ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN AVSEENDE UPPFÖRANDE OCH DRIFT AV BYHOLMA VINDBRUKSPARK I LJUNGBY KOMMUN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN AVSEENDE UPPFÖRANDE OCH DRIFT AV BYHOLMA VINDBRUKSPARK I LJUNGBY KOMMUN"

Transkript

1 ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN AVSEENDE UPPFÖRANDE OCH DRIFT AV BYHOLMA VINDBRUKSPARK I LJUNGBY KOMMUN

2 INNEHÅLL 1 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER SAKEN YRKANDEN BAKGRUND ANSÖKANS OMFATTNING OCH UTFORMNING LOKALISERING TEKNISK BESKRIVNING SKYDDSÅTGÄRDER OCH FÖRSIKTIGHETSMÅTT Förslag till villkor Försiktighetsmått vid slutlig utformning av anläggningen Övriga försiktighetsmått MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING OCH SAMRÅD Konsekvenser för människors hälsa och miljön Särskilt om konsekvenser för vatten och hydrologi Landskapsbilden Övriga konsekvenser Samråd MILJÖBALKENS HÄNSYNSREGLER OCH MILJÖKVALITETSNORMER Kunskapskravet Försiktighetsprincipen Bästa möjliga teknik Produktvalsprincipen Hushållnings- och kretsloppsprinciperna Miljökvalitetsnormer TIDPLAN ÖVRIGA TILLSTÅND FÖRSLAG TILL ÖVERVAKNING OCH KONTROLL AV VERKSAMHETEN BYGDEPENG (11)

3 1 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER Sökande: Byholma Vind AB Org.nummer: Referens: Jacob Falkman Telefon: E-post: Byholma Vind AB ägs till 90% av Prosperous Wind AB. Registeruppgifter från Bolagsverket finns i bilaga A. Ombud/Kontaktperson: Fakturaadress: Jacob Falkman jacob@pomforetagen.se Byholma Vind AB Referens: Jacob Falkman Trollsjövägen Bjärred Verksamhet: Sifferkod enligt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. 2 SAKEN Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken till uppförande och drift av Byholma vindbrukspark på fastigheterna Häggeshult 1:3, Häggeshult 1:5, Hallarp 1:9, Skeen 1:4, Skeen 4:11, Grimshult 2:2, Byholma 3:1, Sundranäs 1:6 i Ljungby kommun, Kronobergs län. 3 YRKANDEN Sökanden yrkar tillstånd att uppföra och driva en gruppstation för vindkraft bestående av högst 15 vindkraftsaggregat med en totalhöjd om högst 190 meter samt därtill hörande anläggningar och kringutrustning i det område på ovan angivna fastighet som framgår av karta i bilaga B. Sökanden yrkar vidare 3 (11)

4 - att tillståndet får tas i anspråk även om det inte vunnit laga kraft - att igångsättningstiden skall bestämmas till fem år från den dag tillståndet vunnit laga kraft samt - att tillståndet upphör att gälla när det förflutit tolv månader sedan vindkraftparken senast producerat elektricitet. 4 BAKGRUND Vindbruket kommer att spela en stor roll i det framtida energisystemet, både i det Nordiska systemet och i Europa som helhet. Denna utveckling drivs på inte minst av EU:s mål till 2020 gällande både förnybar energi och klimat, men också av nationella mål och ambitioner. Sveriges del av EUs förnybarhetsmål är att öka från knappt 40 % förnybart 2002 till 49 % För att klara detta krävs ca 25 TWh ny förnybar elproduktion i Sverige varav vindbrukets andel bedöms bli ca 10 TWh. För 2010 var vindbruksproduktionen ca 3 TWh. Riksdagen antog 2009 ett nationellt planeringsmål att vindbruksproduktionen till 2020 skall öka med 30 TWh varav 20 TWh från landbaserade vindbruksanläggningar. 5 ANSÖKANS OMFATTNING OCH UTFORMNING Ansökan avser en vindkraftpark med högst 15 vindkraftverk. Föreslagen placering som anges nedan visas också på karta i bilaga B. Koordinat i RT 90 2,5 gon väst. Vindkraftverk X Y (11)

5 Ansökan omfattar också de anläggningar som är nödvändiga för vindkraftparken såsom vägar, uppställningsplatser, elkablar och kommunikationsutrustning. Ansökan redogör för en preliminär utformning av parken som bygger på vad som är känt idag och att parken kan uppföras enligt tidplan. Placeringen av vindkraftverken bedöms som den mest lämpade utifrån de undersökningar som utförts och de hänsynstaganden som gjorts till de synpunkter som inkommit under samrådsprocessen och övriga avväganden utifrån nuvarande kunskapsnivå. Eftersom hänsyn också bör tas till resultatet av detaljprojektering, t.ex. geotekniska och geohydrologiska undersökningar, upphandling av vindkraftverken och anläggningsarbeten samt till resultat av vindmätningar i området är det sökandens erfarenhet att den exakta placeringen av vindkraftverken måste anpassas i detaljprojekteringen, särskilt i skogsområden. För alla vindbruksprojekt finns tyvärr en betydande risk att tidplanen ej kan följas på grund av överklaganden av beslut i de tillståndprocesser som styr verksamheten. Vid en längre försening kan teknikutvecklingen medföra att bästa möjliga teknik ser annorlunda ut än den som idag finns tillgänglig. Detta kan innebära att den optimala storleken och placeringen av verken ändras. 6 LOKALISERING Den planerade vindkraftparken avses att uppföras i ett område kring väg 25 ca 15 km väster om Ljungby i Ljungby kommun. Vindkraftområdet domineras av barrskog med inslag av sumpskogsområden och myrmarker. Området är präglat av modernt skogsbruk. I den nationella karteringen av vindförhållanden, den s.k. MIUU-utredningen, uppskattas årsmedelvindhastigheten i området till cirka 6,7 meter per sekund för nivån 72 meter över nollplanet. Mätningar pågår för att kartlägga de faktiska vindförhållandena. Ljungby kommun antog 2009 ett tillägg till översiktsplanen kring vindkraft. Det aktuella markområdet ligger varken inom ett prioriterat eller fredat vindkraftområde enligt planen. Kommunen ser dock positivt på en utbyggnad av vindkraften. I bifogad miljökonsekvensbeskrivning, bilaga C, finns en beskrivning av alternativa lokaliseringar av vindkraftparken. 7 TEKNISK BESKRIVNING Teknikutvecklingen har medfört att vindkraftverk med högre tornhöjd och högre uteffekt kommer ut på marknaden. Vindkraftverken i denna ansökan har därför planerats ha en 5 (11)

6 uteffekt om maximalt ca 3 MW och en totalhöjd på högst 190 meter. Ett sådan vindkraftverk bedöms kunna producera ca 8 GWh el per år. Detta innebär att vindbruksparken beräknas kunna leverera sammanlagt cirka 120 GWh per år till konsument. Detta motsvarar förbrukningen av hushållsel till cirka bostäder under ett år. Effekterna av en ökad totalhöjd är i huvudsak kopplad till ett visuellt perspektiv och hinderbelysning. Vindkraftverk upp till 150 meter skall markeras med medelintensivt rött blinkande ljus under skymning, gryning och mörker. Högre vindkraftverk skall förses med högintensivt vitt blinkande ljus där ljusintensiteten vid mörker kommer att reduceras. Om samlad bostadsbebyggelse finns inom 5 km ska ljuset också avskärmas. Verken kommer med största sannolikhet att förankras med gravitationsfundament. För varje vindkraftverk krävs att en uppställningsplats för bland annat kranar iordningställs. För etablering av en vindkraftpark krävs vägar och möjlighet till elnätsanslutning. God tillgänglighet till området fås genom väg 25 som passerar genom vindbruksparken. Elanslutningen planeras att ske med kabelförläggning till ett ställverk i Skeen som ligger ca 3 km öster om parken. För anslutningen behövs en ny transformatorstation som kommer att placeras på lämplig plats av elnätsägaren Eon. Vindkraftverken dimensioneras för att kunna vara i drift under minst 25 år. Efter denna tid kan verken monteras ned. I bifogad miljökonsekvensbeskrivning, bilaga C, finns en teknisk beskrivning. 8 SKYDDSÅTGÄRDER OCH FÖRSIKTIGHETSMÅTT 8.1 Förslag till villkor Sökanden föreslår att tillståndet förenas med följande villkor: Anläggningen ska uppföras och verksamheten bedrivas i huvudsaklig överensstämmelse med vad sökanden åtagit sig. 1. Om placering av vägar och kablar avviker mer än 50 m från den preliminära utformningen ska verksamhetsutövaren samråda med tillsynsmyndigheten. Vid oenighet ska frågan hänskjutas till länsstyrelsen för avgörande om en kommunal nämnd är tillsynsmyndigheten och till miljödomstolen om länsstyrelsen är tillsynsmyndighet. 2. Ljud från vindkraftverken får under hela dygnet som riktvärde inte överstiga ekvivalent ljudnivå om 40 db(a) utomhus vid bostad. Med riktvärde avses ett värde som, om det överskrids, medför en skyldighet för verksamhetsutövaren att vidta sådana åtgärder att värdet kan innehållas. 6 (11)

7 3. Befintliga uteplatser eller, om sådana saknas, ett område om 5 x 5 meter intill befintliga bostadshus får inte belastas med en faktisk skuggbildning från vindkraftverken överstigande åtta timmar per kalenderår. 4. Förvaring av oljor och andra kemikalier skall ske på sådant sätt det inte finns risk för läckage som kan förorena mark, vatten eller grundvatten. 5. Efter avslutad energiproduktion kommer de markområden där vindkraftverken placerats att återställas. Som säkerhet för detta hänvisar sökande till den praxis som finns enligt dom i miljödomstolen (M ) 8.2 Försiktighetsmått vid slutlig utformning av anläggningen Inga vindkraftverk kommer att placeras närmare än 900 meter från Natura 2000 området Svartebro (SE ) och 1300 meter från Natura 2000 området Luberydsmossen (SE ). I den preliminära utformningen av vindkraftparken placeras inga vindkraftverk i nyckelbiotoper, naturvärdesobjekt eller sumpskogsobjekt med hög naturvärdesklass. Däremot förekommer det att befintliga vägar passerar genom bl.a. sumpskogsobjekt. Det kan bli aktuellt med breddning eller förstärkning av dessa vägar. Det kan också bli aktuellt att förlägga kabel längs vägarna. Vid eventuella arbete på platser med särskilda värden kommer sökande att rådgöra särskilt med biologisk expertis och anpassa arbetena för att minimera skador. Vid annan utformning av parken kommer biologisk expertis att anlitas på samma sätt som beskrivs ovan och nyckelbiotoper, naturvärdesobjekt och sumpskogsobjekt kommer att undvikas. Den preliminära utformningen av parken har anpassats så att ingen känd fast fornlämning påverkas. Vid annan utformning av parken kommer fornlämningar och andra kulturhistoriska lämningar att undvikas. Om någon fast fornlämning ändå måste rubbas prövas detta särskilt av länsstyrelsen enligt kulturminneslagen. 8.3 Övriga försiktighetsmått Om verk med en totalhöjd över 150 meter väljs kommer anläggningen att förses med utrustning som gör att hinderbelysningen endast är aktiv när det krävs av flygfarten (OCAS system eller liknande). 9 MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING OCH SAMRÅD Miljökonsekvenser m.m. av vindkraftparken redovisas i bifogad miljökonsekvensbeskrivning, bilaga C. Sammantaget är de negativa konsekvenserna av parken små och de positiva konsekvenserna överväger avsevärt. 7 (11)

8 9.1 Konsekvenser för människors hälsa och miljön Vindkraften är en förnybar energikälla, som inte ger upphov till några utsläpp och nyttjar en resurs som är oändlig och gratis. Användningen av förnybara energikällor hör till de viktigaste medlen för att uppnå klimatmålen. Avståndet mellan vindkraftverken och närmaste bostad kommer att bli förhållandevis långt. I den preliminära utformningen är det ca meter mellan vindkraftverk och närmsta bostadshus. Avtal finns om att fastigheten Björket på Skeen 1:8 kan inlösas när tillstånd för verksamheten finnes. I tillägget till översiktsplanen om vindkraft i Ljungby kommun anges att minsta avståndet till tätorter, samlad bebyggelse och kyrkor ska vara minst meter. Detsamma gäller för detaljplanelagt område för bostäder och fritidshus. Avståndet till övrig bostadsbebyggelse ska vara minst 500 meter. Dessa krav klaras således med god marginal. De riktvärden för ljud och skuggor som krävs enligt rättspraxis kommer att innehållas. Vindkraftverken kommer sålunda inte att medföra någon oacceptabel olägenhet för människors hälsa. 9.2 Särskilt om konsekvenser för vatten och hydrologi I samband med breddnings- och förstärkningsarbeten där befintliga vägar korsar vattendrag kommer i första hand åtgärder som utgör vattenverksamhet att undvikas. Det kan dock bli aktuellt med arbeten som kräver t.ex. anpassning av vägtrummor. Sådana åtgärder kommer inte att ha sådan omfattning att de inte är möjliga att anmäla till länsstyrelsen enligt 11 kap. miljöbalken. Sådan anmälan sker i särskild ordning. Sökande bedömer i övrigt att inga åtgärder som utgör vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken kommer att behöva vidtas. Om så ändå blir fallet prövas det särskilt genom anmälan till länsstyrelsen eller ansökan till miljödomstolen. 9.3 Landskapsbilden Vindkraftparken kommer att synas från olika punkter i landskapet och kommer från några utblickspunkter att utgöra ett väl synligt inslag i landskapet. Vindkraftverken kommer att förses med hinderbelysning av flygsäkerhetsskäl. Högre vindkraftverk skall förses med högintensivt vitt blinkande ljus där ljusintensiteten vid mörker kommer att reduceras. Om samlad bostadsbebyggelse finns inom 5 km ska ljuset också avskärmas. Sökande avser också att minska effekterna av detta genom att installera utrustning som gör att hinderbelysningen endast är aktiv när det krävs av flygfarten. 8 (11)

9 Sammantaget, och särskilt med hänsyn till att parken kommer att uppföras i skog, bedöms påverkan på landskapsbilden bli begränsad. 9.4 Övriga konsekvenser Den faktiska arealen som tas i anspråk för vindkraftparken är förhållandevis liten. Den verksamhet som idag bedrivs i området kan i huvudsak fortgå. Efter avveckling kan marken återställas och återgå till att användas i skogsbruket. Vindkraftparken kommer inte att medföra några allvarliga störningar för rekreation och friluftsliv i området. 9.5 Samråd Samrådsmöten har hållits med länsstyrelsen i Kronobergs län och Ljungby kommun och samt med närboende och allmänhet och Skriftliga samråd har också hållits med de organisationer och föreningar som skulle kunna påverkas av en utbyggnad samt med försvarsmakten och de myndigheter, radio- och teleoperatörer och närliggande flygplatser som skulle kunna beröras. En redogörelse för dessa samråd finns i miljökonsekvensbeskrivningen, bilaga C. 10 MILJÖBALKENS HÄNSYNSREGLER OCH MILJÖKVALITETSNORMER 10.1 Kunskapskravet Byholma Vind AB avser att ansvara för byggande och drift av vindbruksparken. Vid val av entreprenörer för byggande och kommer hög kunskap i tekniska och miljörelaterade frågor vara en viktig urvalsparameter Försiktighetsprincipen Under avsnitt 8 redovisas de försiktighetsmått som sökanden åtar sig att vidta för att förebygga och motverka skada och olägenhet för människors hälsa eller miljön Bästa möjliga teknik Den preliminära utformning av vindkraftparken som beskrivs i denna ansökan och bifogade miljökonsekvensbeskrivning och tekniska beskrivning utgör enligt sökandens bedömning bästa möjliga teknik idag. Teknikutvecklingen för vindkraftverk går emellertid mycket snabbt och tekniken förbättras ständigt. Med den utformning av tillståndet som beskrivs i ansökan 9 (11)

10 finns goda förutsättningar att uppfylla kravet på bästa möjliga teknik även om projektets tidplan inte håller Produktvalsprincipen Byggnation och drift av vindkraftanläggningar innebär liten användning av kemiska produkter. Verksamhetsutövaren skall fortlöpande se till att förebygga skador på människors hälsa eller i miljön förorsakade av kemiska ämnen samt att substitutionsregeln beaktas vid val av produkter och varor Hushållnings- och kretsloppsprinciperna Vindkraft är en förnybar energikälla som innebär liten användning av råvaror och energi. Den mark som tas i anspråk för vindkraftparken kan i stort sett användas som tidigare. Efter avveckling av anläggningen kan marken återgå till nuvarande användning, skogsbruk. Det uppkommer i princip inget avfall under drift och merparten av det material som använts till verket kan när verket tas ur drift återanvändas. Att producera el med vindkraft innebär god hushållning med naturresurser. Verken kan efter fullgjord drift återingå i kretsloppet Miljökvalitetsnormer Den sökta verksamheten kommer inte att bidra till att någon miljökvalitetsnorm överträds. 11 TIDPLAN Anläggningsarbetena för vindkraftparken beräknas ta cirka ett år. Om projektet löper enligt tidplanen planerar sökanden att uppföra verken under Det finns dock en risk att projektet kan försenas pga t.ex. komplikationer i tillståndsprocessen eller förlängd leveranstid av vindkraftverk. Mot bakgrund av detta yrkar sökanden att igångsättningstiden bestäms till minst fem år från det att tillståndet vinner laga kraft. Vindkraftverken bedöms generellt ha en livslängd på ca 25 år. Eftersom livslängden kan visa sig vara längre i det konkreta fallet bör tillståndet inte begränsas i tiden. För att säkerställa att tillståndet inte fortsätter att gälla när parken tjänat ut föreslås att det upphör att gälla när parken inte producerat elektricitet på ett år. 10 (11)

11 12 ÖVRIGA TILLSTÅND Vindkraftparken kräver enligt de bestämmelser som gäller idag inget bygglov enligt planoch bygglagen. För nätanslutningen av parken krävs linjekoncession enligt ellagen. Denna ansökan kommer normalt att hanteras av Eon elnät. 13 FÖRSLAG TILL ÖVERVAKNING OCH KONTROLL AV VERKSAMHETEN Övervakning och kontroll av verksamheter regleras i 26 kap. miljöbalken och i förordningen (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll. Fortlöpande kontroller att utrustning m.m. hålls i gott skick samt kontroll av villkorsefterlevnad skall ske. Egenkontrollen kommer att ske i nära samråd med tillsynsmyndigheten. Erfarenhet visar att det är svårt att arbeta aktivt med och göra nödvändiga ändringar av ett kontrollprogram som fastställs enligt ett villkor i ett tillstånd enligt miljöbalken. För att säkerställa att egenkontrollen kan vara en levande process som hålls aktuell hemställer sökanden att frågan om kontrollprogram inte regleras i villkor i tillståndet. 14 BYGDEPENG Byholma Vind AB avser att upprätta en vindkraftsbonus till närområdet i Byholma genom att avsätta kr per installerat verk och år till en pott. Alla föreningar och verksamheter i närområdet kan en gång om året, före den sista februari, ansöka om bidrag till åtgärder som förbättrar verksamheten och som gör trakten attraktivare för boende och för turister. Bjärred den september 2011 Jacob Falkman BILAGOR A. Registeruppgifter från Bolagsverket B. Karta C. Miljökonsekvensbeskrivning 11 (11)

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar Storflohöjden Bräcke kommun Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk Bygglovshandlingar Mars 2011 www.jamtvind.se 1 Innehållsförteckning Innehåll Inledning 3 Lokalisering 3 Vägar 4 Vindförutsättningar

Läs mer

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Till: Länsstyrelsen i Västerbottens län Miljöprövningsdelegationen Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Sökande: Kontaktperson: Saken: Fred. Olsen Renewables AB Västra Norrlandsgatan 29 903

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00 Bygga vindkraftverk I den här broschyren finns kortfattad information om hur Vara kommun handlägger vindkraftverksärenden och vilka uppgifter som krävs för prövningen. Uppgifter i denna broschyr kan inte

Läs mer

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län Samråd enligt miljöbalken med anledning av utbyggnad av vindkraft vid STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län STATKRAFT SCA VIND AB 2011-10-11 Dagordning Statkraft SCA Vind AB Samråd Lokalisering och

Läs mer

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Datum 2009-09-10 1 (6) Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Följande råd när det gäller vad en tillståndsansökan enligt 9 kap Miljöbalken

Läs mer

Degerhamn Stenbrottet vindpark. Projektbeskrivning

Degerhamn Stenbrottet vindpark. Projektbeskrivning Degerhamn Stenbrottet vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING DEGERHAMN STENBROTTET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa.

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK Raftsjö Vind AB 2018-11-19 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER 3 3 GÄLLANDE TILLSTÅND,

Läs mer

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning Åmot-Lingbo vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ÅMOT-LINGBO 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Vindkraftprojekt Äskåsen. Samrådsunderlag

Vindkraftprojekt Äskåsen. Samrådsunderlag Vindkraftprojekt Äskåsen Samrådsunderlag 2010-08-31 Innehåll 1 INLEDNING...3 1.1 Bakgrund... 3 2 BESKRIVNING AV VINDKRAFTPROJEKT ÄSKÅSEN...4 2.1 Lokalisering... 4 2.2 Utformning... 5 2.3 Byggnation...

Läs mer

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning Tönsen vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING TÖNSEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo

Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo Hylte kommun Samhällsbyggnadskontoret Storgatan 8 314 80 Hyltebruk Bygglovsansökan för vindkraftanläggning Jonsbo 1 Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckningar: Sökande och byggherre: Kontaktperson:

Läs mer

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats.

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats. 2015-03-30 Mi 2015-48 Kenneth Kallin 0413-620 85 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till beslut avseende miljöanmälan med verksamhetkod 40.100 enligt förordning (2013:251) om utbyte av två vindkraftverk

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Agenda: Bakgrund Tillstånd och samråd Tidplan Vägar och markarbeten Elanslutning Natur-, kultur- och

Läs mer

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Samrådsunderlag Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Ärende Kalmarsund Vind driver två vindkraftverk på fastigheterna Nedra Vannborga

Läs mer

Stigshöjdens vindpark. Projektbeskrivning

Stigshöjdens vindpark. Projektbeskrivning Stigshöjdens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING STIGSHÖJDEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning Tönsen vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING TÖNSEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

Velinga vindkraftpark

Velinga vindkraftpark Velinga vindkraftpark Samråd med allmänheten 2011.04.07 Områdesbeskrivning Området domineras av ett kuperat skogslandskap, starkt påverkat av skogsbruk. Skogen består till större delen av barrskog med

Läs mer

FJÄLLBERGET SAXBERGET

FJÄLLBERGET SAXBERGET Antagen av Kf 2007-10-25 214 Laga kraft 2007-11-19 tillhörande fördjupad översiktsplan för Upprättad i juni 2007 Vindkraftverk på Fjällberget Foto: Jan Larspers, Länsstyrelsen Dalarnas län Postadress Besöksadress

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND

ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Till Länsstyrelsen i Västernorrlands län Miljöprövningsdelegationen ANSÖKAN OM ÄNDRINGSTILLSTÅND Sökande: Sandtjärnberget Vindkraft AB, 556849-7035 c/o NV Nordisk Vindkraft AB Lilla Bommen 1 411 04 Göteborg

Läs mer

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning Hornamossens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING HORNAMOSSEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --."

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --. BORAS STAD PROTOKOLL Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning s vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING HORNAMOSSEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället

Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället En utredning utförd av Rabbalshede Kraft på uppdrag av Power Väst 2016-11-22 Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället 1 (12) Fiktiv nybyggnad av vindpark

Läs mer

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Södra Statkraft Vindkraft Utveckling AB Ted Kransby 2010-05-10 Kompletterande samråd Till berörda fastighetsägare och boende i närområdet till Skäftesfall vindbruksanläggning

Läs mer

Projektbeskrivning för uppförande av vindkraftverk i Härjedalens kommun

Projektbeskrivning för uppförande av vindkraftverk i Härjedalens kommun Sida 2 av 14 Stentjärnåsen Vindkraft AB avser att, enligt miljöbalken och plan- och bygglagen, anmäla, respektive söka bygglov för uppförande av 3 vindkraftverk på fastigheterna Funäsdalen 70:8 och Tännäs

Läs mer

Tillståndsansökan. Vindkraftprojekt Söderköping/ Valdemarsvik i Söderköping och Valdemarsviks kommuner i Östergötlands län

Tillståndsansökan. Vindkraftprojekt Söderköping/ Valdemarsvik i Söderköping och Valdemarsviks kommuner i Östergötlands län Tillståndsansökan Vindkraftprojekt Söderköping/ Valdemarsvik i Söderköping och Valdemarsviks kommuner i Östergötlands län 2013-02-08 Söderköping Vind AB Vindvision Norr AB 1 1 Söderköping/Valdemarsviks

Läs mer

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V Vindkraftsprojektet Vindkraftprojekt Dals Ed Midsommarberget Samrådsunderlag - myndighetssamråd 2011-09-20 Samrådsunderlag 2010-08-14 V-1109-13 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 PROJEKTBESKRIVNING... 3 3 UTFORMNING...

Läs mer

Fallåsbergets vindpark. Projektbeskrivning

Fallåsbergets vindpark. Projektbeskrivning Fallåsbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING FALLÅSBERGET 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Ljud från vindkraftverk

Ljud från vindkraftverk Ljud från vindkraftverk Naturvårdsverkets arbete Forskning om miljöeffekter 2012-10-17 Miljöbalken 1 Värdefulla natur- och kulturmiljöer ska skyddas Mark, vatten och fysisk miljö ska användas så att en

Läs mer

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl.

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva-Lena Larsdotter 2014-02-25 KS 2013/0985 Kommunstyrelsen Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna

Läs mer

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall Vindkraft AB 26 maj 2014 1 Bruzaholm Vindkraftprojekt Informationsmöte 2014.05.26 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till informationsmöte för vindkraftprojekt

Läs mer

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt Tillståndsprocessen en översikt Vad är en tillståndsprocess? Vindkraft miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken För att bedriva miljöfarlig verksamhet krävs tillstånd enligt miljöbalken /anmälan A/B/C-verksamhet

Läs mer

Dnr ; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun

Dnr ; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun Länsstyrelsen Västernorrland Miljöprövningsdelegationen KOMPLETTERING Dnr 551-5402-13; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun Med hänvisning till miljöprövningsdelegationens

Läs mer

Hjuleberg Vindkraftpark

Hjuleberg Vindkraftpark Hjuleberg Vindkraftpark Hjuleberg vindkraftpark Hjuleberg vindkraftpark byggdes under 2013-2014 och ligger i Falkenbergs kommun i Hallands län. Vindkraftparken består av tolv Siemens turbiner med en effekt

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun

Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-02-17 Varför bygga ut vindkraft? Ca 80 procent av världens produktion är fossil. Klimatproblemet är globalt.

Läs mer

Sveriges målsättning. Elcertifikatsystemet. Miljönytta

Sveriges målsättning. Elcertifikatsystemet. Miljönytta Sveriges målsättning 50 % av Sveriges totala energianvändning ska komma från förnybara energikällor till år 2020. Produktionen från förnyelsebara energikällor ska år 2020 vara 25 TWh. Det ska finnas planeringsförutsättningar

Läs mer

Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010

Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010 Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010 ABILD. Vattenfall planerar för en vindkraftspark i skogarna sydost om Abilds kyrkby. Men kommunen vill ha en samlad bild innan man har någon åsikt

Läs mer

Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla

Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla Vad en anmälan enligt Miljöbalken samt ansökan om bygglov för vindkraftverk bör innehålla En anmälan/ansökan som är så komplett som möjligt kan förkorta handläggningstiden om miljökontoret/plan- och byggkontoret

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(11) Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetens gatuadress Fastighetens postnummer och ort Sökande Namn Telefon dagtid Adress Postnummer och ort E-postadress Ev. referensnummer Lokal/verksamhet

Läs mer

Tillståndsansökan. Vindpark Äskås-Harshult. Statkraft Södra Vindkraft AB

Tillståndsansökan. Vindpark Äskås-Harshult. Statkraft Södra Vindkraft AB Miljökonsekvensbeskrivning Vindpark Äskås-Harshult Statkraft Södra Vindkraft AB Vindpark Äskås-Harshult Tillståndsansökan Ansökan om tillstånd enligt 9 kap MB för uppförandet av en gruppstation för vindkraft,

Läs mer

Hur projekt Högabjär blev Högabjär-Kärsås

Hur projekt Högabjär blev Högabjär-Kärsås Hur projekt Högabjär blev Högabjär-Kärsås Vattenfall har fört en fördjupad dialog med föregående ägare sedan efter sommaren Genom att slå ihop projekten kan flera synergier uppnås - Synergier i upphandling

Läs mer

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21

Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Anmälan enligt Miljöbalken 9 kap 6 samt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 21 Administrativa uppgifter: Anläggningens namn: Fastighetsbeteckning: Besöksadress: Utdelningsadress:

Läs mer

Brahehus vindpark. Projektbeskrivning

Brahehus vindpark. Projektbeskrivning Brahehus vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING BRAHEHUS 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning Orrbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ORRBERGET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 8 störningar och risker

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 8 störningar och risker del 8 störningar och risker 63 8 STÖRNINGAR OCH RISKER Etablering av vindkraftverk kan medföra störningar och risker. Många problem kan begränsas tack vare ny teknik och ökad kunskap om vindkraftens påverkan

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Miljöprocessutredningen har genom tilläggsdirektiv fått i uppdrag att se över de rättsregler som gäller för utbyggnad av vindkraft. Bakgrunden är krav på en snabbare och enklare process från projektering

Läs mer

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning Åmot-Lingbo vindpark Projektbeskrivning 2 projektbeskrivning tönsen projektbeskrivning åmot-lingbo 3 Åmot - Lingbo Om projektet Åmot - Lingbo OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar

Läs mer

Vindkraft. Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland. Halmstad

Vindkraft. Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland. Halmstad Vindkraft Peter Ardö, Länsstyrelsen i Halland Halmstad 2009-11-17 1 Nytt om vindkraft Nya regler den 1 augusti 2009 SOU 2008:86 Prop 2008/09:146 Tillstånds- och villkorsskrivning 2 Slopad dubbelprövning

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1 (10) MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn:

Läs mer

Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget

Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget wpd Onshore Broboberget AB planerar för en vindkraftsanläggning längs en höjdrygg på gränsen mellan Rättviks kommun i Dalarnas län och Ovanåkers kommun i Gävleborgs

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Vindpark Töftedalsfjället

Vindpark Töftedalsfjället Vindpark Töftedalsfjället En förnybar energikälla På Töftedalsfjället omvandlas vindenergi till el. Genom att utnyttja en av jordens förnybara energikällor kan vi ta ytterligare ett steg bort från användandet

Läs mer

Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun

Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun Vårgårda 2011-10-10 Alingsås kommun Samhällsbyggnadskontoret Bygglovavdelningen 441 81 Alingsås Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun Sökanden Eolus Vind AB (publ) Huvudkontor

Läs mer

TILLSTÅNDSANSÖKAN. Org. nr 556543-8701

TILLSTÅNDSANSÖKAN. Org. nr 556543-8701 TILLSTÅNDSANSÖKAN Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken avseende uppförande och drift av gruppstation för vindkraft vid Fredriksdal i Nässjö kommun, Jönköpings län Sökande: Höglandsvind AB Org. nr 556543-8701

Läs mer

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT

ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Skicka blanketten i 2 exemplar till: Östersunds kommun 831 82 ÖSTERSUND ANMÄLAN OM MILJÖFARLIG VERKSAMHET ELLER ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT VATTENSKYDDSFÖRESKRIFT Om verksamheten ligger inom vattenskyddsområde,

Läs mer

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav.

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav. 2012-06-07 1(14) Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 miljöbalken inför Bergvik Skog AB:s ansökan om tillstånd för uppförande och drift av vindkraftpark Ödmården inom Söderhamns kommun. Inledning Bergvik Skog

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12

Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2013-04-10 Diarienummer: N137-0148/12 Utvecklingsavdelningen Björn Wadefalk Telefon: 366 40 19 E-post: bjorn.wadefalk@vastra.goteborg.se Remiss Vindplats Göteborg Vinga Vind

Läs mer

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt Uppdaterad 2014-04-04 1 kap. 10 eller 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

Säliträdbergets vindpark. Projektbeskrivning

Säliträdbergets vindpark. Projektbeskrivning Säliträdbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING SÄLITRÄDBERGET 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 KAP 6 miljöbalken, 1 kap 10 miljöprövningsförordningen Blanketten skickas till: Västerviks kommun Miljö och byggnadskontoret 593 80 Västervik Tänk på att anmälan måste vara

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK, STRÖMSUNDS KOMMUN

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK, STRÖMSUNDS KOMMUN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING ÄNDRINGS- TILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK, STRÖMSUNDS KOMMUN Raftsjö Vind AB 2013-10-17 1 (12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA

Läs mer

Högkölens vindpark. Projektbeskrivning

Högkölens vindpark. Projektbeskrivning Högkölens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING HÖGKÖLEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning Orrbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ORRBERGET 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Styrdokument Korpfjällets vindkraftanläggning

Styrdokument Korpfjällets vindkraftanläggning Dokumentnamn: Version: Styrdokument Korpfjällets vindkraftanläggning 1.1 Utfärdad av: Kontrollerad av: Godkänd av: Jeff Johansson Ola Friberg Ola Friberg Jan-Olof Dahlin I'llillU, Rev. No. Datum Ändrings

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

Stigshöjdens vindpark. Projektbeskrivning

Stigshöjdens vindpark. Projektbeskrivning Stigshöjdens vindpark Projektbeskrivning 2 3 Om projektet OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot en hållbar

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

ANSÖKAN. Sökanden. Ombud. Kontaktperson. Saken. Till Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen

ANSÖKAN. Sökanden. Ombud. Kontaktperson. Saken. Till Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen ANSÖKAN 2016-01-18 Till Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen Sökanden Tolust Holding ETT AB, 556718-4840 Box 27 551 12 JÖNKÖPING Ombud Emma Edfors, Sweco Environment AB Box 259 851 04 Sundsvall Tfn:

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna

Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna 2012-01-23 Bild 1. Projektområdet Samrådsunderlag Vindpark Kånna 1 Administrativa uppgifter Sökande: Scanergy South AB Vita gavelns väg 10 426 71 Frölunda organisationsnummer

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) BROMÖLLA KOMMUN Miljökontoret 1 (12) Anmälan enligt miljöbalken (21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) ver. 040122 Administrativa uppgifter Anläggningens namn Besöksadress Utdelningsadress

Läs mer

Till Miljöprövningsdelegationen Länsstyrelsen i Uppsala ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN. Sökande Eolus Vind AB Box Hässleholm

Till Miljöprövningsdelegationen Länsstyrelsen i Uppsala ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN. Sökande Eolus Vind AB Box Hässleholm Vi projekterar, bygger, säljer och förvaltar vindkraft 2014-01-30 Till Miljöprövningsdelegationen Länsstyrelsen i Uppsala ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Sökande Eolus Vind AB Box 95 281 21 Hässleholm

Läs mer

TEKNISKA FÖRESKRIFTER. Göteborg Göteborgs stads bostadsaktiebolag Fastighetsutveckling

TEKNISKA FÖRESKRIFTER. Göteborg Göteborgs stads bostadsaktiebolag Fastighetsutveckling Nyckelfärdigt vindkraftverk samt avtal för service och underhåll, drift och övervakning samt administration av vindkraftverket TEKNISKA FÖRESKRIFTER Göteborg 2011-10-20 Göteborgs stads bostadsaktiebolag

Läs mer

Vindkraft Solberg Örnsköldsvik och Åsele kommun

Vindkraft Solberg Örnsköldsvik och Åsele kommun Vindkraft Solberg Örnsköldsvik och Åsele kommun Projektbeskrivning Maj 2009 Innehåll Innehåll... 2 Sökande... 3 Inledning... 4 Presentation av projektet... 5 Lokalisering... 5 Karta Solbergs vindkraftpark

Läs mer

Projektidé Vindkraft Tokeryd

Projektidé Vindkraft Tokeryd Vindkraft Bakgrund O2 är ledande inom storskalig landbaserad vindkraft i Norden. Företaget utvecklar, bygger, finansierar, förvaltar och äger vindkraftsanläggningar. Dessutom pågår affärsutveckling inom

Läs mer

Samråd om vindpark Sögårdsfjället

Samråd om vindpark Sögårdsfjället Till Fastighetsägare och föreningar i närområdet kring Vindpark Sögårdsfjället Rabbalshede 2014-01-14 Samråd om vindpark Sögårdsfjället Rabbalshede Kraft med dotterbolaget Sögårdsfjällets Vind AB erhöll

Läs mer

två eller fler vindkraftverk som står tillsammans (gruppstation) och vart och ett av vindkraftverken inklusive rotorblad är högre än 150 meter.

två eller fler vindkraftverk som står tillsammans (gruppstation) och vart och ett av vindkraftverken inklusive rotorblad är högre än 150 meter. Att: Länsstyrelsen i Västerbotten län Miljöprövningsdelegationen 901 86 UMEÅ ANSÖKAN OM TILLSTÅND TILL MILJÖFARLIG VERKSAMHET, GRUPPSTATION FÖR VINDKRAFT VID FJÄLLBOHEDEN SÖKANDE Gothia Vind 11 AB Lokalkontor,

Läs mer

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande:

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande: 7. PLANFÖRSLAG 7.1 Planförslagets huvuddrag Planförslaget anger vilka områden i kommunen som är lämpliga och olämpliga för vindbruk i den större skalan. Med vindbruk i den större skalan menas verk i grupper

Läs mer

Bilaga 14. Miljökonsekvensbeskrivning. Radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm

Bilaga 14. Miljökonsekvensbeskrivning. Radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm Bilaga 14 Miljökonsekvensbeskrivning Radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm Utredning av tekniska och ekonomiska möjligheter för radarstyrd hinderbelysning Vindpark Ljungbyholm Innehåll 1. INLEDNING

Läs mer

STATKRAFT SÖDRA VINDKRAFT AB. Tillståndsansökan

STATKRAFT SÖDRA VINDKRAFT AB. Tillståndsansökan STATKRAFT SÖDRA VINDKRAFT AB Tillståndsansökan Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till uppförande och drift av Vindpark Marhult i Uppvidinge kommun, Kronobergs län 2012-06-12 2(17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251) Ifylld blankett skickas till Miljöenheten Box 52 387 21 Borgholm Telefon 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00-16.00 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen

Läs mer

Brännlidens vindpark. Projektbeskrivning

Brännlidens vindpark. Projektbeskrivning Brännlidens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING BRÄNNLIDEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Röbergsfjällets vindpark. Projektbeskrivning

Röbergsfjällets vindpark. Projektbeskrivning Röbergsfjällets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING RÖBERGSFJÄLLET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver

Läs mer

BYGGLOVSANSÖKAN ENLIGT PBL FÖR UPPFÖRANDE OCH DRIFTEN AV 2 VINDKRAFTVERK PÅ FASTIGHETERNA Lungsjön 2:20, Lungsjön 1:6/2:20 i Sollefteå kommun

BYGGLOVSANSÖKAN ENLIGT PBL FÖR UPPFÖRANDE OCH DRIFTEN AV 2 VINDKRAFTVERK PÅ FASTIGHETERNA Lungsjön 2:20, Lungsjön 1:6/2:20 i Sollefteå kommun 2013-01-16 Samhällsbyggnadskontoret Sollefteå kommun Djupövägen 3 881 80 Sollefteå BYGGLOVSANSÖKAN ENLIGT PBL FÖR UPPFÖRANDE OCH DRIFTEN AV 2 VINDKRAFTVERK PÅ FASTIGHETERNA Lungsjön 2:20, Lungsjön 1:6/2:20

Läs mer

Styrdokument Bösjövarden vindkraftsanläggning. Verksamhetsutövare: OX2 Technical and Commercial Management AB

Styrdokument Bösjövarden vindkraftsanläggning. Verksamhetsutövare: OX2 Technical and Commercial Management AB Styrdokument Bösjövarden vindkraftsanläggning Verksamhetsutövare: OX2 Technical and Styrning av egenkontroll och kontrollprogram 2015-01-08 Dokumentnamn Styrdokument Bösjövarden vindkraftsanläggning Version

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Anmälan om ägarbyte

Läs mer

Styrdokument Mässingberget vindkraftsanläggning

Styrdokument Mässingberget vindkraftsanläggning Styrdokument Mässingberget vindkraftsanläggning Verksamhetsutövare: Mässingberget Vind AB Styrning av egenkontroll och kontrollprogram 2015-01-08 Dokumentnamn Styrdokument Mässingberget vindkraftsanläggning

Läs mer

Storrun. Trondheim. Östersund. Oslo. Stockholm. Faktaruta. Antal vindkraftverk 12. Total installerad effekt Förväntad årlig elproduktion

Storrun. Trondheim. Östersund. Oslo. Stockholm. Faktaruta. Antal vindkraftverk 12. Total installerad effekt Förväntad årlig elproduktion storrun vindkraft Storrun Trondheim Östersund Oslo Stockholm Faktaruta Antal vindkraftverk 12 Typ nordex N90 2,5 MW Rotordiameter 90 m Totalhöjd 125 m Total installerad effekt 30 MW Förväntad årlig elproduktion

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Skickas till: Samhällsenheten Box 100 796 22 Älvdalen Tel: 0251-313 00 e-post: kommun@alvdalen.se Administrativa

Läs mer

Projektbeskrivning Bliekevare vindkraftsanläggning

Projektbeskrivning Bliekevare vindkraftsanläggning Projektbeskrivning Bliekevare vindkraftsanläggning Bakgrund OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar förnybara energianläggningar i Norden. Vi driver omställningen till en hållbar energisektor

Läs mer

Luongastunturis vindpark. Projektbeskrivning

Luongastunturis vindpark. Projektbeskrivning Luongastunturis vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING LUONGASTUNTURI 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver

Läs mer