Publicerat Staten och riskkapitalet. Lika rätt och lika möjligheter till företagsstöd?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Publicerat Staten och riskkapitalet. Lika rätt och lika möjligheter till företagsstöd?"

Transkript

1 Publicerat 2010 Tillväxtanalys, myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, arbetar med utvärderingar, analyser och statistik i ett brett svensk och internationellt perspektiv. Vi har regeringens uppdrag att belysa de områden som har störst betydelse för tillväxt. Tillväxtanalys publikationer är kanaler för vår skriftliga redovisning. Ladda ner rapporterna på Staten och riskkapitalet Delrapport 1: Metodbeskrivning och kunskapsöversikt Rapport 2010:01 För första gången i Sverige används strukturfondsmedel till riskkapitalinsatser. Syftet är att öka det regionala utbudet av ägarkapital. Tillväxtanalys har fått i uppdrag att utvärdera insatsen som ett underlag för lärande och utformning av eventuella framtida liknande insatser. Föreliggande rapport är den första av totalt fyra. Lika rätt och lika möjligheter till företagsstöd? Rapport 2010:02 Tillväxtanalys har granskat förordningarna om de regionala investeringsstöden ur ett könsperspektiv. Analysen visar att det inte finns några belägg för att regelverken skulle missgynna företag som leds av kvinnor. Skillnaden i stödutnyttjande mellan män och kvinnor förklaras av branschtillhörighet och företagsstorlek.

2 Sveriges sjöfartssektor - en viktig del i svensk maritim strategi Rapport 2010:03 Transporter på vattenvägar spelar en stor roll för den ekonomiska utvecklingen i Sverige. Samtidigt sker en kontinuerlig förändring av villkoren för företagen i denna sektor. Mot bakgrund av detta har Tillväxtanalys analyserat det svenska maritima klustrets betydelse för samhällsekonomin, både regionalt och nationellt. Nationell klusterutveckling i andra länder Rapport 2010:04 Kluster är en viktig komponent i regionala och nationella strategier för tillväxt och innovation i många länder och står högt på den tillväxtpolitiska agendan även inom internationella organisationer som EU. Rapporten är en översikt av den nationella klusterutvecklingen i Finland, Tyskland och Japan. Malmfälten under förändring - en raport om arbetskraftförsörjning och utvecklingsmöjligheter i Gällivare, Kiruna och Pajala Rapport 2010:05 Tillväxtanalys har fått regeringens uppdrag att analysera och prognostisera den framtida arbetskraftförsörjningen i Gällivare, Kiruna och Pajala kommuner. Rapporten syftar till att ge en vägledning till hur regioner som står inför betydande industriella förändringar kan agera för att utvecklas så gynnsamt som möjligt.

3 Regionernas arbetskraftsförsörjning Rapport 2010:06 Tillväxtanalys har fått regeringens uppdrag att analysera nuvarande och framtida kompetens- och arbetskraftsförsörjning i Sveriges FA-regioner. I uppdraget ingår även att belysa hur eventuella obalanser kan motverkas. Regelbörda och ekonomisk utveckling - en forskningsöversikt Rapport 2010:07 Det finns stora fördelar med en förenkling av de regelsystem och den regelbörda som omger företagande. Tillväxtanalys har fått i uppdrag av regeringen att genomföra studier av reglers effekter för företag. Denna rapport avser den första delen av uppdraget, en forskningsöversikt och ett teoretiskt ramverk som kan utgöra en grund för det fortsatta arbetet. ehealth and Patient-Centered Care Processes in Japan: Pre-Study Rapport 2010:08 Public opinion among Japanese on their health care system is overall positive but with a clear worry over the future. Japanese Telemedicine and Robotics stand out as application areas but it is in Medical Informatics the most interesting changes as well as greatest impact on the health care system takes place.

4 De nya affärsmodellerna - värdeskapande affärsinnovationer Rapport 2010:09 Sveriges näringsliv har förändrats dramatiskt under de senaste decennierna. Tjänsteföretag och deras affärsmodeller spelar en allt större roll för innovation, produktivitet och sysselsättning. Denna rapport är en förstudie till ett regeringsuppdrag som Tillväxtanalys har att analysera betydelsen av tjänsteinnovationer. Kulturnäringars betydelse i ekonomin på regional och nationell nivå Rapport 2010:10 Rapporten tar upp två aspekter av att mäta kulturnäringars ekonomiska inflytande. Den ena beskriver hur man fångar direkta och indirekta effekter av en kulturaktivitet eller en investering och den andra hur man försöker se kulturens ekonomi som en del i nationalräkenskaperna. IT i landsbygder - IT-användning med fokus på mikroföretag Rapport 2010:11 Tillgång till och användning av elektronisk kommunikation är en viktig förutsättning för tillväxt och sysselsättning. Väl utbyggd infrastruktur är en central fråga för etablering och utveckling av företag. Rapporten belyser mikroföretags tillgång till bredband utifrån tillgänglighet till tätorter.

5 Regional tillväxt En rapport om tillstånd och utveckling i och inom Sveriges FA-regioner Rapport 2010:12 Rapporten beskriver tillståndet och utvecklingen i och inom Sveriges regioner Syftet är att återge en samlad bild av trender och strukturer utifrån ett urval indikatorer av mått, både med nationellt och regionalt perspektiv. Rapporten innehåller länkar till underlagsmaterial, studier och statistik. Tjänsternas betydelse för tillväxt och omvandling i svensk ekonomi Rapport 2010:13 Med denna rapport ger sig Tillväxtanalys in i frågor om innovation och då med särskilt fokus på tjänsteinnovation och tjänstesektorns roll i den moderna ekonomin. Tjänsternas roll är påtaglig för tillväxt, produktivitet, förädlingsvärde och sysselsättning. Dess roll är också ökande inom internationell handel. Regelbördans ekonomiska effekter - En teoretisk och empirisk analys Rapport 2010:14 Tillväxtanalys har har haft i uppdrag att under 2010 genomföra studier av reglers effekter för företag. Denna slutrapport bygger på ett forskningsarbete som utförts av det fristående forskningsinstitutet Ratio. Studien behandlar främst de indirekta ekonomiska effekterna av företagens regelbörda.

6 Publicerat i övriga serier 2010 Statistikserien 2010:01 Konkurser och offentliga ackord :02 Uppföljningar av 2005 års nystartade företag - tre år efter start 2010:03 Nyföretagandet i Sverige :04 Utländska företag :05 Svenska koncerner med dotterbolag i utlandet :06 Statligt stöd till näringslivet :07 Nyföretagandet i Sverige 2009 Svar direkt-serien 2010:01 Studentmobilitet - Hur Storbritannien och Nederländerna jobbar på fältet i Sydkorea 2010:02 Studentrekrytering i Indien - Hur rekryterar Nederländerna och Kanada studenter? Working paper/pm-serien 2010:01 Kreativa miljöer i universitetsforskning 2010:02 Analys av den ekonomiska utvecklingen i landets lokala arbetsmarknadsregioner :03 Malmfälten under förändring - arbetskraftförsörjning och utvecklingsmöjligheter i Gällivare, Kiruna och Pajala 2010:04 Städer och tillväxt - vad säger forskningen? 2010:05 Jobs and Exposure to international Trade within the Service Sector in Sweden 2010:06 Japan s Energy Situation - Trends in Policies and Technologies 2010:07 Japans och Sydkoreas nationella strate gier för tillväxt - en kort upp uppdatering hösten :08 Tillgänglighet till kommersiell och offentlig service

7 Working paper/pm-serien 2010:09 Städer och stadsstrukturer 2010:10 Tillgänglighet till tätorter av olika storlekar - modellering genom indexerad tillgänglighet 2010:11 Veckopendling - en översiktsstudie 2010:12 Regionalpolitiska effekter av sänkta socialavgifter - forskningsöversikt och rekommendationer 2010:13 Utvärdering av kostnadsutvecklingen för läkemedel på den omreglerade apoteksmarknaden - delrapport :14 Tjänstesektorns storlek - sysselsättning, produktivitet, förädlingsvärde, andel av BNP, andel av export med särskilt fokus på KIBS 2010:15 Svensk tjänstehandel - omfattning, utveckling och betydelse 2010:16 Vilken betydelse har immateriella investeringar för den svenska ekonomin? 2010:17 Ledning för innovation i tjänsteföretag Om Tillväxtanalys publikationer Rapportserien: Tillväxtanalys huvudsakliga kanal för publikationer. I serien ingår även myndighetens faktasammanställningar. Statistikserien: Här redovisar vi myndighetens löpande statistikproduktion. Rapporterna avser statistikredovisning på årsbasis. Svar direkt: Serien innehåller uppdrag myndigheten får i dialog med våra uppdragsgivare och som ska redovisas med kort varsel. Working paper/pm: Här återfinns bland annat metodresonemang, delrapporter och underlagsrapporter.

8 Östersund Bryssel Washington D.C. Peking Stockholm New Delhi Brasilia Östersund Tillväxtanalys Studentplan Östersund Telefon: Brasilia Embaixada da Suécia Avenida das Nações Qd. 807, Lote , Brasília DF Brazil Telefon: Bryssel Growth Analysis Sweden House Rue du Luxembourg 3 B-1000 Bruxelles Belgium Telefon: New Delhi Embassy of Sweden Nyaya Marg Chanakyapuri New Delhi India Telefon: Peking 205A Dongwai Diplomatic Office Building 23, Dongzhimenwai Dajie Beijing P.R. China Telefon: Stockholm Tillväxtanalys Box 574 Besök: Sergels torg 14, 3 tr Stockholm Telefon: Tokyo Embassy of Sweden , Roppongi Minato-ku, Tokyo Japan Telefon: Washington D.C. Embassy of Sweden 2900 K Street NW Washington, DC USA Telefon: info@tillvaxtanalys.se l Tokyo

Publicerat! Staten och riskkapitalet. Lika rätt och lika möjligheter till företagsstöd? Ladda ner rapporterna på www.tillvaxtanalys.

Publicerat! Staten och riskkapitalet. Lika rätt och lika möjligheter till företagsstöd? Ladda ner rapporterna på www.tillvaxtanalys. Publicerat! Ladda ner rapporterna på www.tillvaxtanalys.se Staten och riskkapitalet Delrapport 1: Metodbeskrivning och kunskapsöversikt Rapport 2010:01 För första gången i Sverige används strukturfondsmedel

Läs mer

Publicerat Ladda ner rapporterna på

Publicerat Ladda ner rapporterna på Publicerat 2012 Tillväxtanalys, myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, har regeringens uppdrag att utvärdera och analysera svensk tillväxtpolitik samt att ansvara för utlandsbaserad

Läs mer

Kunskap för tillväxt. Tillväxtanalys har regeringens uppdrag att utvärdera och analysera svensk tillväxtpolitik samt att ansvara för utlandsbaserad

Kunskap för tillväxt. Tillväxtanalys har regeringens uppdrag att utvärdera och analysera svensk tillväxtpolitik samt att ansvara för utlandsbaserad Kunskap för tillväxt Tillväxtanalys Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser Tillväxtanalys har regeringens uppdrag att utvärdera och analysera svensk tillväxtpolitik samt att ansvara

Läs mer

Publicerat Ladda ner rapporterna på

Publicerat Ladda ner rapporterna på Publicerat 2014 Tillväxtanalys, myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, har regeringens uppdrag att analysera och utvärdera svensk tillväxtpolitik och att i samverkan med andra aktörer

Läs mer

Publicerat Ladda ner rapporterna på

Publicerat Ladda ner rapporterna på Publicerat 2013 Tillväxtanalys, myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, har regeringens uppdrag att analysera och utvärdera svensk tillväxtpolitik och att i samverkan med andra aktörer

Läs mer

Publicerat 2011. Tillväxtanalys publikationer är kanaler för vår skriftliga redovisning. Ladda ner rapporterna på www.tillvaxtanalys.

Publicerat 2011. Tillväxtanalys publikationer är kanaler för vår skriftliga redovisning. Ladda ner rapporterna på www.tillvaxtanalys. Publicerat 2011 Tillväxtanalys, myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, arbetar med utvärderingar, analyser och statistik i ett brett svensk och internationellt perspektiv. Vi har

Läs mer

Publicerat Ladda ner rapporterna på

Publicerat Ladda ner rapporterna på Publicerat 2015 Tillväxtanalys, myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, har regeringens uppdrag att analysera och utvärdera svensk tillväxtpolitik och att i samverkan med andra aktörer

Läs mer

En beskrivning av hur en raps-framskrivning på FA-nivå kan brytas ner till kommunnivå. Working paper/pm 2011:33

En beskrivning av hur en raps-framskrivning på FA-nivå kan brytas ner till kommunnivå. Working paper/pm 2011:33 Working paper/pm 2011:33 En beskrivning av hur en raps-framskrivning på FA-nivå kan brytas ner till kommunnivå Tillväxtanalys har genomfört en pilotstudie av hur ett rapsscenario på FA-regionnivå kan brytas

Läs mer

Tillväxtanalys Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser Swedish Agency for Growth Policy Analysis

Tillväxtanalys Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser Swedish Agency for Growth Policy Analysis Tillväxtanalys Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser Swedish Agency for Growth Policy Analysis Presentation vid CERUM 18 November 2009 Gustav Hansson Disposition Presentation av

Läs mer

Publicerat Ladda ner rapporterna på

Publicerat Ladda ner rapporterna på Publicerat 2016 Tillväxtanalys, myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, är en analysmyndighet som utvärderar och analyserar svensk tillväxtpolitik. Vi arbetar för att stärka den svenska

Läs mer

Statistik 2012:02. Statistik om miljösektorn

Statistik 2012:02. Statistik om miljösektorn Statistik 2012:02 Statistik om miljösektorn Kompletterande rapport om antalet sysselsatta år 2010 samt produktions- och förädlingsvärden år 2003-2010 Dnr 2011/220 Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar

Läs mer

Som en. Följande. mervärde. (50-65% av. Myndigheten. Samtliga kontor Östersund Stockholm Brasilia Bryssel New Delhi Peking

Som en. Följande. mervärde. (50-65% av. Myndigheten. Samtliga kontor Östersund Stockholm Brasilia Bryssel New Delhi Peking 1 (3) Datum 2012-08-31 Amalia Nilsson, Lunds Universitet amalia.nilsson@ @growthanalysis.se Praktikant, Tillväxtanalys, Office of Science & Innovation, Embassy of Sweden, Tokyoo Eventrapport: Global Supply

Läs mer

Stockholm 2012-06-07 Boende i landsbygder: Nordiskt lärande och inspiration Jörgen Lithander

Stockholm 2012-06-07 Boende i landsbygder: Nordiskt lärande och inspiration Jörgen Lithander Stockholm 2012-06-07 Boende i landsbygder: Nordiskt lärande och inspiration Jörgen Lithander Tillväxtanalys Stabsmyndighet till regeringen. Primär målgrupp Regeringskansliet där Näringsdepartementet är

Läs mer

Statistik Nyföretagandet

Statistik Nyföretagandet Statistik 2013:02 Nyföretagandet i Sverige Nyföretagandet i Sverige Innehållsförteckning Kommentarer till statistiken sid 2 Nya företag under jämfört med 2010 sid 2 Fakta om statistiken sid 8 Statistikansvarig

Läs mer

Statistik Nyföretagandet

Statistik Nyföretagandet Statistik 2014:01 Nyföretagandet i Sverige Nystartade företag Innehållsförteckning Kommentar till statistiken... 2 Nystartade företag... 2 Tabell 1. Antal nystartade företag 2010 efter branschgrupp (SNI

Läs mer

EU Innovation Scoreboard resultat för Sverige och Västsverige

EU Innovation Scoreboard resultat för Sverige och Västsverige Rapport 2015:4 EU Innovation Scoreboard resultat för Sverige och Västsverige Varje år tar EU-kommissionen fram en rapport som mäter EU-ländernas forsknings och innovationsförmåga (Innovation Union Scoreboard).

Läs mer

Utlandsorganisationen för innovation, forskning och högre utbildning Offices of Science and Innovation

Utlandsorganisationen för innovation, forskning och högre utbildning Offices of Science and Innovation Illustration: Itziar Castany Ramirez Utlandsorganisationen för innovation, forskning och högre utbildning Offices of Science and Innovation Näringsdepartementet 1 i utlandet USA Stockholm Kansli & huvudman

Läs mer

Att konkurrera med kunskap svenska småföretag på en global marknad. Sylvia Schwaag Serger

Att konkurrera med kunskap svenska småföretag på en global marknad. Sylvia Schwaag Serger Att konkurrera med kunskap svenska småföretag på en global marknad Sylvia Schwaag Serger VINNOVAs uppgift är: att främja hållbar tillväxt genom finansiering av behovsmotiverad forskning och genom utveckling

Läs mer

VINNOVA stärker Sveriges innovationskraft. Miljardkonferensen 29 April

VINNOVA stärker Sveriges innovationskraft. Miljardkonferensen 29 April VINNOVA stärker Sveriges innovationskraft Miljardkonferensen 29 April Lång tradition och ledande position Sveriges ranking Innovation Union Scoreboard 2014 Switzerland Sweden Denmark Germany Finland Luxembourg

Läs mer

Tillgänglighet till tätorter av olika storlekar. Working paper/pm. - Modellering genom indexerad tillgänglighet 2010:10

Tillgänglighet till tätorter av olika storlekar. Working paper/pm. - Modellering genom indexerad tillgänglighet 2010:10 Working paper/pm 2010:10 Tillgänglighet till tätorter av olika storlekar - Modellering genom indexerad tillgänglighet Tillväxtanalys har utvecklat ett verktyg för att mäta och analysera tillgänglighet

Läs mer

Förslag till nytt uppföljningssystem för projektverksamhet finansierad av anslag 1:1. Näringsdepartementet 1

Förslag till nytt uppföljningssystem för projektverksamhet finansierad av anslag 1:1. Näringsdepartementet 1 Förslag till nytt uppföljningssystem för projektverksamhet finansierad av anslag 1:1 Näringsdepartementet 1 Förslag till nytt uppföljningssystem för projektverksamhet finansierad av anslag 1:1 Tillväxtverkets

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Norra Mellansverige

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Norra Mellansverige Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Norra Mellansverige SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 1 Insatsområden 1. Näringslivsutveckling Syfte utveckla innovativa miljöer främja entreprenörskap

Läs mer

Entreprenörskapsforum, 2014-06-18 Johan Harvard. Svenskt miljöteknikföretagande: Policy och konkurrenskraft

Entreprenörskapsforum, 2014-06-18 Johan Harvard. Svenskt miljöteknikföretagande: Policy och konkurrenskraft Entreprenörskapsforum, 2014-06-18 Svenskt miljöteknikföretagande: Policy och konkurrenskraft Entreprenörskapsforum, 2014-06-18 Innehåll Vad har Miljöteknikstrategin bidragit med? Hur stark är Sveriges

Läs mer

Utländska investeringar skapar jobb och tillväxt i hela Sverige

Utländska investeringar skapar jobb och tillväxt i hela Sverige Utländska investeringar skapar jobb och tillväxt i hela Sverige "Av alla de internationella investeringsfrämjare som vi har mött, så är Invest Sweden den utan tvekan mest professionella och serviceinriktade."

Läs mer

Östersund (säte) Stockholm Utlandskontor Washington Bryssel Tel: 010 447 44 00 Fax: 010 447 44 01 Tel: 010 447 44 00 Fax: 010 447 44 02

Östersund (säte) Stockholm Utlandskontor Washington Bryssel Tel: 010 447 44 00 Fax: 010 447 44 01 Tel: 010 447 44 00 Fax: 010 447 44 02 REMISSVAR 1 (5) Ert datum Er ref 2009-12-16 Fi2009/5948 Ulf Tynelius 010-4474457 ulf.tynelius@tillvaxtverket.se Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen 103 33 STOCKHOLM Ang Folkbokföringsutredningens

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Den nationella. och innovationsstrategin. Horisont 2020. de stärka varandra? 4 september 2013. Per Engström Lena Svendsen

Den nationella. och innovationsstrategin. Horisont 2020. de stärka varandra? 4 september 2013. Per Engström Lena Svendsen Den nationella innovationsstrategin Horisont 2020 och innovationsstrategin kan de stärka varandra? 4 september 2013 Per Engström Lena Svendsen Global Innovation Index 2013 Sverige i världen Global Competitiveness

Läs mer

Högre lägstlöner för högre tillväxt. Dan Andersson Albin Kainelainen

Högre lägstlöner för högre tillväxt. Dan Andersson Albin Kainelainen Högre lägstlöner för högre tillväxt Dan Andersson Albin Kainelainen 2004 Inledning 2 Värdeskapande genom omvandling 4 Rehn-Meidner modellen 4 Är lägstlönerna för låga? 6 Klarar arbetskraften ett ökat omvandlingstryck?

Läs mer

Nederländernas respons på den globaliserade forskningsvärlden

Nederländernas respons på den globaliserade forskningsvärlden Working paper/pm 2011:37 Nederländernas respons på den globaliserade forskningsvärlden Tillväxtanalys fick under våren 2011 i uppdrag av utbildningsoch näringsdepartementen att översiktligt beskriva den

Läs mer

Utveckling av energimarknader i EU. politik och framgångsrika medlemsstater

Utveckling av energimarknader i EU. politik och framgångsrika medlemsstater Utveckling av energimarknader i EU Utveckling av energimarknader i EU politik och framgångsrika medlemsstater Jonas Norrman & Anders Ahlbäck Vision för Västsverige Visionen är att göra Västsverige till

Läs mer

Malmfälten under förändring

Malmfälten under förändring Malmfälten under förändring Tabell- och figurbilaga Bilaga till delrapport, maj 2010 Dnr: 2010/196 Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser Studentplan 3, 831 40 Östersund Telefon 010

Läs mer

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv 3 17 december 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Svensk FoU Policyaktörer, Drivkrafter och Data

Svensk FoU Policyaktörer, Drivkrafter och Data Svensk FoU Policyaktörer, Drivkrafter och Data Patrik Gustavsson Tingvall, Handelshögskolan i Stockholm och CESIS SCB 24 Maj 2011 FoU-utgifter internationellt Totala utgifter som Varför andel av BNP, 2008

Läs mer

På spaning efter tillväxt

På spaning efter tillväxt NORDANSTIGS KOMMUN Ledningskontoret Kansli På spaning efter tillväxt seminarium vid ITPS, institutet för tillväxtpolitiska studier Finansieras av EU Mål 2 Norra 2005-04-13 Lotta Lindh Projektledare Tema:

Läs mer

Norrbottens resurser vad gäller förnybar energi ur ett EU perspektiv. Sabine Mayer

Norrbottens resurser vad gäller förnybar energi ur ett EU perspektiv. Sabine Mayer Norrbottens resurser vad gäller förnybar energi ur ett EU perspektiv Sabine Mayer Hållbara Norrbotten från ambition till förändring! 12 april 2012 EU:s målbild förnybar energi År 2020: 20% andel förnybar

Läs mer

Framtiden för landsbygden?

Framtiden för landsbygden? Framtiden för landsbygden? - en glimt av Tillväxtanalys beskrivningar av landet utanför staden Martin Olauzon, avdelningschef Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser Vår bakgrund Vårt

Läs mer

Nationell uppföljning i Nyps

Nationell uppföljning i Nyps Nationell uppföljning i Nyps2020 2018-05-24 1 Ett nytt uppföljningssystem Ett regeringsuppdrag System för uppföljning av projektverksamhet med finansiering från anslag 1:1 Ambition och vilja från politiken

Läs mer

Grow your business via Västerbotten. Regional Partner

Grow your business via Västerbotten. Regional Partner Grow your business via Västerbotten PART I Global konkurrens Utländska företag i Sverige 2009 Internationell e ranking Slutsatser Förutsättningarna för Norr- och Västerbotten Strategi för Västerbotten

Läs mer

En samlad utvärdering av de regionala företagsstöden. Rapport. Sammanfattning och diskussion med utgångspunkt från fyra effektutvärderingar 2012:12

En samlad utvärdering av de regionala företagsstöden. Rapport. Sammanfattning och diskussion med utgångspunkt från fyra effektutvärderingar 2012:12 Rapport 2012:12 En samlad utvärdering av de regionala företagsstöden Sammanfattning och diskussion med utgångspunkt från fyra effektutvärderingar Rapporten sammanfattar huvudresultaten från fyra effektutvärderingar

Läs mer

Den nationella innovationsstrategin

Den nationella innovationsstrategin Den nationella innovationsstrategin Sveriges innovationskraft 22 maj 2013 Håkan Ekengren Statssekreterare Global Competitiveness Report 2012-2013 Sverige i världen Global Global Entrepreneurship and Development

Läs mer

Digitaliseringens möjligheter vad gör staten och vad behöver näringslivet? Länk till rapporten

Digitaliseringens möjligheter vad gör staten och vad behöver näringslivet? Länk till rapporten Digitaliseringens möjligheter vad gör staten och vad behöver näringslivet? Länk till rapporten Sex studieområden Program Presentation av Tillväxtanalys rapport Irene Ek, Tillväxtanalys Reflektion Alf Karlsson,

Läs mer

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2019 kv Stockholm Business Region

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2019 kv Stockholm Business Region Konjunkturen i Stockholmsregionen 2019 kv1 2019-07-02 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Stockholms

Läs mer

Statistik Nyföretagandet

Statistik Nyföretagandet Statistik 2011:04 Nyföretagandet i Sverige Nyföretagandet i Sverige Newly-started enterprises in Sweden Innehållsförteckning Sammanfattning...2 Kommentar till statistiken... 3 Fakta om statistiken... 11

Läs mer

Tillväxtanalys Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Tillväxtanalys Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser Værnes workshop 2011-03-23 Fritidsboliger og flerhusboende som trend, ressurs og utfordring Tillväxtanalys Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser Upplägg Några ord om Tillväxtanalys

Läs mer

Kalmar 2009-05-27. Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell. www.isa.se

Kalmar 2009-05-27. Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell. www.isa.se Kalmar 2009-05-27 Invest in Sweden Agency (ISA) Lennart Witzell www.isa.se UTLÄNDSKA DIREKTINVESTERINGAR Därför är utländska investeringar viktiga Utländska investeringar har en ökande betydelse för tillväxt

Läs mer

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co Inkvarteringsstatistik Göteborg & Co Mars 2012 FoU/ Marknad & Försäljning Gästnätter storstadsregioner Mars 2012, hotell och vandrarhem Gästnattsutveckling storstadsregioner Mars 2012, hotell och vandrarhem

Läs mer

Business Region Göteborg

Business Region Göteborg Business Region Göteborg Business Region Göteborg är Göteborgs Stads näringslivskontor och arbetar med näringslivsutvecklingen i Göteborgsregionen. Stadshus AB Business Region Göteborg BRG 12,25% Lindholmen

Läs mer

Nystartade företag i Sverige Statistik 2016:05

Nystartade företag i Sverige Statistik 2016:05 Statistik 2016:05 Nystartade företag i Sverige 2015 Under 2015 minskade antalet nystartade företag med 2 procent jämför med 2014. Antalet nystartade företag 2015 uppgick till 70 135 jämfört med 71 668

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Övre Norrland SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 39, Kapital: En grundläggande förutsättning för tillväxtmöjligheterna i en region är en

Läs mer

Hastighetsförändringar i det svenska vägnätet

Hastighetsförändringar i det svenska vägnätet Working paper/pm 2012:01 Hastighetsförändringar i det svenska vägnätet 2008-2011 En analys av hastighetsförändringars påverkan på tillgänglighet Tillväxtanalys har haft ett uppdrag åt Trafikverket att

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

I termer av förädlingsvärde är den privata tjänsteandelen c:a 51 procent av totalen.

I termer av förädlingsvärde är den privata tjänsteandelen c:a 51 procent av totalen. Svensk industri med stort tjänsteinnehåll Från tid till annan framförs uppfattningar att industrin spelar en krympande roll i den svenska ekonomin. Det intrycket får man lätt av att följa det traditionella

Läs mer

Amerikanska presidentkandidaternas positionering i innovations- och forskningspolitiska frågor

Amerikanska presidentkandidaternas positionering i innovations- och forskningspolitiska frågor 1 (1) Hannes Nilsson +1 202 807 7384 hannes.nilsson@growthanalysis.se Amerikanska presidentkandidaternas positionering i innovations- och forskningspolitiska frågor Denna kortrapport beskriver några skillnader

Läs mer

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region

Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region Konjunkturen i Stockholmsregionen 2018 kv 2 24 september 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

uppföljningssystem för anslag 1:1 Marcus Wåhlstedt, Tillväxtverket Förslag till nytt projektverksamhet finansierad av

uppföljningssystem för anslag 1:1 Marcus Wåhlstedt, Tillväxtverket Förslag till nytt projektverksamhet finansierad av Förslag till nytt uppföljningssystem för projektverksamhet finansierad av anslag 1:1 Marcus Wåhlstedt, Tillväxtverket Reglab Regionala resultat 20170510 Innehåll Uppdraget Förutsättningar Tillväxtverkets

Läs mer

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv 2 24 september 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Svenska lärosäten som verktyg för att attrahera högkvalificerad arbetskraft

Svenska lärosäten som verktyg för att attrahera högkvalificerad arbetskraft Svenska lärosäten som verktyg för att attrahera högkvalificerad arbetskraft Carl Wadell carl.wadell@tillvaxtanalys.se Forum för internationalisering, 2018-06-05 Frågeställningar Hur bidrar svenska lärosäten

Läs mer

Bryssel den COM(2017) 114 final. ANNEXES 1 to 4 BILAGOR. till

Bryssel den COM(2017) 114 final. ANNEXES 1 to 4 BILAGOR. till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.3.2017 COM(2017) 114 final ANNEXES 1 to 4 BILAGOR till Europaparlamentets och rådets förordning om europeisk företagsstatistik, om ändring av förordning (EG) nr 184/2005

Läs mer

Kommunalt forum

Kommunalt forum Kommunalt forum Några bakgrundsbilder som kan vara bra att ha med inför framtiden I vårt län är vi ekonomiskt helt beroende av industriföretagen Sverige World Economic Forum Global Competitiveness Index

Läs mer

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening Sydsvensk REGION BILDNING Ideell förening Upplägg av arbetet och tolkning av direktivet samt vilka som deltagit i arbetet Arbetsgruppen för Hållbar Regional Utveckling En redovisning till arbetsutskottet

Läs mer

Den tredje industriella revolutionen och den svenska arbetsmarknaden. Föreläsning Lena Gonäs februari 2009 Arbetsvetenskap

Den tredje industriella revolutionen och den svenska arbetsmarknaden. Föreläsning Lena Gonäs februari 2009 Arbetsvetenskap Den tredje industriella revolutionen och den svenska arbetsmarknaden Föreläsning Lena Gonäs februari 2009 Arbetsvetenskap Uppläggning av föreläsningen Begrepp och grundläggande fakta Den tredje industriella

Läs mer

Nystartade företag i Sverige 2013. Statistik 2015:02

Nystartade företag i Sverige 2013. Statistik 2015:02 Statistik 2015:02 Nystartade företag i Sverige 2013 Under 2013 var antalet nystartade företag så gott som oförändrat jämfört med 2012. Antalet nystartade företag 2013 uppgick till 69 242 företag jämfört

Läs mer

Hur blir innovationer affärer i smarta elnät?

Hur blir innovationer affärer i smarta elnät? Smarta nät vad krävs? Hur blir innovationer affärer i smarta elnät? Bo Normark Ordförande avdelningen för elektroteknik, IVA Kommissionen lanserar ny innovationsindikator Här är det första resultatet Indikatorn

Läs mer

Kvinnor och mäns företagande

Kvinnor och mäns företagande Kvinnor och mäns företagande Uppsala län Företagens villkor och verklighet 2011 1 Andel företag som drivs av kvinnor 2 24% 23% 20% 1 10% 0% Uppsala Källa: Företagens villkor och verklighet 2011 2 Riket

Läs mer

Merchanting en växande del av tjänsteexporten

Merchanting en växande del av tjänsteexporten Merchanting en växande del av tjänsteexporten KURT GUSTAVSSON OCH LARS FORS Utrikeshandeln med tjänster har de senaste åren ökat i betydelse. Den snabba ökningen i särskilt exporten av tjänster har bidragit

Läs mer

Ekonomiska stöd till företag 2013

Ekonomiska stöd till företag 2013 Ekonomiska stöd till företag 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ekonomiska stöd till företag s. 2 Stöd beviljade av Länsstyrelsen s. 3 Regionala företagsstöd s. 3 Kommersiell service s. 8 Landsbygdsprogrammet s.

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för ett stärkt investerings främjande för regeringens nyindustrialiseringsstrategi Smart industri

Uppdrag att genomföra insatser för ett stärkt investerings främjande för regeringens nyindustrialiseringsstrategi Smart industri e Regeringen Regeringsbeslut 2016-11-24 N2016/07305/FÖF 14 Näringsdepartementet Sveriges export- och investeringsråd Klarabergsviadukten 70 111 64 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för ett stärkt

Läs mer

EUs lägsta arbetslöshet till 2020

EUs lägsta arbetslöshet till 2020 EUs lägsta arbetslöshet till 2020 Stefan Löfven SEB 26 september 2013 AGENDA Vår målsättning och huvudinriktning God tillgång på kvalificerad arbetskraft Ett växande näringsliv för fler i arbete Socialdemokraterna

Läs mer

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer.

en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. en halländsk Innovationsstrategi Det vi vill se är att i Halland, den bästa livsplatsen, trivs inte bara människorna utan även deras idéer. Varför en innovationsstrategi? Syftet med en halländsk innovationsstrategi

Läs mer

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Foto Charlotte Gawell/Folio Produktion Näringsdepartementet Tryck Elanders Artikelnummer N2015.22 Maritim strategi Inriktning

Läs mer

TTIP och EU:s övriga frihandelsavtal

TTIP och EU:s övriga frihandelsavtal TTIP och EU:s övriga frihandelsavtal Annika Widell, Enheten för Handel och tekniska regler Tulldagarna 21 oktober 2014 EU:s frihandelsavtal EU:s förhandlingar om frihandelsavtal Förhandlingar och avtal

Läs mer

Nationellt uppföljningssystem för. projektverksamheten finansierad. av anslag 1:1 Från teori till praktik Reglab Regionala resultat

Nationellt uppföljningssystem för. projektverksamheten finansierad. av anslag 1:1 Från teori till praktik Reglab Regionala resultat Nationellt uppföljningssystem för projektverksamheten finansierad av anslag 1:1 Från teori till praktik Reglab Regionala resultat 20171214 Innehåll Uppdraget Varför? Vad krävs? Förslaget Arbetet 2018 Uppdraget

Läs mer

Så bygger du en ledande FOI-miljö

Så bygger du en ledande FOI-miljö Så bygger du en ledande FOI-miljö Globala innovationsvärdekedjor och lokala innovationsekosystem Göran Hallin Sverige investerar mycket i FoU men ändå allt mindre Sveriges investeringar i FoU ligger på

Läs mer

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2019 kv Stockholm Business Region

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2019 kv Stockholm Business Region Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2019 kv1 2019-07-02 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar Uppsala

Läs mer

Kortrapport: Sydkoreas initiativ för forskningsfinansiering av livsvetenskaperna

Kortrapport: Sydkoreas initiativ för forskningsfinansiering av livsvetenskaperna TA300, v3.1, 2011-12-05 KORTRAPPORT 1 (6) Den här föreliggande rapporten är utförd på uppdrag av Utbildningsdepartementet och utgör en del av Tillväxtanalys förberedande arbete inför kommande forsknings-

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Fakta och prognoser samt enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel för kvartal 1 2015 Företagarpanelen utgörs av ca 8000 företagare, varav ca

Läs mer

Kommittédirektiv. Finansmarknadsråd. Dir. 2006:44. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006.

Kommittédirektiv. Finansmarknadsråd. Dir. 2006:44. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Kommittédirektiv Finansmarknadsråd Dir. 2006:44 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Sammanfattning av uppdraget Ett råd bestående av ledamöter - kunniga i finansmarknadsfrågor - från akademi,

Läs mer

Analytikernätverk 20 november

Analytikernätverk 20 november 1 Analytikernätverk 20 november Hur kan analysarbetet användas för att mobilisera aktörer? 2 Hur hänger det ihop? Interregionala planer och samarbeten Utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt

Läs mer

Utmaningsdriven innovation strategier och prioriteringar

Utmaningsdriven innovation strategier och prioriteringar Utmaningsdriven innovation strategier och prioriteringar Peter Eriksson Chefsstrateg VINNOVA VINNOVA utvecklar Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt Bild 2 1 Varför ny strategi Sverige i världen

Läs mer

Uppdrag att utveckla och stärka arbetet med hållbar utveckling inom det regionala tillväxtarbetet

Uppdrag att utveckla och stärka arbetet med hållbar utveckling inom det regionala tillväxtarbetet Regeringsbeslut II 3 2019-06-13 N2019/02162/RTL (delvis) Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm Uppdrag att utveckla och stärka arbetet med hållbar utveckling inom det regionala

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport April 2015 Fakta och prognoser samt enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel för kvartal 1, 2015 Företagarpanelen utgörs av ca 8000 företagare, varav

Läs mer

LOKALA SAMHÄLLSEFFEKTER AV GRUVVERKSAMHET

LOKALA SAMHÄLLSEFFEKTER AV GRUVVERKSAMHET LOKALA SAMHÄLLSEFFEKTER AV GRUVVERKSAMHET Presentation i Skellefteå 23 oktober 2012 av Ulf Wiberg Professor i ekonomisk geografi Umeå universitet Styrkefaktorer på den norrländska arenan Stark industriell

Läs mer

Kina från ett handels- och affärsperspektiv

Kina från ett handels- och affärsperspektiv Kina från ett handels- och affärsperspektiv S v e r i g e s G e n e r a l k o n s u l a t, K a n t o n ULF SÖRMARK Sveriges närvaro i Kina Ambassaden Peking Generalkonsulatet Shanghai Generalkonsulatet

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Investeringar för Sverige

Investeringar för Sverige Investeringar för Sverige Presentation av budgetpropositionen för 21 Fredrik Lundh Sammeli & Hannah Bergstedt 21 september 215 Foto: Johnér / Lars Thulin VårBudget 21 21 Investeringar Ett Sverige för som

Läs mer

Kunskapsöverföring mellan akademin och det regionala näringslivet i en svensk kontext

Kunskapsöverföring mellan akademin och det regionala näringslivet i en svensk kontext Kunskapsöverföring mellan akademin och det regionala näringslivet i en svensk kontext Mälardalsrådet 140212 Lars Haikola 2015-11-11 1 Varför är högskolan viktig i en regions utveckling? Klar positiv relation

Läs mer

Mikrodatabas över statligt stöd till näringslivet. Ett verktyg för att följa upp och utvärdera tillväxtpolitiska insatser i enskilda företag

Mikrodatabas över statligt stöd till näringslivet. Ett verktyg för att följa upp och utvärdera tillväxtpolitiska insatser i enskilda företag Working paper/pm 2012:06 Mikrodatabas över statligt stöd till näringslivet Ett verktyg för att följa upp och utvärdera tillväxtpolitiska insatser i enskilda företag Tillväxtanalys har fått Näringsdepartementets

Läs mer

Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden

Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden Göran Wikner, Hanna Norström Widell, Jonas Frycklund Maj 2007 Trender för svenskt företagande Bilaga 1 till Globala affärer regler som hjälper och stjälper

Läs mer

Rapport från Företagarna februari 2012

Rapport från Företagarna februari 2012 Rapport från Företagarna februari 2012 februari 2012 Inledning... 2 Allt fler småföretag, allt fler sysselsatta... 2 Tjänstesektorn allt viktigare... 4 Nya företag och nya företagare... 5 Möjligheter och

Läs mer

Underlagsrapport 2. Mål och medel för energipolitiken?

Underlagsrapport 2. Mål och medel för energipolitiken? Underlagsrapport 2 Mål och medel för energipolitiken? Dnr: 2015/046 Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser Studentplan 3, 831 40 Östersund Telefon: 010 447 44 00 Fax: 010 447 44 01

Läs mer

Lika rätt och lika möjligheter till företagsstöd? Rapport 2010:02

Lika rätt och lika möjligheter till företagsstöd? Rapport 2010:02 Rapport 2010:02 Lika rätt och lika möjligheter till företagsstöd? Tillväxtanalys har granskat förordningarna om de regionala investeringsstöden ur ett könsperspektiv. Analysen visar att det inte finns

Läs mer

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region

Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv december 2018 Stockholm Business Region Uppsalakonjunkturen Uppsala län, 2018 kv 3 17 december 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region

Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv september 2018 Stockholm Business Region Konjunkturen i Dalarna Dalarnas län, 2018 kv 2 24 september 2018 Stockholm Business Region Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm Business Region och publiceras fyra gånger per år. Rapporten omfattar

Läs mer

Kommittédirektiv. Åtgärder för att öka småföretagens itanvändning. Dir. 2011:54. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2011

Kommittédirektiv. Åtgärder för att öka småföretagens itanvändning. Dir. 2011:54. Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2011 Kommittédirektiv Åtgärder för att öka småföretagens itanvändning Dir. 2011:54 Beslut vid regeringssammanträde den 22 juni 2011 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska bl.a. analysera it-användningen

Läs mer

VÄRLDENS MÖJLIGHETER

VÄRLDENS MÖJLIGHETER VÄRLDENS MÖJLIGHETER Hjälp till små och medelstora företag med att utveckla möjligheterna och överkomma hindren på krångliga marknader En presentation av Exportrådet Vi gör det enklare för svenska företag

Läs mer

Hur går det för näringslivet i Uppsala län? Kartläggning av aktiebolagens utveckling 2007-2012

Hur går det för näringslivet i Uppsala län? Kartläggning av aktiebolagens utveckling 2007-2012 Hur går det för näringslivet i Uppsala län? Kartläggning av aktiebolagens utveckling Introduktion och slutsatser Bakgrund Detta är en kartläggning av hur aktiebolagen i Uppsala län har utvecklats mellan

Läs mer

Global sourcing och makroekonomi

Global sourcing och makroekonomi Global sourcing och makroekonomi Prins Bertil seminariet Handelshögskolan, Göteborg 4 oktober 2012 Vice riksbankschef Karolina Ekholm Global sourcing del av globaliseringsprocessen Baldwins (2006) två

Läs mer

VÄSTSVENSK LÄGESÖVERSIKT. Höst 2014

VÄSTSVENSK LÄGESÖVERSIKT. Höst 2014 VÄSTSVENSK LÄGESÖVERSIKT Höst 2014 Antal invånare den 31 ember 2013 Sverige 9,65 miljoner Stockholms län 2 163 000 22% Västra Götaland 1 615 000 17% Skåne län 1 274 000 13% Göteborgsregionens 13 kommuner

Läs mer

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Finansminister Anders Borg 16 januari 2014 Svenska modellen fungerar för att den reformeras och utvecklas Växande gap mellan intäkter och utgifter när konkurrens-

Läs mer