Information 1 (5) Lärandeförvaltningen, Lärkontoret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information 1 (5) Lärandeförvaltningen, Lärkontoret"

Transkript

1 Information 1 (5) Registerkontroll på personer som ska vara verksamma i lärandeförvaltningen Under vårvintern 2016 genomfördes ett antal dialogtillfällen om registerkontroll med förskolechefer och rektorer och representanter från stödenheten förvaltningsstöd. Dialogerna resulterade i en del ändringar och förtydliganden i denna information och i rutinen för hantering av registerkontrollen. Kontakter togs också med tekniska förvaltningen och kulturskolan för att säkerställa att de har rutiner för registerkontroll för de medarbetare som har uppdrag inom förskola och skola. Instruktioner för de myndigheter och skolor som har praktikanter i förvaltningens förskolor och skolor har också tagits fram och skickats ut till berörda. I efterarbetet av dialogerna har konstaterats att det inte finns något tillförlitligt generellt tillvägagångssätt, exempelvis genom internt datasystem eller liknande, att säkerställa att en person som anställs har ett giltigt registerutdrag. Det är varje chef som erbjuder anställningen som måste avgöra på vilket sätt hen säkerställer detta. Vilka ska lämna registerutdrag? I Skollagen 2 kap stadgas om skyldigheten att lämna registerutdrag vid erbjudande om anställning inom förskolan, förskoleklassen, fritidshemmet, grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan samt inom annan pedagogisk verksamhet. Syftet med lagen är att stärka barns skydd mot övergrepp genom möjligheten att kontrollera en persons utdrag ur belastningsregistret. På så sätt kan det förhindras att personer som dömts för vissa brott anställs eller på annat sätt får verka inom förskola/skola. Alla som anställs ska, oavsett om det är fråga om tillsvidareanställning eller visstidsanställning, lämna ett registerutdrag vid den första anställningen. Genom att endast den som faktiskt erbjuds en anställning ska lämna registerutdrag markeras att inte alla sökande måste lämna registerutdrag, utan det ska endast den som arbetsgivaren under urvalsprocessen kommit fram till är den lämpligaste personen. Registerkontrollen blir det sista ledet i anställningsförfarandet. Erbjudandet om anställning lämnas alltså med förbehåll för vad som kan komma fram när registerutdraget granskas. Den som inte har lämnat ett registerutdrag får inte anställas i verksamheten. Arbetsgivaren (rekryterande person) åläggs en skyldighet att genomföra registerkontroll av den som erbjuds anställning eller som på annat sätt ska verka inom lärandeförvaltningen. Karin Dahlström Tfn: E-post: karin.dahlstrom@hudiksvall.se Postadress: Hudiksvall Besöksadress: Trädgårdsgatan 4 E-post: larande@hudiksvall.se Tfn växel: Fax: Org. Nr:

2 (5) Kravet på registerkontroll omfattar alla personer som: - erbjuds arbete inom förskoleverksamhet, förskoleklass, skolverksamhet för skolpliktiga barn och skolbarnsomsorg. Det gäller personal som har direktkontakt med barn, t.ex. rektorer/förskolechefer, lärare/förskollärare, fritidspedagoger, syokonsulenter, men också administrativ personal, skolvaktmästare, lokalvårdare och kökspersonal. - erbjuds eller tilldelas arbete inom verksamheterna under omständigheter som liknar ett anställningsförhållande. Exempelvis vikarier som hyrs in från bemanningsföretag, köks- och städpersonal i företag som sköter städning, personal i skolkök på entreprenad eller kommunens egna organiserade skolskjuts. Även anställda inom kommunen, som organisatoriskt sett tillhör en annan förvaltning men som får arbetsuppgifter inom förskola/skola, omfattas av kravet på registerkontroll. - ersätter anställda, t.ex. när en person kortvarigt hyrs in från ett bemanningsföretag vid tillfällig frånvaro bland ordinarie personal. - är förskollärarstudenter/lärarstudenter/deltagare i yrkesutbildning inom kommunal vuxenutbildning och ska genomföra verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom verksamheten. - genom deltagande i ett arbetsmarknadspolitiskt program erbjuds arbetspraktik eller någon annan programinsats inom förskola/skola. - är över 18 år och på annat sätt än vad som sagts ovan, ska praktisera i förskoleverksamhet, förskoleklass, skolverksamhet för skolpliktiga barn och skolbarnsomsorg. Förvaltningschefen har beslutat att personer som är under 18 år, och som ska praktisera i våra verksamheter, inte ska lämna registerutdrag. Bestämmelserna syftar till att visa att val om att rekrytera personal på annat sätt än genom anställning inte har någon inverkan på kravet att registerkontroll ska göras. Den myndighet, skola eller annan organisation dit den som ska praktisera är knuten ska informera om att praktikanten ska visa upp eller lämna ett giltigt registerutdrag på mottagande enhet. Ansvarig chef på enheten där man ska praktisera, ska försäkra sig om att det finns ett giltigt registerutdrag och spara registerutdraget/kopia på utdraget på sin enhet. Praktikanten får inte påbörja sin praktik innan registerutdraget visats upp eller lämnats. Ett undantag är registerutdrag för sommarpraktikanter, som tas in av/förvaras hos arbetsmarknadsavdelningen.

3 (5) Personer som inte omfattas av registerkontrollen - Barns/elevs personliga assistent enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade. Observera att man inte här menar en elevassistent/resurs som skolan/förskolan tillsatt, utan det handlar om assistans som socialtjänsten fattat beslut om. - Bestämmelsen omfattar inte personer som utför tillfälliga arbetsuppgifter, t.ex. en elektriker eller en rörmokare som anlitas för att utföra vissa reparationsarbeten. - Föräldrar i föräldrakooperativa förskolor - Vuxna familjemedlemmar till dagbarnvårdare i familjedaghem. - Färdtjänstchaufförer och bussförare i linjetrafik. Undantagsregel Den som inom ett år från den dag anställningen (eller på det sätt man deltagit i verksamheten) har upphört, erbjuds en förnyad anställning/förnyad möjlighet att delta i verksamheten hos samma arbetsgivare, får anställas/anlitas/tas emot utan att han eller hon lämnat ett nytt registerutdrag (Skollagen 2 kap. 32 ). Att tänka på! - Registerutdrag/kopia på registerutdrag för praktikanter över 18 år ska sparas på mottagande enhet. - Registerutdrag/kopia på registerutdrag för VFU-studenter ska skickas till Lärkontoret, VFU-samordnare Monica Fredriksson, för förvaring. - Om personal byter arbetsställe från gymnasiet/vuxenutbildning till grundskola/förskola måste rekryterande chef be om registerutdrag som om det vore fråga om en helt ny anställning. Detta beror på att Skollagens krav på registerutdrag inte omfattar personal inom gymnasie- och vuxenutbildning. Omflyttning får inte ske innan registerutdrag har lämnats. Personal anställda inom gymnasiet/vuxenutbildning före 2001 omfattas inte av kravet. - Den som inte lämnat registerutdrag får inte anställas/anlitas. Anställs/anlitas personen ändå kan anställningsbeslutet upphävas genom laglighetsprövning enligt kommunallagen.

4 (5) - Registerutdraget får inte vara utfärdat med datum mer än ett år tillbaka i tiden när det lämnas/visas upp hos lärandeförvaltningen för första gången. - En begäran om ett registerutdrag ska göras av den som ska anställas eller på annat sätt finnas i verksamheterna. Blanketter finns på Vad gäller för personal anställda av annan förvaltning inom kommunen (kost, transport, fastighet och städpersonal) samt extern skolskjuts Det finns inget krav på att rektorer/förskolechefer ska hantera registerutdrag för skolskjuts-/städ-/kost-/fastighetpersonal samt personal från kulturskolan. Tekniska förvaltningen Samtliga avdelningar inom tekniska förvaltningen förutom städ begär in registerutdrag vid nyanställningar. Städsektionen samarbetar med rekryteringsenheten vid vikarieanskaffning som säkerställer kravet på registerutdrag. Registerutdragen förvaras i personakten, undantag de som är anställda av rekryteringsenheten samt registerutdragen för kostpersonal som förvaras på kostenheten. Kulturskolan Kulturskolechefen begär in registerutdrag från personalen i kulturskolan. Registerutdragen förvaras i personakten på personalavdelningen. Skolskjuts, externa entreprenörer Vid upphandling av skolskjuts, krävs att företag som deltar i upphandlingen ska begära registerutdrag av sina chaufförer. När skolskjutsen organiseras via den ordinarie busslinjetrafiken kan det inte ställas krav på registerutdrag. Lagtext om registerkontroll Skollagen 2 kap Skyldighet att lämna registerutdrag 31 Den som erbjuds en anställning inom förskolan, förskoleklassen, fritidshemmet, grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan samt inom annan pedagogisk verksamhet som avses i 25 kap. ska till den som erbjuder anställningen lämna ett utdrag ur det register som förs enligt lagen (1998:620) om belastningsregister. Utdraget ska vara högst ett år gammalt. Den som inte har lämnat registerutdrag får inte anställas. Regeringen meddelar föreskrifter om innehållet i registerutdraget. Registerutdrag som avses i första stycket ska lämnas även av den som: 1. erbjuds eller tilldelas arbete inom sådan verksamhet som avses i första stycket

5 (5) under omständigheter liknande dem som förekommer i ett anställningsförhållande inom verksamheten, om det sker genom uppdrag, anställning hos någon som ingått avtal med den som bedriver verksamheten eller anställning inom annan kommunal verksamhet, 2. under utbildning till en lärar- eller förskollärarexamen enligt högskolelagen (1992:1434) eller yrkesutbildning inom kommunal vuxenutbildning tilldelas plats för verksamhetsförlagd del av utbildningen inom sådan verksamhet som avses i första stycket, eller 3. genom deltagande i ett arbetsmarknadspolitiskt program tilldelas plats för arbetspraktik eller annan programinsats inom sådan verksamhet som avses i första stycket. Registerutdraget ska i de fall som avses i andra stycket lämnas till den inom verksamheten som beslutar om att anlita eller ta emot någon på ett sådant sätt som avses där. Den som inte har lämnat ett sådant registerutdrag får inte anlitas eller tas emot i verksamheten. Undantag från skyldigheten att lämna registerutdrag 32 Den som inom ett år erbjuds en förnyad anställning hos samma arbetsgivare eller en förnyad möjlighet att på ett sådant sätt som avses i 31 andra stycket delta i verksamheten får anställas, anlitas eller tas emot utan att han eller hon lämnat ett registerutdrag. Återlämnande av registerutdrag 33 På begäran av den som har lämnat ett registerutdrag ska det återlämnas i original.

Registerkontroll av personal

Registerkontroll av personal Juridisk vägledning Reviderad september 2015 Mer om Registerkontroll av personal Lagstiftningen om registerkontroll syftar till att stärka barns och ungas skydd mot sexualbrott och andra grova brott Skollagens

Läs mer

Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen Medlem i Pacta Arbetsgivarpolitik. Utvidgad registerkontroll inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg

Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen Medlem i Pacta Arbetsgivarpolitik. Utvidgad registerkontroll inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg Cirkulärnr: 08:26 Diarienr: 08/1309 Arbetsgivarpolitik: 08-2:12 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Registerkontroll Christina Madfors Arbetsgivarpolitiska Arbetsrättssektionen Datum: 2008-03-27

Läs mer

Olofströms kommun. Tillämpning av lagen om registerkontroll Rapport KPMG

Olofströms kommun. Tillämpning av lagen om registerkontroll Rapport KPMG ABCD Olofströms kommun Tillämpning av lagen om registerkontroll Rapport KPMG 2004 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of ABCD Olofström kommun Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte och metod 1 3. Lagstiftningen

Läs mer

Personalfrågor Förskola Förskoleklass Grundskola Skolbarnsomsorg. Lagen om registerkontroll av personal inom förskoleverksamhet,

Personalfrågor Förskola Förskoleklass Grundskola Skolbarnsomsorg. Lagen om registerkontroll av personal inom förskoleverksamhet, Cirkulärnr: 2000:136 Diarienr: 2000/2941 P-cirknr: 2000-2:31 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Registerkontroll Christina Madfors Förhandlingssektionen Datum: 2000-12-12 Mottagare: Rubrik: Bilagor:

Läs mer

Tranås kommun. Tillämpning av skollagen 2 kapitlet, 31-32 Registerkontroll av personal. Granskningsrapport KPMG AB 2014-09-22

Tranås kommun. Tillämpning av skollagen 2 kapitlet, 31-32 Registerkontroll av personal. Granskningsrapport KPMG AB 2014-09-22 ABCD Tranås kommun Tillämpning av skollagen 2 kapitlet, 31-32 Registerkontroll av personal Granskningsrapport KPMG AB 2010 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the ABCD Tranås

Läs mer

Granskning av kommunens tillämpning av lagen om registerkontroll

Granskning av kommunens tillämpning av lagen om registerkontroll s revisorer Antal sidor:8 Innehåll 1. Bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Avgränsning 2 4. Revisionskriterier 2 5. Metod 2 6. Lagstiftningen 3 6.1 Vems ansvar? 4 6.2 Vilkas omfattas inte av lagen? 4 6.3 Hantering

Läs mer

Varbergs kommun. Tillämpning av skollagen 2 kapitlet, Registerkontroll av personal Granskningsrapport KPMG AB 2015

Varbergs kommun. Tillämpning av skollagen 2 kapitlet, Registerkontroll av personal Granskningsrapport KPMG AB 2015 ABCD Varbergs kommun Tillämpning av skollagen 2 kapitlet, 31-32 Registerkontroll av personal Granskningsrapport KPMG AB 2015 2010 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the ABCD

Läs mer

Till Kommunstyrelsen. För kännedom Kommunfullmäktige Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden. Förstudie registerkontroll

Till Kommunstyrelsen. För kännedom Kommunfullmäktige Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden. Förstudie registerkontroll Till Kommunstyrelsen För kännedom Kommunfullmäktige Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden Kungsörs kommuns revisorer genomfört en förstudie för att kartlägga vilka åtgärder som vidtagits för att säkerställa

Läs mer

Rikspolisstyrelsen Skolverket Sveriges Kommuner och Landsting. Registerkontroll. av personal inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg

Rikspolisstyrelsen Skolverket Sveriges Kommuner och Landsting. Registerkontroll. av personal inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg Rikspolisstyrelsen Skolverket Sveriges Kommuner och Landsting Registerkontroll av personal inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg Vad är registerkontroll? För att få börja sitt arbete eller

Läs mer

Arvika kommun. Registerkontroll av personal i förskola, skola och skolbarnomsorg. KPMG Örebro 27 februari 2007 Antal sidor 7

Arvika kommun. Registerkontroll av personal i förskola, skola och skolbarnomsorg. KPMG Örebro 27 februari 2007 Antal sidor 7 ABCD Arvika kommun av personal i förskola, skola och skolbarnomsorg KPMG Örebro 27 februari 2007 Antal sidor 7 Innehåll 1. Inledning 1 2. Syfte 1 3. Metod 1 4. Sammanfattning 2 5. Lagen om registerkontroll

Läs mer

Lag om registerkontroll av personer som utför vissa insatser åt barn med funktionshinder

Lag om registerkontroll av personer som utför vissa insatser åt barn med funktionshinder Lag om registerkontroll av personer som utför vissa insatser åt barn med funktionshinder Studenter som ska ut på praktik bland barn med funktionshinder är skyldiga att uppvisa att registerutdrag om sig

Läs mer

REGISTERKONTROLL RIKSPOLISSTYRELSEN SKOLVERKET SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET

REGISTERKONTROLL RIKSPOLISSTYRELSEN SKOLVERKET SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET REGISTERKONTROLL RIKSPOLISSTYRELSEN SKOLVERKET SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET R E G I S T E R K O N T R O L L REGISTERKONTROLL ISBN 91-89475-18-6 VAD ÄR SYFTET MED DEN HÄR INFOR MATIONEN? Sedan den 1 januari

Läs mer

Cirkulärnr: 10:70 Diarienr: 10/5980 Arbetsgivarpolitik: 10-2:28 Registerkontroll, LSS, funktionshinder

Cirkulärnr: 10:70 Diarienr: 10/5980 Arbetsgivarpolitik: 10-2:28 Registerkontroll, LSS, funktionshinder Cirkulärnr: 10:70 Diarienr: 10/5980 Arbetsgivarpolitik: 10-2:28 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Registerkontroll, LSS, funktionshinder Datum: 2010-11-22 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen

Läs mer

Cirkulärnr: 14:20 Diarienr: 14/2817 P-cirknr: 14-2:8 Nyckelord:

Cirkulärnr: 14:20 Diarienr: 14/2817 P-cirknr: 14-2:8 Nyckelord: Cirkulärnr: 14:20 Diarienr: 14/2817 P-cirknr: 14-2:8 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Registerkontroll, gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, ideella organisationer Avd för arbetsgivarfrågor

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utveckling av Malmö Idrottsgrundskola

Tjänsteskrivelse. Utveckling av Malmö Idrottsgrundskola SIGNERAD Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (4) Datum 2014-02-10 Vår referens Laila Herner 0734-120979 Tjänsteskrivelse Utveckling av Malmö Idrottsgrundskola GrF-2014/1352 Sammanfattning Hyllie stadsdelsfullmäktige

Läs mer

Motion om utdrag ur belastningsregistret. KS

Motion om utdrag ur belastningsregistret. KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-12-06 360 Motion om utdrag ur belastningsregistret. KS 2015-366 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet

Läs mer

Utdrag ur belastningsregistret vid nyanställning

Utdrag ur belastningsregistret vid nyanställning Handläggare: Administrativ chef Enhet: Central administration Beslutad i: Samverkat i förvaltningsråd 2013-04-03 Anteckningsärende i VON 2013-04-10 Utdrag ur belastningsregistret vid nyanställning Rutin

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Lag om registerkontroll av personal vid sådana hem för vård eller boende som tar emot barn; SFS 007:7 utfärdad den 9 april 007. Enligt riksdagens beslut föreskrivs följande. Hem för vård eller boende enligt

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-10

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-10 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-10 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Kjerstin Nordborg och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Personlig assistans

Läs mer

Utvidgad registerkontroll inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg

Utvidgad registerkontroll inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg Lagrådsremiss Utvidgad registerkontroll inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 7 juni 2007 Jan Björklund Nils Cederstierna (Utbildningsdepartementet)

Läs mer

Registerkontroll, stödboende, belastningsregister, misstankeregister, nyanlända, snabbspår

Registerkontroll, stödboende, belastningsregister, misstankeregister, nyanlända, snabbspår UPPGIFTER FÖR CIRKULÄRDATABASEN Cirkulärnr: 16:14 Diarienr: 16/02068 P-cirknr: 16-2:7 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Registerkontroll, stödboende, belastningsregister, misstankeregister,

Läs mer

Förändrade rutiner vid nyanställning inom omvårdnadsnämndens ansvarsområde

Förändrade rutiner vid nyanställning inom omvårdnadsnämndens ansvarsområde Sid 1 (8) 2018-11-13 Dnr 18ON503 Tjänsteskrivelse Handläggare Anita Bjurström, HR-chef Tfn 026-17 80 00 anita.bjurstrom@gavle.se Omvårdnadsnämnden Förändrade rutiner vid nyanställning inom omvårdnadsnämndens

Läs mer

Redovisning av vidtagna åtgärder som svar på krav från IVO efter tillsyn

Redovisning av vidtagna åtgärder som svar på krav från IVO efter tillsyn TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2016-02-12 SN 2015/0374.01.08 0480-450885 Socialnämnden Redovisning av vidtagna åtgärder som svar på krav från IVO efter tillsyn Förslag

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Anders Reuter Arbetsrättsjurist 044-309 34 78 anders.reuter@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-02-14 Dnr 1202709 1 (6) Personal- och arbetsgivarutskottet Remiss. Genomförande

Läs mer

Granskning av registerkontroll inför anställning. Halmstads kommun

Granskning av registerkontroll inför anställning. Halmstads kommun Revisionsrapport Granskning av registerkontroll inför anställning Viktor Prytz Cert. kommunal revisor Martin Hassel Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 4 1.1. Bakgrund... 4 1.2. Syfte

Läs mer

Vissa skollagsfrågor - del 4

Vissa skollagsfrågor - del 4 Promemoria 2016-11-30 U2016/05181/GV Utbildningsdepartementet Vissa skollagsfrågor - del 4 2 Förord Skollagen (2010:800) trädde i kraft den 1 augusti 2010 och har tillämpats på utbildning och annan verksamhet

Läs mer

RIKTLINJER FÖR REKRYTERING

RIKTLINJER FÖR REKRYTERING RIKTLINJER FÖR REKRYTERING I KARLSHAMNS KOMMUN Kommunstyrelsen 180/2007 Karlshamns Kommun Kommunledningsförvaltningen Personalkontoret Rådhuset 374 81 Karlshamn Tfn 0454-811 30 Fax 0454-810 41 E-post:

Läs mer

Nyheter och sammanfattning av reglerna om registerkontroll arbetslivet

Nyheter och sammanfattning av reglerna om registerkontroll arbetslivet 2016-05 - 02 1 ( 5 ) CIRKU LÄR 1 6: 25 Avdelningen för arbetsgivarpolitik Christina Madfors Nyckelord: Registerkontroll, stödboenden, belast - ningsregister, misstankeregister, nyanlända, snabbspår Kommunstyrelsen

Läs mer

Utvidgad registerkontroll inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg

Utvidgad registerkontroll inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg Utbildningsutskottets betänkande 2007/08:UbU4 Utvidgad registerkontroll inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2007/08:28 Utvidgad

Läs mer

Organisationsform Organisationsnummer Bankgiro/Plusgiro

Organisationsform Organisationsnummer Bankgiro/Plusgiro 1 (5) Ansökan om godkännande för fristående förskola Enligt 2 kap. 5 skollagen, samt villkor för godkännande och förutsättningar för fullt bidrag till enskild förskoleverksamhet, skolbarnomsorg och förskoleklass

Läs mer

REGISTERKONTROLL INOM FÖRSKOLEVERKSAMHET, SKOLA OCH SKOLBARNOMSORG Departementspromemoria (Ds 2004:42)

REGISTERKONTROLL INOM FÖRSKOLEVERKSAMHET, SKOLA OCH SKOLBARNOMSORG Departementspromemoria (Ds 2004:42) Dokument Sida YTTRANDE 1 (5) Datum Referens: Samh pol avd/jessica Mann 2004-11-22 Direkttel: 08-782 91 29 E-post: jessica.mann@tco.se Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM REGISTERKONTROLL INOM FÖRSKOLEVERKSAMHET,

Läs mer

Vissa skollagsfrågor - del 4

Vissa skollagsfrågor - del 4 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2017-01-03 Handläggare Johan Adolfsson Telefon: 08-508 33 926 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02 Vissa skollagsfrågor

Läs mer

Rutiner för registerutdrag vid anställning inom förskola och grundskola. Mjölby kommun

Rutiner för registerutdrag vid anställning inom förskola och grundskola. Mjölby kommun Revisionsrapport Rutiner för registerutdrag vid anställning inom förskola och grundskola Mjölby kommun Håkan Lindahl Innehållsförteckning Bakgrund och revisionsfråga... 1 Metod... 2 Lagens syfte och tillämpning...

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg 2015-05-19 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som inte är

Läs mer

Beslut för förskola. i Ekerö kommun

Beslut för förskola. i Ekerö kommun Ekerö kommun för förskola i Ekerö kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se 2 (9) Tillsyn av förskolan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-02-15 24 KS 458/16 Remiss; Vissa skollagsfrågor - del 4 (remissvar till Utbildningsdepartementet) Beslut Arbetsutskottets förslag

Läs mer

2014-09-02 U2014/5176/S

2014-09-02 U2014/5176/S Promemoria 2014-09-02 U2014/5176/S Utbildningsdepartementet Vissa skollagsfrågor Del 2 2 Förord Skollagen (2010:800) trädde i kraft den 1 augusti 2010 och har tillämpats på utbildning och annan pedagogisk

Läs mer

MISSIV 1(1) Datum Diarienummer 2015-11-11 2015/641 012 Handläggare Omsorgschef Annika Andersson Omsorgsförvaltningen Stab 0451-26 87 01 0709-81 87 01 Annika.Andersson@hassleholm.se Till Omsorgsnämnden/

Läs mer

Förskolechefen och rektorn

Förskolechefen och rektorn Juridisk vägledning Reviderad augusti 2013 Mer om Förskolechefen och rektorn Bestämmelser om förskolechef och rektor finns i skollagen. En förskolechef eller rektor får vara det för flera förskole- respektive

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-12-20 I Ur och Skur Mullekojan ekonomisk förening Rektorn vid I Ur och Skur Mullekojan Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i I Ur och Skur Mullekojan i Stockholms kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Riktlinjer anordnare fristående förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Barn- och utbildningsförvaltningen. Riktlinjer anordnare fristående förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Riktlinjer anordnare fristående förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Sida 2 av 6 1. Inledning Riktlinjerna beskriver de rutiner som gäller för godkännande och bidrag för fristående förskola, fritidshem

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och bidrag

Riktlinjer för godkännande och bidrag Riktlinjer för godkännande och bidrag Enskild pedagogisk omsorg familjedaghem, flerfamiljssystem och liknande verksamheter Riktlinjerna gäller från och med 2013-11-26 Antagen av barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

www1pwc.se Jukka Törrö April2013 pwc

www1pwc.se Jukka Törrö April2013 pwc www1pwc.se Jukka Törrö April2013 pwc Innehållsförteckning Sammanfattning och bedömning... 1 1. Inledlting... 2 1.1. Uppdrag och revisionsfråga............... 2 1.2. Avgränsning och metod...... 2 1.3. Bakgrund-

Läs mer

Rutin vid begäran om utdrag ur Polisens belastningsregister för arbete inom äldreomsorgen i egen regi

Rutin vid begäran om utdrag ur Polisens belastningsregister för arbete inom äldreomsorgen i egen regi SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 214-4-1 AN-214/138.739 1 (2) HANDLÄGGARE Jensen, Pernilla Pernilla.Jensen@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Rutin vid begäran om utdrag ur Polisens

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg 2016-10-20 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som inte är

Läs mer

Kommunens tolkning av god kvalitet och säkerhet förtydligas under rubrik 3. Kvalitet.

Kommunens tolkning av god kvalitet och säkerhet förtydligas under rubrik 3. Kvalitet. 2015-05-19 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem 1. Godkännande Enligt 2 kap. 5 och 7 skollagen ska den som vill driva en förskola eller ett fritidshem som

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens internkontrollplan 2017

Barn- och utbildningsnämndens internkontrollplan 2017 1 Barn- och utbildningsnämndens internkontrollplan 2017 Nämndens internkontrollarbete Internkontroll är en del av verksamhets- och ekonomistyrningen. Nämndens internkontrollplan syftar till att följa upp

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Ekebyhovskolan

Regelbunden tillsyn i Ekebyhovskolan Regelbunden tillsyn i Ekerö kommun Ekebyhovskolan Dnr 43-2009:675 Regelbunden tillsyn i Ekebyhovskolan F-9 Grundsärskola 1-10 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ekerö kommun under september

Läs mer

Ansökan om godkännande av köregler

Ansökan om godkännande av köregler 2017-01-30 Handläggare Anna Boman Kultur- och utbildningssektorn/avd styrning och kvalitet 2017UTN/0003 Utbildningsnämnden Ansökan om godkännande av köregler Förslag till beslut - Förskolan Lärs anslutning

Läs mer

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. Svar på Skolinspektionens inspektionsra p- port gällande kommunala förskolor i Skä r- holmens stadsdelsförvaltning.

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. Svar på Skolinspektionens inspektionsra p- port gällande kommunala förskolor i Skä r- holmens stadsdelsförvaltning. SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN BARN, UNGA OCH FRITI D TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2011-11-30 Handläggare: Ellika Eriksson Telefon: 08-508 24 401 Bilaga 7 Svar på Skolinspektionens inspektionsra

Läs mer

Cirkulärnr: 14:25 Diarienr: 14/3507 P-cirknr: 14-2:11 Nyckelord:

Cirkulärnr: 14:25 Diarienr: 14/3507 P-cirknr: 14-2:11 Nyckelord: Cirkulärnr: 14:25 Diarienr: 14/3507 P-cirknr: 14-2:11 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: AD, Arbetsdomstolen, rekrytering, avsked, hävning, skollagen, lärarbehörighet, LAS Arbetsgivarpolitiska

Läs mer

Riktlinjer för pedagogisk omsorg i enskild regi i Skövde kommun

Riktlinjer för pedagogisk omsorg i enskild regi i Skövde kommun Skolnämnden Enhet/Handläggare Skolförvaltningen Datum 2011-09-13 Ert datum Beteckning Er beteckning Riktlinjer för pedagogisk omsorg i enskild regi i Skövde kommun t:\skf\samarbete\informationsmaterial\riktlinjer

Läs mer

1/8. Huvudman. Kontaktperson. Pedagogisk omsorg. Antal platser. Telefonnummer. Adress Postnummer Ort. E-postadress. Utbildning

1/8. Huvudman. Kontaktperson. Pedagogisk omsorg. Antal platser. Telefonnummer. Adress Postnummer Ort. E-postadress. Utbildning 1/8 Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi Enligt 25 kap. 10 skollagen, samt Norrköpings kommuns riktlinjer för bidrag till enskild pedagogisk omsorg Huvudman Namn Telefonnummer

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-02-17 Tyresö kommun Rektorn vid Sofiebergsskolan Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Sofiebergsskolan i Tyresö kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer

Förskolechefens möjligheter att delegera och förskolors organisation

Förskolechefens möjligheter att delegera och förskolors organisation Förskolechefens möjligheter att delegera och förskolors organisation Här kan du läsa om hur Skolinspektionen tolkar reglerna om förskolechefens möjlighet att delegera och förskolors organisation, i samband

Läs mer

Vägen in till det svenska skolväsendet

Vägen in till det svenska skolväsendet Vägen in till det svenska skolväsendet Slutbetänkande av Utredningen om utbildning för nyanlända Stockholm 2016 SOU 2016:35 SOU och Ds kan köpas från Wolters Kluwers kundservice. Beställningsadress: Wolters

Läs mer

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-08-17 av Kommunstyrelsen 114 Senast reviderad - Detta dokument gäller för

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter

Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter -förskola, -friliggande fritidshem, -pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Tillämpas från och med 2016-05-01 Antagen

Läs mer

Meddelandeblad. Registerkontroll av personal vid sådana hem för vård eller boende (HVB) som tar emot barn. Innehåll

Meddelandeblad. Registerkontroll av personal vid sådana hem för vård eller boende (HVB) som tar emot barn. Innehåll Meddelandeblad Mottagare: Länsstyrelser, kommunernas socialtjänst, Statens institutionsstyrelse Februari 2009 Meddelandebladet behandlar en ny lag om obligatorisk registerkontroll som trädde i kraft 1

Läs mer

Observera. Ny lag om registerkontroll. Sammanfattning

Observera. Ny lag om registerkontroll. Sammanfattning Observera nr 19 DECEMBER 2013 information till församlingar, samfälligheter och stift från svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och från kyrkokansliet Ny lag om registerkontroll Sammanfattning Från

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om införande av skollagen (2010:800); SFS 2010:801 Utkom från trycket den 6 juli 2010 utfärdad den 23 juni 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Inledande

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående fritidshem

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående fritidshem BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Staben Karlstad 2013-03-04 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående fritidshem 1. Godkännande Enligt skollagen 2 kap 5 ska den som vill driva ett fritidshem

Läs mer

Entreprenad och samverkan

Entreprenad och samverkan Juridisk vägledning Reviderad mars 2017 Mer om Entreprenad och samverkan Entreprenad enligt skollagen är när en kommun, ett landsting eller en enskild huvudman, med bibehållet huvudmannaskap, sluter avtal

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Lunden i Lidköping.

BESLUT. Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Lunden i Lidköping. BESLUT Inspektionen vård och omsorg 2016-06-16 Dnr 8.4.2-1268/2016-21 1(6) Avdelning sydväst Karin Nyqvist Karin.Nyqvist@ivo.se Lidköpings kommun Social- och arbetsmarknadsnämnden 531 88 Lidköping [LIDKÖPINGS

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02 Delegationsordning för barn- och utbildnings Antagen av barn- och utbildnings 2011-10-26. Tillägg 2012-04-25, kommunal vuxenutbildning om nationella kurser. Denna delegationsordning ersätter tidigare delegationer

Läs mer

Ansökan om godkännande för fristående förskolor rätt till bidrag för pedagogisk omsorg

Ansökan om godkännande för fristående förskolor rätt till bidrag för pedagogisk omsorg SID 1/6 Ansökan avser START AV: FÖRSKOLA FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM PEDAGOGISK OMSORG OM DU ANSÖKER OM START AV PEDAGOGISK OMSORG KRYSSA ÄVEN I NÅGOT AV NEDANSTÅENDE: FAMILJEDAGHEM FLERFAMILJSSYSTEM ANNAT,

Läs mer

Delegationsordning för Barn- och ungdomsnämnden i Gävle

Delegationsordning för Barn- och ungdomsnämnden i Gävle 2011-05-13 Sid 1 (6) Dnr 11BUN9-7 Handläggare Curt-Ingvar Hamrén Delegationsordning för Barn- och ungdomsnämnden i Gävle Bakgrund Från 1 juli 2011 tillämpas ny skollag (2011:800) och ny skolförordning

Läs mer

Familjedaghem kännetecknas av att en dagbarnvårdare arbetar i det egna hemmet med en liten grupp barn.

Familjedaghem kännetecknas av att en dagbarnvårdare arbetar i det egna hemmet med en liten grupp barn. Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som inte är förskola, fritidshem och inte heller öppen förskola eller öppen fritidsverksamhet. Pedagogisk omsorg kan

Läs mer

Enskild pedagogisk omsorg

Enskild pedagogisk omsorg Kommunledningskontoret 2013-05-20 1 (19) Demokrati och välfärd Utbildningsinspektionen Annica Burridge Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för Enskild pedagogisk omsorg Riktlinjerna gäller

Läs mer

Förskola och annan pedagogisk verksamhet: barn och personal per 15 oktober

Förskola och annan pedagogisk verksamhet: barn och personal per 15 oktober Förskola och annan pedagogisk verksamhet: barn och personal per 15 oktober Avser både kommunal och enskild huvudman. Instruktioner Sista insändningsdag: 2017-11-01 Innehåll Nyheter 2017... 1 Allmänt om

Läs mer

Ansökan om godkännande att bedriva enskild förskoleverksamhet på Fårö.

Ansökan om godkännande att bedriva enskild förskoleverksamhet på Fårö. 1 (1) Handläggare Karin Sandberg Täpp Telefon +46 (0)498 26 94 63 E-post karin.sandberg-tapp@gotland.se Diarienr xxxxxxxxx Datum 2010-05-04 Tjänsteutlåtande Ansökan om godkännande att bedriva enskild förskoleverksamhet

Läs mer

Sammanträdande organ Barn- och utbildningsnämnden Tid Onsdagen den 24 januari 2018, kl Plats

Sammanträdande organ Barn- och utbildningsnämnden Tid Onsdagen den 24 januari 2018, kl Plats KALLELSE Datum 2018-01-17 Sammanträdande organ Barn- och utbildningsnämnden Tid Onsdagen den 24 januari 2018, kl. 16.00 Plats Kung Karls skola Förslag till justerare: Förslag till ersättare för justerare:

Läs mer

Förskola och annan pedagogisk verksamhet: barn och personal per 15 oktober

Förskola och annan pedagogisk verksamhet: barn och personal per 15 oktober Förskola och annan pedagogisk verksamhet: barn och personal per 15 oktober Avser både kommunal och enskild huvudman. Instruktioner Sista insändningsdag: 2018-11-01 Innehåll Nyheter 2018... 1 Allmänt om

Läs mer

Delegationsordning 2013 DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH SKOLNÄMNDENS VERKSAMHETER

Delegationsordning 2013 DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH SKOLNÄMNDENS VERKSAMHETER Delegationsordning 2013 DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH SKOLNÄMNDENS VERKSAMHETER Fastställd av barn- och skolnämnden 2013-01-30, 11 Gäller från 2013-02-12 skolnämnden delegerar beslutanderätt enligt

Läs mer

Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg

Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg 1(6) 2012-05-22 Utbildningsförvaltningen Gunilla Håkansson 0225-341 77 Riktlinjer för rätt till bidrag till enskild pedagogisk omsorg Skollagen Enligt Skollagen (2010:800) 25 kap. 10-13 ska en kommun där

Läs mer

Information om allmän förskola

Information om allmän förskola Information om allmän förskola Den 1 juli 2010 ändrades lagen om allmän förskola och innebär att alla tre-, fyra- och femåringar omfattas av allmän förskola. Det innebär att alla barn ska erbjudas minst

Läs mer

Riktlinjer för fristående förskolor i Söderköpings kommun

Riktlinjer för fristående förskolor i Söderköpings kommun Riktlinjer för fristående förskolor i Söderköpings kommun Innehållsförteckning Inledning 3 1 Krav och förutsättningar 3 1.1 Förutsättningar för godkännande 3 1.2 Ansökan om godkännande 3 1.3 Förändringar

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02

Kungsörs kommuns författningssamling Nr B.02 Delegationsordning för barn- och utbildnings Antagen av barn- och utbildnings 2015-01-21 Denna delegationsordning ersätter tidigare delegationer i samma ärenden/ ärendegrupper. Delegation och delegering

Läs mer

Beslut avseende Lagrum Delegat Anmärkning Vidaredelegerat till Avsteg från riktlinjer för förskoleverksamhet

Beslut avseende Lagrum Delegat Anmärkning Vidaredelegerat till Avsteg från riktlinjer för förskoleverksamhet TYRESÖ KOMMUN Delegationsordning Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2017/BUN 0117 1 A Allmänt A 1 A 2 A 3 Avslagsbeslut om att lämna ut allmän handling OSL 6 TF 2:14 Beslut att avvisa överklagan som ej kommit

Läs mer

Rutiner enligt lex Sarah

Rutiner enligt lex Sarah 1(7) Antaget av: Kommunchef Antaget: juni 2016 Rutiner enligt lex Sarah Kommunstyrelsen Postadress: 447 80 Vårgårda Besöksadress: Kungsgatan 45 Vx: 0322-60 06 00 Fax: 0322-60 09 60 Org.nr: 212000-1454

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); Utkom från trycket den 28 november 2017 utfärdad den 16 november 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800)

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem. 1. Godkännande

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem. 1. Godkännande 2016-10-20 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för enskilda förskolor och fritidshem 1. Godkännande Enligt 2 kap. 5 och 7 skollagen ska den som vill driva en förskola eller ett fritidshem som

Läs mer

Hallstahammars kommun

Hallstahammars kommun Revisorerna REVISIONSRAPPORT Granskning av Registerkontroll inom förskola, skola, samt vissa insatser för barn med funktionshinder Hallstahammars kommun Utarbetad av Kommunal Sektor inom PwC på uppdrag

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN STABEN Karlstad 2013-03-04 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor 1. Godkännande Enligt skollagen 2 kap 5 ska den som vill driva en förskola

Läs mer

Ung i Lund Ta emot praktikanter

Ung i Lund Ta emot praktikanter Ung i Lund 2016 Ta emot praktikanter Under sommaren 2016 kommer 750 ungdomar att testa på arbetslivet via Ung i Lunds praktikverksamhet. Som handledare får du möjlighet att marknadsföra din arbetsplats,

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Promemoria vissa skollagsfrågor del 2 del 2

Tjänsteskrivelse. Promemoria vissa skollagsfrågor del 2 del 2 Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (5) Datum 2014-10-07 Vår referens Ann-Sofie Nordh Myndighetschef ann-sofie.nordh@malmo.se Tjänsteskrivelse Promemoria vissa skollagsfrågor del 2

Läs mer

Regeringens proposition 1999/2000:123

Regeringens proposition 1999/2000:123 Regeringens proposition 1999/2000:123 Lämplighetsprövning av personal inom förskoleverksamhet, skola och Prop. 1999/2000:123 skolbarnsomsorg Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm

Läs mer

Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess

Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess Förskola 1-5 år I förskolan kommer du arbeta tillsammans med barnskötare, förskollärare och specialpedagoger. Varje förskolaområde har en ansvarig förskolechef. Förskolorna

Läs mer

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun Antagen av barn- och utbildningschefen 2017-10-20 Reviderad 2019-01-09 Delgavs barn-och utbildningsförvaltningens samverkansgruppen

Läs mer

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola eller fritidshem och vänder sig till barn i samma åldrar. Pedagogisk omsorg styrs av

Läs mer

REGLER FÖR UPPGIFTSFÖRDELNING I DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET

REGLER FÖR UPPGIFTSFÖRDELNING I DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET STYRDOKUMENT Dnr V 2018/657 REGLER FÖR UPPGIFTSFÖRDELNING I DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Eva Wiberg Personalenheten

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 15 februari 2017 KLAGANDE Stiftelsen Kungsportens Förskola, 826002-1202 Kungsängsvägen 25 561 51 Huskvarna MOTPART Skatteverket 171 94 Solna

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor och fritidshem

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor och fritidshem BARN- OCH UTBILDNING Rev. 201202 Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskolor och fritidshem 1. Godkännande Enligt 2 kap 5 skollagen ska den som vill driva en förskola eller

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskningar

Uppföljning av tidigare granskningar Revisionsrapport* Uppföljning av tidigare granskningar Krokoms kommun 31 oktober 2007 Maj-Britt Åkerström *connectedthinking 2007-10-31 Maj-Britt Åkerström Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund

Läs mer

Uppföljning internkontrollplan 2015

Uppföljning internkontrollplan 2015 Barn- och utbildningsnämnden 2015-11-17 1 (6) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningsledningen BUN/2015:425 Thomas Åkerblom Barn- och utbildningsnämnden Uppföljning internkontrollplan 2015 Förslag

Läs mer

Borås Stads INSTRUKTION FÖR REKTOR. Instruktion för rektor 1

Borås Stads INSTRUKTION FÖR REKTOR. Instruktion för rektor 1 Borås Stads INSTRUKTION FÖR REKTOR Instruktion för rektor 1 Fastställt av: Arbetsgrupp förskola-skola Datum: 21 februari 2014 Dokumentet gäller för: Alla grundskole- och grundsärskoleenheteer För revidering

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING SÄKERHETSPRÖVNING AV PERSONER

INNEHÅLLSFÖRTECKNING SÄKERHETSPRÖVNING AV PERSONER SÄKERHETSPRÖVNING AV PERSONER INNEHÅLLSFÖRTECKNING SÄKERHETSPRÖVNING AV PERSONER 1 Allmänt 1 Ansvar 2 Pålitlighetsbedömning 2 Registerkontroll 3 Säkerhetsprövningens omfattning 4 Ansökan om och utförande

Läs mer

Sekretessförbindelse för VFU i Ekerö kommun

Sekretessförbindelse för VFU i Ekerö kommun Sekretessförbindelse för VFU i Ekerö kommun Denna försäkran gäller för studenter på de kommunala enheterna i Ekerö kommun. Observera att under en VFU-period kan du komma att möta flera av verksamheterna

Läs mer

Internkontrollplan 2017

Internkontrollplan 2017 Barn- och utbildningsnämnden 2016-12-07 Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningsledningen BUN/2016:473 Thomas Åkerblom, 016-710 22 96 1 (1) Barn- och utbildningsnämnden Internkontrollplan 2017 Förslag

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av enskild förskola och barnomsorg

Riktlinjer för godkännande av enskild förskola och barnomsorg Kultur- och utbildningsförvaltningen Riktlinjer för godkännande av enskild förskola och barnomsorg Antagen 2009-12-09 Datum Kultur- och utbildningsförvaltningen 2009-11-05 2(5) Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen

Läs mer