Norman Virus Control för arbetsstationer. Version 5.8. Användarhandboken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Norman Virus Control för arbetsstationer. Version 5.8. Användarhandboken"

Transkript

1 Norman Virus Control för arbetsstationer Version 5.8 Användarhandboken

2 ii NVC för arbetsstationer användarhandbok Begränsad garanti Norman garanterar att den medföljande disketten/cd:n och dokumentationen inte har några tillverkningsfel. Om du skulle upptäcka en felaktighet och rapporterar detta inom 30 dagar efter inköpet, ersätter Norman den felaktiga disketten/cd:n och tillhörande dokumentation kostnadsfritt. Inköpsbevis måste bifogas vid all typ av reklamation. Den här garantin är begränsad till att gälla endast ersättning av produkten. Norman kan inte hållas ansvarigt för förlust eller skada som uppstår vid användning av programvaran eller dokumentationen eller p.g.a. fel och brister i dessa, inklusive men inte begränsat till förlorad inkomst. För felaktigheter eller brister på disketten/cd:n och i dokumentationen samt i detta licensavtal, gäller denna garanti framför alla andra uttryckliga eller underförstådda garantier, inklusive men inte begränsat till garantier för säljbarhet och lämplighet till vissa syften. Förutom de begränsningar som framgår av licensavtalet gällande speciella användningsområden eller syften kan Norman inte heller hållas ansvarigt för förlust av inkomst eller annan kommersiell skada, inklusive men inte begränsat till oförutsedda skador eller följdskador. Den här garantin utgår 30 dagar efter inköpet. Informationen i detta dokument och funktionerna i programvaran kan ändras utan föregående varning. Programvaran får användas i enlighet med villkoren i licensavtalet. Köparen har rätt att göra en säkerhetskopia av programvaran av säkerhetsskäl. Ingen del av denna dokumentation får reproduceras eller överföras med elektroniska eller mekaniska medel, eller kopieras eller lagras i dokumenthanteringssystem förutom för inköparens egen användning, utan föregående skriftlig tillåtelse från Norman. Normans logotyp är ett registrerat varumärke som tillhör Norman ASA. Alla produktnamn som nämns i denna dokumentation är varumärken eller registrerade varumärken som tillhör respektive ägare. Dessa omnämns enbart i identifikationssyfte. All dokumentation och programvara från NVC lyder under: ASA. Med ensamrätt. Senast reviderad i januari 2005.

3 iii Normans kontor Norman Data Defense Systems AS Blangstedgårdsvej 1, DK-Odense SØ, Danmark Tel: Fax: E-post: Webbplats: Norman Ibas OY Läkkisepäntie 11, Helsinki, Finland. Tel: Fax: E-post: norman@norman-ibas.fi Webbplats: Norman Data Defense Systems GmbH Kieler Str. 15, D Solingen, Tyskland. Tel: Fax: E-post: norman@norman.de Webbplats: Norman/SHARK BV Postbus 159, 2130 AD, Hoofddorp, Nederländerna. Tel: Fax: E-post: support@norman.nl Webbplats: Norman ASA Postadress: P.O. Box 43, N-1324, Lysaker, Norge. Besöksadress: Strandveien 37, Lysaker, N-1324 Norge. Tel: Fax: E-post: norman@norman.no Webbplats: Norman Data Defense Systems AB P.O. Box 5044, SE Upplands Väsby, Sweden Tel: Fax: E-post: support.se@norman.no Webbplats: Norman Data Defense Systems AG Postfach CH-4015, Basel, Schweiz. Tel: Fax: E-post: norman@norman.ch Webbplats: Norman Data Defense Systems (UK) Ltd PO Box 5517, Milton Keynes MK5 6XJ, Storbritannien. Tel: Fax: E-post: norman@normanuk.com Webbplats: Norman Data Defense Systems Inc Lee Highway, Suite 950A, Fairfax, VA 22031, USA Tel: Fax: E-post: norman@norman.com Webbplats: Utbildning och teknisk support Om du behöver utbildning eller teknisk support ber vi dig kontakta din lokala återförsäljare eller Norman ASA.

4 iv NVC för arbetsstationer användarhandbok Namnregler Systemkrav Stycken som endast är avsedda för nätverksanvändare eller systemadministratörer, och som därför inte är av intresse för enanvändare, identifieras med en nätverksikon i vänster marginal. Den här handboken är avsedd för både Windows-användare och OS/2-användare. Om det finns plattformsberoende skillnader i användningen av NVC visas en ikon i marginalen, som betecknar att ett specialfall gäller för OS/2. Den här versionen stöder installation av NVC v5 på datorer som körs under Windows 95/98/Me, Windows NT/2000/XP/2003, Linux, OS/2 Warp 4, OS/2 Warp Server, Workspace On-demand och ecomstation. För Windows 95 måste WinSock2 installeras och vi rekommenderar Internet Explorer 5.5. Om du har Windows NT krävs version 4 med SP4 (eller en senare version) och Internet Explorer 4.0 (eller en senare version). För OS/2 rekommenderar vi Warp 4 fp 15 (eller en senare version) och Java Om du har Linux krävs glibc 2.2. Som tumregel rekommenderar vi att du alltid använder senaste Service Pack/säkerhetsrelaterade uppdateringar för din plattform.

5 Vem vänder sig handboken till? v Förutsättningar Den här handboken är primärt avsedd för slutanvändare som vill ha en kort introduktion till grundfunktionerna i NVC, utan att gå in på tekniska detaljer. Alla huvudfunktioner beskrivs, inklusive installationsproceduren. Andra handböcker till NVC Det finns även en administratörshandbok med ämnen för de personer som ansvarar för nätverksinstallationer. Dessutom finns det en referenshandbok med detaljerad information om alla funktioner i NVC. Den här handboken kan användas av både administratörer och enanvändare. Om du vill kunna utnyttja alla funktioner och hela kapaciteten i NVC bör du känna till operativsystemet och de program som körs på plattformen. NVC har utformats för att fungera med operativsystem på alla nivåer, och det finns även en del grundläggande Windows- eller OS/2-funktioner i programmet. Vad är NVC? Norman Virus Control (NVC) är ett antivirusprogram som övervakar din dator mot farlig programvara, även kallad malware. För enkelhetens skull använder vi ofta termen virus som ett gemensamt begrepp för oönskad programkod. De vanligaste typerna av "malware" (farlig programvara) är virus, maskar och trojanska hästar. NVC kan spåra och ta bort både kända och okända virus från hårddiskar, disketter, e-postbilagor, o.s.v. NVC kontrollerar filerna i samband med åtkomsten till dem. Möjliga virus tas bort automatiskt. Om det inte skulle gå att rensa en infekterad fil med hjälp av NVC får du ett varningsmeddelande och instruktioner om vad du ska göra. Vi uppmanar dig då att utföra manuella genomsökningar av valda delar på datorn. Du definierar vad som ska genomsökas

6 vi NVC för arbetsstationer användarhandbok Teknisk support och när det ska ske med hjälp av aktivitetsredigeraren och schemaläggaren. Obs! NVC levereras med fabriksinställningar som vi anser är tillräckliga för att skydda dig mot virusangrepp. De flesta modulerna kan konfigureras för att du ska kunna anpassa NVC efter dina behov. Norman erbjuder teknisk support och konsulttjänster för NVC och allmänna säkerhetsfrågor. Den tekniska supporten ser också till att du får en kvalitetsförsäkrad antivirusinstallation, inklusive hjälp med att skräddarsy NVC för att exakt passa dina behov. Observera att antalet tjänster som erbjuds kan variera mellan olika länder.

7 Innehåll Innehåll vii Namnregler... iv Systemkrav... iv Vem vänder sig handboken till?... v Vad är NVC?... v Teknisk support... vi Program och moduler i NVC...9 NVC-översikt...10 Genväg till NVC-moduler och genomsökning...10 Installera NVC...14 Komponenter Konfigurationsredigeraren...16 Installera och uppdatera produkter...17 Programhanteraren för Norman...19 Komponenter Meddelanden E-post, SMS, SNMP Norman Virus Control...21 Komponenter Allmänna inställningar Genomsökning på begäran Genomsökning vid åtkomst Norman Internet Protection... 24

8 viii NVC för arbetsstationer - Användarhandboken Aktivera NIP...25 Normans karantän...27 Karantän Aktivitetsredigeraren...28 Om schemaläggaren Funktioner...30 Internet Update...31 Andra funktioner...32 NPM agenten Genomsökning av kommandoraden Vad är en "sandlåda"?... 33

9 9 NVC för arbetsstationer användarhandbok Program och moduler i NVC Det här kapitlet visar hur NVC och eventuella andra Norman-produkter presenteras i konfigurationsredigeraren och under Norman-ikonen i systemfältet. På den vänstra sidan i redigeraren visas en lista över produkter och moduler/ komponenter. På listan ser du vilka Normanprodukter du har installerat. De motsvarande komponenterna och modulerna för respektive program är ordnade som mappar med samma logik och utseende som i Windows Utforskaren. Modulerna är uppbyggda runt en eller flera dialogrutor med flikar där alla konfigurationsalternativ finnas. När du väljer en av posterna på den vänstra sidan visas konfigurationsalternativen för den valda modulen på höger sida i dialogrutan. Programhanteraren för Norman innehåller moduler som kan delas av olika Norman-program och plugin-program som är färdiga att lägga till i det här användargränssnittet. Modulerna i den här mappen styrs via Zanda (Zero Administration Network Distribution Agent). NPM agentenpå sidan 32. De produktspecifika modulerna står på en lista under Norman Virus Control. Mer information finns på sidan21.

10 NVC-översikt Program och moduler i NVC 10 Som vi förklarar i avsnittet ovan ser användargränssnittet för NVC v5.8 ut så här: Genväg till NVC-moduler och genomsökning Under installationen placeras en Norman-ikon i systemfältet (i det nedre högra hörnet av skärmen). Den här ikonen bekräftar att NVC har installerats på datorn. Se även sidan11. OS/2:NVC visas som ett eget alternativ på skrivbordsmenyn. Högerklicka på skrivbordet och välj Norman Virus Control. Alternativen som räknas upp ovanför indelningslinjen på den meny som öppnas när du klickar på den här ikonen är kopior av de alternativ som alltid visas på menyn Start Program Norman Virus Control.

11 11 NVC för arbetsstationer användarhandbok Det här är en genväg till huvudmodulerna i NVC och till vissa vanliga NVC-aktiviteter. Högerklicka i Windows när du vill visa den här menyn. Då får du enkelt tillgång till NVCmoduler och genomsökningar. Du kan starta/stoppa genomsökning vid åtkomst med ett enkelt klick på musen. Välj Kontakta oss om du vill ha information om kontakt av våra kontor och av distributörer på Normans webbplats, eller titta på licensen. Slutligen kan du visa uppdateringsstatus för Norman-produkterna, inklusive viktig information om virusdefinitionsfilerna. Varningar Norman-ikonen ger dessutom information om statusen på din NVC-installation. Om ikonen ser ut så här: betyder detta att de NVC-komponenter som aktuellt körs inte matchar dem som du har valt på fliken Start i konfigurationsredigerarens Norman Virus Control Komponenter Start. Om Normans N har en blinkande röd symbol placerar du muspekaren på symbolen, så informerar NVC dig om vilken komponent som behöver uppdateras eller om andra eventuella felsituationer. Obs! När du startar datorn visas en röd symbol tills alla modulerna har startats. Ju äldre och långsammare dator du har, desto längre tid tar det att ladda alla moduler.

12 Program och moduler i NVC 12 Den normala symbolen bör emellertid visas efter högst 1-2 minuter. För Windows XP-användare som har installerat SP2: Microsoft har lagt till ett Security Center med alternativ och funktioner för brandvägg, automatiska uppdateringar och virusskydd. NVC är en av de antivirusleverantörer som spåras av operativsystemet. Om virusdefinitionsfilerna i NVC är för gamla eller om genomsökning vid åtkomst inte körs får du en varning från Windows om att någonting är fel. Säkerhetssymbolen visas. Du kan klicka på den om du vill granska och redigera inställningarna i Windows. Om den här ikonen visas i systemfältet betyder det att något av följande har inträffat: 1. Genomsökning vid åtkomst har installerats, men inaktiverats manuellt. När du vill starta genomsökning vid åtkomst väljer du genvägen på menyn eller går till fliken Start i konfigurationsredigerarens Norman Virus Control Komponenter Start. Välj Genomsökning vid åtkomst och klicka på Spara. 2. Du har troligtvis valt Starta om senare i ett tidigare meddelande och NVC väntar på omstarten. 3. Ett installationsfel som kan åtgärdas med en omstart. Ouppdaterade virusdefinitionsfiler En blinkande gul triangel betyder att virusdefinitionsfilerna är för gamla, d.v.s. minst tio dagar gamla. Samma sak händer om genomsökning vid åtkomst har stängts av. Informationsikoner När Norman-ikonen visas med ett kugghjul pågår arbete med programmet i Programhanteraren för Norman (troligtvis en uppdatering). Vi rekommenderar inte att du stänger av datorn

13 Program och moduler i NVC 13 medan arbete pågår i NPM, d.v.s. så länge den här symbolen visas. I referenshandboken finns det en komplett översikt över alla symboler som kan visas i systemfältet.

14 Installera NVC Installera NVC 14 Installationsprogrammet söker upp och avinstallerar automatiskt gamla versioner av NVC under installationen. I följande kapitel visar vi hur du installerar Norman Virus Control (NVC). 1. Sätt in CD-ROM-skivan i skivfacket. Obs! Om du hämtar programmet från Internet dubbelklickar du på den hämtade filen och fortsätter till steg Installationsprogrammet startas automatiskt. 3. Om du har inaktiverat automatisk uppspelning klickar du på Start Kör, anger enhetsbokstaven för CD-ROM-enheten (till exempel d:) och skriver norman.exe. Klicka på OK 4. Följ anvisningarna på skärmen. Under installationsproceduren ska du ange en verifieringsnyckel. Nyckeln definierar vilka produkter och moduler du har licens för. I en typisk hemmainstallation för enanvändare ingår inte komponenter som E-post, SMS, SNMP och Genomsökning vid åtkomst (tjänster och fjärranvändare), och då visas de inte alls. När datorn startas om visas den gröna Norman-ikonen i systemfältet (längst ned till höger). Komponenter NVC levereras med en uppsättning komponenter som läggs upp under installationen. När installationen är slutförd kan du ta bort de komponenter som du inte tänker använda. NVC är en pluginbaserad applikation. Nya plugin-program introduceras efter hand som ny teknologi utvecklas och säkerhetshot uppstår. Gemensamt för alla flikar: I nätverksmiljö visas fältet Åtkomst längst ned på varje flik om du har administratörsbehörighet. Systemadministratörerna avgör vad som ska vara synligt och/eller konfigurerbart från

15 Installera NVC 15 arbetsstationerna. Därför kan det hända att en vanlig användare kan visa alla eller vissa flikar, men inte ändra inställningarna. Du kan konfigurera olika funktioner i NVC från samma centrala plats konfigurationsredigeraren. Välj Konfigurationsredigerare i Norman-gruppen eller i Norman-mappen som visas när du högerklickar på den gröna bokstaven N i systemfältet: Listan i dialogrutan visar vilka komponenter du har installerat. Komponenter som till exempel Meddelandecirkulationslista och E-post, SMS, SNMP visas inte i fristående installationer för enanvändare. Varje komponent har en egen flikdialogruta med en uppsättning konfigurationsalternativ. Klicka bara på den komponent som du vill konfigurera och gör sedan urval från den flikdialogruta som då öppnas.

16 Konfigurationsredigeraren 16 Konfigurationsredigeraren Konfigurationsredigeraren är själva kärnan i programmet, med installations- och konfigurationsalternativ, tillsammans med Programhanteraren för Norman (NPM) och meddelandealternativen. Du kan konfigurera alla de olika funktionerna i NVC från den här centrala punkten. Precis som i de andra NVC-grupperna högerklickar du på Norman-ikonen i systemfältet och väljer Konfigurationsredigerare på menyn. Du kan även välja Start Program Norman Virus Control Konfigurationsredigerare:

17 Installera och uppdatera produkter Installera och uppdatera produkter 17 Modulen Installationsinställningar består av tre flikdialogrutor: Installera där du kan visa, installera eller ta bort tillgängliga Norman-produkter, LAN/WAN, för nätverk, där systemadministratören anger uppgifter om uppdateringsfrekvens, nätverkstyp, distributionsserver o.s.v. med syfte att garantera att programvaran, konfigurationen och aktivitetsfilen uppdateras på ett säkert sätt för alla datorer i nätverket. Internet, där du kan ange att NVC ska uppdatera installationen löpande över Internet. Det är här som du bestämmer när, och hur ofta, du vill uppdatera NVC:

18 Installera och uppdatera produkter 18 I referenshandboken finns det mer information om den här dialogrutan.

19 Programhanteraren för Norman Programhanteraren för Norman 19 Komponenter Mappen Programhanteraren för Norman (NPM) består av tre patentskyddade Norman-moduler för hantering av intern kommunikation mellan olika delar av produkten. Även om en modul som Meddelandecirkulationslista är irrelevant för hemmaanvändare, så är mappen NPM viktig för att NVC ska fungera rätt. Från Komponenter kan du installera och avinstallera NPM-relaterade komponenter.

20 Programhanteraren för Norman 20 NPM innehåller de flesta dolda, men viktiga, funktionerna i NVC. Den allra viktigaste uppgiften som användaren måste utföra här, är att se till att Internet update har valts för installation. Kom ihåg att en ouppdaterad antivirusprodukt gör liten eller ingen nytta alls. Meddelanden E-post, SMS, SNMP Meddelandehantering är en indatamodul för generering av en loggfil, visning av meddelanden i meddelandekonsolen och utskick av ett användardefinierat meddelande när ett angrepp upptäcks under genomsökning vid åtkomst. De två första flikarna innehåller identiska alternativ. Varje flikdialogruta har två avsnitt, ett för lokala händelser och ett för händelser som kommer från andra datorer. Dina val avgör vilka händelser som ska lagras i loggfilen, och vilka som ska visas i meddelandekonsolen. I den här modulen finns det funktioner för att skicka e-post eller SMS-meddelanden om valda händelser på fristående datorer eller datorer i nätverket. I nätverk där SNMP används kan NVC konfigureras för utskick av SNMP-trap. Precis som i andra meddelandemoduler skiljer du på lokalt genererade meddelanden och meddelanden som överförs från andra datorer.

21 Norman Virus Control Norman Virus Control 21 Mappen Norman Virus Control innehåller många av de moduler som du använder regelbundet. Följande moduler finns tillgängliga för närvarande: Komponenter Allmänna inställningar Välj vilka komponenter du vill installera ur listan. Som standard är alla komponenterna förvalda. Avmarkera de komponenter som du inte vill installera. I allmänhet rekommenderar vi att du ska installera alla tillgängliga komponenter. Inställningarna i den här modulen påverkar beteendet i funktionerna för genomsökning på begäran och genomsökning vid åtkomst. I den här versionen är undantagslistan den enda gemensamma komponenten. I undantagslistan kan du ange filnamn, kataloger eller hela enheter som du vill utesluta under genomsökningen.

22 Norman Virus Control 22 Genomsökning på begäran Syftet med genomsökning på begäran är att göra periodiska kontroller av valda områden på datorn. Du kan starta genomsökning på begäran på flera sätt: 1. Placera markören på ett valfritt filsystemobjekt, till exempel i Windows Utforskaren. Högerklicka och välj Norman Virus Control på menyn. 2. Välj Aktivitetsredigerare på Norman-menyn och schemalägg genomsökning på begäran så att den körs vid specifiella tidpunkter eller i angivna intervall. Aktivitetsredigerarenpå sidan Använd genvägarna på Norman-menyn: Sök igenom disketten och Sök igenom hårddiskarna. Genväg till NVC-moduler och genomsökningpå sidan 10. Vid genomsökning med högerklick används de inställningar som du tidigare har specificerat på fliken Genomsökning. Här kan du välja om standarvärden ska användas vid genomsökning på begäran, eller om du vill ange egna värden. Du kan även aktivera Normans Sandbox-teknologi på fliken Genomsökning. Vad är en "sandlåda"?på sidan 33 När du gör en genomsökning på begäran, till exempel genomsökning med högerklick eller en av genomsökningarna som finns på Norman-menyn, används de konfigurationsalternativ som du har angett på de tre flikarna i den här dialogrutan vid genomsökningen:

23 Norman Virus Control 23 Genomsökning vid åtkomst När du gör en genomsökning med högerklick får du ytterligare några alternativ, till exempel genomsökning av startsektorerna och minnet. Genomsökning vid åtkomst innebär en konstant övervakning av filsystemet. När du får åtkomst till en fil via en läs-/ skrivoperation eller ett körningsprogram skickas genast en avisering till Genomsökning vid åtkomst och en genomsökning startas omedelbart. Det finns två flikar i modulen Genomsökning vid åtkomst: Genomsökning som delas in i tre olika avsnitt där du väljer en genomsökningsstrategi, filer som ska uteslutas och hur du vill hantera de filer som inte ska genomsökas.

24 Norman Internet Protection Norman Virus Control 24 Rensning där du avgör hur angripna filer ska hanteras. Du kan neka åtkomst till filen, ta bort viruset eller få en fråga om användaråtgärd. Genomsökning vid åtkomst för Windows NT/2000/XP har en extra konfigurerbar modul. Denna beskrivs i referenshandboken. NVC körs även på Windows Terminal Servers. En närmare beskrivning finns i referenshandboken. Obs! Den nuvarande versionen av Norman Internet Protection stöder endast Windows-plattformar. Verktyget fungerar inte tillsammans med OS/2.

25 Norman Virus Control 25 Norman Internet Protection (NIP) är ett proxy-filter som skyddar mot virus med spridning via Internet Mail och diskussionsgruppsläsare. Majoriteten av virus som rapporteras idag använder mekanismer som hjälper dem att sprida sig via e-post. Under större virusepidemier innehåller var 30:e e-postmeddelande som skickas farlig programvara enligt statistiken. Behovet av skydd mot dessa virusangrepp blir allt större. NIP är en modul i NVC 5 som har utformats för att fånga upp inkommande och utgående e-post och meddelanden från diskussionsgrupper rensa eller blockera alla angripna bilagor med oönskat innehåll. NIP kan både söka igenom e-post efter kända virus och blockera filbilagor beroende på innehåll och filtillägg. NIP övervakar de vanligaste meddelandeprotokollen och stöder de flesta populära e-postklienterna. Som en integrerad komponent i NVC 5 bildar det ännu en barriär mot det ökande hotet av e-postvirus. Aktivera NIP Om du vill installera den här modulen klickar du på fliken Installera i modulen Komponenter i mappen Norman Virus Control. Välj Internet protection längst ned i listan och klicka på Spara. Efter några sekunder visas Internet protection som en separat post på fliken Start. Markera posten igen och klicka på Spara.

26 Norman Virus Control 26 Du måste avsluta och starta om konfigurationsredigeraren innan du kan konfigurera inställningar för NIP. Om du vill stoppa NIP avmarkerar du kryssrutan och klickar på Spara. Om du har ändrat någon inställning manuellt i e-postklienten återställer du först de ursprungliga inställningarna.

27 Normans karantän Normans karantän 27 Karantän På den här fliken avgör du hur NVC ska hantera filer som har identifierats som angripna eller misstänkta. Om du inte rensar eller tar bort sådana filer rekommenderar vi att du isolerar dem, d.v.s. sätter dem i karantän. När fler Norman-produkter läggs till i din installation kommer dessa att dela samma karantänfunktion och använda samma alternativ som du anger här. Då kan du ha en konsekvent karantänstrategi.

28 Aktivitetsredigeraren Aktivitetsredigeraren 28 Du kan skapa en aktivitetsfil för de genomsökningar som du vill utföra regelbundet, eller speciella genomsökningar som ska köras i vissa situationer. Om du till exempel brukar hämta filer från Internet till vissa kataloger skapar du en aktivitetsfil som endast genomsöker de katalogerna. Sedan kör du den aktiviteten manuellt, när hämtningen är klar. Dessutom kan du schemalägga aktiviteter som ska köras vid vissa förvalda tillfällen. Administratörer kan skapa aktivitetsfiler och distribuera dem till alla arbetsstationer i nätverket, för att säkerställa konsekvent kontroll av områden som kräver särskild extra försiktighet.

29 Om schemaläggaren Aktivitetsredigeraren 29 Standardplatsen för lagring av aktivitetsfiler är...\nvc\tasks. Du kan visa, redigera, köra och ta bort dina aktivitetsfiler med hjälp av NVC-funktioner (se sidan30). Det primära syftet med schemaläggaren är att köra aktivitetsfiler på ett angivet klockslag. En aktivitetsfil kan schemaläggas att köras dagligen, veckovis, månadsvis eller bara en gång. Ange bara startdatum och starttid. Standardinställningen är aktuellt datum och aktuell tid. För företag med kontor inom olika tidszoner används de universella tidskoordinaterna (UTC) för att köra en aktivitet samtidigt på alla platser, oavsett vilken tidszon de finns i. Schemaläggaren letar alltid efter schemalagda jobb i underkatalogen Aktiviteter. Därför är det viktigt att behålla katalogstrukturen...\nvc\tasks för att du ska kunna utföra en schemalagd aktivitet.

30 Funktioner Funktioner 30 NVC-funktioner är ett verkyg som ger en översikt över en del NVC-komponenter på datorn. Du kan visa meddelanden, meddelandefiler och aktivitetsfiler. Du kan dessutom ändra vissa element genom att markera poster, till exempel aktivitetsfiler. Andra funktioner är endast informativa. Dessa kan du inte redigera från modulen Funktioner. I den här versionen har funktionsgruppen tre moduler: Aktivitetsfiler Karantän Meddelanden

31 Internet Update Internet Update 31 Om du inte uppdaterar NVC genom att låta agenten distribuera uppdateringar över ett lokalt nätverk kan du i stället använda metoden Internet Update (IU). Internet Update är ett program som kontrollerar att du alltid kör den senaste versionen av NVC för din plattform. Alla ändringar i NVC som till exempel programändringar, buggfixningar, en ny genomsökningsmotor eller uppdaterade definitionsfiler, finns tillgängliga på Normans server. Under körningen av NIU-programmet jämförs de NVC-komponenter som du har installerat på datorn mot den motsvarande versionen på Normans server. Om datum och/eller tid skiljer sig från den aktuella versionen erbjuds du att hämta uppdateringarna. Teoretiskt sett kan hela programmet ha ändrats, och då måste du hämta den nya utgåvan. NIU visas som ett separat alternativ i Norman-programgruppen. För att kunna köra NIU krävs det att du har en TCP/IP-anslutning (till Internet).

32 Andra funktioner Andra funktioner 32 NPM agenten Vi förklarar NPM med agenten mer ingående än de övriga komponenterna, eftersom agenten är en mycket viktig funktion i NVC och eftersom du inte kan konfigurera agenten direkt då den är osynlig och körs löpande. Agenten är huvudfunktionen i Programhanteraren för Norman (NPM), som beskrivs i avsnittet på sidan19. Agentens filnamn är Zanda.exe. Detta är en förkortning av Zero Administration Network Distribution Agent, som innebär att den ersätter all manuell administration av nätverksdistributionen. Agenten och NPM som funktion utgör länken mellan de komponenter som måste kommunicera med varandra. Därför är den så viktig i NVC. Agenten lagras lokalt, d.v.s. på arbetsstationen. Agenten hämtar filer från servern efter en instruktion från arbetsstationen. Om till exempel konfigurationsfilen anger att uppdateringar ska kontrolleras för arbetsstationen varje dag vid middagstid, skickas detta som en instruktion till agenten som då plockar upp filerna. Det är också agenten som skickar meddelanden från arbetsstationen till servern. Agenten körs alltid. Nedan visas exempel på de aktiviteter som agenten sköter: Hantering av NVC-uppdateringar. Hantering av all nätverkstrafik, till exempel virusvarningar och andra meddelandeaktiviteter. Kontroll att konfigurationen uppfyller administratörens krav på den enskilda arbetsstationen. Hämtning av programvaruuppdateringar, nya konfigurationsfiler och nya aktivitetsfiler. Rensning av karantänområdet. Fungerar som sin egen schemaläggare.

33 Genomsökning av kommandoraden Andra funktioner 33 Förutom genomsökning på begäran och genomsökning vid åtkomst, som baseras på användargränssnittet, innehåller NVC även en kommandoradsversion för genomsökning. NVC-alternativet Genomsökning av kommandoraden innehåller samma funktioner som de menybaserade genomsökningarna. Genomsökning av kommandoraden är helt fristående från de andra modulerna. Den kan köras från kommandofiler. Öppna MS-DOS-prompten och gå till den mapp där genomsökaren för kommandoraden finns. Här skriver du: nvcc /? Vad är en "sandlåda"? för att generera en lista över tillgängliga kommandon. Standardplatsen är...\nvc\bin. I referenshandboken finns det en komplett lista över kommandoradsalternativ, information om hur du kör aktivitetsfiler från kommandoraden och andra tillgängliga funktioner. "Sandlåda" är den term som bäst beskriver teknologin som kan användas för att kontrollera om en fil har smittats av ett okänt virus. Namnet har inte valts på måfå, eftersom den här metoden tillåter att opålitlig och möjligen virussmittad kod får exekveras på en dator, men inte på en riktig dator. Exekveringen sker i ett simulerat och begränsat område på datorn. Sandlådan är utrustad med allt som ett virus förväntar sig hitta på en riktig dator. Detta område blir en form av lekplats, där det är säkert att låta viruset replikera sig, men där varje steg övervakas noggrant och loggförs. Viruset avslöjar sig självt i sandlådan, och eftersom hela dess agerande har observerats kan ett botemedel för denna nya inkräktare genereras automatiskt. Nuförtiden kan en ny e-postmask smitta tiotusentals arbetsstationer på några få sekunder. Normans sandboxteknologi är ett värdefullt verktyg för att fånga upp ny, farlig programkod.

34 Andra funktioner 34

35 Register genomsökning vid åtkomst 23 H Handböcker till NVC v 35 A administratörsbehörighet 14 aktivitetsfil 28 Allmänna inställningar Undantagslista 21 behörighet 14 B D diskussionsgruppsläsare 25 e-post 20 E F Funktioner Aktivitetsfiler 30 Karantän 30 Meddelanden 30 funktioner v G genomsökning av kommandoraden 33 Genomsökning på begäran Genomsökning 22 Genomsökning vid åtkomst Genomsökning 23 genomsökningsstrategi 23 hantering av filer som inte går att genomsöka 23 neka åtkomst 24 Rensning 24 utesluta filer 23 I installera komponenter 17 Installera och uppdatera produkter 17 Installera 17 Internet 17 LAN/WAN 17 Internet TCP/IP 31 Internet mail 25 Internet Update IU 31 IU 31 K karantän 27 Komponent Aktivitetsredigerare 28 Funktioner 30 Norman Internet Update (NIU) 31 Krav, system iv Linux iv L M malware v mask v meddelandekonsol 20 Meddelanden loggfil 20 Modul Installera och uppdatera produkter 17 Meddelandehantering 20 Vid åtkomst 23

36 36 Register N Namnregler iv neka åtkomst 24 nvc32.exe 33 NVC-uppdateringar 32 OS/2 iv O P Programhanteraren för Norman (NPM) 19, 32 proxy 25 S Sandbox 22, 33 schemalägga en aktivitet 28 SMS-meddelanden 20 SNMP-trap 20 systemfältet 10 Systemkrav iv T ta bort komponenter 17 TCP/IP 31 Teknisk support vi trojansk häst v U undantagslista 21 Universella tidskoordinater 29 virus v V W Windows Terminal Servers 24 Zanda 32 Z

Norman Virus Control för arbetsstationer. Version 5.81. Referenshandbok

Norman Virus Control för arbetsstationer. Version 5.81. Referenshandbok Norman Virus Control för arbetsstationer Version 5.81 Referenshandbok ii NVC för arbetsgrupper referenshandbok Begränsad garanti Norman garanterar att den medföljande disketten/cd:n och dokumentationen

Läs mer

FÖR MAC. Snabbstartsguide. Klicka här för att hämta den senaste versionen av detta dokument

FÖR MAC. Snabbstartsguide. Klicka här för att hämta den senaste versionen av detta dokument FÖR MAC Snabbstartsguide Klicka här för att hämta den senaste versionen av detta dokument ESET Cyber Security ger det allra bästa skyddet för din dator mot skadlig kod. Baserat på ThreatSense-genomsökningsmotor

Läs mer

Antivirus: Identifierar och inaktiverar proaktivt mer känd och till och med okänd skadlig kod än många andra säkerhetsprodukter.

Antivirus: Identifierar och inaktiverar proaktivt mer känd och till och med okänd skadlig kod än många andra säkerhetsprodukter. Snabbstartsguide ESET Cybersecurity ger ett avancerat skydd för din dator mot skadlig kod. Baserat på ThreatSense genomsökningsmotor som först introducerades i det prisbelönta NOD32 antivirussystemet,

Läs mer

ESET NOD32 ANTIVIRUS 8

ESET NOD32 ANTIVIRUS 8 ESET NOD32 ANTIVIRUS 8 Microsoft Windows 8.1 / 8 / 7 / Vista / XP / Home Server 2003 / Home Server 2011 Snabbstartsguide Klicka här för att hämta den senaste versionen av detta dokument ESET NOD32 Antivirus

Läs mer

Nero AG SecurDisc Viewer

Nero AG SecurDisc Viewer Användarhandbok för SecurDisc Nero AG SecurDisc Information om upphovsrätt och varumärken Användarhandboken och dess innehåll skyddas av upphovsrätt och tillhör Nero AG. Med ensamrätt. Användarhandboken

Läs mer

Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server / NT4 (SP6) Snabbstartsguide

Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server / NT4 (SP6) Snabbstartsguide Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / Home Server / NT4 (SP6) Snabbstartsguide ESET NOD32 Antivirus ger ett avancerat skydd för din dator mot skadlig kod. Baserat på ThreatSense genomsökningsmotor

Läs mer

Användarhandbok för InCD Reader

Användarhandbok för InCD Reader Användarhandbok för InCD Reader Nero AG Information om upphovsrätt och varumärken Användarhandboken och dess innehåll skyddas av upphovsrätt och tillhör Nero AG. Med ensamrätt. Användarhandboken innehåller

Läs mer

Mer information om snabbinstallation finns på baksidan.

Mer information om snabbinstallation finns på baksidan. Användarhandbok Mer information om snabbinstallation finns på baksidan. Vi skyddar fler människor från fler hot på Internet än någon annan i världen. Det är det enda rätta är att bry sig om miljön. Symantec

Läs mer

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 2 Innehåll F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 Innehåll Kapitel 1: Komma igång...3 1.1 Hantera prenumeration...4 1.2 Så här kontrollerar du att datorn är skyddad...4 1.2.1

Läs mer

Nokia C110/C111 nätverkskort för trådlöst LAN. Installationshandbok

Nokia C110/C111 nätverkskort för trådlöst LAN. Installationshandbok Nokia C110/C111 nätverkskort för trådlöst LAN Installationshandbok KONFORMITETSDEKLARATION Vi, NOKIA MOBILE PHONES Ltd, tillkännager under vårt ensamma ansvar att produkterna DTN-10 och DTN-11 uppfyller

Läs mer

Din manual MCAFEE TOTAL PROTECTION 2009 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3816852

Din manual MCAFEE TOTAL PROTECTION 2009 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3816852 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för MCAFEE TOTAL PROTECTION 2009. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok

Läs mer

Handbok för Nero ImageDrive

Handbok för Nero ImageDrive Handbok för Nero ImageDrive Nero AG Information om upphovsrätt och varumärken Användarhandboken till Nero ImageDrive och dess innehåll skyddas av upphovsrätt och tillhör Nero AG. Med ensamrätt. Den här

Läs mer

Norton 360 Online Användarhandbok

Norton 360 Online Användarhandbok Användarhandbok Norton 360 Online Användarhandbok Dokumentation version 1,0 2007 Symantec Corporation. Med ensamrätt. Den licensierade programvaran och dokumentationen betraktas som kommersiell programvara

Läs mer

ESET NOD32 ANTIVIRUS 6

ESET NOD32 ANTIVIRUS 6 ESET NOD32 ANTIVIRUS 6 Microsoft Windows 8 / 7 / Vista / XP / Home Server Snabbstartsguide Klicka här för att hämta den senaste versionen av detta dokument ESET NOD32 Antivirus ger ett avancerat skydd

Läs mer

F-Secure Mobile Security. Android

F-Secure Mobile Security. Android F-Secure Mobile Security Android F-Secure Mobile Security Innehållsförteckning 3 Innehåll Kapitel 1: Installation...5 Installation...6 Aktivering...7 Kapitel 2: Skyddar konfidentiell information...9 Börja

Läs mer

Kapitel 1: Komma igång...3

Kapitel 1: Komma igång...3 F-Secure Anti-Virus for Mac 2014 Innehåll 2 Innehåll Kapitel 1: Komma igång...3 1.1 Vad gör jag efter installationen...4 1.1.1 Hantera prenumeration...4 1.1.2 Öppna produkten...4 1.2 Så här kontrollerar

Läs mer

HASP-felsökningsguide

HASP-felsökningsguide HASP-felsökningsguide Huvudkontor: Trimble Geospatial Division 10368 Westmoor Drive Westminster, CO 80021 USA www.trimble.com Copyright och varumärken: 2005-2013, Trimble Navigation Limited. Med ensamrätt.

Läs mer

ESET NOD32 ANTIVIRUS 7

ESET NOD32 ANTIVIRUS 7 ESET NOD32 ANTIVIRUS 7 Microsoft Windows 8.1 / 8 / 7 / Vista / XP / Home Server 2003 / Home Server 2011 Snabbstartsguide Klicka här för att hämta den senaste versionen av detta dokument ESET NOD32 Antivirus

Läs mer

Installationsbeskrivning för CAB Service Platform med CABInstall

Installationsbeskrivning för CAB Service Platform med CABInstall Installationsbeskrivning för CAB Service Platform med CABInstall INLEDNING... 2 INSTALLATION... 3 AVANCERAD INSTALLATION... 10 YTTERLIGARE INFORMATION... 11 Proxy... 11 Sida 1 av 12 Inledning Denna beskrivning

Läs mer

Bruksanvisning Brother Meter Read Tool

Bruksanvisning Brother Meter Read Tool Bruksanvisning Brother Meter Read Tool SWE Version 0 Copyright Copyright 2017 Brother Industries, Ltd. Med ensamrätt. Innehållet i det här dokumentet kan ändras utan föregående meddelande. Programvaran

Läs mer

ESET NOD32 ANTIVIRUS 9

ESET NOD32 ANTIVIRUS 9 ESET NOD32 ANTIVIRUS 9 Microsoft Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 / Vista / XP Snabbstartsguide Klicka här för att hämta den senaste versionen av detta dokument ESET NOD32 Antivirus ger ett avancerat skydd för

Läs mer

Molnplattform. Version 1.0. Användarhandbok

Molnplattform. Version 1.0. Användarhandbok Molnplattform Version 1.0 Användarhandbok September 2017 www.lexmark.com Innehåll 2 Innehåll Ändringshistorik...3 Översikt... 4 Komma igång...5 Systemkrav... 5 Öppna molnplattformen...5 Öppna Print Management-webbportalen...

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

Norman Security Suite för arbetsstationer. Version 7. Användarhandboken

Norman Security Suite för arbetsstationer. Version 7. Användarhandboken Norman Security Suite för arbetsstationer Version 7 Användarhandboken ii Norman Security Suite användarhandbok Begränsad garanti Norman garanterar att den medföljande cd:n och dokumentationen inte har

Läs mer

Windows 2000, Windows XP och Windows Server 2003

Windows 2000, Windows XP och Windows Server 2003 Windows 2000, Windows XP och Windows Server 2003 Det här avsnittet omfattar: "Förberedelser" på sidan 3-15 "Snabbinstallation från cd-skiva" på sidan 3-15 "Andra installationssätt" på sidan 3-16 "Felsökning

Läs mer

FileMaker. Köra FileMaker Pro 10 på Terminal Services

FileMaker. Köra FileMaker Pro 10 på Terminal Services FileMaker Köra FileMaker Pro 10 på Terminal Services 2004 2009, FileMaker, Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker, filmappslogotypen,

Läs mer

Sharpdesk V3.3. Installationsguide Version 3.3.03

Sharpdesk V3.3. Installationsguide Version 3.3.03 Sharpdesk V3.3 Installationsguide Version 3.3.03 Upphovsrätt 2000-2009 av SHARP CORPORATION. Eftertryck förbjudet. Reproduktion, adaptation eller översättning utan föregående skriftligt tillstånd är förbjudet,

Läs mer

NYA Panda Platinum Internet Security 2007 Snabbguide Viktigt! Läs avsnittet om onlineregistrering i den här guiden noggrant. Informationen i det här avsnittet är viktig för att skydda din dator. Avinstallera

Läs mer

Capture Pro Software. Komma igång. A-61640_sv

Capture Pro Software. Komma igång. A-61640_sv Capture Pro Software Komma igång A-61640_sv Komma igång med Kodak Capture Pro Software och Capture Pro Limited Edition Installera programvaran: Kodak Capture Pro Software och Network Edition... 1 Installera

Läs mer

Innehåll. McAfee Internet Security 3

Innehåll. McAfee Internet Security 3 Användarhandbok i Innehåll McAfee Internet Security 3 McAfee SecurityCenter...5 Funktioner i SecurityCenter...6 Använda SecurityCenter...7 Åtgärda eller ignorera skyddsproblem...17 Arbeta med varningar...21

Läs mer

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Denna guide gäller för installation av FAR Komplett Offline 2.1.2 på Windows XP, Windows Vista respektive Windows 7. Dialogrutorna kan skilja sig åt beroende

Läs mer

Novell Filr 1.0.2 skrivbordsprogram för Windows snabbstart

Novell Filr 1.0.2 skrivbordsprogram för Windows snabbstart Novell Filr 1.0.2 skrivbordsprogram för Windows snabbstart Februari 2014 Novell Snabbstart Med Novell Filr får du enkelt åtkomst till alla dina filer och mappar från skrivbordet, webbläsaren eller en mobil

Läs mer

Antivirus Pro 2011. Snabbguide

Antivirus Pro 2011. Snabbguide Antivirus Pro 2011 Snabbguide Viktigt! På CD-fodralet finns den aktiveringskod som du behöver för att aktivera produkten. Förvara den på ett säkert ställe. Den här produkten får endast användas om det

Läs mer

FÖR macos. Snabbstartsguide. Klicka här för att hämta den senaste versionen av detta dokument

FÖR macos. Snabbstartsguide. Klicka här för att hämta den senaste versionen av detta dokument FÖR macos Snabbstartsguide Klicka här för att hämta den senaste versionen av detta dokument ESET Cyber Security Pro ger det allra bästa skyddet för din dator mot skadlig kod. Baserat på ThreatSense-genomsökningsmotor

Läs mer

F-Secure Anti-Virus 2003

F-Secure Anti-Virus 2003 F-Secure Anti-Virus 2003 Win 95/98/ME/NT4.0/2000/XP Användarhandbok Alla produktnamn som nämns i detta dokument är varumärken eller registrerade varumärken som tillhör respektive företag. F-Secure Corporation

Läs mer

Novell Filr 1.2 skrivbordsprogram för Mac snabbstart

Novell Filr 1.2 skrivbordsprogram för Mac snabbstart Novell Filr 1.2 skrivbordsprogram för Mac snabbstart April 2015 Snabbstart Med Novell Filr får du enkelt åtkomst till alla dina filer och mappar från skrivbordet, webbläsaren eller en mobil enhet. Dessutom

Läs mer

Användarmanual för Pagero Kryptering

Användarmanual för Pagero Kryptering för Pagero Kryptering Version 1.1-1 - Allmänt... 3 Kryptering av filer... 3 Dekryptering av filer... 3 Installation... 4 Inställningar... 5 Skapa nycklar... 6 Lägg till kataloger för övervakning... 6 Lägg

Läs mer

del 12 SKYDDA DIN DATOR

del 12 SKYDDA DIN DATOR del SKYDDA DIN DATOR När du ansluter datorn till Internet får till tillgång till en helt ny värld, full av äventyr och information som du och din familj kan ta del av. Tråkigt nog öppnar du också upp mot

Läs mer

Installera SoS2000. Kapitel 2 Installation Innehåll

Installera SoS2000. Kapitel 2 Installation Innehåll Kapitel 2 Installation Innehåll INSTALLATION MDAC och ODBC...2 Installera SoS2000 i arbetsplatsen...2 SoS2000 serverprogramvara...2 SoS2000 och övriga Office program...3 Avinstallera SoS2000...3 Brandväggar...3

Läs mer

Grattis till ett bra köp!

Grattis till ett bra köp! Grattis till ett bra köp! Du har valt världens ledande programvara för skydd av din dator. ZoneAlarm har bara i Sverige 100.000-tals användare och programmet finns att köpa i de flesta välsorterade databutiker

Läs mer

ESET SMART SECURITY 6

ESET SMART SECURITY 6 ESET SMART SECURITY 6 Microsoft Windows 8 / 7 / Vista / XP / Home Server Snabbstartsguide Klicka här för att hämta den senaste versionen av detta dokument ESET Smart Security ger ett avancerat skydd för

Läs mer

Windows NT 4.x. Förberedelser. Snabbinstallation från cd-skiva. Phaser 4500 laserskrivare

Windows NT 4.x. Förberedelser. Snabbinstallation från cd-skiva. Phaser 4500 laserskrivare Windows NT 4.x Det här avsnittet omfattar: "Förberedelser" på sidan 3-21 "Snabbinstallation från cd-skiva" på sidan 3-21 "Andra installationsmetoder" på sidan 3-22 "Felsökning i Windows NT 4.x (TCP/IP)"

Läs mer

LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP-SERIEN. Installationsguide för programvara

LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP-SERIEN. Installationsguide för programvara LASERJET ENTERPRISE M4555 MFP-SERIEN Installationsguide för programvara HP LaserJet Enterprise M4555 MFP Series Installationsguide för programvara Upphovsrätt och licens 2011 Hewlett-Packard Development

Läs mer

OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET.

OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET. INSITE INSTALLATIONSBULLETIN Sid 2: Installera INSITE Sid 7: Ta bort INSITE OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET. OM PROGRAMVARAN INSTALLERAS ELLER ANVÄNDS PÅ FELAKTIGT

Läs mer

Uppdatering av programvaror Användarhandbok

Uppdatering av programvaror Användarhandbok Uppdatering av programvaror Användarhandbok Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen i detta dokument

Läs mer

Guide för Wi-Fi-inställningar

Guide för Wi-Fi-inställningar Guide för Wi-Fi-inställningar Wi-Fi-anslutningar till skrivaren Ansluta med en dator via en Wi-Fi-router Ansluta med en dator direkt Ansluta med en smartenhet via en Wi-Firouter Ansluta med en smartenhet

Läs mer

ESET CYBER SECURITY PRO för Mac Snabbstartsguide. Klicka här för att hämta den senaste versionen av detta dokument

ESET CYBER SECURITY PRO för Mac Snabbstartsguide. Klicka här för att hämta den senaste versionen av detta dokument ESET CYBER SECURITY PRO för Mac Snabbstartsguide Klicka här för att hämta den senaste versionen av detta dokument ESET Cyber Security Pro ger det allra bästa skyddet för din dator mot skadlig kod. Baserat

Läs mer

FileMaker Pro 13. Använda Fjärrskrivbord med

FileMaker Pro 13. Använda Fjärrskrivbord med FileMaker Pro 13 Använda Fjärrskrivbord med FileMaker Pro 13 2007-2013 FileMaker, Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker och Bento är

Läs mer

Norton AntiVirus Användarhandbok

Norton AntiVirus Användarhandbok Användarhandbok Norton AntiVirus Användarhandbok Den programvara som beskrivs här levereras under licensavtal och får endast användas i enlighet med villkoren i avtalet. Dokumentation version 15.0 2007

Läs mer

Användarhandbok version 8.00

Användarhandbok version 8.00 version 8.00 Antivirus Antispam Intrusion Guard Personal Firewall Parental Control Privacy Tools Begränsad garanti Norman garanterar att den medföljande cd- eller dvd-skivan och dokumentationen inte har

Läs mer

INSTALLATION AV KLIENT

INSTALLATION AV KLIENT INSTALLATION AV KLIENT BOOK-IT 8.0 2015-03-27 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Fältspatvägen 4, 224 78 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: axiellsverige@axiell.com Innehållsförteckning Förberedelse

Läs mer

Instruktioner för Internetanslutning

Instruktioner för Internetanslutning Nov 2003 Instruktioner för Internetanslutning På dessa sidor finner du instruktioner för att få din bredbandsanslutning att fungera. Du behöver inte använda några inloggningsuppgifter utan är hela tiden

Läs mer

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG Användarhandbok Nero BackItUp Ahead Software AG Information om copyright och varumärken Användarhandboken till Nero BackItUp och innehållet i den är skyddat av copyright och tillhör Ahead Software. Alla

Läs mer

Snabbstartguide för McAfee VirusScan Plus

Snabbstartguide för McAfee VirusScan Plus Nödvändigt datorskydd McAfee VirusScan innehåller anti-virus- och anti-spywareskydd för din dator. McAfee Total Protection innehåller även dator- och nätverksverktyg samt McAfee SiteAdvisor för säker surfning.

Läs mer

ESET SMART SECURITY 8

ESET SMART SECURITY 8 ESET SMART SECURITY 8 Microsoft Windows 8.1 / 8 / 7 / Vista / XP / Home Server 2003 / Home Server 2011 Snabbstartsguide Klicka här för att hämta den senaste versionen av detta dokument ESET Smart Security

Läs mer

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide TIS-Web Startguide Den här guiden hjälper dig komma igång med de vanligaste funktionerna i TIS-Web, ladda upp data och utvärdering av färdskrivardata. För mer detaljerad information se manualerna som finns

Läs mer

SharpdeskTM R3.2. Installationsguide Version 3.2.03

SharpdeskTM R3.2. Installationsguide Version 3.2.03 SharpdeskTM R3.2 Installationsguide Version 3.2.03 Upphovsrätt 2000-2005 av Sharp Corporation. Eftertryck förbjudet. Reproduktion, adaptation eller översättning utan föregående skriftligt tillstånd är

Läs mer

ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare

ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare PRERELEASE 03/07/2011 Juridisk information Juridisk information Juridisk information finns på http://help.adobe.com/sv_se/legalnotices/index.html. iii

Läs mer

SharpdeskTM R3.2. Installationsguide Version 3.2.04

SharpdeskTM R3.2. Installationsguide Version 3.2.04 SharpdeskTM R3.2 Installationsguide Version 3.2.04 Upphovsrätt 2000-2007 av Sharp Corporation. Eftertryck förbjudet. Reproduktion, adaptation eller översättning utan föregående skriftligt tillstånd är

Läs mer

Snabbguide. 1. Systemkrav. 2. Installation och aktivering. Installation. Aktivering

Snabbguide. 1. Systemkrav. 2. Installation och aktivering. Installation. Aktivering Snabbguide Denna snabbguide hjälper dig att installera och komma igång med Readiris TM 15. För detaljerad information om Readiris TM alla funktioner, läs hjälpfilen som medföljer programvaran, eller de

Läs mer

Windows NT 4.x. Förberedelser. Snabbinstallation från cd-skiva. Phaser 6250 färglaserskrivare

Windows NT 4.x. Förberedelser. Snabbinstallation från cd-skiva. Phaser 6250 färglaserskrivare Windows NT 4.x Det här avsnittet omfattar: Förberedelser på sidan 3-21 Snabbinstallation från cd-skiva på sidan 3-21 Andra installationsmetoder på sidan 3-22 Felsökning i Windows NT 4.x (TCP/IP) på sidan

Läs mer

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Innehåll 1. Metoder att installera...1 2. Förutsättningar...2 DotNet Framework 3.5...2 MSI Installer 4.5...2 3. Hämta SQL Server 2008 R2

Läs mer

Sharpdesk V3.5. Installationsguide: produktnyckelversion. Version 1.0

Sharpdesk V3.5. Installationsguide: produktnyckelversion. Version 1.0 Sharpdesk V3.5 Installationsguide: produktnyckelversion Version 1.0 Copyright Upphovsrätten för denna programvara tillhör Sharp Corporation. All reproduktion, bearbetning eller översättning utan skriftligt

Läs mer

Uppdatering av programvaror

Uppdatering av programvaror Uppdatering av programvaror Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen häri kan ändras

Läs mer

Mer information om snabbinstallation finns på baksidan.

Mer information om snabbinstallation finns på baksidan. Användarhandbok Mer information om snabbinstallation finns på baksidan. Vi skyddar fler människor från fler hot på Internet än någon annan i världen. Det är det enda rätta är att bry sig om miljön. Symantec

Läs mer

Användarhandbok för Nero ControlCenter

Användarhandbok för Nero ControlCenter Användarhandbok för Nero ControlCenter Nero AG Information om upphovsrätt och varumärken Användarhandboken till Nero ControlCenter och dess innehåll skyddas av upphovsrätt och tillhör Nero AG. Med ensamrätt.

Läs mer

Blackwire C310/C320. Sladdanslutet USB-headset. Användarhandbok

Blackwire C310/C320. Sladdanslutet USB-headset. Användarhandbok Blackwire C310/C320 Sladdanslutet USB-headset Användarhandbok Innehåll Välkommen 3 Systemkrav 3 Vill du ha mer hjälp? 3 Det här finns i förpackningen 4 Grundläggande fakta om headsetet 5 Sätta på dig headsetet

Läs mer

SNABBGUIDE FÖR. Installation av Nokia Connectivity Cable Drivers

SNABBGUIDE FÖR. Installation av Nokia Connectivity Cable Drivers SNABBGUIDE FÖR Installation av Nokia Connectivity Cable Drivers Innehåll 1. Inledning...1 2. Krav...1 3. Installera Nokia Connectivity Cable Drivers...2 3.1 Innan du installerar...2 3.2 Installera NOKIA

Läs mer

Börja här. Justera bläckpatronerna utan en dator. Svenska

Börja här. Justera bläckpatronerna utan en dator. Svenska Börja här Justera bläckpatronerna utan en dator Se till att du har följt instruktionerna på sidan Inställningar så att maskinvaran är installerad. Fortsätt med följande steg för att optimera utskriftskvaliteten.

Läs mer

Din manual CANON LBP-3300 http://sv.yourpdfguides.com/dref/536449

Din manual CANON LBP-3300 http://sv.yourpdfguides.com/dref/536449 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för CANON LBP-3300. Du hittar svar på alla dina frågor i CANON LBP-3300 instruktionsbok

Läs mer

INSTALLATIONSINSTRUKTIONER FÖR VIDA VIDA ON WEB

INSTALLATIONSINSTRUKTIONER FÖR VIDA VIDA ON WEB VIDA ON WEB INNEHÅLL 1 INTRODUKTION... 3 2 INSTALLATION... 4 2.1 Installation från DVD-skivan med VIDA... 4 2.2 Installation från webbplatsen VIDA ISS eller Dealer Development Portal... 5 3 VERIFIERA INSTALLATIONEN...

Läs mer

Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se -

Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se - Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se - (Läs hela anvisningen innan du installerar)!denna installationsanvisning innehåller förändringar från tidigare versioner! 1. Programmets syfte...

Läs mer

Snabbstart för Micro Focus Vibe Desktop för Windows

Snabbstart för Micro Focus Vibe Desktop för Windows Snabbstart för Micro Focus Vibe Desktop för Windows September 2018 Introduktion Du kan synkronisera dina Micro Focus Vibe-filer med din dator och sedan ändra filerna utan att ansluta till Vibe-webbplatsen

Läs mer

Messenger. Novell 1.0 HITTA DOKUMENTATIONEN ÖVER NOVELL MESSENGER. www.novell.com SNABBSTART

Messenger. Novell 1.0 HITTA DOKUMENTATIONEN ÖVER NOVELL MESSENGER. www.novell.com SNABBSTART Novell 1.0 SNABBSTART www.novell.com Novell är en företagsanpassad, plattformsoberoende produkt för snabbmeddelanden baserad på Novell edirectory TM. Ditt -system kan installeras på NetWare, Linux* Windows*.

Läs mer

Snabbinstallationsguide för anslutningskabel CA-42

Snabbinstallationsguide för anslutningskabel CA-42 Snabbinstallationsguide för anslutningskabel CA-42 9234594 Upplaga 2 Nokia, Nokia Connecting People och Pop-Port är registrerade varumärken som tillhör Nokia Corporation. Copyright 2005 Nokia. Alla rättigheter

Läs mer

Uppgradering avavigilon Control Center 6

Uppgradering avavigilon Control Center 6 Uppgradering avavigilon Control Center 6 När du uppgraderar till programvaran ACC 6, måste din programvara och dina licenser uppgraderas. OBS: Du kan endast uppgradera ACC 5.x till ACC 6. Om du kör en

Läs mer

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 ONSCREENKEYS 5 Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 [ PRODUKTBESKRIVNING ] [ Detta smarta skärmtangentbord med virtuella musklicksfunktioner och ljuduppspelningsfunktion möjliggör snabb skrift

Läs mer

Installation, Novaschem 2005

Installation, Novaschem 2005 Installation...2 Hämta Novaschem...2 Att tänka på vid installation...2 Aktivering...2 Starta installationsprogrammet...2 Lokal installation...2 Licensavtal...3 Installationstyp...3 Databaskomponenter...3

Läs mer

1 Installationsinstruktioner

1 Installationsinstruktioner 1 Installationsinstruktioner 1.1 Förbereda installationen Kontrollera systemkraven. Försäkra dig om att din dators hårdvara uppfyller de systemkrav som är specificerade. Vid installering av Engineering

Läs mer

FileMaker. Köra FileMaker Pro 10 på Citrix Presentation Server

FileMaker. Köra FileMaker Pro 10 på Citrix Presentation Server FileMaker Köra FileMaker Pro 10 på Citrix Presentation Server 2004 2009, FileMaker, Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker, filmappslogotypen,

Läs mer

Uppdatering av programvaror Användarhandbok

Uppdatering av programvaror Användarhandbok Uppdatering av programvaror Användarhandbok Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen i detta dokument

Läs mer

Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok

Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok Copyright 2007-2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen

Läs mer

Din manual MCAFEE VIRUSSCAN PLUS 2008 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3816879

Din manual MCAFEE VIRUSSCAN PLUS 2008 http://sv.yourpdfguides.com/dref/3816879 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för MCAFEE VIRUSSCAN PLUS 2008. Du hittar svar på alla dina frågor i MCAFEE VIRUSSCAN PLUS

Läs mer

Foptec Internet Supervisor

Foptec Internet Supervisor Foptec Internet Supervisor Installation och aktivering 2010 Foptec AB. Vi förbehåller oss rätten att göra andringar i produkten utan medddela detta på förhand Version: 1.0 2 Version 1.0, 2010-08-26 Innehållsförteckning

Läs mer

Skapa ett eget programnu! NU! Komplett med programvara och konkreta exempel! Patrice Pelland. Swedish Language Edition published by Docendo Sverige AB

Skapa ett eget programnu! NU! Komplett med programvara och konkreta exempel! Patrice Pelland. Swedish Language Edition published by Docendo Sverige AB NU! Skapa ett eget programnu! Patrice Pelland Komplett med programvara och konkreta exempel! Swedish Language Edition published by Docendo Sverige AB Kapitel 2 Installera Visual Basic 2005 Express Edition

Läs mer

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning FLEX Personalsystem Uppdateringsanvisning Innehållsförteckning UPPDATERING... 3 Allmänt... 3 Förberedelser... 3 Informera om uppdatering... 3 Ladda hem uppdateringsfiler... 4 Att observera vid uppdatering...

Läs mer

Installation av WinPig Slakt

Installation av WinPig Slakt Installation av WinPig Slakt Grundinstallation av WinPig Slakt ska göras med en cd skiva, den går inte att hämta från Internet. I samband med installationen installeras också vissa nödvändiga komponenter

Läs mer

FileMaker. Installationshandbok. för FileMaker Pro 8 och FileMaker Pro 8 Advanced

FileMaker. Installationshandbok. för FileMaker Pro 8 och FileMaker Pro 8 Advanced FileMaker Installationshandbok för FileMaker Pro 8 och FileMaker Pro 8 Advanced 2005, FileMaker, Inc. Med ensamrätt. FileMaker, Inc. 5201 Patrick Henry Drive Santa Clara, Kalifornien 95054, USA FileMaker

Läs mer

Användarhandbok. Ahead Software AG

Användarhandbok. Ahead Software AG Användarhandbok Ahead Software AG Information om copyright och varumärken Användarhandboken till InCD och allt innehåll i den skyddas av upphovsrätten och tillhör Ahead Software. Med ensamrätt. Den här

Läs mer

Sharpdesk V3.5. Push - installationsguide: produktnyckelversion. Version 1.0

Sharpdesk V3.5. Push - installationsguide: produktnyckelversion. Version 1.0 Sharpdesk V3.5 Push - installationsguide: produktnyckelversion Version 1.0 Copyright Upphovsrätten för denna programvara tillhör Sharp Corporation. All reproduktion, bearbetning eller översättning utan

Läs mer

Anvia Online Backup 1(8) Installationsguide

Anvia Online Backup 1(8) Installationsguide Anvia Online Backup 1(8) Anvia Online Backup Sådant som du bör beakta före installationen! Eftersom tjänsten omfattar sharing-egenskaper, ansvarar du som kund själv för hurdana filer som säkerhetskopieras

Läs mer

Lathund för Novell Filr

Lathund för Novell Filr 1(57) Stadsledningsförvaltningen IT-avdelningen Lathund för Novell Filr 2(57) Innehåll 1. Introduktion... 4 2. Termer... 4 3. Icke tillåtna tecken i filnamn... 4 4. ipad... 5 4.1 Installation... 5 4.2

Läs mer

FireDTV. FireDTV-T Installationsguide. Boxers digitaltvutbud i Windows MCE. 051123 Boxer / MCE Sida 1 www.digital-everywhere.com

FireDTV. FireDTV-T Installationsguide. Boxers digitaltvutbud i Windows MCE. 051123 Boxer / MCE Sida 1 www.digital-everywhere.com FireDTV-T Installationsguide Boxers digitaltvutbud i Windows MCE 051123 Boxer / MCE Sida 1 www.digital-everywhere.com Sätt i Boxerkortet Sätt först i den s.k. CA-modulen enligt bilden. Skjut in den hela

Läs mer

Nyinstallation Nätverksversion

Nyinstallation Nätverksversion Installationsanvisning för Capitex Säljstöd Nyinstallation Nätverksversion Senast uppdaterad 2007-10-25 Capitex Säljstöd installationsanvisning Välkommen! Denna guide är till för dig som just har köpt

Läs mer

Norman Endpoint Protection (NPRO) installationsguide

Norman Endpoint Protection (NPRO) installationsguide Norman Endpoint Protection (NPRO) installationsguide Ladda ner installationspaketet (32 eller 64 bitars) från nedanstående länk: http://www.norman.com/downloads/sm ent/68793/se Starta installationspaketet

Läs mer

progecad NLM Användarhandledning

progecad NLM Användarhandledning progecad NLM Användarhandledning Rel. 19.1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Introduktion... 3 Hur du börjar... 3 Installation av progecad NLM Server... 3 Registrering av progecad NLM Server...

Läs mer

Bruksanvisning Applikationsplats

Bruksanvisning Applikationsplats Läs handboken noggrant innan du använder maskinen och ha den nära tillhands för framtida bruk. Bruksanvisning Applikationsplats INNEHÅLL Hur handboken ska läsas...2 Symboler i handboken...2 Friskrivningsklausul...

Läs mer

Rev Oct Användarguide Smartsign 9

Rev Oct Användarguide Smartsign 9 Rev Oct 2013 Användarguide Smartsign 9 Innehållsförteckning Inledning... 4 Arkitektur... 5 Smartsign Player... 5 Smartsign Server... 5 Smartsign Publisher Web... 5 Smartsign Media Server... 5 Smartsign

Läs mer