Verksamhetsplan 2013 Romskt informations- och kunskapscenter Sociala resursförvaltningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan 2013 Romskt informations- och kunskapscenter Sociala resursförvaltningen"

Transkript

1 Verksamhetsplan 2013 Romskt informations- och kunskapscenter Sociala resursförvaltningen Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: Mujo Halilovic Sociala resursförvaltningen Romskt informations- och kunskapscenter

2 1. Uppdrag & arbetssätt 1.1 Uppdrag Romskt informations- och kunskapscenter (nedan kallad RIKC) har ett kommunövergripande uppdrag att öka romers delaktighet i samhället. 1.2 Målgrupp Romer som är folkbokförda i Malmö, övriga Malmöbor, Malmö stad och andra myndigheters lokala kontor. Insatserna riktar sig 50 procent till romer och 50 procent till majoritetssamhället. 1.3 RIKC:s anställda På RIKC finns sex heltidsanställda och RIKC planerar att ha en projektanställd under ett års tid. 1.4 Malmömodellen Malmömodellen bygger bl.a. på: att man inrättat Romskt informations- och kunskapscenter där de anställda, romer och icke romer, tillsammans arbetar med att öka romsk delaktighet i samhället (ett center är viktigt för att få trovärdighet, stabilitet och kontinuitet samt att säkerställa att detta arbete sker både på individuellt och på strukturellt plan) en intern kompetensutveckling där man genom ett möte mellan teori och praktik utvecklar förankrings- och kommunicerbara metoder att romska tjänstemän kompetensutvecklar de offentligt anställda, och andra intresserade, inom minoritetslagstiftning, romsk historia, romska livsvillkor och olika romska kulturella yttringar medborgarkontorsverksamhet att romska tjänstemän arbetar som resurspersoner inom skola och socialtjänst en plattform utifrån vilken centret samordnar olika insatser, såväl strategiska som operativa ett holistiskt och tvärvetenskapligt förhållningssätt Malmömodellen utifrån tre källor Arbetet på Romskt informations- och kunskapscenter baseras på tre källor som utgör grunden i RIKC:s genomförande av uppdraget. Den första källan är romer som centret har och haft kontakt med. Dessa romer berättar om sina behov, problem, sina villkor, erfarenheter och frågeställningar.

3 Den andra källan som påverkat RIKC:s arbete är Ramkonventionen och relevanta regeringspropositioner. Där ingår även kritik, råd och rekommendationer som Sverige fick från den rådgivande kommittén för uppföljning av Ramkonventionens implementering. Den tredje källan är befintlig forskning om romer och om det romska i Sverige. Utifrån dessa källor har RIKC utarbetat sin verksamhet och utformat sitt arbete som ofta kallas Malmömodellen. RIKC arbetar således för att implementera de idéer som ligger i regeringens samlade strategi för minoritetspolitiken (reg.prop.2008/09:158), vilket bland annat omfattar följande åtgärder: - motverka diskriminering och utsatthet av de nationella minoriteterna - stärka de nationella minoriteternas egenmakt och inflytande - främja bevarandet av de nationella minoritetsspråken RIKC:s koncept (Malmömodellen) lyftes fram som ett väl utarbetat arbetssätt i Arbetsmarknadsdepartementets rapport till Europarådet: Ett exempel som lyftes fram och väckte intresse vid regeringens möte med representanter för de nationella minoriteterna inför framtagandet av denna rapport var verksamheten vid Romskt informations- och kunskapscenter i Malmö. Centrets ambition är att bidra till att offentliga ställningstaganden tillämpas att gå från teori och retorik till praktik. Uppdraget är att öka romers deltagande i samhället och bidra till att Ramkonventionen implementeras. Centret har Malmö kommun som huvudman och arbetet baseras på tre källor: romers egna erfarenheter, Ramkonventionen och relevanta regeringspropositioner samt forskning. Huvudfrågor om hur man organisatoriskt kan genomföra ramkonventionens råd om delaktighet och hur man på kommunal nivå kan leva upp till de åtaganden som Sverige har gjort har utkristalliserats i centrets arbete. (Sveriges rapport till Europarådet under ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter, juni 2011, s ). 2. Verksamhetsplan Extern kompetensutveckling Hur olika myndigheter och organisationer talar med och om romer samt hur media framställer romer är avgörande för vilka förutsättningar romer har för inkludering, delaktighet och egenmakt. För att göra en skillnad när det gäller romers bristande deltagande i samhället behövs mer kunskap om det romska, mer kunskap om hur det romska förhåller sig till majoritetssamhället och tvärtom samt utbildning i minoritetslagstiftning. Detta betonar även Paulina de los Reyes (de los Reyes, Paulina, 2009, Unga romers situation en intervjustudie. Ungdomsstyrelsen, Rapport till Delegation för romska frågor) i rapporten om unga romers situation, hennes slutsats stämmer överens med RIKC:s erfarenheter.

4 Övergrepp och kränkningar mot enskilda romer har förekommit långt in på 1900-talet bl.a. i form av rasbiologisk forskning, kollektiva tvångsförflyttningar, tvångssteriliseringar och omhändertaganden (reg.prop.2008/09:158). Barn har inte tillåtits att använda sitt minoritetsspråk i skolan, det romska språket blev i många fall skambelagt, en del barn har även uteslutits från möjligheten att gå i vanlig kommunal skola. Barn tillhörande nationella minoriteter har placerats i skolformer som skilt dem från sina föräldrar under långa perioder (ibid). Därför är det nödvändigt att satsa på en större kompetensutveckling av de offentligt anställda för att öka medvetenheten om att man bör sätta romsk utsatthet i en större historisk och sociokulturell kontext om man vill förstå och utmana den. Den gemensamma diskrimineringshistoria som präglat många romers liv har skapat bitterhet, misstänksamhet och uppgivenhet i det kollektiva minnet. Den har i hög grad bidragit till den situation som många romer befinner sig i idag. RIKC:s åtgärder syftar till att belysa och upplysa om historisk och samtida antiziganism och i detta sammanhang är det viktigt att understryka att romer själva utbildar om det romska. RIKC arbetar utifrån följande definition av antiziganism: Antiziganism är en bestående latent struktur av föreställningar fientliga mot romer som kollektiv, vilka på det individuella planet manifesteras som attityder och i kulturen som myter, ideologi, folkliga traditioner och bildspråk, och i handlingar social eller legal diskriminering, politisk mobilisering mot romerna, och kollektivt eller statligt våld vilket resulterar i och/eller syftar till att fjärma, driva bort eller tillintetgöra romer just för att de är romer (SOU 2010:55 s.166) Öka kunskapen om minoritetslagstiftning, romska levnadsvillkor, romsk historia samt RIKC:s arbete och uppdrag bland anställda i Malmö stad, bland Malmöbor samt andra myndigheters lokala kontor. Dessutom vill RIKC bidra till att förändra medias syn på samt uttrycksätt och tystnad kring romer. - Anordna tio utbildningstillfällen för anställda inom Malmö stad - Ha kontakt med media i informations- och upplysningssyfte 2.2 Medborgarkontorsverksamhet Medborgarkontoret är centralt i den del av RIKC:s verksamhet som riktar sig till romer. Den utgörs av konkreta insatser för enskilda som drabbas av de strukturella problem som RIKC arbetar emot och gör direkt skillnad för personer som behöver olika typer av stöd. RIKC:s arbete ska kännetecknas av ett holistiskt förhållningssätt, alla aspekter av en besökares livssituation behandlas. Besökaren kan etablera en relation med en samhällsvägledare som stödjer denne i alla myndighetskontakter och bidrar till att denne känner sig trygg i dessa.

5 Samhällsvägledarna har med sin sakkunskap om romska livsvillkor, traditioner och historia samt insyn i och förståelse för myndigheter och bestämmelser en bred kompetens som ska utgöra en resurs både för de som söker hjälp och myndigheterna. Samhällsvägledarna överbygger genom sin interkulturella kompetens den historiskt etablerade misstron som finns såväl från romer till majoritetssamhället som från majoritetssamhället till romer. Genom att främja kommunikation och tillit ämnar RIKC skapa större möjlighet för romers delaktighet i och inflytande över frågor som berör deras liv. Att genom medborgarkontorsverksamheten erbjuda stöd, råd, hjälp och samhällsvägledning för romer i Malmö. RIKC:s arbete ska anpassas till de behoven som identifieras i möte med romer. - Vara behjälplig vid uppstart av föreningar - Få så många som möjligt av de romer som besöker medborgarkontorsverksamheten att känna sig erkända av, delaktiga i och ansvariga för samhället - Fortsätta föra statistik över kön samt kategori av ärende 2.3 Intern kompetensutveckling Syftet med kompetensutvecklingen är att anställda och praktikanter ska relatera sina vardagliga, praktiska erfarenheter och kunskaper till teoretiska erfarenheter och kunskaper inom fältet. Hypotesen är att man genom utvecklandet av ett analytiskt förhållningssätt såväl till praktik som till teori får kunskap om hur man kan utveckla nya arbetsmetoder. Andra mål med kompetensutvecklingen är bl.a. att öka anställdas sakkunskap och kompetens, att institutionalisera ett professionellt och reflekterande sätt att (sam)arbeta, att få redskap för och kunskap om lärande samt att sätta in sin identitet och kultur i en större social, kulturell, språklig och historisk kontext. Denna kompetensutveckling handlar ytterst om att konkretisera demokratioch kunskapsutveckling utifrån minoriteters rättigheter. Även i Ramkonventionens artikel 6.1 lyfts betydelsen av en interkulturell dialog fram som ett medel för att uppnå Ramkonventionens mål. RIKC har även påbörjat och kommer att fortsätta under nästa år med intern kompetensutveckling inom interkulturellt lärande där fokus är att inse att upplevelsen av oss själva och våra valmöjligheter (självförståelse) påverkar inställningen till hur vi betraktar, förstår och bemöter varandra (interkulturell förståelse), vilket i sin tur påverkar hur vi ser på världen och hur vi skapar vår värld (omvärldsförståelse).

6 Att fortsätta det påbörjade arbetet med intern kompetensutveckling inom interkulturellt lärande träffar utförs under året där arbetsgruppen genomför uppgifter inom interkulturellt lärande utifrån den kunskapssyn som redogörs för i Att leva i ett mångkulturellt samhälle (Halilovic & Huskic, 2010, i Möten i mångfaldens skola. Interkulturella arbetsformer och nya pedagogiska utmaningar. red. Lahdenperä, P. & Lorentz, H.). 2.4 Temakvällar och aktiviteter Samarbete med både romska och icke romska föreningar och organisationer samt lokala myndigheter är en viktig del i genomförandet av RIKC:s uppdrag. Vidare resulterar detta i möten mellan romer och icke romer där kommunikation är ett första steg i tillitsbyggande. Temakvällar, konferenser och aktiviteter utgör även en del av arbetet med att sprida kunskap om det romska bland Malmö stads anställda, malmöbor och andra lokala myndigheter. RIKC strävar efter att ha en stödjande roll för romska föreningar som vill anordna evenemang eller på något sätt realisera en idé inom detta område. Att tillsammans med företrädelsevis lokala myndigheter, såväl romska som icke romska organisationer/föreningar eller frivilligorganisationer anordna temakvällar, konferenser och aktiviteter där romer och icke romer möts och kan utbyta kunskaper och erfarenheter. - Medverka i Förintelsens minnesdag den 27 januari - Ha ett öppet förhållningssätt till förfrågningar kring arrangemang och konferenser samt att anordna minst fem temakvällar tillsammans med romska föreningar i Malmö 2.5 Strukturellt och strategiskt arbete RIKC har utvecklat och ska arbeta utifrån en plattform som kan förstås med utgångspunkt i David Loockwoods teorier från talet om integration. Dessa teorier har i Sverige tolkats av bl.a. Mikael Stigendal (Stigendal, Mikael, 2008, Biblioteket i samhället en gränsöverskridande mötesplats?) och Nihad Bunar (Trondamn M & Bunar, N red, 2001, Varken ung eller vuxen) där begreppet integration behandlas genom att göra en distinktion mellan systemintegration och socialintegration. Systemintegration innebär att regler, normer, ramar, styrdokument och rutiner

7 anpassas och institutionaliseras för att uppnå integration i en viss kontext. Det förutsätter att samhällsinstitutioner och strukturer är synkrona; att de har samma övergripande mål och att de samverkar i sin strävan efter samma mål (ibid). RIKC arbetar med att skapa medvetenhet och kunskap om samt förståelse för de romska perspektiven och erfarenheterna samt minoritetslagstiftningen hos olika samhällsaktörer. Centret strävar efter att minoritetslagstiftningen ska genomsyra samtliga kommunala instanser och att det ska finnas en gemensam förståelse i Malmö stad för dess innebörd samt implementering. Socialintegration å andra sidan innebär relationerna mellan individer där de upplever delaktighet och gemenskap. Plattformen syftar till att den romska frågan behandlas både utifrån social integration och utifrån systemintegration. RIKC ska även arbeta holistiskt och tvärvetenskapligt genom att inkludera flertalet perspektiv i samtliga delar av verksamheten samt arbeta inom olika områden. I sitt arbete strävar centret efter att förmedla och utgå från historiska, sociologiska, psykologiska och filosofiska perspektiv i förståelsen för och formuleringen av problemställningar och lösningar. Vidare är centrets arbete både förankrat i samhällets samtliga sfärer samt bland centrets besökare, vilket ska spegla ett holistiskt och tvärvetenskapligt förhållningssätt. RIKC strävar efter att kontinuerligt utveckla sin verksamhet genom att löpande fånga besökarnas konstruktiva kritik, idéer och kommentarer samt rådande diskurser om det romska inom utbildningsväsendet, socialtjänsten, forskningen, sjukvården, medier, kultur-, arbetsmarknads- och antidiskrimineringsfrågor. RIKC uppmärksammar att medvetenheten om betydelsen av delaktighet och erkännande, både som en grundläggande förutsättning för demokrati- och kunskapsutveckling och för god hälsa, är låg i diskursen om det romska. Därför arbetar RIKC både individuellt och strukturellt för att lyfta fram att delaktighet och erkännande är nödvändigt för såväl individer som grupper. Att fortsätta delta i och utöka deltagandet i nätverk för att strategiskt och strukturellt föra fram minoritetslagstiftningen, de romska perspektiven och ökad jämlikhet. RIKC ska även utveckla metoder för romers delaktighet i samhället (Malmö stad, Handlingsplan för ökad delaktighet och fler Malmöbor i arbete, Mål och Budget 2012) samt föra fram och tydliggöra Malmömodellen. - Delta i möten med: Områdesprogrammen, Dialogforum, Malmö Mot Diskriminering, Raoul Wallenberg Institutet, Amnesty, Förintelseminnesgruppen, Malmö Högskola och Lunds Universitet - Att vara öppen för att medverka i nya nätverk - Att fortsätta vara delaktiga i utvecklingen av IRIS-skolan

8 - I samarbete med Malmö Högskola och andra lärosäten ta emot och stödja studenter som vill praktisera och/eller skriva examensarbete kopplat till centrets holistiska och tvärvetenskapliga förhållningssätt - Fortsätta ta emot praktikanter som inte är kopplade till lärosäten - Säkerställa implementeringen av Malmömodellen i Malmö kommun - Anordna möten med romer och icke romer i Malmö för insamling av empiriskt underlag för en vidareutveckling av RIKC 2.6 Arbete inom skola och socialtjänst Regeringen anger i sin proposition att man behöver intensifiera arbetet med att motverka alla former av antisemitism, där antiziganism ingår, bl.a. genom åtgärder inom utbildningsväsendet (reg.prop. 2008/09:158). De nationella minoriteterna har under olika perioder varit utsatta och marginaliserade i det svenska samhället (vilket utbildningsväsendet varit en central del i) detta har medfört att många romer känner misstro till skolan och andra statliga institutioner. Skola och socialtjänst utövar stort inflytande över individers och familjers livssituation och därför riktar RIKC en stor del av sin verksamhet till dessa. Dessutom råder stor okunskap inom utbildningsväsendet och socialtjänsten kring romers historia i Sverige och rättigheter i egenskap av nationell minoritet. RIKC:s ambition är att komma i kontakt med så många skolor som möjligt i Malmö för att bidra till att det som anges i läroplanerna implementeras d.v.s. att eleverna efter genomgången grundskola respektive gymnasieskola ska ha kunskap om de nationella minoriteternas kultur, språk, religion och historia (Lrg11, Lgrsä11, Lsspec11, Lsam11, Läroplanen för gymnasieskolan 2011, Lpf 94, finns tillgängliga på: De som omfattas är det obligatoriska skolväsendet, förskoleklasser och fritidshem samt de frivilliga skolformerna. Malmö stads skolor samt socialtjänsten har möjlighet att kontakta RIKC för att få stöd i kontakter med romska barn och familjer som även kan kontakta RIKC för att få stöd i sina kontakter med skolan och socialtjänsten. Detta är viktigt för att främja kommunikationen och stärka tilliten mellan de båda parterna. Två av samhällsvägledarna ska delvis arbeta med detta. Med sin sakkunskap och interkulturella kompetens ska RIKC utgöra en resurs för skolan i att eliminera de hinder som finns för att tillgodose romska barns rätt till utbildning. RIKC ska även utgöra en resurs för socialtjänsten i att möta romers behov. Ett problem som RIKC ser inom detta område är att resurspersonerna ofta kopplas in för sent och används som en akut lösning och mer sällan som en förebyggande resurs. Centret strävar därför efter att involveras i större utsträckning och i ett tidigare skede som resurspersoner för såväl skolan och socialtjänst som för romska barn och deras familjer.

9 Ett oerhört viktigt stöd för romska barn i skolan är också läxhjälp, varför ett viktigt inslag i arbetet med att förbättra romska barns förutsättningar i skolan är att stödja de romska föreningar som arbetar med att erbjuda dem läxhjälp. Att skapa bättre förutsättningar för romska barn i skolan samt agera som resurspersoner i kontakter med socialtjänsten. - Fortsätta samarbetet med Bellevue gymnasium, Heldagsskolan, Sofielundskolan, Kirsebergsskolan, Rörsjöskolan och Stenkulaskolan - Att utveckla samarbete med fler skolor - Kompetensutveckla personer inom utbildningsväsendet på samtliga nivåer - Fortsätta stötta föreningar som vill arbeta med läxhjälp/skolhjälp - Att fortsätta vara ett stöd i kontakter med BUP - Ha en stödjande roll i trepartsmöten med socialtjänst - Underlätta i kommunikation mellan handläggare och sökanden samt skapa dialog mellan parterna 2.7 RIKC som nationell och internationell representant När svenska staten erkände romer som en av de fem nationella minoriteterna proklamerades ett erkännande av grupper som både osynliggjorts och förtryckts genom historien. Erkännandet och skyddet av de nationella minoriteterna utgör en del av Sveriges förverkligande av de mänskliga rättigheterna. Riksdagens erkännande av de nationella minoriteterna innebär ett tydligt avståndstagande från tidigare assimileringspolitik. De nationella minoriteterna har befolkat Sverige under så lång tid att deras kulturer utgör en levande del av det svenska samhället och vårt gemensamma svenska kulturarv (reg.prop.2008/09:158). RIKC syftar till att representera Malmö stad och romer i Malmö i kontakt med nationella och internationella instanser. Detta för att kvalitetssäkra romskt inflytande och romsk delaktighet i Malmö.

10 RIKC ska fortsätta samarbeta med statliga myndigheter för att bidra till att kvalitetssäkra romsk delaktighet och inflytande för romerna i Malmö och Malmö stad. - Delta i möten med Kulturrådet, Arvsfonden, Ungdomsstyrelsen, Polisen, Länsstyrelsen, DO, Skolverket, Skolinspektionen, Arbetsförmedlingen, Boverket, Statens folkhälsoinstitut och Socialstyrelsen - Delta i möten med andra statliga och regionala myndigheter - Delta i möten angående vitboken som behandlar övergrepp mot och kränkningar av romer i Sverige under 1900-talet - Utveckla samarbete på ett internationellt plan 2.8 Pilotverksamhet I april 2012 utsågs Malmö stad till en av fem pilotkommuner i strategin avseende romsk inkludering. Strategin har tre övergripande mål: - att stänga välfärdsgapet mellan romer och majoritetssamhället - att häva romers maktunderläge - att reparera romers tillit till majoritetssamhället och överbrygga förtroendeklyftan Pilotprojektet i Malmö påbörjades i slutet av september 2012 då en projektledare och en projektassistent anställdes för att leda arbetet. Pilotverksamheten utgör en del av och syftar till att vidareutveckla den befintliga kommunala verksamheten Romskt informations- och kunskapscenter. Att pilotprojektet ingår i RIKC:s verksamhet resulterar i bättre förutsättningar för att få en hållbar effekt eftersom de metoder som utvecklas och det arbete som bedrivs förankras i en redan befintlig och permanent verksamhet. Dessutom bidrar RIKC:s etablerade position till att pilotprojektet i Malmö har en utvecklad och väl förankrad grund att bygga på samt legitimitet bland kommunala verksamheter och romer i Malmö. Syftet med regeringens beslut gällande pilotkommunerna är att bygga upp strukturer eller motsvarande långsiktiga lösningar för romsk inkludering i de kommunala verksamheterna. I Malmö kommun kommer detta arbete att bedrivas genom vidareutveckling av den redan befintliga strukturen, Romskt informations- och kunskapscenter. - Att bygga upp nätverk/arbetsgrupp bestående av romer och tjänstemän - Delta i kunskapsutbyte mellan pilotkommunerna - Förankra projektet bland romer och i Malmö stads institutioner

11 - Utveckla ett samarbete med de statliga myndigheter som har ett särskilt uppdrag kring pilotprojektet, t.ex. Skolverket, Länsstyrelsen, Statens folkhälsoinstitut och Arbetsförmedlingen 3. Epilog RIKC har fått lokalt, regionalt, nationellt och internationellt erkännande för sitt arbete sedan starten Exempel på detta följer nedan: - I SOU 2010:55 lyfts verksamheten fram som ett nationellt föredömligt exempel med ett koncept som rekommenderas till andra kommuner - I Arbetsmarknadsdepartementets rapport till Europarådet lyfts RIKC:s koncept fram som ett väl utarbetat arbetssätt (Statsråd ansvarigt för minoritetspolitiken, Regeringskansliet, Sveriges rapport till Europarådet under ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter, juni 2011) - European Commission against Racism and Intolerance (ECRI) lyfter fram RIKC i sin rapport, från september 2012, som en positiv utveckling för Sverige samt rekommenderar RIKC:s holistiska och tvärvetenskapliga arbetssätt ECRI är en oberoende kommission tillsatt av Europarådet, vars uppgift är att granska och övervaka mänskliga rättigheter med inriktning på rasism och intolerans. De inspekterar och ger rekommendationer till alla medlemsländer i Europarådet. ECRI:s rapporter utgår från insamlat material från flertalet textkällor samt platsbesök, RIKC var en av de instanser som besöktes För att läsa ECRI:s rapport från 2012:

Årsrapport Romskt informations- och kunskapscenter Sociala resursförvaltningen

Årsrapport Romskt informations- och kunskapscenter Sociala resursförvaltningen Årsrapport Romskt informations- och kunskapscenter Sociala resursförvaltningen Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2013-01-08 1.0 Mujo Halilovic Sociala resursförvaltningen Romskt informations-

Läs mer

Årsrapport 2013 Romskt informations- och kunskapscenter Sociala resursförvaltningen

Årsrapport 2013 Romskt informations- och kunskapscenter Sociala resursförvaltningen Årsrapport 2013 Romskt informations- och kunskapscenter Sociala resursförvaltningen Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2013-01-08 1.0 Mujo Halilovic Sociala resursförvaltningen Romskt

Läs mer

Betänkande SOU 2016:44 Kraftsamling mot antiziganism

Betänkande SOU 2016:44 Kraftsamling mot antiziganism Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-10-10 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2016-10-25 Betänkande

Läs mer

Romskt informations- och kunskapscenter Slutrapport

Romskt informations- och kunskapscenter Slutrapport Malmö stad SDF Kirseberg Romskt informations- och kunskapscenter Slutrapport Mujo Halilovic Verksamhetsansvarig Malmö 2009-11-26 Innehållsförteckning Inledning 3 Från retorik till praktik 3 RIKC:s anställda

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för utredning om inrättande av ett nationellt center för romska frågor

Uppdragsbeskrivning för utredning om inrättande av ett nationellt center för romska frågor Bilaga till 88 2017-06-05 Kulturdepartementet Uppdragsbeskrivning för utredning om inrättande av ett nationellt center för romska frågor Sammanfattning En utredare ska närmare utreda hur ett nationellt

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:1719 av Erik Ullenhag (FP) Fortsatt arbete mot antiziganism och för romsk inkludering

Motion till riksdagen: 2014/15:1719 av Erik Ullenhag (FP) Fortsatt arbete mot antiziganism och för romsk inkludering Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:1719 av Erik Ullenhag (FP) Fortsatt arbete mot antiziganism och för romsk inkludering Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen

Läs mer

Bilaga 6. 4 Sammanfattning och åtgärdsförslag

Bilaga 6. 4 Sammanfattning och åtgärdsförslag Utdrag ur Diskriminering av romer i Sverige - rapport från DO:s projekt åren 2002 och 2003 om åtgärder för att förebygga och motverka etnisk diskriminering av romer (s 50-54) 4 Sammanfattning och åtgärdsförslag

Läs mer

RIKC. Romskt informacija- ta dsanipscentri. Koribasthangla dovanacionaliphaharipan romer an Malmö Kettanesansari

RIKC. Romskt informacija- ta dsanipscentri. Koribasthangla dovanacionaliphaharipan romer an Malmö Kettanesansari RIKC Romskt informacija- ta dsanipscentri Koribasthangla dovanacionaliphaharipan romer an Malmö 2016-2019 Kettanesansari Romskt informacija- tadsanipscentrifakkargla te romer nashtprinjasirosangigaattjer,

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegationen för romska frågor. Dir. 2006:101. Beslut vid regeringssammanträde den 14 september 2006

Kommittédirektiv. Delegationen för romska frågor. Dir. 2006:101. Beslut vid regeringssammanträde den 14 september 2006 Kommittédirektiv Delegationen för romska frågor Dir. 2006:101 Beslut vid regeringssammanträde den 14 september 2006 Sammanfattning av uppdraget En delegation för romska frågor inrättas för att, med utgångspunkt

Läs mer

Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter och förvaltning av finska språket

Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter och förvaltning av finska språket Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter och förvaltning av finska språket I december 1999 beslutade riksdagen att Sverige skulle ansluta sig till Europarådets ramkonvention om skydd för nationella

Läs mer

Romers rätt - en strategi för romer i Sverige Svar på remiss av SOU 2010:55

Romers rätt - en strategi för romer i Sverige Svar på remiss av SOU 2010:55 SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2010-11-25 SID 1 (5) 2010-10-20 Handläggare: Pia Modin Telefon: 08-508 25 618 Till Socialtjänst-

Läs mer

Program för den nationella minoriteten Sverigefinnar Malmö stad

Program för den nationella minoriteten Sverigefinnar Malmö stad Program för den nationella minoriteten Sverigefinnar Malmö stad Datum 2016-05-23 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Utgångspunkter... 4 Arbetsformer... 4 Samråd... 4 Information... 5 Övergripande

Läs mer

Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Yttrande över Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Läs mer

Kommittédirektiv. Kraftsamling i arbetet mot antiziganism. Dir. 2014:47. Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014

Kommittédirektiv. Kraftsamling i arbetet mot antiziganism. Dir. 2014:47. Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Kommittédirektiv Kraftsamling i arbetet mot antiziganism Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Dir. 2014:47 Sammanfattning En kommitté en kommission mot antiziganism ska komplettera och förstärka

Läs mer

Svensk minoritetspolitik UTBILDNINGS- OCH INSPIRATIONSDAG KARLSKRONA 5 MAJ 2015 HELENA CRONSÉLL

Svensk minoritetspolitik UTBILDNINGS- OCH INSPIRATIONSDAG KARLSKRONA 5 MAJ 2015 HELENA CRONSÉLL Svensk minoritetspolitik UTBILDNINGS- OCH INSPIRATIONSDAG KARLSKRONA 5 MAJ 2015 HELENA CRONSÉLL Sverige före 1809 Sverige och Finland en nation Samiska och finska talas i samhället, kyrkan och skolan Judiska

Läs mer

Policy avseende Malmö stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter

Policy avseende Malmö stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter Policy avseende Malmö stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: 2013-12-17 1.0 Sigrid Saveljeff/Jenny Malmsten/Gunnar Bergström Stadskontoret

Läs mer

Kulturdepartementet. Växel: Besöksadress: Drottninggatan 16 Postadress: Stockholm

Kulturdepartementet. Växel: Besöksadress: Drottninggatan 16 Postadress: Stockholm Kulturdepartementet Växel: 08-405 10 00 Besöksadress: Drottninggatan 16 Postadress: 103 33 Stockholm Arbetet med regeringens strategi för romsk inkludering 2012 2032 Produktion: Kulturdepartementet Foto

Läs mer

Sammanfattning. En viktig del av verksamheten har varit att synliggöra vad begreppet antiziganism står för och dess betydelse för romers mänsk-

Sammanfattning. En viktig del av verksamheten har varit att synliggöra vad begreppet antiziganism står för och dess betydelse för romers mänsk- Sammanfattning Kommissionen har haft regeringens uppdrag att åstadkomma en kraftsamling i arbetet mot antiziganism och att överbrygga den förtroendeklyfta som finns mellan den romska gruppen och samhället

Läs mer

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN 2017-2018 Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp 2017-06-02 VISION Vi har Värmlands bästa skola i Hagfors kommun, när vi tidigt ser, hör och

Läs mer

Samråd Minoritetspolitikens motor. Lennart Rohdin Länsstyrelsen i Stockholms län Luleå, 24 februari, 2011

Samråd Minoritetspolitikens motor. Lennart Rohdin Länsstyrelsen i Stockholms län Luleå, 24 februari, 2011 Samråd Minoritetspolitikens motor Lennart Rohdin Länsstyrelsen i Stockholms län Luleå, 24 februari, 2011 Europarådets konventioner Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter (1950) Europeiska stadgan

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter samt Stockholms stads strategi för romsk inkludering

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter samt Stockholms stads strategi för romsk inkludering Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-15 Handläggare Christina Egerbrandt Telefon: 08-508 08 032 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Stockholms stads

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGENS INTERKULTURELLA PROFIL Södertörns högskola

LÄRARUTBILDNINGENS INTERKULTURELLA PROFIL Södertörns högskola LÄRARUTBILDNINGENS INTERKULTURELLA PROFIL Södertörns högskola INTERKULTURALITET PÅ SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA Begreppet interkulturalitet är inte värdemässigt neutralt utan har vuxit fram i en specifik intellektuell,

Läs mer

Till Kulturdepartementet Stockholm. Ang. remissen Kraftsamling mot antiziganism

Till Kulturdepartementet Stockholm. Ang. remissen Kraftsamling mot antiziganism Till Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Ang. remissen Kraftsamling mot antiziganism Kulturdepartementet har gett möjlighet att inkomma med synpunkter på betänkandet Kraftsamling mot antiziganism. Kommunstyrelsens

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun

Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun Strategi för integration och mångfald i Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 9 sept 2008 Strategi för mångfald och integration Inledning Integrationspolitik berör hela befolkningen och hela

Läs mer

Kraftsamling mot antiziganism (SOU 2016:44) (dnr Ku2016/01696/DISK)

Kraftsamling mot antiziganism (SOU 2016:44) (dnr Ku2016/01696/DISK) 2016-12-13 42029-2016 1(5) Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 00 Stockholm Kraftsamling mot antiziganism (SOU 2016:44) (dnr Ku2016/01696/DISK) Länsstyrelsen i Västra Götalands län yttrar sig över

Läs mer

Social Impact Report 2014

Social Impact Report 2014 Social Impact Report 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning... 1. Inledning... 2. Verksamhetsåret 2014... 3. Förändringsteorikarta och vision...... 3.1 Vision 4. Resultat och måluppfyllelse... 4.1 Effektmålet...

Läs mer

Meddelandeblad. Ny lag om nationella minoriteter och minoritetsspråk

Meddelandeblad. Ny lag om nationella minoriteter och minoritetsspråk Meddelandeblad Mottagare: Kommuner och landsting, socialnämnder eller motsvarande, landstingsnämnder, chefer och personal inom socialtjänstens individ och familjeomsorg, chefer och personal inom hälso-

Läs mer

Handlingsplan för NATIONELLA MINORITETER OCH MINORITETSSPRÅK

Handlingsplan för NATIONELLA MINORITETER OCH MINORITETSSPRÅK Handlingsplan för NATIONELLA MINORITETER OCH MINORITETSSPRÅK 2016-2019 Södergatan 20, 195 85 Märsta Tel (vxl) 08-591 260 00 Fax 08-591 260 36 sigtuna.kommun@sigtuna.se www.sigtuna.se Dokumentnamn Handlingsplan

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

SKOLPLAN VUXENUTBILDNINGEN NÄSSJÖ KOMMUN. En samlad vuxenutbildningsorganisation för utbildning, integration och arbetsmarknad

SKOLPLAN VUXENUTBILDNINGEN NÄSSJÖ KOMMUN. En samlad vuxenutbildningsorganisation för utbildning, integration och arbetsmarknad SKOLPLAN VUXENUTBILDNINGEN NÄSSJÖ KOMMUN En samlad vuxenutbildningsorganisation för utbildning, integration och arbetsmarknad 1 SKOLPLAN FÖR VUXENUTBILDNINGEN Skolplanen för vuxenutbildningen i Nässjö

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

Strategiskt program. för ett Sandviken fritt från. främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5

Strategiskt program. för ett Sandviken fritt från. främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5 Strategiskt program för ett Sandviken fritt från främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5 Innehållsförteckning Sid BAKGRUND...3 PLATTFORM...4 SYFTE...4 ORGANISATION...4

Läs mer

Romers rätt en strategi för romer i Sverige (SOU 2010:55) Remiss från kommunstyrelsen

Romers rätt en strategi för romer i Sverige (SOU 2010:55) Remiss från kommunstyrelsen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING STABEN AVDELNINGEN FÖR VUXN A TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-11-22 Handläggare: Marie Janemar, 08-508 18 049 Bosse Dannert, 08-508 18 040 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-11-23

Läs mer

EUROPEISKA KOMMISSIONEN MOT RASISM OCH INTOLERANS

EUROPEISKA KOMMISSIONEN MOT RASISM OCH INTOLERANS CRI(98)29 Version suédoise Swedish version EUROPEISKA KOMMISSIONEN MOT RASISM OCH INTOLERANS ECRI:S ALLMÄNNA POLICYREKOMMENDATION NR 3: BEKÄMPANDE AV RASISM OCH INTOLERANS MOT ROMER Strasbourg, 6 mars

Läs mer

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98 Ekologi och miljö Måldokument Lpfö 98 Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö- och naturvårdsfrågor. Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro skall prägla förskolans verksamhet. Förskolan

Läs mer

Policy för minoritetsspråk i Kiruna kommun

Policy för minoritetsspråk i Kiruna kommun POLICY 2013-06-25 Vårt Dnr: 2008-0707 Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-23, 102 Policy för minoritetsspråk i Kiruna kommun Postadress: Kiruna kommun, 981 85 Kiruna Organisationsnr: 21 20 00-2783 Besöksadress:

Läs mer

Kommittédirektiv. Samordning, utveckling och uppföljning för en stärkt minoritetspolitik. Dir. 2018:86

Kommittédirektiv. Samordning, utveckling och uppföljning för en stärkt minoritetspolitik. Dir. 2018:86 Kommittédirektiv Samordning, utveckling och uppföljning för en stärkt minoritetspolitik Dir. 2018:86 Beslut vid regeringssammanträde den 23 augusti 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska närmare

Läs mer

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Policy mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:392 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

Biblioteken på Gotland. Handlingsplan för mångfald

Biblioteken på Gotland. Handlingsplan för mångfald Biblioteken på Gotland Handlingsplan för mångfald 2016-02-05 1 Visionsmål, bibliotekslagen och Region Gotlands likabehandlingspolicy Biblioteken på Gotland är angelägna och tillgängliga för alla. De bidrar

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-07 Handläggare Karin Skoglund Telefon: 08-50829454 Till Kommunstyrelsen Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

biblioteksprogram för botkyrka Biblioteksprogram för Botkyrka kommun

biblioteksprogram för botkyrka Biblioteksprogram för Botkyrka kommun biblioteksprogram för botkyrka Biblioteksprogram för Botkyrka kommun 2018-2022 Botkyrka kommuns biblioteksprogram berättar om vad biblioteken ska jobba med fram till år 2022. Det är Botkyrkas kommunfullmäktige

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Kommittédirektiv Översyn av styrningen inom Dir. funktionshinderspolitiken 2017:133 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över styrningen inom

Läs mer

Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan

Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan Flerspråkighet och modersmålsstöd i förskolan Gemensamma riktlinjer för Trelleborgs kommuns förskoleverksamhet Inledning Barn med annat modersmål som ges möjlighet att utveckla detta får bättre möjligheter

Läs mer

Sida: 2 av 14. Pilotverksamhet för romsk inkludering

Sida: 2 av 14. Pilotverksamhet för romsk inkludering Arbetsförmedlingens Återrapportering 2013-2013-03-01 Avser perioden 19 april 2012 till och med 31 januari 2013 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: AF-2012/116323 Datum: 2012-03-01 Återrapportering enligt

Läs mer

Delegationen för romska frågor

Delegationen för romska frågor Delegationen för romska frågor Ju 2006:10 Delegationen för romska frågor Delegationen för romska frågor har i uppdrag att, med utgångspunkt i Sveriges internationella åtaganden om att skydda och främja

Läs mer

Välkommen till Förskolerådet

Välkommen till Förskolerådet Välkommen till Förskolerådet Dag: Onsdag den 14 november Tid: 18.30 20:00 ca. Plats: Moröbacke skola, stora konferensen, Höjdgatan 10 Gå igenom föregående protokolls punkter Information kring aktuella

Läs mer

Yttrande över betänkandet Romers rätt en strategi för romer i Sverige SOU 2010:55

Yttrande över betänkandet Romers rätt en strategi för romer i Sverige SOU 2010:55 Kommunstyrelsen 2010 12 06 237 578 Arbets och personalutskottet 2010 11 29 228 479 Dnr 10.588 13 decks12 Yttrande över betänkandet Romers rätt en strategi för romer i Sverige SOU 2010:55 Bilaga: Sammanfattning

Läs mer

Koppling till gymnasieskolans styrdokument

Koppling till gymnasieskolans styrdokument Bilaga 2 DET BÖRJAR MED MIG Koppling till gymnasieskolans styrdokument Koppling till gymnasieskolans styrdokument Både läroplan och ämnesplaner ger stöd för att genomföra detta material. Skolverket har

Läs mer

Att anta utmaningen Föräldrar och skolan i mångkulturella skolmiljöer Laid Bouakaz. Fil. dr. i pedagogik språklärare/f.d.

Att anta utmaningen Föräldrar och skolan i mångkulturella skolmiljöer Laid Bouakaz. Fil. dr. i pedagogik språklärare/f.d. Att anta utmaningen Föräldrar och skolan i mångkulturella skolmiljöer Laid Bouakaz Fil. dr. i pedagogik språklärare/f.d. rektor/forskare 1 Skolans/förskolans utmaningar Pedagogiska utmaningar såsom språkutveckling,

Läs mer

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen.

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen. 2010 Inledning Föreliggande plan ger uttryck för Nybro kommuns mål för verksamheten inom Barn- och utbildningsnämnden. Planen kompletterar de rikspolitiska målen. Verksamheternas kvalitetsredovisningar

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn 2 Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Bakgrund På hösten 2007 beslutade regeringen att föra en dialog om relationen

Läs mer

YTTRANDE ÖVER BETÄNKANDE KRAFTSAMLING MOT ANTIZIGANISM, SOU 2016:44

YTTRANDE ÖVER BETÄNKANDE KRAFTSAMLING MOT ANTIZIGANISM, SOU 2016:44 Stockholm 15 december 2016 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Diarienr: Ku2016/01696/DISK YTTRANDE ÖVER BETÄNKANDE KRAFTSAMLING MOT ANTIZIGANISM, SOU 2016:44 Sammanfattning Civil Rights Defenders välkomnar

Läs mer

RÅDGIVANDE KOMMITTÉN OM RAMKONVENTIONEN OM SKYDD FÖR NATIONELLA MINORITETER

RÅDGIVANDE KOMMITTÉN OM RAMKONVENTIONEN OM SKYDD FÖR NATIONELLA MINORITETER Strasbourg, 17 april 2008 GVT/COM/II(2008)001 RÅDGIVANDE KOMMITTÉN OM RAMKONVENTIONEN OM SKYDD FÖR NATIONELLA MINORITETER SVERIGES REGERINGS KOMMENTARER TILL RÅDGIVANDE KOMMITTÉNS ANDRA YTTRANDE OM GENOMFÖRANDET

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

Planen är ett politiskt dokument framtagen av Barn- och utbildningsnämnden. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad

Planen är ett politiskt dokument framtagen av Barn- och utbildningsnämnden. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad Plan för förskola och skola 2005-2007 Innehåll Kommunala skolplanen 2005-2007 Politisk vilja Vår skola skall kännetecknas av Verksamhetsmål och åtgärder - Normer och värden - Kunskaper och resultat - Elevers

Läs mer

Skolplan för Karlshamns kommun 2002 2005

Skolplan för Karlshamns kommun 2002 2005 Skolplan för Karlshamns kommun 2002 2005 Antagen av kommunfullmäktige 2002-09-02 133 Förord Föreliggande skolplan omfattar hela det kommunala utbildningsväsendet med undantag av vuxenutbildningen. Med

Läs mer

Missiv - Eskilstuna kommuns ansökan om bidrag för medverkan i utvecklingsverksamhet för romsk inkludering på kommunal nivå

Missiv - Eskilstuna kommuns ansökan om bidrag för medverkan i utvecklingsverksamhet för romsk inkludering på kommunal nivå Kommunstyrelsen 2016-03-17 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:82 Sirpa Lindelöf 016-710 12 55 1 (1) Kommunstyrelsen Missiv - Eskilstuna kommuns ansökan om bidrag för medverkan i utvecklingsverksamhet

Läs mer

Riksdagen. Regering/ Regeringskansliet

Riksdagen. Regering/ Regeringskansliet Riksdagen Regering/ Regeringskansliet Företrädare NM Företrädare NM Övriga myndigheter Länsstyrelsen i Stockholm Företrädare NM Utvecklings kommuner Företrädare NM Kommuner landsting inom FO Länsstyrelsens

Läs mer

minoritetspolitiska arbete

minoritetspolitiska arbete TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Stina Nordström 2019-06-10 KS 2019/0685 Kommunfullmäktige Riktlinjer för Kalmar kommuns minoritetspolitiska arbete 2019-2022 Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun 2013-2016 Innehållsförteckning Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde Grundläggande värden Ramar Utvecklingsområden

Läs mer

Nuläge, utmaningar och tips i det kommunala arbetet med romsk inkludering

Nuläge, utmaningar och tips i det kommunala arbetet med romsk inkludering Nuläge, utmaningar och tips i det kommunala arbetet med romsk inkludering Informationsträff, Stockholm 190515 Mirelle Gyllenbäck, Länsstyrelsen i Stockholms län Strategin för romsk inkludering - mål Den

Läs mer

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Ks/2018:353 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Förordning om ändring i förordningen (SKOLFS 2010:250) om läroplan för specialskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet i vissa fall; SKOLFS

Läs mer

Ny struktur för skydd av mänskliga rättigheter (SOU 2010:70)

Ny struktur för skydd av mänskliga rättigheter (SOU 2010:70) REMISSYTTRANDE 2011-03-18 2010-1542 Regeringen Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Ny struktur för skydd av mänskliga rättigheter (SOU 2010:70) Sametingets ställningstagande Sametinget tillstyrker

Läs mer

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Barn- och utbildningsnämnden 2015-08-24 1 (9) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Landehag, 016-710 10 62 och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Eskilstuna kommun

Läs mer

Nationella minoriteter i förskola, förskoleklass och skola. Uppdaterad 2015

Nationella minoriteter i förskola, förskoleklass och skola. Uppdaterad 2015 Nationella minoriteter i förskola, förskoleklass och skola Uppdaterad 2015 I denna skrift ges en kort information om nationella minoriteter och deras rättigheter i förskola, förskoleklass och skola. Syftet

Läs mer

Grundläggande främjande framgångsfaktorer som bildar ramverk för arbetet inom de verksamheter som möter barn och unga

Grundläggande främjande framgångsfaktorer som bildar ramverk för arbetet inom de verksamheter som möter barn och unga Jämlikt Göteborg Vägledning för att främja skolnärvaro: Grundläggande främjande framgångsfaktorer som bildar ramverk för arbetet inom de verksamheter som möter barn och unga 2018-05-18 Versionshantering

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Handlingsplan för den nationella minoriteten romer i Malmö

Handlingsplan för den nationella minoriteten romer i Malmö Dokumentets namn Handlingsplan för den nationella minoriteten romer Beslutad av Datum för beslut Uppföljd Sociala resursnämnden 2016-10-26 - Typ av dokument Organisation/område Reviderad - Diarienummer

Läs mer

SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN SKOLVÄSENDET I VILHELMINA KOMMUN

SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN SKOLVÄSENDET I VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kultur- och utbildningsnämnden 2010-11-09 SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN SKOLVÄSENDET I VILHELMINA KOMMUN antagen av Kfm 101220 96 VARFÖR EN SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN? Grundläggande för all

Läs mer

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med Bilaga 1 Dnr SN 2013/298 Socialnämndens strategi för VÅRD och OMSORG Gäller från och med 2014-01-01 1 Förord Denna strategi för vård och omsorg redovisar den övergripande och långsiktiga inriktningen för

Läs mer

Spårens koppling till gymnasieskolans gymnasiegemensamma ämnen

Spårens koppling till gymnasieskolans gymnasiegemensamma ämnen Spårens koppling till gymnasieskolans gymnasiegemensamma ämnen Tema: Hur vi fungerar i våra pedagogiska och fysiska lärmiljöer Spår: Vad vi behöver när vi kunskapar Spåret passar till gymnasieskolans samtliga

Läs mer

Funktionsnedsättning och etniska minoritetsföreningar

Funktionsnedsättning och etniska minoritetsföreningar Funktionsnedsättning och etniska minoritetsföreningar Funktionsnedsättning och etniska minoritetsföreningar SIOS Bellmansgatan 15, 1 tr, 118 47 Stockholm Tel. 08-55 69 33 60 (vx). Fax 08-643 90 68 E-post:

Läs mer

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073 Policy för integration och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-18 KS-2013/1073 1 Inledning Denna policy är resultatet av ett brett samarbete mellan de politiska partier som är företrädda

Läs mer

Behovsanalys av romska elevers skolsituation på Malmös grundskolor

Behovsanalys av romska elevers skolsituation på Malmös grundskolor 1 (39) Behovsanalys av romska elevers skolsituation på Malmös grundskolor Upprättad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: Författare: 2014-05 Mujo Halilovic Romskt informations- och kunskapscenter Mujo

Läs mer

Inledande synpunkter. Tel

Inledande synpunkter. Tel 1 2009-10-21 Vår referens: Annika Åkerberg Tel. 070-745 37 38 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar gällande delbetänkande av Delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige Främja, Skydda, Övervaka

Läs mer

Nulägesbeskrivning- rapport om romers rättigheter och förutsättningar för hälsa i pilotkommuner.

Nulägesbeskrivning- rapport om romers rättigheter och förutsättningar för hälsa i pilotkommuner. Nulägesbeskrivning- rapport om romers rättigheter och förutsättningar för hälsa i pilotkommuner. Innehåll Innehåll... 3 Förord... 5 Sammanfattning... 6 Inledning... 10 Syfte... 11 Frågeställningar...

Läs mer

Finskt förvaltningsområde och nationella minoriteter

Finskt förvaltningsområde och nationella minoriteter KOMMUNLEDNINGSKONTORET Finskt förvaltningsområde och nationella minoriteter Handlingsplan för året 2017 Finskt förvaltningsområde och nationella minoriteter Handlingsplan för året 2017 Eeva Östberg Citera

Läs mer

Datum att Uppsala kommun ställer sig positiv till det befintliga nätverkets ansökan (bilaga 1)

Datum att Uppsala kommun ställer sig positiv till det befintliga nätverkets ansökan (bilaga 1) KS 15 10 OKT 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2012-08-28 Diarienummer KSN-2012-0927 Kommunstyrelsen Utökat nätverk angående romastrategin Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

3 Punkt 97 4 Punkt Punkt 104 och Punkt kap. Högskoleförordningen (1993:100)

3 Punkt 97 4 Punkt Punkt 104 och Punkt kap. Högskoleförordningen (1993:100) Sverige välkomnar rådgivande kommitténs tredje yttrande. Sverige har gått igenom innehållet i rapporten och anser att rådgivande kommitténs analys är grundligt genomförd och av innehållet i yttrandet framgår

Läs mer

Vägledning för Öppen förskola inom familjecentrerat arbetssätt Göteborgs Stad

Vägledning för Öppen förskola inom familjecentrerat arbetssätt Göteborgs Stad Vägledning för Öppen förskola inom familjecentrerat arbetssätt Göteborgs Stad 1 Inledning Denna Vägledning för öppna förskolorna inom Göteborgs Stad är framtagen med syfte att tydliggöra rollen och uppdraget

Läs mer

Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för regeringens nationella arbete för mänskliga rättigheter

Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för regeringens nationella arbete för mänskliga rättigheter Regeringsbeslut I:18 2018-08-30 Ku2018/01727/DISK Kulturdepartementet Statistiska centralbyrån Box 24300 104 51 STOCKHOLM Uppdrag till Statistiska centralbyrån att ta fram förslag till indikatorer för

Läs mer

Ur läroplan för de frivilliga skolformerna:

Ur läroplan för de frivilliga skolformerna: Samhällsvetenskapsprogrammet och Ekonomiprogrammet på Vasagymnasiet har en inriktning VIP (Vasagymnasiets internationella profil) som passar dig som är nyfiken på Europa och tycker det är viktigt med ett

Läs mer

Skolplan för Tierps kommun 2004-2007

Skolplan för Tierps kommun 2004-2007 Skolplan för Tierps kommun 2004-2007 Fastställd av kommunfullmäktige 2004-02-24 I skolplanen innefattas all verksamhet i förskola, förskoleklass, grundskola, särskola, gymnasieskola, vuxenutbildning, fritidshem

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

2. Övergripande mål och riktlinjer

2. Övergripande mål och riktlinjer 2. Övergripande mål och riktlinjer I de övergripande målen anges de normer och värden samt de kunskaper som alla e lever bör ha utvecklat när de lämnar grundskolan. en anger inriktningen på skolans arbete.

Läs mer

Program för Helsingborg stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter

Program för Helsingborg stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter SID 1(9) Program för Helsingborg stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter Judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar är de fem erkända nationella minoriteterna

Läs mer

Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik SOU 2017:60

Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag för en stärkt minoritetspolitik SOU 2017:60 Riksförbundet romer i Europa är en av de romska riksorganisationerna som har möjlighet att som remissinstans lämna sina synpunkter. Förslag

Läs mer

BUFFF SVERIGE; PREL VERKSAMHETSPLAN 2017

BUFFF SVERIGE; PREL VERKSAMHETSPLAN 2017 BUFFF SVERIGE; PREL VERKSAMHETSPLAN 2017 FOKUSOMRÅDEN FÖR BUFFF SVERIGE 1. KVALITETSSÄKRING OCH UTBILDNING 2. DRIFT NATIONELLT STÖD 3. LOBBYING/PÅVERKANSARBETE/MARKNADSFÖRING 4. ORGANISATION/DELAKTIGHET

Läs mer

Funktionshinder och Agenda Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet

Funktionshinder och Agenda Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet Funktionshinder och Agenda 2030 Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet Dagens frågeställningar Varför behövs funktionshinderspolitik? Vad är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Romsk brobyggare implementering av projekt Romane Buca

Romsk brobyggare implementering av projekt Romane Buca KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Reuterdahl Karin Datum 2014-05-02 Diarienummer UAN-2014-0224 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Romsk brobyggare implementering av projekt Romane

Läs mer

LPFÖ18. Ny läroplan from 1 juli 2019

LPFÖ18. Ny läroplan from 1 juli 2019 LPFÖ18 Ny läroplan from 1 juli 2019 Förskolans läroplan 1998-2019 Förändrad struktur nu mer i linje med övriga läroplaner inom utbildning Förändrat språk använder samma begrepp i skollag och läroplan Förtydligat

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

INTERKULTURELLA MÖTEN UTIFRÅN ETT MAKT PERSPEKTIV

INTERKULTURELLA MÖTEN UTIFRÅN ETT MAKT PERSPEKTIV INTERKULTURELLA MÖTEN UTIFRÅN ETT MAKT PERSPEKTIV SEMINARIUM OM INTERKULTURELLA MÖTEN ATT MOTVERKA FÖRDOMAR OCH FRÄMJA ÖMSESIDIG FÖRSTÅELSE DEN 8 OCH 15 APRIL, VÄSTERÅS OCH ESKILSTUNA MEHRDAD DARVISHPOUR

Läs mer

Handlingsplan Barnkonventionen

Handlingsplan Barnkonventionen 2017-06-21 Handlingsplan Barnkonventionen Munkedals kommun 2018-2019 Handlingsplan Barnkonventionen 2018-2019 Dnr: 2017-322 Typ av dokument: Handlingsplan Handläggare: Catharina Sundström, folkhälsostrateg

Läs mer