Uppföljning av handlingsprogram för skydd mot olyckor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012 2015"

Transkript

1 Uppföljning av handlingsprogram för skydd mot olyckor

2 Handlingsprogram för skydd mot olyckor Handlingsprogrammet antogs av kommunfullmäktige december Enligt lagen om skydd mot olyckor (SFS 2003:778) skall en kommun ha ett handlingsprogram som beskriver målen för kommunens förebyggande verksamhet gällande de risker som kan leda till räddningsinsats. Det skall också finnas ett handlingsprogram för kommunens förmåga att utföra räddningsinsats såväl i fredstid som under höjd beredskap. I programmet skall också anges hur kommunens förebyggande verksamhet är ordnad och hur den planeras. Kramfors kommun har ett program för kommunens förebyggande arbete och Räddningstjänsten Höga kusten Ådalen har ett program för räddningsinsats i de tre ingående kommunerna; Kramfors, Härnösand och Sollefteå. Kommunstyrelsen ansvarar för handlingsprogrammet. Eftersom det under året är dags att revidera handlingsprogrammet har vi nu genomfört en uppföljning.

3 Kramfors ska vara en trygg kommun att leva och vistas i. Antalet olyckor i kommunen skall minskas och följder av inträffade olyckor skall minimeras. För att nå det målet har kommunen beslutat att arbeta inom ett antal prioriterade verksamhetsområden. Trafiksäkerhet Vattensäkerhet Brandsäkerhet Äldresäkerhet - Fallolyckor Brottsförebyggande Suicidprevention Naturolyckor

4 Målsättningarna delas in i övergripande mål, säkerhetsmål och prestationsmål. Övergripande mål kan ses som en vision, ett tillstånd för kommunen som man strävar mot att uppnå i ett mycket långt tidsperspektiv. Säkerhetsmål beskriver ett deltillstånd, delresultat etcetera som i ett kortare tidsperspektiv sannolikt ger sådana effekter att man närmar sig inriktningsmålet. Prestationsmål är övergripande aktiviteter som sannolikt leder till säkerhetsmålen som man vill uppnå. Prestationsmålen i handlingsprogrammet anges i tidsperspektivet ett eller flera år. Aktiviteter och åtaganden för förvaltningar, kommunala bolag eller andra organisationer anges i verksamhetsplanerna för dessa organisationer och inte i handlingsprogrammet. Kommunens övergripande mål är att skapa ett säkert och tryggt samhälle, vilket innebär att människor inte utsätts för onödigt lidande eller att allmännyttiga verksamheter kommer till skada på grund av oförutsedda händelser. Kramfors kommun ska vara en kommun där livsmiljön möjliggör att människor uppnår och behåller en god hälsa.

5 Brandsäkerhet Brandskyddet i bostäder ska öka. Ökad brandsäkerhet i kommunens verksamheter. Ökad brandsäkerhet i kommunens verksamheter. Minskat antal bostadsbränder. Krambo har monterat brandvarnare i samtliga Krambo Bostads AB delar ut lägenheter. I samband med rensning av imkanaler (och monterar) brandvarnare så kontrolleras att brandvarnare finns kvar och till alla hyresgäster. Kunniga medarbetare, aktivt brandskyddsarbete. Inventera och planera för utbildning av brandskyddsombud och personal. Informationsinsatser, spisvakter. annars kompletterar man igen. Räddningstjänsten informerade vid kommunens chefsutbildning oktober 2012 angående ansvar för SBA, Systematiskt BrandskyddsArbete. Under perioden har räddningstjänsten utbildat cirka 400 kommunanställda. Under detta år 2015 är det 35 stycken inplanerade utbildningstillfällen, antalet kommunanställda vid dessa utbildningar uppskattas (enligt en lista från BKUförvaltningen) till cirka 500 personer. (Statistik från 2012 saknas för tillfället)

6 Brottsförebyggande Upprätthålla ansvarsfull servering inom kommunens geografiska område. Ordnade krogmiljöer. Utbildning av krogpersonal i ansvarsfull krogservering. Årlig kontroll av samtliga krogar kring ansvarsfull servering tillsammans med andra myndigheter. Det är på gång, den 9-10 februari 2015 erbjuds krögarna en utbildning i ansvarsfull alkoholservering. Utbildningen genomförs i samarbete med Sollefteå kommun. Beräknar att genomföra två utbildningar till under 2015 tillsammans med Sollefteå kommun. Beräknar sedan att minst en gång per år anordna denna utbildning. 2013: 31 krogar av 41 kontrollerades (totalt 52 kontroller på 31 krogar). 2014: 9 krogar av 41 kontrollerades (totalt 23 kontroller på 9 krogar).

7 Brottsförebyggande Säkerhetsmål: BAS-nämnden har arbetat med utveckling av tidig upptäckt genom information om Kramus i förskolorna samt regelbundet samarbete med Barks, start av ett familjeteam. Det pågående samarbetet inom Kramus utvecklas och utvecklingsdiskussioner förs om förbättringsområden. Tidig upptäckt av barn/ungdomar i riskzon. Ökat antal kvällar med närvaro av fältassistenter eller motsvarande på evenemang och ungdomsdiscon. Information om anmälningsskyldigheten och uppdatering av handlingsplan för anmälan har skett i samarbete med skolan. Utveckling av öppna insatser för att ge stöd och hjälp till barn och föräldrar med mål att bryta en negativ utveckling. Prestationsmål: Socialsekreterare är numera ute och arbetar då det är disco och andra aktiviter på stan. Arbetsgrupp: Deltagare finns i arbetsgrupperna och personal från familjeteamet ingår i FTS-rådets ungdomsgrupp. Utveckling av arbetet med tidiga och öppna insatser har optimerats.

8 Brottsförebyggande Samarbeta kring arbete mot våld med polis och andra organisationer. Aktiva ungdomar. Informera och samarbeta med kvinnojourer och eventuell mansjour. Anpassade fritidsgårdar för olika intressen samt anpassade öppettider. En arbetsgrupp med representanter från Polis, skolan, hälsocentral, folkhälsosamordnare, verksamhetsutvecklare, socialsekreterare barn och unga och soc.sekr vuxna samt kvinno- och brottsofferjour har bildats. Gruppen träffas två ggr/termin. Statistik och utbildning har varit en återkommande fråga samt förebyggande arbete.

9 Brottsförebyggande Tryggare att vistas utomhus på kvällar/nätter. Belysningen bör följa krogarnas öppettider. Bra belysning på gator och i parker. Förlängd belysning på helgkvällar. Gatlyktor i centrala Kramfors är tända även nattetid på fredagar och lördagar (inom Ringvägen). Bättre bemötande mellan ungdomar och vuxna. Temaveckor i skolorna om gränsdragning och bemötande. Varje skola arbetar utifrån lagstadgade krav på likabehandling och mot diskriminering. Hur man går tillväga i praktiken är enligt skollagen rektors ansvar tillsammans med aktuella pedagoger. De flesta har återkommande förebyggande aktiviteter där dessa frågor uppmärksammas kontinuerligt, t.ex. i klassråd/skolråd, teambuilding eller som särskolan uttrycker det: Det goda samtalet varje morgon. Ibland genomförs temadagar, det kan vara med perspektivet internationalisering, barnkonventionen, kärlek och relationer osv. Olika ämnen lyfter också dessa perspektiv, t.ex. de samhällsorienterande ämnena. Varje skola har en plan för vad man gör om någon passerar godtagbara gränser.

10 Antal Trafiksäkerhet Ökad kunskap om trafiksäkerhet. Ta fram statistik på olyckor och incidenter i samverkan med räddningstjänst och polis. Polis- och sjukhusrapporterade olyckor Dödlig utgång Svårt skadad Lindrigt skadad

11 Trafiksäkerhet Ökad säkerhet för gång- och cykeltrafikanter. Ökad uppmärksamhet kring trafiksäkerhetsfrågor. Ökad tillgänglighet för funktionshindrade. Minska risken för halkolyckor i stadsmiljö/bostadsmiljö. Utökning av kommunens gång- och cykelbanor. Initiera ett diskussionsforum kring trafiksäkerhet, lämpligen under FTS. Fortsatt ombyggnad av trottoarer till nivå med entréer till butiker. Aktiva åtgärder som plogning/sandning på gångvägar och trottoarer. Inventering och åtgärdsförslag har utförts under Ej genomfört. Åtgärder är utförda på Limstagatan och Torggatan Sandning utförs när behov finns (jourhavande arbetsledare kallar ut) + en ny sandspridare har köpts in för GC-vägarna.

12 Trafiksäkerhet Stoppa cykling på trottoarer. Ökad säkerhet för trafikanter. Temaveckor i skolan varje år om trafikvett i samverkan med polis. Arbeta för ökad användning av cykelhjälmar och reflexer. Läroplanens mål gäller för alla, medan planering och genomförande av utbildning är rektors och pedagoger ansvar, vilket innebär att man tar hänsyn till de lokala förutsättningarna och behoven för hur t.ex. trafikutbildning genomförs. De olika stadierna uppmärksammar trafikområdet utifrån olika perspektiv. T.ex. har ett lågstadium genomfört cykeldag för treorna en högstadieskola ger som exempel föräldramöte med mopedvett som en av rubrikerna och en tredje skolan berättar att man tar s.k. trafikpromenader. Hjälm- och reflexanvändning uppmärksammas kontinuerligt i den ordinarie undervisningen. Eftersom många i kommunen åker skolskjuts händer det också att samverkan sker med skolskjutsentreprenör när det gäller säkerhet, vett och etikett när det gäller att åka buss/taxi. Flera skolor arbetar också aktivt för en säkrare trafikmiljö runt skolan, t.ex. genom att styra hämtning och lämning av barn och försöka skapa bättre och säkrare parkeringsmöjligheter för både bilar, cyklar och mopeder. Samverkan med polisen skulle kunna utvecklas.

13 Vattensäkerhet Inga drunkningsolyckor. Inga drunkningsolyckor. Inga drunkningsolyckor. Inga drunkningsolyckor. Inga drunkningsolyckor. Livräddningsutrustning i form av livräddningsbåt och livbojar skall finnas vid kommunala naturbad. Uthyrning/utlåning av flytvästar (depå). Personal på badanläggningarna skall ha adekvat säkerhetsutbildning för att förhindra och avhjälpa olycksfall. I kommunens simhallar erbjuda vattenvane- eller simskolor för små barn 0-6 år. Aktivt på hemsidor och i simhallar informera allmänt om vatten- och issäkerhet och vikten av kunskap om detta. All utrustning finns på alla kommunala naturbad. Inventering Räddningstjänsten har uthyrning av flytvästar. All personal på badanläggningarna har den kompetens som krävs. Fritidsenheten erbjuder simskolor. För små barn 0-6. Fritidsenheten informerar om vatten- och issäkerhet.

14 Vattensäkerhet Inga drunkningsolyckor. Ökad simkunnighet hos barn. Ökad simkunnighet hos barn. Ökad simkunnighet hos vuxna. Stödja Västernorrlands Livräddningssällskap i utbildningsfrågor mot skolan. Alla elever i årskurs 3 ska kunna simma 50 meter. Alla elever i årskurs 5 skall ha god vattenvana, kunna simma 200 meter varav 50 meter på rygg, kunna hantera nödsituation i och vid vatten, grundläggande kunskaper i bad-, båt- och isvett (= läroplanens mål). Erbjuda simundervisning för vuxna i kommunens simhallar och särskilt beakta personer med särskilda behov. Finns som inslag i idrottsundervisningen. 95 % av eleverna i årskurs 3 uppfyller målet. Betygsstatistik vt 2014: Alla elever utom en i åk 6 kunde simma enligt kursplanens mål. Fritidsenheten erbjuder vuxna simundervisning.

15 Äldresäkerhet Färre fallolyckor på kommunens äldreboenden. Alla kommunala boenden ska arbeta med Senior Alert; ett nationellt kvalitetsregister för riskbedömning, vidtagna åtgärder och resultat inom områdena fall, undernäring och trycksår. Målsättning uppfylld! Alla kommunala boenden arbetar kontinuerligt med senior alert. Fallolyckorna har minskat på våra särskilda boenden , , Andel skapade åtgärdsplaner för: Uppmärksammade fallrisker (97%). Uppmärksammad risk för trycksår (96 %) Uppmärksammad risk för undernäring (97 %) Färre fallolyckor hos äldre som bor hemma. Utbildningsinsatser omkring fallprevention i hemtjänsten. Målsättning uppfylld! Alla hemtjänstgrupper genomgick utbildning tillsammans med sjukgymnast i bl a fallprevention (1h/hemtjänstgrupp på APT under 2012) Färre fallolyckor hos äldre som bor hemma. Återupptagande av utarbetade samarbetsrutiner mellan primärvård och hemtjänst omkring fallförebyggande arbete. Målsättning ej uppfylld! Den checklista som arbetats fram i tidigare samverkansprojekt med primärvården har reviderats (2012).

16 Äldresäkerhet Förbättrad äldresäkerhet. Förbättrad äldresäkerhet. Uppbyggnad av Förebyggande Center genom intern och extern samverkan. Ett HI-Projekt Teknik för äldre som en del i Förebyggande Center. (HI = Hjälpmedelsinstitutet) Målsättning uppfylld! Förebyggande center är uppbyggt och erbjuder trygghet och stöd för kommunens invånare. Samlad kompetens och gott samarbete mellan olika yrkesroller både internt och externt ger resultatet förbättrad äldresäkerhet. Målsättning uppfylld! Visningsmiljön i centrala Kramfors erbjuder information om både förskrivningsbara hjälpmedel, egenvårdsprodukter samt tips & råd om strategier för att underlätta vardagen. Detta ger både ökad trygghet, säkerhet och självständighet för kommunens invånare.

17 Suicidprevention Inga självmord. Utbildning för blåljuspersonal om hantering vid hot om självmord. Inom räddningstjänsten och ambulansen finns utbildad personal. Två personer, en från landstinget och en från räddningstjänsten, har utbildats för att i sin tur genomföra utbildningar lokalt. Dessa har sedan genomfört ett antal utbildningar, främst Inga självmord. Ökad kunskap om riskfaktorer och varningssignaler vid suicid. Utbildning för personal inom elevhälsa och socialtjänst om suicid. Informationsbroschyr om suicid ska tryckas upp och spridas. Av kommunens personal har totalt 21 personer från BAS-förvaltningen deltagit varav 12 från asylboendet Fenix, 21 personer från BKU-förvaltningen samt 2 övrig personal. Totalt har cirka 150 personer i Kramfors och Sollefteå genomgått utbildning i MHFA, Mental Health First Aid. Ej genomfört.

18 Naturolyckor Säkra dammar Kontinuerlig översyn av dammar i kommunens ägo. Personal från tekniska enheten kontrollerar dammarna och journalför nivåer. Färre elavbrott. Säkring av ledningssystem, isolerade luftledningar och nedgrävning av kablar. E.ON har under sommaren 2013 röjt runt luftledningar med helikopter vilket varit mycket effektivt. Man har också gjort en stor ombyggnad på Finnmarken som varit ett problemområde för elavbrott. Minskade konsekvenser av kraftigt snöoväder. Ta fram planer för den kommunala förvaltningen. Snöröjning utförs när behov finns (jourhavande arbetsledare kallar ut). Av förvaltningarna har endast BASförvaltningen egen krisledningsplan.

Aktivitet Mål Ansvarig Uppföljning 2012-03-14 Våld i offentlig miljö

Aktivitet Mål Ansvarig Uppföljning 2012-03-14 Våld i offentlig miljö Aktivitet Mål Ansvarig Uppföljning 2012-03-14 Våld i offentlig miljö Gemensamma kontroller av krogar med serveringstillstånd. Upprätthålla ansvarsfull servering genom minst 1 årlig kontroll av samtliga

Läs mer

En bad- och vattensäker kommun

En bad- och vattensäker kommun En bad- och vattensäker kommun s handlingsprogram för en bad- och vattensäker kommun inom ramen för lagen om skydd mot olyckor. Antagen i Kommunstyrelsen den 10 april 2013 Reviderat 2015-12-10 Hallindenvägen

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2016 2019

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2016 2019 STYRDOKUMENT Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2016 2019 Område Hälsa och omsorg Fastställd KF 2015-12-07 151 Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer KS 2015/488

Läs mer

Vattensäkerhet delprogram till Handlingsprogram trygghet och säkerhet 2012-2014

Vattensäkerhet delprogram till Handlingsprogram trygghet och säkerhet 2012-2014 Vattensäkerhet delprogram till Handlingsprogram trygghet och säkerhet 2012-2014 Ks/2013:154 Kommunstyrelsen kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Vattensäkerhet delprogram till Handlingsprogram

Läs mer

Handlingsprogram

Handlingsprogram Handlingsprogram 2016-2018 Styrdokument Handlingsplan Vattensäker kommun Handläggare: Patrick Sällinen Beredskapssamordnare Datum: 2014-01-13 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Delprogram Vattensäkerhet

Delprogram Vattensäkerhet Delprogram Vattensäkerhet Ks/2017:110 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Delprogram Vattensäkerhet Fastställt av kommunstyrelsen 2017-03-15 56 1 2 Vattensäkerhet DELPROGRAM TILL

Läs mer

Vattensäkerhet Habo kommun

Vattensäkerhet Habo kommun Vattensäkerhet Habo kommun Delprogram till Handlingsprogram trygghet och säkerhet 2017-2018 Antagen av Ks den 23 maj 2017, 85 2017-05-23 Dokumentet Vattensäkerhet är framtaget av kommunens vattensäkerhetsgrupp

Läs mer

Uppföljning av handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor 2009

Uppföljning av handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor 2009 Uppföljning av handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor 2009 20100824 Rikard Aspholm Säkerhetssamordnare 1 Innehållsförteckning Innehåll 1. Inledning... 3 2. Definitioner...

Läs mer

Handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa

Handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa POLICY Antagen av Reviderad datum Paragraf 1(6) Lotta Österlund Jansson Socialchef 0555-422 77 lotta.osterlund-jansson@grums.se Handlingsplan för suicidprevention och minskad psykisk ohälsa 2(6) Handlingsplan

Läs mer

Handlingsplan för samverkan mellan Sollefteå kommun och polisen

Handlingsplan för samverkan mellan Sollefteå kommun och polisen Handlingsplan för samverkan mellan Sollefteå kommun och polisen Sollefteå kommun och polisen, genom Sollefteå närpolisområde, har i november 2010 tecknat en överenskommelse om samverkan kring det brottsförebyggande

Läs mer

Ett tryggare Tidaholm 2011-2014. Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete

Ett tryggare Tidaholm 2011-2014. Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete Ett tryggare Tidaholm 2011-2014 Handlingsplan för kommunens skade- och olycksfallsförebyggande arbete Innehåll 1 Inledning... 3 Syfte... 3 Vision... 3 Övergripande mål... 3 Organisation... 3 Uppföljning...

Läs mer

AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet

AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Räddningstjänsterna i Skåne Handlingsplan Stärkt brandskydd för den enskilde 2015 AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Kontaktpersoner: David Jutendahl, david.jutendahl@trelleborg.se

Läs mer

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott Svar på motion nr 4/2014 från Marie Ende (S) - Österåker - en vattensäker kommun

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott Svar på motion nr 4/2014 från Marie Ende (S) - Österåker - en vattensäker kommun O Öste Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10 AU 7:1 I Dnr. KS 2014/0107 Svar på motion nr 4/2014 från Marie Ende (S) - Österåker - en vattensäker kommun Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Delprogram Fallprevention

Delprogram Fallprevention Delprogram Fallprevention Ks/2017:110 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Delprogram Fallprevention Fastställt av kommunstyrelsen 2017-03-15 56 1 2 Fallprevention DELPROGRAM TILL

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Blekinge Dnr 08.0084/171. Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010

Räddningstjänsten Östra Blekinge Dnr 08.0084/171. Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010 Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010 Bakgrund Kommunfullmäktige i Karlskrona och Ronneby kommun har fattat beslut om handlingsprogram för förebyggande åtgärder till

Läs mer

Vägledning. Vägledning för badanläggningar

Vägledning. Vägledning för badanläggningar Vägledning Vägledning för badanläggningar Vägledning för badanläggningar Konsumentverket, reviderad 2014 Ansvarig handläggare: Maria Lindstedt Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 4 2. Inledning... 6 2.1

Läs mer

Fallprevention DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET Kommunstyrelsen

Fallprevention DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET Kommunstyrelsen Fallprevention DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET 2012-2014 Dokumentet Fallprevention är framtaget av arbetsgruppen för fallprevention och är ett delprogram till Handlingsprogram trygghet

Läs mer

Handlingsprogram 2015-2018

Handlingsprogram 2015-2018 Handlingsprogram 2015-2018 TRYGGHET OCH SÄKERHET I BORLÄNGE, FALUN, SÄTER OCH GAGNEF Innehåll 1. Brottsförebyggande arbete Samverkansavtal mellan kommun och polis 2. Skydd mot olyckor Brandförebyggande

Läs mer

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lagstadgad plan 2011-06-20 Plan för hantering av extraordinära händelser Diarienummer KS-345/2011 Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Ersätter Program för hantering av extraordinära händelser,

Läs mer

Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5)

Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5) RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS FÖR MARKS KOMMUN Underlag för att skapa en trygg och säker kommun 1. Sammanfattning Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5) Arbetet med kommunens risk- och sårbarhetsanalys har bedrivits

Läs mer

Sundsvalls kommuns handlingsprogram för skydd mot olyckor För perioden 1 jan 2008 31 december 2011.

Sundsvalls kommuns handlingsprogram för skydd mot olyckor För perioden 1 jan 2008 31 december 2011. Sundsvalls kommuns handlingsprogram för skydd mot olyckor För perioden 1 jan 2008 31 december 2011. Slutversion 2007-10-31 Innehållsförteckning 1 Bakgrunder och syften... 3 2 Omfattning av handlingsprogrammet...

Läs mer

Säkerhetspolicy Bodens Kommun

Säkerhetspolicy Bodens Kommun Godkänd av 2006-03-20 Säkerhetspolicy 0.1 Produkt/Projekt/Verksamhet Plan 1 (10) Säkerhetspolicy Bodens Kommun Antagen av kommunfullmäktige 2006-04-03 70 2 (10) Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 INRIKTNINGSMÅL...

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program STYRDOKUMENT Beteckning 1(5) Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige Handikappolitiskt program Bakgrund Kramfors kommuns handikappolitiska program utgår från FN:s standardregler, Agenda 22 och Nationella handlingsplanen

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga Verksamhetsplan 2015-2018 Brottsförebyggande rådet i Arboga Brottsförebyggande rådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Brottsförebyggande rådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 3 1.3 Rådets sammansättning...

Läs mer

Regionstyrelsens handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2019

Regionstyrelsens handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2019 Regionstyrelsens handlingsplan för befolkningsinriktad suicidprevention 2019 Diarienummer RS 2018-06823 Suicidprevention ett fokusområde i Västra Götalandsregionen Suicidprevention är ett uppmärksammat

Läs mer

Riktlinjer för pedagogisk omsorg

Riktlinjer för pedagogisk omsorg Riktlinjer för pedagogisk omsorg i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Vad är pedagogisk omsorg? 2. Skillnader

Läs mer

[HANDLINGSPLAN FÖR SUICIDFÖREBYGGANDE VERKSAMHET]

[HANDLINGSPLAN FÖR SUICIDFÖREBYGGANDE VERKSAMHET] 2011 Ulricehamns kommun Johan Lenjesson [HANDLINGSPLAN FÖR SUICIDFÖREBYGGANDE VERKSAMHET] Suicid och suicidförsök är ett stort folkhälsoproblem där suicid är den vanligaste dödsorsaken i åldersgruppen

Läs mer

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164

Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 120417 Säkerhetspolicy för Ulricehamns kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2012-06-04, 164 1. Bakgrund Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för det kommunala säkerhetsarbetet. En säkerhets- och

Läs mer

TRYGGHETSBOKSLUT 2012

TRYGGHETSBOKSLUT 2012 TRYGGHETSBOKSLUT 212 Mer attityd än fysisk åtgärd VAD ÄR TRYGGHET OCH SÄKERHET FÖR NÅGOT EGENTLIGEN? Trygghetsfrågorna är många gånger svåra att ringa in. I grund och botten handlar det om en inre bild

Läs mer

Systematisk egenkontroll inom brandskyddet

Systematisk egenkontroll inom brandskyddet Revisionsrapport* Systematisk egenkontroll inom brandskyddet Mora kommun Mars 2010 Ove Axelsson Innehållsförteckning 1 Bakgrund, uppdrag, revisionsfråga... 3 1.1 Uppdrag och revisionsfråga... 3 2 Metod

Läs mer

Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun

Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun 2012-2013 Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun Bakgrund I januari 2008 presenterade Rikspolisstyrelsen en handlingsplan kallad Samverkan

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Suicidpreventiva åtgärder

Suicidpreventiva åtgärder Enskild motion Motion till riksdagen 2017/18:2071 av Markus Wiechel (SD) Suicidpreventiva åtgärder Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ekonomiskt stöd

Läs mer

Förvaltningsövergripande verksamhetsplan för Brotts- och drogprevention 2016

Förvaltningsövergripande verksamhetsplan för Brotts- och drogprevention 2016 Verksamhetsplan 2016-01-18 Förvaltningsövergripande verksamhetsplan för Brotts- och drogprevention 2016 Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade

Läs mer

Kramfors kommuns handikappolitiska program

Kramfors kommuns handikappolitiska program Kramfors kommuns handikappolitiska program Antaget av kommunfullmäktige 2007-10-29 Foto Anders Eliasson Fotots ägare Kramfors turism Innehållsförteckning Bakgrund sidan 3 FN:s standardregler och agenda

Läs mer

Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument

Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument handlingsplan Syfte Kommunövergripande handlingsplan för det drogförebyggande arbetet Gäller för Flera förvaltningar Referensdokument Ansvar och genomförande KSF/Hållbart samhälle/folkhälsa Uppföljning

Läs mer

Skolvägsplan för XXX-skolan

Skolvägsplan för XXX-skolan 2011-03-22 Skolvägsplan för XXX-skolan Innehåll Skolvägsplan... 3 Arbetssätt... 3 Arbetsgång... 3 Skolan... 4 Vi som tagit fram planen... 4 Resvanor... 5 Dagens resvanor... 5 Önskade resvanor... 5 Hur

Läs mer

Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Teknikprogrammet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Strategi för förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak

Strategi för förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak Strategi för förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak 2016-2019 Antagen: Ansvarig: Kommunstyrelsen Folkhälsorådet/ Kommunstyrelsen 1 Inledning Mariestads kommun vill skapa förutsättningar

Läs mer

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid

Säkerhet. Färgelanda kommun. Plan för. Policy-Organisation-Ansvar. Dnr 2011/168 Hid 2011-03-30 Dnr 2011/168 Hid 2011.915 Sektor Service Säkerhetssamordnare Tommy Olsson 0528-56 72 12 / 076-635 25 94 tommy.olsson@fargelanda.se Plan för Säkerhet Policy-Organisation-Ansvar Färgelanda kommun

Läs mer

Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35)

Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35) Utlåtande 2009:199 RIV (Dnr 322-3846/2006) Stockholms skolors simkunnighetsutmaning Motion av Christopher Ödmann (mp) (2006:35) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Motion (2006:35)

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-05-27 Reviderad Tuna skolområde 2016-12-12 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Tuna skolområde, läsåret 2016/2017 INNEHÅLL: 1. Lagtexter 2. Tuna skolområde en beskrivning 3. Vision

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.41 Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun Dokumenttyp Policy Dokumentnamn Säkerhetspolicy för Vingåkers kommun Fastställd 2018-03-12, 11 Beslutande Kommunfullmäktige Giltighetstid

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Datum Sidan 2018-01-30 1 av 6 Verksamhetsplan 2018 Antagen 2017-12-07 2 av 6 INLEDNING All verksamhet inom ska genomsyras av alla människors lika värde. Kvinnors och mäns respektive pojkars och flickors

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid

Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid 1(13) Handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Handlingsprogram Handlingsprogram förebyggande 2016-11-28

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. En plan för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling. Antagen i samverkan 2007-04-24

LIKABEHANDLINGSPLAN. En plan för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling. Antagen i samverkan 2007-04-24 LIKABEHANDLINGSPLAN En plan för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling Antagen i samverkan 2007-04-24 Den första april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Strategiskt program. för ett Sandviken fritt från. främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5

Strategiskt program. för ett Sandviken fritt från. främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5 Strategiskt program för ett Sandviken fritt från främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5 Innehållsförteckning Sid BAKGRUND...3 PLATTFORM...4 SYFTE...4 ORGANISATION...4

Läs mer

Svar på motion från Max Troendlé (MP) om cykelkörkort till skolelever

Svar på motion från Max Troendlé (MP) om cykelkörkort till skolelever UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-05-17 45 Svar på motion från Max Troendlé (MP) om cykelkörkort till skolelever Dnr BUN 2017/0339 Handlingar - Förvaltningskontorets skrivelse 2017-04-13. - Motion om

Läs mer

Styrdokument. Uppföljning av bostadsbränder. Uppföljning av bostadsbränder. Vision. Ingen skall omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand

Styrdokument. Uppföljning av bostadsbränder. Uppföljning av bostadsbränder. Vision. Ingen skall omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand Styrdokument Uppföljning av bostadsbränder Vision Ingen skall omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Nationellt... 3 3. Regionalt- Skåne län... 4

Läs mer

Äldre är överrepresenterade i skadestatistiken, men inte i brottsstatistiken. Olyckor, skador och otrygghet bland äldre medför

Äldre är överrepresenterade i skadestatistiken, men inte i brottsstatistiken. Olyckor, skador och otrygghet bland äldre medför Uppdraget Att ge förslag på en handlings-och åtgärdsplan för äldres säkerhet (fall, trafik, brand, drunkning, suicid, våld och andra brott) Ett regeringsuppdrag i samverkan mellan Socialstyrelsen, MSB,

Läs mer

Behövs det en lag om flytväst. 135 människor drunknade 350 - 300 - 250 - 200 - 150 - 100 - 50 -

Behövs det en lag om flytväst. 135 människor drunknade 350 - 300 - 250 - 200 - 150 - 100 - 50 - Drunkningsolyckor 200 Behövs det en lag om flytväst 35 människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets sammanställning har 35 personer omkommit i vatten- och isolyckor under 200. Det är 2 fler

Läs mer

Funktionshindersplan för Mullsjö kommun år 2013 2017

Funktionshindersplan för Mullsjö kommun år 2013 2017 Funktionshindersplan för Mullsjö kommun år 2013 2017 Ett Mullsjö för alla Framtagen och beslutad i socialnämnden 2013-04-09 Fastställd av kommunfullmäktige 2013-05-28 1(6) Funktionshinderplan för Mullsjö

Läs mer

Hans Eriksson Urban Rönnbäck Personalchef Säkerhetschef Tekniska Luleå kommun förvaltningen

Hans Eriksson Urban Rönnbäck Personalchef Säkerhetschef Tekniska Luleå kommun förvaltningen Hans Eriksson Urban Rönnbäck Personalchef Säkerhetschef Tekniska Luleå kommun förvaltningen En förnyad stad Då Stålstaden hamnstaden. Nu Universitetsstaden handelsstaden. Luleå74 000 invånare (Fyrkanten

Läs mer

Handlingsplan. För att minska fallskador hos brukare av hemtjänst och äldreboende i stadsdelen Centrum

Handlingsplan. För att minska fallskador hos brukare av hemtjänst och äldreboende i stadsdelen Centrum 2015-11-11 Handlingsplan För att minska fallskador hos brukare av hemtjänst och äldreboende i stadsdelen Centrum Stadsdelsförvaltningen Centrum Sektor äldreomsorg samt hälso- och sjukvård Box 5051 402

Läs mer

Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014

Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014 Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Överenskommelsen bygger på fem steg... 3 Inledning...

Läs mer

SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS TOLKNING AV SIMNING OCH LIVRÄDDNING I LGR11

SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS TOLKNING AV SIMNING OCH LIVRÄDDNING I LGR11 SVENSKA LIVRÄDDNINGSSÄLLSKAPETS TOLKNING AV SIMNING OCH LIVRÄDDNING I LGR11 Detta dokument är tänkt att fungera som en hjälp till lärare i årskurs 1-9. Under hösten 2011 reviderades skolans läroplan och

Läs mer

Lägsta antalet drunknade i Sverige. 107 människor drunknade Antal omkomna genom drunkning

Lägsta antalet drunknade i Sverige. 107 människor drunknade Antal omkomna genom drunkning Drunkningsolyckor Lägsta antalet drunknade i Sverige människor drunknade Enligt Svenska Livräddningssällskapets statistik har personer omkommit i vatten- och isolyckor under. Det är 1 färre än under då

Läs mer

Bakgrund. Mål. Ansvarsfördelning

Bakgrund. Mål. Ansvarsfördelning Bakgrund Likabehandlingsplanens främsta syfte är att klargöra hur vi ska främja och förebygga likabehandling samt motverka trakasserier och annan kränkande behandling oavsett kön, ålder, etnisk tillhörighet,

Läs mer

Vägen till Certifiering Tryggt och Säkert Särskilt boende. Nacka Seniorcenter Sofiero

Vägen till Certifiering Tryggt och Säkert Särskilt boende. Nacka Seniorcenter Sofiero Vägen till Certifiering Tryggt och Säkert Särskilt boende Nacka Seniorcenter Sofiero Upplägg Bakgrund Genomförande De 8 Safe Elderly indikatorerna Erfarenheter och reflektioner Nästa steg för Seniorcenter

Läs mer

Risk- och säkerhetspolicy. Tyresö kommun

Risk- och säkerhetspolicy. Tyresö kommun Risk- och säkerhetspolicy Tyresö kommun 2012-09-13. Tyresö kommun / 2 (6) Innehållsförteckning 1 Mål för risk- och säkerhetsarbetet... 3 2 Policyns syfte... 3 3 Ansvar och omfattning... 4 4 Säkerhetsorganisation...

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling BÅSTADS KOMMUN Västra Karups skola, förskoleklass och fritidshem. Beslutad 2013-11-27 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling Läsåret 2013-2014 Västra Karups Skola,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet 1(6) Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet Plats och tid, Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 8.30 12:00 Beslutande Ledamöter Gudrun Sjödin Jonne Norlin Thomas Näsholm Åke Sundin Britt Marie

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program SORSELE KOMMUN 1 (1) Handikappolitiskt program SORSELE KOMMUN Handikappolitiskt program 2 (2) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...3 Vad är ett handikappolitiskt program...3 Vad är handikapp...3 MÅLSÄTTNING

Läs mer

Uppföljning av handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor

Uppföljning av handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor Bilaga 14KS242-1 Uppföljning av handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor Inledning 4 MINSKA ANTALET OLYCKOR OCH MINSKA KONSEKVENSERNA AV DE OLYCKOR SOM INTRÄFFAR. 5 1. Säkerhetsmål

Läs mer

Vägledning för badanläggningar

Vägledning för badanläggningar Vägledning för badanläggningar Vägledning för badanläggningar Konsumentverket 2013 Ansvarig handläggare: Maria Lindstedt Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 1. Bakgrund... 4 2. Säkerhet vid

Läs mer

Rutin mot droger. Sektor utbildning. Antaget av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-08-17

Rutin mot droger. Sektor utbildning. Antaget av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-08-17 Rutin mot droger Sektor utbildning Antaget av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-08-17 Sida: 2 (7) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1. Syfte... 3 1.2 Ansvar... 3 2. Definition av droger... 3

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet 1(5) Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet Plats och tid, Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 8.30 11:00 Beslutande Ledamöter Gudrun Sjödin Bertil Böhlin Jonne Norlin Thomas Näsholm Åke Sundin

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Handlingsplan Köpings brottsförebyggande råd

Handlingsplan Köpings brottsförebyggande råd Handlingsplan 2016 Köpings brottsförebyggande råd Köpings kommun Rapporten skriven av: William Wikström Antagen av: Brå-Köping. 2016-06-02 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se/bra

Läs mer

Likabehandlingsplan för särskolans klasser och fritidshem.

Likabehandlingsplan för särskolans klasser och fritidshem. 2013-01-10 Likabehandlingsplan för särskolans klasser och fritidshem. I barn- och elevskyddslagen står att alla verksamheter är skyldiga att ha en likabehandlingsplan. Likabehandlingsplanen syftar till

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

Svar på motion från Marie Ende (S) - Österåker - en vattensäker kommun! Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta

Svar på motion från Marie Ende (S) - Österåker - en vattensäker kommun! Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta 0 Österåker BESLUTSFÖRSLAG 11. Kultur- och utbildningsnämndens ordförande Elisabeth Gunnars 2014-08-28 Dnr KUN 2014/0047-810 Till Kommunstyrelsen Svar på motion från Marie Ende (S) - Österåker - en vattensäker

Läs mer

Ansvarig för genomförande och uppföljning är säkerhetssamordnaren.

Ansvarig för genomförande och uppföljning är säkerhetssamordnaren. Handlingsplan 2019 1. Trygghetsvandringar följa brottsutvecklingen i syfte att identifiera särskilt brottsutsatta platser. Dessa platser prioriteras vid arbetet med trygghetsvandringar i BRå s regi. utifrån

Läs mer

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, 190 Mål Målen för säkerhetsarbete är att: Västerviks kommun ska vara en säker och trygg kommun för alla som bor, verkar

Läs mer

Förstudie Räddningstjänsten

Förstudie Räddningstjänsten www.pwc.se PM-rapport Johan Skeri Linnea Grönvold Förstudie Räddningstjänsten Leksands kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte förstudie...

Läs mer

Handlingsprogram för förebyggande verksamhet. till skydd mot olyckor

Handlingsprogram för förebyggande verksamhet. till skydd mot olyckor 1(12) STYRDOKUMENT DATUM 2012-02-28 Handlingsprogram för förebyggande verksamhet till skydd mot olyckor Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Handlingsprogram Handlingsprogram

Läs mer

Grundsyn Sala kommuns värdegrund antogs i Kommunstyrelsen 2004-03-11 27 204/41/1

Grundsyn Sala kommuns värdegrund antogs i Kommunstyrelsen 2004-03-11 27 204/41/1 Alkohol och drogpolitiskt handlingsprogram för Sala kommun Bakgrund Bruk och missbruk av alkohol och droger är ett allvarligt folkhälso- och samhällsproblem i såväl Sala som i resten av landet. Alkoholkonsumtionen

Läs mer

Program mot Våld och förtryck i nära relationer

Program mot Våld och förtryck i nära relationer Program mot Våld och förtryck i nära relationer Hudiksvalls kommun Förord Arbetet med att förebygga våld och förtryck i nära relationer utgår från ett folkhälsoperspektiv och syftar till att medborgarnas

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor, uppföljning i samband med årsrapport 2016

Handlingsprogram för skydd mot olyckor, uppföljning i samband med årsrapport 2016 TJÄNSTEUTLÅTANDE Bilaga 7:1 Räddningstjänsten Handläggare Camilla Dahlén Tel. 0152-291 81 Dnr TSN/2017:98-015 2017-02-14 1/1 Teknik och servicenämnden Handlingsprogram för skydd mot olyckor, uppföljning

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning Drogpolicy Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning Reviderad juni 2016 Förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger Älvsbyns Gymnasium och vuxenutbildning ska

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen El- och energiprogrammet Läsår 2017-2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag!

Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Wolfgang Friedh 2014-09-03 BUN 2014/0472 0480-45 30 23 Barn- och ungdomsnämnden Svar på motion (MP) - Förbättra barnens cykelvardag! Förslag till beslut

Läs mer

Drunkningsolyckor. 134 människor drunknade

Drunkningsolyckor. 134 människor drunknade Drunkningsolyckor Från och med denna årsredovisning ingår utländska medborgare i sammanställningen över det totala antalet drunknade i Sverige. Där det historiskt inte varit möjligt att uppdatera underlaget

Läs mer

Handlingsplan Köpings brottsförebyggande råd

Handlingsplan Köpings brottsförebyggande råd Handlingsplan 2017 Köpings brottsförebyggande råd Köpings kommun Rapporten skriven av: William Wikström Antagen av: Brå-Köping. 2017-03-08 8 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se/bra

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skogomeskolan Skogomeskolans fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter: Skogomeskolan Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola och fritidshem Ansvarig

Läs mer

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling Skolas plan

Läs mer

BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2008

BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2008 Brottsförebyggande rådet Datum 2008-01-18 Handläggare Annika Wågsäter projektledare BRÅ Er Referens Vår Referens BROTTSFÖREBYGGANDE RÅDETS VERKSAMHETSPLAN 2008 Det övergripande målet för det brottsförebyggande

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer

Anna Berglin Läkemedelsenheten, Landstinget Västernorrland

Anna Berglin Läkemedelsenheten, Landstinget Västernorrland 1(6) Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 8.30 11:30 Beslutande Ledamöter Gudrun Sjödin Jonne Norlin Thomas Näsholm Åke Sundin Magnus Hellsten

Läs mer

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen Sida: 1 (7) Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2017- Sida: 2 (7) INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING...3 2. UPPDRAG...3 3. SYFTE...3 4. MÅL...3 5. EKONOMI...3 6. PLANERADE ÅTGÄRDER...4 7. RAPPORTERING AV

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018 Styrdokument för krisberedskap Ragunda kommun 2015-2018 Innehåll Termer... 3 1. Inledning... 4 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 4 2. Krav enligt lagen om Extraordinära händelser...

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010

HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010 HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010 ENLIGT LAGEN OM SKYDD MOT OLYCKOR LINDESBERGS KOMMUN RÄDDNINGS- OCH SÄKERHETSNÄMNDEN Fastställd i Kommunfullmäktige LINDESBERGS

Läs mer

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad

Yttrande över remiss av Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholm stad Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-07 Handläggare Lisa Svensson Telefon: 08-50847980 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 september 2017 Ärende

Läs mer

Inlämnande av riskanalys och handlingsprogram enligt lag om skydd mot olyckor (LSO)

Inlämnande av riskanalys och handlingsprogram enligt lag om skydd mot olyckor (LSO) Uppsala KOMMUN Are^j,e (JO KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Christer Öjdeby 2012-09-14 BUN-2012-1125 Barn- och ungdomsnämnden Inlämnande av riskanalys och handlingsprogram

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-05-27 Reviderad Tuna skolområde 2017-09-15 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Tuna skolområde, läsåret 2017/ 2018 INNEHÅLL: 1. Lagtexter 2. Tuna skolområde en beskrivning 3. Vision

Läs mer

Ett stadsövergripande handlingsprogram för minskad nyrekrytering till brottslighet

Ett stadsövergripande handlingsprogram för minskad nyrekrytering till brottslighet Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-11 Handläggare Rebecka Pomering Telefon: 08-50833011 Till Utbildningsnämnden 2018-02-01 Ett stadsövergripande handlingsprogram

Läs mer

Samverkan i lokalsamhället- Det goda samarbetet

Samverkan i lokalsamhället- Det goda samarbetet Samverkan i lokalsamhället- Det goda samarbetet Trygghet och säkerhet Sollentuna kommun Övergripande syfte med förarbetet inom trygghetsoch säkerhet i Sollentuna kommun Det övergripande syftet är att öka

Läs mer

Policy och riktlinjer

Policy och riktlinjer Policy och riktlinjer ANDT (ALKOHOL, NARKOTIKA, DOPNING OCH TOBAK) ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-06-17 Bakgrund Den 30 mars 2011 antog riksdagen en samlad nationell strategi för alkohol-, narkotika-,

Läs mer