Strategiska överväganden för ÄR NT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategiska överväganden för ÄR NT"

Transkript

1 Strategiska överväganden för ÄR NT Ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap (ÄR NT) vill med följande dokument lyfta fram ett antal forskningspolitiska frågor av speciell relevans för de närmaste årens arbete. Ämnesrådet har som huvuduppgift att stödja och främja naturvetenskaplig och teknikvetenskaplig grundforskning i Sverige. Som den stora garanten för och finansiären av fri grundforskning inom området ska ÄR NT spela en nyckelroll i den långsiktiga utvecklingen av Sverige som kunskapsnation. Inom grundforskningen resulterar den ständiga utvecklingen ofta i överraskande landvinningar. Detta ställer stora krav på ÄR NTs strategi för stöd och stimulans av grundläggande naturvetenskaplig och teknisk forskning. Rådet har ett ansvar för att både ge pågående högkvalitativ forskning adekvata resurser samtidigt som rådet också måste säkerställa en långsiktig hållbar utveckling och lägga grunden för morgondagens högkvalitativa forskning. Dagens grundforskning är gränslös. Forskarna som stöds av ÄR NT agerar på en helt global arena och de konkurrerar med forskare från hela världen. Vidare finns en alltmer förekommande samverkan över nationsgränser inom forskningsprojekten. Det mest påtagliga för Sverige är EU:s roll inom forskningspolitiken. Stora experimentella forskningsanläggningar finansieras och utnyttjas via internationella samarbeten. Sverige är ett litet land och forskningens gränslöshet innebär också att vi måste hålla oss informerade om den utveckling som sker på den internationella arenan. Den naturvetenskapliga och tekniska forskningen är gränslös också i det avseendet att den är alltmer mångdisciplinär och kräver ofta också kunskaper inom medicin såväl som inom samhällsvetenskap och humaniora. Under de senaste åren har det skett ett antal påtagliga förändringar av forskningsfinansieringen i Sverige och ÄR NT måste på ett proaktivt sätt förhålla sig till dessa. Linnéstöd och Berzeliusstöd innebär långsikttiga åtaganden mot ett antal forskningsmiljöer. Universiteten och högskolorna erhåller fr.o.m forskningsmedel riktade mot specifika strategiska områden, medel som år 2015 kan permanentas i form av utökade fakultetsanslag. Andra framtida förändringar som med största säkerhet kommer att påverka vår verksamhet är den aviserade förändringen av befattningsstrukturen vid universiteten samt universitetens ökade självständighet. 1 (8)

2 Utmaningar I ÄR NTs uppgift att främja naturvetenskaplig och teknisk grundforskning tar finansiering av forskningsprojekt och individfinansiering en central roll. En andra viktig del av verksamheten är rollen som rådgivande och informerande instans gentemot styrelsen, departement, riksdag och regering. Rådet verkar i en föränderlig omvärld och måste ständigt ompröva de strategier som tillämpas för att lösa de centrala uppgifterna. Nedan anges ett antal specifika strategiska utmaningar som rådet har att ta ställning till under de kommande åren. I senare avsnitt utvecklas i mer detalj hur dessa utmaningar kan mötas. NT rådet har att särskilt beakta följande områden 1. Karriärvägar och individstöd a) Finna finansieringsformer som garanterar att rekryteringen av yngre forskare sker så att man främjar forskningens kvalitet och förnyelse. Omfattningen av stöden till postdocs bör ses över och kan komma att utökas för att säkerställa en tilläcklig numerär med forskare i starten av sin karriär. Befattningen som forskarassistent kan komma att omvandlas till en befattning som biträdande universitetslektor med möjlighet till befordran till en tillsvidareanställning som lektor. Om detta förslag genomförs ändras rådets förutsättningar att påverka detta steg i rekryteringskedjan och det blir i så fall aktuellt att utveckla nya stödformer. Biträdande universitetslektorer måste då ges möjligheten att få stöd för en stark forskningsaktivitet. b) Stödet till rådsforskaranställningar bör kvarstå och utlysningar och anställningsförfarande skall göras så att kvalité och förnyelse säkerställs. Rådet måste se över formerna för utlysning och tillsättning av rådsforskaranställningar och då speciellt beakta samverkan med universitet och högskolor. Med tanke på det nya ÄR NTs minskade storlek och tydligare fokusering på strategiska frågor bör beredningsgrupperna få ett större ansvar för både utlysning och tillsättning. Som ett riktmärke bör en rådsforskare per beredningsgrupp tilldelas vartannat år. ÄR NT kan komplettera dessa med rådsforskare med tvärinriktning eller att göra satsningar av mer strategisk karaktär, t.ex. för att stötta infrastrukturer. c) Finna vägar för förbättrad samverkan mellan råden och universitet och högskolor. Om anställningsformen biträdande universitetslektor införs så kommer lärosätena betydligt tidigare än idag att beakta långsiktigheten vid anställningar av relativt unga forskare. De nya bidragsformer som diskuteras ovan kan utgöra ett stöd för universitet och högskolor i sådana anställningsärenden. Mer generellt så bör ÄR NT, tillsammans med VR:s styrelse och de övriga råden, medverka till att VR:s individstöd harmonierar med lärosätenas anställningsformer. Ökade fakultetsmedel och de medel till strategisk forskning som nu ges direkt till lärosätena ger nya möjligheter att finna lösningar på uppgiften att försörja seniora forskare. Den del av ÄR NTs finansiering som idag finansierar seniora forskares löner bör därför minska. 2 (8)

3 2. Stödformer a) Utveckla former för projektstöd. NT har en erkänt högkvalitativ beredningsprocess där i hård konkurrens de bästa forskarna med de bästa forskningsidéerna tilldelas stöd till forskningsprojekt. Vi måste dock ständigt verka för att ytterligare förbättra kvalitén i denna process. Speciellt gäller att vi skall sträva efter en god balans mellan långsiktighet och förnyelse i projektstödet. Vi vill därför i framtiden tillämpa en mer flexibel bidragstid där yngre forskare får 3 årsanslag medan mer framstående seniora forskare får anslag som sträcker sig över 4-5 år. Vidare skall en mer varierad bidragsstorlek möjliggöra att stöd ges till både större grupperingar och till enskilda forskare/gruppledare. Genom att en andel av projektmedlen fördelas i rådsgemensam konkurrens erhålls en finansiering som kan följa dynamiken i olika forskningsområdens utveckling. b) Utveckla metoder att stimulera forskning med hög förnyelsefaktor. I dagens hårda konkurrens om forskningsmedel kan en satsning på ny banbrytande forskning hämmas eftersom risken för misslyckande är betydande för denna typ av forskning. Rådet skall verka för att stimulera forskare att till risktagande genom att efterfråga en viss andel ny banbrytande forskning inom ramen för större satsningar. Rådet skall också verka för att de forskare som har de bästa förutsättningarna att lyckas med mer riskfyllda forskningsprojekt stöds inom ramen för dessa satsningar. c) Ta en aktiv roll i att utveckla synen på strategisk forskning och identifiering av särskilda insatsområden. Genom att arbeta fram ett landskapsdokument som grundar sig på erfarenheter och analyser av såväl svensk som internationell naturvetenskaplig och teknikvetenskaplig forskning skall NT rådet under varje mandatperiod definiera och beskriva några särskilda insatsområden. I samarbete med VR:s styrelse bör särskilda medel avsättas för satsningar inom dessa områden. 3. Infrastruktur Verka för att svenska forskare har tillgång till adekvat infrastruktur och utrustning. Huvuduppgiften för detta ligger på RFI. Dock har ÄR NT kännedom om förhållanden på projektnivå vad gäller behov av infrastruktur och rådet finansierar ofta underhåll och bemanning som är direkt relaterad till vetenskaplig infrastruktur. Mycket av den forskning som finansieras via ÄR NT är beroende av tillgång till adekvat utrustning skött på ett professionellt sätt. ÄR NT skall verka för att samarbetet med RFI utvecklas. De stora utmaningarna som är kopplade till de kommande investeringarna i anläggningarna MAX IV och ESS ställer speciella krav på sådant samarbete. 4. Samarbete med andra aktörer a) Utveckla samarbetet med och klargöra rollfördelningen gentemot andra svenska forskningsfinansiärer. ÄR NT samverkar med ett antal andra forskningsfinansiärer såsom till exempel VINNOVA (Berzeliusstöd), SSF (medicinsk teknik), FORMAS (hållbar utveckling) 3 (8)

4 och Energimyndigheten (energirelevant grundforskning). Det finns i övrigt ett antal andra svenska aktörer som ger också bidrar med stöd till grundläggande forskning. Vidare har KAW sedan några år lagt en större andel av sitt forskningsstöd på konkreta forskningsprojekt. Rådet har att ta vara på de möjligheter som skapats så att den grundvetenskapliga forskningen stöds på bästa sätt. b) Finna former för att på bästa sätt stödja svenska forskares möjligheter att agera på den europeiska scenen. EU stöder grundforskning i första hand via ERC och PEOPLE, men också indirekt via andra stödformer där tonvikten ligger på mer tillämpade målsättningar. Vidare bedriver ESF en forskningsfinansierande verksamhet i samarbete med nationella aktörer såsom VR. Det finns också en ökad aktivitet med forskningsfinansiering i nordisk samverkan samt initiativ med bilaterala avtal rörande specifika forskningsområden. Det är viktigt att alla dessa möjligheter till utökade internationella samarbeten tas till vara. Samtidigt måste rådet verka för att utbytet av dessa samarbeten främjar svensk forskning genom uppföljning och analys. Samarbeten som inte utvecklas eller är inaktiva skall avslutas. 5. Utvärdering och framtidsanalys a) Utveckla bevakningen av forskningens förnyelse. ÄR NT har via sina bidragsmottagare tillgång till en ytterst värdefull kunskapsresurs. VR:s analysavdelning kompletterar denna resurs med uppföljning och analys av internationella initiativ såsom forward looks och motsvarande. Rådet skall utnyttja dessa resurser för att skaffa sig en mycket god bas för forskningspolitiska ställningstaganden i ett internationellt perspektiv. b) Ta en aktiv roll i diskussionen om former för granskning av forskningskvalité. Genom en ökande tillgänglighet till bibliometriska databaser har det under senare år skett en förskjutning i hur man praktiskt utvärderar forskning. Citeringsanalyser i olika former har fått stor betydelse i detta sammanhang. ÄR NT har att, med stöd av VR centralt, initiera en diskussion om hur man i praktiken bäst utnyttjar dessa nya möjligheter i samband med beredningsarbete, vid tillsättning av rådsforskaranställningar samt vid utvärderingar av ämnesområden. VR centralt har, tillsammans med ämnesråden, inlett ett arbete som syftar till att se över betygssystemet som används i beredningsarbetet. Det är angeläget att ÄR NT deltar aktivt i detta arbete som kan leda till att ett nytt betygssystem införs under 2011 års ansökningsomgång. c) Ta initiativ till mer övergripande utvärderingar med hjälp av externa experter. Rådet i samverkan med beredningsgrupperna bör ta fram en lista på vilka ämnesområden som skall utvärderas inom de närmsta åren. I dessa utvärderingar skall kompetensen hos VR:s analysavdelning utnyttjas på bästa sätt. Även samverkan med andra forskningsfinansiärer bör vara ett naturligt inslag i utvärderingarna. Den information som kommer fram i utvärderingarna skall spridas till forskarsamhället samt även utnyttjas i beredningsprocessen 4 (8)

5 Fördjupad diskussion kring vissa av ovanstående punkter Det krävs ställningstaganden i ett antal konkreta frågor för att möta de utmaningar som beskrivits ovan. Här ges en något mer utförlig diskussion av de olika punkterna. 1. Karriärvägar och individstöd Förmodligen kommer befattningen som biträdande universitetslektorat (BUL) att bli alltmer vanlig och kan komma att helt ersätta befattningen som forskarassistent. Idag har redan flera universitet/fakulteter föreslagit och i vissa fall bestämt sig för att inte längre anställa fakultetsfinansierade fo-assar. Istället inrättas BUL, t. ex. efter ett ansökningsförfarande från institutioner till fakulteten där fakulteten finansierar de fyra första åren varpå institutionen tar över finansieringen eller att dessa anställningar inrättas av institutionerna själva. Eftersom den normala fortsättningen för ett BUL blir en tillsvidare anställning som universitetslektor, innebär det att institutionerna måste ha en betydligt längre framförhållning och framtidsplanering vad gäller ekonomi, undervisning och forskning. Tanken med denna anställningsform är att skapa en mer attraktiv karriärväg för yngre forskare (jfr tenure track ). Detta nya system kommer med säkerhet också att resultera i allt fler projektansökningar från yngre forskare med BUL. Frågan är om dessa är tillräckligt konkurrenskraftiga för att söka medel för NT-projekt, i hård konkurrens med äldre forskare? Detta är tveksamt. Det är därför angeläget att hitta speciella stödformer för forskare som med anställning som BUL. Den nya situationen med BUL innebär att universiteten/institutionerna kommer att öka sitt inflytande på den forskningsinriktning (och undervisning) man vill satsa på. En lämplig strategi inför dessa förändringar vore att ÄR NT börjar satsa på särskilda BUL projektmedel. ÄR NT har att sätta upp vissa regler för detta stöd. Om rådet kan bidra med projektmedel för att stödja uppbyggandet av en forskargrupp kring den biträdande lektorn skulle det leda till att fakulteterna/institutionerna blir extra måna om att anställa forskningsmässigt starka BUL. I slutändan resulterar detta i en forskningsstark kader av nya unga universitetslektorer. Det kommer också att stärka anknytningen mellan forskning och undervisning på en relativt tidig nivå, dvs. vi får relativt unga personer som är välmotiverade för både forskning och undervisning. Om de ovan diskuterade förändringarna i befattningssystemet blir verklighet kommer de personer som redan innehar fo-ass anställningar att drabbas då framtidens lektorat är ofta tänkta för BUL. För att så få som möjligt skall drabbas är det därför viktigt att ÄR NT så snart beslut är fattat agerar för att bäst anpassa sig till det nya befattningssystemet. En annan effekt av denna reform är att behovet av postdoc anställningar ökar eftersom det är via dessa som unga forskare kan meritera sig för BUL (fördelningen av maximal tid i Sverige och utlandet lär regleras av 5 (8)

6 den nya förordningen). Rådets postdoc program bör också omfatta inresande postdocs från utlandet, som kan bidra med specialkompetens och erfarenheter. ÄR NTs postdocprogram bör därför förstärkas. ÄR NTs satsning på rådsforskartjänster bör fortsätta med de syften som finns idag: förstärkning av nya expanderande forskningsområden eller vitalisering av etablerade forskningsfält. Ytterligare ansträngningar bör dock göras för att locka unga spetsforskare till svenska universitet. Alla svenska universitet och högskolor bör förbinda sig att tillsvidareförordna de personer som erhållit rådsforskartjänster. ÄR NT anser att det är viktigt att finna nya vägar för samverkan och dialog mellan rådet och universitet och högskolor. En viktig frågeställning för rådet är att lärosätena i betydligt högre grad än idag bör finansiera lönemedlen till sina seniora lärare och forskare. Detta kommer att underlättas genom den i forskningspropositionen aviserade förstärkningen av fakultetsmedel och inom vissa områden genom nya medel till universiteten via t ex strategisk forskning samt ökade medel till grundutbildning. En konsekvens av en sådan modell är en tydligare fördelning av finansieringsansvar mellan forskningsinstitutioner och finansiärer. Förutom tydlighet i systemet skulle en icke oväsentlig summa göras extra tillgänglig, pengar som då kan kanaliseras till fler och större projektbidrag. Rådet skulle då primärt stå för forskningsresurser i form av projektbidrag som kan användas till anställning av juniora forskare och drift men inte till lönemedel till seniora forskare. 2. Stödformer Det vore önskvärt att sträva mot en flexibel bidragstid. Längre bidragstider (4-5 år) måste dock användas med försiktighet för att inte binda upp för stor andel av medel som ännu inte beviljats från statsmakterna. Det skulle dock vara för redan framgångsrika forskningsmiljöer att kunna driva projekt med en lite mer långsiktig finansiering. Den längre bidragstiden bör inte användas för yngre forskare där osäkerheten för hur projekten utvecklas är betydligt större. Vi noterar också att längden på beviljade projekt har en inverkan på antalet ansökningar vilket kommer att underlätta beredningsarbetet. Att erhålla en god balans mellan forskarinitierade, individbaserade projekt och stöd till starka forskningsmiljöer är av stor vikt. De individuella projekten fungerar som den viktigaste stödformen för spirande och nyskapande forskning och ger förutsättningar för den nödvändiga mångfald och pluralism som genererar nytänkande och möjlighet till framtida excellens i forskningen. Den senaste tiden har frågan om hur nyskapande och omdanande forskning kan upptäckas och stödjas fått starkt ökad internationell uppmärksamhet. Särskilt i USA har stödformer och processer utvecklats för forskarinitierad forskning med sk High Risk/High Payoff. Också sk transformative research (nyskapande forskning) ges stort utrymme i US 6 (8)

7 NSF och NIH. Även i t ex Japan har särskilda program inrättats för ändamålet. Möjligheten att upptäcka, värdera och stödja sådan nyskapande forskning anses betyda mycket för forskningens vitalisering och förnyelse. Vetenskapsområdet har av regeringen uppdragits att utveckla sin förmåga att identifiera och finansiera strategiska områden. En internationell utblick visar att många andra forskningsråd byggt upp erfarenheter och processer för att utveckla sin strategiska finansiering. För strategiska satsningar finns främst sådana områden som är av industriell eller annan ekonomisk nytta. I detta prioriteringsarbete medverkar en rad utomakademiska experter och stake-holders. Många forskningsråd arbetar också med strategiska instrument för att kunna kraftsamla kring forskning med särskild vetenskaplig betydelse eller framgång. Sådana strategiska satsningar bygger såväl på forskarinitierade förslag (t ex Finland och Danmark) som rådgivande workshopar (t ex US NSF). Det finns vidare antydningar om att mera oberoende analyser av textmining och weak signals används för att skaffa ett vetenskapligt försprång. En tredje möjlighet är att systematiskt stödja nya forskningsområden, emerging frontiers. Ett sådant program utvecklades inom biologi vid US NSF men har nyligen etablerats inom alla discipliner. ÄR NT bör utveckla sin strategiskt-analytiska förmåga för att kunna stödja uppbyggnaden av ny forskningsbas inom framväxande nya, vetenskapligt sett viktiga forskningsområden. 3. Forskningsinfrastruktur Forskningsinfrastruktur är i högsta grad något som måste samordnas även på det Europeiska planet. Sedan år 2000 har detta arbete skett samlat inom ramen för ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) där man arbetat med att prioritera vilka forskningsanläggningar som ska etableras i Europa i framtiden. Det är främst RFI som deltagit i detta arbete. Här finns utrymme för utökat samarbete mellan RFI och ÄR NT med tanke på nödvändiga följdinvesteringar i utvecklingen av specifika forskningsområden. Det gäller även utnyttjandet av de svenska anläggningar som har Europastatus, där det bör finns möjligheter att stödja projekt som involverar forskare från flera nationer. En mycket stor andel av den forskning som stöds av ÄR NT är beroende av tillgång till modern, väl underhållen utrustning och instrumentering. Det är RFI som har huvudansvaret för finansiering av dyrbar utrustning och anläggningar. Dock går en icke försumbar andel av projektmedel från ÄR NT drift av utrustning vid universitet och högskolor. Vi ser ett starkt behov av att vidareutveckla samarbetet mellan ÄR NT och RFI samt även lärosätena, för att utrustning och instrumentering skall utnyttjas på bästa möjliga sätt. 7 (8)

8 4. Samarbete med andra aktörer Svensk naturvetenskaplig och teknisk forskning har mycket omfattande internationellt samarbete, och detta är en absolut förutsättning för att upprätthålla och utveckla kvaliteten. All publicering, all högre examination och allt mer rekrytering till anställningar sker efter peer review på den internationella arenan, och en ökande andel av finansieringen av forskningen kommer att konkurrensutsättas internationellt. Inom Europa finns en utstakad väg mot en globalt konkurrenskraftig "European Research Area (ERA) of excellence", innefattande bl.a. en "European Grant Union". För att underlätta för forskning vid svenska universitet och högskolor att spela en aktiv roll på den internationella arenan bör finansieringen från Vetenskapsrådet i ökande grad göra det möjligt att arbeta i multinationella forskningsprojekt, att välja internationella karriärvägar och att flytta sin forskningsaktivitet mellan miljöer i olika länder. 5. Utvärderingar och framtidsanalys I takt med att forskningen tillskjuts allt större resurser blir verksamheten också föremål för allt större politiskt intresse. I flera länder byggs upp kunskaper om hur forskningens effektivitet och resultat ska värderas. Ett nytt forskningsfält om Science of Science and Innovation Policy stöds sedan 2007 av US NSF. Här utvecklas kunskap om begränsningar och möjligheter att värdera forskningens effektivitet. ÄR NT bör ta del av och värdera den internationella utvecklingen kring former och processer för hur forskningens prestationer kan värderas. Här bör de nuvarande beredningsgrupperna utnyttjas för att identifiera framväxande nya forskningsområden. För prioritering mellan dessa områden bör ÄR NT bygga upp ett mindre antal prioriteringsgrupper (liknande referensgrupperna) med uppgift att väga olika förslag mot varandra i avsikt att strategiskt prioritera. Nya gemensamma program utvecklas ständigt på den Europeiska arenan där det för strategiska forskningsområden avsätts ansenliga resurser. Vilka områden ska ÄR NT driva för t ex Joint Programming-initiativet? Också här kan förmågan till överblick, analys och prioritering ge svensk forskning en ytterligare möjlighet att utvecklas. För Ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap Arne Johansson Huvudsekreterare Sven Stafström Tillträdande huvudsekreterare 8 (8)

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa PROGRAMFÖRKLARING 2013-2016 Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa Fo rord Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa stödjer forskning inom allt från forskning på molekylär- och cellnivå

Läs mer

Vetenskapsrådet Stockholm

Vetenskapsrådet Stockholm Jämställdheten i Vetenskapsrådets forskningsstöd 2003-2006 MAJ 2007 VETENSKAPSRÅDET 103 78 Stockholm Vetenskapsrådet Jämställdheten i Vetenskapsrådets forskningsstöd 2003-2006 Carolyn Glynn, Carl Jacobsson,

Läs mer

Policy för externa projektansökningar från självfinanserade forskare vid MMK

Policy för externa projektansökningar från självfinanserade forskare vid MMK Policy för externa projektansökningar från självfinanserade forskare vid MMK Typ av dokument Beslutad av Policy Beslutsdatum 2018-09-13 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument - Ansvarig förvaltningsavdelning

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

Informationsmöte Vetenskapsrådets utlysningar 2014. Maria Thuveson, avdelningen för forskningsfinansiering

Informationsmöte Vetenskapsrådets utlysningar 2014. Maria Thuveson, avdelningen för forskningsfinansiering Informationsmöte Vetenskapsrådets utlysningar 2014 Maria Thuveson, avdelningen för forskningsfinansiering Intäkter för forskning och forskarutbildning 2012 Fördelat på lärosäten och finansiärer Källa:

Läs mer

Inspel frå n Vetenskåpsrå det

Inspel frå n Vetenskåpsrå det Datum Diarienummer 20 februari 2018 3.3-2018-176 U 2017:05 Styr- och resursutredningen Inspel frå n Vetenskåpsrå det Avseende Styr- och resursutredningens modellförslag (daterat 4 januari 2018) Sverige

Läs mer

Internationalisering av medicinsk forskning Initiativ och erfarenheter. Johan Nilsson Koordinator för medicin och hälsa

Internationalisering av medicinsk forskning Initiativ och erfarenheter. Johan Nilsson Koordinator för medicin och hälsa Internationalisering av medicinsk forskning Initiativ och erfarenheter Johan Nilsson Koordinator för medicin och hälsa Snabba fakta om Vetenskapsrådet MILJONER KRONOR Svenska forskningsfinansiärer 2013

Läs mer

Utdrag ur underlag till fakultetsnämnden Strategisk satsning på meriteringsanställningar

Utdrag ur underlag till fakultetsnämnden Strategisk satsning på meriteringsanställningar Utdrag ur underlag till fakultetsnämnden 2015-03-03 SLU ua 2015.1.1.1-1090 Strategisk satsning på meriteringsanställningar Fakultetsnämnden uppdrog 2014-12-10 till prodekanus Pär Forslund och forskningssekreteraren

Läs mer

Vetenskapsrådets utvärderingspolicy

Vetenskapsrådets utvärderingspolicy Datum Diarienummer 2014-12-12 113-2009-801 Handläggare Maud Quist Bilaga 1 FP beslut 2014-12-15 Vetenskapsrådets utvärderingspolicy Vetenskapsrådet har enligt sin instruktion som några av sina uppgifter

Läs mer

Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030

Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030 Datum 2016-08-29 Diarienummer 3.3-2016-6545 1-lancliaggare Patrik Baard Finansdepartementet 103 33 Stockholm Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av

Läs mer

Forskningsfinansiering kvalitet och relevans (SOU 2008:30)

Forskningsfinansiering kvalitet och relevans (SOU 2008:30) Utbildningsdepartementet Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Maria Lönn 08-563 085 61 maria.lonn@hsv.se YTTRANDE

Läs mer

SUHF HfR 13 nov 2015 Maria Thuveson, chef avdelningen för forskningsfinansiering

SUHF HfR 13 nov 2015 Maria Thuveson, chef avdelningen för forskningsfinansiering SUHF HfR 13 nov 2015 Maria Thuveson, chef avdelningen för forskningsfinansiering Vetenskapsrådets organisation Vetenskapsrådet styrs av lag och förordning 1 Vetenskapsrådet ska ge stöd till grundläggande

Läs mer

Behovsinventering 2019/2020

Behovsinventering 2019/2020 Behovsinventering 2019/2020 28 augusti 2019 Björn Halleröd, huvudsekreterare forskningsinfrastruktur Camilla Jakobsson, forskningssekreterare forskningsinfrastruktur Innehåll Aktuellt från VR-infra o Vad

Läs mer

Vetenskapsrådet är en myndighet med huvuduppgift att främja grundläggande forskning av högsta vetenskaplig kvalitet inom alla områden.

Vetenskapsrådet är en myndighet med huvuduppgift att främja grundläggande forskning av högsta vetenskaplig kvalitet inom alla områden. Remisspromemoria 2009-07-03 Utbildningsdepartementet Nya regler om Vetenskapsrådet och ämnesråden, m.m. I forsknings- och innovationspropositionen Ett lyft för forskning och innovation(prop. 2008/09:50)

Läs mer

ETT FORSKNINGSLANDSKAP DÄR IDÉER KAN SLÅ ROT OCH VÄXA

ETT FORSKNINGSLANDSKAP DÄR IDÉER KAN SLÅ ROT OCH VÄXA ETT FORSKNINGSLANDSKAP DÄR IDÉER KAN SLÅ ROT OCH VÄXA Sveriges unga akademis förslag inför Forskningspropositionen 2016 Sammanfattning Ta del av originalet på: http://sverigesungaakademi.se/foprop15 BOX

Läs mer

LTH:s strategiska forskningssatsningar

LTH:s strategiska forskningssatsningar LTH:s strategiska forskningssatsningar 1 2014-11-25 Dnr Anders Axelsson Rektor LTH LTH:s strategiska forskningssatsningar 1. Inledning I samband med budgetarbete sammanställs de strategiska satsningarna

Läs mer

Presentation of Uppsala University as employer for young researchers (in Swedish) Mats Larhed,

Presentation of Uppsala University as employer for young researchers (in Swedish) Mats Larhed, Presentation of Uppsala University as employer for young researchers (in Swedish) Mats Larhed, 2017-03-22 UU är ett brett universitet Stora skillnader mellan verksamheter (små ämnen utan externmedel, stora

Läs mer

Vetenskapsrådets arbete med nationell infrastruktur

Vetenskapsrådets arbete med nationell infrastruktur Vetenskapsrådets arbete med nationell infrastruktur - Avstamp och målsättning Sven Stafström - Ny hantering fr.o.m. 2015 Elin Swedenborg - Principerna för utlysning och beredning 2015 Juni Palmgren - Diskussion

Läs mer

Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2015

Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse 2015 Ulf Nilsson Forskningsrådgivare HANTERINGSORDNING FÖR PROJEKTANSÖKNINGAR TILL KNUT OCH ALICE WALLENBERGS STIFTELSE 1 / 5-04-11 Dnr F /40 Hanteringsordning för projektansökningar till Knut och Alice Wallenbergs

Läs mer

Remissvar: Forskningsfinansiering Remissvar: Utredningen Forskningsfinansiering kvalitet och relevans; SOU 2008:30 - U /F

Remissvar: Forskningsfinansiering Remissvar: Utredningen Forskningsfinansiering kvalitet och relevans; SOU 2008:30 - U /F Remissvar: Forskningsfinansiering Remissvar: Utredningen Forskningsfinansiering kvalitet och relevans; SOU 2008:30 - U2008-2293/F Dnr: V-2008-0252 Dossnr: 22 2008-05-19 Skickat till: Utbildningsdepartementet,

Läs mer

Sveriges unga akademi 27 nov

Sveriges unga akademi 27 nov Sveriges unga akademi 27 nov Kort om Uppsala universitet Strategiska prioriteringar Meriteringsanställningar Efter forskningspropositionen Diskussion Det går bra för Uppsala universitet Växer så att det

Läs mer

Gemensamma utmaningar för forskningsutförare och forskningsfinansiärer

Gemensamma utmaningar för forskningsutförare och forskningsfinansiärer Gemensamma utmaningar för forskningsutförare och forskningsfinansiärer Gemensamma utmaningar för forskningsutförare och forskningsfinansiärer Forskningsfinansiering Användning av projektbidrag Jämställdhet

Läs mer

Strategisk Forskning. Forskning för att stärka Sveriges konkurrenskraft

Strategisk Forskning. Forskning för att stärka Sveriges konkurrenskraft Strategisk Forskning Forskning för att stärka Sveriges konkurrenskraft Lars Hultman Vd SSF 1 2 Hur säkra Sverige som forskningsnation? Stora positionsförskjutningar och kortare tidskonstanter i samhället

Läs mer

Forskningsfinansiering i Sverige. Sedan 2001 finns fyra forskningsråd i Sverige: Vetenskapsrådet Forte Formas Vinnova

Forskningsfinansiering i Sverige. Sedan 2001 finns fyra forskningsråd i Sverige: Vetenskapsrådet Forte Formas Vinnova Forskningsfinansiering i Sverige Sedan 2001 finns fyra forskningsråd i Sverige: Vetenskapsrådet Forte Formas Vinnova Vetenskapsrådet Vetenskapsrådet är den stora grundforskningsmyndigheten med tre ämnesråd;

Läs mer

Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program. Motions- och propositionsdialogen

Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program. Motions- och propositionsdialogen Proposition Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program Motions- och propositionsdialogen Föreliggande dokument är ett utkast avsett att ge förbundsstyrelsen möjligheten att inför kongressen kunna

Läs mer

Vetenskapsrådet Fakta och reflektioner Erik Höglund. Presenterat vid LTUs workshop den 28 februari 2008

Vetenskapsrådet Fakta och reflektioner Erik Höglund. Presenterat vid LTUs workshop den 28 februari 2008 Vetenskapsrådet Fakta och reflektioner Erik Höglund Presenterat vid LTUs workshop den 28 februari 2008 Upplägg av presentationen : Hur är VR organiserat och vilken roll har jag? Vad kan VR finansiera?

Läs mer

STRATEGISK AGENDA

STRATEGISK AGENDA STRATEGISK AGENDA 2019 2022 Fortes strategiska agenda utgör strategin för att uppnå Fortes vision om ett samhälle med god hälsa, hållbart arbetsliv och hög välfärd. Det är ett högt mål att arbeta mot.

Läs mer

att fortsätta utveckla en beredningsprocess som stöder klinisk behandlingsforskning av högsta kvalitet och relevans.

att fortsätta utveckla en beredningsprocess som stöder klinisk behandlingsforskning av högsta kvalitet och relevans. STRATEGISK PLAN FÖR KLINISK BEHANDLINGSFORSKNING 2017-2019 Visioner och mål Kommittén för klinisk behandlingsforsknings (KKBFs) övergripande målsättning är att långsiktigt etablera högkvalitativ och effektiv

Läs mer

Regeringens skrivelse 2000/01:28

Regeringens skrivelse 2000/01:28 Regeringens skrivelse 2000/01:28 Resursfördelningen inom Vetenskapsrådet Skr. 2000/01:28 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 12 oktober 2000 Göran Persson Thomas Östros

Läs mer

BRA FORSKNING GER UTDELNING

BRA FORSKNING GER UTDELNING BRA FORSKNING GER UTDELNING FORSKNINGSFINANSIERING På Örebro universitet är arbetet med finansieringen av forskningen en självklar del av forskningsprocessen. Utgångspunkten är att hjälpa forskarna nå

Läs mer

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006.

Kommittédirektiv. Befattningsstruktur vid universitet och högskolor. Dir. 2006:48. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Kommittédirektiv Befattningsstruktur vid universitet och högskolor Dir. 2006:48 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall göra en översyn

Läs mer

STINT. Hans Pohl, programchef Hanna Begler, programansvarig 15 november 2011

STINT. Hans Pohl, programchef Hanna Begler, programansvarig 15 november 2011 STINT Hans Pohl, programchef Hanna Begler, programansvarig 15 november 2011 STINT - bakgrund och uppgift Privaträttslig stiftelse inrättad efter beslut i regering och riksdag 1994 Ska internationalisera

Läs mer

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området Promemoria 2012-09-11 4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området 2 Regeringen satsar 4 miljarder på forskning och innovation med fokus på life science-området Regeringen

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Linnéstöd. Pär Omling. GD Vetenskapsrådet

Linnéstöd. Pär Omling. GD Vetenskapsrådet Linnéstöd Pär Omling GD Vetenskapsrådet Prop 2004/05:80 Forskningspropositionen 2006-2008 Statens särskilda ansvar: Forskningens frihet Grundforskning Forskarutbildning Statens övergripande målsättningar:

Läs mer

Samlad expertis för bästa finansieringsutfall. Birgitta Larsson Forskningsservice Lunds Universitet

Samlad expertis för bästa finansieringsutfall. Birgitta Larsson Forskningsservice Lunds Universitet Samlad expertis för bästa finansieringsutfall Birgitta Larsson Forskningsservice Lunds Universitet Disposition Forskningsfinansiering Lunds universitet Vad gör Forskningsservice? Strategiska forskningsområden

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska. program. SULF:s kongress 2018 Bilaga 17. Förbundsstyrelsens proposition

Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska. program. SULF:s kongress 2018 Bilaga 17. Förbundsstyrelsens proposition SULF:s kongress 2018 Bilaga 17 Förbundsstyrelsens proposition Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska program SULF:s lönepolitiska program vänder sig både inåt, som en samlande kraft för organisationen,

Läs mer

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft. Utbildningsdepartementet 1

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft. Utbildningsdepartementet 1 Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Utbildningsdepartementet 1 Vi tappar innovationskraft och andra tar in 0,9 0,8 0,8 0,7 0,7 0,6 0,6 0,5 2007 2008 2009 2010 2011 2012

Läs mer

STINT - till nytta för Malmö högskola. Andreas Göthenberg, VD Mattias Löwhagen, Programansvarig September 2014

STINT - till nytta för Malmö högskola. Andreas Göthenberg, VD Mattias Löwhagen, Programansvarig September 2014 STINT - till nytta för Malmö högskola Andreas Göthenberg, VD Mattias Löwhagen, Programansvarig September 2014 Disposition 1. Nyttan med internationalisering 2. Om STINT 3. STINTs programportfölj 2014 4.

Läs mer

Bilaga p 79 a Medicinska fakultetens utlysning av strategiska forskningsresurser våren 2017

Bilaga p 79 a Medicinska fakultetens utlysning av strategiska forskningsresurser våren 2017 Bilaga p 79 a Medicinska fakultetens utlysning av strategiska forskningsresurser våren 2017 Bakgrund. Konkurrensen om externa forskningsmedel har ökat under de senaste åren och även forskare med starka

Läs mer

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft

Kunskap i samverkan. för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och ökad konkurrenskraft Vi tappar innovationskraft och andra tar in 0,9 0,8 0,8 0,7 0,7 0,6 0,6 0,5 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Schweiz Sverige

Läs mer

STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING. Forskning som formar framtiden

STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING. Forskning som formar framtiden STIFTELSEN FÖR STRATEGISK FORSKNING Forskning som formar framtiden BAKGRUND OCH ÄNDAMÅL Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, är en oberoende forsk nings finansiär som har till ändamål att stödja natur

Läs mer

Grundforskning inom gruv och mineral hur ser det ut? Björn Öhlander Tillämpad geologi Luleå tekniska universitet

Grundforskning inom gruv och mineral hur ser det ut? Björn Öhlander Tillämpad geologi Luleå tekniska universitet Grundforskning inom gruv och mineral hur ser det ut? Björn Öhlander Tillämpad geologi Luleå tekniska universitet Vad är grundforskning? Inom grundforskningen letar forskarna efter det okända. De ger oss

Läs mer

Bilaga 2 Utdrag av information från relevanta forskningsråd

Bilaga 2 Utdrag av information från relevanta forskningsråd 1(8) Bilaga 2 Utdrag av information från relevanta forskningsråd Inledning Ansvaret för forskning inom geodataområdet är otydligt definierat. Lantmäteriet ska enligt sin instruktion bedriva utvecklingsverksamhet

Läs mer

Uppdrag att stärka det svensk-kinesiska forsknings- och innovationssamarbetet

Uppdrag att stärka det svensk-kinesiska forsknings- och innovationssamarbetet Regeringsbeslut 1:3 REGERINGEN 2012-02-16 U2012/907/F Utbildningsdepartementet Enligt sändlista r VETENSKAPSRÅDET Ink 2012-03- 1 3 ^ELAIL^2M0_Z_±!( Handl: ^jöhux A yr// Uppdrag att stärka det svensk-kinesiska

Läs mer

svenska NordForsk Strategi

svenska NordForsk Strategi svenska NordForsk Strategi 2011-2014 Miljömärket Svanen etablerades i 1989 av konsumentsektorn under Nordiska ministerrådet. side 2 Övergripande mål side 3 Huvudfrågor och strategiska ageranden på den

Läs mer

Riktad utlysning för databaser inom samhällsvetenskap och medicin med fokus på individdata. VR:s registerforskningsuppdrag

Riktad utlysning för databaser inom samhällsvetenskap och medicin med fokus på individdata. VR:s registerforskningsuppdrag 1 Ny hantering fr.o.m. 2015 inklusive utlysning 2015 Riktad utlysning för databaser inom samhällsvetenskap och medicin med fokus på individdata VR:s registerforskningsuppdrag SND workshop 11 november 2015

Läs mer

Del- och slutbetänkanden från Utredningen för ett effektivt offentligt främjande av utländska investeringar (SOU 2018:56 och SOU 2019:21)

Del- och slutbetänkanden från Utredningen för ett effektivt offentligt främjande av utländska investeringar (SOU 2018:56 och SOU 2019:21) YTTRANDE Datum Diarienummer 2019-09-16 1.1.3-2019-05886 GD-2019-148 ~EMU. Handläggare Stefan Törnqvist Ert diarienummer UD2019/07660 Utrikesdepartementet Del- och slutbetänkanden från Utredningen för ett

Läs mer

Inför regeringens forskningspolitiska proposition

Inför regeringens forskningspolitiska proposition Inför regeringens forskningspolitiska proposition Förslag och förväntningar från Sveriges Läkarförbund 2015-10-27 Sveriges läkarförbund 2015 Heidi Stensmyren, Ordförande, Sveriges läkarförbund Sofia Rydgen

Läs mer

Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN

Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN Datum 2013- Datum Handläggare Diarienummer 2013-05-22 824-2008-7610 Handläggare Magnus Friberg Diarienummer Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN Bakgrund VÄRDORGANISATIONEN

Läs mer

Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet

Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet HANDLÄGGNINGSORDNING 1 2016-04-14 STYR 2016/339 Rektor Handläggningsordning gällande universitetsgemensam finansiering av forskningsinfrastruktur vid Lunds universitet Fastställd av rektor 2016-04-14 Lunds

Läs mer

FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015

FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015 Bilaga 4b. Institutionen för hälsovetenskaper FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015 Förord Institutionens forskningsstrategiska plan utgör institutionsstyrelsens direktiv till prefekten och ledningsgruppen

Läs mer

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens synpunkter

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens synpunkter Bilaga till rektorsbeslut 2016-06-14 (KI:s dnr 1-272/2016) Datum 2016-06-07 Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens

Läs mer

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden HISTFILFAK 2016/108 Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-12-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Mål 3 Strategier 3 Forskning 4 Mål 4 Strategier 5 Arbetsmiljö och samverkan

Läs mer

Dnr: 2014/396-1.1. Regeldokument. Språkpolicy. Beslutat av Rektor. Gäller från 2014-11-17

Dnr: 2014/396-1.1. Regeldokument. Språkpolicy. Beslutat av Rektor. Gäller från 2014-11-17 Dnr: 2014/396-1.1 Regeldokument Språkpolicy Beslutat av Rektor Gäller från 2014-11-17 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2014-11-17 Dnr: 2014/396-1.1 Innehåll Inledning 3 Linnéuniversitetet en kreativ kunskapsmiljö

Läs mer

BETSLIVVÄLFÄRD HÄLSAARBET

BETSLIVVÄLFÄRD HÄLSAARBET STRATEGISK AGENDA 2015 2018 1 2 HÄLSAAR BETSLIVVÄLFÄRD HÄLSAARBET IVVÄLFÄRDHÄ VHÄLSAVÄ BETS S Vision och strategier för Fortes verksamhet inom hälsa, arbets liv och välfärd 2015 2018 Forte arbetar på uppdrag

Läs mer

Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential.

Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential. 1 Josefin Fernius 2018-12-04 Forskningskoordinator Grants Office, LiU Rutiner och tidsplan för nominering till Knut och Alice Wallenberg Stiftelse: Forskningsprojekt av hög vetenskaplig potential. KAWs

Läs mer

Betänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78)

Betänkande Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) N YTTRANDE Datum 2019-04-01 Handläggare Stefan Törnqvist Diarienummer 1.1.3-2019-00018 GD-2019-74 Ert diarienummer U2018-04199/UH Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkande Ökad attraktionskraft

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan 1 Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 2 Innehåll Ett universitet som gör det möjligt... 3 Långsiktighet möjliggör högt risktagande... 3 Delmål 1.1.3.3 TN. Fakultetens utlysningar innehåller

Läs mer

Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning

Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning Ny kunskap driver miljöarbetet framåt För att hantera samhällets utmaningar är det viktigt att statsförvaltningen

Läs mer

Strategisk satsning biträdande universitetslektorat NJ-fak. Informationsmöte

Strategisk satsning biträdande universitetslektorat NJ-fak. Informationsmöte Strategisk satsning biträdande universitetslektorat NJ-fak Informationsmöte 2015-09-15 Strategisk satsning Beslut i Fakultetsnämnden 21 april 2015 om satsning på meriteringsanställningar, d v s biträdande

Läs mer

Rekryteringsplan för fakulteten för konst och humaniora 2015 2020

Rekryteringsplan för fakulteten för konst och humaniora 2015 2020 Dnr: 2013/281-2.2.4 Rekryteringsplan för fakulteten för 2015 2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för Gäller från 2015-01-0 Inledning För att kunna locka attraktiv kompetens har fakultetsstyrelsen för beslutat

Läs mer

Vetenskapsrådets internationella verksamhet. Mål & Strategier

Vetenskapsrådets internationella verksamhet. Mål & Strategier Vetenskapsrådets internationella verksamhet Mål & Strategier Detta dokument är en handlingsplan för Vetenskapsrådets (VR:s) internationella verksamhet. Handlingsplanen är avsedd att vara till stöd i arbetet

Läs mer

VETENSKAPSRÅDET MEDICIN JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2005-2006

VETENSKAPSRÅDET MEDICIN JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2005-2006 VETENSKAPSRÅDET MEDICIN JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2005-2006 Jämställdhetsplan Vetenskapsrådet medicin 1(15) VETENSKAPSRÅDET MEDICIN JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2005-2006 Inledning Av Vetenskapsrådets instruktion (SFS 2000:1199)

Läs mer

Innovation för ett attraktivare Sverige

Innovation för ett attraktivare Sverige VINNOVA INFORMATION VI 2016:06 Innovation för ett attraktivare Sverige Sammanfattning Här presenterar vi en sammanfattning av Vinnovas förslag inför regeringens kommande proposition för forskning, innovation

Läs mer

VETENSKAPSRÅDET OCH JÄMSTÄLLDHETEN

VETENSKAPSRÅDET OCH JÄMSTÄLLDHETEN VETENSKAPSRÅDET OCH JÄMSTÄLLDHETEN VETENSKAPSRÅDETS RAPPORTSERIE 17:2006 VETENSKAPSRÅDET OCH JÄMSTÄLLDHETEN Carolyn Glynn, Per Hyenstrand, Carl Jacobsson, Margareta Larsson, Elizabeth Lundberg, Daniel

Läs mer

Forte. Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd. Bild 1

Forte. Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd. Bild 1 Forte Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd Bild 1 Vad är Forte? Forte är en av fyra statliga forskningsfinansiärer och bildades 2001 (initialt under namnet FAS). Forte är en myndighet under

Läs mer

sulf:s lönepolitiska program Kunskapens krona /Sveriges universitetslärare och forskare

sulf:s lönepolitiska program Kunskapens krona /Sveriges universitetslärare och forskare sulf:s lönepolitiska program Kunskapens krona /Sveriges universitetslärare och forskare Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska program 2019-2024 SULF:s vision, antagen av kongressen 2015, är tydlig i skrivningarna

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

Universitets- och högskolepolitiskt program

Universitets- och högskolepolitiskt program Universitets- och högskolepolitiskt program Innehållsförteckning Sveriges Ingenjörers forskningspolitik för universitet och högskola 3 Varför en politik för forskning? 3 Finansiering och kvalitet 4 Fri

Läs mer

Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor

Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor Sid 1 (6) Riktlinjer till sökande och sakkunniga för bedömning av ansökan om befordran till professor Behörighet Behörighet att anställas som professor regleras av Högskoleförordningen (HF 4 kap; utdrag

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan

Kompetensförsörjningsplan 1 Kompetensförsörjningsplan 2015-2017 Kompetensförsörjningsplan 2015-2017 2 Kompetensförsörjningsplan 2015-2017 3 Innehåll Allmänt... 4 Personalkategorier... 4 Utbildning... 5 Förutsättningar... 5 Behov...

Läs mer

Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid

Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid 1 (7) BESLUT ON/FN 2013-06-10 Rev. 2014-09-16 (del.) SU FV-1.9-2638-14 Carina Nymark Utredare Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid anställning som biträdande lektor och

Läs mer

Formas kommentarer om föreslagen agenda för strategisk internationalisering

Formas kommentarer om föreslagen agenda för strategisk internationalisering 1 (5) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande 2018-06-07 Handläggare: Anders Clarhäll Diarienummer: 2018-00326 Remissvar över En strategisk agenda för internationalisering.

Läs mer

Naturvetarnas inspel inför regeringens forskningspolitiska proposition

Naturvetarnas inspel inför regeringens forskningspolitiska proposition 2011 11 30 Utbildningsdepartementet Registrator Naturvetarnas inspel inför regeringens forskningspolitiska proposition Med denna skrivelse vill Naturvetarna lägga fram sina synpunkter och rekommendationer

Läs mer

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29).

Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). Yttrande Dnr 20160056 TCO Yttrande över regeringens betänkande Trygghet och attraktivitet en forskarkarriär för framtiden (SOU 2016:29). har fått möjlighet att yttra sig till TCO angående betänkandet Trygghet

Läs mer

Forskningsstrategi LUNDS UNIVERSITET

Forskningsstrategi LUNDS UNIVERSITET Forskningsstrategi 2017 2021 LUNDS UNIVERSITET 2 FORSKNINGSSTRATEGI 2017 2021 Förord 2017 är första året på Lunds universitets 10-åriga strategiska plan. Forskningen utgör idag större delen av universitetets

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av myndighetsorganisationen för forskningsfinansiering. Dir. 2007:102. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007

Kommittédirektiv. Utvärdering av myndighetsorganisationen för forskningsfinansiering. Dir. 2007:102. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Kommittédirektiv Utvärdering av myndighetsorganisationen för forskningsfinansiering Dir. 2007:102 Beslut vid regeringssammanträde den 20 juni 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall

Läs mer

Forskningsrådet Formas Informationsmöte om utlysningar 2019 Linda Bergqvist Ampel

Forskningsrådet Formas Informationsmöte om utlysningar 2019 Linda Bergqvist Ampel Forskningsrådet Formas Informationsmöte om utlysningar 2019 Linda Bergqvist Ampel Formas ansvarsområden Miljö Areella näringar Samhällsbyggande Formas uppdrag Främja och stödja grund- och behovsmotiverad

Läs mer

1 ANALYS AV 2005 ÅRS VERKSAMHET 5 2 BESKRIVNING AV VETENSKAPSRÅDETS VERKSAMHET 8 3 VERKSAMHETSOMRÅDE FORSKNING OCH UTVECKLING 10

1 ANALYS AV 2005 ÅRS VERKSAMHET 5 2 BESKRIVNING AV VETENSKAPSRÅDETS VERKSAMHET 8 3 VERKSAMHETSOMRÅDE FORSKNING OCH UTVECKLING 10 Innehåll 1 ANALYS AV 2005 ÅRS VERKSAMHET 5 2 BESKRIVNING AV S VERKSAMHET 8 3 VERKSAMHETSOMRÅDE FORSKNING OCH UTVECKLING 10 4 SAMMANFATTNING AV VERKSAMHETEN 13 4.1 Organisation 13 4.2 Styrelsen 14 4.3 Ämnesråden

Läs mer

Ur Anställningsordning för Stockholms universitet, AOSU

Ur Anställningsordning för Stockholms universitet, AOSU 1 (7) BESLUT ON/FN 2013-06-10 Carina Nymark Utredare Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid anställning som biträdande lektor och anställning som eller befordran till universitetslektor

Läs mer

1 ANALYS AV 2006 ÅRS VERKSAMHET 5 2 BESKRIVNING AV VETENSKAPSRÅDETS VERKSAMHETSGRENAR 7 3 VERKSAMHETSOMRÅDE FORSKNING OCH UTVECKLING 9

1 ANALYS AV 2006 ÅRS VERKSAMHET 5 2 BESKRIVNING AV VETENSKAPSRÅDETS VERKSAMHETSGRENAR 7 3 VERKSAMHETSOMRÅDE FORSKNING OCH UTVECKLING 9 Innehåll 1 ANALYS AV 2006 ÅRS VERKSAMHET 5 2 BESKRIVNING AV S VERKSAMHETSGRENAR 7 3 VERKSAMHETSOMRÅDE FORSKNING OCH UTVECKLING 9 4 SAMMANFATTNING AV VERKSAMHETEN 12 4.1 Organisation 12 4.2 Styrelsen 13

Läs mer

Propositionen En akademi i tiden (Prop. 2009/10:149) som riksdagen beslutade om den 15 juni 2010 innebär ökad frihet och självbestämmande

Propositionen En akademi i tiden (Prop. 2009/10:149) som riksdagen beslutade om den 15 juni 2010 innebär ökad frihet och självbestämmande Propositionen En akademi i tiden (Prop. 2009/10:149) som riksdagen beslutade om den 15 juni 2010 innebär ökad frihet och självbestämmande TRE huvudskäl till förändringen: Det är en viktig principfråga

Läs mer

PRINCIPER FÖR SAMFINANSIERING AV EXTERNFINANSIERADE FORSKNINGSPROJEKT

PRINCIPER FÖR SAMFINANSIERING AV EXTERNFINANSIERADE FORSKNINGSPROJEKT STYRDOKUMENT Dnr E 2018/589 PRINCIPER FÖR SAMFINANSIERING AV EXTERNFINANSIERADE FORSKNINGSPROJEKT VID INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI Beslutsfattare Handläggare Fredrik Engström

Läs mer

FORSKNINGENS FRAMTID! VÄGVAL FÖR FRAMTIDENS FORSKNINGSSYSTEM. Mål och rekommendationer

FORSKNINGENS FRAMTID! VÄGVAL FÖR FRAMTIDENS FORSKNINGSSYSTEM. Mål och rekommendationer FORSKNINGENS FRAMTID! VÄGVAL FÖR FRAMTIDENS FORSKNINGSSYSTEM Mål och rekommendationer VETENSKAPSRÅDET 2015 VÄGVAL FÖR FRAMTIDENS FORSKNINGSSYSTEM Mål och rekommendationer VÄGVAL FÖR FRAMTIDENS FORSKNINGSSYSTEM

Läs mer

Remissyttrande. Betänkandet Självständiga lärosäten (SOU 2008:104) Remiss U2009/8128/UH. Vetenskapsrådet. Utbildningsdepartementet Stockholm

Remissyttrande. Betänkandet Självständiga lärosäten (SOU 2008:104) Remiss U2009/8128/UH. Vetenskapsrådet. Utbildningsdepartementet Stockholm 2009-05-12 Diarienummer 112-2009-378 Handläggare Gunnel Gustafsson Vetenskapsrådet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande VETENSKAPSRÅDET SWEDISH RESEARCH COUNCIL Postadress/Postal address

Läs mer

Uppdrag till Vetenskapsrådet om utvärdering av satsningen på strategiska J» forskningsområden

Uppdrag till Vetenskapsrådet om utvärdering av satsningen på strategiska J» forskningsområden Regeringsbeslut 11:3 REGERINGEN 2010-09-30 U2010/5685/F Utbildningsdepartementet ISKAPSRÅDETl Vetenskapsrådet Box 1035.INK W. 101 38 Stockholm (pn,.///?/tf ihandl. Uppdrag till Vetenskapsrådet om utvärdering

Läs mer

Utlysning av Linnéstöd

Utlysning av Linnéstöd VETENSKAPSRÅDET Generaldirektörens kansli PM Utlysning av Linnéstöd Under rubriken Strategiska insatser i regeringens forskningspolitiska proposition Forskning för ett bättre liv (prop. 2004/05:80) presenteras

Läs mer

UU i korthet. Tre vetenskapsområden, nio fakulteter, 60 institutioner

UU i korthet. Tre vetenskapsområden, nio fakulteter, 60 institutioner UU i korthet Tre vetenskapsområden, nio fakulteter, 60 institutioner Humaniora & samhällsvetenskap Teknik & naturvetenskap Medicin & farmaci Omsättning 6,5 miljarder kr (70% forskning) 41 000 studenter

Läs mer

Utvärdering av forskning driver kvalitet! Sven Stafström Generaldirektör, Vetenskapsrådet

Utvärdering av forskning driver kvalitet! Sven Stafström Generaldirektör, Vetenskapsrådet Utvärdering av forskning driver kvalitet! Sven Stafström Generaldirektör, Vetenskapsrådet Regeringens proposition 2016/17:50 Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft Sverige

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

REDAKTÖR: Charlotte Hall, Vetenskapsrådet. GRAFISK FORM: Erik Hagbard Couchér, Vetenskapsrådet. TRYCK: CM Gruppen AB, Bromma, Sweden 2009

REDAKTÖR: Charlotte Hall, Vetenskapsrådet. GRAFISK FORM: Erik Hagbard Couchér, Vetenskapsrådet. TRYCK: CM Gruppen AB, Bromma, Sweden 2009 årsredovisning 2008 vetenskapsrådets årsredovisning 2008 BILDTEMA: Med fotografierna i denna årsredovisning vill vi visa några exempel på den forskning som fått stöd av Vetenskapsrådet. Fotografierna

Läs mer

Uppdrag att inkomma med analys som ger underlag till regeringens forskningspolitik

Uppdrag att inkomma med analys som ger underlag till regeringens forskningspolitik Regeringsbeslut IV:2 2015-03-12 S2015/1856/SAM Socialdepartementet Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd Box 894 101 37 Stockholm Uppdrag att inkomma med analys som ger underlag till regeringens

Läs mer

Medicin och Hälsa / Medicine and Health

Medicin och Hälsa / Medicine and Health Vetenskapsrådet Medicin och Hälsa / Medicine and Health KSLA 4 April 2011 En värld-en hälsa Sven Bergström www.vr.se Vetenskapsrådet Three main responsibilities: Research funding Main grant agency. Quality!

Läs mer

Förslag till ny hantering av Vetenskapsrådets infrastrukturstöd

Förslag till ny hantering av Vetenskapsrådets infrastrukturstöd Datum Diarienummer 2014-06-26 811-2014-150 Handläggare Elin Swedenborg Förslag till ny hantering av Vetenskapsrådets infrastrukturstöd Bakgrund Vetenskapsrådet har sedan 2008 ett ansvar för forskningsinfrastruktur

Läs mer

Jämställdhetsstrategi

Jämställdhetsstrategi FAS styrelse Beslutad 2012-11-21 Diarienummer 2012-3115 Handläggare Inger Jonsson Jämställdhetsstrategi 2013-2016 Mål för FAS jämställdhetsarbete FAS ska enligt instruktionen främja jämställdhet mellan

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 2016 Humanistisk samhällsvetenskapliga området

Verksamhetsplan 2015 2016 Humanistisk samhällsvetenskapliga området Verksamhetsplan för HS området 2015-2016 1 Verksamhetsplan 2015 2016 Humanistisk samhällsvetenskapliga området Verksamhetsplan för HS området 2015-2016 3 Verksamhetsplan för HS-området 2015-2016 I denna

Läs mer

Dialogmöte granskning av kvalitetssäkring av forskning. Anders Söderholm Generaldirektör, UKÄ

Dialogmöte granskning av kvalitetssäkring av forskning. Anders Söderholm Generaldirektör, UKÄ Dialogmöte granskning av kvalitetssäkring av forskning Anders Söderholm Generaldirektör, UKÄ Nuvarande nationella kvalitetssäkringssystem 2017 2022 fyra komponenter Vägledning för granskning av lärosätenas

Läs mer

Formas Forskningsrådet för hållbar utveckling

Formas Forskningsrådet för hållbar utveckling Formas Forskningsrådet för hållbar utveckling Ansvarsområden: Miljö Areella näringar Samhällsbyggnad Högsta vetenskapliga kvalitet och av relevans för rådets ansvarsområden Formas roll HÅLLBARHET Miljö

Läs mer