Renare stadsluft. Förslag till: Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i centrala Skellefteå

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Renare stadsluft. Förslag till: Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i centrala Skellefteå"

Transkript

1 Förslag till: Renare stadsluft Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid

2 Förord Ett tack till alla som har bidragit med sina synpunkter på vad som ska finnas med i åtgärdsprogrammet för att förbättra luftkvaliteten. Totalt har det inkommit 56 enkätsvar plus e-post, brev, telefonsamtal etcetera, som tillsammans har innehållit 605 förslag! Sida 2 (58)

3 Sammanfattning Sida 3 (58)

4 Innehållsförteckning 1 INLEDNING BAKGRUND MILJÖKVALITETSNORMER HUR NÅS MILJÖKVALITETSNORMERNA? ÅTGÄRDSPROGRAM MILJÖBEDÖMNING HÄLSO- OCH MILJÖEFFEKTER AV KVÄVEDIOXID GENOMFÖRANDE Mål Organisation Metod FÖRUTSÄTTNINGAR OM SKELLEFTEÅ Vision och övergripande mål för Skellefteå kommun TRANSPORTSYSTEMET Målsättningar för vägtransportsystemet inom Skelleftedalen Resmönster Vägnät Gång- och cykelvägnät Trafikmängd Kollektivtrafik Skellefteåprojektet Norrbotniabanan PLANER, STRATEGIER OCH PROGRAM Centrumplan Fördjupad översiktsplan Skelleftedalen Cykelstrategi Miljömål Agenda Världens bästa hälsa PROBLEMBESKRIVNING HALTERNA AV KVÄVEDIOXID I SKELLEFTEÅ Mätplatser Mätresultat Meteorologiska förhållanden PROGNOSER UTSLÄPPSKÄLLOR MÄNNISKORS EXPONERING FÖR KVÄVEOXIDHALTER I SKELLEFTEÅ TIDIGARE VIDTAGNA SAMT PÅGÅENDE ÅTGÄRDER MED KOPPLING TILL ATT FÖRBÄTTRA LUFTKVALITETEN I SKELLEFTEÅ BIOGAS Skellefteå kommuns fordon Kollektivtrafiken SKELLEFTEÅ KOMMUN Upphandlingar Cykelpool ANDRA AKTÖRER Taxi Transportföretag FRAMTIDSVÄGEN...31 Sida 4 (58)

5 4.5 I STAN UTAN MIN BIL! PARKERING AV MILJÖFORDON TOMGÅNGSKÖRNING OM- OCH NYBYGGNADSPROJEKT ÅTGÄRDSPROGRAM KORTSIKTIGA ÅTGÄRDER (BINDANDE) Gång- och cykeltrafik Kollektivtrafik Beteendepåverkan Vägnätet för biltrafik ? Parkering Resor och transporter LÅNGSIKTIGA ÅTGÄRDER (EJ BINDANDE) Gång- och cykeltrafik Kollektivtrafik Beteendepåverkan Vägnät för biltrafik Parkering Resor och transporter UTVÄRDERING OCH UPPFÖLJNING AV ÅTGÄRDSPROGRAMMET KONSEKVENSER EFFEKTERNA AV ÅTGÄRDSPROGRAMMET SAMHÄLLSEKONOMISKA KONSEKVENSER MILJÖKONSEKVENSER OCH RISK FÖR BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN OSÄKERHETSFAKTORER Emissionsfaktorer Meteorologisk data Klimatkompensering för inversion Befintlig resvaneundersökning SAMRÅD SAMMANFATTNING AV ÅTGÄRDER REFERENSER BILAGEFÖRTECKNING...57 Sida 5 (58)

6 1 Inledning 1.1 Bakgrund Skellefteå kommun har utfört kontinuerliga mätningar av kvävedioxid, svaveloxid och ozon vid Kanalgatan, , och vid Viktoriagatan (E4) från 2006 och framåt. Mätningarna har visat att miljökvalitetsnormen för kvävedioxid överskrids på båda platserna. Genom en underrättelse har kommunen uppmärksammat Naturvårdsverket och Länsstyrelsen problematiken. Detta har lett till att regeringen, på inrådan av Naturvårdsverket, har gett kommunen i uppdrag att redovisa ett förslag till åtgärdsprogram som ska visa vilka åtgärder som kommunen och andra aktörer kan göra för att minska kvävedioxidhalterna. Uppdraget innebär att Skellefteå kommun ska i samråd med bland annat Länsstyrelsen i Västerbottens län, Vägverket, Naturvårdsverket och Boverket finna de mest lämpade och kostnadseffektiva åtgärderna för att normen ska uppfyllas snarast. 1.2 Miljökvalitetsnormer Miljökvalitetsnormer, MKN, infördes i svensk lagstiftning med miljöbalken 1999 och är ett juridiskt bindande styrmedel som i de flesta fall baseras på krav i olika EGdirektiv. Normerna infördes för att komma till rätta med miljöpåverkan från diffusa utsläppskällor, så som trafik och jordbruk, och kan till exempel gälla högsta tillåtna halt av ett ämne i luft, mark eller vatten. Nivåerna för en miljökvalitetsnorm utgår från vad som bedömts vara godtagbart utifrån människors hälsa och naturen. (Naturvårdsverket, 2009) År 1998 utfärdade regeringen en förordning om miljökvalitetsnormer (SFS 1998:897), numera ersatt av förordning om miljökvalitetsnormer för utomhusluft (SFS 2001:527) som syftar till att skydda människors hälsa och miljön samt att uppfylla krav som ställts genom vårt medlemskap i EU. I denna förordning ingår miljökvalitetsnormer för kvävedioxid och kväveoxider som inte får överträdas efter den 31 december 2005, se tabell 1.1. Den norm som bedöms vara svårast att uppfylla är medelvärdestiden 1 dygn. (Naturvårdsverket, 2009) Tabell 1.1: Miljökvalitetsnormer för kvävedioxid och kväveoxider MKN för kvävedioxid och kväveoxider, till skydd för människors hälsa Medelvärdestid Värde Anmärkning (se SFS 2001:527 för fullständiga villkor) 1 timme 90μg/m 3 Värdet får överskridas 175 gånger per år 1 dygn 60μg/m 3 Värdet får överskridas 7 gånger per år 1 år 40μg/m 3 Aritmetiskt medelvärde MKN för kvävedioxid och kväveoxider, till skydd för ekosystem 1 år 30μg/m 3 Aritmetiskt medelvärde av NO x. Gäller på landsbygd med minst 20km till närmaste storstad eller 5km till annat bebyggt område. (Naturvårdsverket, 2009) Sida 6 (58)

7 1.3 Hur nås miljökvalitetsnormerna? Enskilda verksamhetsutövare ska bedriva sin verksamhet så att överträdelse av befintliga normer inte sker. Myndigheter och kommuner ska ansvara för att miljökvalitetsnormerna uppfylls, bland annat när de prövar tillåtlighet och utövar tillsyn men de ska även iakttas vid planering och planläggning. (Naturvårdsverket, 2009) Om det behövs för att en miljökvalitetsnorm ska kunna uppfyllas, ska ett förslag till åtgärdsprogram upprättas av regeringen eller den/de myndigheter eller kommuner som regeringen utser. (Naturvårdsverket, 2006) 1.4 Åtgärdsprogram Ett åtgärdsprogram ska upprättas för att se till att en situation med överskridande eller risk för överskridande av miljökvalitetsnormer undviks eller begränsas så långt som möjligt. Det är ett instrument som tillgrips för att på kort sikt få effekt på de platser där normen riskerar att överskridas eller redan överskrids, vilket betyder att det inte är en allmän plan för att förbättra luftkvaliteten eller människors hälsa. (Naturvårdsverket, 2008) Åtgärdsprogrammet skapar förutsättningar att identifiera de mest relevanta källorna och därefter vidta de mest verkningsfulla och kostnadseffektiva åtgärderna som ger minst negativa konsekvenser för andra miljöaspekter och andra intressen hos allmänheten, företag och samhällsfunktioner. Åtgärderna kan vara ekonomiska, administrativa eller informativa, vilket innebär att åtgärdsprogrammet kan innehålla åtgärder och styrmedel enligt miljöbalken men även sådana som ska vidtas med stöd av annan lagstiftning. (Naturvårdsverket, 2006) Alla typer av verksamheter som påverkar förorenings- eller störningsnivåer som miljökvalitetsnormen avser kan omfattas av ett åtgärdsprogram och även ett större geografiskt område än det som den aktuella normen gäller för. I åtgärdsprogrammet ska anges, förutom de specifika åtgärderna, vilka myndigheter och kommuner som är ansvariga för att åtgärderna genomförs samt när de ska vidtas. Åtgärdsprogrammet ska omprövas vid behov, dock minst vart sjätte år. (Naturvårdsverket, 2009) 1.5 Miljöbedömning I samband med uppförande eller ändringar av planer och program som kan antas medföra en betydande miljöpåverkan och upprättas eller ändras av en myndighet eller kommun krävs en miljöbedömning. Syftet med miljöbedömningen är att integrera miljöaspekterna i planen eller programmet så att en hållbar utveckling främjas. (Naturvårdsverket, 2009) Miljöbedömningen är hela processen i vilken en miljökonsekvensbeskrivning utarbetas, samråd genomförs, miljökonsekvensbeskrivningen och samrådet beaktas i slutprocessen samt information om beslutet lämnas. (Naturvårdsverket, 2006) Sida 7 (58)

8 1.6 Hälso- och miljöeffekter av kvävedioxid Vid andning förs luftföroreningar in i kroppen, grövre partiklar och damm fastnar oftast i näsan och svalget medan gaser och fina partiklar förs ner i lungorna. Olika föroreningar fastnar på olika ställen i luftrören eller i lungorna och kan tas upp i blodet, särskilt gaser. (Naturvårdsverket, 2009) Kväveoxider bildas huvudsakligen genom reaktion mellan luftens syre och kväve och denna reaktion kräver höga temperaturer vilket sker vid förbränning i en motor. Det finns två slags kväveoxider, NO x, i avgaserna: kvävemonoxid, NO, och kvävedioxid, NO 2. Dessa retar våra slemhinnor, men ger även skador på växtligheten. När kväveoxider reagerar med vatten bildas syror som fräter på byggnader och försurar marken samt att kvävet också bidrar till den pågående övergödningen. Kvävedioxid pekas numera ut mer som en indikator för avgaser än som den förorening som ger upphov till de faktiska hälsoeffekterna. Istället anser forskarna att effekterna beror på andra luftföroreningar, främst ultrafina partiklar, som är starkt korrelerade till kvävedioxid. (Vägverket, 2009a) 1.7 Genomförande Mål Det kortsiktiga målet med åtgärdsprogrammet är att halterna av kvävedioxid i centrala Skellefteå ska komma under miljökvalitetsnormens värden så snart som möjligt, men senast Därtill finns ett långsiktigt mål om att få en bra luft i hela Skellefteå kommun Organisation Arbetet med att ta fram åtgärdsprogrammet har letts av: Lars Hedqvist (projektansvarig), planeringschef Therese Bäckström Zidohli (projektledare), traineeingenjör Det praktiska arbetet har utförts av en arbetsgrupp bestående av: Therese Bäckström Zidohli, traineeingenjör Anna Bodén, miljöinspektör Bygg- och miljökontoret Frida Feil, planarkitekt Bygg- och miljökontoret Helena Byström, miljöinspektör Bygg- och miljökontoret Lars Brännström, miljöstrateg Bygg- och miljökontoret Lars Höjetun, sektionschef trafik Tekniska kontoret Richard Widman, utredningsingenjör Tekniska kontoret Ingela Wikström, miljöstrateg Vägverket Styrgrupp: Styrgruppen bestod av representanter från Vägverket region norr, Länsstyrelsen i Västerbottens län och Skellefteå kommun. Sida 8 (58)

9 Referensgrupp: En referensgrupp bestående av representanter från Skelleftebuss AB, Länstrafiken Västerbotten, Skellefteå Taxi, Schenker AB i Skellefteå samt Guldstadens Frakt AB har rådfrågats om synpunkter på vad som kan göras för att förbättra luftkvaliteten samt synpunkter på framtagna åtgärdsförslag Metod Arbetet med framtagandet av åtgärdsförslag har skett genom att en annons lades ut i tidningarna Norran och Västerbottens folkblad två lördagar, där kommunens medborgare uppmanades att besöka Skellefteå kommuns hemsida och fylla i en enkät. Enkäten, som låg ute under 3 veckor, bestod av tre frågor kring luftkvaliteten i Skellefteå och vilka åtgärder som medborgarna ansåg att man skulle genomföra, se bilaga 1. Utfallet av enkäten blev 56 stycken svarande samt att ett flertal e-post och samtal angående åtgärdsförslag inkom till projektledaren. Ytterligare förslag som har beaktats är i form av kommentarer till artiklar i lokaltidningarna. Även ett seminarium hölls för ett antal utvalda personer från olika ålders-, köns- och yrkesgrupper, där de deltagande fick sitta i grupper och diskutera fram åtgärdsförslag. Ett liknande möteskoncept anordnades separat för projektgruppen och referensgruppen. Alla inkomna åtgärdsförslag sammanställdes till en bruttolista, där det även skrevs in hur många som föreslagit varje åtgärd, för att kunna se vilket förslag som var mest förekommande. Därefter gick projektgruppen igenom bruttolistan och klassificerade åtgärdsförslagen enligt Vägverkets Fyrstegsprincip samt markerade vilka förslag som projektgruppen ansåg lämpliga till åtgärdsprogrammet. Även andra åtgärdsprogram och dess utvärderingar har varit hjälpmedel för att kunna värdera vilka åtgärder som verkar kunna ge effekt. De markerade förslagen bearbetades översiktligt och samlades ihop i sju huvudrubriker. Dessa presenterades sedan för styrgruppen som gav sina synpunkter på arbetet som dittills hade gjorts. Förslagen bearbetades ytterligare och beräkningar gjordes för att sätta upp mål, som avses ha effekt på kvävedioxidhalten i centrala Skellefteå, för åtgärdsprogrammet med hjälp av statistik från kollektivtrafiken samt resvaneundersökningen för Skelleftedalen 2003, se kapitel En mindre omvärldsanalys har genomförts för att jämföra Skellefteås mål med hur andra kommuner, exempelvis Karlstad, Luleå och Örebro, lyckats med liknande åtgärder. Därtill har modellberäkningar utförts med hjälp av SMHI:s (Statens meteorologiska och hydrologiska institut) webbtjänst SIMAIR för att se vilka effekter på halterna som kan förväntas utifrån det mål för trafikminskningen som satts upp i åtgärdsprogrammet. Detta presenterades sedan för kommunens representanter i styrgruppen som kompletterade med beräknade kostnader och tidsaspekter för åtgärderna. Fyrstegsprincipen Fyrstegsprincipen är Vägverkets arbetsstrategi som ursprungligen lanserades för att hushålla med investeringsmedel, men har utvecklats till en allmän planeringsprincip för hushållning av resurser och minskning av vägtransportnätverkets negativa effekter. (Vägverket, 2003) Sida 9 (58)

10 Enligt principen ska åtgärder analyseras enligt följande ordning: 1. Åtgärder som påverkar transportefterfrågan och val av transportsätt. 2. Åtgärder som ger effektivare utnyttjande av befintligt vägnät. 3. Åtgärder för att förbättra vägar. 4. Nyinvesteringar och större ombyggnadsåtgärder. (Vägverket, 2003) En grundtanke i fyrstegsprincipen är att åtgärder utanför vägtransportsystemet kan minska behovet av vägtransporter och därmed behovet av åtgärder inom systemet. (Vägverket, 2003) Sida 10 (58)

11 2 Förutsättningar Nedan följer en kort beskrivning om de förutsättningar som finns för åtgärdsprogrammet. 2.1 Om Skellefteå Skellefteå kommun har cirka invånare, varav cirka bor i tätorterna. De senaste 10 åren har befolkningen minskat med 2 %, men en vision är att Skellefteå kommun ska öka till invånare innan år Antalet som bor och arbetar inom kommunen är cirka personer och arbetspendlingen in och ut uppgår till respektive personer (Boverket, 2009). Kommunens yta uppgår till km 2, vilket motsvarar 1,7 % av Sveriges totala areal. Inom kommunen finns sjöar, 5 stora kustmynnande älvar och 360 km kust Vision och övergripande mål för Skellefteå kommun Skellefteå kommun har fastställt en vision och fyra övergripande mål som anvisar strategin och dimensionerar den önskade utvecklingen. Kommunvisionen lyder: Skellefteå en framsynt tillväxtkommun, attraktiv att bo och verka i. De övergripande målen för kommunen är: Befolkning antalet invånare i kommunen ska öka. Utbildning utbildningsnivån ska höjas. Företagande antalet företag ska öka i antal och redan etablerade företag ska växa. Livskvalitet livsmiljön ska förbättras och levnadsvillkoren ska vara rättvisa. Kommunikationer goda och säkra samband samt bra rese- och transportmöjligheter. 2.2 Transportsystemet För att resa till eller från Skellefteå kan man välja mellan följande färdmedel: Flyg flygplatsen ligger endast 15 km från centrum och sträckan Skellefteå- Stockholm, som trafikeras av SAS och Skyways, tar drygt en timme. Tåg närmaste tågstation är i Bastuträsk, cirka 60 km från centrum, och kompletteras med buss eller bil in till Skellefteå. Buss länstrafiken ansvarar för busstrafiken i länet. Bil E4 från norr och söder går rakt genom centrala Skellefteå Målsättningar för vägtransportsystemet inom Skelleftedalen Vägverket har i samråd med Skellefteå kommun, under Skellefteåprojektets förstudie, utarbetat ett förslag till målsättningar för vägtransportsystemet inom Skelleftedalen. Förslaget utgår bland annat från de nationella målen för transportpolitiken och innebär att särskilda mål upprättas dels för centrum dels för Skelleftedalen. (Vägverket, 2009c) Sida 11 (58)

12 Målen för centrum är: Vägtransportsystemet ska i samklang med övriga transportsystem utformas så att goda förutsättningar skapas för att stadskärnan ska kunna utgöra ett för staden och regionen attraktivt centrum. Delmål Gator och andra trafikanläggningar ska ges en god gestaltning. Delmål Stadskärnan ska vara lättillgänglig för samtliga trafikantgrupper. Delmål Säkra passager för oskyddade trafikanter och funktionshindrade. Delmål God miljö från hälsosynpunkt. (Vägverket, 2009c) Målen för Skelleftedalen är: Vägsystemet ska tillsammans med övriga transportsystem vara funktionellt och hållbart i ett långsiktigt perspektiv. Delmål Vägsystemet ska erbjuda effektiva transporter för industri och näringsliv. Delmål Vägsystemet ska erbjuda möjligheter till etablering av bostäder och verksamheter. Delmål Vägsystemet ska medföra små risker vid transporter av farligt gods. Utsläpp av växthusgaser ska minimeras. Delmål Ökad andel kollektivtrafikresenärer. Delmål Minskning av trafikarbetet genom medveten markanvändningsplanering. Förbättrad trafiksäkerhet ingen ska dödas eller allvarligt skadas till följd av trafikolyckor. Samhällsekonomisk lönsamhet. Vägnät i områden med höga natur-, kultur- och rekreationsvärden ska utformas så att värdena bevaras och om möjligt stärks. Intrång i boendemiljöer ska minimeras. (Vägverket, 2009c) Resmönster En resvaneundersökning för Skelleftedalen, Skellefteå tätort och dess omgivningar, gjordes 2003, se bilaga 2. Den visar att det vanligaste sättet att förflytta sig är att själv köra bilen och därefter i rangordning att cykla, gå och åka bil som passagerare. Skellefteborna genomför i snitt 3,5 resor per person och dygn. (SWECO VBB, 2003) Vägnät Skellefteå ligger beläget cirka 800 km norr om Stockholm och cirka 250 km söder om Haparanda. Vägsystemet inom Skellefteå karakteriseras av att det i nord-sydlig riktning över älven bara finns en funktionellt sett fullgod vägförbindelse, Viktoriabron (E4), se bild 2.1. Övriga förbindelser, Parkbron och Lejonströmsbron, har såväl begränsningar i såväl bärighet som framkomlighet. Detta innebär att huvuddelen av alla vägtransporter, både gods och person, i nord-sydlig riktning går på E4 genom centrala Skellefteå. Flera trafiksignalreglerade övergångsställen och korsningar finns utefter sträckan genom centrala Skellefteå som resulterar i bilköer samt flera start och stopp. På södra sidan av älven är Skråmträskvägen/Anderstorpsleden (väg 814/väg 829) den viktigaste förbindelsen i öst-västlig riktning. Norr om älven har Järnvägsleden (väg 95/väg 372) den viktigaste funktionen i det övergripande systemet. Sida 12 (58)

13 Bild 2.1: Centrala Skellefteås vägnät Tekniska kontoret i Skellefteå ansvarar för driften av cirka 370 km gator och vägar samt 950 km enskilda vägar i kommunen. I centrala Skellefteå finns det parkeringsplatser på gator samt fem parkeringshus, varav ett ligger inom Campusområdet Gång- och cykelvägnät Gång och cykelvägnätet består dels av ett huvudcykelnät och dels ett lokalcykelnät, där Tekniska kontoret i Skellefteå ansvarar för driften av cirka 90 km gång- och cykelvägar. Cykelvägnätet inom centralorten är uppbyggt så att huvudstråken från de olika stadsdelarna sammanstrålar i centrum till Nygatan. Flödena av cykeltrafikanter i Skellefteå visas överskådligt i bild 2.2, där trafikmängden visas med hjälp av tjockleken på den röda markeringen. Bild 2.2: Cykelflöden i Skellefteå Sida 13 (58)

14 Inom Skelleftedalen finns stråk i öst-/västlig riktning som sammanbinder centralorten med ytterområdena Bergsbyn, Ursviken och Skelleftehamn. Delar av dess stråk är Vägverket väghållare för. Förbindelserna i väst mellan byarna Lund, Myckle och de intilliggande stadsdelarna har idag brister, då det saknas ett separat cykelstråk från dessa byar in till centrum. Från de södra stadsdelarna finns ett huvudstråk för gångoch cykeltrafik in till centrum, via Strandgatan och Trädgårdsgatan, fram till Nygatan och torget. Från Norrböle finns ett stråk för gång- och cykeltrafik in till centrum, via gång- och cykeltunneln under väg 95/Norra Järnvägsgatan och järnvägen. Tunneln mynnar ut i Södra Järnvägsgatan och ansluter till det stråk som löper längs Trädgårdsgatan, över Kanalgatan och fram till torget. Antalet cykeluppställningsplatser i cykelställ uppgår till över 700 platser i permanenta cykelställ, dock är det idag svårt att tillgodose behovet av cykelparkering på gatumark på alla platser i centrum. Trädgårdsgatan är den gatan i centrum som idag har flest parkerade cyklar Trafikmängd Skellefteå har, december 2008, bilar i trafik i kommunen och det ger ett snitt på cirka 490 bilar per 1000 invånare, vilket är högre än riksgenomsnittet på cirka 460 bilar per 1000 invånare (SCB, 2009). Bild 2.3: Trafikflöden i Skellefteå Sida 14 (58)

15 Bild 2.4: Trafikflöden i Skellefteå Trafikflödena i Skellefteå visas överskådligt i bild 2.3 och 2.4, där fordonsmängden visas med hjälp av tjockleken på den röda markeringen. Trafikräkningen 2009, i jämförelse med 2005, visade på en ökning av antalet fordon per vardagsdygn på Viktoriagatan (E4) med 3 % samt en ökning med 61 % av den tunga trafiken, se tabell 2.1. Genomfartstrafiken på Viktoriagatan (E4) består av cirka fordon (8 %), varav cirka 175 fordon per vardagsdygn består av tung trafik, resterande är in- och utfartstrafik samt lokalt alstrad trafik. På den norra infarten är trafiken närmare tredubbelt så stor som på den södra infarten, vilket är resultatet av en stor mängd pendlare samt det norra handelsområdet Solbacken. Trafikmängden på Kanalgatan och Storgatan, båda ansluter till Viktoriagatan (E4), har ökat med 2 % respektive minskat med 16 %. Trafikflödet på broarna har ökat med 3 % respektive 12 % för Viktoriabron (E4) och Parkbron mellan 2005 och På Lejonströmsbron färdas normalt cirka fordon per vardagsdygn men under år 2009, efter idrifttagande av en trafiksignal (skyttelsignal), har trafikmängden minskat till cirka fordon per vardagsdygn. Tabell 2.1: Trafikräkningar i Skellefteå 2005 och 2009 (fordon/vardagsdygn) Resultat 2005 Resultat 2009 Ökning/minskning Totalt Andel tung trafik Totalt Andel tung trafik Totalt Andel tung trafik Kanalgatan ca 6-7 % ca 8-9 % + 2 % + 2 % Storgatan % - Viktoriagatan (E4) % + 61 % Södra infarten % - Norra infarten % - Viktoriabron (E4) % + 61 % Parkbron % - Lejonströmsbron % - Sida 15 (58)

16 Den allmänna trafiktillväxten kan antas uppgå till 1,5-2 % per år. Enligt SIKAs (Statens Institut för Kommunikations Analys) prognoser kan lastbilsflödet förväntas öka med 44 % fram till år 2015, vilket ger en ökning av den genomgående tunga trafiken på cirka 75 fordon till 250 fordon per vardagsdygn år (Vägverket, 2008a) Kollektivtrafik Den kollektiva stadstrafiken i Skellefteå samt skoltransporter och färdtjänst drivs av Skelleftebuss AB. Utöver detta trafikeras Skelleftedalen av regionaltrafiken mellan centrum och Skelleftehamn i öster samt Medle i väster. I Skellefteå centralort förbinder busstrafiken bostadsområdena med centrum. De olika linjerna i linjenätet trafikeras med olika intensitet, där de flesta har två turer per timme. Linjenätet är uppbyggt av både radiella linjer och ringlinjer med en mängd hållplatser runtom centralorten. Centrumhållplatsen är den största målpunkten i Skelleftedalen och är en bytespunkt för alla typer av busstrafik. Som ett led i att förbättra informationen till bussresenärerna har hållplatserna vid busstationen under våren 2009 försetts med digitala skyltar med realtidsinformation om bussarnas ankomsttid. Vid norra Norrlandskusten finns det idag ingen sammanhållande järnväg, då syftet med Stambanan, som var att i första hand transportera malm och timmer, bidrog till att den byggdes i inlandet. Skellefteåbanan som ansluter till Stambanan färdigställdes 1910 och persontrafiken på den lades ner Detta innebär att Skellefteå är den största svenska tätorten utan persontrafik på järnväg. Resandestatistik från Skelleftebuss AB visar att antalet resor med kollektivtrafiken har minskat med 3,6 % i tätorten och 5,7 % i hela kommunen under första halvåret, se tabell 2.2. Däremot ökade antalet resor med kollektivtrafiken under andra halvåret med 15,0 % i tätorten och 5,9 % i hela kommunen. Ökningen kan antas bero delvis på det ekonomiska läget, dels den kalla vintern och den ökade uppmärksamheten på luftproblematiken. Tabell 2.2: Resandestatistik för kollektivtrafiken i Skellefteå (resenärer/halvår) Resultat 2008 Resultat 2009 Ökning/minskning 1:a halvåret 2:a halvåret 1:a halvåret 2:a halvåret 1:a halvåret 2:a halvåret Skellefteå tätort ,6 % + 15,0 % Resor till, från och inom Skellefteå kommun ,7 % + 5,9 % Resor till, från och inom Västerbotten ,9 % + 15,0 % (Lars-Olov Markström, 2009) Sida 16 (58)

17 2.2.7 Skellefteåprojektet En förstudie har gjorts som beskriver samt analyserar förutsättningar och problem hos Skelleftedalens vägnät. Tanken är också att förstudien ska visa på möjliga åtgärder som hjälper vägar och övrig infrastruktur att utvecklas i jämn takt med omgivningen. Vägverket driver nu projektet i en vägutredning. (Vägverket, 2009c) Det finns flera olika möjligheter att förbättra trafiksituationen i Skellefteå och de flesta innebär ombyggnader av befintliga vägar. I nord-sydlig riktning föreslår Vägverket att flytta E4 utanför centrum till ett läge i Östra ledens förlängning, och samtidigt bygga om den befintliga genomfarten för Viktoriagatan (E4) till stadsgata. I öst-västlig riktning föreslår Vägverket att förbättra den befintliga väg 95/372 och eventuellt även Södra leden, beroende på den kommunala markanvändningsplaneringen. Även en ihopkoppling av Torsgatans förlängning med E4 i norr samt förbättring av Sundgrundsleden föreslås som utredningsalternativ. (Vägverket, 2009c) En sammanfattning av de olika åtgärdsalternativ samt dess effekter på trafikmängden år 2020 redovisas i tabell 2.3. Tabell 2.3: Sammanfattning av åtgärdsalternativ Alternativ Trafik över älvsnittet (fordon/vardagsdygn) Ny led/gata Befintliga vägar/gator Minskning Östra Leden Centrumbro Viktoriagatan (E4) Lejonströmsbron Parkbron befintlig E4 Nollalternativet år 2005 Nollalternativet år 2020 Alternativ A Alternativ B (Östra Leden) Alternativ C (Centrumbro) Systemalternativ Systemalternativ (Vägverket, 2008a) Norrbotniabanan Stambanan genom övre Norrland är den järnvägslinje som idag ska tillgodose landets behov av järnvägstransporter genom Norrland. Via Malmbanan och Haparandabanan länkar den också samman Sveriges järnvägsnät med Finland och Norge. Genom tillkomsten av Norrbotniabanan förbättras kapaciteten avsevärt. Den nya, moderna järnvägen går i en rakare sträckning närmare flertalet målpunkter, den tål dessutom tyngre laster och högre hastigheter vilket gynnar godstrafiken. Norrbotniabanan kommer att gå längs kusten där de flesta av Norrlands största städer är belägna, på så vis kan den i större utsträckning användas för persontrafik, både regionalt och nationellt. (Banverket, 2009) Sida 17 (58)

18 Tre förstudier, uppdelade på Umeå - Skellefteå, Skellefteå - Piteå och Piteå - Luleå, färdigställdes under maj 2006 och Banverket arbetar nu vidare med järnvägsutredningarna. Utredningarna för Robertsfors-Piteå beräknas vara färdigställda 2009 och då ska det finnas ett förslag till val av en enda korridor som ska studeras vidare i nästa utredningsskede, järnvägsplanen. Valet av vilken korridor som studeras vidare görs av regeringen genom ett så kallat tillåtlighetsbeslut. Utredningen för sträckan Gäddvik - Luleå beräknas vara klar under (Banverket, 2009) Sammantaget bedöms Norrbotniabanan påverka trafiksituationen i Skellefteå relativt marginellt. Det totala trafikarbetet förväntas minska med cirka 0,5 %. Däremot blir inverkan tydlig på E4 söder respektive norr om staden. Minskningen bedöms uppgå till 500 fordon/vardagsdygn. (Vägverket, 2008a) 2.3 Planer, strategier och program Nedan följer en kort beskrivning av de planer, strategier och program som berör arbetet med åtgärdsprogrammet Centrumplan -93 Centrumplan -93 är den första sammanfattande planen för centrum efter professor Uno Åhréns generalplan Den antogs av kommunfullmäktige 20 september 1994 och på så vis ger den en gemensam grund för utvecklingen av centrum och beslut kring användningen av mark och vatten. En av huvudinriktningarna i centrumplanen är att låta centrum omfatta även den närmaste delen söder om älven. En annan är att hålla fast vid kvartersstaden och den skala och det innehåll bebyggelsen kommit att få. Husen i centrum ska alltså ge plats för både verksamheter och bostäder. Trafiken får inte tillåtas växa så att den spränger det befintliga gatusystemet. Planen lägger också stor vikt vid omsorgen om våra gemensamma delar av centrum, gatorna, platserna och parkerna samt vid bevarandet av den historiska kontinuiteten Fördjupad översiktsplan Skelleftedalen Skellefteå kommun har fattat beslut om upprättandet av en ny fördjupad översiktsplan för Skellefteå tätort och dess omgivningar, det som kallas Skelleftedalen. Tanken är att planen ska spegla skelleftebornas behov och syn på samhällsutveckling. Vad som bör utvecklas och hur det ska ske. Utgångspunkten har varit att försöka bestämma hur samhället ska se ut år Kommunvisionen, se avsnitt 2.1.1, har för arbetet med den fördjupade översiktsplanen brutits ner till en stadsvision för tätortsområdet Skelleftedalen som lyder enligt nedan, medan målsättningarna för området utgår från de övergripande målen för kommunen. Skellefteå ska vara en spännande, attraktiv, vacker och trygg stad med ett starkt näringsliv, ett rikt fritids- och kulturliv samt ska erbjuda en god välfärd och infrastruktur. Sida 18 (58)

19 2.3.3 Cykelstrategi Tekniska kontoret har upprättat en cykelstrategi som antogs av kommunfullmäktige i december Syftet med cykelstrategin är att skapa förutsättningar för ett ökat cyklande och därigenom bidra till en attraktiv, hälsofrämjande och miljövänlig kommun, samt att bidra till uppfyllandet av kommunens inriktningsmål för minskad klimatpåverkan. Cykelstrategin ska även ligga till grund för en cykelplan som ska arbetas fram. De övergripande målen för strategin är att: Få fler att ta cykel i stället för bil. Få cyklister att cykla mer genom att förbättra förutsättningarna. De som cyklar ska känna sig trygga och säkra. Få de som cyklar sällan att börja cykla mer frekvent. Visa på olika förslag till åtgärder för ökat cyklande. Arbeta med Säkra skolvägar Miljömål Fram till 2020 ska alla Skelleftebor vara med och skapa en god livsmiljö för människor, djur och natur. De stora miljöfrågorna i Sverige ska vara lösta inom en generation och miljöarbetet ska inriktas efter de 16 miljökvalitetsmål som är beslutade av Sveriges riksdag. På lokal nivå i Skellefteå har dessa mål koncentrerats till fyra miljömål: 1. Leva och bo 2. Frisk luft - utomhus 3. Natur i balans 4. Levande vatten Skellefteås miljömål Frisk luft utomhus innebär att luften ska vara ren både i Skellefteås tätorter och på landsbygden. Fossila växthusgaser, ozonnedbrytande ämnen eller föroreningar som kan vara skadliga för djur, växter, byggnader, mark eller vatten ska inte tillföras luften samt den totala energianvändningen ska minska. Miljömålet bygger på de nationella miljökvalitetsmålen Frisk luft, Begränsad klimatpåverkan och Skyddande ozonskikt. Det finns även miljömål för hur höga halterna av kvävedioxid maximalt får vara, både nationellt och regionalt, och dessa ska vara uppfyllda år 2010, se tabell 2.4. Tabell 2.4: Miljömål för kvävedioxid som ska vara uppfyllda 2010 Miljömål för kvävedioxid Medelvärdestid Nationellt miljömål Regionalt miljömål Anmärkning År 20 μg/m 3 20 μg/m 3 1 timme (98-percentil) 60 μg/m 3 60 μg/m 3 Får överskridas högst 175gånger per år Sida 19 (58)

20 2.3.5 Agenda 21 Agenda 21 är en handlingsplan för global hållbar utveckling, som antogs under Riokonferensen Handlingsplanen består av tre ben: ekologisk-, social- och ekonomiskhållbarhet. Kommunstyrelsen i Skellefteå tog 1997 beslut om att Agenda 21:s intentioner ska genomsyra alla verksamhetsgrenar i kommunen. Det handlar inte enbart om miljöfrågor utan om samhällsfrågor i stort. De övergripande målen för Skellefteå kommun är: Utnyttja naturens resurser så skonsamt som möjligt och belasta miljön så lite som möjligt. Utarbeta konkreta sektorsvisa miljömål och handlingsprogram. Ta hänsyn till miljökonsekvenser vid planering av nya verksamheter. Genom dialog och information göra anställda medvetna om sitt miljöansvar. Ha tydliga miljökrav på entreprenörer och leverantörer Världens bästa hälsa 2020 Skellefteå kommun har sedan oktober 2006 ett inriktningsprogram för folkhälsan med visionen att år 2020 har kommunens invånare världens bästa hälsa. Det folkhälsopolitiska programmet bygger på den nationella folkhälsopolitikens 11 målområden som är: 1. Delaktighet och inflytande i samhället. 2. Ekonomiska och sociala förutsättningar. 3. Barn och ungas sociala förutsättningar. 4. Hälsa i arbetslivet. 5. Miljöer och produkter. 6. Hälsofrämjande hälso- och sjukvård. 7. Skydd mot smittspridning. 8. Sexualitet och reproduktiv hälsa. 9. Fysisk aktivitet. 10. Matvanor och livsmedel. 11. Tobak, alkohol, narkotika, dopning och spel. (Statens folkhälsoinstitut, 2009) Sida 20 (58)

21 3 Problembeskrivning 3.1 Halterna av kvävedioxid i Skellefteå Skellefteå kommun har mätt kvävedioxid vid två olika mätplatser i centrum sen Mätplatser Perioden 22 oktober 2003 till 1 december 2004 genomfördes mätningar längs Kanalgatan. Mätningarna var utförda med så kallad DOAS-teknik med två mätsträckor, se bild 3.1. Mätstationen var placerad på en grönyta, cirka 7 m från en korsning. Vägen har fyra körfält, (utom en del av det vägavsnitt som passerar söder om mätsträcka 2). De norra körfälten är enkelriktade för trafik mot väster och de södra för trafik mot öster. Vägarna skiljs åt med ett grönområde som inrymmer parkeringsytor och som varierar mellan 17 och 19 m i bredd. Mätsträcka 2 löpte längs en parkeringsyta och sedan genom ett grönområde med träd. Sträckan var, på grund av träden, något vinklad söderut och reflektorn satt därför på bara drygt 2,5 m avstånd från mitten av närmaste körfält. Mätsträcka 1 passerade den närliggande fyrvägskorsningen, löpte sedan längs en parkeringsyta och passerade över ytterligare en väg som förbinder de norra och södra körfälten p agargränd *11 29 *14 *5 * Mätsträcka Magasinsgränd 2 *12 6 *5 * *6 *13 *10 * B 17A Stationsgatan Mätplats DOAS *1 *11 *9 41A,B *10 19D *4 * B 19 19C 19A 17 Trädgårdsgatan *6 Kanalgatan 46 3 Torggatan A, Mätsträcka 2 33A-33E 33F-33G 28 *4 13H-13J *13 33H 30 33J-33L 13A-13G 15 11A-11B 14A-14B *8 C *2 * D *7 37A 37C :1 Bild 3.1: Placering av mätsträckorna längs Kanalgatan *6 *3 *5 *9 *10 *7 *6 * * Kanalgatan Torget *8 * Att mätningar skulle ske även vid Viktoriagatan (E4) bestämdes utifrån beräkningar gjorda under 2004, som visade att de högsta luftföroreningshalterna fanns längs Viktoriagatan (E4), längs Kanalgatan och efter en del av Storgatan. Mätplatsen valdes utifrån att den förhärskande vindriktningen, sett under ett helt år, är nordvästlig i Skellefteå. Det innebär att om en virvel bildas i gaturummet skulle läsidan med högsta Sida 21 (58)

22 SKELLEFTEÅ KOMMUN föroreningshalterna uppstå på västra sidan av vägen. Även vid Viktoriagatan (E4) gjordes mätningarna längs två mätsträckor, se bild 3.2. Bild 3.2: Placering av mätsträckorna längs Viktoriagatan (E4) En stor korsning med trafikljus och mycket trafik ligger cirka 60 m norr om mätplatsen och ett övergångsställe med trafikljus finns drygt 30 m söder om mätplatsen. Vid rusningstrafik bildas bilköer som sträcker sig förbi platsen där mätutrustningen är placerad. Husen på respektive sidor om vägen vid mätplatsen är relativt låga, två våningar, och avståndet mellan husfasaderna är drygt 40 m brett. I höjd med mätplatsen är mittremsan med parkmark cirka 9 m bred. Vägbredden på de två södergående körfälten är cirka 7 m och för de två norrgående körfälten är motsvarande siffra cirka 9,40 m i höjd med mätplatsen. Den totala vägbredden, inklusive mittremsa är cirka 25 m Mätresultat Kanalgatan Mätningarna vid Kanalgatan visade att miljökvalitetsnormen för dygn på 60 µg/m3 överskreds under 9 dygn (av totalt 7 tillåtna), på den östliga sträckan, sträcka 2, och normen för timme överskreds under 175 timmar, det vill säga precis på gränsen för antal tillåtna timmar över normen. Halterna på sträcka 1 var genomgående lägre. Årsmedelvärdena låg på 28 µg/m3 på sträcka 1 och på 31 µg/m3 på sträcka 2. Viktoriagatan (E4) Första kalenderåret som mätningar genomfördes vid Viktoriagatan (E4) överskreds normen för både timme och dygn på båda mätsträckorna var halterna betydligt lägre, för att under 2008 åter igen vara högre. Dygnsmedelvärdet för sträcka 1 låg då Dokumentnamn: Sida 22 (58)

23 nära att överskrida normen. Eftersom kvävedioxidhalterna är betydligt lägre under sommarhalvåret låg årsmedelvärdena betydligt lägre än normen under alla hittillsvarande mätåren. Däremot låg årsmedelvärdena högre än det nationella och regionala miljömålet, på 20 µg/m 3, som i huvudsak ska underskridas år Antal timmar Årsmedelvärde, µg/m 3 Tabell 2.8: Sammanställning av mätvärden vid E4. År Antal dygn > 60µg/m 3 > 90µg/m 3 Sträcka 1 Sträcka 2 Sträcka 1 Sträcka 2 Sträcka1 Sträcka Vid mätningen 2006 förlorades mätdata på sträcka 2 mellan 20 januari och 3 februari på grund av mättekniska problem. Under samma period på sträcka 1 uppmättes 40 timmar med halt över miljökvalitetsnormen, vilket gör att man kan anta att antalet timmar med ett medelvärde på över 90 µg/m 3 varit fler än 177 stycken på sträcka 2. Av samma anledning kan man anta att antalet dygn med ett medelvärde över miljökvalitetsnormen var fler än 10 på sträcka Meteorologiska förhållanden Föroreningshalterna i omgivningsluften påverkas av, förutom utsläppens storlek, väder och vind. I tätorter är framför allt luftens turbulens betydande för spridningen och utspädningen av föroreningarna. Turbulensen påverkas främst av vindhastigheten, markens skrovlighet och luftens temperaturskiktning, det vill säga luftens temperatur på olika nivåer. (Vägverket, 2008a) Normalt avtar temperaturen med höjden över marken, vilket medför att varmare luft vid marken stiger uppåt och ersätts med kallare luft uppifrån. Det sker då en vertikal omblandning och utspädning av föroreningarna. Under särskilda förhållanden, främst under klara och vindstilla vinternätter då marken kyls genom utstrålning och vid vissa högtryck på vintern, kan inversion inträffa. Inversion innebär att temperaturen vid marken är lägre än högre upp och vid dessa tillfällen är den vertikala omblandningen extremt lågt. Trafikens utsläpp kan under dessa perioder av inversion orsaka mycket höga föroreningshalter i gaturummen. Detta innebär att temperaturskiktningen har en stor betydelse för städer i Norrland. (Vägverket, 2008a) För att kunna få en uppfattning om 2006, då överskridandet skedde, i huvudsak var ett normalår eller om det fanns avvikelser redovisas meteorologisk data för 6 år, se tabell 3.2 och 3.3. Sida 23 (58)

24 Tabell 3.2. Medeltemperaturen i C för helår samt kvartalsvis under åren År Medeltemp 1:a 2:a 3:e 4:e helår kvartalet kvartalet kvartalet kvartalet ,3-3,2 7,2 10,5-0, ,9-6,2 9,4 12,8 0, ,0-7,6 8,2 14,8 0, ,1-5,4 7,5 13,9 0, ,1-6,3 7,4 13,1-1, ,8-5,3 7,5 14,2-1,5 Första kvartalet 2006 var något kallare än motsvarande period åren , men både andra, tredje och fjärde kvartalet var något varmare än de andra åren. Tabell 3.3. Andel procent av tiden vindhastigheten underskridit 1 m/s respektive 2 m/s åren År Andel av tid under 1 m/s Andel av tid under 2 m/s ,0 % 32,5 % ,5 % 34 % ,6 % 31,2 % ,2 % 28,4 % ,6 % 32,1 % ,0 % 31,3 % 2006 var ett år med relativt normal andel svaga vindar men något blåsigare än 2007 som var det lugnaste året vindmässigt under perioden. 3.2 Prognoser En bedömning av kvävedioxidhalterna har tagits fram med hjälp av SMHI:s (Statens meteorologiska och hydrologiska institut) webbtjänst SIMAIR som finns med två olika trafikmodeller, väg och korsning. SIMAIR-väg gör modellberäkningar som visar om miljökvalitetsnormen riskerar att överskridas i området runt en väglänk och SIMAIR-korsning gör modellberäkningar som även tar hänsyn till korsningar eller då väglänkar ligger nära varandra och samverkar, se tabell 3.4 för exempel på tillämpning. (SMHI, 2009) Tabell 3.4: Exempel på tillämpningsområden för SIMAIR SIMAIR-väg SIMAIR-korsning Gaturum Öppna vägar och korsningar (även för områden en bit bort från vägen) Öppna vägar (nära vägen) Områden där samverkan mellan flera linjekällor är betydelsefull. Bedömningen av kvävedioxidhalterna har gjorts med båda trafikmodellerna för att få en samlad bild av luftsituationen både för nuläget 2009 och för 2015 om inga åtgärder vidtas. Bild 3.3 visar kartan som använts vid modellberäkningarna och i bilaga 3 redovisas större bilder av resultatet från SIMAIR samt beräkningar som gjorts i samband med modellberäkningarna. Sida 24 (58)

25 Bild 3.3: Modellberäkningskarta över centrala Skellefteå I modellberäkningen av årsmedelvärdet 2009 med SIMAIR-väg, se bild 3.4, kan man se att ett litet avsnitt norr om korsningen Kanalgatan/Viktoriagatan (E4) är nära ett överskridande av miljökvalitetsnormen, där ligger halterna inom intervallet μg/m 3. Vid stora delar av Viktoriagatan (E4) ligger halterna inom intervallet μg/m 3 och vid Kanalgatan samt mindre avsnitt av Storgatan och Norra Järnvägsgatan ligger de inom intervallet μg/m 3. Övriga gator ligger inom intervallet 8-14 μg/m 3. Modellberäkningen med SIMAIR- korsning, se bild 3.5, visar att det är lite högre halter utefter de större vägarna men överlag är årsmedelvärdet på en låg nivå. Bild 3.4: SIMAIR- väg årsmedelvärde 2009 Bild 3.5:SIMAIR- korsning årsmedelvärde 2009 I modellberäkningen av dygnsmedelvärdet 2009 med SIMAIR-väg, se bild 3.6, kan man se att på ett litet avsnitt norr om korsningen Kanalgatan/Viktoriagatan (E4) överskrids miljökvalitetsnormen för kvävedioxid. Dock är det nära ett överskridande av miljökvalitetsnormen vid Viktoriagatan (E4), Kanalgatan och Norra Järnvägsgatan, där halterna befinner sig inom intervallet μg/m 3. Övriga gator befinner sig inom intervallet μg/m 3. Modellberäkningen med SIMAIR- korsning, se bild 3.7, visar däremot att stora delar av centrala Skellefteå är nära ett överskridande av miljökvalitetsnormen. Sida 25 (58)

26 Bild 3.6: SIMAIR- väg dygnsmedelvärde 2009 Bild 3.7: SIMAIR- korsning dygnsmedelvärde 2009 I modellberäkningen av timmedelvärdet 2009 med SIMAIR-väg, se bild 3.8, kan man se att ett litet avsnitt norr om korsningen Kanalgatan/Viktoriagatan (E4) är nära ett överskridande av miljökvalitetsnormen, där ligger halterna inom intervallet μg/m 3. Vid Viktoriagatan (E4), Kanalgatan samt små avsnitt av Norra järnvägsgatan befinner halterna sig inom intervallet μg/m 3 och övriga gator inom μg/m 3. Modellberäkningen med SIMAIR- korsning, se bild 3.9, visar däremot att stora delar av centrala Skellefteå ligger inom intervallet μg/m 3. Bild 3.8: SIMAIR- väg timmedelvärde 2009 Bild 3.9: SIMAIR- korsning timmedelvärde Den stora förbättringen från 2009 till 2015 utan några åtgärder införda beror på den förväntade förbättringen av bilparkens emissioner. I modellberäkningen av årsmedelvärdet 2015 med SIMAIR-väg, se bild 3.10, kan man se att i jämförelse med 2009 har halterna på Viktoriagatan (E4) minskat betydligt och hela centrala Skellefteå har låga kvävedioxidhalter inom intervallen μg/m 3 och μg/m 3. Modellberäkningen med SIMAIR- korsning, se bild 3.11, visar också stora förbättringar i jämförelse med 2009 och det är endast Viktoriagatan (E4) som ger lite spridning av kvävedioxid. Sida 26 (58)

27 Bild 3.10: SIMAIR- väg årsmedelvärde 2015 Bild 3.11: SIMAIR- korsning årsmedelvärde 2015 I modellberäkningen av dygnsmedelvärdet 2015 med SIMAIR-väg, se bild 3.12, kan man se att i jämförelse med 2009 har halterna på Viktoriagatan (E4) minskat betydligt och inga vägavsnitt överskrider miljökvalitetsnormen längre. Halterna i centrala Skellefteå ligger inom intervallen μg/m 3 och μg/m 3. Modellberäkningen med SIMAIR- korsning, se bild 3.13, visar också stora förbättringar i jämförelse med 2009 och spridningen av halterna är koncentrerad runt Viktoriagatan (E4), första delen av Kanalgatan samt Norra Järnvägsgatan. Bild 3.12: SIMAIR- väg dygnsmedelvärde 2015 Bild 3.13: SIMAIR- korsning dygnsmedelvärde 2015 I modellberäkningen av timmedelvärdet 2015 med SIMAIR-väg, se bild 3.14, kan man se att i jämförelse med 2009 har halterna på Viktoriagatan (E4) minskat betydligt och det är endast vid ett litet avsnitt norr om korsningen Kanalgatan/Viktoriagatan (E4) som halterna ligger inom intervallet μg/m 3, resterande ligger inom intervallet μg/m3. Modellberäkningen med SIMAIR- korsning, se bild 3.15, visar också stora förbättringar i jämförelse med 2009 och spridningen av halterna är koncentrerad runt Viktoriagatan (E4) och Norra Järnvägsgatan öster om E4-rampen. Sida 27 (58)

28 Bild 3.14: SIMAIR- väg timmedelvärde 2015 Bild 3.15: SIMAIR- korsning timmedelvärde Utsläppskällor Vid en bedömning ansågs det vara fordonstrafiken som är den dominerande orsaken till de höga halterna av kvävedioxid. Detta på grund av att den enda fullgoda förbindelsen mellan norra och södra delarna av Skellefteå är Viktoriabron som E4 går på. Efter Viktoriagatan (E4) norr om Viktoriabron, på en sträcka av cirka 260 m, finns det även tre trafikljus som leder till många stopp och accelerationer samt trafikköer. Förutom Viktoriabron (E4) finns Parkbron, cirka 500 m västerut, men den är enkelriktad för biltrafik norrut in mot stadskärnan, med hastighetsbegränsningen 30 km/tim då den delas med både cyklister och fotgängare. Den har också begränsningar gällande axeltryck och fordonsbredd. Cirka 2,2 km västerut finns Lejonströms, en träbro, som även den har begränsningar gällande axeltryck, bruttovikt och fordonsbredd. Sammantaget resulterar detta i att de flesta använder Viktoriabron (E4). Genom graf 3.5 som visar hur timmedelvärdena för kvävedioxid varierar under en dag, kan man se två toppar som förekommer då majoriteten av befolkningen åker till respektive från sina arbeten. Mellan tidpunkterna och samt och visas tydliga ökningar i timmedelvärdena och därefter sjunker värdena kraftigt, vilket gör att man kan dra ytterligare slutsatser att det är trafiken som är den dominerande orsaken till de höga halterna av kvävedioxid. Graf 3.5: Timmedelvärden för kvävedioxid under en dag. Sida 28 (58)

29 Vid minskning av trafikarbetet minskar i första hand NO x -halterna. NO 2 -halterna minskar dock inte i samma utsträckning eftersom den största delen av NO x består av NO som via fotokemiska reaktioner oxideras till NO 2. Hastigheten i oxidationen påverkas av förekomsten av ozon vilket innebär att höga halter av ozon medverkar till höga NO 2 halter. Fördelningen av emissioner mellan personbilstrafik och tung trafik för sträckan från Viktoriabron (E4) via Viktoriagatan (E4) till järnvägsövergången är 6,5 kg/vardagsdygn respektive 16,5 kg/vardagsdygn NO x, se bilaga 3. Fastän personbilstrafiken är betydligt större än den tunga trafiken blir dess totala utsläpp per vardagsdygn cirka 10 gånger mindre. Orsaken är att en lastbil med släp släpper ut närmare 25 gånger mer NO x per km. När det gäller bakgrundshalten av kvävedioxid så har inga mätningar, som inte varit i gaturum, gjorts sen i början av 1990-talet. Både Umeå och Luleå har gjort sådana mätningar 2008 och deras årsmedelvärde blev 11,4 µg/m 3 (Umeå Kommun, 2008) respektive 9,7 µg/m 3 (Luleå Kommun, 2008). Av detta kan man dra slutsatsen att Skellefteås bakgrundshalt bör ligga kring 10 µg/m Människors exponering för kväveoxidhalter i Skellefteå Stadskärnan är beläget på västra sidan av Viktoriagatan (E4) och stadsdelen Älvsbacka med många bostäder på östra, vilket gör att många gående och cyklande passerar E4 varje dag. I området mellan älven och järnvägen bor det cirka 240 personer inom ett avstånd på 150m från E4. De verksamheter som finns i närområdet av E4 är stadsbibliotek, Expolaris kongresscenter, Scandic hotell, arbetsförmedling, lokaltidningsredaktion, hamburgerrestaurang, möbelaffär, ungdomsgård och polisstation. Några större arbetsplatser finns också i området, till exempel Skellefteå Kraft AB, Tieto Sirius IT samt delar av kommunens tekniska förvaltning, och utöver dessa finns några mindre butiker efter Nygatan. Sida 29 (58)

30 4 Tidigare vidtagna samt pågående åtgärder med koppling till att förbättra luftkvaliteten i Skellefteå Nedan följer en kort beskrivning av de åtgärder som redan är vidtagna eller beslutade om för att förbättra luftkvaliteten i Skellefteå. Dock har inte effekterna av alla åtgärder utvärderats. 4.1 Biogas Sedan februari 2007 finns det en biogasanläggning i Skellefteå, där det organiska avfallet tas om hand och genom rötning produceras bland annat fordonsgas. I och med detta minskar utsläppen av kvävedioxid och dessutom kan näringsämnen som fosfor återföras till marken via slampellets. För den som har en gasdriven bil finns möjligheten att tanka biogas på kommunens tankstation vid Fabriksgatan. Nedanstående bild visar det relativa utsläppet per kilometer för biogas i jämförelse med bensin och diesel (Svensk Biogas i Linköping AB, 2009). Bild 4:1 Relativa utsläpp per kilometer för biogas i jämförelse med bensin och diesel Skellefteå kommuns fordon Skellefteå kommun har valt att satsa på biogas även när det gäller sina egna fordon och i dagsläget finns 63 biogasdrivna fordon. Totalt finns det 373 fordon, inklusive personbilar, lätta lastbilar, tunga lastbilar och entreprenadfordon, varav ytterligare 35 fordon drivs med andra drivmedel än bensin och diesel Kollektivtrafiken I februari 2008 började Skelleftebuss AB att köra med biogasbussar i centralorten. I dagsläget trafikerar 10 biogasbussar centrum och i mars - april 2010 kommer fyra nya biogasbussar som ska trafikera närområdet (Myckle, Medle, Stackgrönnan och Örviken). (Lars-Olov Markström, 2009) Sida 30 (58)

Renare stadsluft. Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i centrala Skellefteå

Renare stadsluft. Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i centrala Skellefteå 2010-05-26 Renare stadsluft Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid Förord Ett tack till alla som har bidragit med sina synpunkter på vad som ska finnas med i åtgärdsprogrammet

Läs mer

Renare stadsluft. Bilaga 3 Beräkningar. Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen

Renare stadsluft. Bilaga 3 Beräkningar. Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen 2010-05-17 Renare stadsluft Bilaga 3 Beräkningar Beräkningar Denna bilaga innehåller olika beräkningar som har tagits fram i arbetet med åtgärdsprogrammet. Fördelningen av emissioner för vanlig respektive

Läs mer

RENARE STADSLUFT. Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i centrala Skellefteå

RENARE STADSLUFT. Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i centrala Skellefteå RENARE STADSLUFT Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i centrala Skellefteå RENARE STADSLUFT ETT FÖRORD Bakgrund Åtgärdsprogram Nuläget 2009 Mål, renare stadsluft KORTSIKTLIGA

Läs mer

RENARE STADSLUFT. Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i centrala Skellefteå

RENARE STADSLUFT. Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i centrala Skellefteå RENARE STADSLUFT Ett åtgärdsprogram för att uppfylla miljökvalitetsnormen för kvävedioxid i centrala Skellefteå RENARE STADSLUFT ETT FÖRORD Bakgrund Åtgärdsprogram Nuläget 2009 Mål, renare stadsluft KORTSIKTLIGA

Läs mer

2011-06-21. Renare stadsluft. Det fortsatta arbete samt uppföljning och utvärdering. Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen

2011-06-21. Renare stadsluft. Det fortsatta arbete samt uppföljning och utvärdering. Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen 2011-06-21 Renare stadsluft Det fortsatta arbete samt och utvärdering Innehållsförteckning 1 INLEDNING...3 2 HANDLINGSPLAN...4 2.1 ORGANISATION OCH ANSVARSFÖRDELNING...5 3 UTVÄRDERING OCH UPPFÖLJNING AV

Läs mer

Luftkvaliteten vid nybyggnad, kv. Rackarberget, Uppsala

Luftkvaliteten vid nybyggnad, kv. Rackarberget, Uppsala PM 2016-10-06 Luftkvaliteten vid nybyggnad, kv., Uppsala SLB-analys har på uppdrag av Uppsalahem AB (Annika Billstam) bedömt luftföroreningshalterna för ny bebyggelse längs Luthagsesplanaden i Uppsala

Läs mer

Djurgårdsstaden. 1 Sammanfattning Jörgen Jones

Djurgårdsstaden. 1 Sammanfattning Jörgen Jones Jörgen Jones 201 6-06 - 16 Luftkvalitetsberäkningar Djurgårdsstaden för nytt parkeringsgarage i Norra 1 Sammanfattning Ett nytt garage planeras att byggas i norra Djurgårdsstaden vid Hjorthagen. I samband

Läs mer

Luftkvaliteten vid utbyggnad av fastigheten Rickomberga 29:1

Luftkvaliteten vid utbyggnad av fastigheten Rickomberga 29:1 PM 2016-09-19 (Rev. 2016-11-09) Luftkvaliteten vid utbyggnad av fastigheten SLB-analys har på uppdrag av Uppsala Akademiförvaltning och Besqab AB (Mikael Lindberg) bedömt luftföroreningshalterna vid planerad

Läs mer

Spridningsberäkningar i gaturummet Viktoriagatan, E4 i Skellefteå

Spridningsberäkningar i gaturummet Viktoriagatan, E4 i Skellefteå UPPDRAG Spridningsberäkningar, Skellefteå UPPDRAGSNUMMER 1321631000 UPPDRAGSLEDARE Leif Axenhamn UPPRÄTTAD AV Carl Thordstein DATUM Spridningsberäkningar i gaturummet Viktoriagatan, E4 i Skellefteå Sammanfattning

Läs mer

Luften i Umeå. Sammanställning av mätningar vid Storgatan 113,

Luften i Umeå. Sammanställning av mätningar vid Storgatan 113, Luften i Umeå Sammanställning av mätningar vid Storgatan 113, 2008-11-03 2009-11-03 Inledning I denna rapport presenteras resultaten av kvävedioxidmätningar (NO2) vid Storgatan 113 öst på stan under perioden

Läs mer

PM Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna

PM Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna Pernilla Troberg Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm PM 2017-12-13 Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna I följande PM redovisas beräknade halter av partiklar (PM10) och kvävedioxid

Läs mer

PM Luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Siv i centrala Uppsala

PM Luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Siv i centrala Uppsala Erik Hävermark Rikshem Box 307 101 26 Stockholm PM 2017-06-02 Luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Siv i centrala Uppsala I följande PM redovisas en beräkning av halten partiklar (PM10)

Läs mer

Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun

Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun Datum 2010-11-16 Kompletterad 2011-05-02 NCC Björn I M Svensson 178 04 Solna Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun Ett nytt

Läs mer

PM Luftkvalitet i Östra Kroppkärr, reviderad

PM Luftkvalitet i Östra Kroppkärr, reviderad Sid 1(9) STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Plan- och byggavdelningen 2018-07-04, reviderad 2019-03-06 Karolina Norlin, 054-540 45 40 PM Luftkvalitet i Östra Kroppkärr, reviderad SYFTE Denna PM tas fram för att

Läs mer

Miljö- och hälsoskydd. Rapport Luften i Umeå. Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2010

Miljö- och hälsoskydd. Rapport Luften i Umeå. Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2010 Miljö- och hälsoskydd Rapport 2010-01 Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2010 Inledning I denna rapport presenteras resultaten av luftföroreningsmätningar från kommunens

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Mjölktorget

Luftkvalitetsutredning Mjölktorget Luftkvalitetsutredning Mjölktorget bild Foto: Emma Björkman Förord Utredningen är gjord på uppdrag av stadsbyggnadskontoret. Mätningar och rapportskrivning är gjort av Emma Björkman och Erik Svensson på

Läs mer

Luftutredning Distansgatan

Luftutredning Distansgatan Miljöförvaltningen Luftutredning Distansgatan www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten runt Distansgatan i Göteborg och hur

Läs mer

Sammanställning av halter PM10/PM2,5 och NO2 vid Svärdsjögatan 3 i Falun

Sammanställning av halter PM10/PM2,5 och NO2 vid Svärdsjögatan 3 i Falun Sammanställning av halter PM10/PM2,5 och NO2 vid Svärdsjögatan 3 i Mätningar av PM10/PM2,5 och NO 2 under kalenderåret 2016 och NO 2 under januariapril år 2017 Magnus Brydolf och Billy Sjövall På uppdrag

Läs mer

Luftföroreningsmätningar i Kungälv vintern

Luftföroreningsmätningar i Kungälv vintern Luftföroreningsmätningar i Kungälv vintern 2006-2007 Erik Bäck Miljöförvaltningen Göteborg Rapport 144 Augusti 2007 1 Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har av Göteborgsregionens luftvårdsprogram fått

Läs mer

Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen

Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen Utredningsrapport 2016:01 Infovisaren Stadsbyggnadskontoret Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen Foto: Marit Lissdaniels Förord Miljöförvaltningen har gjort en utredning av luftkvaliteten på taket

Läs mer

Luften i Sundsvall 2013. Miljökontoret

Luften i Sundsvall 2013. Miljökontoret Luften i Sundsvall 2013 Miljökontoret Luften i Sundsvall Sida 2 av 10 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 MILJÖKVALITETSNORMER OCH MILJÖMÅL... 4 3 MÄTNINGAR AV LUFTFÖRORENINGAR I SUNDSVALL...

Läs mer

Luftmätningar i Luleå 2010

Luftmätningar i Luleå 2010 projekt RAPPORT augusti 2011 MILJÖKONTORET Luftmätningar i Luleå 2010 www.lulea.se/luft Per Andersson Adress: Miljökontoret, Rådstugatan 11, 971 85 Luleå Besök oss: Rådstugatan 11 Telefon: 0920-45 30 00

Läs mer

Utredningsrapport 2015:11. Luftutredning. Fyrklöversgatan. bild. Foto: Klas Eriksson

Utredningsrapport 2015:11. Luftutredning. Fyrklöversgatan. bild. Foto: Klas Eriksson Luftutredning Fyrklöversgatan bild Foto: Klas Eriksson Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten runt Fyrklöversgatan i Göteborg och hur de nybyggnationer

Läs mer

Sammanfattande rapport. Bohusgatan. bild. Foto: Emma Björkman

Sammanfattande rapport. Bohusgatan. bild. Foto: Emma Björkman Sammanfattande rapport Bohusgatan bild Foto: Emma Björkman Förord Utredningen är utförd av miljöförvaltningen på uppdrag av stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad. Beräkningar och rapportskrivning är genomfört

Läs mer

Luftutredning Litteraturgatan

Luftutredning Litteraturgatan Miljöförvaltningen Luftutredning Litteraturgatan www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten vid Litteraturgatan i Göteborg och

Läs mer

Luftutredning Litteraturgatan. bild

Luftutredning Litteraturgatan. bild Luftutredning Litteraturgatan bild Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten vid Litteraturgatan i Göteborg och hur de nybyggnationer som beskrivs

Läs mer

Kompletterande Luftkvalitetsutredning Packhusgatan

Kompletterande Luftkvalitetsutredning Packhusgatan Beräkningar av luftkvalietet vid detaljplan för Tullholmssågen 4 m.fl. Karlstad Kommun Kompletterande Luftkvalitetsutredning Packhusgatan Göteborg 2019-02-12 Kompletterande Luftkvalitetsutredning Packhusgatan

Läs mer

Luftutredning Briljant- och Smaragdgatan

Luftutredning Briljant- och Smaragdgatan Miljöförvaltningen Luftutredning Briljant- och Smaragdgatan Utredningsrapport 2016:9 www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten

Läs mer

GATURUMSBERÄKNING FREDRIKSDALSGATAN

GATURUMSBERÄKNING FREDRIKSDALSGATAN UPPDRAG Luftmiljöutr Fredriksdalsgatan UPPDRAGSNUMMER 7001263000 UPPDRAGSLEDARE Leif Axenhamn UPPRÄTTAD AV Carl Thordstein DATUM Sammanfattning Spridningsberäkningar genomfördes för gaturummen vid detaljplansområdet

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Davidshallstorgsgaraget

Luftkvalitetsutredning Davidshallstorgsgaraget 2006-04-05 Luftkvalitetsutredning Davidshallstorgsgaraget SAMMANFATTNING På uppdrag av gatukontoret har miljöförvaltningen kartlagt luftkvaliteten vid planerad byggnation av garage under Davidshallstorg

Läs mer

Mätningar av partiklar PM10 och PM2,5 vid Stationsgatan i Borlänge

Mätningar av partiklar PM10 och PM2,5 vid Stationsgatan i Borlänge 1:2016 Mätningar av partiklar PM10 och PM2,5 vid Stationsgatan 16-18 i Borlänge Kalenderåret 2015 Magnus Brydolf och Billy Sjövall SLB-ANALYS: FEBRUARI 2016 Förord Under kalenderåret 2015 mättes halter

Läs mer

Inledande kartläggning av luftkvalitet

Inledande kartläggning av luftkvalitet 2018-06-27 Inledande kartläggning av luftkvalitet VILHELMINA KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden Vilhelmina kommun 1. Kartläggningens syfte Varje kommun är skyldig att kontrollera sin luftkvalitet i relation

Läs mer

Luften i Umeå Sammanställning av mätningar vid Biblioteket 2012

Luften i Umeå Sammanställning av mätningar vid Biblioteket 2012 Luften i Umeå Sammanställning av mätningar vid Biblioteket 2012 Umeå kommun Miljö- och hälsoskydd Rapport 2013-01 Inledning I denna rapport presenteras resultaten av luftföroreningsmätningar 2012 från

Läs mer

Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala

Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala Mätningar under februari-april år 2017 Magnus Brydolf och Billy Sjövall Utförd på uppdrag av Uppsala kommun [Skriv här]

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Inledande kartläggning av luftkvalitet

Inledande kartläggning av luftkvalitet RAPPORT 2018-06-30 MBN 18-106 421 Inledande kartläggning av luftkvalitet Bjurholms kommun Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post 916 81 Bjurholm Storgatan 9 0932-140 00 0932-141 90 kommunen@bjurholm.se

Läs mer

PM Utredning av luftföroreningshalter vid planerad nybyggnation vid Norra Frösunda Idrottsplatsen - Simhallen

PM Utredning av luftföroreningshalter vid planerad nybyggnation vid Norra Frösunda Idrottsplatsen - Simhallen Bo Bergman Bo Bergman Fastighetsutveckling AB Polhemsgatan 12 171 58 Solna PM 2017-10-19 Utredning av luftföroreningshalter vid planerad nybyggnation vid Norra Frösunda Idrottsplatsen - Simhallen I följande

Läs mer

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr Innehållsförteckning Förord... 2 Innehållsförteckning... 3 Inledning... 4 Förutsättningar... 4 Planområdet... 4 Miljökvalitetsnormer... 5 Partiklar, PM10... 5 Kvävedioxid, NO 2... 6 Halter i Klaratunneln...

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata

Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata Miljöförvaltningen Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata Utredningsrapport 2016:16 www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen har gjort en utredning av luftkvaliteten vid kontorslokalen Smedjan på

Läs mer

Friskare luft i Sundsvall

Friskare luft i Sundsvall Åtgärdsprogram för Friskare luft i Sundsvall Björn Abelsson 2017-04-27 Luften i Sundsvall Halterna av partiklar (PM10) och kvävedioxid (NO 2 ) överskrider gällande gränsvärden (2013) Länsstyrelsen kräver

Läs mer

Miljömedicinsk bedömning av utsläpp av trafikavgaser nära en förskola

Miljömedicinsk bedömning av utsläpp av trafikavgaser nära en förskola Miljömedicinsk bedömning av utsläpp av trafikavgaser nära en förskola Sandra Johannesson Yrkes- och miljöhygieniker Göteborg den 4 april 2014 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Arbets- och miljömedicin

Läs mer

Mätning av luftkvaliteten i Halmstad tätort 2008

Mätning av luftkvaliteten i Halmstad tätort 2008 Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2009-04-16 9 Mhn 42 Dnr: 2009 1927 Mätning av luftkvaliteten i Halmstad tätort 2008 Beslut 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att överlämna ärendet till kommunstyrelsen.

Läs mer

Reviderat åtgärdsprogram för kvävedioxid i Göteborgsregionen - fastställt av Länsstyrelsen

Reviderat åtgärdsprogram för kvävedioxid i Göteborgsregionen - fastställt av Länsstyrelsen Reviderat åtgärdsprogram för kvävedioxid i Göteborgsregionen - fastställt av Länsstyrelsen 2018-06-19 Miljökvalitetsnormen för kvävedioxid klaras inte i Göteborgsregionen Dygnsvärden av NO 2 (98-percentil)

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN

PM TRAFIKUTREDNING TOMTEBOVÄGEN UPPDRAG Coop Tomtebo UPPDRAGSNUMMER 2433490000 UPPDRAGSLEDARE Krister Johansson, HIFAB UPPRÄTTAD AV Katarina Lindberg DATUM 10-05 Bakgrund och syfte Coop AB planerar att etablera en ny butik på en i dagsläget

Läs mer

Väg 77. Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie

Väg 77. Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie Väg 77 Länsgränsen - Rösa förbi Rimbo Samrådsunderlag förstudie 1 Kort om väg 77 Vägen har ett körfält i vardera riktningen utan mitträcke. Vägbredden är ca 6,5m, respektive körfält 3m, vägrenar 0,25m.

Läs mer

Undersökning av luftkvalitet i Mariestad

Undersökning av luftkvalitet i Mariestad Undersökning av luftkvalitet i Mariestad Miljö- och byggnadsförvaltningen 2014-08-13 2 Innehåll Sammanfattning... 3 Meteorologiska förhållanden... 3 Mätningar... 4 Resultat... 4 Partikeldeposition... 4

Läs mer

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY

BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY PM BERÄKNING AV TRAFIKFLÖDEN INOM SVARTÅ STRAND, MJÖLBY SLUTRAPPORT 2013-12-16 Sammanfattning Det centrala området Svartå strand i Mjölby planeras genomgå en omvandling från verksamhetsområde till ett

Läs mer

Nackstafjället, foto Martin Martinsson

Nackstafjället, foto Martin Martinsson Nackstafjället, foto Martin Martinsson Kommunal planering och luftkvalitet Maria Jonasson 2018-04-19 Innehåll 1. Luftkvalitet 2. Vad gör kommunen? 3. Uppföljning av åtgärder 4. Framgångsfaktorer 5. Framtiden

Läs mer

En sammanställning av luftmätningar genomförda i Habo och Mullsjö kommuner under åren Malin Persson

En sammanställning av luftmätningar genomförda i Habo och Mullsjö kommuner under åren Malin Persson En sammanställning av luftmätningar genomförda i Habo och Mullsjö kommuner under åren 1999-2003 Malin Persson 2003-08-26 Miljönämnden i Habo och Mullsjö kommuner Rapport 1:2003 2(13) Innehållsförteckning

Läs mer

Renare luft i Umeå. Umeå kommun arbetar kontinuerligt med att förbättra luftkvaliteten i centrala Umeå. Tillsammans tar vi stegen mot en renare luft!

Renare luft i Umeå. Umeå kommun arbetar kontinuerligt med att förbättra luftkvaliteten i centrala Umeå. Tillsammans tar vi stegen mot en renare luft! Renare luft i Umeå Umeå kommun arbetar kontinuerligt med att förbättra luftkvaliteten i centrala Umeå. Tillsammans tar vi stegen mot en renare luft! Höga halter av luftföroreningar i Umeå Idag är luften

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Luftkvalitetsutredning vid. Prospect Hillgatan. bild. Foto: Emma Björkman

Luftkvalitetsutredning vid. Prospect Hillgatan. bild. Foto: Emma Björkman Luftkvalitetsutredning vid Prospect Hillgatan bild Foto: Emma Björkman Förord Utredningen är gjord på uppdrag av Göteborgs Stads stadsbyggnadskontor. Mätningar och rapportskrivning är utförda av Emma

Läs mer

Luften i Sundsvall 2014 Mätstation för luftkvalité i centrala Sundsvall.

Luften i Sundsvall 2014 Mätstation för luftkvalité i centrala Sundsvall. Miljökontoret Luften i Sundsvall 2014 Mätstation för luftkvalité i centrala Sundsvall. Luften i Sundsvall Sida 2 av 10 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 MILJÖKVALITETSNORMER OCH MILJÖMÅL...

Läs mer

Inledande kartläggning av luftkvalitet Dorotea kommun

Inledande kartläggning av luftkvalitet Dorotea kommun Inledande kartläggning av luftkvalitet Dorotea kommun Miljöenheten Jörgen Sikström 2017-09-13 1. Kartläggningens syfte Varje kommun är skyldig att kontrollera sin luftkvalitet i relation till de svenska

Läs mer

Luftkvalitetsutredning. Krokslätt 182:2. bild. Karta: Göteborgs Stad

Luftkvalitetsutredning. Krokslätt 182:2. bild. Karta: Göteborgs Stad Luftkvalitetsutredning Krokslätt 182:2 bild Karta: Göteborgs Stad Förord Luftkvalitetsutredningen är utförd av miljöförvaltningen på uppdrag av stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad. Beräkningar och rapport

Läs mer

Luften i Sundsvall 2011

Luften i Sundsvall 2011 Luften i Sundsvall 2011 Miljökontoret april 2012 Tel (expeditionen): 19 11 77 Luften i Sundsvall 1(8) Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 2 2 MILJÖKVALITETSNORMER OCH MILJÖMÅL... 3 3 MÄTNINGAR AV

Läs mer

Beräkningar av partikelhalter för Inre hamnen i Oskarshamn

Beräkningar av partikelhalter för Inre hamnen i Oskarshamn Jörgen Jones RAPPORT NR 2015-24 Beräkningar av partikelhalter för Inre hamnen i Oskarshamn Pärmbild. Bilden visar beräknad 90-percentil av dygnsmedelhalt för partiklar PM10 för i scenario 2030. Gul färg

Läs mer

Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2007

Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2007 Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2007 Samhällsbyggnadskontoret Miljö och hälsoskydd Rapport 2007-03 Sammanfattning Uppmätta halter av kvävedioxid (NO 2 ) som dygns- och

Läs mer

Underlag till. Förslaget om nya hastigheter

Underlag till. Förslaget om nya hastigheter Underlag till Förslaget om nya hastigheter Nya hastigheter Bakgrund Hastighetsgränser infördes i Sverige första gången 1907, då var högsta tillåtna hastighet 15 km/tim under dagtid och 10 km/tim efter

Läs mer

Luftundersökning i Mariestad, Töreboda och Gullspång Miljö- och byggnadsförvaltningen

Luftundersökning i Mariestad, Töreboda och Gullspång Miljö- och byggnadsförvaltningen Luftundersökning i Mariestad, Töreboda och Gullspång 2015 Miljö- och byggnadsförvaltningen 2016-08-17 Innehåll Sammanfattning... 3 Mätprogram... 3 Parametrar... 3 Miljökvalitetsnormer... 3 Miljömål...

Läs mer

Trafikpolicy för Sollentuna kommun

Trafikpolicy för Sollentuna kommun Trafikpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Trafik är inte bara bilar! För att bättre kunna möta framtidens utmaningar måste både cykel,- gång,- och kollektivtrafik utvecklas och göras mer attraktiva

Läs mer

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart

Bakgrund. Uppdraget. Genom: Tydligare vägvisning Attraktiv rastplats Pendlarparkering Tillgänglig och attraktiv genomfart Hofors genomfart Bakgrund Uppdraget Projektera för en genomfart med målsättningarna att: Förtydliga Hofors tätort och dess infarter Öka tillgängligheten för näringsidkare Skapa en inbjudande känsla för

Läs mer

Cykelbokslut.

Cykelbokslut. Cykelbokslut 2017 www.skelleftea.se/cykelplan Älvsbackabron är en gång- och cykelbro i trä som invigdes 2011 Bakgrund Kommunfullmäktige godkände den 15 maj 2012 Cykelplan 2011 för Skellefteå kommun. Cykelplanen

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer

Kv Brädstapeln 15, Stockholm

Kv Brädstapeln 15, Stockholm LVF 2008:20 Kv Brädstapeln 15, Stockholm BEDÖMNING AV LUFTFÖRORENINGSHALTER FÖR NULÄGET ÅR 2008 OCH VID EN UTBYGGNAD ÅR 2012 Boel Lövenheim SLB-ANALYS, AUGUSTI 2008 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde

Översiktlig trafikutredning Brämhult. 1. Bakgrund och syfte. 2. Utredningsområde 8-04-06 Översiktlig trafikutredning Brämhult 1. Bakgrund och syfte Borås stad har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör utbyggnad av 100 bostäder samt utvidgning av befintlig förskoleverksamhet

Läs mer

I detta PM pressenteras därför endast resultaten från mätningarna vid Othem Ytings 404 som utförts till och med 30 september.

I detta PM pressenteras därför endast resultaten från mätningarna vid Othem Ytings 404 som utförts till och med 30 september. Bakgrund och syfte Mellan 21 april och 31 oktober 2017 utfördes mätningar av partiklar (PM10 och PM2.5) kring Cementas anläggning i Slite på Gotland, mätningarna utfördes på tre platser, se Figur 1. Syftet

Läs mer

Luften i Lund: Rapport för vinterhalvåret Miljöförvaltningen

Luften i Lund: Rapport för vinterhalvåret Miljöförvaltningen Luften i Lund: Rapport för vinterhalvåret 2008-2009 Miljöförvaltningen RAPPORT 2 (13) Innehållsförteckning Sammanfattning och resultat... sid 3 Svaveldioxid. sid 3 Kvävedioxid.. sid 3 Ozon.. sid 3 Bensen..

Läs mer

Luften i Sundsvall 2012

Luften i Sundsvall 2012 Luften i Sundsvall 2012 Miljökontoret jan 2013 Tel (expeditionen): 19 11 90 DOKUMENTNAMN: LUFTEN I SUNDSVALL 2011 ÄNDRAT : 2013-01-31 14:28 Luften i Sundsvall 1(8) Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING...

Läs mer

Luften i Lund: Rapport för sommarhalvåret 2008 Dnr

Luften i Lund: Rapport för sommarhalvåret 2008 Dnr RAPPORT 1 (7) Luften i Lund: Rapport för sommarhalvåret 28 Dnr 28.1127.3 Sammanfattning Miljöförvaltningen har under sommarhalvåret 28 utfört kontinuerliga luftkvalitetsmätningar i taknivå avseende svaveldioxid,

Läs mer

Luftföroreningar i tätorter är ett hälsoproblem. De orsakar en ökad

Luftföroreningar i tätorter är ett hälsoproblem. De orsakar en ökad Miljömålet Frisk luft Luften ska vara så ren att människors hälsa samt djur, växter och kulturvärden inte skadas. Sist i kapitlet finns miljömålet i sin helhet med precisering av dess innebörd Ja Nära

Läs mer

Skellefteå Resecentrum Planprogram

Skellefteå Resecentrum Planprogram 201 2011-12-22 Skellefteå Resecentrum Planprogram Therese Bäckström Zidohli Sammanfattning I åtgärdsprogrammet Renare stadsluft konstaterades att endast 3-4 % av befolkningen i Skelleftedalen använder

Läs mer

Åtgärder. Centrala stan GRANSKNINGSHANDLING. En bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan

Åtgärder. Centrala stan GRANSKNINGSHANDLING.  En bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan GRANSKNINGSHANDLING Dnr: 2011-1536 2016-04-01 Åtgärder Centrala stan En bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Centrala stan www.skelleftea.se/centralastan Skellefteå kommun 931 85 Skellefteå 0910-73

Läs mer

Rapport över luftkvalitetsmätningar i Motala tätort vinterhalvåret 2008/2009. Dnr. 2008-MH1386

Rapport över luftkvalitetsmätningar i Motala tätort vinterhalvåret 2008/2009. Dnr. 2008-MH1386 Rapport över luftkvalitetsmätningar i Motala tätort vinterhalvåret 2008/2009 Dnr. 2008-MH1386 Sammanfattning Det finns miljökvalitetsnormer () beträffande kvalitet på utomhusluft som ska kontrolleras av

Läs mer

Luftkvalitetsmätningar vid E Luftrapport

Luftkvalitetsmätningar vid E Luftrapport Luftkvalitetsmätningar vid E4 2018 Luftrapport Datum: 2019-04-24 1 Sammanfattning Skellefteå kommun utför kontinuerliga mätningar av kväveoxider och partiklar vid E4 i centrala Skellefteå. I denna rapport

Läs mer

Luftkvalitetsmätningar vid E4 i centrala Skellefteå under

Luftkvalitetsmätningar vid E4 i centrala Skellefteå under Luftkvalitetsmätningar vid E4 i centrala Skellefteå under 2015 2016-03-29 Sammanfattning Skellefteå kommun utför kontinuerliga mätningar av kväveoxider och partiklar vid E4 i centrala Skellefteå. I denna

Läs mer

Instruktion till verktyget

Instruktion till verktyget Instruktion till verktyget VOSS - Verktyg för Objektiv Skattning med Spridningsmodellering 2018-04-26 Innehållsförteckning Verktyg för Objektiv Skattning med Spridningsmodellering VOSS... 1 Vad är VOSS?...

Läs mer

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2012

Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort 2012 Handläggare: Tomas Sjöstedt/ Kari Nyman Sid 1(7) Rapport av luftkvalitetsmätningar i Halmstad tätort Sammanfattning Mätningar av kvävedioxid och partiklar i luften på Viktoriagatan har nu pågått kontinuerligt

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret. Luft-PM. för Backaplan en bilaga till program för Backaplan.

Stadsbyggnadskontoret. Luft-PM. för Backaplan en bilaga till program för Backaplan. Stadsbyggnadskontoret Luft-PM för Backaplan en bilaga till program för Backaplan www.goteborg.se Innehållsförteckning 3 Bakgrund 5 Beskrivning av området 5 Programmets syfte 5 Trafik biltrafik Kollektivtrafik

Läs mer

Särö Väg- & Villaägareföreningar

Särö Väg- & Villaägareföreningar Trafikverket trafikverket@trafikverket.se; karin.danielsson@trafikverket.se no2 gällande planerad GC-väg på Guntoftavägen Diarienummer TRV 2012/8805 Med anledning av det möte som hölls den 18/11 med Karin

Läs mer

Inledande kartläggning av luftkvalitet

Inledande kartläggning av luftkvalitet 2017-06-26 Inledande kartläggning av luftkvalitet VILHELMINA KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden Evelina Öhgren 1. Kartläggningens syfte Varje kommun är skyldig att kontrollera sin luftkvalitet i relation

Läs mer

LUFTEN I LUND RAPPORT FÖR TREDJE KVARTALET

LUFTEN I LUND RAPPORT FÖR TREDJE KVARTALET Miljöförvaltningen RAPPORT Diarienummer 2005-10-17 2005.2261.3 1(8) LUFTEN I LUND RAPPORT FÖR TREDJE KVARTALET 2005 Sammanfattning Miljöförvaltningen utför kontinuerliga luftkvalitetsmätningar avseende

Läs mer

Plan för rätt fart i Piteå

Plan för rätt fart i Piteå Plan för rätt fart i Piteå Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Plan för rätt fart i Piteå Plan 2012-10-15, 163 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell

SCENARIO VÄLSVIKEN. Karlstad trafikmodell SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell 2017-05-16 SCENARIO VÄLSVIKEN Karlstad trafikmodell KUND Karlstads Kommun KONSULT WSP Analys & Strategi 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 10

Läs mer

Exponering för luftföroreningar i ABCDX län PM10 och NO 2. Boel Lövenheim, SLB-analys

Exponering för luftföroreningar i ABCDX län PM10 och NO 2. Boel Lövenheim, SLB-analys Exponering för luftföroreningar i ABCDX län PM10 och NO 2 Boel Lövenheim, SLB-analys Inom OSLVF bor det ca 3 miljoner människor 23 500, knappt 1 %, exponeras för halter över miljökvalitetsnormen. 179 000,

Läs mer

Transport- och energienheten (Ht)

Transport- och energienheten (Ht) Transport- och energienheten (Ht) Åtgärdsplaner. Nat/int arbetet. Klimatluftarbetet. Luftfrågor Ht sammanhållande på NV EET Ht Bilavgaser/ bränsle Energisystem Ansvarig för EU arbetet om regler Både fossila

Läs mer

2010-02-26. Renare stadsluft. Bilaga 2 Sammanfattning: Resvaneundersökning Skelleftedalen 2003. Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen

2010-02-26. Renare stadsluft. Bilaga 2 Sammanfattning: Resvaneundersökning Skelleftedalen 2003. Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen 2010-02-26 Renare stadsluft Bilaga 2 Sammanfattning: Resvaneundersökning Skelleftedalen 2003 Sammanfattning: Resvaneundersökning Skelleftedalen 2003 En resvaneundersökning för Skelleftedalen, Skellefteå

Läs mer

Väg 73 Trafikplats Handen

Väg 73 Trafikplats Handen ARBETSPLAN - MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Väg 73 Trafikplats Handen Haninge kommun, Stockholms län Utställelsehandling 2012-01-27 Revidering 1: 2012-09-10 Objektnummer:884232 Revidering 1: Kap. 2.1 sid 18

Läs mer

Bellona 5, Solna. Luftkvalité uteluft- detaljplanskede. Bellona 5, Solna Befintlig byggnad 2015-01-30

Bellona 5, Solna. Luftkvalité uteluft- detaljplanskede. Bellona 5, Solna Befintlig byggnad 2015-01-30 Bellona 5, Solna Luftkvalité uteluft- detaljplanskede Bellona 5, Solna Befintlig byggnad Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund och syfte... 4 Utredningens genomförande och omfattning... 4 Fastigheten

Läs mer

Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2006

Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2006 Luften i Umeå Sammanställning av mätresultat från bibliotekstaket 2006 Samhällsbyggnadskontoret Miljö och hälsoskydd Rapport 2006-03 Inledning I denna rapport presenteras resultaten av luftföroreningsmätningar

Läs mer

Partikelmätningar på Guldhedsgatan vid Sahlgrenska sjukhuset vårvintern Uppdragsrapport 2006:2

Partikelmätningar på Guldhedsgatan vid Sahlgrenska sjukhuset vårvintern Uppdragsrapport 2006:2 Partikelmätningar på Guldhedsgatan vid Sahlgrenska sjukhuset vårvintern 2006 Uppdragsrapport 2006:2 Förord I denna rapport presenteras en mätning av partiklar (PM 10 ) på Guldhedsgatan i Göteborg under

Läs mer

Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram

Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Åtgärder, hotell och restaurang inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Respektive aktör tar själv beslut om åtgärderna skall utföras och i vilken omfattning detta ska ske. Åtgärder märkta med *

Läs mer

Månadsrapport för luftövervakning i oktober 2018

Månadsrapport för luftövervakning i oktober 2018 Februari 19 På uppdrag av Luftvårdsförbundet i Göteborgsregionen Malin Fredricsson Författare: Malin Fredricsson På uppdrag av: Luftvårdsförbundet i Göteborgsregionen Fotograf: Malin Fredricsson Rapportnummer

Läs mer

LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA

LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA Miljöförvaltningen LUFTKVALITETEN I LANDSKRONA Kalenderåret 2008 och vinterhalvåret 2008/2009 Resultat från mätningar inom Urbanmätnätet Amir Ghazvinizadeh Rapport 2010:5 Miljöinspektör Miljöförvaltningen

Läs mer

Luftundersökning i Mariestad, Töreboda och Gullspång Miljö- och byggnadsförvaltningen

Luftundersökning i Mariestad, Töreboda och Gullspång Miljö- och byggnadsförvaltningen Luftundersökning i Mariestad, Töreboda och Gullspång 2014 Miljö- och byggnadsförvaltningen 2015-08-06 2 Innehåll Sammanfattning... 3 Mätprogram... 3 Parametrar... 3 Miljökvalitetsnormer... 3 Miljömål...

Läs mer

Sammanställning av partikelhalter PM10/PM2,5 vid Vasagatan 11 i Mora

Sammanställning av partikelhalter PM10/PM2,5 vid Vasagatan 11 i Mora Sammanställning av partikelhalter PM10/PM2,5 vid Vasagatan 11 i Mora Mätperiod 2017-01-01 till 2017-12-31 Magnus Brydolf och Billy Sjövall På uppdrag av Mora kommun [Skriv här] SLB 1:2018 Innehållsförteckning

Läs mer

PM Luftkvalitet Haga entré

PM Luftkvalitet Haga entré Sid 1(7) STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN PM Luftkvalitet, 2016-04-19 Per Anders Olsson, 054 540 45 07 per.anders.olsson@karlstad.se PM Luftkvalitet Haga entré Karlstads kommun Webbplats karlstad.se E-post karlstadskommun@karlstad.se

Läs mer

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun

Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun 1 SAMHÄLLSBYGGNAD Diarienr: Miljöreda 11/0246a Upprättad: 2012-02-01 Behovsbedömning av miljöbedömning för detaljplan för del av Anden 3, Vårgårda tätort i Vårgårda kommun I samband med upprättande av

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag till energiplan Bilaga 2: Miljöbedömning 2014-05-20 Remissversion BI L A G A 2 : M I L J Ö BE D Ö M N I N G Förslag till energiplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer