Migration och segregation några reflektioner om dilemman och utmaningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Migration och segregation några reflektioner om dilemman och utmaningar"

Transkript

1 Migration och segregation några reflektioner om dilemman och utmaningar Roger Andersson Professor i kulturgeografi, särskilt bosättning och bebyggelse Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF), Uppsala universitet ( Presentation vid Försäkringskassans forskarseminarium i Umeå, januari 2016

2 Dilemman Utgångspunkten för vårt nyligen avslutade forskningsprogram Mångfaldens dilemman etnisk integration och segregation i staden (finansierat av Forte) var tre övergripande integrationspolitiska dilemman (Borevi 2002): För det första spänningen mellan välfärdsstatens ambition att främja individuell frihet och jämlikhet å ena sidan och ambitionen att samtidigt uppfylla vissa kollektiva mål och intressen å den andra. För det andra avvägningen mellan å ena sidan en politik som är universell i den meningen att alla medborgare i princip berörs, å andra sidan en politik som är riktad eller selektiv och bara identifierar vissa kategorier av medborgare som mottagare, med risk att definiera dem som de andra. För det tredje spänningen mellan välfärdsstatens ambition att främja integration inom hela den medborgerliga gemenskapen (främja demos) å ena sidan och att tolerera eller rent av uppmuntra att vissa medborgare också utvecklar sin tillhörighet till olika etniskt, kulturellt och/eller religiöst definierade gemenskaper (främja etnos).

3 Den bostads- och bosättningspolitiska diskussion som jag här ska uppehålla mig vid berör främst de två förstnämnda av dessa tre dilemman Kan staten med trovärdighet definiera mål för exempelvis boendesegregationen i en situation där folk fritt kan välja var de vill bo och där marknaden är den grundläggande sorteringsmekanismen? Ett sedan 1970-talet ofta upprepat statligt mål för bostadsbyggandet har varit att bygga allsidiga bostadsområden; ett mål utan medel? (Holmqvist 2009) Medan dessa frågor har bäring på frågan om kollektiva mål kontra individuell frihet har exempelvis frågan om flyktingars bosättning direkt relevans för frågan om universalitet/selektivitet. Kan undantag för det fria bosättningsvalet göras för en specifik befolkningskategori, såsom nyanlända flyktingar?

4 Som visats i segregationsforskningen drivs den etniska boendesegregationen i stor utsträckning av att ett fåtal bostadsområden i varje kommun tar ett oproportionerligt stort ansvar för att försörja flyktingar med bostäder. Så kommer det sig att den svenska migrationspolitiken i praktiken varit en segregationspolitik. Går detta att förändra?

5 Innehåll Mina reflektioner börjar i den flyktinggeografi som rådde i mars 2016 och jag gör därifrån en exposé över de utmaningar som råder när det gäller boendesegregationen och dess konsekvenser. Jag fortsätter med en del empiriska forskningsrön vad gäller segregationstendenser och närmar mig då frågan om utvecklingen i och av så kallade utsatta bostadsområden. Slutligen problematiserar jag den enda explicita antisegregationspolitik som lanserats i Sverige områdesbaserade insatser i utsatta områden och reflekterar därefter kring frågorna: går sambandet mellan invandring och segregation att bryta? Vad händer med bosättningen av de många som väntar på uppehållstillstånd?

6 Det rurala flyktingmottagandet Bakgrund Så gott som alla svenska kommuner har fått ett tillskott av utlandsfödd befolkning de senare decennierna men med införandet av det egna bosättningsalternativet 1 juli 1994 (EBO) har huvudtendensen varit att de större städerna växt påtagligt och då främst till följd av invandring. Glesare befolkade kommuner har inte kunnat kompensera fortsatt utflyttning och negativ naturlig befolkningsförändring med nytillskott via internationell migration. Istället har den nära tredubbling av antalet invandrade från utanför Europa som skett sedan 1990 numerärt sett koncentrerats till de större arbetsmarknadsregionerna. Stockholm: (1990) (2010) Göteborg: Malmö: Malmö snabbaste relativa ökningen, följt av Helsingborg, Linköping och Örebro

7 Sedan EBO infördes har merparten av alla flyktingar utnyttjat det egna boendets möjligheter Detta har av naturliga skäl förstärkt den geografiska koncentration av etniska minoriteter som rådde när lagstiftningen trädde i kraft. Att EBO också lett till en svårplanerad situation för många kommuner, och till ökad trångboddhet i vad jag brukar kalla svenskglesa områden, är en sidoeffekt som många påtalat. ABO, dvs anläggningsboende under ansvar (oftast upphandling) av Migrationsverket, har utgjort en mindre andel, ofta cirka en tredjedel av en årskohort asylsökande.

8 Asylsökande per kommuninvånare i Sveriges kommuner, 1 mars 2016 (2/3 ABO). Kartbilden är intressant och givetvis genererar den frågan: vart tar asylsökande som får uppehållstillstånd vägen?

9 Asylsökande i Sveriges kommuner per 100 invånare 3,5 3 2,5 Reception centers (ABO) Own housing (EBO) 2 1,5 1 0,5 0 Munic. taking more than the national average Munic. taking less than the national average Since the introduction of the EBO option in 1994, more than 60% of all refugees have choosen this option. The 2015 influx thus displays a highly unusual pattern. Total

10 Boendesegregationen de senaste 25 åren: Den etniska segregationsnivån är hög och stabil. Den inkomstbaserade segregationen är mindre men har ökat snabbt. Sambandet mellan den geografiska koncentrationen av fattiga och av invandrare från länder utanför Europa har förstärkts. Antalet utsatta bostadsområden definierade på detta dubbla sätt har i de tio största stadsregionerna ökat från 44 år 1990 till 103 år 2010 och de har ökat i samtliga.

11 Linköping, områden som är både inkomstfattiga och svenskglesa* Linköping, utsatta områden 2014 Linköping, övriga omr Tröskelvärden 1990: 48%, 7,6% Tröskelvärden 2014: 54%, 22,5% * Minst 2 standardavvikelser över medelvärdet för andel låginkomsttagare (tre lägsta inkomstdecilerna) och andel invånare födda utanför Europa.

12 Ett typiskt drag är att ökningen av områdestypen har en utpräglad geografi: den sker i näraliggande områden om dessa har hyresrätt Malmö 1990 Malmö 2014 (90% hyresrätt i utsatta områden) Källa för materialet om Linköping and Malmö är en kommande skrift (Forskning i korthet: segregation), under utgivande av Forte.

13 Selektiv migration återskapar och fördjupar segregationen (stora skillnader i resurser mellan de som lämnar respektive flyttar in i utsatta områden)

14 Flyktingmottagandets geografi: spelar det någon roll var i landet man börjar sitt nya liv? Svar ja, det finns mycket stora geografiska variationer i utfall, t.ex. sysselsättning. Det spelar roll i vilken arbetsmarknadsregion, i vilken kommun och i vilket bostadsområde man börjar efter uppehållstillstånd. Finns givetvis annat än jobb att bry sig om för människor som flytt för sina liv men eftersom arbete både för Sverige och den invandrade är en central välfärdsfråga är studier av arbetsmarknadsutfall ett naturligt fokus för den samhällsvetenskapliga forskningen.

15 Tio årskohorter av invandrade från Irak, Iran och Somalia Alla invandrade Samtliga följs i sex år, sysselsättningen mäts det sista året och bosättningen registreras efter ett år. Totalt hade 37 % sysselsättning sex år efter invandring. Runt en femtedel av den individuella variationen i utfall förklaras av de tre kontexterna. Viktigast för om man har jobb eller inte är som förväntat individuella egenskaper som ålder, kön, ursprungsland och inte minst de invandrades utbildningsbakgrund.

16 Arbetsmarknadsregionerna erbjuder starkt varierande möjligheter för nyanlända och i vissa, främst befolkningsmässigt mindre regioner som Avesta och Östersund, hade två tredjedelar jobb. Skillnaderna är stora även mellan storstadsregionerna (där flest startade) och där går det bäst för dem som startar i Stockholm (42% har jobb) och sämst i Malmö (26%). Av det 20-talet kommuner där sysselsättningsutfallet var statistiskt bättre än genomsnittet ligger hela 16 st i Stockholmsregionen.

17 Bostadsområde Vi finner efter kontroll för individegenskaper och selektion att främst kvinnor drabbas negativt av koncentration av den egna etniska gruppen och det oavsett om många i den egna gruppen är sysselsatt. Män drabbas också negativt men inte om sysselsättningsnivån i den egna gruppen är hög (vilket den ibland är och särskilt för iranier). Vi finner ingen påtaglig effekt av mindre eller större närvaro av majoritetssvenskar.

18 Slutsatsernas värde för den som vill formulera politik kan diskuteras men mycket talar för två mer normativa slutsatser: (1) om målet är att många snabbt ska integreras på arbetsmarknaden är det rimligt att de regionala integrationsförutsättningarna får påverka bosättningspolitiken (men då krävs bostäder), (2) studier av segregationens effekter och inte minst studier av effekter av koncentrationen av resurssvaga pekar mot att den socioekonomiska segregationen måste motverkas om integrationsmålet är ledstjärnan för politiken. Bostadsfrågan måste därför upp på agendan och formulerandet av en långsiktig antisegregationspolitik måste påbörjas.

19 Mot en anti-segregationspolitik? Inkomstsegregationen i Stockholm och anti-segregationspolitikens fokus

20 Problemen med att bedriva selektiv, områdesbaserad, anti-segregationspolitik är flera: Problem 1: Den definierar segregation som något som finns bara där resurssvaga koncentreras (=utsatta områden), när i själva verket de resursstarkas självsegregation genom flykt från och undvikande av sådana områden är en central mekanism för att segregationen upprätthålls och fördjupas. (Bråmå 2006) Problem 2: Åtgärder lokalt kan vara nödvändiga som komplement till generell välfärdspolitik men de måste utformas med en realistisk bild av segregationens grundläggande karaktär, dvs en socioekonomisk sortering över bostadsområden med olika sammansättning av upplåtelseformer och prislägen. Lokala åtgärder bryter inte segregationen. (Urban 2016)

21 Problem 3: Områdesbaserad politik (som den svenska storstadspolitiken 1998-) kan göra viss nytta om den är långsiktig och uthållig men den rymmer också risker och legitimitetsproblem genom a) sin stigmatiserande funktion, b) sin selektivitet (fler resurssvaga bor utanför än innanför de områden som pekas ut; Palander 2006). Problem 4: Politiken saknar klart fokus: bärs den av en individ- eller områdesbaserad grundtanke, dvs ska de individer som bor där lyftas eller vill man ändra områdets position vänsterut i figuren? Att lyfta området innebär gentrifiering och då finns risk för s k displacement effects, dvs att de problem man vill lösa uppstår någon annanstans.

22 Reflektioner Om den områdesfokuserande politiken förblir den enda anti-segregationspolitik som bedrivs är jag pessimist; den lär inte förändra karaktären på segregationsprocesserna, om än möjligen vilka bostadsområden som kan bedömas vara utsatta. Om vi lägger samman de bilder jag här diskuterat träder en utmanande bild fram. Flyktinginvandringen till Sverige leder givetvis i sig inte till segregation men med svag till obefintlig politisk styrning av bosättningen initialt i kombination med en lika svag, marknadsstyrd, bostadspolitik har resultatet likafullt blivit ett starkt samband mellan invandring och boendesegregation.

23 Till följd av långsam arbetsmarknadsintegration har många av de senaste 20 årens invandrare koncentrerats socioekonomiskt till låginkomstgruppen, som i sin tur koncentrerats till en över tiden krympande hyressektor och inom den till bestämda bostadsområden. Det är svårt att överskatta den utmaning som möter den som vill förändra rådande segregationsdynamik.

24 Vart tar asylsökande som får uppehållstillstånd vägen? Oktoberöverenskommelsen 2015 (gränskontroller, tillfälliga uppehållstillstånd, begränsad familjeåterförening) försvårar möjligheten att uppskatta a) hur många som får uppehållstillstånd och b) hur många som vill stanna. Den nyligen återinförda statliga styrningen av bosättningen kommer sannolikt att ge större spridning över kommunerna men hur det blir med sekundärmigrationen är mer svårbedömt idag än under hela-sverige-strategins decennium (då många lämnade placeringskommunen). Finns en betydande push-faktor i bostadsbristen i de större stadsregionerna och lokalt finns efterfrågan på arbetskraft i regioner som nu har många ABOs.

25 Min gissning Är att även om vi får se en delvis ny och mer rural etnisk bosättningsgeografi framöver är det sannolikt att tillväxten av områdestypen utsatta områden fortsätter i det urbana Sverige. Att bryta tendensen kräver såväl att inkomsterna ökar bland de relativt nyinvandrade och att bostadsmarknaden och bostadsbyggandet får mer reglerande inslag. Om Boverkets prognos om ett bostadsbyggnadsbehov om drygt 700,000 bostäder till 2025 motsvaras av ett faktiskt byggande i den storleksklassen blir utmaningen för stat och kommuner att utforma detta tillskott på ett sätt som bryter segregationsutvecklingen.

26 Tack för uppmärksamheten! Några tillagda referenser på svenska: Andersson, Roger, Bengtsson, Bo & Myrberg, Gunnar (red.), 2016, Mångfaldens dilemman. Boendesegregation och områdespolitik. Malmö: Gleerups Utbildning AB. Bo Bengtsson, Gunnar Myrberg & Roger Andersson (red.), 2016, Mångfaldens dilemman. Medborgarskap och integrationspolitik. Malmö: Gleerups Utbildning AB. Andersson, R., Franzén, M., Hedman, L. & Lindberg, H., 2017, Forskning i korthet: segregation (under utgivning av Forte). Om selektiv migration, se Andersson, R., 2013, Reproducing and reshaping ethnic residential segregation in Stockholm: the role of selective migration moves. Geografiska Annaler B., 95:2, DOI: /geob Andersson, R. & Hedman, L., 2016, Economic decline and residential segregation: a Swedish study with focus on Malmö. Published online (open access): Urban Geography DOI: / Fler referenser finns i den publikation som ges ut i serien Socialförsäkringsrapport.

Socialt hållbar stadsutveckling: kan den delade staden göras hel (igen)? Roger Andersson

Socialt hållbar stadsutveckling: kan den delade staden göras hel (igen)? Roger Andersson Socialt hållbar stadsutveckling: kan den delade staden göras hel (igen)? Roger Andersson Prof. i kulturgeografi, ssk bosättning och bebyggelse Institutet för bostads- och urbanforskning, Uppsala universitet

Läs mer

Roger Andersson. Presentation för Forum Jämlikt Göteborg

Roger Andersson. Presentation för Forum Jämlikt Göteborg Är segregationen planeringens fel? Reflektioner kring segregationens uttryck och dynamik samt anti-segregationspolitikens möjligheter och begränsningar Roger Andersson Prof. i kulturgeografi, ssk bosättning

Läs mer

Boende med konsekvens en ESO-rapport om etnisk bostadssegregation och arbetsmarknad. Lina Aldén & Mats Hammarstedt

Boende med konsekvens en ESO-rapport om etnisk bostadssegregation och arbetsmarknad. Lina Aldén & Mats Hammarstedt Boende med konsekvens en ESO-rapport om etnisk bostadssegregation och arbetsmarknad Lina Aldén & Mats Hammarstedt Bakgrund År 2016 är mer än 1,5 miljoner personer, eller ca 16 procent av den totala befolkningen

Läs mer

Sammanfattning. Se OECD (2013). 2. Se SCB (2015). 3. Se Migrationsverket (2015).

Sammanfattning. Se OECD (2013). 2. Se SCB (2015). 3. Se Migrationsverket (2015). Sammanfattning År 2015 var mer än 1,5 miljoner personer, eller över 16 procent av den totala befolkningen som bodde i Sverige, födda utomlands. Därutöver hade mer än 700 000 personer födda i Sverige minst

Läs mer

Segregation en fråga för hela staden

Segregation en fråga för hela staden Segregation en fråga för hela staden Segregationen finns inte bara i områden som brukar kallas utsatta. Hela Göteborg är segregerat, och frågan är en angelägenhet för hela staden. Det var ett av budskapen

Läs mer

Boende med konsekvens en ESO-rapport om etnisk bostadssegregation och arbetsmarknad. Lina Aldén & Mats Hammarstedt

Boende med konsekvens en ESO-rapport om etnisk bostadssegregation och arbetsmarknad. Lina Aldén & Mats Hammarstedt Boende med konsekvens en ESO-rapport om etnisk bostadssegregation och arbetsmarknad Lina Aldén & Mats Hammarstedt Bakgrund År 2016 är mer än 1,5 miljoner personer, eller ca 16 procent av den totala befolkningen

Läs mer

Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning. Micael Nilsson Expert

Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning. Micael Nilsson Expert Bosättningslagen och kommunernas bostadsutmaning Micael Nilsson Expert Disposition Kort om bostadsbrist Beskrivning av mottagandet av nyanlända Bosättningslagen Vad är problemen? Vilka är lösningarna?

Läs mer

ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO

ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO ETT VÄRDIGT EGET BOENDE Antalet asylsökande som söker sig till Sverige är rekordhögt. Det ställer krav på mottagandet,

Läs mer

och Mångfaldens dilemman

och Mångfaldens dilemman IBF Nyhetsbrev nummer 3/2015 Nyheter från Institutet för bostads- och urbanforskning Mångfaldens dilemman Aktuell forskning om integration och segregation Under hösten har flyktingströmmarna till och genom

Läs mer

2011:4 Eskilstunas befolkning, dess ursprung och hur befolkningens sammansättning förändrats.

2011:4 Eskilstunas befolkning, dess ursprung och hur befolkningens sammansättning förändrats. 2011-08-08 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2011:4 Eskilstunas befolkning, dess ursprung och hur

Läs mer

Arbetsmarknaden fungerar inte etniskt neutralt Invånare födda utomlands har en för arbetsmarknaden gynnsam utbildningsnivå och åldersstruktur

Arbetsmarknaden fungerar inte etniskt neutralt Invånare födda utomlands har en för arbetsmarknaden gynnsam utbildningsnivå och åldersstruktur EN SUMMERING RAPPORT INTEGRATION 2002 Arbetsmarknaden Allt fler invandrade har nått arbetsmarknaden de senaste åren. Ökningen i sysselsättning har under högkonjunkturen i slutet av 1990-talet varit snabbare

Läs mer

Du är nyckeln till fler bostäder

Du är nyckeln till fler bostäder Du är nyckeln till fler bostäder Integration Alla människor har lika rättigheter och skyldigheter oavsett bakgrund. Integration handlar om att människor kan leva tillsammans med respekt för varandras olikheter,

Läs mer

Arena för Tillväxt. En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige

Arena för Tillväxt. En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige Arena för Tillväxt En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige Primär målgrupp: lokala och regionala beslutsfattare inom privat och offentlig sektor Vad gör vi? Omvärldsbevakning

Läs mer

Beredskap och kapacitet för mottagande och bosättning av nyanlända

Beredskap och kapacitet för mottagande och bosättning av nyanlända Beredskap och kapacitet för mottagande och bosättning av nyanlända Innehåll Utgångspunkter för mottagande och bosättning Mottagande av nyanlända 2017 i siffor Lägesbild kvartal 1, 2018: frågor om bosättning

Läs mer

Sammanfattning 2018:3

Sammanfattning 2018:3 Sammanfattning I den här studien undersöks historisk arbetsmarknadsintegration för flyktingar som kommit till Sverige från olika ursprungsländer under olika delar av perioden 1982 2014 och observeras 1983

Läs mer

Etableringsreformens första år

Etableringsreformens första år Etableringsreformens första år Marianne Sundström Institutet för social forskning (SOFI) Stockholms universitet Forskarseminarium Umeå den 13 jan 2016 Bakgrund Syfte Reformen Metod Utfall Data Variabler

Läs mer

KSP-årskonferens Workshop

KSP-årskonferens Workshop Frågeställningar 1. Hur ser efterfrågan på bostäder ut, idag och imorgon? Vilken typ av bostäder efterfrågas? (Upplåtelseform, storlek m.m.) Vilka aspekter är viktiga när man söker bostad? Hur skiljer

Läs mer

Möte i Lunds arbetarekommun

Möte i Lunds arbetarekommun 1 Möte i Lunds arbetarekommun 5 oktober 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och

Läs mer

Politikerhelg i Skåne

Politikerhelg i Skåne 1 Politikerhelg i Skåne 29 augusti 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och till

Läs mer

uppdrag då man i egenskap av sektorsmyndighet även har svarat för analyser inom de tre samhällsområdena nyanlända, diskriminering

uppdrag då man i egenskap av sektorsmyndighet även har svarat för analyser inom de tre samhällsområdena nyanlända, diskriminering Sammanfattning Integrationspolitikens övergripande mål är ett samhälle där alla har lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter. År 2006 infördes ett nytt system för uppföljning och analys av integrationspolitikens

Läs mer

Juni Leif Andersson verksamhetsexpert

Juni Leif Andersson verksamhetsexpert Juni 2015 Leif Andersson verksamhetsexpert leif.andersson@migrationsverket.se 0703 04 68 53 Migrationsverkets uppdrag verka för en långsiktigt hållbar migrationspolitik som värnar asylrätten underlätta

Läs mer

Hur kan markpolitik och planering påverka segregation och social hållbarhet?

Hur kan markpolitik och planering påverka segregation och social hållbarhet? Hur kan markpolitik och planering påverka segregation och social hållbarhet? Underlagsrapport Beställare: Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm Författare: Roger Andersson, Institutet för bostads-

Läs mer

Kommunledningskonferens Skåne

Kommunledningskonferens Skåne 1 Kommunledningskonferens Skåne 5 juni 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och

Läs mer

Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare

Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare Ökad inflyttning är positivt för Eksjö kommun Invandring är idag den största tillväxtfaktorn för befolkningsutvecklingen i vår kommun. Utan den skulle

Läs mer

Sammanfattning 2017:7 Figur Antal asylsökande i förhållande till befolkningen , procent

Sammanfattning 2017:7 Figur Antal asylsökande i förhållande till befolkningen , procent Sammanfattning Sverige har haft en betydande invandring sedan 2000. Samtidigt har nyanlända svårt att etablera sig på arbetsmarknaden i Sverige. Skillnaden i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda

Läs mer

Vad kan Sverige lära sig av Södertälje? Lärdomar från tio år av högt flyktingmottagande

Vad kan Sverige lära sig av Södertälje? Lärdomar från tio år av högt flyktingmottagande Vad kan Sverige lära sig av Södertälje? Lärdomar från tio år av högt flyktingmottagande 1 Lärdomar från tio år av högt flyktingmottagande Basorganisationen måste fungera Vi behöver åstadkomma det vi ansvarar

Läs mer

Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län.

Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län. Full sysselsättning i Stockholmsregionen Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län. Full sysselsättning i Stockholmsregionen Stockholms

Läs mer

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället?

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Problemformulering Risken att nyanlända hamnar i ett socialt utanförskap är betydligt större än

Läs mer

Arbetsmarknadsetablering bland personer födda i Asien och Afrika en statistisk överblick

Arbetsmarknadsetablering bland personer födda i Asien och Afrika en statistisk överblick Arbetsmarknadsetablering bland personer födda i Asien och Afrika en statistisk överblick Li Jansson Almega 214-11-1 Sammanfattning Den här rapporten visar att integrationen stärkts, men att utmaningar

Läs mer

De utsatta förorterna en chans för Sverige att klara välfärden

De utsatta förorterna en chans för Sverige att klara välfärden 1 De utsatta förorterna en chans för Sverige att klara välfärden Jan Edling vid Föreningen Verdandi 19 april 2018 2 En undersökning av 38 förorter Bygger på SCB-statistik mellan 1997 och 2014 Demografi

Läs mer

Perspektivmeldingen 2017

Perspektivmeldingen 2017 Perspektivmeldingen 217 Flyktingsituationen i Sverige - konsekvenser och utmaningar 7 juni, 216 John Hassler Flyktingkrisen En av de största utmaningarna för Sverige och Europa på många år. Mina kommentarer:

Läs mer

Befolkningsförändring 1:a halvåret 2014

Befolkningsförändring 1:a halvåret 2014 FS 2014:5 2014-08-14 FOKUS: STATISTIK Befolkningsförändring 1:a halvåret 2014 Första halvåret ökade befolkningen i Norrköping med 778 personer till 134 527 personer. Födelsenetto i kommunen är 218 personer

Läs mer

Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län. Folkhälsostrateg Linnéa Hedkvist

Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län. Folkhälsostrateg Linnéa Hedkvist Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län Folkhälsostrateg Linnéa Hedkvist Det handlar om jämlik hälsa! Folkhälsa Uttryck för befolkningens hälsotillstånd, som tar hänsyn såväl till nivå som fördelning

Läs mer

Utmaningar för den ekonomiska politiken

Utmaningar för den ekonomiska politiken Utmaningar för den ekonomiska politiken ESO-seminarium 5 mars 2018 Karolina Ekholm Statssekreterare Finansdepartementet Finansdepartementet 1 Agenda Migration och etablering Konjunkturstabilisering i lågräntemiljö

Läs mer

Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun

Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: SN/2015:242 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: skriv

Läs mer

Sammanfattning 1. Arbete ett nödvändigt men inte tillräckligt villkor

Sammanfattning 1. Arbete ett nödvändigt men inte tillräckligt villkor Sammanfattning 1 Integration är ett område som befinner sig i den politiska hetluften i dagens Sverige. Hur integrationen kan förbättras är en av de centrala politiska frågorna. Området rymmer en hel del

Läs mer

Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland

Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland Hallstahammar 2016-05-25 Situationen i EU och Sverige EU 2015-1 255 600 personer sökte asyl, 360 000 från Syrien (626 000 personer sökte asyl

Läs mer

Befolkningstillväxtens utmaningar för samhällsbyggaren. Maria Pleiborn,

Befolkningstillväxtens utmaningar för samhällsbyggaren. Maria Pleiborn, Befolkningstillväxtens utmaningar för samhällsbyggaren Maria Pleiborn, 2016-11-16 Inledning à Det skrivs mycket just nu om det goda läget på fastighetsmarknaden i och med en kraftigt ökande befolkning

Läs mer

Asylsökande. Anna Eriksson Arne Holmqvist

Asylsökande. Anna Eriksson Arne Holmqvist 37 Asylsökande Anna Eriksson Arne Holmqvist Asylansökningar och flyktinginvandring reflekterar händelser i omvärlden; den vanligaste anledningen till flykt är väpnad konflikt i hemlandet. Sverige har tagit

Läs mer

PM; Bosättningsfrågan i flyktingmottagningen

PM; Bosättningsfrågan i flyktingmottagningen Datum Beteckning 2009-01-14 Dag Juhlin 0709-71 99 50 PM; Bosättningsfrågan i flyktingmottagningen En av förutsättningarna för ett bra flyktingmottagande och för integrationen i det svenska samhället är

Läs mer

Tid för integration. Kommentarer. Mats Hammarstedt

Tid för integration. Kommentarer. Mats Hammarstedt Tid för integration Kommentarer Mats Hammarstedt Flyktingars bakgrund och arbetsmarknadsetablering Tabell 1. Andel (procent) förvärvsarbetande flyktingar (20-64 år) efter vistelsetid i Sverige. Antal år

Läs mer

Vad är svensk integrationspolitik? Henrik Emilsson

Vad är svensk integrationspolitik? Henrik Emilsson Vad är svensk integrationspolitik? Henrik Emilsson Disposition Migrationen till Sverige Svensk integrationspolitik Internationell jämförelse Dagens integrationsutmaning In och utvandring från Sverige 1851-2015

Läs mer

Postprint.

Postprint. http://www.diva-portal.org Postprint This is the accepted version of a paper published in PLAN. This paper has been peer-reviewed but does not include the final publisher proof-corrections or journal pagination.

Läs mer

GIS Som Verktyg. Anton Westholm, Region Skåne

GIS Som Verktyg. Anton Westholm, Region Skåne GIS Som Verktyg Anton Westholm, Region Skåne Geografi som utgångspunkt All information som kan kopplas till en plats är geografisk information Merparten av alla organisationers verksamhet sker i relation

Läs mer

TILLVÄXT OCH DYNAMIK I UPPSALAREGIONEN

TILLVÄXT OCH DYNAMIK I UPPSALAREGIONEN TILLVÄXT OCH DYNAMIK I UPPSALAREGIONEN En analys av regionala samband för befolkningsutvecklingen GÖRAN HALLIN OCH ANDERS WIGREN JUNI 2015 Kontigo AB - Stockholm Östersund Umeå - Malmö - www.kontigo.se

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

rt 2010 o p ap cial r o S

rt 2010 o p ap cial r o S Var sjunde invånare i Sverige är född utomlands År 2008 levde nära 1,3 miljon utrikesfödda personer i Sverige (14 % av befolkningen). De kom från nära 200 länder. Över hälften av alla tillhör 8 invandrargrupper:

Läs mer

Hur står det till på den svenska bostadsmarknaden egentligen? Maria Pleiborn,

Hur står det till på den svenska bostadsmarknaden egentligen? Maria Pleiborn, Hur står det till på den svenska bostadsmarknaden egentligen? Maria Pleiborn, 2017-01-26 Inledning Det skrivs mycket just nu om det goda läget på fastighetsmarknaden i och med en kraftigt ökande befolkning

Läs mer

6 Efterkrigstidens invandring och utvandring

6 Efterkrigstidens invandring och utvandring 6 Efterkrigstidens invandring och utvandring Sammanfattning Att invandra till Sverige är en efterkrigsföreteelse. Inflyttning till Sverige har visserligen förekommit i större och mindre omfattning sedan

Läs mer

Projektplan Integrationsstrategi

Projektplan Integrationsstrategi Projektplan Integrationsstrategi Bakgrund Kommunfullmäktige tog i samband med målarbetet 2011 ett beslut om under 2012 arbeta fram en strategi för integration. Uppdraget riktades till kommunstyrelsen,

Läs mer

Länsstyrelsen. Organisationen för integration och etablering - Uppsala län 2015-05-21

Länsstyrelsen. Organisationen för integration och etablering - Uppsala län 2015-05-21 Länsstyrelsen Organisationen för integration och etablering - Uppsala län 2015-05-21 Målgrupper Som nyanländ räknas en asylsökande som fått uppehållstillstånd (flyktingar, skyddsbehövande, särskilt ömmande

Läs mer

Integration av utrikes födda med mottagande av nyanlända

Integration av utrikes födda med mottagande av nyanlända LÄGESRAPPORT 1 (6) 2016-02-18 Kompetensnämnden Dnr. Kon 2016/21-2 Integration av utrikes födda med mottagande av nyanlända Ärendet i korthet Kommunstyrelsen har i samband med beslutandet av mål och budget

Läs mer

En hållbar integrationsstrategi. Integrationsdagarna Göteborg oktober 2016

En hållbar integrationsstrategi. Integrationsdagarna Göteborg oktober 2016 En hållbar integrationsstrategi Integrationsdagarna Göteborg 12-13 oktober 2016 Syfte och mål med projektet Hållbar integrationsstrategi Bidra till en välfungerande integration generellt i samhället och

Läs mer

Politiska inriktningsmål för integration

Politiska inriktningsmål för integration Dnr 2016KS524 078 Politiska inriktningsmål för integration Förord Kommunen har enligt lag det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I detta ansvar ryms att förhålla

Läs mer

Integration, mainstreaming, likabehandling och riktade åtgärder Fyra nyanser av grått i åtta länder BENNY CARLSON GABRIELA GALVAO TOBIAS SCHÖLIN

Integration, mainstreaming, likabehandling och riktade åtgärder Fyra nyanser av grått i åtta länder BENNY CARLSON GABRIELA GALVAO TOBIAS SCHÖLIN Integration, mainstreaming, likabehandling och riktade åtgärder Fyra nyanser av grått i åtta länder BENNY CARLSON GABRIELA GALVAO TOBIAS SCHÖLIN Syfte Kort översikt av integrationspolitiken i några länder

Läs mer

Urban och social geografi, 15 hp, ht 09 Uppsala universitet Eva Andersson. F6. Den svenska bostadsmarknaden Bo Bengtsson

Urban och social geografi, 15 hp, ht 09 Uppsala universitet Eva Andersson. F6. Den svenska bostadsmarknaden Bo Bengtsson Urban och social geografi, 15 hp, ht 09 Uppsala universitet Eva Andersson F6. Den svenska bostadsmarknaden Bo Bengtsson Framväxten och institutionaliseringen av det svenska bostadssystemet Begrepp; Bostadssystem

Läs mer

BOSTADSSTRATEGI FÖR HANINGE KOMMUN

BOSTADSSTRATEGI FÖR HANINGE KOMMUN BOSTADSSTRATEGI FÖR HANINGE KOMMUN Beslutad av kommunfullmäktige 2011-05-02 1 Riktlinjer för bostadsförsörjningen Enligt lagen (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar skall varje kommun planera

Läs mer

Utredning 1/2017. Bostadslösa Bostadslösa familjer. Olika anstalter

Utredning 1/2017. Bostadslösa Bostadslösa familjer. Olika anstalter 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Ytterligare uppgifter: Hannu Ahola Tfn +358 29 525

Läs mer

Segregation i Stockholms län. Presentation vid SLL:s seminarium i Stockholm John Östh

Segregation i Stockholms län. Presentation vid SLL:s seminarium i Stockholm John Östh Segregation i Stockholms län Presentation vid SLL:s seminarium i Stockholm 2014-11-20 John Östh Presentationens upplägg Segregationsmätningens nya teknik Data, metoder och varför vi behöver nya metoder

Läs mer

Kennert Orlenius Högskolan i Borås 2015-01-27

Kennert Orlenius Högskolan i Borås 2015-01-27 Kennert Orlenius Högskolan i Borås 2015-01-27 En socialt hållbar stadsutveckling bör kännetecknas av sådant som att hänsyn tas till olika gruppers behov, att förutsättningar för människors möten förbättras

Läs mer

BEFOLKNINGEN I GÖTEBORGSREGIONEN 2016

BEFOLKNINGEN I GÖTEBORGSREGIONEN 2016 BEFOLKNINGEN I GÖTEBORGSREGIONEN 2016 En expansiv region med en växande befolkning Allt fler väljer att bo och leva i och redan 2017 beräknas här finnas över en miljon invånare. Befolkningen är relativt

Läs mer

Mottagandet av asylsökande och flyktingar

Mottagandet av asylsökande och flyktingar Mottagandet av asylsökande och flyktingar Sveriges Kommuner och Landsting Sektionen för arbetsmarknad Mia Hemmestad 22 september 2016 Åtgärder för att minska inflödet av asylsökande November 2015 utökade

Läs mer

Integrationsstrategi 2020

Integrationsstrategi 2020 Integrationsstrategi 2020 Strategi för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Antagen av Kommunstyrelsen 20160510 Innehåll Inledning... 3 Östersund behöver integration...... 3 Varför

Läs mer

BoPM Boendeplanering

BoPM Boendeplanering Boendeplanering Rapport 2011-20 Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för näringsliv och samhällsbyggnad BoPM Boendeplanering Beställningsadress: Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand

Läs mer

Migrationen en överblick Umeå den 18 januari Eskil Wadensjö Institutet för social forskning, Stockholms universitet

Migrationen en överblick Umeå den 18 januari Eskil Wadensjö Institutet för social forskning, Stockholms universitet Migrationen en överblick Umeå den 18 januari 2017 Eskil Wadensjö Institutet för social forskning, Stockholms universitet Olika typer av migration Arbete (anställning, starta företag) Studier Familjeskäl

Läs mer

Skånes befolkningsprognos

Skånes befolkningsprognos Skånes befolkningsprognos 2012 2021 Avdelningen för regional utveckling Enheten för samhällsanalys Innehåll Förord 3 Sammanfattning 4 Skåne väntas passera 1,3 miljoner invånare under 2016 5 Fler inflyttare

Läs mer

Riktlinjer för integration

Riktlinjer för integration Sida 1/6 Riktlinjer för integration Det övergripande nationella målet för integrationspolitiken är Lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund. Kungsbacka

Läs mer

Rapport Integration 2005 Integrationsverket, Integrationsverket

Rapport Integration 2005 Integrationsverket, Integrationsverket RAPPORT INTEGRATION 2005 Rapport Integration 2005 Integrationsverket, 2006 ISSN 1651-1662 Integrationsverket Box 633 601 14 Norrköping www.integrationsverket.se Grafisk formgivning: Anna-Sofia Quensel,

Läs mer

Sveriges Nya Geografi. Strukturella attraktivitetsfaktorer i ett lokalt utvecklingsperspektiv

Sveriges Nya Geografi. Strukturella attraktivitetsfaktorer i ett lokalt utvecklingsperspektiv Sveriges Nya Geografi Strukturella attraktivitetsfaktorer i ett lokalt utvecklingsperspektiv Strukturella attraktivitetsfaktorer kartlagd Befolkning Befolkningsutveckling 2013 Arbetsmarknad Förändring

Läs mer

Sammanfattande slutsatser

Sammanfattande slutsatser Sammanfattande slutsatser Det byggs nu mer än på länge Fler kommuner bygger mer nya förutsättningar och ambitioner 41 500 bostäder påbörjades 2013 2015 15 000 bostäder färdigställdes under 2015 På väg

Läs mer

Delegationen för migrationsstudier. Henrik Malm Lindberg

Delegationen för migrationsstudier. Henrik Malm Lindberg Delegationen för migrationsstudier Henrik Malm Lindberg Migration och flyktingar i Sverige och Europa: några nedslag i aktuell forskning @Delmigram #Delmikunskap www.delmi.se Delmis fem tematiska områden

Läs mer

Regional tillväxt, den svenska urbaniseringen och Norrbotten. Linnéa Hassis Processledare, Arena för tillväxt

Regional tillväxt, den svenska urbaniseringen och Norrbotten. Linnéa Hassis Processledare, Arena för tillväxt Regional tillväxt, den svenska urbaniseringen och Norrbotten Linnéa Hassis Processledare, Arena för tillväxt Arena för Tillväxt En oberoende plattform för lokal och regional tillväxt och utveckling i Sverige

Läs mer

Strategi för integration i Härnösands kommun

Strategi för integration i Härnösands kommun INTEGRATIONSPROGRAM Strategi för integration i Härnösands kommun Innehållsförteckning sidan... 3 1.1 Utgångspunkter 1.2 Det mångkulturella Härnösand... 3... 3... 4 4.1 Kommunstyrelseförvaltning. 4.2 Nämnder

Läs mer

Kommunernas stora bostadsutmaningar. Micael Nilsson Fil.dr., expert på enheten Boende och Stadsutveckling

Kommunernas stora bostadsutmaningar. Micael Nilsson Fil.dr., expert på enheten Boende och Stadsutveckling Kommunernas stora bostadsutmaningar Micael Nilsson Fil.dr., expert på enheten Boende och Stadsutveckling Hur hanterar Sveriges kommuner bostadsförsörjningen för svaga grupper när det råder allmän bostadsbrist?

Läs mer

Trångboddhet skillnaderna kvarstår 1

Trångboddhet skillnaderna kvarstår 1 Trångboddhet skillnaderna kvarstår 1 Sammanfattning Generellt sett är trångboddheten låg i Sverige idag. År 2002 var cirka 15 procent av hushållen trångbodda enligt norm 3, vilken innebär att det ska finnas

Läs mer

Integrationspolitiskt program

Integrationspolitiskt program Integrationspolitiskt program Alla som bor och verkar i Eksjö kommun ska känna en delaktighet i, och solidaritet med det svenska samhället och dess grundläggande värderingar Antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

Befolkningsprognos Vä xjo kommun

Befolkningsprognos Vä xjo kommun Befolkningsprognos Vä xjo kommun 2014-2022 Avstämning befolkningsprognos 2013 Antaganden och ingångsvärden för prognos 2014 Metod Resultat befolkningsprognos 2014 Resonemang Sammanfattning Avstämning befolkningsprognos

Läs mer

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson Presentation Länsstyrelsen Gävleborg 2016-06-16 Gustav Wilhelmsson Agenda Organisation Statistik Migrationsverkets uppdrag Mottagningssystemet Skydd/asyl/asylsökande Asylprocessen Rättigheter/skyldigheter

Läs mer

Sveriges framtida befolkning 2014-2060. Lena Lundkvist

Sveriges framtida befolkning 2014-2060. Lena Lundkvist Sveriges framtida befolkning 214-26 Lena Lundkvist Prognos 214-26 Mellanliggande år SM 214 26 Ålder, Kön Född i Sverige/Utrikes född I databaserna: 214 211 Ålder, Kön 7 Födelselandsgrupper Födelselandsgrupper

Läs mer

Våga ta debatten för ett Sverige för oss alla! Myter, halvsanningar och felaktigheter här är fakta om invandring.

Våga ta debatten för ett Sverige för oss alla! Myter, halvsanningar och felaktigheter här är fakta om invandring. Våga ta debatten för ett Sverige för oss alla! Myter, halvsanningar och felaktigheter här är fakta om invandring. Kring invandring cirkulerar många myter, halvsanningar och felaktigheter. Det bidrar till

Läs mer

Beskrivning av befolkningen och befolkningsutvecklingen i Bodens kommun

Beskrivning av befolkningen och befolkningsutvecklingen i Bodens kommun Beskrivning av befolkningen och befolkningsutvecklingen i Bodens kommun Kommunledningsförvaltningen Samhällsbyggnadskontoret Staffan Eriksson 218-5-24 Innehållsförteckning Befolkningsutveckling och befolkningsstruktur

Läs mer

Befolkningsprognos

Befolkningsprognos Levererades maj 2019 Gäller folkbokförda Befolkningsprognos 2019 2035 Mikael Müller, kommunstyrelsens förvaltning Totalbefolkningen väntas växa Källa 2008 2018: SCB:s befolkningsstatistik Sida 3 men inte

Läs mer

Hur viktig är närheten till jobb för chanserna på arbetsmarknaden?

Hur viktig är närheten till jobb för chanserna på arbetsmarknaden? Hur viktig är närheten till jobb för chanserna på arbetsmarknaden? Yves Zenou, Olof Åslund, John Östh Ekonomisk Debatt, Nr. 6, Oktober 2006 2 Bostadssegregationen och arbetsmarknaden Sverige och övriga

Läs mer

Boverket ska genomföra uppdraget utifrån befintlig forskning och kunskap inom området och utifrån kunskap från tidigare

Boverket ska genomföra uppdraget utifrån befintlig forskning och kunskap inom området och utifrån kunskap från tidigare Regeringsbeslut 3 2009-10-01 IJ2009/1746/IU Integrations- och jämställdhetsdepartementet Boverket Box 535 371 23 Karlskrona Uppdrag att utarbeta en kunskapsöversikt om hållbar stadsutveckling med fokus

Läs mer

Befolkningsprognos för Uppsala län år

Befolkningsprognos för Uppsala län år 1 (8) Rapport Handläggare Datum Sekretessklass Anders Bergquist 2017-10-24 Öppen Ansvarig/godkänd Dokumentnummer Revision Regiondirektör 1.0 Befolkningsprognos för Uppsala län år 2017-2040 Innehåll Inledning...

Läs mer

Kommission för ett socialt hållbart Malmö

Kommission för ett socialt hållbart Malmö Kommission för ett socialt hållbart Malmö Rapport- & rekommendationsstrukturer Rapportstruktur Rekommendationsstruktur Delar (3) Kapitel Delkapitel 2 En social investeringspolitik som kan göra samhällssystemen

Läs mer

Bostadspolitiska alternativ

Bostadspolitiska alternativ Bostadspolitiska alternativ Skånskt Bostadsforum Maria Pleiborn, 2016-12-05 Inledning Har vi en bostadsbrist eller en bostadskris? Vilka problem finns på svensk bostadsmarknad? 2 Lång tid av lågt bostadsbyggande

Läs mer

SOCIAL HÅLLBARHET EN FRÅGA FÖR OCH UTANFÖR SAMHÄLLSPLANERINGEN

SOCIAL HÅLLBARHET EN FRÅGA FÖR OCH UTANFÖR SAMHÄLLSPLANERINGEN SOCIAL HÅLLBARHET EN FRÅGA FÖR OCH UTANFÖR SAMHÄLLSPLANERINGEN 2019-04-04 Av: Ekologigruppen Den fysiska planeringen kan inte ensam skapa ett socialt hållbart och inkluderande samhälle. Men den kan bidra

Läs mer

Kan bostadskrisen lösas utan TISDAG 11:45, CLUB 700 INGÅR I SPÅR SAMHÄLLETS UTMANINGAR

Kan bostadskrisen lösas utan TISDAG 11:45, CLUB 700 INGÅR I SPÅR SAMHÄLLETS UTMANINGAR Kan bostadskrisen lösas utan jämställdhet? TISDAG 11:45, CLUB 700 INGÅR I SPÅR SAMHÄLLETS UTMANINGAR Kan bostadskrisen lösas utan jämställdhet? Micael Nilsson, expert Boverket Monica von Schmalensee, vd

Läs mer

RAPPORT. Stadskontoret. Folkmängd i Malmö. Preliminär januari 2013

RAPPORT. Stadskontoret. Folkmängd i Malmö. Preliminär januari 2013 RAPPORT Stadskontoret Folkmängd i Malmö Preliminär januari 2013 Malmö stadskontor Avdelningen för samhällsplanering Arbetsgrupp: Maria Kronogård (Befolkningsutveckling) Elisabeth Pålsson (Malmöbor födda

Läs mer

Folkmängden i Södertälje kommun 31 december 2015

Folkmängden i Södertälje kommun 31 december 2015 Magnus Lundin Statistiker Kommunstyrelsens kontor/ 2016-02-22 Enheten för utredning och hållbarhet Folkmängden i Södertälje kommun 31 december 2015 Ny statistik från SCB visar att folkmängden i Södertälje

Läs mer

Rapport till Finanspolitiska rådet 2016/1. Flyktinginvandring. Sysselsättning, förvärvsinkomster och offentliga finanser

Rapport till Finanspolitiska rådet 2016/1. Flyktinginvandring. Sysselsättning, förvärvsinkomster och offentliga finanser Rapport till Finanspolitiska rådet 216/1 Flyktinginvandring Sysselsättning, förvärvsinkomster och offentliga finanser Lina Aldén och Mats Hammarstedt Institutionen för nationalekonomi och statistik, Linnéuniversitetet

Läs mer

Barnfamiljernas flyttningar. Presentation 2013-10-07 Thomas Niedomysl och Jan Amcoff

Barnfamiljernas flyttningar. Presentation 2013-10-07 Thomas Niedomysl och Jan Amcoff Barnfamiljernas flyttningar Presentation 2013-10-07 Thomas Niedomysl och Jan Amcoff Rapportens syfte Fördjupa kunskaperna om barnfamiljers flyttningar till, från & inom AB län som stöd till prognosarbetet

Läs mer

Det handlar om jämlik hälsa

Det handlar om jämlik hälsa Det handlar om jämlik hälsa SNS 21 oktober 2016 Olle Lundberg Professor och ordförande Delbetänkandets upplägg 1. Varför jämlik hälsa? 1.1. Ojämlikhet i hälsa som samhällsproblem 1.2. Sociala bestämningsfaktorer

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2015 2017 1 Integrationsstrategi för Västerviks kommun Vision Västerviks kommuns vision avseende integration är att gemensamt skapa förutsättningar för kommunen

Läs mer

Statistikinfo 2018:01

Statistikinfo 2018:01 Statistikinfo 218:1 Linköping ökade med 2 73 invånare Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 2 73 personer. Det är den tredje största ökningen någonsin i Linköping, och 148 färre än förra året. Vid

Läs mer

Till Västra Götaland, men sedan?

Till Västra Götaland, men sedan? Samhällsanalys, Koncernkontoret Västra Götalandsregionen 2017-11-15 Till Västra Götaland, men sedan? Vidareflyttningar hos nyanlända flyktingar i Västra Götaland. Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning...

Läs mer

NYANLÄNDA FÖRÄLDRAR, MAKTKONFLIKT INOM FAMILJEN OCH JÄMSTÄLLDHET 7 NOVEMBER 2018, UPPSALA

NYANLÄNDA FÖRÄLDRAR, MAKTKONFLIKT INOM FAMILJEN OCH JÄMSTÄLLDHET 7 NOVEMBER 2018, UPPSALA NYANLÄNDA FÖRÄLDRAR, MAKTKONFLIKT INOM FAMILJEN OCH JÄMSTÄLLDHET 7 NOVEMBER 2018, UPPSALA Mehrdad Darvishpour, fil. dr i sociologi och docent och senior lektor i socialt arbete vid Mälardalen högskola

Läs mer

SEGREGATION: VAD MENAS OCH HUR MÄTS DEN? FORSKNING I KORTHET #9

SEGREGATION: VAD MENAS OCH HUR MÄTS DEN? FORSKNING I KORTHET #9 FORSKNING I KORTHET #9 SEGREGATION: VAD MENAS OCH HUR MÄTS DEN? Sedan början av 1990-talet märks en ökande segregation i många regioner i landet à Utsatta områden har en överrepresentation av både låginkomsttagare

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2645 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 8 Migration

Motion till riksdagen: 2014/15:2645 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 8 Migration Flerpartimotion Motion till riksdagen: 2014/15:2645 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 8 Migration Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer