Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Anna von Axelson, chef för Miljö- och bygglov Aila Delopoulos, registrator/nämndsekreterare Lotta Emanuelsson 17

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Anna von Axelson, chef för Miljö- och bygglov Aila Delopoulos, registrator/nämndsekreterare Lotta Emanuelsson 17"

Transkript

1 arbetsutskott Datum Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 21 april 2009 Lars Filipoff (M) ordförande Anne-Marie Karlsson (C) vice ordförande Kenneth Bylund (S) Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Anna von Axelson, chef för Miljö- och bygglov Aila Delopoulos, registrator/nämndsekreterare Lotta Emanuelsson 17 Kenneth Bylund Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna Sekreterare Aila Delopoulos Paragrafer Ordförande Lars Filipoff Justerande Kenneth Bylund BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ arbetsutskott Sammanträdesdatum Datum för anslags uppsättande Förvaringsplats för protokollet Datum för anslags nedtagande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna Underskrift 1 (12)

2 Innehållsförteckning: Bullerklagomål efter Stockholmsvägen...3 Månadsuppföljning nr 2 för myndighetsnämnden för teknik och miljö...4 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område...6 Information om slutrapport efter marksanering av förorenat område på fastigheten Lövsättra 1:1...9 Förslag till ändring av reglemente för myndighetsnämnden för teknik och miljö...11 Sid 2 (12)

3 Bullerklagomål efter Stockholmsvägen AU 17 Dnr Arbetsutskottets förslag att lämna ärendet utan åtgärd. Ärendet inkommer en förfrågan från Maria Nodahl, Kragstalundsvägen 88, via e-post där hon efterfrågar en ny bullerutredning efter Stockholmsvägen. Den boende har sedan ombyggnationen av Stockholmsvägen upplevt höga bullernivåer och därför försökt få till stånd en bullermätning. Det har i maj 2007 konstaterats av kommunens trafikplanerare att bullerdämpande åtgärder redan genomförts, samt att de beräkningar som gjorts visar att inga ytterliga åtgärder behövs. Beräkningen som gjordes i november 2004 visar att bullernivån från Stockholmsvägen på de aktuella fastigheterna inte överskrider riktvärdena. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag beslutar att lämna ärendet utan åtgärd. Handlingar i ärendet 1. Bullerberäkning från Ingemanssons Technology AB med beräkningskartor 3 (12)

4 Månadsuppföljning nr 2 för myndighetsnämnden för teknik och miljö AU 18 Dnr Arbetsutskottets förslag godkänner för sina respektive verksamheter förvaltningens månadsuppföljning. Ärendet Samhällsbyggnadsförvaltningen har följt upp årets budget och gjort en prognos över utfallet efter två månader av verksamhetsåret. Helårsprognosen för nämnden visar att verksamheterna i stort beräknas kunna bedrivas inom tilldelad budgetram. Prognostiserat resultat: SBN exklusive resultatenheter - 56 tkr MTM +-0 TunaFastigheter + 83 tkr Avfallshantering +-0 Resultatprognos för året: Verksamheten Väghållning ger ett prognostiserat underskott på 360 tkr. På grund av rådande vinterväglag så har en stor mängd saltning och sandning genomförts under de första två månaderna av året vilket gör att kostnaderna troligen kommer att överstiga budget med ca 300 tkr. Klottersaneringen beräknas överstiga budget med 60 tkr. Markreservern ger ett överskott på 149 tkr, nya kontrakt har avtalats under perioden. Kart o mätverksamheten, beräknar att intäkterna kommer att bli ca 50 tkr mer än budgeterat. Nettot för verksamheten Bostäder ger ett överskott på ca 100 tkr. Resulatprognos för året för resultatenheterna: Resultatprognosen för TunaFastigheter visar att verksamheterna kommer att kunna bedrivas enligt budget, prognosen visar totalt på ett marginellt överskott på 83 tkr. Resultatenheten Avfallshantering beräknas kunna bedriva sin verksamhet enligt budget med hänsyn tagen till överföring av överskotten från år 2007 och 2008, totalt på1 383 tkr. Det totala överskottet beräknas tas i anspråk under året. Kostnaden för behandling av hushållsavfall kommer att öka under året. Nuvarande avfallstaxa förblir oförändrad under 2009 men måste justeras pga indexuppräkningen för högre behandlingsavgifter och för återvinningscentralernas verksamhet. 4 (12)

5 Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag Nämnden godkänner för sina respektive verksamheter förvaltningens månadsuppföljning. Handlingar i ärendet: Tjänsteskrivelse daterad Månadsuppföljning drift SBN (sid 1-4) Månadsuppföljning MTM (sid 5-6 ) 5 (12)

6 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område AU 19 Dnr Arbetsutskottet överlämnar ärendet till Myndighetsnämnden för teknik och miljö utan eget ställningstagande. Ärendet Sedan den 1 januari 2008 har förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd en ny indelning. Den nya indelningen innebär att tidigare taxa inom miljöbalkens område inte längre stämmer med gällande lagstiftning. I samband med att förordningen ändrades ändrade även Sveriges kommuner och landsting sitt förslag till utformning av taxan och har nu ett förslag som bygger på riskklassificering av verksamheterna. Myndighetsnämnden för teknik och miljö måste på grund av ovanstående ha en ny taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken. Bakgrund Miljöbalken och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (FMH) trädde i kraft den 1 januari Efter några år konstaterades det att det fanns behov av förändringar av förordningen och efter ytterligare några år av utredningar beslutades om en reviderad förordning från den 1 januari Den stora ändringen jämfört med tidigare förordning var att prövningsnivån för miljöfarliga verksamheter ändrades dvs en del av de ärenden som tillståndsprövats av miljödomstol flyttades till länsstyrelsen och en del av de ärenden som tillståndsprövats av länsstyrelsen flyttades till kommunerna. En del av de verksamheter som tidigare prövats genom anmälan i kommunen undantogs från prövning. Inom hälsoskyddsområdet togs anmälningsplikten bort för vissa verksamheter. Grunden för avgifter i miljöbalken och dess följdförfattningar är att Polluter Pays Principle ska gälla, dvs förorenaren betalar. Då nya regler kring taxor kommer brukar Sveriges kommuner och landsting (SKL) ta fram ett grundförslag för kommunerna att utgå ifrån vid framtagandet av den lokala taxan. I samband med förändringen i FMH tog SKL fram ett förslag till avgiftssättning som bygger på riskvärdering av de enskilda verksamheterna. Grunden för detta tankesätt är taxan för livsmedelstillsyn som togs fram I taxans konstruktion ingår också en del för att tillsynsmyndigheten ska kunna göra en bedömning av resursbehovet. 6 (12)

7 Förvaltningen har vid arbetet med att ta fram nu föreslagen taxa i stora delar följt SKLs förslag, men i de lokala tillämpningarna också tittat mycket på den taxa som tillämpas av Södra Roslagens Miljöoch hälsoskyddsnämnd. Förvaltningens synpunkter Vallentuna kommun antog 2004 en taxa enligt miljöbalken. Denna taxa har reviderats vid ett par tillfällen sedan dess och är idag inte helt lättöverskådlig. Den nuvarande taxan hänger också i vissa delar ihop med den tidigare taxan för djurskyddstillsyn. har redan i Verksamhetsplan satt som mål att tillsynen ska utgå från riskvärdering. Det målet är uppfyllt inom livsmedelsområdet, men inte inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Målsättningen med den föreslagna taxan, förutom att den ska följa gällande lagstiftning, är att genomföra en tydlig riskvärdering av verksamheterna i kommunen och på så sätt få ett underlag för att verkligen tillämpa principen om att förorenaren betalar. Utifrån riskvärderingen kommer också nämnden att få ett bättre underlag för sina bedömningar av vilka resursbehoven är för att kunna genomföra den tillsyn som krävs enligt miljöbalken. I föreslagen taxa kommer avgifter inte att tas ut för tillsyn som föranleds av obefogade klagomål eller den fortsatta handläggningen av ärenden som överklagats. Nämnden kommer också att ha möjlighet att sätta ned eller efterskänka avgift när det annars skulle vara uppenbart oskäligt. De företag som sköter sitt miljöarbete och t ex kan visa upp en fungerande egenkontroll kommer att kunna premieras genom sänkt årlig tillsynsavgift. Fasta årliga tillsynsavgifter är enligt förvaltningen ett bra sätt att ta betalt för tillsynen. Det innebär en känd kostnad varje år för verksamhetsutövaren istället för en okänd (ofta högre) kostnad då det sker en inspektion eller annan tillsyn. Fasta årliga avgifter innebär också att förvaltningen kan planera för tillsynen på ett bättre sätt. I taxeförslaget finns möjlighet till fasta årliga tillsynsavgifter inom hälsoskyddsområdet. I dag tar nämnden ut timavgift vid tillsyn inom detta område. Sveriges Kommuner och Landsting föreslår fasta årliga tillsynsavgifter dels för samsyn inom miljö- och hälsoskyddsområdet och dels för att förstärka resurserna för hälsoskyddstillsyn. 7 (12)

8 Bland de verksamheter som kan bli förmål för årliga avgifter inom hälsoskyddsområdet finns de verksamheter som ska anmälas till myndighetsnämnden för teknik och miljö innan de startar dvs skolor och förskolor, verksamheter där allmänheten erbjuds yrkesmässig hygienisk behandling med stickade/skärande verksamhet samt bassängbad. Konsekvenser I prövningsdelen har några avgifter blivit högre beroende på att tidredovisningen visat att tidigare beräknad tidsåtgång varit för låg. Det gäller bland annat avgiften för tillstånd till enskilt avlopp som ökat från 8 till 10 timmar och avgiften för tillstånd till bergvärme som ökat från 2 till 3 timmar. Lantbruken som tidigare haft en generell nedsättning av avgiften enligt miljöbalken då de betalat för djurskyddstillsynen kommer få betala fast årlig tillsynsavgift. I den avgiften ingår bland annat tillsyn av gödselvårdsanläggningar, bränsleförvaring och verkstadsdel samt hanteringen av bekämpningsmedel. Avgiften kommer troligen att variera från 2 till 12 timmar beroende på storlek och hantering. Årliga avgifter inom hälsoskyddsområdet innebär att ett stort antal verksamheter som tidigare inte haft några årliga tillsynsavgifter kommer få det. Detta kommer medföra ökad tillsyn av ett stort antal lokaler, men också tillkommande kostnader för verksamhetsutövarna. Förvaltningens förslag är att avgifterna det första året sätts utifrån en grundläggande riskklassificering. Några hänsyn till tidigare erfarenheter är svåra att ta då det under 2008 inte genomfördes någon tillsyn. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag beslutar föreslå kommunfullmäktige att fasta årliga avgifter ska tas ut för hälsoskyddstillsyn från 2010 och översända föreslagen taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område till kommunfullmäktige för fastställande. Handlingar i ärendet 1. Taxan 8 (12)

9 Information om slutrapport efter marksanering av förorenat område på fastigheten Lövsättra 1:1 AU 20 Dnr Arbetsutskottets förslag beslutar lägga informationen till handlingarna samt översända den till samhällsbyggnadsnämnden för kännedom. I Ärendet I början av november 2005 påträffades vid schakt av Norrortsleden förorenad mark i väglinjen. Föroreningen var lokaliserad till ett skogsområde på fastigheten Lövsättra 1:1 på gränsen mellan Vallentuna och Österåkers kommuner. Det har senare framkommit att själva föroreningspunkten helt låg inom Österåkers kommun. SWECO har på uppdrag av Vägverket utfört miljötekniska undersökningar och utredningar i samband med byggandet av Norrortsleden. Slutrapporten som nu redovisas innehåller dels en sammanställning av de vidtagna åtgärderna och dels förslag på fortsatt övervakning. Bakgrund Föroreningen som upptäcktes i november 2005 bestod av ett bekämpningsmedel samt lösningsmedel. De förorenade schaktmassorna har transporterats till dels SAKAB och dels Högbytorp. Kontrollprovtagning har i samband med saneringen utförts i schaktväggar och schaktbotten. Inom området har också grundvattenbrunnar borrats ned i berget samt grundvattenprov uttagits och analyserats. Det har även gjorts en undersökning för att bedöma bergets sprickighet. Huvuddelen av den förorenade jorden är omhändertagen och den kvarvarande föroreningen inom området bedöms vara den förorening som finns i grundvattnet sydost om föroreningskällan. Området sydost om föroreningskällan ligger helt inom Österåkers kommun och vid kontakter med dem har det framkommit att de kommer följa upp ärendet med avseende på återkommande kontroller av grundvattnet i de grundvattenbrunnar som borrats ned. 9 (12)

10 Förvaltningens synpunkter Några ytterligare tillsynsåtgärder är för närvarande inte aktuella för Vallentuna kommun och ärendet har avslutats. Informationen om föroreningen och de vidtagna åtgärderna bör dock översändas till samhällsbyggnadsnämnden för kännedom. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag beslutar lägga informationen till handlingarna samt översända den till samhällsbyggnadsnämnden för kännedom. Handlingar i ärendet 1. Skrivelse från Vägverket daterad Sammanfattning SWECOS rapport daterad (12)

11 Förslag till ändring av reglemente för myndighetsnämnden för teknik och miljö AU 21 Dnr Arbetsutskottets förslag föreslår kommunfullmäktige att ändra MTM:s reglemente genom att arbetsutskott ersätts med en presidieberedning. Ärendet Enligt reglementet för myndighetsnämnden för teknik och miljö ska det finnas ett arbetsutskott bestående av tre ledamöter och tre ersättare inom nämnden. Arbetsutskottet för myndighetsnämnden för teknik och miljö har inte utnyttjat sin beslutanderätt som delegerats av nämnden utan enbart varit en beredande instans inför nämndsammanträden. Arbetsutskottets sammanträden har protokollförts. Mot denna bakgrund är det lämpligt att förnya och effektivisera nämndens arbetsform. Istället för arbetsutskott föreslås presidieberedningar. Presidiet föreslås bestå av nuvarande ordinarie ledamöter i MTM:s arbetsutskott. Presidieberedningar skall inte protokollföras och därmed nås omedelbara effektivitets- och besparingseffekter, både arbetsmiljön och miljön påverkas positivt. Ärendena ska presenteras digitalt vid presidieberedningarna. Viktigt för fortsatt utveckling är att ledamöter har möjligheten att ta del av ärenden digitalt och att hela ärendehanteringen digitaliseras. Effektivitets- och besparingseffekter Det primära syftet med förändringen är en effektivare nämndhanteringsprocess. Handläggningstiden för en nämndprocess förkortas uppskattningsvis med minst 18 dagar. Förändringen bör också medföra vissa besparingseffekter som för närvarande är svåra att redovisa. En presidieberedning utan protokollförda sammanträden genererar mindre administration och innebär en besparing. Även berörda kunder bör bli nöjdare med snabbare beslutsprocess. Miljövinster Tryckning och expediering av protokoll upphör och därmed uppnås miljövinster genom minskad pappersförbrukning. Arbetsmiljön förväntas bli mindre stressig för både handläggare och nämndsekreterare som får längre tid på sig för sina tjänsteskrivelser respektive protokoll. Den utökade handläggningstiden bedöms medföra bättre beslutsunderlag och slutprodukter. Eventuella övriga effektiviseringsvinster får redovisas när presidieberedning funnit sin form. 11 (12)

12 Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag (MTM) föreslår kommunfullmäktige att ändra MTM:s reglemente genom att arbetsutskott ersätts med en presidieberedning. 12 (12)

Myndighetsnämnden för teknik och miljö Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Torsdagen den 3 juni 2010 kl 18.00

Myndighetsnämnden för teknik och miljö Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Torsdagen den 3 juni 2010 kl 18.00 Myndighetsnämnden för teknik och miljö Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Myndighetsnämnden för teknik och miljö Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna Torsdagen den 3 juni 2010

Läs mer

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 27 april 2006 arbetsutskott 27 april 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna torsdagen den 27 april

Läs mer

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 14 oktober 2008 kl. 17.00

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 14 oktober 2008 kl. 17.00 Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott Myndighetsnämnden för teknik och miljö Plats och tid för sammanträdet Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den

Läs mer

Myndighetsnämnden för teknik och miljö Arbetsutskott

Myndighetsnämnden för teknik och miljö Arbetsutskott 1 (9) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna. Kl 09.00-10.00 ande Lars Filipoff (M) ordförande, Patrik Lundholm (C) vice ordförande, Anette Karlsson (S) Övriga Anna von Axelson, miljö- och

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden 1 (5) Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna. Kl 18.00-18.40 ande Ersättare Övriga närvarande Elwe Nilsson (M), ordförande, Erika Nordell (C), Lage Jansson (M), Ewa Thorin (M), Ragnar Dahl

Läs mer

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare arbetsutskott 22 augusti 2005 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti 2006 kl 17.00 17:40.

Läs mer

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna arbetsutskott 17 oktober 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 17 oktober

Läs mer

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare Myndighetsnämnden för teknik och miljö 20 februari 2007 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2,

Läs mer

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Miljönämndens arbetsutskott 2011 09 08 34 1 Dnr 2011 1791 Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Bilaga: Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område gällande miljönämndens verksamhet

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. Sekreterare Birgitta Gunolf Paragrafer 4 och 5 omedelbart justerad Ordförande

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. Sekreterare Birgitta Gunolf Paragrafer 4 och 5 omedelbart justerad Ordförande Samhällsbyggnadsnämnden 13 februari 2007 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna

Läs mer

Åke Morin (KV) ordförande Bengt-Åke Torhall (FP)

Åke Morin (KV) ordförande Bengt-Åke Torhall (FP) Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 2013-09-24 1 (10) Plats och tid Räddningstjänsten i Hyltebruk, kl. 15:20-16:30 Beslutande Åke Morin (KV) ordförande Bengt-Åke Torhall (FP) Övriga deltagare Mats Andresen,

Läs mer

Uno Sjöberg (C) Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV)

Uno Sjöberg (C) Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Tillsynsnämnden 2014-05-15 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrummet på samhällsbyggnadskontoret, kl. 08:00-08:40 Beslutande Uno Sjöberg (C) Ann-Kristin Petersson (S) Gunilla Magnusson (KV) Övriga deltagare

Läs mer

kreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 1 2 omedelbar justering BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Samhällsbyggnadsnämnden

kreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 1 2 omedelbar justering BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadsnämnden 2010-01-26 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Karin Dahl-Strandin (s)

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2006-01-10 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Katarina Brundell, sekreterare

Olle Wallin, samhällsbyggnadschef Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Katarina Brundell, sekreterare Myndighetsnämnden för teknik och miljö 2 juni 2005 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2,

Läs mer

Lennart Sjödin. Sekreterare... Paragrafer 107-152. Diana Börjesdotter Olsson... 148, omedelbart justerad. Ordförande... Christina Embretsen

Lennart Sjödin. Sekreterare... Paragrafer 107-152. Diana Börjesdotter Olsson... 148, omedelbart justerad. Ordförande... Christina Embretsen PROTOKOLL Datum Plats och tid Beslutande Brandstation, Molinsgatan 2, Ljusdal. Kl 09.30 14.30 Christina Embretsen, ordförande (s) Lennart Sjödin, 1:e vice ordförande (c) Ulla-Britt Gidemalm 2:e vice ordförande

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 2014-09-26 1 (6) Stadsbyggnads- och miljönämnden Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Beslutsunderlag Stadsbyggnads- och miljöförvaltningens skrivelse den 26 september 2014. Stadsbyggnads-

Läs mer

Käppalaförbundet, S:a Kungsvägen 315, Lidingö torsdagen den 30 oktober 2008 kl Jan-Erik Jansson (c) Åke T Carlestam (mp)

Käppalaförbundet, S:a Kungsvägen 315, Lidingö torsdagen den 30 oktober 2008 kl Jan-Erik Jansson (c) Åke T Carlestam (mp) Myndighetsnämnden för teknik och miljö 2008-10-30 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Käppalaförbundet, S:a Kungsvägen 315, Lidingö

Läs mer

Sven-Olof Ekström (S) Anna von Axelson, chef för Miljö- och bygglov Aila Delopoulos, nämndsekreterare

Sven-Olof Ekström (S) Anna von Axelson, chef för Miljö- och bygglov Aila Delopoulos, nämndsekreterare Myndighetsnämnden för teknik och miljö 2010-05-06 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2,

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Susanne Wase Smith, miljöinspektör Susanne Rosqvist, miljöinspektör Sandra Berwing, nämndsekreterare

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Susanne Wase Smith, miljöinspektör Susanne Rosqvist, miljöinspektör Sandra Berwing, nämndsekreterare Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-02 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti 2006, kl

Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti 2006, kl Myndighetsnämnden för teknik och miljö AU Myndighetsnämnden för teknik och miljö Plats och tid för sammanträdet Arbetsutskottet Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 22 augusti

Läs mer

Dnr SBN/2017: Samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att

Dnr SBN/2017: Samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att PROTOKOLLSUTDRAG Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum/ 2017-09-27 1/3 SBN 126 Dnr SBN/2017:814-406 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen, lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt

Läs mer

Anna von Axelson, chef för Miljö- och bygglov Birgitta Gunolf, sekreterare. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Anna von Axelson, chef för Miljö- och bygglov Birgitta Gunolf, sekreterare. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Myndighetsnämnden för teknik och miljö 2008-12-09 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2,

Läs mer

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP)

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Tillsynsnämnden 2015-03-12 1 (8) Plats och tid Blå rummet, Storgatan 8C i Hyltebruk. Kl. 08.00-09.00 Beslutande Övriga deltagare Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Stefan

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Ulf Lundström (S) Monika Fernlund, myndighets chef Carina Altius, administrativ chef Terhi Berlin, utredare

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Ulf Lundström (S) Monika Fernlund, myndighets chef Carina Altius, administrativ chef Terhi Berlin, utredare Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, Fredagen den 26 november kl. 09.00-09.30 Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande

Läs mer

Håkan Lindqvist Flens stadshus, torsdag 25 april Pirjo Olsson. ... Greta Suvén. ... Håkan Lindqvist

Håkan Lindqvist Flens stadshus, torsdag 25 april Pirjo Olsson. ... Greta Suvén. ... Håkan Lindqvist Plats och tid Flens stadshus Kl 09.30-15.30 100 Beslutande Greta Suvén (MP), ordförande Sven-Gunnar Johansson (M), 1:e vice ordförande Jonas Thyrén (S), 2:e vice ordförande Ann-Katrin Elofsson (S) Håkan

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Sida 1 av 5 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Antagen av komunfullmäktige 31 oktober 2016, 213 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Örnsköldsviks kommuns kostnader

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2016-12-14 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, kl. 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Lars-Göran Gustavsson (S), ordförande Bertil Helmersson (V) Hans Lind

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:746 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 15 december

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Angarnsrummet kl 19:00-20:00

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Plats och tid Angarnsrummet kl 19:00-20:00 1 (1) Plats och tid Angarnsrummet kl 19:00-20:00 Beslutande närvarande Ej tjänstgörande ersättare Ylva Mozis (L) (ordförande), Bengt-Åke Grip (M) (vice ordförande), Ewa Thorin (M), Per-Everth Staff (C),

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1988:808)

Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1988:808) Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1988:808) Typ av dokument Taxa Beslutat av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2018-01-01 Diarienummer 0115/18 Dokumentägare Giltighetstid Framtagen av

Läs mer

Miljöbalkstaxa. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad , 120, , 102, och , 96

Miljöbalkstaxa. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad , 120, , 102, och , 96 Grästorps kommun Miljöbalkstaxa Dnr 361/2017 Miljöbalkstaxa Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad 2009-12-17, 120, 2015-11-23, 102, och 2017-11-27, 96 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Utbildningschef Roland Beijer Ekonomiadmin. chef Annika Hellberg Enhetschef kvalitet och utveckling Eva Lod 92-98 Nämndsekreterare Lotta Lann

Utbildningschef Roland Beijer Ekonomiadmin. chef Annika Hellberg Enhetschef kvalitet och utveckling Eva Lod 92-98 Nämndsekreterare Lotta Lann Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2009-08-18 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Miljönämnden Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl.

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Miljönämnden Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Omfattning: 25 Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 13:00-16:15 Beslutande: Bengt Ferm (M) Ragnar Nilsson (C) Thomas Larsson (MP) Elise Arnell

Läs mer

TAXA FÖR TILLSYN OCH PRÖVNING INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE

TAXA FÖR TILLSYN OCH PRÖVNING INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE TAXA FÖR TILLSYN OCH PRÖVNING INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE Antagen av Kommunfullmäktige 2008-11-27, 253, reviderad av Kommunfullmäktige 2009-11-26, 201 reviderad av Kommunfullmäktige 2010-11-25, 239 reviderad

Läs mer

Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS

Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS Taxor för kontroll och tillsyn av folköl, tobak och handel med vissa receptfria läkemedel 13 KS 2018.332 26 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2018-09-27 DNR KS 2018.332 KARIN KILERUD

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun Antagen av kommunfullmäktige Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Smedjebackens kommuns kostnader för

Läs mer

Taxebestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område

Taxebestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område 1 (7) Taxebestämmelser för prövning och tillsyn inom miljöbalkens (1998:808) område Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-24 89, indexuppräknad för 2015 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter

Läs mer

Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område

Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område 2017-10-23 Fastställd av KF 2017-12-18 Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för miljönämndens i Sundsvalls kommun kostnader för prövning

Läs mer

Taxa utifrån risk- och resursbedömning för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Taxa utifrån risk- och resursbedömning för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Kundservice tel: 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00 16.00 http:// www.borgholm.se Taxa Miljö- och hälsoskydd Taxa utifrån risk- och resursbedömning för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Läs mer

Taxa för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken

Taxa för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken Taxa för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken och bestämmelser meddelade

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Myndighetsnämnden för teknik och miljö

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Myndighetsnämnden för teknik och miljö Myndighetsnämnden för teknik och miljö 13 oktober 2005 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C) Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-08-28 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Dan Larson (M), ordförande Anette Avelin

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Taxan gäller avgifter för miljö- och konsumentnämndens kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (1998:808),

Läs mer

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sekreterare Margareta Stensaeus Linder Paragrafer 27,28 omedelbar justering Ordförande. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2008-03-25 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 25 mars 2008 kl.

Läs mer

Plats och tid: Grå, , kl. 14:00-17:00

Plats och tid: Grå, , kl. 14:00-17:00 Plats och tid: Grå, 2019-02-21, kl. 14:00-17:00 Beslutande: Ersättare: Staffan Broddesson (C) Anders Davidsson (M) Torgny Handreck (S) Anders Ingvarsson (SD) Lina Miremark (Jakaviciute) (L) Jan-Eric Andersson

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Karlstads kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Karlstads kommun 1 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Karlstads kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2014-12-18, 25, att börja gälla från och med den 1 januari 2015. Indexuppräknad av miljönämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 13.15 14.45 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Torbritt Bökman (M) Berit Karlsson (S) Birgitta Luoto (S) Arne Algothsson (S) Jan

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 25 A TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 25 A TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 25 A TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN Antagen av kommunfullmäktige 2018-11-26, att gälla från och med 2019-01-01. Enligt 27 kap. 1 miljöbalken (SFS

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE FÖRFATTNINGSSAMLING Nr MB 31 d 1 (6) TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE Fastställd av kommunfullmäktige 2019-05-27 112 Gäller fr o m 2019-07-01 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET

ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET 1 (5) Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Miljö- och hälsoskyddsnämndens kostnader

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter juli 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-08-25 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 25 augusti 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens, strålskyddslagens och tobakslagens områden m.m.

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens, strålskyddslagens och tobakslagens områden m.m. Sid 1 (5) 2015-12-22 Dnr. 15SBN426 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens, strålskyddslagens och tobakslagens områden m.m. I Gävle kommun är det Samhällsbyggnadsnämnden som svarar för prövning

Läs mer

Taxa Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Taxa Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1(5) Taxa Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 2(5) - prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen Enligt 27 kap 1 i miljöbalken (1998:808), 16a i strålskyddsförordningen (1988:293) får

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken 1 (5) Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Mora Orsa miljönämnds kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken eller bestämmelser

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag , kl. 08:15-11:30

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag , kl. 08:15-11:30 1 Plats och tid Centrumhuset, Hälsön, torsdag 2017-11-16, kl. 08:15-11:30 Beslutande Anne-Marie Petersson Birthe Hellman Sten-Inge Kedbäck Anders Hygrell Anne Kolni tjg ers. Övriga deltagande Se sidan

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Socialnämndens arbetsutskott 2010-08-10 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 10 augusti kl. 15.00-16.15

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 2 Miljöskyddsnämndens arbetsutskott Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12 Paragrafer 21-27 kl. 14:30-16:41 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens

Läs mer

TAXA FÖR KONTROLL ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE , 149

TAXA FÖR KONTROLL ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FODERLAGSTIFTNINGEN FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE , 149 TAXA FÖR KONTROLL ENLIGT LIVSMEDELS- OCH FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2017-11-13, 149 Taxa för miljö- och samhällsbyggnadsnämndens offentliga kontroll och övriga kostnader inom livsmedels- och foderlagstiftningen

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun 1(5) 2015-10-14 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Eksjö kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Läs mer

Myndighetsnämnden för teknik och miljö 2011-05-13 Arbetsutskott. Lars Filipoff (M), ordförande, Patrik Lundholm (C), Kenneth Bylund (S)

Myndighetsnämnden för teknik och miljö 2011-05-13 Arbetsutskott. Lars Filipoff (M), ordförande, Patrik Lundholm (C), Kenneth Bylund (S) 1 Plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset, Vallentuna. Kl 09.00-11.00 ande Lars Filipoff (M), ordförande, Patrik Lundholm (C), Kenneth Bylund (S) Övriga närvarande Maria Engvall, miljösamordnare, Aila Delopoulos,

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Bygg- och miljöenheten Antagen av KF 13-03-27 39 Reviderad av KF 15-03-11 41 (bilaga 3) Reviderad av KF 17-04-12 55 (bilaga 1) Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 2(8) Innehållsförteckning

Läs mer

203 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel

203 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2015-09-14 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Dnr KSF 2015/297 203 Taxa för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om handel med vissa receptfria läkemedel Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Plats och tid Norrtälje-salen torsdagen den 7 mars 2019 kl. 15:00-15:10

Plats och tid Norrtälje-salen torsdagen den 7 mars 2019 kl. 15:00-15:10 Plats och tid Norrtälje-salen torsdagen den 7 mars 2019 kl. 15:00-15:10 Beslutande Ledamöter Ann Lewerentz (M) (ordförande) Stefan Lindskog (C) (vice ordförande) Marcus Granström (S) (2:e vice ordförande)

Läs mer

Justering av tillsynsavgifter beträffande försäljning av folköl och tobak 4. Val av ledamot i socialnämndens arbetsutskott 5

Justering av tillsynsavgifter beträffande försäljning av folköl och tobak 4. Val av ledamot i socialnämndens arbetsutskott 5 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sid Tillsyn och kontroll av ny lag om detaljhandel med nikotinläkemedel 3 Justering av tillsynsavgifter beträffande försäljning av folköl och tobak 4 Val av

Läs mer

Malin Thydén-Kärrman (S) ordförande Bengt-Åke Torhall (FP) Johan Elgemark (C)

Malin Thydén-Kärrman (S) ordförande Bengt-Åke Torhall (FP) Johan Elgemark (C) Samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott 2015-10-27 1 (10) Plats och tid Blå rummet, Storgatan 8C i Hyltebruk. Klockan 8.00 9.35 Beslutande Övriga deltagare Malin Thydén-Kärrman (S) ordförande Bengt-Åke

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Beslutad i KF datum: 2010-11-15 Reviderad datum: Gällande fr.o.m 2011-01-01 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Enligt 27 kap 1 miljöbalken (SFS 1998:808) och 1 kap 1 förordningen (SFS

Läs mer

Taxa 2016 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun

Taxa 2016 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun Taxa 2016 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Varbergs kommuns kostnader för prövning

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadsnämnden 19 september 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 19 september

Läs mer

TAXA för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

TAXA för prövning och tillsyn enligt miljöbalken TAXA för prövning och tillsyn enligt miljöbalken MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Hammarö kommun 2012-11-26, Kf 86 Taxan träder i kraft 2013-01-01

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun TAXA 1(6) Datum 2018-12-20 Antaget av Kommunfullmäktige Reviderat datum 2019-01-07 Paragraf 144 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun 2(6) Taxa för prövning och tillsyn

Läs mer

Taxa fö r prö vning öch tillsyn inöm miljö balkens ömra de Fastställd av Kommunfullmäktige den 1 februari 2012

Taxa fö r prö vning öch tillsyn inöm miljö balkens ömra de Fastställd av Kommunfullmäktige den 1 februari 2012 Taxa fö r prö vning öch tillsyn inöm miljö balkens ömra de Fastställd av Kommunfullmäktige den 1 februari 2012 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Vellinge kommuns kostnader för prövning

Läs mer

Granskning av kommunens tillsynsarbete inom miljö- och hälsoskyddsområdet

Granskning av kommunens tillsynsarbete inom miljö- och hälsoskyddsområdet Revisionsrapport Granskning av kommunens tillsynsarbete inom miljö- och hälsoskyddsområdet Vallentuna kommun 2010-02-12 Lotta Ricklander Innehållsförteckning 1. Inledning...1 1.1 Syfte med granskningen...

Läs mer

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 18 september 2007

PROTOKOLL. Myndighetsnämnden för teknik och miljö arbetsutskott. 18 september 2007 Myndighetsnämnden för teknik ch miljö arbetsutsktt 18 september 2007 Plats ch tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats ch tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna

Läs mer

Taxebilaga 1 och 2 är oförändrad i förslaget.

Taxebilaga 1 och 2 är oförändrad i förslaget. 4 TIERPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utskottet samhällsbyg 2013-10-09 01 (345) 121 Dnr Ks 2013.714 1.6.2 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Beslut Utskottet samhällsbyggnad föreslår

Läs mer

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott

ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott ÖRKELLJUNGA KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-05-21 Sid 1 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 21 maj 2013, klockan 13.30

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.55 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Mats Johansson (S) Eva

Läs mer

Nordmalings kommuns taxa för verksamhet enligt Miljöbalken

Nordmalings kommuns taxa för verksamhet enligt Miljöbalken Nordmalings kommuns taxa för verksamhet enligt Miljöbalken Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 1. Inledande bestämmelser 2. Taxebilaga 1, fast avgift för prövning eller tillsyn. 3. Taxebilaga

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Högholmen, torsdag , kl. 08:15-11:50

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Högholmen, torsdag , kl. 08:15-11:50 1 Plats och tid Centrumhuset, Högholmen, torsdag 2017-09-28, kl. 08:15-11:50 Beslutande Anne-Marie Petersson Birthe Hellman Sten-Inge Kedbäck Anders Hygrell Catharina Eriksson, tjg ers Övriga deltagande

Läs mer

Plats och tid Centrumhuset, Henån, kl ,

Plats och tid Centrumhuset, Henån, kl , Plats och tid Centrumhuset, Henån, kl. 08.15-12.00, 13.00-17.45 Beslutande Lars-Åke Gustavsson Lars-Olof Hermansson Bror Simonsson, tjg ersättare Einar Jansson Lars Edström Ingemar Martinsson kl. 08.15-15.00

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 1(18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Lena Norgren, (fp), tj g ersättare för Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande:

Läs mer

TAXA Inom miljöbalkens område

TAXA Inom miljöbalkens område TAXA Inom miljöbalkens område Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Filipstads kommun 2013-12-12 114 Revidering av timavgift KF 2015-11-12 110 Föreskrifter Filipstads kommuns taxa

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Gäller från 1 januari 2019 Dokumenttyp: Regel Diarienummer: KS-2018/595 Beslutande nämnd: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-11-21 Giltighetstid:

Läs mer

Jan Runesten (M) Sivert Åkerljung (KD) Gunilla Lindberg (L) Hanna Svensson (S) (2:e vice ordförande) Ulrika Sandin (MP) Solveig Brunstedt (C)

Jan Runesten (M) Sivert Åkerljung (KD) Gunilla Lindberg (L) Hanna Svensson (S) (2:e vice ordförande) Ulrika Sandin (MP) Solveig Brunstedt (C) Sammansträdesprotokoll Plats och tid Prologen kl. 13:00-14:15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Adam Reuterskiöld (M) (ordförande) Jan Runesten (M) Sivert Åkerljung (KD) Gunilla Lindberg (L) Hanna

Läs mer

Höglandstaxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken i Sävsjö kommun

Höglandstaxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken i Sävsjö kommun Höglandstaxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken i Sävsjö kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-11-19 22 2 Höglandstaxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser

Läs mer

En komplett taxa enligt den föreslagna modellen består av 4 delar.

En komplett taxa enligt den föreslagna modellen består av 4 delar. TAXABESTÄMMELSER 2018-05-30 1 (6) Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Michael Öhlund Taxabestämmelser Detta underlag till taxa inom miljöbalkens område förslag har tagits fram av Sveriges Kommuner

Läs mer

Riskbaserad planeringsmodell/taxa inom miljöbalksområdet

Riskbaserad planeringsmodell/taxa inom miljöbalksområdet Miljönämndens arbetsutskott 2010 10 07, 2010 12 09 66, 77 1 Dnr 2010 1957 Riskbaserad planeringsmodell/taxa inom miljöbalksområdet Bilaga: Tidslinje. Bakgrund Sveriges Kommuner och Landsting presenterade

Läs mer

Taxa. Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område. och uppdragsverksamhet MBN

Taxa. Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område. och uppdragsverksamhet MBN MBN14-494 406 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område och uppdragsverksamhet Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2014-10-21 Antagen av KF 2014-12-15

Läs mer

Taxa enligt miljöbalken

Taxa enligt miljöbalken Taxa enligt miljöbalken För prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-27 107 Innehållsförteckning Inledande bestämmelser... 1 Timtaxa... 2 Avgifter... 2 Avgifter

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden Sida 1 (15) Plats och tid Svarvaren, måndagen den 12 november 2018 kl 16:30-19:00 ande Per Gren (S), Ordförande Per-Olof Qvick (M), 1:e vice ordförande Thomas Carlsson (S) Liselott Nydén (S) Kenneth Grad

Läs mer

Taxa 2019 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun

Taxa 2019 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun Miljö- och hälsoskyddsförvaltning Taxa 2019 för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Varbergs kommun Dokumenttyp: Taxa 2019 Beslutad av: Miljö-

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område samt tillsyn enligt strålskyddslagen

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område samt tillsyn enligt strålskyddslagen Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område samt tillsyn enligt strålskyddslagen Godkänd av miljö och byggnämnden 2011-11-03, MBN 125 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-13, KF 165 2(6) Taxa

Läs mer

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område 2013-08-13 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE M2013-632 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område Förslag till beslut Förslaget

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Tekniska nämnden 2003-12-08 1 (15 ) Plats och tid Magistraten, Rådhuset, Askersund, 2003-12-08 kl.16.00 16.50. Beslutande Kent Larsson (s), ordförande Ylva Averin (s) Kurt Andersson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (8) Plats och tid Konferensrummet Uret, kl 13.00-14.25 Beslutande Mats Åstrand (s) ordförande Jörgen Alkberg (s) Elisabeth Henningsson (s) Elsie-Britt Eriksson (s) Peter Agelii (s) Birgitta Åstrand

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen 1 (5) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret 2016-01-18 Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen Enligt 27 kap 1 i miljöbalken (1998:808) och 16 a i strålskyddsförordningen

Läs mer

Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Antagen av Lessebo kommunfullmäktige 2013-10-28, 64 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Mauritz Lindroth (s) Bo Weiåker, socialchef Carina Altius, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna

Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Mauritz Lindroth (s) Bo Weiåker, socialchef Carina Altius, ekonom. Socialkontoret, Tuna torg 11, Vallentuna Socialnämndens arbetsutskott 20 april 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 20 april 2004 kl 14.00-16.00

Läs mer