GRANSKNINGSRAPPORT FÖR NÄMNDEN FÖR HABILITERING OCH UTBILDNING ÅR 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRANSKNINGSRAPPORT FÖR NÄMNDEN FÖR HABILITERING OCH UTBILDNING ÅR 2012"

Transkript

1

2

3

4 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR NÄMNDEN FÖR HABILITERING OCH UTBILDNING ÅR 2012 Sammanfattning Vår bedömning är att Habiliterings- och utbildningsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut undantaget målen för tillgänglighet där måltalen inte uppnås för något av de styrtal som beslutats. Rapporteringen är mycket bra strukturerad. Med avseende på verksamhetsberättelsen som upprättats vid årets slut har revisionens granskning inte visat på några väsentliga felaktigheter. Modellen med styroch måltal har utvecklats inom nämnden och för samtliga styrtal redovisas nu mätbara måltal och utfallet för dessa. Vi har noterat att verksamhetsberättelsen är avgiven i nämndens tidigare namn, Habilitering och Hjälpmedelsnämnden. Hanteringen av reserverade kostnader för köpta utredningar och innehållen prestationsersättning har ändrats och följer nu landstingets interna regelverk. Bedömningen är att årets bokslut är upprättat i enlighet med gällande bokslutsinstruktioner och att verksamhetsberättelsen i allt väsentligt ger en rättvisande bild av resultat och ställning. Den interna kontrollen bedöms vara tillräcklig. Tidigare har granskningsanteckningar överlämnats till förvaltnings- och ekonomichef för avstämning och kontroll. Synpunkter på anteckningarna har beaktats i denna rapport. Bakgrund Landstingets revisionskontor har på uppdrag av landstingets revisorer granskat verksamheten inom Habilitering och utbildningsnämnden; Habilitering och Hjälpmedel (HH), Sjuk- och behandlingsresor (Sjukresor) samt Dammsdal. Detta som del av underlaget för revisorernas uttalande i revisionsberättelsen med tillhörande redogörelse. Revisorernas samlade bedömning delges då landstingsfullmäktige inför deras beslut i ansvarsfrågan i samband med att landstingets samlade årsredovisning behandlas. Granskningen har under året skett enligt den revisionsplan som upprättas av revisorerna i samråd med landstingsfullmäktiges presidium. Granskning har utförts enligt kommunallagen, god revisionssed och landstingets revisionsreglemente och omfattat dels ändamålsenlighet, det vill säga om verksamheten bedrivits utifrån fullmäktiges mål och beslut, lagar, avtal och föreskrifter och dels om verksamheten bedrivits på ett sätt som är ekonomisk tillfredsställande, om räkenskaperna är rättvisande samt om den interna kontroll som nämnden ansvarar för är tillräcklig Nyköping besök Repslagaregatan 19 tel hemsida: ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :01 SID 1(12)

5 Balanserad styrning, som är den styrmodell landstinget tillämpar, ger förutsättningar att styra mot och följa upp de övergripande strategiska mål som landstingsfullmäktige beslutat. De fem perspektiven 1 bryts i landstingsbudgeten ner till strategiska mål, vilka är övergripande och gäller för alla verksamheter. Nämnderna anger sedan sina åtaganden, kopplat till de strategiska målen, och utarbetar indikatorer vars syfte är att visa i vad mån åtaganden uppnås Enligt budgetdokumentet och reglementet för planering och uppföljning ska åtaganden och måluppfyllelsen kontinuerligt återrapporteras av nämnden, och verksamhetsberättelsen ska utvärdera årets verksamhet samt hur fastställda åtaganden, indikatorer, aktiviteter och eventuella uppdrag har uppfyllts. Anvisningar har getts ut från Landstingets Ledningsstab (LLS) 2. Revisionens granskningar 2012 Nedan görs en kort sammanfattning av de granskningar som revisorerna genomfört och avrapporterat under året, och som berör HH, Sjukresor och Dammsdal. Rapporterna finns tillgängliga på vår hemsida. Granskningsrapport 2011 Revisorernas bedömning av delårsrapport 2012 IK granskning löpande redovisning Intern styrning och kontroll i kund- och leverantörsprocesserna Granskning av resultat- och balansräkning samt verksamhetsberättelse Granskning av tertialrapport 2 avseende på mål för god ekonomisk hushållning Löpande verifikationsgranskning för HH, inklusive Sjukresor och Dammsdal Granskning av landstingets koncerngemensamma processer för kund- och leverantörsfakturor 1 I 2012 års budget är de fem perspektiven; Medborgar-, Personal-, Förnyelse-, Miljö- och Ekonomiperspektivet 2 Anvisningar till nämndens verksamhetsberättelse för 2012, LS-LED ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :01 SID 2(12)

6 Revisionens uppföljning av tidigare granskningar Revisionen har inlett ett arbete för att löpande kunna genomföra en mer strukturerad uppföljning av tidigare genomförda granskningar. Följande bedömningar har gjorts efter det att uppföljning skett via skriftliga frågor ut i verksamheterna under året för nedanstående granskningar som berör HH, Sjukresor och Dammsdal; Granskning Hantering av bisysslor (2007) Bedömning efter uppföljning Uppföljning skedde Vi har därefter tagit del av den inventering som genomfördes av Personalutskottet under En översyn kommer nu att ske av de styrande dokumenten för bisysslor enligt personalutvecklingsenheten. Revisorerna inväntar översynen. Landstingets uppföljning enligt reglementet 3 Landstingets uppföljning ska medverka till förbättrad måluppfyllelse genom att bygga på en korrekt och tillförlitlig redovisning och periodiseringar av hög kvalitet. Därtill ska uppföljning möjliggöra utkrävande av ansvar genom att beskriva avvikelserna i förhållande till uppställda mål och beslutad resursfördelning. Efter årets slut ska nämnd lämna en verksamhetsberättelse som utvärderar årets verksamhet samt hur fastställda åtaganden, indikatorer, aktiviteter och eventuella uppdrag har uppfyllts. Verksamhetsberättelsen ska innehålla ekonomiskt utfall för året och relevanta nyckeltal. Resultatet av den interna kontrollen enligt av nämnden fastställd internkontrollplan redovisas i verksamhetsberättelsen. Nämndens verksamhetsberättelse ska innehålla en rapport över respektive enhet. 3 Reglemente för planering och uppföljning i Landstinget Sörmland LF 29/12 ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :01 SID 3(12)

7 Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelsen är nämndens återrapportering till landstingsstyrelsen och ska, enligt landstingets reglemente, redovisa hur uppdraget för 2012 har genomförts. I berättelsen ska måluppfyllelsen analyseras utifrån resultatet av de åtaganden som nämnden gjort inom respektive perspektiv. De strategiska målen utgör enbart en rubrik i nämndernas verksamhetsberättelser. I den sammanfattande analysen ska, om möjligt, balansen mellan perspektiven bedömas. Måluppfyllelsen av de strategiska målen kommer sedan att bedömas i landstingets årsredovisning som avges från landstingsstyrelsens till landstingsfullmäktige. I anvisningen från LLS anges också hur verksamhetsberättelsen ska disponeras samt vilka obligatoriska delar som skall ingå. Habiliterings- och utbildningsnämndens verksamhetsberättelse är mycket väl strukturerad och följer anvisningen väl. Utifrån vår granskning vill vi lyfta fram nedanstående iakttagelser och kommentarer kring några av de styrtal där måltalen inte uppnås; Medborgarperspektiv Måltalen uppnås inte för något av de 6 styrtal som finns för väntetider inom förvaltningens verksamheter. För 2 av styrtalen redovisas ett utfall om 0 % mot måltalet 100 %. Det ena är Andel väntande som väntat på nybesök mindre än 30 dagar (förstärkt vårdgaranti för barn med psykisk ohälsa, HabV) där 4 barn väntade sista december. Det andra är Andel väntande som väntat på behandling/insats mindre än 30 dagar (förstärkt vårdgaranti, för barn med psykisk ohälsa, HabV) där väntade 9 barn den sista december. Vid mätningen har de utredningar som remitterats till extern utförare räknats bort. Av verksamhetsberättelsen framgår åtgärder men också att den korta tidsramen i den förstärkta vårdgarantin, 30 dagar, nästintill är omöjlig att leva upp till i de fall familjen uteblir eller lämnar återbud. För styrtalet Andel individuella planer av dem som ska ha en plan (HabV) har utfallet förbättrats jämfört med tidigare rapportering men fortfarande nås bara 40,9 %, måltalet är 65 %. För Sjukresor redovisas en tabell med utfall för de områden som mäts för tillgänglighet och bemötande genom en telefonenkät av Samres (beställningscentralen). Några måltal finns inte beslutade. Sammanvägt redovisas, för styrtalet Andel brukare med korta insatser som är nöjda med de insatser som givits, ett sänkt utfall sedan föregående rapportering (delårsrapport augusti 2012), från 100 % till 83,7 %. Enligt ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :01 SID 4(12)

8 förvaltningschefen så har sättet de mäter på förändrats från att vara 5 slumpvis utvalda telefonintervjuer per dag till en mer utförlig telefonintervju. De genomförs genom att det under en veckas tid varje kvartal erbjuds en telefonenkät till 50 % av inkomna samtal. En sammanvägning har skett av utfallet som ska motsvara de 65 % som sammantaget var helt nöjda utifrån den nya telefonenkätens olika områden. Under medborgarperspektivet avrapporteras tre områden som prioriterats under året; förverkligandet av intentionerna i landstingets policy för personer med funktionsnedsättning 4, FN:s konvention om barns rättigheter samt landstingets HBT-policy 5. För åtgärdsplanen för att uppfylla intentionerna i lagen om nationella minoriteter 6 har förvaltningen och nämnden så här långt informerats om lagen under året och diskuterat åtgärder. Åtgärdsplanen som fullmäktige beslutat 2011 fokuserar på de skyldigheter som landstinget har som del i ett förvaltningsområde för finska och vad som behöver vidtas snarast. Vidtagna åtgärder skulle ha rapporteras redan i delårsrapporten 2. Personalperspektiv Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid är ett av styrtalen under personalperspektivet med måltalet 4,5 %. Utfallet för år 2012 är 5,9 % och det innebär en ökning av sjukfrånvarotiden jämfört med föregående år om 0,9 %. Sjukfrånvarotiden uppges ha ökat både vid Dammsdal och inom Habiliteringsverksamheten och främst är det långtidssjukfrånvaron som ökat. Av verksamhetsberättelsen framgår åtgärder som genomförs för att uppnå måltalet. Förnyelseperspektiv Ett styrtal finns under förnyelseperspektivet, Antal processer för större brukarnytta som genomarbetats, där rapporteras 5 av 5 processer vara klara. Ekonomiperspektiv Ett av styrtalen i ekonomiperspektivet är avvikelse mot budgeterat resultat. Måltalet är satt till noll. 4 LF 68/ LF 69/ LF 82/2011 ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :01 SID 5(12)

9 Budgeten för verksamhetsåret var ett nollresultat. Utfallet blev 12,4 mnkr. Resultatet fördelar sig enligt nedanstående, enligt information ur nämndens verksamhetsberättelse; Mnkr Utfall 2012 Budget 2012 Utfall 2011 Dammsdal + 2,8-0,3 Habiliteringsverksamheten - 0,1-0,9 Sjukresor + 8,5 +3,2 Förvaltning gemensamt + 1,2 + 1,6 Resultat + 12,4 +/- 0,0 + 3,6 Budgeten för 2012 innehåller inte något budgeterat resultat per verksamhetsdel. Granskning av räkenskaper 2012 Granskningen syftar till att pröva om nämndens verksamhetsberättelse ger en rättvisande bild av ställning och resultat. Rättvisande innebär att balansoch resultaträkningens poster är; materiellt rätt (alla poster i resultat- och balansräkningen är fullständigt redovisade och tillhör förvaltningen) formellt rätt (den kommunala redovisningslagen, KRL, samt landstingets regler och anvisningar har tillämpats) rätt periodiserade (alla poster avser redovisningsåret) Under året har en avveckling av de interna balansräkningarna inletts landstingsövergripande. Nämndernas verksamhetsberättelser innehåller från och med detta bokslut ingen balansräkning. Landstingets samlade balansräkning kommer att redovisas i landstingets årsredovisning. För respektive förvaltning har en saldolista med balanskonton som fortfarande går att följa på verksamhetsnivå varit underlag för vår granskning av ställningen vid årsskiftet. Dessa kommenteras nedan under rubriken saldobalans. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :01 SID 6(12)

10 I den ekonomiska rapporteringen ur affärssystemet IFS Applications är Dammsdal en egen resultatenhet, med egen resultaträkning och saldobalanslista. I den ekonomiska rapportering som går till nämnden redovisas hela nämndens verksamhet som en enhet vilket innebär att de enskilda resultaträkningarna slagits samman manuellt. Vår uppfattning är, vilket vi också framförde förra året, att ekonomisystemet, eller annat it-stöd, bör stödja den rapportering som behövs för uppföljning och manuell hantering bör undvikas. Resultaträkning Väsentliga poster i resultaträkningen kommenteras nedan. Föregående års värden redovisas inom parentes. Vi har stämt av att resultaträkningarna enligt redovisningen överensstämmer med den totala resultaträkningen i verksamhetsberättelsen. Prognoser Utfall december 2012 Prognos augusti 2012 Prognos mars 2012 Resultat mnkr + 12,4 +8,2 +/- 0 Under året har inga prognoser per verksamhet redovisats i respektive delårsrapport. Den försiktiga resultatprognosen i mars beror på att lägre beläggning på Dammsdal befarades. Verksamhetens intäkter Uppdragsersättning/Landstingsersättning tkr ( tkr) Intäkterna är 500 tkr högre än budgeterat. De 500 tkr har erhållits från hälso- och sjukvårdens anslag för täckning av gastromaterialkostnader där Habiliterings- och utbildningsnämnden övertagit kostnadsansvaret. Ingen del av ersättningen från ägaren landstinget har under året varit prestationsbaserad. Patientavgifter och andra avgifter tkr ( tkr) Intäkterna är tkr högre än budgeterat. Till största delen beror detta på högre intäkter för undervisning och boende på Dammsdal. Övriga intäkter tkr ( tkr) Övriga intäkter överstiger budget med drygt tkr. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :01 SID 7(12)

11 Verksamhetens kostnader Personalkostnader tkr ( tkr) Kostnaderna för personal har ökat med 3 %. Antal arbetade timmar har enligt verksamhetsberättelsen minskat med 1,5 %. Kostnaden understiger budget med drygt 2 mnkr. Köpt verksamhet tkr ( tkr) Kostnadsslaget uppvisar en minskning med knappt 4 % men kostnaden överstiger budget med 4,9 mnkr. Lokalhyreskostnader tkr ( tkr) Kostnaden har ökat med 2,6 % jämfört med år 2011 och understiger budget med 68 tkr. Övriga kostnader tkr ( tkr) Kostnaden är i knappt tkr lägre än föregående år och understiger budget med tkr. En övervägande del av förklaringen till lägre övriga kostnader är hänförbar till lägre sjukresekostnader. Avskrivningar maskiner och inventarier 495 tkr (556 tkr) Kostnaden är i nivå med föregående år och understiger budget på grund av lägre investeringskostnader än budgeterat. Finansiella intäkter tkr (1 204 tkr) Ränteintäkterna är i nivå med föregående år. Underlaget för att beräkna intern ränta har förändrats i och med avvecklingen av balansräkningarna. Likvida medel på koncernkonto redovisas inte längre per verksamhet utan ingående eget kapital ligger till grund för ränteberäkningen. Finansiella kostnader 43 tkr (138 tkr) Räntekostnaderna är lägre än föregående år. Underlaget för att beräkna intern räntekostnad har förändrats i och med avvecklingen av balansräkningarna. Likvida medel på koncernkonto, och därmed utnyttjande av eventuell kredit, redovisas inte längre per verksamhet utan anläggningstillgångarnas bokförda värde vid årets ingång ligger till grund för ränteberäkningen. Saldobalans Nedan kommenteras större belopp i de saldobalanslistor som ersatt de fullständiga balansräkningarna under året. En summering har skett av Dammsdals och Habilitering och hjälpmedels saldon i vår redovisning. Saldobalanslistan innehåller de balanskonton som fortfarande går att följa på verksamhetsnivå. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :01 SID 8(12)

12 Pågående ny- till- eller ombyggnad 45 tkr (45 tkr) På konto 1171, Pågående till- och ombyggnadsprojekt, bokfördes under tkr avseende montering av akustikplattor i tak vid Habiliteringen vid Mälarsjukhuset. Några avskrivningar gjordes inte under 2011 då posten bokfördes först i samband med bokslutet via bokföringsorder från FMenheten. Inte heller under 2012 ser någon avskrivning ut att ha gjorts på investeringen. Posten kommer att ses över, tillsammans med Samlad redovisning, under år 2013 enligt ekonomichefen. Detta är, som vi också påtalade förra året, att betrakta som förbättringsutgift i annans fastighet i och med att lokalerna hyrs. På sådan investering av värdehöjande karaktär ska, enligt rådet för kommunal redovisning, nyttjanderättshavaren aktivera förbättringsutgifterna som en tillgång. IT 9 tkr (18 tkr) Inga investeringar har gjorts under året i IT-utrustning. Ackumulerade anskaffningsvärden och avskrivningar i redovisningen är avstämda mot anläggningsregistret som hanteras av Samlad redovisning. Årets avskrivning, 9 tkr (9 tkr) har stämts av mellan anläggningsregister och resultaträkning. Övriga maskiner och inventarier tkr (1 399 tkr) Ackumulerade anskaffningsvärden och avskrivningar i redovisningen är avstämda mot anläggningsregistret. Årets avskrivningar uppgår till 487 tkr (547 tkr) vilket också stämts av mot resultaträkningen och anläggningsregistret. Fysisk inventering skedde under Årets investeringar uppgår 190 tkr och avser i sin helhet Habilitering och hjälpmedel. För Dammsdalskolan har inga investeringar skett under Gjorda investeringarna håller sig inom investeringsramen som var tkr. Kundfordringar tkr ( tkr) Kundfordringar uppgår till tkr ( tkr) hos de tre verksamheterna gemensamt. Huvuddelen av kundfordringarna avser Dammsdal. Beloppet är avstämt mot kundreskontralistan från Samlad redovisning. Osäkra fordringar uppgår till 290 tkr (235 tkr). Där avser huvuddelen av de osäkra fordringarna HH och Sjukresor. För Dammsdal redovisas ingen förändring av de osäkra fordringarna. 10 tkr är fortfarande upptaget som osäkert och dessa fakturor har förfallit sedan mer än 331 dagar. För Sjukresors del är hela det kvarvarande beloppet i reskontran, 95 tkr (98 tkr), att betrakta som osäkra fordringar. Beloppet har stämts av mot listor ur IFS för HH respektive Dammsdal. Fakturor som har förfallit sedan 151 dagar, det vill säga är äldre än 6 månader vid 30 dagars kredittid, betraktas som osäkra i landstingets modell för värdering. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :01 SID 9(12)

13 Årets resultat har netto belastats med 55 tkr (98 tkr) beträffande kundförluster och hela beloppet avser HH/Sjukresor, 89 tkr föregående år. Övriga kortfristiga fordringar Består bland annat av reskontraförda interimsfordringar 626 tkr (1 663 tkr) vilka har stämts av mot specifikation vid Samlad redovisning utan anmärkning. Interimsfordringar övrigt 82 tkr (46 tkr) avser manuellt bokade förskottsbetalda kostnader enligt specifikation och har stämts av utan anmärkning. Likvida medel ej koncernkonto 264 tkr (224 tkr) Består av förskottskassor 61 tkr (56 tkr) och är avstämda mot underskrivna inventeringar från respektive enhet inom HH (8 kassor) och Dammsdal (15 kassor). Vid Dammsdalskolan har kassorna ökat med 5 tkr under året. Det är inte fler kassor utan 3 kassor har fått ökad storlek. Bankkonto Sjukresor 203 tkr (168 tkr) har stämts av mot kontoutdrag från Sörmlands Sparbank. Kontot används för att göra utbetalningar till privatpersoner som ska ersättas för kostnader för egna resor. Tidigare år har utredning skett om bankkontot kunde föras över på den bank som landstinget i övrigt har avtal med. Beroende på det it-stöd som används av Sjukresor för filöverföring är det i dagsläget enklast administrativt att fortsätta använda Sörmlands Sparbank. Ekonomichefen har frågan för bevakning om förändring sker kring Sjukresors it-stöd. Eget Kapital tkr ( tkr) Ingående balans 2012 Resultathantering Resultat 2012 Utgående balans tkr 0 tkr tkr tkr Resultathanteringen enligt fullmäktiges beslut LF 24/2012. Semesterskuld tkr (5 140 tkr) Semesterskuld tkr (5 060 tkr) och uppehållslöneskuld 73 tkr (80 tkr) fördelas som semesterskuld avseende Dammsdal tkr (2 901 tkr), en ökning med 379 tkr, 13 % och semesterskuld HH tkr (2 158 tkr), en ökning med 18 %. Beloppen är kontrollerade mot skuldlistor ur Heroma för HH och Dammsdal. Beloppen har rimlighetsbedömts. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :01 SID 10(12)

14 Kompskuld exklusive PO 233 tkr (189 tkr) Kompskulden är avstämd mot listor ur Heroma. Skulden har ökat jämfört med tidigare år och ökningen avser Dammsdal. På HH har skulden minskat. Kompskuld Dammsdal uppgår 198 tkr mot föregående år 140 tkr, en ökning med 48 tkr, 32 %. Kompskuld HH uppgår till 35 tkr, föregående år 40 tkr. Övriga kortfristiga skulder tkr ( tkr) Leverantörsskulder tkr (8 219 tkr) Leverantörsskulderna är avstämda mot HH:s och Dammsdals andel av leverantörsreskontran på koncernnivå. Samlad redovisning har avstämningsansvar för kontot. Saldot har rimlighetsbedömts. Övriga kortfristiga skulder tkr ( tkr) Består bland annat av följande poster; Ett avräkningskonto för ej inlösta sjukreseersättningar 4 tkr (12 tkr) har stämts av mot specifikation upprättad av förvaltningen. Upplupna löneskulder 396 tkr (381 tkr) stämmer överens med specifikation ur Heroma. Specifikation avser för Dammsdal 393 tkr och för HH 3 tkr. Upplupna sociala avgifter tkr (2 457 tkr) har stämts av mot HH:s och Dammsdals beräkningar. Procentsats 43,03 %, avseende 2013, har använts i enlighet med centrala anvisningar. Procentsatsen är oförändrad jämfört med för Interimsskulder tkr (4 135 tkr) har stämts av mot upprättade specifikationer utan anmärkning. Det lägre beloppet jämfört med förra året beror till största delen på förändrade principer för periodisering av beställda skickade AST-utredningar. År 2011 reserverades för samtliga utredningar som sänts oavsett om dessa var påbörjade eller inte (80 stycken utredningar à 32 tkr, tkr) något vi menade inte var god redovisningssed. Dessutom redovisades 100 tkr som innehållen ersättning för habiliteringsverksamheten enligt en intern prestationsersättningsmodell. I år har periodiseringen för externt beställda utredningar hanterats på ett annat sätt och en bedömning över färdigställandegraden har gjorts före periodisering. Någon reservering har inte heller skett för prestationsersättning vilket är helt enligt landstingets interna regelverk. I år gjorde Samlad redovisning, generellt mot samtliga förvaltningar, en kontroll av inlästa fakturor efter att reskontran stängts i bokslutet för att fånga upp eventuella upplupna kostnader. Fakturor över 50 tkr bevakades och sändes till ekonom för kontroll om den var periodiserad eller inte. Inom HH sattes gränsen för bevakning av fakturor på 10 tkr. De fann i och med detta 6 stycken fakturor som periodiserades. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2012\hu\re33_53_54 hh sjukresor dammsdal.doc Utskriftsdatum: :01 SID 11(12)

15

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR NÄMNDEN FÖR HABILITERING OCH UTBILDNING ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Habiliterings- och utbildningsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR DU-NÄMNDEN ÅR 2013. jell Jgnsson Revisionschef. Revisionen

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR DU-NÄMNDEN ÅR 2013. jell Jgnsson Revisionschef. Revisionen LANDSTINGET SÖRMLAND 2014- ei- A- U5 RE-REV14-0 För kännedom Inköpschef Teemu Lehtimäki Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Personaldirektör Solveig Lampe Revisorerna i

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2010 FÖR HABILITERING OCH HJÄLPMEDEL INKLUSIVE SJUK- OCH BEHANDLINGSRESOR SAMT DAMMSDAL

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2010 FÖR HABILITERING OCH HJÄLPMEDEL INKLUSIVE SJUK- OCH BEHANDLINGSRESOR SAMT DAMMSDAL För kännedom; Nämnden för habilitering och hjälpmedel Landstingsdirektör Karin Welin Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Personaldirektör Solveig Lampe Habilitering och Hjälpmedel Förvaltningschef Eva

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Primärvårdsnämndens ekonomiska utfall för 2013 är 7,3 mnkr mot budgeterat 0-resultat. Underskottet ska täckas av tidigare års resultat.

Läs mer

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT 2013-08-31 BAKGRUND Revisorerna ska enligt kommunallagen bedöma om resultatet i den lagstadgade delårsrapporten är förenligt med de av fullmäktige fastställda

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR DU-NÄMNDEN

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR DU-NÄMNDEN GRANSKNINGSRAPPORT DATUM DIARIENR 2015-04-13 RE-REV15-0019 GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR DU-NÄMNDEN Sammanfattning Revisionens granskning har inte visat på några väsentliga felaktigheter enligt bokslutspromemorian

Läs mer

Dnr: Revisorerna 20/2016. Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per

Dnr: Revisorerna 20/2016. Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per Dnr: Revisorerna 20/2016 Sundbybergs stad Granskning av delårsrapport per 2016-08-31 Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2016 Innehåll Inledning...2 Resultaträkning

Läs mer

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009 Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...2 3. Kommunens resultat och balansräkning...2

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-04-30 Landstinget Dalarna Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Revisor 25 maj 2012 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning 1 1 Inledning

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2012 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN, HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHET

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2012 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN, HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHET GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2012 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN, HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHET Sammanfattning Hälso- och sjukvårdens ekonomiska utfall för 2012 är -7,4 mnkr mot budgeterat 0-resultat. Detta

Läs mer

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Revisionsrapport Cecilia Axelsson Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Gästrike Räddningstjänst Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Delårsrapport

Läs mer

Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per

Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per Sundbybergs stad Granskning av delårsrapport per 2017-08-31 1 Innehåll Inledning... 3 Resultaträkning och prognos... 3 Balansräkningen... 3 Sammanfattande slutsats rörande resultat och ställning i staden...

Läs mer

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB Sammanfattning Jag bedömer sammantaget att bolagets verksamhet i allt väsentligt har skötts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Bollnäs kommun Pär Månsson Hanna Franck Larsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport PerÅke Brunström Granskning av delårsrapport 2013 Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Sofia Nylund Anders Rabb Anders Haglund Granskning av delårsrapport 2014 Sollentuna kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund 2 1.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Kalix kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisionskonsult 12 november 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2.1

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport PerÅke Brunström Granskning av delårsrapport 2013 Haparanda Stad Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2016

Granskning av årsredovisning 2016 www.pwc.se Revisionsrapport Anders Rabb Auktoriserad revisor Cert. kommunal revisor 15 mars 2017 Granskning av årsredovisning 2016 Samordningsförbundet Östra Södertörn Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2015 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 3. Förbundets

Läs mer

Granskning av de finansiella delarna i delårsrapport. Landstinget i Värmland

Granskning av de finansiella delarna i delårsrapport. Landstinget i Värmland Granskningsrapport Carin Hultgren Lars Dahlin Anette Fagerholm Granskning av de finansiella delarna i delårsrapport 2015 Landstinget i Värmland Granskning av delårsrapport 2015 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2014 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2014 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Förbundets

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2013

Granskning av årsredovisning 2013 www.pwc.se Revisionsrapport Stina Björnram Granskning av årsredovisning 2013 Norra Västmanlands Samordningsförbund Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Revisionsfråga

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2014. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2014

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2014. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2014 Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2014 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2014 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...2 3. Kommunens resultat och

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Övertorneå kommun Conny Erkheikki Aukt revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 Granskningsrapport Daniel Brandt Jonas Axelsson Remmi Gimborn Granskning av delårsrapport 2017 Melleruds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Granskning av delårs- rapport 2012

Granskning av delårs- rapport 2012 Revisionsrapport Granskning av delårs- rapport 2012 Karlstads kommun Daniel Brandt Stefan Fredriksson Lars Dahlin Maria Jäger Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 21 oktober 2013 Granskning av delårsrapport 2013 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport Revisionsrapport* Delårsrapport 2007-06-30 Krokoms kommun 2007-09-12 Hans Stark *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning och åtgärdsförslag...1 Inledning...2 Inledning och regelverk...2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Hanna Holmberg Richard Vahul Granskning av delårsrapport 2014 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per

Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per Revisorerna 1 (1) Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per 2018-08-31 Revisorerna har uppdragit till KPMG att genomföra en

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Jokkmokks kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport PerÅke Brunström Lisbet Östberg Granskning av delårsrapport 2013 Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport PerÅke Brunström, Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2015 Haparanda Stqd Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Conny Erkheikki Granskning av delårsrapport 2016 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Revisionsrapport Översiktlig granskning av delårsrapport per

Revisionsrapport Översiktlig granskning av delårsrapport per Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Översiktlig granskning av delårsrapport per 2017-08-31 KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 3 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Storstockholms brandförsvar

Storstockholms brandförsvar Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2015 Storstockholms brandförsvar Granskning av delårsrapport 2015 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Förbundets resultat

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Malin Kronmar Caroline Liljebjörn Pär Sturesson Granskning av delårsrapport 2014 Kalmar kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn 8 september 2014 Granskning av delårsrapport 2014 Borgholms kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Vimmerby kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport* Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2007 Anders Hägg Frida Enocksson Jonas Eriksson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...5

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn 29 augusti 2014 Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Torsås kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2015 Medelpads räddningstjänstförbund Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

pwc Granskningsrapport

pwc Granskningsrapport pwc Granskningsrapport Innehållsförteckning i Sammanfattande bedömning Inledning.i Bakgrund. Syfte, revisionsfrågor och avgränsning i 3.3 Revisionskriterier.4 Metod Granskningsresultat 3.i Allmänna iakttagelser

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2016 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2016 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Delårsbokslutsprocessen...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Richard Vahul Jenny Nyholm Granskning av delårsrapport 2016 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport augusti 2015

Granskning av delårsrapport augusti 2015 Granskningsrapport Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Revisor Granskning av delårsrapport augusti 2015 Landstinget Dalarna Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Fredrik Ottosson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2015 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober Örnsköldsviks kommun. Granskning av delårsbokslut

Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober Örnsköldsviks kommun. Granskning av delårsbokslut Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2017 Örnsköldsviks kommun Granskning av delårsbokslut 2017-08-31 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3

Läs mer

Delårsrapport för Österåkers kommun

Delårsrapport för Österåkers kommun Ordförandeförslag 00 Till Kommunfullmäktig Datum 2014-10-14 Dnr KS 2014/0282 Delårsrapport för 2014-01 -01-2014-08-31 Beslutsförslag Kommunfullmäktiges ordförande föreslår Kommunfullmäktige besluta 1.

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet och Länstrafiken i Sörmland AB

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet och Länstrafiken i Sörmland AB Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna februari 2015 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet och Länstrafiken i Sörmland AB Granskning av årsbokslut 2014 Innehåll 1. Inledning...3 2. Förbundets

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Staffanstorps kommun Carl-Gustaf Folkeson Emelie Lönnblad Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Täby kommun September 2008 Åsa Sandgren Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund...4 2.2 Syfte och omfattning...4

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Carl-Gustaf Folkeson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2014 Staffanstorps kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2018 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2018 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Delårsbokslutsprocessen...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport. Torsås kommun

Granskning av delårsrapport. Torsås kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Torsås kommun Åsa Bejvall augusti 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR GEMENSAM PATIENTNÄMND ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR GEMENSAM PATIENTNÄMND ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT DIARIENR 2014-03-17 RE-REV14-016 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR GEMENSAM PATIENTNÄMND ÅR 2013 Sammanfattning Den gemensamma patientnämnden, i fortsättningen kallad Patientnämnden, har för första

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Anna Carlénius Revisionskonsult September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR NÄMNDEN FÖR KULTUR, UTBILDNING OCH FRILUFTSVERKSAMHET

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR NÄMNDEN FÖR KULTUR, UTBILDNING OCH FRILUFTSVERKSAMHET GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR NÄMNDEN FÖR KULTUR, UTBILDNING OCH FRILUFTSVERKSAMHET Sammanfattning Med avseende på verksamhetsberättelsen som upprättas vid årets slut har revisionens granskning inte visat

Läs mer

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i delårsrapporten per april 2013

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i delårsrapporten per april 2013 Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i delårsrapporten per april 2013 Rapport nr 05/2013 Juni 2013 Eva Moe, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 1.1.

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2017

Granskning av årsredovisning 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Rebecca Lindström Cert. kommunal revisor Mars 2018 Granskning av årsredovisning 2017 Kommunalförbundet Sydarkivera Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Syfte

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Dennis Hedberg Hanna Franck-Larsson Micaela Hedin Granskning av delårsrapport 2014 Bollnäs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport Anders Thulin, Auktoriserad revisor, Certifierad kommunal revisor Emelie Lönnblad, Revisionskonsult Granskning av delårsrapport 2013 Båstads kommun Christina Widerstrand, Certifierad kommunal

Läs mer

RE-REV Bilaga 1

RE-REV Bilaga 1 RE-REV14-027 Bilaga 1 RE-REV14-027 Bilaga 2 RE-REV14-027 Bilaga 3 RE-REV14-027 Bilaga 4 RE-REV14-027 Bilaga 5 GRANSKNINGSREDOGÖRELSE DATUM DIARIENR 2014-04-07 RE-REV14-025 GRANSKNINGSREDOGÖRELSE

Läs mer

Rapport. Finspångs kommun Granskning delårsrapport Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun

Rapport. Finspångs kommun Granskning delårsrapport Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Rapport Finspångs kommun Granskning delårsrapport 2006-06-30 2006-09-16 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Susanne Svensson Lars Rydvall Innehåll 1 SAMMANFATTNING...1

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2016

Granskning av årsredovisning 2016 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2016 Per Stålberg Certifierad kommunal revisor Kommunalförbundet Norrbottens läns Kollektivtrafikmyndighet Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet i Sundsvall Avrapportering av granskning per 31 december 2016 Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Syfte och avgränsning...2

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2017

Granskning av årsredovisning 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2017 Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Elin Freeman Revisionskonsult April 2018 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008-06-30 Krokoms kommun 3 september 2008 Anneth Nyqvist 2008-09-08 Anneth Nyqvist Maj-Britt Åkerström Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och

Läs mer

Granskning av delårsrapport Överkalix kommun

Granskning av delårsrapport Överkalix kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Anna Carlénius Revisionskonsult September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Rebecca Lindström Certifierad kommunal revisor Sydarkivera Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av delårsrapport. Håkan Olsson Certifierad kommunal revisor Samuel Meytap. Vänersborgs kommun. oktober 2oi7.

Revisionsrapport. Granskning av delårsrapport. Håkan Olsson Certifierad kommunal revisor Samuel Meytap. Vänersborgs kommun. oktober 2oi7. Revisionsrapport Håkan Olsson Certifierad kommunal revisor Samuel Meytap oktober 2oi7 Granskning av delårsrapport 2017 Pwc nnehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning i 2 nledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet i Kramfors Avrapportering av granskning per 31 december 2016 Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Syfte och avgränsning...2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2015 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund

Läs mer

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av årsredovisning 2013 2014-03-06. Anders Pålhed (1)

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av årsredovisning 2013 2014-03-06. Anders Pålhed (1) Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2013 Nerikes Brandkår 2014-03-06 Anders Pålhed (1) 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 5 3. Syfte... 5 3.1 Metod... 6 4. Granskning av årsredovisningen...

Läs mer

Haninge kommun Granskning av delårsbokslut Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2015

Haninge kommun Granskning av delårsbokslut Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2015 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2015 Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 2 3. Kommunens resultat

Läs mer

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet i Sollefteå Avrapportering av granskning per 31 december 2016 Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Syfte och avgränsning...2

Läs mer

Granskning av delårsrapport. Surahammars kommun

Granskning av delårsrapport. Surahammars kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Magdalena Bergfors Helene Ellingsen Elisabeth Husdahl Surahammars kommun Oktober Granskning av delårsrapport Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning

Läs mer

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte och

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2009

Granskning av årsredovisning 2009 Revisionsrapport 2010-04-16 Bert Hedberg, certifierad kommunal revisor Oscar Hjelte Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...4 2.3 Bakgrund...4 2.4 Revisionsfråga och metod...4 3 Granskningsresultat...5

Läs mer

Granskning av delårsrapport Landstinget i Kalmar län

Granskning av delårsrapport Landstinget i Kalmar län www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Rebecka Hansson Kerstin Sikander Caroline Liljebjörn Alexander Arbman Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2008

Granskning av årsredovisning 2008 Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2008 Lindesbergs kommun 2009-03-30 Bert Hedberg Certifierad kommunal revisor Oscar Hjelte Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund...4

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Kalix kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2014 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning 2 2.3 Revisionskriterier

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 www.pwc.se Caroline Liljebjörn 6 maj 2013 Granskning av årsredovisning 2012 Räddningstjänstförbundet Emmaboda- Torsås Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2.

Läs mer

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR SÖRMLAND LANDSTINGSSERVICE AB

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR SÖRMLAND LANDSTINGSSERVICE AB GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR SÖRMLAND LANDSTINGSSERVICE AB Sammanfattning Jag bedömer sammantaget att bolagets verksamhet i allt väsentligt har skötts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt

Läs mer

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun

Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun Revisionsrapport Granskning av delårsbokslut per 30 juni 2009 Ljusdals kommun September 2009 Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Lena Sörell Godkänd revisor 2009-09-15 Namnförtydligande Namnförtydligande

Läs mer

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse 2018 Regionfullmäktige 2019-04-11 Östen Högman, revisionens ordförande 2015-2018 Mandatperioden rapporter, 2015-2018 Antal skriftliga rapporter: 98

Läs mer