Fiskevårdsteknik i Sverige AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fiskevårdsteknik i Sverige AB"

Transkript

1 Fiskevårdsteknik i Sverige AB LÄNSSTYRELSEN JONSEREDS NEDRE, SÄVEÅN FISKVANDRING Lund Pålsjövägen 12, Lund. Telefon Telefax

2 2 LÄNSSTYRELSEN JONSEREDS NEDRE, SÄVEÅN FISKVANDRING 2012 Innehåll 1 Inledning Material och metoder Utrustning Drift av räknaren Insamling och bearbetning av data Längdmätning av fisk Artfördelning och säsongsindelning Resultat Registreringar Passerande föremål Fiskens rörelseriktning Fiskaktivitet under dygnet Nettovandring Jämförelser med tidigare år Sammanfattning Bilagor Bilaga 1 Bilaga 2 Kontroll av drift och resultat. Registrerade rörelser i fiskräknare.

3 3 LÄNSSTYRELSEN JONSEREDS NEDRE FISKVANDRING Inledning Jonsereds kraftverk utgör ett definitivt vandringshinder för uppvandrande fisk i Säveån. Vid kraftverkets dammbyggnad finns två fiskvägar, en vid kraftstationen (Jonsereds nedre) och en vid regleringsdammen högst upp i den naturliga åfåran(jonsereds övre). I avsikt att kontrollera fiskvägarnas funktion och fiskbeståndens storlek, har uppvandrande laxfisk räknats i de båda fiskvägarna med automatiska fiskräknare. Föreliggande rapport presenterar resultaten från Jonsereds nedre räknare som är placerad vid Jonsereds kraftstation. På uppdrag av länsstyrelsen i Västra Götalands län har Fiskevårdsteknik AB under år 2012 löpande övervakat driften samt samlat in, bearbetat och sammanställt resultat från den automatiska fiskräknaren som är placerad vid Jonsereds kraftverk i Säveån.

4 4 2 Material och metoder 2.1 Utrustning En ny automatisk fiskräknare installerades den 16 oktober 2012 vid inloppet till fiskvägen på inloppskanalens högra sida (figur 1). Den nya fiskräknaren ersätter en tidigare räknare av samma fabrikat som varit installerad på samma plats sedan Fiskräknaren som kallas River Watcher har tillverkats av det isländska företaget Vaki. Fiskräknaren som är av optisk typ, består principiellt av en skannerenhet och en kontrollenhet. Scannerenheten utgörs av två plattor mellan vilka två täta gardiner av IR-ljus skapas (figur 2). Plattorna är fästa i en kassett vilken i sin tur sitter på uppströmssidan av en gallerkalv. Skannerns fria öppning är ca 40 cm bred och 50 cm hög. När ett föremål passerar skannerplattorna bryts ett antal ljusstrålar vilket registreras i kontrollenhetens datalogger. På så sätt kan föremålets riktning, storlek, form och hastighet registreras tillsammans med datum Figur 1. Dragskenorna till fiskräknare som är monterad i gallerkalven. Fiskräknaren är placerad framför inloppet till fiskvägen uppströms intagsgallret vid inloppskanalens högra sda. Vy från fiskvägen mot söder.

5 5 Figur 2. Fiskräknarens skannerenhet har två gardiner av snabbt svepande infraröda ljusstrålar. Passerande föremål registreras när de blockerar några av dessa strålar. och tidpunkt för passagen. Dessutom registreras vattnets temperatur kontinuerligt var tredje timme. Erhållna data sparas i kontrollenheten där de kan avläsas och överföras via ett GSM-modem till en valfritt placerad kontorsdator för vidare analys. Överföring av data och fjärrstyrning av fiskräknaren utförs med programvaran WinAri. Sammanställning, tolkning och presentation av data från fiskräknaren har utförts i programvaran WinAri från Vaki samt efter export till vissa delar i MS Excel. 2.2 Drift av räknaren Fiskräknaren har varit i drift från att den installerades den 16 oktober fram till den sista december. Under en period i mellan den 25 och 29 oktober har räknaren av okänd anledning varit avstängd. Utöver detta har inga större störningar eller avbrott i räknarfunktionen inträffat under driftsperioden. Tillsyn av räknarens olika delar har frekvent utförts på plats. Övervakning av räknarens funktion samt säkring av resultat har utförts på distans av Fiskevårdsteknik vid ett flertal tillfällen.

6 6 2.3 Insamling och bearbetning av data Datafiler från fiskräknaren har under säsongen överförts vid ett 10-tal tillfällen för säker lagring till vår server i Lund (bilaga 1). Den sista nedladdningen som utfördes in i januari 2013 har utförts av Daniel Johansson på länsstyrelsen i Västra Götaland. Vid varje nedsparningstillfälle erhålls en grupp om fyra datafiler: en med tid och storleksuppgifter (arv), en med skuggbilder (img), en med temperaturuppgifter (tdt) och en med funktionsuppgifter (vsb). Insamlade datafiler har i stort sett befunnits vara tekniskt felfria och innehålla uppgifter av förväntad karaktär. För att representera hela mätperioden behövs endast en grupp med datafiler, nämligen den som sparats ned Alla dessa filer har samlats i en gemensam databas i programvaran WinAri. Varje registrering i databasen har därefter tolkats med avseende på innehåll och rimlighet. Vid tolkningen har varje registrerat föremål bedömts tillhöra någon av följande grupper: laxfisk, ål, övrig fisk och icke fisk. Till gruppen laxfisk har förts alla registreringar av fisklika föremål med en längd över 35 cm vars skuggbilder inte uppvisar tydliga karaktärer av att vara annat än laxfisk och kortare fisklika föremål vars skuggbilder visar tydliga karaktärer av laxfisk. Till gruppen ål har förts registreringar som visar tydliga karaktärer av ål. Dessa registreringar består främst av nedströmspassager under dygnets mörka timmar. Till gruppen övrig fisk har förts fisklika föremål med en längd under 35 cm vars skuggbilder inte visar tydliga karaktärer av laxfisk. Vid sammanräkning och utvärdering har övrig fisk trots detta bedömts huvudsakligen utgöras av laxfisk (se avsnitt 2.5). Till gruppen icke fisk har förts alla registreringar av ej fisklika föremål vilka vanligen avbildas som oregelbundna taggiga figurer. Från den tolkade databasen har sammanställningar av data till redovisning i tabell- och grafisk form slutligen hämtats. Under säsongen har en enklare preliminär lägesrapport lämnats

7 7 2.4 Längdmätning av fisk Registrering av varje passerande föremåls storlek sker med ledning av det antal ljusstrålar som blockerats i höjdled. Då varje infraröd ljusstråle är mycket tunn sker denna registrering med en noggrannhet på mm-nivå. Höjdmätning av passerande fiskar utförs på det ställe där kroppshöjden når sitt maximum mellan rygg och buk, dvs. i området omedelbart framför ryggfenan (figur 3). Rygg- och bukfenornas höjd räknas således inte med. Under förutsättning att fisken rör sig på ett normalt vis, dvs. med en någorlunda jämn hastighet längs en hyggligt rak linje, är denna höjdmätning tekniskt sett mycket noggrann. Fisk som accelererar, ändrar rörelseriktning eller stannar upp under passagen kan upphov till sämre noggrannhet vid höjdmätningen. Av denna anledning är höjdmätningen på uppvandrande fisk generellt sett bättre än på nedvandrande fisk. För uppskattning av fiskars storlek utförs en omvandling från höjd till längd genom multiplicering med en empirisk faktor. Mätning av höjd och längdförhållande på stickprov av fiskar från fiskfällorna vid Lilla vatten i Göta älv har tidigare utförts (Hebrand 2002). Resultatet pekar mot att en L/H faktor runt 6,0 passar för de vanligast förekommande laxfiskarnas storlek under den mest frekventa vandringstiden vid Lilla Edet. Det antas ej vara någon större skillnad på laxfiskars höjd- och längdförhållande vid Jonsered i Säveån jämfört med Lilla Edet i Göta älv. Alla angivna fisklängder i föreliggande sammanställning har därför beräknats med denna faktor. De utförda mätningarna antyder att det statistiska felet i längdmätningen med denna metodik är ca 8 % eller ± 6 cm på en lax med en medellängd av 75 cm. Figur 3. Mätning av höjd och längdförhållande på fisk.

8 8 Det bör dock påpekas att längdmätningen vanligen är betydligt bättre på uppvandrande fisk än på nedvandrande fisk. Anledningen till detta är att fisk som rör sig uppströms normalt gör det med en jämn rörelse längs en rak linje medan fisk som rör sig nedströms kan driva med strömmen med kroppen i olika vinklar och positioner. 2.5 Artfördelning och säsongsindelning Flertalet av de skuggbilder som bedömts vara större fisk uppvisar tydlig fettfena, laxartad kroppsform och fenställning (figur 4). Fisk mindre än ca 35 cm återges emellertid vanligen utan fenor då de infraröda ljusstrålarna passerar genom de tunnare mjukdelarna. Det är därför svårare att enbart från skuggbilder säkert avgöra om de utgörs av laxfisk eller ej. Registreringar av denna karaktär har därför konservativt placerats i gruppen övrig fisk trots att det är vår bedömning att det stora flertalet av dem utgörs av små laxfiskar, dvs. huvudsakligen öringar (se avsnitt 2.3). Det är emellertid inte möjligt att enbart från skuggbilderna skilja mellan snarlika fiskarter som lax och öring. Viss vägledning kan fås genom längden men för säker artbestämning krävs mera information. I syfte att fördela den uppvandrande fisken mellan lax och öring har en enkel modell använts. Modellen baseras på en subjektiv utvärdering av fångstatistik från sportfisket i Göta älv nedströms Lilla Edet och från Säveån. Laxfiskar med en längd mindre än 50 cm bedöms uteslutande bestå av öring (100 %) medan fisk med en längd av cm bedöms utgöras av både lax (75 %) som tillbringat en vinter till havs (1SW) och öring (25 %). Fisk med längd över 70 cm bedöms nästan uteslutande utgöras av A B Figur 4. Större fisk (A) uppvisar vanligen tydlig fettfena och/eller laxartad kroppsform. Mindre fisk (B) återges vanligen utan fenor.

9 9 lax (96 %) med två eller flera vintrar till havs (2SW och MSW) och en mindre andel storvuxen öring (4 %). Laxfiskens vandring förbi fiskräknaren vid Jonsereds nedre kan delas in i två perioder. Den första perioden sträcker sig från årets början fram till maj/juni och utgörs främst av nedvandrande utlekt lax och havsöring, s.k. besor eller kelts. Dessa fiskar vandrande upp uppströms för att leka under föregående år och är på väg att simma ut till havet igen. Den andra perioden som vanligen sträcker sig från mitten av maj och framåt utgörs främst av lekvandrande fisk som kommer från havet och ska leka under kommande höst. Det förekommer emellertid en övervägande stor andel nedvandrande laxfisk även under perioden för lekvandrande fisk. Dessa individer utgörs till största delen av fisk mindre än 50 cm och gör att den totala skillnaden mellan uppvandrande och nedvandrande fisk, nettouppvandringen under denna period blir få eller minus till antalet. Troligen nyttjar dessa fiskar den andra fiskvägen vid Jonsered övre för uppströmspassage och vandrar sedan nedströms förbi Jonsereds nedre. Eftersom fiskräknaren endast varit i drift under hösten under 2012 saknas data från våren.

10 10 3 Resultat 3.1 Registreringar Under säsongen har totalt 78 passerande föremål, varav 11 upp och 67 ned, registrerats av den automatiska fiskräknaren (bilaga 2). Av varje registrerat föremål har två skuggbilder samlats in, dvs. totalt ca 150 skuggbilder. Varje par av skuggbilder är knutna till en registrering av datum, tid, storlek, hastighet, position och riktning av ett unikt föremål. Skuggbildens kvalitet beror på fiskens rörelsemönster under passagen av öppningen mellan skannerplattorna. De fiskar som rör sig i en jämn hastighet längs en rak linje ger de bästa skuggbilderna medan de som accelererar, ändrar rörelseriktning eller stannar upp under passagen ger m el m förvrängda skuggbilder. Bilder av uppvandrande fisk är genomgående av högre kvalitet än de av nedvandrande fisk beroende på systematiska skillnader i fiskens rörelsemönster. Under varje dygn har vidare åtta uppmätningar av vattentemperaturen sparats. 3.2 Passerande föremål Efter manuell kontroll av skuggbilder och övriga data har 35 av de insamlade registreringarna identifierats som fisk och 43 som icke fisk (bilaga 2). De skuggbilder som bedömts avbilda andra föremål än fisk utgörs huvudsakligen av bubbelsvärmar samt driftande växtrester och skräp (figur 5). A B Figur 5. Skuggbild av andra föremål än fisk utgörs främst bl.a. driftande växtrester och skräp som kan ge upphov till registreringar både upp (A) och ned (B).

11 11 Denna typ av registreringar uppträder karaktäristiskt i stor mängd under vissa begränsade perioder. Föremål som identifierats som icke fisk förekommer både bland upp- och nedåtriktade registreringar. 3.3 Fiskens rörelseriktning Under den gångna säsongen vandrade sammanlagt 9 fiskar upp och 26 ned (bilaga 2). Nettoresultatet blev därmed en vandring ned av totalt 17 fiskar. 3.4 Fiskaktivitet under dygnet Då fiskräknaren varit i drift under en begränsad period under hösten är det svårt att dra några säkra slutsatser avseende fisken vandringsmönster. Uppvandringen av lekvandrande laxfisk har uteslutande ägt rum dagtid med en tyngdpunkt mellan klockan 11 och 14 (figur 6; bilaga 2). Registreringarna av nedvandrande ål förekommer framförallt under dygnets mörka timmar där merparten av fiskarna har passerat mellan kl. 20 och 04 (figur 7). Figur 6. Antal uppvandrande laxfiskar fördelat per timme.

12 12 Figur 7. Antal nedvandrande ålar per timme. 3.5 Nettovandring Nettoresultatet för de fiskar som passerat Jonsererds nedre fiskväg uppgick till totalt -17 stycken under perioden (tabell 1; bilaga 2). Med passerat avses i detta sammanhang skillnaden mellan upp- och nedvandrande fisk och därmed nettoresultatet. För laxfiskar uppgick nettoresultatet till -6 fiskar fördelat på 7 uppvandrande och 13 nedvandrande fiskar (tabell 1, figur 8-9). För ålen har endast nedvandring förekommit och det totala antalet registrerade ålar uppgår till 11 stycken (tabell 1, figur 10). Figur 8. Antal uppvandrande laxfiskar per dag.

13 13 Figur 9. Antal nedvandrande laxfiskar per dag. Nettovandringen för laxfisken utgörs av -5 (80 %) små fiskar under 50 cm och -1 (20 %) mellanstor cm (tabell 1-3). För laxfiskar större än 70 cm är nettovandringen 0. För övrig fisk som varit svår att artbestämma men där en stor del av den fisken troligen består av små havsöringar är nettovandringen 0 fiskar. För ålen är den totala nettovandringen -11 fiskar. Figur 10. Antal nedvandrande ålar per dag.

14 14 Tabell 1. Antal uppvandrande fiskar per art-, längdgrupp och månad. Grp 1 = Övrig fisk, 2 = ål, 3-6 = laxfisk. Grp Längd Månad Summa (cm) (n) (%) Summa Tabell 2. Antal nedvandrande fiskar per art-, längdgrupp och månad. Grp 1 = Övrig fisk, 2 = ål, 3-6 = laxfisk. Grp Längd Månad Summa (cm) (n) (%) Summa

15 15 Tabell 3. Nettovandring per artgrupp och månad. Grupp Månad Totalt (n) Laxfisk Ål Övr fisk Summa

16 16 4 Jämförelser med tidigare år Då fiskräkningen endast har varit i drift från mitten av oktober till årets slut är det endast den perioden som kan jämföras med tidigare år. Normalt sett är fiskvandringen under denna period låg vilket försvårar möjligheten att dra några generella slutsatser. Det är inte heller möjligt att göra någon jämförelse mot 2011 då den gamla räknare ej var i bruk under motsvarande period. Detta medför att det endast är möjligt att göra jämförelser mot åren 2008 till 2010 (tabell 4). Tabell 4. Nettoresultat av laxfiskar per vecka. Jämförelse med Vecka Med

17 17 5 Sammanfattning Kontroll av vandrande fisk i den nedre fiskvägen vid Jonsereds kraftverk har utförts med en automatisk fiskräknare under perioden 16 oktober till och med 31 december Räknaren har fungerat utan större problem under hela perioden och har levererat en lång serie felfria data. Nettoresultatet av vandrande laxfiskar i fiskräknaren uppgick till -6 stycken. Nedvandring av fisk som bedömts vara ål uppgick till 11 stycken. Mats Hebrand Stefan Kläppe

18 18 Referenser Hebrand M, 2002: Vattenfall. Lilla Edet. Göta älv. Automatisk fiskräkning , Lund , 44 s.

19 Bilaga 1 Sid 1 (3) FVT Vaki fiskräknare Kontroll av drift och resultat Åtgärd Räknare Resultat Funktion Filer Aktör Lokal Art Dat Kl Met Dat Kl P Lu Ld Su Sd T Bat Vis M% Anm A I T V D db Anm Namn Jonsered N Installation :00 Dir Ny räknare Kläppe S Jonsered N Avläsning :13 Mod : ,2 OK 100 Testuppringning Upload all Hebrand M Jonsered N Reset :15 Mod : ,2 OK 100 Nollställning Hebrand M Jonsered N Avläsning :47 Mod : ,2 OK 100 Allt OK Upload all Kläppe S Jonsered N Avläsning :25 Mod : ,2 OK Upload all Kläppe S Jonsered N Avläsning :10 Mod : ,2 OK Upload all Kläppe S Jonsered N Avläsning :40 Mod : ,2 OK Upload all Kläppe S Jonsered N Avläsning :11 Mod : ,2 OK Upload all Kläppe S Jonsered N Avläsning :25 Mod : ,2 OK Upload all Hebrand M Jonsered N Avläsning :53 Mod : ,2 OK Upload all Kläppe S Jonsered N Avläsning Mod : Johansson D Anmärkningar Utöver de ovan redovisade åtgärderna har tillsyn av fiskräknarens fältutrustning skett vid ett stort antal tillfällen av lokal personal. Vid dessa tillfällen har främst räknarens gallerbur och scannerplattor rengjorts. Förklaringar Rubriker Åtgärd Lokal Art Dat Kl Metod = Utförd åtgärd = Läge för åtgärdad fiskräkare = Utförd åtgärd = Datum för utförd åtgärd (år-mån-dag) = Tid för utförd åtgärd (tim:min) = Metodik vid utförd åtgärd (se förklaringar nedan) Räknare Dat Kl P = Utförd avläsning på fiskräknaren = Avläst datum på räknaren (år-mån-dag) = Avläst tid på räknaren (tim:min) = Period (tidsutrymme mellan tömning av räknarens minne) Resultat Lu Ld Su Sd T = Avläst resultat = Large up, elektroniskt godkänd fisk > 50 cm som vandrat upp, dvs huvudsakligen havsvandrande fisk (antal) = Large down, elektroniskt godkänd fisk > 50 cm som vandrat ned, dvs huvudsakligen havsvandrande fisk (antal) = Small up, elektroniskt godkänd fisk fisk < 50 cm som vandrat upp, dvs huvudsakligen stationär fisk (antal) = Small down, elektroniskt godkänd fisk fisk < 50 cm som vandrat ned, dvs huvudsakligen stationär fisk (antal) = Temperatur i vattnet (oc) Fiskevårdateknik AB Kf15\Vaki kontr\vaki kontroll jonsered.xls

20 Bilaga 1 Sid 2 (3) Funktion = Avläst eller bedömd funktion Bat = Batteri, levererad elkraft (V DC) Vis = Visabillity, anger receptorernas grad av siktbarhet mellan scannerplattorna, dvs en form av funktionstest (OK eller Skr enl förklaringar nedan) M% = Memory % full, anger minnets återstående utrymme i procent. Vid utrymme <90 % bör minnet tömmas för fullgod funktion. Anm = Kommentar till ev bedömd funktionsavvikelse, ingen kommentar anger att kontrollerad fiskräkning pågår (se förklaringar nedan) Filer A I T V D db Anm = Insamlade datafiler = Arv-fil, innehåller en rad med uppgift om datum, tid, storlek, hastighet, position och riktning för samtliga passerande föremål (0-3, kod enl förklaringar nedan) = Img-fil, innehåller två skuggbilder på samtliga passerande föremål (0-3, kod enl förklaringar nedan) = Tdt-fil, innehåller en rad med uppgift om datum, tid och temperatur för var tredje timme (0-3, kod enl förklaringar nedan) = Vsb-fil, innehåller en rad med kodade uppgifter om scannerplattornas funktion och räknarens kraftförsörjning för varje dygn (0-3, kod enl förklaringar nedan) = Digitala bild- eller videofiler, fotografisk information av varje uppströms passerande föremål (0-3, kod enl förklaringar nedan) = Databas, insamlade filers ordningsföljd vid användande i en uppbyggd databas = Kommentar till ev kvalitetsavvikelse, ingen kommentar anger att hemtagna datafiler är felfria Aktör = Person som utfört den registrerade åtgärden Förklaringar Åtgärd Art Ut = Uppmontering och utsättning av utrustningsdetalj In = Nedmontering och hemtagning av utrustningsdetalj Byte = Utbyte av utrustningsdetalj för service eller ersättning Start räkning = Påbörjad automatisk fiskräkning Stopp räkning = Avbruten automatisk fiskräkning Test räkning = Kontroll av räknarfunktion med träfisk Avläsning = Avläsning av resultat på kontrollenhetens display eller genom hemtagning av datafiler Sparat = Skapande av räknarfiler genom att spara ned resultat från räknarens kontrollenhet Överfört = Överföring av räknarfiler från kontrollenheten till kontorsservern Reset = Tömning och nollställning av kontrollenhetens dataminne Omstart = On/of, dvs omboot av utrustningsdetalj Inst = Inställning av styrparametrar, programmering av kontrollenhetens mjukvara Uppgrad = Uppgradering av kontrollenhetens mjukvara Reng = Rengöring av främst scannerplattorna Rep = Reparation av utrustningsdetalj på plats eller lokalt Service = Service på verkstad, kontroll av funktioner Koll = Funktionskontroll på plats, tex av SE med testfisk el LK/KK genom av- och påmontering med extra omsorg Just display = Justerat antalet elektroniskt godkända fiskar på kontrollenhetens display så att det överensstämmer med tolkat antal fiskar Just dat o tid = Justerat räknarens kalender och klocka så att den överensstämmer med gällande tid Rekonstr = Rekonstruktion av inträffad händelse eller funktion Förklaringar Åtgärd Metod Mod Kab Dir Fil Info = Åtgärd via fjärransluning med modem = Åtgärd via lokal ansluning med kabel = Åtgärd direkt via räknaren = Rekonstrukton av inträffad händelse eller funktion genom analys av datafiler = Rekonstrukton av inträffad händelse eller funktion enl uppgifter från lokal personal Fiskevårdateknik AB Kf15\Vaki kontr\vaki kontroll jonsered.xls

21 Bilaga 1 Sid 3 (3) Förklaringar Funktion OK Skr = Inga receptorer blockerade, full funktion för optisk IR-scanning = Blockering av ngn el nga receptorer, beläggning eller skräp, anges som % blockering på främre och bakre raden i dold kommentar Förklaringar Filer 3 = Fullständiga och felfria data 2 = Fullständiga data men med fel som går att reparera 1 = Ofullständiga data och/eller fel som endast delvis går att reparera 0 = Inga data och/eller helt oreparabla fel Förkortningar utrustning Räkn = Räknaren, beteckning för hela utrustningen (SE, SBE, KE och AE samt ev modem och ÅS) SE = Scannerenhet (SEE = emittor + SER receptor), scannerplattor eller SU (Scanner Units enl Vaki) SBE = Signalbehandlingsenhet, svarta lådan eller DL (Data Logger enl Vaki) KE = Kontrollenhet, gula lådan eller DU (Display Unit enl Vaki) AE = Anslutningsenhet, grå lådan eller CB (Connector Box enl Vaki) FE = Fotoenhet, tu 7 KK = Kort signalkabel LK = Lång signalkabel Trafo räkn = Transformator AC/DC till räknaren Trafo mod = Transformator AC/DC till modem Modem = Datamodem för distansövervakning och hemtagning av datafiler Kassett = Ram av rostfri stål i vilken båda scannerplattorna och ev signalbehandlingsenhet samt korta signalkablar sitter monterade ÅS = Åskskydd, skydd mot överspänning i kraftmatningen Fiskevårdateknik AB Kf15\Vaki kontr\vaki kontroll jonsered.xls

22 Bilaga 2 Sid 1 (2) Länsstyrelsen Jonsereds nedre, Säveån Automatisk fiskräkning 2012 Tabell 1. Automatiskt registrerade fiskrörelser i nedre fiskvägen vid Jonsereds kraftverk under år Date/Time Depth Length Categorie Direction Speed Position Week : Other fish Down 0, : Not fish Down 0, : Not fish Down 0, : Other fish Down 0, : Other fish Up 0, : Eel Down 0, : Not fish Down 5, : Salmonid Down 0, : Eel Down 1, : Salmonid Down 0, : Not fish Down 3, : Not fish Down 2, : Not fish Up 4, : Not fish Down 2, : Not fish Down 0, : Not fish Down 1, : Not fish Down 1, : Not fish Down 0, : Not fish Down 2, : Eel Down 0, : Not fish Down 3, : Eel Down 1, : Salmonid Down 0, : Salmonid Up 0, : Eel Down 3, : Not fish Down 1, : Not fish Down 2, : Not fish Down 0, : Not fish Down 2, : Not fish Down 1, : Not fish Up 1, : Salmonid Down 0, : Not fish Down 1, : Eel Down 0, : Not fish Down 2, : Salmonid Down 0, : Not fish Down 1, : Not fish Down 1, : Salmonid Down 2, : Salmonid Up 0, : Salmonid Up 1, : Not fish Down 3, : Salmonid Down 1, : Salmonid Down 0, : Salmonid Up 1, Kf15\Jonsered N\Ra Bilaga 2

23 Bilaga 2 Sid 2 (2) : Salmonid Down 1, : Not fish Down 1, : Salmonid Up 1, : Not fish Down 4, : Eel Down 1, : Salmonid Down 0, : Not fish Down 1, : Not fish Down 1, : Salmonid Down 1, : Eel Down 3, : Eel Down 0, : Not fish Down 4, : Eel Down 1, : Not fish Down 4, : Not fish Down 0, : Not fish Down 1, : Not fish Down 1, : Not fish Down 1, : Not fish Down 0, : Not fish Down 0, : Not fish Down 0, : Not fish Down 0, : Eel Down 1, : Salmonid Up 0, : Salmonid Down 0, : Salmonid Up 0, : Other fish Up 0, : Not fish Down 2, : Not fish Down 2, : Not fish Down 1, : Not fish Down 0, : Salmonid Down 0, : Not fish Down 0, Kf15\Jonsered N\Ra Bilaga 2

Fiskevårdsteknik i Sverige AB

Fiskevårdsteknik i Sverige AB Fiskevårdsteknik i Sverige AB LÄNSSTYRELSEN JONSEREDS ÖVRE, SÄVEÅN FISKVANDRING 2012 00090101 Lund 2013-01-28 Pålsjövägen 12, 223 62 Lund. Telefon 046-20 17 00. Telefax 046-20 17 06. 2 LÄNSSTYRELSEN JONSEREDS

Läs mer

Fiskevårdsteknik i Sverige AB

Fiskevårdsteknik i Sverige AB Fiskevårdsteknik i Sverige AB LÄNSSTYRELSEN JONSEREDS NEDRE, SÄVEÅN FISKVANDRING 2011 00090101 Lund 2012-05-25 Pålsjövägen 12, 223 62 Lund. Telefon 046-20 17 00. Telefax 046-20 17 06. 2 LÄNSSTYRELSEN JONSEREDS

Läs mer

Rapport 2016:02. Fiskräkning i Säveån Jonsereds övre fiskväg

Rapport 2016:02. Fiskräkning i Säveån Jonsereds övre fiskväg Rapport 2016:02 Fiskräkning i Säveån 2015 - Jonsereds övre fiskväg Rapportnr: 2016:02 ISSN: 1403-168X Rapportansvarig: Daniel Johansson Omslagsbild: Jonsereds övre fiskväg, foto Länsstyrelsen i Västra

Läs mer

Sammanställning av fiskvandring förbi Fällfors, Byskeälven

Sammanställning av fiskvandring förbi Fällfors, Byskeälven 2016 Sammanställning av fiskvandring förbi Fällfors, Byskeälven Datum: 2017-02-27 1 Sammanfattning Under 2016 passerade totalt 7280 laxar och 264 öringar förbi Fällfors i Byskeälven. Vandringen var som

Läs mer

knare? Kan vi räkna ål i fiskräknare? Vilken information kan vi få? Vad kan utvecklas? Fiskevårdsteknik AB

knare? Kan vi räkna ål i fiskräknare? Vilken information kan vi få? Vad kan utvecklas? Fiskevårdsteknik AB Ål l i fiskräknare? knare? Kan vi räkna ål i fiskräknare? Vilken information kan vi få? Vad kan utvecklas? Fiskräknare i drift Klarälven Enningdalsälven Örekilsälven Göta älv Säveån Rolfsån Ätran Nissan

Läs mer

Nybroån. Fiskevårdsteknik AB. Köpingebro. Ystad. Sjöbo. Tomelilla

Nybroån. Fiskevårdsteknik AB. Köpingebro. Ystad. Sjöbo. Tomelilla Nybroån Sjöbo Tomelilla Köpingebro Ystad Fina förutsättningar Fallhöjd Flöde-kvalitet Belägenhet Fiskfauna höga värden Abborre, bäcknejonöga, elritsa, flodnejonöga?, gädda, id, lake?, sik?, skrubbskädda,

Läs mer

Fiskevårdsteknik AB FORTUM ELDBÄCKEN, VÄSTERDALÄLVEN FISKVANDRING Lund

Fiskevårdsteknik AB FORTUM ELDBÄCKEN, VÄSTERDALÄLVEN FISKVANDRING Lund FORTUM ELDBÄCKEN, VÄSTERDALÄLVEN FISKVANDRING 8 3 Kaprifolievägen, 7 38 Lund. Telefon 6 7. Epost: info@fvt.se FORTUM ELDBÄCKEN, VÄSTERDALÄLVEN FISKVANDRING 8 Inledning Västerdalälven avvattnar ett stort

Läs mer

STUDIER AV ÅLBESTÅND OCH ÅLMIGRATION MED FISKRÄKNARE. Fiskevårdsteknik AB

STUDIER AV ÅLBESTÅND OCH ÅLMIGRATION MED FISKRÄKNARE. Fiskevårdsteknik AB STUDIER AV ÅLBESTÅND OCH ÅLMIGRATION MED FISKRÄKNARE Ål i fiskräknare? Kan vi räkna ål i fiskräknare? Vilken information kan vi få? Vad kan utvecklas? Agenda Fiskräknare Studerade lokaler Analys befintliga

Läs mer

Lax- och öringstammens utveckling i Göta Älv och Säveån fram till och med år 2015

Lax- och öringstammens utveckling i Göta Älv och Säveån fram till och med år 2015 Datum 2015-07-06 PM Lax- och öringstammens utveckling i Göta Älv och Säveån fram till och med år 2015 Utredning om eventuell påverkan från Marieholmsförbindelsen EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411

Läs mer

STUDIER AV ÅLBESTÅND OCH ÅLMIGRATION MED FISKRÄKNARE RAPPORT 2017:447

STUDIER AV ÅLBESTÅND OCH ÅLMIGRATION MED FISKRÄKNARE RAPPORT 2017:447 STUDIER AV ÅLBESTÅND OCH ÅLMIGRATION MED FISKRÄKNARE RAPPORT 2017:447 Studier av ålbestånd och ålmigration med fiskräknare ANDERS EKLÖV, MATS HEBRAND & VIKTOR HEBRAND ISBN 978-91-7673-447-6 Energiforsk

Läs mer

Miljöanpassning av vattenkraften. Har vi de verktyg som behövs?

Miljöanpassning av vattenkraften. Har vi de verktyg som behövs? Miljöanpassning av vattenkraften Har vi de verktyg som behövs? Förutsättningar vattenkraft Årlig genomsnittsprod. 65 TWh av ca 165 totalt Även småskalig relevant, speciellt avseende effekttoppar i S. Sverige

Läs mer

Lax (och öring) i Klarälven kan vi få livskraftiga vilda bestånd?

Lax (och öring) i Klarälven kan vi få livskraftiga vilda bestånd? Lax (och öring) i Klarälven kan vi få livskraftiga vilda bestånd? Eva Bergman Kau, Avdelningen för biologi NRRV (NaturResurs Rinnande Vatten) Europeiska unionen Europeiska regional utvecklingsfond Vilka

Läs mer

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth och Per Stolpe, Upplandsstiftelsen Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult Författare Alexander

Läs mer

TVÅ LÄNDER ÉN ELV ( ) Vänerdagen , Pär Gustafsson

TVÅ LÄNDER ÉN ELV ( ) Vänerdagen , Pär Gustafsson TVÅ LÄNDER ÉN ELV (2017-2020) Vänerdagen 181112, Pär Gustafsson TVÅ LÄNDER ÉN ELV 2017-2020 Övergripande syften (på lång sikt) Återuppbygga det vilda laxbeståndet i Klarälven och Trysilelva (Vänern) God

Läs mer

Skyldigheter och åtgärdsstrategi för ål

Skyldigheter och åtgärdsstrategi för ål Skyldigheter och åtgärdsstrategi för ål Delrapport Erik Sparrevik 2007-02-01 Dokumenttyp Dokumentidentitet Rev. nr. Rapportdatum Uppdragsnummer DELRAPPORT 2007-02-01 2401300 Författare Uppdragsnamn Erik

Läs mer

Framtida FoU inom Krafttag ål

Framtida FoU inom Krafttag ål Framtida FoU inom Krafttag ål Olle Calles Jonas Christiansson Florian Stein Simon Karlsson Jan-Olof Andersson Peter Olsson Anders Nilsson Claudio Comoglio & Paolo Vezza Politecnico di Torino Mats Hebrand

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2013

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2013 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2013 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat två vattendrag. De inventerade vattendragen är Lahällabäcken som mynnar i Lökebergskile samt Tjuvkilsbäcken.

Läs mer

BRUKSANVISNING. SYR Safe-T

BRUKSANVISNING. SYR Safe-T BRUKSANVISNING SYR Safe-T 1 Innehållsförteckning 1. Tillämpningsområde 1 Tillämpningsområde 2 SYR Safe-T är ett effektiv anti-läckage system som följer internationella och rekommenderade standarder. Den

Läs mer

Skiss på uppföljningsprogram för Säveåns Natura 2000-områden och naturreservat i Partille och Lerums kommuner

Skiss på uppföljningsprogram för Säveåns Natura 2000-områden och naturreservat i Partille och Lerums kommuner Skiss på uppföljningsprogram för Säveåns Natura 2000-områden och naturreservat i Partille och Lerums kommuner 080130 Bakgrund Säveån är av riksintresse för naturvården och delar av den utgör Natura 2000-områden

Läs mer

Uppvandringskontrollen i Testeboån 2010

Uppvandringskontrollen i Testeboån 2010 RESULTAT FRÅN FISKEVÅRDSARBETET I TESTEBOÅN 2010 Testeboån mellan havet och Oslättfors ingår i aktionsplanen för lax i Östersjön - IBSFC Salmon Action Plan 1997-2010. I praktiken innebär det att all fiskevård

Läs mer

LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE

LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE Lekfärgad hanlax Inför leken mognar hanlaxens färg allt mer, ibland till och med åt det svarta hållet, och skinnet blir robustare. Kulören varierar från olika

Läs mer

Enheten för resurstillträde 2011-03-18 13-1356-11 Handläggare Ert Datum Er beteckning Martin Rydgren 031-743 04 32 Enligt sändlista

Enheten för resurstillträde 2011-03-18 13-1356-11 Handläggare Ert Datum Er beteckning Martin Rydgren 031-743 04 32 Enligt sändlista REMISS Sida 1(9) Datum Beteckning Enheten för resurstillträde 2011-03-18 13-1356-11 Handläggare Ert Datum Er beteckning Martin Rydgren 031-743 04 32 Enligt sändlista Fiskeriverkets föreskrifter (FIFS 2004:36)

Läs mer

Återställn av vandringsväg

Återställn av vandringsväg Återställn av vandringsväg Bakgrund Åtgärder Genomförande Ätran Kattegatt Herting Fina förutsättningar Men många problem H1 Ä1 Ä2 H2 K G Vandringshinder Vattenkvalitet Överbeskattning Korttidsreglering

Läs mer

Förstudie miljöanpassning återställning av Kävlingeån. Fiskevårdsteknik AB

Förstudie miljöanpassning återställning av Kävlingeån. Fiskevårdsteknik AB Förstudie miljöanpassning återställning av Kävlingeån Undersökt område Arkivarbete Kartunderlag, äldre som nyare Sammanställning av elfiskedata och biotopkartering Underlag för fiskförekomst och produktionsberäkning

Läs mer

Forskning och åtgärder om/för fisk i Gävleborg

Forskning och åtgärder om/för fisk i Gävleborg Forskning och åtgärder om/för fisk i Gävleborg Kalle Gullberg Erfarenheter från ett fiskvandringsprojekt Kortkurs: Bygg Din egen ålfälla Laxförvaltning ökat behov av dataunderlag Skräckfilm Fiskvandring

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun arbetat med underhåll och reparationer av fiskvägar samt ny kulvert i omlöpet i Grannebyån. De vattendrag som vi arbetat

Läs mer

Fiskvandring i Musslebobäcken mellan Lillån och Åkarp

Fiskvandring i Musslebobäcken mellan Lillån och Åkarp Fiskvandring i Musslebobäcken mellan Lillån och Åkarp Bakgrund Musslebobäcken är ett biflöde till Lillån Huskvarna som avvattnar Rogbergasjön och ansluter till Lillån en knapp km uppströms Bråneryds kyrkogård,

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2011

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2011 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2011 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat flera vattendrag. De inventerade vattendragen är Knaverstabäcken, Trankärrsbäcken, Välabäcken, Vallerån, Solbergsån

Läs mer

Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008

Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008 Direkttelefon Referens 0910-73 76 77 2008-11-17 Bygg- och miljökontoret Miljöavdelningen Bo-Göran Persson Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008 Delrapport inom projektet - Kustvattendrag inom Skellefteå

Läs mer

Cargolog Impact Recorder System

Cargolog Impact Recorder System Cargolog Impact Recorder System MOBITRON Mobitron AB Box 241 561 23 Huskvarna, Sweden Tel +46 (0)36 512 25 Fax +46 (0)36 511 25 Att mäta är att veta Vi hjälper dig och dina kunder minska skador och underhållskostnader

Läs mer

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Datum: 2016-11-11 Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Kungsbackaåns vattenråd EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Hemsida www.enviroplanning.se

Läs mer

Rapport Hörte våtmark och fiskväg

Rapport Hörte våtmark och fiskväg Rapport Hörte våtmark och fiskväg Skurups kommun Skivarpsåns & Dybäcksåns vattendragsförbund 2015-09-17 Innehåll BAKGRUND... 3 OMFATTNING... 3 FÖRARBETEN... 3 TILLSTÅNDSPRÖVNING... 3 ANLÄGGANDE... 3 BERÄKNADE

Läs mer

Snabbguide Överföring av resultat till PC. systemsure Plus

Snabbguide Överföring av resultat till PC. systemsure Plus Snabbguide Överföring av resultat till PC systemsure Plus Så här enkelt sparar du mätresultaten från instumentet till datorn Först måste programvaran installeras på din PC. Sätt CDn i CD-ROM läsaren och

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat tre vattendrag. De inventerade vattendragen är Vallby å, Kollerödsbäcken samt bäcken från Iglekärr som mynnar

Läs mer

Vebro Industri. Ålvandring Uppföljning av åtgärder för ålens passage av Vessige Kraftverk. Henrik Jacobson

Vebro Industri. Ålvandring Uppföljning av åtgärder för ålens passage av Vessige Kraftverk. Henrik Jacobson Vebro Industri Ålvandring 212 Uppföljning av åtgärder för ålens passage av Vessige Kraftverk Henrik Jacobson 213-2-13 Flöde [m 3 /s] Inledning Vebro Industri driver ett vattenkraftverk vid Vessigefallen

Läs mer

I. Naturlig reproduktion. II. Anvisningar 2012

I. Naturlig reproduktion. II. Anvisningar 2012 I. Naturlig reproduktion - Klarälven (Vänerlaxens fria gång) - Gullspångsälven II. Anvisningar 2012 Informationsmöte, Lidköping 12-04-18 Pär Gustafsson Vänerlaxens fria gång Klarälvslaxen Glacialrelikt

Läs mer

RIP. Inst. för vilt, fisk och miljö (VFM) Sveriges lantbruksuniversitet. Kjell Leonardsson

RIP. Inst. för vilt, fisk och miljö (VFM) Sveriges lantbruksuniversitet. Kjell Leonardsson Inst. för vilt, fisk och miljö (VFM) Sveriges lantbruksuniversitet Kjell Leonardsson Lycksele 2014-05-07 Fiskvägars effektivitet och passageförluster vid kraftverk RIP? Litteratursammanställningar av passageeffektiviteter

Läs mer

Område: FISKAR. Arbetsuppgifter och instuderingshjälp:

Område: FISKAR. Arbetsuppgifter och instuderingshjälp: Område: FISKAR Arbetsuppgifter och instuderingshjälp: A. Häftet om fiskar Gör uppgifterna 1-12 med hjälp av häftet om fiskar från boken Runt i Naturen Uppgift 13 är en gemensam uppgift. Du ska sedan kunna

Läs mer

Göta älv och Vänern är ålens viktigaste vatten!

Göta älv och Vänern är ålens viktigaste vatten! Ill. Thommy Gustavsson Göta älv och Vänern är ålens viktigaste vatten! Göta älv - västkustens pulsåder och huvudfåra för västerhavets vatten - har en viktig roll som vandringsled för fiskar, inte minst

Läs mer

Manual för PC-program Larm

Manual för PC-program Larm Manual för PC-program Larm Rev. 04-06-02 Manual för PC-program...1 Allmänt...3 Programmet...3 Grundinställningar...4 Larmlistor...5 Larmlista - Funktion...5 Larmlista Typ...6 Larmlista - exempel...6 Ingångar

Läs mer

Vandrande fiskar och vattenkraft Åtgärdsbehov och åtgärder Samarbetsprojekt Elghagen och NRRV (KAU):

Vandrande fiskar och vattenkraft Åtgärdsbehov och åtgärder Samarbetsprojekt Elghagen och NRRV (KAU): Dagens presentation Vandrande fiskar och vattenkraft Åtgärdsbehov och åtgärder Samarbetsprojekt Elghagen och NRRV (KAU): Åtgärder för ålyngel FORMAS Experiment på avledare Kungsrännan i Älvkarleby Jonas

Läs mer

Swing-Gate. ECO B/S Installation av Swing Gate

Swing-Gate. ECO B/S Installation av Swing Gate Swing-Gate ECO B/S Installation av Swing Gate Generellt Nedanstående manual berör installation av motorer som omfattas av SKANDIMATIK`S produktprogram. Kontrollpanelen innehåller följande EU standarder:

Läs mer

Ombyggnation av fiskvägen i Forshaga 2012

Ombyggnation av fiskvägen i Forshaga 2012 Ombyggnation av fiskvägen i Forshaga 2012 VÄNERLAXENS FRIA GÅNG, Referensgruppsmöte Karlstad, 6 december 2012 Stefan Stridsman, Länsstyrelsen Norrbotten EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regional utvecklingsfonden

Läs mer

FISKEVÅRDSPLAN VEGEÅ 2013

FISKEVÅRDSPLAN VEGEÅ 2013 FISKEVÅRDSPLAN VEGEÅ 2013 Ett samarbete mellan Findus Sverige AB, Vegeåns Vattendragsförbund & lokala fiskeriintressen Förslag på åtgärder i samband med donation från Findus för restaureringsprojekt i

Läs mer

Fiskpassager i Nedre Dalälven

Fiskpassager i Nedre Dalälven Fiskpassager i Nedre Dalälven - Lägesrapport sep 2017 Olle Calles Naturresurs rinnande vatten Karlstads Universitet Axel Emanuelsson Norconsult AB Göteborg Upplägg Uppdraget Vandrande fisk Vattenkraft

Läs mer

Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar

Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar Dokumentrevision 1.0, januari 2011 Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar Installationsanvisning Börja här 1. Kontrollera att alla delar finns med i förpackningen. (1 sensor, 1 panel, 1 kontrollenhet

Läs mer

Eklövs Fiske och Fiskevård. Säbyholmsbäcken Provfiske. Säbyholmbäcken. Sid 1 (7)

Eklövs Fiske och Fiskevård. Säbyholmsbäcken Provfiske. Säbyholmbäcken. Sid 1 (7) Provfiske Säbyholmbäcken Sid 1 (7) INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Metodik 3 3 Resultat 4 3.1 Karta elfiskelokaler 4 3.2 Lista elfiskelokaler 4 3.3 Datablad provfiske 5 3.4 Fiskarter 6 4 Referenser 7 Sid 2 (7)

Läs mer

Tranås Energi Vattenkraft miljöanpassning 2015-04-07

Tranås Energi Vattenkraft miljöanpassning 2015-04-07 Tranås Energi Vattenkraft miljöanpassning 2015-04-07 Tranås Kvarn (Smedjeholmen) Elverksdammen, fiskväg finns, nivå regleras med automatlucka, ingen vattenkraftproduktion idag. (Svartån) Foto: L Gustafsson

Läs mer

LK OptiFlow EVO II. Utförande. Montering. LK OptiFlow EVO II är en gruppventil för flödesinjustering

LK OptiFlow EVO II. Utförande. Montering. LK OptiFlow EVO II är en gruppventil för flödesinjustering LK OptiFlow EVO II Utförande LK OptiFlow EVO II är en gruppventil för flödesinjustering av t.ex. golvvärmesystem, traditionella värmesystem samt kylsystem. Ventilen finns i två olika flödesområden, 2-16

Läs mer

Ålprojekt Alsterälven - Lägesrapport för 2010 och ansökan för 2011

Ålprojekt Alsterälven - Lägesrapport för 2010 och ansökan för 2011 Ålprojekt Alsterälven - Lägesrapport för 2010 och ansökan för 2011 Bakgrund Olle Calles, Jonas Andersson, Martin Österling och Stina Gustafsson, Karlstads universitet Paolo Vezza & Claudio Comoglio, Politecnico

Läs mer

ANSÖKAN OM UTRIVNING AV AUGERUMS KRAFTVERKSDAMM I LYCKEBYÅN

ANSÖKAN OM UTRIVNING AV AUGERUMS KRAFTVERKSDAMM I LYCKEBYÅN ANSÖKAN OM UTRIVNING AV AUGERUMS KRAFTVERKSDAMM I LYCKEBYÅN Samrådsunderlag enl 6 kap 4 MB 2014-05-09 2 (12) 1 INLEDNING... 4 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 4 3 LOKALISERING... 5 4 HYDROLOGISKA DATA...

Läs mer

Felsökning. Förklaring Åtgärder. indikering

Felsökning. Förklaring Åtgärder. indikering Värmetimer. 1 Tid 2 Förprogrammering 3 Värme 4 Bakåt 5 Framåt 6 Minnesindikator 7 Indikator för fjärrkontroll 8 Veckodag resp. förprogrammerad dag 9 Aktuell tid resp. förprogrammerad tid 10 Temperatur

Läs mer

RAPPORT 2017/5 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén

RAPPORT 2017/5 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén RAPPORT 2017/5 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN 2017 Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén FÖRFATTARE Johan Persson, Gustav Johansson och Tomas Loreth Remén FOTO Framsida: Öring fångad på elfiske

Läs mer

Modellverktyg för utvärderingprioritering. Dagens upplägg. Kjell Leonardsson. 1. Bakgrund, antaganden, härledning (kort)

Modellverktyg för utvärderingprioritering. Dagens upplägg. Kjell Leonardsson. 1. Bakgrund, antaganden, härledning (kort) Modellverktyg för utvärderingprioritering av tilltänkta fiskvägar Kjell Leonardsson Dagens upplägg 1. Bakgrund, antaganden, härledning (kort) 2. Presentation och genomgång av modellverktygen: a) Beräkning

Läs mer

LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE

LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE Lekfärgad hanlax Inför leken mognar hanlaxens färg allt mer, ibland till och med åt det svarta hållet, och skinnet blir robustare. Kulören varierar från olika

Läs mer

Sammanställning av kartering och uppmätning av torrfåran vid Bosgårdens kraftverk i Storån

Sammanställning av kartering och uppmätning av torrfåran vid Bosgårdens kraftverk i Storån Sammanställning av kartering och uppmätning av torrfåran vid Bosgårdens kraftverk i Storån 2006-05-11 Arbetsmaterial Andreas Bäckstrand, Länsstyrelsen Västra Götaland Torrfåran vid Bosgårdens kraftverk

Läs mer

Marina 2009. Design Kvalité Miljö Säkerhet

Marina 2009. Design Kvalité Miljö Säkerhet Produktkatalog Marina 2009 Design Kvalité Miljö Säkerhet Marina 2009 Design Kvalité Miljö Säkerhet Om företaget Vi vill vara marknadsledande när det gäller design, kvalité, miljö och säkerhet. Vi ser framåt

Läs mer

Översikt. I. Presentation av Tranås Energi AB II. Dammar & Egenkontroll III. Miljöåtgärder

Översikt. I. Presentation av Tranås Energi AB II. Dammar & Egenkontroll III. Miljöåtgärder TRANÅS ENERGI AB Översikt I. Presentation av Tranås Energi AB II. Dammar & Egenkontroll III. Miljöåtgärder AFFÄRSIDÉ & VISION Vår affärsidé är att producera el och värme med förnybara energikällor. Vi

Läs mer

Användarmanual BOXEN KONTROLLENHET

Användarmanual BOXEN KONTROLLENHET Användarmanual BOXEN KONTROLLENHET skapad version reviderad godkänd: 23.04.09 1.4 31.08.09 31.08.09 2 Innehåll 1. FÖRPACKNINGENS INNEHÅLL... 3 2. INTRODUKTION... 3 2.1. VARNING... 3 2.2. TYP C... 3 3.

Läs mer

Standardiserat nätprovfiske i Insjön 2014. En provfiskerapport utförd åt Nacka kommun 2014-10-22

Standardiserat nätprovfiske i Insjön 2014. En provfiskerapport utförd åt Nacka kommun 2014-10-22 Standardiserat nätprovfiske i Insjön 2014 En provfiskerapport utförd åt Nacka kommun 2014-10-22 Sportfiskarna Tel: 08-410 80 680 E-post: tobias@sportfiskarna.se Postadress: Svartviksslingan 28, 167 39

Läs mer

R4 Radon Monitor Instruktionsmanual

R4 Radon Monitor Instruktionsmanual R4 Radon Monitor Instruktionsmanual Rev 0.0.1 Allmänna säkerhetsföreskrifter För att undvika skada, stötar och annat som kan orsaka skador, använd endast rekommenderade tillbehör. Utsätt inte instrumentet

Läs mer

Elfiskeuppföljning Nyträskbäcken 2015

Elfiskeuppföljning Nyträskbäcken 2015 2015-12-15 Rapport Elfiskeuppföljning 2015 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund Ett antal flottledsrestaureringar har under åren genomförts inom Storumans kommun med syfte att återge vattendragen ett naturligare

Läs mer

Förfrågningsunderlag - Fiskevårdsplan för Viskan t.o.m. Kungsfors, Skene

Förfrågningsunderlag - Fiskevårdsplan för Viskan t.o.m. Kungsfors, Skene FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Fiskevårdsplan för Viskan Förfrågningsunderlag - Fiskevårdsplan för Viskan t.o.m. Kungsfors, Skene Viskans vattenråd har från Länsstyrelsen i Halland ansökt om och beviljats statsbidrag

Läs mer

Vandringshinder för fisk i Torrebergabäcken

Vandringshinder för fisk i Torrebergabäcken Vandringshinder för fisk i Torrebergabäcken 2009-12-29 på uppdrag av Segeåprojektet Rapporten är upprättad av: Håkan Björklund, Torbjörn Davidsson Uppdragsgivare: Segeåns Vattendragsförbund Omslagsbild:

Läs mer

1(11) 06-12-06 C TR2-05-3 TELESAMVERKAN

1(11) 06-12-06 C TR2-05-3 TELESAMVERKAN 1(11) 06-12-06 C TR2-05-3 TELESAMVERKAN Bilagor 1 Gränssnitt för kommunikationsutrustning 2 Exempel på teletillsats för reläskyddskommunikation 3 Exempel på fjärrutlösningssändare 4 Exempel på fjärrutlösningsmottagare

Läs mer

1. Övre lock 1 2. Display/Fönster 2 3. Nedre lock 3 4. Batterilock 4 5. Solenoid 5 6 6. Dränering 7 8 7. Ventilvred 9. 8.

1. Övre lock 1 2. Display/Fönster 2 3. Nedre lock 3 4. Batterilock 4 5. Solenoid 5 6 6. Dränering 7 8 7. Ventilvred 9. 8. Galcon 6051, 6054 1. Sprängskiss 1. Övre lock 1 2. Display/Fönster 2 3. Nedre lock 3 4. Batterilock 4 5. Solenoid 5 6 6. Dränering 7 8 7. Ventilvred 9 8. Bajonett 10 9. Pil vattenriktning 10. Ventilhus

Läs mer

FÄLTMÄTINSTRUKTION TESTO 177-H1

FÄLTMÄTINSTRUKTION TESTO 177-H1 1(10) 1. Allmänt Dataloggern Testo 177-H1 mäter fukt och temperatur samt daggpunkt. Den används för att lagra och läsa ut separata mätvärden samt hela mätsekvenser. Värdena mäts, sparas och överförs till

Läs mer

PROFORT. Fjärrstyrning och mätning. Övervaka dina installationer med GSM, oberoende av internet och telefonlinjer. multiguard-produktserien

PROFORT. Fjärrstyrning och mätning. Övervaka dina installationer med GSM, oberoende av internet och telefonlinjer. multiguard-produktserien -produktserien Fjärrstyrning och mätning Övervaka dina installationer med GSM, oberoende av internet och telefonlinjer UTVECKLAD FÖR NORDISKA FÖRHÅLLANDEN Serien av -produkter är anpassad för alla behov

Läs mer

Handlingsprogram för ål. Delrapport. Erik Sparrevik

Handlingsprogram för ål. Delrapport. Erik Sparrevik Handlingsprogram för ål Delrapport Erik Sparrevik 2008-01-25 Dokumenttyp Dokumentidentitet Rev. nr. Rapportdatum Uppdragsnummer DELRAPPORT 2008-01-25 2655700 Författare Uppdragsnamn Erik Sparrevik Handlingsprogram

Läs mer

Gobius Fritid för slutna avfallstankar. Installationsanvisning. Börja här

Gobius Fritid för slutna avfallstankar. Installationsanvisning. Börja här Dokumentrevision, 1.01, mars 2017 Gobius Fritid för slutna avfallstankar Installationsanvisning Börja här 1. Kontrollera att alla delar finns med i förpackningen. 3 sensorer, 1 panel, 1 kontrollenhet,

Läs mer

Portabel Energiflödesmätare ultraljud DFTP1 med Clamp On sensorer

Portabel Energiflödesmätare ultraljud DFTP1 med Clamp On sensorer Portabel Energiflödesmätare ultraljud DFTP1 med Clamp On sensorer Egenskaper Handhållen Operatörspanel För fjärrmanöverering av DFTP1 Räckvidd 100m För alla typer av vätskor och flytande gaser Utanpåliggande

Läs mer

2011-09-12. En uppföljning. författare Ingvar Lagenfelt

2011-09-12. En uppföljning. författare Ingvar Lagenfelt 2011-09-12 En uppföljning författare Ingvar Lagenfelt Omslaget: Utsättning av ål från tankbil. Drygt 4000 ålar kördes på lastbil från olika fisken i Vänern för utsättning nedströms kraftstationen i Lilla

Läs mer

Hållsta 6:1 Vibrationsutredning

Hållsta 6:1 Vibrationsutredning Vibrationsutredning 214-5-6 Vibrationsutredning 214-5-6 Beställare: Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Johanna Rosvall Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box

Läs mer

Redovisning av genomförda fiskevårdsåtgärder i Pjältån 2008

Redovisning av genomförda fiskevårdsåtgärder i Pjältån 2008 Redovisning av genomförda fiskevårdsåtgärder i Pjältån 2008 Emåförbundet 2008 På uppdrag av Norrköpings kommun T. Nydén & P. Johansson Inledning Pjältån 2008 Denna rapport redovisar översiktligt genomförda

Läs mer

EBITS 2008-03-10 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2009-10-21 Informationssäkerhet

EBITS 2008-03-10 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2009-10-21 Informationssäkerhet 2008-03-10 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2009-10-21 Informationssäkerhet Digitala mätvärden - Riktlinjer för insamling och visning Syfte Syfte med detta dokument är att synliggöra informationssäkerhetsproblematiken

Läs mer

RAPPORT 2018/4 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén

RAPPORT 2018/4 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén RAPPORT 2018/4 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN 2018 Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén FÖRFATTARE Johan Persson, Gustav Johansson och Tomas Loreth Remén FOTO Framsida: Elfiske i omlöpet i Rosénparken

Läs mer

Nu kan du le ikapp med din Smiley!

Nu kan du le ikapp med din Smiley! Nu kan du le ikapp med din Smiley! Professionell egenkontroll inom temperaturövervakning för dagligvaruhandel, restaurang och storkök Det handlar om livsmedelskvalitet, ekonomi och kundernas bästa. Du

Läs mer

AirPatrol WiFi fullständig bruksanvisning V1.0

AirPatrol WiFi fullständig bruksanvisning V1.0 AirPatrol WiFi fullständig bruksanvisning V1.0 Index Vad gör AirPatrol WiFi? 3 Ljus och knappar 4 WiFi Network 5 Installation av AirPatrol WiFi 6 Skickande av kommandon 24 Tillägg / ta bort favoriter 25

Läs mer

Rapport rörande vikbara trösklar i trummor för fiskvandring - exemplet Stampebäcken riksväg 26 (Filipstad)

Rapport rörande vikbara trösklar i trummor för fiskvandring - exemplet Stampebäcken riksväg 26 (Filipstad) 2009-11-30 1 Rapport rörande vikbara trösklar i trummor för fiskvandring - exemplet Stampebäcken riksväg 26 (Filipstad) Mats Lindqvist Vägverket/Teknik & miljö miljöspecialist/ekolog 2009-11-30 2 Bakgrund

Läs mer

PROJEKT FISKTRAPPA TILL MÖLLEBÄCKEN

PROJEKT FISKTRAPPA TILL MÖLLEBÄCKEN PROJEKT FISKTRAPPA TILL MÖLLEBÄCKEN Detta dokument tjänar som diskussionsunderlag, för grov kostnadsuppskattning och effektivitetsbedömning. Skapat av John Schütte, 10 oktober 2013. Kontaktuppgifter: 0766

Läs mer

Vänerlaxens fria gång:

Vänerlaxens fria gång: Vänerlaxens fria gång: Vad vi vet och inte vet om laxen i Klarälven Larry Greenberg Avdelningen för biologi, Karlstad Universitet Vilka på Kau skall jobba med projektet? Eva Bergman Larry Greenberg Björn

Läs mer

Samhällsekonomisk analys av alternativa åtgärder i flödespåverkade vattendrag: Emån och Ljusnan

Samhällsekonomisk analys av alternativa åtgärder i flödespåverkade vattendrag: Emån och Ljusnan Samhällsekonomisk analys av alternativa åtgärder i flödespåverkade vattendrag: Emån och Ljusnan Naturvetenskapliga delar Minimitappning, korttidsreglering, omvänd vattenföring, fiskvandringsproblem Kjell

Läs mer

GASMÄTARE DRÄGER PacIII

GASMÄTARE DRÄGER PacIII ÖREBRO LÄNS LANDSTING FÄLTMÄTINSTRUKTION 1(6) 1. Introduktion Dräger PacIII är ett liten bärbart gasmätningsinstrument för att kontinuerligt mäta en gas i omgivande luft. Pac III använder de intelligenta

Läs mer

Mer information om laserscanner

Mer information om laserscanner Säkerhet Säkerhetslaserscanner Mer information om laserscanner Allmän information Vad är en laserscanner? En laserscanner är en optisk sensor som skannar omgivningen i två dimensioner med hjälp av infraröda

Läs mer

ETT SYSTEM FÖR INSAMLING, LAGRING OCH BEARBETNING AV KLIMATDATA

ETT SYSTEM FÖR INSAMLING, LAGRING OCH BEARBETNING AV KLIMATDATA Stiftelsen Skogsbrukets Forskningsinstitut ETT SYSTEM FÖR INSAMLING, LAGRING OCH BEARBETNING AV KLIMATDATA Lars Dahlstedt, Curt Almqvist, Mats Eriksson och Urban Eriksson Arbetsrapport nr 293 1994 SkogForsk,

Läs mer

Anläggningsförrättning berörande del av Hensvik 1:85 m fl

Anläggningsförrättning berörande del av Hensvik 1:85 m fl Aktbilaga BE1 Sida 1 Beskrivning 2014-03-27 Ärendenummer AB133531 Förrättningslantmätare Johan Jepson Ärende Anläggningsförrättning berörande del av Hensvik 1:85 m fl Kommun: Norrtälje Län: Stockholm Blivande

Läs mer

Älvräddarna. Älvräddarnas Samorganisation

Älvräddarna. Älvräddarnas Samorganisation Älvräddarna Christer Borg, ordförande Älvräddarna, en av 27 experter i Vattenverksamhetsutredningen Stopp för ny vattenkraft Restaurering av de vattendrag som är vattenkraftsskadade Småskaliga kraftverk

Läs mer

Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk

Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk Det finns inga specifika vandringsfiskar, alla arter vandrar och måste vandra för att överleva och fortplanta sig. (Erik Degerman, Sveriges lantbruksuniversitet, Havs-

Läs mer

Fiskevård (Habitatvård) i Säveån - aktuella projekt nu och i framtiden.

Fiskevård (Habitatvård) i Säveån - aktuella projekt nu och i framtiden. Fiskevård (Habitatvård) i Säveån - aktuella projekt nu och i framtiden. Historia Hot och möjligheter Habitatvård hur och varför Vem gör vad? Uppföljning Längd: 130km Avrinningsområde: 1475 km2 Hot och

Läs mer

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning WT535 Svensk Bruksanvisning Nordisk General agent för LaCrosse AN 200508 La crosse WT- 535 Introduktion Nu har ni köpt er Projektions klocka med DCF- 77 radio kontrollerad tid. För att använda produkten

Läs mer

Åldersanalys av havsöring från Emån

Åldersanalys av havsöring från Emån Åldersanalys av havsöring från Emån 2001-2006 Länsstyrelsen i Kalmar län Eklövs Fiske och Fiskevård Anders Eklöv Eklövs Fiske och Fiskevård Håstad Mölla, 225 94 Lund Telefon: 046-249432 E-post: eklov@fiskevard.se

Läs mer

Problemlösare RDS5000

Problemlösare RDS5000 Introduktion I RDS5000 kan det förekomma ett antal larm. Dessa larm är inte alltid enkla att förstå vad de betyder eller varför de uppstår. Därför har vi försökt sammanfatta alla larm i den här felsökningsguiden.

Läs mer

VATTENKRAFT. Information om. renovering av Långforsens vattenkraftstation INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T

VATTENKRAFT. Information om. renovering av Långforsens vattenkraftstation INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T VATTENKRAFT INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T 2017 Information om renovering av Långforsens vattenkraftstation 1 LÅNGFORSEN IDAG KRAFTVERK 33M3/S 8M3/S Oförändrad vattenmängd Vi vill renovera stationen där

Läs mer

within ANVÄNDARGUIDE

within ANVÄNDARGUIDE within ANVÄNDARGUIDE INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 System- och flödesbeskrivning... 3 1.1 Mobil avläsning... 3 1.2 Mätning av el och fysisk inkoppling av centraler... 3 1.3 OBS! Driftsättning efter leverans...

Läs mer

Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006

Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006 Tina Hedlund, Aquanord 2006-06-22 Rapport Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006 Undersökningen utförd av Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Hösten 2005 utfördes två elfisken i Vojmån och ett elfiske

Läs mer

dametric RMS-DD1 FELSÖKNING

dametric RMS-DD1 FELSÖKNING dametric RMS-DD1 Innehåll 1 ALLMÄNT... 2 2 DOKUMENTATION... 2 3 IDENTIFIERA FELET... 3 4 BLOCKSCHEMA... 3 5 FELINDIKERING... 4 5.1 Givarlarm (SENSOR ALARM)... 4 5.2 Enhetslarm (MALFUNCTION)... 4 5.3 Larm

Läs mer

Markus Lundgren. med underlag från

Markus Lundgren. med underlag från Havsöring i Sverige förvaltning och beståndsövervakning Markus Lundgren med underlag från Havsöring leker i många små vattendrag.... och är en karaktärsart viktig för övrig biologisk mångfald! 2017-03-28

Läs mer

Birgitta Adell Miljösamordnare

Birgitta Adell Miljösamordnare Birgitta Adell Miljösamordnare Fortums vattenkraft i Norden Flod Antal anläggn. MW* Ångermanälven 3 57 Indalsälven 10 615 Ljungan 4 103 Ljusnan 18 629 Dalälven 39 935 Klarälven 24 357 Byälven 5 37 Norsälven

Läs mer

Provfisken i Holjeån hösten Uppföljning av fiskevårdsåtgärder

Provfisken i Holjeån hösten Uppföljning av fiskevårdsåtgärder Elfiskelokalen vid nedre i september 2012. Provfisken i Holjeån hösten 2012 Uppföljning av fiskevårdsåtgärder 2000 2008. Mikael Svensson MS Naturfakta Box 107 283 22 OSBY 0479-10536; 0705-910536 msnaturfakta@telia.com

Läs mer

Marinbiologisk orientering distanskurs 10 p Göteborgs Universitet Kristian Dannells +DYV ULQJ±6DOPRWUXWWDWUXWWD

Marinbiologisk orientering distanskurs 10 p Göteborgs Universitet Kristian Dannells +DYV ULQJ±6DOPRWUXWWDWUXWWD Marinbiologisk orientering distanskurs 10 p Göteborgs Universitet Kristian Dannells +DYV ULQJ±6DOPRWUXWWDWUXWWD ,QOHGQLQJ Havsöringen tillhör familjen laxfiskar, 6DOPRQLGDH. Det är en kraftigt byggd fisk

Läs mer