Seniorcentralen. Bättre hälsa för äldre i Tranås

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Seniorcentralen. Bättre hälsa för äldre i Tranås"

Transkript

1 Seniorcentralen Bättre hälsa för äldre i Tranås

2 Visst kan du påverka din hälsa Det är aldrig för sent att börja med aktiviteter som främjar hälsan på äldre dagar. På Seniorcentralen arbetar vi med aktiviteter som gör att äldre personer kan behålla och främja sitt välbefinnande, säger Carina Pettersson, enhetschef och verksamhetsledare för Seniorcentralen i Tranås. Hon tar emot i lokalerna som ligger i seniorboendet Berget i centrala Tranås. Utanför fönstret glittrar Svartån, på andra sidan vattnet reser sig det gamla pampiga tingshuset, gult och vackert. Vi skapar miljöer där våra äldre kan bibehålla och stärka sina egna förmågor Hälsans Rum Här finns samlingslokal med kök, ett Hälsans Rum med möjlighet att testa både blodtryck och syn, längd och vikt. I ett avslappningsrum står två massagestolar. På andra sidan samlingslokalen ligger det stora gymmet, aldrig låst och alltid inbjudande. Hela Seniorcentralen är ett ställe att träffas under enkla former, säger Carina. En social samlingsplats, ibland med underhållning, kanske musik eller högläsning. Ofta i samarbete med studieförbunden. Men här finns också återkommande program med föreläsningar och prova-på-aktiviteter. Carina är undersköterska från början men har haft många olika positioner inom äldrevården. Sedan hösten 2011 har hon bl a hand om Seniorcentralen. Späckat schema Vi startade väldigt ambitiöst med temaprogram och avsmakningar när vi t ex talade om kost. Vi har haft tema om diabetes, och specialstuderat artros ur olika aspekter med syfte att sprida kunskap om god egenvård. Idag har ambitionsnivån dragits ner en aning, men fortfarande är schemat späckat och varierat. Här finns olika grupper, Carina vill särskilt dra fram Gubbagruppen som träffas regelbundet, bara pratar eller gör studiebesök. Men här finns också läsgrupper, promenadgrupper, en grupp har provat på Line-dance, en annan Yoga. En tredje testar - i form av en studiecirkel - Qigong, med sina olika positioner. Ett gäng åkte med på cruising på Storgatan i Tranås när ägare till stora gamla amerikanska bilar öppnade sina breda bildörrar. Vi bygger på det friska hos våra äldre, försöker skapa miljöer där de kan behålla och stärka sin egen förmåga, säger Carina.

3 Märtas idé blev verklighet Hon har jobbat inom vården nästan hela sitt liv. Sett åldrandets ofrånkomlighet. Att bli gammal klarar ingen av oss att undvika. Men jag har sett alldeles för många flytta in alldeles för tidigt i särskilda boenden, säger Märta Svärd, idag aktiv politiker inom landstinget, men under många år sjuksköterska och under de sista nitton åren som MAS - medicinskt ansvarig sjuksköterska - inom Tranås kommun. Den positionen gav henne insyn i kunskap om hur många äldre tvingades flytta från sina hem sedan de trillat och brutit ett ben, som kanske haft dålig mathållning och som en följd av bristande nutrition tvingats flytta hemifrån. Jag har också sett många exempel på hur bristfällig medicinering lett till att äldre inte klarat ett eget boende längre, säger Märta. Eget boende har betydelse Hon menar att ett eget boende har betydelse när det gäller att behålla självkänslan, hemkänslan och vår integritet. Vi är beroende av rutiner som vi har hemma och Det finns mycket förebyggande att göra både för våra friska och sjuka äldre kan vi, med stöd och råd, behålla våra funktioner, hälsa och självständighet kan vi leva ett rikare liv, tror Märta. Hon hade också sett att stöd och vård för äldre ofta fanns på olika håll, det fanns ingen samlad organisation runt den äldre människan. Märtas samlade erfarenhet ledde fram till idén om Seniorcentralen. Hon sådde ett frö hösten 2009, samlade de ledande cheferna inom kommunen och landstinget lokalt, och fick snabbt alla med sig i tankarna om att stötta personer som är äldre - men innan de blivit fysiskt försvagade. Vi har alla också ett eget ansvar för vår hälsa, poängterar hon. Men vi kan få stöd och hjälp på vägen. Hon gick själv i förtida pension ett knappt år innan planerna blev verklighet. Men hon är väldigt nöjd och glad idag när hon ser resultatet i form av en plats där äldre kan mötas och få hjälp och stöd. Hit kommer apoteket och informerar om hjärtoch sömnmedicin, här kan äldre komma med papper de inte förstår och få hjälp, här kan man träna och stärka kroppen. Det har blivit riktigt bra, säger hon.

4 Nu behöver jag inte doktorn Seniorcentralen är en mötesplats för seniorer i Tranås och ska fungera som ett nav, ett hälsofrämjande koncept i ett samarbete mellan kommunen och landstinget, som bygger på nätverk. En projekttid är över, nu ingår Seniorcentralen i den ordinarie verksamheten. Vår utvärdering visar att Seniorcentralen är ett framgångskoncept, säger sjukgymnast Henric Nilsson och arbetsterapeuten Maria Johansson som båda varit med om att bygga upp tydliga strukturer, var med om att hitta former och tydliga system och som gjort en slutrapport av projekttiden. De betonar båda vikten av ledarstöd och tydliga roller i en projektorganisation som skapar trygghet. Det har varit viktigt att ha med seniorens röst från start, både i vår arbetsgrupp, genom seniorråd och samverkan med pensionärs- och patientföreningar. Henric är sjukgymnast på Vårdcentralen Bra Liv i Tranås och fungerar idag som konsult och finns emellanåt på Seniorcentralen. Vi ser att träningslokalen har ett stort socialt värde, förutom de träningsmöjligheter den ger, säger han. Många kommer på fasta tider för att mötas och umgås under träningen. Seniorens röst har varit viktig från början Han har sett många exempel på personer som tränat igång kroppen: Vi har en drygt 70-årig man som hade fått ont i axlarna och inte kunde jobba hemma i trädgården längre. Han fick ett stärkande program, tränade regelbundet två-tre gånger i veckan och konstaterade efter ett tag: Nu behöver jag inte gå till doktorn längre. Idag har mannen gått vidare till ett vanligt gym där han fortsätter sin regelbundna träning. Under projekttiden hade Seniorcentralen registrerade besök, medelbesökaren var kvinna och drygt 81 år. Seniorcentralen ska stödja den äldres förmåga att ta hand om sin hälsa. Ett hälsosamt åldrande är att lära förutse, hantera och anpassa sitt liv som äldre, säger Maria Johansson, som idag arbetar för landstingets utvecklingsenhet, Qulturum med Senior alert som är ett nationellt kvalitetsregister för att minska antal fall, trycksår, undernäring och ohälsa i munnen. Vårdpersonal bedömer risker, sätter in åtgärder och gör uppföljningar tillsammans med den äldre. Eldsjälar är otroligt väsentliga för Seniorcentralen, säger Maria och Henrik - Märta Svärd gjorde en stor insats i början, Carina Pettersson är viktig idag.

5 Från gympa till cruising... Stjärnorna på Berget På Seniorcentralen pågår verksamhet varje dag i någon form. Allt från gemensamma sociala aktiviteter, promenader med gåstavar och sittdans till enskild träning i gymmet, blodtryckskontroll eller kanske en relax i massagestolen. Överraskande jobbigt men roligt, tyckte 81-åriga Barbro Fredriksson (till höger) efter sitt första prova-på-pass Qigong eller Chi gong, som det också kallas. Qigong är en metod som anses vara en väg att nå livskraft. Det var skönt att stå i de olika positionerna, säger Barbro, som bor på seniorboendet Berget där Seniorcentralen också har sina lokaler. Jag brukar gå ner till Seniorcentralen ibland för att träffa folk och dricka kaffe - och så till gymmet förstås, man har ju lite ansvar för sin kropp...

6 Vår samverkan - de äldres hälsa Peter Nilsson De är två stora aktörer som ibland kan ha svårt att hitta ett gemensamt arbetssätt, landstinget och kommunen. Men när vi satt tillsammans och planerade Seniorcentralen bestämde vi oss helt enkelt för att ta tillvara på varandras kompetens och samla all kunskap vi har runt den äldre, säger f d verksamhetschefen för vårdcentralen Bra Liv i Tranås, Peter Nilsson. Inom Tranås kommun finns en väl inarbetad mötesform genom s k PRIKO-möten där ledningspersoner från PRImärvården och KOmmunen träffas regelbundet. Genom PRIKO har vi lärt känna varandra och börjat prata samma språk, säger Peter Nilsson. Samverka kring kunden Kommunens sektionschef för äldreomsorgen, Patrik Karlsson känner igen resonemanget och ser målet som viktigast av allt: Vi ska samverka kring den äldre, eller kunden som vi säger. Samverkan sker bl a genom den mötesplats som Seniorcentralen har blivit. Patrik Karlsson ser många fördelar med en enda plats dit den äldre kan gå och få information genom föreläsningar, få hjälp med att förstå myndighetspapper och en plats att träna fysiskt på gym. På Seniorcentralen har vi kunnat förmedla kunskap om olika diagnoser, där kan den äldre få service av rullstolar m.m. Han betonar också vikten av ledningens engagemang, de eldsjälar med Carina Pettersson i spetsen som driver Seniorcentralen idag och ser framtida vinster genom mindre behov av insatser i hemmen. Gemensam arena Det fanns ingen gemensam arena för äldre som inte är sjuka innan Seniorcentralen kom till. Den är ett preventivt sätt som kan förhindra eller skjuta fram dagen när de kommer i sjukdom. De äldre kan träna och vidmakthålla de funktioner de har, säger Peter Nilsson. Men det ska vara enkelt för den äldre att förebygga sjukdom. Därför måste vi mala ner friktionsområden mellan kommunen och landstinget och få gemensamma referensramar. Han menar att samtalet innebär att de olika huvudmännen inte upplever något konkurrensförhållande. Vi är skyldiga att i första hand se till de äldres väl och ve. Huvudmannaskapet ska inte märkas, betonar både Peter Nilsson och Patrik Karlsson. Samtidigt, betonar Peter Nilsson, ska vi vara ödmjuka inför problemet, vi har inte samma uppfattning alltid, men vi kan sträva mot en bra dialog. På Seniorcentralen kan kommunens rehabiliteringspersonal och distriktssköterskor få en möjlighet att samverka med den äldre. Sedan kommunen fick ansvaret för hemsjukvården har landstingets insats minskat betydligt och landstinget medverkar idag på konsultbasis som bollplank och gästföreläsare. Patrik Karlsson

7 Blanda lite matolja i gröten Med bra mat kan sjukdomar förebyggas, sår läka snabbare och vårt allmäntillstånd blir bättre. Därför är det så viktigt att ha ett bra samtal med äldre som kanske blivit ensamma och som inte lägger ner så mycket tid på att laga egen mat, säger dietisten Pernilla Wennerholm Hedén. Hon är legitimerad dietist och arbetar mot vårdcentralerna på höglandet och har haft informationsträffar med äldre bland annat på Seniorcentralen i Tranås. I diskussionen om mat i media handlar det ofta om behov av viktminskning genom olika bantningsmetoder. Och även på Seniorcentralen finns exempel på överviktiga äldre som gått ner uppemot femton kilo genom bättre kost och bra träning på gymmet. Men Pernilla Wennerholm Hedén ser idag undervikt som ett större generellt problem bland äldre. Äldre behöver energi och näring för att orka och tyvärr äter många alldeles för små portioner och har för långa perioder under dygnet när de fastar, säger hon. I den information som hon haft på Seniorcentralen har hon betonat kvällsmålet som lika viktigt som middagen. Undervikt är ett större generellt problem än fetma bland äldre Många äter ofta en ganska bra frukost med gröt i olika former och kanske också en bra middag. Men, fortsätter Pernilla Wennerholm Hedén, sedan händer inte så mycket. Det kan bli en enkel kvällsmat med någon smörgås och i princip blir det en lång fasta mellan middagen och nästa dags frukost. Hon vill att äldre ska bli bättre att hålla koll på sin vikt - det finns en bra våg på Seniorcentralen. Och ett normalt BMI ska vara högre för en äldre än för en ung människa, säger hon. Hon betonar glädjen i matstunden - det ska vara roligt att laga mat och äta. Den som är ensam kan försöka hitta en grupp, kanske på ett seniorboende, kanske som ett matlag bland grannarna och äta tillsammans. Hon tror inte på apoteksförsålda näringsdrycker i första hand: Nej, blanda i lite matolja i gröten, lite extra grädde i såsen, makrill i tomatsås, keso eller satsa på lite extra protein och energi till kvällen; ägg, sill, majonnäs. Fibrer förebygger förstoppning. Var inte rädd för halv- eller helfabrikat, en fiskgratäng eller färdiga köttbullar kan vara bättre än en smörgås. Drick mellanmjölk - för D-vitaminernas skull.

8 Det finns en plats för mig också Mona Pettersson har ställt sin rollator bredvid gåbandet på Seniorcentralens gym. Hon använder rollatorn när hon vandrar hit från hemmet här i Tranås, en promenad på 20 minuter. Men sedan är det skönt att gå på bandet en stund, det gör gott, säger Mona, som under ett aktivt liv som förvärvsarbetande arbetat med ekonomi på landstinget, oftast i Tranås. Nu är hon pensionär sedan några år. Det var långt ifrån självklart att Mona skulle bli en återkommande gäst på Seniorcentralen: Jag hade lite förutfattade meningar, tyckte nog att det var en plats för äldre än jag. Men hon gick ändå dit och nu trivs hon med umgänget och utbudet: Dels är även äldre otroligt kloka och jag är imponerad av mångas kunskaper, dels finns det en naturlig plats för mig också. Och här finns hembakat bröd och gott och billigt kaffe. Hon är med på sociala evenemang, frågesporter och föreläsningar och hon går alltså också på gymmet. Dessutom provar hon emellanåt också en av de två massagestolarna. Personalen lägger verkligen ner sin själ på att ordna trevliga aktiviteter Riktigt skön för mig som har en kotkompression, understryker hon. Hon försöker sprida kunskap om Seniorcentralen bland jämnåriga bekanta i stan: Det finns betydligt fler som borde komma hit, som borde inse nyttan och glädjen, säger Mona som går hit någon gång varje vecka och ofta passar på att äta middag på Berget när hon är här. Personalen här på Seniorcentralen lägger verkligen ner sin själ på att ordna trevliga aktiviteter. Brutit ensamheten I den slutrapport som gjordes av de första två åren med Seniorcentralen finns ett antal intervjuer med besökare. Här finns t ex en snart 90-åriga kvinna som flyttat från en mellansvensk stad och som upplevde dagarna som ensamma och långa. Idag går jag dagligen till Seniorcentralen, berättar hon i utvärderingen. Jag trivs numera väldigt bra i Tranås, berättar hon vidare. En annan kvinna berättar om sorgen sedan maken fått en stroke men som här fått möta andra anhöriga med samma erfarenhet. Det är värdefullt, säger hon.

9 Seniorcentralen är efterfrågad Han har en aktiv förmåga att hamna i många olika sammanhang, Bertil Carlfors, gammal erfaren skogsman och tranåsbo. Så när Seniorcentralen behövde en person med egna åsikter under uppbyggnadsskedet var Bertil ett självklart namn i det seniorråd som fanns som bollplank under hela projekttiden. Jag har väl varit en katalysator, vänt och vridit på olika frågeställningar, säger Bertil själv. Obunden av landsting och kommun har jag bromsat de vildaste fantasierna men kraftfullt stöttat annat. Idag är han nöjd med det han ser. En mötesplats för alla med bra program som kan förebygga vård, sammanfattar Bertil medan han här i Hälsans rum trär in armen i blodtrycksmanschetten. Helhetssynen på den äldre är viktig, betonar han. Via Estherprojektet kan vi stödja och ge råd i vardagen, Senior alert fokuserar på den lite sjukare äldre och på Seniorcentralen finns den mötesplats som många äldre vill ha. Det är bra, säger Bertil. Vill du veta mer om Seniorcentralen; Telefon

Samuelsbergs korttidsboende

Samuelsbergs korttidsboende Samuelsbergs korttidsboende Samuelsbergs korttidsboende Vi önskar dig välkommen till ditt tillfälliga boende i form av växelvård eller korttidsboende. Vår förhoppning är att du ska trivas här tillsammans

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV Hej! Mat och fysisk aktivitet är båda viktiga ingredienser för ett hälsosamt liv som senior! Med den här broschyren vill vi ge dig inspiration till att

Läs mer

Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera

Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera Susanne Lundblad, Projektledare Senior alert, Utvecklingsledare Qulturum Landstinget i Jönköpings län Qulturum, Landstinget

Läs mer

På seniorcentralen i höst! Program för temaföreläsningar & prova på -tillfällen hösten Seniorcentralen

På seniorcentralen i höst! Program för temaföreläsningar & prova på -tillfällen hösten Seniorcentralen På seniorcentralen i höst! Program för temaföreläsningar & prova på -tillfällen hösten 2017 Seniorcentralen Temaföreläsningar På Seniorcentralen, torsdagar 14.00 14 sep Så hanterar du en samhällskris Vad

Läs mer

Socialförvaltningens grundsyn

Socialförvaltningens grundsyn Trygghetsboende Trygghetsboende Trygghetsboende erbjuder boende för dig med omfattande behov av vård, omsorg, stöd, service och en trygghetsskapande vardags miljö. Syftet är att kombinera ett självständigt

Läs mer

Socialförvaltningens grundsyn

Socialförvaltningens grundsyn Björktrasten Björktrasten Björktrastens vårdboende erbjuder boende för dig med omfattande behov av vård, omsorg, stöd och service. Vi arbetar utifrån kontaktmannaskap. Det innebär att din kontaktman har

Läs mer

Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan

Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan 1. Bordsmoderator stödjer att diskussionen följer de olika perspektiven 2. För en diskussion/ reflektion om vad hälsofrämjande insatser

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014

UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola Läsåret 2013/2014 sida 1 UTVÄRDERING Läsåret 2013/2014 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs

Läs mer

Hur gör du? Balans Mat Rörelse. Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00

Hur gör du? Balans Mat Rörelse. Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00 Hur gör du? Balans Mat Rörelse Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00 Hur gör du? Det är bara du själv som kan göra förändringar i ditt liv. Förändringar

Läs mer

Program för temaföreläsningar & prova på -tillfällen våren 2017

Program för temaföreläsningar & prova på -tillfällen våren 2017 På seniorcentralen i vår! Program för temaföreläsningar & prova på -tillfällen våren 2017 Temaföreläsningar På Seniorcentralen torsdagar 14.00-15.30 16 feb Vad kan en GOD MAN hjälpa till med? När du av

Läs mer

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga När jag bjuder in någon till ett

Läs mer

VI SOM INTE BANTAR. En guide till ett friskare liv. En bok av Åsa & Rolf Norberg

VI SOM INTE BANTAR. En guide till ett friskare liv. En bok av Åsa & Rolf Norberg VI SOM INTE BANTAR En guide till ett friskare liv En bok av Åsa & Rolf Norberg Vi som inte bantar Copyright 2012, Åsa och Rolf Norberg Ansvarig utgivare: iteecoach AB Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-2230-1

Läs mer

Träffpunkters betydelse för den psykiska hälsan

Träffpunkters betydelse för den psykiska hälsan Träffpunkters betydelse för den psykiska hälsan Sven Bertil Bärnarp, DN Fil dr, leg. psykolog Lisbeth Lindahl Konferens: Psykisk ohälsa och depression hos äldre Folkets hus 2017-03-02 Äntligen! 100-åriga

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Bra mat för seniorer

Bra mat för seniorer Bra mat för seniorer Tips på hur du bör äta för att må bra på äldre dar. Vacker, god och energirik mat är bra mat! Ät den mat du tycker om! Variera livsmedelsvalet! Behov av mat för äldre Med ökad ålder

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

sara danielsson röster från backa Röster från Backa

sara danielsson röster från backa Röster från Backa Röster från Backa Mellanplatsprojektet bidrog till och följde uppstarten och utvecklingen av odlingsprojektet Gåsagången Gror! i ett bostadsområde i Backa. Odlingen låg på Familjebostäders mark och var

Läs mer

Välkommen till Rehabcentrum Kungsholmen!

Välkommen till Rehabcentrum Kungsholmen! Välkommen till Rehabcentrum Kungsholmen! Att drabbas av en sjukdom eller skada innebär ofta ett nytt läge i livet. När livsvillkoren förändras kan du behöva professionell hjälp på vägen tillbaka. Vi erbjuder

Läs mer

Att vara aktivt delaktig i hemrehabilitering. Äldre patienters erfarenhet av hemrehabilitering med sjukgymnast och arbetsterapeut - en innehållsanalys

Att vara aktivt delaktig i hemrehabilitering. Äldre patienters erfarenhet av hemrehabilitering med sjukgymnast och arbetsterapeut - en innehållsanalys Att vara aktivt delaktig i hemrehabilitering. Äldre patienters erfarenhet av hemrehabilitering med sjukgymnast och arbetsterapeut - en innehållsanalys http://hdl.handle.net/2320/4374 Bakgrund Vilka förväntningar

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil.

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. Intervjuer Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 1. 20 år. Ca 10 min med bil. 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. 3. 21 år. 5 min med bil. 4. 51

Läs mer

Missbruka inte livet. Vägar bort från beroende av alkohol och narkotika

Missbruka inte livet. Vägar bort från beroende av alkohol och narkotika Missbruka inte livet Vägar bort från beroende av alkohol och narkotika Du är inte ensam Det går att få bukt med ett beroende av alkohol och narkotika. Men det är många som drar sig för att söka hjälp.

Läs mer

Trygg hemtjänst i Mörbylånga kommun

Trygg hemtjänst i Mörbylånga kommun Trygg hemtjänst i Mörbylånga kommun Vi tar uppdraget på allvar Hemtjänsten i Mörbylånga kommun har till uppgift att se till att du kan bo kvar hemma så länge som möjligt och känna dig trygg i ditt hem.

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig Kvalitetsindex Standard, anhörig Rapport 20111103 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall

Läs mer

Socialförvaltningens grundsyn

Socialförvaltningens grundsyn Strömsborg Strömsborg Strömsborgs vårdboende erbjuder boende för dig med omfattande behov av vård, omsorg, stöd och service. Vi arbetar utifrån kontaktmannaskap. Det innebär att din kontaktman har ett

Läs mer

Socialförvaltningens grundsyn

Socialförvaltningens grundsyn Strandvägen Strandvägen Vårdboende Strandvägen erbjuder tillfälligt boende för dig med omfattande behov av vård, omsorg, stöd och service. Vi arbetar utifrån kontaktmannaskap. Det innebär att din kontaktman

Läs mer

Träning, näring, funktion och välbefinnande. Åsa von Berens Leg Dietist, Medicine doktor Utredare Äldrecentrum

Träning, näring, funktion och välbefinnande. Åsa von Berens Leg Dietist, Medicine doktor Utredare Äldrecentrum Träning, näring, funktion och välbefinnande Åsa von Berens Leg Dietist, Medicine doktor Utredare Äldrecentrum Vad kommer jag prata om? Betydelsen av att kombinera träning med rätt näring Vad säger senaste

Läs mer

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 Utveckling av ett anhörigcenter med hälsoprofil Anhörigstödsverksamheten i Hudiksvall permanentades direkt efter projektet Anhörig 300. Ända sedan starten

Läs mer

Med individen i centrum Nya råd för äldreomsorgens måltider Anna-Karin Quetel

Med individen i centrum Nya råd för äldreomsorgens måltider Anna-Karin Quetel Med individen i centrum Nya råd för äldreomsorgens måltider Anna-Karin Quetel Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg Vi byter fokus Från kost till måltid Från tabeller till

Läs mer

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance Fysiska aktiviteter Zumba och Linedance Vad innebar Vi träffas ett par gånger i veckan och dansar tillsammans med en instruktör. Hittills har vi testat att hålla kurser i både Zumba och Linedance. Vi dansar

Läs mer

Stadsdelen Centrum. 1 av 21 stadsdelar i Göteborgs kommun. ca 52 000 invånare. ca 8 000 pensionärer

Stadsdelen Centrum. 1 av 21 stadsdelar i Göteborgs kommun. ca 52 000 invånare. ca 8 000 pensionärer Stadsdelen Centrum 1 av 21 stadsdelar i Göteborgs kommun ca 52 000 invånare ca 8 000 pensionärer Förebyggande arbete i äldreomsorgen Träffpunkterna navet i den förebyggande verksamheten Olika delprojekt

Läs mer

Välkommen till Rehabcentrum!

Välkommen till Rehabcentrum! Välkommen till Rehabcentrum! Att drabbas av en sjukdom eller skada innebär ofta ett nytt läge i livet. När livsvillkoren förändras kan du behöva professionell hjälp på vägen tillbaka. Vi erbjuder dig aktiv

Läs mer

Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende

Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende Välkommen till Fyrklövern Ett boende för korttidsvård och platser i särskilt boende Toftaängen Detta är Fyrklövern! På Fyrklövern finns 16 platser avsedda för korttidsvård såsom rehabilitering, växelvård

Läs mer

Bra måltider grunden för en bra äldreomsorg!

Bra måltider grunden för en bra äldreomsorg! Bra måltider grunden för en bra äldreomsorg! 2018-10-18 Anna-Karin Quetel Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg Det ska vara gott att bli gammal! Vad är nytt i Livsmedelsverkets

Läs mer

HÄLSOBROBLADET. Special. Innehåll. Nr 1 årg 1. Fyra gånger per år är det gruppstart. Vill man bara träna i gymmet kan man börja när som helst.

HÄLSOBROBLADET. Special. Innehåll. Nr 1 årg 1. Fyra gånger per år är det gruppstart. Vill man bara träna i gymmet kan man börja när som helst. TRÄNING SAMVARO INSPIRATION HÄLSOBROBLADET Special Nr 1 årg 1 Hälsobro Hälsobro är ett lite gym med stor känsla, du hittar oss i centrala Örebro alldeles bredvid Oskarsparken. Hit är alla välkomna att

Läs mer

Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg. Sammanfattning från femte mötet i de blandade lokala lärande nätverken

Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg. Sammanfattning från femte mötet i de blandade lokala lärande nätverken Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg I februari 2011 startade arbetet med nya blandade lokala lärande nätverk inom det prioriterande området: Kombinera förvärvsarbetet och anhörigomsorg.

Läs mer

Vi är anhöriga. Är du en av oss?

Vi är anhöriga. Är du en av oss? Vi är anhöriga Är du en av oss? Att få vårda en närstående är samma sak som att få ge en gåva till någon man tycker om. Helt naturligt är det också slitsamt att vara anhörigvårdare. Då är det viktigt att

Läs mer

Sjukgymnast. Att hjälpa människor när de behöver det som mest

Sjukgymnast. Att hjälpa människor när de behöver det som mest Westerlundska Gymnasiet Samhällsvetenskapligaprogrammet 2012 svenska kurs 2 Amanda Vesterberg SA2B Sjukgymnast Att hjälpa människor när de behöver det som mest Inledning Jag har valt att fördjupa mig i

Läs mer

Min dag med Gunnel Eriksson den trädgårdsintresserade undersköterskan som har varit distriktsmästarinna i bordtennis

Min dag med Gunnel Eriksson den trädgårdsintresserade undersköterskan som har varit distriktsmästarinna i bordtennis Min dag med Gunnel Eriksson den trädgårdsintresserade undersköterskan som har varit distriktsmästarinna i bordtennis Gunnel 59 år är uppväxt i Fromheden och bor nu i hus i Norsjö. Hon är utbildad undersköterska

Läs mer

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt

Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt Klienternas utmärkande tankar om kliniken Att äntligen känna sig förstådd och hjälpt En av kärnpunkterna till att kunderna tar hjälp av er klinik är att kiropraktik kort och gott har hjälpt dem. Som ni

Läs mer

Vem är Linnea? Linnea ett samarbetsprojekt

Vem är Linnea? Linnea ett samarbetsprojekt Linnea Kronoberg Layout och produktion: Etyd Foto: Matton (där ej annat anges) Tryck: Davidsons Tryckeri April 2010 Vem är Linnea? Linnea kallar vi en äldre person, man eller kvinna, som har flera sjukdomar.

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsenheten

Hälso- och sjukvårdsenheten Hälso- och sjukvårdsenheten Före hemsjukvårdsövertagandet: 60 personer, främst sjuksköterskor och arbetsterapeuter Ansvar för hälso- och sjukvård och hjälpmedel i särskilt boende Efter övertagandet av

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN

Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN Bättre liv för sjuka äldre Smaka på den rubriken. Vem av oss vill inte att sjuka äldre ska få ett så gott liv som möjligt? Ändå är det så svårt att uppnå när våra

Läs mer

Ökat socialt innehåll i vardagen

Ökat socialt innehåll i vardagen -3-111 -3-3 Tjänsteskrivelse Socialförvaltningen, vård och omsorg Ökat socialt innehåll i vardagen - Utvärdering av hur personal som deltagit i utvecklingsarbete om ökat socialt innehåll i vardagen uppfattar

Läs mer

Äldrepolitiskt program för. Upplands-Bro

Äldrepolitiskt program för. Upplands-Bro Kaleva seniorer Äldrepolitiskt program för Upplands-Bro Från halvdålig till mönsterkommun Ett samhälles omsorg om sina allra svagaste invånare är ett bra mått på den kunskap, omsorg, empati som de kommunalpolitiskt

Läs mer

PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE

PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE SLSO P s y k i a t r i n S ö d r a PSYKISK OHÄLSA HOS ÄLDRE om psykiska problem hos äldre och dess bemötande inom Psykiatrin Södra layout/illustration: So I fo soifo@home.se Produktion: R L P 08-722 01

Läs mer

se hela människan Nina vill att vården ska SJÄLEN

se hela människan Nina vill att vården ska SJÄLEN SJÄLEN Nina vill att vården ska se hela människan Psoriasis och psoriasisartrit påverkar livet på många olika sätt. Idag är vården ganska bra på att behandla de symtom som rör kroppen, medan den ofta står

Läs mer

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013

UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola UTVÄRDERING Läsåret 2012/2013 Österängs öppna förskola 1. Presentation av förskolan och förutsättningarna för arbetet Österängs öppna förskola ligger

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

S E N I O R A L E R T

S E N I O R A L E R T S E N I O R A L E R T Team: Förbättringsområde: Målsättning: Särkivaaragården, Övertorneå Fallprevention, nutrition Antal fall ska minskas med systematiska förebyggande åtgärder.. Princip är, att med regelbunden

Läs mer

Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda. Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket!

Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda. Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket! Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket! Amanda Bergqvist Ålder: 25 år Ort: Helsingborg Träningsbakgrund:

Läs mer

PREVENTIVT ARBETSSÄTT MED SENIOR ALERT SOM KVALITETSINDIKATOR BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE. Slutrapport för förbättringsarbete

PREVENTIVT ARBETSSÄTT MED SENIOR ALERT SOM KVALITETSINDIKATOR BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE. Slutrapport för förbättringsarbete PREVENTIVT ARBETSSÄTT MED SENIOR ALERT SOM KVALITETSINDIKATOR BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE Slutrapport för förbättringsarbete Sammanhållen vård och omsorg Härjedalen 2013-10-01 Bakgrund/problembeskrivning

Läs mer

Insamlingsstiftelsen EN FRISK GENERATION 1

Insamlingsstiftelsen EN FRISK GENERATION 1 Insamlingsstiftelsen En frisk generation EN FRISK GENERATION 1 Insamlingsstiftelsen En frisk generation Insamlingsstiftelsen En frisk generation startades 2011 som ett gemensamt initiativ av forskare från

Läs mer

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Vill du veta mer o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som

Läs mer

Hjälp i ditt hem Information om vår hemtjänst, hemsjukvård och hemrehabilitering.

Hjälp i ditt hem Information om vår hemtjänst, hemsjukvård och hemrehabilitering. Hjälp i ditt hem Information om vår hemtjänst, hemsjukvård och hemrehabilitering. Om du är äldre, långvarigt sjuk eller har funktionshinder kan du få stöd och hjälp i ditt eget hem. Vi på vårdbolaget TioHundra

Läs mer

När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede.

När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede. När döden utmanar livet: frågor om människans fria val, om ansvaret och skulden som bördor i livets slutskede. Peter Strang, överläkare, professor i palliativ medicin Karolinska Institutet, Stockholm Stockholms

Läs mer

Välkommen till. vår hemtjänst

Välkommen till. vår hemtjänst Välkommen till vår hemtjänst Vi har alltid nära hem till dig Vi har alltid nära hem till dig Hemtjänsten i Kungsbacka kommun är namnet på den kommunala hemtjänsten. Vi som arbetar här är anställda av kommunen.

Läs mer

Goda vanor för att förebygga fallskador

Goda vanor för att förebygga fallskador Goda vanor för att förebygga fallskador För de allra flesta är det viktigt att kunna göra det man vill. Att tänka efter före och förebygga olyckor kan ge ett mer självständigt liv. Fallolyckor är tyvärr

Läs mer

Gemenskap för seniorer- upplevelse av att vara på sommarkollo

Gemenskap för seniorer- upplevelse av att vara på sommarkollo Gemenskap för seniorer- upplevelse av att vara på sommarkollo Utvärdering av sommarkollo på Medevi brunn 2017 Fil.Dr. Kjerstin Larsson Forskningshandledare/projektledare Region Örebro län Universitetssjukvårdens

Läs mer

Registret ger stöd till ett standardiserat och evidensbaserat arbetssätt som kan

Registret ger stöd till ett standardiserat och evidensbaserat arbetssätt som kan Vad är Senior alert? Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister som används inom vården och omsorgen om äldre. Med hjälp av registret kan vården och omsorgen tidigt upptäcka och förebygga trycksår,

Läs mer

Sektionen äldres hälsa, Fysioterapeuterna Sjukgymnastförbundet. Onsdagen den 19 mars 2014

Sektionen äldres hälsa, Fysioterapeuterna Sjukgymnastförbundet. Onsdagen den 19 mars 2014 Sektionen äldres hälsa, Fysioterapeuterna Sjukgymnastförbundet Onsdagen den 19 mars 2014 Elsa Ingesson, Qulturum Elsa Ingesson, Qulturum Passion för livet Ett bra liv med bästa möjliga hälsa Passion för

Läs mer

GERIATRISKT STÖD. Kost och nutrition Smått och gott

GERIATRISKT STÖD. Kost och nutrition Smått och gott GERIATRISKT STÖD Kost och nutrition Smått och gott Nutritionsdagen 30 april Nutritionsrådet Region Jämtland Härjedalen Nutrition vid sjukdom Ingvar Boseaus Hur identifierar, utreder och behandlar vid undernäring

Läs mer

Jurslavägen 31. Att bo på Jurslavägen 31 2014-08-20

Jurslavägen 31. Att bo på Jurslavägen 31 2014-08-20 Jurslavägen 31 2014-08-20 Att bo på Jurslavägen 31 Äldreboendet Jurslavägen 31 ligger i ett fint och lugnt område som heter Jursla och ligger utanför Norrköping. Huset ligger i markplan vilket gör det

Läs mer

Sammanställning av Utvärdering HÄLSODAG samtliga elever Barn- & fritidsprogrammet Onsdag den 17/10 2007

Sammanställning av Utvärdering HÄLSODAG samtliga elever Barn- & fritidsprogrammet Onsdag den 17/10 2007 Sammanställning av Utvärdering HÄLSODAG samtliga elever Barn- & fritidsprogrammet Onsdag den 17/10 2007 1. Fanns det något bra med Hälsodagen? Det var roligt Frukost och priser Ja absolut! Jag tycker att

Läs mer

IOGT-NTO:s SOCIALA FÖRETAG

IOGT-NTO:s SOCIALA FÖRETAG IOGT-NTO:s SOCIALA FÖRETAG Om en del av IOGT-NTO:s sociala verksamhet IOGT-NTO erbjuder personer som har eller har haft alkohol- eller andra drogproblem att leva helnyktert och möjligheten att förändra

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : Sunderby sjukhus Avd 41 PAVA Syfte med deltagandet i Genombrott Att varje enskild palliativ patient är välinformerad och har så optimal näringstillförsel och måltidsmiljö som möjligt med hänsyn

Läs mer

Välkommen till Rehabcentrum!

Välkommen till Rehabcentrum! Välkommen till Rehabcentrum! Att drabbas av en sjukdom eller skada innebär ofta ett nytt läge i livet. När livsvillkoren förändras kan du behöva professionell hjälp på vägen tillbaka. Vi erbjuder dig aktiv

Läs mer

Förbättringsområde: Att få hypertonipatienter med högt BMI att gå ned i vikt.

Förbättringsområde: Att få hypertonipatienter med högt BMI att gå ned i vikt. Datum: 06-0-6 Ansvariga: Majja Hörnmark, enhetschef Anna Holm, Distriktssköterska Verksamhet: Bankeryds Vårdcentral Förbättringsområde: Att få hypertonipatienter med högt BMI att gå ned i vikt. Bakgrund

Läs mer

KOL. den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv.

KOL. den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv. KOL den nya svenska folksjukdomen. Fråga din läkare om undersökningen som kan rädda ditt liv. Den kallas för den nya folksjukdomen och man räknar med att omkring 500 000 svenskar har den. Nästan alla är

Läs mer

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Bygg bostäder så att

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Enkla tips hur du undviker att falla

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Enkla tips hur du undviker att falla ÖREBRO LÄNS LANDSTING Enkla tips hur du undviker att falla Inledning Några ord från läkaren Vi svenskar blir allt äldre och de äldre blir allt friskare. Vi skulle kunna leva ännu bättre om vi kunde undvika

Läs mer

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 1 100 nya möjligheter Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 2 100 nya möjligheter Januari 2013 december 2014 Tidsbegränsade anställningar under 6 månader Lön enligt kollektivavtal Projekt i samverkan

Läs mer

PLAN. Stadskontoret. Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad. Lättläst

PLAN. Stadskontoret. Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad. Lättläst PLAN Stadskontoret Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad Lättläst Innehåll Inledning... 3 1. Du ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande i samhället och över din vardag... 5 2. Du

Läs mer

Stimulansmedel. till kommuner och landsting för r insatser inom vård v omsorg om äldre personer

Stimulansmedel. till kommuner och landsting för r insatser inom vård v omsorg om äldre personer Stimulansmedel till kommuner och landsting för r insatser inom vård v och omsorg om äldre personer Stimulansmedel på p 1,35 mdr kr för f r att utveckla äldreomsorgens kvalitet Med fokus på : - att förbättra

Läs mer

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen)

Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Betyg E (med tvekan) : (= Eleven beskriver mest med egna ord hur man upplevt träningen) Utverdering det har gott bra med träningen. jag tycker att det var kul att träna och så var det skönt att träna.

Läs mer

2011-09-20. Till äldresamordnaren Eva Nilsson Bågenholm

2011-09-20. Till äldresamordnaren Eva Nilsson Bågenholm 2011-09-20 Till äldresamordnaren Eva Nilsson Bågenholm, önskar med denna skrivelse beskriva vår syn på munhälsans betydelse för den allmänna hälsan hos de mest sjuka äldre. Uppdraget att stärka de mest

Läs mer

MåBra läger. Läger 2 29 maj 2 juni För dig som är motionär och inte vill missa en ny upplevelse.

MåBra läger. Läger 2 29 maj 2 juni För dig som är motionär och inte vill missa en ny upplevelse. MåBra läger på Hornsjöns Pensionat 2013 4 dagar Se vårt detaljerade program Läger 1 22 26 maj För dig som inte vill gå miste om en bättre hälsa. Hur börjar jag? Läger 2 29 maj 2 juni För dig som är motionär

Läs mer

Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2012

Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2012 Datum 2013-05-23 Ert datum Beteckning FaR rapport 2012 1(5) Er beteckning Rapport om FaR- verksamheten i Klippan 2012 Bakgrund FaR- verksamheten i Klippan bedrevs fram t.o.m. 31 december 2007 i projektform

Läs mer

Stöd till anhöriga. För dig som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre, eller stödjer en närstående som har funktionshinder

Stöd till anhöriga. För dig som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre, eller stödjer en närstående som har funktionshinder För dig som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre, eller stödjer en närstående som har funktionshinder Stöd till anhöriga hällefors, lindesberg, l jusnarsberg och nor a 1 I vårt samhälle

Läs mer

Uppföljning rörelseglada barn

Uppföljning rörelseglada barn Bilaga 3 Uppföljning rörelseglada barn Pilotprojekt i Ystads Barn och Elevhälsa 7-8 Backaskolan, Blekeskolan, Köpingebro skola och Östraskolan Ystad kommun Kultur och utbildning Barn och Elevhälsan Kerstin

Läs mer

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen

Ansökan till Socialstyrelsen om stimulansmedel för att utveckla äldreomsorgen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Marie Kelpe Telefon: 08 508 20583 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Ansökan

Läs mer

Dietistprojekt Slutrapport 2007-09-01 2012-12-31

Dietistprojekt Slutrapport 2007-09-01 2012-12-31 Dietistprojekt Slutrapport 2007-09-01 2012-12-31 Innehållsförteckning Dietistprojekt... 1 Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Styrgrupp... 3 Resultat... 4 Fastemätningar och undernäring...

Läs mer

Fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet på recept Fysisk aktivitet på recept - en aktiv väg till bättre hälsa Den bästa aktiviteten är den som blir av - Undvik långvarigt stillasittande (över två timmar i sträck). - Motionera så du blir varm och andfådd

Läs mer

Delresultat för projektet Hundteamet hösten 2014

Delresultat för projektet Hundteamet hösten 2014 1 (6) Delresultat för projektet Hundteamet hösten 2014 Information angående Hundteamet ett projekt med terapi- och vårdhund inom bedriver under 2014 ett projekt med terapi- och vårdhund inom i första hand

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Motivation till hälsa

Motivation till hälsa Motivation till hälsa En kurs om hur man ska förändra och förbättra sin livsstil och behålla den livet ut. Resultat från hälsoenkät 9 Anita Engström Livsstilspedagog www.kiruna.fhsk.se MOTIVATION TILL

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

ANVISNINGAR TILL ELEVER OCH BLOGGAR Anvisningar till elever och bloggar 4

ANVISNINGAR TILL ELEVER OCH BLOGGAR Anvisningar till elever och bloggar 4 ANVISNINGAR TILL ELEVER OCH BLOGGAR Anvisningar till elever och bloggar 4 Finns hälsa och skönhet på burk? Millas fall istock.com/teksomolika Utgångspunkter för arbetet Lär känna Milla genom att läsa Millas

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Utvärdering 2014 målsman

Utvärdering 2014 målsman Utvärdering 2014 målsman 209 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Mycket väl anordnat och bra information. - Seriöst! Utförlig

Läs mer

Anhörigvård är frivilligt

Anhörigvård är frivilligt Stöd till anhöriga Anhörigomsorg I vårt samhälle finns det många människor som på olika sätt hjälper andra i deras vardag. Det kan bero på att dessa personer på grund av fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar,

Läs mer

Bli en mästare på att hantera maten efter din överviktsoperation. VOP -

Bli en mästare på att hantera maten efter din överviktsoperation. VOP - Bli en mästare på att hantera maten efter din överviktsoperation Hur du lever och tänker runt mat styr vad du äter! Med rätt strategier kan du själv påverka resultaten av din överviktsoperation och göra

Läs mer

MAS-riktlinjer. Att identifiera och förebygga undernäring Reviderad Upprättad:

MAS-riktlinjer. Att identifiera och förebygga undernäring Reviderad Upprättad: MAS-riktlinjer Att identifiera och förebygga undernäring Upprättad: 2011-01-01. Reviderad 2017-07-20 Inledning Undernäring är ett tillstånd av obalans mellan intag och förbrukning av näringsämnen. Ett

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Regelbunden fysisk aktivitet kan minska biverkningar av cancerbehandlingen och lindra symtom på sjukdomen.

Regelbunden fysisk aktivitet kan minska biverkningar av cancerbehandlingen och lindra symtom på sjukdomen. Cancerrehabilitering Syftet med cancerrehabilitering är att förebygga och minska de fysiska, psykiska, sociala och existentiella följderna av cancersjukdom och behandling. Målet är att du ska fungera och

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer