GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2012 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN, HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2012 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN, HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHET"

Transkript

1

2

3 GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2012 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN, HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHET Sammanfattning Hälso- och sjukvårdens ekonomiska utfall för 2012 är -7,4 mnkr mot budgeterat 0-resultat. Detta motsvarar en avvikelse på 0,15 % av intäkterna. Detta är en klar förbättring mot föregående år, framförallt beroende på ökad uppdragsersättning men även på en låg kostnadsökning. Nämndens åtagande inom ekonomiperspektivet, att Hälso- och sjukvården ska leda och styra verksamheten så att en stabil ekonomisk utveckling kan uppnås och bibehållas och det långsiktiga målet att soliditeten successivt ska öka, får anses delvis uppfyllt. Årets redovisade resultat är nära noll men soliditeten är fortsatt negativ då det egna kapitalet vid årets utgång uppgår till ett negativt belopp om -528,9 mnkr. Revisorerna noterar försämringar för ett antal av nämndens styrtal och mått: Hälso- och sjukvården uppfyller inte heller under 2012 den lagstadgade nationella vårdgarantin. För tillgängligheten enligt normen för den prestationsbaserade kömiljarden har det skett en försämring för både nybesök och behandling jämfört med föregående år. Andel vårdrelaterade infektioner har ökat med 3,6 % jämfört med föregående år, till 10,4 % vid höstens punktprevalensmätning. Kostnaden för inhyrd personal har ökat med 48,5 % jämfört med föregående år. Sjukfrånvaron i relation till ordinarie arbetstid uppgår till 5,2 %, en ökning med 0,7 % jämfört med föregående år. Övertidskostnaden har ökat med 18,8 %. I kombination med de ofrivilligt stängda vårdplatserna tolkar vi detta som en hårt belastad organisation. Revisorerna fortsätter bevaka dessa områden liksom arbetet med att öppna de vårdplatser som varit stängda under 2012 på grund av personalbrist. Rapporteringen är bra strukturerad. Med avseende på verksamhetsberättelsen som upprättats vid årets slut har revisionens granskning inte visat på några väsentliga felaktigheter. Bedömningen är att Nyköping besök Repslagaregatan 19 tel hemsida: ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\lsn\lsn_hsf granskningsrapport 2012.doc Utskriftsdatum: :01 SID 1(20)

4 årets bokslut i stort är upprättat i enlighet med gällande bokslutsinstruktioner och att Länssjukvårdsnämndens verksamhetsberättelse över hälso- och sjukvårdsförvaltningens verksamhet i allt väsentligt ger en rättvisande bild av resultat och ställning. Den interna kontrollen behöver stärkas när det gäller hantering av periodiseringar men bedöms i övrigt vara tillräcklig. Tidigare har granskningsanteckningar överlämnats till förvaltnings- och ekonomichef för avstämning och kontroll. Synpunkter på anteckningarna har beaktats i denna rapport. Bakgrund Landstingets revisionskontor har på uppdrag av landstingets revisorer granskat verksamheten inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen under länssjukvårdsnämnden. Detta som del av underlaget för revisorernas uttalande i revisionsberättelsen med tillhörande redogörelse. Revisorernas samlade bedömning delges då landstingsfullmäktige inför deras beslut i ansvarsfrågan i samband med att landstingets samlade årsredovisning behandlas. Granskningen har under året skett enligt den revisionsplan som upprättats av revisorerna i samråd med landstingsfullmäktiges presidium. Granskning har utförts enligt kommunallagen, god revisionssed och landstingets revisionsreglemente och omfattat dels ändamålsenlighet, det vill säga om verksamheten bedrivits utifrån fullmäktiges mål och beslut, lagar, avtal och föreskrifter och dels om verksamheten bedrivits på ett sätt som är ekonomisk tillfredsställande, om räkenskaperna är rättvisande samt om den interna kontroll som nämnden ansvarar för är tillräcklig. Balanserad styrning, som är den styrmodell landstinget tillämpar, ger förutsättningar att styra mot och följa upp de övergripande strategiska mål som landstingsfullmäktige beslutat. De fem perspektiven 1 bryts i landstingsbudgeten ner till strategiska mål, vilka är övergripande och gäller för alla verksamheter. Nämnderna anger sedan sina åtaganden, kopplat till de strategiska målen, och utarbetar indikatorer vars syfte är att visa i vad mån åtaganden uppnås Enligt budgetdokumentet och reglementet för planering och uppföljning ska åtaganden och måluppfyllelsen kontinuerligt återrapporteras av nämnden, och verksamhetsberättelsen ska utvärdera årets verksamhet samt hur 1 I 2012 års budget är de fem perspektiven; Medborgar-, Personal-, Förnyelse-, Miljö- och Ekonomiperspektivet ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\lsn\lsn_hsf granskningsrapport 2012.doc Utskriftsdatum: :01 SID 2(20)

5 fastställda åtaganden, indikatorer, aktiviteter och eventuella uppdrag har uppfyllts. Anvisningar har getts ut från Landstingets Ledningsstab (LLS) 2. Revisionens granskningar 2012 Nedan görs en kort sammanfattning av de granskningar som revisorerna genomfört och avrapporterat under året, och som berör Hälso- och sjukvården. Rapporterna finns tillgängliga på vår hemsida. Granskningsrapport 2011 Revisorernas bedömning av delårsrapport 2012 IK granskning löpande Jämlikhet i hälsa inom den psykiatriska vården Läkemedel för äldre Projekthantering Intern styrning och kontroll i kund- och leverantörsprocesserna Granskning av resultat- och balansräkning samt verksamhetsberättelse Granskning av tertialrapport 2 med avseende på mål för god ekonomisk hushållning Löpande verifikationsgranskning för hälsooch sjukvårdens verksamhet under länssjukvårdsnämnden Granskning av hur landstinget säkerställer att det strategiska målet jämlikhet i hälsa uppnås inom den psykiatriska vården Granskning av om landstinget och länets kommuner har en effektiv läkemedelsförskrivning/-användning. En samgranskning med länets samtliga kommuner Granskning ur ekonomisk redovisnings- och uppföljningssynpunkt Granskning av landstingets koncerngemensamma processer för kund- och leverantörsfakturor Budget- och uppföljning En uppföljande granskning av rutiner och inom hälso- och sjukvården förhållningssätt till budget och uppföljning Revisionens uppföljning av tidigare granskningar Revisionen har inlett ett arbete för att löpande kunna genomföra en mer strukturerad uppföljning av granskningar som genomförts tidigare år. 2 Anvisningar till nämndens verksamhetsberättelse för 2012, LS-LED ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\lsn\lsn_hsf granskningsrapport 2012.doc Utskriftsdatum: :01 SID 3(20)

6 Följande bedömningar har gjorts efter det att uppföljning skett via skriftliga frågor ut i verksamheterna under året för nedanstående granskningar som berör länssjukvårdsnämnden; Granskning Hantering av bisysslor (2007) Verksamhetsgenomgångar inom hälso- och sjukvården landstingets akutmottagningar (2009) Bedömning efter uppföljning Uppföljning skedde Vi har därefter tagit del av den inventering som genomfördes av Personalutskottet under En översyn kommer nu att ske av de styrande dokumenten för bisysslor enligt personalutvecklingsenheten. Revisorerna inväntar översynen. Förbättringsåtgärder som lyftes i rapporten är i de flesta fall åtgärdade eller påbörjade. Däremot kvarstår flera av de större problemen med lokaler m m som fanns vid akutmottagningarna vid tillfället för granskningen. Planerade fastighetsinvesteringar har inte genomförts av olika skäl. I inriktningsdokumentet Framtidens Hälso- och sjukvård finns nya akutmottagningar planerade för både Nyköping och Eskilstuna. Någon ny granskning föreslås inte för närvarande men revisorerna fortsätter att bevaka området. Landstingets uppföljning enligt reglementet 3 Landstingets uppföljning ska medverka till förbättrad måluppfyllelse genom att bygga på en korrekt och tillförlitlig redovisning och periodiseringar av hög kvalitet. Därtill ska uppföljning möjliggöra utkrävande av ansvar genom att beskriva avvikelserna i förhållande till uppställda mål och beslutad resursfördelning. Efter årets slut ska nämnd lämna en verksamhetsberättelse som utvärderar årets verksamhet samt hur fastställda åtaganden, indikatorer, aktiviteter och eventuella uppdrag har uppfyllts. Verksamhetsberättelsen ska innehålla 3 Reglemente för planering och uppföljning i Landstinget Sörmland LF 29/12 ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\lsn\lsn_hsf granskningsrapport 2012.doc Utskriftsdatum: :01 SID 4(20)

7 ekonomiskt utfall för året och relevanta nyckeltal. Resultatet av den interna kontrollen enligt av nämnden fastställd internkontrollplan redovisas i verksamhetsberättelsen. Nämndens verksamhetsberättelse ska innehålla en rapport över respektive enhet. Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelsen är nämndens återrapportering till landstingsstyrelsen och ska, enligt landstingets reglemente, redovisa hur uppdraget för 2012 har genomförts. I berättelsen ska måluppfyllelsen analyseras utifrån resultatet av de åtaganden som nämnden gjort inom respektive perspektiv. De strategiska målen utgör enbart en rubrik i nämndernas verksamhetsberättelser. I den sammanfattande analysen ska, om möjligt, balansen mellan perspektiven bedömas. Måluppfyllelsen av de strategiska målen kommer sedan att bedömas i landstingets årsredovisning som avges från landstingsstyrelsens till landstingsfullmäktige. I anvisningen från LLS anges också hur verksamhetsberättelsen ska disponeras samt vilka obligatoriska delar som skall ingå. Länssjukvårdsnämndens verksamhetsberättelse över hälso- och sjukvårdsförvaltningens verksamhet är väl strukturerad och följer anvisningen väl. Utifrån vår granskning vill vi lyfta fram nedanstående iakttagelser och kommentarer kring några av styrtalen; Medborgarperspektiv För nämndens åtagande Hälso- och sjukvården ska bedriva en patientfokuserad verksamhet finns, under rubriken Vård i rimlig tid, styrtal kopplade till vårdgarantin och genomloppstiden på akuten. Styrtalet i 2012 års budget är att vårdgarantin ska följas. Länssjukvårdsnämnden har inte nått detta under I nedanstående tabell finns en jämförelse från de 5 senaste rapporteringstillfällena. Dels av andelen som väntat 90 dagar eller kortare enligt den lagstadgade vårdgarantin. Dels andelen som väntat 60 dagar eller kortare enligt regelverket för den prestationsbaserade ersättningen kömiljarden. Mätningar sker månadsvis och rapporteras till SKL:s väntetidsdatabas. Siffrorna inom parentes för decembermånaderna är motsvarande siffror för riket enligt SKL:s webbsida Väntetider i vården. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\lsn\lsn_hsf granskningsrapport 2012.doc Utskriftsdatum: :01 SID 5(20)

8 December 2012 Augusti 2012 Mars 2012 December 2011 Augusti 2011 % Mål Vårdgaranti Nybesök (90) (90) 72 Behandling (88) (87) 56 Kömiljard Nybesök (74) (76) 54 Behandling (71) (71) 37 För vårdgarantin har tillgängligheten till nybesök försämrats jämfört med förra årsbokslutet medan en förbättring har skett för tillgängligheten till behandling. För kömiljarden har det skett en försämring för både nybesök och behandling. Jämfört med riket är utvecklingen sedan förra årsbokslutet sämre för alla mått undantaget väntetid för behandling enligt vårdgarantin. Där är Sörmlands utveckling procentuellt bättre, + 4 % - riket + 1 %. För att få ta del av kömiljarden ska andel väntande högst 60 dagar vara minst 70 %. Detta har nåtts 1 månad av 12 (mars) för nybesök och ger ett tillskott om 1 mnkr. För 2011 fick länssjukvårdsnämnden 4 mnkr i ersättning från kömiljarden. Då nåddes målet för nybesök vid mätningen för 4 månader under Av verksamhetsberättelsen framgår åtgärder som vidtagits samt planeras för att förbättra tillgängligheten. Bland annat rapporteras kring den nya Länsövergripande operationsplaneringsenheten, LOPEN, som startats 1 september. Syftet med inrättandet av enheten är att öka tillgängligheten till operationer genom ett bättre kapacitetsutnyttjande av tillgängliga operationsresurser. Vakanser finns på specialistläkare inom vissa specialiteter men också inom några grupper av specialistsjuksköterskor och allmänsjuksköterskor. För att försöka upprätthålla tillgängligheten har inhyrd personal anlitats. Kostnaden för inhyrd personal har ökat med 48,5 % jämfört med föregående år. Minst 10 vårdplatser har, enligt verksamhetsberättelsen, varit stängda på Mälarsjukhuset på grund av personalbrist. Under hösten stängde ytterligare 12 platser på Nyköpings lasarett av samma orsak. Vi noterar att en styrgrupp tillsatts under februari månad 2013 i syfte att hitta lösningar för att kunna öppna dessa vårdplatser. Revisorerna kommer att fortsätta följa utvecklingen av tillgängligheten. För akutmottagningarna finns i år ett nytt styrtal Genomloppstiden på akuten ska förbättras. Måltalet är satt till 80 % och utfallet är 68 %. Definitionen för genomloppstiden, vad som mäts, framgår inte av verksamhetsberättelsen. Nedanstående tabell är hämtad ur Måttdatabasen och av den framgår det tydligare att genomloppstiden = vistelsetiden på ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\lsn\lsn_hsf granskningsrapport 2012.doc Utskriftsdatum: :01 SID 6(20)

9 akutmottagningen. Målet är att 80 % ska vara omhändertagna inom 4 timmar. Tabellen visar vistelsetid på de tre mottagningarna genomsnittligt under hela året Vistelsetiden beräknas från att patienten lagts upp på beläggningslistan tills patienten tas bort från beläggningslistan. Totalt antal Antal mer än 4 Antal mindre än 4 Andel mindre än 4 Mål besök tim tim tim KSK Akuten ,1% 80 % MSE Akuten ,4% 80 % NLN Akuten ,2% 80 % Summa Genomsnitt 68,2 % 80 % Enligt verksamhetsberättelsen rapporterar både akutmottagningarna och berörda kliniker aktiviteter för att effektivisera patientflödet på akuten. Under åtagandet Hälso- och sjukvårdens verksamhet ska bedrivas med god säkerhet finns 4 styrtal. För ett av dessa, Antalet avslutade avvikelser inom 2 månader ska öka, nås måltalet då 83 % av de rapporterade avvikelserna är avslutade. Föregående år var motsvarande siffra 81 %. För styrtalet Andel vårdrelaterade infektioner ska minska nås inte måltalet på 7 % vid höstens punktprevalensmätning. Tvärtom har andel vårdrelaterade infektioner ökat till 10,4 %, riksgenomsnitt 9,0 %. Målet nåddes för första gången vid mätningen under hösten Enligt verksamhetsberättelsen beror ökningen på en besvärlig överbeläggningssituation veckorna före och under mätningen. Nästa mätning sker i mars månad Under medborgarperspektivet avrapporteras också åtagandet Hälso- och sjukvården ska genom olika aktiviteter såväl på förvaltningsnivå som verksamhetsnivå uppnå en likvärdig behandling för alla patienter. Här avrapporteras förvaltningens arbete specifikt med anledning av 3 beslut som tagits av fullmäktige; 1. Förverkligandet av intentionerna i landstingets policy för personer med funktionsnedsättning LF 68/ Landstingets HBT-policy LF 69/ Åtgärdsplan för att uppfylla intentionerna i lagen om nationella minoriteter LF 82/2011 Personalperspektiv Antal anställda har fortsatt minskat. I år med 55 personer, 44 årsarbetare, jämfört med föregående år, till stor del beroende av kapacitetsanpassningen. Arbetad tid har sjunkit med 3 %. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\lsn\lsn_hsf granskningsrapport 2012.doc Utskriftsdatum: :01 SID 7(20)

10 För styrtalet Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid är måltalet i hälso- och sjukvården satt till max 4,5 %. Måltalet på landstingsnivå är max 4,1 %. Utfallet för hälso- och sjukvården är 5,2 % en ökning jämfört med föregående år med 0,7 %. Sjukfrånvaron har ökat från 14,9 dagar per anställd de senaste 12 månaderna till 17,1, en ökning med 2,2 dagar per anställd. Det är främst sjukfrånvaro över 90 dagar som ökat. Den befattningsgrupp där ökningen av antalet sjukskrivna är störst avser sjuksköterskor. Övriga befattningsgrupper är, enligt verksamhetsberättelsen, lika som förra året eller uppvisar en minskning. Ökningen av sjukfrånvaron är högre inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen än inom landstinget i snitt. Där redovisas en ökning med 1,8 dagar till 16,4. Föregående år redovisades frånvarostatistik per division. Då nådde 2 av 3 divisioner måltalet. Av årets verksamhetsberättelse framgår sjukfrånvarotiden för Division Kirurgi 5,3 % och Division Medicin 4,0 %. För Division Psykiatri respektive Medicinsk Service saknas motsvarande information. Divisionen Medicinsk Service hade under år 2011 den högsta sjukfrånvarotiden av divisionerna, 4,8 % (16,3 dagar/anställd). Förnyelseperspektiv Avrapportering sker kring förvaltningens arbete med Nationella riktlinjer, landstingsinterna vårdöverenskommelser, sjukskrivningsprocessen samt arbetet med ledningssystem, länsgemensam operationsplanering (LOPEN) samt Från Bra till Bäst-processer. Ekonomiperspektiv Åtagandet inom ekonomiperspektivet är att Hälso- och sjukvården ska leda och styra verksamheten så att en stabil ekonomisk utveckling kan uppnås och bibehållas. Det långsiktiga målet är att soliditeten successivt ska öka. Hälso- och sjukvårdens ekonomiska utfall för 2012 är -7,4 mnkr mot budgeterat 0-resultat. Detta motsvarar en avvikelse på 0,15 % av intäkterna. För 2012 beslutade landstingsfullmäktige i november om en utökad budgetram till landstingsstyrelsen för att kunna ge ett ökat tillskott till länssjukvårdsnämnden inför Under hösten 2011 hade det då, enligt beslutet, tydligt framgått att länssjukvårdsnämnden inte skulle uppnå 2011 års budgeterade resultat. 4 LF 103/2011, Revidering av budget ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\lsn\lsn_hsf granskningsrapport 2012.doc Utskriftsdatum: :01 SID 8(20)

11 Tillskottet blev 245 mnkr och det tidigare resultatkravet som varit -80 mnkr sattes till +/-0, det vill säga ett nettotillskott på 165 mnkr. Hälso- och sjukvårdens resultat för 2011 landade sedan på -264 mnkr vilket innebar en ryggsäck på cirka 19 mnkr. De åtgärdsplaner som beslutades 2011 har under 2012 resulterat i 80,6 mnkr i ekonomisk effekt, av planerade 91,2 mnkr, enligt verksamhetsberättelsen. Störst avvikelse mellan planerad och uppnådd effektivisering finns inom Division Kirurgi, 8 mnkr. Soliditeten är fortsatt negativ då det egna kapitalet vid årets utgång uppgår till ett negativt belopp om -528,9 mnkr. I och med att det inte längre finns någon fullständig balansräkning för hälso- och sjukvården, vilket behövs för att mäta soliditet, bör åtagandet omformuleras. Granskning av räkenskaper 2012 Granskningen syftar till att pröva om nämndens verksamhetsberättelse ger en rättvisande bild av ställning och resultat. Rättvisande innebär att balansoch resultaträkningens poster är; materiellt rätt (alla poster i resultat- och balansräkningen är fullständigt redovisade och tillhör förvaltningen) formellt rätt (den kommunala redovisningslagen, KRL, samt landstingets regler och anvisningar har tillämpats) rätt periodiserade (alla poster avser redovisningsåret) Under året har en avveckling av de interna balansräkningarna inletts landstingsövergripande. Nämndernas verksamhetsberättelser innehåller från och med detta bokslut ingen balansräkning. Landstingets samlade balansräkning kommer att redovisas i landstingets årsredovisning. För respektive förvaltning har en saldolista med balanskonton som fortfarande går att följa på verksamhetsnivå varit underlag för vår granskning av ställningen vid årsskiftet. Dessa kommenteras nedan under rubriken saldobalans. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\lsn\lsn_hsf granskningsrapport 2012.doc Utskriftsdatum: :01 SID 9(20)

12 Resultaträkning Vi har stämt av att resultaträkningen enligt redovisningen överensstämmer med resultaträkningen i verksamhetsberättelsen. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har valt att redovisa resultatuppställningen på samma sätt som tidigare år. Det vill säga inte via rapporten ur Måttdatabasen. Under 2013 kommer en övergång till Måttdatabasens rapportering att ske. Budgeten för verksamhetsåret var ett 0-resultat. Utfallet blev -7,4 mnkr Resultatmålet uppnås inte men avvikelsen är liten Väsentliga poster i resultaträkningen kommenteras nedan. Föregående års värden redovisas inom parentes. Prognoser Budget -0,0 mnkr Prognos mars -0,0 mnkr augusti -0,0 mnkr Utfall december -7,4 mnkr Prognosarbetet bedöms ha fungerat tillfredsställande under året. Verksamhetens intäkter Utomlänsvård - externa intäkter tkr ( tkr) Intäkter genererade av personer från andra län som vårdas i Sörmland har minskat med 2,9 % (ökat med 8,1 %). Intäkterna överstiger budget med drygt 3 mnkr. För 2011 förklarades ökningen med både ökad volym och förbättrad DRG-kodning samt att Samlad redovisning hade förbättrat flödet i faktureringen av utomlänsvård. Årets minskning beror, enligt ekonomichefen, på lägre intäkter från slutenvården i och med lägre DRGvikt 2012 jämfört med Patientintäkter tkr ( tkr) Intäkterna ligger något över budget och har också ökat med 1 % ( 3 %) jämfört med föregående år. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\lsn\lsn_hsf granskningsrapport 2012.doc Utskriftsdatum: :01 SID 10(20)

13 LS uppdragsersättning exklusive läkemedel öppen vård tkr ( tkr) Erhållen ersättning är tkr högre än budget beroende på beslut som kommit senare under året kring ersättningar för särskilda satsningar på reumatologiska läkemedel 5 och vidareutbildning för sjuksköterskor 6. Övriga vårdintäkter samt intäkter - ej vård tkr ( tkr) Intäkterna överstiger budget med 70,2 mnkr. Framförallt är det övriga intäkter ej vård som har ett högre utfall. Huvuddelen av de överstigande intäkterna, 32 mnkr, har motsvarande högre kostnader och avser kostnader för forskning, projektanställningar och liknande. Dessutom ingår ersättning för förstärkt patientsäkerhet med 16 mnkr och ökade intäkter för ersättning för klinikfärdiga patienter med 12 mnkr. Verksamhetens kostnader Utomlänsvård tkr ( tkr) Utomlänsvårdskostnaderna 2012 överstiger budget med drygt 104 mnkr och en ökning mot föregående år med 13,5 %. År 2011 var skillnaden mot budget 5 mnkr och en ökning med 6,5 %. 700 Budget respektive kostnader för utomlänsvård mkr 550 Utf all Budget Utfall Budget LS 121/12 Omfördelning av budgetmedel för reumatologiska läkemedel 6 LS 69/12 Avrop för medel för vidareutbildning av sjuksköterskor ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\lsn\lsn_hsf granskningsrapport 2012.doc Utskriftsdatum: :01 SID 11(20)

14 I verksamhetsberättelsen står att I resultatet för 2012 ingår kostnader på 30 mnkr som avser vård utförd under 2011 men som redovisades Vid 2011 års bokslut redovisades en skuldpost för ännu ej fakturerad utomlänsvård på tkr. Reserven var då drygt tkr lägre än tidigare år och förklarades med ändrade redovisningsrutiner som leder till en snabbare hantering av inkomna fakturor. Vid februari månads utgång (2012) var drygt 37 mnkr av reservens 55 mnkr förbrukad. Motsvarande siffra för år 2010 var 43,2 mnkr av reservens 77,8 mnkr års reserv bedömdes vara rimlig. Senare under 2012 visade det sig att det fanns eftersläpningar i faktureringen från framförallt Uppsala som inte tagits hänsyn till vid bokslutsupprättandet. Vi kommer att fortsätta följa i vilken utsträckning reserven för 2012 kan bedömas vara tillräcklig. I verksamhetsberättelsen står under Division Kirurgi (s43) att kostnader för utomlänsvård under december månad dubblerades jämfört med en genomsnittsmånad. Orsaken är att reserveringen under året varit för låg och rutinen för periodisering av utomlänsvårdskostnader har, enligt ekonomichefen, fått nya rutiner under början av I årsredovisningen finns en bilaga som enbart behandlar kostnaden för utomlänsvård. Den redogör tydligt för hur olika typer av utomlänsvård har utvecklats. Analysbilagan har upprättats av den analysgrupp som finns för utomlänsvårdskostnader. Inomlänsvård 99 tkr (260 tkr) Kostnader för inomlänsvård avseende avtalade vårdplatser på Regionsjukhuset Karsudden är en kostnad för landstinget centralt, direkt under landstingsstyrelsen. De kostnader som finns upptagna i länssjukvårdens redovisning för 2012 och 2011 avser köp av tillfälliga platser utöver avtal. Budgeterad kostnad för inomlänsvård var 0 kr. Receptläkemedel tkr ( tkr) Kostnaderna för receptläkemedel har minskat med -6,4 % (+1,6 %) jämfört mot föregående år. Kostnaden understiger budget med drygt 32 mnkr. Enligt verksamhetsberättelsen så har de största kostnadsminskningarna för receptläkemedel skett genom patentutgångar för mediciner inom hjärtkärlläkemedel och läkemedel för sjukdomar i nervsystemet. En analysgrupp för kostnadsuppföljning av läkemedel (recept och övriga) finns liksom tidigare. Övriga läkemedel tkr ( tkr) Uppvisar en ökning på 7 % (9 %) sedan föregående år men kostnaden understiger budget med drygt 8 mnkr, 3 %. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\lsn\lsn_hsf granskningsrapport 2012.doc Utskriftsdatum: :01 SID 12(20)

15 Medicinskt material och hjälpmedel tkr ( tkr) För kostnadsslaget kan konstateras en ökning med 4,0 % ( 3,8 % ) jämfört med tidigare år. Kostnaden överstiger budget med drygt 4 mnkr. Labkostnader tkr ( tkr) Kostnadsökningarna har fortsatt avtagit när det gäller lab. Under 2012 har kostnaderna ökat med 2 % jämfört med för ,5 %, % och %. Kostnadsbudgeten överskrids med 2,7 mnkr, drygt 1 %. Kostnaderna omfattar all sjukvårdsverksamhet i Sörmland och försäljningen av dessa tjänster har gett 62,7 mnkr i intäkter som redovisas på separat intäktskonto i resultaträkningen. Nettokostnaden för länssjukvården är för år mnkr jämfört med för år mnkr. Analysgrupp finns motsvarande de som finns för läkemedel och utomlänsvård. Kostnader för arbetskraft tkr ( tkr) Kostnaderna för personal har under året ökat med knappt 40 mnkr (83 mnkr), 1,7 %. Årets budget överskrids med 37 mnkr (79 mnkr). Kostnaden för inhyrd personal har ökat från 44,4 mnkr till 66,2 mnkr. En ökning med 48,5 %. Den arbetade tiden för inhyrd personal har enbart ökat med 23 % enligt lönekostnadsanalysen, från timmar till timmar. Detta ger en genomsnittlig kostnad per timme år 2012 på kr. Motsvarande siffror 2011 var kr och för år kr. Fortfarande sker uppföljningen av timmar manuellt på det sättet att fakturor gällande inhyrd personal skickas från Samlad redovisning till Personalutvecklingsenheten, lön för registrering av timmar i Heroma. Svårt att bedöma om kostnaden för inhyrd personal i redovisningen avser de timmar som redovisas i personalstatistiken. Rutin bör inrättas som säkerställer att kostnader och timmar avser samma period för att analys av kostnadsutveckling och liknande ska kunna göras. Lokalhyreskostnader inklusive media tkr ( tkr) Kostnaderna överstiger föregående år med 2,7 % och är lika med budget. Övriga kostnader tkr ( tkr) Kostnadsslaget uppvisar en minskning med -2,6 % (+ 2 % ) och understiger också budget med drygt 25 mnkr, - 5 %. Avvikelsen mot budget förklaras delvis av att kostnaden för sjukresor var budgeterad med 21 mnkr enligt den modell som tillämpades under Motsvarande finns också budgeterat bland intäkter. Kostnad och intäkt för sjukresor har inte passerat hälso- och sjukvårdsförvaltningen under ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\lsn\lsn_hsf granskningsrapport 2012.doc Utskriftsdatum: :01 SID 13(20)

16 Avskrivningar tkr ( tkr) Kostnaden för avskrivningar understiger budget med 3 mnkr, 4,4 %. Lägre avskrivningar förklaras av att lägre investeringar än budgeterat genomförts under året. Knappt 63 mnkr av årets investeringsbudget på 93 mnkr har utnyttjats. Verksamhetsberättelsen anger att 88 mnkr var investeringsbudget för 2012 vilket var 2011 års budget. Det felaktiga beloppet 88 mnkr anges också i investeringsspecifikationen. Finansiella intäkter/kostnader -6,0 mnkr (0,3 mnkr) Under år 2011 var förvaltningen undantagen från landstingets räntehantering. Underlaget för att beräkna intern ränta har förändrats i och med avvecklingen av balansräkningarna. Likvida medel på koncernkonto redovisas inte längre per verksamhet utan ingående eget kapital ligger till grund för ränteberäkningen för eventuell intäktsränta. Underlaget för att beräkna intern räntekostnad är numer anläggningstillgångarnas bokförda värde vid årets ingång. Enligt landstingsfullmäktiges beslut om resultathantering, 24/2012, så skulle formerna för räntedebitering för Länssjukvårdsnämnden utredas vidare. Hälso- och sjukvården har inte belastats fullt ut med ränta enligt den nya modellen. En räntekostnad om 6 mnkr har påförts och den motsvarar i stort räntan på anläggningstillgångarna. Skulle räntemodellen tillämpats fullt ut hade hälso- och sjukvården påförts en räntekostnad på 2,9 % på ingående bokfört värde på anläggningstillgångarna respektive det ingående negativa egna kapitalet. Det motsvarar en räntekostnad på drygt 26 mnkr. Saldobalans Nedan kommenteras större belopp i de saldobalanslistor som ersatt de fullständiga balansräkningarna under året. Saldobalanslistan innehåller de balanskonton som fortfarande går att följa på verksamhetsnivå. Föregående års värden redovisas nedan inom parantes. ÖVRIGA MASKINER OCH INVENTARIER tkr ( tkr) Inventariekontona är avstämda mot inventarieredovisningen på övergripande landstingsnivå. Immateriella tillgångar Ansk värde balanserade utgifter tkr (1 698 tkr) Ack avskr balanserade utgifter -796 tkr (-456 tkr) Hantering av immateriella tillgångar synes oförändrad jämfört med föregående år. Vi har tidigare rekommenderat att genomgång bör göras. I de fall där tillgången avser medicinteknisk utrustning, ska tillgången inte delas ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\lsn\lsn_hsf granskningsrapport 2012.doc Utskriftsdatum: :01 SID 14(20)

17 upp i immateriell/materiell del utan hänföras till materiell tillgång. T ex så avsåg anskaffningen år 2009 ett dataprogram till MR-kamera och med detta får den befintliga medicintekniska apparaten en ytterligare funktion. Programmet fungerar inte utan MR-kamera. Detta bör korrigeras inte minst för att underlätta den fysiska inventeringen av tillgångarna. Inga anskaffningar under år Anskaffningsvärde IT-utrustning tkr (3 958 tkr) Ack avskr IT-utrustning tkr ( tkr) Pågående arbeten mask o inv tkr - Ansk värde med. teknisk apparatur tkr ( tkr) Ack avskr med. teknisk apparatur tkr ( tkr) Ansk värde byggnadsinventarier 605 tkr (605 tkr) Ack avskr byggnadsinventarier tkr (-159 tkr) Ansk värde bilar & transportmedel tkr ( tkr) Ack avskr bilar & transportmedel tkr ( tkr) Ansk värde maskiner & inventarier tkr ( tkr) Ack avskr maskiner & inventarier tkr ( tkr) Årets anskaffningar, avyttringar och utrangeringar av objekt finns specificerade och dokumenteras samlat på övergripande landstingsnivå och rapport sorterad på förvaltningsnivå har stämts av mot resultaträkning och saldorapport. Under 2012 hade Länssjukvården en investeringsram som landstingsfullmäktige beslutat på 93,3 mnkr, i verksamhetsberättelsen anges 88 mnkr. Årets investeringar uppgår till 66,3 mnkr. 62,8 mnkr enligt investeringsspecifikation, till största del medicinskteknisk apparatur, samt 3,5 mnkr som redovisas som pågående arbete maskiner och inventarier. De 3,5 mnkr finns inte medräknad i årets investeringar i verksamhetsberättelsen vilket den borde ha gjort även om inte avskrivningstiden påbörjats. Fysisk inventering har inte skett enligt plan. Underlag sändes ut av Samlad redovisning, enligt plan som stämts av med ekonomichefen för hälso- och sjukvården. De flesta verksamheter hade inte möjlighet att genomföra inventering i huvudsak beroende på brist på tid och kompetens. Formerna för hur inventering av tillgångar ska ske bör ses över och rutiner som fungerar praktiskt måste tas fram. VARULAGER tkr (7 370 tkr) Avser lager av hörapparater på de tre sjukhusen inom länssjukvårdens verksamhet. Lagerförändring ej bokförd i bokslutet då inventeringslistorna inte kom Samlad redovisning tillhanda förrän i februari. Enligt ekonomichefen planerades under 2012 för att lagret skulle föras över till ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\lsn\lsn_hsf granskningsrapport 2012.doc Utskriftsdatum: :01 SID 15(20)

18 habilitering- och hjälpmedelsverksamheten men att detta inte genomförts fullt ut. Lagersaldo, som redovisas på inventeringslistorna, är tkr, en lagerökning med 165 tkr. Värderingen har inte granskats vid detta tillfälle. Rutin för redovisning av lager bör stärkas. KORTFRISTIGA FORDRINGAR tkr ( tkr) Kundfordringar tkr ( tkr) Kundfordringarna är avstämda mot reskontra och uppgår brutto till tkr ( tkr). De osäkra fordringarna uppgår till tkr ( tkr) och stämmer mot utdrag ur IFS. Årets resultat har belastats med konstaterade kundförluster om 30 tkr (1 261 tkr) och befarade kundförluster tkr (2 155 tkr). Under året har tidigare kundförluster kunnat återvinnas motsvarande ett värde på 34 tkr (42tkr). Årets samlade kostnad för kundförluster är därmed tkr (3 374 tkr), en minskning med tkr. I samband med revisionen upptäcktes att äldre kundfordringar som skrevs av under 2012 felaktigt belastat landstingets finansförvaltning. Dessa borde ha redovisats på kontot för konstaterade kundförluster hos hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Uppskattat belopp är ca tkr vilket skulle innebära att årets kostnad är knappt tkr. Felet har uppstått på grund av förändringar i ekonomisystemet. Rutin som säkerställer korrekt kontering bör stärkas. Nedan finns en historik över hur stor nettokostnad som redovisats för kundförluster inom hälso- och sjukvården, mnkr, under de tre föregående åren. Kostnad 2011 Kostnad 2010 Kostnad ,4 3,7 4,1 Övriga kortfristiga fordringar Reskontraförda interimsfordringar uppgår till tkr (4 691 tkr) och avser periodiserade leverantörsfakturor och stämmer mot underlag från IFS. Underlag har tagits ut på förvaltningsnivå för hälso- och sjukvården. Saldo utgör nettobelopp listan innehåller både intäkter erhållna i förskott och förutbetalda kostnader. Enligt ekonomichefen beror den stora skillnaden mellan åren på att fakturor bokfördes direkt på år 2013 istället för att periodiseras år Övriga interimsfordringar uppgår till tkr ( tkr) och avser manuellt bokade poster. De största posterna avser följande; Uppbokning läkemedelsrabatter tkr (8 740 tkr) Uppbokning intäkt rebabgaranti tkr (7 421 tkr) ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\lsn\lsn_hsf granskningsrapport 2012.doc Utskriftsdatum: :01 SID 16(20)

19 Uppbokning kömiljard tkr avseende mars 2012 Saknade intäkter (KSK) klinikfärdiga tkr Uppbokningar har stämts av mot underlag. Enligt anvisningen Bilaga Redovisningstekniska anvisningar bokslut, dokumentation m m ska de underlag som ligger till grund för beräkningar av förutbetalda kostnader och upplupna intäkter bifogas bokslutsdokumentationen. På bokslutsbilagan finns hänvisning till MBE-verifikat där tydliga beräkningsunderlag finns för de större beloppen avseende läkemedelsrabatten och rehabgarantin. För en mindre uppbokning saknas mer än bokföringsorder där det bara står faktura gällande 2012, framgår inte för vad och till vem fakturering ska ske. För klinikfärdiga patienter har uppbokning skett utifrån faktureringsfil av basenhetsekonom. För specifikationen av poster på bokslutsbilagan stämmer inte texten med föregående års värden. Dessa bör visas på egna rader alternativt tas bort. KASSA 237 tkr (273 tkr) Förskottskassor/Växelkassor uppgår till 237 tkr (273 tkr). Enligt underlag som bifogas bokslutsbilagan så finns 147 olika kassor fördelat på 124 tkr i handkassor och 113 tkr i växelkassor (föregående år 146 tkr i växelkassor). För 21 av dessa har inte kassaintyg lämnats in vid årsskiftet. För några av kassorna redovisas också differenser. Utredning inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen pågår kring detta med hjälp av Samlad redovisning. Ekonomichefen har också lyft frågan kring gemensamma rutiner för kasshantering inom hela landstinget i ekonomichefsgruppen under EGET KAPITAL tkr ( tkr) Ingående balans 2012 Resultathantering Årets resultat Utgående balans tkr tkr avstämt mot beslut i fullmäktige tkr tkr Årets resultat är avstämt i resultat- och saldobalansräkningen. Resultathanteringen enligt fullmäktiges beslut har korrigerats i samband med vår revision. SEMESTERSKULD INKL UPPEHÅLLSLÖNESKULD (EXKLUSIVE PO) tkr ( tkr) Semesterskulden uppgår till tkr ( tkr) och stämmer mot listor ur Heroma. Antal dagar går inte att läsa ut av rapporten som är bilaga i bokslutet. Listan bör skrivas ut så att samtliga kolumner blir läsbara. Föregående år var antal dagar vilket motsvarade en kostnad per ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\lsn\lsn_hsf granskningsrapport 2012.doc Utskriftsdatum: :01 SID 17(20)

20 semesterdag på knappt kr, motsvarande en månadslön på drygt 30 tkr vilket bedömdes vara rimligt. Semesterskulden har ökat med tkr, 3,7 %. Svårt att bedöma om ökningen beror på ökade löner eller fler sparade semesterdagar per person. KOMPSKULD (EXKLUSIVE PO) tkr ( tkr) Kompskuld tkr (7 827 tkr) stämmer mot listor ur Heroma. innebär en ökning med 292 tkr, 3,7 %. Skuld för läkarjour/beredskap uppgår till tkr ( tkr) och är avstämt mot listor ur Heroma. Skulden har ökat med tkr, 5,6 %. Svårt att bedöma om ökningen beror på ökade löner eller ökad övertid. ÖVRIGA KORTFRISTIGA SKULDER Leverantörsskulder uppgår till tkr ( tkr) och är avstämt mot leverantörsreskontran i IFS. I år gjorde Samlad redovisning, generellt mot samtliga förvaltningar, en kontroll av inlästa fakturor efter brytdatum, för att fånga upp eventuella upplupna kostnader. Fakturor över 50 tkr bevakades. Uppföljning saknas om hur stora kostnader som fångades upp på detta sätt.. Gåvor och donationer uppgår till 532 tkr (452 tkr) och av dokumentationen i bokslutet framgår ingen specifikation till vad som ingår mer än en hänvisning till bokföringsorder utan numrering. Detta bör kompletteras. Posten har tidigare avsett mindre donationer främst till barnkliniken från privatpersoner. Transaktionerna på kontot under året avser både uttag och insättningar. Hälso- och sjukvårdens delegationsordning säger att medel på upp till 1 basbelopp får tas emot först efter divisionsledningens godkännande. För gåvor och donationer som överstiger 1 basbelopp krävs beslut av nämnden. Skriftlig begäran ska alltid oavsett gåvans storlek sändas till divisionschef. Vi har informerat Samlad redovisning om detta i samband med vår granskning. Det framgår inte av bokföringen hur detta har hanterats under året. Kontots saldo bör analyseras och specificeras under kommande år. Kontot för avräkning forskning/prövning tkr (4 729 tkr) avser balansering av externa projektmedel. På bokslutsbilagan står bara enligt bokföringsorder. Hänvisning till vilken bokföringsorder som avses saknas. Bör kompletteras. Enligt rutinen Redovisning av projekt med externa medel ska alla pågående projekt stämmas av och specificeras. För läkemedelsprövningar och andra projekt med extern finansiering ska särskild blankett användas för specifikation. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\lsn\lsn_hsf granskningsrapport 2012.doc Utskriftsdatum: :01 SID 18(20)

21 Ett konto i saldobalansen heter Avräkning övrigt. Där redovisas en skuld på 337 tkr (152 tkr). Enligt tidigare uppgifter används skuldkontot för arrangemang som cirkulerar bland landets olika kliniker. Eventuella överskott från arrangemang tas först när allt är avslutat. IB saldot ligger kvar och tillkommande på kontot är 184 tkr i avräkning praktikantersättning enligt bokföringsorder. Vidare specifikation saknas. IB-saldot ligger kvar oförändrat och har heller inte förändrats vare sig under 2010, Skälet till detta bör utredas av hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Upplupna löneskulder uppgår till tkr (9 254 tkr) är avstämda mot underlag utan anmärkning. Upplupna sociala avgifter, avser PO-pålägg för semesterskuld, kompskuld och de upplupna löneskulderna. Saldot är tkr ( tkr) och skulden har beräknats enligt utgivna anvisningar med 2013 års PO-pålägg 43,03 %, vilket är oförändrat jmf med för Interimsskulder uppgår till tkr ( tkr) och innehåller manuellt bokförda kostnader. I år gjorde Samlad redovisning, generellt mot samtliga förvaltningar, en kontroll av inlästa fakturor efter brytdatum, för att fånga upp eventuella upplupna kostnader. Fakturor över 50 tkr bevakades och sändes till ekonom för kontroll om den var periodiserad eller inte. Uppföljning saknas om hur stora kostnader som fångades upp på detta sätt. Specifikation finns som hänvisar till 36 stycken MBE-verifikat. Granskning har skett för de större posterna mot verifikat. Följande har noterats; Den största posten utgörs av reservation för ännu ej fakturerad utomlänsvård tkr ( tkr). Samma princip som tidigare har använts. Det vill säga bedömningen av ej fakturerad vård fördelas ut i förhållande till hur stor del av årets utomlänsvårdskostnad som belöper på basenheten. Huvuddelen av kostnaden är fördelad på basenhet men inte allt. Ett belopp om tkr (5 209 tkr) har kostnadsförts på ansvar Gemensamt hälso- och sjukvård. Att allt inte är utlagt på basenhet beror på att det finns utomlänsvårdskostnader som inte belastar enskild basenhet. T ex gäller detta utomlänsvårdskostnader som understiger kr, ambulanstransporter och akutvård. Dessa bokförs på ansvar För 2012 har tkr ( tkr) belastat ansvar 84341, budget tkr. Uppföljning kommer att ske i vilken utsträckning reserven för utomlänsvård bedöms vara rimlig. Vi har granskat reserveringar för kostnad inhyrd personal och har där identifierat att för stora reserveringar gjordes i bokslutet för två basenheter ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\lsn\lsn_hsf granskningsrapport 2012.doc Utskriftsdatum: :01 SID 19(20)

22

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR DU-NÄMNDEN ÅR 2013. jell Jgnsson Revisionschef. Revisionen

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR DU-NÄMNDEN ÅR 2013. jell Jgnsson Revisionschef. Revisionen LANDSTINGET SÖRMLAND 2014- ei- A- U5 RE-REV14-0 För kännedom Inköpschef Teemu Lehtimäki Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Personaldirektör Solveig Lampe Revisorerna i

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR NÄMNDEN FÖR HABILITERING OCH UTBILDNING ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Habiliterings- och utbildningsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR NÄMNDEN FÖR HABILITERING OCH UTBILDNING ÅR 2012

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR NÄMNDEN FÖR HABILITERING OCH UTBILDNING ÅR 2012 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR NÄMNDEN FÖR HABILITERING OCH UTBILDNING ÅR 2012 Sammanfattning Vår bedömning är att Habiliterings- och utbildningsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Primärvårdsnämndens ekonomiska utfall för 2013 är 7,3 mnkr mot budgeterat 0-resultat. Underskottet ska täckas av tidigare års resultat.

Läs mer

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT 2013-08-31 BAKGRUND Revisorerna ska enligt kommunallagen bedöma om resultatet i den lagstadgade delårsrapporten är förenligt med de av fullmäktige fastställda

Läs mer

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009 Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...2 3. Kommunens resultat och balansräkning...2

Läs mer

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Revisionsrapport Cecilia Axelsson Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Gästrike Räddningstjänst Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Delårsrapport

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-04-30 Landstinget Dalarna Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Revisor 25 maj 2012 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning 1 1 Inledning

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2018 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2018 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Delårsbokslutsprocessen...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Sofia Nylund Anders Rabb Anders Haglund Granskning av delårsrapport 2014 Sollentuna kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund 2 1.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2013

Granskning av årsredovisning 2013 www.pwc.se Revisionsrapport Stina Björnram Granskning av årsredovisning 2013 Norra Västmanlands Samordningsförbund Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Revisionsfråga

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Bollnäs kommun Pär Månsson Hanna Franck Larsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Dnr: Revisorerna 20/2016. Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per

Dnr: Revisorerna 20/2016. Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per Dnr: Revisorerna 20/2016 Sundbybergs stad Granskning av delårsrapport per 2016-08-31 Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2016 Innehåll Inledning...2 Resultaträkning

Läs mer

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2014. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2014

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2014. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2014 Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2014 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2014 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...2 3. Kommunens resultat och

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2010 FÖR HABILITERING OCH HJÄLPMEDEL INKLUSIVE SJUK- OCH BEHANDLINGSRESOR SAMT DAMMSDAL

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2010 FÖR HABILITERING OCH HJÄLPMEDEL INKLUSIVE SJUK- OCH BEHANDLINGSRESOR SAMT DAMMSDAL För kännedom; Nämnden för habilitering och hjälpmedel Landstingsdirektör Karin Welin Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Personaldirektör Solveig Lampe Habilitering och Hjälpmedel Förvaltningschef Eva

Läs mer

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB Sammanfattning Jag bedömer sammantaget att bolagets verksamhet i allt väsentligt har skötts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2014 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2014 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Förbundets

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn 8 september 2014 Granskning av delårsrapport 2014 Borgholms kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Rapport. Finspångs kommun Granskning delårsrapport Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun

Rapport. Finspångs kommun Granskning delårsrapport Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Rapport Finspångs kommun Granskning delårsrapport 2006-06-30 2006-09-16 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Susanne Svensson Lars Rydvall Innehåll 1 SAMMANFATTNING...1

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per

Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per Sundbybergs stad Granskning av delårsrapport per 2017-08-31 1 Innehåll Inledning... 3 Resultaträkning och prognos... 3 Balansräkningen... 3 Sammanfattande slutsats rörande resultat och ställning i staden...

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed Revisionsrapport Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008 Avesta kommun Oktober 2008 Robert Heed INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning...3 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning...3 1.2 Mål av betydelse

Läs mer

Storstockholms brandförsvar

Storstockholms brandförsvar Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2015 Storstockholms brandförsvar Granskning av delårsrapport 2015 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Förbundets resultat

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2015 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 3. Förbundets

Läs mer

Granskning av delårsrapport augusti 2015

Granskning av delårsrapport augusti 2015 Granskningsrapport Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Revisor Granskning av delårsrapport augusti 2015 Landstinget Dalarna Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2016

Granskning av årsredovisning 2016 www.pwc.se Revisionsrapport Anders Rabb Auktoriserad revisor Cert. kommunal revisor 15 mars 2017 Granskning av årsredovisning 2016 Samordningsförbundet Östra Södertörn Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport PerÅke Brunström Granskning av delårsrapport 2013 Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-04-02 LS-LED07-235 52 Resultathantering bokslut 2006, LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Det ackumulerade resultatet för landstingets

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet och Länstrafiken i Sörmland AB

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet och Länstrafiken i Sörmland AB Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna februari 2015 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet och Länstrafiken i Sörmland AB Granskning av årsbokslut 2014 Innehåll 1. Inledning...3 2. Förbundets

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Jokkmokks kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Anna Carlénius Revisionskonsult September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2016 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2016 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Delårsbokslutsprocessen...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport per augusti 2014

Granskning av delårsrapport per augusti 2014 Granskningsrapport Anders Färnstrand Auktoriserad revisor Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport per augusti 2014 Norrbottens läns landsting Innehållsförteckning 1 Sammanfattande

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

REVISORERNAS för resultatet av revisionen 2012 i LANDSTINGET SÖRMLAND 611 88 Nyköping besök Repslagaregatan 19 tel 0155-24 50 00 hemsida www.landstinget.sormland.se/revisionen ORG NR 232100-0032 h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut,

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2015

Översiktlig granskning av delårsrapport 2015 www.pwc.com/se Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2015 Översiktlig granskning av delårsrapport 2015 Vilhelmina kommun Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning Delårsrapportens

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Övertorneå kommun Conny Erkheikki Aukt revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte och

Läs mer

Revisionsrapport. Arvika kommun. Granskning av Delårsrapport. Oktober Max Tolf

Revisionsrapport. Arvika kommun. Granskning av Delårsrapport. Oktober Max Tolf Revisionsrapport Oktober 2005 Granskning av Delårsrapport Max Tolf Arvika kommun Innehållsförteckning Sammanfattning...1 1. Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Revisionsfråga...2 1.3 Revisionsmetod...2

Läs mer

pwc Granskningsrapport

pwc Granskningsrapport pwc Granskningsrapport Innehållsförteckning i Sammanfattande bedömning Inledning.i Bakgrund. Syfte, revisionsfrågor och avgränsning i 3.3 Revisionskriterier.4 Metod Granskningsresultat 3.i Allmänna iakttagelser

Läs mer

Granskning av de finansiella delarna i delårsrapport. Landstinget i Värmland

Granskning av de finansiella delarna i delårsrapport. Landstinget i Värmland Granskningsrapport Carin Hultgren Lars Dahlin Anette Fagerholm Granskning av de finansiella delarna i delårsrapport 2015 Landstinget i Värmland Granskning av delårsrapport 2015 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2017

Granskning av årsredovisning 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2017 Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Elin Freeman Revisionskonsult April 2018 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 21 oktober 2013 Granskning av delårsrapport 2013 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR DU-NÄMNDEN

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR DU-NÄMNDEN GRANSKNINGSRAPPORT DATUM DIARIENR 2015-04-13 RE-REV15-0019 GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR DU-NÄMNDEN Sammanfattning Revisionens granskning har inte visat på några väsentliga felaktigheter enligt bokslutspromemorian

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2016 Sollefteå kommun Anneth Nyqvist PerÅke Brunström Certifierade kommunala revisorer Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2017

Granskning av årsredovisning 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Rebecca Lindström Cert. kommunal revisor Mars 2018 Granskning av årsredovisning 2017 Kommunalförbundet Sydarkivera Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Syfte

Läs mer

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av årsredovisning 2013 2014-03-06. Anders Pålhed (1)

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av årsredovisning 2013 2014-03-06. Anders Pålhed (1) Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2013 Nerikes Brandkår 2014-03-06 Anders Pålhed (1) 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 5 3. Syfte... 5 3.1 Metod... 6 4. Granskning av årsredovisningen...

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn 29 augusti 2014 Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Torsås kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

Landstinget Dalarna. Översiktlig granskning av delårsrapport per KPMG AB 30 maj 2011 Antal sidor: 6

Landstinget Dalarna. Översiktlig granskning av delårsrapport per KPMG AB 30 maj 2011 Antal sidor: 6 Översiktlig granskning av delårsrapport per 2011-04-30 KPMG AB 30 maj 2011 Antal sidor: 6 1. Inledning och sammanfattning Vi har utfört en översiktlig granskning av delårsrapporten per 2011-04-30 för.

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport* Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2007 Anders Hägg Frida Enocksson Jonas Eriksson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...5

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2016

Översiktlig granskning av delårsrapport 2016 www.pwc.com/se Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2016 Översiktlig granskning av delårsrapport 2016 Vilhelmina kommun Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning Delårsrapportens

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport PerÅke Brunström Granskning av delårsrapport 2013 Haparanda Stad Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av Delårsrapport januari-juli Ref Anders Pålhed (1)

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av Delårsrapport januari-juli Ref Anders Pålhed (1) Revisionsrapport Granskning av Delårsrapport januari-juli 2016 Nerikes Brandkår 2016-09-07 Ref Anders Pålhed (1) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Carl-Gustaf Folkeson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2014 Staffanstorps kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2

Läs mer

Granskning av delårsrapport. Surahammars kommun

Granskning av delårsrapport. Surahammars kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Magdalena Bergfors Helene Ellingsen Elisabeth Husdahl Surahammars kommun Oktober Granskning av delårsrapport Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning

Läs mer

Granskning av delårsrapport per

Granskning av delårsrapport per Revisionsrapport Granskning av delårsrapport per 2009-08-31 Motala kommun 2009-10-01 Karin Jäderbrink Matti Leskelä Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Inledning...2 2.1 Bakgrund...2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Staffanstorps kommun Carl-Gustaf Folkeson Emelie Lönnblad Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2015 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 3 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårs- rapport 2012

Granskning av delårs- rapport 2012 Revisionsrapport Granskning av delårs- rapport 2012 Karlstads kommun Daniel Brandt Stefan Fredriksson Lars Dahlin Maria Jäger Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av kommunens delårsrapport per 2007-08-31

Granskning av kommunens delårsrapport per 2007-08-31 Revisionsrapport* Granskning av kommunens delårsrapport per 2007-08-31 Oxelösunds kommun 2007-09-26 Matti Leskelä Pär Lindberg *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund...1 1.2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport PerÅke Brunström, Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2015 Haparanda Stqd Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av årsredovisning och intern kontroll 2017

Granskning av årsredovisning och intern kontroll 2017 www.pwc.se Anette Fagerholm Certifierad kommunal revisor Mars 2018 Granskning av årsredovisning och intern kontroll 2017 Samordningsförbundet i Östra Skaraborg Innehållsförteckning 1. Uppdraget... 1 2.

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2008

Granskning av årsredovisning 2008 Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2008 Lindesbergs kommun 2009-03-30 Bert Hedberg Certifierad kommunal revisor Oscar Hjelte Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund...4

Läs mer

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse 2018 Regionfullmäktige 2019-04-11 Östen Högman, revisionens ordförande 2015-2018 Mandatperioden rapporter, 2015-2018 Antal skriftliga rapporter: 98

Läs mer

Granskning av delårsbokslut och prognos 2002

Granskning av delårsbokslut och prognos 2002 Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002 Sjukhuset i Varberg Leif Johansson Inger Andersson Komrev Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035 15 17 00 Fax 035-15 17 36 Leif Johansson, Direkt: 035

Läs mer

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2014 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION LÄNSSJUKVÅRDEN

INTERN KONTROLLGRANSKNING 2014 LÖPANDE REDOVISNINGSREVISION LÄNSSJUKVÅRDEN För kännedom Länssjukvårdsnämnden Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Hälso- och sjukvårdschef Jörgen Striem Ekonomichef Åsa Hedin-Karlsson

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport PerÅke Brunström Lisbet Östberg Granskning av delårsrapport 2013 Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av årsredovisning Anders Pålhed (1)

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av årsredovisning Anders Pålhed (1) Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2012 Nerikes Brandkår 2013-03-07 Anders Pålhed (1) 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 5 3. Syfte... 5 3.1 Metod... 6 4. Granskning av årsredovisningen...

Läs mer

Revisionsrapport avseende bokslutsgranskning

Revisionsrapport avseende bokslutsgranskning Revisionsrapport avseende bokslutsgranskning Räkenskapsår 2018 Datum 12 april 2019 Till Styrelsen för Från Johan Pettersson & Frida Vikström Ernst & Young AB 1 Inledning Vi får härmed avge rapport efter

Läs mer

Revisionsrapport Översiktlig granskning av delårsrapport per

Revisionsrapport Översiktlig granskning av delårsrapport per Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Översiktlig granskning av delårsrapport per 2017-08-31 KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer

Läs mer

Landstinget Dalarna. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti 2011. Rapport. KPMG 19 oktober 2011 Antal sidor 10

Landstinget Dalarna. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti 2011. Rapport. KPMG 19 oktober 2011 Antal sidor 10 Granskning av delårsrapport per den 31 augusti 2011 KPMG 19 oktober 2011 Antal sidor 10 Innehåll 1. Inledning och sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Ansvarsavgränsning 2 4. Revisionsmål 3 5. Granskningens

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av årsredovisning HÄRJEDALENS KOMMUN

Revisionsrapport Granskning av årsredovisning HÄRJEDALENS KOMMUN Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2012. HÄRJEDALENS KOMMUN 17 maj 2013 Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1 Bakgrund... 2 2.2 Revisionsfråga och kontrollmål... 2 2.3 Avgränsning...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Conny Erkheikki Granskning av delårsrapport 2016 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per

Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per Revisorerna 1 (1) Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per 2018-08-31 Revisorerna har uppdragit till KPMG att genomföra en

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2007-08-31

Granskning av delårsrapport 2007-08-31 Granskning av delårsrapport 2007-08-31 Granskningsrapport 1/2007 Oktober 2007 Ernst & Young AB Per Pehrson Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING...3 2 INLEDNING...4 2.1 Syfte... 4 2.2 Metod... 4 2.3 Avgränsningar...

Läs mer

Södertörns Miljö- och hälsoskyddsförbund

Södertörns Miljö- och hälsoskyddsförbund Södertörns Miljö- och hälsoskyddsförbund Revision av årsbokslut och årsredovisning 2011 2012-03-21 Jens Möller Cc: styrelsen Inledning Revisionen av förbundet har genomförts i syfte att erhålla ändamålsenliga

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 Granskningsrapport Daniel Brandt Jonas Axelsson Remmi Gimborn Granskning av delårsrapport 2017 Melleruds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 Landstinget i Jönköpings län Landstingets revisorer Landstingsstyrelsen Granskning av årsredovisning 2012 Landstingets revisorer, har med hjälp av sakkunnigt biträde, granskat landstingets årsredovisning

Läs mer

Granskning av delårsrapport. Torsås kommun

Granskning av delårsrapport. Torsås kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Torsås kommun Åsa Bejvall augusti 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Olofströms kommun. Revisionsrapport avseende delårsbokslut Audit KPMG AB

Olofströms kommun. Revisionsrapport avseende delårsbokslut Audit KPMG AB Revisionsrapport avseende delårsbokslut 2012 Audit KPMG AB Innehåll 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Förvaltningsberättelse 3.1 Investeringsredovisning 3.2 Driftsredovisning. Resultaträkning. Periodiseringar

Läs mer

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Maria Schönbeck Revisionskonsult 19 oktober 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Resultaträkning Not

Resultaträkning Not Årsbokslut 2017 1 Resultaträkning Not 2017 2016 Föreningens Intäkter Nettoomsättning 2 4 016 169 4 065 484 Offentligrättsliga bidrag 3 610 872 512 363 Gåvor och övriga bidrag 4 164 483 105 842 Medlemsavgifter

Läs mer

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet i Kramfors Avrapportering av granskning per 31 december 2016 Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Syfte och avgränsning...2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Richard Vahul Jenny Nyholm Granskning av delårsrapport 2016 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Fredrik Ottosson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2015 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet och Länstrafiken i Sörmland AB

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet och Länstrafiken i Sörmland AB Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna mars 2016 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet och Länstrafiken i Sörmland AB Granskning av årsbokslut 2015 Innehåll 1. Inledning...3 2. Förbundets

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2017 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2017 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Delårsbokslutsprocessen...3

Läs mer