Spaced Out. En rymdsaga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Spaced Out. En rymdsaga"

Transkript

1 Spaced Out En rymdsaga Gullberg, Eric Gustafsson, Björn Hedman, Henrik Hellsten, Jonas

2 Idé Relativt tidigt i planeringsfasen togs beslutet att vi skulle göra en film som utspelar sig i rymden. Utformningen skulle vara som en preview till en långfilm. Den primära anledningen till detta var möjligheten att kunna använda utvalda delar som ser bra ut utan att lägga ner stor möda på övergångar och kontext. För att kunna samordna ett filmprojekt var det viktigt att bygga upp en gemensam definition och begreppsgrund för hur vi vill att filmen skall se ut samt vilka miljöer och stämningar som skall råda. Genom att ta hjälp av externa skildringar av rymden i konstverk och film, samt långtgående beskrivningar kunde vi bygga upp en vision och idé om miljön. Då vi inte ville brista i originalitet så har vi gjort en medveten avvägning mellan klassiska rymdfilmer, som tjänat som referensverk. Till de stora inspirationskällorna hör S. Kubricks 2001 A Space Odyssey G. Lukas Star Wars. I övrigt har utformningen av objekt och modeller karaktäriserats av en strävan mot att inte efterlikna befintliga och speciellt kommersiella filmer. En storybord och gemensam definition har fått tjäna som riktlinje för scenerna. I övrigt har projektdeltagarna personligen ägt det yttersta ansvaret för de olika modellerna och miljöerna. På så sätt har beslutsgången fått ett naturligt flyt och med regelbundna möten har veckornas alster utvärderats i grupp. Scenerna har grupperats efter följande uppdelning: Introscen med det goda skeppet som figurerar i en känd rymdmiljö Scen med figurerna inuti det goda skeppet Titelscen Scen med asteroidfält vari det onda skeppet lurar Scen inuti det onda skeppet Jaktscen mellan de onda och goda Slutscen Eftertext Som ovanstående scener förtäljer är det en klassisk uppdelning mellan ont och gott. En idé som förelåg tidigare var att figurernas röster skulle utgöras av lärare och andra kända karaktärer på universitetet. Dock slopades den tanken eftersom det fanns en tidsbrist och att det skulle bli väl omständigt. Istället fick våra egna röster användas och en musikproducent anlitades för inspelning och mixning av rösterna. Vi vet att ljudutformningen är ett viktigt komplement som bidragsgivare till stämning och upplevelse i filmer, därför har musiken i trailern valts ut noggrant.

3 Design Karaktärer Från idéfasen visste vi att två av de stora sakerna vi skulle modellera var utomjordingar och rymdskepp. På utomjordingarna ville vi ha mjuka runda former och valde därför att göra polygonmodeller och sedan använda subdivision surfaces (meshsmooth) för att få det organiska utseendet. Alternativet att använda NURBS eller Patches avfärdades då dessa är svårare att arbeta med. Dessutom gjorde detta att vi kunde animera den lågupplösta polygonmodellen och göra modellen mjuk först vid rendering. Detta gjorde animeringen mer lättjobbad. För att få en mer slemmigt känsla lade vi till bumpmappat material med en svag falloff-textur för self-illumination. Figurerna är animerade med bensystem och skin-funktionen för att länka polygonmodell och ben. Munnarna och ansiktsrörelser är animerade med morph-funktionen. Skepp För att skeppet skulle bli kantigt och fint användes polygonmodellering. För att få ökad detaljnivå på skeppet användes dessutom Greeble vilket är en gratisplugin som gör extrude och bevel med viss slumpmässighet på utvalda polygoner. Miljöerna Eftersom vi skulle ha karaktärer behövde vi också miljöer att ha karaktärerna i, vi ville ha en ljus och trevlig miljö för de goda karaktärerna och en mörk miljö för de onda. Vi bestämde oss också för att inte använda någon radiosity, främst därför att det skulle ta för lång tid. Eftersom vi upptäckte att miljöerna gick ganska fort att rendera valde vi att lägga dit reflekterande material på vissa ställen för att det är läckert. Vi har använt reactor för att simulera två saker i miljöerna, dels duken i den goda miljön, och dels lampan som faller ner. Dessutom har vi använt volume lighting för att tydligt kunna se lampans ljusstråle. Förutom miljöer för karaktärerna att vistas i behövde vi också miljöer för rymdskeppen. Dessa miljöer var ganska enkla att modellera då det mest rörde sig om sfäriska planeter med ett material på. Effekter Vad skulle en rymdfilm vara utan specialeffekter? De flesta av de specialeffekter vi har använt oss av är baserade på partikelsystem. Dessa påminner mycket om varandra då det hela tiden rör sig om facing-partiklar med ett halvgenomskinligt material på. Partikelsystemen är använda till motoreffekter, kanoner, hyperspace-effekter, missilspår och solar. På vissa ställen har vi också använt modeller med animerade, halvgenomskinliga material för vissa effekter. Vissa eftereffekter såsom glow och lensflare har använts.

4 Plugins Vi har använt ett flertal gratisplugins för att utöka 3dstudios funktionalitet. Dessa är: Milkyway Pavel Kuznetsov Gör en fin stjärnhimmel med motionsblurade stjärnor Greeble Tom Hudson För ökad detaljrikedom på modeller Electric BlurBeta En vacker noise-liknande material Texporter Cuneyt Ozdas Exporterar en bild av UV-koordinaterna Solidify Andrew Zmievski Gör modeller solida Color correct Cuneyt Ozdas Korrigerar färgerna i texturer Optimering För att få lidliga renderingstider blev vi tvungna att göra ett flertal kompromisser vad gäller kvalité. Ett problem var ljussättningen, vi blev tvungna att använda shadow-maps på de flesta ljuskällor med undantag för de primära ljuskällorna i rymdscenerna. Dessutom lyser alla sekundära ljuskällor endast på de närmaste objekten. En intressant observation vi gjorde var att advance raytracing var många gånger snabbare än vanlig raytracing för skuggenerering. Detta observerades vid två olika tillfällen, och vi har ingen förklaring varför det är på detta vis. Vi beslöt dessutom att inte använda radiosity eftersom det skulle ta betydligt längre tid. Av samma anledning har raytracing använts sparsamt. Vi har dessutom gått över våra modeller och reducerat eller ökat antalet polygoner så vi varken har för många eller för få. För vissa scener har vi använt dummy objekt som ersättning för att förenkla animeringen. För den onda miljön är reactor-simuleringen av lampan egentligen utförd på objekt som endast liknar de renderade objekten. Annars hade simuleringen gått så långsamt att det varit omöjligt att bibehålla någon grad av interaktivitet i systemet. Detta har dock sina brister, vid ett par bildrutor går lampan igenom ledstången, men vi bedömde att det var mycket svårt att upptäcka. För att kunna rendera allting under rimlig tid har vi använt flera datorer samtidigt och renderat scener så fort de blivit färdiganimerade.

5 Brister När man arbetar med ett så pass stort och komplext program som 3dstudio är det oundvikligt att man stöter på buggar och oförutsägbart beteende. En av de första saker vi upptäckte var att Inverse Kinematics-systemet inte fungerade tillfredställande med vårt bensystem. Benen var ibland svåra att röra på vilket gjorde att vi istället fick använda forward kinematics. Dessutom släppte kopplingen mellan skin-funktionen och bensystemet, detta var dock relativt enkelt att avhjälpa. En annan betydande bugg i programvaran är att när man sammanfogar två 3dstudio Max filer så blir objekt som använder lathe funktionen ofta felaktiga, om man tar bort denna funktion och applicerar den på nytt är problemet löst. Partiklar för motorer och kanoner ändrade plötsligt riktning vid vissa tillfällen och vi vet inte riktigt varför detta hände. Vi upptäckte att om man stängde av Object motion inheritance så avhjälptes problemet. När vi renderade filmen renderade vi ut det till sekvenser av png-bilder, när vi betraktade dessa upptäckte vi att flera bildrutor saknades, vi misstänker att det blivit fel i överförningen av bilderna. Detta problem har vi löst genom att rendera om just de bildrutorna. Eftertanke Något som vi skulle vilja göra om är ljusmodellerna för vissa miljöer. Till exempel har vi inte använt radiosity, vilket skulle vara önskvärt vid flera scener i filmen. En annan önskvärd sak är likriktning i detaljnivån i modellerna då vissa delar är väl enkla och andra delar är nästintill infamt högdetaljerade. I övrigt skulle vi vilja använt en mer korrekt läppsynkronisering. Alla dessa saker skulle vi kunna göra i mån av tid, men eftersom projektet endast svarar för två högskolepoäng känns det i sammanhanget irrelevant. Naturligtvis kan man i efterhand reflektera över vad man kan ha gjort bättre och utvärdera projektförloppet på klassiskt Malténvis. Vi skulle ha gjort en rad saker annorlunda om vi fick påbörja projektet igen. Dock vill vi så här med facit i hand framhäva omständigheten att projektet trots allt har varit ett inlärningsprojekt, där alla deltagare haft olika kunskapsgrunder, ambitioner och föreställningar om vad grafik är och hur det borde vara. Med tanke på det så är det anmärkningsvärt att projektet överhuvudtaget gick att genomföra så pass smärtfritt som det trots allt har gjort. Troligtvis är det den kreativa dimensionen som lyft detta projekt från många andra obligatoriska moment och gjort att det oftast känts bra att arbeta med.

Giraffen & ballongen

Giraffen & ballongen Giraffen & ballongen presentation av koncept Idén för kortfilmen utvecklades från ordspråket katt åt ballong, blev blåst som sedan vidareutvecklades i skisser och slutligen resulterade i en giraff som

Läs mer

Spelutveckling 3d-grafik och modellering. Grunder för 3d-grafik Blender Animering

Spelutveckling 3d-grafik och modellering. Grunder för 3d-grafik Blender Animering Spelutveckling 3d-grafik och modellering Grunder för 3d-grafik Blender Animering Grunderna för 3d-grafik Positionering, transformationer Projektion, kameran Objekt i en 3d-värld Ljusmodeller för 3d-grafik

Läs mer

Kv. Ogräset. Martin Stenmarck, janst942@student.liu.se

Kv. Ogräset. Martin Stenmarck, janst942@student.liu.se Kv. Ogräset Martin Stenmarck, janst942@student.liu.se Fig 1. Kv. Ogräset. Bakgrund Kvarteret Ogräset är en samling av tre bostadsrättshus i Gottfridsberg, Linköping. Dessa tre hus håller på att byggas

Läs mer

Strömsholmen. Mårten Svensson, marsv602@student.liu.se Peter Zhu, petzu912@student.liu.se Andreas Wetteborn, andwe959@student.liu.

Strömsholmen. Mårten Svensson, marsv602@student.liu.se Peter Zhu, petzu912@student.liu.se Andreas Wetteborn, andwe959@student.liu. Strömsholmen Mårten Svensson, marsv602@student.liu.se Peter Zhu, petzu912@student.liu.se Andreas Wetteborn, andwe959@student.liu.se Sammanfattning Som en del i upprustningen av områdena kring Motala ström

Läs mer

Fotorealism, animering, SW resurser

Fotorealism, animering, SW resurser Fotorealism, animering, SW resurser 1 Visa hur produkten kommer att se ut när den är klar. För att kunna beskriva funktionen Snygg presentation är bra marknadsföring I SolidWorks finns moduler för att

Läs mer

Bézierkurvor och parametriska objektrepresentationer

Bézierkurvor och parametriska objektrepresentationer Sidan 1 av 11 Inledning Detta är en kort sammanfattning av teorimaterialet som år 2004 ingår i examinationen i kursen TNM077 3D-grafik och animering som ges vid Linköpings tekniska universitet på Campus

Läs mer

Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet

Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet Försättsblad till skriftlig tentamen vid Linköpings Universitet (fylls i av ansvarig) Datum för tentamen Sal Tid Kurskod Provkod Kursnamn/benämning Institution Antal uppgifter i tentamen Antal sidor på

Läs mer

Tentamen TNM061, 3D-grafik och animering för MT2. Onsdag 20/ kl SP71. Inga hjälpmedel

Tentamen TNM061, 3D-grafik och animering för MT2. Onsdag 20/ kl SP71. Inga hjälpmedel Tentamen TNM061, 3D-grafik och animering för MT2 Onsdag 20/8 2014 kl 14-18 SP71 Inga hjälpmedel Tentamen innehåller 7 uppgifter, vilka tillsammans kan ge maximalt 50 poäng. För betyg G (registreras som

Läs mer

Västra City. Sammanfattning. Byggvisualisering Projekt TNBI48 LiTH, Campus Norrköping 2009

Västra City. Sammanfattning. Byggvisualisering Projekt TNBI48 LiTH, Campus Norrköping 2009 Västra City Elin Tjernqvist, elitj557@student.liu.se Emmie Lindahl, emmli012@student.liu.se Johanne Fallhagen, johfa546@student.liu.se Maja Alfredsson, majal741@student.liu.se Sammanfattning Visualiseringsprojektet

Läs mer

Omtentamen. TNM077 3D-datorgrafik och animering kl 8-12 Inga hjälpmedel. (samt även TNM008 3D-datorgrafik och VR)

Omtentamen. TNM077 3D-datorgrafik och animering kl 8-12 Inga hjälpmedel. (samt även TNM008 3D-datorgrafik och VR) Omtentamen TNM077 3D-datorgrafik och animering (samt även TNM008 3D-datorgrafik och VR) 2005-06-10 kl 8-12 Inga hjälpmedel Denna tentamen innehåller 7 uppgifter som tillsammans kan ge maximalt 40 poäng.

Läs mer

Grafik raytracing. Mattias Axblom.

Grafik raytracing. Mattias Axblom. Grafik raytracing Mattias Axblom mam11003@student.mdh.se 1 SAMMANFATTNING Raytracing, strålföljning eller strålspårning är en metod för att rendera realistiska bilder, film och i framtiden spel. Grundidén

Läs mer

Koordinatsystem och Navigation

Koordinatsystem och Navigation 2D vs 3D VS Skillnaden mellan 2D och 3D må verka ganska självklar men ibland kan det uppkomma missförstånd kring detta. Vi refererar oftast på 3D som datorgenererad grafik (CG=Computer Graphics) vilket

Läs mer

1 Inledning. 2 Verktygsval

1 Inledning. 2 Verktygsval Toaster Tales Sara Björkqvist Kelly Backlöf Christoffer Torstensson Olivia de Flon sarbj273@student.liu.se kelba041@student.liu.se chrto760@student.liu.se oliha448@student.liu.se 1 Inledning Uppdraget

Läs mer

VRay för Max Camilla Ravenna / André Ravenna Alto Punto 2012 Alto Punto Askims Stationsväg 21 436 40 Askim

VRay för Max Camilla Ravenna / André Ravenna Alto Punto 2012 Alto Punto Askims Stationsväg 21 436 40 Askim VRay för Max Camilla Ravenna / André Ravenna Alto Punto 2012 Alto Punto Askims Stationsväg 21 436 40 Askim ISBN 978-91-637-2533-3 Innehåll 1: Kom igång 5 2: Nödvändiga inställningar 6 2.1: V-Ray fliken

Läs mer

Tentamen TNM061, 3D-grafik och animering för MT2. Tisdag 3/ kl 8-12 TP51, TP52, TP54, TP56, TP41, TP43. Inga hjälpmedel

Tentamen TNM061, 3D-grafik och animering för MT2. Tisdag 3/ kl 8-12 TP51, TP52, TP54, TP56, TP41, TP43. Inga hjälpmedel Tentamen TNM061, 3D-grafik och animering för MT2 Tisdag 3/6 2014 kl 8-12 TP51, TP52, TP54, TP56, TP41, TP43 Inga hjälpmedel Tentamen innehåller 8 uppgifter, vilka tillsammans kan ge maximalt 50 poäng.

Läs mer

Omtentamen TNM077, 3D datorgrafik och animering (samt även TNM008, 3D datorgrafik och VR)

Omtentamen TNM077, 3D datorgrafik och animering (samt även TNM008, 3D datorgrafik och VR) Omtentamen TNM077, 3D datorgrafik och animering (samt även TNM008, 3D datorgrafik och VR) Grupp: MT2 och NO2MT Datum: Fredagen den 23 april 2004 Tid: 14.00-18.00 Hjälpmedel: inga Ansvarig lärare: Stefan

Läs mer

Stockholm Waterfront

Stockholm Waterfront Stockholm Waterfront Kristofer Höglund, kriho431@student.liu.se Kort sammanfattning Stockholm Waterfront är en anläggning i centrala Stockholm, vid Klara Sjö, där posten tidigare hade sin sorteringscentral.

Läs mer

Skapande av en modifikation till Crysis

Skapande av en modifikation till Crysis Norrköping 2009-05-25 Linköpings Universitet Skapande av en modifikation till Crysis Projektrapport av Jimmy Liikala, jimli570@student.liu.se Johannes Ullström, johul223@student.liu.se Toms Vulfs, tomvu591@student.liu.se

Läs mer

Rendera med mental ray

Rendera med mental ray Rendera med mental ray Rendera med mental ray Hittills har vi enbart använt den enklaste formen av rendering i 3dsmax., den inbyggda och något föråldrade scanline-renderaren. Nu ska vi byta till mental

Läs mer

Autodesk 3ds Max Design Som nämnts tidigare kan du ändra storlek i tre olika steg genom att klicka på den lilla svarta pilen.

Autodesk 3ds Max Design Som nämnts tidigare kan du ändra storlek i tre olika steg genom att klicka på den lilla svarta pilen. 20: Ribbon Det har kommit nya modelleringsverktyg i 3ds Max Design 2010. Du kommer bara att skrapa på ytan eftersom det är ett omfattade område. I fortsättningskursen behandlas detta mera grundligt. Som

Läs mer

Macromedia. Flash 8 Grundkurs. www.databok.se

Macromedia. Flash 8 Grundkurs. www.databok.se Macromedia Flash 8 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Börja arbeta med Flash 8...1 Användningsområden...1 Bekanta dig med arbetsytan...2 Scen och tidslinje...3 Lager...3 Bibliotek...4 Verktygsfältet

Läs mer

Robin Wahlstedt Datavetenskap / Spel Vetenskapsmetodik rwt07001@student.mdh.se. Datorgrafik i spel

Robin Wahlstedt Datavetenskap / Spel Vetenskapsmetodik rwt07001@student.mdh.se. Datorgrafik i spel Robin Wahlstedt Datavetenskap / Spel Vetenskapsmetodik rwt07001@student.mdh.se Datorgrafik i spel 1 Sammanfattning Dator grafik kan delas in i fyra olika områden: information, design, simuleringar och

Läs mer

Tentamen TNM061 3D-grafik och animering för MT2 och DAV1

Tentamen TNM061 3D-grafik och animering för MT2 och DAV1 Tentamen TNM061 3D-grafik och animering för MT2 och DAV1 Måndag 29/5 2017 kl 8-12 Inga hjälpmedel Tentamen innehåller 6 uppgifter, vilka tillsammans kan ge maximalt 53 poäng. För betyg G (registreras som

Läs mer

Här är ett väldigt bra tidpunkt att spara scenen. Jag har valt att bygga ett litet pyramidtorn.

Här är ett väldigt bra tidpunkt att spara scenen. Jag har valt att bygga ett litet pyramidtorn. Man kan i 3dsmax 2011 som standard välja mellan två olika renderare. Dels den inbyggda och något föråldrade scanline-renderaren samt "mental ray" som är lite mer avancerad och har mer möjligheter men också

Läs mer

Macromedia Flash MX 2004

Macromedia Flash MX 2004 Mittuniversitetet ITM Telefon 0771-97 50 00 Erik Öberg Macromedia Flash MX 2004 Visuell kommunikation Detta exemplar tillhör: VT 2005 Innehåll Inledning...0 Startsidan...0 Miljö...0 Verktyg...1 Uppgift

Läs mer

PROCEDUELL TERRÄNG. Proceduella metoder för bilder (TNM084) Jimmy Liikala Institutionen för teknik och naturvetenskap

PROCEDUELL TERRÄNG. Proceduella metoder för bilder (TNM084) Jimmy Liikala Institutionen för teknik och naturvetenskap PROCEDUELL TERRÄNG Proceduella metoder för bilder (TNM084) Jimmy Liikala (jimli570@student.liu.se) Institutionen för teknik och naturvetenskap Sammanfattning Rapporten beskriver hur en proceduell terräng

Läs mer

Animering och simulering

Animering och simulering Animering och simulering 1. Inledning Ända tills nu har du endast gjort stillbilder i 3D Studio Max. Detta är i och för sig en vanlig användning av programmet, och 3-D datorgrafik används ofta till att

Läs mer

BACHELOR THESIS. Efficient Optimizations Inside the Digital Advertise Production Pipeline. Michal Marcinkowski Mehmet Özdemir

BACHELOR THESIS. Efficient Optimizations Inside the Digital Advertise Production Pipeline. Michal Marcinkowski Mehmet Özdemir BACHELOR THESIS 2008:234 Efficient Optimizations Inside the Digital Advertise Production Pipeline Michal Marcinkowski Mehmet Özdemir Luleå University of Technology Bachelor thesis Computer graphics Department

Läs mer

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007 Photo Story Mitt tips: Om du inte ser bilderna i manualen backa ett steg och spar filen. Öppna sedan den sparade filen. Då ser du bilderna. Med Photo Story kan du skapa bildberättelser, genom att sätta

Läs mer

Såpkullen. Morgan Bengtsson, Cliver Zardán,

Såpkullen. Morgan Bengtsson, Cliver Zardán, Såpkullen Morgan Bengtsson, benmo417@student.liu.se Cliver Zardán, cliza724@student.liu.se Sammanfattning Såpkullen är ett projekt med mål att visualisera de bostäder som är planerade i området med samma

Läs mer

Cel-shadings påverkan på effektivitet inom animerad film

Cel-shadings påverkan på effektivitet inom animerad film Cel-shadings påverkan på effektivitet inom animerad film Mattis Johansson 2014 Examensarbete, C, 15 hp Datavetenskap Examensarbete i datavetenskap Creative Computer Graphics Handledare: Carina Pettersson

Läs mer

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder 1 Photo Story Microsoft Photo Story är ett program för att skapa bildberättelser. Det är gratis att ladda hem från Microsofts webbplats för Photo Story. Programmet fungerar bara om du har Windows XP. Se

Läs mer

LANDING ZONE II (v1.0, uppgift 2 av 4) för 3D Animering B 1112

LANDING ZONE II (v1.0, uppgift 2 av 4) för 3D Animering B 1112 LANDING ZONE II (v1.0, uppgift 2 av 4) för 3D Animering B 1112 'Landing Zone' (school assignment) is 2011 Arvid Forsberg /// Images are of their respective owners. Innehållsförteckning Sid 2 Sid 3 Sid

Läs mer

Tentamen TNM077, 3D datorgrafik och animering

Tentamen TNM077, 3D datorgrafik och animering Tentamen TNM077, 3D datorgrafik och animering Grupp: MT2 och NO2MT Datum: Lördagen den 13 mars 2004 Tid: 1400-1800 Hjälpmedel: inga Ansvarig lärare: Stefan Gustavson, ITN, 011-363191 Anvisningar Denna

Läs mer

Nattetid är parken endast upplyst av glest placerade (40m) natriumbestyckade bredstrålande stolparmaturer samt entrébelysningarnas vitare sken.

Nattetid är parken endast upplyst av glest placerade (40m) natriumbestyckade bredstrålande stolparmaturer samt entrébelysningarnas vitare sken. Ljusgestaltning för Gubberoparken Introduktion Nattetid är parken endast upplyst av glest placerade (40m) natriumbestyckade bredstrålande stolparmaturer samt entrébelysningarnas vitare sken. Gubberoparken

Läs mer

Din idé Vår verklighet VIRTUELLT

Din idé Vår verklighet VIRTUELLT 3D Din idé Vår verklighet 3D VIRTUELLT BAKGRUND 3D som verktyg har fått ett rejält uppsving de senaste åren. Att använda 3D som presentationsverktyg blir allt mer vanligt. 3D har används flitigt inom filmindustrin

Läs mer

After Effects Lathund

After Effects Lathund After Effects After Effects Lathund After Effects En komposition är det samma som ett filmklipp i After Effects. En komposition kan vara hela filmen/ animationen eller så använder man sig av flera kompositioner

Läs mer

C-UPPSATS. Revitalizing classic art using real-time game technology

C-UPPSATS. Revitalizing classic art using real-time game technology C-UPPSATS 2010:125 Revitalizing classic art using real-time game technology - environment modeling and texturing Mathias Berg Luleå tekniska universitet C-uppsats Datorgrafik Institutionen för LTU Skellefteå

Läs mer

Introduktion till 3DSMax TNM061/TNGD25 Lab4 Animering och simulering

Introduktion till 3DSMax TNM061/TNGD25 Lab4 Animering och simulering Introduktion till 3DSMax TNM061/TNGD25 Lab4 Animering och simulering Contents 1 Animering och simulering 1 2 Keyframing 1 3 Fysikalisk simulering 4 3.1 Fysikalisk simulering.............................

Läs mer

Bygga kurser för mobila enheter

Bygga kurser för mobila enheter Bygga kurser för mobila enheter NETCOMPETENCE 2017-10-30 Innehåll Inledning... 2 Om Responsive Design och Adaptive Design... 3 Responsive Design... 3 Adaptive Design... 3 Exempel... 4 Tips och rekommendationer...

Läs mer

Konvexa höljet Laboration 6 GruDat, DD1344

Konvexa höljet Laboration 6 GruDat, DD1344 Konvexa höljet Laboration 6 GruDat, DD1344 Örjan Ekeberg 10 december 2008 Målsättning Denna laboration ska ge dig övning i att implementera en algoritm utgående från en beskrivning av algoritmen. Du ska

Läs mer

INNEHÅLL ALLMÄNT... 2

INNEHÅLL ALLMÄNT... 2 INNEHÅLL ALLMÄNT... 2 POWERPOINT... 2 KOMMA IGÅNG MED POWERPOINT... 3 SKAPA EN PRESENTATION... 4 INFOGA... 5 Kopiera kalkylbladsceller från Microsoft Excel till en presentation...5 Dela information mellan

Läs mer

NYHETER I INVENTOR 2012

NYHETER I INVENTOR 2012 NYHETER I INVENTOR 2012 NYHETER I INVENTOR 2012 Här nedan följer en kort beskrivning av de flesta nyheterna och förbättringarna i Autodesk Inventor 2012 jämfört med Autodesk Inventor 2011. AUTODESK INVENTOR

Läs mer

HT 99 Matematiklärande 10 p Delkurs 1 Att göra matematiken gripbar Sarah Dikman (ll99sdi@du.se) Johan Schröder (ll99jsc@du.se)

HT 99 Matematiklärande 10 p Delkurs 1 Att göra matematiken gripbar Sarah Dikman (ll99sdi@du.se) Johan Schröder (ll99jsc@du.se) Högskolan Dalarna Skolrapport 1 Rika problem HT 99 Matematiklärande 10 p Delkurs 1 Att göra matematiken gripbar Sarah Dikman (ll99sdi@du.se) Johan Schröder (ll99jsc@du.se) Bakgrund Skolan är en mindre

Läs mer

T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S

T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S EN VACKER TRÄDGÅRD KRÄVER OMSORG När du har skapat en trädgård precis som du vill ha den ger det en riktigt skön känsla - känslan att kunna slappna av

Läs mer

PowerPoint Online Versi on 1.0 Skolkontoret

PowerPoint Online Versi on 1.0 Skolkontoret PowerPoint Online Version 1.0 Skolkontoret 1 Innehåll Vad är Powerpoint Online?... 3 Manual steg för steg i Powerpoint Online... 4 Logga in... 4 Skapa en presentation... 4 Lägga till och formatera text...

Läs mer

Introduktion till After Effects

Introduktion till After Effects Introduktion till After Effects After Effects är ett bildanimeringsprogram, men även ett filmredigeringsprogram. Det finns ett antal fler programutvecklare som gör redigeringsprogram för film, bland annat

Läs mer

Fotorealistiska bilder 1 PV360 kap 1 7: Grunder samt material och dekaler i Photoview 360

Fotorealistiska bilder 1 PV360 kap 1 7: Grunder samt material och dekaler i Photoview 360 Fotorealistiska bilder 1 PV360 kap 1 7: Grunder samt material och dekaler i Photoview 360 1 Att skapa en fotorealistisk bild kan sägas bestå av två delar: - Den artstiska delen. Att välja scen, ljussättning,

Läs mer

LANDING ZONE IV (v1.0, uppgift 4 av 4) för 3D Animering B 1112

LANDING ZONE IV (v1.0, uppgift 4 av 4) för 3D Animering B 1112 LANDING ZONE IV (v1.0, uppgift 4 av 4) för 3D Animering B 1112 'Landing Zone' (school assignment) is 2011-2012 Arvid Forsberg /// Images are of their respective owners. Tuesday, January 31, 12 Innehållsförteckning

Läs mer

Kort introduktion till POV-Ray, del 5

Kort introduktion till POV-Ray, del 5 Kort introduktion till POV-Ray, del 5 Kjell Y Svensson, 2004,2007-03-14 Denna del kommer att beskriva hur man modellerar glas, vatten och metall. Vi kommer som vanligt använda oss av lite fördefinierat,

Läs mer

Visualisering med Rhino/Vray/Photoshop av modell som skapats i Revit. AADA15 Revit Workshop 2017 LTH Ludvig Hofsten

Visualisering med Rhino/Vray/Photoshop av modell som skapats i Revit. AADA15 Revit Workshop 2017 LTH Ludvig Hofsten Visualisering med Rhino/Vray/Photoshop av modell som skapats i Revit AADA15 Revit Workshop 2017 LTH Ludvig Hofsten Så här ser min byggnad som exporterats från Revit ut när jag öppnar den i Rhino. Den

Läs mer

VRay för SketchUp Camilla Ravenna / André Ravenna Alto Punto 2014 Alto Punto Askims Stationsväg 21 436 40 Askim

VRay för SketchUp Camilla Ravenna / André Ravenna Alto Punto 2014 Alto Punto Askims Stationsväg 21 436 40 Askim VRay för SketchUp Camilla Ravenna / André Ravenna Alto Punto 2014 Alto Punto Askims Stationsväg 21 436 40 Askim ISBN 978-91-637-2534-0 Förord Alto Punto är ett konsultföretag som startades av Camilla Ravenna

Läs mer

Vår galax Vintergatan sedd från sidan. Vår galax Vintergatan sedd uppifrån

Vår galax Vintergatan sedd från sidan. Vår galax Vintergatan sedd uppifrån Livet. Detta ord berör hela jorden oavsett religion. I första hand hänvisar jag läsaren till följande länkar: Svarta hålets hemlighet, Vad händer i ett svart hål?, Resan genom det svarta hålet, Livet och

Läs mer

Nudge och pensioner. Fredrik Carlsson Göteborgs Universitet

Nudge och pensioner. Fredrik Carlsson Göteborgs Universitet Nudge och pensioner Fredrik Carlsson Göteborgs Universitet Pension: Många och svåra beslut Många svåra beslut: Val av fonder i PPM Många svåra beslut: Många källor + eget sparande Figur från Nordnetbloggen

Läs mer

Space Invaders - Slutrapport

Space Invaders - Slutrapport Projekt inda14 Sida 1 av 6 Space Invaders - Slutrapport A. Projektplanen Programbeskrivning Vi tänker göra en version av det gamla arkadspelet Space Invaders i java. Spelet går ut på att spelaren styr

Läs mer

Skriv ned namn på alla i gruppen:

Skriv ned namn på alla i gruppen: Skriv ned namn på alla i gruppen: Klass: 2 SKAPA BRA-KÄNSLA SKAPARBOKEN Kom överens om filmens tema. Ni kan välja mellan: Ömsesidighet (det viktigaste med sex, hur vet man att man själv vill och hur vet

Läs mer

Manual för grunderna i PowerPoint Sara Eriksson 2009-02-03

Manual för grunderna i PowerPoint Sara Eriksson 2009-02-03 Manual för grunderna i PowerPoint Sara Eriksson 2009-02-03 Sara Eriksson, Lärare extern vuxenutbildning, Uppsala www.lektion.se 1 Bildlayout En bra grund när du börjar arbeta med din presentation i PowerPoint

Läs mer

Bra: Skön känsla i bilden, bra dynamiskt omfång. Gillar att man ser detaljer i gräset nedanför kullen. Kan förbättras: Balansen i bilden.

Bra: Skön känsla i bilden, bra dynamiskt omfång. Gillar att man ser detaljer i gräset nedanför kullen. Kan förbättras: Balansen i bilden. 1 2 Bra: Skön känsla i bilden, bra dynamiskt omfång. Gillar att man ser detaljer i gräset nedanför kullen. Kan förbättras: Balansen i bilden. Trädet gör att bilden är väldigt tung åt vänster. Kanske beskära

Läs mer

Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1

Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1 Kurs 5:1 Att presentera med PowerPoint del 1 STUDENTDATORUTBILDNINGEN MALMÖ HÖGSKOLA Att presentera med bildspel, del 1 Här är en kort vägledning som kan hjälpa dig i ditt arbete med att skapa en presentation.

Läs mer

Pressrelease Artes Industriambassadör 031115. Mer realistiska skuggor i datorspel och virtual reality-applikationer

Pressrelease Artes Industriambassadör 031115. Mer realistiska skuggor i datorspel och virtual reality-applikationer Anita Andler Pressrelease Artes Industriambassadör 031115 Mer realistiska skuggor i datorspel och virtual reality-applikationer Ulf Assarsson, doktorand vid Chalmers tekniska högskola lade den 10 oktober

Läs mer

spel är bara spel. spel är bara spel. Spel är bara spel

spel är bara spel. spel är bara spel. Spel är bara spel spel är bara spel. spel är bara spel. Spel är bara spel spel är bara spel. spel är bara spel. Böcker är bara böcker spel är bara spel. spel är bara spel. Musik är bara musik Och på sätt och vis är det

Läs mer

Introduktion till 3DSMax TNM061/TNGD25 Lab4 Animering och simulering

Introduktion till 3DSMax TNM061/TNGD25 Lab4 Animering och simulering Introduktion till 3DSMax TNM061/TNGD25 Lab4 Animering och simulering Contents 1 Animering och simulering 1 2 Keyframing 1 3 Rendering av animerade sekvenser 4 4 Fysikalisk simulering 5 4.1 MassFX....................................

Läs mer

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för elever och pedagoger. Filmskapande i PhotoStory 3

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för elever och pedagoger. Filmskapande i PhotoStory 3 PIM Examination 5 Inspirationsmaterial för elever och pedagoger Filmskapande i PhotoStory 3 Innehållsförteckning Inledning... 3 Hämta programmet... 4 Steg 1 hämta och fixa dina bilder... 5 Steg 2 skriv

Läs mer

1 Den Speciella Relativitetsteorin

1 Den Speciella Relativitetsteorin 1 Den Speciella Relativitetsteorin Den speciella relativitetsteorin är en fysikalisk teori om lades fram av Albert Einstein år 1905. Denna teori beskriver framför allt hur utfallen (dvs resultaten) från

Läs mer

Bengt Edlén, atomspektroskopist

Bengt Edlén, atomspektroskopist 83 Solkoronans gåta Om mannen som lyckades lösa den och samtidigt bevisa att strax utanför solens yta är temperaturen 2 miljoner grader och inte 6 000 som man tidigare trott. Bengt Edlén, atomspektroskopist

Läs mer

Fysik. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Fysik. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Fysik Delprov C Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds t.o.m.

Läs mer

Introduktion till 3dsMax TNM061/TNGD25 Lab 3: Ljussättning och rendering

Introduktion till 3dsMax TNM061/TNGD25 Lab 3: Ljussättning och rendering Introduktion till 3dsMax TNM061/TNGD25 Lab 3: Ljussättning och rendering Contents 1 Ljuskällor 2 1.1 Enkla ljuskällor................................ 2 1.2 Arealjuskällor.................................

Läs mer

the ripple projektet gjordes i grupper om tre med två arkitekturoch teknikstudenter och en student från första året på akustikmasterprogrammet.

the ripple projektet gjordes i grupper om tre med två arkitekturoch teknikstudenter och en student från första året på akustikmasterprogrammet. the ripple detta kandidatarbete utgörs av ett tävlingsbidrag till en amerikansk arkitektur- och akustiktävling som går en gång om året och ges ut av newman student award fund. detta år gick tävlingen ut

Läs mer

Bland alla ljustillsatser som finns tillgängliga för fotografer är paraplyer

Bland alla ljustillsatser som finns tillgängliga för fotografer är paraplyer 6. Paraplyer och ljusspridningen Bland alla ljustillsatser som finns tillgängliga för fotografer är paraplyer de billigaste, och deras låga kostnad gäller både de minsta och de största. Därför brukar nästan

Läs mer

C-UPPSATS. Titelscenen till filmen Pyramiden

C-UPPSATS. Titelscenen till filmen Pyramiden C-UPPSATS 2009:020 Titelscenen till filmen Pyramiden Florentin Ionita Luleå tekniska universitet C-uppsats Datorgrafik Institutionen för LTU Skellefteå Avdelningen för Fritid och Underhållning 2009:020

Läs mer

Importera, redigera och publicera film med Windows Live Movie Maker

Importera, redigera och publicera film med Windows Live Movie Maker Importera, redigera och publicera film med Windows Live Movie Maker Du har spelat in en kort film om Flipping the classroom i dina projektgrupper. Dessa filmklipp finns nu kopierade till mappen filmövning_20mars

Läs mer

ATT ARBETA MED VEKTORGRAFIK

ATT ARBETA MED VEKTORGRAFIK ATT ARBETA MED VEKTORGRAFIK Helene Brogeland Vektorgrafik och animation VT 2014 2014-04-29 Inledning Före aktuell kurs hade jag bara en vag uppfattning av innebörden av vektorgrafik och hade aldrig jobbat

Läs mer

ha fördjupat si na kunskaper i digitalt skapande inom något område

ha fördjupat si na kunskaper i digitalt skapande inom något område Ämne: Estetik och skapande Kurs: Digitalt Skapande Kurskod: EOS1201 Poäng: 100 Mål Mål för kursen Kursen skall ge kunskaper i att gestalta och utveckla tankar och idéer genom användning av digitala verktyg

Läs mer

Högskolan i Halmstad Multimedia och visuell kommunikation Övning 1 Adobe Flash, grundfunktioner & interpolering. Efter övningen förväntas du kunna:

Högskolan i Halmstad Multimedia och visuell kommunikation Övning 1 Adobe Flash, grundfunktioner & interpolering. Efter övningen förväntas du kunna: Högskolan i Halmstad Multimedia och visuell kommunikation Övning 1 Adobe Flash, grundfunktioner & interpolering Efter övningen förväntas du kunna: Skillnaden mellan: o Bildrutor och nyckelbildrutor; o

Läs mer

Fyra i rad Javaprojekt inom TDDC32

Fyra i rad Javaprojekt inom TDDC32 Fyra i rad Javaprojekt inom TDDC32 Analys och design-dokument Version 2.0 Datum 2008-05-19 Dokumentnummer 20080303 Sammanfattning Detta är analys och design-dokumentet för programmet Fyra i rad. Fyra i

Läs mer

Grafiska pipelinen. Edvin Fischer

Grafiska pipelinen. Edvin Fischer Grafiska pipelinen Edvin Fischer Sammanfattning Rapporten behandlar den grafiska pipelinen och dess steg, vilka stegen är och hur de funkar. Inledning Rapporten har till syfte att beskriva hur den grafiska

Läs mer

V-Ray SketchUp. Detta är ett testkapitel på utbildnings materialet för V-Ray for Trimble SketchUp.

V-Ray SketchUp. Detta är ett testkapitel på utbildnings materialet för V-Ray for Trimble SketchUp. Detta är ett testkapitel på utbildnings materialet för V-Ray for Trimble SketchUp. Det kompletta utbildningsmaterialet medföljer vid köp av V-Ray for SketchUp. Om du vill ha ett tryckt material som är

Läs mer

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik 2 Grunder All vår början bliver svår eller hur det nu brukar heta, och detta är något som gäller även Flash. För den som är ovan vid Flash gäller det säkert extra mycket, då det kan vara knepigt att förstå

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Snabbgenomgång. Windows Live Movie Maker

Snabbgenomgång. Windows Live Movie Maker Snabbgenomgång Windows Live Movie Maker Inledning Den här snabbgenomgången är tänkt att användas av dig som är nybörjare på att arbeta i Windows Live Movie Maker. Den är inte tänkt som en omfattande guide

Läs mer

8. TRE- OCH FYRDUBBEL HUVUDBELYSNING

8. TRE- OCH FYRDUBBEL HUVUDBELYSNING 8. TRE- OCH FYRDUBBEL HUVUDBELYSNING TREDUBBEL HUVUDBELYSNING Letar du efter ett mjukt ljus med en del sting i? Du har kommit till rätt kapitel. Den här tekniken liknar på sätt och vis den med två ljuskällor

Läs mer

Prioritet. Varför digitalisera? Apparater; i allmänhet. Datorn

Prioritet. Varför digitalisera? Apparater; i allmänhet. Datorn Prioritet. Varför digitalisera? Syftet påverkar digitaliseringsinställningarna. Vill man rädda ett skört material? Vill man göra det tillgängligt på netet? Finns det efterfrågan på dylikt material? Beakta

Läs mer

Medioteket Utbildningsförvaltningen stockholm.se/medioteket

Medioteket Utbildningsförvaltningen stockholm.se/medioteket Filmen börjar med en skapelseberättelse: Vid världens begynnelse fanns det inget ljus. En man lyckades fånga solen så ljus kom till världen. Solens vaktare råder över dagen, årstiderna och det som växer.

Läs mer

HAND TRACKING MED DJUPKAMERA

HAND TRACKING MED DJUPKAMERA HAND TRACKING MED DJUPKAMERA ETT PROJEKT I TNM090 - SOFTWARE ENGINEERING Rasmus KARLSSON Per JOHANSSON Erik HAMMARLUND raska293@student.liu.se perjo020@student.liu.se eriha891@student.liu.se 2014-01-14

Läs mer

Lumination TM LED-lampor (BL-serien kontinuerlig rampbelysning)

Lumination TM LED-lampor (BL-serien kontinuerlig rampbelysning) GE Lighting Installationsanvisning Lumination TM LED-lampor (BL-serien kontinuerlig rampbelysning) INNAN DU BÖRJAR Läs dessa anvisningar noga i sin helhet. VARNING RISK FÖR ELEKTRISKA STÖTAR Stäng av strömmen

Läs mer

3d är för dem som vill lära sig nya saker

3d är för dem som vill lära sig nya saker 3d-bild av Sören Larsson. På senare tid har han arbetat mycket med grafikkorts rendering, eller GPU-rendering. En vanlig renderingsprocess tar mycket lång tid, att utveckla rendering med hjälp av grafikkort

Läs mer

Bemästra verktyget TriBall

Bemästra verktyget TriBall Bemästra verktyget TriBall I IRONCAD finns ett patenterat verktyg för 3D-positionering av objekt, kallat TriBall. Hyllad av en del som "Det mest användbara verktyget i CAD-historien" TriBall är otroligt

Läs mer

Simuleringar och Kolbs lärcykel. Aktivitet

Simuleringar och Kolbs lärcykel. Aktivitet Simuleringar och Kolbs lärcykel Inom aktivt lärande finns en rad olika övningar som case, rollspel, spel med spelplan och simuleringar. Simuleringar som övning består av en gemensam aktivitet och en debriefingsprocess

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

ARKITEKTUR 4 LJUSKULTUR 2 / 14

ARKITEKTUR 4 LJUSKULTUR 2 / 14 ARKITEKTUR 4 LJUSKULTUR 2 / 14 konst Där ljus möter dans aleksandra stratimirovic I föreställningen In Motion målar en konstnär och en koreograf tillsammans upp ett nordiskt landskap med hjälp av ljus

Läs mer

SIMULERING. Vad är simulering?

SIMULERING. Vad är simulering? SIMULERING Simulering är utan tvivel ett av de områden vi (dvs. Trilogik Konsult) ser som våra största specialiteter! Vi skulle därför kunna skriva sida upp och sida ner i ämnet, men skall ändå försöka

Läs mer

Formgivning. Vilka företag står bakom djursymbolerna nedan och varför vill man förknippas med just dessa djur? Företaget EMicrosofts logotype.

Formgivning. Vilka företag står bakom djursymbolerna nedan och varför vill man förknippas med just dessa djur? Företaget EMicrosofts logotype. Formgivning Logotyper och grafiskt märken Man skiljer på grafiska märken och logotyper. Logotyper hela företagsnamnet som är något förändrat medan ett grafiskt märke inte behöver har något med typografi

Läs mer

PROBLEM OCH LÖSNINGAR RUNT TYNGDLÖSHET

PROBLEM OCH LÖSNINGAR RUNT TYNGDLÖSHET 2003-05-31 PROBLEM OCH LÖSNINGAR RUNT TYNGDLÖSHET av Gabriel Jonsson Figur 1 Möjlig framtida marsraket enligt NASA Uppsats inom kursen Astronomi B, 5p Institutionen för fysik, Umeå Universitet Lärare:

Läs mer

förstod man vart man skulle och man bara kände hur fort man åkta uppåt mot rymden. Kapitel 3-SMS från rymden Vi var så nervösa och lite rädda men vi

förstod man vart man skulle och man bara kände hur fort man åkta uppåt mot rymden. Kapitel 3-SMS från rymden Vi var så nervösa och lite rädda men vi (Rymdresan) Swessy är en helt vanlig kille på 13 år som bor i Gotland. Mina kompisar Ebba, Kevin, Wilma och Pontus. Jag tänkte fråga dem om de var ensamma någon kväll. Och det blev då den 12/3 2015 sen

Läs mer

Prata dans - fyra frågor att börja med

Prata dans - fyra frågor att börja med 8A och 8B UTVÄRDERING VT 2014 Efter att vi sett föreställningen Tango på en sopptipp samlades åttorna för att tillsammans prata om upplevelsen, både den egna och den gemensamma. Eleverna delades in i grupper

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK INLAGD

SOPHIE ZETTERMARK INLAGD SOPHIE ZETTERMARK INLAGD INLAGD AKT ETT: RÖSTERNA Patienten Doktorn Sjukdomen Platsen Heartlife Patienten: Jag går sönder, och sedan går jag sönder igen. Så brukar jag beskriva det när jag blir inlagd.

Läs mer

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel Handledning till Klaras hemlighet Eleverna använder en loggbok för tankar och reflektioner under hela läsningen. Loggbokens framsida finns som kopieringsunderlag. Först när boken är slut ritar eleverna

Läs mer

3D visualisering av Silverdal

3D visualisering av Silverdal LiU-ITN-TEK-G--09/034--SE 3D visualisering av Silverdal Jenny Stål 2009-06-10 Department of Science and Technology Linköping University SE-601 74 Norrköping, Sweden Institutionen för teknik och naturvetenskap

Läs mer

Projektet Eddies hemliga vän

Projektet Eddies hemliga vän Projektet Eddies hemliga vän Eddies hemliga vän Vårt bidrag är en pop upbok som handlar om att minska vår energiförbrukning. Det är en barnbok som ska få barn att bli medvetna om att energiförbrukningen

Läs mer

I huvudet på en domare. Detta material får endast användas för privat bruk eller efter samråd med Göteborgs Konståkningsförbund/Anna Nylén

I huvudet på en domare. Detta material får endast användas för privat bruk eller efter samråd med Göteborgs Konståkningsförbund/Anna Nylén I huvudet på en domare. Stjärntävlingar Domarpanel Huvuddomare Bedömare (alltid ojämnt antal) Bedömning Sluten Utvärdering av varje åkare görs av huvuddomaren Stjärntävling bedömare Lokal tävlingsdomare

Läs mer