Se 1 och 3-5 Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter (AFS 1982:3) om ensamarbete samt 2 kap. 1-2 och 3 kap. 2 AML.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Se 1 och 3-5 Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter (AFS 1982:3) om ensamarbete samt 2 kap. 1-2 och 3 kap. 2 AML."

Transkript

1 Ensamarbete Vitesförbud enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen. Vitesförbud enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen (1 bilaga) Ert org.nr BESLUT Arbetsmiljöverket förbjuder Er med stöd av 7 kap. 7 arbetsmiljölagen(aml) vid vite av 10 miljoner kronor att efter den 12 januari 2004 framföra motorvagnståget Regina X50-59 med passagerare om tåget inte är bemannat med minst en arbetstagare i varje fordon som är upplåten för passagerare. I förarfordonet skall förutom föraren finnas ytterligare en arbetstagare. Arbetstagare kan vara tågmästare, servicevärd eller någon med annan benämning som har kompetens och utbildning för uppgiften. Detta beslut gäller hela Sverige. Se 1 och 3-5 Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter (AFS 1982:3) om ensamarbete samt 2 kap. 1-2 och 3 kap. 2 AML. Motorvagnståget Regina X50-59 kan bestå av flera fordon som är sammansatta, s.k. multiplade fordon, utan möjlighet att gå emellan fordonen. 2. BAKGRUND 2.1 Skrivelse från lokförarnas skyddsombud Ärendet inleddes med en skrivelse från lokförarnas skyddsombud den 12 maj 2003 där i huvudsak följande framkom.

2 Under senare tid har ökande grad av ensamarbete på resande motorvagnståg förekommit. Lokföraren har då ensam ansvar dels för tågets säkra framförande, dels för tågets passagerare som ombordansvarig. Skulle något inträffa under resans gång som till exempel brandlarm, skadegörelse, slagsmål eller onormala ljud från tåget eller tågförsening vill ofta passagerare konsultera eller få hjälp av tågpersonal ombord. En annan uppgift är att leda en evakuering av tåget vid brand, tekniska fel eller annan fara. En sådan situation kan vara mycket riskabel särskilt där det finns fler spår där annan trafik kan förekomma, i värsta fall i en tunnel. Lokförarens uppgifter inför evakuering eller olycka är bl. a. att säkra så att ingen annan trafik kommer in i området där det egna tåget står, samtal med tågklareraren och driftstöd. Detta utförs enligt fastställda rutiner som inte medger ytterligare arbetsuppgifter samtidigt. Efter detta kan lokföraren bistå övrig tågpersonal gentemot passagerarna i de fall annan tågpersonal finns ombord. Samtidigt som lokföraren utför olika säkerhetsprocedurer enligt rutinerna behöver passagerarna information, vägledning och eventuell hjälp ut ur tåget. Vissa passagerare kan av olika orsaker behöva mer hjälp än andra från tåget vid evakuering (till mark), till exempel människor med funktionshinder. Att det sker oönskade händelser inom tågtrafiken är känt. Stort passagerarantal kräver också större insatser av tågpersonal. Ett exempel är då det var nödvändigt att evakuera ett multipelkopplat Reginatåg vid Kungsängen den 20 maj 2003 (Tåg 782). Ombord fanns lokföraren, en tågmästare och ca 350 passagerare. Lokföraren var tvungen att bistå tågmästaren istället för att söka felet på tåget, för att situationen inte medgav eget arbete utan tågmästarens arbetssituation krävde assistans. 2.2 Arbetsmiljöverkets handläggning Arbetsmiljöverket har genom Arbetsmiljöinspektionen i Stockholm den 5 juni 2003 vid ett möte informerat Er verkställande direktör Jan Forsberg och personaldirektör Peter Blomqvist om ärendet.

3 Den 19 juni 2003 underrättades Ni om att Arbetsmiljöverket övervägde tillgripa ett förbud i ärendet. I svar från Er den 10 juli 2003 framkom att Ni bedömt att det inte är förenat med en arbetsmiljörisk att föraren är ensam ombord på tåget, men att Reginatågen i avvaktan på resultatet av den kommande riskbedömningen kommer att vara bemannade med ombordpersonal. I telefonsamtal den 11 juli 2003 med personalhandläggare Eva-Lena Svensson, förtydligades från Er sida att det under semesterperioden inte skulle vara möjligt att bemanna med en arbetstagare i varje fordon, men ensamarbete skulle inte förekomma. Detta tillstyrktes av huvudskyddsombud Lennart Jansson. Den 5 september 2003 hölls ett möte hos Er där personaldirektör Peter Blomqvist redogjorde för hur Ni avser att genomföra en riskbedömning av bemanning på tåg. Detta arbete planerades vara klart till oktober Den 28 oktober 2003 inkom Er riskanalys för bemanning av tåg. Riskanalysen är avgränsad att omfatta arbetsmiljörisker för personalgruppen lokförare och ombord-personal samt i vissa hänseenden operativ arbetsledning. Syftet med analysen är att identifiera och reducera risker inom arbetsmiljöområdet som kan uppstå vid Er omorganisation. Tillsammans med Er riskanalys inkom 15 bilagor varav tre innehöll skyddsombudens kommentarer till Ert svar i sin helhet. 3. MOTIVERING FÖR BESLUTET 3.1 Brister Det har enligt Era rutiner varit möjligt under lång tid att ensambemanna tåg med passagerare (s.k. resandetåg), d.v.s. med endast föraren. Den möjligheten har dock sällan utnyttjats och i vart fall inte utan att först försöka bemanna tåget med ytterligare personal. Under senare tid har Ni dock i ökande grad utnyttjat möjligheten med ensambemannade resandetåg.

4 När Ni bemannar tåg med endast lokföraren är denne även ombordansvarig. Tågen har i många fall ett stort antal resande och kan även vara multipelkopplade d.v.s. två ihopkopplade separata tågfordon utan möjlighet att förflytta sig mellan dessa utan att gå på banvallen. Vid händelser som beskrivs i ovanstående bakgrund, kan lokföraren tillika ombordansvarig som ensamarbetande hamna i sådana situationer med förhöjd stressbelastning där akut psykisk överbelastning inte kan uteslutas med risk för psykisk och fysisk ohälsa. Se Arbetsmiljöverkets läkarutlåtande (Bilaga 1). 3.2 Övriga uppgifter i ärendet Den 7 oktober 2003 träffades företrädare från Banverket, Järnvägsvägsinspektionen, Räddningsverket och Arbetsmiljöverket. Bland andra frågor som avhandlades informerade Arbetsmiljöverket om bakgrunden till detta ärende samt den tänkta fortsatta handläggningen. De närvarande framförde inga invändningar. I samband med det informerade Banverket om att järnvägstunnlar ökar både i antal och längd. 3.3 Arbetsmiljöverkets bedömning Vid ensamarbete ombord på resandetåg har lokföraren även ett ombordansvar för tågets passagerare. I detta ingår bl. a.: att larma räddningstjänst då någon passagerare blivit akut sjuk, att vid tågförseningar upplysa passagerarna om alternativa tåg- eller bussförbindelser, att ta hand om bråk ombord mellan passagerare, att assistera funktionshindrade, att klara ut varför det larmas från handikapptoaletten, att vid brandlarm kontrollera varför larmet har initierats, att leda evakuering av tåget. Lokförarens arbetsuppgifter i sin roll som enbart lokförare är i huvudsak följande:

5 att ansvara för tågets säkra framförande, på rätt plats i rätt hastighet i överensstämmelse med signalbesked och ATC (automatic train control), att övervaka instrument för tågdriften, att vid olika händelser och avvikelser avseende tidtabellen ha samtal med tågtrafikledningen om dessa, delge eventuell ombordpersonal information om vad som gäller vid trafikstörningar och alternativa resvägar, att vid nödfrånkoppling av strömtillförseln till eldrivna fordon utföra flera åtgärder i samråd med tågtrafikklareraren per telefon, att vid en eventuell olycka vidta flera åtgärder i enlighet med Banverkets föreskrifter 051. Om kontaktledningen (på volt) har släppt från sina fästen måste detta först säkerställas innan några passagerare överhuvudtaget kan evakueras och beträda banan. Är det dubbelspår måste först säkerställas att ingen trafik kommer på det intilliggande spåret. Ovanstående redogörelse är på intet sätt fullständig, utan det är den aktuella situationen som avgör vilka åtgärder som måste vidtas. Det kan vara så att även om inte en evakueringssituation föreligger så kan ett på förhand okänt antal passagerare behöva hjälp, t. ex. barn, äldre och funktions-hindrade. Det har enligt uppgift hänt att funktionshindrade passagerare inte har kommit av tåget utan fått fortsätta för att de inte fått nödvändig hjälp. Förutom att det blir ett stort antal arbetsuppgifter för en enskild arbetstagare så är ensamarbete i sig en extra psykisk belastning som kan öka risken för ohälsa och olycksfall. Vid kritiska situationer, som t. ex. kan få allvarliga konsekvenser för andra människors säkerhet, ställs arbetstagaren inför oväntade avgöranden. Sådana onormala situationer, som inte hör till vardagligheterna i arbetet, upplevs olika men vetskapen om att de kan inträffa innebär ofta en stark psykisk press. Ni har i Er riskanalys "Bemanning av tåg" daterad den 21 oktober 2003 belyst bland annat ensamarbete för lokförare, hantering vid olycka samt hot och våld. Som konsekvens/risk med ensamarbete för lokförare har Ni bedömt följande:

6 utökat ansvar och arbetsbelastning, utsatthet avseende besvärliga kunder och vid olycka, ökad stress, vilket kan leda till försämrad trafiksäkerhet, ej tillfredsställande utrustning vid evakuering, föraren slås ut och avsaknad av kommunikation med ombordpersonal. Som åtgärdsförslag anger Ni dels utbildningsinsatser, höjd driftsäkerhet genom beredskapskontroller och inköp av bättre kommunikationsutrustning till förarhytterna, dels strikt reglering när ensambemannade tåg får avgå utifrån vissa kriterier. Vad gäller utbildningsinsatser framgår inte av Er skrivelse att det särskilt riktas till lokförare som utför ensamarbete. Det material Arbetsmiljöverket tagit del av är förslag till rutiner och instruktioner vid olika händelser. Instruktionerna klargör visserligen vad som ska göras i olika situationer men enligt Arbetsmiljöverket underlättar det inte vid ensamarbete. Vissa instruktioner är inte ens tillämpliga vid ensamarbete eftersom ytterligare personal förutsätts finnas tillgänglig. Vidare har Ni som åtgärdsförslag anfört höjd driftsäkerhet genom beredskaps- kontroller särskilt vid ensamarbete. Arbetsmiljöverkets bedömning är att fungerande högtalare, innerbelysning och brandlarm samt att handbrandsläckare och nöd-utrymningsverktyg finns är grundläggande säkerhetskomponenter som alltid ska finnas. Förekomsten av dessa ger inte en sådan förhöjd säkerhet att ensamarbete ska kunna tillåtas. Dessutom framgår det av ert förslag till föreskrifter (SJF 316.2) att det kan finnas tillfällen då det är tillåtet att köra trots upptäckta brister i beredskaps-kontrollen. Ni anför även inköp av bättre kommunikationsutrustning som en förbättrande åtgärd. Enligt Arbetsmiljöverkets uppfattning är en väl fungerande kommunikationsutrustning en förutsättning vid all form av ensamarbete. I detta fall, där lokföraren även har ombordansvaret, är detta inte en åtgärd som enligt Arbetsmiljöverkets mening ger tillräcklig säkerhet för att ensamarbete ska vara tillåtet. Enligt Ert förslag till föreskrifter (SJF ) kan det dessutom i vissa fall vara tillåtet att framföra fordon med fel på kommunikationsutrustningen under max 6 timmar eller max 700 km.

7 I ert förslag till föreskrifter, SJF , "Resandetågs bemanning-, trafiksäkerhet samt brand- och evakueringsberedskap" regleras bemanningen. Enligt Ert förslag kan detta dock sättas ur spel vid "oregelmässigheter", som kan vara tågförseningar, hastiga sjukdomsfall eller "andra oregelmässigheter som inte hade kunnat förutses i den normala personalplaneringen". Arbetsmiljöverkets bedömning är att den föreslagna regleringen inte är strikt utan kan frångås vid högst normala situationer. Ni har bl. a. som skäl för att kunna genomföra ensamarbete jämfört annat arbete i transportbranschen, buss, tunnelbana samt vissa motorvagnståg. Det är riktigt att bussar ofta är ensambemannade och trafikerar gator och landsvägar där även övrig trafik frekvent förekommer, oftast fungerar GSM-telefoni efter landsvägarna. Tunnelbanan är också ofta ensambemannad. Den trafikerar tätbebyggda områden där samhällets resurser i fråga om räddningsinsatser är nära. Järnvägen däremot skär genom skogar, fält och områden där det ibland inte finns några vägar i närheten. Tåget måste alltså ha vissa egna resurser ombord, kunna klara en tid utan yttre assistans i händelse av ett stoppande fel/händelse. Detta innebär en mycket stor skillnad. Till detta kommer en kanske chockad förare och flera hundra passagerare som inte kan ringa efter hjälp med sina GSM-telefoner. Här behövs nämligen en NMT eller GSM-R telefon. Arbetsmiljöverkets läkare har i ett utlåtande (bilaga 1) anfört vad gäller psykisk belastning, att flertalet personer klarar enstaka belastningstoppar, förutsatt att tid för återhämtning ges. Om däremot arbetsförhållandena innebär ofta förekommande överbelastning, t. ex. när en person utför 2-3 personers arbete, kan detta leda till ett permanent stresstillstånd som innebär risk för både psykisk och fysisk ohälsa. Dessutom kan det innebära säkerhetsrisker. Vidare finns det risker för särskilt känsliga individer. Många lokförare har varit utsatta för chockartade och svåra upplevelser i samband med suicid. En eller flera sådana händelser kan leda till ett posttraumatiskt stresssyndrom. Efter svåra psykiska upplevelser finns en ökad känslighet för psykisk stress, ensamarbete och bristande socialt stöd.

8 Arbetsmiljöverket har beaktat all tillgänglig utredning i ärendet och kommit fram till den samlade bedömningen att det för närvarande finns skäl att förbjuda det aktuella ensamarbetet. 4. INFORMATION Om Ni bryter mot förbudet kan detta medföra att länsrätten, efter ansökan av Arbetsmiljöverket, dömer Er att betala vitet. Följer Ni inte förbudet har skyddsombud rätt att enligt 6 kap. 7 arbetsmiljölagen avbryta det förbjudna arbetet. Detta beslut gäller formellt motorvagnståget Regina X50-59 oavsett var i Sverige det framförs. Förbudet bör emellertid vara vägledande även för övriga motsvarande tågsammansättningar då risken för ohälsa är inte kopplad till fordonstypen utan till ensamarbete och underbemanning i kombination med oönskade händelser med hög stressbelastning. Därvid gäller dock att om det är möjligt att enkelt, och då även för personer med funktionshinder, förflytta sig mellan, inom, till och från sammansatta fordon så erfordras från arbetsmiljösynpunkt förutom föraren endast en arbetstagare. Om en sådan tågsammansättning får ökat antal passagerare jämfört med Regina X50-59 så bör detta beaktas beträffande erforderlig bemanning. 5. HUR MAN ÖVERKLAGAR Detta beslut kan överklagas till regeringen. Överklagande ska göras skriftligt. Det ska skickas till Arbetsmiljöverket, Arbetsmiljöinspektionen i Stockholm, Box 1259, Solna eller lämnas på besöksadress Englundavägen 5, Solna. Överklagandet måste komma in till Arbetsmiljöverket inom tre veckor från den dag, då den som överklagar fick del av beslutet. I skrivelsen ska anges vilket beslut som överklagas och vilken ändring som önskas i detta.

9 6. DE SOM HAR DELTAGIT I BESLUTET Ärendet har avgjorts av tillsynsdirektör John Lundberg efter föredragning av arbetsmiljöinspektör Christer Öberg och i närvaro av distriktsjurist Caroline Dexfalk. John Lundberg Tillsynsdirektör Christer Öberg Arbetsmiljöinspektör Bilaga: Arbetsmiljöverkets läkarutlåtande Kopia till: Huvudskyddsombudet Hasse Karsberg, Södra Ringvägen 1, VÄSTERÅS Huvudskyddsombudet Lennart Jansson, Järnvägstationen, HALLSBERG SJ AB Affärsdivision Regionaltrafik, Munkgatan 18, VÄSTERÅS Statens Räddningsverk, Att: Omar Harrami, Norra Klaragatan 18, KARLSTAD Järnvägsinspektionen, Box 858, BORLÄNGE Banverket, Jussi Björlings väg 2, BORLÄNGE

10 Sveriges Lokaltrafikförening, Box 1108, STOCKHOLM Sveriges Tågoperatörer Service AB, Att: Peder Wadman, Box 16105, STOCKHOLM Rikstrafiken, Box 473, SUNDSVALL DHR Riksförbund, Box 47305, STOCKHOLM Handikappombudsmannen, Lars Lööw, Box 49132, STOCKHOLM Bernt Nilsson, AIH, Arbetsmiljöverket Samtliga Arbetsmiljöinspektionsdistrikt

Yttrande över SJ AB:s överklagande av förbud att framföra Reginatåg med passagerare utan viss bemanning

Yttrande över SJ AB:s överklagande av förbud att framföra Reginatåg med passagerare utan viss bemanning YTTRANDE Datum Vår beteckning Sid 2005-03-17 J 2004/11188 1(12) Ert datum Er beteckning 2004-03-09 N2003/9496/ARM Handläggare, telefon Sture Wennerström, 08-730 95 56 sture.wennerstrom@av.se Regeringskansliet

Läs mer

Förbud med omedelbar verkan efter skyddsombudsstopp enligt 6 kap. 7 arbetsmiljölagen

Förbud med omedelbar verkan efter skyddsombudsstopp enligt 6 kap. 7 arbetsmiljölagen DN PS120018 2012-06-28 ISG 2012/23004 1 (5) Distriktet i Göteborg Annicka Ohlsson, 010-730 9131 Hans Kirudd, 010-730 9428 Jonas Hamark, 010-730 9549 Hallands läns landsting Box 517 301 80 HALMSTAD Delgivning

Läs mer

Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen

Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen 2013-02-20 IMS 2012/36270 1 (5) Distriktet i Stockholm Åke Johansson, 010-730 9042 Stockholms kommun Stadsledningskontoret 105 35 Stockholm Delgivning Föreläggande efter framställning om ingripande enligt

Läs mer

Regeringen ändrar Arbetsmiljöverkets beslut enligt följande.

Regeringen ändrar Arbetsmiljöverkets beslut enligt följande. Regeringsbeslut II 10 2002-05-02 N2001/11628/ARM Näringsdepartementet Härnösands kommun Socialförvaltningen 871 80 HÄRNÖSAND Överklagande över Arbetsmiljöverkets beslut i fråga om krav på arbetsmiljökonsekvensutredning

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 med ändringar i AFS 2003:4 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för

Läs mer

Skyddsombud. arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön

Skyddsombud. arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det står i arbetsmiljölagen. Ett skyddsombud (arbetsmiljöombud)

Läs mer

Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön

Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det står i arbetsmiljölagen. Ett skyddsombud (arbetsmiljöombud)

Läs mer

Förbud och föreläggande enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen

Förbud och föreläggande enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen 2012-10-31 IMS 2012/10479 1 (6) Distriktet i Stockholm Agneta Karlström, 010-730 90 37 Ellen Hall, jurist, 010-730 93 39 Ekerö kommun Box 205 178 23 EKERÖ Delgivning Förbud och föreläggande enligt 7 kap.

Läs mer

Möjlighet till yttrande enligt 17 förvaltningslagen

Möjlighet till yttrande enligt 17 förvaltningslagen 2009-09-09 IMS 2009/16006 1 (6) Distriktet i Stockholm Leif Åkerberg, 08-475 01 54 stockholm@av.se Jurist Lennart Adèrn, 08-475 01 16 Stockholms läns landsting Box 22550 104 22 STOCKHOLM Möjlighet till

Läs mer

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla.

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Arbetsmiljö och SAM Arbetsmiljölagen I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare

Läs mer

arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö

arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det är fastslaget i arbetsmiljölagen. Arbetsgivaren

Läs mer

Resultatet av inspektionen

Resultatet av inspektionen 2014-06-03 IRS 2014/8518 1 (1) Enheten för region syd Hans Barkenfelt, 010-730 9676 Trelleborgs kommun 231 83 TRELLEBORG Resultatet av inspektionen Ert org. nr 212000-1199 Arbetsställe Bildningsförvaltningen

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar

Läs mer

Resultat av inspektionen

Resultat av inspektionen ARBETSMILJÖ Datum 2015-03-30 Vår beteckning 2015/003299 Sid 1(5) Avdeiningen för inspektion JÖNKÖPINGS KOMMUN Pia Skoglund, 010-730 9817 arbetsmiljoverket@av.se 55189 lönköping Resultat av inspektionen

Läs mer

Resultatet av inspektionen

Resultatet av inspektionen 2013-03-20 IMS 2013/9936 1 (4) Distriktet i Stockholm Agneta Karlström, 010-730 9037 Uppsala läns landsting Box 602 751 25 UPPSALA Resultatet av inspektionen Ert org. nr 232100-0024 Arbetsställe Akademiska

Läs mer

Förbud enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen

Förbud enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen 2009-04-30 AIST 2008/6220 1 (14) Distriktet i Stockholm Nils Tyreskog, 08-475 01 99 stockholm@av.se Setra Trävaror AB Box 740 941 28 PITEÅ Rek + mb Förbud enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen Ert org.nr 556035-2196

Läs mer

Skyddsombud. arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö

Skyddsombud. arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö Skyddsombud arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö Arbetsgivaren och de anställda ska sam arbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det är fastslaget i arbetsmiljölagen. Arbetsgivaren

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

ARBETSMILJÖ- LAGEN ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ARBETSMILJÖ- VERKET. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter

ARBETSMILJÖ- LAGEN ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ARBETSMILJÖ- VERKET. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter ARBETSMILJÖ- LAGEN fastställer grundläggande regler ARBETSMILJÖ- FÖRORDNINGEN ger ARBETSMILJÖ- VERKET rätt att ge ut föreskrifter 1 LAGENS SYFTE Förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet Även i övrigt

Läs mer

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg Arbetsmiljö och ansvar Anna Varg Arbetsmiljöverket 11-11-16 1 Arbetsmiljöverkets uppdrag Tillsyn över bl a arbetsmiljölagen (AML), arbetstidslagen (ATL) och våra föreskrifter Utfärda föreskrifter med stöd

Läs mer

Arbetsmiljön är viktiga frågor vid avfallshantering

Arbetsmiljön är viktiga frågor vid avfallshantering Arbetsmiljön är viktiga frågor vid avfallshantering Viveca Wiberg Handläggare ergonomi 2014-02-26 Arbetsmiljöverkets uppdrag Tillsyn över arbetsmiljölagen (AML), arbetstidslagen (ATL) och våra föreskrifter

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

Avslag på framställning enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen

Avslag på framställning enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen 2013-06-28 ISG 2013/15480 1 (5) Distriktet i Göteborg Inger Högstedt, 010-730 9502 Jonas Hamark, 010-730 9549 Skyddsombudet för Vårdförbundet Tina Kall tina.kall@vgregion.se Delgivning Avslag på framställning

Läs mer

Resultatet av inspektionen

Resultatet av inspektionen 2014-02-18 IRV 2014/1256 1 (5) Enheten för region väst Mikael Bergman, 010-730 9724 Göteborgs Kommun 404 82 Göteborg Resultatet av inspektionen Ert org. nr 212000-1355 Arbetsställe Omsorgsverksamhetens

Läs mer

Uppgiftsfördelning och kunskaper

Uppgiftsfördelning och kunskaper 5 Det skall finnas en arbetsmiljöpolicy som beskriver hur arbetsförhållandena i arbetsgivarens verksamhet skall vara för att ohälsa och olycksfall i arbetet skall förebyggas och en tillfredsställande arbetsmiljö

Läs mer

Arbetsmiljö- Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljöverket. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter

Arbetsmiljö- Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljöverket. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter Arbetsmiljö- lagen fastställer grundläggande regler Arbetsmiljöförordningen ger Arbetsmiljöverket rätt att ge ut föreskrifter 1 Lagens syfte Förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet Även i övrigt uppnå

Läs mer

SAM vid uthyrning av

SAM vid uthyrning av SAM vid uthyrning av personal Maria Morberg, Almega Lagstiftning Arbetsmiljölagen AML Arbetsmiljöförordningen AMF Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS Klicka här för Arbetstidslagen att ändra ATLformat

Läs mer

Riktlinjer för tjänstgöring vid graviditet. Version: 1. Ansvarig: Björn Ahlnäs

Riktlinjer för tjänstgöring vid graviditet. Version: 1. Ansvarig: Björn Ahlnäs Riktlinjer för tjänstgöring vid graviditet Ansvarig: Björn Ahlnäs Riktlinjer för tjänstgöring vid graviditet 2(9) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. Nyutgåva Björn Ahlnäs 2009-11-30

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 mars 2016 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044-6 Fara och olycka 3 Detta är modul 6 Fara och olycka i Trafikverkets

Läs mer

Guide för en bättre arbetsmiljö

Guide för en bättre arbetsmiljö Guide för en bättre arbetsmiljö Hur har ni det på arbetsplatsen? Vad bidrar till att det känns bra? Hur kan det bli bättre? 1 Börja med att svara på frågorna i rutan. Svaren ger troligtvis några exempel

Läs mer

Resultatet av inspektionen 16 december 2016

Resultatet av inspektionen 16 december 2016 2016-12-21 2016/054754 1 (5) Avdelningen för inspektion Roger Naeslund, 010-730 92 29 arbetsmiljoverket@av.se STOCKHOLMS KOMMUN 105 35 STOCKHOLM Resultatet av inspektionen 16 december 2016 Ert organisationsnummer:

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön?

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 Viktigt

Läs mer

Se till att du vet var och vilka riskerna är!

Se till att du vet var och vilka riskerna är! Förebygg våld och hot i arbetsmiljön. Det går att skydda sig mot våld och hot i arbetet. Broschyren bygger på Arbetsmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön AFS 1993:2. Reglerna säger att Arbetsgivaren

Läs mer

Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen

Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen 2011-01-27 IMS 2010/48600 1 (5) Distriktet i Stockholm Anette Askelöf, 08-475 01 41 Sollentuna Kommun 191 86 Sollentuna Rek + mb Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen

Läs mer

Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter inom systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) och brandskyddsuppgifter inom systematiskt brandskyddsarbete (SBA)

Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter inom systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) och brandskyddsuppgifter inom systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Överenskommelse 1 (7) BIN 2019/47:2 Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter inom systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) och brandskyddsuppgifter inom systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Bakgrund Bildningsnämnden

Läs mer

Riktlinjer för att förebygga hot mot journalister

Riktlinjer för att förebygga hot mot journalister Riktlinjer för att förebygga hot mot journalister Journalister är en utsatt yrkesgrupp. Kränkningar, trakasserier, hot och våld mot journalister har tyvärr blivit en allt vanligare del av yrket. Det är

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 13 juni 2016 KLAGANDE Malmö kommun Ombud: AA Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm MOTPARTER 1. Arbetsmiljöverket 112 79 Stockholm

Läs mer

Resultatet av inspektionen 28 mars 2017

Resultatet av inspektionen 28 mars 2017 2017-05-03 2017/013690 1 (8) Avdelningen för inspektion Karin Lilje Gränge, 010-730 92 58 arbetsmiljoverket@av.se STOCKHOLMS KOMMUN 105 35 STOCKHOLM Resultatet av inspektionen 28 mars 2017 Ert organisationsnummer:

Läs mer

BILAGA - Sammanställning av påtalade brister - Vidtagna åtgärder - Arbetsmiljöverkets inspektion våren 2014

BILAGA - Sammanställning av påtalade brister - Vidtagna åtgärder - Arbetsmiljöverkets inspektion våren 2014 Uppgiftsfördelning Vid inspektionstillfället saknades en tydlig, skriftlig fördelning av de arbetsmiljöuppgifter som ska utföras av skolledare och berörd skolintendent. Ni ska upprätta en tydlig fördelning

Läs mer

Svar till arbetsmiljöverket

Svar till arbetsmiljöverket Svar till arbetsmiljöverket Verksamhet Bildning ISM 2013/33012 Svar enligt krav, punkt 1-8 Bilagor Bilaga 1 Arbetsmiljöpolicy för Östra Göinge kommun Bilaga 2 Protokoll, Centrala samverkansgruppen 2014-02-24

Läs mer

Smittande arbetsmiljö! 20 april 2009

Smittande arbetsmiljö! 20 april 2009 Smittande arbetsmiljö! 20 april 2009 Gudrun Skoglund Arbetsmiljöverket 112 79 Stockholm Tel. 08/730 95 40 E-post: gudrun.skoglund@av.se Arbetsmiljöverkets olika distrikt Luleå Umeå Härnösand Falun Stockholm

Läs mer

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 4

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 4 Sid 1 av 9 De föreskrifter från Arbetsmiljöverket som gäller för verksamheten är viktiga underlag vid undersökning av arbetsmiljön. Föreskrifterna AFS 2012:2 Belastningsergonomi handlar om hur arbete ska

Läs mer

Tid: Måndagen den 18 november kl. 15.30. Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet

Tid: Måndagen den 18 november kl. 15.30. Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Kallelse Omsorgsnämnden Tid: Måndagen den 18 november kl. 15.30 Plats: Östra Roten, Kommunhuset i Lilla Edet Ärende 1. Val av justerare 2. Tillkommande och utgående ärenden 3. Öppna jämförelser LSS Dnr

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete CHARLOTTA GOTTSCHALK DIEDEN ARBETSMILJÖRÅDGIVARE, SVERIGES BYGGINDUSTRIER SYD

Systematiskt arbetsmiljöarbete CHARLOTTA GOTTSCHALK DIEDEN ARBETSMILJÖRÅDGIVARE, SVERIGES BYGGINDUSTRIER SYD Systematiskt arbetsmiljöarbete CHARLOTTA GOTTSCHALK DIEDEN ARBETSMILJÖRÅDGIVARE, SVERIGES BYGGINDUSTRIER SYD SVERIGES BYGGINDUSTRIER ARBETAR FÖR SÄKRA ARBETSPLATSER Våra arbetsplatser ska vara säkra, trygga

Läs mer

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets författningssamling Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna

Läs mer

Resultatet av inspektionen 15 november ,,~,,{,f~ /

Resultatet av inspektionen 15 november ,,~,,{,f~ / iii ARBETSMI LJÖ VERKET Datum Vår beteckning Sid 2018-11-15 2018/060947 1 (5) - Avdelningen rör inspektion Lars Isgren, 010-730 96 22 arbetsmiljoverket@av.se STOCKHOLMS KOMMUN 10535 STOCKHOLM S" STAO~I~P::I:-fALMS

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Webbkonferens om nya föreskriften AFS 2015:4 SKL och Pacta, i samarbete med Suntarbetsliv 1 Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4, 5 april

Läs mer

Datum K@PIA 391.28 KALMAR

Datum K@PIA 391.28 KALMAR ARBETSMILJö 201.4-12-29 IRS 201418068 K@PIA s d 1(5) Enheten för reg on syd Ann-Helen Johansson, 010-730 91, 28 Gymnasiesärskolan Box 804 391.28 KALMAR KALMARSUNDS GYMITI \SIËFÖRBUND 201tr -12-29 D-pl;rn

Läs mer

Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor. Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting

Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor. Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting Arbetsmiljöarbetet i kommun och landsting Du som är politiker

Läs mer

Föreläggande enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen

Föreläggande enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen 2013-02-15 ISM 2011/21483 1 (11) Distriktet i Malmö Eva Karsten, 010-730 9369 Statens Institutionsstyrelse, SIS Box 16363 103 26 STOCHOLM Delgivning Föreläggande enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen Ert org.nr

Läs mer

Avdelning/Enhet Planerad förändring Grupper/Funktioner som påverkas av förändringen Nav och omsorg i hem på OBtid

Avdelning/Enhet Planerad förändring Grupper/Funktioner som påverkas av förändringen Nav och omsorg i hem på OBtid Utbildningsförvaltningen Arbetsmiljö - Konsekvensanalys vid förändring Avdelningen för personal och kompetensförsörjning Individ Organisation Grupp Avdelning/Enhet Planerad förändring Grupper/Funktioner

Läs mer

Svar på inspektionsmeddelande

Svar på inspektionsmeddelande VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsnämndens handling nr 4/2007 SVAR INSPEKTIONSMEDDELANDE 1 (6) Vår handläggare Ert datum Er beteckning Jan Nilsson, utredare 2006-11-23 AILI 2006/31728 Arbetsmiljöverket

Läs mer

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö

AFS 2015:4 Organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets författningssamling Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna

Läs mer

Checklista. Skolan , skolhuvudmän. Datum:

Checklista. Skolan , skolhuvudmän. Datum: Checklista Datum: 2013-08-20 Skolan 2013-2016, skolhuvudmän Denna checklista fokuserar på skolhuvudmannens systematiska arbetsmiljöarbete och lyfter frågor kring arbetsbelastning samt våld och hot. Datum:

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2018 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044 - Modul 6 Fara och olycka 3 5 Innehåll Inledning 7 1

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2019 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044 - Modul 6 Fara och olycka 6 Fara och Olycka 3 Innehåll

Läs mer

Deltagare: (arbetsledare, skyddsombud, berörd arbetstagare etc.)

Deltagare: (arbetsledare, skyddsombud, berörd arbetstagare etc.) CHECKLISTA FÖR RISKBEDÖMNING Arbetsplats: Datum: Gäller för brukare: Deltagare: (arbetsledare, skyddsombud, berörd arbetstagare etc.) Viktigt När ni gått igenom frågorna, diskutera de punkter där ni inte

Läs mer

UTBILDNINGSNÄMNDEN Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete

UTBILDNINGSNÄMNDEN Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete DIARIENUMMER UN 2016.057 R I KTLINJER UTBILDNINGSNÄMNDEN Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete Antagna av utbildningsnämnden 15 2017 Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete Innehåll 1. Övergripande

Läs mer

Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag.

Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag. Checklista Uthyrning av arbetskraft Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 26 april 2010 SÖKANDE DHL Freight (Sweden) AB, 556103-0437, tidigare med firma DHL Express (Sweden) AB Ombud: Advokat Per Nilsson Flood Advokatbyrå Box

Läs mer

Resultatet av inspektionen

Resultatet av inspektionen ARBETSMILJÖ INSPEKTIONSMEDDELANDE Datum Vår beteckning 2013-10-03 IMÖ 2013/35668 IMÖ 2013/35836 Sid 1(7) Distriktet i Örebro Helene Sandberg, 010-730 9480 Elzbieta Jeppson, 019-730 9341 Kumla kommun 692

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2013-06-17 344-2013 Familjebostäder i Göteborg AB Box 5151 402 26 GÖTEBORG Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar

Läs mer

Självskattning. Systematiskt arbetsmiljöarbete

Självskattning. Systematiskt arbetsmiljöarbete Självskattning Systematiskt arbetsmiljöarbete Välkommen till detta självskattningsverktyg som tar utgångspunkt i reglerna om systematiskt arbetsmiljöarbete. Skattningen görs genom att ta ställning till

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 14 mars 2017 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 8 oktober 2015

Läs mer

Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor. Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting

Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor. Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting Så kan du som politiker hantera arbetsmiljöfrågor Systematiskt arbetsmiljöarbete ett bra verktyg för politiskt valda i kommun och landsting Arbetsmiljöarbetet i kommun och landsting Du som är politiker

Läs mer

Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete Riktlinjer för kooperativet Hand i hands arbetsmiljöarbete Innehåll A. Inledning B. Övergripande mål C. Policy D. Resursfördelning E. Samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare F. Systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Våld och hot på jobbet. kartlägg riskerna

Våld och hot på jobbet. kartlägg riskerna Våld och hot på jobbet kartlägg riskerna Förebygg våld och hot i arbetsmiljön. Det går att skydda sig mot våld och hot i arbetet. Broschyren bygger på Arbetsmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön

Läs mer

Välkomna. Trygghet & Säkerhet

Välkomna. Trygghet & Säkerhet Välkomna Trygghet & Säkerhet Dagens upplägg Bakgrund, händelser Aktuell lagstiftning LSO Första hjälpen och krisstöd Våld och hot i arbetsmiljö Scenarion Summering och utvärdering Mycket diskussioner!

Läs mer

Möjlighet att lämna synpunkter före beslut

Möjlighet att lämna synpunkter före beslut UNDERRÄTTELSE Vår beteckning 2017-07-03 2015 l 055796 1 (7) Enheten för region mitt Marie Juhnestam-Bimer, 010-730 9717 Falukommun 79183 Falun Möjlighet att lämna synpunkter före beslut Ert organisationsnununer:

Läs mer

REGLER OCH HANDLÄGGNINGSORDNING RÖRANDE NATTARBETE, ENSAMARBETE SAMT ÖVERNATTNING I GÖTEBORGS UNIVERSITETS LOKALER

REGLER OCH HANDLÄGGNINGSORDNING RÖRANDE NATTARBETE, ENSAMARBETE SAMT ÖVERNATTNING I GÖTEBORGS UNIVERSITETS LOKALER STYRDOKUMENT Dnr V 2016/294 REGLER OCH HANDLÄGGNINGSORDNING RÖRANDE NATTARBETE, ENSAMARBETE SAMT ÖVERNATTNING I GÖTEBORGS UNIVERSITETS LOKALER Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion Beslutsdatum Giltighetstid

Läs mer

Riskbedömning inför ändringar i verksamheten

Riskbedömning inför ändringar i verksamheten Riskbedömning inför ändringar i verksamheten A B C för riskbedömning inför ändring i verksamheten A Precisera den planerade ändringen Vad består ändringarna av? Var ska ändringarna genomföras? Vilka arbetstagare

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE ARBETSMILJÖVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 2003:4 SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2001:1) om systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö Externremiss september 2014 AFS 2015:X Innehåll Organisatorisk och social arbetsmiljö Innehåll...

Läs mer

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld. Främjande och förebyggande arbete för en god värdegrund och en god arbetsmiljö

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld. Främjande och förebyggande arbete för en god värdegrund och en god arbetsmiljö Sida 1 av 4 Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld Arbetsmiljölagstiftningen ställer krav på att det ska finnas rutiner för att förebygga hot och våld i arbetsmiljön. Den föreskrift som beskriver

Läs mer

Riskbedömning genom friskfaktorer

Riskbedömning genom friskfaktorer Januari 2012 Sida 1 Riskbedömning genom friskfaktorer 8 Arbetsgivaren skall regelbundet undersöka arbetsförhållandena och bedöma riskerna för att någon kan komma att drabbas av ohälsa eller olycksfall

Läs mer

Riskbedömning inför ändringar i verksamheten

Riskbedömning inför ändringar i verksamheten Riskbedömning inför ändringar i verksamheten A B C för riskbedömning inför ändring i verksamheten A Precisera den planerade ändringen Vad består ändringarna av? Var ska ändringarna genomföras? Vilka arbetstagare

Läs mer

Våld och hot RIKTLINJER

Våld och hot RIKTLINJER Våld och hot RIKTLINJER RIKTLINJER 1 Syfte Syftet med riktlinjerna för våld och hot i arbetsmiljön är att skapa förutsättningar för en säker arbetsmiljö samt ett garanterat omhändertagande vid händelse.

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter Flerbostadshus Falunhus 11, Faluns kommun Bakgrund De aktuella byggnaderna ligger i Falun och är flerbostadshus innehållande bostadsrättslägenheter. Tillsynsföreläggande,

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

STÖD FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE

STÖD FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE STÖD FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE 1. Systematiskt arbetsmiljöarbete Piteå kommuns Personalpolitiska riktlinjer för arbetsmiljö och samverkansavtal är vägledande i arbetsmiljöarbete. Arbetsmiljörutinerna

Läs mer

Konsekvensbedömning?

Konsekvensbedömning? Konsekvensbedömning? Historik - Konsekvensbedömning Arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall. (AML 3 kap 2 ) Arbetsgivaren

Läs mer

Cirkulärnr: 09:64 Diarienr: 09/4771 Arbetsgivarpolitik: 09-2:21 Nyckelord: Skyddsombud, arbetsmiljöombud, arbetsmiljöansvar Handläggare: Ragnar

Cirkulärnr: 09:64 Diarienr: 09/4771 Arbetsgivarpolitik: 09-2:21 Nyckelord: Skyddsombud, arbetsmiljöombud, arbetsmiljöansvar Handläggare: Ragnar Cirkulärnr: 09:64 Diarienr: 09/4771 Arbetsgivarpolitik: 09-2:21 Nyckelord: Skyddsombud, arbetsmiljöombud, arbetsmiljöansvar Handläggare: Ragnar Kristensson Avdelning: Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Läs mer

Rektorers arbetsmiljö

Rektorers arbetsmiljö RAPPORT Rektorers arbetsmiljö En tillsynsinsats genomförd av Arbetsmiljöverket (AV), distriktet i Göteborg under 2009 och 2010 Postadress: Box 2555, 403 17 Göteborg Besöksadress: Rosenlundsgatan 8 Telefon:

Läs mer

Handbok JTF. 6. Fara och Olycka

Handbok JTF. 6. Fara och Olycka Handbok JTF 6. Fara och Olycka 2 Fara och Olycka 6 Referens Giltigt from datum TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 6 Fara och Olycka 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i Järnvägsstyrelsens

Läs mer

Strikt Anställningsprövning ang timanställning samt övertidsersättning. 14 personal våning Merkurius

Strikt Anställningsprövning ang timanställning samt övertidsersättning. 14 personal våning Merkurius 140407 Våning Merkurius Annika Stensson Enhetschef Geråshus Äldreboende ABC för riskbedömning inför ändringar i verksamheten Vad består ändringarna av? Var ska ändringarna genomföras? Vilka arbetstagare

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2013-06-17 346-2013 Gårdstensbostäder AB Box 4 424 21 ANGERED Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Datainspektionen konstaterar att Gårdstensbostäder

Läs mer

Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23.

Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23. ST inom migrationsområdet Avdelningsstyrelsen Skyddsombud inom ST Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23. Uppdraget som skyddsombud är ett fackligt uppdrag och ett skyddsombud har förtroendemans

Läs mer

Datum. MINNESANTECKNINGAR möte den 1 december 2005

Datum. MINNESANTECKNINGAR möte den 1 december 2005 ti"j ARBETSMILJÖ MINNESANTECKNINGAR Vår betecknini:i 2005-12-02 AIGÖ 2005/56091 --Sid 1 (2) Handläggare, telefon Jonas Pehrson, 031-743 72 95 jonas.pehrson@av.se GÖTEBORGS HAMN AKTIEBOLAG 403 38 GÖTEBORG

Läs mer

Belasta rätt vid personförfl yttning

Belasta rätt vid personförfl yttning Belasta rätt vid personförfl yttning BELASTNINGSSKADOR INOM vård och omsorg är vanliga. Belastningsskador drabbar inte bara individen utan påverkar även verksamheten och samhället. Skador uppkommer vid

Läs mer

Resultat av inspektion 2017 hos Produktion

Resultat av inspektion 2017 hos Produktion TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Lexinger/Martina Adiels Balk 2017-04-18 SFN 2017/0076 50446 Servicenämnden Resultat av inspektion 2017 hos Produktion Förslag till beslut Servicenämnden

Läs mer

Checklista. Förskolor

Checklista. Förskolor Checklista Förskolor Den här checklistan ger exempel på vanliga arbetsmiljöfrågor som kan förekomma på en förskola. Använd den gärna i samband med en arbetsmijöundersökning / skyddsrond. Mer information

Läs mer

Förbud och föreläggande enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen

Förbud och föreläggande enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen 2012-03-14 IMS 2011/38764 1 (6) Distriktet i Stockholm Åsa Larsson, 08-475 01 08 Ragn-Sells AB Box 952 191 29 SOLLENTUNA Delgivning Förbud och föreläggande enligt 7 kap. 7 arbetsmiljölagen Ert org.nr 556057-3452

Läs mer

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Föreskrifternas tillämpningsområde. Definition av systematiskt arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Föreskrifternas tillämpningsområde. Definition av systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete Utkom från trycket Den 16 mars 2001 Beslutade den 15 februari 2001 (Ändringar införda t.o.m. 2008-09-30) Arbetsmiljöverket meddelar

Läs mer

Ergonomi i lager och förråd En hjälp att upptäcka risker för arbetsskador vid felaktig plockning och hantering av gods.

Ergonomi i lager och förråd En hjälp att upptäcka risker för arbetsskador vid felaktig plockning och hantering av gods. Ergonomi i lager och förråd En hjälp att upptäcka risker för arbetsskador vid felaktig plockning och hantering av gods. Arbetsmiljölagen: Ansvaret för arbetsmiljön åvilar i första hand arbetsgivaren som

Läs mer

Berg och Grus Oskarhamn 19 maj 2011

Berg och Grus Oskarhamn 19 maj 2011 ARBETSMILJÖVERKET www.av.se Berg och Grus Oskarhamn 19 maj 2011 Här kan man ändra texten genom att visa Sidhuvud och Sidfot 2011-05-20 1 Här kan man ändra texten genom att visa Sidhuvud och Sidfot 2011-05-20

Läs mer

Stress det nya arbetsmiljö hotet

Stress det nya arbetsmiljö hotet Stress det nya arbetsmiljö hotet I Sverige har belastningsskadorna varit den största anledningen till anmälan om arbetsskada, men nu börjar stress skadorna att gå om. Kunskapen om stress För att bedriva

Läs mer

Resultatet av inspektionen

Resultatet av inspektionen 2014-04-23 IRS 2014/2759 1 (14) Enheten för region syd Susanne Strömberg, 010-730 9886 Höganäs kommun 263 82 Höganäs Resultatet av inspektionen Ert org. nr 212000-1165 Arbetsställe Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy för LSU

Arbetsmiljöpolicy för LSU Arbetsmiljöpolicy för LSU Beslutad av styrelsen för LSU: 2015-04-11/12 Syfte och innebörd LSU tror att en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö är en viktig och grundläggande faktor för nöjda och välmående

Läs mer

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Eskilstuna kommuns arbetsplatser ska kännetecknas av en hållbar arbetsmiljö. Arbetsmiljöarbetet syftar till att verka för hälsa och välbefinnande i fysiskt,

Läs mer

Sluten kontanthantering en vägledning från Arbetsmiljöverket

Sluten kontanthantering en vägledning från Arbetsmiljöverket Sluten kontanthantering en vägledning från Arbetsmiljöverket Inledning Arbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att tillsammans med arbetsmarknadens parter ta fram en vägledning för att tydliggöra

Läs mer