Funktionshindersråd 14 oktober 2014 Minnesanteckningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Funktionshindersråd 14 oktober 2014 Minnesanteckningar"

Transkript

1 1 (8) Funktionshindersråd 14 oktober 2014 Minnesanteckningar Närvarande: Handikappförbunden: Ingrid Burman Ines Uusmann Pelle Kölhed Pentti Lamberg Anna Norrman Inger Nilsson Ingemar Färm Janj-Olof Forsén Lika Unika Peter Andersson Mikael Ståhl NUFT Ingen närvarande Myndigheten för delaktighet Anne Holm Gulati ElseMarie Brisenhorn Nina Lindqvist Arvid Lindén Mats Gleisner Pär Rådling Anders Åkerblom (anteckningar)

2 2 (8) Minnesanteckningar Vad som är på gång i Myndigheten för delaktighet En övergripande lägesrapport Anne Holm Gulati, generalaldirektör för Myndigheten för delaktighet, inledde med att framhålla betydelsen för myndigheten att ha ett utbyte med funktionshindersrörelsen. Myndigheten bildades 1 maj genom en sammanslagning av tidigare Handisam och delar av Hjälpmedelsinstitutet. Tidigare uppgifter som låg inom Handisams ansvarsområde har följt med i den nya myndigheten, till exempel uppföljning av regeringens strategi för funktionshinderspolitiken, uppföljning av kommuner och landstings arbete och uppföljning av alla myndigheters tillgänglighetsarbete. Myndigheten arbetar också med en rad regeringsuppdrag, till exempel: förutsättningar för en webbaserad informationstjänst om konsumentprodukter, vallokalers tillgänglighet, digitala tjänster och teknink samt plan och strategi för standardiseringsarbete. Samtigt som myndigheten ska genomföra regeringsuppdragen så handlar det om att bygga en ny organisation, en ny plattform för fortsatt arbete. Anne Holm Gulati beskrev det som att det handlar om att ro och bygga skutan samtidgt. Anne berättade att myndigheten ska bli mer kunskapsbaserad, den ska bli tydligare och kraftfullare i det stöd som ges. Presentation av myndighetens ledningsgrupp Nina Lindqvist, chef för uppföljning och analys, som har till uppgift att följa läget i inom funktionshinderspolitiken, bidra med uppföljning och analyser kring levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning. Uppföljningssystem finns på plats och kommer att utvecklas. ElseMarie Brisenhorn, chef för främjande och förankring, som bland annat arbetar med arbetar med att säkerställa stödfunktioner, system för hur myndigheten ska stötta strategiska myndigheter och landsting och kommuner samt arbeta med välfärdsteknologi Arvid Lindén, chef för kunskap och riktlinjer. Enheten arbetar bland annat med standardiseringsfrågor, forskning, upphandling, metodik och vägledningar. Mats Gleisner, chef för kommunikation och IT, som arbetar med myndighetens externa och interna information. Pär Rådling, chef för samordning och stöd, en enhet som ansvar för verksamhetsplanering, administrativt stöd, ekonomi, juridik och personalfrågor.

3 3 (8) Myndighetens verksamhetsplan 2014 Deltagarna fick en kortfattad verksamhetsplan inför mötet. Några tillägg och kommentarer som kom fram under genomgången: Access City Award är en utmärkelse av EU:s som utser en stad som bäst förbättrar tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning och äldre. I den jury som tar fram de svenska nominerningarna är en utredare på Myndigheten för delaktighet ordförande. Pelle Kölhed beskrev tveksamhet till utmärkelsen eftersom den bygger på hur staden själv beskriver sitt arbete. Det bör istället vara personer med funktionsnedsättning som i de olika länderna utser vilken stad som är tillgängligast. Ingrid Burman höll med och anser att nomineringsförfarandet behöver ses över. I myndighetens projekt om hur barn har det i sina myndighetskontakter har det framgått att barn med psykisk ohälsa har det svårast. Myndighen för delaktighet har som ambition att låta dessa barn få möjlighet att berätta om sina levnadsvillkor. Myndigheten kommer också att uttveckla sin kommunuppföljning och har i november en workshop med kommunerna. Nätverket Öppet arbetsliv (arbetsmarknadsfrågor) ska ses över hur det kan utvecklas. Under hösten har det pågått en personlig återkoppling till de strategiska myndigheterna om hur de genomfört sina delmål inom funktionshinderspolitiken. Detta har föregåtts av skriftlig återkoppling. Varje strategisk myndighet har en kontaktperson från Myndigheten för delaktighet som ett stöd i sitt arbete. Myndigheten anordnar också regelbundna temaseminarier för de strategiska myndigheterna. Användningsforum för tillgänlig och användbar IT har flyttat sitt kansli från Handisam till Digitaliseringskommissionen Frågan kom upp hur Myndigheten förhåller sig till den kritik mot Sverige som kom fram när FNs kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning förhörde Sverige om arbetet utifrån konventionen. ElseMarie Brisenhorn svarade att det pågår ett arbete där socialdepartementet ansvarar för samordning kring rekommendationerna. Övriga aktuella departement svarar för sina frågor i enlighet med ansvars- och finansieringsprincipen. När det gäller forskning och innovation ska Myndigheten för delaktighet ha ett kunskapsråd med företrädare från intresseorganisationer, näringsliv samt personer med vetenskaplig erfarenhet.

4 4 (8) Myndigheten ska också ha ett insynsråd, där regeringen utser deltagarna. Tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting driver myndigheten nätverket för tillgänglighet som riktar sig till tjänstemän och politiker i kommuner och landsting. Nätverket träffas två gånger per år där olika kommuner ansvarar för träffarna. Nätverket kommunicerar också med varandra via projectplace. Nätverket utgöras för närvarande av drygt 400 personer. Diskrimineringsombudsmannen i samarbete med Myndigheten för delaktighet har sammanställt en rapport om anmälningar som har samband med funktionsnedsättning. Den kommer att släppas inom kort (troligtvis i början av december). Mycket av Myndigheten för delaktighets arbete framöver kommer att handla om kunskapsbyggande. Nina Lindqvist berättar att myndighen behöver se över hur människors levnadsvillkor beskrivs och att det behövs en förstudie om hur man tar ett nästa steg. I regeringsförklaringen från oktober framgick att det ska tillsättas en kommission för jämlik hälsa. Peter Andersson framhöll att det finns en möjlighet att påverka regeringen att få till ett funktionshindersprespektiv i arbetet. Myndigheten för delaktighet kommer att uppdatera sina riktlinjer för tillgänglighet inom kort (nytt tryck är beräknat januari/februari) Tillsammans med E-delegationen håller Myndigheten för delaktighet på att ta fram ett verktyg med vilket det ska gå att värdera tillgängligheten på webbplatser. En betaversion beräknas vara klar innan årsskiftet. Det informerades om att Myndigheten för delaktighet på uppdrag av regeringen är på väg att ta fram en handlingsplan för standardisering. I skrivande stund är den klar Myndigheten för delaktighet har tagit över ansvaret för upphandling av färdigdresserade ledarhundar. Myndighetens VI-process (verksamhetsinriktning) Anne Hom Gulati berättade att myndigheten är mitt uppe i en process där det gäller att tydliggöra vad myndigheten ska göra och hur myndigheten ska göra mest nytta utifrån sina resurser. Den 10 december har myndigheten en stor konferens, Delaktighetsdagen, där det kommer framgå vad VI-processen har landat i. (myndighetens första berättelse ).

5 5 (8) Under 2015 kommer myndigheten fortsättningvis vara i en uppbyggnadsfas. Ett viktigt begrepp att hantera för myndigheten är delaktighet, vad begreppet ska fyllas med. Anne Holm Gulati ville ha en diskussion om förutsättningar för delaktighet och frågade rådet hur man ställde sig till att dela upp det i indikatorerna miljö, individ och attityder. Några exempel på kommentarer: Bra att ha med attidyder, det är jätteviktig aspekt, Attityder är något som våra medlemmar pratar mest om, för många är det det värsta problemet, Attityder är lite flummigt, det handlar ju om kulturella mönster, det är viktigt att tänka på vad som formar attityder. Fördomar bygger ju på något. Det är viktigt att titta på hur samhället planeras och hur man skapar förutsättningar för alla människor i samhället, Om man ska ha seriösa indikatorer måste man få med pengar och makt. Vad som är på gång inom funktionshindersrörelsen Handikappförbunden Har försökt och försöker bidra till debatt om LSS.Finns i dag en syn i samhället om att det fuskas mycket inom LSS. Har anlyserat regeringsförklaringen (som det finns stora förhoppningar utifrån) och arbetar för att inom kort få träffa statsråd. Arbetar med att påverka statsbidragen. Handikappförbunden har uppmärksammat en negativ utveckling kring Allmänna Arvsfonden där man ser att det ofta krävs att man samråder med med huvudmän, exempelvis kommuner. Ofta får förbund avslag för att man inte gör det. I projekt som syftar till förbättringar inom exempelvis en kommun är man alltså ålagda att samråda trots att huvudmanne redan är ålagd att hantera bristerna, menar Handikappförbunden. Man menar att den tidigare regeringen har använt Allmänns Arvsfonden som som ett sätt att finansiera offentlig verksamhet, vilket då blir ett trovärdighetsproblem eftersom pengarna ska gå till barn och personer med funktionsnedsättning, menar Handikappförbunden. Peter Andersson, Lika Unika, la till att det är lättare att få pengar för massmedialt, hippa projekt än strukturellt viktiga projekt. Lika Unika Planerar inför framtiden, ska vara förberdda inför regeringen arbete med kommande strategi. Haft mycket fokus på arbetsmarknadsfrågor och fört diskussioner med Arbetsförmedlingen. Planerar inför att Lika Unika fyller fem år 8 december. En happening planeras för eftermiddagen.

6 6 (8) NUFT Uteblev från mötet. Myndighetens uppföljningar I maj lanserade Myndigheten för delaktighet Kolla Läget där det går att jämföra arbetet från kommuners och regionala kollektivtrafikmyndigheters arbete med tillgänglighet och delaktighet. Nina Lindqvist berättar att resultat även finns med i Kolada (Kommun- och landstingsdatabasen). De områden som omfattas är: arbetsmarknad, fysisk tillgänglighet, idrott, kultur, transport och utbildning. Att svara är frivilligt för kommunerna. Genom trovärdighet, uppmuntran och gott samarbete vill myndigheten öka svarsfrekvensen (idag mellan 53 procent och 86 procent, beroende på område) Framöver ska uppföljningen göras årligen. Peter Andersson lyfte fram att det viktigt att få med landstingen i uppföljningen. Ingrid Burman framhöll att kommunerna är väldigt viktiga för funktionshinderpolitikeneftersom det där deras medlemmarna bor. Hon förslår att det skulle vara bra med ett stickprov för att kolla om resultatet i en kommun stämmer överens med kommunens självskattning. I maj presenterades också lägesrapporten över funktionshinderpolitiken där myndigheten presenterar de tio förslag som överlämnats till regeringen och som syftar till större delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Detsamma skedde året innan. Förslagen har diskuterats i regeringens interdepartementella grupp och i myndighetens återkopplingar till de strategiska myndigheterna. Pelle Kölhed framhöll att det är viktigt att visa på ekonomiska konsekvenser av de förslag som lämnas. Hjälpmedels/HI-frågor Hjälpmedelsinstitutets brukarråd som har lagts ned hade en rådgivande roll till HI:s styrelse och där det fanns mycket hjälpmedelskunnande. Anne Holm Gulati berättade att myndighen nu internt diskuterar hur man löpande ska arbeta med hjälpmedelsfrågor. Pelle Kölhed lyfte fram att det inte inte framgår vad Myndigheten för delaktighet ska göra med hjälpmedelsfrågan och att det idag är luddigt kring ansvarsfördelningen runt frågan. Ingrid Burman framhöll att det i

7 7 (8) regeringsförklaringen framgår att Sverige ska införa ett nationellt regelverk och huvudmannaskap kring hjälpmedel och undrade hur Myndigheten för delaktighet tänker kring detta. Anne Holm Gulati svarade med att frågan behandlas inom myndigheten och i dialog med regeringen. Information om tre uppdrag kring hjälpmedel Myndigheten driver projektet nedsatt beslutsförmåga om teknisk utveckling inom vård och omsorg om personer med nedsatt beslutsförmåga. Läs mer här: Myndigheten driver också ett projekt om trygghetslarm. Läs mer här: Myndigheten ska utreda förutsättningarna för att införa en webbaserad informationstjänst om konsumentprodukter. Nästa års regleringsbrev och uppdrag inspel från organisationerna Några röster: Det borde vara tydligare skrivningar kring hjälpmedel, teknik och innovation. Myndigheten för delaktighet borde ha ett tydligare uppdrag kring folkhälsa. Jag föreslår att kopplat till uppföljningen som MFD gör från kommunerna bör det kopplas välfärdsstatistik, till exempel hälsofaktorer som är lätta att hitta i annan statistik, kanske i synnerhet de vanliga folkhälsobestämmande faktorerna. Jag tror att en koppling mellan kommunernas inrapporterade kvalitet och utvecklingen av folkhälsa i samma kommun skulle kunna ge direkt återkoppling på hur man jobbar i en kommun och om man arbetar med MFD:s uppföljningsverktyg på rätt sätt. Myndigheten bör ta en starkare roll när det gäller utbildning om konventionen. Delaktighetsdagen 10 december Resultatkonferensen heter i år Delaktighetsdagen och är uppdelad i ett förmiddagspass där man bland annat kommer att få en lägesrapport över levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättning, framträdande av statsrådet Åsa Regnér och mycket annat. Inte minst kommer det avslöjas vilken strategisk myndighet som får priset som årets bubblare, det vill säga den myndighet som tagit störst kliv framåt senaste året i arbete med att genomföra sina delmål inom funktionshinderspolitiken. Eftermiddagen, som går under namnet Temadialogen,

8 8 (8) kommer att handla om diskussioner kring FN:s kommentarer utifrån förhöret med Sverige/FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Inbjudna till temadialogen är de strategiska myndigheterna och deras samråd. Utvärdering av funktionshindersråd Till mötet hade myndigheten tagit fram förslag på frågor för en utvärdering. Detta hanns dock inte med. Detta har hanterats efter mötet och utvärderingen är i skrivande stund utskickad till rådet.

Funktionshindersråd 29 januari 2015 Minnesanteckningar

Funktionshindersråd 29 januari 2015 Minnesanteckningar 1 (8) Funktionshindersråd 29 januari 2015 Minnesanteckningar Närvarande: Handikappförbunden: Ingrid Burman Jan-Olof Forsén Inger Nilsson, ersättare Ingemar Färm, ersättare Thomas Jansson, ersättare Mia

Läs mer

Funktionshindersrådet 23 april, 14:00-17:00 Mötet hölls på Nordic Light Hotel i Stockholm.

Funktionshindersrådet 23 april, 14:00-17:00 Mötet hölls på Nordic Light Hotel i Stockholm. 1 (8) Funktionshindersrådet 23 april, 14:00-17:00 Mötet hölls på Nordic Light Hotel i Stockholm. Närvarande Handikappförbunden Anna Norrman Annika Nystöm Karlsson Jan-Olof Forsén Nicklas Mårtensson Maritha

Läs mer

Genomförandet av funktionsrättspolitiken

Genomförandet av funktionsrättspolitiken Genomförandet av funktionsrättspolitiken Utmaningar och möjligheter med att förverkliga funktionsrättspolitiken i kommuner och landsting. Nicklas Mårtensson Funktionsrätt Sverige. Genomförandet av funktionsrättspolitiken

Läs mer

Myndigheten för delaktighets samlade uppföljningssystem av levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning

Myndigheten för delaktighets samlade uppföljningssystem av levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning Myndigheten för delaktighets samlade uppföljningssystem av levnadsvillkor för personer med Bilaga 3 till Utvärdering och analys av funktionshinderspolitiken 2011 2016 Innehåll Innehåll... 2 MFD:s samlade

Läs mer

Synpunkter på förslag i del Handläggare: Marie-Louise Luther. Socialdepartementet Stockholm. Kopia till Handikappförbunden

Synpunkter på förslag i del Handläggare: Marie-Louise Luther. Socialdepartementet Stockholm. Kopia till Handikappförbunden 161219 Handläggare: Marie-Louise Luther Socialdepartementet 103 33 Stockholm Kopia till Handikappförbunden Remiss; En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle - Myndigheten för delaktighets

Läs mer

Inledande synpunkter. Tel

Inledande synpunkter. Tel 1 2009-10-21 Vår referens: Annika Åkerberg Tel. 070-745 37 38 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar gällande delbetänkande av Delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige Främja, Skydda, Övervaka

Läs mer

Angående utvärderingen av nationella handlingsplanen för mänskliga rättigheter

Angående utvärderingen av nationella handlingsplanen för mänskliga rättigheter Vårt diarienr: Sundbyberg 2010-05-25 10-018 Till: Hans Ytterberg Integrations- och jämställdhetsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Angående utvärderingen av nationella handlingsplanen för mänskliga rättigheter

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Kommittédirektiv Översyn av styrningen inom Dir. funktionshinderspolitiken 2017:133 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över styrningen inom

Läs mer

Minnesanteckningar från Funktionshindersdelegationens möte den 12 februari 2016

Minnesanteckningar från Funktionshindersdelegationens möte den 12 februari 2016 Socialdepartementet Minnesanteckningar från Funktionshindersdelegationens möte den 12 februari 2016 Deltagare: Från organisationerna: Gunnar Alván, Stig Nyman, Pelle Kölhed, Ines Uusmann, Meta Wiborgh,

Läs mer

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle Bilaga En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle MFD:s förslag på struktur för genomförande, uppföljning och inriktning inom funktionshindersområdet Myndigheten för delaktighet Myndigheten

Läs mer

Sammanfattning. Konventionen började att gälla i Sverige den 14 januari år 2009.

Sammanfattning. Konventionen började att gälla i Sverige den 14 januari år 2009. Sammanfattning Utredning om vilka som ska ha ansvar för att vi följer och arbetar för Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning År 2006 sade FN ja till Konventionen om rättigheter

Läs mer

Välfärdsteknologi inom funktionshinderområdet

Välfärdsteknologi inom funktionshinderområdet Välfärdsteknologi inom funktionshinderområdet Myndigheten för delaktighet har i uppdrag att verka för att funktionshinderspolitiken ska få genomslag i hela samhället. Vårt uppdrag styrs av mål och strategier

Läs mer

Föredragande borgarråden Åsa Lindhagen och Ann-Margrethe Livh anför följande.

Föredragande borgarråden Åsa Lindhagen och Ann-Margrethe Livh anför följande. PM 2016:209 RVI+IX (Dnr 110-1564/2016) En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle förslag på struktur för genomförande, uppföljning och inriktning inom funktionshindersområdet Remiss

Läs mer

Nordiskt perspektiv på främjandet av minoriteters rättigheter. juni2014

Nordiskt perspektiv på främjandet av minoriteters rättigheter. juni2014 Nordiskt perspektiv på främjandet av minoriteters rättigheter juni2014 Ingrid Burman, presentation Ordförande Handikappförbunden 37 förbund Ca 400 000 individer Olika funktionsnedsättningar Intressepolitisk

Läs mer

En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande av funktionshinderspolitiken en plan för utvecklingsarbete

En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande av funktionshinderspolitiken en plan för utvecklingsarbete Datum: Dokumenttyp: 2016-08-31 Skrivelse Diarienr: Handläggare: 2016/0180 Tarja Birkoff 1 (5) Regeringen Socialdepartementet 103 33 Stockholm En effektiv och kunskapsbaserad myndighet för genomförande

Läs mer

Strategi för tillgänglighet och delaktighet

Strategi för tillgänglighet och delaktighet Strategi för tillgänglighet och delaktighet Ett samhälle för alla Fastställd av kommunfullmäktige 2012-12-17 86 Inledning En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning enligt Handisam,

Läs mer

Aktuellt på Myndigheten för delaktighet

Aktuellt på Myndigheten för delaktighet Aktuellt på Myndigheten för delaktighet Bildades 1:a maj 2014. Av Handisam och delar av HI. Idag 60 medarbetare. Myndigheten för delaktighet har i uppdrag att verka för att funktionshinderspolitiken ska

Läs mer

POLITISKA INRIKTNINGSMÅL FÖR OMRÅDE FUNKTIONSHINDER

POLITISKA INRIKTNINGSMÅL FÖR OMRÅDE FUNKTIONSHINDER 1 (3) POLITISKA INRIKTNINGSMÅL FÖR OMRÅDE FUNKTIONSHINDER Förord De politiska inriktningsmålen är ett komplement till gällande lagstiftning, lagar och förordningar som reglerar stöd och service för målgruppen

Läs mer

FNs konvention om mänskliga. funktionsnedsättning. Ulrika Gani

FNs konvention om mänskliga. funktionsnedsättning. Ulrika Gani FNs konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning Ulrika Gani ulrika.gani@mfd.se www.mfd.se Myndigheten för delaktighet Bildades 1 maj 2014 och är en sammanslagning av Handisam

Läs mer

Tjänsteskrivelse Svar på motion (V) Vallentuna ska bli Sveriges tillgängligaste kommun

Tjänsteskrivelse Svar på motion (V) Vallentuna ska bli Sveriges tillgängligaste kommun EMELIE HALLIN SID 1/5 STABSCHEF 08-58785203 EMELIE.HALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Svar på motion (V) Vallentuna ska bli Sveriges tillgängligaste kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Modell för Kommunuppföljning

Modell för Kommunuppföljning Modell för Kommunuppföljning Josefine Gustavsson Malmö 17 november 2015 Myndigheten för delaktighet Myndigheten för delaktighet är en expertmyndighet inom funktionshindersområdet. Vi följer och stödjer

Läs mer

Uppdrag om kommunikationssatsning om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Uppdrag om kommunikationssatsning om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Regeringsbeslut II:6 2015-04-01 S2015/2415/FST Socialdepartementet Barnombudsmannen Box 22106 104 22 Stockholm Uppdrag om kommunikationssatsning om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Regeringens

Läs mer

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Möte med Socialchefer i GR 30/11 2017 (Camilla Wiberg, Socialstyrelsen och ) Anneli Jäderland, Sveriges kommuner och Landsting

Läs mer

HSO Stockholms stad Aktuell information från staden den 27 september 2016 Pia Ehnhage, funktionshindersombudsman

HSO Stockholms stad Aktuell information från staden den 27 september 2016 Pia Ehnhage, funktionshindersombudsman HSO Stockholms stad Aktuell information från staden den 27 september 2016 Pia Ehnhage, funktionshindersombudsman Stockholm en stad för alla Program för delaktighet 2011-2016 På svenska Lättläst På engelska

Läs mer

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/679 2012-08-20 Kommunstyrelsen Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Ett samhälles etiska och kulturella standard avspeglas på det sätt det tar hand om sina svagaste individer. Albert Schweitzer/Mahatma Gandhi

Ett samhälles etiska och kulturella standard avspeglas på det sätt det tar hand om sina svagaste individer. Albert Schweitzer/Mahatma Gandhi Ett samhälles etiska och kulturella standard avspeglas på det sätt det tar hand om sina svagaste individer Albert Schweitzer/Mahatma Gandhi Omvärldsperspektiv, handikapprörelsen och kort om aktuell forskning

Läs mer

Vägen mot genomförandet av Agenda 2030 i Sverige

Vägen mot genomförandet av Agenda 2030 i Sverige Vägen mot genomförandet av Agenda 2030 i Sverige Mötesplats social hållbarhet 5 december 2016 Johan Carlson, gd Folkhälsomyndigheten Agenda 2030 för en hållbar utveckling People Planet Prosperity Peace

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Myndigheten för delaktighet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Myndigheten för delaktighet Regeringsbeslut II:11 2016-12-20 S2016/07779/RS (delvis) Socialdepartementet Myndigheten för delaktighet Box 1210 172 24 Sundbyberg Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Myndigheten för delaktighet

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (7) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

Presentation av regeringsuppdraget "Välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård"

Presentation av regeringsuppdraget Välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård Presentation av regeringsuppdraget "Välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård" Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård Anna-Greta Brodin Projektledare

Läs mer

Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning

Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning Regeringsbeslut I:3 2019-05-09 S2019/02245/FST (delvis) Socialdepartementet Statistiska Centralbyrån Box 24300 104 51 STOCKHOLM Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Att samråda med funktionshindersrörelsen. en vägledning för din myndighet

Att samråda med funktionshindersrörelsen. en vägledning för din myndighet Att samråda med funktionshindersrörelsen en vägledning för din myndighet Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2013 Titel: Att samråda med funktionshindersrörelsen en vägledning för din

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Digitaliseringskommissionen (N 2012:04) Dir. 2015:18. Beslut vid regeringssammanträde den 26 februari 2015

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Digitaliseringskommissionen (N 2012:04) Dir. 2015:18. Beslut vid regeringssammanträde den 26 februari 2015 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Digitaliseringskommissionen (N 2012:04) Dir. 2015:18 Beslut vid regeringssammanträde den 26 februari 2015 Sammanfattning Digitaliseringskommissionen tillsattes den

Läs mer

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning

På lika villkor! delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjning Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå. NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea

Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå. NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea Funktionshinderpolitiken Socialdepartementet samordnar Ansvarigt statsråd Barn- och

Läs mer

Årsredovisning 2014. Myndigheten för delaktighet

Årsredovisning 2014. Myndigheten för delaktighet Årsredovisning 2014 Myndigheten för delaktighet Myndigheten för delaktighet, Titel: Årsredovisning 2014 Myndigheten för delaktighet Serie A 2015-4(diarienummer 2015/0024) Rapporten finns att ladda ner

Läs mer

Full delaktighet för alla oavsett funktionsförmåga

Full delaktighet för alla oavsett funktionsförmåga Full delaktighet för alla oavsett funktionsförmåga 10 december 2018 i Helsingfors Åsa Nordström Myndigheten för delaktighets verksamhetsidé Vi är ett kunskapsnav som bidrar till genomförandet av funktionshinderspolitiken.

Läs mer

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård"

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård" Anna-Greta Brodin" Projektledare Agenda! Myndigheten för delaktighet" Definition Välfärdsteknologi" Regeringsuppdraget"

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Myndigheten för delaktighet

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Myndigheten för delaktighet Regeringsbeslut II:2 2017-12-18 S2017/07302/RS (delvis) Socialdepartementet Myndigheten för delaktighet Box 1210 172 24 Sundbyberg Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Myndigheten för delaktighet

Läs mer

Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016

Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016 Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Delmål för Domstolsverket... 2 3. Delmål 1 E-utbildning...

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Bilaga 5 Diarienummer Berörd verksamhet Fastställd av Gäller från Sida [Ange dnr] LSS-rådet [Ange namn och funktion] ÅÅÅÅ-MM-DD 1(5) Verksamhetsberättelse 2016-2017 LSS-rådet Verksamhetsberättelsen gäller

Läs mer

Temakväll om aktuella funktionshinderspolitiska frågor Den 7 mars Riitta-Leena Karlsson

Temakväll om aktuella funktionshinderspolitiska frågor Den 7 mars Riitta-Leena Karlsson Temakväll om aktuella funktionshinderspolitiska frågor Den 7 mars 2016 - Riitta-Leena Karlsson The Capital of Scandinavia Innehåll FO:s information om följande Upphandlingsfrågor - nytt program för upphandling

Läs mer

till Regeringskansliet (Justitiedepartementet, Socialdepartementet genomföra och följa upp delmålen inom myndighetens verksamhetsområde.

till Regeringskansliet (Justitiedepartementet, Socialdepartementet genomföra och följa upp delmålen inom myndighetens verksamhetsområde. Regeringsbeslut II:2 Socialdepartementet 2012-08-30 S2011/8810/FST (delvis) Konsumentverket Box 48 651 02 Karlstad S2012/2288/SF S2012/ 5883/FST (delvis) Uppdrag om delmål, uppföljning och redovisning

Läs mer

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Delrapport för; Uppdrag om kunskapsutveckling och samverkan på sysselsättningsområdet kring personer med psykisk ohälsa KUR-projektet

Läs mer

Tio budord om funktionshinderpolitiken. Lars Lindberg

Tio budord om funktionshinderpolitiken. Lars Lindberg Tio budord om funktionshinderpolitiken Lars Lindberg Min bakgrund Funktionshinderpolitikens utmaningar Handikappolitiken påminner mest om spunnet socker: angenäm men flyktig i sin konsistens. Socialförsäkringsboken

Läs mer

Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag. Mönsterås 1 oktober. Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet

Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag. Mönsterås 1 oktober. Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag Mönsterås 1 oktober Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet Nationellt mål för funktionshinderspolitiken Det nationella målet för funktionshinderspolitiken

Läs mer

Svar på utvärderingsfrågor om genomförande av sakråd den 16 januari 2018 angående FNs rekommendationer

Svar på utvärderingsfrågor om genomförande av sakråd den 16 januari 2018 angående FNs rekommendationer Socialdepartementet att: lars.x.nilsson@regeringskansliet.se Stockholm 2018-02-28 Svar på utvärderingsfrågor om genomförande av sakråd den 16 januari 2018 angående FNs rekommendationer 1. Tycker ni sakrådet

Läs mer

Stockholm 2015-11-10. Socialstyrelsen att: Staffan Söderberg staffan.soderberg@socialstyrelsen.se. Synpunkter på Fritt val av hjälpmedel

Stockholm 2015-11-10. Socialstyrelsen att: Staffan Söderberg staffan.soderberg@socialstyrelsen.se. Synpunkter på Fritt val av hjälpmedel Stockholm 2015-11-10 Socialstyrelsen att: Staffan Söderberg staffan.soderberg@socialstyrelsen.se Synpunkter på Fritt val av hjälpmedel Lika Unika har beretts möjlighet att lämna synpunkter som underlag

Läs mer

PRIO - analys och handlingsplan

PRIO - analys och handlingsplan Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 13(25) Socialnämndens arbetsutskott Sn/2015:240 SNau 102 PRIO - analys och handlingsplan Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackar för informationen

Läs mer

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun 2013-2017 Antagen av: Kommunfullmäktige 2013-02-18 5 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Definitioner 3 Tillgänglighetspolicy för Bodens

Läs mer

Tillgänglighetsplan 2013-2015

Tillgänglighetsplan 2013-2015 Tillgänglighetsplan 2013-2015 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-04-29, KF 36 1 Bakgrund Det är av stor vikt att tillgänglighetsfrågor beaktas i all kommunal planering. Ledamöter i Kommunala Handikapprådet

Läs mer

Politiska mål för tillgänglighetfunktionshinderspolitisk. strategi 2011-2016. Birgitta Mekibes, Handisam birgitta@handisam.

Politiska mål för tillgänglighetfunktionshinderspolitisk. strategi 2011-2016. Birgitta Mekibes, Handisam birgitta@handisam. Politiska mål för tillgänglighetfunktionshinderspolitisk strategi 2011-2016 Birgitta Mekibes, Handisam birgitta@handisam.se 08-6008445 Historik 1990-2011 Från patient till medborgare FN:s konvention om

Läs mer

Vägledning till personal. Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år

Vägledning till personal. Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år Vägledning till personal Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år Innehåll Inledning... 3 Vad är SIP?... 3 Vem kan få SIP?... 3 Varför SIP?... 4 När behövs SIP?... 4 Samtycke...

Läs mer

Arbetet i kommunernas-, landstingens- och regionernas nämnder, styrelser och förvaltningar

Arbetet i kommunernas-, landstingens- och regionernas nämnder, styrelser och förvaltningar KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Arbetet i kommunernas-, landstingens- och regionernas nämnder, styrelser och förvaltningar Det är ledningens ansvar att dra upp övergripande

Läs mer

Dnr 27517/2016 1(9) Socialdepartementet Stockholm

Dnr 27517/2016 1(9) Socialdepartementet Stockholm 2016-12-20 Dnr 27517/2016 1(9) Utvärdering och analys Karin Flyckt Karin.flyckt@socialstyrelsen.se Socialdepartementet 10333 Stockholm Socialstyrelsens yttrande över rapporten En funktionshinderspolitik

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Myndigheten för delaktighet

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Myndigheten för delaktighet II:2 Socialdepartementet 2018-12-21 S2018/02668/FST S2018/04505/FST S2018/05244/FST m.fl. Se bilaga 1 Myndigheten för delaktighet Box 1210 172 24 Sundbyberg Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för funktionshindersfrågor 1/3 Sessionssalen, 2017-02-08 18:00-19.50 1-12 Beslutande Lotta Carlsson (DHR), Annelie Källkvist (SRF), Jonny Lejonberg (HRF), Pär-Ola Olausson (RBU), Marita Dahlqvist (RSMH Hoppet), Anna-Karin Skatt

Läs mer

Framtidens möjligheter och utmaningar för funktionshinderområdet

Framtidens möjligheter och utmaningar för funktionshinderområdet Framtidens möjligheter och utmaningar för funktionshinderområdet Mötesplats Funktionshinder 17-18 april 2012 Riitta-Leena Karlsson Innehåll FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte om nätverk på SKL den 21 januari 2014

Minnesanteckningar från dialogmöte om nätverk på SKL den 21 januari 2014 Minnesanteckningar från dialogmöte om nätverk på SKL den 21 januari 2014 Mötet inleddes med en kort presentation av deltagarna runt bordet och de fyra deltagarna per telefon. Programpunkterna för mötet

Läs mer

PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster

PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala tjänster Yttrande Datum Vår referens Sida 2017-06-21 Dnr: 17-3019 1(7) PTS synpunkter på remissen av digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Delbetänkande av Utredningen om effektiv styrning av nationella digitala

Läs mer

ALL 2016/1386. Till Socialdepartementet. Ola Hendar Greger Bååth

ALL 2016/1386. Till Socialdepartementet. Ola Hendar Greger Bååth 2016-12-21 ALL 2016/1386 Ola Hendar 010-473 53 81 Greger Bååth 010-473 60 35 Till Socialdepartementet Yttrande över remiss gällande En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle Myndigheten

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende anslag 4:2. 4 Anslag 4.1 Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr)

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende anslag 4:2. 4 Anslag 4.1 Tilldelade anslag/anslagsposter (belopp angivna i tkr) Regeringsbeslut II:7 2017-12-18 S2017/07302/RS (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende anslag 4:2 1bilaga Riksdagen har för budgetåret

Läs mer

Välfärdsteknologi inom funktionshinderområdet

Välfärdsteknologi inom funktionshinderområdet Välfärdsteknologi inom funktionshinderområdet Nationella mål Samhällsgemenskap med mångfald som grund. Samhället ska utformas så att människor med funktionsnedsättning i alla åldrar blir fullt delaktiga

Läs mer

Framtid med välfärdsteknologi

Framtid med välfärdsteknologi Framtid med välfärdsteknologi Framtid med välfärdsteknologi Myndigheten för delaktighet har i uppdrag att verka för att funktionshinderspolitiken ska få genomslag i hela samhället. Vårt uppdrag styrs av

Läs mer

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård. Maria Gill

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård. Maria Gill Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård Maria Gill Agenda Myndigheten för delaktighet Definition Olika möjligheter Förutsättningar - Vad behövs Regeringsuppdrag

Läs mer

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har

Läs mer

Rubrik: Century Gothic, bold 33pt. Punktlista nivå 1: Century Gothic, normal 19pt Nivå 2: Century Gothic normal 19pt.

Rubrik: Century Gothic, bold 33pt. Punktlista nivå 1: Century Gothic, normal 19pt Nivå 2: Century Gothic normal 19pt. bold 14pt Namn: bold 14pt Presentationsrubrik: Detta gör Vår verksamhetsidé värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg. Vi verkar för en god vård och omsorg genom att styra

Läs mer

Vad händer i omvärlden? Ylva Branting

Vad händer i omvärlden? Ylva Branting Vad händer i omvärlden? Ylva Branting EU EU:s definition av sällsynta sjukdomar Kodning och klassificering Omfattar fem gånger så många individer. Europeisk förteckning Standards av hjälpmedel hygienhjälpmedel

Läs mer

HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND VERKSAMHETSPLAN. 2015 och framåt

HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND VERKSAMHETSPLAN. 2015 och framåt HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND VERKSAMHETSPLAN 2015 och framåt Handikappföreningarna Sörmland är en demokratiskt, politiskt och religiös obunden ideell samarbetsorganisation bestående av läns- och regiontäckande

Läs mer

Hjälpmedelsfrågorna på nationell nivå idag och imorgon

Hjälpmedelsfrågorna på nationell nivå idag och imorgon Hjälpmedelsfrågorna på nationell nivå idag och imorgon Karin Flyckt Samordnare av funktionshindersfrågor Förändrade roller på nationell nivå Hjälpmedelsinstitutet avvecklas statliga åtaganden går till

Läs mer

Del 1 Utgångspunkter. Del 2 Förslag

Del 1 Utgångspunkter. Del 2 Förslag US1000, v 1.0, 2010-02-04 REMISSYTTRANDE 1 (6) 2016-12-14 1850/16 En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle - Myndigheten för delaktighets förslag på struktur för genomförande, uppföljning

Läs mer

Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad lagstiftning för ökad samordning (SOU 2018:58)

Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad lagstiftning för ökad samordning (SOU 2018:58) Promemoria 1(5) 2018-08-31 KOMMUNLEDNINGSKONTOR KLK Utredning och tillsyn Marie Björkman Näringsdepartementet Avdelningen för bostäder och transporter Svar på remiss Särskilda persontransporter- moderniserad

Läs mer

Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen 2018-11-27 1 (5) Konsult och uppdrag Nina Ekblom Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor Datum: Måndag den 26 november 2018 Tid: Kl 18-20 Plats: Eleonoragatan 18 1. Mötets öppnande

Läs mer

En samlad organisation på det funktionshinderspolitiska området

En samlad organisation på det funktionshinderspolitiska området Ds 2013:40 En samlad organisation på det funktionshinderspolitiska området Lättläst Socialdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes

Läs mer

TEMA: REGERINGS NYA STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDERSPOLITIKEN 2011-2016

TEMA: REGERINGS NYA STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDERSPOLITIKEN 2011-2016 INBJUDAN TILL NÄTVERKSKONFERENS I TILLGÄNGLIGHETSFRÅGOR 27-28 OKTOBER 2011 I SAMARBETE MED HANDISAM OCH SKL TEMA: REGERINGS NYA STRATEGI FÖR FUNKTIONSHINDERSPOLITIKEN 2011-2016 De som erbjuds att anmäla

Läs mer

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 PM 2017:93 RVI (Dnr 110-408/2017) För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle YTTRANDE Vårt ärendenr: 16/05528 2016-12-16 Ert dnr: S2016/04598/FST Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Henrik Gouali Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM En funktionshinderspolitik

Läs mer

Remiss En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle. KS

Remiss En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-11-22 379 Remiss En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle. KS 2016-405 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Deltagande i Partnerskapet för barnets rättigheter i praktiken 2016-2019

Deltagande i Partnerskapet för barnets rättigheter i praktiken 2016-2019 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Datum 2015-08-19 Diarienummer KSN-2015-1584 Kommunstyrelsen Deltagande i 2016-2019 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att Uppsala kommun

Läs mer

Funktionshinderpolitiskt program

Funktionshinderpolitiskt program Dnr 2013/46 Id 50165 Funktionshinderpolitiskt program 2016-2020 Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-27 173 Funktionshinderpolitiskt program för Vimmerby kommun Funktionshinderpolitik handlar om mer än

Läs mer

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla.

Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig för alla. Handikappolitiskt program för Mora kommun 2011-2014 1 Inledning Det kommunala handikappolitiska programmet är kommunens instrument för att uppfylla målet, det vill säga att göra Mora kommun tillgänglig

Läs mer

Policy för handikappfrågor. Beslutad i Regionfullmäktige den 7 maj 2002, 126 RSK 132-2002

Policy för handikappfrågor. Beslutad i Regionfullmäktige den 7 maj 2002, 126 RSK 132-2002 Policy för handikappfrågor Beslutad i Regionfullmäktige den 7 maj 2002, 126 RSK 132-2002 Utgångspunkter och värderingar Människors lika värde är den grundläggande utgångspunkten för samhällets utformning.

Läs mer

Minnesanteckningar från Funktionshindersdelegationen 2015-06-02. Från funktionshindersorganisationerna:

Minnesanteckningar från Funktionshindersdelegationen 2015-06-02. Från funktionshindersorganisationerna: 2015-07-02 Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster Emelie Lindahl Telefon 08 405 91 74 E-post emelie.lindahl@regeringskansliet.se Minnesanteckningar från Funktionshindersdelegationen

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 11 september 2017

Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 11 september 2017 Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 11 september 2017 Tidpunkt: Kl. 15.05 Plats: Stora Kollegiesalen, Stockholms stadshus Närvarande: Se bilaga Justerat

Läs mer

Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016

Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016 PM 2016:116 RI (Dnr 110-658/2016) Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm

Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-10-06 S2016/04598/FST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle Myndigheten för delaktighets

Läs mer

Direktiv till Hjälpmedelsutredning - Förslag på frågor från Handikappförbunden

Direktiv till Hjälpmedelsutredning - Förslag på frågor från Handikappförbunden 26 juni 2015 Direktiv till Hjälpmedelsutredning - Förslag på frågor från Handikappförbunden Kontaktpersoner: Pelle Kölhed (styrelse), Marie Steen (styrelse) och Sofia Karlsson (intressepolitisk utredare,

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025 Samordningsplan 2018 Vision e-hälsa 2025 Innehåll Sammanfattning av förslag... 3 Regelverk... 3 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 3 Övriga insatser... 3 Inledning... 4 Styr- och samverkansorganisationen...

Läs mer

PROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Regionens samverkansråd

PROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Regionens samverkansråd Plats och tid Storsjön, Köpmangatan 21 kl. 13:00-16:00 ande ledamöter Robert Uitto (S) (Ordförande) Eva Hellstrand (C) Ann-Marie Johansson (S) Anders Häggkvist (C) (Vice ordförande) Jonas Andersson (S)

Läs mer

Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt

Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt 2 Handisams uppdrag handlar om att få ansvariga på olika nivåer i samhället att inse vinsterna med ett tillgängligt samhälle där alla kan delta jämlikt oavsett

Läs mer

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar från AU för Rådet för funktionshinderfrågor Eskilstuna kommun Minnesanteckningar Rådet för funktionshinder frågor 2013-01-16 Anna-Maarit Tirkkonen Tfn 016-710 24 28, 073-950 65 89 e-post: anna-maarit.tirkkonen@eskilstuna.se Närvarande Joel Hamberg

Läs mer

Remissvar på betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Remissvar på betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Datum: 2017-02-20 Dokumenttyp: Yttrande Diarienummer: 2016/0238 Er referens: Ku2016/02380/KO Handläggare: Erik Lindqvist Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar på betänkandet En inkluderande kulturskola

Läs mer

Etik och välfärdsteknik - vad säger forskningen och hur kan det användas som stöd för omsorgen?

Etik och välfärdsteknik - vad säger forskningen och hur kan det användas som stöd för omsorgen? Etik och välfärdsteknik - vad säger forskningen och hur kan det användas som stöd för omsorgen? Elisabeth Lagerkrans, utredare inom välfärdsteknologi på Myndigheten för delaktighet Evamaria Nerell, utbildning

Läs mer

Funktionshinder och Agenda Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet

Funktionshinder och Agenda Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet Funktionshinder och Agenda 2030 Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet Dagens frågeställningar Varför behövs funktionshinderspolitik? Vad är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Kompetensrådsträff 2011-03-17

Kompetensrådsträff 2011-03-17 Nationellt Kompetensråd inom Funktionshinderområdet Kompetensrådsträff 2011-03-17 Inledning Det nationella kompetensrådet träffades för tredje gången dagen efter den nationella konferensen om Möjligheter,

Läs mer

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård. Anna-Greta Brodin Projektledare

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård. Anna-Greta Brodin Projektledare Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård Anna-Greta Brodin Projektledare Agenda Myndigheten för delaktighet Framtiden = Mer empati och high tech Definition

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Myndigheten för delaktighet

Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Myndigheten för delaktighet Regeringsbeslut II:1 2018-10-18 S2018/05295/FST Socialdepartementet Myndigheten för delaktighet Box 1210 172 24 Sunbyberg Regleringsbrev för budgetåret 2018 avseende Myndigheten för delaktighet Riksdagen

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2013

Verksamhetsplan och budget 2013 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220, 171219 1 Page 1 of 10 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den är en viktig grundkälla

Läs mer