Samverkan för Norrbotten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samverkan för Norrbotten"

Transkript

1 Samverkan för Norrbotten - samverkans- och styrdokument Norrbottens Sjukvårdsparti, Moderaterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet har överenskommit om att samverka i Norrbottens läns landstingsledning under mandatperioden Partierna omnämns i detta dokument som Samverkanspartierna". Samverkanspartierna har 41 mandat av totalt 71, fördelade med 19 (Ns), 6 (M), 6 (V), 4 (C) 3 (Fp) och 3 (Mp). Partierna bär ett gemensamt ansvar för landstingets ledning och ska därför beredas möjlighet till insyn i beredningen av alla frågor, även i de fall inte alla Samverkanspartier har representation i berörd beslutande församling. Alla samverkanspartier ska ha möjlighet att profilera sig inom ramen för samarbetet. Samtliga partier har ett definierat ansvarsområde, en så kallad portfölj innehållande de verksamheter som följer av ansvarsområdet. Samtliga partier har ett delat beredningsansvar där konsensusprincipen gäller. Samverkanspartierna tar genom valteknisk och politisk samverkan nio av landstingsstyrelsens femton platser. Platserna fördelas enligt följande: Centerpartiet 1 ordinarie och 1 ersättare Folkpartiet 1 ordinarie och 1 ersättare Miljöpartiet 1 ordinarie och 1 ersättare Moderaterna 1 ordinarie och 1 ersättare Norrbottens sjukvårdsparti 4 ordinarie och 4 ersättare Vänsterpartiet 1 ordinarie och 1 ersättare Förändringar i landstingets organisation under mandatperioden kan leda till ändrad representation. Denna förhandlas vid varje sådant tillfälle mellan Samverkanspartierna. Politisk ledning arbetsordning Gemensam planeringsdag Den interna samordningen sköts i huvudsak genom att en dag per vecka avsätts för samråd. Varje vecka samlas gruppledarna för Samverkanspartierna till överläggningar. Dessa möten kallas nedan ledningsmöten och utgör operativ ledning med syfte att bereda ärenden utifrån denna samverkansöverenskommelse. Strävan är att ha god framförhållning och därför ägnas särskild uppmärksamhet åt frågor av strategisk betydelse och frågor som kan utvecklas till problemärenden. Den som önskar ta upp särskilda ärenden till behandling anmäler detta till landstingsstyrelsens ordförande som ansvarar för dagordning. Landstingsstyrelsens ordförande ansvarar för att dagordning sänds ut senast tre dagar före mötet. Vid särskilda ärenden kan andra representanter (förtroendevalda, tjänstemän eller externa) medverka som föredragande och diskussionspartners.

2 Nämnder/utskott/styrelser och beredningar med ansvar inom lagda ramar Samverkanspartiernas målsättning är att de olika nämnderna/styrelserna ska ha tydliga mandat med stor handlingsfrihet och eget ansvar för beslut inom gällande organisation. Initialt sker verksamhet inom nu gällande organisation med inriktning på organisationsförändring i syfte att fördela politiskt och verksamhetsansvar. Fokus ska läggas på den demokratiska processen och fullmäktiges beslutsansvar. Såväl nämnder som utskott kan komma att införas i syfte att nå dessa mål. Överläggningar mellan den politiska landstingsledningen och nämnder/utskott/beredningar samt verksamhetsföreträdare Gemensamma överläggningar med den politiska ledningen och olika nämnder/styrelser/utskott/beredningar och verksamhet hålls regelbundet och när så erfordras. Vid behov kan gruppledarna för respektive Samverkansparti ta initiativ till gemensamma gruppmöten inför landstingsfullmäktige/regionfullmäktige. Arbetsgång när partierna inte är överens Huvudinriktningen är att Samverkanspartierna skall vara överens i ärenden som kommer upp till beslut i nämnder, styrelser, utskott och landstingsfullmäktige. Vid skiljaktig uppfattning förs frågan till landstingsledningens samtliga partier, för diskussion och ställningstagande om inriktning. Om enighet inte kan nås överlämnas frågan till Samverkanspartiernas ledningar för ställningstagande. Målsättningen är att sådana ställningstaganden endast ska behövas i undantagsfall. Ett ärende som vid första diskussion inte når konsensus dras i första skedet tillbaka för fortsatt handläggning enligt ovan. Konsensus skall alltid eftersträvas och frågor som inte kan avgöras enligt ovan dras ur och får beredas vidare. Kontakt med verksamhet, fackliga organisationer och medborgare Samverkanspartierna strävar även efter att kontinuerligt under mandatperioden genomföra regelbundna träffar med verksamhet, fackliga organisationer och offentliga träffar. Organisatorisk samverkan Den politiska ledningen bör ha verksamheten samordnad med tjänsterum i nära anslutning till varandra för att snabbt kunna rådgöra och operativt kunna leda verksamheten. Vid större frågor och beslut som påverkar struktur och verksamhetsinnehåll och vid någons eventuella frånvaro inhämtas synpunkter via distansöverbryggande teknik eller från någon av partierna utsedd kontaktperson.

3 Övergripande politisk inriktning Samverkanspartierna enas för att tillsammans utveckla Norrbotten, till gagn för dess innevånare. Nedanstående inriktningar är övergripande och ligger till grund i all verksamhet: Samverkanspartierna kommer att arbeta för att: - Alla ska ha tillgång till hälso- och sjukvård. Den ska vara gemensamt finansierad, demokratiskt styrd och så långt det är möjligt bedrivas i offentlig regi. Hälso- och sjukvård ska ges efter behov och de svårast sjuka ska ges företräde. - Länets innevånare ska bli fler samt att hälso- och sjukvården bygger på närhets- och behovsprincipen med en likvärdig sjukvård i hela länet. - Skattemedel ska användas enbart till den verksamhet de är avsedda för. Förutsättningarna för att privata aktörer ska få verka inom landstinget ska vara att syftet med verksamheten är att tillhandahålla vård och omsorg av god kvalitet, inte att dela ut vinst till ägarna eller på annat sätt föra ut överskott ur verksamheten. - Kraven på god ekonomisk hushållning tillgodoses. Besparingar/effektiviseringar inom landstinget gäller samtliga verksamhetsområden vilket innebär särskilda prioriteringar. - Fem sjukhus med akutsjukvård och intensivvård samt möjlighet till profilering. - Tillsätta en politisk styrgrupp för framtagande av program och verksamhetsinnehåll avseende Kirunas framtida sjukhus och verksamheterna i Malmfälten, - Utveckla ambulanssjukvården för förbättrat akut omhändertagande i hela länet. - Hälsocentraler ska finnas i samtliga kommuner med möjlighet till etablering av filialverksamhet i olika former samt obs- eller närsjukvårdsplatser. - Prioritering av den nära vården och satsning på glesbygdsmedicin ska ske. - Det förebyggande och hälsofrämjande arbetet ska stärkas. Norrbottens folkhälsopolitiska strategi utgör en grund för landstingets/regionens folkhälsoarbete. - Mammografi ska genomföras i samtliga kommuner. - Säkerställa att psykiatrivården utvecklas och förbättras. - Särskilda satsningar för att minska ohälsan bland barn och ungdomar ska genomföras.

4 - Sjukvården har som uttalat mål att alla ska bemötas och behandlas utifrån sina egna förutsättningar. Vi ska ha en jämställd vård. - Fler verksamheter ökar sin HBTQ-kompetens för bättre bemötande och behandling. - Breddinförande av e-hälsa och distansöverbryggande teknik. - Satsningar på arbetsmiljö, rekrytering och utbildning av vårdpersonal för att klara den framtida kompetensförsörjningen. Utöka antalet utbildningsplatser för läkare, sjuksköterskor och övrig personal. Försök med olika former av ersättning under studietid och studentmedarbetare ska göras för att underlätta personalrekrytering. - Konsekvensanalyser ur olika perspektiv ska föregå beslut. - Regionens långsiktiga utveckling ska vara att bidra till målet ett klimatneutralt Sverige, där huvuddelen av omställningen ska vara färdig 2030, med arbete för energieffektivisering, förnyelsebar energi och kvantitativa mål för utsläppsminskningar Inför större beslut ska en hållbarhetsanalys göras. - Landstinget ska bli medlem i Sveriges klimatkommuner och Sekom. - Egenproduktion av livsmedel, energi och drivmedel ska öka inom ramen för de egna verksamheterna. - Norrbottens modell med så kallad kulturkoffert bibehålls. - Landstingets ansökan till regeringen att bli regionkommun (Region Norrbotten) ska aktualiseras med målet att snarast ta över det regionala utvecklingsansvaret från länsstyrelsen. - Den regionala kollektivtrafik ska utvecklas. - Beredningarna får tydligare uppdrag inom landstingets/regionens prioriteringar. - Se över landstingets organisation i syfte att främja effektiv verksamhet, demokratisk insyn med en öppen politisk process och ett gott arbetsgivarskap i en nära dialog med norrbottningarna. - Utveckla e-demokrati och e-dialog med norrbottningarna. - Ha ett offensivt och proaktivt förhållningssätt, att främja jämställdhet, mångfald och integration. I detta ingår att lyfta fram våra nationella minoriteter och urfolk. - Utveckla kontakter med näringslivet och samhället.

5 - Landstinget/regionen ska främja lokala upphandlingar inom LOU:s ramar. Inom ramen för framtagandet av en regional livsmedelsstrategi, ingår inriktningen att landstinget inom mandatperioden ska uppnå det nationella målet att upphandla minst 25 % ekologiska livsmedel. Samverkan med kommuner ska eftersträvas. - Arbetet med att ta bort de hormonstörande kemikalierna inom landstingets/regionens verksamheter ska intensifieras. Arbetet ska inledningsvis ha fokus på barnens miljö. Verksamhetsplanering En gemensam strategisk plan tas fram för verksamhetsåret 2016 och framåt. Samverkanspartierna är överens om att vid nomineringar till olika uppdrag eftersträva jämställdhet och likvärdig representation mellan kvinnor och män. Detsamma gäller vid rekrytering till chefsuppdrag inom verksamheterna. Genom stegvis översyn av anställningsvillkor, säkras rekryteringen inom alla personalkategorier och verksamheter. Här ingår även prövning av lönesättning.

Majoritetsprogram för Landstinget i Norrbottens län 2015-2018

Majoritetsprogram för Landstinget i Norrbottens län 2015-2018 Majoritetsprogram för Landstinget i Norrbottens län 2015-2018 Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de Gröna kommer att ta majoritetsansvar för landstingets samtliga verksamheter under mandatperioden

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Plats och tid Kommunhuset den 12 juni 2015 kl. 08.00 10.00 Beslutande Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Lars Hollner (S) Ann Petersson

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikation är en av ledningsprocesserna i landstinget. Landstinget ska vara en organisation med ett aktivt kommunikationsarbete och en

Läs mer

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Protokoll från Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Tid och plats 3 september 2015 kl 10.00-14.00, Sunderby folkhögskola Landstinget Anders Öberg (S), ordförande Agneta Granström (MP)

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 29

Kommunstyrelsen. Ärende 29 Kommunstyrelsen Ärende 29 Turism, information och administration Anna Bryntesson, 0571-28106 anna.bryntesson@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-11-27 1(2) Revidering av instruktion för kommunfullmäktiges

Läs mer

Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige besluta

Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige besluta Landstingsstyrelsen Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet Förslag till beslut LS 2015-0997 Ärende 34 Regionbildning i Stockholms län Landstingsstyrelsen beslutar dels föreslå landstingsfullmäktige

Läs mer

REGLEMENTE. Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare

REGLEMENTE. Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare REGLEMENTE Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare REGLEMENTE 2 1 Sammanfattning: I Håbo kommun finns ett kommunalråd och ett oppositionsråd samt gruppledare för respektive

Läs mer

Utbildningsdag landstingsfullmäktige 17 oktober Nya organisationen vad är nytt?

Utbildningsdag landstingsfullmäktige 17 oktober Nya organisationen vad är nytt? Utbildningsdag landstingsfullmäktige 17 oktober 2013 Nya organisationen vad är nytt? Hans Rönnkvist, biträdande landstingsdirektör Innehåll - Styr- och ledningsmodell - Varför omorganiserar landstinget?

Läs mer

Ett gott liv för alla i Östergötland

Ett gott liv för alla i Östergötland Ett gott liv för alla i Östergötland 2014 www.lio.se Hej! Det här är ditt och alla andra länsinvånares landsting. Den skatt du betalar finansierar vården. Vårt uppdrag är att ge dig bästa möjliga hälso-

Läs mer

Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter

Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter Checklista för kommundirektörens ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter Inledning och läsanvisning Kommunallagen reglerar inte arbetsuppgifter och ansvar för kommunens ledande tjänsteman kommundirektören/kommunchefen.

Läs mer

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun STYRDOKUMENT Personalpolitiskt styrdokument för Hudiksvalls kommun Kommunen Hudiksvalls kommun ska vara en bra kommun att leva och verka i. Därför är det viktigt att vi har en kommunal verksamhet som kännetecknas

Läs mer

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS)

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) Typ av dokument: Regel Datum: 2017-10-26 Dnr: FS 1.1-1789-17 Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram (PRS) Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. De kommunalt ägda

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning

Nu bildar vi region i Dalarna. Vi samarbetar för regionbildning P Nu bildar vi region i Dalarna Vi samarbetar för regionbildning Dalarna är redo för en ny regionorganisation Genom att samla kraft och kompetens i en gemensam organisation blir vi starkare och tillsammans

Läs mer

Nu bildar vi region i Dalarna

Nu bildar vi region i Dalarna Nu bildar vi region i Dalarna Den 1 januari 2019 bildar vi region Då förenas Landstinget Dalarna och Region Dalarna i en ny regionorganisation. Sammanslagningen gör att kopplingen mellan hälsa, välfärd

Läs mer

Reglemente för gemensam kostnämnd

Reglemente för gemensam kostnämnd REGLEMENTE 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Landstinget Sörmland och Region Västmanland, nedan kallat parterna, har inrättat en gemensam nämnd som benämns Gemensam Kostnämnd. Region Västmanland är värdlandsting

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:150 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Fastställande av riktlinjer för landstingets internationella arbete Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland

Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland 1(8) Landstingsstyrelsen Förändring av det regionala utvecklingsansvaret i Östergötland Inledning Regionfrågan har diskuterats under lång tid i Sverige och i Östergötland. I mars 2008 undertecknade partidistrikten

Läs mer

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 1 mars 2015

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 1 mars 2015 RIKTLINJE 1 (5) Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland, nedan kallat parterna, har träffat följande överenskommelse om gemensam Ambulansdirigeringsnämnd. Landstinget Västmanland är värdlandsting

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Region Norrbotten ett bokslut

Region Norrbotten ett bokslut Region Norrbotten ett bokslut Ansvarig minister meddelade i slutet av september att de inte avser godkänna landstingets ansökan att få överta det regionala utvecklingsuppdraget från 2015. Det innebär att

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 1 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30-18.50 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Lars Kyrkeryd (m) och Linda Danielsson

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar

Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar 2(5) Innehåll 1 Arbetsordning för kommunfullmäktiges beredningar i Hällefors, dnr KS 14/00142... 3 1.1 1 De fasta beredningarnas uppgifter... 3 1.2 2 Val

Läs mer

2014-08-28. Vi blir Region Jönköpings län

2014-08-28. Vi blir Region Jönköpings län 2014-08-28 Region Jönköpings län Vi bildar region i Jönköpings län. Det är en resa mot en ny kraftfull och demokratiskt vald organisation med ansvar för hälso- och sjukvård och för regional utveckling

Läs mer

Stockholms läns landsting i (2)

Stockholms läns landsting i (2) Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2013-11-06 LS 1309-1077 lamos^lgsstmseh Landstingsstyrelsen 13*11-19 00 Skrivelse från Lars Dahlberg (S) och Helene Hellmark Knutsson

Läs mer

Reglemente - Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare

Reglemente - Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare Reglemente - Uppdragsbeskrivning för kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Reglemente

Läs mer

Norrbotten

Norrbotten Sida 1 av 6 Finansdepartementet Remissyttrande Indelningskommitténs förslag SOU 2016:48 (Finansdepartementet diarienummer Fi2016/02568/K) Centerpartiet i Norrbotten är i grunden positiva till en regionbildning

Läs mer

Handlingsplan för ledning i samverkan inom området mest sjuka äldre

Handlingsplan för ledning i samverkan inom området mest sjuka äldre SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2011-12-08 Sida 123 (138) 80 Handlingsplan för ledning i samverkan inom området mest sjuka I budgetpropositionen för 2011 aviserade regeringen en forts

Läs mer

Förändrad organisation för kommunalråd och politiska sekreterare

Förändrad organisation för kommunalråd och politiska sekreterare Malmö stad Kommunstyrelsens ordförande Malmö 2018-12-18 Till kommunfullmäktige i Malmö Förändrad organisation för kommunalråd och politiska sekreterare I det följande lämnas förslag till utformning av

Läs mer

Yrkanden Ordföranden Irene Svenonius (M) yrkar bifall till regionrådsberedningens förslag i skrivelse den 16 januari 2019.

Yrkanden Ordföranden Irene Svenonius (M) yrkar bifall till regionrådsberedningens förslag i skrivelse den 16 januari 2019. Region Stockholm 14 (35) Regionstyrelsen PROTOKOLL 2019-01-29 Diarienummer RS 2019-0063 6 Organisatorisk förändring av Stockholms läns Museum LS 2018-1173 Ärendebeskrivning För att Stockholms läns museum

Läs mer

Hans Liljeberg /cf 2016-12-16 Lokal Hälso- och sjukvårdsberedning för Falun Mötesplan 2017 Sammanträde Lokal Onsdag 22 februari Kullan, plan 2 Onsdag 31 maj Kullan, plan 2 Tisdag 19 september Kullan, plan

Läs mer

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd

Samverkansavtal för gemensam Ambulansdirigeringsnämnd SAMVERKANSAVTAL 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Region Västmanland och Landstinget Sörmland, nedan kallat parterna, har träffat följande överenskommelse om gemensam Ambulansdirigeringsnämnd. Region Västmanland

Läs mer

Reglemente för gemensam kostnämnd år

Reglemente för gemensam kostnämnd år REGLEMENTE 1 (5) 1 PARTER Region Uppsala, Region Sörmland och Region Västmanland, nedan kallat parterna, har inrättat en gemensam nämnd som benämns Gemensam Kostnämnd. Region Västmanland är värdlandsting

Läs mer

Instruktion för stadsdirektören

Instruktion för stadsdirektören 1 (5) DATUM DNR 2018-04-12 KS/2018:150 Instruktion för stadsdirektören Antagen av kommunstyrelsen den 7 maj 2018. 2 (5) Bakgrund Kommunallagen (SFS 2017:725) 7 kap. 1-3 reglerar stadsdirektörens uppdrag:

Läs mer

Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning

Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning Antagen av regionens revisorer 2015-01-27 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Ordförandes roll och arbetssätt... 2 3 Informell arbetsuppdelning

Läs mer

NLL Norrbottens läns landsting 2014

NLL Norrbottens läns landsting 2014 NLL-2014-01 Norrbottens läns landsting 2014 Norrbotten ett län i förändring Industri med skog och malm som råvarubas Forskning och utbildning i världsklass Nya branscher breddar näringslivet (Facebookhallar)

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige 1(3) 2015-10-13 RJL2015/1929 Regionledningskontoret Regionsamverkan Sydsverige Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta att 1. Tillstyrka förslaget till stadgar och överenskommelse

Läs mer

Politisk organisation

Politisk organisation Politisk organisation Beslutad av kommunfullmäktige 2014-11-26 244 Politisk organisation Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats: www.finspang.se

Läs mer

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner BESLUTSUNDERLAG 1/2 2015-04-15 Dnr: RS 2015-277 Regionstyrelsen Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner Bakgrund Enligt lag (2010:630) om regionalt utvecklingsansvar i vissa län

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Program för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs av privata utförare Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen

Läs mer

Region Dalarnas verksamhet och organisation. Landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg

Region Dalarnas verksamhet och organisation. Landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg Region Dalarnas verksamhet och organisation Landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg Landstinget Dalarna Landstinget Dalarna är 28 183 km2 och till ytan den fjärde största landsting/region i Sverige I Dalarna

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS Uppdragsbeskrivningar - de samverkande parternas uppdrag i TRIS 1 Till läsaren I TRIS ingår Landstinget Sörmland, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunerna (socialtjänsten) i länet. I detta

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Bilaga 1: Valteknisk samverkan LKD04108 Bilaga 2: Koalitionsplattform

Bilaga 1: Valteknisk samverkan LKD04108 Bilaga 2: Koalitionsplattform DATUM DIARIENR 2004-02-23 LKD04124 15 Återkallande av uppdragen för de förtroendevalda i landstingsstyrelsen och övriga nämnder Bakgrund Sedan valet 2002 har socialdemokraterna och vänsterpartiet bedrivit

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

REGLEMENTE FÖR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR

REGLEMENTE FÖR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR KOMMUN REGLEMENTE FÖR RÅDET FÖR FUNKTIONSHINDERFRÅGOR Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-14, 159 Reglemente för rådet för funktionshinderfrågor Antaget av kommunfullmäktige 2010-12-14, 159 Tryck april

Läs mer

Reglemente för Bräcke kommuns pensionärsoch tillgänglighetsråd

Reglemente för Bräcke kommuns pensionärsoch tillgänglighetsråd Reglemente för Bräcke kommuns pensionärsoch tillgänglighetsråd Antaget kf 107/2014 Innehållsförteckning Allmänt... 1 Kommunalt pensionärs - och tillgänglighetsråd... 1 Syfte... 1 Arbetsuppgifter... 1

Läs mer

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans

Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans Region Östergötland Större kraft att växa tillsammans 1 Bakgrund Juni 2012 ansöker landstingsfullmäktige om att få bilda region i Östergötland Maj 2013 startar Utveckling Östergötland arbetet med att:

Läs mer

Återrapportering från beredningen för regional utveckling rörande förslag till riktlinjer och handlingsplan för landstingets internationella arbete

Återrapportering från beredningen för regional utveckling rörande förslag till riktlinjer och handlingsplan för landstingets internationella arbete 1(3) 2013-11-25 LiÖ 2012-3713 Landstingsstyrelsen Återrapportering från beredningen för regional utveckling rörande förslag till riktlinjer och handlingsplan för landstingets internationella arbete Arbetssätt

Läs mer

styrdokument i botkyrka kommun

styrdokument i botkyrka kommun styrdokument i botkyrka kommun Riktlinjer för dialogforum Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2015:201 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Frågor och svar Region i Örebro län

Frågor och svar Region i Örebro län Projekt Region 2015 Frågor och svar Region i Örebro län Vad är poängen med att bilda en region inom Örebro län? Erfarenheter från tidigare regionbildningar i Sverige visar bland annat på följande positiva

Läs mer

Stockholms läns sjukvårdsområde

Stockholms läns sjukvårdsområde Diarienummer Ägardirektiv Stockholms läns sjukvårdsområde Gäller för Stockholms läns sjukvårdsområde Antagen av landstingsfullmäktige 2017-06-13, LS 2015-0385, ändrad av landstingsfullmäktige 2017-12-05,

Läs mer

Instruktion till kommunchef

Instruktion till kommunchef INSTRUKTION 1(7) Dokumentnamn Instruktion kommunchef Dokumentägare Kommunstyrelsen Författningsstöd Kommunallagen Dokumentansvarig Kommunstyrelsens ordförande Dokumenttyp Omfattning Instruktion Internt

Läs mer

Regionfullmäktiges protokoll. Styrelsens beredning av fullmäktiges beredningars gemensamma verksamhetsrapport 2016

Regionfullmäktiges protokoll. Styrelsens beredning av fullmäktiges beredningars gemensamma verksamhetsrapport 2016 Regionfullmäktiges protokoll Sammanträdet den 26 april 2017 34 Styrelsens beredning av fullmäktiges beredningars gemensamma verksamhetsrapport 2016 Dnr 1180-2017 Ärendebeskrivning I enlighet med den av

Läs mer

bilaga 1

bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 bilaga 1 Regionsamverkan Sydsverige uppdrag för utskott kring regional utveckling bilaga 2 Regionsamverkan Sydsverige syftar till att med medborgarnas bästa för ögonen,

Läs mer

Från försöksverksamhet till regionreform

Från försöksverksamhet till regionreform Från försöksverksamhet till regionreform Regionbildning en demokratisk utveckling Innehåll Vad innebär regionalisering Vad har skett i Sverige Erfarenheter Vad har skett i Norrbotten Var står vi nu? Regionfrågan

Läs mer

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun

STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Instruktion för kommundirektören i Eskilstuna kommun Beslutad när Kommunstyrelsen 2018-03-13, 36 Beslutad av Diarienummer Kommunstyrelsen KSKF/2018:53 Ersätter Gäller

Läs mer

Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan

Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan Så verkställs Norrbottens folkhälsostrategi -så förbättras hälsan 2018-2022 Norrbottens folkhälsostrategi 2018-2026 antogs i december 2017 Norrbottens regionala handlingsplan antogs i december 2018 Regional

Läs mer

Eftervalsundersökning Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter

Eftervalsundersökning Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter Eftervalsundersökning 2010 Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter Valet till landstingsfullmäktige i Stockholms län 2010 Procent 40 35,7 36,7 30 27,4 25,6 2006 2010 20 10 4,0 3,8

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB

Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB Energikontor Sydost är en regional kraft och vägvisare till ett hållbart energi- och transportsystem. Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB 1 Parterna träffar överenskommelse

Läs mer

REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN

REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN Diarienummer: 4463-2013 S T R A T E G I F Ö R REGIONAL SAMORDNING OCH INRIKTNING AV KRISHANTERING OCH RÄDDNINGSTJÄNST I SÖDERMANLANDS LÄN Med våra gemensamma resurser i Södermanland står vi starkare tillsammans

Läs mer

PRIO - analys och handlingsplan

PRIO - analys och handlingsplan Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 13(25) Socialnämndens arbetsutskott Sn/2015:240 SNau 102 PRIO - analys och handlingsplan Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackar för informationen

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

1. Bakgrund Uppdrag och organisation Ineras uppdrag Organisation för styrning och förankring... 4

1. Bakgrund Uppdrag och organisation Ineras uppdrag Organisation för styrning och förankring... 4 Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Uppdrag och organisation... 4 Ineras uppdrag... 4 Organisation för styrning och förankring... 4 Ägande av tjänster och projekt... 4 Ägare och kund... 4 3. Roller och ansvar...

Läs mer

Utveckling av kommunen som organisation, verksamhet och territorium

Utveckling av kommunen som organisation, verksamhet och territorium Syftet med detta dokument är att tydliggöra kommunchefens roll och utgöra en grund för utvecklat samspel byggt på ömsesidig förståelse mellan kommunchef och den politiska ledningen. För att lyckas behövs

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner 1 Fastställt av: KF Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell

Läs mer

Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen

Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen Landstinget i Kalmar län En presentation av organisationen Regioner och landsting 11 landsting 10 regioner Landstinget i Kalmar län 233 906 invånare 2,4 % av Sveriges befolkning En vanlig dag: 1 300 personer

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Stockholms läns landsting 2016 2021 BESLUTAD AV LANDSTINGSFULLMÄKTIGE 2016-11-15 (LS 2015-0998) Långsiktig och hållbar kompetens försörjning är en förutsättning för att

Läs mer

Verksamhetsavtal - primärkommunal samordning och utveckling

Verksamhetsavtal - primärkommunal samordning och utveckling 1(6) Landstingets kansli Avsändare Landstingsstyrelsen Verksamhetsavtal - primärkommunal samordning och utveckling Inledning Länets kommuner har, i samband med regionbildningsarbetet, uttryckt önskemål

Läs mer

Reglemente. Samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde. Mariestad. Antaget av finska samrådsgruppen Mariestad

Reglemente. Samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde. Mariestad. Antaget av finska samrådsgruppen Mariestad Reglemente Samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde Mariestad Antaget av finska samrådsgruppen 2017-05-23 Mariestad Datum: Dnr: Sida: 2 (5) Reglemente för finska samrådsgruppen Mariestads kommun ingår

Läs mer

Verksamhetsplan 2011

Verksamhetsplan 2011 1 Verksamhetsplan 2011 LSG Lokala samarbetsgruppen i Lycksele Innehållsförteckning s.2 1. Inledning s.3 2. Lokala samarbetsgruppen i Lycksele s.4 3. Lokala samarbetsgruppens uppdrag s.5 4. Lokala samarbetsgruppens

Läs mer

Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation

Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation Inledning Regionförbundet Sörmland har funnits sedan 2003. En interrimstyrelse tillsattes för de förberedande aktiviteterna och den 12 juni ägde

Läs mer

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län

Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Stockholms lans landsting Landstingsstyrelsen 2015-11-03 LS 2015-0997 Kommunerna i Stockholms län Remiss av förslag att ansöka om Regionbildning i Stockholms län Landstingsfallmäktige har i budgeten för

Läs mer

Norrbotten

Norrbotten Sida 1 av 6 Finansdepartementet Remissyttrande Indelningskommitténs förslag SOU 2016:48 (Finansdepartementet diarienummer Fi2016/02568/K) Centerpartiet i är i grunden positiva till en regionbildning där

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

Instruktion för sjukvård vid publika evenemang

Instruktion för sjukvård vid publika evenemang Instruktion för sjukvård vid publika evenemang i Kalmar län Arrangörsversion Giltighet Tills vidare. Målgrupp Arrangörer av publika evenemang i Kalmar län Ansvarig för dokumentet Kris och beredskapsenheten

Läs mer

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg

Politiskt ledarskap. Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Politiskt ledarskap Landstingsstyrelsens ordförande Ulf Berg Det här är vårt uppdrag Fullmäktige är regionens högsta beslutande organ som har det yttersta ansvaret för ekonomin och verksamhetens inriktning.

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Reglemente för Patientnämnden

Reglemente för Patientnämnden Reglemente för Patientnämnden Fastställt av landstingsfullmäktige 2010-06-01, 127 Senast reviderat av landstingsfullmäktige 2015-02-17, 22 Allmän del Arbetsformer Dessa bestämmelser gäller även för nämnds

Läs mer

Politiskt program. Valfrihet och mångfald. Trygghet och säkerhet

Politiskt program. Valfrihet och mångfald. Trygghet och säkerhet Politiskt program Individens behov ska utgöra grunden för hälso- och sjukvården. Hälso- och sjukvård skall finansieras solidariskt och utföras på lika villkor för alla och kunna erbjudas av en mångfald

Läs mer

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 2014-10-29 rev.2014-11-06 Håkan Blomgren Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 1. Nämnden för primärvård och tandvård består av 9 ledamöter och 9 ersättare, som väljs av landstingsfullmäktige

Läs mer

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna

Dessa har valt att inte svara!ar valt att inte svara. Socialdemokraterna Fördelning av antal mandat i landstingsfullmäktige efter valet 2010. Kommun Socialdemokraterna, 33 ledamöter Vänsterpartiet 6 ledamöter, Miljöpartiet de gröna 2 ledamöter, Norrbottens sjukvårdsparti 13

Läs mer

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2013. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2013. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Årlig granskning av fullmäktigeberedningarna 2013 Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV33 2(10) Sammanfattning Landstinget Västernorrland har fyra fullmäktigeberedningar: Arvodeskommittén,

Läs mer

regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län

regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län S t r a t e g i f ö r regional samordning och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlands län Med våra gemensamma resurser i Södermanland står vi starkare tillsammans och kan hantera

Läs mer

Uppdrag och mandat i TRIS

Uppdrag och mandat i TRIS Beslutat den 23 februari 2015 av Regionala Samverkansgruppen 1 Uppdrag och mandat i TRIS Vad syftar detta dokument till? Detta dokument är ett komplement till styrdokumentet för TRIS och beskriver mer

Läs mer

Verksamhetsplan 2008

Verksamhetsplan 2008 Verksamhetsplan 2008 Programberedningen Vision Programberedningen ska bidra till att patienters och deras närståendes åsikter och behov förmedlas till landstingsfullmäktige. Beredningen har även ansvar

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2007:56 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Modell för samverkan mellan Stockholms läns landsting och länets pensionärsorganisationer Föredragande landstingsråd: Chris Heister Ärendet

Läs mer

Projekt Region Uppsala 2017

Projekt Region Uppsala 2017 2015-04-21 Projekt Region Uppsala 2017 Bakgrund Regeringen har uttalat att de landsting som så önskar ges möjlighet att bli regioner. Processen att bilda region i Uppsala län inleddes den 27 januari 2015

Läs mer

Styrelsens svar på demokratiberedningens verksamhetsrapport 2017/2018 Dnr

Styrelsens svar på demokratiberedningens verksamhetsrapport 2017/2018 Dnr Regionstyrelsen 31 oktober 2018 Sida 1 (5) 211 Styrelsens svar på demokratiberedningens verksamhetsrapport 2017/2018 Dnr 3785-2017 Regionstyrelsens förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH ÄLDRE.

SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH ÄLDRE. Sid. 1 (5) Mellan. kommun, nedan kallad Kommunen, och Kommunförbundet Skåne, nedan kallat Kommunförbundet, har träffats följande SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Läs mer

Tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Landstingsstaben (8)

Tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Landstingsstaben (8) www.lvn.se Tjänsteställe, handläggare Datum Dnr Sida Landstingsstaben 2012-06-05 1(8) Planeringsdirektör Christer Nylén Region Västernorrland Distribution Diskussionsunderlag för de politiska partierna

Läs mer

REGLEMENTE 1 (5) Giltigt fr.o.m. Dok.nummer-Utgåva 24749-1 Reglemente för gemensam kostnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 2015 1 PARTER Landstinget i Uppsala

Läs mer

Instruktion för kommundirektör

Instruktion för kommundirektör Instruktion för kommundirektör Dokumenttyp Styrdokument För revidering ansvarar Kommunsekreterare Dokumentet gäller till och med Diarienummer 2018-609-003 Uppföljning och tidplan Löpande Fastställt Kommunstyrelsen

Läs mer

Norrbottens läns landsting 2014

Norrbottens läns landsting 2014 Norrbottens läns landsting 2014 Norrbotten ett län i förändring Industri med skog och malm som råvarubas Forskning och utbildning i världsklass Nya branscher breddar näringslivet (Facebookhallar) Besöksnäringen

Läs mer

Fördjupad granskning avseende Kommunalt forum Region Jönköpings län Revisorerna

Fördjupad granskning avseende Kommunalt forum Region Jönköpings län Revisorerna Fördjupad granskning avseende Kommunalt forum Region Jönköpings län Revisorerna Göteborg den 24 mars 2015 Attensum AB Jur.kand. Joakim Eriksson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Iakttagelser och

Läs mer

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED ORSA KOMMUN

Samarbete över partigränserna INTERVJU MED ORSA KOMMUN Samarbete över partigränserna INTERVJU MED ORSA KOMMUN Orsa kommun Alla behöver inte vara överens om allt I Orsa är samverkan en av de grundläggande förutsättningarna. Kommunen samarbetar med grannkommunerna

Läs mer

Ett gott liv för alla invånare

Ett gott liv för alla invånare Ett gott liv för alla invånare Hej! Det här är Region Östergötland, som arbetar för dig och alla andra invånare i länet. Den skatt du betalar finansierar vården och delar av den regionala utvecklingen.

Läs mer

Region Östergötland. - större kraft att växa tillsammans. Region Östergötland

Region Östergötland. - större kraft att växa tillsammans. Region Östergötland - större kraft att växa tillsammans större kraft att växa tillsammans Vad innebär det att bilda region? Landstinget tar över ansvaret för de regionala utvecklingsfrågorna Landstinget i Östergötland bytte

Läs mer

Arbetsordning för. Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Samverkansgruppen för nationella minoritetsspråk. samt

Arbetsordning för. Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Samverkansgruppen för nationella minoritetsspråk. samt Arbetsordning för Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Samverkansgruppen för nationella minoritetsspråk samt Samverkansrådet för landsbygdsfrågor Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen

Läs mer