Miljövänliga transporter- Case study Bergsslagen- Järnvägsförbindelse Gåsgruvan Persbergs station

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljövänliga transporter- Case study Bergsslagen- Järnvägsförbindelse Gåsgruvan Persbergs station"

Transkript

1 MinBaS Område 3 Rapport nr 3:2 Mineral Ballast Sten OBS! Konfidentiell begränsad distribution MinBaS projekt nr 3,7 Miljövänliga transporter- Case study Bergsslagen- Järnvägsförbindelse Gåsgruvan Persbergs station SLUTRAPPORT SMA Karbonater AB Niclas Eriksson Filipstad, november 2004

2 MinBaS projekt 3,7 Miljövänliga transporter Case Study Bergslagen Järnvägsförbindelse Gåsgruvan Persbergs station Sammanfattning I mineralbranschen är transporterna ofta en av de största kostnadsposterna och för kunden kan totalpriset i vissa fall till mera än 50 % bestå av transporter. Transporterna är även en viktig miljöaspekt då de ofta sker med lastbil. Mot denna bakgrund har det varit intressant att se på möjligheten att ersätta en del av lastbilstransporterna med järnväg. I Gåsgruvans kalkverk har det fram till sjuttiotalet funnits ett industrispår som dock rivits upp. Järnvägsbanken finns dock fortfarande till större delen kvar och återläggning av industrispåret på den befintliga järnvägsbanken har varit grundidén i detta projekt. Syftet med projektet har varit att kartlägga förutsättningarna för en järnvägsanslutning genom att ta fram en förstudie, anpassad till de lagliga krav som finns kring byggande av järnväg. Målsättningen var att studien skulle kunna tjäna främst som beslutsunderlag för länsstyrelsen när det gäller bedömning av miljöpåverkan från ett industrispår. Länsstyrelsen bedömer om projektet innebär en betydande miljöpåverkan eller inte. Bedömningen påverkar hur omfattande den miljökonsekvensbeskrivning, MKB skall vara som ingår i nästa steg, Järnvägsplan. Den genomförda förstudien omfattar en genomlysning av samtliga väsentliga förutsättningar för en järnvägsanslutning mellan Gåsgruvan och Persbergs station i Filipstads kommun. I studien har man främst utrett lokalisering av industrispåret, behovet av utrustning och ombyggnad av industriområdet samt trafiksäkerheten. En preliminär kostnadskalkyl för industrispåret ex. bangården har genomförts. I denna slutrapport beskrivs arbetsgången och samarbeten och samråd som skett med Filipstads kommun, Länsstyrelsen, Banverket, Vägverket samt inte minst närboende och anställda. Samtliga intressenter är i grunden positiva till den planerade järnvägsanslutningen, men har naturligtvis haft synpunkter på den påverkan på inre och yttre miljö samt trafiksäkerhet som järnvägen innebär. Några summerande slutsatser kring de erfarenheter som gjorts i arbetet med förstudien finns listade i rapporten. Delar av förstudien återfinns som bilagor till rapporten. En första ansökan om att få bygga industrispåret har under hösten 2004 inlämnats till Länsstyrelsen med studien som bas. Ett positivt förhandsbesked har givits. Projektets målsättning har därmed uppnåtts. Fortsatt arbete består i upprättande av en komplett järnvägsplan, vilket krävs för en byggnation av den storlek som här avses. Då görs också mer detaljerade kostnadsberäkningar som underlag för slutliga beslut rörande investering. Järnvägsplanen skall även innehålla en miljökonsekvensbeskrivning vars omfattning är beroende av Länsstyrelsens bedömning av graden av miljöpåverkan, jfr ovan. Denna MKB skall godkännas av Länsstyrelsen.

3 MinBaS projekt 3,7 Miljövänliga transporter Case Study Bergslagen Järnvägsförbindelse Gåsgruvan Persbergs station Innehållsförteckning 0 Sammanfattning 1 Bakgrund 2 Målsättning med projektet 3 Genomförande av järnvägsstudien Förslag till lokalisering Lokala och regionala samråd Miljökonsekvensbeskrivning Val av utrustning samt ombyggnad av industriområde Järnvägsplan Kostnadsberäkning 4 Resultat och slutsatser 5 Ekonomisk slutredovisning av studien Bilagor Avsnitt ur den upprättade förstudien

4 1. Bakgrund I mineralbranschen är transporterna ofta en av de största kostnadsposterna och för kunden kan totalpriset i vissa fall till mera än 50 % bestå av transporter. Transporterna är även en viktig miljöaspekt då de ofta sker med lastbil. Mot denna bakgrund har det varit intressant att se på möjligheten att ersätta en del av lastbilstransporterna med järnväg. I Gåsgruvans kalkverk har det fram till sjuttiotalet funnits ett industrispår som dock rivits upp. Järnvägsbanken finns dock fortfarande till större delen kvar och återläggning av industrispåret på den befintliga järnvägsbanken har varit grundidén i detta projekt. Sedan några år har idén kring återläggning av industrispåret tagits upp med berörda myndigheter. Riksväg 63 skall korsas av industrispåret och diskussionerna har stannat vid detta problem. Vägverket har tidigare föredragit en planskild korsning. Den utredning av trafikering och antalet överfarter över vägen som gjorts inom detta projekt har dock övertygat Vägverket om att en plankorsning kan väljas med tillfredsställande trafiksäkerhet. 2. Målsättning med projektet MinBaS projekt 3,7 har omfattat att kartlägga förutsättningarna för en järnvägsanslutning genom att ta fram en förstudie, anpassad till de lagliga krav som finns kring byggande av järnväg. Förstudien skulle även omfatta kostnadskalkyl och marknadsmässiga effekter samt effekten på regionens övriga industriella verksamhet. Målsättningen med förstudien var att den skulle kunna tjäna som främst beslutsunderlag för länsstyrelsen när det gäller bedömning av den miljöpåverkan ett industrispår skulle få. 3. Genomförande av järnvägsstudien Konsult En förutsättning för att genomföra en förstudie på ett effektivt sätt är att själv ha den erfarenhet och kännedom om lagstiftning detta kräver eller att anlita en konsult. SMA Karbonater AB anlitade Sweco AB för att genomföra förstudien.

5 Tidigt sattes en grupp samman bestående av representanter från Länsstyrelsens planenhet, Filipstads kommun, Vägverket och Banverket. Sweco och SMA Karbonater AB kallade samman denna grupp vid tre-fyra tillfällen under projektets gång för avstämning av idéer och förutsättningar, ett slags samråd med berörda myndigheter. Arbetssätt Tidigt togs ett helhetsgrepp om samtliga kända miljöaspekter, både inre och yttre miljö. Genom detta kunde vi tidigt se en helhet där t ex även positiva effekter på trafiksituationen upptäcktes. Frågeställningar kunde även bli besvarade relativt snabbt. Projektet kunde även drivas i ett bra tempo vilket gjorde att referensgruppen kunde behålla sin fokusering på järnvägsprojektet. Förslag till lokalisering För lokalisering av industrispåret fanns ett huvudalternativ, återläggning av järnväg på befintlig järnvägsbank. Ett antal andra sträckningar togs fram som alternativ. Bland annat utreddes förutsättningarna för att gå över riksväg 63 med en järnvägsbro. Efter bedömning av miljöpåverkan, investeringskostnader och förutsättningar för trafikering gjordes bedömningen att det bästa alternativet är att nyttja befintlig järnvägsbank och att utgå från denna vid planering av spårets sträckning. I projektets inledning gjordes en genomgående utredning av förutsättningarna för trafikering. I detta arbete engagerades Tågåkeriet i Bergslagen AB, LarsYngström. Beräkningar och skisser av stigningar, radier och växlingsspår gjordes i ett flertal olika alternativ. Valt alternativ för lokalisering av industrispår har en rimlig lutning och det går att planera industriområdet med rimliga radier och erforderliga möjligheter till nedställning av vagnar etc. Förutom trafikering har utredningen bl a tagit hänsyn till vattentäktsfrågor, miljörisker, kulturmiljöfrågor samt påverkan på landskapsbilden.

6 Lokala och regionala samråd Ett lokalt samråd har hållits. Uppslutningen var god från närboende, föreningar och andra intressenter. Vid samrådet diskuterades bl a bangårdens funktion, buller och vibrationer samt säkerheten vid plankorsning av riksväg 63. Efter samrådet har synpunkter kommit in och en del diskussioner har även förts muntligen. Trafiksäkerhet Plankorsningen med riksväg 63 kräver höga krav på trafiksäkerhet. Trafiksäkerheten bedöms kunna säkerställas genom trafiksignaler och tydlig skyltning och dessutom har tågen en mycket låg hastighet vid vägövergången. Trafikeringen bedöms som mest komma att omfatta fem tåg i veckan som vardera innebär två eller fyra överfarter över vägen. Omfattningen av trafikeringen innebär att biltrafiken störs i endast begränsad omfattning. Dessutom ersätter varje tåg ca 20 lastbilstransporter och varje lastbilstransport innebär in- och utfart till industriområdet från riksväg 63. Tågtrafiken tar alltså bort trafikrisker vid infarten till industriområdet. Sammanvägt innebär detta en rimlig påverkan på trafiksäkerheten, dock att en järnvägskorsning ställer särskilda krav på säkerhetsanordningar. Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning är ännu inte upprättad. Länsstyrelsens bedömning av miljöpåverkan anger hur omfattande en MKB behöver vara. Preliminära besked från Länsstyrelsen säger att projektet inte innebär någon betydande miljöpåverkan. Val av utrustning samt ombyggnad av industriområde Vid planering av sträckningen för industrispåret inom industriområdet är lastningsmöjligheterna avgörande. Ett heltåg, dvs vagnar måste kunna rymmas inom området för att en ekonomisk trafikering skall kunna ske. En förutsättningslös översyn av industriområdet har därför inletts där lagringsplatser och lastbilstrafik kan komma att ändras helt jämfört med nuvarande situation.

7 Vid val av räls, konstruktion av korsning med väg etc är behovet av underhåll viktigt att se över. En så underhållsfri lösning som möjligt är naturligtvis att föredra och ett flertal lösningar finns att tillgå. Bland alternativen kan nämnas strailes och gaturäler. Järnvägsplan En del av förstudien har omfattat utredning av omfattningen av industrispåret jämfört med klassificering i lagstiftningen. Vi har då kommit fram till att projektet innebär att järnvägsplan skall upprättas. Järnvägsplanen omfattar en mera exakt beskrivning av hur järnvägen skall byggas, ett arbete som startats under senhösten Kostnadsberäkning De kostnadsberäkningar som gjorts visar att industrispåret kostar ca 6-10 mkr att bygga, exklusive bangård vilket är en funktion Banverket ansvarar för. Mera exakta kostnadsberäkningar tas fram i samband med arbetet med järnvägsplanen. 4. Resultat och slutsatser Förstudien har genomförts enligt plan. Förstudien har också lämnats in till Länsstyrelsen för bedömning om miljöpåverkan. Bedömningen är avgörande för möjligheten att bygga industrispåret. Förhandsbesked har erhållits som säger att investeringen inte innebär några större problem beträffande miljöpåverkan. Ur utredningsarbetet kan följande viktiga slutsatser dras: - Det har varit viktigt att anlita en erfaren konsult med ett bra helhetsgrepp kring lagkrav samt praktisk tillämpning - En referensgrupp med representanter från samhället är nödvändig för att viktiga frågor skall bli ställda och utredda i tid - Reaktionerna från omgivning, näringsliv och myndigheter har varit mycket positiva - Långsiktigt är investeringen viktig för verksamhetens konkurrenskraft både i närområde och på längre avstånd - Banverket är intresserade av den här typen av satsningar

8 - Ett industrispår och en ökad trafikering ger ökade motiv för en öppning av inlandsbanan mellan Filipstad och Vansbro och skulle på så sätt påverka industrin i närområdet positivt genom att transportmöjligheterna ökas. => Utredningen har gett de önskade svaren! 5. Ekonomisk slutredovisning av studien Utredningen har krävt följande kostnader: (sek) Konsultkostnader Egna personalinsatser Övriga kostnader, resor, analyser etc Summa Beviljad budget omfattade kronor med maximalt bidrag från MinBaS om kronor. Beviljat bidrag har därmed utnyttjats. Bilagor: Avsnitt ur upprättad förstudie.

Järnvägsplan -samrådshandling val av lokalisering. Enånger Idenor Stegskogen Hudiksvalls kommun

Järnvägsplan -samrådshandling val av lokalisering. Enånger Idenor Stegskogen Hudiksvalls kommun Järnvägsplan -samrådshandling val av lokalisering Enånger Idenor Stegskogen Hudiksvalls kommun 2016-10-05 Iggesund 2016-10-06 Hudiksvall Kenth Nilsson Tony Andersson Susann Sandegård Oskar Jansson TMALL

Läs mer

VÄG 68 FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN VÄGUTREDNING

VÄG 68 FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN VÄGUTREDNING VÄG 68 FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN VÄGUTREDNING Utökat samråd Maj 2005 UTREDNING FÖR VÄG 68 SAMT JÄRNVÄG FÖRBI FORS, AVESTA KOMMUN INLEDNING Om uppdraget Tyréns AB utreder på uppdrag av Stora Enso Fors AB

Läs mer

Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall. november 2016

Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall. november 2016 Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall november 2016 Dagordning 1. Inledning 2. Presentation av medverkande 3. Redogörelse för vägplanens och järnvägsplanens

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Planläggningsbeskrivning 2015-04-01 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur planläggningsprocessen ser ut för utbyggnaden, när

Läs mer

PROTOKOLL SAMRÅDSMÖTE 2005-08-30 Järnvägsutredning Hallsberg-Degerön

PROTOKOLL SAMRÅDSMÖTE 2005-08-30 Järnvägsutredning Hallsberg-Degerön HJ Plats Åsbro kyrka Närvarande Berörd Allmänhet, totalt 125 personer varav 32 kvinnor Representanter för Banverket Östra Banregionen: Christer Fjellman Helena Nurmiranta Thomas Lindh Konsulter från SWECO

Läs mer

VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg

VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg Publikation 2004:63 VÄGUTREDNING VÄG 226 Vårsta - Flemingsberg En utredning om utbyggnad av väg genom eller förbi Tullinge Underlag för dig som vill bidra med synpunkter på ovanstående vägutredning April

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra Planläggningsbeskrivning 2016-03-30 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg Hamra Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur planläggningsprocessen ser ut för utbyggnaden, när

Läs mer

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Trafikverkets järnvägsplan Solna stads detaljplan, Spårområde vid kv Tegen Samrådstid: 8 augusti 19 september 2012 Öppet hus:

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo genom Solna, Sundbyberg och Stockholm Välkommen! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för

Läs mer

Medfinansiering av Frövi Bangård

Medfinansiering av Frövi Bangård FÖREDRAGNINGSPM 1 (5) Medfinansiering av Frövi Bangård Diarienummer: 15RS844 Handläggare: Karin Wallin Sammanfattning BillerudKorsnäs planerar för en expansion av verksamheten i Frövifors pappersbruk.

Läs mer

"" SVENSKA ^ KRAFTNÄT

 SVENSKA ^ KRAFTNÄT "" SVENSKA ^ KRAFTNÄT Generaldirektören Energimarknadsinsp ektionen Box 155 63103 ESKILSTUNA 2010-11-08 2009/1298 ANSÖKAN Ansökan om förlängning av nätkoncession för dubbla 400 kv ledningar Ringhals -

Läs mer

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall Leif Nilsson Ordförande stadsbyggnadsnämnden Aktuellt om trafiken i Sundsvall Videokonferens 17 sept. 2008 Trafikstrategi Trafikstrategins övergripande mål är att medverka till att skapa en attraktiv stad

Läs mer

E45 Rengsjön-Älvros. Planläggningsbeskrivning

E45 Rengsjön-Älvros. Planläggningsbeskrivning Planläggningsbeskrivning 2018-12-19 E45 Rengsjön-Älvros Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur projektet kommer att planläggas, när du kan påverka samt vilka beslut som kommer

Läs mer

Västlänken Underlagsrapport Linjesträckningar

Västlänken Underlagsrapport Linjesträckningar BRVT 2006:03:09 2006-02-09 Järnvägsutredning inklusive miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Västlänken en tågtunnel under Göteborg Underlagsrapporter 03 Byggskedet 04 Gestaltning 05 Grundvatten 06 Kapacitet

Läs mer

Föredrag på öppet hus om järnvägen genom Sundsvall

Föredrag på öppet hus om järnvägen genom Sundsvall Ert datum BRM SE- Telefon Telefax www.banverket.se Minnesanteckningar Föredrag på öppet hus om järnvägen genom Sundsvall 041028 Föredragshållare: Harald Knutsen, projektsamordnare Banverket mellersta banregionen

Läs mer

7. Banverkets samlade bedömning

7. Banverkets samlade bedömning 7. Banverkets samlade bedömning I tabell 31 görs en samlad bedömning av de olika effekter som respektive utrett alternativ medför. Symbolerna syftar till att ge en grov bild av positiva respektive negativa

Läs mer

Ådalsbanan. - den viktiga länken

Ådalsbanan. - den viktiga länken Ådalsbanan - den viktiga länken Tunnelborrning i Svedjetunneln, norr om Härnösand. Länken mellan norr och söder När Ådalsbanan nyinvigs 2011 skapas helt nya förutsättningar för järnvägstrafiken i regionen.

Läs mer

MinBaS Område 3 Rapport nr 3:3 Mineral Ballast Sten. Superren kvarts. MinBaS project nr 3,3 SLUTRAPPORT. Pajeb Kvarts AB.

MinBaS Område 3 Rapport nr 3:3 Mineral Ballast Sten. Superren kvarts. MinBaS project nr 3,3 SLUTRAPPORT. Pajeb Kvarts AB. MinBaS Område 3 Rapport nr 3:3 Mineral Ballast Sten OBS! Konfidentiell begränsad distribution MinBaS project nr 3,3 Superren kvarts Lennart Falk Stockholm, januari 2005 1 Sammanfattning innehar rättigheterna

Läs mer

Informationsmöte RV50, Nykyrka-Brattebro Backe

Informationsmöte RV50, Nykyrka-Brattebro Backe 2014-06-24 Informationsmöte RV50, Nykyrka-Brattebro Backe Datum: 2014-06-17 Tid: kl. 17.30 Plats: Medevibrunn Närvarande från projektorganisationen: Jonas Danielsson Projektledare Trafikverket Eric Gustavsson

Läs mer

Vitbok runt Örebro flygplats och TNT:s flytt till Västerås

Vitbok runt Örebro flygplats och TNT:s flytt till Västerås Vitbok runt Örebro flygplats och TNT:s flytt till Västerås Flygplatsens framtid riskeras... 2 1. Kritiken från TNT... 2 2. Flygplatsens nedprioritering... 2 3. Översiktsplan utan utveckling för flygplatsen...

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:20 1 (16) LS 1001-0090 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Överenskommelse med Lidingö stad om Lidingöbanans upprustning och ombyggnad Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd

Läs mer

Banverket har tillsammans med kommunen under flera år utrett utbyggnaden genom Varberg. Den första banutredningen var klar redan 1992.

Banverket har tillsammans med kommunen under flera år utrett utbyggnaden genom Varberg. Den första banutredningen var klar redan 1992. Historik Regering och riksdag har beslutat att Västkustbanan skall byggas ut till dubbelspår. Stora delar är redan utbyggda och på vissa håll pågår byggnadsarbeten. Det huvudsakliga motivet för utbyggnaden

Läs mer

UPPDRAGSNUMMER

UPPDRAGSNUMMER PM VÄGTRAFIK Detaljplan industrispår i Rundvik, Nordmaling. Bakgrund och syfte Detaljplanen syftar till att skapa planmässiga förutsättningar till att koppla på ett industrispår till befintlig växel på

Läs mer

Prövning av vindkraft

Prövning av vindkraft Prövning av vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Skövde 2009-09-30 Göteborg 2009-10-01 1 Nya regler om prövning av vindkraft Slopad dubbelprövning (PBL/MB) i de flesta situationer Bygglovsregler

Läs mer

MKB och samråd. 31 MKB-processen och genomfört samråd. 31 MKB och samråd. Översikt

MKB och samråd. 31 MKB-processen och genomfört samråd. 31 MKB och samråd. Översikt 2017-09-12 1 31 MKB-processen och genomfört samråd MKB och samråd 2017-09-12 2 31 MKB och samråd Erik Setzman, civilingenjör Lantmäteri, miljösamordnare SKB Översikt Varför samråd Samrådsparter Genomförda

Läs mer

PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län

PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län Godkänt av BN 2007-11-26 255 PLANPROGRAM UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL INSJÖN Leksands kommun, Dalarnas län Maj 2007, kompletterat i november 2007 1(5) Planprogram UTÖKNING AV CONTAINERTERMINAL I INSJÖN

Läs mer

Grums bangårdsåtgärder

Grums bangårdsåtgärder SAMRÅDSREDOGÖRELSE Grums bangårdsåtgärder Grums kommun, Värmlands län Järnvägsplan, 2019-04-24 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelse v3.0 Trafikverket Postadress: Hamntorget, 652 26 Karlstad E-post: investeringsprojekt@trafikverket.se

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

Samråd på orten Rämshyttetunneln, Bergslagsbanan. 22 februari Välkommen!

Samråd på orten Rämshyttetunneln, Bergslagsbanan. 22 februari Välkommen! Samråd på orten Rämshyttetunneln, Bergslagsbanan 22 februari 2018 Välkommen! Presentation Mathias Johansson, Projektledare Trafikverket Maria Hellsten, Markförhandlare Trafikverket Maria Mellberg, Uppdragsledare

Läs mer

Ny väg 268 E4 Grana. Samrådshandling för val av lokalisering Vägplan

Ny väg 268 E4 Grana. Samrådshandling för val av lokalisering Vägplan Ny väg 268 E4 Grana Samrådshandling för val av lokalisering Vägplan 1 Syfte Ny väg alternativt ombyggnad av befintlig väg 268 mellan E4 och Grana Trafikverket utreder sedan några år hur man kan förbättra

Läs mer

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Bjerkemo Konsult 1 Kustjärnväg förbi Oskarshamn Framsidesbild från Rydebäcks station PM 2011-10-31 Bakgrund Regionförbundet i Kalmar har tagit initiativ till

Läs mer

Projekt Maland och Tunadalsspåret. Järnvägsplan Tunadal- Granskningshandling. Öppet hus i Sköns församlingsgård

Projekt Maland och Tunadalsspåret. Järnvägsplan Tunadal- Granskningshandling. Öppet hus i Sköns församlingsgård Projekt Maland och Tunadalsspåret Järnvägsplan Tunadal- Granskningshandling Öppet hus i Sköns församlingsgård 2017-10-18 Hållpunkter för kvällen 17:00-18.30 Möjlighet att titta på samrådsmaterialet samt

Läs mer

Masshantering GERTRUD GYBRANT

Masshantering GERTRUD GYBRANT Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden Avfall för anläggningsändamål Avfall eller produkt? Ändringar i 29 kapitlet MPF Täkter och masshantering Muddermassor Avfall Definition finns

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

JÄRNVÄGSPLAN Hamnbanan Göteborg, dubbelspår Pölsebo-Skandiahamnen. Samrådsredogörelse. Projektnummer:

JÄRNVÄGSPLAN Hamnbanan Göteborg, dubbelspår Pölsebo-Skandiahamnen. Samrådsredogörelse. Projektnummer: JÄRNVÄGSPLAN Hamnbanan Göteborg, dubbelspår Pölsebo-Skandiahamnen Samrådsredogörelse Projektnummer: 104 870 2015-05-08 Trafikverket Postadress: Trafikverket, 405 33 Göteborg E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning Karlstad Kommun

Järnvägsnätsbeskrivning Karlstad Kommun Järnvägsnätsbeskrivning Karlstad Kommun samt tillägg i punkt 3.2 2013-12-11 Järnvägsnätsbeskrivning Karlstads Kommun 1. Allmän information Övergripande Beskrivning av verksamhet och anläggning Anläggningen

Läs mer

Figur 12. Principskiss, södra korridoren

Figur 12. Principskiss, södra korridoren Södra korridoren innebär: Att det nya spåret läggs ihop med det befintliga spåret, för övrigt samma som norra. Västra stambanan kan behöva flyttas i sidled för att skapa utrymme. Utöver detta anordnas

Läs mer

JÄRNVÄGSNÄTSBESKRIVNING

JÄRNVÄGSNÄTSBESKRIVNING 1 JÄRNVÄGSNÄTSBESKRIVNING För tågplan med början 2006-12-10 Reviderad dec 2007 Reviderad mars 2008 2 Innehållsförteckning 1. Allmän information 2. Villkor för tillträde och trafikering 3. Infrastruktur

Läs mer

Samrådsredogörelse. Skånebanan, (Hässleholm) (Kristianstad) Attarp Förlängning av mötesspår

Samrådsredogörelse. Skånebanan, (Hässleholm) (Kristianstad) Attarp Förlängning av mötesspår Skånebanan, (Hässleholm) (Kristianstad) Attarp Förlängning av mötesspår Samrådsredogörelse Järnvägsplan-Samrådshandling utformning av planförslag 2018-06-01 Projektnummer: 149066 Handlingsnummer: 2012721-00-013

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för persontrafik

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 7 mars 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Täby kyrkby Kragstalund Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för

Läs mer

Samråd. För dig som är ansvarig för en verksamhet som ska söka tillstånd enligt miljöbalken. Miljösamverkan Sverige

Samråd. För dig som är ansvarig för en verksamhet som ska söka tillstånd enligt miljöbalken. Miljösamverkan Sverige Samråd För dig som är ansvarig för en verksamhet som ska söka tillstånd enligt miljöbalken Miljösamverkan Sverige Tillstånd enligt miljöbalken I många fall måste du ha ett tillstånd enligt miljöbalken

Läs mer

Rätt spår 2 FULL TRIM!

Rätt spår 2 FULL TRIM! Rätt spår 2 FULL TRIM! Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro Februari 2009 Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro 1

Läs mer

Väg 19 Kristianstad-Broby, delen Bjärlöv-Broby

Väg 19 Kristianstad-Broby, delen Bjärlöv-Broby SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 19 Kristianstad-Broby, delen Bjärlöv-Broby Kristianstads och Östra Göinge Kommuner, Skåne Län Vägplan 2017-02-13 Projektnummer: 144215 Yta för bild TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning Karlstads Kommun. Järnvägsnätsbeskrivning KarlstadKommun

Järnvägsnätsbeskrivning Karlstads Kommun. Järnvägsnätsbeskrivning KarlstadKommun Järnvägsnätsbeskrivning 2006-04-04 Järnvägsnätsbeskrivning 2006-12-10 KarlstadKommun Järnvägsnätsbeskrivning 2006-04-04 Jänvägsnätsbeskrivning 1. Allmän information 1.1 Övergripande Beskrivning av verksamhet

Läs mer

Riskutredning för detaljplan för ABB HVDC vid Bergslagsbanan och industristickspår

Riskutredning för detaljplan för ABB HVDC vid Bergslagsbanan och industristickspår LUDVIKA KOMMUN 2011-03-03 1 (5) Riskutredning för detaljplan för ABB HVDC vid Bergslagsbanan och industristickspår i Ludvika. Bakgrund En detaljplan med syftet att möjliggöra för ABB att bygga ut industrin

Läs mer

Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst

Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst Alvesta Kommun, Kronobergs Län Vägplan, 2015-10-01 Projektnummer: V87733364 & 145081 1 (8) Trafikverket Postadress:

Läs mer

Jakobshyttan - Degerön

Jakobshyttan - Degerön SAMRÅDSREDOGÖRELSE Jakobshyttan - Degerön Motala kommun, Östergötlands län Järnvägsplan, 2016-05-24 Projektnummer: 144747 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 2.0 Trafikverket Postadress: Järnvägsgatan

Läs mer

Utbyggnaden av E45 och Norge/Vänerbanan mellan Göteborg och Trollhättan

Utbyggnaden av E45 och Norge/Vänerbanan mellan Göteborg och Trollhättan Utbyggnaden av E45 och Norge/Vänerbanan mellan Göteborg och Trollhättan 1 Bekvämare pendling Miljön i fokus Säkrare resa 2 VARFÖR Effektivare kommunikationer avgörande för utveckling av livsmiljö och ekonomi

Läs mer

Lag (1995:1649) om byggande av järnväg

Lag (1995:1649) om byggande av järnväg Lag (1995:1649) om byggande av järnväg 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Med järnväg avses i denna lag spåranläggning för järnvägstrafik. Till en spåranläggning hör spår och de övriga fasta anordningar som

Läs mer

Borås-Göteborg. Allmänhet. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör

Borås-Göteborg. Allmänhet. Avtalsnummer: TRV 2013/45076 Datum: Markör Borås-Göteborg Allmänhet Avtalsnummer: TRV 1/5 Datum: 1-1- Markör Sammanfattning Kännedom Kännedomen har ökat något sedan 1. Sju av tio känner idag till projektet. Kännedomen är högst i Härryda (8%) och

Läs mer

Komplettering terrängstudie Uppsala - Enköping

Komplettering terrängstudie Uppsala - Enköping Komplettering terrängstudie Uppsala - Enköping Anslutning till Ostkustbanan i Uppsala Komplettering terrängstudie Uppsala - Enköping Anslutning till Ostkustbanan i Uppsala 2009-09-02 Komplettering terrängstudie

Läs mer

Samrådsunderlag för ledningssträckning

Samrådsunderlag för ledningssträckning Samrådsunderlag för ledningssträckning 130 kv vindkraftanslutning i område väster om Hammarstrand 2011-09-05 Rapporten är framtagen av SWECO Energuide AB på uppdrag av E.ON Elnät Sverige AB 1 (8) Innehåll

Läs mer

Avtal om medfinansiering av väg- och spårsatsningar m m i Stockholmsregionen- Stockholmsförhandlingen

Avtal om medfinansiering av väg- och spårsatsningar m m i Stockholmsregionen- Stockholmsförhandlingen 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsen Avtal om medfinansiering av väg- och spårsatsningar m m i Stockholmsregionen- Stockholmsförhandlingen Ärendet Förslag till avtal föreslås godkännas

Läs mer

3. Kommunikationer. I planeringsunderlaget finns mer information om kommunikationer, bland annat de transportpolitiska målen.

3. Kommunikationer. I planeringsunderlaget finns mer information om kommunikationer, bland annat de transportpolitiska målen. 3. Kommunikationer MÅL det här vill kommunen uppnå Vägar: Vägar ska hålla en hög standard när det gäller trafiksäkerhet, utformning, tillgänglighet och miljöpåverkan. Planering ska ske så att störningar

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 15 juni (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 15 juni (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl Kommunstyrelsens teknikutskott 15 juni 2015 1 (6) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-15.35 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Marina Isaksson Urban Granfeldt Patrik Fornander Christer

Läs mer

Väg 136 Ottenby Borgholm, delen korsning vid Ekerum

Väg 136 Ottenby Borgholm, delen korsning vid Ekerum SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 136 Ottenby Borgholm, delen korsning vid Ekerum Borgholms Kommun, Kalmar Län Vägplan, 2015-05-27 Uppdragsnummer: 144732 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress:

Läs mer

Patrik Sundin, ordförande Mia Bergkvist Tord Birgersson Johan Thomasson Maarit Hessling

Patrik Sundin, ordförande Mia Bergkvist Tord Birgersson Johan Thomasson Maarit Hessling Plats och tid Modellvägen 2, kl 13:15-15:45 Beslutande Patrik Sundin, ordförande Mia Bergkvist Tord Birgersson Johan Thomasson Maarit Hessling Övriga deltagande Erik Nordén, VD Oskar Gustafsson, VA-ingenjör

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun

Läs mer

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 2013-09-19 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 1. Inledning Mellan 2011-2013 pågår projekt Nya Ostkustbanan. Projektets övergripande syfte är att uppnå en

Läs mer

MARIESJÖTERMINALEN

MARIESJÖTERMINALEN MARIESJÖTERMINALEN 2018-10-08 UPPDRAGSLEDARE: GÖRAN SEWRING KONTAKTPERSONER SKÖVDE KOMMUN: JAN BREMER, CHRISTIAN JOHANSSON OMSLAGSBILD: MARIESJÖTERMINALEN. SAMTLIGA FOTON: GÖRAN SEWRING INNEHÅLL 1 INLEDNING...

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0141 Presentation v 1.0 Projekt Göteborg Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 6 december 2016 Inledning Åsa Lindell, moderator Göteborg Borås, en

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Skånebanan,Attarp, förlängning av mötesspår Hässleholms kommun, Skåne län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Skånebanan,Attarp, förlängning av mötesspår Hässleholms kommun, Skåne län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Skånebanan,Attarp, förlängning av mötesspår Hässleholms kommun, Skåne län Järnvägsplan Granskningshandling, 2018-12-14 Projektnummer: 149066 Handlingsnummer: 2012721-00-013 Dokumenttitel:

Läs mer

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun November 2017 Bg:

Läs mer

Järnvägsnätbeskrivning. för Luleå kommuns spåranläggningar

Järnvägsnätbeskrivning. för Luleå kommuns spåranläggningar 1 Järnvägsnätbeskrivning för Luleå kommuns spåranläggningar Notvikens industrispår Storhedens industrispår Luleå kommun 2007-07-01 2 Innehållsförteckning 1 Allmän information... 1 1.1 Inledning... 1 1.2

Läs mer

Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13

Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13 Datum: Kontaktperson: Johanna Fransila Telefon: 08-714 32 13 2015-02-26 E-post: Johanna.fransila@sweco.se Samråd, enligt miljöbalken 6 kap 4, gällande markförläggning av en delsträcka av Vattenfalls 70

Läs mer

Program för detaljplan för NYA NORDKROKSVÄGEN i Vargön, Vänersborgs kommun. Upprättat i augusti Nya vägsträckningen

Program för detaljplan för NYA NORDKROKSVÄGEN i Vargön, Vänersborgs kommun. Upprättat i augusti Nya vägsträckningen Nya vägsträckningen Nya vägsträckningen I den slutliga utformningen av Nordkroksvägen flyttas plankorsningen närmare stationshuset Program för detaljplan för NYA NORDKROKSVÄGEN i Vargön, Vänersborgs kommun

Läs mer

2 Kompletterande samrådsredogörelse

2 Kompletterande samrådsredogörelse Bilaga M4.b - Kompletterande samråd sida 2/17 1.2 Syfte Syftet med den nya ledningen mellan Dotorp och Täppan är att förstärka elnätet i området, samt att möjliggöra anslutning av vindkraftsanläggningar

Läs mer

Vägutredning beslutshandling E20 delen Tollered - Alingsås Objektnr 5196 Oktober 2001 E20, delen Tollered - Alingsås Beslutshandling 1 Innehållsförteckning Sida 1. Sammanfattning av vägutredningen 2 1.1

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Sammanfattning Transportinfrastrukturkommitténs uppdrag är att effektivisera planeringsprocessen för transportinfrastruktur. I uppdraget ingår att analysera planeringsprocessen för byggande av transportinfrastruktur

Läs mer

Banverkets planering Behov, Idé, efterfrågan När vi planerar nya järn vägar sker det i flera steg. Först analyseras brister och Idéskede Förstudie lösningar i ett idéskede. Idéer som inte bedöms genomför

Läs mer

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Varbergstunneln Attitydundersökning Juni 215 Projektnummer: TRV 213/4576 Markör Innehåll Bakgrund Syfte, metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information

Läs mer

Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst

Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst Alvesta Kommun, Kronobergs Län Vägplan, 2015-10-01 Projektnummer: V87733364 & 145081 1 (8) Trafikverket Postadress:

Läs mer

Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017

Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017 Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017 18.00 Dörrarna öppnar 18.30 Välkommen önskar Siral med bakgrund till satsningen och visionen med projektet. Triventus Consulting beskriver sedan processen

Läs mer

E20 Vägen Framåt förslag till utbyggnad mm med hjälp av lokal och regional medfinansiering. Målbilden uppnås genom ett tvåstegsförfarande som följer.

E20 Vägen Framåt förslag till utbyggnad mm med hjälp av lokal och regional medfinansiering. Målbilden uppnås genom ett tvåstegsförfarande som följer. REGIONUTVECKLING FÖRSLAG 2014-04-04 Regeringen Catharina Elmsäter-Svärd 103 33 Stockholm E20 Vägen Framåt förslag till utbyggnad mm med hjälp av lokal och regional medfinansiering I enlighet med infrastrukturministerns

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Terese Persson UPPRÄTTAD AV. Daniel Pehrsson

UPPDRAGSLEDARE. Terese Persson UPPRÄTTAD AV. Daniel Pehrsson RAPPORT UPPDRAG Åseda - Nytt Industriområde UPPDRAGSNUMMER 13005732 UPPDRAGSLEDARE Terese Persson UPPRÄTTAD AV Daniel Pehrsson DATUM 2018-06-29 Åseda Nytt Industriområde Moment 3: Utredning av ny tillfartsväg

Läs mer

Projekt Ostlänken. Vi tar de första stegen mot en ny generation järnväg i Sverige. Anna Forslund Hållbarhetschef Bitr Projektchef

Projekt Ostlänken. Vi tar de första stegen mot en ny generation järnväg i Sverige. Anna Forslund Hållbarhetschef Bitr Projektchef Projekt Ostlänken Vi tar de första stegen mot en ny generation järnväg i Sverige. Anna Forslund Hållbarhetschef Bitr Projektchef En del av ny generation järnväg Byggandet av höghastighetsjärnväg är det

Läs mer

Samrådsmöte Hallsberg-Stenkumla. Östansjö Jonas Victorin Projektledare

Samrådsmöte Hallsberg-Stenkumla. Östansjö Jonas Victorin Projektledare Samrådsmöte Hallsberg-Stenkumla Östansjö 2018-06-05 Jonas Victorin Projektledare Syfte Att Trafikverket ges möjlighet att informera om vad som har hänt och vad som kommer att ske. Att tydliggöra när berörda

Läs mer

Workshop om medfinansiering. Sveriges Kommuner och Landsting 20 november Thomas Eriksson Planeringsavdelningen

Workshop om medfinansiering. Sveriges Kommuner och Landsting 20 november Thomas Eriksson Planeringsavdelningen Workshop om medfinansiering Sveriges Kommuner och Landsting 20 november 2014 Thomas Eriksson Planeringsavdelningen Utgångspunkter för medfinansiering Medfinansieringen syftar till att åstadkomma effektiva

Läs mer

Malmbanan dubbelspår Peuravaara-Riksgränsen Järnvägsplan 1 delen Peuravaara- Krokvik

Malmbanan dubbelspår Peuravaara-Riksgränsen Järnvägsplan 1 delen Peuravaara- Krokvik Planläggningsbeskrivning 2017-05-17 Malmbanan dubbelspår Peuravaara-Riksgränsen Järnvägsplan 1 delen Peuravaara- Krokvik Kiruna Kommun, Norrbottens län Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad 1 Uppdaterad 2012-03-29 Att söka tillstånd till vattenverksamhet Vattenverksamhet regleras i 11 kap miljöbalken (1998:808) och i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. För vattenverksamhet

Läs mer

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan.

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan. Samrådshandling Oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Hindås 1:539 Återvinningsstation vid Hindås station Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är

Läs mer

Samrådsmöte. Vägplan. Väg 27 förbi Bor. Värnamo kommun Jönköpings län. 11 september 2018

Samrådsmöte. Vägplan. Väg 27 förbi Bor. Värnamo kommun Jönköpings län. 11 september 2018 Samrådsmöte Vägplan Väg 27 förbi Bor Värnamo kommun Jönköpings län 11 september 2018 Dagordning 1. Presentation av de närvarande 2. Bakgrund 3. Vad är en vägplan? 4. Miljö 5. Vägplanens förslag 6. Marklösen

Läs mer

av övergripande trafikutredning

av övergripande trafikutredning Komplettering 2 av övergripande trafikutredning över Västra Bodarnas trafiknät 2013-05-29 2 (10) Komplettering 2 av övergripande trafikutredning över Västra Bodarnas trafiknät 2013-05-29 Beställare: ALINGSÅS

Läs mer

Närvarande. Agenda för mötet presenterades. Presentation av konsult: Triventus Consulting AB

Närvarande. Agenda för mötet presenterades. Presentation av konsult: Triventus Consulting AB Bror Norberg, Miljö- och byggkontoret, Härjedalens kommunn (BN) Ida Dahl, Miljö- och byggkontoret, Härjedalens kommun (ID) Cecilia Danebäck, Triventus Consulting AB (CD) (För anteckningar) Sven Levin,

Läs mer

Välkommen till samråd Vi behöver göra plats för fler tunnelbanetåg

Välkommen till samråd Vi behöver göra plats för fler tunnelbanetåg Välkommen till samråd Vi behöver göra plats för fler tunnelbanetåg Tunnelbanan i Stockholm byggs ut och behovet av uppställnings- och underhållsplatser, så kallade depåer, ökar i takt med att antalet tåg

Läs mer

Väg 133 Gränna-Tranås, Gång- och cykelväg i Gripenberg

Väg 133 Gränna-Tranås, Gång- och cykelväg i Gripenberg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 133 Gränna-Tranås, Gång- och cykelväg i Gripenberg Tranås kommun, Jönköpings län Vägplan, Granskningshandling, 2018-06-08 Projektnummer: 158 023 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelse

Läs mer

Förstudie. Väg 76 (Södra Kungsvägen) delen genom Furuvik Gävle kommun, Gävleborgs län BESLUTSHANDLING 2010-07-09 Objektsnummer: 83158970

Förstudie. Väg 76 (Södra Kungsvägen) delen genom Furuvik Gävle kommun, Gävleborgs län BESLUTSHANDLING 2010-07-09 Objektsnummer: 83158970 Förstudie Väg 76 (Södra Kungsvägen) delen genom Furuvik Gävle kommun, Gävleborgs län BESLUTSHANDLING 2010-07-09 Objektsnummer: 83158970 Projektgrupp: Trafikverket: Lars-Erik Håkansson Projektledare Trafikverket

Läs mer

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län

Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län Bilaga 1a Ny 145 kv ledning mellan Sälen och Sälsätern i Malung-Sälens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje November 2016 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm Säte

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte i Robertsfors

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte i Robertsfors TMALL 0141 Presentation v 1.0 Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte i Robertsfors 2017-06-13 Dagens punkter 1. Om Norrbotniabanan 2. Pågående linjestudier och utredningar 3. Samrådsprocessen 4. Sammanfattning

Läs mer

I Infrastrukturdag Västmanland 30 oktober 2012

I Infrastrukturdag Västmanland 30 oktober 2012 I Infrastrukturdag Västmanland 30 oktober 2012 Åtgärdsvalsstudier fyrstegsprincipen i praktiken Krav på effektivare planeringsprocesser, enklare, tydligare Krav på väl fungerande transportsystem, multimodalt,

Läs mer

Planläggningsbeskrivning

Planläggningsbeskrivning Planläggningsbeskrivning 2015-11-03 Väg 27 förbi Backaryd till Hallabro Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur projektet kommer att planläggas, när du kan påverka samt vilka

Läs mer

Utvidgat spårväxelbyte, Skåre, Värmlandsbanan

Utvidgat spårväxelbyte, Skåre, Värmlandsbanan Slutrapport Förstudie 2011-10-24 Utvidgat spårväxelbyte, Skåre, Värmlandsbanan Karlstad kommun, Värmlands län Rapport nummer: TRV 2010/76807 Dokumenttitel: Slutrapport Förstudie Utvidgat spårväxelbyte,

Läs mer

Västlänken Haga Karin Malmquist Åse Täck Lina Edoff Trafikverket

Västlänken Haga Karin Malmquist Åse Täck Lina Edoff Trafikverket Västlänken Haga Karin Malmquist Åse Täck Lina Edoff Trafikverket 1 2 Västlänken gör det enklare att resa och bidrar till ett attraktivt, växande och hållbart Västsverige. Möjliggör genomgående pendeltågslinjer

Läs mer

Samråd vägplan Väg 77 Uppsala länsgräns trafikplats Rösa. Etapp 1, Uppsala länsgräns Eknäs Norrtälje kommun, Stockholms län

Samråd vägplan Väg 77 Uppsala länsgräns trafikplats Rösa. Etapp 1, Uppsala länsgräns Eknäs Norrtälje kommun, Stockholms län Samråd vägplan 2018-10-02 Väg 77 Uppsala länsgräns trafikplats Rösa Etapp 1, Uppsala länsgräns Eknäs Norrtälje kommun, Stockholms län Åsa Eriksson, projektledare Dagordning Presentation av närvarande Trafikverket

Läs mer

Vägplan E4 Trafikplats Hortlax

Vägplan E4 Trafikplats Hortlax SAMRÅDSREDOGÖRELSE Vägplan E4 Trafikplats Hortlax Piteå Kommun, Norrbottens län Objekt: 880954 TRV 2015/31547 Datum: 2016-01-25 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 2.0 Dokumenttitel: Samrådsredogörelse

Läs mer

Umeåprojektet medför även ökade möjligheter för tillväxt och utveckling av Umeå stad. 3 2015-01-19

Umeåprojektet medför även ökade möjligheter för tillväxt och utveckling av Umeå stad. 3 2015-01-19 Umeåprojektet 2014 2 2015-01-19 Umeåprojektet är det enskilt största vägprojektet i Trafikverket Region Nord. Sedan 1980-talet har Umeå kommun och Vägverket/Trafikverket allt intensivare arbetat med att

Läs mer