Handlingsplan. För att minska fallskador hos brukare av hemtjänst och äldreboende i stadsdelen Centrum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingsplan. För att minska fallskador hos brukare av hemtjänst och äldreboende i stadsdelen Centrum"

Transkript

1 Handlingsplan För att minska fallskador hos brukare av hemtjänst och äldreboende i stadsdelen Centrum Stadsdelsförvaltningen Centrum Sektor äldreomsorg samt hälso- och sjukvård Box Göteborg Besöksadress: Engelbrektsgatan 71 E-post: centrum@centrum.goteborg.se Hemsida: Telefon: Telefax:

2 Syfte Att ta fram en handlingsplan för att minska fallskador hos brukare av hemtjänst och äldreboende. Mål Verksamhetsmål effekter Skapa en lokal handlingsplan för Centrum som kompletterar stadens handlingsplan och tydliggöra Centrums systematiska arbete för att förebygga fall och fallskador. Antalet fall som leder till skada hos äldre förväntas minska. Uppdragsmål och förväntat resultat På uppdrag av Stadsdelsnämnden Centrum tar stadsdelen fram en handlingsplan för att minska fallskador hos brukare av hemtjänst och äldreboende i stadsdelen. Stadens gemensamma handlingsplan är tagen av kommunstyrelsen Följande personer har deltagit i framtagandet av handlingsplanen Vivi-Anne Ogeman, MAS Eva Silow, MAR Lisbeth Söderlund, Utvecklingsledare folkhälsa Raheleh Townsend, enhetschef rehab Kristina Blidner, enhetschef hälsofrämjande och förebyggande enheten Carina Seiden, arbetsterapeut, regional koordinator Senior alert Anette Hansson, utvecklingsledare Patrik Aronsson, verksamhetsutvecklare Arbetsgruppen har tagit fram en Nulägesanalys kring fallskadeförebyggande arbetet i Centrum som underlag till handlingsplanen. Vidare har Göteborgs stads Handlingsplan legat till grund för Centrums framtagande av stadsdelens handlingsplan.

3 Riskgrupper Äldre som faller Äldre med fallrisk Äldre Befolkningen A. Hälsofrämjande åtgärder B. Förebygga risker för fall C. Förebygga fall D. Förhindra skador vid fall Nivå A och B, Äldre och Befolkningen Stadens handlingsplan innehåller inga uttalade rekommendationer avseende nivå A och B. På dessa båda nivåer så handlar det om hälsofrämjande åtgärder och preventiva åtgärder. Det kan vara åtgärder som till exempel återkommande arrangemang i samverkan med andra huvudmän för att öka kunskapen hos befolkningen när det gäller fallprevention. Många gånger är det små enkla saker som förebygger fall och konsekvenser av fall. Vid nybyggnation eller renovering av bostäder avsedda för äldre kan det vara av stor vikt att ha med personer med stor kunskap om äldre, teknik och fallprevention och som har kunskap om senaste forskningen inom fallpreventionsområdet, exv. energiabsorberande golv, mjuk asfalt m.m. Fysisk träning som syftar till att förbättra balans- och gångförmåga samt muskelstyrka, rörlighet eller uthållighet har stark evidens för att minska fall och fallskador, träning minskar även risken för frakturer. Denna träning bör man påbörja innan man blir pensionär. Fallpreventiv effekt har även förändring av hemmiljön, särskilt för personer med nedsatt förmåga att röra sig och när interventionen utförs av arbetsterapeut (Källa: Åtgärder för att förhindra fall och frakturer hos äldre, SBU) Äldreomsorgen i Centrum kan skapa förutsättningar för människor att leva ett bra och aktivt liv. Det handlar om att stärka och bibehålla äldre människors fysiska, psykiska och sociala välbefinnande. Detta görs genom att fokusera på friskfaktorer och stärka dessa. Hälsofrämjande och förebyggande enheten har en viktig roll i stadsdelen genom att erbjuda både generella och riktade insatser som innehåller fysisk träning, social gemenskap och ökade kunskaper kring mat. Centrum har redan idag ett uppskattat och framgångsrikt hälso- och förebyggande arbete. Även hemtjänst och äldreboenden har riktade hälsofrämjande insatser som fysiska aktiviteter, socialt umgänge och matens sammansättning.

4 Rekommenderade åtgärder för Centrum utifrån stadens handlingsplan Öka den fysiska aktivitetsnivån bland seniorer på träffpunkter, i hemtjänst och på äldreboenden genom att bland annat uppmuntra till rörelse, erbjuda promenadstöd, gruppträning och gymträning. Att årligen ha fallpreventivt arrangemang för den äldre befolkningen på våra träffpunkter. Att Kommun och Primärvård (NOSAM) i samverkan tar fram en gemensam rutin för fallprevention hos äldre med hemtjänst. Nivå C, Äldre med fallrisk Rekommendationer i stadens handlingsplan Att rutin för komplett riskbedömning och efterföljande åtgärder tas fram gemensamt mellan huvudmännen i NOSAM gällande äldre med hemtjänst. Att det inom ordinärt och särskilt boende finns en struktur och rutin för tvärprofessionella team. Att det inom äldreomsorgens verksamheter ska finnas fysioterapeuter som kan utbilda den äldre i balans- och styrkeövningar och/eller handleda omsorgspersonal så att omsorgspersonalen kan stödja den äldre i det samma. Att riskbedömning för fall, trycksår och undernäring ska erbjudas till äldre som har hemtjänst och samtidigt är inskrivna inom hemsjukvården eller bor på särskilt boende, med efterföljande registrering i kvalitetsregistret Senior alert. Att alla fallincidenter och eventuella konsekvenser av ett fall ska registreras i kvalitetsregistret Senior alert. Att all registrering i Senior alert används på ett aktivt sätt för att analysera resultat för varje enskild enhet/verksamhet. Analysen används för att förbättra det förebyggande arbetet med att minska förekomsten av fallolyckor och fallskador. Inom sektorn finns redan i dagsläget en struktur och rutin för tvärprofessionella team inom såväl ordinärt som särskilt boende. Teamarbetet kan utvecklas ytterligare när det gäller fallskadeförebyggande åtgärder. Balans och styrketräning ger enligt forskningen goda resultat för att förhindra fallskador. Sektorn vill utveckla det arbetet genom att starta ett pilotprojekt på en enhet och genomföra utbildningsinsatser inom balans- och styrketräning gentemot omsorgspersonalen kombinerat med läkemedelsgenomgångar och näringsstatus för brukare med fallrisk.

5 Ett utvecklingsområde är att introducera Senior alert inom hemtjänsten för de brukare som är inskrivna i hemsjukvården. Sektorn bedömer att arbetssättet enligt Senior alert är implementerat på särskilt boende. För en ökad systematik av fallriskbedömningen och förebyggande åtgärder krävs nya arbetssätt och rutiner för att väga ihop avvikelsehantering, Senior alert, individuell riskbedömning i genomförandeplanen och teamarbete på aggregerad nivå. Detta för att skapa ett fortsatt lärande och förbättringsarbete för att förhindra fall och fallskador. Ett sektorsgemensamt kvalitetsråd planeras efter årsskiftet kunna stötta enheterna i det fallförebyggande arbetet genom analys på aggregerad nivå. Rekommenderade åtgärder för Centrum utifrån stadens handlingsplan Att rutin för komplett riskbedömning och efterföljande åtgärder tas fram gemensamt mellan huvudmännen i NOSAM gällande äldre med hemtjänst. Att riskbedömning för fall, trycksår och undernäring ska erbjudas till äldre som har hemtjänst och samtidigt är inskrivna inom hemsjukvården eller bor på särskilt boende, med efterföljande registrering i kvalitetsregistret Senior alert. Att alla fallincidenter och eventuella konsekvenser av ett fall ska registreras i kvalitetsregistret Senior alert. Att all registrering i Senior alert används på ett aktivt sätt för att analysera resultat för varje enskild enhet/verksamhet. Analysen används för att förbättra det förebyggande arbetet med att minska förekomsten av fallolyckor och fallskador. Analysen ska innefatta eventuella skillnader mellan könen kring fallrisk, orsak och åtgärd. Att starta ett pilotprojekt på en enhet och genomföra utbildningsinsatser inom balans- och styrketräning gentemot omsorgspersonalen. Att i ett pilotprojekt på en enhet genomföra träning i balans och styrka, genomföra läkemedelsgenomgångar och se över näringsstatus hos brukare med fallrisk samt utvärdera detta. Nivå D, Äldre som faller Rekommendationer i stadens handlingsplan Att det i verksamheterna finns rutin för hur, var och när balans- och styrketräning ska ske individuellt och/eller i grupp. Att läkemedelsöversyn alltid ska ske efter fallincident. Att vid renovering eller nybyggnation av äldreboenden ta i beaktande exempelvis energiabsorberande golv inomhus och mjuk asfalt utomhus på gångbanor runt boendet eller annan teknik.

6 Det är viktigt att sektorn får använda sin kunskap kring fallskadeförebyggande arbete vid planering av renovering eller nybyggnation av äldreboenden. Frågan berör sektorn i hela staden. Rekommenderade åtgärder för Centrum utifrån stadens handlingsplan Att läkemedelsöversyn alltid ska ske efter fallincident. Att en tvärprofessionell grupp ska komma med fallskadeförebyggande synpunkter inför omoch nybyggnation av äldreboenden.

Göteborg Stads handlingsplan

Göteborg Stads handlingsplan Göteborg Stads handlingsplan för att minska antalet fallskador hos brukare av hemtjänst och äldreboende 2015-11-04 1 Innehåll Syfte/uppdrag... 3 Bakgrund... 4 Definition av fall... 4 Definition av fallskada...

Läs mer

Fallprevention och insatser vid fallolycka

Fallprevention och insatser vid fallolycka Sida 1 (7) 2016-05-02 Fallprevention och insatser vid fallolycka MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida 2 (7) Innehåll

Läs mer

Projekt: Fallprevention Svedala kommun

Projekt: Fallprevention Svedala kommun Projekt: Fallprevention Svedala kommun Projektperiod: 110901-121231 Projektledare: Sofia Fredriksson, Leg sjukgymnast Projektansvarig: Anita Persson, Mas Yvonne Lenander, Enhetschef Hemsjukvården Beskrivning

Läs mer

Förebyggande arbete. Att förebygga trycksår, undernäring, fallolyckor samt ohälsa i munnen. Socialförvaltningen

Förebyggande arbete. Att förebygga trycksår, undernäring, fallolyckor samt ohälsa i munnen. Socialförvaltningen Socialförvaltningen Förebyggande arbete Att förebygga trycksår, undernäring, fallolyckor samt ohälsa i munnen Ersätter version från 2013-10-28 Monica Örmander, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Regel för Hälso och sjukvård: FALL OCH FALLPREVENTION

Regel för Hälso och sjukvård: FALL OCH FALLPREVENTION Region Stockholm Innerstad Sida 1 (11) 2014-03-11 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering Regel för Hälso och sjukvård: FALL OCH FALLPREVENTION Sjuksköterskor och Medicinskt Ansvarig för

Läs mer

Riktlinje för vårdpreventivt arbete med stöd av Senior alert

Riktlinje för vårdpreventivt arbete med stöd av Senior alert Socialtjänsten HSL Kvalitetsregister Upprättad: 2011-11-25 Reviderad: 2012-10-25 Reviderad: 2014-11-19 Riktlinje för vårdpreventivt arbete med stöd av Senior alert Socialtjänstens ledningsgrupp fattade

Läs mer

Fall-och fallskadeprevention

Fall-och fallskadeprevention SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2017-09-11 Beslutad av SN 2017-09-27 107 Fall-och fallskadeprevention BAKGRUND Fall och dess konsekvenser i form av frakturer och andra

Läs mer

Sammanställning av svar angående aktiviteter runt osteoporos och fallprevention, Äldres Hälsa170915

Sammanställning av svar angående aktiviteter runt osteoporos och fallprevention, Äldres Hälsa170915 Sammanställning av svar angående aktiviteter runt osteoporos och fallprevention, Äldres Hälsa170915 Örebro: Har försökt fått information om pågående projekt!! Det jag har fått reda på är att det kommer

Läs mer

Socialstyrelsens stöd för att förebygga fallolyckor - utbildning och balansera mera

Socialstyrelsens stöd för att förebygga fallolyckor - utbildning och balansera mera Socialstyrelsens stöd för att förebygga fallolyckor - utbildning och balansera mera Eva Entelius Melin och Karin Thorheim MAS-MAR 2017-05-11 2017-05-11 Fallhändelse och fallskada En fallhändelse är att

Läs mer

Bättre liv. Det primära målet med arbetet utifrån handlingsplanen. FÖr SJUKA Äldre 2014

Bättre liv. Det primära målet med arbetet utifrån handlingsplanen. FÖr SJUKA Äldre 2014 KorTVerSIoN AV HANdlINGSPlANeN riktad TIll KoMMUNerNA I KroNoBerGS län Bättre liv Det primära målet med arbetet utifrån handlingsplanen är att uppnå ett bättre liv för de mest sjuka äldre i Kronobergs

Läs mer

Handlingsplan för fallprevention Svedala kommun 2012 2014

Handlingsplan för fallprevention Svedala kommun 2012 2014 Handlingsplan för fallprevention Svedala kommun 2012 2014 Målgrupp Aktivitet/åtgärd Tid Alla seniorer över 65 år Kommun Föreläsning kring fallprevention. Fördela broschyren: Bibehåll balansen Utställning

Läs mer

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre.

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre. Temagrupp Äldre Äldre med sjukdom/funktionsnedsättning ska känna att vård, stöd och omsorgsinsats är tillgänglig, trygg, säker och samordnad av kommun, primärvård, sjukhus och tandvård. Strategi Att stärka

Läs mer

S E N I O R A L E R T

S E N I O R A L E R T S E N I O R A L E R T Team: Förbättringsområde: Målsättning: Särkivaaragården, Övertorneå Fallprevention, nutrition Antal fall ska minskas med systematiska förebyggande åtgärder.. Princip är, att med regelbunden

Läs mer

PREVENTIVT ARBETSSÄTT MED SENIOR ALERT SOM KVALITETSINDIKATOR BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE. Slutrapport för förbättringsarbete

PREVENTIVT ARBETSSÄTT MED SENIOR ALERT SOM KVALITETSINDIKATOR BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE. Slutrapport för förbättringsarbete PREVENTIVT ARBETSSÄTT MED SENIOR ALERT SOM KVALITETSINDIKATOR BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE Slutrapport för förbättringsarbete Sammanhållen vård och omsorg Härjedalen 2013-10-01 Bakgrund/problembeskrivning

Läs mer

A&O ANSVAR OCH OMSORG AB

A&O ANSVAR OCH OMSORG AB A&O Ansvar och Omsorg AB Riggargatan 2016 1 2017-02-13 Riggargatan A&O Ansvar och Omsorg AB Beskrivning av patientsäkerhetsarbetet under 2016 Avvikelser Samtliga avvikelser registrerades och dokumenterades.

Läs mer

5.7 MÅLOMRÅDE TRYGGHET OCH SÄKERHET. Övergripande mål. 1. Växjö kommun ska upplevas som trygg och säker. Verksamhetsmål för god ekonomisk hushållning

5.7 MÅLOMRÅDE TRYGGHET OCH SÄKERHET. Övergripande mål. 1. Växjö kommun ska upplevas som trygg och säker. Verksamhetsmål för god ekonomisk hushållning 5.7 MÅLOMRÅDE TRYGGHET OCH SÄKERHET Övergripande mål 1. Växjö kommun ska upplevas som trygg och säker. Verksamhetsmål för god ekonomisk hushållning Andelen medborgare som känner sig trygga ska öka. Antalet

Läs mer

Registret ger stöd till ett standardiserat och evidensbaserat arbetssätt som kan

Registret ger stöd till ett standardiserat och evidensbaserat arbetssätt som kan Vad är Senior alert? Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister som används inom vården och omsorgen om äldre. Med hjälp av registret kan vården och omsorgen tidigt upptäcka och förebygga trycksår,

Läs mer

FALL OCH FALLSKADEPREVENTION RIKTLINJE FÖR FALL OCH FALLSKADEPREVENTION

FALL OCH FALLSKADEPREVENTION RIKTLINJE FÖR FALL OCH FALLSKADEPREVENTION FALL OCH FALLSKADEPREVENTION RIKTLINJE FÖR FALL OCH FALLSKADEPREVENTION KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig för rehabilitering Uppdaterad:

Läs mer

Folkhälsa i Angered NOSAM

Folkhälsa i Angered NOSAM Folkhälsa i Angered NOSAM 2017-03-23 Vad är folkhälsa? Hälsa är ett individuellt mått, d.v.s. en persons fysiska och psykiska tillstånd Folkhälsa är ett mått på en befolknings samlade hälsotillstånd En

Läs mer

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg Det här gör vi ju redan Den verkliga upptäcktsresan består inte av att söka efter nya vyer och platser utan att se det gamla invanda med

Läs mer

Fall och fallolyckor - risker och hur man kan förebygga

Fall och fallolyckor - risker och hur man kan förebygga Fall och fallolyckor - risker och hur man kan förebygga Lena Zidén, leg fysioterapeut, fil dr Fysioterapi SU/Mölndal, Göteborgs Universitet, Göteborgs Stad Våra kroppar är gjorda för rörelse Första steget

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG Inledning Patientsäkerhetslag (2010:659) gäller from 1 januari 2011. Syftet med lagen

Läs mer

Rapport mätning av kvalitetsindikatorer inom arbetsterapi och fysioterapi 2014 i Göteborg jämförd med stadsdelen Örgryte- Härlanda.

Rapport mätning av kvalitetsindikatorer inom arbetsterapi och fysioterapi 2014 i Göteborg jämförd med stadsdelen Örgryte- Härlanda. Rapport mätning av kvalitetsindikatorer inom arbetsterapi och fysioterapi 14 i Göteborg jämförd med stadsdelen Örgryte- Härlanda. Inledning Socialstyrelsen har angett ett antal kvalitetsindikatorer som

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Marie Kelpe Telefon: 08 508 20583 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Ansökan

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-10-26 KS 2015/1051 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse gällande den kommunala hälso-och sjukvården 2014

Patientsäkerhetsberättelse gällande den kommunala hälso-och sjukvården 2014 Patientsäkerhetsberättelse gällande den kommunala hälso-och sjukvården 2014 Mari-Anne Nordin Medicinskt ansvarig sjuksköterska 1 Innehåll Patientsäkerhetsberättelse 2014... 3 Hur patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan. Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan. Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Bättre liv för sköra äldre i Kalmar län Strategi och handlingsplan 2019 2020 Samordnande äldregrupp

Läs mer

Rutin för riskbedömning enligt Senior Alert

Rutin för riskbedömning enligt Senior Alert Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2012-10-22 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2011

Patientsäkerhetsberättelse 2011 Patientsäkerhetsberättelse 2011 Enligt SFS 2010:659 2012-03-07 Marianne Falk Verksamhetens omfattning I Ovanåkers kommun finns 128 platser på särskilt boende för äldre. Det finns 16 platser för korttidsvistelse.

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Utifrån överenskommelse om den nationella satsningen Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Utifrån överenskommelse om den nationella satsningen Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 LOKAL HANDLINGSPLAN Utifrån överenskommelse om den nationella satsningen Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 En lokal överenskommelse har tagits fram mellan representanter från hälso-

Läs mer

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal 2018-07-04 Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal Presentation av Verksamhetsförlagd utbildning för arbetsterapeutprogrammet Hemsjukvårdsenheten i Mölndals stad är till för personer som av olika orsaker inte

Läs mer

Öppna jämförelser 2018

Öppna jämförelser 2018 Handläggare Datum Mia Lindgren 2019-04-29 0480-452903 Öppna jämförelser 2018 Bakgrund Öppna jämförelser 2018 är den nionde rapporten om vården och omsorgen av äldre som Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Förebyggande arbete kring brukaren

Förebyggande arbete kring brukaren Förebyggande arbete kring brukaren Riskbedömningar HSL. Riskinventering SoL och LSS Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig MAS och SAS Skribent MAS och SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård-

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (4) Socialförvaltningen Monica Örmander Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2014-07-11 Socialnämnden Redovisning av resultat från kvalitetsregister En satsning och överenskommelse har

Läs mer

Information till vård- och omsorgsboenden Informationsbrev nummer 2 år 2016

Information till vård- och omsorgsboenden Informationsbrev nummer 2 år 2016 SID 1 (7) Information till vård- och omsorgsboenden Informationsbrev nummer 2 år 2016 Information från Solna stads MAS Möte med läkarorganisationer Samverksanmöte med Legevisitten 16/5 kl 15:00-16:30 plan

Läs mer

KVALITETSRAPPORT gällande avvikelser Q

KVALITETSRAPPORT gällande avvikelser Q KVALITETSRAPPORT gällande avvikelser Q1-2 2016 Kommunstyrelsen i Ulricehamns kommun följer utvecklingen av förvaltningens avvikelsehantering och erhåller regelbundet kvalitetsrapporter från kommunens medicinskt

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 08:30 11:45 KOMMUNSTYRELSENS SOCIALA UTSKOTT Plats Skeppet Ledamöter Lillemor Arvidsson (M) ordförande Janette Olsson (S) vice ordförande Jan Rohlén (S) Christian Andersson (FP)

Läs mer

Mätbara mål, per verksamhet, för hälso- och sjukvåden i Sollentuna kommun 2017

Mätbara mål, per verksamhet, för hälso- och sjukvåden i Sollentuna kommun 2017 Namn verksamhet Förbättringsområde och/eller övergripande mål från HSL rapport Tors backe Alla verksamheter ska nå upp till minsta målvärde gällande registrering i Senior Alert Verksamhetens mätbara mål

Läs mer

Måluppfyllelse, per verksamhet, för hälso- och sjukvården i Sollentuna kommun 2017

Måluppfyllelse, per verksamhet, för hälso- och sjukvården i Sollentuna kommun 2017 Namn verksamhet Förbättringsområde och/eller övergripande mål från HSL rapport Tors backe Alla verksamheter ska nå upp till minsta målvärde gällande registrering i Senior Alert Verksamhetens mätbara mål

Läs mer

Bilaga 12. Fallprevention för äldre i ordinärt boende

Bilaga 12. Fallprevention för äldre i ordinärt boende Bilaga 12 Fallprevention för äldre i ordinärt boende Fallprevention för äldre i ordinärt boende på Södermalm stockholm.se Beslutad i nämnd 2 februari 2017 Dnr: 249-2016-1.2.1 Kontaktperson: Katrin Berglund

Läs mer

MAS Riktlinje för risk inventering och förebyggande arbete kring fallskador

MAS Riktlinje för risk inventering och förebyggande arbete kring fallskador MAS Riktlinje för risk inventering och förebyggande arbete kring fallskador Inledning Var tredje person som är 65 år eller äldre och bor i eget boende faller minst en gång per år. I särskilda boenden för

Läs mer

Handlingsplan för NOSAM Östra Göteborg 2018

Handlingsplan för NOSAM Östra Göteborg 2018 Handlingsplan för Östra Göteborg 2018 Uppdrag :s uppdrag är att gemensamt definiera och arbeta utifrån behoven i närområdet samt att arbeta med de uppgifter som beskrivs under -info i LGS:s samverkansplan.

Läs mer

Sammanställning av fallrapporter och läkemedelsavvikelser för tertial

Sammanställning av fallrapporter och läkemedelsavvikelser för tertial Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Ann-Britt Mårtensson 0455-304418 ÄN 2018/691 8.2.3 2018-10-29 Sammanställning av fallrapporter och läkemedelsavvikelser för tertial 2 2018.

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelser 2018 för särskilda boenden i kommunal regi och på entreprenad

Patientsäkerhetsberättelser 2018 för särskilda boenden i kommunal regi och på entreprenad Avdelningen egen regi äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (6) 2019-03-15 Handläggare: Maria Premfors 08 508 18 170 Till Farsta stadsdelsnämnd 2019-04-11 Patientsäkerhetsberättelser

Läs mer

VÄGLEDNING. Checklista demens. Dagverksamhet

VÄGLEDNING. Checklista demens. Dagverksamhet VÄGLEDNING Checklista demens Dagverksamhet Checklistan är ett arbetsredskap och ett hjälpmedel för att arbeta efter Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Samtidigt leder den till ett lärande genom att

Läs mer

Mål, per verksamhet, för hälso- och sjukvåden i Sollentuna kommun 2018

Mål, per verksamhet, för hälso- och sjukvåden i Sollentuna kommun 2018 Namn verksamhet Övergripande mål 2018 Verksamhetens mätbara mål för 2018 Norrgården Riskbedömning på individnivå ska fortlöpa, utvecklas och förbättras så att samtliga vårdtagare erbjuds riskbedömning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2014-02-17 SN-2014/48 Socialnämnden Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Delprogram Fallprevention

Delprogram Fallprevention Delprogram Fallprevention Ks/2017:110 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Delprogram Fallprevention Fastställt av kommunstyrelsen 2017-03-15 56 1 2 Fallprevention DELPROGRAM TILL

Läs mer

Nationella kvalitetsregister år 2016 rapport

Nationella kvalitetsregister år 2016 rapport Vård- och omsorgsförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (6) Vård-och omsorgsförvaltningen, kvalitetsenheten Elisabeth Fagerström/Linda Svensson 046-35 55 58/35 64 55 elisabeth.fagerstrom@lund.se/linda.svensson@lund.se

Läs mer

Kvalitets- och avtalsuppföljning på Rio vårdoch omsorgsboende 2012

Kvalitets- och avtalsuppföljning på Rio vårdoch omsorgsboende 2012 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2012-86-1.2.1. SID 1 (4) 2013-01-24 Handläggare: Nina Wiklund, utvecklingsledare Lili Briese, MAS Linnéa Svanström Leistedt, MAR Till

Läs mer

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal 2018-07-04 Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal Presentation av Verksamhetsförlagd utbildning för fysioterapeutprogrammet Hemsjukvårdsenheten i Mölndals stad är till för personer som av olika orsaker inte kan

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Patientsäkerhetsarbetet under 2011 Strategi 2012 Mål 2012 Långsiktiga mål

Patientsäkerhetsarbetet under 2011 Strategi 2012 Mål 2012 Långsiktiga mål 1 Patientsäkerhetsarbetet under 2011 Strategi 2012 Mål 2012 Långsiktiga mål Antal fall med kroppsskada Uppföljningar årligen av har under 2011 minskat från 2,7 per 100 patienter till 2,3. Dock har antalet

Läs mer

Handlingsplan för kunskapsutveckling inom äldreområdet

Handlingsplan för kunskapsutveckling inom äldreområdet Handlingsplan för kunskapsutveckling inom äldreområdet 2011-2013 Samverkan mellan landstinget och kommunerna i Norrbotten Bakgrund I december 2009 träffade regeringen och Sveriges kommuner och landsting,

Läs mer

RUTIN FÖR. Otago. Fallförebygförebyggande träning. Medicinskt ansvarig för rehabilitering. Antaget

RUTIN FÖR. Otago. Fallförebygförebyggande träning. Medicinskt ansvarig för rehabilitering. Antaget RUTIN FÖR Otago Fallförebygförebyggande träning Antaget av Medicinskt ansvarig för rehabilitering Antaget 2018-09-24 Giltighetstid Dokumentansvarig tills vidare Medicinskt ansvarig för rehabilitering Diarienummer

Läs mer

Skellefteå kommuns äldreomsorg. Kristina Nordmark, verksamhetsutvecklare

Skellefteå kommuns äldreomsorg. Kristina Nordmark, verksamhetsutvecklare Skellefteå kommuns äldreomsorg Kristina Nordmark, verksamhetsutvecklare Leva live t Leva livet bäst möjligt och Jag vill kunna klara m ig själv Verksam hetsplan 2016 I verksamhetsplanen för 2016 finns

Läs mer

Lyckad samverkan mellan verksamheterna i Melleruds kommun & Folktandvården. Bildspelet är redigerat av Enhet Tandvård för vgregion.

Lyckad samverkan mellan verksamheterna i Melleruds kommun & Folktandvården. Bildspelet är redigerat av Enhet Tandvård för vgregion. Lyckad samverkan mellan verksamheterna i Melleruds kommun & Folktandvården Bildspelet är redigerat av Enhet Tandvård för vgregion.se/tandvardsintyg Carina Fredriksson, tandhygienist i uppsökande verksamhet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2014 Division Social Omsorg

Patientsäkerhetsberättelse 2014 Division Social Omsorg Patientsäkerhetsberättelse 2014 Division Social Omsorg 2015 03 01 Ylva Larsson Områdeschef Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet Ansvaret för patientsäkerhetsarbetet har ytterst vård- och

Läs mer

Vad är fallprevention? Eva Nordell Geriatriskt utvecklingscentrum Skånes universitetssjukhus, Malmö

Vad är fallprevention? Eva Nordell Geriatriskt utvecklingscentrum Skånes universitetssjukhus, Malmö Vad är fallprevention? Eva Nordell Geriatriskt utvecklingscentrum Skånes universitetssjukhus, Malmö Vem äger frågan om fallprevention? Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Krisberedskapsmyndigheten

Läs mer

Rutin för fall och fallskador

Rutin för fall och fallskador 2016-04-01 1 (5) Omsorg Rutin Ansvarig Helen Hansson Malmgren Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad den 2009-04-01 Upprättad av Pernilla Hedin, enhetschef, Ida Malmström, sjukgymnast, Sofia Rahdevi,

Läs mer

1 (6) Strategidokument - Strategi för hälsofrämjande arbetssätt inom socialförvaltningen

1 (6) Strategidokument - Strategi för hälsofrämjande arbetssätt inom socialförvaltningen 1 (6) Strategidokument - Strategi för hälsofrämjande arbetssätt inom socialförvaltningen 2 (6) 1. Inledning Detta dokument är framtaget i syfte att beskriva och definiera den övergripande strategin för

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖR STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1( 6) 2009-03-20 Handläggare: Kjell O Jansson Telefon: 08-508 14 542 Marie Kelpe Telefon: 076-12 20 583 Till

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre - team Stockholms län -

Bättre liv för sjuka äldre - team Stockholms län - Välkomna! Kristina Malmsten, Viktoria Loo & Ingrid Liss Senior alert-coacher Vad betyder det? Vad innebär vårdprevention för er? Hur jobbar ni med det idag? Andel med risk för fall, undernäring och trycksår

Läs mer

Uppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen under perioden 1 september till 31 december 2016

Uppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen under perioden 1 september till 31 december 2016 Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Ekonomi och verksamhetsutveckling Sida 1 (5) 2017-01-19 Uppföljning av verksamheter inom äldreomsorgen under perioden 1 september till 31 december 2016 Samtliga verksamhetsuppföljningar

Läs mer

Riktlinjer för Patientsäkerhetsberättelse

Riktlinjer för Patientsäkerhetsberättelse Riktlinjer för Patientsäkerhetsberättelse Gäller from 2013-06-04 Ersätter 2012-04-20 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Eva-Karin Stenberg HEMVÅRDSFÖRVALTNINGEN/ SOCIALFÖRVALTNINGEN Bakgrund Vårdgivaren

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för hälso- och sjukvård i Sunne kommun

Patientsäkerhetsberättelse för hälso- och sjukvård i Sunne kommun Patientsäkerhetsberättelse för hälso- och sjukvård i Sunne kommun År 2015 2016-07-11 Ulla Engström Medicinskt ansvarig sjuksköterska 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse ) Datum Sida 2011-03-03 1 (5) Patientsäkerhetsberättelse Bakgrund Enligt den nya patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 (M) som trädde i kraft den 1 januari 2011 ska en patientsäkerhetsberättelse skrivas av

Läs mer

Behovs- och riskanalys behörigheter i Procapita HSL

Behovs- och riskanalys behörigheter i Procapita HSL 190211 Behovs- och riskanalys behörigheter i Procapita HSL Verksamhetschef hälsooch sjukvård (HoS) Åtkomst vid kvalitetsarbete och klagomålshantering i syfte att säkerställa kvalité och patientsäkerhet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare [Skriv text] [Skriv text] [Skriv text] Veckobo Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2017 (t.o.m. 31/10) Datum och ansvarig för innehållet 2018-02-26 / Lisa Hågebrand 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Hur kommer SeniorAlertregistreringen

Hur kommer SeniorAlertregistreringen Hur kommer SeniorAlertregistreringen patienten tillgodo? Hallands sjukhus Kungsbacka Annsofi Johansson, avdelningschef Vårdavdelningen Hs Kungsbacka Vi fick (ännu) en uppgift; Registrera i Senior Alert!

Läs mer

KS-projekt. Förebyggande hembesök till personer 65 år och äldre. Verksamhetsår: Upprättad

KS-projekt. Förebyggande hembesök till personer 65 år och äldre. Verksamhetsår: Upprättad Förebyggande hembesök till personer 65 år och äldre Upprättad Datum: 2007-06-04. Reviderad 2007-10-30 Ansvarig: Karin S. Boijertz Susanna Ramberg Förvaltning: Oxie Stadsdelsförvaltningen Enhet: Vård och

Läs mer

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som 1 Lokal handlingsplan mellan Kommun och Primärvård Område: Datum: Den lokala handlingsplanen är framtagen utifrån den länsgemensamma Det goda livet för de mest sjuka äldre i Västra Götaland. Handlingsplan

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN Marie Sundström Telefon: 508 05 016 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 APRIL 2011 SID 1 (6) DNR 1.2.1 195-2011 SAMMANTRÄDE 19 APRIL 2011 Till Hässelby- Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

KomUPP! En fördjupad uppföljning av KomHem

KomUPP! En fördjupad uppföljning av KomHem KomUPP! En fördjupad uppföljning av KomHem Ulf Grahnat Marie Ernsth Bravell 1 1 Mer information på vår webbplats: www.komhem.net 2 Bakgrund varför följa upp? Socialstyrelsen har identifierat områden som

Läs mer

Information om hemsjukvård

Information om hemsjukvård Information om hemsjukvård Version 9 20150116 Vård- och omsorg Vad är hemsjukvård? Den som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till vårdcentralen kan istället få hälso- och sjukvård

Läs mer

Stimulansmedel. Projektrapport: För insatser inom vård och omsorg för äldre personer Delprojekt: Förebygga fallolyckor

Stimulansmedel. Projektrapport: För insatser inom vård och omsorg för äldre personer Delprojekt: Förebygga fallolyckor Projektrapport: Stimulansmedel För insatser inom vård och omsorg för äldre personer Delprojekt: Förebygga fallolyckor Projektperiod 2007-10-21 2011-08-31 Maria Niles Sundby, projektledare Vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2014

Patientsäkerhetsberättelse 2014 2015-07-13 Socialförvaltningen Inger Söderberg, 0290-771748 inger.soderberg@hofors.se Patientsäkerhetsberättelse 2014 Besöksadress Granvägen 8 Tfn vxl 0290-290 00 Org nr 212000-2296 Postadress 813 81 Hofors

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll OMSORGSSTYRELSEN Plats och tid Omsorgsförvaltningen, kl. 14:00-16:40 Beslutande Susanne Berger (S), ordförande Kirsti Andersson (S) Anders Westman (S) Amanda Isacsson (S) Maria Seger

Läs mer

Tvärsektoriell analys psykisk (o)hälsa

Tvärsektoriell analys psykisk (o)hälsa Tvärsektoriell analys psykisk (o)hälsa Centrum & Örgryte Härlanda Lovisa Larsson Allansson Syfte och målsättning Då Syftet med arbetet i Majorna Linné och Askim Frölunda Högsbo var att skapa handlingsplaner

Läs mer

God vård för äldre i Sörmland 2015

God vård för äldre i Sörmland 2015 God vård för äldre i Sörmland 2015 Uppföljning av målen Anita Segring, utvecklingsledare 1 Uppföljning av målen God vård för äldre i Sörmland 2015 Innehåll God läkemedelsbehandling... 2 Eskilstuna... 2

Läs mer

ARENA FALLPREVENTION OCH VÄLFÄRDSTEKNIK Research Institutes of Sweden. Hässleholm 16 maj

ARENA FALLPREVENTION OCH VÄLFÄRDSTEKNIK Research Institutes of Sweden. Hässleholm 16 maj ARENA FALLPREVENTION OCH VÄLFÄRDSTEKNIK Research Institutes of Sweden Hässleholm 16 maj Agenda 9.30-9.45 Inledning 9.45-10.05 Fall och fallprevention individutmaning och samhällsutmaning. 10.05-10.15 Aktuella

Läs mer

Globalt till lokalt - nya hållbarhetsmål visar vägen?

Globalt till lokalt - nya hållbarhetsmål visar vägen? Globalt till lokalt - nya hållbarhetsmål visar vägen? Familjecentrerat arbetssätt för goda uppväxtvillkor Seminarium 4:6 Onsdag 18maj, klockan 13:15-14:15 Medverkande: Bo Niklasson sektorschef, Göteborgs

Läs mer

Presentationen. Problembild. Vi som är äldre och sjuka matchar inte vårdsystemet. Regeringens satsning på de mest sjuka äldre

Presentationen. Problembild. Vi som är äldre och sjuka matchar inte vårdsystemet. Regeringens satsning på de mest sjuka äldre Regeringens satsning på de mest sjuka äldre Presentationen Innehållet i satsningen Resultat så här långt Primärvårdens roll för äldre Problembild Vi som är äldre och sjuka matchar inte vårdsystemet 1 Äldresamordning

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan 2014 Uppsala län Bättre liv för sjuka äldre 2014 Övergripande mål och resultat Det här vill vi uppnå Bilaga Så här mäter vi förbättringar Sammanhållen vård och

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2016 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2017 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2016 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2017 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG +- PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2016 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2017 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG Inledning Patientsäkerhetslag (2010:659) gäller from 1 januari 2011. Syftet med lagen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Solberga vård- och omsorgsboende År 2016 Datum och ansvarig för innehållet 2017-01- 25 Beata Torgersson verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Halvårsrapport hälso- och sjukvårdsavvikelser januari- juni 2017

Halvårsrapport hälso- och sjukvårdsavvikelser januari- juni 2017 Halvårsrapport 2017-09-26 1 (23) Handläggare Ingela Sunneskär/ 033-430 5718 Medicinskt ansvarig sjuksköterska BON 2017/ 317- Halvårsrapport hälso- och sjukvårdsavvikelser januari- juni 2017 Bakgrund och

Läs mer

Socialnämndens budgetdokument Mål- och styrtal

Socialnämndens budgetdokument Mål- och styrtal Socialnämndens budgetdokument - och styrtal Socialnämnden -04-25 68 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Socialnämndens ansvarsområde är kommunal hälso- och sjukvård, äldreomsorg, funktionshinder samt individ

Läs mer

Öppna jämförelser 2018

Öppna jämförelser 2018 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2019-04-23 ON 2019/0044 53515 Omsorgsnämnden Öppna jämförelser 2018 Förslag till beslut Omsorgsnämnden antecknar informationen till

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare. År 2016

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare. År 2016 Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2016 Utges av Krokoms kommun Helena Lindberg, MAS/Sara Comén, Verksamhetschef 1 mars 2017 Förord Patientsäkerhetsberättelsen ska ha en sådan detaljeringsgrad

Läs mer

Vägen till Certifiering Tryggt och Säkert Särskilt boende. Nacka Seniorcenter Sofiero

Vägen till Certifiering Tryggt och Säkert Särskilt boende. Nacka Seniorcenter Sofiero Vägen till Certifiering Tryggt och Säkert Särskilt boende Nacka Seniorcenter Sofiero Upplägg Bakgrund Genomförande De 8 Safe Elderly indikatorerna Erfarenheter och reflektioner Nästa steg för Seniorcenter

Läs mer

Lokal rutin för Senior alert 11.2.

Lokal rutin för Senior alert 11.2. Lokal rutin för Senior alert 11.2. Vid nyinskrivningar (gäller all personal) Senior Alert skattning ska göras inom 3 dagar, ansvaret ligger på all personal. Om det handlar om en brukare som har stor risk

Läs mer

Omsorgsnämndens arbetsutskott, vård- och omsorgsutskottet. Kallelse

Omsorgsnämndens arbetsutskott, vård- och omsorgsutskottet. Kallelse Omsorgsnämndens arbetsutskott, vård- och omsorgsutskottet Kallelse 2014-05-14 KALLELSE Datum 2014-05-07 Sida 1(1) omsorgsutskottet Isaac Tham omsorgsutskottet kallas härmed till sammanträde onsdag den

Läs mer

Medicinskt ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom Vård och omsorg i Knivsta kommun för tertial 3, 2015.

Medicinskt ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom Vård och omsorg i Knivsta kommun för tertial 3, 2015. Sida 1 av 8 Handläggare Datum Diarienummer Eva Lejman 2016-02-18 SN-2016/34 Socialnämnden Medicinskt ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom Vård och omsorg i Knivsta kommun för tertial

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2010

Patientsäkerhetsberättelse 2010 Vuxennämnden 2011-06-07 1 (6) Vuxenförvaltningen Handläggare: Cajsa Åkerholm Den 1 januari 2011 började den nya patientsäkerhetslagen att gälla. En nyhet i lagen är att vårdgivaren ska skriva en patientsäkerhetsberättelse

Läs mer

Division Social omsorg Patientsäkerhetsberättelse 2012

Division Social omsorg Patientsäkerhetsberättelse 2012 Division Social omsorg Patientsäkerhetsberättelse 2012 2013 02 28 Ylva Larsson Områdeschef 2 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet

Läs mer

Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera

Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera Susanne Lundblad, Projektledare Senior alert, Utvecklingsledare Qulturum Landstinget i Jönköpings län Qulturum, Landstinget

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Stiftelsen Skaraborgs Läns Sjukhem 2015 Skövde 160229 Anna-Karin Haglund Verksamhetschef Allmänt Enligt patientsäkerhetslagen (2010:659) ska vårdgivaren senast den 1 mars varje

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vård- och omsorgsnämnden 2013

Patientsäkerhetsberättelse för vård- och omsorgsnämnden 2013 VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vår handläggare Katarina Hagdahl Medicinskt ansvarig sjuksköterska Vård- och omsorgsnämndens handling nr 14/2014 PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 1 (9) Godkänd av vård- och omsorgsnämnden

Läs mer