Funktionshindersrådet 23 april, 14:00-17:00 Mötet hölls på Nordic Light Hotel i Stockholm.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Funktionshindersrådet 23 april, 14:00-17:00 Mötet hölls på Nordic Light Hotel i Stockholm."

Transkript

1 1 (8) Funktionshindersrådet 23 april, 14:00-17:00 Mötet hölls på Nordic Light Hotel i Stockholm. Närvarande Handikappförbunden Anna Norrman Annika Nystöm Karlsson Jan-Olof Forsén Nicklas Mårtensson Maritha Sedvalsson Lika Unika Niklas Mattson Peter Andersson Hanna Seilitz NUFT David Lindvall Olivia Renner Balkstam Myndigheten för delaktighet Anne Holm Gulati Nina Lindqvist Mats Gleisner Anna Mann (minnesanteckningar)

2 2 (8) Minnesanteckningar Introduktion Om Myndigheten för delaktighet Anne berättar om myndighetens roll och verksamhetsidé: En utmaningen är att MFD är en expertmyndighet samt hur vi prioriterar och agerar utifrån det. Vi behöver arbeta med egna initiativ där vi ser att det behövs insatser, samtidigt har vi många regeringsuppdrag. MFD lägger också ner tid på att få de interna arbetet på plats. En fråga uppstod om hur stort ekonomiskt utrymme vi har att utföra regeringsuppdrag respektive egeninitierade insatser. MFD lovade att återkomma med hur mycket pengar mynidgheten har på anslag respektive bidrag. En annan fråga gällde om MFD har möjlighet att påverka uppdrag från regeringen. Mfd har myndighetsdialoger och där har mynidgheten möjlighet att styra mot uppdrag. MFD:s ambition är att kunna påverka ännu mer genom att bli ännu mer trovärdiga. Om Funktionshindersrådet och gällande överenskommelse Det är flera nya medlemmar i funktionshindersrådet. Tidigare utvärdering av funktionshindersrådet visade att medlemmarna tycker att rådet och överenskommelsen fungerar väl. En fråga som diskuterades var hur FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning kan vara mer synlig i överenskommelse? Enligt förslag kommer överenskommelsen i nuvarande form att ligga fast år 2016 ut och MFD tar upp frågan på nytt när det kommer en ny strategi. Det beslutades dock att ändra Handisam till Myndigheten för delaktighet. Det har varit en omfattande process för att ta fram denna överenskommelse och den används också som mall för överenskommelser med andra myndigheter. Diskussion om förväntningar på rådet För att alla ska kunna förbereda sig väl är det viktigt att det är tydligt på dagordningen vilka punkter som är informationspunkter och vilka punkter som är diskussionspunkter. Det kan också finnas förberedande frågor - då ökar förutsättningarna för dialog. Rådet önskar att vi talar om interna arbetssätt för att till exempel synliggöra hur MFD rekryterar till olika positioner. Är det en merit att ha en egen funktionsnedsättning eller komma från ett annat land? Detta noteras som en punkt att återkomma till.

3 3 (8) Det finns en planering för när på året möten med funntionshindersrådet ska hållas. Det är kopplat till strategin. Nästa möte är den 21 oktober. Rutinen har varit att boka ett möte i taget men om önskemål finns kan fler mötestider bokas i förväg. MFD bokar alltid tolk. Medlemmarna behöver ej påminna om detta. Tolk är redan bokad för nästa funktionshindersråd i oktober. På gång inom funktionshindersrörelsen Handikappförbunden Handikappförbunden har kongress om en månad. Vi kommer att välja ny ordförande eftersom Ingrid Burman avgår. Detta kommer att ta kraft och tid för oss. Det tar också tid för förberedelse. Efter tidigare nedskärningar så har vi nu många projekt på gång. Vi har samtal med Allmänna arvsfonden som inte beviljar oss medel för overhead kostnader vilket eventuellt kommer att innebära att vi inte kan genomföra alla uppdrag. Våra medarbetare måste också ha en god arbetsmiljö. Det är en viktig diskussion hos oss och vi tar arbetsgivaransvaret på allvar. Intressepolitiskt uppvaktar vi på flera områden och flera statsråd. Bland annat försöker vi driva fram en utredning om universell utformning. Vi anser också att detta begrepp är ett bättre ord än tillgänglighet. Vi är aktiva i våra remissyttranden och flera frågor är prioriterade: Socialförsäkringsutredningen, apoteksutredningen, läkarutredningen, klagomål inom hälsa och sjukvård och utredning om studiestöd. Vi vill betona vikten av att börja tala om en ny strategi för funktionshinderspolitiken. Vi är beredda för diskussion och pratar redan mycket om detta. Vi har kommenterat vårpropositionen och ser positivt på insatser inom utbildning men är oroade för arbetsmarknadsområdet, där det saknas insatser. Vi har reagerat över att det är osynligt i proppen. Projekt om standardisering som handlar om att höja kompetensen och få fler att jobba med standardisering.

4 4 (8) Lika Unika Även Lika Unika ska byta ordförande. Vi väljer ny ordförande den 26 maj. I samband med årsmötet hålls seminarium om mänskliga rättigheter. Lika Unika har talat med kulturministern om behovet av ett mr-insitut. Vi har också lyft vikten av tillgängliga val. Vi driver också lokalt arbete om FN-konventionen. Samtidigt jobbar vi med andra konventioner såsom Kvinnokonventionen, som FN utreder just nu, samt Barnkonventionen. NUFT NUFT har representanter i rådet för första gången. Vi har inte tidigare haft styrka och stabilitet som organisation. Vårt fokus nu är att komma igång. På gång inom Myndigheten för delaktighet Just nu är det fokus på uppföljningen av de strategiska myndigheternas arbete med funktionshinderspolitiken, uppföljning av kommunerna och uppföljning av alla myndigheters tillgänglighetsarbete. Nästa vecka lämnar MFD ett underlag till regeringens forskningsproposition. I den kommer begreppet delaktighetsforskning att användas. Under MFD:s konferens för de strategsiak mynidgheterna meddelade socialdepartementet att MFD kommer att få ett uppdrag att komma med input gällande en nya strategiperiod. MFD har fått ett uppdrag som handlar om digitala tjänster och teknik inom socialtjänst och hemtjänst. Det handlar om digitala trygghetslarm, välfärdsteknik och nedatt beslutsförmåga. Uppdraget är på ett år och har en budget på 15 miljoner kronor. Inom detta projekt kommer MFD att söka samverkan med funktionshindersrörelsen för att få in kompetens och inspiration. Vi väntar också på ett uppdrag om att öka medvetenheten om konventionen. Uppdraget är offentliggjort men vi har inte fått skrivelsen än. Detta uppdrag är på tre år. Syftet är att berätta om och öka kunskapen om innehållet i konventionen, att öka kunskapen om ändringarna i diskrimineringslagen och att öka kunskaperna om de synpunkter Sverige har fått från FN. Budgeten för detta uppdrag är 18 miljoner kronor. MFD kommer att involvera funktionshindersrörelsen i arbetet. SKL kommer också att vara en utpekad samverkanspartner. 3 juni ska vi lämna en handlingsplan till regeringen. En fråga ställdes huruvida MFD har möjlighet att stoppa företag som erbjuder tjänster och lösningar som inte passar målgruppen men som marknadsförs till bland annat myndigheter som tjänster som är bra.

5 5 (8) Svaret på den frågan är att MFD inte är en tillsynsmyndighet och vi har heller inte något granskningsuppdrag. Men vi vill gärna bidra till frågor som spelar roll och det en del i vårt uppdrag att sprida kunskap. Det är en svår gräns mellan kunskapsspridnig och värdering. Den samlade uppföljningen 2015 ( Hur är läget?) Magnus Lagercrantz från MFD presenterar resultaten från årets uppföljning. I den gemensamma diskussionen framkommer det att det finns mer detaljerad statistik som är nedbruten per grupp. Rapporten kommer den 13 maj och där kan man läsa mer. Delnivåer och undergrupper är intressanta. Man bryter oftast inte ner siffrorna så eftersom man inte vill peka ut enskilda grupper. Begreppet nedsatt arbetsförmåga är svårt. Arbetsförmedlingen använder detta begrepp för att koda. Tittar man på statistik så visar siffror att det inte är skillnader i sysselsättningsgrad mellan personer med funktionsnedsättning som inte har nedsatt arbetsförmåga och övriga. Även begreppet sysselsättning är probelmatiskt och kan vara missvisande eftersom du anses sysselsatt om du har jobbat så lite som en dag. Myndigheten för delaktighet har tidigare lämnat förslag i rapporten men det kommer vi inte att göra i år. Anledningen till det är att MFD ser över förslagsställan, mynidgheten vill på ett aktivt sätt kunna ta om hand och driva de förslag som lägger. Däremot ser vi funktionshindersrådets funderingar och förslag som viktiga i de analyser och reflektioner vi gör. Myndigheternas delmål är väldigt olika och svåra att jämföra. Myndigheterna har satt sina egna delmål. Skolverket har fått kritik för att sätta för låga mål. Att sätta sina egna mål innebär dock att de känner ett ägandeskap. Myndigheterna har efterfrågat mer stöd i att sätta mål. Nu sneglar man framåt och ska titta på hur processen ska se ut framöver. Ministern har sagt att ett arbete är påbörjat och att MFD kommer att få ett uppdrag. Det kommer att vara förvånande om rörelsen inte får en roll inom detta. Presentation Kommunuppföljningen 2015 Erik Lindqvist presenterar kommunuppföljningen Vi följer upp den fysiska tillgängligheten i kommunerna men när vi tittar på andra områden så tittar vi på flera aspekter såsom tillgänglig information och annan tillgänglighet. Det är en utmaning att sätta samman en enkät som alla typer av kommuner kan besvara. Vi har försökt ta fram en enkät som passar både för storstadskommuner och glesbygdskommuner. Svaren i enkäterna är egenuppskattade svar. Vi analyserar svaren och jämför dem.

6 6 (8) Presentation uppdatering Riv hindren Våra riktlinjer för tillgänglighet - Riv hindren - har precis kommit från tryck men är inte publika än. Håll utkik efter publikationen på vår webbplats i nästa vecka. Detta är en light-revidering. Vi har förändrat pedagogiken i den, språket, formatet och moderniserat delar av innehållet. De ändringar som har gjorts i avsnitten om lokaler och tillgänglig verksamhet är ändringar som är kopplade till ändringar i lagar och förordningar. Små justeringar. Mer förändringar har vi gjort i avsnittet om information. Vi har också anpassat våra checklistor. Återkoppling på frågor lyfta vid förra rådet Myndighetens eget tillgänglighetsarbete MFD har en ansvarig tillgänglighetssamordnare. Vi samråder gärna med funktionshindersrörelsen i arbetet. Vi arbetar med dessa frågor integrerat i tillgänglighetsronder och har initierat ett prioriterat projekt som vi kallar "Leva som vi lär" Detta har hittills gjorts inom ramen för projektet: Tagit fram taktila skyltar med symboler Tvättat heltäckningsmattan. Tagit fram utrymningsplanen i punktskrift och flyttat ner dem i rätt nivå. Ringklockan vid entrén har fått en bättre position. Tagit fram en taktil skylt, och punktskrift, som informerar om var man är. I samråd med fastighetsvärden har vi riktat om porttelefonen för att det ska vara lättare att se var man trycker och att man har tryckt. Tagit fram hissknapparna i punktskrift. Säkerställt att vi har en säker rekryteringsverksamhet. Än har vi inte punktskrift på porttelefonen, detta är beställt men inte åtgärdat. Vi tittar på frågan om vår heltäckningsmatta. Vi sitter i landskap och mattan gör att det blir en bättre ljudnivån. Vår porttelefonen har ingen tv-monitor. Diskussioner pågår med Vasakronan.

7 7 (8) Internationella funktionshindersdagen Funktionshindersrådet har efterfrågat att MFD enegerar sig i att synliggöra och också deltar med kunskap den 3 december på internationella funktionshindersdagen. Det är en god och lockande idé men MFD kommer inte att göra specifika investeringar, aktiviteter denna dag år Däremot vill mynidgheten gärna återkomma inför nästa år. Funktionshindersrådet efterfrågar att MFD bokar den dagen i sina kalendrar och att medarbetare är tillgängliga för kunskapsspridning och delaktighet. Denna dagen bör vara vikt för de inbjudningar som kommer. Årets resultatkonferens och temadialog Att arrangera en resultatkonferens och en temadialog är ett uppdrag i MFD:s regleringsbrev. Förra året breddade vi målgruppen och bjöd även in kommuner och vi kallade dagen Delaktighetsdagen. Vi kommer att göra liknande i år. Konferensen kommer troligtvis att hållas under senhösten. En synpunkt framkom att konferensen inte bör ligga så nära i tiden till 3 december. Rådet önskar att MFD lägger den så tidigt som möjligt. Samarbetsformer i särskilda projekt Myndigheten för delaktighet önskar ha ett samarbete med funktionshindersrörelsen inom bland annat dessa kommande uppdrag: Uppdrag om digitala tjänster. Uppdrag att kommunicera konventionen och förändrade diskrimineringslagen. Uppdrag om jämställdhetsanalys. Revidering av riktlinjerna. Indikatorer för levnadsvillkor och delaktighet. Former för samarbete kan variera. Det kan till exempel vara workshops eller arbetande grupper. MFD vill gärna ta initiativ till lämplig form och samarbete beroende på uppdrag. Men vi skulle också vilja kunna be rådet utse en referensgrupp. De olika förbunden deltar ofta i ganska informella sammanhang. Till exempel med socialstyrelsen som pekar ut förbund som har rätt perspektiv. Detta gäller främst mindre projekt. I andra sammanhang, främst större projket, kan det vara bättre att det är mer formellt, att HSO är organisatör och utser representatnter för samverkan. NUFT lyfter att det är viktigt att ungdomsperspektivet syns. Paraplyperspektivet är inte alltid bäst.

8 8 (8) Beslut om att det i det beredande utskottet ska diskuteras sammansättning av referensgrupper. Kommande möten Nästa funktionshindersråd äger rum den 21 oktober 2015 klockan Plats: Myndigheten för delaktighet, Sundbyberg.

Genomförandet av funktionsrättspolitiken

Genomförandet av funktionsrättspolitiken Genomförandet av funktionsrättspolitiken Utmaningar och möjligheter med att förverkliga funktionsrättspolitiken i kommuner och landsting. Nicklas Mårtensson Funktionsrätt Sverige. Genomförandet av funktionsrättspolitiken

Läs mer

Funktionshindersråd 29 januari 2015 Minnesanteckningar

Funktionshindersråd 29 januari 2015 Minnesanteckningar 1 (8) Funktionshindersråd 29 januari 2015 Minnesanteckningar Närvarande: Handikappförbunden: Ingrid Burman Jan-Olof Forsén Inger Nilsson, ersättare Ingemar Färm, ersättare Thomas Jansson, ersättare Mia

Läs mer

Funktionshindersråd 14 oktober 2014 Minnesanteckningar

Funktionshindersråd 14 oktober 2014 Minnesanteckningar 1 (8) Funktionshindersråd 14 oktober 2014 Minnesanteckningar Närvarande: Handikappförbunden: Ingrid Burman Ines Uusmann Pelle Kölhed Pentti Lamberg Anna Norrman Inger Nilsson Ingemar Färm Janj-Olof Forsén

Läs mer

Myndigheten för delaktighets samlade uppföljningssystem av levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning

Myndigheten för delaktighets samlade uppföljningssystem av levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning Myndigheten för delaktighets samlade uppföljningssystem av levnadsvillkor för personer med Bilaga 3 till Utvärdering och analys av funktionshinderspolitiken 2011 2016 Innehåll Innehåll... 2 MFD:s samlade

Läs mer

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle

En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle Bilaga En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle MFD:s förslag på struktur för genomförande, uppföljning och inriktning inom funktionshindersområdet Myndigheten för delaktighet Myndigheten

Läs mer

FNs konvention om mänskliga. funktionsnedsättning. Ulrika Gani

FNs konvention om mänskliga. funktionsnedsättning. Ulrika Gani FNs konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning Ulrika Gani ulrika.gani@mfd.se www.mfd.se Myndigheten för delaktighet Bildades 1 maj 2014 och är en sammanslagning av Handisam

Läs mer

Synpunkter på förslag i del Handläggare: Marie-Louise Luther. Socialdepartementet Stockholm. Kopia till Handikappförbunden

Synpunkter på förslag i del Handläggare: Marie-Louise Luther. Socialdepartementet Stockholm. Kopia till Handikappförbunden 161219 Handläggare: Marie-Louise Luther Socialdepartementet 103 33 Stockholm Kopia till Handikappförbunden Remiss; En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle - Myndigheten för delaktighets

Läs mer

Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016

Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016 Rapport om arbetet med att uppnå delmålen i En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011-2016 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Delmål för Domstolsverket... 2 3. Delmål 1 E-utbildning...

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Kommittédirektiv Översyn av styrningen inom Dir. funktionshinderspolitiken 2017:133 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över styrningen inom

Läs mer

Aktuellt på Myndigheten för delaktighet

Aktuellt på Myndigheten för delaktighet Aktuellt på Myndigheten för delaktighet Bildades 1:a maj 2014. Av Handisam och delar av HI. Idag 60 medarbetare. Myndigheten för delaktighet har i uppdrag att verka för att funktionshinderspolitiken ska

Läs mer

Kompetensrådsträff 2011-03-17

Kompetensrådsträff 2011-03-17 Nationellt Kompetensråd inom Funktionshinderområdet Kompetensrådsträff 2011-03-17 Inledning Det nationella kompetensrådet träffades för tredje gången dagen efter den nationella konferensen om Möjligheter,

Läs mer

Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt

Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt 2 Handisams uppdrag handlar om att få ansvariga på olika nivåer i samhället att inse vinsterna med ett tillgängligt samhälle där alla kan delta jämlikt oavsett

Läs mer

HANDSLAGET. Enkätredovisning OM LOKALT OCH REGIONALT BESLUTSFATTANDE FÖR ATT STÄRKA GENOMFÖRANDET AV BARNETS RÄTTIGHETER. Enkätredovisning 1

HANDSLAGET. Enkätredovisning OM LOKALT OCH REGIONALT BESLUTSFATTANDE FÖR ATT STÄRKA GENOMFÖRANDET AV BARNETS RÄTTIGHETER. Enkätredovisning 1 HANDSLAGET Enkätredovisning OM LOKALT OCH REGIONALT BESLUTSFATTANDE FÖR ATT STÄRKA GENOMFÖRANDET AV BARNETS RÄTTIGHETER Enkätredovisning 1 Innehåll Inledning... 3 Resultatredovisning... 4 Fråga 1 och 2...

Läs mer

SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019

SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019 SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019 Uppdraget Region Uppsala och kommunerna i länet önskar generellt förbättra

Läs mer

Föredragande borgarråden Åsa Lindhagen och Ann-Margrethe Livh anför följande.

Föredragande borgarråden Åsa Lindhagen och Ann-Margrethe Livh anför följande. PM 2016:209 RVI+IX (Dnr 110-1564/2016) En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle förslag på struktur för genomförande, uppföljning och inriktning inom funktionshindersområdet Remiss

Läs mer

Uppdrag om kommunikationssatsning om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Uppdrag om kommunikationssatsning om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Regeringsbeslut II:6 2015-04-01 S2015/2415/FST Socialdepartementet Barnombudsmannen Box 22106 104 22 Stockholm Uppdrag om kommunikationssatsning om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Regeringens

Läs mer

HSO Stockholms stad Aktuell information från staden den 27 september 2016 Pia Ehnhage, funktionshindersombudsman

HSO Stockholms stad Aktuell information från staden den 27 september 2016 Pia Ehnhage, funktionshindersombudsman HSO Stockholms stad Aktuell information från staden den 27 september 2016 Pia Ehnhage, funktionshindersombudsman Stockholm en stad för alla Program för delaktighet 2011-2016 På svenska Lättläst På engelska

Läs mer

Myndigheten för delaktighet

Myndigheten för delaktighet Myndigheten för delaktighet Full delaktighet för alla oavsett funktionsförmåga Monica Ryden Det här gör Myndigheten för delaktighet Alla ska kunna vara delaktiga i samhället och ta del av mänskliga rättigheter!

Läs mer

Det här gör Myndigheten för delaktighet

Det här gör Myndigheten för delaktighet Det här gör Myndigheten för delaktighet Alla ska kunna vara delaktiga i samhället och ta del av mänskliga rättigheter! Funktionshinderspolitiken ska få genomslag i samhället! FN:s konvention om rättigheter

Läs mer

En demensstrategi för Sverige hur jobbar vi vidare? Frida Nobel, medicinskt sakkunnig

En demensstrategi för Sverige hur jobbar vi vidare? Frida Nobel, medicinskt sakkunnig En demensstrategi för Sverige hur jobbar vi vidare? Frida Nobel, medicinskt sakkunnig Underlag till en nationell strategi för demenssjukdom Sju övergripande problemområden Många viktiga delområden 21 prioriterade

Läs mer

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Innehåll: 1 BAKGRUND, SYFTE OCH UPPDRAG... 3 1.1 MILJÖMÅLSRÅDETS

Läs mer

Vägledning till personal. Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år

Vägledning till personal. Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år Vägledning till personal Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år Innehåll Inledning... 3 Vad är SIP?... 3 Vem kan få SIP?... 3 Varför SIP?... 4 När behövs SIP?... 4 Samtycke...

Läs mer

Etik och välfärdsteknik - vad säger forskningen och hur kan det användas som stöd för omsorgen?

Etik och välfärdsteknik - vad säger forskningen och hur kan det användas som stöd för omsorgen? Etik och välfärdsteknik - vad säger forskningen och hur kan det användas som stöd för omsorgen? Elisabeth Lagerkrans, utredare inom välfärdsteknologi på Myndigheten för delaktighet Evamaria Nerell, utbildning

Läs mer

Angående utvärderingen av nationella handlingsplanen för mänskliga rättigheter

Angående utvärderingen av nationella handlingsplanen för mänskliga rättigheter Vårt diarienr: Sundbyberg 2010-05-25 10-018 Till: Hans Ytterberg Integrations- och jämställdhetsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Angående utvärderingen av nationella handlingsplanen för mänskliga rättigheter

Läs mer

Inledande synpunkter. Tel

Inledande synpunkter. Tel 1 2009-10-21 Vår referens: Annika Åkerberg Tel. 070-745 37 38 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar gällande delbetänkande av Delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige Främja, Skydda, Övervaka

Läs mer

Främja, Skydda, Övervaka - FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsät t- ning Svar på remiss av SOU2009:36

Främja, Skydda, Övervaka - FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsät t- ning Svar på remiss av SOU2009:36 SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖR- VALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2009-10-22 SID 1 (5) 2009-10-01 Handläggare: Lisbeth Westerlund Telefon: 08-508 25 016 Till Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Myndigheten för delaktighet

Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende Myndigheten för delaktighet II:2 Socialdepartementet 2018-12-21 S2018/02668/FST S2018/04505/FST S2018/05244/FST m.fl. Se bilaga 1 Myndigheten för delaktighet Box 1210 172 24 Sundbyberg Regleringsbrev för budgetåret 2019 avseende

Läs mer

Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag. Mönsterås 1 oktober. Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet

Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag. Mönsterås 1 oktober. Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet Länsstyrelsens funktionshindersuppdrag Mönsterås 1 oktober Åsa Felix Everbrand Enheten för social hållbarhet Nationellt mål för funktionshinderspolitiken Det nationella målet för funktionshinderspolitiken

Läs mer

Modell för Kommunuppföljning

Modell för Kommunuppföljning Modell för Kommunuppföljning Josefine Gustavsson Malmö 17 november 2015 Myndigheten för delaktighet Myndigheten för delaktighet är en expertmyndighet inom funktionshindersområdet. Vi följer och stödjer

Läs mer

Uppföljning av funktionshinderspolitiken. Emelie Lindahl

Uppföljning av funktionshinderspolitiken. Emelie Lindahl Uppföljning av funktionshinderspolitiken Emelie Lindahl Nationellt mål för funktionshinderspolitiken Det nationella målet för funktionshinderspolitiken är att, med FN:s konvention om rättigheter för personer

Läs mer

Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning

Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning Regeringsbeslut I:3 2019-05-09 S2019/02245/FST (delvis) Socialdepartementet Statistiska Centralbyrån Box 24300 104 51 STOCKHOLM Uppdrag avseende statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet

Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet Nationellt Kompetensråd inom Funktionshinderområdet Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet En del av Vård- och omsorgscollege Nationella Kompetensrådet NKR bildades 2010 och på initiativ

Läs mer

Föredragande Beslut, åtgärd etc.

Föredragande Beslut, åtgärd etc. . Protokoll Dnr 2117/2018 1(5) Ämne Rådet för styrning med kunskap Sekreterare Datum 15 maj 2018 Tid 11.30 19.30 Deltagande Rådet: Olivia Wigzell, Socialstyrelsen, Catharina Andersson Forsman, Läkemedelsverket,

Läs mer

Sammanfattning. Konventionen började att gälla i Sverige den 14 januari år 2009.

Sammanfattning. Konventionen började att gälla i Sverige den 14 januari år 2009. Sammanfattning Utredning om vilka som ska ha ansvar för att vi följer och arbetar för Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning År 2006 sade FN ja till Konventionen om rättigheter

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Myndigheten för delaktighet

Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Myndigheten för delaktighet Regeringsbeslut II:11 2016-12-20 S2016/07779/RS (delvis) Socialdepartementet Myndigheten för delaktighet Box 1210 172 24 Sundbyberg Regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Myndigheten för delaktighet

Läs mer

Nordiskt perspektiv på främjandet av minoriteters rättigheter. juni2014

Nordiskt perspektiv på främjandet av minoriteters rättigheter. juni2014 Nordiskt perspektiv på främjandet av minoriteters rättigheter juni2014 Ingrid Burman, presentation Ordförande Handikappförbunden 37 förbund Ca 400 000 individer Olika funktionsnedsättningar Intressepolitisk

Läs mer

Medverkan, delaktighet och inflytande på lika villkor Ett delprojekt om betydelsen av tillgängliga mötesformer, lokaler och information

Medverkan, delaktighet och inflytande på lika villkor Ett delprojekt om betydelsen av tillgängliga mötesformer, lokaler och information Medverkan, delaktighet och inflytande på lika villkor Ett delprojekt om betydelsen av tillgängliga mötesformer, lokaler och information Skriftserie 2016:2 Hanna Egard Foto: Susanne Nilsson, C BY-SA 2.0,

Läs mer

Minnesanteckningar från Funktionshindersdelegationen 2015-06-02. Från funktionshindersorganisationerna:

Minnesanteckningar från Funktionshindersdelegationen 2015-06-02. Från funktionshindersorganisationerna: 2015-07-02 Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster Emelie Lindahl Telefon 08 405 91 74 E-post emelie.lindahl@regeringskansliet.se Minnesanteckningar från Funktionshindersdelegationen

Läs mer

Full delaktighet för alla oavsett funktionsförmåga

Full delaktighet för alla oavsett funktionsförmåga Full delaktighet för alla oavsett funktionsförmåga 10 december 2018 i Helsingfors Åsa Nordström Myndigheten för delaktighets verksamhetsidé Vi är ett kunskapsnav som bidrar till genomförandet av funktionshinderspolitiken.

Läs mer

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Möte med Socialchefer i GR 30/11 2017 (Camilla Wiberg, Socialstyrelsen och ) Anneli Jäderland, Sveriges kommuner och Landsting

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Myndigheten för delaktighets analys av delmålen. Bilaga till Utvärdering och analys av funktionshinderspolitiken 2011-2016

Myndigheten för delaktighets analys av delmålen. Bilaga till Utvärdering och analys av funktionshinderspolitiken 2011-2016 Myndigheten för delaktighets analys av delmålen Bilaga till Utvärdering och analys av funktionshinderspolitiken 2011-2016 Myndigheten för delaktighet 2016 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Analysram...

Läs mer

Sektorsansvaret på webben

Sektorsansvaret på webben Datum 2008-11-05 Diarienummer 2008/0190 Sektorsansvaret på webben Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2008 Titel: Sektorsansvaret på webben Handisam Serie B 2008:1 (diarienummer 2008/0190)

Läs mer

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, 2017-12-07, Kasen, Stadshuset, Uddevalla Närvarande/ Förhindrade: Se bilaga 1. Godkännande av dagordning/ anmälan övriga frågor Dagordningen godkändes.

Läs mer

Att samråda med funktionshindersrörelsen. en vägledning för din myndighet

Att samråda med funktionshindersrörelsen. en vägledning för din myndighet Att samråda med funktionshindersrörelsen en vägledning för din myndighet Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, 2013 Titel: Att samråda med funktionshindersrörelsen en vägledning för din

Läs mer

Minnesanteckningar från dialogmöte om nätverk på SKL den 21 januari 2014

Minnesanteckningar från dialogmöte om nätverk på SKL den 21 januari 2014 Minnesanteckningar från dialogmöte om nätverk på SKL den 21 januari 2014 Mötet inleddes med en kort presentation av deltagarna runt bordet och de fyra deltagarna per telefon. Programpunkterna för mötet

Läs mer

Protokoll från möte i beredningsgrupp Vision e-hälsa 2025

Protokoll från möte i beredningsgrupp Vision e-hälsa 2025 Protokoll från möte i beredningsgrupp Vision e-hälsa 2025 Tid och plats:8 december 2017 kl. 09:00 12:00, SKL Närvarande beredningsgruppen Hans Karlsson, Avdelningschef, SKL (ordförande) Catarina Andersson

Läs mer

Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21

Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21 Minnesanteckningar från kommunikatörsmöte 2014-01-21 22 förbund och närmare 30 deltagare. Gemensam valstrategi Handikappförbundens kongress fastställde en gemensam valstrategi med ambitionen att alla medlemsförbund

Läs mer

Lidingö stad hälsans ö för alla

Lidingö stad hälsans ö för alla 1 (7) DATUM DNR 2016-10-10 KS/2016:126 Lidingö stad hälsans ö för alla Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 2016 och gällande från och

Läs mer

Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå. NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea

Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå. NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea Hur bedriver DHR arbetet med funktionshinderfrågorna på nationell nivå NHF seminarium 23 april 2013 Hotel Nordic Sea Funktionshinderpolitiken Socialdepartementet samordnar Ansvarigt statsråd Barn- och

Läs mer

Nätverket för hälsa

Nätverket för hälsa Nätverket för hälsa 2019-05-21 Agenda Mötespunktens typ anges som [I] för informationspunkt, [D] för diskussionspunkt, [A] för arbetsmoment. Punkt Typ Beskrivning Ansvarig Tid 1 I NITHA, finns intresse

Läs mer

Funktionshindersrörelsens arbete med konventionen

Funktionshindersrörelsens arbete med konventionen KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Funktionshindersrörelsens arbete med konventionen Det här dokumentet vänder sig till funktionshindersrörelsen i kommuner, landsting och regioner.

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun

Ansvarig: Socialnämnden Senaste ändringen antagen: KF , 160. Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun Funktionsrättspolitiskt program för Fagersta kommun 1 Bakgrund Fagersta kommuns funktionsrättspolitiska program har sin grund i den nationella funktionshinderpolitiska målsättningen, antagen av regeringen,

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Kommunala Tillgänglighetsrådet 1 Uppdrag För att bereda personer med funktionsnedsättning medinflytande och insyn i handläggning av frågor av allmän karaktär skall finnas ett

Läs mer

Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning

Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Plan att redovisas senast 28 februari 2012 enligt regleringsbreven för 2012 aktivitetsersättning

Läs mer

Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats. - guide för dig med fackligt uppdrag. Att synas.

Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats. - guide för dig med fackligt uppdrag. Att synas. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag Att synas på arbetsplatsen Välkomstpaketet till nyanställda: foto: Sören Andersson Broschyr om förbundet

Läs mer

Vi kommer att i september gå ut med en annons för vikarierande GS Styrelsen delegerar till LG att ta fram en annons som styrelsen sen får godkänna.

Vi kommer att i september gå ut med en annons för vikarierande GS Styrelsen delegerar till LG att ta fram en annons som styrelsen sen får godkänna. 1. Mötet öppnas 2. Val av mötesfunktionärer Mötesorförande David Lindvall Sekreterare Magnus Reimbertsson Justerare Olivia Tegman 3. Fastställande av tjänstgörande ledamöter 4. Dagordningen fastställs

Läs mer

Kunskapsbaserad och jämlik vård, SOU 2017:48

Kunskapsbaserad och jämlik vård, SOU 2017:48 Sundbyberg 2017-10-20 Dnr.nr: S2017/03403/FS Vår referens: Sofia Karlsson Mottagarens adress: s.registrator@regeringska nsliet.se, s.fs@regeringskansliet.se Kunskapsbaserad och jämlik vård, SOU 2017:48

Läs mer

Bollnäs för alla. En kommunal policy baserat på FN-konventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Bollnäs för alla. En kommunal policy baserat på FN-konventionen om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning 1 (6) KOMMUNSTYRELSEKONTORET Handläggare Louiza Edlund 2014-05-26 Dnr 11-0255 Bollnäs för alla Tillgänglighetspolitisk policy för Bollnäs kommun En kommunal policy baserat på FN-konventionen om mänskliga

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 4 december 2017

Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 4 december 2017 Protokoll fört vid kommunstyrelsens råd för funktionshinderfrågors sammanträde måndagen den 4 december 2017 Tidpunkt: Kl. 15.00 Plats: Stora Kollegiesalen, Stockholms stadshus Närvarande: Se bilaga Justerat

Läs mer

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 133/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller

Läs mer

Handikapprådet PROTOKOLL

Handikapprådet PROTOKOLL Handikapprådet PROTOKOLL 2011-09-23 Sid 14 Inledning... 1 15 Val av justeringsledamot... 1 16 Godkännande av dagordningen... 1 17 Minnesanteckningar... 1 18 Reflektioner kring seminariet den 9 sept FN:s

Läs mer

Att främja jämlik tillgång till välfärdsteknik. Hjälpmedelskonferens 2018 Nationella nätverket för hjälpmedelskonsulenter Stockholm

Att främja jämlik tillgång till välfärdsteknik. Hjälpmedelskonferens 2018 Nationella nätverket för hjälpmedelskonsulenter Stockholm Att främja jämlik tillgång till välfärdsteknik Hjälpmedelskonferens 2018 Nationella nätverket för hjälpmedelskonsulenter Stockholm Presentation Rita Ehrenfors Utredare och projektledare i Digitala tjänster

Läs mer

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Ett Stockholm för alla Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-12-19 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Ett Stockholm för alla Program

Läs mer

Svar på utvärderingsfrågor om genomförande av sakråd den 16 januari 2018 angående FNs rekommendationer

Svar på utvärderingsfrågor om genomförande av sakråd den 16 januari 2018 angående FNs rekommendationer Socialdepartementet att: lars.x.nilsson@regeringskansliet.se Stockholm 2018-02-28 Svar på utvärderingsfrågor om genomförande av sakråd den 16 januari 2018 angående FNs rekommendationer 1. Tycker ni sakrådet

Läs mer

Framtid med välfärdsteknologi

Framtid med välfärdsteknologi Framtid med välfärdsteknologi Framtid med välfärdsteknologi Myndigheten för delaktighet har i uppdrag att verka för att funktionshinderspolitiken ska få genomslag i hela samhället. Vårt uppdrag styrs av

Läs mer

Strategi för välfärdsteknik inom vård och omsorg

Strategi för välfärdsteknik inom vård och omsorg VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsnämndens handling nr 13/2017 STRATEGI 1 Vår handläggare Ert datum Er beteckning Jessica Svärd, kommunikatör Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2017-12-07,

Läs mer

Del 1 Utgångspunkter. Del 2 Förslag

Del 1 Utgångspunkter. Del 2 Förslag US1000, v 1.0, 2010-02-04 REMISSYTTRANDE 1 (6) 2016-12-14 1850/16 En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle - Myndigheten för delaktighets förslag på struktur för genomförande, uppföljning

Läs mer

BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen

BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen Denna byggsten innehåller: - Kort beskrivning av barnkonventionen - Förhållandet mellan barnkonventionen

Läs mer

Temakväll om aktuella funktionshinderspolitiska frågor Den 7 mars Riitta-Leena Karlsson

Temakväll om aktuella funktionshinderspolitiska frågor Den 7 mars Riitta-Leena Karlsson Temakväll om aktuella funktionshinderspolitiska frågor Den 7 mars 2016 - Riitta-Leena Karlsson The Capital of Scandinavia Innehåll FO:s information om följande Upphandlingsfrågor - nytt program för upphandling

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för lokal samverkan i närsjukvårdsgrupper

Uppdragsbeskrivning för lokal samverkan i närsjukvårdsgrupper Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Datum: 19 02 22 Dokumentet gäller för: Lokala Närsjukvårdsgrupper Bakgrund Vårdsamverkan Fyrbodal är en samverkansorganisering som funnits

Läs mer

PROTOKOLL. Midgård, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00

PROTOKOLL. Midgård, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00 1(9) Plats och tid ande Midgård, Nödinge kommunhus, kl 13:00-16:00 Monica Samuelsson (S) ordförande Rose-Marie Fihn (FP) Anita Skoglund (M) vice ordförande Jarl Karlsson (S) Ale kommun Ale kommun Västra

Läs mer

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-06-08 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Arbetet i kommunernas-, landstingens- och regionernas nämnder, styrelser och förvaltningar

Arbetet i kommunernas-, landstingens- och regionernas nämnder, styrelser och förvaltningar KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Arbetet i kommunernas-, landstingens- och regionernas nämnder, styrelser och förvaltningar Det är ledningens ansvar att dra upp övergripande

Läs mer

Uppföljning av Program för delaktighet

Uppföljning av Program för delaktighet Uppföljning av Program för delaktighet FO:s årsrapport 2014 Riitta-Leena Karlsson Funktionshinderombudman i Stockholms stad riitta-leena.karlsson@stockholm.se 08 508 25 610 The Capital of Scandinavia Sveriges

Läs mer

Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Handlingsplan för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2016-11-23. Reviderad 2017-11-22. Dokumentnamn Fastställd av Gäller

Läs mer

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER MÅNGFALD FRI RÖRLIGHET Innehåll Nordiskt samarbete om funktionshinder...2 Mänskliga rättigheter...2 Nordisk nytta

Läs mer

Full delaktighet för alla, oavsett funktionsförmåga. Malin Ekman-Ahldén Monica Rydén

Full delaktighet för alla, oavsett funktionsförmåga. Malin Ekman-Ahldén Monica Rydén Full delaktighet för alla, oavsett funktionsförmåga Malin Ekman-Ahldén Monica Rydén Myndigheten för delaktighet Bildades 1 maj 2014 Ca 60 personer i Sundbyberg Sorterar under Socialdepartementet Kunskap

Läs mer

Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg

Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg Nätverksträff för deltagare i NKR Carina Wiström Bergstock Ann-Kristin Sandebjer Annika Jalap Hermansson 2016-11-30

Läs mer

Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder

Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder 2018-22 Inkludering av kvinnor, män, flickor och pojkar med funktionsnedsättning är ett viktigt mål inom det nordiska samarbetet. FN:s konvention om rättigheter

Läs mer

Funktionshinderkonventionen och rekommendationerna som verktyg. Lars Lindberg

Funktionshinderkonventionen och rekommendationerna som verktyg. Lars Lindberg Funktionshinderkonventionen och rekommendationerna som verktyg Lars Lindberg Upplägg Projektet Konventionen och rekommendationerna som verktyg Erfarenheter från andra områden Vad ska projektet göra? Stödja

Läs mer

Tertialrapportering, nr 3 Ökad sysselsättning för personer med funktionsnedsättning 2015

Tertialrapportering, nr 3 Ökad sysselsättning för personer med funktionsnedsättning 2015 STATUSRAPPORT Vårt dnr [Vårt dnr] 2016-03-18 Utgåva [P1.0-1] Tertialrapportering, nr 3 Ökad sysselsättning för personer med funktionsnedsättning 2015 Sveriges Kommuner och Landsting Post: 118 82 Stockholm,

Läs mer

Minnesanteckningar från Funktionshindersdelegationens möte den 12 februari 2016

Minnesanteckningar från Funktionshindersdelegationens möte den 12 februari 2016 Socialdepartementet Minnesanteckningar från Funktionshindersdelegationens möte den 12 februari 2016 Deltagare: Från organisationerna: Gunnar Alván, Stig Nyman, Pelle Kölhed, Ines Uusmann, Meta Wiborgh,

Läs mer

Diskussionsmöte om behov av gemensam förvaltning av e-hälsostandarder

Diskussionsmöte om behov av gemensam förvaltning av e-hälsostandarder Diskussionsmöte om behov av gemensam förvaltning av e-hälsostandarder Erika Ericsson och Mathias Kristiansson 2017-09-27 Agenda 27/9 Frukost 9 10 Introduktion och presentation Bakgrunden till mötet Upplägget

Läs mer

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut

S2011/6353/FST (delvis) Socialstyrelsen Stockholm. Regeringens beslut Regeringsbeslut II:1 2011-06-30 S2011/6353/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag att leda, samordna och stimulera till ett nationellt utvecklingsarbete av stöd till

Läs mer

Rättigheter för barn med funktionsnedsättning i asyl och etableringsprocessen Lina Pastorek och Brita Törnell

Rättigheter för barn med funktionsnedsättning i asyl och etableringsprocessen Lina Pastorek och Brita Törnell Rättigheter för barn med funktionsnedsättning i asyl och etableringsprocessen 2017-04-26 Lina Pastorek och Brita Törnell Agenda 1. Det här gör Myndigheten för delaktighet 2. Mänskliga rättigheter för personer

Läs mer

Funktionshinder och Agenda Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet

Funktionshinder och Agenda Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet Funktionshinder och Agenda 2030 Hans von Axelson Myndigheten för delaktighet Dagens frågeställningar Varför behövs funktionshinderspolitik? Vad är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Vad är förälskelse? Begynnelsestadiet i en kollektiv rörelse bestående av två personer. Francesco Alberoni, Förälskelse och kärlek (1979)

Vad är förälskelse? Begynnelsestadiet i en kollektiv rörelse bestående av två personer. Francesco Alberoni, Förälskelse och kärlek (1979) Vad är förälskelse? Begynnelsestadiet i en kollektiv rörelse bestående av två personer Francesco Alberoni, Förälskelse och kärlek (1979) Fortsatt gemensam utveckling Nytt uppdrag Regeringsuppdrag 2014-2015

Läs mer

EN KOMMUN FÖR ALLA. Policy för att undanröja hinder för personer med funktionsnedsättning

EN KOMMUN FÖR ALLA. Policy för att undanröja hinder för personer med funktionsnedsättning w EN KOMMUN FÖR ALLA Policy för att undanröja hinder för personer med funktionsnedsättning Framtagen i samråd med Rådet för funktionshinderfrågor och handikappföreningar i Skövde kommun. Beslutad av kommunfullmäktige

Läs mer

Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg

Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg Socialstyrelsen värnar hälsa, välfärd och allas lika tillgång till god vård och omsorg Kompetensrådsträff för deltagare i NKR Carina Wiström Bergstock Ann-Kristin Sandebjer 2018-03-13 Avslutade och pågående

Läs mer

_~f.~ g&::---bevis. ar~h;l)çò'- ""O",. 1-7

_~f.~ g&::---bevis. ar~h;l)çò'- O,. 1-7 ?T.Jltll7 ~rj in. 'if I ; IZatrineholn1s kon11tiun '- TI LLGÄNG L1G HETSUTSKOTTET 2011-02-21 i Plats och tid Beslutande KTS-salen, Vita huset kl 13.30-15.30 Gunilla Magnusson (s), Bengt Andersson (m),

Läs mer

Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter i statliga myndigheters verksamhet

Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter i statliga myndigheters verksamhet Regeringsbeslut II:15 2016-12-20 S2016/07875/FST (delvis) Socialdepartementet Barnombudsmannen Box 21006 104 22 STOCKHOLM Uppdrag att stödja arbetet med att säkerställa tillämpningen av barnets rättigheter

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

Sofie Eén, sekreterare I övrigt se respektive paragraf. Anna-Carin Hammarberg. Anna-Carin Hammarberg

Sofie Eén, sekreterare I övrigt se respektive paragraf. Anna-Carin Hammarberg. Anna-Carin Hammarberg 1(9) Plats och tid Beslutande Blomstergården, Rödörummet, måndagen den, klockan 14.00-16.10 Ledamöter Andreas Karlsson, C, ordförande Karin Jonsson, barn och utbildningsnämnden Peter Grundström, Krokomsbostäder

Läs mer

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård. Monica Rydén

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård. Monica Rydén Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård Monica Rydén monica.ryden@mfd.se Myndigheten för delaktighet Myndigheten för delaktighet har i uppdrag att verka

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Beslut: Frågan skickas till alla föreningar som är med i rådet. Frågan tas upp på nästa råd, 12 juni. Eskilstuna kommun 2014-03-06 2 (6)

Beslut: Frågan skickas till alla föreningar som är med i rådet. Frågan tas upp på nästa råd, 12 juni. Eskilstuna kommun 2014-03-06 2 (6) Kommunstyrelsen 2014-05-08 1 (6) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd Anna-Maarit Tirkkonen, 2428 Närvarande: Mikael Englund (S), ordförande Benny Broberg, Hörselskadegruppen Helena Brobäck, Rörelsehindergruppen

Läs mer

Minnesanteckningar samråd 18 maj 2016

Minnesanteckningar samråd 18 maj 2016 Minnesanteckningar samråd 18 maj 2016 Plats: Domstolsverket, Torsgatan 11, Stockholm Tid: 18 maj 2016, kl. 13-15 Deltagare: Ulf Hjerppe, ordförande, Brottsoffermyndigheten Emmy Holmlund, sekreterare, Brottsoffermyndigheten

Läs mer

Tio budord om funktionshinderpolitiken. Lars Lindberg

Tio budord om funktionshinderpolitiken. Lars Lindberg Tio budord om funktionshinderpolitiken Lars Lindberg Min bakgrund Funktionshinderpolitikens utmaningar Handikappolitiken påminner mest om spunnet socker: angenäm men flyktig i sin konsistens. Socialförsäkringsboken

Läs mer