MUSIKVAL. Inför åk 2 och 3 lå 17/18. Spetsutbildning Musik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MUSIKVAL. Inför åk 2 och 3 lå 17/18. Spetsutbildning Musik"

Transkript

1 MUSIKVAL Inför åk 2 och 3 lå 17/18 Spetsutbildning Musik

2 VAL FÖR MUSIKELEVER Elever på Musikprogrammet har möjlighet att välja dels Individuellt val med övriga elever på skolan och dels Musikkurser. Alla dessa kurser räknas som Individuellt val i studieplanen och ska tillsammans omfatta 300 poäng under hela studietiden. Vissa elever har obligatoriska kurser inom valen och kan då eventuellt välja att läsa några poäng extra, men ingen behöver fler poäng än 300 p. Alla musikelever får (minst) en obligatorisk ensemble i åk2 och 3 beroende på instrumenttillhörighet. Elever på Musikprogrammet skall välja 100 poäng Musikval till årskurs 2 samt 100 poäng Musikval till årskurs 3. I den här katalogen presenteras de olika kurserna som man kan välja mellan. Musikprogrammet ger grundläggande högskolebehörighet. När det gäller meritpoäng, kan man enkelt säga att om man läser moderna språk steg 3 och 4 samt engelska 7 så har man full meritpoäng (2,5 p). Även steg 2 och uppåt i matematik kan ge meritpoäng om inte kursen krävs för behörighet. Se sidan från UHR för mer detaljerad information. Om man funderar över vilken behörighet man behöver för olika program på universitet/högskolor kan man gå in på eller Moderna språk är inte obligatoriskt på Yrkesmusikerprogrammet och räknas därför alltid som Individuellt val. Modernt språk steg 3 räknas alltid som ett utökat val i årskurs 1. Musikelever kan erbjudas språksteg 3 och 4. Vill du läsa ytterligare utökade kurser, så ansöker du om det i slutet av vårterminen på blankett som finns att hämta på expeditionen eller hos din studievägledare. Tänk på att den utökade kursen får man endast i mån av plats och besked angående kursen får man vid höstterminens början. Har du frågor kan du vända dig till studievägledarna. Tänk noga igenom ditt val! Kursbyten görs endast i undantagsfall. Ifylld blankett lämnas till Expeditionen senast torsdagen 16 december

3 Ämne - Musikteori Arrangering och komposition 1, 100 poäng Arrangering och komposition 2, 100 poäng Ämnets syfte Undervisningen i ämnet musikteori ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i allmän musiklära och om musikteoretiska begrepp. Undervisningen ska också leda till att eleverna utvecklar förmåga att hantera notskrift samt kunskaper om notationssystemet och om olika musikaliska former. Genom undervisningen ska eleverna ges verktyg och metoder som de får möjlighet att omsätta praktiskt i musicerande och musikskapande. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om metoder för att notera klingande musik samt metoder för egen gehörsträning. Eleverna ska ges möjlighet att analysera musik både teoretiskt och gehörsmässigt för att de ska kunna förstå olika musikaliska skeenden och strukturer. Vidare ska undervisningen ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper i harmonisering, arrangering och komposition. Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper om datorutrustning, programvara och musikteknisk utrustning som kan användas såväl vid gehörsträning som vid arrangering eller komposition av musik. Undervisningen ska innefatta konstnärliga aspekter och inspirera till eget skapande.

4 Arrangering och komposition 1, 100 poäng Kurskod: MUIARA01 Ensembleformer och musikformer samt stildrag från olika tidsperioder och kulturer. Melodisk, harmonisk, periodisk och rytmisk uppbyggnad av musik. Notation och läsning av olika musikgenrer. Arrangering av vokal och instrumental musik i olika genrer. Kompositionsprinciper och musikaliska strukturer. Konstnärlig kreativitet i experiment med och bearbetning av musikaliskt material. Musikinstruments och rösters klang, funktion och användning. Användning av digitala medier och musikteknisk utrustning vid arrangering, komposition och produktion av musik. Analys och tolkning av konstnärliga kvaliteter i form av musikaliskt resultat, form och struktur samt användning av musikteoretiska begrepp som är relevanta i sammanhanget. Undervisningen i ämnet musikteori ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: - Kunskaper om musikaliska former, strukturer, musikens språk och musikteoretiska begrepp. - Kunskaper om melodik, harmonik, periodicitet och rytm. - Kunskaper om noter, ackordbeteckningar och andra musikaliska symboler. - Färdigheter i att arrangera och komponera musik. - Kunskaper om musikinstrument och röster, deras klang, funktion och användning. - Förmåga att använda datorn som hjälpmedel vid musikskapande och arrangering. - Förmåga att omsätta kunskaperna i musikteori till skapande och musicerande. I kursen behandlas grundläggande kunskaper.

5 Arrangering och komposition 2, 100 poäng Kurskod: MUIARA02 Ensembleformer och musikformer samt stildrag från valda tidsperioder, genrer eller kulturer. Flerdelade symmetriska och asymmetriska formtyper, till exempel sonat, rondo, fuga, medley och visa. Fördjupning av någon kompositionsprincip för en musikalisk sats, till exempel kontrapunkt, mediantik, aleatorik, serialism och minimalism. Arrangering och komposition av flerstämmig vokal musik i vald genre. Textbehandling i vokalmusik. Arrangering och komposition av flerstämmig instrumental musik i vald genre. Instrumentering för valda ensembletyper. Konstnärlig kreativitet i experiment med och bearbetning av musikaliskt material. Användning av digitala medier och musikteknisk utrustning vid arrangering, komposition och produktion av musik. Analys och tolkning av konstnärliga kvaliteter i form av musikaliskt resultat, form och struktur samt användning av musikteoretiska begrepp som är relevanta i sammanhanget, till exempel med avseende på tonalitet och modalitet. Undervisningen i ämnet musikteori ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: - Kunskaper om musikaliska former, strukturer, musikens språk och musikteoretiska begrepp. - Kunskaper om melodik, harmonik, periodicitet och rytm. - Kunskaper om noter, ackordbeteckningar och andra musikaliska symboler. - Färdigheter i att arrangera och komponera musik. - Kunskaper om musikinstrument och röster, deras klang, funktion och användning. - Förmåga att använda datorn som hjälpmedel vid musikskapande och arrangering. - Förmåga att omsätta kunskaperna i musikteori till skapande och musicerande. I kursen behandlas fördjupade kunskaper i ämnet.

6 Ämne - Digitalt skapande Ämnets syfte Undervisningen i ämnet digitalt skapande ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa, gestalta och kommunicera med digital teknik. Undervisningen ska ha experimentell och undersökande karaktär och ge eleverna möjlighet att arbeta med kombinationer av olika uttryck, till exempel bild, rörelse eller musik. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om den programvara och hårdvara som används för skapande inom olika estetiker. Eleverna ska ges möjlighet att inrikta sitt digitala skapande mot olika uttryck. Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla begreppsförståelse och förmåga att använda metoder för att analysera digitala uttryck ur både estetiska och tekniska perspektiv. I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att pröva skapande via såväl digitala plattformar som lokalt i datorn. Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla förståelse av övergångar mellan analoga och digitala skapandeprocesser samt att pröva kollektivt asynkront skapande. Eleverna ska ges möjlighet att ta del av, diskutera och analysera digitalt skapade gestaltningar, produkter och konstverk samt att utveckla förmåga att bedöma konstnärliga och tekniska kvaliteter i digitalt skapande.

7 Digitalt skapande 2, 100 poäng (endast för årskurs 3) Kurskod: DIGDIG02 Skapande och gestaltande processer från idé till färdig produktion. Estetiska och tekniska begrepp och metoder för analys av digitala uttryck. Metoder för analys av digitalt skapade gestaltningar samt tekniska och konstnärliga kvaliteter. Digitala verktyg för skapande och gestaltande. Fördjupad och specialiserad programvara och hårdvara som används för skapande i en eller flera olika estetiska uttrycksformer. Kommunikation med digital teknik och digitala medier. Samarbeten, synkront och asynkront, via digitala plattformar, till exempel webbapplikationer, wiki och tankekartor. Plattformar och kanaler för spridning av digitala produktioner, till exempel bloggar och andra sociala medier och spridningsplattformar. Undervisningen i ämnet digitalt skapande ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: - Kunskaper om digitala och analoga skapandeprocesser. - Förmåga att skapa och gestalta olika uttryck med digitala verktyg. - Kunskaper om digitala verktyg för att skapa och gestalta olika uttryck. - Förmåga att samarbeta via webb och nätverk, både synkront och asynkront. - Kunskaper om plattformar för digitalt samarbete. - Kunskaper om olika presentations- och spridningsvägar för digitala produktioner. I kursen behandlas fördjupade kunskaper i ämnet.

8 Ämne - Musik Ensembleledning och dirigering, 100 poäng Musikproduktion 1, 100 poäng Musikproduktion 2, 100 poäng Ämnets syfte Undervisningen i ämnet musik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i musik och förmåga att gestalta musik, både solistiskt och i ensemble. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla förmåga att kommunicera med medmusicerande och publik. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förmåga att analysera och tolka musikupplevelser. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att reflektera över och värdera sin egen och andras musikaliska gestaltning, i syfte att öka det konstnärliga skapandet. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kreativitet och förståelse av samband mellan detalj och helhet. Undervisningen ska också ge eleverna möjlighet att genom sitt musikutövande aktivt bidra till ett rikt kulturliv i samhället. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att pröva olika metoder för musikinstudering. Genom att arbeta med musiken från både teknik- och tolkningsperspektiv ska eleverna ges möjlighet att utveckla ett personligt uttryck med en hög konstnärlig kvalitet. Undervisningen ska ta fasta på att stärka elevernas motivation och självförtroende i musikutövandet. Samarbetsförmåga och ansvarstagande för arbete i grupp är viktigt i musiken. Därför ska eleverna ges möjlighet att musicera tillsammans med andra. Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper om musikinstrumentens konstruktion och egenskaper samt röstens fysiologi. Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper i arbetsmiljöns betydelse för individ och samhälle. Genom att studera och utöva musik från olika tider, kulturer och stilarter ska eleverna ges möjlighet till genrebreddning.

9 Ensembleledning och dirigering, 100 poäng Kurskod: MUSENE0 Musikaliskt ledarskap samt konstnärligt och personligt uttryck, i två eller flera genrer. Repertoar och stildrag i olika genrer. Repetitionsmetodik för olika ensembletyper. Studium av partitur från olika stilar och tider. Slagteknik och taktartsfigurer. Förmedling och gestaltning av konstnärliga intentioner, muntligt och med gester. Olika ensembletyper och deras konventioner för ledning. Rösten, akustiska och elektriska instrument och deras egenskaper och musikaliska användningsområden. Röstvård och metoder för det, till exempel uppsjungningsövningar. Musikalisk kommunikation och samarbetsförmåga. Kommunikation med publik. Presentation av program. Kvalitetsbedömning av musikframföranden, vilket innebär musikalisk värdering, analys och tolkning. Undervisningen i ämnet musik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: - Färdigheter i att musicera instrumentalt eller vokalt, såväl efter noter som på gehör, samt färdigheter i att använda ett konstnärligt och musikaliskt uttryck. - Kunskaper om musik, begrepp och stildrag från olika tider och kulturer. - Kunskaper om musikinstudering, enskilt och i grupp, samt förmåga att ta ansvar för sin musikaliska färdighetsutveckling. - Kunskaper om instrumentets konstruktion och egenskaper, röstfysiologi och röstvård. - Förmåga att värdera, samarbeta och ta ansvar i musikalisk gestaltning och musicerande inför och i kommunikation med publik.

10 Musikproduktion 1, 100 poäng Kurskod: MUSMUS01 Grundläggande bearbetning av ljud med analog och digital teknik. Medier för spridning av musikaliska produktioner. Koppling och styrning av ljudutrustning vid inspelningar och scenframföranden. Grundläggande ljuddesign och teknik vid livemusik. Rumsakustik och ljudlära. Planering och genomförande av ett musikaliskt produktionsprojekt i samarbete med andra, till exempel vid inspelning av sång eller av akustiska eller elektriska instrument. Lagar och regler som gäller konstnärliga produktioner, till exempel upphovsrätt. Arbetsmiljöfrågor med fokus på elsäkerhet, ergonomi, hörselvård, belysning, arbetstidsregler och arbetsmiljöregler. Undervisningen i ämnet musik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: - Färdigheter i att använda musikteknisk utrustning samt kunskaper om hur musik kan framställas och hanteras digitalt. - Kunskaper om arbetsmiljöfrågor. I kursen behandlas grundläggande kunskaper i ämnet.

11 Musikproduktion 2, 100 poäng Kurskod: MUSMUS02 Akustiska och elektriska instrument och deras konstruktion, funktion och egenskaper samt röstens fysiologi. Fördjupad bearbetning av ljud med analog och digital teknik. Teknik och metoder för musiksampling samt bearbetning av midisignaler. Fördjupad ljuddesign för publik och scen, till exempel enklare beräkningar av ljudtryck och spridningsområde, planering och val av utrustning. Koppling, synkronisering och styrning av ljudutrustning vid inspelningar och scenframföranden, både avseende publikljud och scenljud med monitormixning. Ljudnivåmätning. Fördjupad liveteknik, till exempel digital signaldistribution, förinställning och intrimning av ljudutrustning. Interaktion mellan musikproduktion och andra medier, till exempel film och tv. Ellära som är relevant för musikproduktion. Felsökning, underhåll och enkel reparation av musikteknisk utrustning. Planering och genomförande av ett musikaliskt produktionsprojekt i samarbete med andra och med ett konstnärligt kvalitativt resultat. Undervisningen i ämnet musik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: - Kunskaper om instrumentets konstruktion och egenskaper, röstfysiologi och röstvård. - Färdigheter i att använda musikteknisk utrustning samt kunskaper om hur musik kan framställas och hanteras digitalt. - Kunskaper om arbetsmiljöfrågor. I kursen behandlas fördjupade kunskaper i ämnet.

Musikval för elever på

Musikval för elever på Musikval för elever på Musikprogrammet (spetsutbildning) Kompletterande utbud av individuellt val inför läsår 2018-2019 Arrangering och komposition 1, 100 poäng Kurskod:MUIARA01 Arrangering och komposition

Läs mer

Samarbetsförmåga och ansvarstagande för arbete i grupp är viktigt i musiken. Därför ska eleverna ges möjlighet att musicera tillsammans med andra.

Samarbetsförmåga och ansvarstagande för arbete i grupp är viktigt i musiken. Därför ska eleverna ges möjlighet att musicera tillsammans med andra. Ämne - Musik Musik finns i alla kulturer och den berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform som används i en mängd sammanhang, som har olika funktioner

Läs mer

Undervisningen i ämnet musikteori ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet musikteori ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MUSIKTEORI Ämnet musikteori behandlar gehör, musikaliska former och musikens begrepp. Kunskaper i musikteori bidrar till en musikalisk helhetssyn samt förstärker och utvecklar musikutövandet, musikskapandet

Läs mer

Skolverkets kursplan i ämnet - Musik. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet musik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Skolverkets kursplan i ämnet - Musik. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet musik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Skolverkets kursplan i ämnet - Musik Musik finns i alla kulturer och den berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform som används i en mängd sammanhang,

Läs mer

DIGITALT SKAPANDE. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

DIGITALT SKAPANDE. Ämnets syfte. Kurser i ämnet DIGITALT SKAPANDE Ämnet digitalt skapande behandlar skapande och gestaltande processer med digitala verktyg i gränslandet mellan konstnärligt skapande och teknik. Innehåll och teknik i konstnärligt skapande

Läs mer

MUSIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

MUSIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet MUSIK Musik finns i alla kulturer och den berör oss såväl kroppsligt som tankemässigt och känslomässigt. Musik är en estetisk uttrycksform som används i en mängd sammanhang, som har olika funktioner och

Läs mer

MUSIKVAL och INDIVIDUELLT VAL Inför åk 2 och 3 lå 15/16 Spetsutbildning Musik

MUSIKVAL och INDIVIDUELLT VAL Inför åk 2 och 3 lå 15/16 Spetsutbildning Musik MUSIKVAL och INDIVIDUELLT VAL Inför åk 2 och 3 lå 15/16 Spetsutbildning Musik VAL FÖR MUSIKELEVER Elever på Musikprogrammet har möjlighet att välja dels Individuellt val med övriga elever på skolan och

Läs mer

Musik. Centralt innehåll. I årskurs 1 3

Musik. Centralt innehåll. I årskurs 1 3 Musik Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder olika

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet musik

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet musik Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

År 1-3 År 4-6 År 7-9

År 1-3 År 4-6 År 7-9 MUSIK LGR 11 Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder

Läs mer

3.8 MUSIK. Syfte. Centralt innehåll

3.8 MUSIK. Syfte. Centralt innehåll 3.8 SIK Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder olika

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i musik i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i musik i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i musik i grundskolan 3.8 Musik Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att:

Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: Musik Målet med undervisningen är att eleverna ska ges förutsättningar att: o spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer o skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Musik

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Musik ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Musik Övergripande Mål: spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer, skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer, och analysera

Läs mer

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Lgr 11 kursplan musik

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Lgr 11 kursplan musik Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Lgr 11 kursplan musik Förmågor: - spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer, - skapa musik samt gestalta och kommunicera egna

Läs mer

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler. MUSIK Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl tanke- som känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang, har olika funktioner och betyder olika saker för var

Läs mer

Se möjligheter. Skapa studiemo*verade elever. Skapa en a(rak*v skola. Skapa en röd tråd genom alla stadier. Skapa en a(rak*v tjänst

Se möjligheter. Skapa studiemo*verade elever. Skapa en a(rak*v skola. Skapa en röd tråd genom alla stadier. Skapa en a(rak*v tjänst Team Västerås Lars Nordin Rektor Se möjligheter Skapa en a(rak*v skola Skapa studiemo*verade elever Skapa en a(rak*v tjänst Skapa en röd tråd genom alla stadier Vi söker nu en studie- och yrkesvägledare

Läs mer

Övergripande kursplaner för Härryda Kulturskola För mer detaljerad information om vår våra kurser se specifika ämneskursplaner

Övergripande kursplaner för Härryda Kulturskola För mer detaljerad information om vår våra kurser se specifika ämneskursplaner Övergripande kursplaner för Härryda Kulturskola För mer detaljerad information om vår våra kurser se specifika ämneskursplaner Få grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper inom sitt ämne Få kunskap

Läs mer

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Lgr 11 kursplan musik

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. Lgr 11 kursplan musik Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Lgr 11 kursplan musik Förmågor: - spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer, - skapa musik samt gestalta och kommunicera egna

Läs mer

Musik. Ämnets syfte och roll i utbildningen

Musik. Ämnets syfte och roll i utbildningen Musik Ämnets syfte och roll i utbildningen Musiken är djupt förankrad i människan och genomsyrar i rika och varierande former alla kulturer. Musik förenar och engagerar tanke och känsla på ett direkt och

Läs mer

Musik Sång och musicerande

Musik Sång och musicerande Sång och musicerande utvecklar kunskaper på instrument och i sång som en grund för musicerande enskilt och i grupp och för fortsatt självständig vidareutveckling i musik, utvecklar tillit till den egna

Läs mer

Estetiska programmet (ES)

Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) ska utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga,

Läs mer

ESTETISK KOMMUNIKATION

ESTETISK KOMMUNIKATION ESTETISK KOMMUNIKATION Kommunikation med estetiska uttrycksmedel används för att påverka kultur- och samhällsutveckling. Kunskaper om estetisk kommunikation ökar förmågan att uppfatta och tolka budskap

Läs mer

Planering musik åk 7 ht 2018

Planering musik åk 7 ht 2018 Planering musik åk 7 ht 2018 För mer information håll dig uppdaterad på min blogg musiktheresesvensson.wordpress.com Du förväntas förvara de stenciler du får i en mapp i klassrummet. Du ska också ha med

Läs mer

Musicerande och musikskapande

Musicerande och musikskapande Musik åk 4-6 - Centralt innehåll Sång, melodispel och ackompanjemang Gehörsmusicerande Imitation och improvisation Musikskapande Musikframföranden Musicerande och musikskapande Musikens verktyg Musik åk

Läs mer

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Högskoleförberedande Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater På PB får du vara dig själv. Du får vara som du vill vara och ingen kommer döma dig för det.

Läs mer

Centralt innehåll år 4-6 Kunskapskrav E:

Centralt innehåll år 4-6 Kunskapskrav E: SE NEDAN! Musik Ämnets syfte 1-9: spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer, skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer, och analysera och samtala om musikens

Läs mer

Musik Ämnets syfte och roll i utbildningen

Musik Ämnets syfte och roll i utbildningen Musik 2009-01-13 Ämnets syfte och roll i utbildningen Musiken är djupt förankrad i människan och genomsyrar i rika och varierande former alla kulturer. Musik förenar och engagerar tanke och känsla på ett

Läs mer

RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK

RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK 5 ÅK 1 Musicerande och musikskapande ÅK 2 Sång i olika former, unison sång, kanon och växelsång Spel i olika former, ensemblespel Imitation och improvisation med rörelser, rytmer

Läs mer

Musikkonservatoriet Falun Högskoleförberedande utbildning i Musik 80 veckor, heltid. Utbildningsnummer KK0091 Kursomgång 1-4, år 2015-2020

Musikkonservatoriet Falun Högskoleförberedande utbildning i Musik 80 veckor, heltid. Utbildningsnummer KK0091 Kursomgång 1-4, år 2015-2020 Musikkonservatoriet Falun Högskoleförberedande utbildning i Musik 80 veckor, heltid. Utbildningsnummer KK0091 Kursomgång 1-4, år 2015-2020 Tim- och kursplan Timplan Fast del, lärarledda timmar åk 1 åk

Läs mer

Delprovets samlade resultat bedöms med godkänt eller underkänt.

Delprovets samlade resultat bedöms med godkänt eller underkänt. Musiklärarutbildningen Antagningsprov G1 Musikteori Sång och Spel t med delprovet är att du får möjlighet att visa din förmåga att sjunga och musicera på egen hand. Förberedelser Du ska förbereda två valfria

Läs mer

Förslag till fyra nya lokala inriktningar på det estetiska programmet på Angeredsgymnasiet från och med läsåret 2006/2007

Förslag till fyra nya lokala inriktningar på det estetiska programmet på Angeredsgymnasiet från och med läsåret 2006/2007 Sid 1 Förslag till fyra nya lokala inriktningar på det estetiska programmet på Angeredsgymnasiet från och med läsåret 2006/2007 ESTETISKA PROGRAMMET LOKAL INRIKTNING: ARTIST Programmål och programstruktur

Läs mer

Läsårsplanering i Musik åk 4 Lpo 94

Läsårsplanering i Musik åk 4 Lpo 94 Läsårsplanering i Musik åk 4 Lpo 94 Period för planeringen: Läsåret 2009/2010 I årskurs 4 jobbar vi med att sjunga, spela rytminstrument och gestaltning av musik med hjälp av dans/rörelse och bilder till

Läs mer

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater PER BRAHEGYMNASIET Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som

Läs mer

Välkommen till musiken. Parkskolan årskurs 9

Välkommen till musiken. Parkskolan årskurs 9 Välkommen till musiken Parkskolan årskurs 9 Musik finns i alla kulturer och berör människor såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Musik som estetisk uttrycksform används i en mängd sammanhang,

Läs mer

Beslut. Internationella Engelska skolan i Sverige AB Org. nr: Dnr : Beslut

Beslut. Internationella Engelska skolan i Sverige AB Org. nr: Dnr : Beslut Beslut Internationella Engelska skolan i Sverige AB Org. nr: 556462-4368 2018-11-13 Dnr 400-2017:10215 Beslut efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Internationella Engelska

Läs mer

Musikkonservatoriet Falun Högskoleförberedande utbildning i Musik 80 veckor, heltid. Utbildningsnummer KK0091 Kursomgång 1-4, år 2015-2020

Musikkonservatoriet Falun Högskoleförberedande utbildning i Musik 80 veckor, heltid. Utbildningsnummer KK0091 Kursomgång 1-4, år 2015-2020 Musikkonservatoriet Falun Högskoleförberedande utbildning i Musik 80 veckor, heltid. Utbildningsnummer KK0091 Kursomgång 1-4, år 2015-2020 Tim- och kursplan Timplan Fast del (lärarledd undervisning) åk

Läs mer

Kunskapskrav årskurs 6

Kunskapskrav årskurs 6 Kunskapskrav årskurs 6 Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 6 Eleven kan delta i gemensam sång och följer då i någon mån rytm och tonhöjd. Eleven kan även spela delar av en enkel anpassad melodi-,

Läs mer

Individuellt val till läsåret 2015/2016

Individuellt val till läsåret 2015/2016 Individuellt val till läsåret 2015/2016 I studieplanen framgår att du ska läsa 200 poäng individuellt val under din gymnasietid. Till detta val väljer du 100 poäng som ditt förstahandsval samt 200 poäng

Läs mer

RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK

RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK 5 ÅK 1 Musicerande och musikskapande ÅK 2 Sång i olika former, unison sång, kanon och växelsång Spel i olika former, ensemblespel Imitation och improvisation med rörelser, rytmer

Läs mer

LMU140 Musik 1, 30 högskolepoäng

LMU140 Musik 1, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht08 LMU140 Musik 1, 30 högskolepoäng Music 1, Introductory Level, 30 higher education credits Grundnivå / First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är interimistiskt fastställd av Utbildnings

Läs mer

Scengymnasiet S:t Erik. Musik Musikal Musikproduktion Teater

Scengymnasiet S:t Erik. Musik Musikal Musikproduktion Teater Scengymnasiet S:t Erik Musik Musikal Musikproduktion Teater Estetiska programmet Med inriktning: Teater Musik Musikal Musikproduktion Högskolebehörighet och möjlighet att ta meritpoäng Vad innebär samarbetet

Läs mer

Allmänt om bedömningen I detta delprov bedöms din förmåga att sjunga samt ackompanjera dig själv till egen sång.

Allmänt om bedömningen I detta delprov bedöms din förmåga att sjunga samt ackompanjera dig själv till egen sång. Antagningsprov G1 Sång och spel G1 Sång och Spel t med delprovet är att du får möjlighet att visa din förmåga att sjunga och musicera på egen hand. Förberedelser Du ska förbereda två valfria sånger. Du

Läs mer

MUSIK. Läroämnets uppdrag

MUSIK. Läroämnets uppdrag 1 MUSIK Läroämnets uppdrag Musikundervisningens uppdrag är att skapa förutsättningar för mångsidig musikalisk aktivitet och ett aktivt kulturellt deltagande. Undervisningen hjälper eleven tolka musikens

Läs mer

Estetiska programmet, Musik, estetisk spetsutbildning

Estetiska programmet, Musik, estetisk spetsutbildning Malmö latinskola Timplan för: ESMUS0 Timplan: 17 Estetiska programmet, Musik, estetisk spetsutbildning INDV Individuellt val (200) VAL T K 160 PROF Programfördjupning (200) VAL T K 160 Gymnasiegemensamma

Läs mer

RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK

RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK RÖDA TRÅDEN MUSIK ÅK 1 ÅK 5 ÅK 1 Musicerande och musikskapande ÅK 2 Sång i olika former, unison sång, kanon och växelsång Spel i olika former, ensemblespel Imitation och improvisation med rörelser, rytmer

Läs mer

Estetiska programmet musik

Estetiska programmet musik Val till årskurs 2 Estetiska programmet musik Jag väljer musikfördjupning Jag väljer musikal Jag väljer musikproduktion Musik Du erbjuds fördjupad undervisning på två intrument/sång. Vi samarbetar även

Läs mer

Individuellt val Tullängsskolan läsåret 2014/2015

Individuellt val Tullängsskolan läsåret 2014/2015 Individuellt val Tullängsskolan läsåret 2014/2015 Bygg- och anläggningsprogrammet, El- och energiprogrammet, Fordons- och transportprogrammet, Teknikprogrammet, VVS- och fastighetsprogrammet Kan väljas

Läs mer

SUNDSVALLS GYMNASIUM, Hedbergska/Västermalm Programfördjupning/Språk Block A läsåret 15/16

SUNDSVALLS GYMNASIUM, Hedbergska/Västermalm Programfördjupning/Språk Block A läsåret 15/16 Programfördjupning/Språk Block A läsåret 15/16 Kursnamn Kurskod Klass/Grupp Lärare Poäng Enhet Period Kurser för EK13, SA13, N13, ESE13 Engelska 7 100 GSGH Läsår Entreprenörskap 100 GSGH Läsår Entreprenörskap

Läs mer

reqistrator.utbildnincostockholm.se Dnr :10215 Beslut

reqistrator.utbildnincostockholm.se Dnr :10215 Beslut en Skolinspektionen Beslut Stockholms kommun 2018-10-24 reqistrator.utbildnincostockholm.se Dnr 400-2017:10215 Beslut efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Äppelviksskolan

Läs mer

Kursplanen i ämnet musik

Kursplanen i ämnet musik DISKUSSIONSUNDERLAG FÖR GRUNDSKOLAN Diskutera Kursplanen i ämnet musik Läsåret 2011/12 införs en samlad läroplan för var och en av de obligatoriska skolformerna grundskolan, grundsärskolan, sameskolan

Läs mer

Individuellt val Tullängsskolan läsåret 2013/2014

Individuellt val Tullängsskolan läsåret 2013/2014 Individuellt val Tullängsskolan läsåret 2013/2014 Bygg- och anläggningsprogrammet, El- och energiprogrammet, Fordons- och transportprogrammet, Teknikprogrammet, VVS- och fastighetsprogrammet Åk 2 kan välja

Läs mer

-Musik på distans- Information & Kursbeskrivning

-Musik på distans- Information & Kursbeskrivning -Musik på distans- Information & Kursbeskrivning Läsåret 2013/2014 -Musik på distans- Läsåret 2013/2014 #2 - Allmän information -Musik på distans- 25% deltid, läsåret 2013/2014 - Vision/Musiklinjens mål

Läs mer

Estetiska programmet, Musik, arrangemang och komposition

Estetiska programmet, Musik, arrangemang och komposition Malmö latinskola Timplan för: ESMUA1 Timplan: 15 Estetiska programmet, Musik, arrangemang och komposition PROF Programfördjupning (100) VAL T K DIGDIG01 Digitalt skapande 1 (100) PFS T K MUIARA01 Arrangering

Läs mer

Estetiska programmet, Musik, arrangemang och komposition

Estetiska programmet, Musik, arrangemang och komposition Malmö latinskola Timplan för: ESMUA1 Timplan: 16 Estetiska programmet, Musik, arrangemang och komposition PROF Programfördjupning () VAL T K DIGDIG01 Digitalt skapande 1 () PFS T K MUIARA01 Arrangering

Läs mer

Fokus på förmågorna! Koll på kunskapskraven.

Fokus på förmågorna! Koll på kunskapskraven. Fokus på förmågorna! Koll på kunskapskraven. Vad ska du få lära dig på musiken? Förmåga som bedöms för E för C för A Eleven kan delta i gemensam sång och följer då i någon mån rytm och tonhöjd Eleven

Läs mer

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: TEATER Ämnet teater behandlar skapande och gestaltande arbete samt hur olika sceniska uttrycksmedel kan kombineras för att kommunicera med en publik. Ämnet handlar om teater som konstform samt om att gestalta

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Smedbergsskolan 4-9 i Vansbro kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Smedbergsskolan 4-9 i Vansbro kommun. Beslut Beslut Vansbro kommun vansbro.kommun@vansbro.se 2018-11-01 Dnr 400-2017:10215 Beslut efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Smedbergsskolan 4-9 i Vansbro kommun 1 (5) Inledning

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Sanda idrottshögstadium i Jönköpings kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Sanda idrottshögstadium i Jönköpings kommun. Beslut Beslut Jönköpings kommun kontaktcenter@jonkoping.se 2018-10-17 Dnr 400-2017:10215 Beslut efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Sanda idrottshögstadium i Jönköpings kommun 1

Läs mer

Information om antagningsprocessen för MUHE68, Musikproducentutbildningen

Information om antagningsprocessen för MUHE68, Musikproducentutbildningen Mars 2016 Information om antagningsprocessen för MUHE68, Musikproducentutbildningen Förutsättning för att gå vidare till urval är först och främst att man kan styrka sin grundläggande behörighet. Har du

Läs mer

K U R S P L A N. Institutionen för pedagogik. Musikalisk specialisering. Music Major 156/2007-514 47/2008-514. Kurskod MU2101 Dnr Dnr

K U R S P L A N. Institutionen för pedagogik. Musikalisk specialisering. Music Major 156/2007-514 47/2008-514. Kurskod MU2101 Dnr Dnr 1 Institutionen för pedagogik K U R S P L A N Musikalisk specialisering Music Major Kurskod MU2101 Dnr Dnr 156/2007-514 47/2008-514 Beslutsdatum 2008 03 11 Beslutande organ Institutionsstyrelsen för Institutionen

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Braås skola i Växjö kommun. Beslut. Växjö kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Braås skola i Växjö kommun. Beslut. Växjö kommun Beslut Växjö kommun info@vaxjo.se 2018-11-13 Dnr 400-2017:10215 Beslut efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Braås skola i Växjö kommun 1 (6) Inledning Skolinspektionen har

Läs mer

perception produktion Kunskapssyn perception produktion reflektion

perception produktion Kunskapssyn perception produktion reflektion 2009 UW Kultursyn perception produktion Kunskapssyn perception produktion reflektion Action without reflection Reflection after action Reflection before action Reflection in action Donald Schöön The Reflective

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Ätradalsskolan i Ulricehamns kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Ätradalsskolan i Ulricehamns kommun. Beslut Beslut Ulricehamns kommun atradalsskolan@ulricehamn.se 2018-11-14 Dnr 400-2017:10215 Beslut efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Ätradalsskolan i Ulricehamns kommun 1 (7)

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Fågelbäcksskolan i Trelleborgs kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Fågelbäcksskolan i Trelleborgs kommun. Beslut Beslut Trelleborgs kommun trelleborgs.kommun@trelleborg.se 2018-10-26 Dnr 400-2017:10215 Beslut efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Fågelbäcksskolan i Trelleborgs kommun

Läs mer

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp ESTETISK VERKSAMHET Estetisk verksamhet är viktig för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av olika estetiska uttrycksformer som ger oss olika estetiska

Läs mer

SUNDSVALLS GYMNASIUM, Hedbergska/Västermalm Programfördjupning/Språk Block A läsåret 15/16

SUNDSVALLS GYMNASIUM, Hedbergska/Västermalm Programfördjupning/Språk Block A läsåret 15/16 SUNDSVALLS GYMNASIUM, Hedbergska/Västermalm Programfördjupning/Språk Block A läsåret 15/16 Kursnamn Kurskod Klass/Gr Lärare Poäng Enhet Period Sal Ons Sal Fre Hus Kurser för EK13, SA13, N13, ESE13 Engelska

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Hultdalsskolan i Norrköping kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Hultdalsskolan i Norrköping kommun. Beslut Beslut Norrköping kommun norrköping.kommun@kommun.se 2018-11-29 Dnr 400-2017:10215 Beslut efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Hultdalsskolan i Norrköping kommun 1 (5) Inledning

Läs mer

LOKAL KURSPLAN I MUSIK ANNERSTASKOLAN 2010 MUSIK. Årskurs 4

LOKAL KURSPLAN I MUSIK ANNERSTASKOLAN 2010 MUSIK. Årskurs 4 LOKAL KURSPLAN I MUSIK ANNERSTASKOLAN 2010 Utarbetad av: MUSIK LPO uppnående mål Såhär står det i den nationella kursplanen för år fem respektive år nio. Eleven skall (efter år 5 resp år 9): kunna delta

Läs mer

Förord. ra och Ackordspel (Reuter&Reuter), men andra böcker kan naturligtvis också användas (se

Förord. ra och Ackordspel (Reuter&Reuter), men andra böcker kan naturligtvis också användas (se Förord Lär av Mästarna har vuxit fram under min tid som lärare i ämnet satslära med arrangering vid Musikhögskolan i Malmö. Materialet har under ett decennium provats både i grupp- och individuell undervisning

Läs mer

Kursplaner åk 1 G, Ga, Gf, Gr

Kursplaner åk 1 G, Ga, Gf, Gr Musiklärarutbildningen G/Ga Musikhögskolan i Malmö Kursplaner åk 1 G, Ga, Gf, Gr Musiklärarutbildningen Musikhögskolan i Malmö 2009/2010 Kursplaner för Huvudämne och Gemensam del termin 1-2 2 (18) Innehållsförteckning

Läs mer

Sveaskolans mål i musik

Sveaskolans mål i musik Sveaskolans mål i musik På Sveaskolan handlar musiken mycket om glädjen i att spela och sjunga tillsammans. Upptäck hur du kan spela en mängd låtar redan efter att ha lärt dig några grundläggande ackord,

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Förslövs skola i Båstads kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Förslövs skola i Båstads kommun. Beslut Beslut Båstads kommun bastads.kommun@bastad.se 2018-11-07 Dnr 400-2017:10215 Beslut efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Förslövs skola i Båstads kommun 1 (5) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: TEATER Teater handlar om mötet mellan aktörer och publik, här och nu. Ämnet teater behandlar de konstnärliga uttrycksformer som kan samverka i en teaterföreställning, till exempel skådespeleri, regi och

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2015/2016

Individuellt val. Läsår 2015/2016 Individuellt val Läsår 2015/2016 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val i åk 2 och åk 3. De flesta kurserna är

Läs mer

RÖRELSE OCH DRAMA FÖR ELEVER MED UTVECKLINGSSTÖRNING

RÖRELSE OCH DRAMA FÖR ELEVER MED UTVECKLINGSSTÖRNING RÖRELSE OCH DRAMA FÖR ELEVER MED UTVECKLINGSSTÖRNING Drama, musik och dans finns i alla kulturer och berör människor, såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Dessa estetiska uttrycksformer används

Läs mer

IE-arrangering/komposition 2007 års utbildning

IE-arrangering/komposition 2007 års utbildning IE-arrangering/komposition 2007 års utbildning Åk1 Kurser, Lärare i musik IE Arrangering/komposition, 270 hp Åk2 termin 1 termin 2 termin 3 termin 4 termin 5 termin 6 Termin 7 Termin 8 Termin 9 Huvudämne

Läs mer

Centralt innehåll. Estetiska uttryck och verktyg. Estetiska sammanhang och funktioner. Estetiska uttryck och verktyg.

Centralt innehåll. Estetiska uttryck och verktyg. Estetiska sammanhang och funktioner. Estetiska uttryck och verktyg. RÖRELSE OCH DRAMA Drama, musik och dans finns i alla kulturer och berör människor, såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Dessa estetiska uttrycksformer används i en mängd sammanhang, har olika

Läs mer

Skolans kulturuppdrag

Skolans kulturuppdrag Skolans kulturuppdrag Styrdokumenten: Läroplanen Lgr 11, del 1 och 2 Kursplanerna varje ämne även de estetiska Estetiska perspektiv i alla ämnen Estetiska lärprocesser Inlärning perception produktion Lärande

Läs mer

LMU330 Musik 3, 30 högskolepoäng

LMU330 Musik 3, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 07 LMU330 Musik 3, 30 högskolepoäng Music 3, 30 higher education credits Avancerad nivå/second Cycle 1. Fastställande Kursplanen är interimistiskt fastställd av Utbildnings och forskningsnämnden

Läs mer

Teori och sammanhang Samtal kring dans som ämne, estetisk verksamhet, kultur och konstform. Kännedom om grundläggande danstekniska begrepp.

Teori och sammanhang Samtal kring dans som ämne, estetisk verksamhet, kultur och konstform. Kännedom om grundläggande danstekniska begrepp. Ämnesplan för Värmdö Kulturskola Dans Kunskap, motorik och kroppskännedom Grundläggande kroppskännedom samt ökad uppfattning om begrepp som tid, kraft och rum. Kunna utföra enkla grundrörelser i relation

Läs mer

ÄMNET MEDIEPRODUKTION (grönt för aktuellt moment)

ÄMNET MEDIEPRODUKTION (grönt för aktuellt moment) ÄMNET MEDIEPRODUKTION (grönt för aktuellt moment) Ämnets syfte Undervisningen i ämnet medieproduktion ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om produktionsprocessens olika steg där frågor om produktinnehåll,

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Lysingskolan i Ödeshög kommun. Beslut. Ödeshög kommun

Beslut. efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Lysingskolan i Ödeshög kommun. Beslut. Ödeshög kommun Beslut Ödeshög kommun kommun@odeshog.se 2018-10-24 Dnr 400-2017:10215 Beslut efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Lysingskolan i Ödeshög kommun 1 (6) Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Kursplan för musik i grundskolan

Kursplan för musik i grundskolan Kursplan för musik i grundskolan Denna kursplan innefattar årskurserna F-1 t o m 6.I årskurs 3 en del av året har eleverna efter enskilt politiskt beslut orkesterklass (se separat kursplan). Musikundervisningen

Läs mer

FOTOGRAFISK BILD. Ämnets syfte

FOTOGRAFISK BILD. Ämnets syfte FOTOGRAFISK BILD Fotografiet blir en allt viktigare kommunikationsform, och människor möts dagligen av meddelanden i form av fotografiska bilder med olika avsändare och varierande syften. Den digitala

Läs mer

FOTOGRAFISK BILD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FOTOGRAFISK BILD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FOTOGRAFISK BILD Fotografiet blir en allt viktigare kommunikationsform, och människor möts dagligen av meddelanden i form av fotografiska bilder med olika avsändare och varierande syften. Den digitala

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskap inriktning musik. Naturvetenskap inriktning teater. Naturvetenskap inriktning musik och teater

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskap inriktning musik. Naturvetenskap inriktning teater. Naturvetenskap inriktning musik och teater NA Naturvetenskapsprogrammet Om du söker till naturvetenskapsprogrammet så får du en bred högskoleförberedande utbildning. Utbildningen passar särskilt bra om du efter gymnasiet vill läsa vidare inom de

Läs mer

Konstnärligt kandidatprogram i musik, musikproduktion, 180 högskolepoäng

Konstnärligt kandidatprogram i musik, musikproduktion, 180 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Konstnärligt kandidatprogram i musik, musikproduktion, 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Music, with a specialization in Music Production, 180 higher education credits. BESLUT Utbildningsnivå:

Läs mer

Musiklinjen. Kursbeskrivning för musiklinjen årskurs 1

Musiklinjen. Kursbeskrivning för musiklinjen årskurs 1 Musiklinjen Kursbeskrivning för musiklinjen årskurs 1 Läsåret 2010/2011 Huvudinstrument Syftet med kursen är att ge deltagaren möjlighet att utveckla sina kunskaper och färdigheter på sitt huvudinstrument,

Läs mer

Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA

Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA Att läsa på gymnasiet Val Vidare studier ES & SA Studie- ochyrkesvägledare SYV Estetiska programmet Naturvetenskaps programmet lena.sorensen@lund.se Humanistiska programmet Samhällsvetenskapsprogrammet

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Ämnet engelska behandlar kommunikation på engelska samt kunskaper om de områden där engelska används. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala och kulturella sammanhang.

Läs mer

RockMusikLinjen MUSIKER LÅTSKRIVARE HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE

RockMusikLinjen MUSIKER LÅTSKRIVARE HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE RockMusikLinjen är en studiemedelsgrundande 1-årig utbildning. Kurstiden är heltid och undervisningen är förlagd till måndagar t. o. m. fredagar. Total kurstid är 34 veckor fördelat på 2 terminer, 30 timmar

Läs mer

ESTETISK KOMMUNIKATION

ESTETISK KOMMUNIKATION ESTETISK KOMMUNIKATION Ämnet estetisk kommunikation behandlar kommunikationsprocesser och interaktion mellan människor med hjälp av olika estetiska uttrycksformer. Ämnet handlar om att tolka budskap som

Läs mer

ES Estetiska programmet

ES Estetiska programmet ES Estetiska programmet Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Efter examen kommer du att ha kunskaper inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena. Du

Läs mer

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som byggts upp under

Läs mer

Individuellt val till läsåret 2017/2018

Individuellt val till läsåret 2017/2018 Individuellt val till läsåret 2017/2018 I studieplanen framgår att du ska läsa 200 poäng individuellt val under din gymnasietid. Till detta val väljer du 100 poäng som ditt förstahandsval samt 200 poäng

Läs mer

Gör dina val på Skola på Webben senast 4 mars! Logga in på Skola på Webben Klicka på: Mitt val. Då kommer du till valmodulen anpassad för din klass.

Gör dina val på Skola på Webben senast 4 mars! Logga in på Skola på Webben Klicka på: Mitt val. Då kommer du till valmodulen anpassad för din klass. Gör dina val på Skola på Webben senast 4 mars! Logga in på Skola på Webben Klicka på: Mitt val. Då kommer du till valmodulen anpassad för din klass. Vilka val ska du göra? Tillsammans med din mentor/syv

Läs mer

Kursplan. Inst. för pedagogik. Kurskod GIX243 Dnr 16/2004-51 Beslutsdatum 2004-03-09. Musikdidaktik. Kursens benämning.

Kursplan. Inst. för pedagogik. Kurskod GIX243 Dnr 16/2004-51 Beslutsdatum 2004-03-09. Musikdidaktik. Kursens benämning. Kursplan Inst. för pedagogik Kurskod GIX243 Dnr 16/2004-51 Beslutsdatum 2004-03-09 Kursens benämning Engelsk benämning Undervisningsspråk Ämne Poängtal ECTS poäng Nivå Inplacering i utbildningssystemet

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Fredsborgskolan i Österåkers kommun. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Fredsborgskolan i Österåkers kommun. Beslut Beslut Lära i Österåker AB jenny.arnstrom@fredsborgskolan.se 2018-11-20 Dnr 400-2017:10215 Beslut efter kvalitetsgranskning av musikundervisningen i grundskolan vid Fredsborgskolan i Österåkers kommun

Läs mer