Succellerate....accellerate your success......gör morgondagen lite bättre...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Succellerate....accellerate your success......gör morgondagen lite bättre..."

Transkript

1 Succellerate...accellerate your success......gör morgondagen lite bättre...

2 Innehåll Inledning: Vad krävs för att lyckas Mental Träning för den bästa starten - Positiv Mental Rutin - Grunder börjar vid grepp och uppställning Vinnande närspel som skapar vinnare - Puttning - Chippning - Pitchning - Bunkerslag Drive long to make birdies Drive straight to make ease pars - Lär dig slå långt - Lär dig slå rakt Avslutning Våga prova nya saker Ät rätt Excersice Förhållanden Våga vinna Våga förlora Konstant förbättring Text: Thomas Svanstedt & Foto: Sebastian Medlock

3 Om ni räknar att nå världstoppen eller enbart sänka ert hcp, här är kombinerad kunskap Thomas Svanstedt delar med sig från "golf gurus" som proffsens svingtekniker: David Leadbetter, legenden Moe Norman, idrottspsykologen Bob Rotella, den mentale vägledaren Tony Robbins och 8 år i svenska landslagssammanhang. Efter ha gått igenom detta program kommer ni ha mer kunskap hur golfsvingen fungerar. Erfarenheter som Thomas delar med sig från Japanska Touren, Europeiska Ch. Touren och USA Touren ger er även en "smartare spelstrategi". Genom strategisk träning kommer ni att få en swing som ger er slaglängd för dagens svårare banor och mer kontroll med en naturlig release. Vi utvecklar golfsvingens kraft och hävstänger på ett naturligt sett. Man kan aldrig bli en vinnare om man är dålig puttare. Thomas Svanstedt var under sin tävlingstid länge känd som en av Sveriges bästa puttare och här ger han sin "insider" info hur även ni kommer att kunna sänka fler puttar. Thomas Svanstedts Succellerate Program" bygger på att: 1. Skapa ett positivt tänkande i alla lägen 2. Ett vinnande bra närspel 3. Långa raka drives....viktiga byggstenar som alltid kan utvecklas och bör förbättras... Let s Succellerate Your Career! Universitets utbildad i följande: Amerikansk Golflära Amerikanskt tränad i Peak Performance Vinnande Mental Träning Amerikansk Civil Ekonom THOMAS SVANSTEDT är grundare och ägare till The Academy och American Golf Tours. Thomas var top 10 bästa junior i världen på 80-talet med en 6:e och 7:e plats individuellt i VM. Han har även vunnit Guld i EM, SM och spelat många år i Svenska Landslagslaget med bla. Jesper Parnevik och Per Ulrik Johansson. Thomas har även hunnit med 4 års Amerikansk Universitetsgolf. Efter Amerikansk Civilekonomexamen och en bilolycka valde Thomas att starta The Academy och American Golf Tours. Efter år av träning med olika landslagstränare och efter 15 år med Amerikansk teknik undervisar Thomas enligt den svenska metoden, kompletterat med golfkunskaper från sin fd. personlige coach David Leadbetter - träning som skapat många nya världstjärnor.

4 Svanstedt s Natural Gravity Golf to Succellerate your Golf Tiger Woods, Davis Love och Fred Couples inte är annorlunda skapta än vi andra. Hur kommer det sig då att de slår så mycket längre och rakare än andra? Jag har i USA personligen tränat med David Leadbetter, Moe Norman, David Lee, Arnold Palmer Golf Academy och de flesta svenska landslagstränare. Från dessa har jag tagit den viktigaste informationen och sammanställt svingtankar och -teknik som fungerar: Gravity Golf. En kort sammanställning Om klubban svingar runt en centerpunkt (ryggraden) utan att ändras för mycket i höjd- eller sidled, ger detta en kompakt sving som är lätt att repetera och därmed också ett jämnare spel med rakare slag. Om man sedan sträcker ut svingen ca 10 cm i sin take-away och på toppen av svingen med en vidare svingrörelse runt en centerpunkt får man, med samma kraft, en 10-procentig ökning av svinghastigheten, vilket även ger ca 10 procent längre slag utan extra kraft (hos nybörjare kan detta öka längden med upp till 50 procent för att man tar bort ryckigheten och spänningarna i svingen och därmed uppnår ett bättre tempo). Detta är skillnaden mellan Jesper, Tiger, Love och Couples och oss andra. Se på deras svingar och jämför hur långt deras klubbhuvud ligger ifrån ryggraden halvvägs i baksvingen och hur högt deras klubba och händer ligger ovanför huvudet på toppen av baksvingen! Där har vi i regel den enkla skillnaden mellan deras längd i drivern och andras kortare utslag. Man använder helt enkelt jordens gravitation för längre och rakare slag utan mer kraft = Svanstedt s Natural Gravity Golf. Detta fungerar lika bra för duktiga spelare som för nybörjare. Att se en nybörjare som kanske aldrig förut hållit i en golfklubba ta en full sving med ordentlig vidd och slå en boll 200 meter efter endast 10 minuters träning är förvånansvärt men ändå lika självklart! It works!

5 Längre slag - square längre - mer birdiechanser - lägre scorer Med en vidare sving får man klubban att färdas 10 cm längre på mållinjen i baksvingen och 10 cm längre i sin follow-through. Detta ger ytterligare 20 cm som klubban ligger på mållinjen, vilket kommer att ge rakare slag. Jämför Jesper Parnevik och Tiger Woods raka och vida take-away och follow through mot amatörers armlyft och kompenserad release med indragna armar i genomsvingen. 1. Bollen placerad mot vänster häl. Detta för att få mer tid för en lång, vid sving där höfterna har tid att vrida runt samt klubban komma eftersläpande som en slägga. 2. Utsträckning i baksvingen är viktig för kontroll och längd. Sträck ut lågt och långt bak för att få klubban på linjen mot mål längre. Klubban kommer att hålla sig square längre. Den varken lyfts upp med armarna eller dras inåt med händerna, vilket är vanligt bland amatörer, och som gör att man förlorar rotation runt centerpunkten samt tar bort all naturlig kraft som man får genom att bara vrida med en vid sving. 3. Rak vänsterarm och en bra utsträckning bakåt i baksvingen. Höfterna och vänster knä följer med. Det är viktigt att hålla vänster arm rak genom hela svingen. Detta gör att avståndet från ryggraden till klubban ej ändras och därmed blir bollträffen jämnare. Du ökar även vidden i din sving. 4. På toppen av baksvingen. Full uppvridning. Höftvridningen begränsad och full uppvridning av bröst, axlar och armar. 5. Nersvingen påbörjad. Rak vänsterarm och höfterna/knäna har börjat sin tidiga horisontella vridning för att bana väg för klubban att hamna något inifrån/bakifrån och kunna färdas ut mot målet fjärdedelar av svingen är genomförd. Höfterna är nästan helt vridna mot målet och armarna är väl utsträckta framåt med rakt vänsterben. 7. Svingen slutförd med en fullständig genomvridning. Total balans är mycket viktig genom hela svingen. Försök att, vid avslutningen av svingen, stå högt. Thomas var bland de 10 bästa juniorerna i världen på 80-talet med en 6:e och 7:e plats individuellt i VM. Han har även varit etta i EM, SM och har flera år i landslaget med bla Jesper Parnevik och Per Ulrik Johansson. Thomas har i sitt träningsprogram sammanställt koncept från tränare som skapat många av dagens världsstjärnor. Thomas arbetar även nära med Jessica Parnevik, som tagit fram Jesper Parneviks styrke- & rörlighetsprogram samt med den berömde Tom Robins mentala träningsprogram.

6 Förberedelser inför Viktig tävling eller Tourtävling Att nå en formtopp är inte alltid det lättaste. Att få den precis under en stortävling när man helst vill ha den kan vara ännu svårare. Trots detta så finns det golfare som spelar sin absolut bästa golf precis under dessa stora tävlingar. Hur? Förutom att proffsen tränar mer så finns det en sak som kännetecknar de allra bästa. De vet från erfarenhet hur de hittar fram till sitt bästa spel genom att ha registrerat och analyserat sin träning under flera år och framför allt I samband med de tävlingar de spelat bäst. Det kan vara allt från vad de hade för frukost på morgonen under första tävlingsdag till diagram på halvår hur de tränat innan de tävlingar de lyckats i. Jesper Parnevik vet att han lyckas bäst i regel efter uppehåll och planerar därför i regel in viloveckor ett par veckor innan stora tävlingarna. Det är sällan han spelar mer än 3 tävlingsveckor på raken. Detta för att han är mer sugen och laddad än om han har varit ute och rest i 4 veckor i sträck. Ett skräckexempel på hur många amatörer förberedelser inför tex. KM. Ni flesta känner till är hur mycket folk som finns på rangen veckan innan KM då alla försöker rätta till svingen inför klubbens största tävling. De tränar hårdare än någonsin och deras stackars kroppar får nästan en chock av så mycket bollar som slås. Detta är en rutin som inte är att rekommendera. Det märks ofta på resultaten som är högre än normalt när de inte tränar. I detta fall så ger träningen ofta en negativ effekt där kraven blir högre, kroppen tröttare och prestationen sämre. Det är ett faktum att efter hårdträning så måste kroppen få vila för att kunna ta åt sig träningen och prestera de resultat man önskar. Detsamma gäller teknikträning. När en ändring i tekniken göres så används andra muskler och ditt gamla muskelminne förstörs. Det kan ta lång tid innan de verkliga förbättringarna kommer och därför rekommenderas hård teknikträning under vinterttid eller ej tävlingssäsong. Även om det är en nödvändig ändring som gör dig till bättre golfspelare på längre sikt finns det gånger när coachen måste säga ifrån och avvakta med teknikändring tills rätt tillfälle finnes. Att pricka sin formtopp kan kortsiktigt börja så mycket som 12 månader innan tävlingen. Ett normalt schema för proffsen kan se ut på följande: 6-12 månader innnan tävling: - Teknikträning av alla slag i kvantitet. - Fysträning genom att bygga upp en råstyrka 4-6 månader innan tävling: - Kvalitativ teknikträning för att passa just den bana som skall spelas. tex. låga punchslag för linksbana eller höga stoppslag för Augusta Nationals hårda greener - Konditionsträning 2-4 månader innan tävling: - Närspelsträning 1-2 månader innan tävling: - Tävlingsträning och närspelsträning 1 månad innan tävling: - Spelförbud under 1 vecka och enbart närspelsträning 2 veckor innan tävling: - Spel och träningsledigt För att summera detta upplägg så betyder alltså vila lika mycket som planerad träning....och det viktigaste Hålträning / Målträning: När det gäller få fram det sista lilla inför de viktiga tävlingarna så vet "alla" att det är i hålet bollen ska på minst antal slag och då är närspelet viktigare än någonsin. Puttning, chipning och närspel är viktigt för att få den rätta känslan på och runt greenerna. Om man ser de riktigt duktiga spelarna så ser man de sällan nöta på de saker de är duktiga på utan mer på vad de behöver förbättra. Medans andra amatörer står där och slår med sin "favoritklubba" som känns säkrast i alla lägen. För prona skall alla klubbor vara deras favoritklubbor. Om det är någon klubba de inte är riktigt överrens med så kan det gå så långt att man t.o.m. tar med dem i sängen när det är dags att sova för att få rätta känslan eller bli vänner igen.-) Sammanfattning - Lär dig hur din kropp fungerar Alla har vi kanske inte samma förutsättningar med det klimat vi har i Sverige och möjligheter att träna året runt, men planerar vi tiden rätt och vet hur vi fungerar bäst genom att analysera hur vi fungerar bäst så kan vi fortfarande lyckas.

7 Närspelet PUTTNING Den 16 september i 1999 spelade Thomas Svanstedt för Stockholms Golftidning i SPY Bar Open på Arlandastad. Jag visste att, kan jag bara hålla bollen i spel så kommer birdiechanserna och med bra puttning kan det också bli en bra score. Jag bestämde mig för att gå för birdieputtarna redan från början och inte bara försöka hålla ihop scoren som man vanligtvis gör om man börjar bra, utan fortsätta att gå för birdies hela varvet. Det hela slutade med 6 birdies, 1 bogey för 5 under par 67 slag endast ett slag ifrån Joakim Haeggmans banrekord och 1 slag bättre än Gabriel Hjertstedts 68 slag. En summering: Kan du få i puttarna under 2 meter och droppa någon längre kommer även du att sänka dina scorer avsevärt. Bild 4 Puttning är ofta skillnaden mellan vinst och förlust. Det kan också vara skillnaden mellan en hyfsad golfrunda och din bästa någonsin. Det kan vara skillnaden mellan att spela in sig på USA-Touren eller spela på svenska klubbtävlingar. Tidigare var vi svenskar internationellt kända för att vara dåliga puttare och det skylldes på våra dåliga greener, etc. Våra landslagstränare förstod inte varför golfspelare i alla andra länder puttade så bra. Det har skrivits ett flertal gånger om hur svenska spelare hade de bästa svingarna men den sämsta puttningen och antagligen därför så få internationella vinster. Har vi för kort säsong? Är våra greener för dåliga? Tränar vi för lite eller på fel sätt? Puttning inomhus under vintertid och med rätt inställning bedömer jag vara något som kan göra vem som helst till en duktig puttare. Fundera på hur många gånger ni använder drivern Thomas rekommenderar ett grepp där klubban ligger väl inne i handen för maximal stabilitet. 7 Att pendla är en bra övning för att träna in längden på långputtarna. 7

8 under ett varv. Kanske på 10 hål och i regel inte mer med någon annan klubba. Puttern däremot används däremot gånger på ett varv. Det är 3 gånger mer än med någon annan klubba i bagen för de flesta! Lägger ni ner tre gånger så mycket tid på puttningsträning som att stå på drivingrangen. Knappast?! Man hör många säga: Jag spelade jättebra idag men som vanligt gick puttningen uselt. Det finns dock inga genvägar till bra puttning. Det som gäller är målmedveten träning. Jag kan däremot glädja läsarna med att, när ni väl lärt er putta bra, så är det förhållandevis enkelt att förbli en bra puttare utan att behöva träna puttning lika ofta. Detta beror på att puttning är mer mentalt än någon annan del av spelet och tror du att du kan putta bra så kommer du i regel att putta bra! Vad är puttning? Puttning går ut på att få bollen i hål, punkt slut! Jag brukar dela upp puttning i kortputtar och långputtar. Vad är då skillnaden? Den stora men enkla skillnaden är att med en kortputt vill man få bollen i hål och med en långputt vill man komma nära hålet för att få i nästa. Puttning är mental förberedelse! Innan jag går in på tekniska och praktiska tips på hur man förbättrar puttningen så vill börja med att ge er några mentala träningstips. Det är viktigt att mentalt förbereda sig på bästa möjliga sätt. Det gäller att man bestämmer sig för att jag skall sänka denna putt eller jag skall tvåputta denna långputt, och inte säger till sig själv: jag får inte missa eller jag får inte tre-putta. Båda dessa fraser säger egentligen detsamma men den ena bestämmer sig för ett resultat medan den andra försöker undvika ett resultat. Bestäm dig för hålet! Det gäller alltså att bestämma sig till 100% för att den här bollen skall jag putta i hål (kortputtar). Tvekar du är det bättre att gå ifrån bollen och börja om din programmering. Man skall försöka se hur stort och inte hur litet hålet är. Man måste här tro på sig själv och se sig själv sänka putten innan man slagit den. Alla dessa mentala tips kan vara lätt att uttrycka med ord, men hur skall man någonsin kunna träna upp detta sätt att tänka. Jag har några tips som brukar fungera: Mentala övningar 1. Ställ dig inom ett avstånd av cm från hål där du i regel inte missar och putta 5 bollar. Du sänker förhoppningsvis alla och tänker för dig själv: jag kan ju det här!. 2. Putta sedan 5 bollar från 60 cm från hål och säg till dig själv efter ett lyckat resultat: det här gjorde jag riktigt bra!. 3. Öka successivt avståndet, och glöm inte de positiva tankarna, då fler och fler bollar trillar i. Denna rutin kan med fördel upprepas flera gånger och öka även avståndet, vartefter resultaten förbättras. Kom dock ihåg att alltid gå tillbaka nära hål innan du avslutar träningen. Jag lovar dig att du plötsligt kommer att börja sänka fler kortputtar och även långputtar p g a att du blir mer fokuserad på hålet. Kortputtar (riktning viktigast) Med en kortputt skall vi alltså försöka sänka bollen med ett slag. Vad är då en kortputt? När någon frågade Lee Trevino vad som var skillnaden mellan en kortputt och långputt svarade han att, en kortputt för honom är allt inom 8 meter, om det är plan mark. Alltså allt under 8 meter försöker han få i hål! En kortputt för andra kan vara allt mellan 20 cm och 3 meter. Vad är då viktigast, längden eller riktningen, på kortputtar? Vid kortputtar är riktningen det primära eftersom om man träffar i hålets riktning så går bollen i regel i hål. Om man missar med 1 cm eller en halvmeter spelar ingen roll, då man i regel får i nästa putt. Hur tränar man kortputtar? Vi har gått igenom den mentala träningen, vilken är den viktigaste delen för att sänka kortputtar, men jag skall förklara en teknikträning som 8 Att ha kort bak- och framsving ger en större kontroll på kortputtarna. Försök att låsa handlederna genom hela svingen. Ett annat bra knep är att sikta på ett delmål, t ex ett grässtrå som ligger i puttlinjen.

9 fungerar. Duktiga kortputtare knackar eller puttar mer bestämt som jag nämnde tidigare. Detta betyder att man använder sig av en så liten svingrörelse som möjligt. Jag har alltid beundrat ett par äldre Europatour-spelare: Antonio Garrido och amerikanen Bill Garreth, som bl a håller banrekordet på Drottningholm från Scandinavian Masters från 80-talet. När Garrido ställer upp sig till bollen och tar en övningssving med puttern så ser man knappt att han rör klubban. Den går bara ett par cm bakåt och ett par cm framåt. Garrido gör en så liten rörelse som möjligt för att ha total kontroll över sina händer och klubbhuvud genom rörelsen. Hans handleder är totalt stela och klubban hålls square genom hela slaget (dvs han använder inga handleder och klubbladet öppnas varken i baksvingen och stängs i framsvingen). Övning: inom 1 meter från hål (ej längre): 1. Gör 3 provsingar där du kontrollerar att klubbladet går rakt bakåt och framåt utan att vridas. Se enbart på klubban och inte på bollen. 2. Slå 3 puttar med boll där du kontrollerar att klubbladet går rakt bak och rakt fram utan att vridas. Se enbart på klubban och inte på bollen. 3. Gör 3 provsvingar där du kontrollerar att händerna är helt stela (utan att böjas eller vridas). Se enbart på händerna och inte på bollen. 4. Slå 3 puttar där du kontrollerar att händerna är helt stela (utan att böjas eller vridas). Se enbart på händerna och inte på bollen. 5. Gör om dessa övningar genom att hålla lite hårdare i greppet. Dessa övningar kommer att göra dig en duktig kortputtare och framförallt under press. Varför? Jo, du har total kontroll! Se LINJEN! Bill Garret visade efter sin 62-runda i SEO (Scandinavian Masters på 80-talet) vad bra puttning betyder. Hans starka sida i puttningen är att han hela tiden ser puttlinjen. Han har bollen långt fram i stansen och huvudet på sned bakom bollen. Detta så att han kan se linjen och hålet i vänster ögonvrå (högerspelare) hela tiden och utan att behöva titta upp mot hål. Många gör misstaget att vrida upp huvudet och tittar med huvudet på hålet horisontellt. Detta gör att du inte kan se linjen på samma sätt. Övning inom 2 3 meter från hål (ej lutning): 1. Ställ upp dig över bollen och försök att se den osynliga linje som går från bollen till hålet. 2. Ställ upp dig över bollen och vrid upp huvudet endast ett par cm så att du ser hålet i vänster ögonvrå. 3. Slå 3 puttar där du slår bollen på linjen utan att titta upp. 4. Slå 3 puttar där du slår bollen på linjen där du enbart tittar på hålet i ögonvrån. Gör dessa övningar även i kombination med händer/klubbhuvudövningarna. Detta ger er ännu mer kontroll och hålkänsla. Långputtar är längdkänsla! En långputt är något man vill två-putta. Med långputtar är avståndskänsla mycket viktigt och detta kan i Sverige Ett fel som många gör är att de vrider upp huvudet och tittar mot hålet med huvudet horisontellt. Vrid huvudet på sned istället så du får puttlinjen i vänstra ögonvrån. Om du riktar texten 9 på bollen mot hål, blir det enklare att se linjen ovanför bollen.

10 vara svårt att lära sig om man spelar mycket på olika banor. Alla känner vi ju till de duktiga spelarna på hemmaklubben: de spelar toppgolf i varje klubbtävling men när de kommer ut på andra banor så går det många gånger sämre. Oftast är det greenerna de klagar på. De var alldeles för långsamma eller de var helt omöjliga att läsa för att de var så snabba. Längdkänsla genom att se på greenen För att lära sig att putta med känsla och kunna klara av att ändra denna känsla från bana till bana krävs erfarenhet och det är något som kan ta tid att lära sig. Men utgår man från grundprinciperna så kan man lista ut hur snabb en green kommer att vara och hur mycket det kommer att falla. Det finns följande faktorer som bedömer hur bollen rullar: 1. Hur växer gräset? I regel så lutar alltid gräset åt något håll. Det växer i ofta åt det håll där det finns vatten. Puttar man emot gräsets lutning så måste man putta hårdare. 2. Hur lutar det? Om det är uppför så måste man självklart putta hårdare och nedför lösare p g a jordens gravitation. Övningar: Gör om samma övningar som du gjorde på kortputtar men på följande avstånd och med något mindre grepptryck (lösare) för bättre känsla. 1. Stega upp och gör övningar 5 meter från hål. 2. Stega upp och gör övningar 10 meter från hål. 3. Stega upp och gör övningar 25 meter från hål. Du kan variera avståndet och du kan även stega längdavstånden på dina puttar för att lättare lära dig längdkänsla och kunna referera avstånden till dina träningspass. Riktning Att lära sig hur mycket bollen kommer att falla p g a lutningar på greenerna är något som man får prova sig fram till. Om man även här, utgår från grundprinciperna så går det lättare. Lutning Bollen faller alltid mer framme vid hålet eller snarare när bollen tappar farten. Då tar alltså gravitationen bollen mer och drar med bollen dit det lutar. När man läser greenen och skall bedöma hur mycket putten faller då är det alltså viktigt att börja läsa greenen framme vid hål och inte där bollen ligger. På långputtar gör många amatörer misstagen att de kan stå i ordentlig lutning och håller upp bollen alldeles för mycket eftersom lutningen inte är lika stor framme vid hål. Ibland kan det vara så att bollen ligger på ett helt plant område och att det lutar endast framme vid hål. Jag lovar er att 99% av alla dessa puttar kommer att falla av innan hål om man tittar på detta under en klubbtävling. Hastighet En annan viktig faktor som många inte tänker på att ju långsammare en boll rullar ju mer faller den. Även här spelar gravitationen in. Alltså på snabbare greener behöver man inte slå lika hårt för att bollen skall nå fram, men den kommer att falla av mer eftersom den rullar långsammare och längre. Resultat p g a klippning av greener och gravitationen: långsamma greener = faller mindre; snabba greener = faller mer. Grepp och Uppställning Jag rekommenderar ett grepp där båda händerna öppnas och där klubban ligger inne i handen och ej i fingrarna för att få stelare handleder med mer kontroll (detta är tvärtom jämfört med vanligt grepp vid fulla slag). Därmed skapar klubba, händer och axlar en triangel som kan pendla på ett enkelt och bra sätt. Precis som pendeln på släktens gamla moraklocka. Övning 1. Sätt en klubba under armarna och kolla hur långt du pendlar på 5, 10 och 15 metersputt. 2. Kolla att du hela tiden har ett jämnt tempo = lika långsamt bakåt som framåt. Riktlinjer (som är tillåtna) Om man behöver extra hjälp med siktningen kan det hjälpa att man tar ut ett delmål. Detta betyder att man tar ett grässtrå eller märke i sin puttningslinje som ligger inom en meter från bollen, som man kan sikta in bollmärket på och även klubbhuvudet. Många putters kommer även med en riktlinje målad på för att man lättare skall kunna sikta. Allt man gör är att sikta in denna linje över bollens märke som man riktat in på delmålet. Du kommer garanterat att sikta rätt om du bara tagit rätt linje. 10 Att tänka på är lutningen vid hål för det är där som bollen påverkas mest, p g a minskad fart. Ställ dig över bollen och rikta med hjälp av klubban för att se linjen.

11 PRE SHOT ROU TINE Skillnaden mellan dem som vinner stortävlingar och de som inte räcker hela vägen fram är ofta orutin och brist på en intränad pre-shot routine. En pre-shot routine gör att man kan prestera det bästa möjliga resultatet under olika omständigheter. Den gör att man inte blir för nervös eller tänker på problem utan kan fokusera på att få bollen i hål. Under min tid i landslagen och på touren tränade vi konstant på vår preshot routine för att ta fram våra starka sidor och positivt tänkande vilket gör att spelet kan förbättras. Vagga dig själv in i lugnet Ni kanske har hört ordspråket att vaggas in i lugnet och det är precis vad en bra pre-shot routine skall göra. Enligt regelboken har man bara 30 sekunder på sig att slå ett slag när det är ens tur. Det låter som väldigt kort tid och det är många storspelare som har fått pliktslag i tävlingar för att har tagit för lång tid på sig. Men 30 sekunder är egentligen ganska lång tid och de flest proffs försöker korta av sin rutin för att INTE HA TID att bli nervösa och börja tänka på problem, utan enbart fokusera på MÅLET! Fokusera på målet När en gång legenden Bobby Jones frågade: Var skall jag sikta? Svarade någon sikta på det vänstra trädet borta i horisonten. Han svararade kort tillbaka, vilken kvist!? När det gäller att ta ett mål så skall man ta ett så litet mål som möjligt. Det kan vara ett löv, en uppslagen torva, en mörk fläck på fairway/green eller rent utav hålet (vilket är ett måste när man ligger nära green). Det finns ingen på touren som kan

12 skapa en säker rutin för att lyckas! fokusera bättre på målet (eller hålet) än Tiger Woods och det är därför han nästan sätter i sina järnslag från fairway och gör fler birdies än sina motståndare. När man väl blir fokuserad på mål och hålet så blir resultaten mycket bättre. Tag SMÅ mål Tänk efter själv, om du siktar på en liten torva på fairway och råkar missa torvan med 5 meter så är du helt säkert på fairway. Om ditt mål var att enbart träffa fairway och du råkar missa fairway med 5 meter kan det betyda att du ligger i tjockruff eller t o m utanför banans gräns. Detsamma gäller om du har ett inspel mot greenen där du bara försöker träffa greenen och råkar missa den med 1 meter det kan betyda ett svårt bunkerslag eller en studs ner i vattnet som kan kosta 1 eller 2 slag. Istället borde målet ha varit en säker del av greenen eller själva hålet och om du då missar med 1 meter kan du ofta putta för en birdie och i sämsta fall ett säkert par.

13 Lär dig slå bra DÅLIGA slag Skillnaden mellan proffs och amatörer är inte de bra slagen proffsen gör utan de dåliga. Vi kan alla slå toppenslag som skulle ge applåder på Masters. Med en bra rutin behöver de dåliga slagen inte bli någon katastrof, utan att man fortfarande kan göra sina par och gå på sitt hcp. Lär dig spela en BRA golfrunda under en DÅLIG dag En pro har lärt sig att acceptera att han inte alltid kommer att slå bollen dit han vill och inte alltid kommer att känna sig bekväm över bollen. I dessa lägen förlitar han sig på sin rutin då han tänker på hur många bra slag han slagit under sin golfkarriär. Ni kanske har hört Jesper Parnevik eller andra pros uttala sig om att vissa dagar kan de inte slå rakt utan slicar allting. Istället för att bli förbannad och försöka ändra detta under spelets gång så accepterar man dagens slag och siktar vänster för sin slice eller höger för sin hook/draw. Det är många pros som lyckats vinna stora mästerskap på detta sätt trots att de inte kunna slå raka slag. I detta fall gäller det alltså att göra om sin rutin så att den passar ditt spel denna dag. Träna på din rutin för att ta fram dina starka sidor och ett positivt tänkande. En pro som har problem med slagen under en tävling lägger ofta ner timmar EFTER varje varv för att just arbeta på sin pre-shot routine för att få bort sina svingproblem och hitta tillbaka till sitt säkra spel. Ofta är det något fel i uppställningen, bollpositionen eller greppet som kan ha ändrats. Pron går alltid tillbaka till sin pre shot rutine och kollar om det är något som kan ha ändrats, vilket gjort att svagheter kommit fram. Han använder även sin pre shot routine för att ta fram sina starka sidor och positivt tänkande. VISUALISERA Bestäm var bollen skall hamna, hur vinden blåser, vilken klubba du skall använda samt vilken sort slag du behöver slå för att få bollen till målet. När du bestämt dig för dessa saker gäller det att försöka visualisera bollens färd mot målet. Slå slaget ett par gånger i tankarna och se hur bra slaget kommer att bli. RIKTNING & DELMÅL Lär dig sikta mot målet med hjälp av ett delmål. Det viktigaste i pre shot routinen är siktet. Siktar man fel så måste man ändra svingen för att bollen skall gå mot målet. Att ta ett delmål hjälper till att rikta in klubban mot målet. Linjen mellan bollen och delmålet är spellinjen. Fötterna och kroppen skall vara parallella med spellinjen. Att ta ett delmål gör ca 90% av alla pros och är ett mycket bra hjälpmedel för att ställa upp sig rätt mot mål. Delmålet kan vara ett grässtrå, sandkorn eller fläck. Om delmålet ligger för nära bollen kan man lätt ta fel på spellinje och ligger det för långt ifrån kan det vara svårt att sikta in sig. Delmålet skall ligga ca cm från bollen och måste vara exakt i spellinjen. Det är en otrolig säkerhetskänsla att kunna ställa upp sig över bollen till ett delmål och veta att man siktar rakt mot sitt mål utan att behöva titta på detsamma. Kom ihåg att delmålet är enbart ett sikthjälpmedel. När man väl ställt upp sig till sitt delmål gäller det att glömma bort delmålet och fokusera på det riktiga målet, dit bollen skall komma. Waggle Att göra en waggle är att dra klubban tillbaka 1 eller 2 gånger innan man slår, för att skapa den rytm, det lugn och svingplan man önskar. Jag rekommenderar att ni minimerar antalet waggle till en och gör din waggle på det sätt du vill att din sving skall star-

14 Gör samma sak varje gång Träna in en rutin som passar just dig och som du känner dig säker på. Sträva efter att ha samma rutin varje gång och alltid ställa upp dig korrekt mot målet. Har man ändrat något i sin rutin vid ett särskilt slag, behöver man inte bli orolig för att missa utan man får vara lite flexibel. ta. Alltså rakt bakåt, lågt och helst utan att böja handlederna. Man kan ta med handlederna i sin waggle om man vill, för att mjuka upp, men man skall alltid sträva efter one piece takeaway där kroppen vrids, armarna sträcks ut bakåt för bästa start av svingen. Pre Shot-routine Träna pre shot routine för bra uppställning och position till bollen. Viktiga delar i pre shot routinen är att man siktar och ställer upp sig rätt till bollen för att kunna prestera bästa möjliga slag. En brist/fel i uppställningen betyder att svingen måste kompenseras med ett annat fel för att bollen skall gå dit den ska. Ofta kan en korrigering i uppställning göra att ett svingfel försvinner och rättar till sig själv. Om man inte är säker på siktet eller korrekt uppställning till bollen så bör man börja om sin rutin. Det viktigaste är att man strävar efter att göra samma sak varje gång och vaggas in i ett lugn där man kan fokusera på målet. Fokuserar man hela tiden på målet så kommer resultaten fortsätta att förbättras.

15 Get SET-UP! The RIGHT way... Din SET-UP eller de så kallade Före svingenprinciperna består av 3 delar: 1. Grepp 2. Siktning 3. Position-Adressering Din SET-UP är minst lika viktig som själva svingen. Varför? Jo, står man rätt till bollen så kan man mycket enklare lära upp ett bra muskelminne, vilket gör att man kan repetera fler bra slag enklare och bollen går oftare dit man vill. Om man däremot står fel till bollen, blir svingen därefter och man måste kompensera denna för att få bollen att gå åt rätt håll. När jag tränar pron och elitspelare, har de slagit så många tusen bollar under åren, att de i regel kan repetera sin sving bra, men det är lätt att det sker ändringar i SET-UP-en och det är i regel där justeringar kan behöva göras för att få ut den fulla kapaciteten. Greppet: Greppet gick vi igenom något i förra numret. Ett korrekt grepp är när man får ut 100 procent release -kapacitet utan att styra slaget: Detta kommer bl a från ett bra grepp. Hur håller man då rätt i klubban? Det ideala är att man greppar klubban nere i fingrarna (på vänster hand om man är högerspelare) med tummen pekande rakt ner på högra toppen av greppet. Detta gör att man ser 2 3 knogar på sin vänsterhand. Ju fler knogar man ser ju starkare grepp har man. 80 procent av spelarna på dagens pro-tourer spelar nu med något starkare grepp och är något också jag rekommenderar. Höger hand vilar ovanpå vänster tumme. Har man ett för svagt grepp kan man inte släppa loss klubban och kommer därmed för sent med ett öppet klubblad vilket gör att man slicar (högerskruv) eller pushar (bollen går rakt till höger). Prova med att träna upp styrkan i er vänsterhand om ni har problem med att bollarna ofta går till höger (vilket är det vanligaste felet bland golfare). Ni kommer att märka att även en liten ändring kommer att förbättra er sving. När ni till en början slår bollen till vänster på grund av det starkare greppet, kan ni nu börja svinga ut mot målet (vilket ni säkert inte kunnat tidigare) istället för att dra åt er klubban för att kompensera ert svaga grepp. Detta fungerar! Alltså, en liten greppändring kan förbättra er sving.

16 Greppet 1 2 Vänster hand Grundpositionen är mycket viktig. För att få en naturlig release med kraft utan ansträngning, krävs att klubban ej ligger i handflatan utan i de 3 yttersta fingrarna med handflatan något ovanpå greppet, ungefär som när man bär en hink. Detta gör att man 3 klubbhuvudet den snärt i tillslaget som ger ökad hastighet utan ökad kraft. ej håller för hårt i klubban och bildar ett litet veck eller V i handleden. Man skall kunna se minst 2 av vänsterhandens knogar vid uppställningen. Detta fria grepp är mycket viktigt för att högerhanden skall kunna släppas loss och ge 4 5 Höger hand Man pratar ofta om att man skall hålla i klubban med 3 fingrar i vänster hand. Men höger hand är lika viktig. Om man försöker kasta en boll med bollen liggande i handflatan, kommer man inte särskilt långt! Lägger man istället bollen löst nere i de 3 innersta fingrarna i greppet tummen, pek- och långfingrarna vilket man gör helt naturligt, kan man kasta bollen betydligt längre. Om vi nu provar att Att slå ett golfslag skall ge samma känsla som att kasta en boll. greppa klubban på samma sätt så blir detta som att hålla i ett snöre med en tyngd i andra änden, där klubbhuvudet släpar efter och snärtar till bollen vid träffen utan att man behöver använda någon armkraft. 16

17 2. Siktning 3. Position-Adressering Siktning Att man siktar rätt är ju ganska självklart. Men det är mycket vanligt att t ex en slicare siktar långt till vänster för att kompensera en slice så att den kommer någorlunda nära målet eller att en hookare siktar långt till höger för att kompensera sin hook. På detta sätt blir man inte en bättre golfspelare. Tänk om man nu skulle börja slå bollen rakt, ja då skulle den säkert gå åt skogen. Alltså: siktningen skall alltid vara mot ditt mål. Detta för att man skall lära sig att kunna repetera sin sving med bra slag. Det finns självklart hjälpmedel och dessa använder sig proffs och elitspelare i regel av. Delmål: Att använda sig av delmål gör faktiskt nästan alla proffs medan många andra slarvar med detta. Det gäller att hitta ett litet löv eller gräststrå inom 1 meter framför bollen i spelriktningen (mellan bollen och målet) och kan även användas vid puttning. När man ställer upp sig till bollen så ställer man sig parallellt med bollen och delmålet. Detta gör att man inte ens behöver titta på sitt mål för att man skall veta att man ställt upp sig rätt. När man tränar så kan man även lägga ner två klubbor en vid bollen som siktar mot målet och 1 vid fötterna, parallellt med den andra klubban (detta får man ej göra på banan). Alltså en bra siktning korrigerar även en felaktig sving vilket gör att man börjar svinga mot mål istället för att kompensera. Position adressering När man greppat klubban på rätt sätt och siktat in sig mot mål, då gäller det att ställa upp sig på rätt sätt för att kunna repetera sin sving på ett enkelt sätt varje gång. Hur gör vi då detta? Jo, det finns tre faktorer eller checkpunkter som man kan kontrollera: stans, avstånd till bollen och kroppsposition. Din stans med fötterna skall vara i axelbredd eller något bredare för de längre klubborna. Detta för att kunna ha en bra balans och även kunna vrida/rotera kroppen på ett enkelt sätt. En för smal stans gör att man lätt kan vrida men det blir svårt att hålla balansen. En för bred stans gör att man har en bra balans men minskar sin rörlighet. Din kroppsposition och avstånd till bollen beror mycket på din kroppsbyggnad men om du böjer på knäna, sticker ut baken och lutar fram överkroppen med rak rygg (nästan svankar) sedan låter vänster arm hänga fritt rakt ner. Lägger du sedan klubban i vänster hand har du rätt avstånd till bollen (avståndet varierar självklart beroende på hur lång klubban är). Från denna position kan vi lätt vrida runt en centerpunkt (bröst/ ryggraden) som gör svingen och bra slag lätta att repetera. Alltså rätt position och adressering till bollen kommer att korrigera eventuella fel man kan ha i sin sving. Resultat: Fler bra slag, jämnare spel, bättre sving, bättre spel och lägre handicap!

18 Position Adressering Adressering Siktning Siktning Siktning 18 18

19 Närspelet CHIPPNING Vi kommer att beröra tre områden i chippning: 1. Adressering 2. Grepp 3. Teknik Ibörjan av 80-talet när vi i landslagen började kämpa oss fram emot Europaoch världstoppen inom golfen hade vi tidigare varit kända för bra svingare men dåliga närspelare. Jag som några andra koncentrerade oss mer på närspelet istället för det långa spelet och detta gav resultat. Tillsammans med Per Ulrik Johansson, Jesper Parnevik och några andra som nu spelar på Europatouren lyckades jag tillsammans med de nuvarande världsstjärnorna vinna EM-Silver 1992 i Frankfurt och Sveriges första EM-guld i landslagssammanhang 1993 i Helsingfors. Självklart har vi i Sverige på senare år fått bättre greener och bra kvalitet på banorna som gör att vi kan träna mer under bättre förhållanden. I dagens läge lägger den svenska eliten klart mera tid i sin träning på närspelet än under tidigare år. Detta har gett resultat. Om ni hade möjlighet att följa Tiger Woods träning inför British Open i år så kunde ni konstatera att han spenderade timmar varje dag runt övningsgreenen under inspelsdagarna. Han vet att det är runt greenerna mästerskap avgörs. Någon som är svag på chip eller puttar kommer aldrig att vinna stora mästerskap. Enligt statistiken så ligger i regel ca 50% av slagen runt och på greenerna. Fortfarande Bild 1 ser man de flesta amatörer mer på driving rangen än på övningsgreenen. De tips jag nu kommer att ge er kommer att bli en del av en serie vad gäller närspelets olika delar såsom: chippning, pitchning, bunkerslag, puttning och trick/problemslag. Vad är en Chip? En chip är egentligen ett mycket enkelt litet slag med en liten rörelse och med de tips jag kommer att ge er så skall de i regel aldrig gå att missa. Chipping är ett slag som i regel är inom 10 meter från green och målet är att man skall slå chippen så nära hål som möjligt för att sedan få putten i hål. Många komplicerar detta slag med att ta ut en lång sving eller genom att försöka lyfta upp bollen med att använda handlederna. Målet med en chip är att få slaget så likt en putt som möjligt. Alltså gäller det att få bollen att rulla så mycket som möjligt och förhoppningsvis stanna så nära hål som möjligt (kanske t o m i hål). Vilken klubba använder jag mig av? (Bild 1) För en chip gäller det en-

20 dast att få bollen att lyfta över foregreen eller det tjockare gräset så att den sedan kan rulla så långt som möjligt på green. Därför tar man en riktpunkt ca 1 meter in på greenen där man skall försöka landa bollen. Man tittar även på gräset för att se hur snabb Bild 2 greenen kommer att vara. Man väljer därefter vilken klubba man skall använda och detta bestäms i regel av hur långt in på greenen hålet är. Ju fortare bollen måste stanna, genom att flaggan står nära greenkanten från ditt håll, desto mer loftad klubba måste du använda. Detta kan betyda att du använder dig av en järn 9, wedge eller sandwedge. Om du istället har flaggan på andra sidan greenen och har mycket green mellan dig och flaggan, då kan du använda dig av allt från järn 8 till järn 5 (eller även ännu mindre vinklad klubba om detta känns bekvämt). Många har en favoritklubba och detta är helt ok, men man bör även kunna använda olika klubbor beroende på längden till flaggan och green för att kunna uppnå de bästa resultaten. Adressering: Huvud och ögon (Bild 2) Man läser lutningen på greenen precis som man gör när man puttar och ställer upp sig mot det landningmål som man tagit inom (i regel) en meter från greenkanten. När man ställer upp sig till bollen gäller i regel samma regler som vid puttning. Därför ser vi till att ha ögonen över bollen för att kunna se linjen där bollen skall rulla i ögonvrån från ert vänstra öga (om man är högerspelare). Om man tränar in detta så kommer man efter ett tag kunna se den osynliga linjen i gräset mellan ert landningsmål och hålet. När ni tränat in denna känsla kommer ni att kunna sänka betydligt fler chippar än tidigare. Adressering: Klubbladet: Hur många gånger har det hänt att ni chippat och fått en jättebra träff där bollen nästan rullat av greenen och lång förbi flaggan eller också en stoppstuds där bollen stannat halvvägs till målet? Detta händer sällan med puttning, eller hur?! Jag har bland annat Bild 3 Bild 4

21 lärt mig en del tricks från legenden Moe Norman och närspelsgurun Steve Peltz i USA. Om man använder klubban man chippar med så likt en putter som möjligt så kommer bollen inte att bete sig olika varje gång. Därför skall vi här lära oss att få en stummare träff med klubban genom att adressera bollen på tån av klubban och om vi sedan rätar upp skaftet så att skaftet är nästan rakt upp och endast tån på klubban ligger kvar i gräset. Detta gör också att klubban glider genom gräset mycket lättare och inte fastnar. (Bild 3) Det andra positiva med detta är att om vi adresserar bollen på tån så kommer vi att få denna stummare träff på bollen som varken gör att bollen sticker iväg för långt som man kan få om man träffar i sweet-spot eller stoppstutsen som gör att bollen kan stanna halvvägs när bollen träffar skårorna på klubbladet. Prova detta och se en klar skillnad i era chippningsresultat. Hur greppar man på bästa möjliga sätt? Det finns egentligen inget grepp som är bättre än något annat (Bild 4). Chippning som puttning är väldigt personligt och jag rekommenderar att man greppar på samma sätt som man gör när man puttar. Om det känns bättre att hålla i klubban som man gör när man slår långa slag så går detta även bra, men det är mycket viktigt att man får en chip så likt en putt som möjligt så jag rekommenderar att man håller exakt likadant som vid puttning. Om man kommer en bit från greenen så kan det dock kännas mer bekvämt med det vanliga greppet. Här på bilderna visar jag ett grepp som de flesta proffs på världstourerna använder när de puttar och ofta också när de chippar. Prova detta om ni behöver förbättra ert närspel. Tekniken i chippning (Bild 5, 6) är liksom vid puttning endast en pendelrörelse. Svinga lika långt bakåt som framåt utan att använda handlederna med huvudet stilla. Svingen skall normalt inte vara så lång, eftersom man i regel med en chipp ligger inom 20 meter från flaggan. Blir svingrörelsen för lång förlorar man ofta kontrollen på slaget. Därför skall klubban i regel inte lyftas längre än till knähöjd. Eftersom man inte behöver lyfta bollen speciellt långt så skall bollpositionen vara ungefär mitt emellan fötterna och händerna något längre fram. Man skall sträva efter att ha händerna långt fram eller framför klubbladet så länge som möjligt i chippslaget. Har ni problem med chippningen så lovar jag att ni med hjälp av dessa tips kommer att kapa många slag från er score. Bild 5 Bild 6

22 Pitcha dig till ett bra spel! Under tiden i landslaget tillsammans med bla Jesper Parnevik och Per Ulrik Johansson såg vi sällan till Jesper på rangen. Han var alltid hellre på banan. Jespers pappa Bosse hade även byggt upp en pitching-green på tomten bakom huset i Österskär. Idag vet vi var Jesper höll hus när vi andra slog tusentals bollar i Tumbatältet! På golfgymnasiet körde vi ofta vadslagning med olika spelformer typ Texas, Back gammon eller Bridge. Detta satte press på oss att rädda par eller göra birdie med de korta slagen. Dessa spelformer och mycket banspel där hela tiden slagen inom 110 meter krävde maximal koncentration gav också resultat. Jesper var ofta den som lyckades rädda paren och ibland birdies för att vinna matcher. Jag träffade Per Ulrik Johansson för ett par veckor sedan under PGAs utbildningsvecka. Per Ulrik är den typen av golfare som alltid har lagt ner mycket tid på närspelet. Han har bl a spelat i samma college-lag i Scotsdale, Arizona, som Phil Michelson. Phil är i dag en av världens bästa på slag runt greenerna. Tiger Woods har förbättrat sina wedgeslag det senaste året och resultaten talar för sig själva. Ballesteros är en annan spelare med magisk touch. Att ha förebilder är viktigt när man tränar närspel och det inspirerar även till att prova på nya slag från olika lägen runt greenen. Vad är en pitch? 1. En pitch är ett slag med wedge eller sandwedge inom 110 meter från hål. 2. Det avstånd där 70% av alla slag ligger under ett varv. 3. Det slag som många gånger bestämmer om du skall göra birdies eller rädda par under ett varv. Hur tränar man då dessa slag på bästa möjliga sätt? Min rekommendation är: Det klart bästa stället att träna dess slag är på banan eller i tävlingsform runt pitchinggreenen då man blir mycket mer resultatfixerad istället för teknikfixerad! Innan jag går in på tekniken så måste ni förstå att pitchning och närspel mest bygger på mental inställning och känsla ej teknik. Det gäller att man tror på att man skall lyckas göra en up & down (högst 2 slag i hål). Gör man inte det, måste man skapa en rutin där man bygger upp ett självförtroende att man skall kunna sänka varje pitch. Det som skiljer proffsen från amatörer är inte att proffsen är så mycket bättre, utan att de bara missar bättre. Vilken amatör som helst kan slå ett superslag någon gång men missar ganska många fler. Försöker Mental Förberedelse man träffa hålet när man pitchar så ligger man i regel inom ett par meter även om man missar. Men har man som mål att enbart träffa greenen och råkar missa med 2 meter då kan man hamna i bunker, vattenhinder eller t o m slå bort bollen. Man frågade Michael Jordan vad han tänker på när han spelar basket. Han sa bara, jag tittar på korgen och skjuter. Låter ganska enkelt eller hur, men svårare än så skall det inte vara. Ni måste träna upp en känsla med enbart målet i tankarna, ej någon teknik. När man också frågade Davis Love, när han började dominera på touren, vad som gjort honom bättre, svarade han: Ett klart bättre spel runt greenerna. Han försökte sänka alla slag istället för att lägga bollen i närheten av hålet. Resultatet blev att han började pitcha och chippa i hål oftare, och hans missar blev plötsligt bättre och närmare hål. Vanliga medelgolfare gör gärna tvärtom och ser bara problem och då kan det lätt bli 3, 4 eller så mycket som 5 slag extra slag innan hålet avslutas. Det är du som bestämmer vilket målsättning du vill ha! Grundteknik: Självklart måste man ha en grundteknik som är enkel och lätt att repetera. När man spelar på banan skall man enbart tänka på målet och aldrig på tekniken. Tekniken tränar du in enbart under övningsdagar. När du har en teknik du är nöjd med, ställer du bara upp dig och pitchar i/mot hålet utan att tänka på tekniken. Grundtekniken i pitching skall bygga på raka armar som pendlar fritt mot målet. Varför jag vill att ni skall sträva efter rak vänsterarm så mycket som möjligt är att avståndet från din centerpunkt på bröstkorgen till klubban (greppet) alltid kommer

23 att var detsamma. Detta gör att du kommer att få en konstant, ren träff och bättre resultat. Kombinerar man detta med känsla i händerna och en låg genomsving så får man de bästa resultaten. För att diskutera tekniken i detalj så vill jag helst dela upp dessa i korta pitchar och långa pitchar. Korta pitchar är ett slag upp till ca 50% av full sving och långa pitchslag är mer likt en full sving med wedgarna. Ställ upp dig och bestäm var du skall landa bollen! Uppställningen är, som i resten av spelet, den viktigaste faktorn. För att så ofta som möjligt träffa bollen rent eller bollen först och marken efter så rekommenderar jag att tyngden skall vara på vänster fot genom hela svingen. Händer skall vila överöver vänster ben och bollpositionen mitt emellan fötterna (kan variera beroende på hur högt och långt slag du önskar). Ett långt pitchslag är mer likt ett fullt slag och kräver därmed en längre sving. Min rekommendation är att man aldrig slår ett pitchslag till 100% om man inte måste. Varför? Med ett längre pitchslag bör man fortfarande försöka göra rörelsen enkel trots att man närmar sig ett fullt slag. Då utgår man från en pendelrörelse av armarna och en ganska liten kropprörelse. Vill man få längd och backspin i slagen, flyttar man tillbaka bollen i stansen och för fram händerna så de hänger över vänster ben och med något öppen stans. Långa pitchslag: Från denna position kan man lätt pendla armarna mot målet med halv-låsta höfter för att få den bästa möjliga pendelrörelsen med armarna och fortfarande ha kraft för att slå bollen upp till 110 meter, om man så önskar. Ni har nog sett proffsen slå låga wedgar som inte vinden rubbar och som stannar snabbt även på hårda greener. Prova dessa tips så får ni se skillnaden. Prova även att flytta bak bollen mer mot höger fot och händerna längre fram för ännu lägre bollbana. Korta Pitchslag: En kort pitch skall man göra så enkel som möjligt och då gäller det att förenkla svingen genom att ha armarna så raka som möjligt genom hela svingen utan att använda handlederna. Phil Michelson har sagt att hans pitchningsknep är att hela tiden sträva efter att ha vänsterarmen rak och att inte låta klubbladet gå förbi vänster arm i genomsvingen. Jack Nicklaus har sagt att om man håller i klubban något svagare med vänsterhanden så får man mer känsla och mindre brytning i handleden, vilket gör att man får en lättare pendelrörelse av armar och axlar. För att kortfatta tekniken så gör följande: Raka armar (framför allt vänster) Händerna alltid framför klubbladet Svagare vänsterhandsgrepp för bättre känsla Låg genomsving (nära marken) Summering: Tänk aldrig teknik på banan. Tänk enbart på målet/hålet. Ditt mål skall alltid vara att få bollen ner med 1 slag eller högst 2 slag med en lätt uppförsputt som andraslag. Har man detta som målsättning så kommer man garanterat att bli mycket bättre på pitching.

VG Golf Academy Newsletter

VG Golf Academy Newsletter VG Golf Academy Newsletter Tiden går snabbt, juli månad är snart här, det börjar bli varmt och banorna är i kanonskick, vad mera kan man önska sig. Om ni vill förkovra er i lektioner eller gå någon av

Läs mer

Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. Övningar som träningen bygger på.

Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. Övningar som träningen bygger på. Tips för alla, från nybörjare till elitspelare. För alla som tränar, oavsett nivå, är kanske det viktigaste att innan träningen förbereda sig på det man skall göra. Detta gäller mat, vila, mental uppladdning(tänka

Läs mer

GOLFÖVNINGAR LEVEL 6. HCP PUTTNING 1 2. PUTTNING 2 3. PUTTNING 3 KLOCKAN, 1,3 M LUTNING I FYRA VÄDERSTRECK 20 I RAD

GOLFÖVNINGAR LEVEL 6. HCP PUTTNING 1 2. PUTTNING 2 3. PUTTNING 3 KLOCKAN, 1,3 M LUTNING I FYRA VÄDERSTRECK 20 I RAD 1. PUTTNING 1 KLOCKAN, 1,3 M LUTNING 1,3 m Lägg 12 bollar runt ett hål, 1,3 m från hål. Välj ett hål med plant underlag. Läs linjen inför varje putt. Du är klar med övningen när du satt minst 10 av 12

Läs mer

TRÄNINGSHJÄLPMEDEL HULTA GOLFKLUBB

TRÄNINGSHJÄLPMEDEL HULTA GOLFKLUBB TRÄNINGSHJÄLPMEDEL HULTA GOLFKLUBB Pendelstav Pendel puttningsstaven kopplar ihop din putter och axeln runt vilken rörelsen roterar. De flesta känner redan efter första putten med pendelstaven att detta

Läs mer

Här följer en övningsbank för gruppträning

Här följer en övningsbank för gruppträning Här följer en övningsbank för gruppträning Passen är uppbyggda så att första delen handlar om grunder och teknik. Den andra delen består av övningar som är mer inriktade på själva bollflykten. Jag anser

Läs mer

HUVUDTESTER. Lars Hägglund www.lhgolf.com

HUVUDTESTER. Lars Hägglund www.lhgolf.com HUVUDTESTER BOLLSTART En test för att starta bollen på linjen För detta test använder du träningsredskapet Tutor. Placera kulorna längs fram på svåraste nivån. Målet är att starta bollen mellan kulorna

Läs mer

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen.

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen. Uppvärmning Innan träning påbörjas bör någon form av uppvärmning ske. Det finns många sätt att värma upp. Att gå en snabb promenad eller att småjogga är två vanliga sätt. Det bästa är att göra ett genomtänkt

Läs mer

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel.

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Kunskapstest för Klubbdomare / Tävlingsledare Lars Engstrand Prov 3 Namn Klubb Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Tid 10 minuter Vad är påföljden

Läs mer

Hemuppgift 090123, Robert Orelind, Emil Widing Andersson och Fredrik Rydbeck. Träningsläger för 9st elitjuniorer från klubb yyy

Hemuppgift 090123, Robert Orelind, Emil Widing Andersson och Fredrik Rydbeck. Träningsläger för 9st elitjuniorer från klubb yyy Hemuppgift 090123, Robert Orelind, Emil Widing Andersson och Fredrik Rydbeck Träningsläger för 9st elitjuniorer från klubb yyy 9st elitjuniorer och en golfinstruktör åker på träningsläger under en vecka.

Läs mer

GOLFÖVNINGAR LEVEL 5. HCP PUTTNING 1 2. PUTTNING 2 3. PUTTNING 3 KLOCKAN, 1 M PLANT UNDERLAG KLOCKAN, 1 M LUTNING LÄNGDKÄNSLA, 1-6 M

GOLFÖVNINGAR LEVEL 5. HCP PUTTNING 1 2. PUTTNING 2 3. PUTTNING 3 KLOCKAN, 1 M PLANT UNDERLAG KLOCKAN, 1 M LUTNING LÄNGDKÄNSLA, 1-6 M 1. PUTTNING 1 KLOCKAN, 1 M PLANT UNDERLAG Lägg 12 bollar runt ett hål, 1 m från hål. Välj ett hål med plant underlag. Läs linjen inför varje putt. Du är klar med övningen när du satt minst 10 av 12 puttar.

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

REGELPROMENAD Röd slinga

REGELPROMENAD Röd slinga REGELPROMENAD Röd slinga Röd slinga. Hål 1 par 5. 1. Samma dag som du ska spela en slagtävling har du provputtat på green på hål röd 9. Vad händer? 2. I en tävling kommer du till första tee. Du har hcp

Läs mer

TRÄNINGSHJÄLPMEDEL HULTA GK 2015

TRÄNINGSHJÄLPMEDEL HULTA GK 2015 TRÄNINGSHJÄLPMEDEL HULTA GK 2015 Golf-In-Sync Ett fantastiskt träningshjälpmedel för närspel. Går att använda vid träning av alla typer av närspelsslag putt, chip, pitch, lobb och bunker. Syncen tar bort

Läs mer

GOLFVETTPROV NR 1 TILL NYA GRÖNT KORT

GOLFVETTPROV NR 1 TILL NYA GRÖNT KORT GOLFVETTPROV NR 1 TILL NYA GRÖNT KORT Namn: Fråga 1-15 ger en poäng vardera. Fråga 16-20 kan ge max två poäng vardera. Du kan få maximalt 25 poäng. Du är godkänd om du får 20 poäng. 1. Vem har alltid företräde

Läs mer

Kursmaterial D-60 träning 2008. Tema: Timing

Kursmaterial D-60 träning 2008. Tema: Timing Kursmaterial D-60 träning 2008 Tema: Timing Temat för årets kurs var timing. Vi startade med en genomgång i studion där Niklas demonstrerade vad en screening var för något. Därefter förevisades hur man

Läs mer

STEG 1 STEG 2 STEG 3 STEG 4 STEG 5

STEG 1 STEG 2 STEG 3 STEG 4 STEG 5 VIKNINGSINSTRUKTIONER STEG Skriv ut övningen på en A4-papper. Anpassa inte skalan till dokumentets storlek. Behåll istället originalstorleken (00%) Du kan göra nödvändiga justeringar via skrivarinställningarna

Läs mer

Gummibandsträning med ett dörrhandtag.

Gummibandsträning med ett dörrhandtag. Perfekt om du skall på semester då gummibandet är lätt att ta med sig. Använde själv programmet när jag var på semester i Sardinien i somras. Kan ju även göras hemma, på jobbet eller ute i skogen (då får

Läs mer

1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen

1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen 1. Spela bollen som den ligger och banan som den är (regel 13 i regelboken) Du får inte förbättra bollens läge, området för svingen eller spellinjen genom att bryta, böja, pressa ned något fast eller växande.

Läs mer

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar

Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Utbildning Club 55 2014 Frågor & svar Fråga 1 2014-05-05 En spelare som slår ut från tee gör en luftmiss. Han trycker ned peggen en centimeter, placerar bollen på den och slår iväg bollen. Han hålar den

Läs mer

Träningssplan: vecka 7-12

Träningssplan: vecka 7-12 Träningssplan: vecka 7-12 Här följer ett mer avancerat träningspass för när du har byggt din styrka med introduktionspasset. Som tidigare kan du träna när och var du vill, och denna gång fokuserar vi på

Läs mer

FATTA BESLUT (håll fast vid det, lita på det) = DETTA SKAPAR VARAKTIG FÖRÄNDRING. Det här gäller all förändring! Mat, rökning, golf etc.

FATTA BESLUT (håll fast vid det, lita på det) = DETTA SKAPAR VARAKTIG FÖRÄNDRING. Det här gäller all förändring! Mat, rökning, golf etc. Tänk i golf. Cai Nilsson Som människor styrs vi av inlärda vanor och mönster, att bryta dessa gör oss osäkra och otrygga. (matvanor, rökning, motion osv..) Dessa måste brytas och ersättas med nya för att

Läs mer

Spelaren vidrör i baksvingen bunkerväggen som är en torvad sida i bunkern. Svar: 0. Definition Bunker, Dec.13-4/34

Spelaren vidrör i baksvingen bunkerväggen som är en torvad sida i bunkern. Svar: 0. Definition Bunker, Dec.13-4/34 SGF:s regelfrågebank: Vilken påföljd? (Antal pliktslag, diskvalifikation eller förlorat hål) Nedan följer ett antal frågor och svar om golfregler, skrivna av Svenska Golfförbundets regelkommitté. Golfklubbar,

Läs mer

DD TEST 2016 Multiple choice regler

DD TEST 2016 Multiple choice regler DD Multiple choice regler 2016-03-14 1 (7) DD TEST 2016 Multiple choice regler OM INTE ANNAT FRAMGÅR AV FRÅGAN ELLER SVARSALTERNATIVEN SKA DE TOTALA ANTALEN PLIKTSLAG ANGES FÖR DE BESKRIVNA HÄNDELSERNA.

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel.

Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Kunskapstest för Klubbdomare / Tävlingsledare Lars Engstrand Delprov A Namn Klubb Frågor att besvara utan hjälpmedel (10p - 20%). Om inget annat framgår, avses plikten i slagspel. Tid 10 minuter Vad är

Läs mer

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29 TESTA MULTI- TRÄNING! Att styrketräna behöver inte betyda maskiner och tunga vikter. I månadens program testas kroppens funktionalitet. Och vi lovar du blir svettig! Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Pausa dig Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Detta material är ett komplement till det webbaserade rörelsepausprogrammet och kan med fördel användas vid rörelsepaus i grupp eller som underlag för

Läs mer

Temakväll - pausgympa

Temakväll - pausgympa Temakväll - pausgympa Pausgympa Ökad cirkulation/skakningar Spänn och andas in samtidigt som du spänner hela armen, andas ut och slappna av/skaka lätt på armen. Upprepa med andra armen och benen. Studsa

Läs mer

Nya golfreglerna spikade

Nya golfreglerna spikade Nya golfreglerna spikade De sista korrigeringarna är gjorda. Här är golfreglerna som gäller från och med 1 januari 2019. USGA och R&A meddelade för ett år sedan att golfreglerna ska ändras 2019. De tog

Läs mer

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag.

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Tid att lägga ner: Max 1 timme per dag Om programmet: Jag

Läs mer

Fysträning 2011. Individuella träningspass under Juli månad. 3 träningspass per vecka Växla mellan passen. Kondition / benstyrka

Fysträning 2011. Individuella träningspass under Juli månad. 3 träningspass per vecka Växla mellan passen. Kondition / benstyrka Individuella träningspass under Juli månad 1 Mängd: Längd: Pass 1: 3 träningspass per vecka Växla mellan passen 90 minuter Kondition / benstyrka Uppvärmning - 15 minuter löpning 70% fart Tänjningar framför

Läs mer

Bulgarian Bag. Här är ett träningsprogram. med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner.

Bulgarian Bag. Här är ett träningsprogram. med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner. Bulgarian Bag Här är ett träningsprogram som, med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner. Bulgarian Bag Så kör du övningarna:» Gör så många repetitioner som möjligt

Läs mer

GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF

GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF GOLFVETT OCH REGELPROV TILL GOLFÄVENTYRET MIN FÖRSTA GOLF Mitt namn: Mitt golf ID: Du skall klara 15 frågor om golfvett och 15 frågor om golfregler. Vi rekommenderar att du svarar muntligt på frå gorna

Läs mer

Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke

Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke Stretchprogram varje övning ca 30sekunder Stretcha nacke Stretcha nacke Övning 1 Stå upprätt som på bilden och rulla med huvudet från den ena sidan till den andra och känn hur du stretchar ut nacken. Stretcha

Läs mer

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket Syfte: Att kunna lära ut grundläggande målvaktsteknik för barn och ungdomar Träningens fokusområden: Försvarsinriktning Greppteknik Fallteknik Anfallsinriktning

Läs mer

Innan nicken. Nickteknik

Innan nicken. Nickteknik Innan nicken Titta upp före du får bollen så du ser alternativen för pass eller avslut Du ser hur och vart du ska nicka och vilken typ av nick du ska använda Vid nick mot mål ser du målvaktens position

Läs mer

Hemstudieuppgift 3: Mari Fasth

Hemstudieuppgift 3: Mari Fasth Hemstudieuppgift 3: Mari Fasth Josefin Strid, 16 år A. Analysera en spelare utifrån Golfpyramiden. Påverkan direkt: Är att resultaten måste sänkas, medianen/snittscoren måste ner med cirka 3 slag (under

Läs mer

ditt Träningsprogram: Uppvärmning

ditt Träningsprogram: Uppvärmning ditt Träningsprogram: Uppvärmning SÅ SKA DU TRÄNA: Träna 3 gånger i veckan, t ex måndag, onsdag och fredag, och låt kroppen återhämta sig en dag innan nästa pass. Varje träningspass består av uppvärmning

Läs mer

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet.

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 11 övningar som gör dig mindre stel Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 1 1. Steg framåt och korsa» Sätt ner vänster fot snett framför den högra.» Håll

Läs mer

NYA GOLFREGLER 2019 Nya/ändrade Definitioner

NYA GOLFREGLER 2019 Nya/ändrade Definitioner NYA GOLFREGLER 2019 Nya/ändrade Definitioner Klubblängd Tidigare vilken klubba som helst. Nu är det den längsta klubban spelaren har i bagen förutom puttern. Pliktområden Tidigare Gult alt Rött Vattenhinder.

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

Nya golfregler Punkt 3 PLIKTOMRÅDEN Ny definition. LÄTTNADSOMRÅDE är också en ny definition.

Nya golfregler Punkt 3 PLIKTOMRÅDEN Ny definition. LÄTTNADSOMRÅDE är också en ny definition. Banan/spelfältet Grundläggande som du bör veta om banan: Det finns fem definierade områden på banan, och det finns flera typer av definierade föremål och förhållanden som kan ha störande inverkan på ditt

Läs mer

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Introduktion Detta pass innehåller ett antal styrkeövningar som du kan göra hemma utan någon särskild utrustning. De flesta övningarna är för ben och bålstabilitet,

Läs mer

Regler för golfspel Klubbpresentation

Regler för golfspel Klubbpresentation Regler för golfspel 2019 Klubbpresentation Från och med 1 januari 2019 gäller nya regler för golfspel. Den största moderniseringen sedan 1952. 34 regler blivit 24, som är snällare mot den vanliga golfarens

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

Träningsprogram under sommaruppehållet. med Löpning passet och Stretchprogram

Träningsprogram under sommaruppehållet. med Löpning passet och Stretchprogram Hej Fotbollspelare! Lycka till med. Här kommer ert träningsprogram under sommaruppehållet. Vi måste säga att det är extremt viktigt att ni gör detta ordentligt då säsongen kommer komma igång i samma puls

Läs mer

Seniorsportutrustning

Seniorsportutrustning Seniorsportutrustning från Lappset Övningar Träning är viktigt för att vi ska fungera i vardagen, både för unga och gamla. Med stigande ålder försämras framför allt balansen men vi blir även stelare i

Läs mer

Bouleträning. (Ovanstående text är inspirerad av Anders Gerestrands hemsida: www.) geocities.com/boulesidan.)

Bouleträning. (Ovanstående text är inspirerad av Anders Gerestrands hemsida: www.) geocities.com/boulesidan.) Bouleträning Bouleteknik Målet i boule är kasta sina klot på ett sådant sätt att de gör störst nytta. Detta är svårt att göra om man inte har full kontroll över kloten. Visst kan dåliga klot studsa rätt

Läs mer

Hemmaträningspass! 1. Uppvärmning. Hoppa runt i lägenheten/huset till två låtar och släpp loss ORDENTLIGT! Likt en afrikansk kvinna runt lägerelden.

Hemmaträningspass! 1. Uppvärmning. Hoppa runt i lägenheten/huset till två låtar och släpp loss ORDENTLIGT! Likt en afrikansk kvinna runt lägerelden. Hemmaträningspass! Här kommer det efterlängtade hemmaträningspasset! Du behöver en stabil stol, ett par hantlar (eller två vatten/stenfyllda PETflaskor), en matta eller ihopvikt handduk. En skivan som

Läs mer

Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering.

Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering. Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering. Kullerbyta Var mjuk i kroppen och rund som en boll. Rulla rakt fram och

Läs mer

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns.

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns. Yoga hemma Att göra asanas regelbundet hemma är ett bra sätt att få ut mer av yogan. För att du lättare ska komma igång har jag skrivit ner en sekvens med asanas jag brukar göra på mina klasser och som

Läs mer

Copyright I FORM/Bonnier Publications.

Copyright I FORM/Bonnier Publications. Är du redo att köra för fullt? Programmet bjuder på hård träning, men 10 minuter går snabbt och i gengäld kan du säga farväl till ett kilo rent fett och välkomna vackra och friska muskler, som du inte

Läs mer

JULUTMANINGEN. Regler: Teknikövningarna sida görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid!

JULUTMANINGEN. Regler: Teknikövningarna sida görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid! JULUTMANINGEN Utrustning: klubba, boll, två koner. Regler: Teknikövningarna sida 2-5 - görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid! Styrkeövningarna sida 6-15 görs enligt antal gånger

Läs mer

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta.

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta. Övningsguide Hur vi mår i våra muskler och leder beror till stor del på vår livsstil men är också åldersrelaterat. Det bästa du kan göra är att skapa ökad balans i kroppen med förebyggande träning. Faktorer

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Kom i form träna som Pernilla

Kom i form träna som Pernilla Kom i form träna som Pernilla Foto: STEFAN MATTSSON I år blev Pernilla Wahlgren, en 35-årig trebarnsmamma, utsedd till Sveriges sexigaste kvinna i tidningen Café. På bilderna visar Pernilla upp en kropp

Läs mer

Grundläggande simning

Grundläggande simning Grundläggande simning En del av charmen med simning är den variation den erbjuder. I alla fyra simsätten gäller det att driva sig själv genom vattnet så effektivt som möjligt. Då är det inte överraskande

Läs mer

Ryggträna 1b. Bålrotation

Ryggträna 1b. Bålrotation Ryggträna Detta ska du tänka på när du gör programmet. Gör programmet två gånger. Håll på med varje övning tills du blir trött. (10 20 upprepningar per övning) Tänk på att göra övningarna med god teknik.

Läs mer

Utrustning och material, del 1

Utrustning och material, del 1 Utrustning och material, del 1 Aspero Idrottsgymnasium Inledning Detta häfte syftar till att ge en grundläggande kunskap om golfklubbors egenskaper. Såväl skaft, klubbhuvud och grepp är faktorer som har

Läs mer

Om vi alla hjälps åt att följa de i grunden enkla golfvettreglerna får vi snabbare, gladare och säkrare golf på våra banor.

Om vi alla hjälps åt att följa de i grunden enkla golfvettreglerna får vi snabbare, gladare och säkrare golf på våra banor. GOLFVETT Om vi alla hjälps åt att följa de i grunden enkla golfvettreglerna får vi snabbare, gladare och säkrare golf på våra banor. Golfvett handlar om: Säkerhet Hänsyn Banvård Speltempo Golfens 200-åriga

Läs mer

Ut och träna. Låt naturen inspirera dig. Jogga till ett utegym med Friskispressens träningsprogram nerladdat i mobilen.

Ut och träna. Låt naturen inspirera dig. Jogga till ett utegym med Friskispressens träningsprogram nerladdat i mobilen. Ut och träna Låt naturen inspirera dig. Jogga till ett utegym med Friskispressens träningsprogram nerladdat i mobilen. Ut och träna 1 Knäböj med axelpress. Tränar ben och axlar. Använd mycket fart och

Läs mer

Vi har valt att göra ett träningsprogram för ett elitlag som ska på en veckas träningsläger.

Vi har valt att göra ett träningsprogram för ett elitlag som ska på en veckas träningsläger. Hemstudieuppgift 2 Grupp: Johanna Ericsson, Michael Lundqvist, KG Nissén, Christian Borgström, Träningsprogram/planering Vi har valt att göra ett träningsprogram för ett elitlag som ska på en veckas träningsläger.

Läs mer

UTVÄRDERING & MÅLSÄTTNING

UTVÄRDERING & MÅLSÄTTNING 19 Kapitel 1 - Hur utvärderar vi golf? Vi börjar med utvärdering av golfen, något som borde vara grunden för all träningsplanering och inlärning. Resultatet på golfbanan är troligen det minst effektiva

Läs mer

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring Syfte: Att kunna lära ut grundläggande målvaktsteknik för barn och ungdomar Träningens fokusområden: Försvarsinriktning Greppteknik -Fallteknik

Läs mer

Regler. Frågor och svar 2011-11-01 1

Regler. Frågor och svar 2011-11-01 1 Frågor och svar 2011-11-01 1 Vad är viktigast att kunna av regelbokens alla regler? Läs Definitionerna och Regel 1 4. De senare beskriver idén med golfspelet. Försök förstå innebörden i Regel 13 och förfaringssättet

Läs mer

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän).

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). Inbollning (! = även lämplig för nybörjare) 1. Inbollning 2 & 2 - bagger. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). 2.! Inbollning 2 & 2 - grundslag och

Läs mer

Tyngdlyftning 3 övningar som hjälper dig att lyfta starkt.

Tyngdlyftning 3 övningar som hjälper dig att lyfta starkt. Tyngdlyftning Vill du utveckla din träning på gymmet? Vill du bli stark, rörlig och explosiv? Behöver du träna på att koordinera din kropp? Då kan du låta dig inspireras av tyngdlyftning. 1 Tyngdlyftning

Läs mer

Skadeförebyggande övningar

Skadeförebyggande övningar Skadeförebyggande övningar Svenska Innebandyförbundet 2013 Framtaget av leg. naprapat Anna Lundeberg, leg. sjukgymnast Anna Wänerhag Original och tryck: Holmbergs i Malmö AB, 2013 SKADEFÖREBYGGANDE ÖVNINGAR

Läs mer

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga.

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Du blir mjuk i kroppen när du kör yoga. Men det kan ändå vara skönt att värma

Läs mer

Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon. Teckenförklaring

Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon. Teckenförklaring Tränare Spelare Förflyttad spelare Bollriktning Lobb Frekvensstege Kon Teckenförklaring VOLLEY & SMASH a Stationsövning volley-smash a b Alla i gruppen är i rörelse med detta upplägg. A kastar till b med

Läs mer

I det här Tränarpasset bjuder vi på Lilla programmet, ett 30-minuterspass från Träna med kroppen fysisk grundträning för ungdomar.

I det här Tränarpasset bjuder vi på Lilla programmet, ett 30-minuterspass från Träna med kroppen fysisk grundträning för ungdomar. 1 https://tranarpasset.com/2016/06/28/trana-med-kroppen/ TRÄNA MED KROPPEN Sommar betyder ofta lov från ordinarie träningsaktiviteter och då kan det vara bra med ett pass som kan genomföras precis var

Läs mer

Utbildning Club Frågor & svar

Utbildning Club Frågor & svar Utbildning Club 55 2015 Frågor & svar Fråga 1 2015-05-04 En spelares boll i spel är ospelbar bakom ett träd. Spelaren markerar sin boll, lyfter den och droppar med 1 slags plikt bollen inom 2 klubblängder

Läs mer

MÅLVAKTSTRÄNING BK HÖLLVIKEN P02

MÅLVAKTSTRÄNING BK HÖLLVIKEN P02 MÅLVKTSTRÄNING K HÖLLVIKEN P02 Syfte: tt lära ut grundläggande målvakts teknik för barn och ungdomar. Träningens fokus områden Försvarsinriktning Ställning/Positionering Greppteknik Fallteknik Rörlighet/Sidledsförflyttning

Läs mer

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord Innehåll 4 Jaris förord 7 Jennies förord Expressträning träningskonceptet för dig 10 Expressmetoden 13 Expresstyrketräning 14 Expresskonditionsträning 15 Inför expressträningen Övningsbank 18 Ben: 20 lår

Läs mer

Bollträning. Vill du få bättre kroppskontroll och hållning? Rulla in en balansboll i din träning och bli mer stabil.

Bollträning. Vill du få bättre kroppskontroll och hållning? Rulla in en balansboll i din träning och bli mer stabil. Bollträning Vill du få bättre kroppskontroll och hållning? Rulla in en balansboll i din träning och bli mer stabil. Bollträning Så kör du övningarna:» Sträva efter att dra in naveln mot ryggraden för att

Läs mer

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning.

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Träna din rörlighet Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Rörlighet Så här gör du övningarna» Gör alla övningarna i tur och ordning.

Läs mer

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås Idrott och hälsa Emma Holström Borås Dylan Williams fem nyckelsstrategier 1. Tydliggör mål och kunskapskrav 2. Skapa aktiviteter som synliggör lärandet 3. Återkoppling som för lärandet framåt 4. Aktivera

Läs mer

2.Hackposition (bild 2)

2.Hackposition (bild 2) 1. Riktningsposition (bild 1) Ställ dig bakom hacket och rikta in dig mot skipperns kvast. Var noga med att hela kroppen är inställd för att spela i den tänkta riktningen. Det är viktigt att du har riktningen

Läs mer

Stretcha nacke. Stretcha armar. Stretcha kroppen för Innebandy

Stretcha nacke. Stretcha armar. Stretcha kroppen för Innebandy Stretcha nacke Stretcha nacke Övning 1 Stå upprätt som på bilden och rulla med huvudet från den ena sidan till den andra och känn hur du stretchar ut nacken. Stretcha armar Stretcha underarmarna Sätt dig

Läs mer

Träning motionär (första veckoprogrammet av 4)

Träning motionär (första veckoprogrammet av 4) Träning motionär (första veckoprogrammet av 4) Alla program är anpassade utifrån förutsättningar som REHAB, barn & ungdomsträning, senior, motionär, prestation, samt stavgympa. En bra förutsättning för

Läs mer

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med GYMBOLLEN Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Viktigt att tänka på innan träning Det är väldigt viktigt att du andas normalt

Läs mer

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet LEK MED BOLLEN Svenska Fotbollförbundet Syfte Genom bollek vill vi i tidig ålder ge barn en möjlighet att uppleva glädje och kamratskap inom idrotten. Bollek uppmuntrar barn att använda sin kreativitet

Läs mer

Testa din förmåga att röra en kroppsdel och hålla andra helt stilla. Sätt score för varje del: 0=Klarar; 1=Klarar inte.

Testa din förmåga att röra en kroppsdel och hålla andra helt stilla. Sätt score för varje del: 0=Klarar; 1=Klarar inte. Test Protokoll : GG Fysiska tester Kropp och hälsa 1. Kroppslängd Mät din kroppslängd när du står uppsträckt barfota. Kroppslängd 2. Kroppsvikt Mät helst kroppsvikten naken på morgonen efter toalettbesök

Läs mer

Gör så många positioner du har tid eller lust med. I slutet finns några förslag på sekvenser.

Gör så många positioner du har tid eller lust med. I slutet finns några förslag på sekvenser. Yinyoga hemma I yinyogan sträcker och stimulerar du kroppens djupa vävnader, bindväv, ligament, fascia och leder. Det måste göras på yinvis, försiktigt och under lång tid. Så du håller positionerna länge,

Läs mer

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för träning och beskriver hur ett träningsprogram kan läggas upp, vad man ska tänka på under övningarna

Läs mer

TRX TRIATHLON träningsprogram

TRX TRIATHLON träningsprogram TRX TRIATHLON träningsprogram Övningarna är funktionella på så sätt att de är grenspecifika för triathlon och eller aktiverar flera muskelgrupper. Programmet fungerar i alla träningsperioder men i synnerhet

Läs mer

Försäsongsträning med KFUM Innebandy division 1

Försäsongsträning med KFUM Innebandy division 1 Försäsongsträning med KFUM Innebandy division 1 Träningsschema Under veckorna 26 till 31 kommer jag (Filip) inte kunna vara närvarande överhuvudtaget, så tanken är att jag i detta dokument kommer visa

Läs mer

STARKA ARMAR MED YOGA. 20 Av Anna Miller, yogainstruktör Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen

STARKA ARMAR MED YOGA. 20 Av Anna Miller, yogainstruktör Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen STARKA ARMAR MED YOGA 20 Av Anna Miller, yogainstruktör Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen Nej, du behöver inte kasta runt med tunga kettlebells för att få starka armar. Lugna yogaövningar

Läs mer

GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill!

GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill! MAGE GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill! Vi har vidareutvecklat tekniken och funktionen av de äldre bandträningsredskapen och därefter

Läs mer

Kompisträning. Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder.

Kompisträning. Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder. Kompisträning Dubbelt så kul, dubbelt så bra. Här är 9 kul parövningar där du och en kompis lyfter varandra och er träning till nya höjder. Kompisträning Så lägger ni upp passet: Värm upp så ni blir mjuka

Läs mer

Hills Golf & Sports Club Säsong 2015. Golfkurser för dig som är senior. Kursupplägg

Hills Golf & Sports Club Säsong 2015. Golfkurser för dig som är senior. Kursupplägg Hills Golf & Sports Club Säsong 2015 Golfkurser för dig som är senior Hills kan under säsong 2015 erbjuda ett brett urval av kurser, både för dig som är sugen på att förbättra svingen, eller kanske lära

Läs mer

Utbildning Club Frågor & svar

Utbildning Club Frågor & svar Utbildning Club 55 2016 Frågor & svar Fråga 1 2016-05-02 Bollen kan vara förlorad i ett vattenhinder. Får en provisorisk boll spelas? Nej. En provisorisk boll får spelas när den ursprungliga bollen kan

Läs mer

PROGRAM STÅENDE YOGA. Hitta balansen

PROGRAM STÅENDE YOGA. Hitta balansen PROGRAM STÅENDE YOGA fokus på hållning, balans, rörlighet, kroppsmedvetenhet och styrka. Programmet avslutas med några sittande övningar. Inom parentes har vi lagt till de namn på sanskrit som ofta används

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Skillnader mellan hängande markdrag frivändningar ryck

Skillnader mellan hängande markdrag frivändningar ryck Skillnader mellan hängande markdrag frivändningar ryck Efter 40 års tränande med dels på mig själv och alla jag tränat de senaste 30 åren är det dags att göra en analys av dessa tre övningar. Alla övningarna

Läs mer

Yoga. Här är ett yogaprogram du kan göra var som helst och som bjuder på skön rörlighetsträning och återhämtning för trötta muskler.

Yoga. Här är ett yogaprogram du kan göra var som helst och som bjuder på skön rörlighetsträning och återhämtning för trötta muskler. Yoga Här är ett yogaprogram du kan göra var som helst och som bjuder på skön rörlighetsträning och återhämtning för trötta muskler. Yoga 1 Höft- och ljumsksträck I utgångsläget drar du upp båda knäna mot

Läs mer

1. Jag har bra självkänsla och tycker om mig själv som jag är oavsett vad jag presterar.

1. Jag har bra självkänsla och tycker om mig själv som jag är oavsett vad jag presterar. Balanshäftet, arbetsblad Nedanstående påståenden hjälper dig att hitta balans eller obalans i dig själv och din tillvaro just nu. Läs varje påstående lugnt och noggrant och försök att svara med det du

Läs mer

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST!

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! För att du skall få träningen att funka när sommaren klingar av och hösten är här har sjukgymnasten Marie Larsson gjort ett program som du lätt kommer igång med.

Läs mer