Rapport: Vi håller vad vi lovar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport: Vi håller vad vi lovar"

Transkript

1 Rapport: Vi håller vad vi lovar En sammanställning av vallöften från 2002

2 2 (11) Vi håller vad vi lovar Inför valet 2002 lovade vi socialdemokrater att genomföra många angelägna reformer för att förbättra den svenska välfärden. När vi nu närmar oss valdagen 2006 kan vi redovisa för väljarna att vi förvaltat deras förtroende väl och genomfört de reformer vi lovade. Det sker inte alltid i den takt vi hoppades på, och ibland tvingar verkligheten oss att pröva nya vägar mot målet, men inriktningen står alltid fast. Samtidigt är det självfallet så att vi aldrig kan säga klara! Ett samhälle blir aldrig klart. Vi kan ständigt förbättra och utveckla vår välfärd. Världen förändras, nya problem uppstår och kampen för ett samhälle där alla ska med går ständigt vidare. Den 17 september står valet återigen mellan satsningar på välfärd eller stora skattesänkningar. Vi socialdemokrater vill fortsätta att utveckla välfärden och arbetar vidare för ett Sverige där alla ska med. Vallöftet är uppfyllt Vallöftet är delvis uppfyllt X Vallöftet ej uppfyllt Barn och unga vår framtid 1. Det särskilda stödet för fler anställda i skolorna ska byggas ut och även omfatta förskolan. Därmed kan ytterligare 6000 fler barnskötare, förskollärare och annan personal anställas i förskolan. 2. Vi vill att fler lärare och annan personal ska anställas i skolan. 3. Ökade resurser och kvalitetsgranskning av alla skolor. 4. Alla elever ska få tillfälle att röra sig minst 30 minuter under varje skoldag. 5. Alla gymnasieelever ska ges kunskaper i historia. En särskild satsning ska göras på matematikundervisningen.

3 3 (11) 6. De yrkesinriktade programmen ska stärkas och internationaliseras. 7. Arbetsmiljön i skolan ska förbättras. 8. Lagstiftning om förbud mot diskriminering och sexuella trakasserier. 9. Drogfria mötesplatser och starka nätverk behöver skapas för ungdomarna. 10. Drogmissbruk i krogmiljö måste kartläggas, och ordningsvakter och serveringspersonal erbjudas utbildning om narkotika. 11. Den nationella narkotikasamordnaren ges ökade möjligheter. 12. Anställa fler narkotikapoliser och intensifiera det internationella polisarbetet. 13. Bygga ut behandlingshemmen så att fler unga missbrukare kan få vård. 14. Det behövs också fler platser på de särskilda ungdomshemmen. 15. I storstadsområdena som är särskilt utsatta för tungt missbruk och smittspridning ska narkomanvården byggas ut. 16. Arbeta för knarkfria fängelser. 17. Ett handslag med idrottsrörelsen för Sveriges barn och ungdomar. Vi är beredda att under mandatperioden tillföra idrottsrörelsen totalt en miljard. 18. Öka byggandet av studentbostäder bland annat genom att sänka byggmomsen. Målet är att ytterligare nya studentbostäder ska byggas under mandatperioden. i 19. Koppla utbyggnaden av högskoleplatser till ett krav på kommunerna att tillhandahålla bostäder för studenter. ii 20. Stimulera byggandet av små hyresrätter till rimliga priser. 21. Premiera kommuner som bygger hyresbostäder genom att tidigarelägga statliga investeringsprogram. iii

4 4 (11) 22. Allmän förskola för 4-5-åringar måste införas. 23. Lägsta dagpenningen i föräldraförsäkringen måste höjas samtidigt som inkomsttaket höjs. 24. Studiebidraget måste utökas från 9 till 10 månader. 25. Höja barnbidraget och införa ett flerbarnstillägg redan från det andra barnet. Trygghet för alla 26. Välfärdspolitiken ska omfatta alla, vara solidariskt finansierad via skatterna och fördelas efter behov, inte efter plånbokens tjocklek. 27. Arbetet med att riva hindren för funktionshindrades delaktighet fortsätter och intensifieras. 28. Tillföra sjukvården ytterligare 20 miljarder kronor i en särskild satsning för att anställa fler, öka kvaliteten i vården inte minst i utsatta områden, förbättra arbetsmiljön och korta vårdköerna. 29. En nationell vårdgaranti kommer att införas. 30. Sjukhusen ska inte få överlåtas till företag som drivs med privata vinstintressen. Ingen offentligt finansierad sjukvård ska ge förtur åt försäkringsbolagens kunder. 31. Taket i sjukförsäkringen ska höjas. 32. Tandvårdsförsäkringen förbättras. 33. De farliga arbetsmiljöerna måste bort. iv 34. Ta bort undantagen i turordningsreglerna.x v 35. Avskaffa möjligheten för arbetsgivare att vid uppsägning av föräldralediga utnyttja föräldraledigheten som uppsägningstid.

5 5 (11) 36. Heltid ska bli en rättighet och deltid en möjlighet. vi 37. Höjd kvalitet i äldreomsorgen, bland annat genom förstärkta sjukvårdsinsatser. 38. Anställas mer personal inom kommuner och landsting som arbetar med vård och omsorg för de äldre. 39. Kompetensutveckling för personalen och arbeta för att underlätta framtida rekrytering. 40. För äldre med låg eller obefintlig pension vill vi införa ett äldreförsörjningsstöd. 41. Vi vill öka byggandet av äldrebostäder nya poliser ska utbildas under de kommande fyra åren. 43. Polisens arbete måste organiseras så att polisen arbetar på tider och platser där brotten begås. 44. Rättsväsendet ska moderniseras för att korta tiden mellan brottsanmälan och dom. 45. Vi vill tillföra kriminalvården en halv miljard kronor för att förebygga återfall i brott. 46. Polis, skola, kommun, föräldrar och andra många behövs för att få ned ungdomsbrottsligheten. Det krävs påföljder och insatser som är tydliga, samtidigt som de ger den unge vägar tillbaka till ett bättre liv. 47. Skyddet för kvinnor som riskerar att utsättas för brott måste förbättras, skarpare lagstiftning om besöksförbud och skärpt lagstiftning mot sexualbrott. 48. Brottslighetens internationalisering kräver ökat internationellt samarbete för att motverka terrorism, narkotikabrottslighet och annan gränsöverskridande brottslighet. 49. De svenska utsläppen av växthusgaser ska minska med minst fyra procent vii till år Havsmiljöfrågorna ska ges en central roll i miljöpolitiken. 51. Kampen mot de farliga kemikalierna måste fortsätta.

6 6 (11) 52. En aktiv miljöpolitik måste garantera ekologisk mångfald och naturupplevelser för alla. Samtidigt måste Sverige bli ännu bättre på att tillvarata möjligheter till innovation, teknisk utveckling och nya jobb som en miljödriven utveckling innebär. Vi vill stimulera investeringar i teknikskiften. Bilarna måste bli mindre miljöskadliga och den förnyelsebara energin byggas ut. Vi vill satsa på effektivare energianvändning. Den offentliga sektorn måste gå före. Arbete och tillväxt 53. Sverige ska fortsätta ha hög tillväxt, låg arbetslöshet och sunda finanser. Därför ska de offentliga finanserna ha ett överskott på 2 procent av BNP i genomsnitt över en konjunkturcykel. 54. Utgiftstaken ska klaras. 55. Skattesystemet måste vara robust och stimulera arbete och investeringar. 56. Vi vill fortsätta att framförallt förbättra villkoren för löntagarna och de små företagen. 57. Vi vill under mandatperioden ta sista steget i skattereformen riktad mot lågoch medelinkomsttagare. 58. År 2004 ska den reguljära sysselsättningsgraden uppgå till 80 procent. viii 59. Behovet av socialbidrag ska halveras mellan 1999 och ix 60. Det är bara tillsammans anställda, arbetsgivare, fackliga organisationer, myndigheter, folkvalda som vi kan lyckas att nå målet att senast till år 2008 x halvera sjukskrivningarna. 61. Istället för att försämra de sjukskrivnas villkor vill vi stimulera de arbetsgivare som får ner sjuktalen, satsa på förebyggande folkhälsoarbete, stärka företagshälsovården och förbättra rehabiliteringen. Fler läkare ska bedöma längre sjukskrivningar. 62. Vi reformerar arbetsskadeförsäkringen så att den blir rättvis och jämställd.

7 7 (11) 63. Vi vill öka tryggheten för de tillfälligt anställda och öka den anställdes eget inflytande över arbetstidens förläggning. 64. Vi vill införa ett individuellt kompetenssparande.x xi 65. Större möjligheter till vidareutbildning behövs, inte minst för de som har den kortaste utbildningen i vård och omsorg. 66. Den offentliga sektorn måste bli en mönsterarbetsgivare. xii 67. Vi vill öka anslagen till forskning och utbildning. 68. Fler högskoleplatser behövs i hela landet. Hög kvalitet på utbildningen är målet. 69. Vi vill stärka den kvalificerade yrkesutbildningen. 70. Ytterligare någon eller några högskolor ska ges möjlighet att utvecklas till universitet och bedriva forskarutbildning. 71. Vi vill underlätta för studenter med barn. 72. Vuxenutbildning och ett system med individuell kompetensutveckling är xiii viktiga inslag i ett livslångt lärande. 73. Fortsatta satsningar på medicinsk och biovetenskaplig forskning behövs. 74. Vi vill inrätta fler forskarskolor och ge unga forskare bättre möjligheter att verka. 75. Ökade arbetsmarknadspolitiska insatser ska göras för invandrare. Resurser ska satsas på snabb värdering av invandrares kunskap och kompetens, på individanpassad arbetsförmedling och språkutbildning i arbete och praktik. Satsningen på komplettering av utländska högskolebetyg ska fortsätta. 76. Se till att barn med utländsk bakgrund får bättre stöd för att nå kunskapsmålen i skolan. 77. Unga flickor som lever under hot eller tvång måste få ett snabbt och kunnigt bemötande av skola, polis och socialtjänst och vid behov skyddat boende.

8 8 (11) 78. Vi vill starta ett program för högteknologiskt nyföretagande och förbättra de statliga finansierings- och lånemöjligheterna. 79. Vi vill fortsätta att förenkla reglerna för småföretagen, förbättra myndigheternas service och förändra de s.k. 3:12-reglerna. 80. Vi vill stärka de branscher där Sverige ligger i framkant - inte minst inom ITsektorn, bioteknik, läkemedelssektorn och fordonsindustrin. 81. Vi vill att 2005 blir ett nationellt designår. 82. Vi vill etablera ett nationellt centrum för att främja utveckling, entreprenörskap och export inom miljöteknikområdet. 83. Vi tänker utveckla, inte avveckla skatteutjämningen. 84. Vi vill utforma en regional utvecklingspolitik som tar tillvara det lokala och regionala engagemanget. 85. Vi vill genomföra riktade satsningar på IT-användning och distansutbildning. 86. Vi vill genomföra den största satsningen på infrastruktur i modern tid i både storstäder och glesbygd. Kultur - en kraftkälla för alla 87. Vi vill stärka barnkulturen. Vi vill ge det nya och unga och mångkulturella Sverige väsentligt ökade möjligheter och resurser att skapa sin kulturpolitiska vision, sitt innehåll och sina former. 88. Vi vill införa fri entré på de statliga museerna. 89. Vi vill stärka folkrörelsen för kulturhistoria. 90. Vi vill satsa på vårt gemensamma arv i form av kulturfastigheterna. 91. Vi vill öka det internationella kulturutbytet. 92. Vi vill öka insatserna för invandrarnas kultur.

9 9 (11) 93. Vi vill satsa på svensk film och musik. 94. Vi vill se en djärv och nydanande svensk arkitektur, som tar med sig det bästa av det gamla in i det nya. Under den kommande mandatperioden vill vi lyfta fram arkitekturen, formen och designen till en gemensam angelägenhet för alla. 95. En socialdemokratisk regering är beredd att under mandatperioden tillföra kultursektorn ytterligare en kvarts miljard kronor. Sverige i världen världen i Sverige 96. Sverige är och ska vara militärt alliansfritt. 97. Nedrustning och mänskliga rättigheter, folkrätt och hållbar utveckling, en fri och rättvis handel det är och ska vara hörnstenar i svensk utrikespolitik. 98. Sverige ska fortsatt verka för fred i Mellanöstern, för ett utvidgat EU och delta i kampen mot den internationella terrorismen. 99. Vi vill att EU ska vara progressiv röst för mänskliga rättigheter, global rättvisa och frihandel Under mandatperioden fattas beslut så att enprocentsmålet kan nås Kvinnohandel ska stoppas Främlingsfientlighet och rasism måste bekämpas Vi vill stärka exportfrämjandet Vi vill bygga vidare på det framgångsrika Östersjösamarbetet Rättssäkerheten för asylsökande ska öka och handläggningstiderna i flyktingärenden kortas.

10 10 (11) 106. Villkoren för ensamma flyktingbarn ska förbättras Vi vill utveckla en gemensam flyktingpolitik inom EU som präglas av humanitet, öppenhet och ansvar. Fotnoter i Byggmomsen har inte sänkts, utan en annan teknik har valts. Däremot har den tillfälliga investeringsstimulansen för hyreslägenheter på max 70 kvm motsvarat en momssänkning till 6 procent. Stödet har genom förslag i vårpropositionen 2006 förlängts. Bostadsbyggandet har ökat och målet om bostäder totalt under mandatperioden kommer att nås. Ca rena studentbostäder byggs om året, och det byggs smålägenheter som de facto används som studentboende. ii Behovet saknas eftersom det ökade byggandet runt om i landet, och särskilt på högskoleorterna, gynnar alla som söker bostad. iii Regeringen har genom infrastruktursatsningar möjliggjort att nästan dubbelt så många bostäder kan byggas jämfört med tidigare planering i Stockholms län. I infrastrukturplanerna har vikten av bostadsbyggande i Stockholms län betonats. iv Bl.a. har Arbetsmiljöverket intensifierat sitt arbete mot farliga arbetsmiljöer och inspektioner i utsatta branscher och verksamheter prioriteras. Fler arbetsmiljöinspektörer har anställts. v Miljöpartiet har tillsammans med de borgerliga röstat ner ett förslag om att ta bort undantagen i turordningsreglerna. vi Regeringen presenterar förslag innan sommaren. vii Målet är på god väg att nås. viii Sysselsättningen har ökat med personer de senaste tio åren och sysselsättningen under 2006 och 2007 bedöms öka med ytterligare personer enligt AMS. ix Socialbidragsberoende har minskat med 26 procent mellan 1999 och 2003 för att under 2004 öka något. x De korta sjukskrivningarna har minskat med 35 procent sedan 2002 och de långa med 23 procent. xi Medlen för individuell kompetensutveckling har istället använts till att bl. a. höja åldergränsen i studiemedelssystemet. xii Tillsammans med fackförbundet Kommunal har vi antagit en plattform med en rad konkreta åtgärder för att välfärdsjobben ska bli framtidsjobb. Det handlar om rätt till heltid, trygga anställningsförhållanden och bättre möjligheter till kompetensutveckling. xiii Vi satsar knappt 3,5 miljard på vuxenutbildning, medlen för individuell kompetensutveckling har istället använts till att bl. a. höja åldergränsen i studiemedelssystemet.

11

Valmanifest TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET OCH UTVECKLING. Socialdemokraternas valmanifest 2002-2006. www.socialdemokraterna.se telefon 08-700 26 00

Valmanifest TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET OCH UTVECKLING. Socialdemokraternas valmanifest 2002-2006. www.socialdemokraterna.se telefon 08-700 26 00 Valmanifest TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET OCH UTVECKLING Socialdemokraternas valmanifest 2002-2006 www.socialdemokraterna.se telefon 08-700 26 00 Tillsammans för trygghet och utveckling Socialdemokraternas

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se

Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se Valmaterial från socialdemokraterna. Läs lite mer om stora skillnader på socialdemokraterna.se politik 0ör 0ler och tr3gga jobb. Att alla som kan och vill arbeta ska få ett jobb. Att anslagen till forskning

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val.

Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Byt politik! Rösta för en ny regering den 14 september! Information inför höstens allmänna val. Jag bryr mig om valet i höst! För jag tror på alla människors lika värde och rätt. Och jag vägrar ge upp.

Läs mer

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 Sverige byggs starkt genom fler i arbete. När fler arbetar kan vi fortsätta lägga grund för och värna allt det

Läs mer

VALMANIFEST Återupprätta samhällskontraktet

VALMANIFEST Återupprätta samhällskontraktet VALMANIFEST 2018 Återupprätta samhällskontraktet Mycket är bra i Sverige men det finns också mycket att ta tag i Lönar sig för dåligt att gå från bidrag till arbete Stöldligor på landsorten Växande skuggsamhälle

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska Framtiden är här valmanifest på lättläst svenska De val vi gör i dag är viktiga för våra liv i framtiden. Miljöpartiet vill skydda djuren, naturen, miljön, världen och människorna. Vi vill ha ett miljövänligare

Läs mer

Moderaternas politik för sänkt a-kassa och lägre löner. Socialdemokraternas politik för fler jobb och trygghet för alla

Moderaternas politik för sänkt a-kassa och lägre löner. Socialdemokraternas politik för fler jobb och trygghet för alla Rött Blått politik för fler jobb och trygghet för alla Ge 100 000 soloföretagare möjlighet att anställa en medarbetare genom sänkt arbetsgivaravgift. Ge 7 500 arbetslösa akademiker arbete eller praktik

Läs mer

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETSLINJEN Jobben är regeringens viktigaste fråga. Jobb handlar om människors möjlighet att kunna försörja sig, få vara en del i en arbetsgemenskap och kunna förändra

Läs mer

Vi bygger Växjö starkt!

Vi bygger Växjö starkt! Vi bygger Växjö starkt! Växjö - en kommun för hoppfulla! Växjö är en riktigt bra kommun. Vi ligger i absolut framkant i miljö & hållbarhet, vi är med i toppen när det gäller företagsklimat och bygger mest

Läs mer

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland På rätt väg - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland 19 steg mot ett bättre Gotland Dessa 19 steg är socialdemokratiska tankar och idéer om hur vi tillsammans här på Gotland kan skapa

Läs mer

De svenska väljarnas uppdrag åt oss folkvalda var entydigt: Sverige ska fortsätta att utvecklas som välfärdsnation.

De svenska väljarnas uppdrag åt oss folkvalda var entydigt: Sverige ska fortsätta att utvecklas som välfärdsnation. Eders Majestäter, Eders Kungliga Högheter, Herr talman, Ärade ledamöter av Sveriges riksdag! De svenska väljarnas uppdrag åt oss folkvalda var entydigt: Sverige ska fortsätta att utvecklas som välfärdsnation.

Läs mer

Högre kvalitet i förskolan

Högre kvalitet i förskolan Stockholm 26 augusti 2010 Högre kvalitet i förskolan Första delen av den kommande rödgröna regeringsplattformen 2/6 I dag presenterar vi rödgröna partier den första delen av vår regeringsplattform om förskolan

Läs mer

LOs politiska plattform inför valet 2014

LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 LOs politiska plattform inför valet 2014 Sveriges löntagare behöver en ny politik och en ny regering. Arbetslösheten är idag högre än vid regeringsskiftet 2006.

Läs mer

En starkare arbetslinje

En starkare arbetslinje RÅDSLAG JOBB A R B E T E Ä R BÅ D E E N R Ä T T I G H E T OC H E N S K Y L D I G H E T. Den som arbetar behöver trygghet. Den arbetslöses möjligheter att komma åter. Sverige har inte råd att ställa människor

Läs mer

Vi håller vad vi lovar! En rapport om vad vi socialdemokrater åstadkommit sedan 1994.

Vi håller vad vi lovar! En rapport om vad vi socialdemokrater åstadkommit sedan 1994. Vi håller vad vi lovar! En rapport om vad vi socialdemokrater åstadkommit sedan 1994. Förord Den här rapporten redogör för vad vi socialdemokrater åstadkommit sedan vi fick väljarnas förtroende i valet

Läs mer

Rapport TRYGGHET PÅ ÅLDERNS HÖST. 200 nya ögon granskar och ser vägar att höja kvaliteten i äldreomsorgen

Rapport TRYGGHET PÅ ÅLDERNS HÖST. 200 nya ögon granskar och ser vägar att höja kvaliteten i äldreomsorgen Rapport TRYGGHET PÅ ÅLDERNS HÖST 200 nya ögon granskar och ser vägar att höja kvaliteten i äldreomsorgen www.socialdemokraterna.se telefon 08-700 26 00 Trygghet på ålderns höst Sammanfattning Många oroar

Läs mer

Program för fler jobb - ett bakgrundsmaterial

Program för fler jobb - ett bakgrundsmaterial 2006-08-24 socialdemokraterna Program för fler jobb - ett bakgrundsmaterial Inte sedan slutet av 80-talet har så många i Sverige gått till jobbet som i dag. 121 000 fler går till jobbet i dag än för ett

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. SOCIALDEMOKRATERNA I LINKÖPINGS VALMANIFEST 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. Att bygga ett samhälle blir aldrig klart. Även om arbetslösheten

Läs mer

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 1 När den egna kraften inte räcker till Samhällets skyddsnät ska ge trygghet och stöd till människor

Läs mer

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land där var och en oavsett bakgrund kan växa och ta sin del

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Det är det här vi vill

Det är det här vi vill Det är det här vi vill 9 Tankar om hur vi vill göra Vaggeryds kommun ännu bättre Socialdemokratiska kandidater till valet 2010 Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun s-info.se/vaggeryd Politik är att vilja.

Läs mer

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS TORSÅS KAN BÄTTRE. Det spelar roll vem som styr och leder kommunen. Här kan du läsa om några av de politiska prioriteringar

Läs mer

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling

Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Ett solidariskt samhälle en ekonomi för alla Valplattform Kommunvalet 2018 Vänsterpartiet Nordmaling Vänsterpartiets prioriterade huvudfrågor: 1. Öka grundbemanningen inom äldreomsorgen för högre kvalité

Läs mer

VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX

VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX VÄLFÄRDS- SATSNINGAR FÖRE LYX Valplattform Vänsterpartiet Umeå 2018-2022 Umeå är inte till salu! Ulrika Edman (V), 1:a till Umeå kommunfullmäktige Mattias Sehlstedt (V), 2:a till Umeå kommunfullmäktige

Läs mer

Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb

Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb augusti 2010 Den viktigaste uppgiften för Centerpartiet och Alliansregeringen är att minska utanförskapet och

Läs mer

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Handlingsprogram 2011-2014 Socialdemokraterna i Mark Frihet är grunden för att du ska ha ett gott liv och kunna ta vara på möjligheternas Mark men friheten ska

Läs mer

Först några inledande frågor

Först några inledande frågor ISSP 2006 Siffrorna anger svarsfördelning i %. Först några inledande frågor Fråga 1 Anser Du att människor bör följa lagen utan undantag, eller finns det vissa tillfällen då människor bör följa sitt samvete

Läs mer

Ett bättre LEKSAND. Valprogram 2015-2018 för Socialdemokraterna i Leksand. Liv Lunde Andersson, Krister Ellström och Maria Qvarnström

Ett bättre LEKSAND. Valprogram 2015-2018 för Socialdemokraterna i Leksand. Liv Lunde Andersson, Krister Ellström och Maria Qvarnström Ett bättre LEKSAND. För alla. Valprogram 2015-2018 för Socialdemokraterna i Leksand Liv Lunde Andersson, Krister Ellström och Maria Qvarnström En attraktiv kommun för fler Leksand ska vara en bra kommun

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

Vi vill investera i Sverige

Vi vill investera i Sverige Vi vill investera i Sverige Karl-Petter Thorwaldsson LOs ordförande Tobias Baudin LOs förste vice ordförande Ingela Edlund LOs andre vice ordförande Torbjörn Johansson LOs avtalssekreterare Dags att investera

Läs mer

Politiskt program 2007-2010

Politiskt program 2007-2010 Politiskt program 2007-2010 Socialdemokraterna i Skövde Politiskt program för Socialdemokraterna i Skövde 2007 2010 Vi socialdemokrater i Skövde förbinder oss med detta program att arbeta för ett bättre

Läs mer

Snabbprotokoll, Kommitté 1 Ekonomi 1. Behandling av program

Snabbprotokoll, Kommitté 1 Ekonomi 1. Behandling av program Snabbprotokoll, Kommitté 1 Ekonomi 1 Behandling av program STÄMMANS BESLUT Centerpartiet vill: 1 att omställning och kompetensutveckling ska underlättas Fler vuxenutbildnings- och vidareutbildningsinsatser

Läs mer

33*-=116+>57*(03.3, 0UULOrSSZM Y[LJRUPUN # ; # !! :! # !! 9!!#! # !! :! # ! # ; #!: ;!! #9 # )g5 +(/$ 69(5,*(

33*-=116+>57*(03.3, 0UULOrSSZM Y[LJRUPUN # ; # !! :! # !! 9!!#! # !! :! # ! # ; #!: ;!! #9 # )g5 +(/$ 69(5,*( 3/22 5 5 6 6 7 7 8 9 9 10 10 11 11 12 13 14 14 15 15 16 4/22 5/22 6/22 6/18 7/22 5. TRYGGARE JOBB 6. JÄMSTÄLLDA JOBB OCH INVESTERINGAR I EN BÄTTRE ARBETSMILJÖ 8/22 7/18 7. FLER OCH BÄTTRE JOBB I SKOLA,

Läs mer

Klart att det spelar roll!

Klart att det spelar roll! roll! Klart att det spelar Vi kräver en politik för fler jobb I ett litet land som Sverige är den ekonomiska och sociala utvecklingen beroende av en framgångsrik exportindustri. I den globala konkurrensen

Läs mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer

Trygga barn klarar mer. Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer Trygga barn klarar mer Socialdemokraterna i Örebros idéer och åtgärder för trygga barn som klarar mer 2007-2010. Hej, Jag hoppas att det här materialet om skolan i Örebro kan ge dig information om hur

Läs mer

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015

Övriga handlingar. SSU:s 38:e förbundskongress 2015 Övriga handlingar SSU:s 38:e förbundskongress 2015 1 2 Uttalanden Jämlik framtid Det är det jämlika samhället som vi människor blir fria att forma våra liv utan att vår bakgrund bestämmer förutsättningarna.

Läs mer

Lättare för unga att få jobb

Lättare för unga att få jobb Socialdemokraterna Skara 2010-09-08 Lättare för unga att få jobb - Ett vallöfte från Socialdemokraterna i Skara Innehållsförteckning I Skara ska alla unga erbjudas jobb eller utbildning... 3 2 miljoner

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS. Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson

MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS. Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson MÖJLIGHETERNAS FALUN BYGGER VI TILLSAMMANS Så här vill vi göra vår kommun ännu bättre. Jonny Gahnshag Roza Güclü Hedin Ingalill Persson FRAMTIDSPARTIET I FALUN KLIMAT FÖR UTVECKLING Jonas Lennerthson Anna

Läs mer

Socialdemokraternas vallöften till studenterna

Socialdemokraternas vallöften till studenterna Socialdemokraternas vallöften till studenterna Löfte i valrörelsen En trygg sjukförsäkring. Alla studenter ska omfattas av sjukförsäkringen, studenter ska kunna sjukskrivas på deltid, karenstiden ska kortas

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

Grupparbete Jobbet och samhället

Grupparbete Jobbet och samhället Grupparbete Jobbet och samhället Utgå från det parti/partier just din grupp har blivit tilldelat. Fundera över följande frågor: 1. Hur vill ditt parti att eventuellt överskott i välfärden ska användas?

Läs mer

Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling

Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling Möjligheternas Katrineholm skapar vi tillsammans Vår politik för jobb, välfärd och utveckling 2011 2014 Socialdemokraterna i Katrineholm Göran Dahlström, kommunstyrelsens ordförande Katrineholm i jobb

Läs mer

2010-08-30. Södertälje behöver fler företag

2010-08-30. Södertälje behöver fler företag Södertälje behöver fler företag Sex lokala och sex nationella förslag för entreprenörskap och ökat företagande Södertälje har ett starkt näringsliv. Södertälje motsvarar till antalet invånare knappt 1

Läs mer

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden.

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi drömmer om kulturella upplevelser, sköna stunder i skog och mark, och fascinerande möten med människor med olika bakgrund och

Läs mer

SÖDERTÄLJE ÄR STARKARE TILLSAMMANS SÖDERTÄLJE

SÖDERTÄLJE ÄR STARKARE TILLSAMMANS SÖDERTÄLJE SÖDERTÄLJE ÄR STARKARE TILLSAMMANS SÖDERTÄLJE ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE SÖDERTÄLJE. Vi söker väljarnas mandat för att tillsammans med andra bygga en sammanhållen modern kunskaps- och exportstad.

Läs mer

Fler jobb till kvinnor

Fler jobb till kvinnor Fler jobb till kvinnor - Inte färre. Socialdemokraternas politik, ett hårt slag mot kvinnor. juli 2012 Elisabeth Svantesson (M) ETT HÅRT SLAG MOT KVINNOR Socialdemokraterna föreslår en rad förslag som

Läs mer

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA

VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA VI VILL HA ETT BÄTTRE VÄXJÖ FÖR ALLA SÄTT VÄXJÖ I ARBETE Det viktigaste Växjö står inför är att klara jobben. Genom att fler växjöbor kommer i arbete så lägger vi grunden till att skapa det Växjö vi vill

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM 2007-2010 ALLA BEHÖVS I MALMÖ

HANDLINGSPROGRAM 2007-2010 ALLA BEHÖVS I MALMÖ ALLA BEHÖVS I MALMÖ Socialdemokraterna i Malmö vill arbeta för att:» Grundskolan och förskolan ska fungera så att ingen förälder ska behöva välja bort förskolan eller skolan i sin närhet av kvalitetsskäl.»

Läs mer

Ny färdriktning. Fler jobb, grön omställning och mindre klyftor. Kronoberg och dess invånare är vinnare av den rödgröna politiken

Ny färdriktning. Fler jobb, grön omställning och mindre klyftor. Kronoberg och dess invånare är vinnare av den rödgröna politiken Ny färdriktning Fler jobb, grön omställning och mindre klyftor Kronoberg och dess invånare är vinnare av den rödgröna politiken Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets ekonomiska vårmotion

Läs mer

Vi socialdemokrater vill att folkkyrkan uppsöker ungdomar och erbjuder dem diskussioner i ungdoms- och konfirmandgrupper om livsfrågor.

Vi socialdemokrater vill att folkkyrkan uppsöker ungdomar och erbjuder dem diskussioner i ungdoms- och konfirmandgrupper om livsfrågor. Socialdemokraternas manifest för kyrkovalet 20 september 2009 i Svenska kyrkan i Eskilstuna Vi socialdemokrater tror att människor är sökare av olika slag. Sökandet måste få en möjlighet att komma till

Läs mer

Länsgemensam folkhälsopolicy

Länsgemensam folkhälsopolicy Länsgemensam folkhälsopolicy 2012-2015 Kronobergs län Kortversion Länsgemensam vision En god hälsa för alla! För hållbar utveckling och tillväxt i Kronobergs län Förord En god hälsa för alla För hållbar

Läs mer

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor.

Därför EU. Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. Därför EU Är du intresserad av frågor som berör ditt arbete och din vardag? Då är du intresserad av EU-frågor. 2 Ett EU för oss EU kan kännas krångligt och långt borta, men är mer tydligt och nära än du

Läs mer

fyra initiativ för valseger 2010

fyra initiativ för valseger 2010 fyra initiativ för valseger 2010 1 Fyra initiativ för valseger 2010 Det övergripande målet i höstens val är att Alliansregeringen ska få förnyat förtroende att leda Sverige. För att nå detta mål kommer

Läs mer

Det här vill vi göra i Eskilstuna. Vänsterpartiets politik i korthet

Det här vill vi göra i Eskilstuna. Vänsterpartiets politik i korthet Det här vill vi göra i Eskilstuna Vänsterpartiets politik i korthet 2015-2018 Eskilstuna är inte till salu. Inte till salu. När vi nu går till val är Vänster partiets ambition självklar. Vi vill fortsätta

Läs mer

Har vi råd med arbete?

Har vi råd med arbete? Har vi råd med arbete? 1. Kraftigt ökad efterfrågan av arbetskraft genom sänkta skatter och arbetsgivareavgifter 2. Kraftigt ökat utbud av arbetskraft genom anställningsstöd och nedskärningar i t.ex. A-kassa

Läs mer

FLER JOBB OCH EN BÄTTRE SJUKVÅRD I ÖREBRO LÄN. DET GÅR FÖRE SKATTESÄNKNINGAR.

FLER JOBB OCH EN BÄTTRE SJUKVÅRD I ÖREBRO LÄN. DET GÅR FÖRE SKATTESÄNKNINGAR. FLER JOBB OCH EN BÄTTRE SJUKVÅRD I ÖREBRO LÄN. DET GÅR FÖRE SKATTESÄNKNINGAR. Matilda Ernkrans, riksdagsledamot och förstanamn på riksdagslistan, och Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsens

Läs mer

tighet s a em i F ams, medl Ad y k Ric

tighet s a em i F ams, medl Ad y k Ric Nu drar vi igång! Så kan löntagarna vinna valet 2006 Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Maria Lindberg, medlem i Handels. I undersökningen Valet är ditt har 30 032 medlemmar deltagit och

Läs mer

Dragonens Likabehandlingsplan 2009

Dragonens Likabehandlingsplan 2009 Dragonens Likabehandlingsplan 2009 Solna Stad 2009-08-29 Likabehandlingsplan för Dragonens förskola 2009 Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling tydliggör och skärper verksamhetens

Läs mer

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Vision 2010 Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Verksamhetsidé Kommunens verksamhet syftar till att tillhandahålla medborgarna förstklassig service genom en effektiv förvaltning och

Läs mer

KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. STEFAN LÖFVEN MAGDALENA ANDERSSON CARIN JÄMTIN MIKAEL DAMBERG

KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. STEFAN LÖFVEN MAGDALENA ANDERSSON CARIN JÄMTIN MIKAEL DAMBERG KÄRA FRAMTID, VALMANIFEST FÖR ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. STEFAN LÖFVEN MAGDALENA ANDERSSON CARIN JÄMTIN MIKAEL DAMBERG EN AMBITIÖS JOBBPOLITIK. FÖR ALLA. VÅRT MÅL ÄR ATT ANTALET PERSONER SOM ARBETAR

Läs mer

Utbildningspolitiskt program

Utbildningspolitiskt program Utbildningspolitiskt program Innehållsförteckning Skolan 4 Högre utbildning 5 Forskning och forskarutbildning 6 Kompetensutveckling 7 Utbildningspolitiska programmet / 2008-05-09 Skolan Allt börjar i skolan.

Läs mer

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland!

10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Östergötland 2009-11-16 10 löften och ett handslag! - En ny Socialdemokratisk arbetsgivarepolitik i Östergötland! Socialdemokraterna i Östergötland har presenterat ett program som ska genomföras efter

Läs mer

2014-03-11. Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola

2014-03-11. Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola 2014-03-11 Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola Mindre klasser, fler lärare och tioårig grundskola Alliansregeringen vill öka kunskapsinriktningen i skolan. Utbildningen i Sverige ska ha

Läs mer

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN

DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN DAGS FÖR ETT FEMINISTISKT SYSTEMSKIFTE I VÄLFÄRDEN Dags för ett feministiskt systemskifte i välfärden Det drar en feministisk våg över Sverige. Den feministiska rörelsen är starkare än på mycket länge

Läs mer

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad vem som styr landstinget. Nu vill vi gå vidare och satsa

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet!

Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet! lättläst Rösta på Miljöpartiet i kommunalvalet! Om Miljöpartiet får vara med och bestämma i majoriteten i kommun fullmäktige kan vi skapa ett bättre Stockholm. Miljöpartiet vill ha fler bostäder och renare

Läs mer

Snabbprotokoll, Kommitté 1 låt inte Sverige klyvas

Snabbprotokoll, Kommitté 1 låt inte Sverige klyvas Snabbprotokoll, Kommitté 1 låt inte Sverige klyvas 1 Behandling av programmet STÄMMANS BESLUT Centerpartiet vill: 1 Att barriären till jobb bryts genom fler vägar till arbete, minskade kostnader och ökade

Läs mer

VALSTRATEGI BÄTTRE VÄLFÄRD, LAG OCH ORDNING, SNABBARE INTEGRATION

VALSTRATEGI BÄTTRE VÄLFÄRD, LAG OCH ORDNING, SNABBARE INTEGRATION VALSTRATEGI, SNABBARE INTEGRATION Dagens presentation LÄGET VID VALÅRETS BÖRJAN MÅLSÄTTNINGAR OCH INRIKTNING BUDSKAP OCH PRIORITERINGAR MÅLGRUPPER HUVUDMOTSTÅNDARE VÅR KAMPANJ SAMMANFATTNING Sverige har

Läs mer

Ett bättre Gotland. För alla.

Ett bättre Gotland. För alla. Ett bättre Gotland. För alla. Socialdemokraterna F R A M T I D S PA R T I E T Valprogram 2014.indd 1 2014-07-19 11:35:15 För oss socialdemokrater har ordet rättvisa alltid haft en speciell betydelse. Det

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

antaget av socialdemokratiska partistyrelsen vid möte i Kramfors den 11 augusti 1970

antaget av socialdemokratiska partistyrelsen vid möte i Kramfors den 11 augusti 1970 VALMANIFEST antaget av socialdemokratiska partistyrelsen vid möte i Kramfors den 11 augusti 1970 I valet 1970 skall vi för första gången samtidigt välja riksdag och förtroendemän i landsting och kommuner.

Läs mer

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län

Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Gemensam sjukvårdspolitisk valplattform 2010 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Kalmar län Jessica Rydell (MP), Anders Henriksson (S), Linda Fleetwood (V), Lena Segerberg (S) Trygg

Läs mer

Socialdemokratin kan redovisa goda resultat av 80-talets regeringspolitik.

Socialdemokratin kan redovisa goda resultat av 80-talets regeringspolitik. TILL VÄLJARNA I HÖSTENS VAL VALET GÄLLER RÄTTVISAN Socialdemokratins uppgift inför valet är att skapa klarhet om vår praktiska politik och om de värderingar som styr socialdemokratin. Vi vill skapa förståelse

Läs mer

Alla vinner på en jämställd arbetsmarknad. Rapport, Almedalen 2013-07-03

Alla vinner på en jämställd arbetsmarknad. Rapport, Almedalen 2013-07-03 Alla vinner på en jämställd arbetsmarknad Rapport, Almedalen 2013-07-03 1. Inledning... 2 2. Alla vinner på en mer jämställd arbetsmarknad... 3 3. Mer jämställd arbetsmarknad stor möjlighet även för andra

Läs mer

Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder

Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder Promemoria 2009-08-26 Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder Den ekonomiska krisen har präglat världen i snart ett år. Det som startade som en finansiell bubbla har övergått till

Läs mer

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~

STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ STRATEGISK PLAN ~ 2015 2018 ~ FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GOD LIVSKVALITET Vår främsta uppgift är att skapa förutsättningar för god livskvalitet. Detta gör vi genom att bygga välfärden på en solidarisk och jämlik

Läs mer

Pressmeddelande: Socialdemokraternas vårbudget 2008

Pressmeddelande: Socialdemokraternas vårbudget 2008 Investera i Sveriges framtid Pressmeddelande: Socialdemokraternas vårbudget 2008 Socialdemokraterna presenterar idag sin vårbudgetmotion för 2008. Motionen har fokus på nödvändiga investeringar i Sveriges

Läs mer

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik!

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! För mer information gå in på: www.lo.se/stockholmsmodellen Facket ska jobba för att individen får mer inflytande. Man 38 år, Byggnads Sluta jaga sjuka.

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Grunden i Östra

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa

Ett rött Europa. för jobb och rättvisa Ett rött Europa för jobb och rättvisa 2 Fotografer: Nils Sjöstedt sid 1, Bea Tigerhielm sid 5, 9, 11, Jonas Lundborg sid 7, Lars-Örjan Josefsson sid 13 och Jeanette Larsson sid 15. Ett rött Europa för

Läs mer

Framtidskontraktet. Ny version av område/avsnitt: En bra välfärd gör att människor växer och jobben blir fler. Version nr 2

Framtidskontraktet. Ny version av område/avsnitt: En bra välfärd gör att människor växer och jobben blir fler. Version nr 2 Framtidskontraktet Ny version av område/avsnitt: En bra välfärd gör att människor växer och jobben blir fler Version nr 2 Uppdaterad den 4 april klockan.54 En bra välfärd gör att människor växer och jobben

Läs mer

Ett Sverige som håller ihop

Ett Sverige som håller ihop Ett Sverige som håller ihop VÅRBUDGETEN FÖR 2015 Vårbudgeten på 5 minuter Foto: Folio Bildbyrå / Maskot, Jyrki Komulainen, David Schreiner Vårbudgeten för 2015 Den 15 april lämnade regeringen sin ekonomiska

Läs mer

VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND

VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND VALPLATTFORM 2014 SOCIALDEMOKRATERNA I HÄRNÖSAND En solidarisk, hållbar och livaktig kommun Socialdemokraterna vill att Härnösand ska vara unikt. Vi vill att Härnösand ska ha lägsta arbetslösheten i regionen

Läs mer

!! En av landets bästa skolkommuner

!! En av landets bästa skolkommuner VALPLATTFORM 2014-2018 En av landets bästa skolkommuner En bra skola som ger våra barn de bästa möjligheterna att vidareutvecklas i livet är en av kommunens viktigaste uppgifter. Därför ska Vallentuna

Läs mer

Rätt till heltid. Vad kan ni göra i kommun, region och landsting? Vänsterpartiet i SKL tipsar

Rätt till heltid. Vad kan ni göra i kommun, region och landsting? Vänsterpartiet i SKL tipsar Rätt till heltid Vad kan ni göra i kommun, region och landsting? Vänsterpartiet i SKL tipsar 1 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Fakta... 4 Var finns flest deltider?... 4 Delade turer... 5 Framgångsfaktorer

Läs mer

ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun.

ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun. ETT BÄTTRE SVERIGE. FÖR ALLA. Läs om våra idéer för Sverige, ditt landsting och din kommun. Till dig som väljer väg för Sverige. Sverige är ett land att vara stolt över. Jag vet det. Min uppväxt, min trygghet

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stockholms stads personalpolicy Produktion: Blomquist Tryck: Edita Bobergs Artikelnummer: 13742 Stadsledningskontoret 2016-11 Antogs av kommunfullmäktige, 5 september 2016 Ett Stockholm för alla Stadens

Läs mer

Små barn har stort behov av omsorg

Små barn har stort behov av omsorg Små barn har stort behov av omsorg Den svenska förskolan byggs upp Sverige var ett av de första länderna i Europa med offentligt finansierad barnomsorg. Sedan 1970-talet har antalet inskrivna barn i daghem/förskola

Läs mer

Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet.

Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet. Socialdemokraterna Umeå AK Valprogram Kyrkovalet 2017 Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet. Kyrkans grundvärderingar om alla människors

Läs mer

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl Växjö är en bra kommun att leva i och de som vill bo och verka här ska känna sig välkomna. Kommunen växer, utvecklas och har alla möjligheter att ligga i framkant på många områden. Det finns också mycket

Läs mer

Ett Norrköping för alla inte bara några få

Ett Norrköping för alla inte bara några få Ett Norrköping för alla inte bara några få Vänsterpartiet Norrköping Valfrågor 2018 Norrköping behöver jämlikhet Sverige och Norrköping är rikare än någonsin tidigare. Ändå säger de flesta politiker att

Läs mer