvändigt, arkitektoniskt, tekniskt och socialt. Men vi måste göra det långsiktigt hållbart.

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Vi saknar konkreta åtgärder inom flera områden:

Vi saknar konkreta åtgärder inom flera områden: 1 Infrastrukturminister Anna Johansson Näringsdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm Det krävs krafttag för att säkerställa ett öppet och fungerande Skåne Region Skåne har höga målsättningar

Läs mer

HÅLLBARHET Hållbarhetsprogram för Avesta kommun

HÅLLBARHET Hållbarhetsprogram för Avesta kommun Hållbarhetsprogram för Avesta kommun Avestas utveckling tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Hållbarhetsprogrammet siktar på lång sikt

Läs mer

Säbytown. Skala:1:500

Säbytown. Skala:1:500 Säbytown Skala:1:500 I vår stad använder vi oss bara av förnybar energi från sol, vind och vatten. Vi ska utnyttja denna energi effektivare genom att bygga ut nätverket. Med ett nytt slags elnät blir det

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl 1(6) 2018-09-25 Granskningshandling version 2 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Gåsamålavägen, Skruvs camping Skruvs samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Kävlinge Arlöv, mötesspår vid Stävie

Kävlinge Arlöv, mötesspår vid Stävie GESTALTNINGSPROGRAM Kävlinge Arlöv, mötesspår vid Stävie Kävlinge och Lomma kommun, Skåne län Underlag till järnvägsplan, Projektnummer: 145670 Trafikverket Postadress: Trafikverket, 211 18 Malmö Besöksadress:

Läs mer

Guide: Jämställdhet mellan kvinnor och män i projektet

Guide: Jämställdhet mellan kvinnor och män i projektet Guide: Jämställdhet mellan kvinnor och män i projektet I genomförandet av programmet kommer de tre dimensionerna i hållbar utveckling, den ekonomiska, sociala och miljömässiga, att beaktas i genomförandets

Läs mer

Information om dag- och dräneringsvatten

Information om dag- och dräneringsvatten Information om dag- och dräneringsvatten 1 Inledning I den här broschyren ges information om hur du på bästa sätt tar hand om dag- och dräneringsvatten för att minska risken för översvämning och skador

Läs mer

FAMMARP 8:2, Kronolund

FAMMARP 8:2, Kronolund BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för FAMMARP 8:2, Kronolund Frösakull, HALMSTAD Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2012-04-30 Reviderad 2013-11-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning 1(9) tillhörande ändring av Förslag till stadsplanebestämmelser för kvarteret Kronan i Norrköping inom Gamla staden (Kronan 8) den 20 maj 2019 reviderad

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag 2017-05-18 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2017-493 Dokumentansvarig: Adresserat till:

Läs mer

Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län

Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län Kommunledningsförvaltningen Sofia Elfström, 0550-88543 sofia.elfstrom@kristinehamn.se SAMRÅDSHANDLING Datum 2015-05-04 Referens Sida 1(6) Behovsbedömning Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län

Läs mer

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Sida 1 av 5 MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Varför arbeta med miljömål? Det övergripande målet för miljöarbete är att vi till nästa generation, år 2020, ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen

Läs mer

Undersökning om BMP. Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun

Undersökning om BMP. Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun Undersökning om BMP Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun Planens syfte Planen ska pröva möjligheten för byggnation av förskola/skolverksamhet. Planen innebär att förskola med tolv avdelningar kommer

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

Pp SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande Planprogram för Malmö Järnvägstekniskt Centrum i Oxie i Malmö. 1 (48)

Pp SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande Planprogram för Malmö Järnvägstekniskt Centrum i Oxie i Malmö. 1 (48) 2007-12-19 Pp 6017 SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande Planprogram för Malmö Järnvägstekniskt Centrum i Oxie i Malmö. Planprogrammet har varit utsänt på remiss och för samråd med länsstyrelsen, berörda nämnder,

Läs mer

Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Ny väg norr om Hok Vaggeryds kommun

Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Ny väg norr om Hok Vaggeryds kommun Planprogram för Hok 2:119 m.fl. Vaggeryds kommun Programmet är utsänt på samråd under tiden 2010-06-07 t.o.m. 2010-08-27. Om ni har några synpunkter skall dessa framföras skriftligen till miljö- och byggnämnden

Läs mer

Position paper FN:s globala hållbarhetsmål

Position paper FN:s globala hållbarhetsmål Position paper FN:s globala hållbarhetsmål Stockholm juni 2017 Swedisols vision, prioriteringar och åtgärdsprogram för de hållbara utvecklingsmålen, agenda 2030. Swedisol driver frågor av branschgemensam

Läs mer

Gestaltningsprinciper för Hareslätt

Gestaltningsprinciper för Hareslätt Gestaltningsprinciper för Hareslätt Samrådshandling 2012-06-28 Illustration: ABAKO Radhusgata DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ HARESLÄTT, del av Marstrand 6:7, Kungälvs kommun Området Hareslätt är beläget i

Läs mer

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Miljö- och byggnadsförvaltningen Behovsbedömning SAMRÅD För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Sida 1 av 7 Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken

Läs mer

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2017-09-21 Dnr: 2017.0073.214 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Skruv samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista

Läs mer

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-10-30 SBN/2014:27 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Detaljplan för Gredby 1:1, del av Tillbyggnad

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr 2009-00045 (P07008) Detaljplan för Hovsjö 1:2 (kyrka) Inom Hovsjö i Södertälje. Upprättad 2010-11-22

Samhällsbyggnadskontoret. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr 2009-00045 (P07008) Detaljplan för Hovsjö 1:2 (kyrka) Inom Hovsjö i Södertälje. Upprättad 2010-11-22 Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr 2009-00045 (P07008) Detaljplan för Hovsjö 1:2 (kyrka) Inom Hovsjö i Södertälje Upprättad 2010-11-22 Beslut Programhandlingar sändes ut på samråd under vinter

Läs mer

PM Dagvattenutredning

PM Dagvattenutredning 1/10 Åkarp 7:89, Burlövs kommun PM Dagvattenutredning 190830 10 sidor + 1 bilaga Upprättat av era landskap box 4075 203 11 Malmö Innehåll sida 1 Inledning 2 2 Förutsättningar 2 3 Underlag 2 4 Befintlig

Läs mer

ALVESTA NÄSTA!

ALVESTA NÄSTA! ALVESTA NÄSTA! Strategiskt arbete med energi- och klimatplanen som grund Ingalill Ljungdahl, planeringsingenjör Alvesta kommun Förvaltningen för samhällsplanering Ingalill.ljungdahl@alvesta.se ENERGI-

Läs mer

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun 12 BILD! Mål 13 Här listas målsättningar och styrdokument som har påverkat framtagandet av innehållet i denna översiktsplan. Uddevalla kommuns vision Uddevalla hjärtat i Bohuslän där människor växer och

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(7) Dnr 266/2015 FASTIGHETEN ALLERUM 11:35 ALLERUM, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Lena Evaldsson inkom 2 februari 2015 med en förfrågan avseende upprättande av ny detaljplan för fastigheten

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. 1(7) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun.

ANTAGANDEHANDLING. 1(7) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun. 1(7) Behovsbedömning tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun den 25 maj 2012 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2012-10-09, 198 Laga kraft: 2012-11-13

Läs mer

KS Förvaltning Kommunledningskontoret Lars Anshelm Kommunledningskontoret. Kommunstyrelsen i Eslöv

KS Förvaltning Kommunledningskontoret Lars Anshelm Kommunledningskontoret. Kommunstyrelsen i Eslöv Förvaltning Lars Anshelm 0413-621 27 KS.2010.0088 2010-12-21 Kommunstyrelsen i Eslöv Yttrande angående ansökan om tillstånd för anläggande och drift av ett kraftvärmeverk på fastigheten Eslöv Örtofta 21:1

Läs mer

E S E N L Ä R A R H A N D L E D N I N G T I L L N YA L A N D S K A P S S E R I E N U P P T Ä C K S V E R I G E

E S E N L Ä R A R H A N D L E D N I N G T I L L N YA L A N D S K A P S S E R I E N U P P T Ä C K S V E R I G E EN I R E S S P LANDSKA UPPTÄCK LANDSKAPET SVERIGE SKÅNE ÄMNE: SO, GEOGRAFI MÅLGRUPP: FRÅN 9 ÅR KURSPLAN, LGR 11 GEOGRAFI Syfte BESKRIVNING OCH MÅLDOKUMENT Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe 2017-11-30 reviderad 2018-07-26 1 [5] Referens David Ekberg Anders Forsberg av detaljplan för Harbro backe Orenteringskarta över området en av detaljplan för Harbro backe är framtagen som ett underlag

Läs mer

Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1

Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1 UPPDRAG Stora Mossen dagvattenutredning (komplettering) UPPDRAGSNUMMER 1143567000 UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV GRANSKAD AV Agata Banach DATUM Kompletterande dagvattenutredning för detaljplan Ulvsunda 1:1

Läs mer

Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun

Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun Antagandehandling 2018-09-24 Innehållsförteckning 1. Vad är en särskild sammanställning enligt 6.16 miljöbalken...

Läs mer

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1 Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1 BEHOVSBEDÖMNING Checklistan skall utgöra underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen bedöma behovet av en miljöbedömning, om planens

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för buss och tågdepåer

Årlig tillsynsrapport för buss och tågdepåer 018638 Bilaga 1 DNR:2011- MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för buss och tågdepåer Perioden januari 2011 till november 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen 018638 Bilaga 1 DNR:2011- En rapport

Läs mer

LEED certifiering av fastigheter

LEED certifiering av fastigheter LEED certifiering av fastigheter Projekt Gårda LEED Platinum Precertified Henrik Ahnström, Skanska Fastigheter Göteborg 1 2 Länder med kommersiell projektutveckling Gårda Kontorscenter, Göteborg Byggherre:

Läs mer

tillhörande förslag till detaljplan för fastighet Käglinge 11:3 m fl (Järnvägstekniskt centrum) i Käglinge och Glostorp i Malmö

tillhörande förslag till detaljplan för fastighet Käglinge 11:3 m fl (Järnvägstekniskt centrum) i Käglinge och Glostorp i Malmö 2009-04-27 Dp 5033 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING tillhörande förslag till detaljplan för fastighet Käglinge 11:3 m fl (Järnvägstekniskt centrum) i Käglinge och Glostorp i Malmö HANDLINGAR Planhandlingarna

Läs mer

Stadsomvandlingen som skapar den hållbara staden - den smarta staden

Stadsomvandlingen som skapar den hållbara staden - den smarta staden Stadsomvandlingen som skapar den hållbara staden - den smarta staden Mats Nilsson Tekniska Verken i Kiruna AB Kiruna kommun Bild: LKAB Vad borde vi bygga för stad? Vårt uppdrag Utmaningar & möjligheter

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING tillhörande detaljplan för. inom Kvillinge i Norrköpings kommun (VA-område 5 och 10 norra).

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING tillhörande detaljplan för. inom Kvillinge i Norrköpings kommun (VA-område 5 och 10 norra). 1(6) Kungssten ett starkt kuperat område ursprungligen bebyggt med fritidshus BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING tillhörande detaljplan för Graversfors, delen NORRA KUNGSSTEN inom Kvillinge

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING 2010-02-19 PLAN PLAN.2007.76 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Kolartorp 3 Haninge kommun har i samarbete med kommunekolog genomfört en behovsbedömning enligt PBL 5 kap 18 och miljöbalken

Läs mer

EN LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPET UPPLAND 1

EN LÄRARHANDLEDNING TILL LANDSKAPET UPPLAND 1 1 BESKRIVNING OCH MÅLDOKUMENT ÄMNE: SO, GEOGRAFI MÅLGRUPP: FRÅN 9 ÅR SYFTE Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om geografiska förhållanden och utvecklar en geografisk

Läs mer

Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad

Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad 2013-03-12 Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad består av två delar, Dagvattenpolicy och Ansvarsfördelning för dagvattenhanteringen. Kommunfullmäktige

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning STADSBYGGNADSKONTORET Handläggare: Datum: Diarienummer: Ulla-Britt Wickström 2011-07-07 2010/20060-1 stadsbyggnadskontoret@uppsala.se Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan Husbyborg 1:82

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län Programmet har upprättats 2006-11-14 Handlingar 1(4) Planprogram, 2006-11-14 Fastighetsförteckning, 2006-11-14,

Läs mer

Fastigheterna SORBY 2:80 och 2:81 (Spontanidrottsplats) BEHOVSBEDÖMNING

Fastigheterna SORBY 2:80 och 2:81 (Spontanidrottsplats) BEHOVSBEDÖMNING B PL 391 Detaljplan för Fastigheterna SORBY 2:80 och 2:81 (Spontanidrottsplats) Munktorps tätort, Köpings kommun BEHOVSBEDÖMNING 2015-09-01 391 BEHOVSBEDÖMNING 2015-09-01 1 (10) B Planens syfte Syftet

Läs mer

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB BMN 11.005 Behovsbedömning MKB Datum 2011-02-17 1 (6) Detaljplan för NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2 Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Almen 1-7 inom Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheten Almen 1-7 inom Umeå kommun, Västerbottens län Sida 1 av 7 Undersökning av Diarienummer: BN-2018/02274 Datum: 2019-02-08 Handläggare: Maria Hildén, Tyréns AB för fastigheten Almen 1-7 inom, Västerbottens län Undersökning av behovet att göra en miljöbedömning

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen 2017-10-17 BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

Undersökning av planens miljöpåverkan

Undersökning av planens miljöpåverkan Undersökning Samhällsbyggnad Handläggare Xxxx Xxxx 201X-XX-XX Diarienummer: 201X-XXXX Undersökning av planens miljöpåverkan Detaljplan för inom kommundelen/stadsdelen/serviceorten kommun, Västerbottens

Läs mer

Planprogram för Kärnekulla 1:4

Planprogram för Kärnekulla 1:4 Diarienummer BN13/329 Planprogram för Kärnekulla 1:4 Habo kommun Behovsbedömning 2014-12-03 Behovsbedömningens syfte Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan eller

Läs mer

Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP)

Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP) 2013-03-13 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/506-229 Kommunstyrelsen Gröna tak Motion den 10 september 2012 från Sidney Holm och Per Chrisander (MP) Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016

DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016 Detaljplan för DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016 2 CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING OCH MKB

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

EN LÄRARHANDLEDNING TILL NYA LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE

EN LÄRARHANDLEDNING TILL NYA LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE ÄMNE: SO, GEOGRAFI MÅLGRUPP: FRÅN 9 ÅR KURSPLAN, LGR 11 BESKRIVNING OCH MÅLDOKUMENT GEOGRAFI Syfte Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om geografiska förhållanden

Läs mer

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng Dagvattenutredning Hammarängen 2010 01 01 Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Området... 4 2.1 Markförhållanden... 4 2.2 Avrinningsförhållanden...

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad Sida 1 (5) Stockholm är en av de ledande miljöstäderna i Europa och bedriver sedan länge ett ambitiöst och prisbelönt miljöarbete. Staden blev Europas första miljöhuvudstad 2010 och Sveriges klimatstad

Läs mer

myter om energi och flyttbara lokaler

myter om energi och flyttbara lokaler 5 myter om energi och flyttbara lokaler myt nr: 1 Fakta: Värmebehovet är detsamma oavsett vilket uppvärmningssätt man väljer. Det går åt lika mycket energi att värma upp en lokal vare sig det sker med

Läs mer

DEN GODA GRÖNA STADEN

DEN GODA GRÖNA STADEN DEN GODA GRÖNA STADEN INFORMATION OM KARLSTADS TRANSPORTSTRATEGI I ett stort antal kommuner arbetar man för fullt med att utarbeta kommunala transportstrategier. Bland dem som redan är klara finns Karlstad.

Läs mer

Detaljplan för Sölvesborg 5:45, Sölve 5:49 och 23:3 m fl, företagsområden i anslutning till europaväg 22 och landsväg 123

Detaljplan för Sölvesborg 5:45, Sölve 5:49 och 23:3 m fl, företagsområden i anslutning till europaväg 22 och landsväg 123 2011-01-10 Sid 1 (9) Detaljplan för Sölvesborg 5:45, Sölve 5:49 och 23:3 m fl, företagsområden i anslutning till europaväg 22 och landsväg 123 Gestaltningsprogram INLEDNING... 2 FÖRUTSÄTTNINGAR... 2 BEBYGGELSE

Läs mer

Överenskommelse om exploatering med tomträtt för tillbyggnad av kontorslokal inom fastigheten Galtåsen 3 i Traneberg med Ergonomidesign fastighets AB.

Överenskommelse om exploatering med tomträtt för tillbyggnad av kontorslokal inom fastigheten Galtåsen 3 i Traneberg med Ergonomidesign fastighets AB. Sida 1 (6) 2016-05-24 Handläggare Lisen Lans 08-508 265 23 Till Exploateringsnämnden 2016-08-25 Överenskommelse om exploatering med tomträtt för tillbyggnad av kontorslokal inom fastigheten Galtåsen 3

Läs mer

UTREDNING LANDSKAPSBILDSANALYS. Planerad hamn i Stockholm Nynäshamn, Norvikudden. Stockholms Hamn AB. Stockholm Uppdragsnummer

UTREDNING LANDSKAPSBILDSANALYS. Planerad hamn i Stockholm Nynäshamn, Norvikudden. Stockholms Hamn AB. Stockholm Uppdragsnummer UTREDNING LANDSKAPSBILDSANALYS Planerad hamn i Stockholm Nynäshamn, Norvikudden SWECO FFNS Johan Krikström SWECO VIAK Camilla Bertals Stockholm Uppdragsnummer 1150483100 SWECO VIAK Gjörwellsgatan 22 Box

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

Planbesked för Rösunda 27:2, Grand Hotel i Saltsjöbaden

Planbesked för Rösunda 27:2, Grand Hotel i Saltsjöbaden 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-09-02 Dnr MSN 2016/16-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Planbesked för Rösunda 27:2, Grand Hotel i Saltsjöbaden Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutar

Läs mer

BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och 4 samt del av fastigheten Högby 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande

BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och 4 samt del av fastigheten Högby 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande Dnr Ks 2011.0056 Behovsbedömning MKB Datum 2010-12-29 1 (6) Detaljplan för BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och samt del av fastigheten Högby 1:2 Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (8) Innehåll INLEDNING... 2 FORUMETS ROLL... 2 HANDLINGSPLANEN OCH DESS FEM DELMÅL... 2 HANDLINGSPLAN... 3 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN... 3 2. MINIMERA BYGGNADERNAS ENERGIBEHOV...

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...?

Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...? Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...? Jonas Kamleh Enhetschef för Klimat och Naturresurser Avdelningen för Stadsutveckling och strategi Miljöförvaltningen, Malmö stad Ja. och kanske lite

Läs mer

E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Utställelsehandling 2011-05-05

E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Utställelsehandling 2011-05-05 E4 förbifart Stockholm Arbetsplan Gestaltningsprogram del 1: Ytlägen Ansluter till: Gestaltningsprogram del 2: Tunnlar Objektnummer 8448590 Titel: E4 Förbifart Stockholm, Arbetsplan Gestaltningsprogram

Läs mer